Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2012"

Transkriptio

1 Sisällysluettelo Johdanto 1 Tietoa antaneet ehkäisevän työn järjestöt Tietoa ehkäisevän työn palvelujen käytöstä vuonna 2012 Käytetyimmät ehkäisevän työn palvelut Tarjotuimmat ehkäisevän työn palvelut Järjestölähtöinen keskusteluapu Vapaaehtoistyö lastensuojelujärjestöissä Vapaaehtoistyönä tarjottavat ehkäisevän työn palvelut Vapaaehtoisille tarjottava tuki ja koulutus Avustuksiin sidotut palvelut Kuntakohtaisia tietoja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt Johdanto Yhdessä enemmän -hanke keräsi tietoa lastensuojelujärjestöjen tarjoamista peruspalveluista ja ehkäisevän lastensuojelun sekä varhaisen tuen palveluista toimintavuodelta Tiedonkeruu toteutettiin Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt :n jäsenjärjestöille Webropolkyselynä neljättä kertaa. JÄRJESTÖJEN EHKÄISEVÄ TYÖ Järjestöjen peruspalveluilla tarkoitetaan palveluja ja toimintaa, joka on suunnattu koko ikäluokalle riippumatta mahdollisesta erityisen tuen tarpeesta. Ehkäisevällä lastensuojelulla edistetään ja turvataan lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tuetaan vanhemmuutta. Ehkäisevää lastensuojelua on eri tahojen antama erityinen tuki silloin, kun lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana. Jäsenjärjestöihin kuuluu myös toimijoita, joiden työ kohdistuu mielenterveys- ja päihdesektorille. Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2012 Mielenterveyssektorilla ehkäisevillä palveluilla tarkoitetaan toimintaa, jonka tavoitteena on vahvistaa yksilön mielenterveyttä suojaavia tekijöitä. Käytännössä kaikki mielenterveysyhdistyksissä tehtävä työ on ehkäisevää toimintaa, koska toiminta ei perustu hoitoon tai diagnoosiin vaan yksilön toimintakyvyn tukemiseen. Päihdetyössä ehkäisevät palvelut voivat olla ihmisten selviytymisen tukemista sekä yhteiskunnallista vaikuttamista, kuten asiantuntijana toimimista ja edunvalvontaa. MITÄ TIETOA KERÄTTIIN? Tietoa kerättiin järjestöjen palvelujen tarjonnasta, kohdehmistä, käytöstä, asiakasmääristä ja vapaaehtoistoiminnasta. Järjestöjen palveluja tarkasteltiin lisäksi kuntakohtaisesti hankkeen pilottikunnissa, joita ovat Turku, Raisio, Salo, Masku, Mynämäki ja Nousiainen. Tämän tiedotteen lopusta löytyy tiivistelmä kuntakohtaisista seurantatiedoista. Lisätietoja kyselystä ja sen tuloksista antaa koordinaattori Kirsi Broström, puh , s-posti: kirsi.brostrom@vslapset.fi. Tässä raportissa käytetään termiä ehkäisevä työ, joka sisältää järjestöjen peruspalvelut sekä ehkäisevät ja varhaisen tuen palvelut.

2 Sivu 2 Tietoa antaneet ehkäisevän työn järjestöt Yhteensä tietoa antaneilla järjestöillä oli Varsinais-Suomen alueella 171 kokoaikaista työntekijää. Osa-aikaisia työntekijöitä oli 94. Kaikkien työntekijöiden lukumäärä oli 265 henkilöä. Raporttiin on koottu 20 Varsinais-Suomessa lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa ehkäisevää työtä tekevän järjestön antamat tiedot vuodelta Usean järjestön toimipisteet ovat Turussa, mutta asiakkaat tulevat kuitenkin ympäri Varsinais-Suomea. Osa järjestöistä tarjoaa palveluja Turun lisäksi muissakin kunnissa. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri on maakunnallinen toimija, ja heidän toimintatietonsa kattavat 60 paikallisyhdistyksen tiedot. Tietoa antaneet järjestöt Ehkäisevän työn palveluja nuorille aikuisille tuotti 17 järjestöä, kouluikäisille lapsille ja nuorille 16 järjestöä, aikuisille, vanhemmille ja perheille 12 järjestöä sekä alle kouluikäisille lapsille 10 järjestöä. Käyntimäärien mukaan laskettuna eniten ehkäisevän työn palveluja tuotettiin kuitenkin alle kouluikäisille lapsille avoimen kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminnan ja muun avoimen toiminnan sekä loma- ja virkistystoiminnan muodossa. Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ Folkhälsans Förbund rf KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus Lounais-Suomen syömishäiriöperheet Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri Nuorten Ystävät Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys Operaatio TOIVO Pelastakaa Lapset Raide SOS-Lapsikylä Suomen Punainen Risti, Turun Nuorten turvatalo Suomen Uusperheellisten Liitto Turun ensi- ja turvakoti Turun Kaupunkilähetys Turun seudun elatusvelvolliset Turun Seudun Yksinhuoltajat Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt Yhteiset Lapsemme Näitä alle kouluikäisille suunnattuja palveluja tarjosivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ja Folkhälsans Förbund rf, jotka ovat molemmat suuria toimijoita. Palkattua henkilökuntaa oli 16 järjestössä. 8 järjestöllä oli kokoaikaisia työntekijöitä, 8:lla sekä kokoaikaisia että osa-aikaisia työntekijöitä. Ainoastaan neljä tietoa antanutta järjestöä toimi ilman palkattua työvoimaa Varsinais-Suomen alueella. Näistä yhdellä oli työntekijöitä muualla Suomessa, joten vain kolme kyselyyn vastannutta järjestöä toimi täysin ilman työntekijäresursseja.

3 Sivu 3 Tietoa ehkäisevän työn palvelujen käytöstä vuonna 2012 Järjestöjen palvelu Luku Tilastointitapa Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, avoin toiminta käyntimäärä Loma- ja virkistystoiminta käyntimäärä Harrastus- ja kerhotoiminta käyntimäärä Vertaishmätoiminta 8255 käyntimäärä Info- ja esittelytilaisuudet 4111 osallistujamäärä Pitkäkestoiset koulutukset (kurssit, muu 3557 osallistujamäärä pidempikestoinen koulutus) Kriisiapu 3466 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Lyhytkestoiset koulutukset (yksittäiset koulutukset, 3397 osallistujamäärä koulutuspäivät) Ohjaus ja neuvonta 1540 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Lakiasiainneuvonta 1360 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Terapiapalvelut 1344 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Tukioppilastoiminta 910 tukioppilaiden määrä Lastenhoidon välitys 564 lastenhoitoa käyttäneiden perheiden määrä Muu keskusteluapu 479 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Tukihenkilötoiminta 306 tukisuhteiden määrä Kriisi- ja turvamajoitus 229 yöpyneiden henkilöiden/ perheiden määrä Perhetyö/-palvelu 196 asiakasperheiden määrä Tuetut ja valvotut tapaamiset 144 asiakasperheiden määrä Päivähoitopalvelut 76 hoidettavien lasten määrä Tukiperhetoiminta 60 tukisuhteiden määrä Valvotut vaihdot 30 asiakasperheiden määrä Palvelujen käyttöä koskevat kysymykset ovat haasteellisia, koska eri palvelujen käyttö tilastoidaan ja raportoidaan eri tavoin palvelun luonteen mukaan. Lisäksi järjestöjen raportointi- ja tiedonkeruukäytännöt vaihtelevat jonkin verran. Lukujen ei ole tarkoitus olla vertailukelpoisia, kuten ei palvelujen luonteenkaan. Toki luvut antavat hyvän käsityksen siitä, minkä suurusluokan toiminnasta kunkin palveluluokan kohdalla puhutaan.

4 Sivu 4 Käytetyimmät ehkäisevän työn palvelut Lukujen perusteella käytetyimmät järjestöjen ehkäisevän työn palvelut vuonna 2012 olivat: - kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta sekä muu avoin toiminta - loma- ja virkistystoiminta - harrastus- ja kerhotoiminta. Suuren käyntimäärän taustalla on varmasti se, että kaikkia edellä mainittuja palveluita tarjoaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri, joka on kaikista kyselyyn vastanneista järjestöistä selkeästi suurin toimija sekä työntekijä- että vapaaehtoismäärältään ja se myös tarjoaa yllämainittuja palveluita useimmissa Varsinais- Suomen kunnissa. Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoimintaa sekä muuta avointa toimintaa tarjosivat: Folkhälsans Förbund rf Lounais-Suomen syömishäiriöperheet Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri Loma- ja virkistystoimintaa tarjosivat: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri Pelastakaa Lapset Turun seudun elatusvelvolliset Turun Seudun Yksinhuoltajat. Harrastus- ja kerhotoimintaa tarjosivat: Folkhälsans Förbund rf Lounais-Suomen syömishäiriöperheet Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri.

5 Sivu 5 Tarjotuimmat ehkäisevät työn palvelut Kun järjestöjen palveluja tarkastellaan sen mukaan, kuinka moni järjestö mitäkin palvelua tarjoaa, muodostuu palveluista melko erityyppinen kuva kuin kävijä-/käyntimääriä tarkasteltaessa. Tietoa antaneista järjestöistä suuri osa tarjosi vertaishmätoimintaa (14 järjestöä) ja tukihenkilötoimintaa (8 järjestöä). VERTAISRYHMÄTOIMINTA Vertaishmätoiminta voidaan jakaa ammatillisesti ohjattuun ja vapaaehtoisesti ohjattuun toimintaan. Ammatillisesti ohjatut vertaistukihmät ovat usein suljettuja hmiä ja vapaaehtoisuuteen perustuvat taas avoimia. Vertaishmiä on tarjolla lapsille, nuorille, lapsiperheille, vanhemmille ja pariskunnille. Vertaishmätoimintaa tarjosivat: - KOTA Lasten ja nuorten hyvinvointi - Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus - Lounais-Suomen syömishäiriöperheet - Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri - Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys - Operaatio TOIVO - Pelastakaa Lapset - Suomen Punainen Risti, Turun Nuorten turvatalo - Suomen Uusperheellisten Liitto - Turun ensi- ja turvakoti - Turun seudun elatusvelvolliset - Turun Seudun Yksinhuoltajat - Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt - Yhteiset Lapsemme. TUKIHENKILÖTOIMINTA Tukihenkilötoiminta on järjestöstä riippuen joko ammatillista, ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa tai puhtaasti vertaisuuteen perustuvaa toimintaa. Tukihenkilötoimintaa kohdentuu sekä lapsiin, nuoriin että aikuisiin. Tukihenkilötoimintaa tarjosivat: - Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus - Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri - Nuorten Ystävät - Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys - Operaatio TOIVO - Pelastakaa Lapset - Turun Kaupunkilähetys - Turun seudun elatusvelvolliset. Kansalaisjärjestöjen toiminnan ytimenä on pitkään pidetty juuri vertaistukitoimintaa ja tukihenkilötoimintaa. Ne ovat toimintamuotoja, joita julkisen ja yksityisen sektorin on hankala, ehkä jopa mahdotonkin tarjota palvelujen luonteen vuoksi. Tämän kyselyn tulokset noudattelevatkin yleistä trendiä - myös lastensuojelujärjestöjen yleisimpiä ehkäisevän työn toimintamuotoja ovat juuri vertaistuki ja tukihenkilötoiminta mitattuna palvelua tarjoavien järjestöjen määrällä. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt on julkaissut palvelukarttaperheessään sekä vertaistukitoiminnan että tukihenkilötoiminnan palvelukartat helpottamaan palvelujen löytämistä ja kohdentamista. Palvelukartat löydät osoitteesta: kehittamishankkeet/ julkaisut-ja-materiaalit/ palvelukartat Painettuja palvelukarttoja voi tilata sähköpostitse: toimisto@vslapset.fi

6 Sivu 6 Järjestölähtöinen keskusteluapu Palvelukartat löydät osoitteesta: kehittamishankkeet/ julkaisut-ja-materiaalit/ palvelukartat Painettuja palvelukarttoja voi tilata sähköpostitse: toimisto@vslapset.fi Järjestölähtöinen keskusteluapu on runsaasti hyödynnetty järjestöjen tarjoama palvelu. Järjestölähtöisen keskusteluavun vahvuuksia ovat avun nopea saatavuus, matala kynnys hakeutua avun piiriin sekä se, että keskusteluapu ei vaadi lähetettä tai diagnoosia. Usein järjestöjen tarjoama keskusteluapu on myös maksutonta. Keskusteluapu kattaa kriisiavun, erilaisiin elämäntilanteisiin ja ongelmiin liittyvän ohjauksen ja neuvonnan, järjestöjen tarjoamat terapiapalvelut sekä lyhytkestoisen keskusteluavun. OHJAUS JA NEUVONTA- PALVELUT Erilaisiin elämäntilaisiin ja ongelmiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa tarjosivat: - Lounais-Suomen syömishäiriöperheet - Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys - Pelastakaa Lapset - Raide - Turun seudun elatusvelvolliset - Turun Seudun Yksinhuoltajat - Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt. KRIISIAPU Kriisiapua tarjosivat: - Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus - Operaatio TOIVO Suomen Punainen Risti, Turun Nuorten turvatalo - Turun seudun elatusvelvolliset. TERAPIAPALVELUT Terapiapalveluja tarjosivat: - Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus - Suomen Uusperheellisten Liitto. MUU LYHYTKESTOINEN KES- KUSTELUAPU Muuta lyhytkestoista keskusteluapua, joka ei mahdu edellä oleviin kategorioihin tarjosivat: - Operaatio TOIVO - Pelastakaa Lapset - Raide - Suomen Punainen Risti, Turun Nuorten turvatalo - Turun seudun elatusvelvolliset - Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt. Osa järjestöistä tarjoaa keskusteluapua myös valtakunnallisten numeroiden tai nettisivujen kautta eivätkä ne tilastoi toimintaa erikseen Varsinais-Suomen alueelta. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt julkaisi vuonna 2012 Keskusteluavun palvelukartan täydentämää palvelukarttatuoteperhettä.

7 Sivu 7 Vapaaehtoistyö lastensuojelujärjestöissä Järjestöjen toiminnan rikkautena on ammattilaistyön ja vapaaehtoisuuden yhdistäminen ja sitä kautta toiminnan monipuolisuus. 13 järjestöä ilmoitti, että heillä toimi aktiivisia vapaaehtoisia vuoden 2012 aikana. Aktiivisten vapaaehtoisten kokonaismääräksi ilmoitettiin 1198 henkilöä. Järjestöissä toimivien vapaaehtoisten määrä onkin huomattavasti suurempi kuin palkattujen työntekijöiden määrä. Järjestöissä työskentelee 4,5 kertaa enemmän vapaaehtoisia kuin palkattua henkilökuntaa. Tästä voi vetää varovaisen johtopäätöksen, että määrällisesti suurimman osan järjestöjen palveluista tuottavat vapaaehtoiset. Vapaaehtoistoiminta onkin usean järjestön ominta osaamisaluetta. Vapaaehtoistoiminnalla tarkoitetaan toisten hyväksi tehtyä auttamistyötä, josta ei makseta palkkaa tai muuta rahallista korvausta. Kulukorvausta vapaaehtoistyötä sen sijaan saatetaan maksaa. Vaikka vapaaehtoistyöstä ei pääsääntöisesti makseta palkkaa, ei vapaaehtoistyön koordinointi ole kuitenkaan järjestöille maksutonta. Kuluja tuottavat muun muassa toiminnan organisointi, suunnittelu, vapaaehtoisten jatkuva tukeminen, koulutukset sekä mahdolliset kulukorvaukset. Vapaaehtoistyönä tarjottavat ehkäisevän työn palvelut Järjestöjen keskeisimmät vapaaehtoisvoimin ylläpidettävät ehkäisevän työn muodot vuonna 2012 olivat : - vertaishmätoiminta (11 järjestöä) - tukihenkilötoiminta (9 järjestöä) - erilaisten info- ja esittelytilaisuuksien pitäminen (6 järjestöä) -loma- ja virkistystoiminnan järjestäminen (4 järjestöä) - erilaisen harrastus- ja kerhotoiminnan järjestäminen (3 järjestöä). Kaiken kaikkiaan vapaaehtoiset tuottivat järjestöissä hyvinkin vaativia ja ammattitaitoa sekä sitoutumista vaativia palveluja. Ainoat palvelut, joita vapaaehtoiset eivät tuottaneet lainkaan, olivat: - valvotut vaihdot - tuetut ja valvotut tapaamiset - terapiapalvelut - päivähoitopalvelut - perhetyö/perhepalvelut. Kun palveluja tarkastelee käytön mukaan, voidaan sanoa, että järjestöjen vapaaehtoiset ylläpitävät käyntimääriltään suurimpia toiminnan muotoja. Suurin osa järjestöjen vapaaehtoisten tuottamista palveluista toteutetaan kuitenkin yhdessä järjestöjen palkatun henkilökunnan kanssa tai muuten ammatillisesti ohjattuna toimintana. Kaiken kaikkiaan vapaaehtoiset tekevät järjestöissä hyvinkin vaativia sekä ammatillisuutta että sitoutumista vaativia tehtäviä. Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan korvaa ammattilaisten tekemää työtä vaan täydentää sitä. Vapaaehtoistyön laadukas koordinointi ei ole järjestöille maksutonta.

8 Sivu 8 Vapaaehtoisille tarjottava tuki ja koulutus Laadukas vapaaehtoistyön koordinointi ja ylläpitäminen vaativat järjestöiltä riittävästi taloudellisia ja toiminnallisia resursseja. Järjestöt tarjoavat vapaaehtoisilleen monipuolisesti tukea. Tuki koostui vuonna 2012 vapaaehtoistyön peruskoulutuksesta (12 järjestöä), vapaaehtoisten keskinäisestä vertaistuesta (12 järjestöä), virkistäytymistilaisuuksista ja yhteisistä tapaamisista (12 järjestöä), toiminnan-/työnohjauksesta (11 järjestöä) sekä lisä- ja jatkokoulutuksesta (11 järjestöä). Järjestöt tekevät paljon töitä sen eteen, että vapaaehtoiset koulutetaan työhönsä ja heidän jaksamisestaan pidetään huolta. Kaikki vapaaehtoisille suunnatut tukitoimet sekä vapaaehtoistyön ammatillinen koordinaatio varmistavat järjestöjen vapaaehtoistyön hyvän ja luotettavan laadun. Useat järjestöt hyödyntävät vapaaehtoistyössään Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt :n kehittämiä vapaaehtoistyön eettisiä periaatteita, Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexia ja vaitiolositoumuslomaketta, jotka toimivat myös laadun varmistajina ja yhteisten pelisääntöjen luojina. Lisäksi järjestöillä on runsaasti omia vapaaehtoistyön tuen materiaaleja laatua varmistamassa ja pelisääntöjä luomassa. Laadukas vapaaehtoistyön koordinointi ja ylläpitäminen vaativat järjestöiltä riittävästi taloudellisia ja toiminnallisia resursseja. Yhteiskunnan kannalta vapaaehtoistoiminnan tukeminen on erittäin kannattava sijoitus. Helsingin yliopiston Ruraliainstituutin tutkimuksen mukaan yksi vapaaehtoistyöhön käytetty euro tuottaa kuuden euron verran tulosta. Avustuksiin sidotut palvelut Järjestöjen varhaisen tuen palvelut ovat erittäin matalan kynnyksen palveluita, joiden pariin on helppo hakeutua mistä kunnasta tahansa. Suuri osa järjestöistä kertoi, että heidän tarjoamansa ehkäisevän työn palvelut ovat avoinna kaikille varsinaissuomalaisille kotikunnasta riippumatta. Järjestöjen varhaisen tuen palvelut ovatkin erittäin matalan kynnyksen palveluja, joiden pariin on helppo hakeutua mistä kunnasta tahansa. Osa palveluista on tarjolla vain tiettyjen kuntien asukkaille. Nämä kohdennetut palvelut edellyttävät useimmiten jonkinasteista kuntakumppanuutta tai kunnan rahoitusta, jotta palvelua saadaan tuotettua kohdekunnassa. Kohdennetusti tietyn kunnan/tiettyjen kuntien asukkaille palveluja tarjosivat: - Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ - Folkhälsans Förbund - KOTA Lasten ja nuorten hyvinvointi - Lounais-Suomen Mielenterveysseura /Turun kriisikeskus - Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri - Pelastakaa Lapset - Turun Kaupunkilähetys. Kohdennettuja palveluja, jotka eivät olleet avoimia kaikille varsinaissuomalaisille, olivat yllämainittujen järjestöjen mukaan: - tukihenkilötoiminta - kriisiapu - pitkäkestoiset koulutukset - kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, muu kaikille avoin toiminta - harrastus- ja kerhotoiminta.

9 Sivu 9 Kuntakohtaisia tietoja Kuntakohtaisia tietoja kerättiin vuodelta 2012 liittyen siihen, missä kunnassa palvelu järjestetään. Tiedonkeruussa ei nähty relevanttina selvittää, mistä kunnasta ihminen hakeutuu palvelun piiriin. Järjestöjen palvelujen luonne on monesti sellainen, että palvelun käyttäjän kotikuntaa ei ole mahdollista selvittää. Matalan kynnyksen ja anonyymiyden turvaamista järjestöjen asiakkaille pidetään tärkeämpänä kuin sitä, mistä kunnasta ihminen hakeutuu palvelun pariin. Kuntakohtaisia tietoja palvelujen järjestämisestä Yhdessä enemmän hankkeen pilottikunnissa (Turku, Salo, Raisio, Masku-Mynämäki- Nousiainen) keräsi 11 järjestöä. Tämän lisäksi kunnissa järjestetään todennäköisesti paljon muitakin palveluja ja toimintoja, joita ei ole tilastoitu. Kuntakohtaista tietoa palvelujen järjestämisestä kerättiin kattavimmin Turusta ja Salosta, vähiten taas Raisiosta ja Masku-Mynämäki- Nousiaisista. Tämä johtuu siitä, että Turussa ja Salossa toimii kaupunkien koon takia eniten lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa toimivia järjestöjä, kun taas Raisiossa ja Masku-Mynämäki- Nousiaisissa operoi paikkakuntien pienuuden takia vain muutama järjestö. Järjestöistä 11 ilmoitti, että kunta rahoittaa heidän ehkäisevän työn toimintaansa. Kuva kuntarahoituksesta ei ole kuitenkaan kattava, vaan kertoo ainoastaan ehkäisevän työn rahoituksesta. Kuntakohtaisten tietojen raportointi Kuntakohtaiset tiedot raportoidaan seuraavilla sivuilla erillisenä osuutena. Kaikista pilottikunnista (Turku, Salo, Raisio, Masku- Mynämäki-Nousiainen) on kuntakohtaisesti esitelty tietoa antaneet järjestöt, tilastoidut palvelut ja palvelujen käyttö.

10 Sivu 10 Turku Kuntakohtaista tietoa antaneet järjestöt KUNTA-AVUSTUKSISTA TURUSSA Turun kaupunki on avustanut tietoa antaneita järjestöjä seuraavasti: - 4 järjestöä sai yleisavustusta - 9 järjestöä sai kohdennettua toiminta-avustusta -3 järjestöä sai ostopalveluavustusta Turun Kaupunkilähetys Folkhälsans Förbund rf KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi Lounais-Suomen Mielenterveysseura/Turun kriisikeskus Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri Nuorten ystävät Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys Operaatio TOIVO Suomen Punainen Risti, Turun Nuorten turvatalo Turun ensi- ja turvakoti Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt Tilastoituja palveluja Turussa Järjestöjen palvelu Luku Tilastointitapa Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, avoin toiminta käyntimäärä Harrastus- ja kerhotoiminta käyntimäärä Vertaishmätoiminta 3912 käyntimäärä Muu keskusteluapu 3435 yhteydenottojen/ käyntikertojen määrä Info- ja esittelytilaisuudet 3189 osallistujamäärä Loma- ja virkistystoiminta 1535 käyntimäärä Kriisiapu 1194 yhteydenottojen/ käyntikertojen määrä Lyhytkestoiset koulutukset 715 osallistujamäärä Tukioppilastoiminta 440 tukioppilaiden määrä Ohjaus ja neuvonta 409 yhteydenottojen/ käyntikertojen määrä Lastenhoidon välitys 357 lastenhoitoa käyttäneiden perheiden määrä Pitkäkestoiset koulutukset 208 osallistujamäärä Tukihenkilötoiminta 157 tukisuhteiden määrä Päivähoitopalvelut 76 hoidettavien lasten määrä Perhetyö/-palvelu 69 asiakasperheiden määrä Kriisi- ja turvamajoitus 68 yöpyneiden henkilöiden/ perheiden määrä Tuetut ja valvotut tapaamiset 25 asiakasperheiden määrä

11 Sivu 11 Raisio Kuntakohtaista tietoa antaneet järjestöt KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi Lounais-Suomen Mielenterveysseura/Turun kriisikeskus Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt Tilastoituja palveluja Raisiossa Järjestöjen palvelu Luku Tilastointitapa Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, avoin toiminta 1200 käyntimäärä Vertaishmätoiminta 343 käyntimäärä Info- ja esittelytilaisuudet 230 osallistujamäärä Loma- ja virkistystoiminta 55 käyntimäärä Lastenhoidon välitys 41 lastenhoitoa käyttäneiden perheiden määrä Tukioppilastoiminta 35 tukioppilaiden määrä Muu keskusteluapu 34 yhteydenottojen/käyntikertojen määrä Tukihenkilötoiminta 33 tukisuhteiden määrä Tuetut ja valvotut tapaamiset 2 asiakasperheiden määrä

12 Sivu 12 Salo Kuntakohtaista tietoa antaneet järjestöt KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen Nuorten ystävät Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt Tilastoituja palveluja Salossa Järjestöjen palvelu Luku Tilastointitapa Harrastus- ja kerhotoiminta 6655 käyntimäärä Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, avoin toiminta 6453 käyntimäärä Loma- ja virkistystoiminta 3968 käyntimäärä Vertaishmätoiminta 658 osallistujamäärä Info- ja esittelytilaisuudet 250 osallistujamäärä Lastenhoidon välitys 70 lastenhoitoa käyttäneiden perheiden määrä Lyhytkestoiset koulutukset 61 osallistujamäärä Tukioppilastoiminta 60 tukioppilaiden määrä Tukihenkilötoiminta 51 tukisuhteiden määrä Muu keskusteluapu 31 yhteydenottojen/ käyntikertojen määrä Perhetyö/-palvelu 3 asiakasperheiden määrä

13 Sivu 13 Perusturvakuntayhtymä Akseli/ Masku-Mynämäki-Nousiainen Tietoa antaneet järjestöt KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen Nuorten ystävät Tilastoituja palveluja Akselissa Järjestöjen palvelu Luku Tilastointitapa Loma- ja virkistystoiminta 5211 käyntimäärä Kohtaamispaikka- ja perhekahvilatoiminta, avoin toiminta 3553 käyntimäärä Harrastus- ja kerhotoiminta 3430 käyntimäärä Vertaishmätoiminta 173 käyntimäärä Lyhytkestoiset koulutukset 112 osallistujamäärä Info- ja esittelytilaisuudet 40 osallistujamäärä Tukioppilastoiminta 25 tukioppilaiden määrä Pitkäkestoiset koulutukset 16 osallistujamäärä Lastenhoidon välitys 13 lastenhoitoa käyttäneiden perheiden määrä Tukihenkilötoiminta 1 tukisuhteiden määrä

14 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt perustettu Turussa vuonna jäsenjärjestöä Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt seuraa ja edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia Varsinais-Suomessa. Yhdistys edistää lastensuojelujärjestöjen keskinäistä yhteistoimintaa sekä yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin kanssa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys seuraa lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tilaa Varsinais-Suomessa. tekee toimialaansa kuuluvia aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja. järjestää kokouksia, esitelmä-, luento- ja neuvottelutilaisuuksia. harjoittaa julkaisu-, tiedotus- ja tutkimustoimintaa. järjestää lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa toimiville palveluohjausta sekä yhteistyön ja laadun kehittämistoimintaa. Keskinäisellä yhteistyöllä vahvistetaan järjestöjen asemaa ja roolia kuntien kanssa tehtävässä lastensuojelutyössä. Tavoitteena on kehittää asiakaslähtöisiä, laadukkaita ja myös kustannustehokkaita palveluja ja toimintoja, joista lapset, nuoret ja lapsiperheet hyötyvät. TIETOA YHDESSÄ ENEMMÄN HANKKEESTA Yhdessä enemmän on Raha-automaattiyhdistyksen projektiavustuksella Varsinais-Suomessa vuosina toteutettava hanke. Hankkeella vaikutetaan olemassa oleviin palvelurakenteisiin ja toimintakäytäntöihin niin, että lapset, nuoret ja lapsiperheet tulevat huomioiduksi ja saavat tarpeidensa mukaista tukea riittävän ajoissa. Hankkeen tavoitteet pähkinänkuoressa: Osallistutaan kuntien kumppaneina lastensuojelulain edellyttämien lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmien laatimiseen, seurantaan, arviointiin ja kehittämiseen. Vaikutetaan siihen, että varsinaissuomalaisten lastensuojelujärjestöjen palvelut ja työmuodot näkyvät kuntien suunnitelmissa ja toimeenpanossa. Kerätään ja tuotetaan tietoa Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt :n jäsenjärjestön ehkäisevästä ja varhaisen tuen toiminnasta, käytöstä ja resursseista. Lastensuojelun Keskusliiton kehittämä ja ylläpitämä sähköinen hakupalvelu siirretään Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt :n alaisuuteen. Hakupalvelu muuttuu valtakunnallisesta Varsinais-Suomeen keskittyväksi alueelliseksi käytännön työkaluksi. Nostetaan esille järjestöjen ehkäisevän työn osaamista ja levitetään tietoa hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista jäsenjärjestöille, kunta-ammattilaisille ja suurelle yleisölle muun muassa järjestömessujen avulla. Yhteystiedot: Sepänkatu Turku puh /138 toimisto@vslapset.fi

Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2013

Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2013 Lastensuojelujärjestöjen ehkäisevä työ Varsinais-Suomessa 2013 Johdanto Sisällysluettelo Johdanto 1 Tietoa antaneet ehkäisevän työn järjestöt Tietoa ehkäisevän työn palvelujen käytöstä vuonna 2013 Käytetyimmät

Lisätiedot

26 järjestöä: - Auralan Nuoret ry. - KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi ry. Suomen piiri ry. - Nuorten Ystävät. - Operaatio TOIVO ry

26 järjestöä: - Auralan Nuoret ry. - KOTA - Lasten ja nuorten hyvinvointi ry. Suomen piiri ry. - Nuorten Ystävät. - Operaatio TOIVO ry Lastensuojelujärjestöjen palvelut Varsinais-Suomessa 2014. Raportti järjestökyselystä. Johdanto Sisällysluettelo Johdanto 1 Tietoa kyselyyn vastanneista järjestöistä Järjestöjen palveluita tuottavat ammattilaiset

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke

Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Yhdessä enemmän Järjestölähtöisen ehkäisevän lastensuojelun kehittäminen - hanke Kuntakohtainen tieto järjestöjen varhaisen tuen palveluista vuonna 2009: Turku, Raisio, Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Salo

Lisätiedot

TIEDOTE. Lastensuojelujärjestöjen varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa vuonna Johdanto. Sisällysluettelo

TIEDOTE. Lastensuojelujärjestöjen varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa vuonna Johdanto. Sisällysluettelo TIEDOTE Lastensuojelujärjestöjen varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa vuonna 2011 Johdanto Sisällysluettelo Johdanto 1 Kyselyyn vastanneet järjestöt Kyselyn keskeiset tulokset vuodelta 2011 Keskeiset

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto Vastaajat kunnittain yhteensä 168 Vastaajien työpaikka/taustayhteisö

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry. Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa 2010

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry. Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa 2010 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Varsinais-Suomessa 2010 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n jäsenjärjestöjen palvelut -kysely 2011 Yhdessä enemmän

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Palveluraportti. Varhaisen tuen palvelut Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa sekä Varsinais-Suomessa 2010

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Palveluraportti. Varhaisen tuen palvelut Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa sekä Varsinais-Suomessa 2010 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa sekä Varsinais-Suomessa 200 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n jäsenjärjestöjen

Lisätiedot

JÄRJESTÖT KUNTIEN KEHITTÄJÄKUMPPANEINA Eija Heimo, TtT, toiminnanjohtaja

JÄRJESTÖT KUNTIEN KEHITTÄJÄKUMPPANEINA Eija Heimo, TtT, toiminnanjohtaja JÄRJESTÖT KUNTIEN KEHITTÄJÄKUMPPANEINA Eija Heimo, TtT, toiminnanjohtaja YHDESSÄ ENEMMÄN Käytäntöjä ja kokemuksia kumppanuuden rakentamisesta kuntien ja järjestöjen välillä 23.1.2014 Tietoa Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry. Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Raisiossa ja Varsinais-Suomessa 2010

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry. Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Raisiossa ja Varsinais-Suomessa 2010 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Palveluraportti Varhaisen tuen palvelut Raisiossa ja Varsinais-Suomessa 200 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n jäsenjärjestöjen palvelut -kysely 200

Lisätiedot

Lastensuojelujärjestöjen palvelutuotanto ja palveluohjaus

Lastensuojelujärjestöjen palvelutuotanto ja palveluohjaus www.vslapset.fi Lastensuojelujärjestöjen palvelutuotanto ja palveluohjaus Eija Heimo, kehittämispäällikkö Palveluohjaus hanke 2004-2008 Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry Lastensuojelun ajankohtaispäivä

Lisätiedot

Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi

Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi Tukihenkilötoiminnan laatukäsikirja Tuexi Lastensuojelun tukihenkilötoiminnan kehittämispäivä 2.11.2010 Taustaa Tuotettu osana Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n TUEXI-hanketta Tekijöinä 6 lastensuojelujärjestöä:

Lisätiedot

Lastensuojelujärjestöjen palvelut osana kunnan palvelutarjontaa. Raportti kuntakyselystä 2015.

Lastensuojelujärjestöjen palvelut osana kunnan palvelutarjontaa. Raportti kuntakyselystä 2015. Lastensuojelujärjestöjen palvelut osana kunnan palvelutarjontaa. Raportti kuntakyselystä 2015. Johdanto Sisällysluettelo Johdanto 1 Taustatietoa vastaajista Järjestöjen tunnettuus ja palvelujen käyttö

Lisätiedot

YHDESSÄ ENEMMÄN Tuloksia ja oppimiskokemuksia

YHDESSÄ ENEMMÄN Tuloksia ja oppimiskokemuksia YHDESSÄ ENEMMÄN Tuloksia ja oppimiskokemuksia Sisältö Resurssit Tavoitteet Hankkeen toimintalinjat ja tulokset Matkan varrella opittua Hankkeen resurssit 2009-2013 RAY on rahoittanut hanketta kahdessa

Lisätiedot

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen

MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa. 4.6.2015 / Seija Karjalainen MLL:n palvelut lapsille ja lapsiperheille Kainuussa 4.6.2015 / Seija Karjalainen Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten,

Lisätiedot

Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018

Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018 Kysely sote-järjestöille marraskuussa 2018 Tavoitteena kartoittaa järjestöjen roolia mielenterveys- ja päihdetyössä Vastaus saatiin 16 järjestöltä Toiminnan kohderyhmät Järjestön toiminta pääsääntöisesti

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Yliopistonkatu 25 A, 4.krs. avoinna: ma klo 12 18, ke ja pe 12 16, yhteydenotot: 040-1833 562 nuortenturku(at)turku.fi

Yliopistonkatu 25 A, 4.krs. avoinna: ma klo 12 18, ke ja pe 12 16, yhteydenotot: 040-1833 562 nuortenturku(at)turku.fi Kouluhenkilökunta Nuoren ja perheen tukena koulussa toimivat opettajien lisäksi myös oppilashuoltohenkilöstö (esim. terveydenhoitaja, koulukuraattori ja -psykologi), joiden puoleen voit kääntyä arjen pulmatilanteissa.

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat

Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero lapsiperheessä työn lähtökohdat Ero sisältää aina riskejä lapsen hyvinvoinnille ja vanhemmuus on haavoittuvaa Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vanhempien eron kielteisiä vaikutuksia lapsen

Lisätiedot

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa

MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Perheiden hyvinvoinnin merkitys lapselle MLL:n perhekummitoiminta - auttavia käsiä ja aikuista seuraa Marita Viertonen toiminnanjohtaja marita.viertonen@mll.fi p. 044 299 0541 MLL on kaikille avoin poliittisesti

Lisätiedot

Mikä on pikkuklusteri? Kuvaus Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen ehkäisevän toiminnan rahoitusta saavien järjestöjen pikkuklusterin toiminnasta

Mikä on pikkuklusteri? Kuvaus Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen ehkäisevän toiminnan rahoitusta saavien järjestöjen pikkuklusterin toiminnasta Mikä on pikkuklusteri? Kuvaus Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen ehkäisevän toiminnan rahoitusta saavien järjestöjen pikkuklusterin toiminnasta Pikkuklusterin toiminnan tarkoituksena on: OUKA:n varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry TOIMINTASUUNNITELMA 2013

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3, 20700 Turku, www.vslapset.fi 2 SISÄLLYS 1. Johdanto 3 2.

Lisätiedot

KAIKILLE ASIOILLE VOI TEHDÄ JOTAKIN

KAIKILLE ASIOILLE VOI TEHDÄ JOTAKIN KAIKILLE ASIOILLE VOI TEHDÄ JOTAKIN Nuorten turvatalojen vuosi 2018 1 Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja heidän perheitään erilaisissa arjen pulmissa ja kriiseissä. Turvatalot sijaitsevat

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten. Tukihenkilötoiminta. Kuntatoimijat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten. Tukihenkilötoiminta. Kuntatoimijat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Lasten ja nuorten Tukihenkilötoiminta Kuntatoimijat Satakunnan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminnan kehittämishanke 2008-2011 MLL:n Satakunnan piiri

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Järjestöagenttitoiminta perheiden hyvinvoinnin tukena

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Järjestöagenttitoiminta perheiden hyvinvoinnin tukena Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020 Järjestöagenttitoiminta perheiden hyvinvoinnin tukena Järjestöt ja niiden rooli Kansalaisyhteiskunta luo

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3, 20700 Turku, www.vslapset.fi 2 Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 TOIMINNAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TOIMINTAYMPÄRISTÖ...

Lisätiedot

Avustustoiminta. Vapaaehtoistoiminnan. tarkentavia ohjeita hakijoille

Avustustoiminta. Vapaaehtoistoiminnan. tarkentavia ohjeita hakijoille Avustustoiminta Vapaaehtoistoiminnan avustamisen periaatteet tarkentavia ohjeita hakijoille sisällysluettelo Taustaa...3 Vapaaehtoistoiminnan avustamisesta...3 Esimerkkejä linjausten mukaisista vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara?

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus järjestöjen voimavara? Järjestötyöpaja I, 18.8.2015 Jouni Puumalainen ja Päivi Rissanen, MTKL Puumalainen, Rissanen 2015 1 Osatutkimuksen tavoitteet

Lisätiedot

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi

Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Saanko luvan toimintamallilla ensikontakti toimivaksi Ulla Halonen, 2.5.2017 Kehittämispäällikkö/ Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. Muistiluotsi Muistisairauksien asiantuntija- ja tukikeskus Ammatillista

Lisätiedot

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo Perhekeskusfoorumi 20.9.2017 Hankepäällikkö Pia Suvivuo Hankkeen kehittämiskokonaisuus Lapsiystävällinen maakunta - toimintakulttuurin muutos Matalan kynnyksen palvelut, peruspalvelut Sähköiset palvelut

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Mirja Lavonen-Niinistö 14.6.2011 Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Perhekeskusajattelu Perustuu monen eri toimijatahon väliseen yhteistyöhön

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinoimishanke ohjelmapäällikkö Ulla Lindqvist Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki Puh. (09) 329 6011 toimisto@lskl.fi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet M/S Soste-risteily 5.10.2016 Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Jurvansuu 2016 1 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Monitoimijaisella järjestö-kuntakumppanuudella lasten ja perheiden hyvää arkea vahvistamassa

Monitoimijaisella järjestö-kuntakumppanuudella lasten ja perheiden hyvää arkea vahvistamassa EHKÄISEVÄN TYÖN KÄRKIHANKE OULUSSA Monitoimijaisella järjestö-kuntakumppanuudella lasten ja perheiden hyvää arkea vahvistamassa Airi Martikainen ja Hannakaarina Sarvela Voimaperhe/ESKO-hanke Mannerheimin

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Yhdistyksen hallitus Toiminnankoordinaattori OMA Hoivapalvelu Oy:n

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin. Tukiperhetoiminta. Kuntatoimijat

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin. Tukiperhetoiminta. Kuntatoimijat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin Tukiperhetoiminta Kuntatoimijat Satakunnan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminnan kehittämishanke 2008-2011 MLL:n Satakunnan piiri ry. on voittoa tavoittelematon

Lisätiedot

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Oululaisten lapsiperhejärjestöjen ja kaupungin toimijoiden työryhmä ja järjestöjen välisen sekä järjestö-kaupunki yhteistyön toimintamalli Tavoitteena:

Lisätiedot

Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta

Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta Väkivalta ja päihteet kolmannen sektorin ja kriisikeskustyön näkökulmasta Alkoholi ja väkivalta seminaari 6.11.2013 Pirjo Lehmuskoski Kriisityön vastaava Kriisikeskus Matalan kynnyksen kriisikeskus elää

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lapehanke Pippurissa 1 9.10.2017 Osallisuus LAPE-hankkeen valmisteluvaiheessa Sähköinen kysely: avoin (tiedotus fb:ssa, kaupunkien ja kuntien sekä järjestöjen

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelut Lapsiperheiden palvelut Vaasa ja Pietarsaari Eeva Liukko Erityisasiantuntija Järjestelmät/Reformit Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 15.2.2019 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTAMINEN VUONNA 2015 LAPSIPERHEIDEN

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet M/S Soste-risteily 5.10.2016 Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Jurvansuu 2016 1 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Tavallisen ihmisen taidoin Palkatonta ja ei-ammatillista Vapaaehtoista Luotettavaa ja sitoutumista tehtävään Luottamuksellista (vaitiolo) Puolueetonta ja suvaitsevaa Tarvitsijan/autettavan

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto Esityksen nimi / Tekijä

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto Esityksen nimi / Tekijä PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT Marjatta Kekkonen Ulla Lindqvist kohtaamispaikan työpajaverkosto 2.10.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kohtaamispaikka perhekeskuksen palveluverkostossa Kohtaamispaikka

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

TUAS - Nuorten tuettu asuminen

TUAS - Nuorten tuettu asuminen TUAS - Nuorten tuettu asuminen Turun Kaupunkilähetys ry. Liisa Love Mitä TUAS toiminta on? Tukea 18 25 -vuotiaille aikuistuville nuorille itsenäisen elämän ja yksin asumisen alkutaipaleella Nuoria tuetaan

Lisätiedot

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa Katso esittelyvideo YouTubesta Perheiden hyvinvoinnin ja arjen tukena Etelä-Savon perhekeskustoiminta kokoaa yhteen

Lisätiedot

Loimaan. Perhepalvelut

Loimaan. Perhepalvelut Loimaan Perhepalvelut PERHEPALVELUT Loimaan perhepalvelujen työmuotoja ovat palvelutarpeen arviointi, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö ja sosiaa- liohjaus. Perhepalveluihin kuuluvat myös tukihenkilö-

Lisätiedot

Nuorisotyön valmiussuunnitelma Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön

Nuorisotyön valmiussuunnitelma Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön Nuorisotyön valmiussuunnitelma 10.11.2016 Materiaali; Allianssi ry:n / Arsi Veikkolainen Nuorisotyön kriisikansio Tehostetun nuorisotyön Pohjois-Suomen AVIn työryhmä Mitä on nuorisotyön kriisivalmius?

Lisätiedot

MLL osana kunnan perhekeskusverkostoa

MLL osana kunnan perhekeskusverkostoa MLL osana kunnan perhekeskusverkostoa Pirkanmaan maakunnallinen perhepalveluiden toimijoiden ajankohtaisfoorumi Ylöjärvi 3.10.2013, Marita Viertonen, toiminnanjohtaja, MLL:n Hämeen piiri http://hameenpiiri.mll.fi/

Lisätiedot

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta (Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta TERVEYS JA TURVALLISUUS 23.5.2013 SPR:n toimintamuodot (Asetus 3 ) Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestö: 1) ylläpitää auttamisvalmiutta

Lisätiedot

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla.

Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. Järjestökartoitus Kyselyn tavoitteena on saada tietoa Etelä-Savon maakunnan järjestöjen nykytilasta. Kysymyksiin vastataan vuoden 2017 tiedoilla. 1. Yhdistyksen/järjestön taustatiedot Mikä on yhdistyksenne

Lisätiedot

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki

Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä. Päivi Rissanen Helsinki Vapaaehtoisuus, vertaisuus ja kokemusasiantuntijuus päihde - ja mielenterveysjärjestöissä Päivi Rissanen 4.4.2017 Helsinki Vapaaehtoisuuteen, vertaisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen liittyvät toimintamuodot

Lisätiedot

TOIMINTA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN ARVIONTIKRITEERIT

TOIMINTA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN ARVIONTIKRITEERIT 1(5) TOIMINTA-AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN ARVIONTIKRITEERIT Lasten ja nuorten kasvun tukemisen ydinprosessilla on kolme avustuskokonaisuutta, Nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan edistämisen avustukset,

Lisätiedot

Työllisty järjestöön!

Työllisty järjestöön! Työllisty järjestöön! Hankekuvaus vuosille 2012 2013 Hankekuvaus lyhyesti Taustaa Työllisty järjestöön hanke on tarjonnut arvokasta työtä lasten ja perheiden parissa vuodesta 2005 lähtien. Hankkeen kautta

Lisätiedot

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke

Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Perheet keskiöön! Järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020 Järjestöt ja niiden rooli Kansalaisyhteiskunta luo pohjaa hyvinvoinnille Kansalaisten osallisuus, yhteisöllisyys,

Lisätiedot

Lapin ensi- ja turvakoti ry

Lapin ensi- ja turvakoti ry 1 Lapin ensi- ja turvakoti ry Lapin ensi- ja turvakoti ry Lapin Ensi Koti perustettiin 23.10.1953 yksinäisten äitien ja lasten elämän kohottamiseksi oikeille raiteille Lapin ensi- ja turvakoti ry on järjestölähtöistä

Lisätiedot

Järjestöjen arviointikyselyn yhteenveto Taija Nöjd Laatua nuorisotyöhön -hanke

Järjestöjen arviointikyselyn yhteenveto Taija Nöjd Laatua nuorisotyöhön -hanke Järjestöjen arviointikyselyn yhteenveto 18.9.2014 Taija Nöjd Laatua nuorisotyöhön -hanke Laatua nuorisotyöhön hankkeessa toteutettiin elo-syyskuun 2014 vaihteessa arviointia ja laatutyötä järjestöissä

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen, THL Ulla Lindqvist, LSKL Esityksen nimi / Tekijä

PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT. Marjatta Kekkonen, THL Ulla Lindqvist, LSKL Esityksen nimi / Tekijä PERHEKESKUKSEN KOHTAAMISPAIKAN KRITEERIT Marjatta Kekkonen, THL Ulla Lindqvist, LSKL 20.11.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 KOHTAAMISPAIKAN MÄÄRITELMÄ Kohtaamispaikka on tarkoitettu lapsille, nuorille ja

Lisätiedot

Perheet keskiöön! -hanke. Kaisu Muuronen ja Kaisli Syrjänen

Perheet keskiöön! -hanke. Kaisu Muuronen ja Kaisli Syrjänen Perheet keskiöön! -hanke Kaisu Muuronen ja Kaisli Syrjänen Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020. 54 järjestön yhteisen hankkeen

Lisätiedot

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS

OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUS JA YHTEISÖLLISYYS OSALLISUUDEN JA YHTEISÖLLISYYDEN VAHVISTAMINEN JA TUKEMINEN RYHMÄMUOTOISILLA TOIMINNOILLA v AVOIMET RYHMÄTOIMINNOT Avoin päiväkoti ja alueelliset perheryhmät Isä lapsi toiminta

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry

Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014. Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Vapaaehtoistoiminta voimavarana Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 14. 15.11.2014 Marjahelena Salonen, kehitysjohtaja Marttaliitto ry Hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi vapaaehtoistoiminnalla

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia 1 Maakunnallisia lapsiasiavaltuutettuja tarvitaan edistämään ja seuraamaan lasten oikeuksien toteutumista maakunnissa ja kunnissa Lastensuojelun

Lisätiedot

Järjestöt ja seurakunnat avun tarjoajina ja palveluntuottajina perheiden näkökulmasta

Järjestöt ja seurakunnat avun tarjoajina ja palveluntuottajina perheiden näkökulmasta Järjestöt ja seurakunnat avun tarjoajina ja palveluntuottajina perheiden näkökulmasta Kantu-päivät 2015 Petri Paju abstrakti Käsittelen alustuksessani kysymystä siitä, miltä kolmannen sektorin toimijat

Lisätiedot

Järjestökumppanuus ja RAY:n rahoitus Kaste-ohjelmaa tukemassa

Järjestökumppanuus ja RAY:n rahoitus Kaste-ohjelmaa tukemassa Järjestökumppanuus ja RAY:n rahoitus Kaste-ohjelmaa tukemassa Lasten, nuorten ja perheiden palveluja uudistetaan Työseminaari Mikkeli, MAMK-kampus 20.3.2013 Avustusosasto, Anne-Mari Tuominiemi, 20.3.2013

Lisätiedot

Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa

Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa Perhekeskustoiminta on tuonut meidän arkeen sisältöä ja iloa Yhteystiedot Perhekeskustoiminta osana lapsiperheiden palveluja Perhekeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka lapsiperheille. Perhekeskustoiminta

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan on helppo

Lisätiedot

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL

Perhekeskus kevätseminaari Marjatta Kekkonen. Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Perhekeskus kevätseminaari 23.5.2018 Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija Lasten, nuorten ja perheiden palvelut yksikkö, THL Mitä perhekeskus tekee? Toimii yhteisöllisenä kohtaamispaikkana, mahdollistaa

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2016 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS RYHMÄT...

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018

Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 Vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille 2018 1 SISÄLLYSLUETTELO VOIMAUTTAVAA VERTAISTUKEA RYHMISTÄ... 3 Kenelle Tavoitteet Menetelmät Toteutus LÖYDÄ OMA TARINASI -RYHMÄT... 5 LASINEN LAPSUUS

Lisätiedot

Lapin sote johdon seminaari

Lapin sote johdon seminaari Lapin sote johdon seminaari 25.11.2016 Veli-Matti Ahtiainen Järjestökoordinaattori Punainen Risti Lapin piiri Muutos on aina myös mahdollisuus. Niin myös järjestöille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla 4.10.2018 Perhekeskusesite 2019 Valtakunnallinen tiedote perhekeskusesitteestä on julkaistu: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aitiyspakkauksen-perhekeskusmukana-perheesi-elamassa-esite

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 Mannerheimin Lastensuojeluliitto Leppävaaran yhdistys ry Toimintasuunnitelma 2013 YHDISTYKSEN ARVOT VISIO Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Inhimillisyys Suvaitsevaisuus Ilo Visio on näkymä yhdistyksen

Lisätiedot

Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt

Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt Kyselyt toteutettiin marraskuussa 7 erikseen yli- ja alle 6-vuotiaita henkilöitä hoitaville omaishoitajille. Yli 6-vuotiaiden osalta kyselyitä lähetettiin 7 ja alle

Lisätiedot

Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa. Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014

Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa. Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014 Auttava omainen psykiatrisessa sairaalassa Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kumppanuusprojekti 2012-2014 Taustaa hankkeelle Yhdistyksen jäsenten kokemusten perusteella

Lisätiedot

Lounais-Suomen SYLI ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Lounais-Suomen SYLI ry. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma 2016, sivu 2/10 Sisällysluettelo 1 LYHYESTI - TOIMINTAVUODEN PAINOPISTEET... 3 2 LOUNAIS-SUOMEN SYLI ry... 3 3 TUKIPALVELUT... 4 3.1 Vertaistukitoiminta...

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry Perhetalo Heideken, Sepänkatu 3, 20700 Turku, www.vslapset.fi 2 Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 TOIMINNAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TOIMINTAYMPÄRISTÖ...

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino

LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN. Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino LAPSIPERHEIDEN ASUMISEN TURVAAMINEN Voimanpesä ja Kotipesä-hankkeet Liisa Leino ESPOON JÄRJESTÖJEN YHTEISÖ Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY on alueellinen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan järjestöjen

Lisätiedot

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev

Arjessa alkuun. järjestölähtöinen varhainen tuki. Elina Vienonen. Arjessa alkuun/ev Arjessa alkuun järjestölähtöinen varhainen tuki Elina Vienonen Arjessa alkuun -projekti Projektissa kehitetään jäsenyhdistysten kanssa yhteistyössä varhaisen tuen tapoja ja tuodaan vertaisosaamista avuksi

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus Pirkanmaan Lape-hankkeessa Hanna Harju-Virtanen, projektipäällikkö, Pirkanmaan Lape-hanke hanna.harju-virtanen@tampere.fi 040 8064730 1 Osallisuus on osallistumisen

Lisätiedot

MLL kunnan kumppanina

MLL kunnan kumppanina MLL kunnan kumppanina MLL osana kunnan perhekeskusverkostoa Perhekeskus on palvelumalli, joka kokoaa yhteen lapsiperheiden hyvinvointia edistävät ja ongelmia ehkäisevät varhaisen tuen palvelut. 3. kerros

Lisätiedot

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta

KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta KASPERI II hankkeen Osallisuuden helmet seminaari 22.5.2013 Terveiset Lasten Kaste osaohjelmasta Arja Hastrup Kehittämispäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluja

Lisätiedot

Helsingin kaupungin. sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015

Helsingin kaupungin. sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015 Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston vapaaehtoistoiminta Vapaaehtoistyön koordinaattori Meeri Kuikka 8.9.2015 Vapaaehtoistoiminta on: Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa,

Lisätiedot

KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE

KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE Osana Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O)- kärkihanketta 1 Helmikuu 2017 Kärkihanke Kehitetään

Lisätiedot

Esityksemme sisältö ja tarkoitus:

Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Lyhyt esittely Vantaan Nuorten turvatalon sekä Vantaan kaupungin Viertolan vastaanottokodin toiminnasta. Osoittaa, että ennakoivaan, ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖ ESPOOSSA

LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖ ESPOOSSA LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖ ESPOOSSA LUONNOS/ te 170912 TUOTE KOTIPALVELU, LASTENHOITO- APU, VARHAINEN TUKI KOTIPALVELU, VAMMAISTEN LASTEN JA LASTEN- SUOJELUN AVOHUOLLON PERHEILLE 1) VARHAISEN TUEN TEHOSTETTU

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015

VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015 VALTAKUNNALLISET NEUVOLAPÄIVÄT 20.10.2015 Terveydenhoitajan näkökulma sosiaalihuoltolakiin JOENSUUSTA Perustettu vuonna 1848, 284 asukasta Asukkaita 1.1.2015 75 041 Syntyvyys v 2014 768 lasta Asukastiheys

Lisätiedot