Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi RakMK A2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi RakMK A2"

Transkriptio

1 Sivu 1 (2) Ympäristöministeriö PL VALTIONEUVOSTO kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: Lausuntopyyntönne YM2/6211/2011 Lausunto ehdotuksesta rakennuksen suunnittelijoita ja suunnitelmia koskeviksi määräyksiksi ja ohjeiksi RakMK A2 Kiitämme lausuntopyynnöstä ja mahdollisuudesta vaikuttaa rakentamismääräyskokoelman osan A2 sisältöön. Lausuntopyyntöä on käsitelty RILin rakennus ja rakennetekniikan tekniikkaryhmän johtoryhmässä sekä akustiikkatoimikunnassa. Näiltä saatuja yksityiskohtaisia korjaus ja kehitysehdotuksia on kerätty tämän lausunnon liitteeksi. Yleisellä tasolla uudistus tunnistaa entistä paremmin rakentamisen erityissuunnittelua edellyttäviä alueita ja niitä vastaavia osaamistarpeita. Tämä onkin välttämätöntä rakennusten energiatehokkuusvaatimusten kiristyessä ja suunnittelualueiden tullessa entistä enemmän riippuvaisiksi toisistaan. RIL katsoo, että kohteiden vaativuusluokkien eroja tulee edelleen selkeyttää rajaamalla AA aiempaakin selvemmin poikkeuksellisen vaativiin kohteisiin. Tämä edellyttänee jossain määrin vallitsevien käytäntöjen tarkistamista ja siis kohteiden siirtämistä AA määrittelystä A:han. Rakennetun ympäristön yliopistotasoisten ammattilaisten henkilöjärjestönä RIL on lisäksi huolestunut AA tasoisten erityissuunnittelijoiden pätevyysvaatimusten epäjohdonmukaisuudesta. Arkkitehtisuunnittelijan AA pätevyyden edellytyksenä on teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa suoritettu arkkitehdin tutkinto. Kuitenkin kaikkiin muihin AA pätevyyksiin riittää rakennusalan korkeakoulututkinto (vähintään 240 op) eli käytännössä insinööri AMK tai vastaava aiempi tutkinto.

2 Sivu 2 (2) RIL näkee, että AA pätevyysvaatimusten tulisi suunnittelijoiden perustutkinnon osalta olla yhdenmukaiset. Minimitasoksi vaihtoehtoina ovat yliopistotutkinto määritetyin opintosisällöin ja kokemuksella tai AMK tutkinto tai sitä vastaava aiempi tutkinto täydennettynä täydennyskoulutuksella, soveltuvalla kokemuksella sekä suunnittelualaa koskevan pätevyyden toteamiselimen todistuksella. Moni nykyisin ammatissa toimiva suunnittelija on kulkenut jälkimmäisen pitkän tien. Lopuksi korostamme, että suunnittelijan valinnalla tuodaan hankkeeseen ratkaiseva määrä kansallisen rakentamislainsäädännön ja käytännön osaamista. Siksi suunnittelijalta tulee edellyttää suomalaisen rakennuskäytännön kokemusta ja suomen kielen hallintaa tai suunnittelijan tulee hankkia kumppanikseen tällainen pätevyysvaatimukset täyttävä henkilö. Muita yksityiskohtaisia kommentteja on liitteenä. Toivomme, että lausunnostamme on hyötyä RakMk A2 viimeistelyssä. Kunnioittavasti, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Helena Soimakallio toimitusjohtaja Teemu Vehmaskoski kehitysjohtaja

3 Sivu 1 (5) LIITE YKSITYISKOHTAISIA KOMMENTTEJA 3.1 Pääsuunnittelija Pääsuunnittelijan rooli tulisi ajaa koko suunnitteluryhmää koordinoivaksi johtajaksi, joka on tehtävissään riippumaton yksittäisen suunnittelualan intresseistä. Pääsuunnittelijan tulee olla aktiivisesti suunnitteluprojektissa mukana. Useissa hankkeissa pääsuunnittelija on ollut nimellinen. Pääsuunnittelijan pätevyys ja erityisesti kokemus tulee olla riittävä koordinoimaan koko hankkeen suunnittelua. Nyt kohdan määräys antaa tulkinnanvaraa. Pääsuunnittelijan pätevyys ja kokemus tulee määrittää samalla tavalla kuin muidenkin suunnittelijoiden Vastaava erityissuunnittelija Erityissuunnittelijoiden on toimitettava erityisalueensa riittävät suunnitelmat vastaavalle erityissuunnittelijalle. Siksi toinen kappale tulee muuttaa muotoon, joka vastaa viimeistä kohtaa: Erillistehtävinä laadittujen suunnitelmien vastuulliset tahot toimittavat omat suunnitelmansa vastaavalle erityissuunnittelijalle, joka kokoaa ne ja toimittaa ne vaadittaessa rakennusvalvontaviranomaiselle Vastaava erityissuunnittelija, selostus Arkkitehtisuunnittelun yhteensovittamisesta ei selostuksessa sanota mitään. Vastaava arkkitehtisuunnittelija on kuitenkin tehtävänä tärkeimmästä päästä ja tulisi siksi avata samalla tavalla kuin muiden erityissuunnittelualojen vastaavat tehtävät.

4 YKSITYISKOHTAISIA KOMMENTTEJA Sivu 2 (5) Suunnittelijoiden pätevyydet Määräyksestä tulee käydä selvästi ilmi, että tässä tarkoitetaan muitakin kuin vastaavaa erityissuunnittelijaa. Pätevyyksien tulee täyttyä myös silloin, kun suunnittelua on jaettu esimerkiksi tuoteosakaupalla eri tahoille. Myös tuoteosasuunnittelusta vastaavaan suunnittelijan tulee täyttää vastaavan erityissuunnittelijan vaatimukset Rakennesuunnittelutehtävän vaativuusluokat Rakennesuunnittelutehtävän vaativuus tulee myös muista asioista kuin ko. taulukoissa esitetyistä asioista. Siksi myös rakennusluvan ehtona oleva riskianalyysi tulee lukea työkaluksi ja perusteeksi vaativuusluokan määrittämisessä Arkkitehtisuunnittelija A tasoon hyväksyttiin aiemmin teknillisessä oppilaitoksessa suoritettu tutkinto, joka sisälsi rakennussuunnittelun oppimäärän (30 ov). Tämä on nyt poistettu. Käsityksemme mukaan tämä muutos ei vastaa alan tarpeita Rakennusfysikaalisen suunnittelun vaativuusluokat, uudiskohteet Kohdan (rakennusfysiikan suunnittelijan) vaativuusluokitus on periaatteeltaan erilainen kuin taulukossa (rakennesuunnittelutehtävän vaativuusluokat): rakennusfysiikan suunnittelun osalta tavanomaista vaativampi rasitus johtaa luokkaan A (tavanomainen luokkaan B), kun taulukossa rakennesuunnittelun osalta tavanomainen tilanne johtaa luokkaan A. Tässä on ristiriita, jonka ehdotamme muutettavaksi siten, että tavanomaiset rakennukset (esim. kerrostalot ja toimistorakennukset alle 8 krs.) vaativat rakennusfysikaalisen A tason osaamisen. Perusteena voi vielä maininta rakennuskantamme homeongelma, jonka eräs syy on rakennusfysikaalisen suunnittelun alhainen taso.

5 YKSITYISKOHTAISIA KOMMENTTEJA Sivu 3 (5) Rakennusfysikaalisen suunnittelun vaativuusluokat, uudiskohteet AAluokka Lisäys: Käyttötarkoituksen muutos, jossa ääneneristysvaatimukset kasvavat merkittävästi, esim. toimistorakennuksen muuttaminen asuinrakennukseksi Rakennusfysikaalisen suunnittelun vaativuusluokat, korjauskohteet Luonnoksen mukaan havaitusta lievästä kosteus tai homevauriosta seuraa kevyt vaativuustaso (B). Vahingon laatu ei kuitenkaan välttämättä lainkaan korreloi ongelman ratkaisuun tarvittavaan osaamiseen. Myös lievien oireiden ymmärtäminen voi vaatia erittäin syvällistä rakennusfysiikan osaamista. Ehdotamme, että kaikkiin kosteus ja homevauriotapausten korjauksiin vaaditaan vähintään A tason osaaminen Pohjarakennesuunnittelun vaativuusluokat, A Lisäys: Rakennuksen ollessa melualueella (kaavassa vaatimuksia ääneneristykselle) Rakennesuunnittelijan pätevyys Kokemusosioissa tulee olla määritetty kansallisten normien tuntemus ja kokemus tai vaatia paikallinen yhteistyökumppani.

6 YKSITYISKOHTAISIA KOMMENTTEJA Sivu 4 (5) Rakennesuunnittelijan pätevyys Rakennesuunnittelijalta edellytetään soveltuvaa rakennusalan tutkintoa. Ehdotetun määritelmän perusteella voi syntyä tulkinta, että ainoastaan rakennusalan diplomi insinöörin tai insinöörin tutkinto kelpaa koulutukseksi rakennesuunnittelijan tehtäviin. Tämä tulkinta ei antaisi konetekniikan osastoilta valmistuneille suunnittelijoille mahdollisuutta hakea pätevyyksiä, vaikka heidän suunnitteluopintojensa määrä ja sisältö täyttäisivät A2:ssa esitetyt vaatimukset. Nykyinen käytäntö hyväksyy koneinsinöörin tutkinnon koulutukseksi rakennesuunnittelijan tehtäviin. On tärkeää, että A2 päivityksessä otetaan huomioon myös yliopistosta valmistuneiden konetekniikan diplomi insinöörien mahdollisuus pätevöityä, vaaditun suunnittelukokemuksen saatuaan, vaativuusluokan AA mukaisiin suunnittelutehtäviin Rakennusfysiikan suunnittelijan pätevyys, korjauskohteet Kosteus ja homeongelmien ja sisäilmaongelmien erikoisopintoja ja osaamista tulee edellyttää suunnittelijaryhmältä. Yksittäiseltä rakennusfysiikan suunnittelijalta em. erikoisopintojen vaatiminen on kuitenkin kohtuutonta. Normaalin rakennusfysiikan koulutuksen tulee sisältää kosteus ja homeongelmien syiden ymmärtämisen sekä keinot niiden poistamiseksi. Yhdelle henkilölle luonnoksessa esitetyt samanaikaiset vaatimukset rakennusfysiikassa ja rakennusterveydessä ovat AA luokassa ja jopa A luokassa epärealistiset: tällaisia suunnittelijoita ei Suomessa tällä hetkellä ole. On myös huomattava, että kosteusongelmien erikoisopintojen määräksi esitetty 30 op on suhteettoman suuri verrattuna muiden erikoisalojen pakollisiin opintoihin. Homekorjauskohteissa voidaan siis tarvita erillistä rakennusterveysasiantuntijaa, kuten kohdan 2.2 selostuksessa on mainittu.

7 YKSITYISKOHTAISIA KOMMENTTEJA Sivu 5 (5) Energiatehokkuussuunnittelijan pätevyys Energiatehokkuussuunnittelijan pätevyys eroaa kuvauksen mukaan muista talotekniikan pätevyyksistä siinä, että hänen tehtävänsä on pääosin optimoida muiden osa alueiden, ml. arkkitehtuuri, suunnittelua energiatehokkuuden näkökulmasta. Näin energiatehokkuussuunnittelijan tehtävä muistuttaa pääsuunnittelijan tehtävää. Epäselväksi kuitenkin jää, mitä omia työkaluja energiatehokkuussuunnittelijalla on tavoitteidensa läpiviemiseksi ja mikä suunnittelualue lopulta kantaa vastuun esimerkiksi rakennusfysikaalisin syin syntyneestä kosteusongelmasta. Suunnittelijan pätevyysmäärittely keskittyy energiankulutuksen hallintaan mutta ei ota mitään kantaa energiantuotantoon. Paikallinen energiantuotanto tulee sisällyttää energiatehokkuussuunnittelijan pätevyysvaatimuksiin kokonaisenergiatarkastelun periaatteiden mukaisesti. 5 Suunnitelmat, lupa asiakirjat ja selvitykset Tämä kohta on samaa asiaa kuin tehtäväluettelot ja esimerkiksi arkkitehdin työpiirustuksia ei ole käsitelty tässä kohdassa ollenkaan. Näin kuitenkin pitäisi ehdottomasti olla Erityissuunnitelmat ja selvitykset Luonnoksen mukaan rakennesuunnitelmista tulee selvitä äänen ja tärinän eristyksen ratkaisut. Usein luonnollisin paikka ottaa kantaa ko. asioihin on kuitenkin arkkitehdin työpiirustuksissa Erityissuunnitelmat ja selvitykset Luonnoksen mukaan rakennesuunnitelmaan kuuluu yleensä pohjarakennesuunnitelma. Vastuurajaus pitää selkeyttää. Luonnoksessa esitetään synonyymeinä pohjarakennesuunnittelu ja geotekninen suunnittelu. Eräs määritelmä on, että pohjarakennesuunnittelu koostuu sekä rakenneteknisestä (esim. betoniperustukset) että geoteknisestä osuudesta (esim. maapohjan kantavuus). Em. termit tulee selkeyttää.

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet

Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet Rakennushankkeen osapuolet: vastuut ja velvoitteet MRL MRA RakMk LAKI ASETUS MÄÄRÄYS OHJE SELOSTUS 1.1.2000 MRL & MRA 1.5.2000 RakMk A1 2000 Rakennustyön valvonta, määräykset ja ohjeet 1.5.2000 RakMk A4

Lisätiedot

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen RAKENTAMISTA KOSKEVAN SÄÄNTELYN UUDISTAMINEN Normien perkaaminen Yleisesti sääntely vähenee Tavoitteena sääntelyn

Lisätiedot

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä Pasi Timo Tarkastuspäällikkö Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta Ajankohtaista ja Yhteisiä pelisääntöjä Eurokoodiseminaari 8.12.2016 Kalastajatorppa pksrava.fi Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen TOPTEN

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset 18.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslaki: Rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä

Lisätiedot

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus 14.04.2016 Tapani Hoppu MRL:n muutos 41/2014 Säädöskatsaus Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015 Pääsuunnittelijan

Lisätiedot

23.1.2013. Liitto toimii kiinteistö- ja rakentamisalan vaikuttajana, aktiivisena kehittäjänä, ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana.

23.1.2013. Liitto toimii kiinteistö- ja rakentamisalan vaikuttajana, aktiivisena kehittäjänä, ammattilaisten verkottajana sekä tiedon tuottajana. LAUSUNTO 1 (5) YMPÄRISTÖMINISTERIÖ PL 35 00023 Valtioneuvosto kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausuntopyyntö 11.12.2012 YM10/600/2012 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Risto Hiltunen 12.11.2015 PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ o Pätevyys on osoitus siitä, että päteväksi todetun henkilön perus- ja lisäkoulutus sekä työkokemus

Lisätiedot

FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet

FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet FISEn uudet ja uudistetut korjausrakentamisen pätevyydet Marita Mäkinen FISE Oy Tiivistelmä FISE Oy:n maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat suunnittelijoiden ja työnjohtajien pätevyydet uudistettiin

Lisätiedot

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi LAUSUNTO 16.5.2014 Sivu 1 (6) Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausunto luonnoksista valtioneuvoston asetuksiksi koskien suunnitteluja työnjohtotehtäviä sekä ympäristöministeriön

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS Teräsrakennepäivä 2015 Helsinki 25.11.2015 Jouko Lamminen Tarkastusinsinööri, DI Vantaan

Lisätiedot

SuLVI kouluttaa FISE-pätevyys

SuLVI kouluttaa FISE-pätevyys FISE-pätevyys FISE-Pätevyys = - vapaaehtoinen rakennusalan suunnittelijoiden ja työnjohdon sertifiointi www.fise.fi FISE-pätevyysjärjestelmä FISE toteaa rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyydet

Lisätiedot

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala.

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala. TYÖNJOHTAJAT Hyväksyminen ja tehtävät Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 26.1.2017 YLEISPERIAATTEET Rakennustyön vastaavan työnjohtajan,

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista EUROKOODI 2014 SEMINAARI Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista tarkastusinsinööri Ulla Poutanen, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Säädöksissä muutoksia MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset

Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset Rakennesuunnittelijoiden pätevyysvaatimukset 21.2.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki: Rakennussuunnittelijan ja erityissuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksena poikkeuksellisen vaativassa suunnittelutehtävässä

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton lausunto akustisen suunnittelun tehtäväluettelon uudistuksesta

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton lausunto akustisen suunnittelun tehtäväluettelon uudistuksesta SAATE 11.11.2011 Sivu 1 (1) Vastaanottaja: juho.kess@rakli.fi Viite: Lausuntopyyntönne 17.10.2011 Suomen Rakennusinsinöörien Liiton lausunto akustisen suunnittelun tehtäväluettelon uudistuksesta Kiitämme

Lisätiedot

Tampere3 sisäilmaosaajat

Tampere3 sisäilmaosaajat Tampere3 sisäilmaosaajat Pekka Väisälä 1, RA, DI ja Paavo Kero 2, DI 1 Tampereen ammattikorkeakoulu, 2 Tampereen teknillinen yliopisto Sisältö Koulutus Pekka Väisälä Tutkimus Paavo Kero Tampere 3 Tampereen

Lisätiedot

PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET

PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET 1 PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEN EDELLYTYKSET 1. Pääsuunnittelijan pätevyyden toteamistoiminnan tarkoitus ja tehtävät Tämä järjestelmä koskee Suomen Rakentamismääräyskokoelman osan A2 ohjeen vaativuusluokkien

Lisätiedot

RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJAN (RTA) HENKILÖSERTIFIOINTIIN VALMENTAVAN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN VAATIMUKSET

RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJAN (RTA) HENKILÖSERTIFIOINTIIN VALMENTAVAN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN VAATIMUKSET 18.8.2015 RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJAN (RTA) HENKILÖSERTIFIOINTIIN VALMENTAVAN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN VAATIMUKSET VTT Expert Services Oy hyväksyy RTA henkilösertifioinnin toimikunnan valmistelevien ja

Lisätiedot

Moduulivalintainfo

Moduulivalintainfo Moduulivalintainfo 8.2.2019 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Sisältää kaksi syventymisalaa Rakennesuunnittelun moduuli Tuotantotekniikan moduuli Yhteiset suuntaavat opinnot sisältävät laajan perustan talonrakenteiden

Lisätiedot

RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT

RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT RAKENNUSVALVONTAVIRASTO RAKENNUKSEN SUUNNITTELIJAT JA SUUNNITELMAT OHJE Tammikuu 2003 YLEISTÄ Ympäristöministeriön rakennusten suunnittelijoita ja suunnitelmia koskevat uudet määräykset ja ohjeet (Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 157. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 157. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 10.10.2016 Sivu 1 / 1 157 Oikaisuvaatimus, vastaavan työnjohtajan hyväksyminen (Per Eerola) Valmistelijat / lisätiedot: Seppo Tiensuu, puh. 09 816 26625 etunimi.sukunimi@espoo.fi 3790/2016

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta 1 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta YM4/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja

Lisätiedot

Asia. Lausunnon antajasta

Asia. Lausunnon antajasta Sivu 1 (5) Asia Hallituksen esitys HE 161/2012 vp eduskunnalle laeiksi rakennuksen energiatodistuksesta, Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksesta annetun lain muuttamisesta sekä rakennuksen ilmastointijärjestelmän

Lisätiedot

Timo Saarinen, ympäristöministeriö

Timo Saarinen, ympäristöministeriö Maankäyttö- ja rakennuslain muutokset 2013 olennaiset tekniset vaatimukset 2014 rakennuksen suunnittelu, rakennustyönjohto, viranomaisvalvonta P-Savon ELY-keskus 4.12.2013 Timo Saarinen, ympäristöministeriö

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta 18.1.2013 Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta maankäyttö ja rakennuslain ja siihen liittyvien asetusten muuttamisesta

Lisätiedot

Paalutustyönjohtajan ja paalutuskoneen kuljettajan koulutus

Paalutustyönjohtajan ja paalutuskoneen kuljettajan koulutus 1 Paalutustyönjohtajan ja paalutuskoneen kuljettajan koulutus Teemu Riihimäki, Inspecta Oy 2 1 Pätevyys ja koulutus: Eri paalutustyöluokissa PTL1-PTL3 pätevyysvaatimukset paalutustyön johtajille Eri paalutustyöluokissa

Lisätiedot

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI FISE on uudistanut kaikki suoraan maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat suunnittelu- ja työnjohtopätevyytensä.

Lisätiedot

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta Risto Levanto 7.10.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015

Lisätiedot

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Rakennustarkastusyhdistyksen ohje: Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Mervi Abell Rakennustarkastusyhdistys RTY ry. projektiryhmä

Lisätiedot

RAKENNUSTERVEYS JA KORJAUSRAKENTAMINEN. Kalajoki Hannu Kääriäinen, , ,

RAKENNUSTERVEYS JA KORJAUSRAKENTAMINEN. Kalajoki Hannu Kääriäinen, ,  , Kalajoki 28.9.2018, 040-5857534, e-mail, Hannu.Kaariainen@oamk.fi Tova raportti VTT 2 Henkilöpäivityksiä: Fise - Korjaussunnittelijat, aikaisemmat a-pätevyydet - Kuntotutkijat, aikaisemmat a-pätevyydet

Lisätiedot

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö

Ympäristöministeriön kuulumisia. COMBI-yleisöseminaari , Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Ympäristöministeriön kuulumisia COMBI-yleisöseminaari 26.1.2017, Tampereen ammattikorkeakoulu Yli-insinööri Jyrki Kauppinen, ympäristöministeriö Puhutaan normeista ja niiden suuresta määrästä sekä normien

Lisätiedot

Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen

Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaminen Marja Heikkilä-Kauppinen, Arkkitehti SAFA Arkkitehtitoimisto Heikkilä & Kauppinen Oy Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, puheenjohtaja Pääsuunnittelijan pätevyydentoteamisen

Lisätiedot

TARJOUSTEN ARVIOINTIPERUSTEET VANHAINKOTI KOTI- KUUSELAN SUUNNITTELUSTA ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI

TARJOUSTEN ARVIOINTIPERUSTEET VANHAINKOTI KOTI- KUUSELAN SUUNNITTELUSTA ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI LIITE 1 ARK YRITYKSEN OMA ARVIOINTI ARVIOINTIPERUSTEET, (suluissa painoarvo %), hinnat alv. 0% YRITYKSEN NIMI 2.1 VASTUULLINEN NIMETTY SUUNNITTELIJA, PÄÄSUUNNITTELIJA (25%) 2.1.1 suunnittelijan koulutus

Lisätiedot

Kalliorakennusalan FISEpätevyydet

Kalliorakennusalan FISEpätevyydet Kalliorakennusalan FISEpätevyydet VUORITEKNIKOT RY:N KOULUTUSPÄIVÄT TAMPERE 21.5.2015 MARITA MÄKINEN FISE OY FISE Oy FISE toteaa lakiin ja täydentäviin määräyksiin perustuvia rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan

Lisätiedot

Pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan vaativuudesta. Käyttötarkoitusten muutokset ja hankekuvaus. Kosteusvauriokorjausten lupamenettely

Pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan vaativuudesta. Käyttötarkoitusten muutokset ja hankekuvaus. Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan vaativuudesta Käyttötarkoitusten muutokset ja hankekuvaus Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2015 Vastuualueet ja pätevyyden

Lisätiedot

Työnjohtajapätevyydet. Johanna Tikkanen, TkT

Työnjohtajapätevyydet. Johanna Tikkanen, TkT Työnjohtajapätevyydet Johanna Tikkanen, TkT Mikä FISE? FISE Oy on rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimiva henkilöpätevyyksiä toteava ja niiden kehittämiseen keskittyvä yritys. FISE ylläpitää pätevyysrekisteriä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten uudistamiseksi

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten uudistamiseksi 31.5.2012 Sivu 1 (5) Vastaanottaja: kirjaamo.ym@ymparisto.fi riitta.kimari@ymparisto.fi maarit.haakana@ymparisto.fi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten

Lisätiedot

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Rakentamisen sääntelyn rakennemuutos ns. normihierarkiauudistus Perustuslaista

Lisätiedot

RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa

RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa RAKENNUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Rakennusalan AMK koulutus tänään ja tulevaisuudessa Jussi Koskinen 11.4.2013 Rakennusinsinööri AMK Perusopinnot 60 op Ammattiopinnot 120 op koulutusohjelman yhteiset 60 op

Lisätiedot

Talonrakennusteollisuus ry

Talonrakennusteollisuus ry 15.9.2014 1 (5) Ympäristöministeri Pia Viitanen Ympäristöministeriö PL 35 00023 VALTIONEUVOSTO 28.8.2014 Maankäyttö ja rakennusasetuksen muutos, valtioneuvoston asetusehdotukset koskien rakentamisen suunnittelu

Lisätiedot

Lausunnossa korostamme erityisesti seuraavia seikkoja: Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaismuutos on tarpeen

Lausunnossa korostamme erityisesti seuraavia seikkoja: Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaismuutos on tarpeen Lausunto 18.1.2013 1(7) kirjaamo.ym@ymparisto.fi helena.sateri@ymparisto.fi aila.korpivaara@ymparisto.fi Viite: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, luonnos

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelma

Rakentamismääräyskokoelma Rakentamismääräyskokoelma Osa B1 Kantavat rakenteet Määräykset ja ohjeet 2010 Huom! Esitys perustuu B1-ehdotuksen 22.11.2010 olevaan versioon. Muutokset ovat hyvin mahdollisia. B-sarjan uudistustyön periaatteet

Lisätiedot

Rakentamisalan osaaminen osana sisäilmaongelmien ratkaisua

Rakentamisalan osaaminen osana sisäilmaongelmien ratkaisua Rakentamisalan osaaminen osana sisäilmaongelmien ratkaisua Liittyy ohjelman toimenpidealueeseen: Osaamisen arviointi ja tarvittavat päivitykset (6) Harry Dunkel, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Terveet tilat

Lisätiedot

Keskuspaloasema, laajennus ja peruskorjaus, arkkitehti- ja pääsuunnittelu

Keskuspaloasema, laajennus ja peruskorjaus, arkkitehti- ja pääsuunnittelu ILMOITTAUTUMISEN LIITE 2 1 (5) Ilmoittautujaa koskevat vaatimukset 10.10.2012 Keskuspaloasema, laajennus ja peruskorjaus, arkkitehti- ja pääsuunnittelu OSALLISTUMISHAKEMUKSEN LIITE: EHDOKKAAKSI ILMOITTAUTUVAN

Lisätiedot

Ajankohtaista kiinteistöalalla. VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana

Ajankohtaista kiinteistöalalla. VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana Ajankohtaista kiinteistöalalla VAETS-yhdyshenkilöpäivä 11.3.2015 Ympäristöministeriö Maarit Haakana Ajankohtaiskatsauksen sisältö Lähes nollaenergiarakennukset Tulevia/valmistelussa olevia säädösmuutoksia

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Esityksen aiheet: Suomen rakentamismääräykset

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö

Uudistuva lainsäädäntö Uudistuva lainsäädäntö Suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuutta ja tehtävien vaativuutta koskevat uudistuneet säännökset ja soveltamisohjeet Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2014 Aila Korpivaara

Lisätiedot

Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus

Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Hometalkoiden selvityshankeen tarkoitus k e s k e i s e t t u l o k s e t Mervi Abell Taustaani Rakennusinsinööri 1985 Rakennusarkkitehti 1994 Rakennusinsinööri amk

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 46. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.04.2016 Sivu 1 / 1 1765/2016 10.03.00 46 Oikaisuvaatimus koskien lupainsinöörin 8.3.2016 antamaa päätöstä vastaavan työnjohtajan hakemukseen, rakennuslupa 2015-1011-A Valmistelijat

Lisätiedot

UUDEN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISIA PÄTEVYYKSIÄ YLI 1200

UUDEN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISIA PÄTEVYYKSIÄ YLI 1200 UUDEN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUKAISIA PÄTEVYYKSIÄ YLI 1200 Tiedote 25.8.2016 Julkaisuvapaa FISEssä on tähän mennessä todettu MRL-muutoksen mukaisia uusia suunnittelijapätevyyksiä 974 ja työnjohtajapätevyyksiä

Lisätiedot

Valtion tukemien homekorjaushankkeiden arviointi jatkotutkimus ( )

Valtion tukemien homekorjaushankkeiden arviointi jatkotutkimus ( ) Valtion tukemien homekorjaushankkeiden arviointi jatkotutkimus (2014-2015) Sisäilmastoseminaari 2015 Petri Annila, Tero Marttila, Paavo Kero, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö tutkimuksen

Lisätiedot

FISE:N TOTEAMAT PÄTEVYYDET

FISE:N TOTEAMAT PÄTEVYYDET Rakennusalan pätevyysnimikkeet Suomessa. Tilanne keväällä 2009. Yleistä. Rakennusalalla on pääasiassa kolme pätevyyksiä rekisteröivää tahoa: FISE, joka on keskittynyt toimihenkilötasolle rakennus ja LVI-alalla,

Lisätiedot

HAKEMUS PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEKSI / HAKEMUS ARKKITEHTIREKISTERIIN LIITTÄMISEKSI

HAKEMUS PÄÄSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYDEN TOTEAMISEKSI / HAKEMUS ARKKITEHTIREKISTERIIN LIITTÄMISEKSI Painos 02/2007 Pääsuunnittelijan pätevyyden toteaa rakennusalan järjestöjen ylläpitämä asiantuntijalautakunta, sihteerijärjestönä toimii Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja pätevyydet vahvistaa FISE Oy. Todettu

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA 1 Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat A2 Määräykset ja ohjeet 2002 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 19.11.2014 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS

RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS 12.12.2011 Tutk.joht. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Rakennusfysiikan käsikirja, esittely - ja keskustelutilaisuus, Helsinki 12.12. 2011 KÄSIKIRJAN TOTEUTUSTILANNE

Lisätiedot

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus RAKENNUKSEN KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN ENERGIASELVITYS Luontipäivämäärä Muutospäivämäärä Muutostunnus Muutosselite Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus Lupatunnus Rakennuskohde Kaupunginosa Rakennuksen Juokseva

Lisätiedot

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi rakenteellisen turvallisuuden arviointi MTK Loimaa, syyskokous 1.12.2015 johtava rakennustarkastaja Harri Salminen Loimaan kaupunki Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista

Lisätiedot

Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset

Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset Suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyysvaatimukset Lauri Jääskeläinen 25.1.2017 Muutokset 2014-2015 MRL-muutos 41/2014 (voimaan 1.9.2014) ja uudet asetukset (plus ohjeet) 12.3.2015 (voimaan 1.6.2015)

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä

Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä Energiavaatimukset uudis- ja korjausrakentamisen lupamenettelyssä Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki Rakennusvalvonta, Järvenpää p. 0403152581 Järvenpään kaupunki Tekijä, muokkaa Perustyylissä

Lisätiedot

1. JAKSO 22.-23.9.2015

1. JAKSO 22.-23.9.2015 1. JAKSO 22.-23.9. Tiistai 22.9. 8.00 Ilmoittautuminen ja kahvi 8.15 Koulutuksen avaus toimitusjohtaja Hannu Järveläinen Rakennusmestarit ja insinöörit AMK RKL 8.30 Talonrakennushankeen kulku - hankkeen

Lisätiedot

TALKOOVUOSI 2015. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö

TALKOOVUOSI 2015. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö TALKOOVUOSI 2015 Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Jyväskylän Paviljonki 19.5.2015 Katja Outinen, ohjelmapäällikkö Talkootyömaiden eteneminen 2010 2011 2012-2013 2014 2015 Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto

KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Rakennusvalvonnan tietopäivä 3.3.2015 ERITYISMENETTELY

Lisätiedot

Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan

Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 912-2016 (240) Rakennushankkeen suunnittelijoiden ja työnjohdon pätevyyttä koskevat ohjeet rakennusvalvonnan toiminnassa Tiivistelmä: Rakentamista ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

RIL Rakennusten akustinen suunnittelu. Teollisuustilat. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Rakennusten akustinen suunnittelu. Teollisuustilat. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 243-4-2011 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Rakennusten akustinen suunnittelu Teollisuustilat 2 RIL 243-4-2011 JULKAISIJA JA KUSTANTAJA: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry MYYNTI: Suomen

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden muutosesitystä 2017

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden muutosesitystä 2017 15.12.2016 1 (4) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Viite: OKM/42/010/2016, asiakirja nro 304490 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n lausunto koskien yliopistojen koulutusvastuiden

Lisätiedot

1) HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet (alleviivaa puhuttelunimi) Syntymäaika

1) HAKIJAN TIEDOT Sukunimi Etunimet (alleviivaa puhuttelunimi) Syntymäaika Pätevyyden toteamisjärjestelmä muodostuu pätevyydet toteavista pätevyyslautakunnista ja niitä hoitavista sihteerijärjestöistä sekä pätevyyslautakunnat nimittävästä ja pätevyydet rekisteröivästä FISE Oy:stä.

Lisätiedot

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa

AHOT-käytännöt. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa AHOT-käytännöt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2 Sisältö Reunaehtoja Aiempien tutkintojen hyväksilukeminen Aiempien / muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen Muun osaamisen tunnustaminen

Lisätiedot

AKUSTINEN SUUNNITTELU

AKUSTINEN SUUNNITTELU 4666111S Rakennusfysiikka, 5 op. AKUSTINEN SUUNNITTELU Opettaja: Raimo Hannila Luentomateriaali: Professori Mikko Malaska Oulun yliopisto LÄHDEKIRJALLISUUTTA (Linkit päivitetty 18.11.2015 RH) Suomen rakentamismääräyskokoelma,

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

PIENTALON KORJAUSINFO. Oulun rakennusvalvonnan järjestämä tietoisku pientalonsa korjaamista suunnitteleville. TO klo Tervetuloa!

PIENTALON KORJAUSINFO. Oulun rakennusvalvonnan järjestämä tietoisku pientalonsa korjaamista suunnitteleville. TO klo Tervetuloa! PIENTALON KORJAUSINFO Oulun rakennusvalvonnan järjestämä tietoisku pientalonsa korjaamista suunnitteleville. TO 1.3.2018 klo 17-20. Tervetuloa! PIENTALON KORJAUSINFO Ohjelma to 1.3.2018 klo 17.00 20.00

Lisätiedot

Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet. Eeva Huttunen Ympäristöministeriö

Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet. Eeva Huttunen Ympäristöministeriö Vähähiilisen rakentamisen osaaminen ja koulutustarpeet Eeva Huttunen Ympäristöministeriö Vaiheittain vähähiiliseen rakentamiseen 1. vaihe: Testaus ja menetelmät 2017- Ohjausjärjestelmän vaikutusarvioinnit

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu OKT, arvo n. 300 000, vastuuhenkilöitä n. 12 Auto, arvo n. 30 000, suunnittelijoita xxxxxxx, työnjohtajia yyyyyyy Suunnittelun vastuuhenkilöt Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu

Pientalotyömaan vastuuhenkilöt. Tapani Hoppu Pientalotyömaan vastuuhenkilöt Tapani Hoppu Pientalotyömaan ammattilaiset SUUNNITTELUVAIHE Pääsuunnittelija Rakennussuunnittelija Rakennesuunnittelija Pohjarakennesuunnittelija Talotekninen suunnittelijat

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNISEN KUNNON ARVIOIJIEN KOULUTUSTEN JA PÄTEVYYKSIEN KEHITTÄMINEN

RAKENNUSTEKNISEN KUNNON ARVIOIJIEN KOULUTUSTEN JA PÄTEVYYKSIEN KEHITTÄMINEN RAKENNUSTEKNISEN KUNNON ARVIOIJIEN KOULUTUSTEN JA PÄTEVYYKSIEN KEHITTÄMINEN Sisäilmastoseminaari 2019 Marita Mäkinen Helmi Kokotti Tiina Koskinen-Tammi Olavi Töyli RAKENNUSTEKNISEN KUNNON ARVIOIJIEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

Ajankohtaista sisäilmasta

Ajankohtaista sisäilmasta Ajankohtaista sisäilmasta Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö 1 18.9.2017 Terveellisten tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelma Keskeisiä kysymyksiä rakennusterveydessä Kuntien rakennuskannan

Lisätiedot

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius

Rakennusalan tuotantoinsinööri. Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakennusalan tuotantoinsinööri Syventävät opinnot Info ke 25.02.2015 A Stenius Rakentamisen tuotantojohto ammattina Rakennustuotannon ammattiprofiilit Tuotantoinsinöörin ammattiprofiili Rakennustuotannon

Lisätiedot

Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009

Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009 Maaseuturakentamisen suunnittelun ajankohtaispäivä 3.2. 2009 2 Aluksi Uusi Insinööriliitto UIL ry, on edunvalvoja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka tarjoaa jäsenistölleen turvaa, menestymisen mahdollisuuksia

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

Vetovoimaa rakennusalalle

Vetovoimaa rakennusalalle Vetovoimaa rakennusalalle Rakennusalan valtteja Koulutus Tulevaisuuden keskeisiä osaamistarpeita Satu Elho Asiamies Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net Mitä ammattilaiset itse

Lisätiedot

OPINTOJOHTOSÄÄNNÖN UUDISTUS LUONNOKSEN KESKEISIÄ KOHTIA JA UUDISTUKSIA

OPINTOJOHTOSÄÄNNÖN UUDISTUS LUONNOKSEN KESKEISIÄ KOHTIA JA UUDISTUKSIA OPINTOJOHTOSÄÄNNÖN UUDISTUS LUONNOKSEN KESKEISIÄ KOHTIA JA UUDISTUKSIA Uudistuksen taustaa Yliopistolla tulee olla johtosääntötason säädös pysyviksi tarkoitetuista määräyksistä ja toimintavoista opintoihin

Lisätiedot

Kuntotarkastajien pätevyysvaatimukset

Kuntotarkastajien pätevyysvaatimukset Kuntotarkastajien pätevyysvaatimukset Rakennusten kosteus- ja homeongelmat TrV ja YmV kuuleminen 20.6.2017 Yli-insinööri Katja Outinen Yleistä kuntotutkijoiden ja -tarkastajien pätevyyksistä Rakentamisen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta 2015 214/2015 Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien luokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta

Lisätiedot

Ajankohtaista rakennusterveydestä

Ajankohtaista rakennusterveydestä Ajankohtaista rakennusterveydestä Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö 1 2.10.2017 Terveellisten tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelma Pääministeri Sipilän pyöreä pöytä 9.6.2017 käynnisti

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 11.12.2012 Ympäristöministeriön asetus rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä nnettu Helsingissä.. päivänä..kuuta 201. Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava)

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) 117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) Portaan leveys Sisäportaan nousu ja etenemä Parvi Pientalon kulkuluukku Portaan käsijohteet 117 d xx Katokset ja ajoväylät (luonnos) Sisäänkäyntien katokset

Lisätiedot

Ammattitaito ja pätevyys rakennusalalla. Marita Mäkinen

Ammattitaito ja pätevyys rakennusalalla. Marita Mäkinen Ammattitaito ja pätevyys rakennusalalla Marita Mäkinen MIKÄ ON FISE OY? FISE on rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimiva henkilöpätevyyksiä toteava ja niiden kehittämiseen keskittyvä yritys. FISE ylläpitää

Lisätiedot

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten uudistamiseksi

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten uudistamiseksi 31.5.2012 Sivu 1 (5) Vastaanottaja: kirjaamo.ym@ymparisto.fi riitta.kimari@ymparisto.fi maarit.haakana@ymparisto.fi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin lausunto luonnoksesta rakennusten energiatodistusten

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS UUDISTUU MITEN?

ENERGIATODISTUS UUDISTUU MITEN? ENERGIATODISTUS UUDISTUU MITEN? Nykyinen energiatodistuskäytäntö Suomessa energiatodistuslaki voimaan vuoden 2008 alussa Useita eri todistuslomakkeita, laatimistapoja, laatijoiden pätevyysvaatimuksia ja

Lisätiedot

Rakennusterveyteen liittyvän opetuksen sisältö ja kosteusvaurion korjausasiantuntijoiden AHOTmenettely

Rakennusterveyteen liittyvän opetuksen sisältö ja kosteusvaurion korjausasiantuntijoiden AHOTmenettely Rakennusterveyteen liittyvän opetuksen sisältö ja kosteusvaurion korjausasiantuntijoiden AHOTmenettely Juha Krankka Koulutuspäällikkö Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO Rakennusterveyteen liittyvän

Lisätiedot