JYVÄSKYLÄ VALON KAUPUNKI HANKE. Maailman pohjoisin Valon kaupunki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYVÄSKYLÄ VALON KAUPUNKI HANKE. Maailman pohjoisin Valon kaupunki"

Transkriptio

1 JYVÄSKYLÄ VALON KAUPUNKI HANKE Maailman pohjoisin Valon kaupunki

2 VALON KAUPUNKI HANKKEEN SAAVUTUKSET - Aktiivista kehitystyötä vuodesta 1996, mm. EU:n CLEEN-projekti - Ulkovalaistuksen yleissuunnitelma Valotapahtumat 2003, 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, Valon kaupunkien yhdistyksen LUCI:n jäsen vuodesta Kansainvälinen city.people.light -palkinto 2009 Vasemmmalla Olivier Piccolin (Philips) ja Jean-Michel Daclin (LUCI). Keskellä Pauli Partanen ja Kari Ström, (Jyväskylä). LUCI AGM 2009 Gwangju, Etelä-Korea

3 OIVALLUKSET Pimeän ajan arkkitehtuuria ei ole. Turvallinen valaistus syntyy tiloja valaisemalla. Tievalaistusta ei sellaisenaan voi käyttää kaupunkikeskustassa. Valaisimien häikäisy pitää estää. Pimeys on mahdollisuus, ei ongelma.

4 VISIO JA STRATEGISET TAVOITTEET VISIO Jyväskyl skylä on johtava kaupunki uuden taajamavalaistuksen oivaltajana. Valon kaupunki hanke on ollut kaupungin strateginen kehityshanke vuodesta 2003 asti. Strategiset tavoitteet 1. Laadukas pimeän ajan kaupunkiympäristö, joka on turvallinen ja viihtyisä. 2. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaiset valaistusratkaisut. 3. Valomatkailun kehittäminen. 4. Valon kaupunki hankkeen laajentaminen kulttuurin eri osa-alueille. 5. Valotapahtuman jokavuotisuus erilaisin painotuksin. 6. Valon kaupunki hankkeen rahoitusmallin uudistaminen.

5 VALON KAUPUNKI HANKKEEN SAAVUTUKSET - Näyttävä ja turvallinen pimeän ajan ympäristö - 70 valaistuskohdetta ja yli tuhat kuvaa - Kävelykierrokset ja valaistuskohdekartta - Valotrilogia Lyseon julkisivussa joulusta Kaupunkivalaistustutkimus ja asukaskysely % Olen ylpeä valaistukseen panostavasta kotikaupungistani. 90% Pidän siitä, että arkkitehtuuria, taidetta, siltoja, puita ynnä muita yksittäisiä kohteita valaistaan. 83% Runsaat valaistuskohteet tukevat Jyväskylän julkisuuskuvaa ajan hermolla elävänä kaupunkina. 9% Pimeän ajan kaupunkiympäristön valaistuksessa on menty jo liiallisuuksiin. (Kyselytutkimus, toteutettu 02/09 osana Anne-Marjut Rauhalan pro gradu tutkielmaa. Prosentteina Jokseenkin ja täysin samaa mieltä vastanneiden osuus.)

6

7 VALON KAUPUNKI HANKKEEN SAAVUTUKSET YMPÄRIST RISTÖYST YSTÄVÄLLINEN ULKOVALAISTUS hanke VAIHE 1 Toteutettu , vaihdettu elohopeahöyrylamput korvaaviin energiatehokkaampiin suurpainenatriumlamppuihin 10 % säästö. VAIHE 2 Toinen vaihe toteutettiin vuosina , jolloin 4400 vanhaa tekniikkaa käyttävää valaisinta vaihdettiin uusiin ja asennettiin älykäs, sähköverkon omistajasta riippumaton ohjausjärjestelmä. säästötavoite 20 %. VAIHE 3 Kolmas vaihe käynnistettiin 2011 ja vuoden 2013 loppuun mennessä on seuraavat valaisinta vaihdettu. Vaiheen kustannusarvio on 2,9 milj. ja takaisinmaksuaika ELYkeskuksen energiatuella 7 vuotta. tavoite 20 % lisäsäästö energiankulutukseen. Suurin säästö syntyi vanhojen elohopeahöyrylamppuvalaisinten vaihtamisella uusiin suurpainenatriumlamppuvalaisimiin. Vasemmalla asuntokadun vanha valaistus toteutettuna HKP-valaisimella (110W, alunperin 125W) ja oikealla uusi häikäisemättömällä, modernilla valaisintekniikalla (50W) toteutettu asuntokatu.

8 AJANKOHTAISET HANKKEET JA TAPAHTUMAT - Merkittävät rakennus- ja valaistushankkeet: Lutakon satama ja aukio, Konserttisali, Seminaarinmäki, Kuokkalankehä, Rantaväylän ja ohitustien sillat, Louhunsalmen silta, Harju ja stadion, Laajavuori, Kaupungintalo, Äijälänrannan asuntomessualue ja Äijälänsalmen silta, Kankaan alue, pysäköintilaitokset, Väinönkatu, Alvar Aallon kohteet, ruutukaavakeskustan ja kävelykadun valaisinpylväät - Valo-kirjan julkistus 02/ Valon kaupunki hankkeen tiedotuslehti 02/2012 ja 09/ Lutakon LED-puisto, tavoiteaikataulu 09/ Osallistuminen SähköTeleValoAV messuille Paviljongissa 02/ Valon päivä Earth Hour 03/ Kansainvälinen LUCI-seminaari 09/ Valon kaupunki tapahtuma 09/2012

9 VALON KAUPUNKI TAPAHTUMAT Tapahtuma on luotu vuonna 2003 ilmentämään Valon kaupunki hankkeen saavutuksia. Tapahtuma on järjestetty sen jälkeen vuosina 2004, 2006, 2008, 2010 ja Kuokkala bridge (2003)

10 VALON KAUPUNKI TAPAHTUMAT Tapahtuman päätehtävänä on: - Jakaa tietoa hyvästä valaistuksesta, - Antaa mahdollisuus kokea valo kaupunkiympäristössä ja - Aktivoida asukkaita havainnoimaan omaa kaupunkiaan pimeän aikaan. Tapahtuma järjestetään vuosittain siten, että parillisina vuosina on myös ammattilaisseminaari. Tapahtuman pituus on nykyään reilun viikon. Tapahtuman jo vakiintuneita osioita ovat: - Uudet julkistettavat pysyvät valaistuskohteet - Guerrilla Lighting valotempaus - LightMapping-kävelykierros ja keskustelu kaupunkivalaistuksesta - Opastetut kävelykierrokset - Väliaikaiset valoinstallaatiot ja näyttelyt - Valokuvauskilpailu - Kiinteistön valaistussuunnittelukilpailu - Kallioplanetaarioekskursio, Taito-Aivian Valo virtaa tapahtuma Syksyllä 2011 julkaistu ensimmäinen kaikkiin koteihin jaettu Valon kaupunki tiedotuslehti ja tapahtumaliite lisäsivät tapahtuman näkyvyyttä ja laajensivat tiedotusta. Media otti tapahtuman hyvin vastaan ja erilaista, pääosin positiivista julkisuutta saatiin runsaasti. Kuokkala bridge (2003)

11 VALON KAUPUNKI 2012 TAPAHTUMA Jyväskylän 175-vuotisjuhlavuosi Näyttävät kaikille avoimet avajaiset pe keskustassa - Puheita, palkintoja, musiikkia ja valoesityksiä! Tapahtuma-aika Oppia, iloa ja elämyksiä valosta! Ammattilaisseminaarit: LUCI City under Microscope event - Esittelyssä Jyväskylän valaistus ja tulevat hankkeet - Odotetaan hlöä muista maailman valon kaupungeista Valaistus viheralueilla seminaari - Pihan valaistus, tavoite osallistujaa -Suunnittelijat, tilaajat, isännöitsijät Tapahtuma toteutetaan paikallisten ja valoalan yritysten tuella. Tapahtumalle on haettu OKM:n avustusta.

12 Taito-Aivian Valo virtaa tapahtuma Tourujoella

13

14 VALOTRILOGIA VALOTRILOGIA-installaatio Lyseon julkisivussa

15 VALOTRILOGIA Valoa, ääntä ja kuvaa upealla tavalla yhdistävää ja Suomessa ainutlaatuista Valotrilogia-teosta esitetään pimeiden vuodenaikojen iltoina Jyväskylän keskustassa. Päänäyttämönä toimii Jyväskylän Lyseon julkisivu (Yliopistonkatu 13). Muotoilija, valaistussuunnittelija Jukka Korpihete on tuonut kaupunkitilaan uudella tekniikalla toteutetun nuotiotarinan. Teoksessa on kolme osaa, kevätnäytös Energia, syysnäytös Elegia ja talvinäytös Talviuni. Esitykset keskiviikko-, perjantai- ja lauantai-iltaisin. - esitysajat: Syysnäytös Elegia klo 20, 21 ja 22 ( ) Talvinäytös Talviuni klo 18, 19, 20, 21 ja 22 ( ) Kevätnäytös Energia klo 20, 21 ja 22 ( ) Linkki videotallenteisiin löytyy hankkeen kotisivuilta. Valotrilogia-teos on tehty tilaustyönä Jyväskylään ja sen koostamisesta on vastannut valaistussuunnittelija Jukka Korpihete ja työryhmä: säveltäjä: Juha T. Koskinen, video: Ville-Veikko Heinonen, tekninen toteutus: Ideafix Oy, sähkösuunnittelu: Ari Piippo ja Jarmo Nenonen, rakennesuunnittelu: Jaakko Raento, asennus: Huoltotyö Pentti Oy. Tilaaja: Jyväskylän Ydin Oy, tuotanto: Jyväskylän kaupunki.

16 CASE Tokyo Design Week 2011 Jukka Korpihete Dreaming of Light näyttely Korpihete voitti nuorimpana muotoilijana Ilmari Tapiovaara palkinnon tammikuussa 2011, josta syystä hänellä oli loka-marraskuussa 2011 mittava yksityisnäyttely osana Tokyo Designers Week tapahtumaa Korpiheteen näyttelyssä pääosa on muotoillulla valolla sekä Jyväskylään suunnittelemillaan valaistuskohteilla. Suurimpana ääni-, valo- ja kuvateoksena on Jyväskylän Lyseon Valotrilogia. Yhteistyössä: Valon kaupunki Jyväskylä, Jukka Korpihete ja Alvar Aalto säätiö. Tarkoituksena on luoda uusi muotoilun, matkailun ja kuntamarkkinoinnin mix. Tavoite: Hyödynnetään japanilaisten kiinnostusta arvoarkkitehtuuriin ja esitellään Jyväskylä matkailullisesti uudessa valossa. Alvar Aallon arkkitehtuuri ja valoajattelu sekä Jyväskylän muotoiltu kaupunkivalaistus esiteltiin samassa kohdekartassa sekä materiaaleissa. Valon kaupunki hanke sai osallistumiseen rahoitusta euroa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Näyttelyyn tutustui noin 2000 kävijää. Kolme japanilaista matkatoimistoa haluaa aloittaa matkojen järjestämisen Jyväskylään. Jyväskylä näkyy toimistojen esitteissä ja kotisivuilla vuonna 2012.

17 Valon kaupunki hankkeen laajentaminen kulttuurin eri osa-alueille Valon teeman yhdistäminen luoviin toimialoihin, kuten muotoiluun, sisällöntuotantoon ja kulttuurituotantoon on mahdollisuus luoda mm. matkailuun uusia liiketoimintamalleja. Valon teema nivottu musiikki- ja teatteriesityksiin, näyttelyihin ja tapahtumiin, esimerkiksi Valon sinfonia tai varjoteatteri. Yhteistyö yli toimirajojen muiden kulttuurintuottajien sekä tapahtumanjärjestäjien kanssa. Mukana luontevasti myös majoitus- ja ravitsemusalan sekä matkailu- ja ohjelmapalvelualan toimijat. Valon teeman luontainen yhdistäminen. Jyväskylän urbaani kaupunkivalaistus yhdistettynä esim. Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä valoajatteluun.

18 VALON PÄIVÄ tapahtumat Keski-Suomen museon väliaikainen v julkisivuvalaistus Alvar Aallon syntymäpäivän ja museon 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Keski- Suomen museon julkisivu valaistaan Tavoitteena on rakennusta kunnioittava, valkoisen valon eri värilämpötiloja hyödyntävä valaistus, joka tuo iloa pimeään vuodenaikaan ja toimii samalla esimerkkinä kyseisen rakennuksen julkisivuvalaistuksesta. Valaistuksen suunnittelee valaistussuunnittelija Annukka Larsen. Osoite: Alvar Aallon katu 7. Lyseon Valotrilogia-valoesitys Valoa, ääntä ja kuvaa upealla tavalla yhdistävää ja Suomessa ainutlaatuista Valotrilogia-teosta esitetään pimeinä vuodenaikoina Jyväskylän keskustassa. Päänäyttämönä toimii Jyväskylän Lyseon julkisivu (Yliopistonkatu 13). Jukka Korpihetteen suunnittelemaa teosta esitetään tasatunnein klo Esitysaikoina kaikki kolme esitystä, Elegia, Talviuni ja Energia, näytetään poikkeuksellisesti peräkkäin. Yhteisesityksen kesto on noin 20 minuuttia. Opastetut kävelykierrokset Valon kaupunki -kohteisiin järjestetään opastettu kävelykierros to 2.2. ja pe 3.2. klo 19. Osallistujat pääsevät tutustumaan kaupungin keskustassa ja Lutakossa sijaitseviin valaistuskohteisiin Jyväskylän matkailuoppaiden johdolla. Kävelykierros kestää noin tunnin. Lähtö Jyväskylän Seudun Matkailun edustalta, Nikolainkulmasta, Asemakatu 6. Ryhmään mahtuu 30 henkilöä. Osallistumismaksu 2 euroa, maksu oppaalle. Lisätietoa Jyväskylän Seudun Matkailusta, p. (014) , matkailu@jkl.fi.

19 VALON PÄIVÄ tapahtumat Sähk hkötelevaloav 2012-messut Jyväskyl skylä Paviljongissa Tänä vuonna 17. kertaa järjestettävä Jyväskylän SähköTeleValoAV-messut on Suomen suurin sähköalan tapahtuma. Luvassa on alan uutuuksista koottu näyttely sekä mielenkiintoisia luentoja ja seminaareja. Tänä vuonna messuilla on ennätysmäärä näytteilleasettajia, 250 osastoa. Valon päiv p ivän puhe 3.2. klo Seminaaritila Paviljongin C2-hallissa DI Tapio Kallasjoki, Suomen Valoteknillinen Seura ry Valon kaupunki -lehti ja -kirja 1.2. Valon kaupunki hanke julkaisee messuilla jaettavan tiedotuslehden ammattilaisnumeron, jossa kerrotaan hankkeesta ja muista valoisista asioista. Lehden lisäksi julkaistaan Valon kaupunki -kirjasarjan ensimmäinen osa. Siinä valotetaan Jyväskylän kulkua Valon kaupungiksi ja esitellään joukko kaupungin pysyviä valaistuskohteita. Valon kaupunki - kirja on myynnissä messuosastolla B101 ja tilattavissa myös sivulta. Valon kaupunki -kirja julkaistaan 1.2. Valoklubi klo Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän Messut Oy ja Suomen Valoteknillinen Seura järjestävät SähköTeleValoAv-messujen yhteydessä kaikille messukävijöille suunnatun Valoklubi tapahtuman. Valoklubi järjestetään messukeskuksen läheisyydessä sijaitsevassa Tanssisali Lutakossa. Ohjelmassa on klo Valon aikamatka, joka on viihteellinen kertomus valaistustekniikan ja -kulttuurin kehityksestä historian eri aikakausilta. Kertojana on SVS:n puheenjohtaja Tapio Kallasjoki. Musiikin tarjoaa ilmiömäinen The Ghost of Bruce Springsteen & The E Street band. Käytännön järjestelyistä vastaa Open Light Factory Oy. Sisäänpääsy 10 ovelta.

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus Tiistaina 5.2.2013 klo 18.00-19.30 Kaupungin pääkirjasto, Minnansali (Vapaudenkatu 39 41) Tavoitteena lisätä tietoutta hyvästä,

Lisätiedot

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen Jyväskylä 8.8.2014 Seminaarit: Oulussa 22.11.2013 Joensuussa 28.3.2014 Vaasassa 8.4.2014 Jyväskylässä 8.8.2014 Ulkovalaistuksen valistushanke edistää laadukkaan pimeän ajan kaupunkiympäristön rakentamista

Lisätiedot

VALOISA JA VETOVOIMAINEN KAUPUNKI SEMINAARI 22.11.2013 OULU

VALOISA JA VETOVOIMAINEN KAUPUNKI SEMINAARI 22.11.2013 OULU VALOISA JA VETOVOIMAINEN KAUPUNKI SEMINAARI 22.11.2013 OULU Ulkovalaistuksen valistushanke edistää laadukkaan pimeän ajan kaupunkiympäristön rakentamista ja pyrkii Jyväskylän tietotaitoa hyödyntäen tukemaan

Lisätiedot

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen Vaasa 8.4.2014 Seminaarit: Oulussa 22.11.2013 Joensuussa 28.3.2014 Vaasassa 8.4.2014 Jyväskylässä 8.8.2014 Ulkovalaistuksen valistushanke edistää laadukkaan pimeän ajan kaupunkiympäristön rakentamista

Lisätiedot

Uusia pysyviä valaistuskohteita 000000000000000 Pysyvien kohteiden määrä nyt yli 80

Uusia pysyviä valaistuskohteita 000000000000000 Pysyvien kohteiden määrä nyt yli 80 VUOSI 2013 Kuvat: Juhana Konttinen Innova 4 Louhunsalmen silta Figaro Uusia pysyviä valaistuskohteita 000000000000000 Pysyvien kohteiden määrä nyt yli 80 Jaakko Valon seinämaalaus YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN

Lisätiedot

VUOSI 2014. Tapahtumat ja valaistushankkeet

VUOSI 2014. Tapahtumat ja valaistushankkeet VUOSI 2014 Tapahtumat ja valaistushankkeet ASUNTOMESSUJEN LÄMMITTELYÄ Lili Marleen -jalkalamppu Väinönkadulla Suunnittelu ja toteutus artesaanit Mika Virta ja Sari Linna ÄIJÄLÄNRANNAN ASUNTOMESSUALUE Älykäs

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa.

Lisätiedot

SUOMEN VALON KAUPUNKI

SUOMEN VALON KAUPUNKI SUOMEN VALON KAUPUNKI ANNUKKALARSEN, valaistussuunnittelijaamk Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakenne, Liikenne- ja viheralueet Jyväskylä 7.6.2016 Metsä- ja viherpäivät, Laajavuori

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa. HANKEEN TAUSTOJA Kuntien

Lisätiedot

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen

Hankkeen koordinointi: Jyväskylän kaupunki, Elli Räsänen ja Annukka Larsen Joensuu 28.3.2014 Ulkovalaistuksen valistushanke edistää laadukkaan pimeän ajan kaupunkiympäristön rakentamista ja pyrkii Jyväskylän tietotaitoa hyödyntäen tukemaan Suomen kuntia ulkovalaistuksen muutoshaasteissa.

Lisätiedot

WSP VALAISTUS. Valaistussuunnittelu on kiinteä osa ympäristörakentamista

WSP VALAISTUS. Valaistussuunnittelu on kiinteä osa ympäristörakentamista www.wspgroup.fi WSP VALAISTUS Valaistussuunnittelu on kiinteä osa ympäristörakentamista Auroransillan huomaamaton valaistus korostaa sillan upeaa kaarirakennetta ja virtaviivaista muotoa. Toteutus 2012

Lisätiedot

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? 26.2.2015 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Marjut Kauppinen, arkkitehti SAFA Marjut Kauppinen Arkkitehti (SAFA) Rakennukset,

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa. HANKEEN TAUSTOJA Kuntien

Lisätiedot

CYGNAEUKSEN PUISTO, JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen

CYGNAEUKSEN PUISTO, JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen , JYVÄSKYLÄ VALAISTUKSEN YLEISSUUNNITELMA 4.11.2003 VALOA valaistusarkkitehtuuria Oy / Annukka Larsen JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI / KATU- JA PUISTO-OSASTO MAISEMA-ARKKITEHTITOIMISTO NÄKYMÄ OY TAUSTAA TAUSTAA Suunnitelmassa

Lisätiedot

KUTSU OSALLISTUMISEEN Valon piilopuutarhat valaistuselämyksen tuottajaksi. Torikortteleissa Helsingissä 2012

KUTSU OSALLISTUMISEEN Valon piilopuutarhat valaistuselämyksen tuottajaksi. Torikortteleissa Helsingissä 2012 KUTSU OSALLISTUMISEEN Valon piilopuutarhat valaistuselämyksen tuottajaksi Torikortteleissa Helsingissä 2012 Valon piilopuutarhat piilopuutarhat - sisäpihoissa on Helsingissä kutsu Pimeänä vuodenaikana

Lisätiedot

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen Valaistushankinnat 6.10.2010 Antti Kokkonen Kuinka paljon valaistus kuluttaa? Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä n. reilu 10 % kuluu valaistukseen, josta karkeasti 1/3 palvelu- ja julkisella sektorilla.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄ - VALON KAUPUNKI

JYVÄSKYLÄ - VALON KAUPUNKI JYVÄSKYLÄ - VALON KAUPUNKI Jyväskylä on nuorekas ja vilkas kaupunki, joka tunnetaan yliopistostaan, Alvar Aallon arkkitehtuurista sekä vehreistä maisemistaan. Kaupunkilaisia on noin 130 000 ja kaikkiaan

Lisätiedot

OHJELMAA VALO-TAPAHTUMAN VIIKOLLA 30.8. 5.9.2010

OHJELMAA VALO-TAPAHTUMAN VIIKOLLA 30.8. 5.9.2010 Illuminating Engineering Society of Finland 1 (10) OHJELMAA VALO-TAPAHTUMAN VIIKOLLA 30.8. 5.9.2010 MAANANTAI 30.8.2010 Aika: Maanantai 30.8.2010, klo 21.00 22.30 Paikka: Lähtöpaikkana Luonnontieteellinen

Lisätiedot

KIITOS! Lämmin kiitos kaikille tapahtumaa tukeneille yrityksille, yhteisöille ja henkilöille!

KIITOS! Lämmin kiitos kaikille tapahtumaa tukeneille yrityksille, yhteisöille ja henkilöille! ..on arkkitehtonisen valaistuksen tapahtuma. Tapahtuman aikana järjestettiin ammattilaisseminaari ja oheistapahtumia kuntalaisille sekä julkistettiin 20 uutta valaistuskohdetta ja nähtiin väliaikaisia

Lisätiedot

Vuorossaan yhdeksäs Valon kaupunki tapahtuma järjestetään syyskuuta 2014

Vuorossaan yhdeksäs Valon kaupunki tapahtuma järjestetään syyskuuta 2014 Valon kaupunki tapahtuma 2014 Vuorossaan yhdeksäs Valon kaupunki tapahtuma järjestetään 25.-27. syyskuuta 2014 Tapahtuma tarjoaa kokemuksia, elämyksiä ja iloa valosta mm. valoinstallaatioita, videoteoksia,

Lisätiedot

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015

Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa. Laura Uimonen 16.11.2015 Kokemuksia kuvataiteen käytöstä rakennushankkeissa Laura Uimonen 16.11.2015 Tutkimuksen taustaa Rakennusalalta, kunnilta, suunnittelijoilta ja kulttuuri toimijoilta kysyttiin syksyllä 2015 näkemyksiä kuva

Lisätiedot

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Vuoden valaistuskohde -kilpailu

Lisätiedot

> Maailman suurimmat valaisinmarkkinat > Sähkötekniikkaa ja rakennusautomaatiota > Viestintäverkkoja ja älytekniikkaa > Trendinäyttelyitä

> Maailman suurimmat valaisinmarkkinat > Sähkötekniikkaa ja rakennusautomaatiota > Viestintäverkkoja ja älytekniikkaa > Trendinäyttelyitä Frankfurt am Main 11 16.4.2010 > Maailman suurimmat valaisinmarkkinat > Sähkötekniikkaa ja rakennusautomaatiota > Viestintäverkkoja ja älytekniikkaa > Trendinäyttelyitä ja kilpailuja Light+Building - valaistusta

Lisätiedot

Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin nyt kahdennentoista kerran.

Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin nyt kahdennentoista kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

Sivistystoimen tiedotustilaisuus klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi

Sivistystoimen tiedotustilaisuus klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi Sivistystoimen tiedotustilaisuus 5.6.2018 klo 9.00 Visit Alvar Aalto, Päivi Haapaniemi Alvar Aalto -kaupunkien verkosto Alvar Aalto -kaupunkien verkosto perustettiin 3.2.2017 Jyväskylässä. Verkoston jäsenkaupunkeja

Lisätiedot

Valolla miellyttävään tulevaisuuteen

Valolla miellyttävään tulevaisuuteen Valolla miellyttävään tulevaisuuteen Valoisa Helsinki kaupungin ulkovalaistuksen tavoitteet Juhani Sandström Valaistuspäällikkö 2.3.2017 Valolla miellyttävään tulevaisuuteen Valoisa Helsinki kaupungin

Lisätiedot

LUMINORD Seminaarin ohjelma

LUMINORD Seminaarin ohjelma LUMINORD 2014 2.4.2014 Seminaarin ohjelma Klo 14:00 Tervetuloa Aalto PROhon, muutama sana Aalto PROn Valon arkkitehtuuri-kurssista, Elisabeth Pesola, Aalto University Executive Education Oy 14:05 Luminord

Lisätiedot

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS

LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS S E I N Ä J O E N K A U P U N G I N K I R J A S T O M A A K U N T A K I R J A S T O LAAJENNUSRAKENNUS APILA JA AALLON KIRJASTON PERUSKORJAUS KATSAUS SEINÄJOEN KIRJASTON LAAJENNUKSEN SYNTYHISTORIAAN APILAN

Lisätiedot

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200 ASEMAPIIRROS 1 : 500 Jyväskylä on Alvar Aallon ja modernin arkkitehtuurin kaupunki tämä on nostettu esille myös Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa kaupungin rakentamista ohjaavana johtoajatuksena.

Lisätiedot

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012

Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Jyväskylä Valon kaupunki 22.9.2012 Alvar Aallon jalanjäljillä Lähdimme Kirstin kanssa kahden tutustumaan junakyydillä Jyväskylän elämään, maisemiin ja ihmisiin. Jyväskylä on minulle nuoruudestani tuttu

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

Piirrä oma valolinjasi

Piirrä oma valolinjasi Freedom Valo on yksi arkkitehtuurin peruselementtejä. Ilman valoa tilan linjat ja yhteydet katoavat. Päivänvalo on suunnittelun itsestään selvä lähtökohta, ja keinovalo jatkaa siitä mihin luonnonvalo

Lisätiedot

Energiatehokkuus hankinnoissa

Energiatehokkuus hankinnoissa Energiatehokkuus hankinnoissa Pohjoismaiden kestävien hankintojen viikko Satu Hyrkkänen, Motiva Oy 2.11.2015 Satu Hyrkkänen, Motiva Oy 1 Esityksen sisältö Uutta, ajankohtaista, tulevaa Tietoa, työkaluja,

Lisätiedot

Välittämämme kuva Helsingistä Pohjois-Amerikan medialle vuonna 2016 korostaa seuraavia keskeisiä teemoja:

Välittämämme kuva Helsingistä Pohjois-Amerikan medialle vuonna 2016 korostaa seuraavia keskeisiä teemoja: Helsingin kaupungin viestintä Pohjois-Amerikassa Tarjous Toimintasuunnitelma 2016 Corem International Oy 10.01.2016 1. Viestinnän lähtökohdat Tämä toimintasuunnitelma käsittelee toimenpiteitä Helsingin

Lisätiedot

RAKENTEIDEN MEKANIIKAN SEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VAALIKOKOUS sekä

RAKENTEIDEN MEKANIIKAN SEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VAALIKOKOUS sekä RAKENTEIDEN MEKANIIKAN SEURA ry Rakentajanaukio 4 A, 02150 Esp0o JÄSENTIEDOTE Puh. 09-451 2264, http://rmseura.tkk.fi 6.11.2006 RAKENTEIDEN MEKANIIKAN SEURA RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VAALIKOKOUS sekä EXKURSIO

Lisätiedot

Robottiviikko 2014 on lähtölaukaus Helsingin Robottilaaksolle!

Robottiviikko 2014 on lähtölaukaus Helsingin Robottilaaksolle! Robottiviikko 2014 on lähtölaukaus Helsingin Robottilaaksolle! Robotics Week Finland 24.11. 30.11. Robottilaakso Vanhan kaupunginlahti, Viikintie 1, Helsinki Tiekartta robottilaaksoon Selvitysvaihe huhti-toukokuu

Lisätiedot

Hyvää Helsinkiä rakentamassa

Hyvää Helsinkiä rakentamassa Hyvää Helsinkiä rakentamassa Hyvää Helsinkiä rakentamassa Keskeiset tehtävämme Vastaamme Helsingin kaduista, viheralueista ja ulkovalaistuksesta. Suunnittelemme ja järjestämme yleisten alueiden rakentamisen

Lisätiedot

Valoisa Valtaraitti Hervanta, Tampere

Valoisa Valtaraitti Hervanta, Tampere Pohjoinen Valoisa osuus Valtaraitti, Hervanta Keskustan osuus Koulujen osuus Eteläinen osuus Valoisa Valtaraitti Hervanta, Tampere Valaistuksen konseptisuunnitelma 05/2006 1 Sisällysluettelo: 1. Valaistuksen

Lisätiedot

Valaistussuunnittelu osaksi ympäristönsuunnittelua - asennemuutosta tarvitaan Valaistus ei saa olla vain pimeydentorjuntaa Valaistuksella luodaan

Valaistussuunnittelu osaksi ympäristönsuunnittelua - asennemuutosta tarvitaan Valaistus ei saa olla vain pimeydentorjuntaa Valaistuksella luodaan Valaistus ja turvallisuus Juhani Sandström Valaistuspäällikkö Helsingin kaupunki Valaistussuunnittelu osaksi ympäristönsuunnittelua - asennemuutosta tarvitaan Valaistus ei saa olla vain pimeydentorjuntaa

Lisätiedot

Akaan Verkko -hanke kuvina

Akaan Verkko -hanke kuvina Akaan Verkko -hanke kuvina Kiipula Talo, jota haaveilimme yhteiseen käyttöön yhdessä saman katon alla yrittäminen, yhdistysmaailma ja hanke. Talvi 2010. Hämeenlinnalainen Pikku Pena, Pentti Nyholm oli

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

VALAISTUKSEN IDEASUUNNITTELUKILPAILU. Harjun alue. Kilpailuohjelma

VALAISTUKSEN IDEASUUNNITTELUKILPAILU. Harjun alue. Kilpailuohjelma VALAISTUKSEN IDEASUUNNITTELUKILPAILU Kilpailuohjelma Harjun alue 3.2.2010 TAUSTAA Jyväskylän kaupunki järjestää Harjun alueen Valaistussuunnittelun ideakilpailun. Tulos julkistetaan Valon kaupunki tapahtuman

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari 4.3.2015, Jyväskylä ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ 4.3.2015.

Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari 4.3.2015, Jyväskylä ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ 4.3.2015. Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari, Jyväskylä Aatoksenkatu 6 ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ Valaistussuunnittelija, Valon kaupunki hankkeen koordinaattori ENERGIATEHOKAS

Lisätiedot

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö

Varkauden rakennettu kulttuuriperintö Varkauden rakennettu kulttuuriperintö 1996/2005 inventoinnit Kopolanvirran ympäristö Kohteen nimi: Inventointinumero: Kinkamon lomamaja 39 Riiala 40 Kopolanniemi 153 Kopolanniemen kartano 154 Alakinnari

Lisätiedot

Vetovoimaa kestävästä matkailusta

Vetovoimaa kestävästä matkailusta Vetovoimaa kestävästä matkailusta Susanne Sarvilinna Jyväskylän kaupunki/ Visit Jyväskylä Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Hankasalmi, Petäjävesi, Uurainen, Toivakka Suomen matkailu on hyvässä kasvussa 8,3

Lisätiedot

VOIKO ASUKAS VAIKUTTAA LÄHIYMPÄRISTÖNSÄ TOIMINTOIHIN. Kirsi Rontu Keravan Kaupunkitekniikka

VOIKO ASUKAS VAIKUTTAA LÄHIYMPÄRISTÖNSÄ TOIMINTOIHIN. Kirsi Rontu Keravan Kaupunkitekniikka VOIKO ASUKAS VAIKUTTAA LÄHIYMPÄRISTÖNSÄ TOIMINTOIHIN Kirsi Rontu Keravan Kaupunkitekniikka Tekninen johtaja Tuotannon tuki Kaupungininsinööri Puutarhaneuvos Liikennejärjestelmä Kaupunkiympäristö Tilalaitos

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia. Pori kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia. Pori kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia Pori 12.12.2017 kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö Creative Industries Finland/Sanna Peurakoski Taustaa ja tilastoja

Lisätiedot

ALVAR AALLON PÄÄKAUPUNKI JYVÄSKYLÄ. Matkailun ja kulttuurin syke Susanne Sarvilinna, Visit Jyväskylä/ Jyväskylän kaupunki

ALVAR AALLON PÄÄKAUPUNKI JYVÄSKYLÄ. Matkailun ja kulttuurin syke Susanne Sarvilinna, Visit Jyväskylä/ Jyväskylän kaupunki ALVAR AALLON PÄÄKAUPUNKI JYVÄSKYLÄ Matkailun ja kulttuurin syke 26.4.2018 Susanne Sarvilinna, Visit Jyväskylä/ Jyväskylän kaupunki Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Uurainen, Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka

Lisätiedot

Vuoden Julkisivuremontti -kilpailu palkitsee parhaan julkisivuhankkeen. Mikko Tarri Korjausrakentaminen 2012, Wanha Satama

Vuoden Julkisivuremontti -kilpailu palkitsee parhaan julkisivuhankkeen. Mikko Tarri Korjausrakentaminen 2012, Wanha Satama Vuoden Julkisivuremontti -kilpailu palkitsee parhaan julkisivuhankkeen Mikko Tarri 1.2.2012 Korjausrakentaminen 2012, Wanha Satama Julkisivuyhdistys r.y. Tavoitteet Edistää ja kehittää julkisivujen hyvää

Lisätiedot

Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa. Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO

Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa. Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO Vihreä Helsingin seutu 2050 Viherajatuksia Greater Helsinki Vision 2050 - kilpailussa Arkkitehti, taiteen maisteri Ilona Mansikka, SITO Greater Helsinki Vision 2050 - seutuvisioprosessi Kilpailun tavoitteena

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (11) 24/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (11) 24/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (11) 132 Edustus: Keski-Pasilan tornialueen suunnittelu ja toteuttaminen -kilpailuseminaari 3.12.2014 HEL 2014-013995 T 00 04 03 Kaupunginjohtaja päätti, että Keski-Pasilan

Lisätiedot

MILTÄ VALON KAUPUNKI NÄYTTÄÄ NYT?

MILTÄ VALON KAUPUNKI NÄYTTÄÄ NYT? MILTÄ VALON KAUPUNKI NÄYTTÄÄ NYT? häikäisyä, ylimitoitettua valaistusta, huoltamattomia valaisimia, pimeyttä, markkinoilta poistuvia valonlähteitä, häiriövaloa, valosaastetta, liian kirkkaita mainoksia,

Lisätiedot

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle M A A L I Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle MIKSI? - luovat alat auttavat muita toimialoja parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan - luovan osaamisen parempi hyödyntäminen lisää yritysten

Lisätiedot

Maksimoi suunnittelemiesi tilojen toimivuus: luo kotimaisilla valaisimilla viihtyvyyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Maksimoi suunnittelemiesi tilojen toimivuus: luo kotimaisilla valaisimilla viihtyvyyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lehdistötiedote ID Helsinki 2016 INNOLUX PRO - PALVELUKSESSASI! Innolux on Suomen suurin design- ja kirkavalovalaisimien valmistaja ja valaistuksen asiantuntija. Monipuolisten palveluidemme ja räätälöintiratkaisuidemme

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Aika: 23.11.2011, Kempele

Aika: 23.11.2011, Kempele Oulun Energia Urakointi Oy Aika: 23.11.2011, Kempele Jari Säkkinen Oulun Energia Urakointi Oy Oulun Energia Urakointi Oy / Heikki Niskala Sisältö Oulun Energia -konserni Asiantuntija palveluksessasi Oulun

Lisätiedot

VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA

VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA SÄÄNNÖT move! 2040 Säännöt Sivu 2 (5) VISIOKILPAILU LIIKKUMISESTA JA INFRASTA move! 2040 SÄÄNNÖT 1 TARKOITUS... 3 2 OSALLISTUJAT... 3 3 TEHTÄVÄ JA ARVOSTELUPERUSTEET...

Lisätiedot

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS

KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS KOE FINLANDIA-TALO AINUTLAATUISTEN ELÄMYSTEN KESKUS Visit Helsinki / Esko Jämsä ALVAR AALTO JA FINLANDIA-TALO KAKSI SUOMALAISEN DESIGNIN LEGENDAA Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon (1898 1976) suunnittelema

Lisätiedot

Kaukolämmön turvaaminen

Kaukolämmön turvaaminen Kaukolämmön turvaaminen Missä vaiheessa ollaan? Otetut askeleet: Smart City / Vihreä kaupunki -strategian luominen Tavoitteet 2050 mennessä, energiaomavaraisen kaupungin luominen Paikallisten energialähteiden

Lisätiedot

LUTAKON ALUEEN KEHITTÄMINEN

LUTAKON ALUEEN KEHITTÄMINEN LUTAKON ALUEEN KEHITTÄMINEN Leila Strömberg Kaupunginarkkitehti Kaupunginvaltuuston seminaari Jyväskylän Paviljonki 7.3.2016 Lutakon vapautuminen teollisuuskäytöstä antaa mahdollisuuden tehdä Jyväskylästä

Lisätiedot

Tervetuloa Expokeskukseen. Virtuaalitapahtumat netissä 24/7 - aina avoinna

Tervetuloa Expokeskukseen. Virtuaalitapahtumat netissä 24/7 - aina avoinna Tervetuloa Expokeskukseen Virtuaalitapahtumat netissä 24/7 - aina avoinna WWW.NETEXPO.CENTER aukeaa lokakuussa 2015 Netexpo näkyy ja kuuluu 15.10 alkaen Virtuaalisen Expokeskuksen maailma kutsuu vierailijaa

Lisätiedot

Tiivis yhteenveto toteutuneista toimenpiteistä on tämän muistion lopussa liitteenä.

Tiivis yhteenveto toteutuneista toimenpiteistä on tämän muistion lopussa liitteenä. LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA MARKKINOINTISUUNNITTELU - TYÖRYHMÄ Aika: Tiistai 25.8.2015 klo 16.00 17.00 Paikka: Kaupunginhallituksen kokoushuone Läsnä: Jarmo Rasi pj Sanna Vuolle jäsen Olavi Suominen jäsen

Lisätiedot

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10. Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.2015 Hankkeen ydintavoitteet Parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA

OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA OSSINLAMMEN SILTA SUUNNITELMASELOSTUS EHDOTUS: FORMULA SISÄLLYSLUETTELO 1 TAUSTATIETOJA... 3 1.1 HISTORIAA... 3 1.2 OTANIEMEN ALUEEN ARKKITEHTUURISTA... 3 1.3 SILTAPAIKAN SIJAINTI... 3 1.4 ALUEESEEN LIITTYVÄT

Lisätiedot

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa.

K O O D E E. Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. K O O D E E Kangasalan Kristillisdemokraattien tiedotuslehti 3/2012 Kangasalan Kristillisdemokraatit toivottaa hyvää alkavaa syksyä ja menestystä vaaleissa. Sisällys: Puheenjohtajan mietteitä.. 3 Vierailu

Lisätiedot

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta Ulkovalaistus CityTouch Kristiansundin kaupunki rakentaa tulevaisuuden ulkovalaistusta Norjan kunnilla ja kaupungeilla on suuri tarve uudistaa katuvalaistustaan, koska energia- ja ympäristövaatimukset

Lisätiedot

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy LEDit ulkovalaistuksessa Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy Liiketoimintamme 24% 2012 41% 35% Philips Healthcare Philips Lighting Philips Consumer Lifestyle 2 2

Lisätiedot

OULUN KESKUSTAN KATUYMPÄRISTÖN YLEISSUUNNITELMA ESITTELY. Elokuu 2003 ( muutokset 22.3.2004 rsh)

OULUN KESKUSTAN KATUYMPÄRISTÖN YLEISSUUNNITELMA ESITTELY. Elokuu 2003 ( muutokset 22.3.2004 rsh) OULUN KESKUSTAN KATUYMPÄRISTÖN YLEISSUUNNITELMA ESITTELY Elokuu 2003 ( muutokset 22.3.2004 rsh) YLEISSUUNNITTELMAN LAADINTA Oulun keskustan katuympäristön yleissuunnittelu käynnistetty kesäkuulla 2002.

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto

JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto JulkICT Lab Stakeholder -työpaja Työpajan yhteenveto Perjantai 23.5.2014 klo 9.00-12.00 CSC, Keilaniemi 14, Espoo 0 JulkICT Lab Sisällys 1 Alku 2 Prosessi 3 Roolit ja resurssit 4 Loppu 5 Sidosryhmät 6

Lisätiedot

Opiskelijakilpailu Aalto ARTS Books - Messuosaston suunnittelu Helsingin kirjamessuille 25. 28.10.2012 1. TAUSTAA

Opiskelijakilpailu Aalto ARTS Books - Messuosaston suunnittelu Helsingin kirjamessuille 25. 28.10.2012 1. TAUSTAA Opiskelijakilpailu Aalto ARTS Books - Messuosaston suunnittelu Helsingin kirjamessuille 25. 28.10.2012 1. TAUSTAA Helsingin kirjamessut ovat Aalto ARTS Booksin tärkein myyntitapahtuma Suomessa vuonna 2012.

Lisätiedot

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri

Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Ehdotus Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan: Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kalenteri tuo esille lapset ja nuoret taiteen tekijöinä Ohjelmaidea, tarkoitus ja kohderyhmät

Lisätiedot

Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuustoimenpiteet. Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017

Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuustoimenpiteet. Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017 Säästöjen kannalta parhaat energiatehokkuustoimenpiteet kunnissa Julkisten kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen -hanke 2017 SISÄLTÖ 1. Kuntien säästöt 2008-2015 (energiatehokkuussopimukset) 2.

Lisätiedot

Lomakeskuksen katuvalaistus

Lomakeskuksen katuvalaistus Valaistus Ulkovalaisimet Case study Lomakeskuksen katuvalaistus Tyyliä ja näköä uudella designvalaisimella Santalahden lomakeskus, Kotka, Suomi StreetSaver Taustaa Santalahden lomakeskus Kotkassa on tietoisesti

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

Esikaupallinen menettely älykkään ulkovalaistuksen hankinnassa

Esikaupallinen menettely älykkään ulkovalaistuksen hankinnassa Esikaupallinen menettely älykkään ulkovalaistuksen hankinnassa Case: ENIGMA eurooppalainen valaistushanke 6.5.2015 Jussi Lehtinen erikoissuunnittelija Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Esikaupallinen menettely

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Oulun katuvalaistus Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Selenium LED ClearWay Taustaa Oulu on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki, johon ovat 1.1.2013

Lisätiedot

Sääntömääräinen syyskokous

Sääntömääräinen syyskokous Sääntömääräinen syyskokous Aika: 28.11.2009 klo 9.00 Paikka: Läsnä: Luontokapinetti Kopan koulu Jorma Kaarto (Viikkolehti), Päivi Erävesi, Ulla Helmisaari, Jari Helmisaari, Arimo Helmisaari, Timo Hämäläinen,

Lisätiedot

Ulkovalaistus Vaasassa

Ulkovalaistus Vaasassa Ulkovalaistus Vaasassa Ulkovalaistus Vaasassa Valistusseminaari Vaasa 8.4.2014 Ulkovalaistusseminaari Vaasa 8.4.2014 Onkilahden toimintapuisto - Puupylväät, valaisimet erikoisväri - Lamput 70 W monimetalli

Lisätiedot

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy Miksi tarvitsemme arkkitehtuuripolitiikkaa? NCC:n tavoitteena

Lisätiedot

LUMINORD

LUMINORD LUMINORD 2016 19.4.2016 Seminaarin ohjelma Klo 13:00 Tervetuloa Luminord Valaisinkilpailun seminaariin 13:05 Luminord 2016 kilpailu, Risto Hiltunen Sähkösuunnittelijat NSS ry 13:30 Yleistä sekä sisä- että

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KESKUSTAN TALVI- JA JOULUVALAISTUS

KIRKKONUMMEN KESKUSTAN TALVI- JA JOULUVALAISTUS Liite PatuL 9 / 2.3.2017 KIRKKONUMMEN KESKUSTAN TALVI- JA JOULUVALAISTUS KIRKKOLAAKSON PUISTON MAISEMAVALAISTUS SEKÄ KIERTOLIITTYMÄN VALAISTUS 12/19/2016 Kirkkonummen keskustan talvi- ja jouluvalaistus

Lisätiedot

Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin nyt kolmannentoista kerran.

Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin nyt kolmannentoista kerran. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Vuoden valaistuskohde kilpailu järjestettiin

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Vuokatti Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi MileWide 2 LED Taustaa Kainuun Vuokatissa sijaitseva Holiday Club Katinkulta on kylpylähotelli,

Lisätiedot

DIAK KALASATAMA. Tärkeintä on ammattiin valmistuvien. yksilöllinen ja ammatillinen kasvu. Se edellyttää

DIAK KALASATAMA. Tärkeintä on ammattiin valmistuvien. yksilöllinen ja ammatillinen kasvu. Se edellyttää DIAK KALASATAMA Tärkeintä on ammattiin valmistuvien yksilöllinen ja ammatillinen kasvu. Se edellyttää laadukasta korkeakoulutusta sekä innovatiivista tutkimus- ja kehitystyötä. UUDEN AJAN OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

kunnanvirasto Jonna Haavisto Jarmo Mikkola KOKOUSKUTSU 2/2015 laatimispäivämäärä: keskiviikko klo 19.00

kunnanvirasto Jonna Haavisto Jarmo Mikkola KOKOUSKUTSU 2/2015 laatimispäivämäärä: keskiviikko klo 19.00 vapaa-aikalautakunta Kokoustiedot Aika: Paikka: KOKOUSKUTSU 2/ laatimispäivämäärä: 18.3. keskiviikko 25.3. klo 19.00 kunnanvirasto Käsiteltävät asiat: VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 9 KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS

Lisätiedot

Töölön kirjasto. Kuva Teuvo Kanerva, MFA. RTS_4_16.indd

Töölön kirjasto. Kuva Teuvo Kanerva, MFA. RTS_4_16.indd R A K E N N U S T A I T E E N S E U R A K u t s u S Y Y S K O K O U K S E E N Töölön kirjasto. Kuva Teuvo Kanerva, MFA J Ä S E N T I E D O T E 4 : 2 0 1 6 RTS_4_16.indd 1 15.11.2016 16.22 R A K E N N U

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET MESSUT 2018 TANSSIN KENTÄN KV-KAHVIT

KANSAINVÄLISET MESSUT 2018 TANSSIN KENTÄN KV-KAHVIT KANSAINVÄLISET MESSUT 2018 TANSSIN KENTÄN KV-KAHVIT 16.1.2018 Tiedotuskeskuksen messuhankkeet vuonna 2018 TPAM Performing Arts Meeting in Yokohama 10-18.2.2018, Jokohama, Japani internationale tanzmesse

Lisätiedot

Helsinki Design Week Innovation Thursday. Tekes,

Helsinki Design Week Innovation Thursday. Tekes, 30.9.2016 Helsinki Design Week 2016 Innovation Thursday Tekes, 29.9.2017 30.9.2016 Helsinki Design Week 2016 Tapahtumat muuttavat maailmaa 30.9.2016 #4 Helsinki Design Week Helsinki Design Week Pohjoismaiden

Lisätiedot

Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari

Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari Opetushallitus 15.1.2016 Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki KIIKARISSA KIINA JA JAPANI 9:30 Seminaarin avaus Eira Kasper, Vaskivuoren

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 15.12.2015 Jouluinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Tässä vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on tietoa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen ajankohtaisista

Lisätiedot