Ympäristöministeriön asetus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristöministeriön asetus"

Transkriptio

1 Luonnos Ympäristöministeriön asetus rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä nnettu Helsingissä.. päivänä..kuuta 201. Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 120 d :n nojalla: 1 Rakennussuunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytyminen Rakennussuunnittelutehtävän vaativuusluokka määräytyy liitteen I taulukon 1 mukaisesti. 2 Erityisalojen suunnittelutehtävien vaativuusluokan määräytyminen Erityisalojen suunnittelutehtävän vaativuusluokka määräytyy liitteen II taulukoiden mukaisesti. Tämä asetus tulee voimaan.. päivänä..kuuta Helsingissä päivänä kuuta 201. sunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru Ylitarkastaja Kari Hammarberg Liite I Liite II

2 2 Liite I Taulukko 1. Rakennussuunnittelutehtävän vaativuusluokat Kohteen arkkitehtoniset, toiminnalliset tai tekniset tavoitteet ovat erittäin vaativat. rkkitehtoniset, toiminnalliset tai tekniset tavoitteet ovat vaativat. rkkitehtoniset, toiminnalliset tai tekniset tavoitteet ovat tavanomaiset. rkkitehtonisia, toiminnallisia tai teknisiä tavoitteita ei ole asetettu. Rakennussuunnittelutehtävä edellyttää käytettävyyden, kauneuden, kestävyyden, mitoitus- ja suunnittelumenetelmien tai erilaisten teoreettisten perusteiden erityistä ja erittäin hyvää hallintaa. Rakennussuunnittelutehtävä edellyttää käytettävyyden, kauneuden, kestävyyden, mitoitus- ja suunnittelumenetelmien tai erilaisten teoreettisten perusteiden hyvää hallintaa. Rakennussuunnittelutehtävä edellyttää käytettävyyden, kauneuden, kestävyyden, mitoitus- ja suunnittelumenetelmien tai erilaisten teoreettisten perusteiden tavanomaista hallintaa. Kohde on toiminnallisesti erittäin vaativa. Kohde on toiminnallisesti vaativa monikerroksinen asuintalo, liike-, toimisto- tai julkinen rakennus. Kohteessa on selkeä ja yksinkertainen käyttö tai kohde on enintään kaksikerroksinen pientalo tai kooltaan tätä vastaava ja teknisiltä ominaisuuksiltaan tavanomainen rakennus. Kohteessa on yksi yksinkertainen käyttö tai kohde on pieni, enintään yksikerroksinen rakennus tai rakennelma, jota ei ole tarkoitettu asumiseen. Tehdään erittäin vaativa korjaus- tai muutostyö tai korjataan tai muutetaan suojeltua rakennusta. Tehdään vaativa korjaus- tai muutostyö. Tehdään tavanomainen korjaus- tai muutostyö. Tehdään yksinkertainen, pieni ylläpitokorjaus tai teknisten järjestelmien korjaaminen. Tehdään erittäin vaativa käyttötarkoituksen muutos. Tehdään vaativa käyttötarkoituksen muutos. Kohteen käyttötarkoitusta ei muuteta. Kohteen ulkoasua muutetaan merkittävästi. Korjataan, muutetaan tai uusitaan ulkopintoja tai tehdään rakenteiden tai teknisten järjestelmien muutos, joka muuttaa ulkonäköä. Korjataan, muutetaan tai uusitaan julkisivuja tai teknisiä järjestelmiä ulkonäköä muuttamatta. Kohde on erittäin vaativassa tai suojellussa ympäristössä tai rakennuspaikalla. Kohde on vaativassa ympäristössä tai rakennuspaikalla. Kohde on tavanomaisessa ympäristössä tai rakennuspaikalla. Kohde on vaatimattomassa ympäristössä tai rakennuspaikalla.

3 3 Taulukko 1. Erityisalojen suunnittelutehtävien vaativuusluokat Liite II 1.1. Rakennesuunnittelutehtävän vaativuusluokat Rakennesuunnittelutehtävän vaativuusluokka määräytyy taulukoiden 1.1 ja 1.2 perusteella. jossa rakenteidensuunnittelu ja mitoitus edellyttävät teorian erittäin hyvää hallintaa. jossa rakenteidensuunnittelu ja mitoitus edellyttävät teoreettisten perusteiden hyvää hallintaa. Korjaus- ja muutostyön kohde on ulko- tai sisätiloiltaan tai rakenneratkaisultaan suojeltu ja rakennesuunnittelutehtävä Korjaus- ja muutostyön kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja rakennesuunnittelutehtävä Korjaus- ja muutostyön kohde on tavanomainen eikä rakennesuunnittelutehtävä ole laaja. Kohde on korkeudeltaan 30 metriä tai suurempi laskettuna perustusten yläpinnasta ylimpiin kannattajiin. Kohde on yli 2- kerroksinen mutta alle 30 metrin korkuinen laskettuna perustusten yläpinnasta ylimpiin kannattajiin. Kohde on enintään 2- kerroksinen rakennus. Kohde on 1- kerroksinen rakennus tai rakennelma. Kohde on raskaasti kuormitettu ja siinä on suuria pistekuormia tai suuria dynaamisia kuormia, tai kohde on kantava rakenneosa, joka on paikalla valmistettava ja jänneväliltään yli 15 metriä tai tavanomaisesta poikkeavia liittorakenne tai väsytyskuormitettu tai muuten vaativa erikoisrakenne. Kohteen kuormitukset ja rakenteet ovat vaativat. Kohteen kuormitukset ja rakenteet ovat tavanomaiset. Kohteen kuormitukset ovat vähäiset ja rakenteet ovat yksinkertaisia. Kohteen vauriosta voi aiheutua suuret seuraamukset ihmishenkien menetysten tai hyvin suurten taloudellisten, sosiaalisten tai ympäristövahinkojen takia, tai suunnittelutehtävä kuuluu seuraamusluokkaan 3 Kohteen vauriosta voi aiheutua keskisuuret seuraamukset ihmishenkien menetysten tai merkittävien taloudellisten, sosiaalisten tai ympäristövahinkojen takia, tai suunnittelutehtävä kuuluu seuraamusluokkaan 2 Kohteen vauriosta voi aiheutua vähäiset seuraamukset ihmishenkien menetysten tai pienten tai merkityksettömien taloudellisten, sosiaalisten tai ympäristövahinkojen takia, tai suunnittelutehtävä kuuluu seuraamusluokkaan 1 Kohteen palotekninen suunnittelu on erittäin vaativa. Kohteen palotekninen suunnittelu on vaativa. Kohteen palotekninen suunnittelu on tavanomainen. Kohde on vakavuussuunnittelun osalta erittäin vaativa. Kohde on vakavuussuunnittelun osalta vaativa. Kohde on vakavuussuunnittelun osalta tavanomainen. Suunnittelutehtävään sisältyy rakenteen staattisen toiminnan erittäin vaativa muuttaminen. Suunnittelutehtävään sisältyy rakenteen staattisen toiminnan vaativa muuttaminen Suunnittelutehtävään ei sisälly rakenteen staattisen toiminnan muuttamista. Suunnittelutehtävään ei sisälly rakenteen staattisen toiminnan muuttamista.

4 Teräsrakenteet Puurakenteet etonirakenteet Rakennesuunnittelutehtävän vaativuusluokat / runkorakenteet Kohde on yli 8- Kohde on enintään 8- Kohteen rakenteen kantavuus mitoitetaan betonin lujuudelle yli 50/60. Kohteen rakenteen kantavuus mitoitetaan betonin lujuudelle korkeintaan 50/60. Kohteen rakenteen kantavuus mitoitetaan betonin lujuudelle korkeintaan 16/20. Kohteen rakenteet ovat esivalmistettuja ja jänneväliltään yli 25 metriä tai jännitetty. Kohteen rakenteet ovat jänneväliltään enintään 25 metriä, tai kohteessa on maanpaineseiniä. Kohteen rakenteet ovat tavanomaiset. Kohde on yli 4- Kohde on enintään 4- Kohde on enintään 2- kerroksinen Kohde on 1- Kohteen rakenne on esivalmistettu ja jänneväliltään yli 25 metriä tai rakenne suunnitellaan naulalevyristikoita käyttäen ja ristikon jänneväli on yli 16 metriä. Kohteen rakenne on esivalmistettu ja jänneväliltään enintään 25 metriä, tai rakenne suunnitellaan naulalevyristikoita käyttäen ja ristikon jänneväli on enintään 16 metriä. Kohteen rakenteen kantavuuden mitoituksessa sahatavaralle käytetään enintään lujuusluokkaa 30. Kohteen rakenteen kantavuuden mitoituksessa sahatavaralle käytetään enintään lujuusluokkaa 30 Kohde on yli 8- Kohde on yli 8-3 Kohde on enintään 2- kerroksinen ja tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen Kohde on 1-kerroksinen ja tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon. Rungon teräksiset rakenneosat ja niiden liitokset eivät ole käyttöön vakiintuneita ratkaisuja ja kohde on yli 2- Rungon teräksiset rakenneosat ja niiden liitokset eivät ole käyttöön vakiintuneita ratkaisuja ja kohde on enintään 2- Rungon teräksiset rakenneosat ja niiden liitokset ovat käyttöön vakiintuneita ratkaisuja. Rungon teräksiset rakenneosat ja niiden liitokset ovat käyttöön vakiintuneita ratkaisuja. Kohteen rakenne on esivalmistettu ja jänneväliltään yli 36 metriä tai sen kantavuus mitoitetaan korkeammalle teräksen myötölujuudelle kuin 460 N/mm2.

5 etoni-teräs-liittorakenteet Muuratut rakenteet 5 taulukon 1.2 jatko: Kohde on yli 4- kerrroksinen, tai kohteessa on paikalla jännitettyjä rakenneosia tai jännitettyjä esivalmistettuja rakenneosia. Kohde on yli 2- kerrroksisinen, mutta enintään 4-kerroksinen, tai kohteen julkisivumuuraus on yli 2 kerrosta korkea, tai kohteessa on muurattuja maanpaineseiniä. Kohde on enintään 2- kerroksinen ja tavanomainen pientalo, ja kerroskorkeus enintään 3 metriä. Kohde on 1-kerroksinen ja tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon. Kohde on yli 8- kerroksinen, tai kohteen rungon rakenneosat tai liitokset eivät ole käyttöön vakiintuneita ratkaisuja. Kohde on vähintään 3- kerroksinen ja enintään 8 - kerroksinen tai enintään 2- kerroksinen, kun kohde on tarkoitettu pysyvään asumiseen tai työntekoon, tai kohteen rungon rakenneosat tai liitokset ovat käyttöön vakiintuneita ratkaisuja. Kohde on enintään 2- kerroksinen ja tarkoitettu pysyvään asumiseen tai työntekoon. Kohde on 1-kerroksinen ja tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon. Kohteen rakenteen betoniosan kantavuus on mitoitettu korkeammalle betonin lujuudelle kuin 50/60 tai rakenne on jänneväliltään yli 25 metriä ja rakenteen teräsosan kantavuus on mitoitettu korkeammalle rakenneteräksen myötölujuudelle kuin 460 N/mm 2. Kohteen rakenteen betoniosan kantavuus on mitoitettu korkeintaan betonin lujuudelle 50/60 Kohteen rakenteen betoniosan kantavuus on mitoitettu korkeintaan betonin lujuudelle 16/20. Kohteen rakenteen toiminnalliset tavoitteet ovat vähäiset.

6 Rakennusfysikaalisen suunnittelutehtävän vaativuusluokat Sisä- tai ulkopuolinen rakennusfysikaalinen rasitus on erittäin vaativa tai kohteeseen tai sen osaan kohdistuu erityisen ankara säärasitus. Sisä- tai ulkopuolinen rakennusfysikaalinen rasitus on vaativa tai kohteeseen tai sen osaan kohdistuu vaativa/ankara säärasitus. Sisä- ja ulkopuolinen rakennusfysikaalinen rasitus on tavanomainen. Sisä- ja ulkopuolinen rakennusfysikaalinen rasitus on vähäinen. Kohteessa on erittäin vaativa tai rakenteita rakennusfysikaalisesti rasittava sisäilmasto, tai vedenpaineelle alttiita rakenteita. Kohteessa on vaativa, rakenteita rakennusfysikaalisesti rasittava sisäilmasto. Kohteessa on tavanomainen sisäilmasto. Kohteessa on erittäin voimakas ulkopuolinen äänitaso tai maanpinnan värähtelytaso, tai kohteen käytöstä aiheutuu erittäin voimakasta ääntä tai värähtelyä, tai kohteen sisätilat edellyttävät erittäin alhaista ääni- tai värähtelytasoa. Kohteessa on voimakas ulkopuolinen äänitaso tai maanpinnan värähtelytaso, tai kohteen käytöstä aiheutuu ääntä tai värähtelyä, tai kohteen sisätilat edellyttävät alhaista ääni- tai värähtelytasoa. Kohteen ulkopuolinen äänitaso ja maanpinnan värähtelytaso ovat tavanomaisia. Kohteen rakenteiden käyttöiän tavoitteet ovat erittäin vaativat. Kohteen rakenteiden käyttöiän tavoitteet ovat vaativat. Kohteen rakenteiden käyttöikä on tavanomainen. Kohteen korjaus- tai muutostyössä muutetaan erittäin oleellisesti rakenteen rakennusfysikaalista toimintaa, tai korjausmenetelmät vaativat erityistä osaamista. Kohteen korjaus- tai muutostyössä muutetaan oleellisesti rakenteen rakennusfysikaalista toimintaa, tai korjausmenetelmät vaativat hyvää osaamista. Kohteen korjaus- tai muutostyössä ei muuteta oleellisesti rakenteen rakennusfysikaalista toimintaa ja korjausmenetelmissä voidaan soveltaa tavanomaisia ratkaisuja. Kohteessa on tai käsitellään ihmisille tai ympäristölle erittäin vaarallisia haitta-aineita. Kohteessa on tai käsitellään ihmisille tai ympäristölle vaarallisia haitta-aineita. Kohteessa on vaikeita rakenteiden sisäisiä kosteus- ja homevaurioita, tai ilmanvaihtojärjestelmän epäpuhtauksien tai väärien painesuhteiden aiheuttamia ongelmia ja kohteessa on paljon käyttäjiä. Kohteessa on vaikeita rakenteiden sisäisiä kosteus- ja homevaurioita, tai ilmanvaihtojärjestelmän epäpuhtauksien tai väärien painesuhteiden aiheuttamia ongelmia ja kohteen käyttäjämäärät ovat pieniä. Kohteessa on yksinkertaisia pintarakenteiden kosteus- ja homevaurioita. Kohde on ulko- tai sisätiloiltaan tai tekniseltä ratkaisultaan suojeltu ja rakennusfysikaalinen suunnittelutehtävä Kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja rakennusfysikaalinen suunnittelutehtävä on laaja Kohde on tavanomainen eikä rakennusfysikaalinen suunnittelutehtävä ole laaja.

7 Sisäilmaolosuhteiden suunnittelutehtävän vaativuusluokat Kohteessa on erittäin vaativat sisäilmaolosuhteiden tavoitteet tai kohteen palo- ja äänitekninen ratkaisu on erittäin vaativa. Kohteessa on vaativat sisäilmaolosuhteiden tavoitteet, tai kohteen palotekninen ratkaisu on vaativa. Kohteessa on tavanomaiset sisäilmaolosuhteiden tavoitteet. Kohde on pieni, enintään 1- kerroksinen ja tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon ja kohteen sisäilmaolosuhteille asetetaan vain vähäisiä vaatimuksia. Kohteen sisäilmaolosuhteiden suunnittelu ja mitoitus edellyttävät erittäin vaativien teknisten ratkaisuiden ja teoreettisten perusteiden erittäin hyvää hallintaa ja soveltamista sekä järjestelmien ja rakennuksen ominaisuuksien yhteensovittamista. Kohteen sisäilmaolosuhteiden suunnittelu ja mitoitus edellyttävät vaativien teknisten ratkaisuiden ja teoreettisten perusteiden hyvää hallintaa ja soveltamista. Kohteen sisäilmaolosuhteiden suunnittelu ja mitoitus voidaan tehdä tavanomaisia suunnitteluratkaisuja ja yleisiä mitoitusperusteita käyttäen. Kohteen suojelumääräykset koskevat ulkoasua tai sisätiloja tai teknisiä ratkaisuja ja sisäilmaolosuhteiden suunnittelutehtävä Kohteessa on säilytettäviä tiloja tai rakenteita ja sisäilmaolosuhteiden suunnittelutehtävä Kohde on tavanomainen ja ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan tavanomaisella tekniikalla. Kohteessa tehdään yksinkertainen, pienehkö ylläpitokorjaus tai teknisten järjestelmien kunnostus.

8 Pohjarakenne / geoteknisen suunnittelutehtävän vaativuusluokat Rakenne kuuluu geotekniseen luokkaan GL3. Rakenne kuuluu geotekniseen luokkaan GL2. Rakenne kuuluu geotekniseen luokkaan GL1. Kohteen maaperän rakennettavuus on erittäin vaativa. Kohteen maaperän rakennettavuus on vaativa. Kohteen maaperän rakennettavuus on tavanomainen. Kohteen pohjarakenteille asetetaan erityisiä vaatimuksia, tai kohteessa on pohjavedenpinnan tai naapurirakennusten perustusten alapuolelle ulottuvia tiloja, tai rakenteisiin kohdistuu dynaamisia tai muuten poikkeuksellisia kuormia. Kohteen pohjarakenteet ovat vaativat. Kohteen pohjarakenteet ovat tavanomaiset. Kohteen perustusten vahvistaminen tai korjaaminen on erittäin vaativaa tai rakenteisiin käytetään tavanomaisesta poikkeavia materiaaleja, pohjarakennus- tai suunnittelumenetelmiä. Kohteen perustusten vahvistaminen tai korjaaminen on vaativaa. Kohteen perustusten vahvistaminen tai korjaaminen on tavanomaista. Pohjarakenteet ovat erittäin raskaasti kuormitettuja ja maaperä on rakennettavuudeltaan vaativa. Pohjarakenteet ovat raskaasti kuormitettuja ja maaperä on rakennettavuudeltaan vaativa. Pohjarakenteiden kuormitukset ovat tavanomaiset ja maaperä on rakennettavuudeltaan tavanomainen. Kohteen ympäristöolosuhteet ovat erittäin vaativat, maaperä sisältää pilaantuneita maa-aineksia, tai ympäristössä on maaperän sortuman vaara. Kohteen ympäristöolosuhteet ovat vaativat. Kohteen ympäristöolosuhteet ovat tavanomaiset.

9 Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiden suunnittelutehtävän vaativuusluokat jossa kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän valinta ja suunnitteluratkaisu edellyttävät mitoituksen, laite- ja materiaalivalintojen tai ääni- ja palotekniikan tai jätevesien käsittelyn teoreettisten perusteiden erittäin hyvää hallintaa. jossa kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän valinta ja suunnitteluratkaisu edellyttävät mitoituksen, laite- ja materiaalivalintojen tai ääni- ja palotekniikan tai jätevesien käsittelyn teoreettisten perusteiden hyvää hallintaa. jossa kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmä on lähtökohdiltaan tavanomainen ja laitteiden ja materiaalien valinta voidaan tehdä laitteiston toiminnalle ja ominaisuuksille asetettuja tavanomaisia suunnitteluratkaisuja ja yleisiä mitoitusperusteita käyttäen. Kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän tavoitteet ovat erittäin vaativat. Kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän tavoitteet ovat vaativat. Kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän tavoitteet ovat tavanomaiset. Kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmän tavoitteet ovat vähäiset ja kohde on tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon. Kohde on ulko- tai sisätiloiltaan tai tekniseltä ratkaisultaan suojeltu ja kiinteistön vesi- ja viemärisuunnittelutehtävä on laaja sekä edellyttää järjestelmien ja olevan rakennuksen arkkitehtuurin yhteensovittamista. Kohde on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja kiinteistön vesi- ja viemärisuunnittelutehtävä on laaja sekä edellyttää järjestelmien ja olevan rakennuksen arkkitehtuurin yhteensovittamista. Kohteen kiinteistön vesi- ja viemärisuunnittelutehtävä voidaan tehdä tavanomaisia suunnitteluratkaisuja ja yleisiä mitoitusperusteita käyttäen ja kiinteistön vesi- ja viemäri-järjestelmä uusitaan tavanomaisella tekniikalla. Kohteessa tehdään yksinkertainen, pienehkö ylläpitokorjaus tai teknisten järjestelmien vähäinen korjaaminen. Kohteen kiinteistön vesi- ja viemäri -järjestelmä voidaan esittää pääpiirustuksissa tai ne ovat muuten yksinkertaisesti selvitettävissä.

Valtioneuvoston asetus. rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä. Annettu Helsingissä päivänä kuuta 20

Valtioneuvoston asetus. rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä. Annettu Helsingissä päivänä kuuta 20 Luonnos 28.8.2014 Minna Välimäki ja Erja Väyrynen Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien luokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä päivänä kuuta 20 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 2015 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta /2015 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä maaliskuuta 2015 214/2015 Valtioneuvoston asetus rakentamisen suunnittelutehtävien luokkien määräytymisestä Annettu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista

Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista EUROKOODI 2014 SEMINAARI Rakennusvalvonnan terveiset ajankohtaisista asioista tarkastusinsinööri Ulla Poutanen, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Säädöksissä muutoksia MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan

Lisätiedot

Maaseuturakentamisen ajankohtapäivät 15.9.2014. Rakennesuunnitelmien kolmannen osapuolen tarkastus. Suunnittelijan näkökulma. Sisältö Tarkastusten taustaa Maatalousrakentamisen taustaa Kokemuksia tyypillisistä

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista YM1/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista YM1/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista YM1/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokista seuraavat ohjeet. et ovat voimassa

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta

Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta 1 Ympäristöministeriön ohje rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta YM4/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakentamisen työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Esityksen aiheet: Suomen rakentamismääräykset

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT OHJE Ohje kuvaa, kuinka rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokkia sovelletaan Helsingissä uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa, sekä kaupunkitilaan

Lisätiedot

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi

Laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arviointi rakenteellisen turvallisuuden arviointi MTK Loimaa, syyskokous 1.12.2015 johtava rakennustarkastaja Harri Salminen Loimaan kaupunki Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnista

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS RAKENTAMISEN SUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAA- TIVUUSLUOKKIEN MÄÄRÄYTYMISESTÄ

VALTIONEUVOSTON ASETUS RAKENTAMISEN SUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAA- TIVUUSLUOKKIEN MÄÄRÄYTYMISESTÄ YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Perustelumuistio Rakennetun ympäristön osasto 9.3.2015 Rakennusneuvos Aila Korpivaara VALTIONEUVOSTON ASETUS RAKENTAMISEN SUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAA- TIVUUSLUOKKIEN MÄÄRÄYTYMISESTÄ PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Vaativa suunnittelutehtävä Tavanomainen suunnittelutehtävä Vähäinen suunnittelutehtävä. Korjaus- ja muutostyön rakennussuunnittelu

Vaativa suunnittelutehtävä Tavanomainen suunnittelutehtävä Vähäinen suunnittelutehtävä. Korjaus- ja muutostyön rakennussuunnittelu Asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä (luonnos) Ohjetaulukko rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä Vaativa suunnittelutehtävä Tavanomainen

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1990 EUROKOODI. RAKENTEIDEN SUUNNITTELUPERUSTEET

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1990 EUROKOODI. RAKENTEIDEN SUUNNITTELUPERUSTEET 1 LIITE 1 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1990 EUROKOODI. RAKENTEIDEN SUUNNITTELUPERUSTEET Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin SFS-EN 1990:2002 kanssa. Tässä kansallisessa

Lisätiedot

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi

Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi LAUSUNTO 16.5.2014 Sivu 1 (6) Vastaanottaja: Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausunto luonnoksista valtioneuvoston asetuksiksi koskien suunnitteluja työnjohtotehtäviä sekä ympäristöministeriön

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu

Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus Tapani Hoppu Suunnittelutehtävien vaativuusluokat ja suunnittelijoiden kelpoisuus 14.04.2016 Tapani Hoppu MRL:n muutos 41/2014 Säädöskatsaus Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015 Pääsuunnittelijan

Lisätiedot

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015

Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Rakennesuunnittelijat ja vastaavat työnjohtajat, kelpoisuus Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 4.3.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015

Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista. Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Ohjeet suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuuksista Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous Aila Korpivaara 20.5.2015 Rakentamisen sääntelyn rakennemuutos ns. normihierarkiauudistus Perustuslaista

Lisätiedot

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015

Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta YM2/601/2015 Ympäristöministeriö antaa rakennusten suunnittelijoiden kelpoisuudesta seuraavat ohjeet. Ohjeet ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN

RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN RAKENNUSSUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT OHJE Ohje kuvaa, kuinka rakennussuunnittelutehtävien vaativuusluokkia sovelletaan Helsingissä uudis- ja korjausrakentamisen hankkeissa, sekä kaupunkitilaan

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista Annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta 2014 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 a ja 117 c :n nojalla,

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA 1 Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat A2 Määräykset ja ohjeet 2002 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA

Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Mervi Abell Lupa-arkkitehti Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto RI, RA Rakennustarkastusyhdistyksen ohje: Kosteusvauriokorjausten lupamenettely Mervi Abell Rakennustarkastusyhdistys RTY ry. projektiryhmä

Lisätiedot

25.11.11. Sisällysluettelo

25.11.11. Sisällysluettelo GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHO 13, GHU 13, GHS 9 JA RIGIDUR KUITUVAHVISTELEVYJEN GFH 13 SEKÄ GYPROC RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15, GTS 9 JA GL 15 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN

Lisätiedot

EC0 ja EC1. Keskeiset muutokset kansallisissa. liitteissä. Eurokoodi 2014 seminaari Rakennusteollisuus RT ry Timo Tikanoja 9.12.

EC0 ja EC1. Keskeiset muutokset kansallisissa. liitteissä. Eurokoodi 2014 seminaari Rakennusteollisuus RT ry Timo Tikanoja 9.12. EC0 ja EC1 Keskeiset muutokset kansallisissa liitteissä Eurokoodi 2014 seminaari 9.12.2014 Kansallisten liitteiden muutokset Muutoksia tehdään osin käyttäjiltä tulleen palautteen pohjalta. Osa muutoksista

Lisätiedot

Pää- ja arkkitehtisuunnittelijan yrityksen kelpoisuusehdot

Pää- ja arkkitehtisuunnittelijan yrityksen kelpoisuusehdot SOVELTUVUUSVAATIMUKSET LIITE 1 Tarjoajan on täytettävä seuraavat kelpoisuutta koskevat vaatimukset. Tarjoaja, joka ei täytä kelpoisuudelle asetettuja vaatimuksia, suljetaan pois tarjouskilpailusta. Pää-

Lisätiedot

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen

UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ. Risto Hiltunen UUSITTU RAKENNUSSÄHKÖSUUNNITTELIJAN PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Risto Hiltunen 12.11.2015 PÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ o Pätevyys on osoitus siitä, että päteväksi todetun henkilön perus- ja lisäkoulutus sekä työkokemus

Lisätiedot

Sweco Rakennetekniikka Oy. KORKEAN RAKENTAMISEN HAASTEET, CASE REDI. Copyright Helin & Co / Voima Graphics Arkkitehti Helin & Co

Sweco Rakennetekniikka Oy. KORKEAN RAKENTAMISEN HAASTEET, CASE REDI. Copyright Helin & Co / Voima Graphics Arkkitehti Helin & Co Sweco Rakennetekniikka Oy. KORKEAN RAKENTAMISEN HAASTEET, CASE REDI Copyright Helin & Co / Voima Graphics Arkkitehti Helin & Co 1 Työmaa 10.8.2016 web-liittymästä Haastavuus näkyy jo tästä 2 Näkymiä Tekla

Lisätiedot

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS

MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTOS 41/2014 RAKENNESUUNNITTELUTEHTÄVIEN VAATIVUUSLUOKAT JA SUUNNITTELIJOIDEN KELPOISUUS Teräsrakennepäivä 2015 Helsinki 25.11.2015 Jouko Lamminen Tarkastusinsinööri, DI Vantaan

Lisätiedot

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö

PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt. Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö PKS rakennusvalvontojen yhtenäiset ja uudistuvat käytännöt Risto Levanto Rakenneyksikön päällikkö 19.11.2014 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetukset

Lisätiedot

Erään teräsrunkoisen teoll.hallin tarina, jännev. > 40-50 m

Erään teräsrunkoisen teoll.hallin tarina, jännev. > 40-50 m Erään teräsrunkoisen teoll.hallin tarina, jännev. > 40-50 m 1 HALLIN ROMAHDUS OLI IHAN TIPALLA - lunta katolla yli puoli metriä, mutta paino olennaisesti alle 180 kg neliölle KEHÄT HIEMAN TOISESTA NÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY

RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY YLEISTÄ Kaivanto mitoitetaan siten, että maapohja ja tukirakenne kestävät niille kaikissa eri työvaiheissa tulevat kuormitukset

Lisätiedot

BETONI JA KORKEA RAKENTAMINEN seminaari

BETONI JA KORKEA RAKENTAMINEN seminaari BETONI JA KORKEA RAKENTAMINEN seminaari Mitä viranomainen edellyttää rakentamiselta / rakenteilta korkeissa rakennuksissa Clarion Hotel Helsinki 11.06.2019 Aimo Nousiainen tarkastusinsinööri, DI Helsingin

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015

RISKIRAKENTEET JA SISÄILMAONGELMAT RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 RTA PÄÄTÖSSEMINAARI KUOPIOSSA 25.02.2015 Kuntotutkija Pertti Heikkinen pera.heikkinen@savoraoy.com RTA, mikä on riskirakenne? Rakenne, joka kosteusvaurioituu tilojen ja rakenteiden normaalikäytössä tai

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelma

Rakentamismääräyskokoelma Rakentamismääräyskokoelma Osa B1 Kantavat rakenteet Määräykset ja ohjeet 2010 Huom! Esitys perustuu B1-ehdotuksen 22.11.2010 olevaan versioon. Muutokset ovat hyvin mahdollisia. B-sarjan uudistustyön periaatteet

Lisätiedot

T512905 Puurakenteet 1 5 op

T512905 Puurakenteet 1 5 op T512905 Puurakenteet 1 5 op Kantavat puurakenteet Rajatilamitoituksen periaatteet Murtorajatila Materiaalin osavarmuusluku M Kuorman keston ja kosteusvaikutuksen huomioiva lujuuden ja jäykkyyden muunnoskerroin

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

Rakenteiden suunnittelua koskevien säädösten ja ohjeiden tilanne. Jukka Bergman Yli-insinööri Rakennukset ja rakentaminen yksikkö

Rakenteiden suunnittelua koskevien säädösten ja ohjeiden tilanne. Jukka Bergman Yli-insinööri Rakennukset ja rakentaminen yksikkö Rakenteiden suunnittelua koskevien säädösten ja ohjeiden tilanne Jukka Bergman Yli-insinööri Rakennukset ja rakentaminen yksikkö Hilton Kalastajatorppa 10.12.2015 MRL I 1.1.2013-> MRL II 1.9.2014-> YMa+VNa

Lisätiedot

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus

Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus RAKENNUKSEN KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN ENERGIASELVITYS Luontipäivämäärä Muutospäivämäärä Muutostunnus Muutosselite Rakennus- tai toimenpideluvan tunnus Lupatunnus Rakennuskohde Kaupunginosa Rakennuksen Juokseva

Lisätiedot

Helsingin kaupungintalo, galleria

Helsingin kaupungintalo, galleria Hankesuunnitelma Pohjoisesplanadi 11-13 Muutos Hankenumero 2085412 Helsingin Leijona Oy Sijainti 2 Yhteenveto Hankkeen nimi Hankenumero 2085412 Osoite Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki Sijainti 1.

Lisätiedot

AA (ERITTÄIN VAATIVA) C (VÄHÄINEN) B (TAVANOMAINEN) A (VAATIVA) AA A B C 1

AA (ERITTÄIN VAATIVA) C (VÄHÄINEN) B (TAVANOMAINEN) A (VAATIVA) AA A B C 1 Korjausrakentamisen energiaselvityslomake, toimenpide- tai rakennuslupaa varten koskevat asiakirjat, perustuu asetukseen YM 4/13 (TIEDOT TÄYTETÄÄN TYHÄÄN KENTTÄÄN) RAKENNUTTAJA RAKENNUSPAIKAN OSOITE KIINTEISTÖTUNNUS

Lisätiedot

Ennen 1.9.2014 voimaan astunutta MRL:n muutosta 41/2014 voimassa olleet työnjohtajien pätevyyskriteerit

Ennen 1.9.2014 voimaan astunutta MRL:n muutosta 41/2014 voimassa olleet työnjohtajien pätevyyskriteerit Ennen 1.9.2014 voimaan astunutta MRL:n muutosta 41/2014 voimassa olleet työnjohtajien pätevyyskriteerit UUDISRAKENTAMISEN TYÖNJOHTO Tästä kohdasta löytyvät pätevyysvaatimukset ja -hakemuslomakkeet alla

Lisätiedot

Rakennusten kantavien rakenteiden tarkastusmenettelyohje

Rakennusten kantavien rakenteiden tarkastusmenettelyohje Rakennusten kantavien rakenteiden tarkastusmenettelyohje Gunnar Åström RIL 1 Taustaa 2000 luvulla kattosortumien määrä hälyttävä Ympäristöministeri Jan Erik Enestam: nollatoleranssi Rakenteellisen turvallisuuden

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne

Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne Rakentamismääräyskokoelman uusi rakenne Neuvonnan vuosipäivä 12.11.2013 Aila Korpivaara Rakentamisen säännökset muutostilassa 2010-luvulla Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi 2011-2013 Perustuslaista

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-07831-11 2 (6) Sisällysluettelo

TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-07831-11 2 (6) Sisällysluettelo 2 (6) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen arviointi... 3 3.1 Tuotemäärittelyt ja palotekninen käyttäytyminen... 3 3.2 Ullakon yläpohjan palovaatimusten täyttyminen... 3 4 Yhteenveto...

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA 1 Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat A2 Määräykset ja ohjeet 2002 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen suunnittelijoista ja suunnitelmista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Erityismenettely keinoja rakenteellisen turvallisuuden varmistamiseksi

Erityismenettely keinoja rakenteellisen turvallisuuden varmistamiseksi Erityismenettely keinoja rakenteellisen turvallisuuden varmistamiseksi Gunnar Åström DI, julkaisu- ja kehityspäällikkö Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry 14.3.2007 A. Rakennushankkeen osapuolten

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö

Uudistuva lainsäädäntö Uudistuva lainsäädäntö Suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuutta ja tehtävien vaativuutta koskevat uudistuneet säännökset ja soveltamisohjeet Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2014 Aila Korpivaara

Lisätiedot

Moduulivalintainfo

Moduulivalintainfo Moduulivalintainfo 8.2.2019 TALONRAKENNUSTEKNIIKKA Sisältää kaksi syventymisalaa Rakennesuunnittelun moduuli Tuotantotekniikan moduuli Yhteiset suuntaavat opinnot sisältävät laajan perustan talonrakenteiden

Lisätiedot

WQ-palkkijärjestelmä

WQ-palkkijärjestelmä WQ-palkkijärjestelmä Sisällys 1. Toimintatapa 2 2. Valmistus 2 2.1. Materiaali 2 2.2. Pintakäsittely 2 2.3. Laadunvalvonta 3 3. Palkin käyttö rakenteissa 3 4. Suunnittelu 3 4.1. Palkin rakenne 3 4.2. Palkin

Lisätiedot

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala.

TYÖNJOHTAJAT. Hyväksyminen ja tehtävät. Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI. Tekninen ja ympäristötoimiala. TYÖNJOHTAJAT Hyväksyminen ja tehtävät Rakennusvalvonnan ohjeita nro 19 LAHDEN KAUPUNKI Tekninen ja ympäristötoimiala Rakennusvalvonta Kärkölä, Lahti 26.1.2017 YLEISPERIAATTEET Rakennustyön vastaavan työnjohtajan,

Lisätiedot

JOENSUUN INARINKULMA

JOENSUUN INARINKULMA JOENSUUN INARINKULMA Joensuun keskustan osayleiskaava & INARINKULMA Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö omistaa Joensuun kaupungin keskustassa, Niskakadun ja Torikadun kulmassa tontin 167-2-22-2, jossa

Lisätiedot

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 Tämä päivitetty ohje perustuu aiempiin versioihin: 18.3.1988 AKN 13.5.1999 AKN/ks SISÄLLYS: 1. Yleistä... 2 2. Mitoitusperusteet...

Lisätiedot

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava)

117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) 117 d xx Sisäportaiden mitoitus (julkaistava) Portaan leveys Sisäportaan nousu ja etenemä Parvi Pientalon kulkuluukku Portaan käsijohteet 117 d xx Katokset ja ajoväylät (luonnos) Sisäänkäyntien katokset

Lisätiedot

Kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat säädökset ja eurokoodit

Kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat säädökset ja eurokoodit Kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat säädökset ja eurokoodit Rakentamisen ohjauksen seminaari Varsinais-Suomen ELY - keskus 13.11.2013 Yli-insinööri Jukka Bergman Maankäyttö- ja rakennuslaki, muutos

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMATEKIJÖITÄ FYSIKAALISET TEKIJÄT MM. VETO, LÄMPÖTILA, KOSTEUS KEMIALLISET AINEET MM. CO2, CO, ERILAISET

Lisätiedot

E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4

E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4 Suomen rakentamismääräyskokoelman uusiminen 2013-2017 E7, Ilmanvaihtolaitteistojen paloturvallisuus uusiminen, Workshop 4 21.1.2015 Yli-insinööri Jyrki Kauppinen Maankäyttö ja rakennuslain muutos voimaan

Lisätiedot

C A S E S A T A M A K A T U

C A S E S A T A M A K A T U C A S E S A T A M A K A T U Kaksi lisäkerrosta 8-kerroksisen rakennuksen katolle PUUPÄIVÄ 26.11.2015 - Riina Savikko Mikä A-Insinöörit? Kuka Riina? WWW.AINS.FI CASE SATAMAKATU As Oy Tampereen Puolari 24

Lisätiedot

14.9.2014. Asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä, luonnos 28.8.2014

14.9.2014. Asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä, luonnos 28.8.2014 sipti consulting KOMMENTIT ASETUSLUONNOKSISTA 14.9.2014 Ympäristöministeriö Asetus rakentamisen suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä, luonnos 28.8.2014 RAKENNE- JA POHJARAKENTEIDEN SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa

Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Energiansäästö vanhemmissa rakennuksissa Kulttuuriympäristöseminaari 24.10.2013 Johanna Rinne - johanna.s.rinne@turku.fi ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Esityksen sisältö

Lisätiedot

Muutoksessa oleva lainsäädäntö. EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen

Muutoksessa oleva lainsäädäntö. EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Muutoksessa oleva lainsäädäntö EUROKOODI2014SEMINAARI Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Rakennusneuvos Teppo Lehtinen Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, (958/2012) voimaan 1.1.2013 Esittäjän

Lisätiedot

KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto

KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto KOKEMUKSIA ERITYISMENETTELYSTÄ Marjatta Uusitalo Kaupunkikuva-arkkitehti Kaupunkitilayksikön päällikkö Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto Rakennusvalvonnan tietopäivä 3.3.2015 ERITYISMENETTELY

Lisätiedot

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja Betonirakenteiden määräykset Betonityönjohtajien päivityskurssi 29.10.2015 Rakentamismääräysten uusi rakenne Kantavien rakenteiden suunnittelua ohjaavan lainsäädännön rakenne: Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät:

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät: PIENTALON PUURUNKO JA JÄYKISTYS https://www.virtuaaliamk.fi/bin/get/eid/51ipycjcf/runko- _ja_vesikattokaavio-oppimisaihio.pdf Ks Esim opintojaksot: Rakennetekniikka, Puurakenteet Luentoaineisto: - Materiaalia

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

Rakennus-ja yhdyskuntatekniikan koulutus(rakennusmestari)

Rakennus-ja yhdyskuntatekniikan koulutus(rakennusmestari) Hämeen Ammattikorkeakoulu Rakennus-ja yhdyskuntatekniikan koulutus(rakennusmestari) Rakennusmestari (AMK) koulutus sisältää vastaavalta työnjohtajalta vaadittavat opinnot kaikissa rakentamisen työnjohtotehtävien

Lisätiedot

Siirtymäajan ohjeistus eurokoodien ja RakMk:n rinnakkaiskäytöstä SKOL ry

Siirtymäajan ohjeistus eurokoodien ja RakMk:n rinnakkaiskäytöstä SKOL ry Siirtymäajan ohjeistus eurokoodien ja RakMk:n rinnakkaiskäytöstä SKOL ry Kirjoitettu Ins.tsto Magnus Malmberg Oy:ssä SKOL ry:n toimeksiannosta tammi-kesäkuussa 2010 Ohjausryhmässä toimivat Tapio Aho Matti

Lisätiedot

MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI

MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI Sivu 1 / 9 MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI Tämä selvitys on tilattu rakenteellisen turvallisuuden arvioimiseksi Myntinsyrjän jalkapallohallista. Hallin rakenne vastaa ko. valmistajan tekemiä halleja 90 ja

Lisätiedot

Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op.

Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op. Rak 43-3136 Betonirakenteiden harjoitustyö II syksy 2014 1 Aalto Yliopisto/ Insinööritieteiden korkeakoulu/rakennustekniikan laitos Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op. JÄNNITETTY

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ

RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PÄIVI KAUPPINEN-KETOJA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå RAKENNUSVALVONNAN JA TERVEYDENSUOJELUN YHTEISTYÖ PORVOON RAKENNUSVALVONTA JA TERVEYDENSUOJELU Porvoon kaupunki, noin 50 000 asukasta Rakennusvalvonta

Lisätiedot

Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala.

Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala. Maankäyttöpalvelut RAKENNUSTYÖN TARKASTUSASIAKIRJA Rakennusvalvonta 04600, Mäntsälä puh. (019) 264 5000 rakennusvalvonta@mantsala.fi RAKENNUS- HANKKEEN TIEDOT Lupatunnukset Kiinteistötunnus Rakennuspaikan

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus

HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus 1(6) HANKESUUNNITELMA Helsingin Uusi Yhteiskoulu Oy Julkisivujen ja vesikaton peruskorjaus 2(6) Sisällysluettelo 1. YHTEENVETO... 3 1.1 Tiivistelmä... 3 1.2 Yhteenveto... 3 1.3 Hankesuunnittelutyöryhmä...

Lisätiedot

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä

Ajankohtaista. Yhteisiä pelisääntöjä Pasi Timo Tarkastuspäällikkö Vantaan kaupunki Rakennusvalvonta Ajankohtaista ja Yhteisiä pelisääntöjä Eurokoodiseminaari 8.12.2016 Kalastajatorppa pksrava.fi Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen TOPTEN

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus LUONNOS 29.8.2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus kaivosten nostolaitoksista Annettu Helsingissä päivänä kuuta 20 Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kaivoslain (621/2011) 134

Lisätiedot

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014

Valtionavustus rakennusperinnön hoitoon 2014 2014 Mihin voidaan hakea avustusta? Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön parantaminen Valtakunnallisesti, seudullisesti tai paikallisesti merkittävä rakennus

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS 1.0 JOHDANTO Tässä osassa käsitellään yksittäisen kantavan rakenteen ja näistä koostuvan rakennekokonaisuuden nurjahdus-/ kiepahdustuentaa sekä primäärirungon kokonaisjäykistystä massiivipuurunkoisessa

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Rakenteiden fysiikka. ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Hannu Hirsi. Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti

Rakenteiden fysiikka. ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Hannu Hirsi. Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti ARK-A.3000 Rakennetekniikka (4op) Rakenteiden fysiikka Hannu Hirsi Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti Parocin passiivitalokonsepti, Valkeakoski Tikkurilan passiivitalokonsepti SPU passiivitalokonsepti,

Lisätiedot

Parocin passiivitalokonsepti, Valkeakoski. Rakennuksen toiminta kokonaisuutena: Pintarakenne. Talotekniikka. Runkorakenne ja eristeet.

Parocin passiivitalokonsepti, Valkeakoski. Rakennuksen toiminta kokonaisuutena: Pintarakenne. Talotekniikka. Runkorakenne ja eristeet. RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Rakenteiden fysiikka Hannu Hirsi Energiatehokas, allergiakoti Siporexista, Lahti Parocin passiivitalokonsepti, Valkeakoski Tikkurilan passiivitalokonsepti SPU passiivitalokonsepti,

Lisätiedot

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI

VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI VOIMASSA OLEVAN PÄTEVYYDEN SIIRTO MRL 41/2014 UUSIEN VAATIVUUSLUOKKIEN MUKAISEKSI PÄTEVYYDEKSI FISE on uudistanut kaikki suoraan maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvat suunnittelu- ja työnjohtopätevyytensä.

Lisätiedot

Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu. Ilkka Korhonen, Kuopion AL. rakennusvalvonta

Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu. Ilkka Korhonen, Kuopion AL. rakennusvalvonta Asuin- majoitus ja työtilojen suunnittelu, Kuopion AL. rakennusvalvonta MRL:n muutos 812/2017 117 j Asuin-, majoitus- ja työtilat Asuin-, majoitus- ja työtilassa on oltava ikkuna luonnonvalon saamiseksi

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Väestönsuojelua ja poikkeusoloja koskeva lainsäädäntö

Sisällysluettelo. Väestönsuojelua ja poikkeusoloja koskeva lainsäädäntö Sisällysluettelo Palo- ja pelastuslainsäädäntö (Suluissa viimeinen muutos) Väestönsuojelua ja poikkeusoloja koskeva lainsäädäntö Pelastuslaki 379/2011 (928/2015)... 11 yleiset säännökset... 11 yleiset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LUONNOS 8.6.2016 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se

Lisätiedot

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen

FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet. Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen FISEn uudet suunnittelija- ja työnjohtajapätevyydet Eurokoodiseminaari 2015 Marita Mäkinen RAKENTAMISTA KOSKEVAN SÄÄNTELYN UUDISTAMINEN Normien perkaaminen Yleisesti sääntely vähenee Tavoitteena sääntelyn

Lisätiedot

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013 Piirustusnumero 20 Selostuksen laatija: Empumpi Oy Jouko Keränen, RI Versokuja 5 E, 00790 Helsinki jouko.keranen@empumpi.fi MTK TYYPPIPIHATTO

Lisätiedot

NR-PÄIVÄT, Tallink Silja Rakennusvalvonnan puheenvuoro

NR-PÄIVÄT, Tallink Silja Rakennusvalvonnan puheenvuoro NR-PÄIVÄT, Tallink Silja 17.1.2018 Rakennusvalvonnan puheenvuoro Aimo Nousiainen tarkastusinsinööri, DI Säädösmuutoksista Viime aikaisten säädösmuutosten vaikutuksia NR-rakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen:

Lisätiedot

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia Jyrki Kauppinen Esityksen sisältö Yksitoista rakennusvirhettä Mitä seurauksia? Mitä pitäisi tehdä? Lopuksi Pientalon lämmöneristeiden virheellinen asennus Ulkoseinien

Lisätiedot

BES 2010 Runkorakenteiden valinta ja kantokykykäyrästöt. DI Juha Valjus

BES 2010 Runkorakenteiden valinta ja kantokykykäyrästöt. DI Juha Valjus BES 2010 Runkorakenteiden valinta ja kantokykykäyrästöt DI Juha Valjus Kuormituksista eurokoodeissa Eurokoodeissa vaatimukset yleensä kasvavat kun luokka suurenee, esimerkiksi CC1 seuraamusluokka on vaatimattomin

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1995 EUROKOODI 5: PUURAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleistä. Rakenteiden palomitoitus

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN 1995 EUROKOODI 5: PUURAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleistä. Rakenteiden palomitoitus 1 LIITE 17 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1995 EUROKOODI 5: PUURAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleistä. Rakenteiden palomitoitus Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin SFS-EN

Lisätiedot

RAKENNESUUNNITELMIEN JA RAKENTEIDEN TARKASTUSTOIMINNAN TEHTÄVÄLUETTELO

RAKENNESUUNNITELMIEN JA RAKENTEIDEN TARKASTUSTOIMINNAN TEHTÄVÄLUETTELO 1 (6) RTA 05 8/2005 KOEKÄYTÖSSÄ RAKENNESUUNNITELMIEN JA RAKENTEIDEN TARKASTUSTOIMINNAN TEHTÄVÄLUETTELO Tarkoitus ja käyttö Tämä tehtäväluettelo on tarkoitettu rakennesuunnitelmien ja rakenteiden tarkastustoiminnan

Lisätiedot

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet Vetotangolla vahvistettu palkki 16.08.2014 Sisällysluettelo 1 MEKAANISIN LIITTIMIN YHDISTETYT RAKENTEET... - 3-1.1 VETOTAGOLLA VAHVISTETTU PALKKI ELI JÄYKISTETTY

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

Kaivantojen turvallisuus Riskien hallintaa kaivantosuunnittelussa ja toteutuksessa

Kaivantojen turvallisuus Riskien hallintaa kaivantosuunnittelussa ja toteutuksessa Kaivantojen turvallisuus Riskien hallintaa kaivantosuunnittelussa ja toteutuksessa 22.5.2014 Leena Korkiala-Tanttu Sisältö Luotettavuuden ja vaikutuksen huomioonottaminen Eurokoodin mukaan Seurantamenetelmä

Lisätiedot

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto

Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta. Risto Levanto Työnjohtotehtävien vaativuusluokista ja työnjohtajien kelpoisuudesta Risto Levanto 7.10.2015 Missä mennään? MRL:n muutos 41/2014 Sovelletaan 1.9.2014 alkaen kaikkiin tilanteisiin Asetusmuutos 1.6.2015

Lisätiedot

13976 POHJOLA RAKENNUS OY SIPOON TOIVOLA ITÄINEN SUURSUONKUJA SIPOO POHJATUTKIMUS 26.11.2013 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111

Lisätiedot

Rakenne- ja pohjarakennesuunnittelu Säännösuudistuksia

Rakenne- ja pohjarakennesuunnittelu Säännösuudistuksia kestäväksi rakennettu S u o m i Rakenne- ja pohjarakennesuunnittelu Säännösuudistuksia 1.9.2014 1. Maankäyttö- ja rakennuslain muutos 41/2014. 2. Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista 3. Ympäristöministeriön

Lisätiedot