Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus"

Transkriptio

1 Aineistokuvaus Palkkarakenneaineisto-otos Sisältökuvaus Palkkarakennetilaston aineistosta on poimittu tutkimuskäyttöön otos vuosilta Palkkarakenneaineisto-otos sisältää yksityiskohtaisia tietoja ansioista ja ansion muodostuksesta sekä taustatietoja työnantajasta ja työsuhteesta vuoden viimeisellä neljänneksellä. Palkkarakenneaineisto sisältää kaikki alakohtaiset palkka-aineistot (yksityinen sektori, kuntasektori ja valtio). Palkkarakenneaineistosta puuttuvat alle 5 hengen yritykset sekä ne yksityisen sektorin palkansaajat, joiden palvelussuhde on alkanut tai loppunut keskellä tilastointikuukautta. Palkkarakennetilastoa on tuotettu vuosittain vuodesta 1995 lähtien. Palkkarakennetietojen julkaiseminen perustuu Euroopan Unionin neuvoston asetukseen nro. 530/1999, jonka mukaan jokaisen EU:n jäsenmaan on toimitettava palkkarakennetta ja palkkojen hajontaa koskevia tietoja joka neljäs vuosi Eurostatille. Palkkarakennetilaston tietosisältö pohjautuu asetuksessa ja sen laajennuksissa määritettyyn tietosisältöön. Palkkarakennetilaston tietosisältö ja aineiston peittävyys vaihtelee eri vuosina. Palkkarakennetilaston aineisto on muodostettu siten, että alakohtaisia palkka-aineistoja on muokattu määrittelemällä kaikille palkansaajille sopimusalasta ja palkkausmuodosta riippumatta yhteiset ansiokäsitteet sekä luokitukset. Ansioiden kuvauksessa käytetään pääasiassa tunti- ja kuukausiansioita, jotka on voitu määrittää lähes 97 prosentille kerätyistä palvelussuhteista. Tuntiansiotarkastelussa ovat mukana kaikki palvelussuhteet, myös osa-aikaiset. Kuukausiansiotarkastelu on rajattu käsittämään ainoastaan kokoaikaiset palkansaajat. Ansiokäsitteenä käytetään kokonaisansiota ja ansiotietojen lisäksi tilastossa julkaistaan myös tietoa palkanmuodostuksen kannalta olennaisista eristä, kuten työaikalisistä, ylityöansioista ja luontoiseduista sekä kertaluontoisista palkkaeristä. Palkkarakennetilaston perustietoja on täydennetty palkansaajien osalta Tilastokeskuksen tutkintorekisteristä sekä työssäkäyntitilaston perustiedoista. Yritysten ja paikallisyksiköiden osalta tietoja on päivitetty Tilastokeskuksen yritysrekisteristä. Palkkarakenneaineisto-otoksen kohdejoukoksi on valittu FLEED (Finnish Longitudinal Employer-Employee Data FLEED) -otoksen henkilöt. Palkkarakenneaineisto-otokseen on poimittu palkkarakennetilastosta FLEED-otoksen henkilöille tiedot ammatista, ansioista ja työsuhteesta sekä työnantajan taustatiedot vuosilta Palkkarakenneaineiston otokseen tulee vuosittain noin 1/3 koko aineistosta: vuosi henkilöiden lkm Otoksessa henkilötunnus, yritystunnus ja työnantajan tunnus ovat suojatussa muodossa. Otoksessa kertaluontoiset palkkaerät on yhdistetty yhdeksi muuttujaksi. Ansiokäsite: 1 (5)

2 Palkkarakennetilastossa ansiokäsitteenä on pääasiassa kokonaisansio kuukaudessa tai tunnissa. Kokonaisansio kuvaa säännölliseltä työajalta sekä muulta työajalta, kuten yli- ja lisätyöajalta, maksettua palkkaa. Kokonaisansioon luetaan kultakin palkanmaksujaksolta - peruspalkka - tehtävän, ammattitaidon, palvelusvuosien yms. perusteella maksettavat lisät - työpaikan sijainnin ja olosuhteiden perusteella maksettavat lisät - työaikalisät - toimihenkilöiden tulos- ja suoritusperusteinen palkanosa, työntekijöiden suoritusperusteiset ansiot - luontoisetujen verotusarvo - lisä- ja ylityön ansio - osin myös mahdolliset varallaolo-, päivystys- ja hälytyskorvaukset - muut epäsäännöllisesti maksettavat lisät (palkkarakennetilastossa lisäksi ei-tehdyltä työajalta maksettu palkka). Kokonaisansio ei sisällä kertaluonteisia palkkaeriä, kuten lomarahaa ja tulospalkkioita. Kohdejoukko Lähdeaineisto Muuttujia Muuttujaluettelo VUOSI RNO PMUOTO OSAIK SOPALA KKPALKKA TUNTIPALKKA YLIP VTL LED VKORV VKTA YLIT TYOAIKAKK KERTAERAT SHTUN SYRTUN STPTUN AINE BASIS0 BASIS1 BASIS2 ISCO5 YRTOL SHNRO Muuttujat Lisätietoja Tilastokeskuksen tutkijapalveluista: tutkijapalvelut@tilastokeskus.fi. Palkansaajat Yksityisen sektorin tuntipalkat, yksityisen sektorin kuukausipalkat, valtion kuukausipalkat, kuntasektorin kuukausipalkat, kuntasektorin tuntipalkat 25 Tilastovuosi Rivinumero Palkkausmuoto Osa-aikaisuus Sopimusala Kuukausiansiot Tuntiansiot Ylityöansiot Työaikalisät Luontoisedut Varallaolokorvaukset Säännöllinen viikkotyöaika Ylityötunnit Kokonaistyöaika Kertaluontoisesti maksettavat palkkaerät/vuosi Suojattu toimipaikkatunnus AINEISTOTUNNUS Lukumäärärajaus Tuntiansiorajaus Kuukausiansiorajaus Kansallinen ammattiluokitus Työantajan päätoimiala. Suojattu Tilastokeskuksen henkilönumero VUOSI Tilastovuosi Tilaston tilastointivuosi. Tiedot kuvaavat pääasiassa vuoden viimeistä neljännestä. RNO Rivinumero Rivinumeroa käytetään avaimena tietojen tunnistamisessa. Rivinumero on juokseva numero työnantajan sisällä. 2 (5)

3 PMUOTO Palkkausmuoto Kertoo työsuhteen palkkausmuodon. Mahdolliset arvot: 1 - Kuukausipalkkainen 2 - Tuntipalkkainen OSAIK Osa-aikaisuus Työsuhteen koko- tai osa-aikaisuus. Muodostetaan palvelussuhteen ehtojen tai säännöllisen viikkotyöajan mukaan. Osa-aikaisuuden määrittelyä on muutettu vuoden 2001 tilastossa. Rajana pidetään nykyisin 90 prosenttia alan yleisestä työajasta. Mahdolliset arvot: 1 - Kokoaikainen 2 - Osa-aikainen X tai puuttuva tieto - Tuntematon SOPALA Sopimusala Tieto sopimusalasta ja siitä, minkä työehtosopimuksen piiriin kyseinen työsuhde kuuluu. Ei ole tarkastettu tieto. KKPALKKA Kuukausiansiot Kokonaistyöajan kuukausiansio (ml. luontaisedut). Säännölliseltä työajalta sekä lisä- ja ylityöltä maksetun ansion määrä euroina kuukaudessa. Sisältää myös mahdolliset varallaolokorvaukset.tuntipalkkaisten osalta (Pmuoto=2) käsite on laskennallinen ja muuttujassa ei työpanoksen todellinen vaihtelu ja siten ei myöskään todellisen kuukausiansion vaihtelu kuvaudu todellisessa laajuudessaan, sillä aineistopohjainen tuntiansio kerrotaan kuukausitasolle käyttäen tes/työsopimus-pohjaista teoreettista säännöllisen työajan kuukausituntimäärää kertoimena. TUNTIPALKKA Tuntiansiot Kokonaistyöajan tuntiansio (ml. luontaisedut ja mahdolliset varallaolokorvaukset). Säännölliseltä työajalta sekä lisä- ja ylityöltä maksetun ansion määrä euroina tunnissa. Muodostettu kuukausiansiosta jakamalla kuukausiansio kokonaistyöajan tuntien määrällä. YLIP Ylityöansiot Yli- ja lisätyöajalta maksetut palkat euroina kuukaudessa. Yli- ja lisätyöajalta maksetut palkat euromääräisinä tilastokuukaudelta. Ei sisällä vuoden 2006 tilastosta eteenpäin opettajien viikkoylituntipalkkioita. VTL Työaikalisät Vuoro- ym. työaikalisien euromäärä kuukaudessa. Esimerkiksi vuoro-, yö-, ilta-, viikonloppu- ja arkipyhätyöltä maksetut palkanosat. LED Luontoisedut Veronalaisten luontoisetujen arvo euroina kuukaudessa. Esimerkiksi auto- tai puhelinetu. VKORV Varallaolokorvaukset 3 (5)

4 Varallaoloajan palkat ja muut kokonaisansion lisät, kuten toimenpidepalkkiot euromääräisinä tilastokuukaudelta. VKTA Säännöllinen viikkotyöaika Palkansaajan henkilökohtainen säännöllinen viikkotyöaika. Yleensä työ- tai virkaehtosopimuksen mukainen viikkotyöaika. Sisältää kuntasektorin opettajien viikkoylitunnit vuoden 2006 tilastossa ja tästä eteenpäin. YLIT Ylityötunnit Palkatut lisä- ja ylityötunnit kuukaudessa. Tässä kentässä kuntasektorin opettajien normaalit ylitunnit vuoden 2006 tilastossa ja tästä eteenpäin. TYOAIKAKK Kokonaistyöaika Kokonaistyöaika kuukaudessa (4,345*säännöllinen viikkotyöaika + ylityötunnit) KERTAERAT Kertaluontoisesti maksettavat palkkaerät/vuosi Kertaluontoisesti maksettavat palkanosat euroina vuodessa. Muuttuja sisältää yhteenlaskettuna lomarahat ja lomakorvaukset, palvelusvuosikorvaukset, kertaluontoisesti maksettavat tulospalkkiot ja muut kertaluontoisesti maksettavat palkanosat (esimerkiksi suhdanneraha). SHTUN SYRTUN STPTUN Suojattu toimipaikkatunnus Suojattu työantajatoimipaikan tunnus AINE AINEISTOTUNNUS 4 (5)

5 Aineistotunnuksella erotetaan eri tiedonantajalähteet toisistaan. Yksit. sekt. mahdolliset arvot vv : 0 - Järjestäytymättömät palvelualat (TK:n oma otos); 1 - Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto (nyk. EK,ent. TT); 2 - Palvelutyönantajat (nyk. EK,ent.PT); 3 - PT Autoliikenne (nyk. EK,ent. PT); 4 - Autoalan keskusliitto (nyk. EK,ent. AKL); 5 - Valtion liikelaitokset (aineistossa vain ); 6 - Energia-alan kuukausipakkaiset ENL (aineistossa vain ); 7 - Palvelulaitosten työnantajayhdistys PTY (aineistossa vasta 2001 läht.); 8 - Järjestäytymättömät teollisuusalat (TK:n oma otos); 9 - Kirkon työmarkkinalaitos (KIT); A - Näyttämöväen vanhuudenturvasäätiö (aineistossa 1996 läht.); B - PT Opetusala (nyk. EK,ent. PT) D - Ahvenanmaan Järjestäytymättömät yritykset ja maakuntahallitus (aineistossa vain 1995, 2002 ja 2006); E - Manner-Suomen ja Ahvenanmaan varustamot aineistossa vain , 2002 ja 2006); F - PT Kiinteistöpalvelut (nyk. EK,ent. PT, aineistossa 1996 läht); G - PT Siivouspalvelut (nyk. EK,ent. PT, aineistossa 1998 läht); H - Tietojenkäs. palveluala TIPAL (PT, aineistossa vain ); J - Työterveyslaitoksen henkilöstö (PT, aineistossa vain ); L - Kirkon lastenohjaajat (KISV, aineistossa , muina vuosina AINE=9) N - PTY opetusala (aineistossa , 2007 läht. AINE=7?) R - Järjestäytymättömät opetusala (TK:n oma otos, aineistossa vain ); BASIS0 Lukumäärärajaus Rajausehto. Arvo=1 tietueilla, jotka otetaan mukaan palkansaajien lukumääriä laskettaessa. Muuten arvo=0. BASIS1 Tuntiansiorajaus Rajausehto. Arvo=1 tietueilla, jotka otetaan mukaan kokonaistyöajan tuntiansioita laskettaessa. Muuten arvo=0. BASIS2 Kuukausiansiorajaus Rajausehto. Arvo=1 tietueilla, jotka otetaan mukaan kokonaistyöajan kuukausiansioita laskettaessa. Muuten arvo=0. ISCO5 Kansallinen ammattiluokitus Kansainväliseen ISCO-ammattiluokitukseen pohjautuva Tilastokeskuksen virallinen kansallinen ammattiluokitus. Ammattiluokituksen pohjana ovat alakohtaiset työnantajien ja Tilastokeskuksen ylläpitämät ammattinimikeluokitukset, jotka on käännösavaimella muokattu sekä kansallisen että kansainvälisen virallisen ammattiluokituksen mukaiseksi. Vuosina kyseessä kansallinen ammattiluokitus 1997 (AML97) ja kansallinen ammattiluokitus 2001 (AML01). Uusin kansallinen ammattiluokitus 2010 (AML10) ei sisälly ISCO5-muuttujaan. YRTOL Työantajan päätoimiala. EU:n NACE-toimialaluokitukseen pohjautuva Tilastokeskuksen virallinen kansallinen toimialaluokitus. Vuosina kyseessä kansallinen TOL95-toimialaluokitus ja kansallinen TOL2002-toimialaluokitus. Uusin kansallinen TOL2008-toimialaluokitus ei sisälly YRTOL-muuttujaan. SHNRO Suojattu Tilastokeskuksen henkilönumero 5 (5)

Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori 1995-2008

Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori 1995-2008 Aineistokuvaus Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori 1995-2008 Sisältökuvaus Aihealue Tilasto Asiasanat Kohdejoukko Lähdeaineisto Tekijä Tunniste Tulostusaika 16.03.2015 / 15:38:37 Muuttujia

Lisätiedot

Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori Sisältökuvaus

Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori Sisältökuvaus Aineistokuvaus Harmonisoitu palkkarakennepaneeli - yksityinen sektori 1995-2013 Sisältökuvaus Yksityisen sektorin harmonisoitu palkkarakennepaneeli vuosilta 1995-2013 tarjoaa työsuhdetason tietoa palkansaajien

Lisätiedot

Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013

Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Palkkarakenne 2013 Palkansaajien mediaaniansio 2 928 euroa kuukaudessa vuonna 2013 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden

Lisätiedot

Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012

Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2013 Palkkarakenne 2012 Keskiansiot kasvaneet valtiolla työnantajasektoreista eniten vuosina 2003-2012 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien

Lisätiedot

Palkansaajien mediaaniansio suurin väkirikkaissa kunnissa

Palkansaajien mediaaniansio suurin väkirikkaissa kunnissa Palkat ja työvoimakustannukset 2016 Palkkarakenne 2014 Palkansaajien mediaaniansio suurin väkirikkaissa kunnissa Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan työpaikan sijaintikunnan koolla on yhteys

Lisätiedot

Informaation ja viestinnän toimialalla suurimmat keskiansiot vuonna 2013

Informaation ja viestinnän toimialalla suurimmat keskiansiot vuonna 2013 Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Palkkarakenne 2013 Informaation ja viestinnän toimialalla suurimmat keskiansiot vuonna 2013 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien

Lisätiedot

Palkansaajien palkkaerot pienentyivät edelleen vuonna 2010

Palkansaajien palkkaerot pienentyivät edelleen vuonna 2010 Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Palkkarakenne 2010 Palkansaajien palkkaerot pienentyivät edelleen vuonna 2010 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen

Lisätiedot

Ansiot kasvoivat vuonna 2009 nopeimmin Satakunnassa hitainta ansioiden kasvu oli Keski-Pohjanmaalla

Ansiot kasvoivat vuonna 2009 nopeimmin Satakunnassa hitainta ansioiden kasvu oli Keski-Pohjanmaalla Palkat ja työvoimakustannukset 2011 Palkkarakenne 2009 Ansiot kasvoivat vuonna 2009 nopeimmin Satakunnassa hitainta ansioiden kasvu oli Keski-Pohjanmaalla Korjattu 7.10.2011. Palkkarakennetilaston vuoden

Lisätiedot

Palkansaajien kokonaisansio oli keskimäärin 3 111 euroa kuukaudessa vuonna 2011

Palkansaajien kokonaisansio oli keskimäärin 3 111 euroa kuukaudessa vuonna 2011 Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Palkkarakenne 2011 Palkansaajien kokonaisansio oli keskimäärin 3 111 euroa kuukaudessa vuonna 2011 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten

Lisätiedot

Palkansaajien keskiansio Uudellamaalla reippaasti muita maakuntia suurempi

Palkansaajien keskiansio Uudellamaalla reippaasti muita maakuntia suurempi Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Palkkarakenne 2012 Palkansaajien keskiansio Uudellamaalla reippaasti muita maakuntia suurempi Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien

Lisätiedot

Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot

Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot Aineistokuvaus Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot Sisältökuvaus Työsuhdejaksot yhdistetyn työntekijä-työnantaja-aineiston (Finnish Longitudinal Employer-Employee Data

Lisätiedot

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 6/2014 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(5) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 17.9.2014 PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN

Lisätiedot

Yritys/toimipaikkakohtaiset henkilöstöominaisuudet

Yritys/toimipaikkakohtaiset henkilöstöominaisuudet Aineistokuvaus Yritys/toimipaikkakohtaiset henkilöstöominaisuudet Sisältökuvaus FLEED (Finnish Longitudinal Employer - Employee Data) -aineistosta on tutkimuskäyttöön muodostettu yritys- ja toimipaikkapohjaiset

Lisätiedot

Yksityisen sektorin tuntipalkat 2010

Yksityisen sektorin tuntipalkat 2010 Palkat ja työvoimakustannukset 2011 Yksityisen sektorin tuntipalkat 2010 Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansio oli vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä 14,59 euroa Tilastokeskuksen mukaan yksityisen

Lisätiedot

Yksityisen sektorin kuukausipalkat

Yksityisen sektorin kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Yksityisen sektorin kuukausipalkat Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 328 euroa lokakuussa 2011 Tilastokeskuksen mukaan yksityisen

Lisätiedot

Yksityisen sektorin kuukausipalkat

Yksityisen sektorin kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2013 Yksityisen sektorin kuukausipalkat Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 428 euroa lokakuussa 2012 Tilastokeskuksen mukaan yksityisen

Lisätiedot

Koulutuksen vaikutus palkkaan merkittävintä kuntasektorin palkansaajilla vuonna 2009

Koulutuksen vaikutus palkkaan merkittävintä kuntasektorin palkansaajilla vuonna 2009 Palkat ja työvoimakustannukset 2010 Palkkarakenne 2009 Koulutuksen vaikutus palkkaan merkittävintä kuntasektorin palkansaajilla vuonna 2009 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan korkeampi koulutusaste

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2016 Valtion kuukausipalkat 2015, marraskuu Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 513 euroa vuonna 2015 Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien

Lisätiedot

Yksityisen sektorin kuukausipalkat 2009

Yksityisen sektorin kuukausipalkat 2009 Palkat ja työvoimakustannukset 2010 Yksityisen sektorin kuukausipalkat 2009 Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 185 euroa lokakuussa 2009 Tilastokeskuksen mukaan yksityisen

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkatilastoissa selvitetään sekä tehdyn työajan että ei-tehdyn työajan ansioita. Tehdyn työajan ansioista muodostetaan kaksi tilastokäsitettä:

Lisätiedot

Aineistokatalogityön tilanne. Kaisa-talo

Aineistokatalogityön tilanne. Kaisa-talo Aineistokatalogityön tilanne Kaisa-talo 28.10.2014 Taustaa Aineistokatalogin rakentaminen kuuluu Tilastokeskuksen ja Kansallisarkiston toteuttamaan Kansallinen rekisteri- ja mikroaineistojen tutkijapalvelu

Lisätiedot

Kokoaikaisten palkansaajien yleisin kuukausiansio euroa vuonna 2016

Kokoaikaisten palkansaajien yleisin kuukausiansio euroa vuonna 2016 Palkat ja työvoimakustannukset 2017 Palkkarakenne 2016 Kokoaikaisten palkansaajien yleisin kuukausiansio 2 500 euroa vuonna 2016 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien palkansaajien

Lisätiedot

Palkansaajien yleisin kokonaistuntiansio 15 euroa vuonna 2016

Palkansaajien yleisin kokonaistuntiansio 15 euroa vuonna 2016 Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Palkkarakenne 2016 Palkansaajien yleisin kokonaistuntiansio 15 euroa vuonna 2016 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan palkansaajien yleisin kokonaisansio palkattua

Lisätiedot

Työaikalisiä maksettiin kolmasosalle palkansaajista

Työaikalisiä maksettiin kolmasosalle palkansaajista Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Palkkarakenne 2014 Työaikalisiä maksettiin kolmasosalle palkansaajista Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kolmasosa palkansaajista ansaitsi työaikaan liittyviä

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Kuukausipalkkaiset 2005 Lokakuu Sisällysluettelo Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten vastaamisohjeet...2 Ketä tiedustelu koskee ja miltä ajalta tiedot annetaan...2

Lisätiedot

Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista

Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista Arvio muilla kuin koulutusalansa töissä työskentelevistä terveys- ja hyvinvointialan (sote) koulutuksen saaneista Aineistokuvaukset Työssäkäyntitilasto: Työssäkäyntitilasto on kokonaisaineisto. Tilasto

Lisätiedot

Tuntipalkkaisten ohjeet

Tuntipalkkaisten ohjeet Kuntasektorin palkkatiedustelu 2015 Tuntipalkkaisten ohjeet Tuntipalkkaisten tiedusteluun ilmoitetaan: Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) piiriin kuuluvat työntekijät, joilla

Lisätiedot

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 2 915 euroa lokakuussa 2012

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 2 915 euroa lokakuussa 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 03 Kuntasektorin palkat 0, lokakuu Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 95 euroa lokakuussa 0 Tilastokeskuksen mukaan kuntasektorin kokoaikaisten

Lisätiedot

Johtajilla ja lääkäreillä on kuntasektorin korkeimmat palkat

Johtajilla ja lääkäreillä on kuntasektorin korkeimmat palkat Palkat ja työvoimakustannukset 04 Kuntasektorin palkat 0, lokakuu Johtajilla ja lääkäreillä on kuntasektorin korkeimmat palkat Kuntasektorin kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio

Lisätiedot

Palkansaajien mediaaniansio suurin informaation ja viestinnän toimialalla

Palkansaajien mediaaniansio suurin informaation ja viestinnän toimialalla Palkat ja työvoimakustannukset 2017 Palkkarakenne 2015 Palkansaajien mediaaniansio suurin informaation ja viestinnän toimialalla Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien

Lisätiedot

Yksityisen sektorin tuntipalkat

Yksityisen sektorin tuntipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Yksityisen sektorin tuntipalkat Yksityisen sektorin tuntipalkoissa on paljon vaihtelua ammattiluokkien sisällä Tilastokeskuksen yksityisen sektorin tuntipalkkaisten

Lisätiedot

Palkansaajien mediaaniansio euroa kuukaudessa vuonna 2015

Palkansaajien mediaaniansio euroa kuukaudessa vuonna 2015 Palkat ja työvoimakustannukset 2016 Palkkarakenne 2015 Palkansaajien mediaaniansio 2 963 euroa kuukaudessa vuonna 2015 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisansioissa lisien osuus 19 prosenttia vuonna 2014

Kuntasektorin kokonaisansioissa lisien osuus 19 prosenttia vuonna 2014 Palkat ja työvoimakustannukset 05 Kuntasektorin palkat 04, lokakuu Kuntasektorin kokonaisansioissa lisien osuus 9 prosenttia vuonna 04 Tilastokeskuksen kuntasektorin palkkatilaston mukaan kokoaikaisten

Lisätiedot

Palkkarakenne Palkkaerot jatkoivat kasvua vuonna 2008

Palkkarakenne Palkkaerot jatkoivat kasvua vuonna 2008 Palkat ja työvoimakustannukset 2010 Palkkarakenne 2008 Palkkaerot jatkoivat kasvua vuonna 2008 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2012

Työvoimakustannustutkimus 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Työvoimakustannustutkimus 2012 Tehdyn työtunnin kustannus työnantajalle 31,6 euroa vuonna 2012 Työvoimakustannukset olivat Tilastokeskuksen työvoimakustannustutkimuksen

Lisätiedot

Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot Sisältökuvaus

Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot Sisältökuvaus Aineistokuvaus Yhdistetty työntekijä-työnantaja-aineisto (FLEED), otos, työsuhdejaksot Sisältökuvaus Kohdejoukko Lähdeaineisto Tulostusaika Muuttujia Muuttujaluettelo vuosi aineisto rivinro alkupvm loppupvm

Lisätiedot

Kunnalliset palkat ja henkilöstö

Kunnalliset palkat ja henkilöstö Kunnalliset palkat ja henkilöstö Tilastoesite syyskuu 2015 www.kt.fi Henkilöstömenot 21 miljardia euroa Vuonna 2015 kuntien ja kuntayhtymien henkilöstömenot ovat arviolta 21 miljardia euroa, josta palkkakustannukset

Lisätiedot

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA

PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK:STA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 6/2014 Bulevardi 28 00120 Helsinki 1(5) Puh. 0404 504 244 Faksi 0404 504 246 Teemu Kastula 17.9.2014 PALKKATILASTOJA KOSKEVIEN TIETOJEN HANKKIMINEN ELINKEINOELÄMÄN

Lisätiedot

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2014

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2014 Palkkatilasto Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2014 Palkkatilasto Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2014 Sisältö 3 Tiivistelmä 4 Ansiot nousivat reilun prosentin lokakuusta 2013 syyskuuhun 2014 7 Keskimääräinen

Lisätiedot

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2010 2 TUNTIPALKKATILASTO 4. neljännekseltä 2010 EK 2011 Sisältö 5 Tiivistelmä 6 Palkat nousivat

Lisätiedot

Metalliteollisuuden palkkakehitys 4. nelj. 2014

Metalliteollisuuden palkkakehitys 4. nelj. 2014 TUTKIMUSYKSIKÖN JULKAISUJA /15 Metalliteollisuuden palkkakehitys. nelj. YLEISTÄ PALKKARYHMITTÄISIÄ TIETOJA NIMELLISANSIOKEHITYS REAALIANSIOKEHITYS 3 MUUT ALAT 3 IDENTTISTEN HENKILÖT AUTOKAUPAN TOIMIHENKILÖT

Lisätiedot

Ammattikoulun käyneiden kokoaikatyön yleisin kuukausiansio euroa vuonna 2018

Ammattikoulun käyneiden kokoaikatyön yleisin kuukausiansio euroa vuonna 2018 Palkat ja työvoimakustannukset 2019 Palkkarakenne 2018 Ammattikoulun käyneiden kokoaikatyön yleisin kuukausiansio 2 300 euroa vuonna 2018 Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu! Tämän ohjeen sisältö: " 1. CSV-tiedostojen luonti ja siirto tiedusteluun " 2. Palkkatietolomakkeen

Lisätiedot

11. Jäsenistön ansiotaso

11. Jäsenistön ansiotaso 24 Kuvio 19. 11. Jäsenistön ansiotaso Tutkimuksessa selvitettiin jäsenistön palkkaukseen liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin heidän kokonaiskuukausiansioitaan (kuukausibruttotulot). Vastaajia pyydettiin

Lisätiedot

Yksityisen sektorin tuntipalkat

Yksityisen sektorin tuntipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Yksityisen sektorin tuntipalkat Yksityisen sektorin tuntipalkkajakaumiin on tullut lievää kaksihuippuisuutta vuodesta 2005 vuoteen 2013 Tilastokeskuksen yksityisen sektorin

Lisätiedot

Palkansaajien ansiot suurimmillaan väkirikkaissa kunnissa

Palkansaajien ansiot suurimmillaan väkirikkaissa kunnissa Palkat ja työvoimakustannukset 2019 Palkkarakenne 2017 Palkansaajien ansiot suurimmillaan väkirikkaissa kunnissa Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan työpaikan sijaintikunnan koolla oli yhteys

Lisätiedot

Tilastoaineistoa 2007

Tilastoaineistoa 2007 Tilastoaineistoa 2007 Kaupan tilastot 2007 1 2 Kaupan tilastot 2007 KAUPAN TILASTOT 2007 Kaupan tilastot ovat valmistuneet. Tilastovihko ilmestyy perinteisessä painetussa muodossa. Se löytyy myös Suomen

Lisätiedot

Lomakkeen täyttöohjeet

Lomakkeen täyttöohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu lokakuu 2004 Sisällysluettelo Lomakkeen täyttöohjeet Kuukausipalkkaiset Yleisohjeita lomakkeen täyttämistä varten... 2 Lomakkeen täyttöohjeet lokakuussa 2004... 3 Kuukausitason

Lisätiedot

Yksityisen sektorin kuukausipalkat

Yksityisen sektorin kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Yksityisen sektorin kuukausipalkat Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 500 euroa lokakuussa 2013 Korjattu 21.8.2014. Taulukkoa Yksityisen

Lisätiedot

Työvoimakustannustutkimus 2012

Työvoimakustannustutkimus 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Työvoimakustannustutkimus 2012 Tehdyn työtunnin kustannus työnantajalle 31,4 euroa vuonna 2012 Työvoimakustannukset olivat Tilastokeskuksen työvoimakustannustutkimuksen

Lisätiedot

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003

Hinnat ja palkat. Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 Hinnat ja palkat Metsätyöntekijöiden palkkatiedustelu 2003 PALKKATIEDUSTELU Hinnat ja palkat 00022 TILASTOKESKUS Puh. (09) 17 341 07.11.2002 METSÄTYÖNTEKIJÖIDEN PALKKATIEDUSTELU 2003 Arvoisa vastaanottaja

Lisätiedot

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014

Palkkatilasto. Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Palkkatilasto Tuntipalkkatilasto 4. neljännekseltä 2014 Sisältö 3 Tiivistelmä 4 Palkat nousivat teollisuuden työntekijöillä vajaan prosentin 7 Keskimääräinen

Lisätiedot

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 26.11.2015 Mika Mänttäri VALTIONEUVOSTON ASETUS TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MU- KAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISESTÄ 1. Yleistä 1.1 Asetuksenantovaltuus

Lisätiedot

Yksityisen sektorin tuntipalkat 2012

Yksityisen sektorin tuntipalkat 2012 Palkat ja työvoimakustannukset 2013 Yksityisen sektorin tuntipalkat 2012 Yksityisen sektorin tuntipalkat korkeimmillaan jo nelikymppisillä Tilastokeskuksen mukaan yksityisen sektorin tuntipalkkaisten palkansaajien

Lisätiedot

1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015

1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015 1(7) Ohjeen sisältö: 1. Excel-tiedoston muuntaminen CSV-tiedostoksi ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen luoman CSV-tiedoston avaaminen 3. Tietuekuvaukset 2015 Postiosoite: Käyntiosoite: Puhelin:

Lisätiedot

VES-koodi : 254051 OM 46/102/2015. Pöytäkirjamenettely perustuu valtiovarainministeriön 3.12.2013 antamiin neuvottelu- ja sopimusmääräyksiin.

VES-koodi : 254051 OM 46/102/2015. Pöytäkirjamenettely perustuu valtiovarainministeriön 3.12.2013 antamiin neuvottelu- ja sopimusmääräyksiin. VES-koodi : 254051 OM 46/102/2015 Pöytäkirja on laadittu 8 päivänä toukokuuta 2015 oikeusministeriön ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n välillä käydystä, valtiovarainministeriön 3.12.2013

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2017 Valtion kuukausipalkat 2016, marraskuu Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 539 euroa vuonna 2016 Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien

Lisätiedot

Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa. SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta

Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa. SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta Palkkamontun umpeenluonti kohti 1800 alinta palkkaa SAK:n tasa-arvoviikonloppu 8.-9.6.2013/Jarkko Eloranta Toimintaympäristön haasteet Väestön ikääntyminen Palvelujen kysyntä (eläkejärjestelmä, hoito-

Lisätiedot

Yksityisen sektorin tuntipalkat

Yksityisen sektorin tuntipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2009 Yksityisen sektorin tuntipalkat Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansio oli vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä 13,93 euroa Tilastokeskuksen mukaan yksityisen

Lisätiedot

Jäsenkirje T7/2007 Liite 2. Vuonna 2008 toteutetaan keskitetysti sovitut palkantarkistukset ja yleiskorotus.

Jäsenkirje T7/2007 Liite 2. Vuonna 2008 toteutetaan keskitetysti sovitut palkantarkistukset ja yleiskorotus. ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJAN SOVELTAMISOHJEET Palkantarkistukset ja järjestelyerät Vuosi 2007 Yleiskorotus 1.10.2007 lukien Lokakuun alusta korotetaan työntekijän henkilökohtaista peruspalkkaa tai siihen rinnastettavaa

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset

Vuosilomalain muutokset Vuosilomalain muutokset Vuosilomalakia on muutettu ja muutosten taustalla on EU-tuomioistuimen ratkaisujen täytäntöönpano Suomessa. Lain muutos koskee seuraavaa kahta asiaa: 1. kuukausipalkkaisen lomapalkan

Lisätiedot

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 2 778 euroa lokakuussa 2010

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 2 778 euroa lokakuussa 2010 Palkat ja työvoimakustannukset Kuntasektorin palkat, lokakuu Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla euroa lokakuussa Korjattu.. Lukuja on korjattu tuntipalkkaisten osalta,

Lisätiedot

Henkilöstöraportti 2014

Henkilöstöraportti 2014 Henkilöstöraportti 2014 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Henkilöstön määrä ja rakenne 3 2.1 Henkilöstömäärä 3 2.2 Henkilöstö sopimusaloittain 4 2.3 Virka- ja työvapaat ja kokonaistyöaika 5 2.4 Ikäjakauma

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu 2009 Tuntipalkkaiset. Vastausohjeet

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu 2009 Tuntipalkkaiset. Vastausohjeet Yksityisen sektorin palkkatiedustelu 2009 Tuntipalkkaiset Vastausohjeet Tuntipalkkaisten tiedot annetaan siten, että palkkaerät sisältävät mahdolliset sopimuskorotukset! Sisällysluettelo Kenttäkohtaiset

Lisätiedot

Palkat nousivat NIUKASTI

Palkat nousivat NIUKASTI Palkat nousivat NIUKASTI Teksti Henna Laasonen Diplomi-insinöörien keskipalkka toistaiseksi voimassaolevissa työsuhteissa joulukuussa 2011 nousi 5 015 euroon. Mediaanipalkka oli 4 500 euroa kuukaudessa.

Lisätiedot

Piekkala 26.10.2005 1 (16)

Piekkala 26.10.2005 1 (16) JÄSENKIRJE T2/2005 Liite 2 Piekkala 26.10.2005 1 (16) SOVELTAMISOHJEET PTYOTES 2005 2007 VUOSIEN 2005 JA 2006 TUPON MUKAISTEN LIITTO- JA TASA-ARVOERIEN SEKÄ KEHITTÄMISERIEN KÄYTTÄMISESTÄ YLEINEN OSA Yleisen

Lisätiedot

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn

Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu: Ohje CSV-tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu Tämän ohjeen sisältö: 1. CSV-tiedostojen luonti ja siirto tiedusteluun 2. Palkkatietolomakkeen

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2012 Valtion kuukausipalkat 2011, marraskuu Valtiosektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 3 456 euroa marraskuussa 2011 Tilastokeskuksen mukaan valtion

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2013 Valtion kuukausipalkat 2012, marraskuu Valtion kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 603 euroa marraskuussa 2012 Tilastokeskuksen mukaan valtion kokoaikaisten

Lisätiedot

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016)

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016) Tapaturma-asiain korvauslautakunnan yleisohje 25.1.2016 19.4.2016 korjattu laskentataulukon esimerkkitapauksen työttömyyspäivät ja luontoisetujen summakohdan laskentakaava OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN

Lisätiedot

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila

Terveydenhoitajana työelämään. Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Terveydenhoitajana työelämään Harri Liikkanen Neuvottelupäällikkö 6.10.2015 Laurea/Tikkurila Työsi pääehdoista sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksilla Työ- ja virkaehtosopimukset tehdään sopimusaloittain

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettavien korjauskertoimien

Lisätiedot

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010 Yrityskohtainen erä Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto Helsinki 24.3.2010 Ohjelma Ohjeita erän käytöstä Kokemuksia helmikuussa -09 paikallisesti neuvotellusta erän käytöstä Miten tästä eteenpäin

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2018 Valtion kuukausipalkat 2017, marraskuu Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 573 euroa vuonna 2017 Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien

Lisätiedot

Jäsenmaksuohjesääntö 2014

Jäsenmaksuohjesääntö 2014 Jäsenmaksuohjesääntö 2014 1. Jäsenmaksu Suomen Journalistiliiton jäsenen tulee liiton sääntöjen mukaan maksaa jäsenmaksua, ellei hän ole oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen. Jäsenmaksun suuruudesta päättää

Lisätiedot

1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat osa-aikaiset

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2015 Valtion kuukausipalkat 2014, marraskuu Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 482 euroa vuonna 2014 Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien

Lisätiedot

Kuntasektorilla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio euroa vuonna 2018

Kuntasektorilla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio euroa vuonna 2018 Palkat ja työvoimakustannukset 2019 Kuntasektorin palkat 2018, lokakuu Kuntasektorilla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 2 834 euroa vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan kuntasektorilla

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2014 Valtion kuukausipalkat 2013, marraskuu Korkea koulutus nostaa ansioita valtiolla Tilastokeskuksen mukaan valtion kokoaikaiset kuukausipalkkaiset palkansaajat ansaitsivat

Lisätiedot

Valtion kuukausipalkat

Valtion kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2019 Valtion kuukausipalkat 2018, marraskuu Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten mediaaniansio 3 637 euroa vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien

Lisätiedot

Ajatuksia akavalaisesta työstä digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Vesa Saarinen Asiantuntija, Akava

Ajatuksia akavalaisesta työstä digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Vesa Saarinen Asiantuntija, Akava Ajatuksia akavalaisesta työstä digitalisoituvassa yhteiskunnassa Vesa Saarinen Asiantuntija, Akava Keitä akavalaiset ovat? Mitä akavalaiset toivovat tulevaisuuden työelämältä? Mitä työelämätaitoja akavalaisten

Lisätiedot

Hevosyrittäjä työnantajan roolissa Marraskuu 2015

Hevosyrittäjä työnantajan roolissa Marraskuu 2015 Hevosyrittäjä työnantajan roolissa Marraskuu 2015 Työehtojen soveltaminen työsuhteessa työnantaja on se henkilö, joka vastaa työehtojen tuntemisesta ja niiden oikeasta soveltamisesta. Työnantajalla tulkintaetuoikeus.

Lisätiedot

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla euroa lokakuussa 2011

Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla euroa lokakuussa 2011 Palkat ja työvoimakustannukset Kuntasektorin palkat, lokakuu Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 88 euroa lokakuussa Tilastokeskuksen mukaan kuntasektorin kokoaikaisten

Lisätiedot

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY Jäsenkirje T4/2011 Liite 2 1 (8) Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin Valtioneuvoston

Lisätiedot

Yhteenveto kunta-alan palkkatasoselvityksen tuloksista

Yhteenveto kunta-alan palkkatasoselvityksen tuloksista Kunta-alan ja muiden työmarkkinasektoreiden väliset palkkaerot kaventuneet vuosina - Kunnallinen työmarkkinalaitos Kunta-alan pääsopijajärjestöt Helsinki 2010 Kunta-alan ja muiden työmarkkinasektoreiden

Lisätiedot

Palkkakartoitus. Tarja Arkio, asiantuntija, Akava. Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a )

Palkkakartoitus. Tarja Arkio, asiantuntija, Akava. Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a ) Palkkakartoitus Tarja Arkio, asiantuntija, Akava Toimenpiteet tasa arvon edistämiseksi työelämässä (Tasa arvol 6 a ) Jos työnantajan palvelussuhteessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 10/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 10/2015 NÄKYMIÄ LOKAKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 10/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 24.11.2015 klo 9.00 Avoimet työpaikat lisääntyivät vuoden takaisesta Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan

Lisätiedot

Yksityisen sektorin kuukausipalkat

Yksityisen sektorin kuukausipalkat Palkat ja työvoimakustannukset 2009 Yksityisen sektorin kuukausipalkat Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan ansio oli 3 091 euroa lokakuussa 2008 Tilastokeskuksen mukaan yksityisellä

Lisätiedot

Ohjeet CSV tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu

Ohjeet CSV tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu 1(7) Ohjeet CSV tiedostojen käsittelyyn Yksityisen sektorin palkkatiedustelu 1. EXCEL-TIEDOSTON MUUNTAMINEN CSV-TIEDOSTOKSI JA SIIRTO TIEDUSTELUUN... 2 1.1. Yleistä CSV-tiedoston luonnista... 2 1.2 Excel-Taulukon

Lisätiedot

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti.

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti. 109 Lomapalkkaa, lomakorvausta ja lomarahaa koskeva yleismääräys 1 mom. Virkapalkat/kuukausipalkat 2 mom. Tuntipalkat 1) Viranhaltijan/kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkka määräytyy 110 :n mukaisesti,

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 17.4.2015 2 17.4.2015 Outi Viitamaa- Tervonen Eurobarometri 82.4 Sukupuolten välinen tasa-arvo aineisto kerätty 11-12/2014 3 17.4.2015 Palkkatasa-arvo Naisten

Lisätiedot

Ammattitieto työssäkäyntitilastossa

Ammattitieto työssäkäyntitilastossa Ammattitieto työssäkäyntitilastossa Elina Mikkelä Keskustelutilaisuus: laadullinen työllistymisen sisällyttäminen korkeakoulujen rahoitusmalleihin 30.11.2016 Taustaa - Työssäkäyntitilasto kuuluu väestötilastokokonaisuuteen

Lisätiedot

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto lokakuulta 2013

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto lokakuulta 2013 Palkkatilasto Kuukausipalkkatilasto lokakuulta 2013 Palkkatilasto Kuukausipalkkatilasto lokakuulta 2013 Sisältö 3 Tiivistelmä 4 Ansiot nousivat noin kaksi prosenttia lokakuusta 2012 lokakuuhun 2013 7 Keskimääräinen

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 5.5.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

Vasemmistoliiton ehdotus vähimmäispalkkatavoitteeksi: miksi ja miten? Ehdotuksen tausta- ja esittelykalvot , Helsinki

Vasemmistoliiton ehdotus vähimmäispalkkatavoitteeksi: miksi ja miten? Ehdotuksen tausta- ja esittelykalvot , Helsinki Vasemmistoliiton ehdotus vähimmäispalkkatavoitteeksi: miksi ja miten? Ehdotuksen tausta- ja esittelykalvot 23.2.2016, Helsinki Vähimmäispalkka On näyttöä siitä, että palkkajakauman alapää vuotaa. Yhä suurempi

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 3/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 3/2015 NÄKYMIÄ MAALISKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 3/2015 Julkaisuvapaa torstaina 23.4.2015 klo 9.00 Työttömien määrää alentunut maaliskuussa Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan

Lisätiedot

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2018

Palkkatilasto. Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2018 Palkkatilasto Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2018 HELMIKUU 2019 Kuukausipalkkatilasto syyskuulta 2018 P alkat ja palkitseminen ovat yritysten keskeisiä välineitä johtamisessa ja henkilöstön kannustamisessa.

Lisätiedot

RIL-PALKKAKYSELY 2017

RIL-PALKKAKYSELY 2017 RIL- 8.3.2017 PALKKAKYSELY 2016 1 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin jäsenille tehtiin loka-marraskuussa 2017 työmarkkinatutkimus. Kysely toteutettiin yhteistyössä Tekniikan Akateemisten Liitto TEKin

Lisätiedot

Kuntasektorin palkat 2009

Kuntasektorin palkat 2009 Palkat ja työvoimakustannukset 2 Kuntasektorin palkat 29 Kuntasektorilla säännöllisen työajan ansio oli kuukausipalkkaisilla 2 72 euroa ja tuntipalkkaisilla,27 lokakuussa 29 Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa

Lisätiedot

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA Lomapalkan laskentasäännöt Lomapalkan laskentasäännön valinta riippuu siitä, mitä palkkaustapaa ja ansaintasääntöä työntekijän osalta on noudatettu lomanmääräytymisvuoden

Lisätiedot