AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO"

Transkriptio

1 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän elintarvike-, prosessi- ja laboratorioalan maakunnallisen koulutuksen ohjausryhmässä (OHR pöytäkirja 3/2009, 2 ).

2 SISÄLLYSLUETTELO: 1. TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN AJOITTUMINEN OPINTOVUOSILLE OPISKELIJAN ARVIOINTI JA TOTEUTUSSUUNNITELMA LABORATORION PERUSTYÖT 25 OV ORGAANINEN JA KROMATOGRAFINEN ANALYTIIKKA 15 OV BIOANALYTIIKKA 15 OV MITTAUKSET JA LAITEANALYTIIKKA 15 OV BIOTEKNISET SOVELLUKSET 10 OV ELINTARVIKEANALYTIIKKA 10 OV LAITEANALYYSIEN SOVELLUKSET 10 OV TEOLLISUUDEN PROSESSIT 10 OV YMPÄRISTÖANALYTIIKKA 10 OV Ape 2(23)

3 1. Työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen opintovuosille Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtaisen suunnitelman perusmalli on laadittu 3 vuoden opintoajalle. Opiskelijan henkilökohtainen opetussuunnitelma (osaamisen tunnustaminen) voi muuttaa opintojen kestoa ja näyttöjen ajoittumista. (esim. yo-pohja, aikaisempi ammatillinen tutkinto, ammattilukio, työvaltainen opiskelu). Työssäoppimisen (TO) ja ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen opintovuosille n perustutkinto 1. opiskeluvuosi 2. opiskeluvuosi 3. opiskeluvuosi jaksot jaksot jaksot I II III IV V I II III IV V I II III IV V TO-jakso 8 ov TO-jakso 12 ov Näyttö 1 Näyttö 2 ja/tai 3 ja/tai 4 Näyttö 5 Näyttö 2 ja/tai 3 ja/tai 4 Näyttö 6 annetaan joko oppilaitoksen laboratoriossa tai työssäoppimisen yhteydessä työpaikoilla. Kaikista näytöistä tehdään TOP-portaaliin opiskelijakohtainen suunnitelma, jonka oppilaitosnäytössä laativat opettaja ja opiskelija yhdessä ja työpaikkanäytöissä lisäksi työpaikkaohjaaja. sijoittuvat koko koulutuksen ajalle ja ne ovat osa koulutusta ja opiskelijan arviointia. n perustutkintoon kuuluu vähintään kuusi näyttöä Ape 3(23)

4 2. Opiskelijan arviointi ja toteutussuunnitelma n perustutkinto käsittää 90 opintoviikkoa ammatillisia opintoja, jotka koostuvat neljästä kaikille pakollisista tutkinnon osista ja kahdesta kaikille valinnaisista tutkinnon osista. Kaikista ammatillisista tutkinnon osista suoritetaan ammattiosaamisen näyttö. Kaikille pakolliset tutkinnon osat, 70 ov Kaikille valinnaiset tutkinnon osat, 20 ov Laboratorion perustyöt, 25 ov Näyttö 1 Orgaaninen ja kromatografinen analytiikka, 15 ov Näyttö 2 Bioanalytiikka, 15 ov Näyttö 3 Mittaukset ja laiteanalytiikka, 15 ov Näyttö 4 Biotekniset sovellukset, 10 ov Elintarvikeanalytiikka, 10 ov Laiteanalyysien sovellukset, 10 ov Teollisuuden prosessit, 10 ov Ympäristöanalytiikka, 10 ov Näyttö 5 ja Näyttö 6 annetaan kumpikin yhdestä valinnaisesta tutkinnon osasta. Opiskelija voi halutessaan suorittaa näytön myös muista valinnaisista tai ammatillista osaamista yksilöllisesti syventävistä tutkinnon osista Yrittäjyys ja Yritystoiminta laboratorioalalla. Näille tutkinnon osille näytön toteutussuunnitelma tehdään tarvittaessa. Näyttötehtävien laadinnassa hyödynnetään n perusteisiin (2009) kirjattuja ammattitaidon osaamistapoja ja osaamisvaatimuksia sekä työpaikoilla käytössä olevia työohjeita Ape 4(23)

5 Näytössä arvioidaan tutkinnon osan keskeinen ammatillinen osaaminen. Oppilaitosnäytöissä arvioijina toimivat opettajat ja opiskelija (itsearviointi), työpaikkanäytöissä arvioijina toimivat työpaikkaohjaaja, opiskelija ja ohjaava opettaja. Molemmissa käydään näytön arviointikeskustelu ja arvioinnista täytetään arviointilomake. Muulla arvioinnilla (esimerkiksi kirjallisilla tehtävillä) varmistetaan, että työn pohjana oleva tietoperusta on riittävän laaja ja työmenetelmien hallinta monipuolista. Taulukoissa on esitetty näyttö- ja tutkinnonosakohtaisesti opiskelijan arviointi ja toteutussuunnitelma. Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit ovat n Ammatillisessa peruskoulutuksessa arvioinnin kohteet ovat samalla tutkinnon osan keskeinen sisältö. 2.1 Laboratorion perustyöt 25 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - suunnitella työnsä ja noudattaa työaikoja - hakea työssä tarvittavat välineet ja laitteet - valita kemikaalit työhönsä ja hakea tietoa niiden turvallisesta käytöstä - laskea liuoslaskuja ja valmistaa tarvittavat liuokset ja käyttää työssään laboratorion mittavälineitä - käyttää ja virittää Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 1 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Laboratoriotyön perustaidot 15 ov Laboratorion peruslaitteet ja välineet 10 ov Toteutustapa Opintojaksot toteutetaan oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti Ape 5(23) Ajoitus (molemmat opintojaksot) toteutetaan ja arvioidaan 1. opiskeluvuotena

6 laboratorion peruslaitteita, kuten vaakaa, ph- ja johtokykymittareita, lämmityslaitteita tai titraattoreita sekä pitää ne toimintakuntoisina - ottaa näytteen ja käsitellä sen sekä tehdä näytteestä titraukseen perustuvan mitta-analyysin, painoanalyysin tai laadullisen analyysin - noudattaa työturvallisuusohjeita ja huolehtia työympäristönsä järjestyksestä ja siisteydestä sekä huolehtia välinehuollosta työn jälkeen - noudattaa laboratorion laatuvaatimuksia - käsitellä ja hävittää kemikaaleja - laskea tulokset mittausten perusteella ja arvioida tulosten oikeellisuutta - laatia työstään vaadittavan raportin - arvioida omaa toimintaansa yritystoiminnan tuloksellisuuden näkökulmasta - tarvittaessa ottaa yhteyttä laboratorioalan yrityksiin - työn perustana olevan tiedon hallinta: - analyysimenetelmän periaatteen sekä laitteiden toiminnan hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot: - oppiminen ja ongelmanratkaisu - vuorovaikutus ja yhteistyö - ammattietiikka - terveys, turvallisuus ja toimintakyky työturvallisuuden ja käyttöturvallisuustiedotteiden käyttämisen osalta Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi Ape 6(23)

7 - käyttää tietokonetta ja yleisimpiä valmisohjelmia, kuten tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmia, laboratoriolaadun ylläpitämisessä - toimia onnettomuus- ja vaaratilanteissa ja arviointikeskustelu.. Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratorion perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 7(23)

8 2.2 Orgaaninen ja kromatografinen analytiikka 15 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - suunnitella työnsä käytettävissä olevassa ajassa - hakea tarvittavat kemikaalit ja välineet sekä koota tarvittavat laitteistot - toteuttaa orgaanisen kemian työn, seurata sen etenemistä ja säätää reaktiota tarvittaessa - noudattaa työturvallisuuteen ja analyysilaitteiden käyttöön liittyviä ohjeita - työskennellä laboratorion laatuvaatimusten mukaan - käsitellä jätteet ja siistiä työtilan - ottaa ja käsitellä näytteen sekä suorittaa kromatografisen analyysin - laskea vaaditut tulokset, arvioida saamiensa tulosten oikeellisuutta ja tutkitun Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 2 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta: - työn periaatteen hallinta - välineiden ja laitteiden tunteminen - elinikäisen oppimisen avaintaidot (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Orgaaninen ja kromatografinen analytiikka 15 ov Toteutustapa toteutetaan oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti Ape 8(23) Ajoitus toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena

9 yhdisteen puhtautta sekä raportoida tulokset Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa orgaanisen kemian ja kromatografian perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 9(23)

10 2.3 Bioanalytiikka 15 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - suunnitella työnsä käytettävissä olevassa ajassa - ottaa, käsitellä ja säilyttää erilaisia biologisia näytteitä - valmistaa ja steriloida tarvittavat liuokset ja elatusaineet sekä steriloida tarvittavat välineet - tehdä mikrobiologisia, biokemiallisia tai geeniteknisiä määrityksiä soluista, solunosista tai solujen muodostamista yhdisteistä - tehdä laadullisia ja määrällisiä tutkimuksia - käyttää työssä tarvittavia laitteita (esimerkiksi autoklaavia, elektroforeesia, fluorometria/spektrometria, mikroskooppia tai sentrifugia) ja huolehtia niiden kunnossapidosta Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 3 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta: - määritysmenetelmän ja laitteiden toimintaperiaatteiden tunteminen - biokemiallisen ja mikrobiologisen laboratorion laatuvaatimusten tunteminen (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Bioanalytiikka 15 ov Toteutustapa toteutetaan oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus Ape 10(23) toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena

11 - toimia laatuvaatimusten mukaisesti - laskea ja ilmoittaa tulokset asianmukaisesti - laatia työstään raportin ja arvioida tuloksia - hävittää biologiset jätteet ja kemikaalit turvallisesti Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n - elinikäisen oppimisen avaintaidot Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa bioanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 11(23)

12 2.4 Mittaukset ja laiteanalytiikka 15 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - suunnitella työnsä käytettävissä olevassa ajassa - ottaa ja käsitellä näytteen - järjestää aistinvaraisen arvioinnin testejä tai valmistaa näytteet fysikaalisiin tai mekaanisiin testeihin - testata yhdisteitä ja materiaaleja aistiensa avulla tai testata materiaaleja erilaisilla mekaanisilla tai fysikaalisilla menetelmillä - hakea tietoa laitteen käyttöohjeesta, myös vieraskielisestä, ja toimia sen mukaisesti - tehdä spektrometrisen analyysin (esimerkiksi UV/VIS-, AAS- tai IRanalyysin) ja pitää laitteet toimintakuntoisina - laskea analyysin loppu- Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 4 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta: - mittausmenetelmien periaatteiden tunteminen - elinikäisen oppimisen avaintaidot (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Mittaukset ja laiteanalytiikka 15 ov Toteutustapa toteutetaan oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus Ape 12(23) toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena

13 tulokset ja raportoida ne - noudattaa työturvallisuusohjeita sekä laatujärjestelmän vaatimuksia Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa mittauksen ja laiteanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 13(23)

14 2.5 Biotekniset sovellukset 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - ottaa näytteitä sekä käsitellä ja säilyttää erilaisia biologisia materiaaleja - suunnitella ja tehdä valitsemansa mikrobiologian, geenitekniikan tai biokemian sovellusalueen töitä - työskennellä vaaditun puhtausluokituksen ja tarkkuuden mukaisesti - toimia laatuvaatimusten mukaisesti - tarkastella ja dokumentoida työstä saatavia tuloksia sekä tehdä tarvittavat jatkotoimenpiteet - hävittää biologiset jätteet ja muut työssä käytetyt kemikaalit turvallisesti Opiskeltavat sisällöt ovat n Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 5 tai Näyttö 6 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Biotekniset sovellukset 10 ov Toteutustapa toteutetaan työpaikalla tai oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus Ape 14(23) toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena

15 Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa bioanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 15(23)

16 2.6 Elintarvikeanalytiikka 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - ottaa erilaisia elintarvikenäytteitä - suunnitella, valmistella ja toteuttaa erilaisia aistinvaraisia, mikrobiologisia tai kemiallisia analyysejä elintarvikkeista - käyttää tarvittavia laitteita ja välineitä sekä pitää ne toimintakuntoisina - toimia alan laatuvaatimusten mukaisesti - laskea tulokset, arvioida saamiensa tulosten luotettavuutta ja raportoida tulokset vaadittavalla tavalla - hävittää työssä syntyneet jätteet ja kemikaalit turvallisesti Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 5 tai Näyttö 6 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Elintarvikeanalytiikka 10 ov Toteutustapa toteutetaan työpaikalla tai oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena Opiskeltavat sisällöt ovat n Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla Ape 16(23)

17 Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa elintarvikeanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 17(23)

18 2.7 Laiteanalyysien sovellukset 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - ottaa, käsitellä ja säilyttää valitsemansa tuotanto-, tuotekehitys- tai tutkimusalan erilaisia näytteitä - suunnitella ja tehdä laiteanalyysejä oikeita työtapoja käyttäen laatuvaatimusten mukaisesti - kalibroida, käyttää ja pitää toimintakuntoisina analyysilaitteita ohjeiden mukaisesti - laskea ja raportoida tulokset Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 5 tai Näyttö 6 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Laiteanalyysien sovellukset 10 ov Toteutustapa toteutetaan työpaikalla tai oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena Ape 18(23)

19 opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä laboratoriossa laiteanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 19(23)

20 2.8 Teollisuuden prosessit 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - liikkua turvallisesti ohjeiden mukaan ja ottaa tai hakea näytteet oikeasta paikasta - suunnitella ja tehdä valitsemansa teollisuuden alan tuotantoprosessien seurantaan ja laadunvalvontaan liittyvät keskeiset alakohtaiset laboratoriomääritykset ja tavallisimmat työhönsä kuuluvat materiaalitestaukset - työskennellä siististi, turvallisesti ja annettujen ohjeiden mukaisesti - laskea ja ilmoittaa määritysten ja testausten tulokset, arvioida tuloksen oikeellisuutta ja laatia työstään työpaikan edellyttämän raportin Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 5 tai Näyttö 6 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Teollisuuden prosessit 10 ov Toteutustapa toteutetaan työpaikalla tai oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena Ape 20(23)

21 Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Arviointikriteerit ovat n Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä tuotantoprosessin seurantaan ja laadunvalvontaan liittyviä perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 21(23)

22 2.9 Ympäristöanalytiikka 10 ov TUTKINNON OSA Tavoitteet ja sisällöt Arviointikriteerit Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa: - ottaa ja käsitellä ympäristönäytteen - suunnitella ja tehdä kemiallisia, fysikaalisia, aistinvaraisia tai mikrobiologisia määrityksiä - työskennellä laatuvaatimusten mukaisesti - laskea ja raportoida tulokset Opiskeltavat sisällöt ovat n Näytön antamisen edellytyksenä on, että opinnoissa on edetty Opiskelijan osaamisen arviointi n arvosanan määräytymisen perusteet Ammattiosaamisen Muu arviointi näyttö (suunnitelma) n näyttö on Näyttö 5 tai Näyttö 6 ja se toteutetaan yhtenä näyttökokonaisuutena. Ammattiosaamisen näytöllä osoitetaan ja arvioidaan vähintään: - työprosessin hallinta - työmenetelmien, -välineiden ja materiaalien hallinta - työn perustana olevan tiedon hallinta - elinikäisen oppimisen avaintaidot Näyttö toteutetaan joko oppilaitoksessa tai työpaikalla. (osaamisen arviointi) Opintojen aikainen havainnointi, kokeet ja kirjalliset tehtävät, laboratorioharjoitustöiden arviointi sekä opiskelijan itsearviointi. Osana ammattiosaamisen näyttöä olevan tiedon hallinnan arviointi voidaan toteuttaa myös kirjallisin ja/tai suullisin kokein tai tehtävin. n toteutus (mahdollinen jaksotus) Jakson nimi ja laajuus (ov) Ympäristöanalytiikka 10 ov Toteutustapa toteutetaan työpaikalla tai oppilaitoksessa Oppimisen ja osaamisen etenemistä seurataan arviointisuunnitelman mukaisesti jatkuvasti. Ajoitus toteutetaan ja arvioidaan joko toisena tai kolmantena opiskeluvuotena Ape 22(23)

23 Arviointikriteerit ovat n Näytön arviointiin osallistuvat oppilaitosnäytöissä opettaja(t) ja opiskelijat, työpaikkanäytöissä on edellisten lisäksi mukana työpaikkaohjaaja. Arviointiin sisältyvät opiskelijan itsearviointi ja arviointikeskustelu.. n arvosana määräytyy ammattiosaamisen näytön ja muun arvioinnin pohjalta. n hyväksytysti suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet tehdä ympäristöanalytiikan perustöitä, mutta hänellä ei ole laborantin ammattipätevyyttä Ape 23(23)

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Laboratorioalan perustutkinto, laborantti 2015 Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Laboratorioalan perustutkinnon, laborantti, toteutus ammatillisena

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti 2014

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Laboratorioalan perustutkinto, laborantti 2014 Määräys 55/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset muutokset ja oikaisut) (sisältää määräyksen 43/011/2015

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Laboratorioalan perustutkinto. Laboratorioalan koulutusohjelma

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Laboratorioalan perustutkinto. Laboratorioalan koulutusohjelma KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan koulutusohjelma NÄYTTÖJEN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2/5 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto, Laborantti 2014

Laboratorioalan perustutkinto, Laborantti 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Laboratorioalan perustutkinto, Laborantti 2014 Laboratorioalan osaamisala Lausuntopyyntö 9/421/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 Sisällys Laboratorioalan

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Voimassa 1.8.2009 alkaen Sisällysluettelo: LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO... 4 TUTKINNON RAKENNE... 4 TYÖSSÄOPPIMINEN... 5 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT... 5 OPINNÄYTE...

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinnon perusteet

Laboratorioalan perustutkinnon perusteet Laboratorioalan perustutkinnon perusteet Laboratorioalan perustutkinnon perusteet Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA. Koulutuskeskus Sedu. Laboratorioalan perustutkinto, laborantti. Laboratorioalan koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA. Koulutuskeskus Sedu. Laboratorioalan perustutkinto, laborantti. Laboratorioalan koulutusohjelma Koulutuskeskus Sedu OPETUSSUUNNITELMA 2010 Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Laboratorioalan koulutusohjelma Käsitelty johtoryhmässä 15.12.2010. Hyväksytty VIPS-päätöksellä 256/2010 Reija Lepola

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Voimaantulo 1.8.2009 2 Sisältö

Lisätiedot

Voimaantulo

Voimaantulo Ylä- Savon ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Laboratorioalan koulutusohjelma 120ov, Hyväksynyt rehtori Voimaantulo 1.8.2009 2009 Laajuus ov. Ohjeellinen suoritusjärjestys 1.vuo 2.vuo

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Voimaantulo 1.8.2009 Näyttötoimikunta

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto

Pohjois-Karjalan Ammattiopisto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinnon perusteet 2009

Laboratorioalan perustutkinnon perusteet 2009 Sisältö Johdanto 1. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON, LABORANTTI TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Laboratorioalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Laboratorioalan perustutkinnon muodostuminen 1.3 Jatko-opintokelpoisuus

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma LABORANTTI

OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma LABORANTTI Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma LABORANTTI Salpauksen johtokunnan hyväksymä 16.12.2009 Salpauksen ammattiosaamisen toimikunta

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti

Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Laboratorioalan perustutkinto, laborantti Hyväksytty 24.5.2016 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi SISÄLTÖ JOHDANTO... 5 Laboratorioalan perustutkinnon, laborantti,

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto 2009

Laboratorioalan perustutkinto 2009 Laboratorioalan perustutkinto 2009 Laboratorioalan koulutusohjelma / osaamisala, laborantti Hyväksytty 13.8.2009 Voimassa 1.8.2009 alkaen Kehitysjohtajan päätös 3 (asnro 56/500/2009) Hallintosääntö 1.1.2007,

Lisätiedot

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma 17.5.2010 SISÄLLYS

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma 17.5.2010 SISÄLLYS 5 SISÄLLYS 1. JOHDANTO, LABORANTTI... 10 2.1 Laboratorionalan perustutkinnon tavoitteet... 11 2.1.1 Laborantin koulutusohjelma... 11 2.2 Laboratorioalan perustutkinnon muodostuminen laborantin koulutusohjelmassa...

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO. Laborantti

OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO. Laborantti OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laborantti Tekniikan alan apulaisrehtorin hyväksymä 29.4.2015, 12. Näyttötoimikunta hyväksynyt 9.4.2015, 6. OPETUSSUUNNITELMA Sisällys LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalan perustutkinto Laboratorioalalla työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, tuotantoprosessien seurantaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioissa tehdään

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Laborantti. Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Laboratorioalan perustutkinto, 180 osp

Laborantti. Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Laboratorioalan perustutkinto, 180 osp Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, 180 osp Laborantti Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 28.8.2013; Ammatillisen koulutuksen johtaja 14.8.2015, 139 Voimassa 1.8.2015 alkaen Sisältö Sisällys Johdanto...

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2015 Laboratorioalan perustutkinto

Opetussuunnitelma 2015 Laboratorioalan perustutkinto Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2015 Laboratorioalan perustutkinto Laborantti Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa 14.9.2015, 109 Sisältö 1

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 Tutkinnon osa: ksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaidon osoittamistavat: työprosessin työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinnasta opiskelijan ohjaamisen, oppimisen

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

Opetussu unn itelma Laboratorioalan perustutkinto,

Opetussu unn itelma Laboratorioalan perustutkinto, (ykpedu Keski-Pohjan maan am mattiopisto Opetussu unn itelma 201 5 Laboratorioalan perustutkinto, Laborantti faadittu: 27.5.2015 päivitetty: 27.4.2016 Hannele Puumala hyväksytty= 26.6.2015 S 96 hyväksytty:

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON, laborantti, OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON, laborantti, OPETUSSUUNNITELMA on käsitelty ja hyväksytty. Kouvolan seudun ammattiopisto / 2015 KÄSITTELY Ammatillisen peruskoulutuksen koulutuksen järjestäjän tulee ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 14 :n mukaisesti hyväksyä näiden tutkinnon perusteiden mukainen opetussuunnitelma. LABORATORIOALAN

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT. KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT. KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi 1 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KAUNEUDENHOITOALAN PERUSTUTKINTO Kosmetologi Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Sisältö 1 JOHDANTOA... 3 2 TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN KUVAUKSET... 7 4 TUTKINNON OSIEN ARVIOINTIMENETELMÄT...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

LABORATORIOALAN LABORATORIOALAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET

LABORATORIOALAN LABORATORIOALAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET LABORATORIOALAN perustutkinto, laborantti 2009 LABORATORIOALAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA MÄÄRÄYS 19/011/2009 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Opetushallitus Kansi: Mainostoimisto Pramedia Oy Graafinen

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma

Turvallisuusalan perustutkinto. Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen. toteuttamis- ja arviointisuunnitelma ammattiosaamisen näytöt 1 (8) Turvallisuusalan perustutkinto Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Suunnitelma on hyväksytty Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 19.11.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

LIITE NAYTTO

LIITE NAYTTO LIITE NAYTTO 24.11.2016 Ammatillinen perustutkinto Osaamisala Tutkintonimike Tutkinnon nimi Pintakäsittelyalan perustutkinto Osaamisalan nimi M etallituotemaalaus Tutkintonimikkeen nimi pintakäsittelijä

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Näyttö suoritetaan mahdollisuuksien mukaan työpaikalla. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Autoalan perustutkinto OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) tutkinnon osan Näyttötyössäopp. toteuttamisesta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

40 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lentokoneasennuksen perustutkinto, kokeilu Koodi: LEK141 Päätös: LAO C99/20 Liikennöinti ja kunnossapito Opiskelija suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä kuljettamalla

Lisätiedot

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO

Sastamalan koulutuskuntayhtymä KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Sastamalan koulutuskuntayhtymä Koul KÄSI- TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Kuvi Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina - Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä

Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä Oppimistulostiedon tuottamisen järjestelmä AMOP ja arviointitiedon tallentaminen ammattiosaamisen näytöistä Tiedotustilaisuus 27.11.2008 Paula Kilpeläinen, OPH OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN Oppimistulosten

Lisätiedot

Laboratorioalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Laboratorioalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Laboratorioalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 12.5.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu tutkinnon osa (KASU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Toiminnan kannattavuuden suunnittelu

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 1 15 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN

OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN OPAS TYÖSSÄOPPIMISEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN TOTEUTTAMISEEN SISÄLTÖ LUKIJALLE 1. MITÄ ON TYÖSSÄOPPIMINEN? 2. MIKÄ ON AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ? 2.1. Oppilaitosnäyttö ja työpaikkanäyttö 3. TYÖSSÄOPPIMISPROSESSI

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto. Tutkinnon osien arvioinnin toteuttamissuunnitelma. Ammatilliset opinnot 90 opintoviikkoa

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto. Tutkinnon osien arvioinnin toteuttamissuunnitelma. Ammatilliset opinnot 90 opintoviikkoa KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Tutkinnon osien arvioinnin toteuttamissuunnitelma Ammatilliset opinnot 90 opintoviikkoa Hyväksytty 10.8.2009 OHJAAJUUS 20 ov

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Lapin ammattiopisto Märkätilojen vedeneristystyöt - josta Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä märkätilojen

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston.

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ tuotantoversion toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida. Työssäoppimisen keskeinen

Lisätiedot