Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) 2 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Pisararadan asemakaavan muutoksesta nro HEL T Lausuntoehdotus antaa kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon: Pisararadan rakentamisella toteutetaan Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Yhdessä nykyisten kaupunkiratojen ja Kehäradan kanssa lisätään tiheällä vuorovälillä liikennöitävien linjojen kattamaa aluetta. Kaupunkiratojen liikenne erotetaan kauko- ja taajamaliikenteen radoista, jolloin häiriötilanteet eivät kertaudu yhtä herkästi kuin nykyään. Rautatieliikenteen ja muun joukkoliikenteen solmupisteiden määrä kasvaa, joukkoliikenteen verkko paranee, saavutettavuus paranee ja matka-aikahyödyt kasvavat. Päärautatieasemalle päättyvien taajama-ja kaukojunien vuoroja voidaan lisätä ja reunoilta vapautuvat raiteet helpottavat poikkeustilanteiden hallintaa. Pisararadan toteuttamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Pisararadan rakennustyö aiheuttaa useiden vuosien ajan huomattavaa haittaa joukkoliikenteelle, ajoneuvoliikenteelle sekä jalankululle ja pyöräilylle. Rakentaminen vaikuttaa liikenteeseen useissa kohdissa ja liikenteen poikkeusjärjestelyt ovat välttämättömiä. Hankkeen varhaisessa vaiheessa tulee ottaa huomioon hankkeen laajat vaikutukset rakentamisaikana. Tiedottaminen ja yhteistyö eri hallintokuntien ja toimijoiden kesken on tärkeää. Työmaat ja väliaikaiset liikennejärjestelyt ovat osa kaupunkia ja kaupunkilaisten arkea monia vuosia. Hankkeessa tulee ottaa huomioon työmaa-alueiden, työtukikohtien sekä väliaikaisten liikennejärjestelyjen kaupunkikuvallinen ilme. Tiedottaminen ja opastaminen väliaikaisista liikennejärjestelyistä tulee olla laajaa ja ennakoivaa. Työmaa-alueiden rajautumiset ja niiden käyttö on suunniteltava huolellisesti yhteistyössä. Olympiastadionin edustan kallioleikkauksen ja kansirakenteen kohdalla puiston maanpinta tulee palauttaa alkuperäiseen korkoon ja muotoonsa. Lisäksi on huolehdittava korkeatasoisen maisemasuunnitelman tekemisestä maiseman ennallistamiseksi. Vaikka kalliota ei voidakaan palauttaa ennalleen, tulee maisemavaurioiden haittoja lieventää korkeatasoisella maisemarakentamisella.

2 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Esittelijän perustelut Joukkoliikenteen asemat ympäristöineen ovat esteettömyyden erikoistason alueita. Esteettömyysasiantuntijan tulee olla mukana asemien ja kaupungin muun yleiseen maanalaiseen ja maanpäälliseen jalankulkuverkostoon liittyvässä suunnittelussa. Jalankulkuyhteyksille on laadittava valaistuksen, joukkoliikenteen opastuksen, muun opastuksen sekä mainoslaitteiden yleissuunnitelma. Pisararata toteutetaan olemassa olevan kaupunkirakenteen sisällä. Valittu ratkaisu vähentää muun muassa viheralueiden pinta-alaa ja tuo uusia elementtejä kaupunkiympäristöön Suomen tiheimmin rakennetulla alueella. Jatkosuunnittelussa tulee pyrkiä mahdollisimman tehokkaasti vähentämään haittoja, joita radan toteutuminen aiheuttaa Helsingin yleisille alueille ja niiden käyttäjille. Helsingin kaupunki on sitoutunut rahoittamaan Pisararadan suunnittelun kustannuksista 17 % osuuden vuoteen 2016 saakka. puoltaa asemakaavan muutosta nro edellä esitetyin huomautuksin. Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää yleisten töiden lautakunnan lausuntoa Pisararadan asemakaavan muutoksesta nro 12290, mennessä. Asemakaavan muutos koskee 1., 2., 4. ja 11. (Kruunuhaka, Kluuvi, Kamppi ja Kallio) kaupunginosien maanalaisia tiloja usealla tontilla sekä 12. kaupunginosan (Alppiharju) katu-, puisto ja rautatiealuetta, tontteja sekä maanalaisia tiloja tonteilla. Muutos koskee myös 13. kaupunginosan (Etu-Töölö) maanalaisia tiloja tonteilla ja 14. kaupunginosan (Taka-Töölö) katu-, puisto- ja rautatiealuetta sekä maanalaisia tiloja tonteilla. ja 17. kaupunginosan (Pasila) rautatiealuetta, sekä näiden kaikkien edelle mainittujen kaupunginosien alueilla katu-, puisto- ja vesialueilla olevia maanalaisia tiloja. Kaavaalueella on 186 tonttia ja noin 250 kiinteistöä, joiden alueella asemakaavan muutos rajoittaa tulevaisuudessa maanalaisen rakentamisen mahdollisuuksia. Vauhtitien ja Alppipuiston alueella muutetaan kaupungin omistamaa puistoaluetta rata-alueeksi noin m2 ja valtion omistamaa rataaluetta katu-, puisto- ja pysäköintialueeksi noin m2. Kaavoitustyö on käynnistetty kaupunkisuunnitteluviraston aloitteesta. Liikennevirasto vastaa ratahankkeesta. Liikennevirasto on tehnyt Pisararadan yleissuunnitelman, sen hyväksymispäätöksen ja rata- ja rakentamissuunnitelman suunnittelupäätöksen.

3 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Tavoitteet Pisararadan toteuttamisella tuetaan aluerakenteen tasapainoista kehittämistä sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn ja kansainvälisen aseman vahvistamista. Toteuttaminen mahdollistaa aluerakenteen kehittämisen monikeskuksisena ja verkottuvana sekä hyviin liikenneyhteyksiin perustuvana kokonaisuutena. Verkosto Helsingin seudun, maakuntakeskusten sekä kaupunkiseutujen ja maaseudun keskusten välillä vahvistuu. Eteläisessä Suomessa aluerakenne perustuu erityisesti Helsingin ja alueen muiden kaupunkikeskusten välisiin raideliikenneyhteyksiin, joita Pisararata varmistaa. Pisararata parantaa palveluiden ja työpaikkojen saavutettavuutta. Radan toteuttaminen ei lisää henkilöautoliikenteen tarvetta. Rata parantaa joukkoliikenteen edellytyksiä. Rautatieasemille on hyvät kävelyn ja pyöräilyn yhteydet. Pisararata parantaa joukkoliikenneyhteyksiä rantaradan, Kehäradan ja pääradan varressa sijaitseville alueille. Radan suunnittelussa otetaan huomioon tulvariskit sekä liikennöinnin melu- ja tärinähaitta. Pisararadan rakentamisella toteutetaan Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Yhdessä nykyisten kaupunkiratojen ja Kehäradan kanssa lisätään tiheällä vuorovälillä liikennöitävien linjojen kattamaa aluetta. Kaupunkiratojen liikenne erotetaan kauko- ja taajamaliikenteen radoista, jolloin häiriötilanteet eivät kertaudu yhtä herkästi kuin nykyään. Rautatieliikenteen ja muun joukkoliikenteen solmupisteiden määrä kasvaa, joukkoliikenteen verkko paranee, saavutettavuus paranee ja matka-aikahyödyt kasvavat. Päärautatieasemalle päättyvien taajama-ja kaukojunien vuoroja voidaan lisätä ja reunoilta vapautuvat raiteet helpottavat poikkeustilanteiden hallintaa. Vaikutukset kaupunkiympäristöön Suunnittelualue on pääosin valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Pisararadan suunnittelussa huomioidaan ja kaavamääräyksillä on edelleen korostettu, että ei vaaranneta kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön sekä niiden alueellisesti vaihtelevan luonteen säilymistä. Radan maanpäällisillä osuuksilla pääradan alueella sekä rakentamisen aikaisissa työkohteissa Eläintarhan ja Alppipuiston alueilla on mahdollisuuksien mukaan otettu huomioon kulttuurihistoriallisessa selvityksessä esitettyjä suosituksia, mutta ei kaikilta osin. Kaavan toteuttaminen vaikuttaa Eläintarhan alueen ja Alppipuiston ympäristöön, erityisesti siltä osin kuin rakentamisessa joudutaan avaamaan maastoa. Alppipuiston ratapenkereeseen rajautuva osa rakennetaan uudelleen.

4 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Asemien sisäänkäynnit ja tekniset yhteydet on sijoitettu suurimmaksi osaksi nykyiseen rakenteeseen ja uudet rakennelmat on suunniteltu ympäristöön sopiviksi. Ajotunneleiden suuaukkoja, joista myös radan huolto- ja pelastustunnelit alkavat, on kaksi. Näistä toinen sijaitsee puistossa ja toinen kallioseinämässä nykyisen kadun varrella. Pysyvien ajoyhteyksien lisäksi Pisararataa varten suunnitellaan toteutettavaksi työtunneliyhteys Keskustan alueella. Tämän hetkinen suunniteltu työtunnelin suuaukon sijoituspaikka on Siltavuorenrannassa Keskustatunnelin rampille varatussa kallioseinämässä. Pisararadan Töölön asema ja sen Mäntymäen puoleinen sisäänkäynti muuttavat Töölön ja Eläintarhan asemaa kaupunkirakenteessa. Vauhtitien ja Alppipuiston rautatietunnelien suuaukot tuovat radan viereiseen puistomaisemaan uuden elementin, suurikokoiset tekniset rakenteet, jotka jatkuvat näkymänä suuaukkoa syvemmälle. Näiden rakenteiden suunnittelu ja toteutus, myös ympäristötaiteen keinoin, on hankkeen toteutuksen tärkeä suunnittelutehtävä. Eläintarhan puolella yhtenäisen puistorinteen huolellinen palauttaminen Vauhtitien sillan materiaalien ja yksityiskohtien lisäksi on ratkaiseva onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Alppipuiston puolella radan rakentaminen supistaa puiston alaa. Asemakaavan muutosehdotuksessa on annettu näiden alueiden suunnittelua, palauttavaa ja ennallistavaa toteutusta koskevat määräykset. Suurimmat vaikutukset asemakaavalla on luonnollisesti maanalaisen rautatien noin 6 km pituisella ja m leveällä vyöhykkeellä. Tällä osuudella rautatiealueen käyttö ei ole mahdollista muuhun tarkoitukseen. Yksityisten maanomistajien näkökulmasta rautatiealue rajoittaa lähinnä maalämpökaivojen rakentamista. Eläintarhan mahdollinen lumensulatuslaitos ja sen tarvitsemat tilat sekä ajoyhteydet on huomioita Pisararadan suunnittelussa. Rakentamisaikaiset vaikutukset Kaava-alueella 186 tonttia ja noin 250 kiinteistöä, joiden alueella asemakaavan muutos rajoittaa tulevaisuudessa maanalaisen rakentamisen mahdollisuuksia. Rakennustöiden riskit pehmeikköalueiden kannalta ja louhintatöiden riskit rakennetun ympäristön kannalta on tunnistettu suunnitteluvaiheen edellyttämällä tarkkuudella. Rakentamisen aikana on paikallisia vaikutuksia raitio- ja bussiliikenteeseen esimerkiksi Nordenskiöldinkadun, Savonkadun, Viipurinkadun, Helsinginkadun, Runeberginkadun, Mannerheimintien, Kaivokadun ja Siltasaarenkadun kohdalla ja joillakin pysäkeillä.

5 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Kiviaines Kustannusarvio Kaivannot on suunniteltu ahtaisiin paikkoihin siten, että rakentamiselle jäisi riittävä tila. Rakennustyö aiheuttaa useiden vuosien ajan huomattavaa haittaa joukkoliikenteelle, ajoneuvoliikenteelle ja paikoitellen myös jalankululle ja pyöräilylle. Rakentaminen vaikuttaa liikenteeseen useissa kohdissa ja liikenteen poikkeusjärjestelyt ovat välttämättömiä. Haittoja voidaan lieventää hieman sujuvalla yhteistyöllä mm. HSL:n ja HKL:n kanssa. Ajotunneleiden suuaukkojen, työtukikohtien ja työmaa-alueiden läheisyydessä aiheutuu haittaa autoliikenteelle työmaa-alueista ja työmaaliikenteestä. Kävelylle ja pyöräilylle aiheutuu haittaa useissa työkohteissa, joissa on tilapäisiä järjestelyitä. Pääradan itäpuolella sijaitseva pyöräilyn pääyhteys Pohjoisbaana on työmaan takia suljettuna pitkän ajan ja pyöräily ohjataan kiertotielle. Pisararadan rakentamisen yhteydessä syntyy noin 3,4 miljoonaa irtokuutiometriä louhetta ja kalliokiviainesta. Kaikki kiviaines voidaan hyödyntää Helsingin seudun rakentamisessa pitemmän ajan kuluessa, mutta hyödyntäminen samanaikaisesti louhinnan kanssa on vaikeaa. Louhintatyötä tehdään maksimaalisella tehokkuudella, mutta kiviaineksen jatkojalostaminen ja hyödyntäminen eivät välttämättä ole mahdollisia samalla tehokkuudella. Kiviaineksen hyötykäyttöä laajennetaan jalostamisella, esimerkiksi murskaamalla ja seulomalla. Pisararadan louhinnan yhteydessä tulisi jalostamista tehdä mahdollisimman paljon, jotta kiviaineksen käyttöalue laajenisi, työn ja kiviaineksen taloudellinen arvo olisi suurempi ja samalla korvataan muualla tapahtuvaa kalliokiviaineksen irrottamista ja jalostamista. Pisararadan louhinnan suuren tehokkuuden takia tarvitaan myös käyttökohteita, joissa voidaan käyttää jalostamatonta louhetta. Tällaisia ovat esimerkiksi aluerakentamisen täytemaa-alueet, joissa täyttämällä parannetaan maa-alueiden ominaisuuksia korttelialueiksi tai täyttämällä lisätään maa-alueen pinta-alaa. Pisararadan toteuttamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Pienempiä töitä, kuten johtosiirtoja katualueilla, voidaan tehdä nopeallakin aikataululla, mutta suuret louhinta- ja maansiirtotyöt voidaan aloittaa aikaisintaan vuonna Rakentaminen kestää tämän hetkisten tietojen mukaan noin 7 vuotta. Järjestelmien testaaminen ja käyttöönoton edellyttämät muut toimet alkavat rakentamisen jälkeen.

6 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Hankkeen ilmoittama suunnitelman kustannusarvio on noin 956 miljoonaa euroa. Kustannusarvion ALV on 0 % ja maanrakennuskustannusindeksi 152 (2005=100). Hintatason on ajateltu nousevan lähivuosina keskimäärin 2 % vuosittain. Kustannusarvioon eivät sisälly kaikki asemakaavakartassa ja arkkitehtisuunnitelmissa esitetyt osat vaan jotkin sisäänkäyntiyhteydet on arvioitu ensimmäisessä toteuttamisvaiheessa varauksiksi. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä tutki kolmea vaihtoehtoista rahoitusmallia: perinteistä budjettirahoitusta, rahoitusyhtiömallia ja hankeyhtiömallia. Tarkastelujakso oli 60 vuotta, jonka ajalta otettiin huomioon rahoituksen ja kunnossapidon kustannukset sekä inflaatio. Rahoittajien vuosimaksulaskelmissa on esitetty investoinnin ja rahoituksen kustannukset, joiden lisäksi tulee käytön ja kunnossapidon kustannukset (5 milj. euroa vuosittain vuoden 2023 hintatasossa). Vuosimaksua maksetaan 52 vuotta radan valmistumisen jälkeen. Perinteinen budjettirahoitus on työryhmän selvityksen mukaan nykyarvoltaan selkeästi edullisin. Jos hankkeen toteuttamisesta päätetään, tulee valittavan rahoitusmallin tutkimista syventää. Työryhmä ehdottaa myös, että neuvotteluja hankkeen kustannusten jaosta jatketaan osallistujien kesken. Helsingin kaupunki ei ole sitoutunut sopimuksin rakentamisen rahoittamiseen. Pisararadan suunnittelun kustannuksista kaupunki on sitoutunut rahoittamaan 17% osuuden vuoteen 2016 saakka. Esittelijä Lisätiedot kaupunginarkkitehti Jukka Kauto Petri Arponen, aluesuunnittelija, puhelin: petri.arponen(a)hel.fi Anu Kiiskinen, aluesuunnittelija, eteläinen suurpiiri, puhelin: anu.kiiskinen(a)hel.fi Anni Tirri, suunnitteluinsinööri, puhelin: anni.tirri(a)hel.fi Jussi Luomanen, toimistopäällikkö, puhelin: jussi.luomanen(a)hel.fi Liitteet 1 Kslk Asemakaavan muutosehdotuksen nro selostus, päivätty 3 Asemakaavan muutosehdotuksen nro kartta A, päivätty 4 Asemakaavan muutosehdotuksen nro kartta B, päivätty

7 Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Otteet 5 Asemakaavan muutosehdotuksen nro kartta C, päivätty 6 Asemakaavan muutosehdotuksen nro kartta D, päivätty Ote Kaupunkisuunnitteluvirasto Otteen liitteet Muutoksenhakukielto, valmistelu

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2016 1 (5) 127 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Länsisataman (20.ko), Ulkosaarten (53.ko) ja Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksesta nro 12385 HEL 2011-003791 T 10 03

Lisätiedot

PISARARATA. Sisältö. Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014

PISARARATA. Sisältö. Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014 PISARARATA 22.10.2014 Jussi Lindberg projektipäällikkö Sisältö Yhteystiedot Mikä on Pisararata Asemat ja tunnelireitti Erityispiirteitä Hankkeen vaiheet 22.10.2014 2 2 Yhteystiedot Liikennevirasto Projektipäällikkö

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/2 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 29.4.2010

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/2 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 29.4.2010 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/2 1 a 2 HANASAAREN YLEISTEN ALUEIDEN YLEISSUUNNITELMA Kslk Karttaruutu H3/R4, hankenro 0942 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee hyväksyä Hanasaaren yleisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (23) Teknisen palvelun lautakunta Stara/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (23) Teknisen palvelun lautakunta Stara/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2015 1 (23) Päätöshistoria Kiinteistölautakunta 19.02.2015 70 Lausunto Kiinteistölautakunta antoi kaupunkisuunnittelulautakunnalle Pisararadan asemakaavan muutosehdotuksesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/2011 1 (5) 581 Lausunto kaupunginvaltuutettu Kauko Koskisen ym. toivomusponnesta, jossa kiirehditään kunnallistekniikan rakentamista heti asemakaavan vahvistuttua HEL 2011-003517

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (6) 10 Lausunnon antaminen Kluuvin asemakaavan muutoksesta nro 12425, Asema-aukion alaiset SOK:n myymälätilat Päätös päätti, että lausunnon asiasta antoi ympäristökeskus.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2015 Taidemuseon johtokunta

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2015 Taidemuseon johtokunta Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2015 Kokousaika 16:30-17:19 Kokouspaikka Käenkuja 3 aa, 6.krs. Läsnä Jäsenet Kantokorpi, Otso Ahlavuo, Valentina Kivilaakso, Sirpa Moring, Kirsikka Salonranta, Jussi Sarje,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2015 1 (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/1 27.10.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2015 1 (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/1 27.10.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2015 1 (8) 305 Kaupunkisuunnittelulautakunnan tarkistettu esitys Kuninkaantammenkallion alueen asemakaavan muutokseksi (nro 12313) Ksv 0585_6, Kuninkaantammenrinne, karttaruutu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/04 (5) Suunnitteluvarauksen jatkaminen Kesko Oyj:lle Itäkeskuksesta koskien tontteja 4573/3 ja 4576/6 8 sekä Itäväylän yläpuolisia alueita (Vartiokylä, Itäkeskus) HEL 0-03

Lisätiedot

KUNNALLISEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NO KAUPUNGINOSAN KATU-

KUNNALLISEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NO KAUPUNGINOSAN KATU- KUNNALLISEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NO 7579. 111-KAUPUNGINOSAN KATU- JA TORIALUETTA, KAUPUNGINOSAN RAJAA (ALEKSIS KIVEN KATU VÄLILLÄ HALLITUSKATU - HÄMEENKATU, KIRKKOKATU VÄLILLÄ HALLITUSKATU - KESKUSTORI JA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (16) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (16) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2015 1 (16) 17 Pisararadan asemakaavan muuttaminen (nro 12290) HEL 2012-010853 T 10 03 03 Päätösehdotus päättää hyväksyä 1. kaupunginosan Kruununhaka maanalaisia tiloja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ka/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (7) 50 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Sörnäisten (10.ko) asemakaavan muutoksesta (nro 12284), Verkkosaaren eteläosa HEL 2011-006629 T 10 03 03 Lausunto antoi

Lisätiedot

Asemat ja reitti. Pisararata Pisararadan alkutilanne (sis 10. laituriraiteen Pasilassa) PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ

Asemat ja reitti. Pisararata Pisararadan alkutilanne (sis 10. laituriraiteen Pasilassa) PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ Asemat ja reitti PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ 26.9.2013 Jussi Lindberg, Jukka Tarkkala Töölö, Keskusta ja Laituripituus 230 metriä Nopeus 80 km/h Tunneleiden suuaukot Eläintarhan kentän eteläpuolella ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2016 1 (5) 5 Hakaniemenrannassa sijaitsevan alueen varaaminen AB Invest AS:lle (Kallio,Siltasaari) HEL 2016-004071 T 10 01 01 00 Päätösehdotus Erityiset varausehdot päättää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (6) Kaupunginmuseon johtokunta Ypkyy/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (6) Kaupunginmuseon johtokunta Ypkyy/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (6) Kaupunginmun johtokunta 60 Kaupunginmun johtokunnan lausunto asemakaavaehdotuksesta Kluuvi Kameeli b-kortteli Lausunto Kaupunginmun johtokunta antoi seuraavan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Pelastuslautakunta PEK/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (6) Pelastuslautakunta PEK/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (6) 7 Pelastuslautakunnan lausunto Sokos Asema-aukion (Asema-aukio 2) asemakaavaehdotuksesta nro 12425, Asema-aukion alaiset SOK:n myymälätilat Lausunto antoi seuraavan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2016 1 (5) 7 Kiinteistölautakunnan lausunto kaupunkisuunnittelulautakunnalle Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden asemakaavaehdotuksesta ja asemakaavan muutosehdotuksesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunginhallitus Itä-Pasilan Allianssin tonttia 17023/2 ja tontin itäpuolista katu- ja puistoaluetta koskevasta asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot (nro 12077) HEL

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 701 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityspyyntö Helsingin ja Espoon kaupunkiraitiotien (Raide-Jokeri) suunnittelutilanteesta HEL 2013-006172 T 08 00 02

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki 1 (3) Kaupunkisuunnitteluvirasto 17.12.2012 Kaupunginhallitus Venäjän Suomen suurlähetystön tontin asemakaavan muutosehdotuksesta annetut lausunnot (nro 12117) HEL 2011-007184 T 10 03

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 47. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 47. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 23.04.2014 Sivu 1 / 1 3045/10.02.03/2013 47 Nihtisilta, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 130137, 54. kaupunginosa Kilo Valmistelijat /

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne - palvelukokonaisuus Asemakaavoitus 22.8.

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne - palvelukokonaisuus Asemakaavoitus 22.8. Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Asemakaavoituspalvelun tarkistettu esitys kaupunginhallitukselle, Kalasataman keskus 2, asemakaavan muuttamiseksi (nro 12438) HEL 2016-006416 T 10 03 03 Hankenumero 2123_6

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (2) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (2) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Helsingin kaupunki Lausunto 1 (2) Kaupunginmuseo Kulttuuriympäristöyksikkö 9.12.2011 Kaupunkisuunnitteluvirasto Ville Purma PL 2100 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Itä-Pasila, Allianssi, Asemapäällikönkatu 1,

Lisätiedot

Liikenneviraston lausunnon johdosta:

Liikenneviraston lausunnon johdosta: Kaavakartta nro 12425_ 1 (5) TEHDYT MUUTOKSET JULKISEN NÄHTÄVILLÄOLON JÄLKEEN Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin tehdyt muutokset: Liikenneviraston lausunnon johdosta: kaavakarttaan on merkitty Pisararadan

Lisätiedot

VS: Ksv HEL , VL: Tapanila, Kertojantien kahden pientalotontin ja puistoalueen asemakaavaa muutetaan

VS: Ksv HEL , VL: Tapanila, Kertojantien kahden pientalotontin ja puistoalueen asemakaavaa muutetaan Wallenberg Marjaana Lähettäjä: Vastaanottaja: Aihe: Kirjaamo Helsinki Nieminen Arja I VS: Ksv HEL 2011-003901, VL: Tapanila, Kertojantien kahden pientalotontin ja puistoalueen asemakaavaa muutetaan Lähettäjä:

Lisätiedot

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Jarmo Nirhamo ja Heidi Mäenpää Liikennevirasto 12.5.2014 Sisältö Nykytilanne Ratahankkeet Pasilan alueella Läntinen lisäraide 2 Nykytilanne

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2019 1 (7) 149 Siltasaarenportin (Toinen linja 7 ja Siltasaarenkatu 13) asemakaavan muutosehdotus (nro 12543) ja sen asettaminen nähtäville HEL 2017-003471 T 10 03 03 Hankenumero

Lisätiedot

Asemien sisäänkäynnit sekä muut porras- ja hissiyhteydet

Asemien sisäänkäynnit sekä muut porras- ja hissiyhteydet Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (30) Päätöshistoria Rakennusvalvontavirasto 6.3.2015 Pisararatahanke on tarpeellinen hanke Helsingin ja pääkaupunkiseudun kehittymisessä. Kaava-asiakirjoista ilmenee

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2015 1 (5) 3 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle alueen varaamiseksi Speed Group Oy:lle rekkojen levähdysalueen ja siihen liittyvien palvelujen suunnittelua

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 39/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 39/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 39/2016 1 (6) Päätöshistoria Kiinteistölautakunta 03.09.2015 380 Kiinteistökartta 49/671 495, Tyynenmerenkatu ja Jätkäsaarenlaituri Kiinteistölautakunta antoi kaupunkisuunnittelulautakunnalle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Kiinteistölautakunta Vp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (8) Kiinteistölautakunta Vp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2017 1 (8) 179 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Elielinaukion ympäristön varaamiseksi Ilmariselle ym. (Kluuvi) HEL 2016-004448 T 10 01 01 00 Esitys esitti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2018 1 (5) 50 Vallilanlaakson raitiotien asemakaava- ja asemakaavan muutosluonnos (sisältää liikennesuunnitelman luonnoksen) HEL 2017-009847 T 10 03 03 Hankenumero 5644_1

Lisätiedot

Yhdistää puoli Suomea

Yhdistää puoli Suomea 1 Yhdistää puoli Suomea HANKKEELLA VAHVA TARVE JA TAHTOTILA #ITÄRATA Itärata yhdistää puoli Suomea HANKKEELLA VAHVA TARVE JA TAHTOTILA #ITÄRATA 3 Itärata puoli Suomea liikkeellä Vetovoimaa ja elinvoimaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (6) 196 Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle, Tanssin talon tarkistettu asemakaavan muutosehdotus (nro 12492) HEL 2017-000285 T 10 03 03 Hankenumero

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (17) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (17) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (17) Päätöshistoria Kaupunkisuunnitteluvirasto 3.12.2015 HEL 2015-011229 T 08 00 02 Lausuntopyyntö Lausunto Kaavatilanne Liikennevirasto on laatinut ratalain (110/2007)

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/ KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/ KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/2010 1 301 VETURITIEN JA PASILAN SILLAN LIIKENNESUUNNITELMAT Kslk 2010-318 Karttaruutu G4/S2-4, hankenro 0870 Esityslistan asia Lsp/2 Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/9 20.5.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/9 20.5.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 10/2015 1 (5) 9 Munkkiniemen Kartanontie 22:n asemakaavan muuttaminen (nro 12255, tontti 30008/22) HEL 2011-006696 T 10 03 03 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijän perustelut

Lisätiedot

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella 15.2.2011 TIMO HUHTINEN Taustaa: Lentoaseman kaukoliikennerata, Ratayhteysselvitys, Liikennevirasto 2010 30 km:n tunnelirata Ilmalasta Keravan pohjoispuolelle

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014. Asemakaavan muutosluonnos koskee:

ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014. Asemakaavan muutosluonnos koskee: 1 ASEMAKAAVAN MUUTOSLUONNOSLUONNOKSEN SELOSTUS (NRO 12276) PÄIVÄTTY 14.8.2014 Asemakaavan muutosluonnos koskee: Helsingin kaupungin 31. kaupunginosan (Lauttasaari) korttelin 31119 tontteja 1 ja 12 Hankenumero:

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) n tarkistettu esitys kaupunginhallitukselle Neitsytsaarentie 2-8 asemakaavan muuttamiseksi (nro 12429) HEL 2015-007771 T 10 03 03 Ksv 0592_8, karttaruutu 678507-679507

Lisätiedot

ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE

ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE KANGASALAN KAUPUNKI Kaavaselostus 1 (6) ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE 1. Perus- ja tunnistetiedot PÄIVÄYS 13.11.2018 ASEMAKAAVAN NUMERO 815 KAUPUNKI Kangasala OSA-ALUE Asema KORTTELI KAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 1861_5 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 1861_5 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1352-00/18 1 (5) Hankenro 1861_5 HEL 2017-013216 11.4.2018 KORKEASAAREN VASTAANOTTORAKENNUKSET JA MUSTIKKAMAAN LEIKKIPUISTO ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2014 1 (5) 620 Alueiden vuokraaminen Länsimetro Oy:lle länsimetron toteuttamista ja käyttöä varten HEL 2013-010854 T 10 01 01 02 Päätös päätti vuokrata Länsimetro Oy:lle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ki/ Helsingin kaupunki Esityslista 1/2014 1 (5) 5 Rakennusviraston investointimäärärahojen ylitysesitys vuodelle 2014 HEL 2013-016311 T 02 02 02 Päätösehdotus 8 01 KIINTEÄ OMAISUUS päättänee esittää kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

METRO JA RAITIOLIIKENNE - Metron sisäänkäynnit sijaitsevat korttelin 307 tontin 7 ja korttelin 306 tontin 8 rakennuksissa.

METRO JA RAITIOLIIKENNE - Metron sisäänkäynnit sijaitsevat korttelin 307 tontin 7 ja korttelin 306 tontin 8 rakennuksissa. HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Teknistaloudellinen toimisto 1 (2) 24.4.2017 SILTASAAREN PORTTI Suunnittelun reunaehdot METRO JA RAITIOLIIKENNE - Metron sisäänkäynnit sijaitsevat korttelin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 19.3.2009 pöydälle pantu asia PIETARI KALMIN KADUN JOUKKOLIIKENNEKADUN LIIKENNESUUNNITELMA Kslk 2009-332 Karttaruutu H4/P4, hankenro 0949 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO RAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI VUOROVAIKUTUS- 1 (5) SUOMEN KANSALLISTEATTERIA KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUS NRO 12027 Hankenro 0890_1 (Kslk dnro 2009-449) HEL 2012-004893 SISÄLLYS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2013 1 (6) 229 Töölöntorin tilapäiset pysäköintijärjestelyt HEL 2013-006803 T 08 01 03 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6209-3 mukaiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (7) 92 Ullanlinnan tontin 7/133/5 ja puistoalueen asemakaavan muuttaminen (nro 12117, Tehtaankatu 1d, Vuorimiehenkatu 8b) päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie Kaavatunnus 1/7 5-021 Asianumero 471/10.02.03/2015 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie Asemakaavan muutos koskee asemakaavan mukaista puistoaluetta Valssitien alueella. Asemakaavan muutoksella

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2017 1 (5) Päätöshistoria Kiinteistövirasto 3.1.2017 Yleistä Kaupunkisuunnitteluvirasto pyytää kiinteistöviraston lausuntoa Pohjois- Haagassa sijaitsevan Ida Aalbergin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2014 1 (5) 8 Alueiden vuokraaminen eduskunnalle HEL 2014-006785 T 10 01 01 02 Kiinteistökartta 63/673 496, Arkadiankatu, Eduskuntakatu, Pohjoinen Rautatiekatu ja Pikkuparlamentin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kiinteistölautakunta Vp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Kiinteistölautakunta Vp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (6) 210 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Hakaniemenrannassa sijaitsevan alueen varaamiseksi AB Invest AS:lle (Kallio, Siltasaari) HEL 2016-004071

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (48) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (48) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (48) 174 Pisararadan asemakaavan muuttaminen (nro 12290) HEL 2012-010853 T 10 03 03 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti hyväksyä 1. kaupunginosan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (5) Päätöshistoria Kustannukset Yleisten töiden lautakunta 19.08.2014 295 Lausunto Yleisten töiden lautakunta antoi kaupunkisuunnitteluvirastolle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016

HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016 HELSINGIN KAUPUNKI Oas 1033-01/16 1 (6) KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO Hankenro 0815_1 HEL 2011-004816 26.4.2016 LINNANMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/

Helsingin kaupunki Esityslista 23/ (5) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Infraj/ Helsingin kaupunki Esityslista 23/2015 1 (5) 6 Töölön raitiovaunuvarikon raiteiden uusimisen ja lattiarakenteiden kunnostamisen hankesuunnitelma HEL 2015-013526 T 08 00 08 Päätösehdotus Tausta ja hankkeen

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS. AsOy Snellmanin kartano

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS. AsOy Snellmanin kartano ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS AsOy Snellmanin kartano 2 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS / ASUNTO OY SNELLMANINKARTANO 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos koskee 9. kaupunginosan

Lisätiedot

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221

RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy SIIKALATVAN KUNTA RANTSILAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 221 Kaavaselostus ASEMAKAAVALLA MUODOSTUU KORTTELI 221. P30129 2.8.2016 Kaavan vireille tulo: Tekninen lautakunta._.2015

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/ (7) Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2017 1 (7) 24 Vallilan toimistotontin varaaminen Lemminkäinen Talo Oy:lle hotellin suunnittelua varten (Vallila, tontti 22400/1) HEL 2017-004205 T 10 01 01 00 Päätös 1 2

Lisätiedot

KESKUSTA 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS RADAN POHJOISPUOLI

KESKUSTA 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS RADAN POHJOISPUOLI FCG Finnish Consulting Group Oy Kauniaisten kaupunki KESKUSTA 2 ASEMAKAAVAN MUUTOS RADAN POHJOISPUOLI Ehdotusvaiheen vastineet muistutuksiin ja lausuntoihin, jotka koskevat nähtävillä olleen kaavaehdotuksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAHKOLAN KAUPUNGINOSAN (3) VÄHÄINEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSA KORTTELIA 16 KIINTEISTÖT 143-406-12-5, 143-406-12-7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.6.2019 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitustoimi 2019 1.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (22) Kaupunginmuseon johtokunta Ypkyy/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (22) Kaupunginmuseon johtokunta Ypkyy/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (22) Kaupunginmun johtokunta 5 Kaupunginmun johtokunnan lausunto Pisararadan asemakaavaehdotuksesta nro 12290 HEL 2012-010853 T 10 03 03 Lausunto Kaupunginmun johtokunta

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA 1 (14) Kaupunkirakenneyksikkö RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA Yleissuunnitelma 2 (14) Sisällysluettelo 1. Suunnittelualue 1.1 Yleistä 1.2 Kadut, LP-alue, Rantakyläntori

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (5) 486 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto valtuustoaloitteesta, joka koskee Liisankadun kehittämistä kevyen liikenteen tarpeisiin HEL 2012-011878 T 00 00 03

Lisätiedot

Liite 2. pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen ehdot (2 14) Länsisatama, Jätkäsaari, määräala kiinteistöistä HEL

Liite 2. pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen ehdot (2 14) Länsisatama, Jätkäsaari, määräala kiinteistöistä HEL Liite 2. pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen ehdot (2 14) Länsisatama, Jätkäsaari, määräala kiinteistöistä 91-20-254-1 HEL 2016-010493 Vuokraus A4120-69 Kap Hornin katu 6 2 Vuokra-alueelle on sijoitettava

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1340-00/18 1 (5) Hankenro 0740_53 HEL 2017-013231 24.1.2018 HAAGA, NÄYTTELIJÄNTIE 15 17, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 34/2016 1 (6) 859 Maa-alueen varaaminen Helsingin Kalasataman alueelta hotellin suunnittelua varten HEL 2016-006543 T 10 01 01 00 Päätös päätti varata Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (5) 151 Tripla-rakennushankkeen HKL:n kustannusosuuksien hyväksyminen HEL 2016-008432 T 02 08 03 01 Päätös Käsittely päättää hyväksyä Keski-Pasilan keskuksen toteutussopimuksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) Ak 5192 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI 28.02.2017 ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kankaanpään kaupungin 7. kaupunginosan (Reima) korttelia 527 ja puistoaluetta koskeva

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (8) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (8) 460 Toimitilatonttien varaaminen Ilmalan alueelta Lemminkäinen Talo Oy:lle Sanoma Media Finland Oy:n toimitalon suunnittelua varten (tontit 17056/6-8) HEL 2012-002245

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (10) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (10) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/2013 1 (10) 1023 Maanalaisen alueen varaaminen Kiinteistö Oy Valtakulmalle (2. kaupunginosa, Kluuvi, asema-aukio) HEL 2013-005484 T 10 01 01 00 Päätös päätti varata 2.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 471 V Ryj / Valtuutettu Päivi Lipposen aloite Tattarisuon asuinalueen viihtyvyyden kehittämisestä päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (7) 110 Sörnäistenniemen korttelin 10587 tonttien 1-3 ja 10 asemakaavan muutosehdotus (nro 12189) (b-asia) HEL 2012-016154 T 10 03 03 Ksv 2181_6, Capellan puistotie

Lisätiedot

Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro

Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee päivättyä asemakaavakarttaa nro Vantaan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kivistön asemakaavayksikkö Jaspiskuja Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 10.3.2014 päivättyä asemakaavakarttaa nro 002221. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Asemakaavamuutos

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2011 1 (5) 446 Esitys kaupunginhallitukselle esisopimuksen ja sopimuksen tekemiseksi Sponda Kiinteistöt Oy:n kanssa liittyen Ilmalanrinteen alueen (nro 11561) ja Ylen alueen

Lisätiedot

sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.

sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa. Helsingin kaupunki Esityslista 11/2017 1 (5) 8 Skatanniemi 10a ja b, tonttien 54327/2 ja 3 asemakaavan muuttaminen (nro 12453) (b-asia) HEL 2016-003957 T 10 03 03 Ksv 5544_1, karttaruutu 675509-10 Päätösehdotus

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1349-00/18 1 (5) Hankenro 0592_13 HEL 2017-010023 4.4.2018 VUOSAARI, MERIKORTTIKUJA 6, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2017 1 (5) 6 Uimarannantie 8, asemakaavaehdotus (nro 12432) ja sen asettaminen nähtäville (a-asia) HEL 2015-012866 T 10 03 03 Ksv:n hankenumero 0576_1, karttaruutu 682499

Lisätiedot

PISARARATA, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PISARARATA, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 10.8.2012 Oas 1056-00/12 1 (5) PISARARATA, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Helsingin kantakaupungin alueelle, Pasilasta etelään suunnitellaan pääradan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (5) 84 Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma HEL 2016-014135 T 08 00 02 Hankenumero 0855_11 Esitys päätti esittää kaupunginhallitukselle Hernesaaren raitiotien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto

Helsingin kaupunki Lausunto Helsingin kaupunki Lausunto 1 (5) palvelun tarkistettu esitys kaupunginhallitukselle Sokos Asema-aukion (Asema-aukio 2) asemakaavan muuttamiseksi (nro 12425) HEL 2015-000735 T 10 03 03 Hankenumero 0888_19

Lisätiedot

Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla. Mitä me siitä tiedämme ennalta

Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla. Mitä me siitä tiedämme ennalta Kehäradan vaikutus elämään Vantaalla Mitä me siitä tiedämme ennalta Uusi brandy Mikä on Kehärata Suunnittelijan visio radasta http://www.youtube.com/watch?v=zkg4xunimmg 3 Aviapoliksen asema elokuu 2014

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (6) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2015 1 (6) 606 Liiketontin vuokraaminen Lidl Suomi Ky:lle ja esitys kaupunginhallitukselle osto-option lisäämisestä (Suurmetsä, Alppikylä, tontti 41292/1) HEL 2015-013242

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Kaupunkiympäristölautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2019 1 (5) 130 Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Asunto Oy Helsingin Orapihlajatie 24:n kanssa tehtävän maakäyttösopimuksen ja kiinteistökaupan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 15.2.2007 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/7 1 b 7 LAUSUNTO PORVARINLAHDEN ETELÄRANNAN LUONNONSUOJELUALUEEN PERUSTAMISESITYKSESTÄ SEKÄ HOITO- JA KÄYTTÖSUUNNITELMASTA Kslk 2007-56, Ylk 2 9.1.2007 Karttaruudut L6,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (6) 112 V Kaj / Valtuutettu Emma Karin aloite Vaasankadun muuttamisesta kävely- tai pihakaduksi HEL 2012-011875 T 00 00 03 Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PORI/202/2016 VP 6/17.2.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA FINPYYN (81.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 14 TONTTIA 1 KOSKEVA ASEMAKAAVAN MUUTOS 609 1671 1. OSOITE Finpyyntie 11 29600 Noormarkku 2. ALOITE

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus

Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus Ventelän kaupunginosan korttelien 98-90 ja 92-93 asemakaavan muutoksen selostus S I S Ä L L Y S L U E T T E L O 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1 1.1 Tunnistetiedot 1 1.2 Kaava-alueen sijainti 1 1.3 Kaavan

Lisätiedot

972, 975, 977 ja niihin liittyvät katualueet

972, 975, 977 ja niihin liittyvät katualueet 1 ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT PÄIVÄYS 11.12.2018 ASEMAKAAVAN NUMERO 821 KUNTA KANGASALA OSA-ALUE NATTARI/2 KORTTELI 972, 975, 977 ja niihin liittyvät katualueet KAAVA-ALUEEN SIJAINTI

Lisätiedot

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere

Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi Tampere Tampereen keskusta muutoksessa KEHTO-foorumi 28.-29.3.2019 Tampere Ari Vandell, Suunnittelupäällikkö Tampereen keskusta muutoksessa liikennemäärien kehittyminen ja kulkumuotokohtaiset tavoitteet, SUMP

Lisätiedot

ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE

ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE KANGASALAN KAUPUNKI Kaavaselostus 1 (7) ASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, LAATOITTAJANTIE 1. Perus- ja tunnistetiedot PÄIVÄYS 9.4.2019 ASEMAKAAVAN NUMERO 815 KAUPUNKI Kangasala OSA-ALUE Asema/18 KORTTELI 5039

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7/2015 1 (5) 177 Lausunnon antaminen kaupunkisuunnitteluvirastolle Käpylän Osmonkulman asemakaavan muutosehdotuksesta nro 12335 Päätös päätti, että lausunnon asiasta antoi

Lisätiedot