Tärinämittausraportit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tärinämittausraportit"

Transkriptio

1 Maa- ja pohjarakenteet 1 Matti Hakulinen RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT -TUTKIMUSHANKE Tärinämittausraportit Postiosoite Käyntiosoite Vaihde Faksi PL Tampere Korkeakoulunkatu 5, Tampere

2 2 SISÄLLYS Teräsbetonipaalutus, Lahti.. 3 Teräsbetonipaalutus, Kangasala RR- paalutus, Kangasala Paalutus Franki- menetelmällä, Kangasala Teräsbetonipaalutus, Lappeenranta 63 Teräsbetonipaalutus, Kuopio..78 RR-paalutus, Kuopio.. 95 Kaivinpaalutus Kelly- menetelmällä, Leppävaara 111 Porapaalutus, Leppävaara. 133 Pudotustiivistys, Lappeenranta.144 Roudan rikkominen hydraulivasaralla, Lappeenranta..158 Tärylevy, Lappeenranta 170 Hanna Leppäsen diplomityössä: Paalutuksesta ja pontituksesta aiheutuva tärinä, TTY 2008, on esitetty Tampereen Ratinan teräsbetonipaalutuksen, Viialan ohutläpimittaisten teräsputkipaalujen ja Lappeenrannan suuriläpimittaisten teräsputkipaalutujen sekä Tampereen tärymenetelmällä asennettujen ponttien tärinämittaustulokset. Selvityskohtaiset sisällys- ja kirjallisuusluettelot on esitetty kunkin taustaselvityksen yhteydessä

3 3 RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT - Tutkimushanke Lahti, Teräsbetonipaalutus, Tärinämittausraportti Kuva otettu paalutustyön jälkeen elokuussa, keltainen nuoli osoittaa likimääräisesti mittauspaikan.

4 4 SISÄLLYS 1 JOHDANTO LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Maasta mitatut tärinän taajuudet Rakennuksesta mitattu tärinä Rakennuksesta mitatut tärinän taajuudet JOHTOPÄÄTÖKSET...21

5 5 1 JOHDANTO Saksalankatu 6:n kiinteistössä tehtyjen tärinämittausten tavoitteena oli selvittää rakenteiden vieressä, noin yhden metrin etäisyydellä, tehtävän lyöntipaalutuksen tärinätaso vieressä olevassa rakennuksessa. Toissijaisesti pyrittiin selvittämään tärinän vähenemistä maassa etäisyyden kasvaessa. Tutkimuspaikka sijaitsee Lahdessa noin kilometrin Ensimmäisen Salpausselän eteläpuolella (kuva 1). Paikalla valettu pilari-laattarakenteinen teräsbetonipaaluilla perustettu teollisuusrakennus on tehty vuona Uudisrakentamisen yhteydessä vuonna 2008 tehdään uusi teräsrakenteinen julkisivu ja sen perustamiseen liittyvät paalutustyöt. Ensimmäinen Salpausselkä Mittauskohde Kuva 1. Mittauskohde Lahden aseman eteläpuolella(mml/193/512/2008). Mittauspaikalla on maanpinnassa kerrallisia savia ja silttejä. Hienorakeisten kerrostumien kokonaispaksuus on tärinämitatun paalun kohdalla noin metriä. Hienorakeiset kerrostumat ohenevat pohjoiseen siirryttäessä. Tiiviit maakerrokset ja kallio nousevat maanpintaan noin 50 metrin etäisyydellä tutkimuspaikasta. Hienorakeisista näytteistä mitatut vesipitoisuudet ovat vaihdelleet välillä % ja kartiokokeella määritetyt leikkauslujuudet välillä kpa. Ylikonsolidoituneet hie-

6 6 norakeiset maa-ainekset ovat kerrostuneet Baltian jääjärven ja Yoldiameren aikana. Pohjavesi on alueella noin tasolla +76,5 (kuva 2). Pintakerrostuma Välikerrostuma Mitattu paalu Pohjamuodostuma Kuva 2. Ote pohjatutkimusleikkauksesta (Insinööritoimisto Y-Suunnittelu, Luhta Oy Teollisuusrakennus, Lahti, Perustamistapaselvitys ).

7 7 2 LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET Paalut olivat teräsbetonisia lyöntipaaluja 300 x 300 mm 2, paalutusluokka II. Paalutuskoneena oli Junttan PM 20 ja vapaapudotusjärkäleen paino 40 kn. Järkäleen pudotuskorkeus oli noin 0,25 0,30 m. Maanpinnan korkeus paalutuspaikalla oli noin Tärinämittausten kenttätyöt teki Kivi- ja Maa-asia Valtonen Ky Tärinästä mitattiin heilahdusnopeudet (mm/s) ja taajuudet (Hz) Instantel MiniMate Plus mittareilla. Mittaukset tehtiin kolmessa toisiaan kohtisuorassa suunnassa kolmikomponenttigeofonilla, pysty- (vert), pitkittäis- (long) ja poikittaissuunnissa (trans). Mittauspisteiden sijainti on esitetty kuvissa 3,4,5 ja 6. MP 1, maassa MP 4, Kellarissa MP 2 ja 3 maassa Noin 6 metriä Kuva 3. Mittauspisteet maassa ja kellarissa.

8 8 MP 5, Kolmannessa kerroksessa MP 6 Kolmannessa kerroksessa, laatan keskellä Noin 6 metriä Kuva 4. Mittauspisteet kolmannessa kerroksessa. Kuva 5. Tärinämittauspiste MP1, noin yhden metrin etäisyydellä paalusta.

9 9 MP 5 ja 6 Kolmannessa kerroksessa Paalun sijainti MP 4 kellarissa MP 1, 2 ja 3 maassa Kuva 6. Mittauspisteet. 3 TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET 3.1 Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa 7,8 ja 9 on esitetty tärinänmittaustulokset maassa paalun lyöntivastuksen suhteen. Tärinätarkastelu on jaettu kolmeen osaan: pintakerrostumaan, välikerrostumaan ja pohjamuodostumaan, paalun tunkeutumistason ja lyöntivastuksen perusteella. Pintakerrostuma paksuus on noin 5 metriä, välikerrostuman noin 16 metriä ja pohjamuodostuman noin 6 metriä. Pinta- ja välikerrostumien rajausta ei voi selkeästi tehdä kairausten perusteella (kuva 2), vaikka pintakerrostuma erottuu lyöntivastuksen perusteella selvästi välikerrostumasta. Sekä pinta- että välikerrostuman maa-aines on hienorakeista savea ja silttiä. Pohjamuodostuman yläosa on todennäköisesti karkeampaa hiekkaa ja alinna moreenia. Tärinämittauksen aikana paalu ei voitu lyödä lopulliseeen

10 10 tasoon paalutustyössä ilmenneiden ongelmien vuoksi. Loppulyöntien aikaista tärinää ei saatu mitattua. MP1, maassa yhden metrin etäisyydellä paalusta Paalu 1, MP1, r = 1m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 10 Pitkittäinen Syvyys [m] 15 Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 7. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP1, noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Tärinä oli suurinta pintakerrostumassa, pystysuunnassa noin 63 mm/s paalun kärjen ollessa noin 2 3 metrin syvyydessä. Vaakasuunnissa tärinä oli jonkin verran pienempää, suurimmillaan noin 45 mm/s. Paalun tunkeutuessa ja etäisyyden kasvaessa tärinä väheni ja oli paalun tunkeutuessa välikerrostumassa ja pohjamuodostumassa samaa suuruusluokkaa, suurimmillaan noin 35 mm/s.

11 11 MP2, maassa kymmenen metrin etäisyydellä paalusta Mitttauspisteessä MP2 tärinän mittaus pinta- ja välikerrostumissa epäonnistui mittausteknisten ongelmien vuoksi. Suurimmillaan tärinä oli paalun tuntkeutuessa pohjamuodostumaan pystysuunnassa noin 2 mm/s. Paalu 1, MP2, r = 10m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 0 5 Lyöntivastus 10 Pitkittäinen Syvyys [m] 15 Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 8. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP2, noin kymmenen metrin etäisyydellä paalusta.

12 12 MP3, maassa kahdenkymmenen metrin etäisyydellä paalusta Paalu 1, MP3, r = 20m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 0 5 Lyöntivastus 10 Pitkittäinen Syvyys [m] 15 Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 9. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP3, noin kahdenkymmenen metrin etäisyydellä paalusta. Tärinä oli pintakerrostumassa suurinta pystysuunnassa noin 0,8 mm/s paalun kärjen ollessa noin 2 4 metrin syvyydessä. Vaakasuunnissa tärinä oli jonkin verran pienempää, suurimmillaan noin 0,6 mm/s. Paalun tunkeutuessa välikerrostumassa tärinätaso alenee ja on suurimmillaan pystysuunnassa noin 0,6 mm/s. Paalun tunkeutuessa pohjamuodostumaan tärinätaso jonkin verran kasvaa ja on suurimmillaan noin 1 mm/s vaakasuunnassa. Kuvissa 10 ja 11 on esitetty tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen. Tarkasteluun on otettu kussakin mittauspisteessä ja mittausetäisyydellä suurin mitattu arvo.

13 13 70 Vaimeneminen maassa [mm/s] v k max W r 20 k = 0,75 k = 1,5 10 k = 0,2 0 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 Vaakasuora etäisyys [m] Kuva 10. Tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen. 100 Vaimeneminen maassa 10 k = 0,75 k = 1,5 [mm/s] k = 0,2 1 v k max W r 0,1 1,0 10,0 100,0 Vaakasuora etäisyys [m] Kuva 11. Tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen logaritmisella asteikolla. Etäisyyksillä 10 metriä (MP2) ja 20 metriä (MP3) k:n arvo on noin 0,2. Lähellä paalua, yhden metrin etäisyydellä, k:n arvo on selvästi suurempi, noin 0,7. Todellisuudessa k:n arvo on tätäkin selvästi suurempi, koska kuvien 10 ja 11 tarkastelut on tehty vaakaetäisyyden yhden metrin mukaan. Kun k:n arvo määritetään todellisen etäisyyden, noin 2,5 metriä, perusteella, on k:n arvo lähietäisyydellä lähes kaksi. 3.2 Maasta mitatut tärinän taajuudet Kuvissa 12,13 ja 14 on esitetty tyypilliset maasta mitatut taajuusalueet.

14 14 MP1, maassa yhden metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP1 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP1 (pysty) Kuva 12. Mittauspisteessä MP1 maassa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki on pintakerroksessa. Hallitseva taajuusalue on molemmissa suunnissa noin Hz. MP2, maassa kymmenen metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP2 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP2 (pysty) Kuva 13. Mittauspisteessä MP2 maassa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki on pintakerroksessa. Hallitseva taajuusalue on molemmissa suunnissa noin Hz.

15 15 MP3, maassa kahdenkymmenen metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP3 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP3 (pysty) Kuva 14. Mittauspisteessä MP3 maassa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki on pintakerroksessa. Vaakavärähtelyn taajuusalue on laajakaistainen. Pystyvärähtelyn taajuusalue on noin 2 15 Hz. Etäisyyden kasvaessa hallitsevat taajuudet selvästi mataloituvat. 3.3 Rakennuksesta mitattu tärinä Kuvissa 15,16 ja 17 on esitetty tärinänmittaustulokset rakennuksessa paalun lyöntivastuksen suhteen. Tärinätarkastelu on jaettu edellä esitettyyn tapaan kolmeen osaan: pintakerrostumaan, välikerrostumaan ja pohjamuodostumaan.paalun tunkeutumistason ja lyöntivastuksen perusteella.

16 16 MP4, rakennuksen kellarissa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta Paalu 1, MP4 heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 10 Pitkittäinen Syvyys [m] 15 Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 15. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP4, noin yhden metrin etäisyydellä paalusta kellarissa rakennuksen pilarissa. Mittauspiste MP4 oli kiinnitetty kellarissa rakennuksen pilariin. Tärinä oli suurinta pintakerrostumassa, vaakasuunnassa noin 3,3 mm/s paalun kärjen ollessa noin 2 3 metrin syvyydessä. Pystysuunnassa tärinä oli jonkin verran pienempää, suurimmillaan oin 3 mm/s. Paalun tunkeutuessa ja etäisyyden kasvaessa tärinä lähes jatkuvasti vähenee ja on paalun tunkeutuessa ja pohjamuodostumaan suurimmillaan noin 1 mm/s. Tärinä on merkittävästi vähäisempää kuin mittauspisteessä MP1 ja odotetusti samaa suuruusluokkaa kuin mittauspisteessä MP4. Paalun ollessa pintakerrostumassa tärinästä siirtyi noin 5 8 % rakennukseen ja paalun tunkeutuessa pohjamuodostumaan noin 2 8 % rakennukseen, kun tärinää tarkastellaan heilahdusnopeutena. Tärinän siirtyminen oli samaa suuruusluokkaa sekä pysty- että vaakasuunnassa.

17 17 MP5, rakennuksen kolmannessa kerroksessa noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta Paalu 1, MP5 heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 0 5 Lyöntivastus 10 Pitkittäinen Syvyys [m] 15 Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 16. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP5, noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta kolmannessa kerroksessa rakennuksen pilarissa. Mittauspiste MP5 oli kiinnitetty rakennuksen pilariin kolmannessa kerroksessa. Tärinä oli suurinta pintakerrostumassa, vaakasuunnassa noin 3,8 mm/s paalun kärjen ollessa noin 2 3 metrin syvyydessä. Pystysuunnassa tärinä oli jonkin verran pienempää, suurimmillaan 3 mm/s. Paalun tunkeutuessa välikerrostumaan ja pohjamuodostumaan tärinä suuruus oli pystysuunnassa noin 1,5 mm/s ja vaakasuunnissa noin 0,5 mm/s.. Tärinä on merkittävästi vähäisempää kuin maassa olevassa mittauspisteessä MP1. Tarkasteluissa on otettava huomioon että MP1 oli vaakasuunnassa yhden metrin ja MP5 kuuden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun ollessa pintakerrostumassa tärinästä siirtyi

18 18 noin 5 8 % rakennukseen ja paalun tunkeutuessa pohjamuodostumaan noin 3 5 % rakennukseen, kun tärinää tarkastellaan heilahdusnopeutena. Tärinän siirtyminen oli samansuuruista sekä pysty- että vaakasuunnassa. MP6, rakennuksen kolmannessa kerroksessa noin 15 metrin etäisyydellä paalusta Paalu 1, MP6 heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2, Syvyys [m] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/0,5m] Kuva 17. Tärinänmittaustulokset mittauspisteessä MP6, noin 15 metrin etäisyydellä paalusta kolmannessa kerroksessa laatan keskellä. Mittauspiste MP6 oli kiinnitetty kolmannessa kerroksessa laatan keskelle. Paikalla valetun teräsbetonilaatan jänneväli on 12 metriä. Tärinä oli suurinta pintakerrostumassa, pystysuunnassa noin 2,5 mm/s paalun kärjen ollessa noin 5 metrin syvyydessä. Vaakasuunnissa tärinä oli selvästi pienempää, suurim-

19 19 millaan noin 0,4 mm/s. Paalun tunkeutuessa välikerrostumaan ja pohjamuodostumaan tärinä suuruus oli pystysuuntainen tärinä oli noin 1,5 mm/s. Tärinäenergia siirtyy rakennukseen ja edelleen rakenteissa monin eri tavoin ja useita reittejä pitkin. Tässä siirtymisen suuruutta on arvioitu yksinkertaistaen, olettamalla maassa mitattujen tärinän arvojen perusteella, että 15 metrin etäisyydellä maassa tärinä olisi suurimmillaan pystysuunnassa noin 1,5 mm/s (vrt. kuva 10). Tärinä vahvistui tällöin pystysuunnassa ja oli laatassa noin 1,5- kertaa suurempaa kuin maassa samalla etäisyydellä paalussa oleva tärinä. Vaakasuunnassa tärinä oli laatassa jonkun verran vähäisempää kuin maassa. 3.4 Rakennuksesta mitatut tärinän taajuudet Kuvissa 18,19 ja 20 on esitetty tyypilliset maasta mitatut taajuusalueet. Tärinän siirtyessä rakennukseen sen hallitsevat taajuudet lähestyvät rakenteiden ominaistaajuuksia. MP4, rakennuksen kellarissa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP4 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP4 (pysty) Kuva 18. Mittauspisteessä MP4 rakennuksessa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki on pintakerroksessa. Vaakasuunnassa hallitseva taajuusalue oli laaja ja suurimmat värähtelyt olivat noin Hz taajuuksilla. Pystysuunnassa hallitsevat taajuudet olivat alueilla3 8 Hz ja Hz.

20 20 MP5, rakennuksen kolmannessa kerroksessa noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP5 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP5 (pysty) Kuva 19. Mittauspisteessä MP5 rakennuksessa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki oli pintakerroksessa. Vaakasuunnassa hallitseva taajuusalue oli laaja, merkittävin värähtelyn taajuus oli noin 13 Hz. Pystysuunnassa hallitsevat taajuudet olivat alueilla 3 8 Hz ja Hz.. MP6, rakennuksen kolmannessa kerroksessa noin 15 metrin etäisyydellä paalusta Taajuuskäyrä, MP6 (vaaka) Taajuuskäyrä, MP6 (pysty) Kuva 20. Mittauspisteessä MP6 rakennuksessa mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki oli pintakerroksessa. Vaakasuunnassa värähtely oli vähäistä, merkittävin värähtelyn taajuus oli noin 13 Hz. Pystysuunnassa hallitsevat taajuudet olivat alueella 5 20 Hz.

21 21 4 JOHTOPÄÄTÖKSET Tärinä oli yleensä suurinta maanpinnan läheisyydessä paalun tunkeutuessa noin 3 5 metrin syvyydessä. Merkille pantavaa on, että hienorakeisen kerrostuman kuivakuori on melko ohut ja painokairausvastus melko vähäinen, yleensä alle 20 pk/0,2 metriä. Välikerrostumassa noin 5 20 metrin syvyydessä tärinä väheni selvästi ja kasvoi yleensä pohjamuodostumassa. Paalutushankaluuksien vuoksi loppulyöntejä ei voitu mitata. Paalun lähellä noin yhden metrin etäisyydellä maassa tärinän suuruus oli melko suurta, suurimmillaan pystysuunnassa 63 mm/s ja vaakasuunnassa 45 mm/s. Pystysuuntainen tärinä vastaa k:n arvoa 0.7, kun etäisyys mitataan vaakasuunnassa ja lähes 2, kun etäisyys otetaan huomioon todellisena paalun kärjestä. Paalun lähialueella noin alle 5 metriä paalusta, aaltoliikkeet eivät ole vakiintuneet. Tällä lähialueella tärinä vaimenee eri tavalla kuin pitemmillä etäisyyksillä. Tärinä vaimenee nopeasti etäisyyden suhteen. Osasyynä lienevät korkeat taajuudet, joiden vaikutus on selvästi suurempi tarkasteltaessa tärinää heilahdusnopeutena kuin siirtyminä. Muissa maassa olleissa mittauspisteissä tärinätaso oli suhteellisen alhainen ja se vastasi k:n arvoa noin 0,2. Tärinän suuruus oli yleensä samaa suuruusluokkaa sekä pysty että vaakasuunnissa. Maassa lähietäisyydellä hallitsevat korkeat taajuudet vaimenevat nopeasti etäisyyden kasvaessa. Samalla matalat tärinän taajuudet suhteellisesti kasvavat. Rakenteisiin siirtyessään värähtelyn taajuudet lähestyvät rakenteiden ominaistaajuuksia, erityisesti suuremmilla etäisyyksillä. Lyötävän paalun vieressä, noin yhden metrin etäisyydellä, rakennuksen pilarissa mitatut tärinätasot olivat alhaisia, suurimmillaan sekä pysty- että vaakasuunnassa noin 3 4 mm/s. Maan tärinästä siirtyi rakennukseen ainoastaan noin 2 8 %, kun tärinää tarkastellaan heilahdusnopeutena. Korkeasta tärinätasosta huolimatta rakennukseen siirtyvän tärinän määrä on alhainen. Korkeataajuinen tärinä ei herätä hitaita rakenteita, joiden ominaistaajuus on alhainen. Rakennuksen kolmannessa kerroksessa teräsbetonilaatan keskellä olevassa mittauspisteessä, tärinä voimistui pystysuunnassa noin 1,5-kertaiseksi verrattuna maassa vastaavalla etäisyydellä olevaan tärinään. Vaakasuunnassa vastaava tärinä väheni ja oli rakennuksessa noin % maassa mitatusta tärinästä.

22 22 RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT - TUTKIMUSHANKE Kangasala Teräsbetonipaalutus Tärinämittausraportti

23 23 SISÄLLYS 1 JOHDANTO LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Maasta mitatut tärinän taajuudet Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET...34

24 24 1 JOHDANTO Kangasalan kirjaston rakennustyömaalla tehtyjen tärinämittausten tavoitteena oli selvittää rakenteiden vieressä tehtävän lyöntipaalutuksen tärinätaso vieressä olevassa rakennuksessa. Toissijaisesti pyrittiin selvittämään tärinän vähenemistä maassa etäisyyden kasvaessa. Tässä raportissa on kuvattu teräsbetonisen lyöntipaalun tärinämittausten tulokset. Erillisissä raporteissa on esitetty RR-paalujen ja Franki- menetelmällä lyötyjen teräsputkipaalujen lyönnin yhteydessä tehtyjen tärinämittausten tulokset. Tutkimuspaikka sijaitsee Kangasalan keskustassa (kuva 1). Vanha kirjastorakennus on tehty paalujen varaan (kuva 2). Uudisrakentamisen yhteydessä tehdään paalujen varaan perustettava kirjaston laajennus. Uudisrakennuksessa on kolme maanpäällistä kerrosta, kellarikerros ja maanalainen pysäköintihalli. Mittauskohde Kuva 1. Mittauskohde Kangasalan keskustassa (MML/193/512/2008). Rakennuspaikka on Kangasalan harjun lievealueella, noin 100 metrin etäisyydellä harjusta. Ennen nykyisen rakennuksen rakentamista alueella on ollut osittain täytetty suo. Humuskerrokset ovat ulottuneet syvimmillään noin kuuden metrin syvyyteen noin tasoon Humusmaakerroksen alla on keskitiivistä silttiä, joka muuttuu syvemmällä vähitellen karkeneviksi maalajeiksi. Alueen pohjoisreunalla tiivis kerros on noin tasolla (Insinööritoimisto Geotesti Kangasalan kirjasto, pohjarakennesuunnitelma työnro ) Mittauspaikalla on maanpinnassa noin 1 2 metriä paksu täyttömaakerros, sen alapuolella silttiä noin 6 7 metriä ja siltin alla hiekkaa. Kairaukset ovat päättyneet noin tasolla +75, noin metrin syvyydessä (kuva 3).

25 25 Kuva 2. Keltainen nuoli osoittaa mittauspaikan. Teräsbetonipaalut asennettiin kuvassa näkyvän olemassa olevan kirjastorakennuksen betoniseinän viereen rakennuksen ulkopuolella Teräsbetonipaalu 253 Kuva 3. Ote pohjatutkimusleikkauksesta (Insinööritoimisto Geotesti Oy, Kangasalan kirjasto ).

26 26 2 LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET Paalut olivat teräsbetonisia lyöntipaaluja 300 x 300 mm 2. Paalutuskoneena oli Junttan Junttan HHK-4A, 4 tonnin kiihdytetty järkäle. Pudotuskorkeus oli paalun kärjen ollessa syvyydessä 0 9,5 metriä 0,2 metriä ja syvyydessä 9,5 12 metriä 0,4 metriä. Vastaavat nimelliset lyöntienergiat olivat 8 kj ja 16 kj. Paalut oli suunniteltu kitkapaaluiksi, joten ne lyötiin pohjarakennesuunnittelijan määrittelemään tavoitetasoon. Paalupituus maassa oli 12 metriä. Tärinämittausten kenttätyöt teki Kivi- ja Maa-asia Valtonen Ky Tärinästä mitattiin heilahdusnopeudet (mm/s) ja taajuudet (Hz) Instantel MiniMate Plus mittareilla. Mittaukset tehtiin kolmessa toisiaan kohtisuorassa suunnassa kolmikomponenttigeofonilla, pysty-(vert), pitkittäis- (long) ja poikittaissuunnissa (trans). Mittarit kiinnitettiin kantaviin betonirakenteisiin (kuvat 6 ja 7). Kuva 6. Tärinän mittauspisteet ja paalu 253.

27 27 Kuva 7. Mittauspisteet MP1, MP2 ja MP3 maassa ja MP4 ja MP5 kellarin betonirakenteissa. 3 TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET 3.1 Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa 8-10 on esitetty tärinänmittaustulokset maassa paalun lyöntivastuksen suhteen. Tärinätaso pystysuunnassa oli selvästi suurempaa kuin vaakasuunnissa. Suurin tärinän arvo pystysuunnassa noin 2 metrin etäisyydellä oli noin 24 mm/s,kun paalun kärki oli noin 1,5 metrin syvyydessä. Tärinätaso aleni syvyyden kasvaessa lähimmissä mittauspisteissä MP1 ja MP2, vaikka lyöntienergia kaksinkertaistui 8 kj/16 kj. Tähän vaikutti paalun kärjen ja mittauspisteiden välisen etäisyyden kasvu. Mittauspisteessä MP3, etäisyydella 10 metriä paalusta, tärinä oli samaa suuruusluokkaa koko mittauksen ajan. Tärinä lisääntyi jonkin verran kauimmassa mittauspisteessä MP3, kun lyöntienergia ja lyöntivastus kasvoivat.

28 28 Paalu 253, MP1, r = 2 m 0 heilahdusnopeus [mm/s] Syvyys [m] kj 16 kj Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 8. Tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP1, noin kahden metrin etäisyydellä paalusta Kuvaan on merkitty paalun lyöntienergia ja sen vaihtuminen 9,5 metrin syvyydessä. Paalu 253, MP2, r = 5 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 4 5 Syvyys [m] kj kj Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 9. Tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP2, noin viiden metrin etäisyydellä paalusta.

29 29 Paalu 253, MP3, r = 10 m 0 heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 4 5 Syvyys [m] kj kj Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 10. Tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP3, noin kymmenen metrin etäisyydellä paalusta. Kuvassa 11 on esitetty tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen. Tarkasteluun on otettu kussakin mittauspisteessä ja mittausetäisyydellä suurin mitattu arvo. Lyöntienergia oli lähimmissä pisteissä 8 kj ja kauimmaisessa pisteessä 16 kj, kun tärinästä mitattiin suurimmat heilahdusnopeudet. Kertoimen k arvo lähietäisyydellä 2 metriä päässä paalusta oli noin 0,5. Kauempana k:n arvo oli suurempi, noin 0,70. Kertoimen k arvo 0,7 on ennakkoodotusten mukainen. Kertoimen k arvo pienenee siirryttäessä paalun lähietäisyydeltä kauemmaksi. Samantapainen k arvon vaihtelu havaittiin myös RR paalutuksen yhteydessä. RR- paalutuksen yhteydessä tehdyissä tärinämittauksissa k arvo vaihteli välillä 0,25 0,5.

30 Vaimeneminen maassa 10 k = 0,7 k = 0,5 k =1,0 [mm/s] 1 v k max W r 0,1 1,0 10,0 100,0 Vaakasuora etäisyys [m] Kuva 14. Tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen logaritmisella asteikolla. 3.2 Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa 15 ja 16 on esitetty tärinänmittaustulokset viereiseen kellariin seinään kiinnitetyissä antureissa, paalun lyöntivastuksen suhteen. Tärinätasot olivat pystysuunnassa selvästi suuremmat kuin vaakasuunnissa. Tärinätasot olivat samaa suuruusluokkaa paalun syvyydestä riiipuumatta. Suurin tärinän arvo oli noin 6,2 mm/s pystysuunnassa noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin 12 metrin metrin syvyydessä tasolla +80. Paalu 253, MP4, r = 5 m, perustus heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 4 5 Syvyys[m] kj kj Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 15.Paalun 253 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP4, noin 6 metrin etäisyydellä paalusta.

31 31 Paalu 253, MP5, r = 10 m, perustus 0 heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 4 5 Syvyys [m] kj kj Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 16.Paalun 253 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP5, noin 10 metrin etäisyydellä paalusta. 3.3 Maasta mitatut tärinän taajuudet Kuvassa 17 on esitetty tyypilliset maasta noin kahden metrin etäisyydellä paalusta, mitatut taajuusalueet. Hallitseva taajuus alue oli pääosin välillä 5 20 Hz. Taajuudet olivat selvästi alhaisempia kuin teräspaalujen lyönnin aikaiset taajuudet.

32 32 Poikittaissuunta Pystysuunta Pitkittäissuunta Kuva 19. Mittauspisteessä MP2 maasta, noin 5 metrin etäisyydellä paalusta, mitatut tyypilliset taajuudet. Hallitseva taajuusalue on pystysuunnassa noin 5 20 Hz. 3.4 Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin Kuvassa 20 on esitetty mitatut tärinät rakenteissa ja valmisteilla olevan ohjeen luonnoksessa ( ) olevat tärinän ohjearvot paalutetulle teräsbetonirakennukselle silttimaapohjalla, kun tärinän raja-arvon määrittäjällä on aa-luokan edellyttämä kelpoisuus. Kuvassa on teräsbetonipaalun 300 x 300 mm 2 lisäksi esitetty Franki-menetelmällä asennetun paalun 219 x 4,5 ja RR putkipaalun 170 x 10 asennusaikaiset tärinämittaustulokset. Teräsbetonipaalun lyöntienergia oli 8-16 kj, RR- paalun 8 kj ja Franki- paalun kj.

33 33 Suurimmat mitatut heilahdusnopeudet rakenteissa 100,00 Heilahdusnopeus (mm/s) 10,00 Paalutettu teräsbetoninen rakennus, 10 mm/s Franki RR TB-paalu 1, Etäisyys (m) Kuva 20.Mitatut suurimmat tärinät rakenteissa ja valmisteilla olevan ohjeen luonnoksen ( ) mukaiset olevat tärinän ohjearvot teräsbetonirakennukselle (F k = 1,2, aa-luokka). Maapohja on silttiä (v o = 7 mm/s). Rakennus on paalutettu ja hyväkuntoinen. Näiden kokonaisvaikutuksesta on ohjeellinen raja-arvo 10 mm/s. Tärinä oli rakenteissa mittausetäisyyksillä alhaisempi kuin ohjeluonnoksen ohjeellinen tärinän raja-arvo 10 mm/s. Osasyynä alhaiseen tärinätasoon oli todennäköisesti se, että kantava lattia oli ilmeisesti irti maapohjasta. Lähialueella, josta ei ole tärinämittaustuloksia, tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin on yleensä suhteellisen alhaista (vrt. kuva 21). 3.5 Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin Kuvassa 21 on esitetty tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin 5 ja 10 metrin etäisyyksillä paalusta. Tärinän siirtyminen maasta rakennukseen, Kangasala TB-paalu 0,50 Siirtokerroin 0,40 0,30 0,20 0,10 Pystysuunta Vaakasuunta 0, Etäisyys (m) Kuva 21. Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin.

34 34 Pystysuunnassa tärinän siirtokerroin oli 5 metrin etäisyydellä paalusta noin 0,45 ja 10 metrin etäisyydellä paalusta noin 0,2.Vastaavat vaakasuuntaiset arvot olivat 0,25 ja 0,4. Tarkastelussa käytettiin suurimpia heilahdusnopeuksia. 4 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Teräsbetonipaalu 300 x 300 mm 2 lyötiin kitkapaaluksi. Lyöntienergia oli alle 9,5 metrin syvyydessä 8 kj ja syvemmällä 16 kj. Asennussyvyys oli 12 metriä. Tärinätaso pystysuunnassa oli selvästi suurempaa kuin vaakasuunnissa. Suurin tärinän arvo pystysuunnassa noin 2 metrin etäisyydellä oli noin 24 mm/s,kun paalun kärki oli noin 1,5 metrin syvyydessä. Tärinätaso aleni syvyyden kasvaessa lähimmissä mittauspisteissä, vaikka lyöntienergia kaksinkertaistui 8 kj/16 kj. Tähän vaikutti paalun kärjen ja mittauspisteiden välisen etäisyyden kasvu. Tärinän leviämisen arvioinnissa käytettävän kertoimen k arvo lähietäisyydellä 2 metrin päässä paalusta oli noin 0,5.Kauempana k:n arvo oli suurempi, noin 0,70. Kertoimen k arvo 0,7 on ennakko-odotusten mukainen. Kertoimen k arvo pieneni siirryttäessä lähialueelta kauemmaksi. Samantapainen k arvon vaihtelu havaittiin myös RR paalutuksen yhteydessä. RR- paalutuksen yhteydessä tehdyissä tärinämittauksissa k arvo vaihteli välillä 0,25 0,5. Pystysuunnassa tärinän siirtokerroin maasta rakennukseen oli 5 metrin etäisyydellä paalusta noin 0,45 ja 10 metrin etäisyydellä paalusta noin 0,2.Vastaavat vaakasuuntaiset arvot olivat 0,25 ja 0,4. Maasta, noin kahden metrin etäisyydellä paalusta, mitattu hallitseva taajuusalue oli pääosin välillä 5 20 Hz. Taajuudet olivat selvästi alhaisempia kuin teräspaalujen lyönnin aikaiset taajuudet. Tärinä oli rakenteissa mittausetäisyyksillä alhaisempi kuin ohjeluonnoksen ohjeellinen tärinän raja-arvo 10 mm/s. On mahdollista, että lähialueella, josta ei ole tärinämittaustuloksia, tärinä olisi ylittänyt ohjeellisen raja-arvon 10 mm/s. Toisaalta tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin oli teräsbetonipaaluilla suhteellisen vähäistä, jolloin varmaa vastausta tähän ei voi saada mittausten perusteella.

35 35 RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT - TUTKIMUSHANKE Kangasala RR- paalutus Tärinämittausraportti Kuva Mira Alakoski

36 36 SISÄLLYS 1 JOHDANTO LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Maasta mitatut tärinän taajuudet Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET...49

37 37 1 JOHDANTO Kangasalan kirjaston rakennustyömaalla tehtyjen tärinämittausten tavoitteena oli selvittää rakenteiden vieressä tehtävän lyöntipaalutuksen tärinätaso vieressä olevassa rakennuksessa. Toissijaisesti pyrittiin selvittämään tärinän vähenemistä maassa etäisyyden kasvaessa. Tässä raportissa on kuvattu RR- lyöntipaalutuksen tärinämittausten tulokset. Erillisissä raporteissa on esitetty teräsbetonipaalutuksen ja Franki- menetelmällä lyötyjen teräsputkipaalujen lyönnin yhteydessä tehtyjen tärinämittausten tulokset. Tutkimuspaikka sijaitsee Kangasalan keskustassa (kuva 1). Vanha kirjastorakennus on tehty paalujen varaan (kuva 2). Uudisrakentamisen yhteydessä tehdään paalujen varaan perustettava kirjaston laajennus. Uudisrakennuksessa on kolme maanpäällistä kerrosta, kellarikerros ja maanalainen pysäköintihalli. Mittauskohde Kuva 1. Mittauskohde Kangasalan keskustassa (MML/193/512/2008). Rakennuspaikka on Kangasalan harjun lievealueella, noin 100 metrin etäisyydellä harjusta. Ennen nykyisen rakennuksen rakentamista alueella on ollut osittain täytetty suo. Humuskerrokset ovat ulottuneet syvimmillään noin kuuden metrin syvyyteen noin tasoon Humusmaakerroksen alla on keskitiivistä silttiä, joka muuttuu syvemmällä vähitellen karkeneviksi maalajeiksi. karkeneviksi maalajeiksi. Alueen pohjoisreunalla tiivis kerros on noin tasolla ( Insinööritoimisto Geotesti Kangasalan kirjasto, pohjarakennesuunnitelma työnro ) Mittauspaikalla on maanpinnassa noin 1 2 metriä paksu täyttömaakerros, sen alapuolella silttiä noin 6 7 metriä ja siltin alla hiekkaa. Kairaukset ovat päättyneet noin tasolla +75, noin metrin syvyydessä (kuva 3).

38 38 Kuva 2. Keltainen nuoli osoittaa mittauspaikan. RR- paalut asennettiin kuvassa näkyvän olemassa olevan kirjastorakennuksen betoniseinän viereen rakennuksen ulkopuolella RR-paalut 322 ja 324 Kuva 3. Ote pohjatutkimusleikkauksesta (Insinööritoimisto Geotesti Oy, Kangasalan kirjasto ).

39 39 2 LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET Mittausten aikana asennetut paalut olivat teräksisiä RR- putkipaaluja, joiden halkaisija oli 170 mm ja seinämän paksuus 10 mm. Paalut lyötiin paalutuskoneella Junttan HHK-4A, 4 tonnin kiihdytetty järkäle, ja pudotuskorkeus 0,2 m, jolloin lyöntienergia oli 8 kj. Paalut oli suunniteltu kitkapaaluiksi, joten ne lyötiin pohjarakennesuunnittelijan määrittelemään tavoitetasoon. Tärinämittausten kenttätyöt teki Kivi- ja Maa-asia Valtonen Ky Tärinästä mitattiin heilahdusnopeudet (mm/s) ja taajuudet (Hz) Instantel MiniMate Plus mittareilla. Mittaukset tehtiin kolmessa toisiaan kohtisuorassa suunnassa kolmikomponenttigeofonilla, pysty-(vert), pitkittäis- (long) ja poikittaissuunnissa (trans). Mittarit kiinnitettiin maahan ja kantaviin betonirakenteisiin (kuvat 6 ja 7). Kuva 6. Tärinän mittauspisteet ja mitatut paalut n:o 322 ja 324.

40 40 Kuva 7. Mittauspisteet MP1, MP2 ja MP3 maassa ja MP4 ja MP5 kellarin betonirakenteissa. 3 TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET 3.1 Maasta mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa 8-13 on esitetty tärinänmittaustulokset maassa paalun lyöntivastuksen suhteen. Kuvia tarkasteltaessa on otettava huomioon, että vaaka-asteikon mittaväli on eri kuvissa, samalla sivullakin, vaihteleva. Tärinätasot sekä pysty- että vaakasuunnissa olivat samaa suuruusluokkaa. Paikoitellen erot olivat kohtuullisen suuret, mutta mitään selvää säännönmukaista eroa ei tuloksissa ollut. Tärinätaso oli paalulla 322 lähes sama, paalun kärjen syvyydestä riippumatta. Suurin tärinän arvo oli noin 32 mm/s pystysuunnassa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin kahdeksan metrin syvyydessä tasolla +83. Paalun 324 tärinämittaustuloksissa on enemmän vaihtelua, vaikka suuruusluokaltaan molempien paalujen lyönnin aiheuttmat tärinätasot ovat smaa tasoa. Suurin tärinän arvo oli noin 26 mm/s poikittaissuunnassa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin kahdeksan metrin syvyydessä tasolla +74.

41 41 Paalu 322, MP1, r = 1 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 8. Paalun 322, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP1, noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 324, MP1, r = 1 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 9. Paalun 324, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP1, noin yhden metrin etäisyydellä paalusta.

42 42 Paalu 322, MP2, r = 3 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 10. Paalun 322, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP2, noin kolmen metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 324, MP2, r = 2 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 11. Paalun 324, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP2, noin kahden metrin etäisyydellä paalusta.

43 43 Paalu 322, MP3, r = 7 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 12. Paalun 322, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP3, noin seitsemän metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 324, MP3, r = 6 m heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 13. Paalun 324, tärinänmittaustulokset maassa mittauspisteessä MP3, noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta.

44 44 Kuvassa 14 on esitetty tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen. Tarkasteluun on otettu kussakin mittauspisteessä ja mittausetäisyydellä suurin mitattu arvo. Kertoimen k arvo etäisyydellä metriä oli noin 0,5. Lähellä paalua, yhden metrin etäisyydellä, k:n arvo oli pienempi, noin 0,35. Noin 6 7 metrin etäisyydellä k:n arvo aleni tasolle 0,25. Kertoimen k arvo pienenee siirryttäessä paalun lähietäisyydeltä kauemmaksi. Samantapainen k arvon vaihtelu havaittiin myös teräsbetonipaalutuksen yhteydessä. Teräsbetonipaalutuksen yhteydessä tehdyissä tärinämittauksissa k arvo vaihteli välillä 0,5 0, Vaimeneminen maassa [mm/s] 10 k = 0,35 k = 0,25 k = 0,5 1 v k max W r 0,1 1,0 10,0 100,0 Vaakasuora etäisyys [m] Kuva 14. Tärinän väheneminen maassa etäisyyden suhteen logaritmisella asteikolla. 3.2 Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa on esitetty tärinänmittaustulokset viereiseen kellariin seinään kiinnitetyissä antureissa, paalun lyöntivastuksen suhteen. Kuvia tarkasteltaessa on otettava huomioon, että vaaka-asteikon mittaväli on eri kuvissa, samalla sivullakin, vaihteleva. Tärinätasot olivat pystysuunnassa selvästi suuremmat kuin vaakasuunnissa. Tärinätasot olivat samaa suuruusluokkaa paalun syvyydestä riiipuumatta. Suurin tärinän arvo oli noin 6,2 mm/s pystysuunnassa noin kahden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin 12 metrin metrin syvyydessä tasolla +80.

45 45 Paalu 322, MP4, r = 3 m, perustus heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 15.Paalun 322 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP4, noin kolmen metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 324, MP4, r = 2 m, perustus heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 16.Paalun 324 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP4, noin kahden metrin etäisyydellä paalusta.

46 46 Paalu 322, MP5, r = 7 m, perustus heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 17.Paalun 322 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP5, noin seitsemän metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 324, MP5, r = 6 m, perustus heilahdusnopeus [mm/s] Lyöntivastus Pitkittäinen Poikittainen Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 18.Paalun 324 tärinänmittaustulokset kellarin betoniseinässä mittauspisteessä MP5, noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta.

47 Maasta mitatut tärinän taajuudet Kuvassa 19 on esitetty tyypilliset maasta noin kahden metrin etäisyydellä paalusta, mitatut taajuusalueet. Hallitseva taajuus alue on laajakaistainen ja on pääosin välillä Hz. Poikittaissuunta Pystysuuta Pitkittäissuunta Kuva 19. Mittauspisteessä MP2maasta, noin 2 metrin etäisyydellä paalusta, mitatut tyypilliset taajuudet. Hallitseva taajuusalue oli pysty- ja poikittaissuunnissa noin Hz ja pituussuunnassa noin Hz. 3.4 Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin Kuvassa 14 on esitetty mitatut tärinät rakenteissa ja valmisteilla olevan ohjeen luonnoksessa ( ) olevat tärinän ohjearvot paalutetulle teräsbetonirakennukselle silttimaapohjalla, kun tärinän raja-arvon määrittäjällä on aa-luokan edellyttämä kelpoisuus. Kuvassa on RR putkipaalun 170 x 10 lisäksi esitetty Franki-menetelmällä asennetun paalun 219 x 4,5 ja teräsbetonipaalun 300 x 300 mm 2 asennusaikaiset tärinämittaustulokset. Teräsbetonipaalun lyöntienergia oli 8-16 kj, RR- paalun 8 kj ja Franki- paalun kj.

48 48 Suurimmat mitatut heilahdusnopeudet rakenteissa 100,00 Heilahdusnopeus (mm/s) 10,00 Paalutettu teräsbetoninen rakennus, 10 mm/s Franki RR TB-paalu 1, Etäisyys (m) Kuva 13.Mitatut suurimmat tärinät rakenteissa ja ohjeluonnoksen ( ) mukaiset olevat tärinän ohjearvot teräsbetonirakennukselle (F k = 1,2, aaluokka). Maapohja on silttiä (v o = 7 mm/s). Rakennus on paalutettu ja hyväkuntoinen. Näiden kokonaisvaikutuksesta on ohjearvo 10 mm/s. Tärinä oli mittausetäisyyksillä alhaisempi kuin ohjeluonnoksen ohjeellinen tärinän raja-arvo 10 mm/s. Osasyynä alhaiseen tärinätasoon oli todennäköisesti se, että kantava lattia oli ilmeisesti irti maapohjasta. Aivan lähialueella, alle 2 metrin etäisyyksillä, josta ei ole tärinämittaustuloksia, tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin on yleensä suhteellisen alhaista. On todennäköistä, että lähialueellakaan tärinä ei rakenteissa ylittänyt ohjeellista raja-arvoa 10 mm/s. 3.5 Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin Kuvassa 14 on esitetty tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin 3 ja 7 metrin etäisyyksillä paalusta. Tärinän siirtyminen maasta rakennukseen, Kangasala, RR-paalu 1,00 Siirtokerroin 0,80 0,60 0,40 0,20 0, Etäisyys (m) Pystysuunta Vaakasuunta Kuva 14. Tärinän siirtyminen maasta rakenteisiin.

49 49 Sekä pysty- että vaakasuunnassa tärinän siirtokerroin oli 0,8, jolloin rakenteesta mitattu heilahdusnopeuden suurin arvo oli 80 % maassa mitatusta suurimmasta arvosta. Siirtokerroin arvo oli noin kaksinkertainen teräsbetonipaalun vastaavaan arvoon nähden. Osasyynä lienee teräsputkipaalun aiheuttama korkeataajuinen tärinä, joka vaikuttaa heilahdusnopeuden arvoihin. 4 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET RR- teräspaalu 170 x 10 lyötiin kitkapaaluksi. Lyöntienergia oli 8 kj ja asennussyvyys noin 18 metriä. Tärinätaso rakenteisiin kiinnitetyissä mittausantureissa oli mittauksen aikana alhainen. Osasyynä tähän oli se, että kantavien rakenteiden ja maapohjan välillä oli todennäköisesti tärinän kulkua vähentävä rako. Tärinätasot olivat molempien mitattujen paalujen aikana sekä pysty- että vaakasuunnissa samaa suuruusluokkaa. Tärinätaso oli paalulla 322 lähes sama, paalun kärjen syvyydestä riippumatta. Suurin tärinän arvo oli noin 32 mm/s pystysuunnassa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin kahdeksan metrin syvyydessä tasolla +83. Paalun 324 tärinämittaustulosten suurin tärinän arvo oli noin 26 mm/s poikittaissuunnassa noin yhden metrin etäisyydellä paalusta. Paalun kärki oli tällöin noin kahdeksan metrin syvyydessä tasolla +74. Tärinän leviämisen arvioinnissa käytettävän kertoimen k arvo etäisyydellä metriä oli noin 0,5. Lähellä paalua, yhden metrin etäisyydellä, k:n arvo oli pienempi, noin 0,35. Noin 6 7 metrin etäisyydellä k:n arvo aleni tasolle 0,25. Teräsbetonipaalutuksen yhteydessä tehdyissä tärinämittauksissa k arvo vaihteli välillä 0,5 0,7. Sekä pysty- että vaakasuunnassa tärinän siirtokerroin maasta rakennukseen oli noin 0,8. Paalun ja geofonien väliset etäisyydet olivat tällöin 3 ja 7 metriä. Maasta noin 2 metrin etäisyydellä paalusta mitattu hallitseva taajuusalue oli pysty- ja poikittaissuunnissa noin Hz ja pituussuunnassa noin Hz RR-paalujen lyönnin aikana mitattu tärinätaso rakenteissa oli alhaisempi kuin ohjeluonnoksen ohjeellinen tärinän raja-arvo 10 mm/s. Paalun lähietäisyydellä, alle 2 metriä, ei rakennuksesta kuitenkaan tehty mittauksia.

50 50 RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT -TUTKIMUSHANKE Kangasalan kirjasto Paalutus Franki- menetelmällä Tärinämittausraportti

51 51 SISÄLLYS 1 JOHDANTO LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Rakenteista mitatut tärinän taajuudet Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET...62

52 52 1 JOHDANTO Kangasalan kirjaston rakennustyömaalla tehtyjen tärinämittausten tavoitteena oli selvittää rakenteiden vieressä tehtävän lyöntipaalutuksen tärinätaso vieressä olevassa rakennuksessa. Toissijaisesti pyrittiin selvittämään tärinän vähenemistä maassa etäisyyden kasvaessa. Rakennuksen paaluina oli ohutläpimittaisia teräspaaluja ja teräsbetonipaaluja. Osa teräspaaluista lyötiin Franki-menetelmällä ja osa tavanomaisella pudotusjärkäleellä. Tässä raportissa on kuvattu Franki-menetelmällä tehdyn lyöntipaalutuksen tärinämittausten tulokset. Erillisissä raporteissa on esitetty teräsbetonipaalutuksen ja pudotusjärkäleellä lyötyjen RR-teräsputkipaalujen lyönnin yhteydessä tehtyjen tärinämittausten tulokset. Tutkimuspaikka sijaitsee Kangasalan keskustassa (kuva 1). Vanha kirjastorakennus on tehty paalujen varaan (kuva 2). Uudisrakentamisen yhteydessä tehdään paalujen varaan perustettava kirjaston laajennus. Uudisrakennuksessa on kolme maanpäällistä kerrosta, kellarikerros ja maanalainen pysäköintihalli. Mittauskohde Kuva 1. Mittauskohde Kangasalan keskustassa (MML/193/512/2008). Rakennuspaikka on Kangasalan harjun lievealueella, noin 100 metrin etäisyydellä harjusta. Ennen nykyisen rakennuksen rakentamista alueella on ollut osittain täytetty suo. Humuskerrokset ovat ulottuneet syvimmillään noin kuuden metrin syvyyteen noin tasoon Humusmaakerroksen alla on keskitiivistä silttiä, joka muuttuu syvemmällä vähitellen karkeneviksi maalajeiksi. Alueen pohjoisreunalla tiivis kerros on noin tasolla ( Insinööritoimisto Geotesti Kangasalan kirjasto, pohjarakennesuunnitelma työnro )

53 53 Mittauspaikalla oli maanpinnassa noin 1 2 metriä paksu täyttömaakerros, sen alapuolella silttiä noin 6 7 metriä ja siltin alla hiekkaa. Kairaukset ovat päättyneet noin tasolla +75, noin metrin syvyydessä (kuva 3). Kuva 2. Keltainen nuoli osoittaa mittauspaikan, joka oli olemassa olevan kirjastorakennuksen kellarissa.

54 54 Tärinätaso suurimmillaan Paalu 341 Kuva 3. Ote pohjatutkimusleikkauksesta (Insinööritoimisto Geotesti Oy, Kangasalan kirjasto ). 2 LYÖNTIPAALUTUS JA TÄRINÄNMITTAUSPISTEET Paalut olivat teräksisiä putkipaaluja, joiden halkaisija oli 219 mm ja seinämän paksuus 4,5 mm. Paaluissa oli vahvistettu maakärki. Paalut lyötiin Franki- menetelmällä, paalutuskoneella Vermeer HL1200S (kuvat 4 ja 5). Paalut oli suunniteltu kitkapaaluiksi, joten ne lyötiin pohjarakennesuunnittelijan määrittelemään tavoitetasoon. Menetelmässä paalua lyödään sisäpuolisella vaijeritoimisella pudotusjärkäleellä. Paalua 341 lyötäessä pudotuskorkeudet ja järkäleen painot olivat: metrin syvyydellä 1,6 m ja 400 kg (6,4 kj), 6 14 metrin syvyydellä 1,6 m ja 800 kg (12,8 kj) ja metrin syvyydellä noin 2 m ja 800 kg (16 kj). Loppulyöntivaiheessa pudotuskorkeus oli 3,0 metriä (24 kj). Viiden viimeisen loppulyöntisarjan painumat olivat välillä mm kymmentä iskua kohti.

55 55 Lyöntienergia oli samaa suuruusluokkaa kuin yleensä teräsbetonipaaluja lyötäessä. Paalujatkokset hitsattiin. Lyönnin jälkeen paalut raudoitettiin ja betonoitiin. Kuva 4. Pieniläpimittaisen teräspaalun lyönti Franki- menetelmällä ( Kuva 5. Teräksiset putkipaalut ja niiden maakärjet. Tärinämittausten kenttätyöt teki Kivi- ja Maa-asia Valtonen Ky Tärinästä mitattiin heilahdusnopeudet (mm/s) ja taajuudet (Hz) Instantel MiniMate Plus mittareilla. Mittaukset tehtiin kolmessa toisiaan kohtisuorassa suunnassa kolmikomponenttigeofonilla, pysty- (vert), pitkittäis- (long) ja poikittaissuunnissa (trans). Mittarit kiinnitettiin kantaviin betonirakenteisiin (kuvat 6 ja 7).

56 56 Kuva 6. Tärinän mittauspisteet ja paalu n:o 341. Kuva 7. Mittauspisteet kellarin betonirakenteissa. Mittauspiste MP5 oli kiinnitetty teräsbetonipilariin, muut mittarit oli kiinnitetty kantavaan lattiaan.

57 57 3 TÄRINÄNMITTAUSTULOKSET 3.1 Rakenteista mitatut tärinän heilahdusnopeudet Kuvissa 8, 9, 10,11 ja 12 on esitetty tärinänmittaustulokset paalun lyöntivastuksen suhteen. Mittarit oli kiinnitetty kantaviin betonirakenteisiin. Erityisesti lähellä olevissa mittauspisteissä pystysuuntainen tärinä oli selvästi vaakasuuntaista tärinää suurempaa. Kauempana erot tasoittuvat. Suurin pystysuuntaisen tärinän arvo 2,5 mm/s oli mittauspisteessä MP1, kun paalunkärki oli noin 8 10 metrin syvyydessä, noin tasolla Vaikka paalun lyöntivastus ja lyöntienenergia kasvoivat syvemmällä, tärinätaso aleni. Tähän oli ainakin osasyynä etäisyyden kasvaminen paalun kärjen ja tärinämittareiden välillä. Paalun lopullisessa syvyydessä 18 metriä, noin tasolla + 74, pystysuuntaisen tärinän arvo oli lähimmässä pisteessä MP1 noin kahden meterin etäisyydellä paalusta 1,5 mm/s ja kauimmassa pisteessä MP5 noin seitsemän metrin etäisyydellä noin 1,0 mm/s. Paalu 341, MP1, r = 2 m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 0 Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 8. Tärinänmittaustulokset kellarin kantavassa lattiassa mittauspisteessä MP1, noin kahden metrin etäisyydellä paalusta.

58 58 Paalu 341, MP2, r = 4 m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 0 Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 9. Tärinänmittaustulokset kellarin kantavassa lattiassa mittauspisteessä MP2, noin neljän metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 341, MP3, r = 6 m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 0 Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 10. Tärinänmittaustulokset kellarin kantavassa lattiassa mittauspisteessä MP3, noin kuuden metrin etäisyydellä paalusta.

59 59 Paalu 341, MP4, r = 7 m heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 0 Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys[m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 11. Tärinänmittaustulokset kellarin kantavassa lattiassa mittauspisteessä MP4, noin seitsemän metrin etäisyydellä paalusta. Paalu 341, MP5, r = 7 m (pilari) heilahdusnopeus [mm/s] 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 0 Lyöntivastus 2 Pitkittäinen Poikittainen 4 Pysty 6 Syvyys [m] Lyöntivastus [lnt/1,0m] Kuva 12. Tärinänmittaustulokset kellarin betonipilarissa mittauspisteessä MP5, noin seitsemän metrin etäisyydellä paalusta.

60 Rakenteista mitatut tärinän taajuudet Kuvassa 13 on esitetty tyypilliset rakenteesta, noin 4 metrin etäisyydellä paalusta, mitatut taajuusalueet. Hallitseva taajuus oli pystysuunnassa noin 3 40 Hz. Muissa suunnissa tärinä oli samankaltaista, mutta myös taajuusalueilla Hz oli havaittavissa tärinää. Suhteellisen korkeat taajuudet kuvastavat rakenteen, erityisesti lattian, ominaistaajuuksia. Pystysuunta Pitkittäissuunta Poikittaissuunta Kuva 13. Mittauspisteessä MP2 rakenteesta, noin 4 metrin etäisyydellä paalusta, mitatut tyypilliset taajuudet, kun paalun kärki on pintakerroksessa. Hallitseva taajuusalue on molemmissa suunnissa noin Hz.

61 Mitatun tärinätason suuruus verrattuna ohjearvoihin Kuvassa 14 on esitetty mitatut tärinät rakenteissa ja valmisteilla olevan ohjeen luonnoksessa ( ) olevat tärinän ohjearvot paalutetulle teräsbetonirakennukselle silttimaapohjalla, kun tärinän raja-arvon määrittäjällä on aa-luokan edellyttämä kelpoisuus. Kuvassa on Franki-menetelmällä asennetun paalun lisäksi esitetty RR-putkipaalun 170 x 10 ja teräsbetonipaalun 300 x 300 mm 2 asennusaikaiset tärinämittaustulokset. Paalut olivat kitkapaaluja, jotka lyötiin määräsyvyyteen. Teräsbetonipaalun lyöntienergia oli 8-16 kj, RR- paalun 8 kj ja Franki- paalun kj. Suurimmat mitatut heilahdusnopeudet rakenteissa 100,00 Heilahdusnopeus (mm/s) 10,00 Paalutettu teräsbetoninen rakennus, 10 mm/s Franki RR TB-paalu 1, Etäisyys (m) Kuva 13.Mitatut suurimmat tärinät rakenteissa ja valmisteilla olevan ohjeen luonnoksen ( ) mukaiset olevat tärinän ohjearvot teräsbetonirakennukselle (F k = 1,2, aa-luokka). Maapohja on silttiä (v o = 7 mm/s). Rakennus on paalutettu ja hyväkuntoinen. Näiden kokonaisvaikutuksesta on ohjearvo 10 mm/s. Franki- menetlmällä asennettujen paalujen lyönnin aiheuttama tärinä oli mittauksissa selvästi alhaisempi kuin ohjeluonnoksen ohjeellinen tärinän raja-arvo 10 mm/s. Osasyynä alhaiseen tärinätasoon oli todennäköisesti se, että kantava lattia, johon tärinäanturit oli kiinnitetty, oli ilmeisesti irti maapohjasta.

TÄRINÄ JA MUUT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET. Lyöntipaalutustärinä Tärinän ohjearvot Tärinämittauskohde, Lahti Maan tiivistyminen Maan syrjäytyminen

TÄRINÄ JA MUUT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET. Lyöntipaalutustärinä Tärinän ohjearvot Tärinämittauskohde, Lahti Maan tiivistyminen Maan syrjäytyminen TÄRINÄ JA MUUT YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Lyöntipaalutustärinä Tärinän ohjearvot Tärinämittauskohde, Lahti Maan tiivistyminen Maan syrjäytyminen Lyöntipaalutustärinä Tärinä on hukkaan mennyttä energiaa Tärinä

Lisätiedot

Keskustaajaman asemakaavan päivitys

Keskustaajaman asemakaavan päivitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA Osmontie 34 PL 950 00601 Helsinki PARIKKALAN KUNTA Keskustaajaman asemakaavan päivitys Tärinäselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19440 Raportti Matti Hakulinen Sisällysluettelo

Lisätiedot

27.1.2011 www.ruukki.com Veli-Matti Uotinen

27.1.2011 www.ruukki.com Veli-Matti Uotinen Betonipaalujen korvaaminen RRspaaluilla, HAMK Sisältö Kohteen yleiskuvaus Pohjasuhteet Urakkalaskentavaiheen paalutussuunnitelma RRs-paaluihin perustuva paalutussuunnitelma Paalutustyön toteutus PDA-mittaukset

Lisätiedot

VT3 tärinämittaukset, Laihia

VT3 tärinämittaukset, Laihia VT3 tärinämittaukset, Laihia Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Jussi Kurikka-Oja 16.6.2014 1 Taustatiedot Tässä tärinämittausraportissa kuvataan Laihialla VT3:n varrella tehtyjen tärinämittausten toteuttamistapa

Lisätiedot

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09 VIHDIN KUNTA Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3392/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3392/09/1 1:2000 Leikkaus

Lisätiedot

Joensuun kaupunki Tekninen virasto. Kuhasalontien eteläpuolen tärinäselvitys ERILLISLIITE Geomatti Oy, työ 386

Joensuun kaupunki Tekninen virasto. Kuhasalontien eteläpuolen tärinäselvitys ERILLISLIITE Geomatti Oy, työ 386 ERILLISLIITE 4 Joensuun kaupunki Tekninen virasto Kuhasalontien eteläpuolen tärinäselvitys 23.7.2011 Geomatti Oy, työ 386 Näkymä tärinäselvitysalueelle. 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO.......3 2. TÄRINÄMITTAUKSET

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365 FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009 Geomatti Oy työ 365 Mittauspisteet A1, A2 ja A3 (Promethor Oy) Värähtelyluokan C ja D raja yksikerroksiselle rakennukselle

Lisätiedot

16WWE Päivitetty Temotek Oy Teknologiantie 4F OULU. Kortteli 61, Muhos. Rautatietärinämittaukset

16WWE Päivitetty Temotek Oy Teknologiantie 4F OULU. Kortteli 61, Muhos. Rautatietärinämittaukset 16WWE1124 23.06.2011 Päivitetty 10.1.2012 Temotek Oy Teknologiantie 4F 90590 OULU Kortteli 61, Muhos SISÄLLYS Kortteli 61, Muhos 16WWE1124 SaL, MiK 23.6.2011 i Sivu 1. TOIMEKSIANTO 1 2. RAUTATIETÄRINÄMITTAUKSET

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus

Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus Lappeenrannan kaupunki Tekninen toimi Kaavoitus Lappeenrannan keskustaajaman osayleiskaava 2030 Lausunto Ihalaisen kaivoksen tärinävaikutuksista Geomatti Oy, työ 392 17.6.2016 2 1. Taustaa Lausunnossa

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Seinäjoki Oulu-radan palvelutason parantaminen, ympäristötärinämittaukset Ylivieska - Oulu Geomatti Oy työ 337

Seinäjoki Oulu-radan palvelutason parantaminen, ympäristötärinämittaukset Ylivieska - Oulu Geomatti Oy työ 337 Oy VR-Rata Ab Rautatiesuunnittelu Rrs/Geo PL 488 11 Helsinki Seinäjoki Oulu-radan palvelutason parantaminen, ympäristötärinämittaukset Ylivieska - Oulu 25.5.28 Geomatti Oy työ 337 Liminka, (kmv noin 727+),

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

Lahelanpellon tärinäselvitys Tuusula

Lahelanpellon tärinäselvitys Tuusula Ramboll Finland Oy Tuusulan kunta Lahelanpellon tärinäselvitys Tuusula 9.10.2006 Viite 82114125 Versio Pvm 9.10.2006 Hyväksynyt Tarkistanut J. Noukka Kirjoittanut J. Kurikka-Oja Ramboll PL 718 33101 Tampere

Lisätiedot

G271_7012 1 H.Palmu 23.03.2011 SIUNTION KUNTA PALONUMMEN ALUE KORTTELIT 171, 172, 173, 174 JA 175 02580 SIUNTIO YLEISPIIRTEINEN POHJATUTKIMUS Sisältö: Jakelu: 4s G:Geo2011\G271_7012\Tekniset_raportit\Tutkimusraportti.doc

Lisätiedot

Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304. Toijalan asema-alueen tärinäselvitys. Toijala

Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304. Toijalan asema-alueen tärinäselvitys. Toijala Insinööritoimisto Geotesti Oy TÄRINÄSELIVITYS TYÖNRO 060304 Toijalan asema-alueen tärinäselvitys Toijala Insinööritoimisto TÄRINÄSELVITYS Geotesti Oy RI Tiina Ärväs 02.01.2006 1(8) TYÖNRO 060304 Toijalan

Lisätiedot

26.1.2011 www.ruukki.com Jari Mara

26.1.2011 www.ruukki.com Jari Mara 26.1.2011 www.ruukki.com Jari Mara Teräspaalujen käytön edut paalulaatoissa Teräspaalun edut paalutyypin valinnassa Paalutustyön ympäristövaikutukset maan syrjäytyminen tiivistyminen tärinä Asennuskaluston

Lisätiedot

Paalutyypin vaihto projektissa 10/12/2012

Paalutyypin vaihto projektissa 10/12/2012 Paalutyypin vaihto projektissa 1 Tarmo Tarkkio, Skanska Infra oy 2 PAALUTYYPIN VALINTA- MYSTEERI? Pohjarakennus selostusta 3 Pohjarakennus selostusta, jatkuu 4 Pohjarakennus selostusta, jatkuu 5 Juha Vunneli,

Lisätiedot

Kaksoisraide Liminka Oulu yleissuunnittelu Ympäristötärinän täydentävä tärinäselvitys Oulun alueella Tilausnumero/rataosa/projekti / 1901 / 99

Kaksoisraide Liminka Oulu yleissuunnittelu Ympäristötärinän täydentävä tärinäselvitys Oulun alueella Tilausnumero/rataosa/projekti / 1901 / 99 Ratahallintokeskus Kaksoisraide Liminka Oulu yleissuunnittelu Ympäristötärinän täydentävä tärinäselvitys Oulun alueella Tilausnumero/rataosa/projekti 295071 / 1901 / 99 Raportti 11.1.2010 Geomatti Oy,

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI Yleistä

PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI Yleistä Mikkolantie 1 B 00640 Helsinki P. 09-454 2610 info@r-konsultit.fi www.rajaytyskonsultit.fi PORVOON KAUPUNKI TOLKKINEN II PORVOO TÄRINÄMITTAUSRAPORTTI 1.9. - 16.12. 2014 1. Yleistä Räjäytyskonsultit Oy

Lisätiedot

Oulun Sivakka Oy. Kissankellontie OULU, RAJAKYLÄ JUNATÄRINÄ

Oulun Sivakka Oy. Kissankellontie OULU, RAJAKYLÄ JUNATÄRINÄ JUNATÄRINÄ 16X289874-005 Oulun Sivakka Oy Kissankellontie OULU, RAJAKYLÄ JUNATÄRINÄ 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 TÄRINÄMITTAUKSET JA MITTAUSTULOKSET 2 3 RAUTATIETÄRINÄ JA SEN LEVIÄMINEN YMPÄRISTÖÖN 4 3.1 Tärinän

Lisätiedot

LIIKENNETÄRINÄMITTAUS Toinen vaihe

LIIKENNETÄRINÄMITTAUS Toinen vaihe Työnro: 3409 Tilaaja: Porin kaupunki 3.10.2016 Muokattu versio 7.11.2016; yhteystiedot poistettu. LIIKENNETÄRINÄMITTUS Toinen vaihe Hallituskatu ja Maaherrankatu, Pori 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT Kohteen yleistiedot:

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKE LAPTI OY KUOPION PORTTI

RAKENNUSLIIKE LAPTI OY KUOPION PORTTI RAKENNUSLIIKE LAPTI OY KUOPION PORTTI KOHTEEN ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS 30.11.2016 Viite 1510030132 Versio 1 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut J. Hirvonen Ramboll Kirjastokatu 4 70100 Kuopio Finland

Lisätiedot

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09 VIHDIN KUNTA Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3414/09 PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808 03101 NUMMELA fax (09) 343 3262 fax (09) 222 1201 email

Lisätiedot

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12

Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4003/12 VIHDIN KUNTA Helminharjun alue Otalampi POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4003/12 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4003/12/1 1:2000 Leikkaus A-A 4003/12/2 1:1000/1:100

Lisätiedot

HTM. HT-teräspaalujen loppulyöntiohjeet HT-TERÄSPAALUT. ver. 12/2015 HTM. Hydraulivasaroille sekä pudotus- ja hydraulijärkäleille

HTM. HT-teräspaalujen loppulyöntiohjeet HT-TERÄSPAALUT.  ver. 12/2015 HTM. Hydraulivasaroille sekä pudotus- ja hydraulijärkäleille HTM HT-TERÄSPAALUT www.htmyhtiot.fi HT-teräspaalujen loppulyöntiohjeet Hydraulivasaroille sekä pudotus- ja hydraulijärkäleille Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Lyöntilaitteet... 3 3. Paalutyypit... 4 4. Paalutustyön

Lisätiedot

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10 VIHDIN KUNTA Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3632/10 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta

Lisätiedot

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere

NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere NCC Property Development Oy Tampereen keskusareenan alue, asemakaavan muutos Tampere RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVAN MUUTOSTA VARTEN 1. YLEISTÄ Selvityksen kohde on asemakaava-alue Tampereen keskustan

Lisätiedot

AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Tärinäselvitys RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT. Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta

AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Tärinäselvitys RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT. Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A Snellmaninkatu 10 53100 Lappeenranta RAKENNUSLIIKE S.OJALA & POJAT AKM 224 YRITYSPERÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS Tärinäselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19860 Raportti

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS RAKENNETTAVUUSSEVITYS PAIMIO MEIJERITIEN ÄNSIOSAN ASEMAKAAVA 9.11.2015 1 (5) _Rakennettavuusselvitys1.docx Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Tehdyt tutkimukset... 3 2.1 Mittaukset... 3 2.2 Pohjatutkimukset... 3

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 KERAVAN KAUPUNKI Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Salaojituskerroksen rakeisuusalueet Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4437/14/1

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13 SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4204/13 UUDENMAAN MAANRAKENNUSSUUNNITTELU OY PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808

Lisätiedot

13976 POHJOLA RAKENNUS OY SIPOON TOIVOLA ITÄINEN SUURSUONKUJA SIPOO POHJATUTKIMUS 26.11.2013 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111

Lisätiedot

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio RIL 265-2011 PO 2011 Paalutusohje 2011 - koulutustilaisuus 20.3.2013 Ravintola Vaunun auditorio PDA-mittaukset urakoitsijan kannalta Vaatimukset dynaamiset koekuormitukset. PO 2011: Paalutusluokassa 3

Lisätiedot

Pirkkahalli, pysäköintialue

Pirkkahalli, pysäköintialue Työnro 070012 RAKENNETTAVUUSSELVITYS Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere POHJARAKENNESUUNNITELMA 1 (5) RI Tiina Ärväs 11.01.2008 Työnro 070012 Pirkkahalli, pysäköintialue Ilmailunkatu Tampere

Lisätiedot

Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010

Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010 Osa IV g Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen louhintatärinän tarkkailu v. 2010 Talvivaaran kaivoksen tarkkailusuunnitelman mukaan tärinää mitataan vuosittain Pirttimäen alueella kertamittauksena.

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen G P TYÖ N:O 17224 SKOL jäsen VIRKKULAN SENIORIKYLÄ 755 / 406 / 14 / 21 PALONUMMI SIUNTIO RAKENNETTAVUUSSELVITYS 3.10.2017 Liitteenä 6 kpl pohjatutkimuspiirustuksia -001 pohjatutkimusasemapiirros 1:500-002

Lisätiedot

1 Rakennettavuusselvitys

1 Rakennettavuusselvitys 1 Rakennettavuusselvitys 1.1 Toimeksianto Rakennettavuusselvityksen tavoitteena on ollut selvittää kaavarunko-/asemakaava-alueen pohjaolosuhteet ja alueen soveltuvuus rakentamiseen sekä antaa yleispiirteiset

Lisätiedot

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS TOURU MATTILANMÄKI JUVELA, TAMPERE

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS TOURU MATTILANMÄKI JUVELA, TAMPERE Työ nro 670 2.11.2011 RAKENNETTAVUUSSELVITYS TOURU MATTILANMÄKI JUVELA, TAMPERE TARATEST OY * Mittaustyöt Turkkirata 9 A, 33960 PIRKKALA PUH 03-36 33 22 * Pohjatutkimukset FAX 03-36 33 17 * Pohjarakennussuunnittelu

Lisätiedot

KEHÄRADAN JUNALIIKENTEEN TÄRINÄMITTAUKSET MYYRMÄESSÄ

KEHÄRADAN JUNALIIKENTEEN TÄRINÄMITTAUKSET MYYRMÄESSÄ 310222 1 (10) VANTAAN KAUPUNKI Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Kuntatekniikan keskus, geotekniikka KEHÄRADAN JUNALIIKENTEEN TÄRINÄMITTAUKSET MYYRMÄESSÄ 30.5.2018 MITTAUSRAPORTTI 310222

Lisätiedot

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS INSINÖÖRITOIMISTO e-mail: severi.anttonen@kolumbus.fi Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 2017 TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUE SIPOO KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN

Lisätiedot

Tärinäselvitys Nivalan aseman kohdalla

Tärinäselvitys Nivalan aseman kohdalla NIVALAN KAUPUNKI Tärinäselvitys Nivalan aseman kohdalla RAPORTTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P30366P002 RAPORTTI 1 (11) Mauno Aho Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot... 1 2.1 Maaperä...

Lisätiedot

Virtain kaupunki. Nallelan alueen maaperätutkimus. Perustamistapa- ja pohjatutkimuslausunto HKM Infra Oy

Virtain kaupunki. Nallelan alueen maaperätutkimus. Perustamistapa- ja pohjatutkimuslausunto HKM Infra Oy 1061 Virtain kaupunki Nallelan alueen maaperätutkimus Perustamistapa- ja pohjatutkimuslausunto HKM Infra Oy Nikolaintie 6 A 622 KAUHAVA (06) 434 23 www.hkminfra.fi Sisällysluettelo NAEAN AUEEN MAAPERÄTUTKIMUS...

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS IISAMEN KAUPUNKI UIMAHAIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT AUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 26.2.2018 Viite 1539229 Versio 1 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1.EISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio RIL 265-2011 PO 2011 Paalutusohje 2011 - koulutustilaisuus 20.3.2013 Ravintola Vaunun auditorio Paaluosien tekniset vaatimukset Yleiset vaatimukset Paalujen jatkaminen / jatkokset Paalujen kärjet Yleiset

Lisätiedot

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys KIRKKONUMMEN KUNTA SEPÄNKANNAS III Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys P18602 7.5.2012 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO: 1 YLEISTÄ... 3 2 TUTKIMUKSET... 3 3 POHJASUHTEET... 3 4 KATUALUEET...

Lisätiedot

Näsilinnankatu 40. Pohjatutkimusraportti. Uudisrakennus Työnro

Näsilinnankatu 40. Pohjatutkimusraportti. Uudisrakennus Työnro Työnro 160091 Näsilinnankatu 40 Uudisrakennus Pohjatutkimusraportti 23.8.2016 A-Insinöörit Suunnittelu Oy ESPOO HELSINKI KUOPIO OULU PORI TAMPERE TURKU p. 0207 911 888, www.ains.fi Y-tunnus 0211382-6 Näsilinnankatu

Lisätiedot

Koskenmäen tärinäselvitys Tuusula

Koskenmäen tärinäselvitys Tuusula Ramboll Finland Oy Tuusulan kunta Koskenmäen tärinäselvitys Tuusula 8.9.2006 Viite 82113693 Versio Pvm 8.9.2006 Hyväksynyt Tarkistanut J. Noukka Kirjoittanut JKO Ramboll PL 718 33101 Tampere Finland Puhelin+45

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

Pyöreälahden asemakaava ja asemakaavan muutos, tärinäselvitys Siilinjärven kunta

Pyöreälahden asemakaava ja asemakaavan muutos, tärinäselvitys Siilinjärven kunta Pyöreälahden asemakaava ja asemakaavan muutos, tärinäselvitys Siilinjärven kunta Jussi Kurikka-Oja 4.9.2014 1 Taustatiedot Tämä tärinäselvitys on laadittu Siilinjärvellä, Pyöreälahden alueelle 2. kunnanosassa

Lisätiedot

POHJATUTKIMUSRAPORTTI

POHJATUTKIMUSRAPORTTI G P GEOPALVELU OY TYÖ N:O 17125 SKOL jäsen KARLSÅKER OMAKOTITALOTONTIT 20, 22, 24 26 / 132 / KARLSÅKER / SIUNTIO Pellonkulma 02580 SIUNTIO 15.6.2017 Liitteenä 6 kpl pohjatutkimuspiirustuksia -001 pintavaaitus

Lisätiedot

Proxion Plan Oy. Oulunlahti liikennepaikka, ratasuunnitelma, Oulu Tärinäselvitysraportti Geomatti Oy, työ 402

Proxion Plan Oy. Oulunlahti liikennepaikka, ratasuunnitelma, Oulu Tärinäselvitysraportti Geomatti Oy, työ 402 Proxion Plan Oy Oulunlahti liikennepaikka, ratasuunnitelma, Oulu Tärinäselvitysraportti 13.10.2017 Geomatti Oy, työ 402 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 3 2. MITTAUSKOHTEET... 6 3. TÄRINÄMITTAUKSET... 8 4. TÄRINÄMITTAUSTULOSTEN

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS Insinööritoimisto Geotesti Oy TYÖNRO 060292 RAKENNETTAVUUSSELVITYS AHLMANIN ALUE TAMPERE MPERE Insinööritoimisto Geotesti Oy DI Katri Saarelainen RAKENNETTAVUUSSELVITYS 05.12.2006 1(4) TYÖNRO 060292 Ahlmanin

Lisätiedot

Teräsbetonipaalujen kantavuus

Teräsbetonipaalujen kantavuus Teräsbetonipaalujen kantavuus Tutkittua tietoa sovellettu uusiin paalutuotteisiin Betonipäivät 1.11.2018 Jukka Haavisto, prof. Anssi Laaksonen TTY Esityksen sisältö Yleistä paaluista Paalujen suunnittelu

Lisätiedot

HENNA, ORIMATTILA HENNAN ALUEEN TÄYDEN- TÄVÄ TÄRINÄSELVITYS

HENNA, ORIMATTILA HENNAN ALUEEN TÄYDEN- TÄVÄ TÄRINÄSELVITYS Vastaanottaja Orimattilan kunta Päivämäärä 6.6.2014 (täydennetty 2.7.2014) HENNA, ORIMATTILA HENNAN ALUEEN TÄYDEN- TÄVÄ TÄRINÄSELVITYS Viite 82141930 HENNA, ORIMATTILA HENNAN ALUEEN TÄYDENTÄVÄ TÄRINÄSELVITYS

Lisätiedot

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA RAPORTTI 1 (5) Rovaniemen kaupunki Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Hallituskatu 7, PL 8216 96100 ROVANIEMI ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA YLEISTÄ

Lisätiedot

Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI. DI Antti Laitakari

Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI. DI Antti Laitakari Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI DI Antti Laitakari Yleistä Uusi TB-paalujen tuotelehti korvaa Rakennusteollisuuden aiemmin julkaisemat teräsbetonipaalua koskevat tuotelehdet liitteineen Paalujen

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS PORNAINEN, AIDUNAUEEN ASEMAKAAVAN SWECO Ympäristö Oy Inststo Arcus Oy aatinut Tarkastanut Hyväksynyt N Vehmas / Arcus K Andersson-Berlin / Arcus J Heikkilä / Arcus 17-01-03 17-01-03 17-01-03 Sisällysluettelo

Lisätiedot

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS Vastaanottaja Senaatti-kiinteistöt Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 26.2.2010 Viite 82127893 SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Ranta-Tampellan tärinäselvitys

Tampereen kaupunki Ranta-Tampellan tärinäselvitys Ramboll Finland Oy Tampereen kaupunki Raportti 30.4.2009 Tampereen kaupunki Viite 82123898 Versio Pvm 30.4.2009 Hyväksynyt Tarkistanut Jouko Noukka Kirjoittanut Jussi Kurikka-Oja Ramboll PL 718 33101 Tampere

Lisätiedot

Tesoman Rautatiekortteli

Tesoman Rautatiekortteli Projektinumero 2014-13 POHJATUTKIMUSRAPORTTI Tesoman Rautatiekortteli TAMPERE / HRK Konsultointi Oy POHJATUTKIMUSRAPORTTI 15.05.2014 1(5) Projektinumero 2014-13 Tesoman Rautatiekortteli TAMPERE YLEISTÄ

Lisätiedot

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6.

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6. Vastaanottaja Hausjärven kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.6.2016 Viite 1510025613 HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Lisätiedot

ÄHTÄRIN KAUPUNKI JUNATÄRINÄSELVITYS. Villelän alue ja entinen sahan alue

ÄHTÄRIN KAUPUNKI JUNATÄRINÄSELVITYS. Villelän alue ja entinen sahan alue JUNATÄRINÄSELVITYS 16WWE1552 ÄHTÄRIN KAUPUNKI 24.8.2011 Päivitetty JUNATÄRINÄSELVITYS Villelän alue ja entinen sahan alue Mittalinja 1 (sahan alue yllä) ja mittalinja 2 (Villelän alue alla). i Kaikki oikeudet

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Hollolan kunta Kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen Virastotie 3 15870 Hollola Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 8.6.2012 Viite 82143252-01 HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE,

Lisätiedot

Taustaselvitykset RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT -PROJEKTI 1(130) Maa- ja pohjarakenteet

Taustaselvitykset RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT -PROJEKTI 1(130) Maa- ja pohjarakenteet Maa- ja pohjarakenteet 1 RAKENTAMISEN AIHEUTTAMAT TÄRINÄT -PROJEKTI Taustaselvitykset Postiosoite Käyntiosoite Vaihde Faksi PL 600 33101 Tampere Korkeakoulunkatu 5, 33720 Tampere 03-3115 111 03-3115 2884

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS 27.04.2012 Työnro 120007 RAKENNETTAVUUSSELVITYS Cargotec Valmetinkatu Tampere A-Insinöörit Suunnittelu Oy TAMPERE Satakunnankatu 23 A 33210 Tampere Puh. 0207 911 777 Fax 0207 911 778 ESPOO Harakantie 18

Lisätiedot

GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA

GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA Vastaanottaja Lohjan kaupunki Päivämäärä 25.6.2012 GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA Viite 82141930 GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELIIKENTEEN AIHEUTTAMAN

Lisätiedot

GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA

GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA Vastaanottaja Lohjan kaupunki Päivämäärä 19.4.2012 GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELII- KENTEEN AIHEUTTAMAN TÄRINÄN VAIKUTUKSESTA Viite 82141930 GUNNARLA, LOHJA SELVITYS RAUTATIELIIKENTEEN AIHEUTTAMAN

Lisätiedot

Aseman seutu ja Siilinpää, tärinäselvitys Siilinjärven kunta

Aseman seutu ja Siilinpää, tärinäselvitys Siilinjärven kunta Aseman seutu ja Siilinpää, tärinäselvitys Siilinjärven kunta Jussi Kurikka-Oja Anne Kangasaho 26.2.2016 26.2.2016 1 (9) SISÄLTÖ 1 TAUSTATIEDOT... 2 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 2 2.1 Tärinän häiritsevyyden

Lisätiedot

RAMBOLL FINLAND OY GEOSUUNNITELUA JA TUTKIMUKSIA PAIKALLISESTI KOKO MAASSA

RAMBOLL FINLAND OY GEOSUUNNITELUA JA TUTKIMUKSIA PAIKALLISESTI KOKO MAASSA RAMBOLL FINLAND OY GEOSUUNNITELUA JA TUTKIMUKSIA PAIKALLISESTI KOKO MAASSA TERÄSPAALUKOKEMUKSIA JYVÄSKYLÄN KOHTEISTA Kohde KOAS Ratapiha ja Kotiraide Innova 2 Käytetyt paalut RR170-220, TB 300*300 RR170-220,

Lisätiedot

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936 Työnro 150056 Tammelan stadion Rakennettavuusselvitys 24.6.2015 2 (6) Tammelan stadion Työnro 150056 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Tutkimuskohde... 3 Tehdyt tutkimukset...

Lisätiedot

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS

GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Kangasalan kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä Rev A 27.10.2015 GEOTEKNINEN RAKENNET- TAVUUSSELVITYS TARASTENJÄRVEN ASEMA- KAAVA-ALUE 740 KANGASALA TÄMÄ RAPORTTI KORVAA

Lisätiedot

LIITE 4. Hankekortit

LIITE 4. Hankekortit LIITE 4 Hankekortit Hankekortti, kohde 1 Rajatorpantie välillä Viisaritie-Köysikuja 5.3.2013 Nykytilanne Melulähde KVL 2012 Nopeus km/h Katuluokka Huom. KAVL 2030 Rajatorpantie 12 880 50 2 18 900 Vihdintie

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 21.9.2010 Viite 82130365 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA,

Lisätiedot

Tärinäselvitys Siikaluodon alue

Tärinäselvitys Siikaluodon alue Pietarsaaren kaupunki Jussi Kurikka-Oja Anne Kangasaho 23.12.2015 23.12.2015 1 (7) SISÄLTÖ 1 TAUSTATIEDOT... 2 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 2 2.1 Tärinän häiritsevyyden arviointi... 2 2.2 Tärinän arviointi

Lisätiedot

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA

LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA GEOPALVELU OY TYÖ N:O 11113 SKOL jäsen ROUTION ALUETUTKIMUS Ratsutilantie 08350 LOHJA LAUSUNTO ALUEEN PERUSTAMISOLOSUHTEISTA 30.06.2011 Liitteenä 6 kpl pohjatutkimuspiirustuksia - 001 pohjatutkimusasemapiirros

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

HATTULAN KUNTA HATTULAN OYK, TÄRINÄSELVITYS

HATTULAN KUNTA HATTULAN OYK, TÄRINÄSELVITYS Vastaanottaja Hattulan kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2010 HATTULAN KUNTA HATTULAN OYK, TÄRINÄSELVITYS HATTULAN KUNTA HATTULAN OYK, TÄRINÄSELVITYS Päivämäärä 10/08/2010 Laatija Jussi Kurikka-Oja

Lisätiedot

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI 18.06.2014 Sisällysluettelo: 1. Projektin kuvaus 2. Alueen kuvaus 3. Maaperän kuvaus 4. Perustaminen 5. Kuivatus 6. Routasuojaus Liitteet

Lisätiedot

Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna

Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna Rakennustoimisto Pohjola Oy Rakennuskeskus Centra Katinen, Hämeenlinna RAKENNETTAVUUSSELVITYS LUONNOS 8.9.2011 1. YLEISTÄ Päivämäärä 08.09.2011 Proj. nro 82138231 Selvityksen kohde on Katisen kaupunginosassa,

Lisätiedot

TÄRYTTÄMÄLLÄ ASENNETTUJEN. TERÄSPUTKIPAALUJEN KANTAVUUDEN MÄÄRITTÄMINEN - DIPLOMITYÖ Aki Kopra / Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy

TÄRYTTÄMÄLLÄ ASENNETTUJEN. TERÄSPUTKIPAALUJEN KANTAVUUDEN MÄÄRITTÄMINEN - DIPLOMITYÖ Aki Kopra / Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy TÄRYTTÄMÄLLÄ ASENNETTUJEN TERÄSPUTKIPAALUJEN KANTAVUUDEN MÄÄRITTÄMINEN - DIPLOMITYÖ ESITYKSEN SISÄLTÖ Tutkimuksen tausta, tavoitteet ja tutkimusmenetelmät Paalujen asentaminen täryttämällä Maan vastus

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

Uudet loppulyöntiohjeet

Uudet loppulyöntiohjeet Uudet loppulyöntiohjeet Kiwa Inspecta Teemu Riihimäki Tekninen asiantuntija Julkinen 23.11.2017 Trust Quality Progress Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina Kiwa Inspecta Suomi Yli 550 työntekijää, 29 toimistoa

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI

LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI Vastaanottaja Loviisan kaupunki, vesiliikelaitos Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 31.5.2010 Viite 82130218 LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI RAKENNETTAVUUSSELVITYS LOVIISAN

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010 3136 SEINÄJOEN KAUPUNKI POHJATUTKIMUSSEOSTUS 10.8.2010 SUUNNITTEUTOIMISTO 3136 AUETEKNIIKKA OY TUTKIMUSSEOSTUS JP 10.8.2010 SISÄYSUETTEO 1 TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET... 1 2 TUTKIMUSTUOKSET... 1

Lisätiedot

Ajankohtaista pohjarakenteista. Siltatekniikan päivät , Geoasiantuntija Jaakko Heikkilä

Ajankohtaista pohjarakenteista. Siltatekniikan päivät , Geoasiantuntija Jaakko Heikkilä Ajankohtaista pohjarakenteista Siltatekniikan päivät 31.1. 1.2.2018, Geoasiantuntija Jaakko Heikkilä Sisältö NCCI7 / TIELIIKENNEKUORMAN VAIKUTUKSET JUNAKUORMIEN VAIKUTUKSET SUIHKUINJEKTOINTI SIVUKUORMITETTUJEN

Lisätiedot

PEAB OY SIUKUNKADUN TÄRINÄSELVITYS, SEINÄJOKI

PEAB OY SIUKUNKADUN TÄRINÄSELVITYS, SEINÄJOKI Vastaanottaja Ilkka Koskinen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 03/2010 PEAB OY SIUKUNKADUN TÄRINÄSELVITYS, SEINÄJOKI LIITE 8 PEAB OY SIUKUNKADUN TÄRINÄSELVITYS, SEINÄJOKI Päivämäärä 05/03/2010 Laatija

Lisätiedot

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1 (2) Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Kuntatekniikan keskus Geotekniikka 9.3.2016 Hämeenkylän koulu Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1. Yleistä Vantaan geotekniikka

Lisätiedot

HÄMEVAARA. Lisäksi tal.tilaa m2/as. Rak.oik. as.tilaa k-m2. Kaava- Myyntihinta. Kortteli Tontti Lähiosoite. merkintä HÄMEVAARA

HÄMEVAARA. Lisäksi tal.tilaa m2/as. Rak.oik. as.tilaa k-m2. Kaava- Myyntihinta. Kortteli Tontti Lähiosoite. merkintä HÄMEVAARA HÄMEVAARA Kortteli Tontti Lähiosoite HÄMEVAARA Kaava- merkintä Pintaala m2 Rak.oik. as.tilaa k-m2 Lisäksi tal.tilaa m2/as. Myyntihinta 11040 1 Vieteritie 2 AO 485 120 30 78 000 11040 2 Vieteritie 4 AO

Lisätiedot

Liikennetärinän vaikutus maankäytön suunnitteluun

Liikennetärinän vaikutus maankäytön suunnitteluun TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Liikennetärinän vaikutus maankäytön suunnitteluun Valtakunnalliset meluntorjuntapäivät Jyväskylä 25. 26.3.2015 Asko Talja, erikoistutkija VTT Lifetime management Machine

Lisätiedot

Kuusankosken kaupungin toimeksiannosta olemme tehneet maaperätutkimuksia Kuusankosken Länsikeskustan perustamisolosuhteiden selvittämiseksi.

Kuusankosken kaupungin toimeksiannosta olemme tehneet maaperätutkimuksia Kuusankosken Länsikeskustan perustamisolosuhteiden selvittämiseksi. RAKENNETTAVUUSSELVITYS Kuusankosken länsikeskusta LIITE 14 Tutkimuskohde Kuusankosken kaupungin toimeksiannosta olemme tehneet maaperätutkimuksia Kuusankosken Länsikeskustan perustamisolosuhteiden selvittämiseksi.

Lisätiedot

Paaluseminaari 2015 Koepaalutus MetsäFibren Äänekosken työmaalla

Paaluseminaari 2015 Koepaalutus MetsäFibren Äänekosken työmaalla 1 20.11.2015 Paaluseminaari 2015 Esityksen sisältö: Työmaa lukuina Tuotelehden mukaiset loppulyönnit Loppulyönnit koepaalutuksen mukaan Yhteenveto 2 Tehtaan vaatima pinta-ala 40 ha Rakennusten bruttoala

Lisätiedot

Ajankohtaiset perustusten vahvistamisen RR- ja RD-paalutuskohteet. Jari Mara, SSAB

Ajankohtaiset perustusten vahvistamisen RR- ja RD-paalutuskohteet. Jari Mara, SSAB Ajankohtaiset perustusten vahvistamisen RR- ja RD-paalutuskohteet Jari Mara, SSAB Kohteet As Oy Hippoksenpuisto, Turku As Oy Brahenlinna, Turku Tikkurilan vanha silkkitehdas As Oy Hippoksenpuisto, Turku

Lisätiedot

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI TYÖLÄJÄRVI-METSÄKYLÄ METSÄKYLÄ, YLÖJÄRVI

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI TYÖLÄJÄRVI-METSÄKYLÄ METSÄKYLÄ, YLÖJÄRVI Työ nro 11505 01.02.2016 RAKENNETTAVUUSSEVITYS YÖJÄRVEN KAUPUNKI TYÖÄJÄRVI-METSÄKYÄ METSÄKYÄ, YÖJÄRVI TARATEST OY * Mittaustyöt Turkkirata 9 A, 33960 PIRKKAA PUH 03-368 33 22 * Pohjatutkimukset FAX 03-368

Lisätiedot

OPTIMIA OY HONGISTON KAAVAMUUTOSALUE, HÄMEENLINNA. Selvitys rautatien aiheuttamasta tärinästä. 1. Johdanto

OPTIMIA OY HONGISTON KAAVAMUUTOSALUE, HÄMEENLINNA. Selvitys rautatien aiheuttamasta tärinästä. 1. Johdanto VSu 10129 OPTIMIA OY HONGISTON KAAVAMUUTOSALUE, HÄMEENLINNA Selvitys rautatien aiheuttamasta tärinästä 1. Johdanto Hämeenlinnassa Hongiston alueella suunnitellaan asemakaavan muutosta. Alue on valtatie

Lisätiedot

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen GEOPALVELU OY TYÖ N:O 18085 SKOL jäsen ALAKOULUN ALUETUTKIMUS Meijerintie 32700 HUITTINEN 9.5.2018 - liitteenä 4 kpl pohjatutkimuspiirustuksia - 001 pohjatutkimusasemapiirros 1:1000-002 pohjatutkimusleikkaus

Lisätiedot

Kouvolan ratapihan melumittaukset

Kouvolan ratapihan melumittaukset Kouvolan ratapihan melumittaukset 8.12. 9.12.2015 Kohde: Kouvolan ratapiha, Terminaalinkatu 1 Yhteystiedot: Tero Helve, VR Transpoint Toiminnan kuvaus: Ratapihalla tapahtuvaa junien liikennettä, vaunujen

Lisätiedot

RAIDELIIKENTEEN TÄRINÄSELVITYS

RAIDELIIKENTEEN TÄRINÄSELVITYS Kirkkonummen kunta Kirkkonummen seurakuntayhtymä RAIDELIIKENTEEN TÄRINÄSELVITYS Kirkkonummen keskusta, Kirkkolaakson asemakaava-alue sekä Heikkilän ja Tolsan alue 2.2.2007 MITTAUSRAPORTTI 50576 5.2.2007

Lisätiedot

Pudasjärven koulukeskuksen tiejärjestelyt Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus

Pudasjärven koulukeskuksen tiejärjestelyt Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus 1. Sijainti Suunnittelukohde sijaitsee Pudasjärvellä. Suunnittelutoimeksiantoon sisältyvät: Vt 20 Kuusamontie: -

Lisätiedot

Repokallion kaava-alue

Repokallion kaava-alue S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JOENSUUN KAUPUNKI Repokallion kaava-alue Rakennettavuusselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19997 Rakennettavuusselvitys Saljola Suvi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot