InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4"

Transkriptio

1 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Vesijohdot Vesihuollon maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, , ja mukaisesti. Kuva 31300:K1. Johtokaivanto, Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistön mukaiset nimikkeet. Määrämittausohje Arinarakenteet, InfraRYL Putkijohtorakenteiden ja rumpujen lämmöneristykset, INfraRYL Maakaivannot, InfraRYL Kalliokanaalit ja -kuopat, InfraRYL Kaivantojen täytöt, InfraRYL Vesijohtoputkistot Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti kansallisen sertifiointilaitoksen laatumerkillä tai valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksella. Yksittäisen tuotteen kelpoisuus on osoitettava tuotteessa olevalla merkinnällä. Vesijohdon tuotteiden laatu varmistetaan toimituserittäin niissä olevien merkintöjen ja toimitusasiakirjojen perusteella. Talousvesiverkostojen laitekaivoissa, esimerkiksi ilmanpoisto- ja tyhjennyskaivoissa, takaisinvirtaus estetään siten, että talousveden laatu säilyy hyvänä kaikissa olosuhteissa, katso. standardi SFS- EN SFS-EN 1717 Vesilaitteistoissa olevan talousveden suojaaminen saastumiselta ja laitteille asetetut yleiset vaatimukset takaisinvirtauksen aiheuttaman saastumisen ehkäisemiseksi.

2 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Vesijohtoputket, yleistä Vesijohtoputkina käytetään suunnitelma-asiakirjojen vaatimusten mukaisia uusia, laadultaan hyviä ja jatkuvan laadunvalvonnan piirissä olevien valmistajien putkia, putkiyhteitä, laitteita ja tarvikkeita. Putkijärjestelmän komponenttien tulee noudattaa standardin SFS-EN 805 määritteitä ja vaatimuksia. Vesijohtoputkien on oltava sellaisia, että käyttöön otettavassa vesijohdossa veden laatu säilyy veden hygieenisyyden ja muun laadun suhteen viranomaisvaatimukset täyttävänä. Vesijohtoputken materiaali on maaperä- ja ympäristöolosuhteisiin soveltuvaa. Vesijohtoputkien muotokappaleina käytetään EN-standardoituja, putkien valmistajan suosittelemia, tehdasvalmisteisia putkiyhteitä tai suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti tehtyjä osia. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole muuta esitetty, materiaali ja pintakäsittely ovat vastaavat kuin putkilla. Laippaliitokset ovat standardin SFS-EN 1092 mukaiset. SFS-EN 805 Water supply. Requirements for systems and components outside buildings SFS-EN Laipat ja laippaliitokset. Pyöreät laipat putkille, venttiileille, yhteille ja varusteille, PN-mitoitetut. Osa 1: Teräslaipat SFS-EN Laipat ja laippaliitokset. Pyöreät laipat putkille, venttiileille, yhteille ja varusteille, PN-mitoitetut. Osa 2: Valurautaiset laipat SFS-EN Laipat ja laippaliitokset. Pyöreät laipat putkille, venttiileille, yhteille ja varusteille. PN-mitoitetut. Osa 3: Kupariseoksiset laipat päivityksineen SFS-EN Laipat ja liitokset. Putkille, venttiileille, laitteille ja tarvikkeille tarkoitetut pyöreät laipat. Osa 4: AL-seoksiset laipat Vesijohtoputket rata-alueella Ratarakenteiden alitukset tehdään luvun mukaan. Rata-alueilla noudatetaan taulukon 31300:T1 mukaisia putkien materiaalin ja lujuusluokan valintaperiaatteita. Taulukko 31300:T1. Vesijohtoputken ominaisuudet. Materiaali Muovi 1) Betoni 2) Teräs PE, PP, PVC EK-järjestelmä S355 Lujuusluokka osoitetaan hankekohtaisissa suunnitelma-asiakirjoissa 2) 1) ei saa käyttää junaliikennekuormituksen alla ilman suojaputkea 2) junaliikennekuormituksen alla Dr-luokka Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL.

3 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Tiivisteet Muhvi- ja laippaliitoksissa käytettävät tiivisteet täyttävät standardien SFS-EN laatuvaatimukset. Työmaalla asennettavissa tiivisteissä on riittävät merkinnät käytettävään putkeen soveltuvan tiivisteen tunnistamiseksi. SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 1: Vulkanoitu kumi päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 2: Termoplastiset elastomeerit päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 3: Solukumit päivityksineen SFS-EN Elastomeeriset tiivisteet. Vesi- ja viemäriputkistojen tiivisteiden materiaalivaatimukset. Osa 4: Valetut polyuretaanitiivisteosat päivityksineen Valurautaiset vesijohtoputket Valurautaputket ovat pallografiittivalurautaputkia (SG-valurautaputkia), jotka täyttävät standardin SFS-EN 545 vaatimukset. Putket luokitellaan seinämävahvuuden tai käyttöpaineen keston mukaan. Kun putkien sisäpuolen pintakäsittely on keskipakovalettu sementtivuoraus, sen nimellispaksuus on taulukon 31300:T2 mukainen. Pinnoitteen paksuus on putken nimelliskoosta riippuvainen. Taulukko 31300:T2. Valurautaputken keskipakovaletun sementtivuorauksen nimellispaksuus. (lähde SFS-EN 545) Putken nimelliskoko DN, mm ,0 ( 1,5) ,0 ( 2,0) ,0 ( 2,5) ,0 ( 3,0) Sementtivuorauksen nimellispaksuus, mm (vain alempi raja-arvo annetaan) Valurautaputki on suojakäsitelty ulkopuolelta tehtaalla käyttötarkoituksensa mukaisesti sinkillä, sinkkialumiinilla tai muilla erityispinnoitteilla, SFS-EN 545. SFS-EN 545 Ductile iron pipes, fittings, accessories and their joints for water pipelines. Requirements and test methods Muoviset vesijohtoputket Putki täyttää Suomessa voimassa olevien kansallisten tai kansallisiksi vahvistettujen standardien laatuvaatimukset.

4 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 4 SFS-EN 1452 Muoviputkijärjestelmät paineellisen veden johtamiseen. Pehmittämätön polyvinyylikloridi (PVC-U) SFS-EN 1796:en Plastics piping systems for water supply with or without pressure. Glass-reinforced thermosetting plastics (GRP) based on unsaturated polyester resin (UP) SFS-EN Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 1: Yleistä SFS-EN A1 Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin. Polyeteeni (PE). Osa 2: Putket SFS-EN A1 Muoviputkijärjestelmät veden johtamiseen ja paineviemäröintiin Teräksiset vesijohtoputket Teräsputket täyttävät standardien SFS-EN ja SFS-EN vaatimukset. Kun putkien sisäpuolen pintakäsittely on keskipakolingottu betonipinnoite, sen tulee täyttää standardien DIN 2880, SFS-EN 545 ja SFS-EN vaatimukset. Betonipinnoitteen nimellispaksuus on taulukon 31300:T3 mukainen. Pinnoitteen paksuus on putken nimelliskoosta riippuvainen. Taulukko 31300:T3. Teräsputken betonipinnoitteen nimellispaksuus. Putken nimelliskoko DN, mm > ,0 ± 2,0 > ,0 ± 2,0 > ,0 ± 3,0 > ,0 ± 3,0 Betonivuorauksen nimellispaksuus, mm Teräsputki on suojakäsitelty ulkopuolelta tehtaalla vähintään polyeteenipinnoituksella, joka täyttää standardien DIN ja SFS-EN vaatimukset. SFS-EN 545 Ductile iron pipes, fittings, accessories and their joints for water pipelines. Requirements and test methods SFS-EN Hitsatut painelaiteteräsputket. Tekniset toimitusehdot. Osa 1: Seostamattomat teräsputket huoneen lämpötiloihin SFS-EN Saumattomat ja hitsatut teräsputket. Mitat ja pituusmassat SFS-EN Teräsputket ja -osat on- ja offshore putkistoille. Ulkopuoliset kaksikerroksiset ruiskupuristetut polypropyleenipohjaiset pinnoitteet SFS-EN Onshore- ja offshore-putkistoissa käytettävät teräsputket ja putkenosat. Sisäpuoliset sementtilaastipinnoitteet. DIN 2880 Anwendung von Zementmörtel-Auskleidung für Gußrohre, Stahlrohre und Formstücke DIN Umhüllung von Stahlrohren und -formstücken mit Polyethylen Muut vesijohtoputket Muut putket täyttävät suunnitelma-asiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Putkissa on putken valmistajan suosittelemat pinnoitteet ja liitostavat. Putkissa noudatetaan käyttötarkoituksen ja asianomaisten standardien, normien tai yleisesti hyväksyttyjen ohjeiden mukaisia periaatteita.

5 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Vesijohtoputkien suojarakenteet Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta esitetty, suojarakenteen materiaalit ovat jätevesiviemärin suojaputkille asetettujen vaatimusten mukaiset Vesijohtoputkien kulmatuet Tuki on vähintään lujuusluokan C25/30 betonia. Tuen teräkset ovat tyyppiä A 500 HW Vesijohtolinjan laitteet Vesijohtoon liitettävät laitteet vastaavat paineenkestävyydeltään, materiaaliltaan ja pintakäsittelyltään vesijohtoputkea ja täyttävät yleiset materiaalivaatimukset. Erityisesti tarvikevalinnoissa varmistutaan siitä, että materiaalien rajakohdissa ei pääse syntymään korroosiota tai muita vaurioita. Laitteet ovat sellaisia, että ne eivät vaaranna veden laatua suoraan eivätkä välillisesti Sulkuventtiilit Sulkuventtiilit ovat tiiviitä, toimintavarmoja sekä hyvin suojattuja korroosiota vastaan. Ne ovat myötäpäivään sulkeutuvia. Venttiilien kara on ruostumatonta terästä. Venttiilit täyttävät standardin SFS-EN 1074 vaatimukset. Vesijohtoverkon haltija määrittelee käytettävät venttiilityypit. Yleispiirustus maahan asennettavasta luistiventtiilistä on esitetty kuvassa 31300:K5. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta osoitettu, käytetään vesijohdon mukaan taulukon 31300:T4 mukaisia venttiilityyppejä. Taulukko 31300:T4. Venttiilityyppi vesijohdon halkaisijan mukaan. Vesijohdon halkaisija DN, mm 300 Venttiili kumiluistiventtiili > 300 läppäventtiili Jos käyttäjä haluaa säilyttää puhdistettavuusmahdollisuuden mahdollisimman hyvänä, voidaan käyttää halkaisijaltaan mm:n kumiluistiventtiileitä. SFS-EN 1074 Valves for water supply. Fitness for purpose requirements and appropriate verification tests, osat Palopostit Käytettävän maapalopostityypin ja asennustavan määrittelee vesijohtoverkon haltija kuvan 31300:K2 perusteella.

6 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 6 Kuva 31300:K2. Vaihtoehtoiset maapalopostin asennustavat Ilmanpoistoventtiilit Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole toisin mainittu, ilmanpoistoventtiileinä käytetään kolmitoimisia venttiilejä, jotka poistavat automaattisesti verkostoon kerääntyneen ilman ja vastaavasti verkoston tyhjentyessä päästävät ilmaa vesijohtoon. Ilmanpoistoventtiili sijoitetaan ja mitoitetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Talous- ja viemäriveden ilmanpoistoventtiileitä ei saa asentaa samaan kaivoon, muuhun yhteiseen tilaan tai yhteyden omaaviin säiliöihin Muut tarvikkeet Jos suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin määrätty, käytetään vähintään nimellispaineelle PN 10 tarkoitettuja vesijohtotarvikkeita. Kiinnikkeiden yms. tarvikkeiden valinnassa varmistutaan siitä, että materiaalien rajakohdissa ei pääse syntymään korroosiota tai muita vaurioita Kuljetus ja varastointi Putkien, putkien osien ja muiden tarvikkeiden kuljetuksessa, varastoinnissa ja käsittelyssä noudatetaan tuotteen valmistajan antamia varastoimislämpötila-, pinoamiskorkeus- ym. ohjeita. Kun tarvikkeet ovat saapuneet työmaalle, ne tarkastetaan heti alustavasti. Vioittuneet tai muuten kelpaamattomat tarvikkeet ja tarveaineet merkitään ja poistetaan viipymättä työmaalta. Tarvikkeet säilytetään ja kuljetetaan siten, että ne eivät taivu, likaannu tai muuten vaurioidu. Putkissa on suojatulpat, jotka ovat paikallaan lopulliseen asennukseen asti. Varastointiaika on mahdollisimman lyhyt. Pinnoitteiden ja eristysten säilyvyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Kuorman purkamisessa ja nostoissa käytetään kumipäällysteisiä tai vastaavia nostoliinoja. Kumitiivisteet varastoidaan suojattuina suoralta auringonvalolta ja haitalliselta kuumuudelta. Samassa varastohuoneessa ei saa säilyttää voiteluaineita, bensiiniä tai liuottimia.

7 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Vesijohtojen asennusalusta Vesijohdon asennusalusta Asennusalustan vaatimukset esitetään luvussa 18310, alkutäytön vaatimukset luvussa Teräsputkien ja muiden kuin kohdassa esitettyjen putkien asennusalusta tehdään putken valmistajan ohjeiden mukaisesti. Niissä paikoissa, joihin ei suunnitelma-asiakirjojen mukaan tehdä asennusalustaa, kaivutyö ulotetaan putken asennustasoon ja tehdään huolellisesti välttäen liikakaivua ja siten, että asennuspohjasta tulee riittävän tasainen. Muhveille tehdään asennustilat. Eri tyyppisten arina- ja perustusrakenteiden päälle tehdään aina asennusalusta. Muoviputkien asennusohjeita on myös julkaisussa RIL 77. Katualueiden ulkopuolella asennusalusta voidaan jättää tekemättä, mistä ilmoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Jos asennusalustan päälle asennetaan useita putkia, kerroksen materiaali valitaan siten, että se täyttää kaikkia putkia koskevat vaatimukset. Jos kaivannon pohjamaa on asennusalustan materiaaliksi soveltuvaa, asennusalusta voidaan tehdä siitä. Perustettaessa suoraan pohjamaalle kaivannon pohjalle kaivetaan tarpeelliset syvennykset muhveille ja laipoille Asennusalustat, InfraRYL Alkutäytöt, InfraRYL Lopputäytöt, InfraRYL RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet Vesijohdon rakentaminen Vesijohtoputken asentaminen Vesijohtoputken asentaminen, yleistä Vesijohto asennetaan siten, että putken vaakasuoraan mitattu vapaa etäisyys muista vesijohto- ja viemäriputkista on vähintään 200 mm sekä kaivoista ja muista rakenteista muhvin kohtaa lukuun ottamatta vähintään 100 mm, ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole esitetty muuta mittaa, kuvat 31300:K3 ja 31300:K4.

8 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 8 Kuva 31300:K3. Tukemattoman kaivannon vähimmäismitat. Suositukset kaivannon kaltevuuksille eri maalajeilla esitetään taulukossa 16200:T1. Kuva 31300:K4. Tukemattoman kaivannon vähimmäismitat kaivon kohdalla. Suositukset kaivannon kaltevuuksille eri maalajeilla esitetään taulukossa 16200:T. Pystysuora vapaa etäisyys risteävään johtoon on vähintään 100 mm, ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole ilmoitettu pienempää mittaa. Asennettaessa otetaan huomioon, että muilla rakenteilla, esimerkiksi maakaasujohdolla, saattaa olla edellä mainittuja suurempia etäisyysvaatimuksia. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin esitetty, vesijohdon sijainti tai risteily muihin rakenteisiin määräytyy taulukon 31300:T5 mukaan Maakaivannot, InfraRYL.

9 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 9 Taulukko 31300:T5. Vesijohdon sijainti muihin rakenteisiin nähden. Rakenne kaukolämpöputki 0,5 maakaasuputki 2,5 maakaasuputki risteämissä 0,5 sähkökaapelit (suojaputkeen) 0,2 telekaapelit (suojaputkeen) 0,2 puut 1,5 Vähimmäisetäisyys, m Asennetun putkilinjan tulee olla suora, eikä liitoksissa saa olla kulmapoikkeamaa. Putket asennetaan siten, että ne suorana tukeutuvat koko pituudeltaan tiivistettyyn tasauskerrokseen tai muuhun maa-alustaan. Alustaan kaivetaan kolot muhveja ja laippoja varten siten, että putket eivät joudu muhvien tai laippojen kannattamiksi. Vesijohtoa ei saa asentaa puukapuloiden tai muiden kannattimien varaan. Liikennealueen ulkopuolella putket voidaan perustaa suoraan kivettömän ja häiriintymättömän maan varaan. Tällöin kaivannon pohja tasataan niin, että putket asennetaan ja tiivistetään tasaisesti oikeaan asemaansa. Kaivutyö ulotetaan putken asennustasoon ja tehdään huolellisesti välttäen liikakaivua ja siten, että asennusalustasta tulee riittävän tasainen. Liitosten kohdilla kaivetaan tarvittavat syvennykset muhveja ja asennustyötä varten. Putket DN 300 asennetaan aina suorana kaivon ohi. Putket DN < 160, joita toimitetaan kieppi- tai kelatoimituksina, voidaan asentaa kaivon kohdalla taivuttaen, kun noudatetaan putkitoimittajan antamia taivutussäteitä. Suorien kestomuoviputkien pienin sallittu säde asennuksessa: taulukko 31300:1 PVC-U PE 300 x DN, taivutus ei saa kohdistua muhviin 50 x DN Muoviputkien käsittelyä vältetään alle 15 asteen lämpötiloissa. Tuolloin noudatetaan erityistä varovaisuutta ja valmistajan antamia erityisohjeita. Valmistaja voi ilmoittaa tuotteille eri pakkasrajan. Polyeteenillä yleisesti käytettävä pakkasraja on 20 C. Asennuksen yhteydessä tarkastetaan, että putket ja tarvikkeet ovat virheettömiä. Jos putki tai tiiviste vaurioituu asennuksen aikana, se vaihdetaan. Vioittuneet tarvikkeet poistetaan välittömästi asennuspaikalta. Rikkoutunut pinnoite paikataan alkuperäistä vastaavaksi putken toimittajan ohjeiden mukaisesti. Tarvikkeet puhdistetaan huolellisesti ennen asennusta. Asennustyön aikana pidetään putkien päissä

10 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 10 tiivis suojatulppa, joka estää epäpuhtauksien pääsyn putkeen ja on muodoltaan sellainen, että ei missään olosuhteissa voi jäädä putkeen. Vesijohdon päät, joista ei välittömästi jatketa asentamista, tulpataan vesitiiviisti ja tuetaan. Asennustyön aikana vesi pidetään kaivannossa riittävän alhaalla, jotta noste ei kohota putkea eikä vesi pääse vahingoittamaan asennettua vesijohtoa tai täyttöjä. Asentaminen veteen tehdään kohdan mukaisesti. Valurautaputkien vesistöasennuksessa käytetään tarkoitukseen sopivia lukittuja muhviliitoksia. Yleisesti valurautaputkia ei tarvitse lisäpainottaa Liitosten tekeminen Putket asennetaan liitoksessa aina suoraan. PVC-U- ja valurautaputket liitetään kumitiivistemuhviliitoksin tai liitinliitoksin. Tiiviste on yhdistetty huuli- ja puristustiiviste. Kumitiivisteliitokset tehdään putken valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tiivisteet puhdistetaan tarvittaessa vedellä tai miedolla soodaliuoksella. Asennettaessa käytetään putkitoimittajan suosittelemaa tiivisteiden liukuainetta. Putki työnnetään muhvin pistopäässä olevaan syvyysmerkkiin saakka. PE-putket liitetään pusku-, sähköhitsaus-, laippa- tai liitinliitoksin. PE-putkien pusku- ja sähköhitsausliitokset tehdään putken valmistajan ohjeiden mukaisesti. Puskuja sähköhitsauksessa liitoslämpötila ja puristusvoima ovat kyseessä olevalle putkimateriaalille ja putkikoolle soveltuvia. Hitsaajalta edellytetään muoviputkien hitsaajan pätevyys. Hitsausliitokset tehdään siten, että putken sisäpintaan ei synny niin suuria purseita, että ne aiheuttaisivat haitallisia virtaushäiriöitä putkessa. Muovin leikkausjätteet puhdistetaan tarkoin putken sisältä. Kun putkia liitetään mekaanisin liittimin, käytetään tukiholkkia liittimen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Teräsputkien hitsausliitos tehdään yleensä vetoa kestäväksi (päittäis-, OV- tai DIN-hitsausliitos). Hitsauksesta on putkitoimittajan erikoisohjeet. Hitsaajalta edellytetään vähintään standardin SFS- EN mukainen pätevyys. Teräsputket voidaan liittää myös kumitiivistemuhviliitoksin. Tiiviste on yhdistetty huuli- ja/tai puristustiiviste. Kumitiivisteliitokset tehdään putken valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tiivisteet puhdistetaan tarvittaessa vedellä tai miedolla soodaliuoksella. Asennettaessa käytetään putkitoimittajan suosittelemaa tiivisteiden liukuainetta. Putki työnnetään muhvin pistopäässä olevaan syvyysmerkkiin saakka. Laippaliitokset tehdään putken nimellispaineen mukaisella hitsattavalla kauluksella ja korroosion kestävällä teräksisellä irtolaipalla. Laipat valitaan siten, että ne soveltuvat liitettäviin osiin. Liitoksessa käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja pultteja. Venttiilit ja yhteet voidaan liittää myös laippaliitoksella. Laippaliitokset ovat standardin SFS-EN 1092 mukaiset.

11 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 11 Liitinliitokset tehdään korroosion kestävillä metallisilla tai muovisilla liittimillä. Putket asennetaan ja tuetaan siten, että liitoskohtiin ei synny haitallista vetorasitusta. Putkien ja liitososien pintakäsittely tehdään mahdollisimman hyvin varsinaisen putken pintakäsittelyä vastaavaksi. Putkilinjan suunnan ja koon muutokset tehdään erillisillä yhteillä. Yhteiden liitokset tehdään samojen periaatteiden mukaan kuin suoran putken liitokset. Suunnan ja koon muutoksia voidaan tehdä myös tätä varten suunnitelluilla osilla. SFS-EN Hitsaajan pätevyyskoe. Sulahitsaus. Osa 1: Teräkset päivityksineen. SFS-EN 1092 Laipat ja laippaliitokset. Pyöreät laipat putkille, venttiileille, yhteille ja varusteille, PN-mitoitetut. Osat 1 4. EN Plastics welding personnel. Qualification testing of welders. Thermoplastics welded assemblies. SFS 3127 Muoviputket. PEH- ja PP-paineputket. Puskuhitsattavien kauluksien mitat. SFS 3128 Muoviputket. Kestomuovisten paineputkien irtolaipat. Mitat. ISO 9624 Thermoplastics pipes for fluids under pressure - Mating dimensions of flange adapters and loose backing flanges Vesijohdon huuhtelu Vesijohto täytetään siten, että ilma poistuu putkistosta. Tämän jälkeen tehdään vesijohdon painekoe. Painekokeen jälkeen vesijohto huuhdellaan ja otetaan vesinäyte ennen käyttöönottoa. Huuhtelu tehdään käytössä olevasta verkostosta otettavalla vesijohtovedellä. Huuhteluun käytetty vesi johdetaan hulevesiviemäriin tai hulevesiviemärin puuttuessa maastoon tai jätevesiviemäriin. Putket puhdistetaan ennen käyttöön ottoa. Putket puhdistetaan huuhtelemalla tai tehokkaammilla menetelmillä kuten vesi-ilmahuuhtelulla tai possupuhdistuksella, jolla tarkoitetaan puhdistusta pehmeitä puhdistuselementtejä käyttäen. Jos käytetään vesihuuhtelua, on pyrittävä virtausnopeuteen 2 m/s, jolloin myös epäorgaaninen kiintoaines poistuu verkostosta. Huuhtelu on tehtävä suunnitelmallisesti ja kohdistettava niin, että verkostohäiriöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Huuhdeltava putki täytetään pienellä virtaamalla, minkä jälkeen huuhteluvirtaamaa lisätään vähitellen enimmäisarvoonsa. Huuhtelua jatketaan enimmäisvirtaamalla minuuttia putkikoon ja -pituuden mukaan. Tämän jälkeen huuhtelu voidaan lopettaa, jos purkautuva vesi on silmämäärin tarkastellen täysin kirkasta. Suuriläpimittaisiin putkiin ei edellä mainitulla huuhtelutavalla saada niin suurta virtausnopeutta, että se riittäisi irtosakan poistamiseen putkesta. Nämä putket huuhdellaan tarvittaessa tarkoitukseen soveltuvalla painepesulaitteella varoen vaurioittamasta putken pinnoitetta. Tämän jälkeen tehdään loppuhuuhtelu edellä kuvatulla tavalla. Viimeisestä huuhteluvedestä otetaan vesinäyte laboratoriotutkimuksia varten suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Jos näytteessä todetaan laatupoikkeamia, putkisto desinfioidaan kohdan mukaisesti Vesijohdon desinfiointi Vesijohto desinfioidaan näytteen laboratoriotulosten sitä edellyttäessä tai mikäli on syytä olettaa vesijohdon saastuneen asennustöiden yhteydessä.

12 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 12 Vesijohto desinfioidaan kalsiumhypokloriitilla, joko tabletteina tai rakein, tai nestemäisellä natriumhypokloriitilla. Desinfioinnin jälkeen putki tyhjennetään ja huuhdotaan vesijohtoverkon vedellä putkikoon mukaan ainakin 10 minuutin ajan kloorin jo poistuttua putkesta. Desinfioitavaan johto-osaan liittyvät uudet tonttivesijohdot desinfioidaan samanaikaisesti juoksuttamalla osa klooripitoisesta vedestä niiden kautta. Putki täytetään vesijohtoverkon vedellä ja kloorikemikaalin annostus järjestetään niin, että veden klooripitoisuus on noin mg/l. Klooriliuos jätetään putkeen 1-3 vrk:n ajaksi. Tämän ajan jälkeen vesi sisältää koko desinfioitavassa johdossa 5 25 mg/l vapaata klooria. Klooripitoisen huuhteluveden poisjohtaminen tehdään erillisen suunnitelman mukaisesti. Klooripitoisen huuhteluveden johtamisesta hule- tai jätevesiviemäriin on sovittava verkoston haltijan kanssa. Huuhtelun jälkeen vesijohtoputki jätetään vedellä täytetyksi, ellei putken jäätymisvaaraa ole. Vesijohdon desinfioimisen aikana johto-osa ei ole yhteydessä käytössä olevaan verkkoon. Tonttivesijohtojen sulkuventtiilit ovat suljettuina. Liitetyille kiinteistöille ilmoitetaan desinfioinnin suorittamisesta ja mahdollisesta tonttivesijohtojen huuhtelutarpeesta. Desinfioimisessa käytettävät klooriyhdisteet ovat myrkyllisiä, joten niiden käsittelyssä on noudatettava huolellisuutta ja varovaisuutta käyttöturvallisuustiedotteiden ohjeiden mukaisesti. Lisäohjeita VVY:n julkaisusta Talousveden klooraus. Talousveden klooraus, VVY julkaisunro Sulkuventtiilin asentaminen Sulkuventtiilien asentamisessa noudatetaan venttiilin valmistajan ohjeita. Venttiilien sijainti merkitään pylväisiin tai rakenteisiin asennettavilla merkkikilvillä vesijohtoverkon haltijan ohjeiden mukaan.

13 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 13 Kuva 31300:K5. Esimerkki maassa olevasta sulkuventtiilistä Ilmanpoisto- ja tyhjennysventtiilien asentaminen Ilmanpoisto- ja tyhjennysventtiilien asentaminen, yleistä Suunnitelma-asiakirjoissa erikseen mainittujen vesijohtolinjan laitteiden ulkopintaa vasten asennetaan kaksinkertainen vähintään 0,2 mm:n paksuinen muovikalvo, joka kestää vallitsevat olosuhteet. Korkeussuunnassa kalvo ulotetaan kansistosta tai maanpinnasta routasyvyyteen saakka Ilmanpoistoventtiilien asentaminen Venttiili asennetaan laitekaivoon, jonka sisähalkaisija on vähintään 1 m ja syvyys vähintään 1,5 m. Ilmaventtiili asennetaan T-haarayhteen tai vastaavan ilmaa keräävän kellon päälle. Jos ilmaventtiilissä ei ole omaa sulkuventtiiliä, sen alle asennetaan aina sulkuventtiili. Kaivoon asennetaan yksi ilmaventtiili ja haara painemittausta tai muuta käyttöä varten Tyhjennysventtiilien asentaminen Tyhjennysventtiilit asennetaan ja viemäröidään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Tyhjennysventtiilistä johdetaan putki tyhjennyskaivoon, joka rakennetaan kuten viemärin tarkastuskaivot. Tyhjennyskaivo ei saa olla yhteydessä jätevesiviemäriin.

14 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Palovesiasemien ja palopostien asentaminen Palopostin asentaminen, yleistä Suunnitelma-asiakirjoissa erikseen mainittujen vesijohtolinjan laitteiden ulkopintaa vasten asennetaan kaksinkertainen vähintään 0,2 mm:n paksuinen muovikalvo, joka kestää vallitsevat olosuhteet. Korkeussuunnassa kalvo ulotetaan kansistosta tai maanpinnasta routasyvyyteen saakka Palopostin asentaminen Palopostin laitekaivo varustetaan tyhjennysputkella, joka kytketään ensisijaisesti hulevesiviemäriin, jos palopostin jäätymisvaaraa ei ole. Muussa tapauksessa tyhjennysputki johdetaan kaivon ympärystäyttöön. Palopostin sijainti merkitään kilvillä vesijohtoverkon haltijan ohjeiden mukaisesti. Palopostikaivojen ja niiden kansistojen rakentamisessa noudatetaan soveltuvin osin luvun viemärikaivoja koskevia ohjeita. Maanpäällinen paloposti asennetaan suunnitelma-asiakirjoissa esitetyllä tavalla tai sen puuttuessa kuvan 31300:K6 mukaisesti. Kuva 31300:K6. Maanpäällinen paloposti Hulevesiviemärit, InfraRYL.

15 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Palovesiaseman asentaminen Palovesiasemat asennetaan suunnitelma-asiakirjoissa esitetyllä tavalla tai sen puuttuessa kuvan 31300:K7 mukaisesti. Kuva 31300:K7. Maanpäällinen palovesiasema Seinäpalopostin asentaminen Seinäpalopostit asennetaan suunnitelma-asiakirjoissa esitetyllä tavalla tai sen puuttuessa kuvan 31300:K8 mukaisesti.

16 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 16 Kuva 31300:K8. Seinäpaloposti Laitekaivon rakentaminen Venttiiliä tai muuta kaivoon sijoitettavaa laitetta varten tehdään kaivo suunnitelma-asiakirjoissa esitetyllä tavalla tai niiden puuttuessa kuvan 31300:K9 mukaisesti. Kaivojen rakenne tehdään soveltuvin osin luvun viemärikaivoja koskevia ohjeita noudattaen. Kaivot varustetaan tyhjennysputkella kuten maapalopostien suojuskaivot. Liikennöitävillä alueilla kaivoissa käytetään kelluvaa valurautakansistoa. Kaivoon asennetaan ilmanvaihtoputket suunnitelma-asiakirjoissa mainituissa tapauksissa. Ilmanvaihtoputket ja muut teräsosat suojataan korroosiota vastaan.

17 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 17 Kuva 31300:K9. Vesijohdon laitekaivo, tyyppipiirustuksia Jätevesiviemärit, InfraRYL Vesijohtoputken suojarakenteen rakentaminen Ellei suojaputken pituutta ole esitetty suunnitelma-asiakirjoissa, ulotetaan tien tai rautatien alittava suojaputki tien päällysteen reunan tai ratapölkkyjen päiden kautta kaltevuudessa 1:1 kuviteltuun rajapintaan saakka. Vesijohdon suojaputket ja niiden päätekaivot rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Vesijohtoputki tuetaan keskitysrenkaita käyttäen suojaputken sisäpintaan suunnitelma-asiakirjojen esittämään korkeuteen. Keskitysrenkaat kiinnitetään vesijohtoputken ympärille riittävän tukevasti, jotta ne eivät irtoa, kun vesijohtoputkea työnnetään suojaputken sisälle tai vedetään sieltä ulos. Suojaputken päätekaivon seinämään kiinnitetään läpivientiholkki, johon suojaputki liitetään kumitiivisteliitoksella. Suojaputken päähän rakennetaan ylivuotorakenne suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Jos suojaputken päähän ei tehdä kaivoa, pää tiivistetään vesitiiviiksi. Vesijohtoputken ympärille asennetaan betonivalun kohdalla, samanlainen läpivientiholkki kuin suojaputken päätekaivon kohdalle Vesijohtoputken kulmatuen rakentaminen Vesijohtoputket tuetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Tukivoima siirretään yleensä maahan. Kalliokaivannossa tukivoima voidaan siirtää siderautojen kautta ankkuroiduilla pulteilla kallioon. Vesijohtoa ei saa tukea viemärikaivoihin eikä -putkiin.

18 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 18 Vesijohtoputkien tukien sijoituksia on esitetty kuvassa 31300:K11. Laippaliitoksia, muhvilukkoja tai muita vetoa kestäviä liitostapoja käyttäen tehdyn johtolinjan samoin kuin hitsaamalla liitetyn putken kulmia ei tarvitse tukea, jos putken ja liitoksen kestävyys voidaan osoittaa laskelmin. Lukitusmatkojen ja menetelmien soveltuvuus on tarvittaessa varmistettava valmistajalta. Muovisia pusku- tai sähkömuhvihitsaamalla liitettyjä putkia ja tehdasvalmisteisia, kuten ruiskupuristettuja, osia käytettäessä tuennat voidaan jättää pois putken koon ollessa DN < 225. Putkikoot DN 225 tuetaan aina samoin kuin kulmat, jotka on valmistettu ns. lohkohitsaamalla. Lohkohitsaamalla valmistetut muoviset kulmayhteet tuetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole esitetty putkien tukemistapaa, noudatetaan tämän kohdan vaatimuksia ja ohjeita. Kulmatuen perusmuoto esitetään kuvassa 31300:K10. Lisäksi noudatetaan putken valmistajan erityisohjeita. Kulmatuet mitoitetaan 1,5-kertaisesta käyttöpaineesta, kuitenkin vähintään koepaineesta 1,3 kertaa vesijohtolinjan nimellispaine aiheutuville tukivoimille. Tuen tukipinta ja pohjapinta-ala ovat sellaisia, että normien mukaisia, sallittuja maan murtolujuuden ja pohjapaineen tai betonin lujuusarvoja ei ylitetä. Kuva 31300:K10. Vesijohdon kulmatuki maakaivannossa Heikosti kantavilla pohjamaa-alueilla suunnitellaan myös betonisen kulmatuen perustaminen. Taulukoissa 31300:T :T9 esitetään kuvaa 31300:K10 vastaavat kulmatuen mitat, kun tukien mitoituksen perusteena käytetään painetta 1000 kpa. Muille mitoituspaineille tukipinta-ala tehdään paineiden suhteessa suurempana tai pienempänä. Taulukoissa esitettyjä putkikoja suuremmille putkille tukirakenteet mitoitetaan tapauskohtaisesti.

19 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 19 Taulukko 31300:T6. Tuen mitat kun maalaji on silttiä tai hiekkaa. Putkikoko (DN) Laatan pituus (l), mm Laatan raudoitus Putken kulma h, mm b, mm 11º 22º 30º 45º 60º 68º 90º Teräkset: A500HW d 8 k d 8 k d 8 k d 10 k d 10 k d 10 k d 12 k d 12 k d 12 k 150 Taulukko 31300:T7. Tuen mitat kun maalaji on savea tai hienoa silttiä, jonka leikkauslujuus on >15 kn/m 2. Putkikoko (DN) Laatan pituus (l), mm Laatan raudoitus Putken kulma h, mm b, mm 11º 22º 30º 45º 60º 68º 90º Teräkset: A500HW d 8 k d 8 k d 8 k d 10 k d 10 k d 10 k d 12 k d 12 k d 12 k 150

20 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 20 Taulukko 31300:T8. Tuen mitat kun maalaji on savea tai hienoa silttiä, jonka leikkauslujuus on < 15 kn/m 2. Putkikoko (DN) Laatan pituus (l), mm Laatan raudoitus Putken kulma h, mm b, mm 11º 22º 30º 45º 60º 68º 90º Teräkset: A500HW d 8 k d 8 k d 8 k d 10 k d 12 k d 10 k d 12 k 200 Taulukko 31300:T9. Tuen mitat kun maalaji on soraa tai moreenia. Putkikoko (DN) Laatan pituus (l), mm Laatan raudoitus Putken kulma h, mm b, mm 11º 22º 30º 45º 60º 68º 90º Teräkset: A500HW d 8 k d 8 k d 8 k d 8 k d 10 k d 10 k d 12 k d 12 k d 12 k 150 Putken päässä, T-haarassa ja venttiilin kohdalla tuki on tukipinta-alaltaan samankokoinen kuin 60 asteen kulmassa. Putken supistuksen kohdalla tuen pinta-ala on suuremman ja pienemmän putken päätytukien pinta-alojen erotus. Liitokset voidaan ankkuroida myös muhvilukoilla, joiden lukumäärä perustuu putkipituuteen, putken peittosyvyyteen ja putkikokoon. Taulukossa 31300:T10 on lukittavan liitoksen lisäksi muhvilukkojen ohjeellinen määrä, kun putkipituus on 6 m, maan tilavuuspaino 1,8 t/m³ ja putken käyttöpaine 1000 kpa

21 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 21 (10 bar). Jos maa-aines on huonosti tiivistyvää tai putkilinja on ajoittaisesti pohjaveden alapuolella, lukittavien liitosten määrää lisätään. Taulukko 31300:T10. Muhvilukkojen määrä PVC-paineputkissa eri putkikoolla ja peitesyvyyksillä. Peitesyvyys, m Putkikoko alle yli 4 Lukuarvot tarkoittavat muutoskohdan kummallekin puolelle tulevia muhvilukkoja. Kuva 31300:K11. Vesijohdon tukien sijoitus. Jos tukea ei voida putken alla olevien rakenteiden tai kaivannon perustamistavan takia tehdä niin paljon putken alapuolelle kuin kuvassa 31300:K10 on esitetty, tuki tehdään vastaavasti pitempänä, jotta saadaan sama tukipinta-ala. Tällöin terästen lukumäärää lisätään pituuden muutoksen suhteessa. Kun kaivannossa on perustamistapana arina, vesijohdon kulmatuki perustetaan tälle arinalle. Vesijohdon asennussyvyys otetaan huomioon kertomalla tuen pinta-ala korjauskertoimella 2:Z, jossa Z on putken keskikohdan etäisyys maanpintaan metreinä. Teräsponttiseinää tai muuta erikoisrakennetta voidaan käyttää kulmatukena suunnitelma-asiakirjojen mukaan.

22 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 22 Kallioseinämää vasten kulmatuki tehdään kuvan 31300:K12 mukaisesti. Kuva 31300:K12. Vesijohdon kulmatuki kalliokaivannossa. Betonituen tukipinta pyritään valamaan suoraan kivetöntä ja häiriintymätöntä maata vasten. Jos tuen taustaa joudutaan täyttämään ja tiivistämään, tulee täytön tiiviyden täyttää seuraavat tiiviysvaatimukset: tiiviysaste (parannettu Proctor) 95 % tai tiiviyssuhde (kannettava pudotuspainolaite) 2,5. Putkea vasten asennetaan muovikalvo tai vastaava, joka kestää vallitsevat olosuhteet, siten, että tuen betoni ei kosketa putkeen Putken asentaminen vesistöön Vesistön pohjaan kaivetaan johtokaivanto suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Jos niissä ei ole esitetty luiskien kaltevuutta, se valitaan sellaiseksi, että kaivanto pysyy avoimena johdon asentamisen ajan. Sillä johtolinjan osalla, johon ei suunnitelma-asiakirjojen mukaan tarvitse tehdä kaivantoa putkea varten, tarkastetaan vesistön pohja ja poistetaan putkea mahdollisesti vahingoittavat ainekset. Johtokaivannon pohja tasoitetaan konetyön tarkkuudella siten, että asennettavaan putkeen ei kohdistu pistekuormia kaivannon pohjasta. Tarvittaessa putken alle tehdään erillinen asennusalusta luvun mukaisesta materiaalista. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa ole toisin ilmoitettu, kaivanto täytetään sen viereisen maanpinnan (pohjan) korkeuteen. Täyttömateriaalin laatuvaatimukset ovat lukujen ja mukaiset. Jos putki on kaivannossa (painotettuna), täyttömateriaali pudotetaan pieninä erinä putken molemmille puolille ja ohjataan putken alle siten, että se tukee putkea alta ja sivuilta ja estää sen siirtymisen sivulle. Mahdollinen täyttö putken yläpuolelle tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Kun putkia asennetaan vesistöön suoraan pohjamaan varaan, ne painotetaan siten, ettei ole vaaraa niiden ylösnousemiseen. Liejukkoalueella painotukset tehdään erityissuunnitelman mukaan. Jos

23 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 23 suunnitelma-asiakirjoissa ei ole muuta ilmoitettu, johdot painotetaan 100 %:sesti. Asennettaessa valurautaputkea vesistöön painotusta ei yleisesti tarvitse tehdä putken suuremman oman painon vuoksi. Suurissa putkihalkaisijoissa (yli 600 mm) tehdään erillistarkastelu nosteen vaikutuksista. Painot sidotaan ketjuksi siten, että ne eivät pääse liikkumaan putkilinjaa pitkin. Putkijohto painotetaan, kuva 31100:K11, ja asennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Painojen osat kiinnitetään toisiinsa puu- tai kumikiilauksella, korroosiota kestävällä metallilangalla tai pulteilla. Betonipainon ja putken pinnan väliin asennetaan kumilevy tai vastaava kestävä eriste estämään putken ja painon välistä hankautumista. Painot kiristetään putkea vasten liikkumattomiksi ja sidotaan toisiinsa esimerkiksi muoviköydellä. Kiinnikkeiden tulee olla syöpymättömiä. Jos putki joudutaan asentamaan ristikkäin aikaisemmin asennettujen putkien tai muiden, vesistön pohjassa olevien rakenteiden kanssa, risteyskohtaan tehdään suojarakenne, joka estää putkia hankautumasta toisiaan vasten. Vesistöön asennetut putket merkitään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. ita vesistöön asentamisen työtavoista on esitetty julkaisussa RIL Jätevesiviemärit, InfraRYL Asennusalustat, InfraRYL Alkutäytöt, InfraRYL Lopputäytöt, InfraRYL. RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet Vesijohdon asentaminen erityismenetelmin Asennustavasta ei saa aiheutua vaurioita putkille eikä muille rakenteille. Putket asennetaan maahan tai penkereeseen siten, ettei putkille, mahdollisille tiivisteille tai muille liitososille aiheudu suurempia jännityksiä kuin suunnitelma-asiakirjoissa esitetään. Vaakaporausta käytetään ensisijaisesti paineviemäreiden, vesijohtojen ja kaapelireittien rakentamisessa. Porauslaitteisto suunnataan aloituskohdasta, esimerkiksi porauskaivannosta, suunniteltuun porauksen päättymiskohtaan. Poraus ei nimestään huolimatta ole vaakasuoraan poraamista. Useimmiten poraustyössä käytetään suojaputkea, joka jää maaperään. Suojaputkeen asennetaan välikerenkaiden avulla putki tai kaapeli. Vaakaporaus sopii erityisen hyvin tie-, rata- ym. alueiden alituksiin, joissa tarvitaan suojaputkea. Suuntaporaus on kaksivaiheinen menetelmä, jossa ensin porataan pilottireikä aloituskohdasta suunniteltuun kohtaan. Poran kärkeen kiinnitetään asennettava putki, joka vedetään pilottireikään. Putken vetämisen onnistumiseksi liukuvoiteena on veden ja bentoniitin sekoitus. Suuntaporaus sopii erityisen hyvin esimerkiksi erilaisten olemassa olevien verkostojen tai heikkopohjaisten alueiden alittamiseen. Maa- ja kallioporaukset tehdään lukujen ja mukaan. Vesijohdon asennus tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan Maa- ja kalliorakenteiden alitukset, InfraRYL Maa-, pohja- ja kalliorakenteet Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL Maa-, pohja- ja kalliorakenteet.

24 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Valmis vesijohtorakenne Valmis vesijohto Valmiissa vesijohdoissa sallitaan seuraavat poikkeamat, jos ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai johtohaarojen rakentamista: vesijohdon sijainti vaakatasossa on ± 0,1 m vesijohdon korkeusasema on ± 0,1 m laitekaivojen sijainti vaakatasossa ja korkeusasema ovat ± 100 mm. Vesijohdon vesipainekokeena tehdyn tiiviyskokeen tulos on hyväksyttävä, kun paine vakiintuu enintään 20 kpa kokeen aloituspaineen alapuolelle. Jos paineen alenema on suurempi tai jatkuu koko tarkkailujakson (30 min) ajan, nostetaan paine koepainearvoon pumppaamalla lisävettä putkeen. Tarvittavan lisävesimäärä (Q) on alle sen vesimäärän, joka saadaan kaavasta Q [l/km] = (0,01 x d) x 0,5 jossa d on putken sisähalkaisija millimetreinä. Putkilla DN 50 sallittu lisävesimäärä on kuitenkin 0,1 litraa/km. Jos koestettavassa johdossa on useita liittymiä tai venttiileitä, hyväksytään edelliseen nähden puolitoistakertainen vuotovesimäärä Valmiit sulkujen, palopostien ja laitekaivojen kannet Valmiin kansiston korkeusasema on betoni-, betonikivi- ja luonnonkivipinnoilla mm päällysteen pintaa alempana asfalttipäällysteisillä pinnoilla taulukon 31200:T8 mukainen sora- ja murskepäällysteisillä, liikennöitävillä alueilla mm päällysteen pintaa alempana ja peitettynä. Kannet on asennettu valmiin rakenteen pinnan kaltevuuteen Hulevesiviemärit, InfraRYL Valmis vesijohtoputken suojarakenne Keskitysrenkaat ovat mitoiltaan sellaisia, että vesijohtoputki pääsee liikkumaan pituusakseliaan vasten kohtisuorassa suunnassa enintään 20 mm. Muoviputkea käytettäessä keskitysrenkaiden välimatka on enintään 10 kertaa vesijohtoputken ulkohalkaisija, kuitenkin enintään 1,5 m. Muhveilla liitettyihin putkiin asennetaan jokaiseen muhviliitosten väliin vähintään kaksi keskitysrengasta Valmis vesijohtoputken kulmatuki Johdon pysty- ja vaakakulmat, haarat, venttiilit, putken supistuskohdat sekä putken päät on tuettu siten, että veden paine, virtaus tai paineiskut eivät aiheuta niihin siirtymiä.

25 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Valmis vesistöön asennettu putkijohto Muoviputkia käytettäessä betonipainojen välinen etäisyys on enintään 15 kertaa putken ulkohalkaisija, kuitenkin enintään 4 m Kelpoisuuden osoittaminen Asennusalustan kelpoisuuden osoittaminen Asennusalustassa käytettyjen materiaalien kelpoisuus todetaan rakeisuustutkimuksilla kohdan mukaisesti. Asennusalustan tiiviysaste todetaan mittauksin 100 m:n välein, kuitenkin vähintään yksi mittaus työkohdetta kohti. Asennusalustan tiiviyssuhde todetaan mittauksin 20 m:n välein. Asennusalustan tiiviysaste on keskimäärin vähintään 90 % (parannettu Proctor-koe) tai tiiviyssuhde keskimäärin alle 2,8 (kannettava pudotuspainolaite), ks. tarkemmin kohta Parannetun Proctor-kokeen ja kevyen pudotuspainolaitteen kokeen arvojen ohjeellinen vastaavuus pohjalevyn halkaisijan mukaan on esitetty taulukossa 21230:T Asennusalustat, InfraRL osa Välikerrokset ratarakenteissa, InfraRYL osa Vesijohdon kelpoisuuden osoittaminen Vesijohdon kelpoisuuden osoittaminen, yleistä Tilaajan vaatimuksesta putken toimittaja esittää todistuksen materiaalin vaatimustenmukaisuudesta. Vesijohdon sijainti todetaan työn aikana tehtävien tarkemittausten avulla. Mittaustiedot tallennetaan x-, y-, z-tietoina sovittavassa tiedostomuodossa. Rakenteita ei peitetä ennen kuin mittaukset tarkepiirustusten tai johtokarttojen laatimista varten on tehty. Rakennettu johto-osuus huuhdellaan ennen painekoetta ja desinfiointia. Kaikille vesijohdoille tehdään painekoe standardin SFS 3115 mukaisesti vesipainekokeena huuhtelun jälkeen ennen desinfiointia. Standardista poiketen koe tehdään kaivannon täyttämisen jälkeen. Kokeesta laaditaan pöytäkirja. SFS 3115 Muoviputket. Painejohtojen vesitiiviyskoe. Painekoe tehdään lopputäytön tekemisen jälkeen sopivina johto-osina. Johto-osan ei tulisi olla 500:aa metriä pidempi. Ennen koetta varmistetaan, että kulmat, haarat, vapaaksi jäävät putken päät jne. on tuettu suunnitelmaasiakirjojen mukaisesti johto-osuus pidetään vedellä täytettynä vesijohtoverkon käyttöpaineessa vähintään 1 vrk:n ajan

26 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 26 varmistetaan, että putkeen ei jää ilmaa. Painekokeen aikana kaivannossa ei saa työskennellä. Painekokeen alussa johto-osuuden vedenpaine nostetaan koeylipaineeseen 10 kpa varsinaista aloituskoepainetta suuremmaksi ja pidetään tällä tasolla riittävän kauan putken mahdollisten muodonmuutosten aikaansaamiseksi ennen varsinaisen kokeen alkua. Paineen annetaan tämän jälkeen laskea valittuun koepainearvoon, jolloin aloitetaan varsinainen paineen aleneman tarkkailu. Koepaineen suuruus on 1,3 kertaa ko. vesijohtolinjan nimellispaine. Paineen alenemaa seurataan 30 min ajan. Paineenmuutoksesta pidetään pöytäkirjaa tänä aikana. Putken nimellispaineluokka on merkitty putkeen. Jos tarvittavan lisäveden määrä on sallittua suurempi, painekoe voidaan uusia yhden kerran. Ennen uusintakoetta tehdään johto-osuudelle huolellinen ilmanpoisto. Jos uusintakokeen tulos ei ole hyväksyttävä, kokeen epäonnistumisen syy selvitetään ja vika korjataan ennen kokeen uusimista Vesijohdon desinfiointi Rakennettu johto-osuus desinfioidaan painekokeen jälkeen ennen vesijohtoverkkoon liittämistä ja käyttöönottoa. Putkesta otetaan käyttöönottonäyte desinfiointituloksen varmentamiseksi. Näyte tutkitaan hyväksytyssä vesilaboratoriossa, joka ilmoittaa vesinäytteen analyysitulosten perusteella desinfioinnin hyväksymisestä. Mahdollinen uusintadesinfiointi tehdään vesilaboratorion antamia erityisohjeita noudattaen. Huuhtelun päättyessä klooripitoisuus saa olla enintään 0,2 mg/l, ellei vedenkäsittelylaitokselta johdettavassa vedessä ole tätä suurempaa klooripitoisuutta. Myös vetyperoksidin ja peretikkahapon käyttö desinfioinnissa on sallittua. Pitoisuudet valitaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan Laitteiden kelpoisuuden osoittaminen Laitteiden laatu todetaan vaatimustenmukaisuustodistuksilla. Haluttaessa laitteen toimittaja esittää todistuksen materiaalin vaatimustenmukaisuudesta. Asennustyön laatu todetaan silmämääräisesti ja painekokeen avulla Vesijohtoputken kulmatuen kelpoisuuden osoittaminen Kulmatukien sijainti todetaan työn aikana tehtävin tarkemittauksin. Kulmatuista laaditaan yksityiskohtainen tarkepiirustus. Noudatetaan luvun vaatimuksia Paikalla valettavat betonirakenteet, InfraRYL.

27 InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM Vesistöön asennetun putkijohdon kelpoisuuden osoittaminen Tiiviyskoe tehdään standardien SFS 3115 mukaisesti aikaisintaan kahden viikon kuluttua upotuksesta. SFS 3115 Muoviputket. Painejohtojen vesitiiviyskoe Vesijohtojen rakentamisen ympäristövaikutukset Yleisiä vaatimuksia ei ole.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 LAUSUNNOLLA

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 LAUSUNNOLLA InfraRYL Järjestelmät, päivitys 12.8.2019 / KM 1 31100 Jätevesiviemärit Kuva 31100:K1. Johtokaivanto, Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistön mukaiset nimikkeet. Vesihuollon maarakennustyöt tehdään

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä

Wehotel. Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojausjärjestelmä Wehotel Kaapelinsuojaus Käyttöalue Wehotel-putkia ja -kouruja käytetään maahan asennettavien sähkö-, tele-ja valokuitukaapeleiden suojaukseen mm. liikenteen ja roudan

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä

PVC-putkistot. Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä. Wehonyl - paineputkijärjestelmä PVC-putkistot - Wehonal - maaviemäriputkijärjestelmä Wehonyl - paineputkijärjestelmä Wehonal-maaviemäriputkijärjestelmä Käyttö WEHONA maaviemäriputkia käytetään maahan asennettuna viettoviemäreinä jäte

Lisätiedot

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS

LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS LIIKEKUJA-SAIRAALATIE-VARTIOTIE RISTEYS TYÖSELOSTUS 20.4.2017 SISÄLLYSLUETTELO 0 YLEISTÄ... 2 0.1 Rakennushankkeen kuvaus... 2 10000 MAA-, POHJA JA KALLIORAKENTEET... 2 11300 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue

Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue AURAN KUNTA Savojärven vesijohto välillä Savojärven Rantapiha Koivuniemen virkistysalue Työkohtainen työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 31.12.2018 P37419 Työkohtainen työselostus Vesterberg Juha

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU...

JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... Kiinteistökohtainen paineviemärijärjestelmä Suunnittelu Kai Saralehto 01/2005 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELU... 2 2.1 YLEISSUUNNITELMA JA KUSTANNUSLASKENTA... 2 2.2 RAKENNUSSUUNNITTELU...

Lisätiedot

IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA

IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA FCG Finnish Consulting Group Oy IITTALA-HÄMEENLINNA VESIHUOLTOLINJA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS ESIKOPIO 23.1.2013 FCG Finnish Consulting Group Oy TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS I ESIKOPIO 23.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006.

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006 Hulevesiviemärin rakentamisen uudet laatuvaatimukset -InfraRYL 2006 Reijo Järvinen 30.10.2009 Sisältö Mikä on InfraRYL Rakennusosanimikkeistö Määrämittausohje Tekniset

Lisätiedot

14320 Salaojien tarkastuskaivot

14320 Salaojien tarkastuskaivot InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14320 Salaojien tarkastuskaivot Salaojien tarkastuskaivot ovat sisähalkaisijaltaan 500 mm tai sitä suurempia. Määrämittausohje 1432. 14320.1 Salaojien tarkastuskaivojen

Lisätiedot

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen

TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen TYTON JA STANDARD TT PE PE pintaisen SG putken asentaminen SISÄLTÖ 1. VARASTOINTI 2. ASENTAMINEN - DN 300 - DN > 300 3. KATKAISU 4. KAIVANTO Saint-Gobain Pipe Systems Oy Nuijamiestentie 3A, 00400 HELSINKI

Lisätiedot

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti.

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti. InfraRYL Järjestelmät, päivitys 8.4.2019/ KM 1 34400 Maakaasuputkisto Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, 17210 ja 18300 mukaisesti. Kuva 34400:K1. Johtokaivanto, Infra 2015

Lisätiedot

METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA

METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA Sivu 1/7 METSÄRINTEENTIEN JATKO Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS 10.3.2017 Sivu 2/7 TYÖSELOSTUS Yleistä Urakassa noudatetaan vesijohto- ja jätevesiviemärirakentamisen

Lisätiedot

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET www.jita.fi Jitalta laajin valikoima kevennettyjä muoviputkia uusimmalla tekniikalla! Valmistamamme putket täyttävät RIL 128-2002 sekä standardin SFS EN 13476-1, 2 ja

Lisätiedot

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS

PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS PEURAPOLUN KUNNALLISTEKNIIKKA HONKAJOKI RAKENNUSSUUNNITELMA TYÖKOHTAINEN Peurapolun kunnallistekniikka 2 (11) YLEISTÄ... 3 00000 YHTEISET TYÖT... 4 01000 TYÖMAAN HALLINTA... 4 01100 Katselmukset... 4 01200

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma Söderkulla VJ KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN 23.03.2018 / FIMKIT LIITE 2 Linjausvaihtoehdot on esitetty liitteenä 1 olevalla kartalla 101, MUUTOS A.

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000. Suureilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus

Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus 1(6) Liite urakkatarjoukseen Lapinlahden kunta Kunnanrannan katujen peruskorjaus YKSIKKÖHINTALUETTTELO 101005338-005 2(6) MAKSU JA MITTAUSPERUSTEET Kaikki massa- ja ainemäärät, jotka liittyvät mittayksiköinä

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNISET PALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 rakentaminen kokonaisurakkana 14.7.2014 Työ n:o 12055 MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN

Lisätiedot

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka

Märäjälahden alue. VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka Lieksan eteläpään vesiosuuskunta Märäjälahden alue VESIHUOLTOVERKOSTON RAKENTAMINEN Talojohtourakka 20.7.2011 Lieksan eteläpään vesiosuuskunta 2/10 1. YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 1.1 Rakennuskohde ja

Lisätiedot

AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA

AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA Sivu 1/7 AROLANPOLKU JA ORIONKAARI Kunnallistekniikan rakentaminen ORIMATTILA TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS 22.6.2017 TYÖSELOSTUS Sivu 2/7 Yleistä Urakassa noudatetaan vesijohto- ja jätevesiviemärirakentamisen

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000 mm. Suuremmilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 77-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket Asennusohjeet 2 RIL 77-2013 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi Kirjakauppa

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Vastaanottaja Sotkamon kunta Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Viite SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA

PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: JOKIKUJA PORNAISTEN KUNTA LIITE URAKKATARJOUKSEEN: 31.3.2017 2(6) Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät lisä- ja muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen tulee vastata

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17 1 RTS 09:17 Johtokaivantojen virtaussulut ovat rakenteita, joiden tarkoitus on rajoittaa tai sulkea kokonaan veden luonnollinen juoksu tai häiriintyneen maa-aineksen liikkuminen huonosti vettä läpäisevissä

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4

InfraRYL Järjestelmät, päivitys / KM 1 TK242 TR4 InfraRYL Järjestelmät, päivitys 12.8.2019 / KM 1 31200 Hulevesiviemärit Hulevesiviemärillä tarkoitetaan kuivatusrakenteiden osaa, jolla rakenne kuivataan ja jossa johdetaan kuivatusvesiä viemäriverkoston

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3

Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Asennusohje Sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 Uponor-sadevesienkeräilysäiliö 3 m 3 5 1 3 2 4 1. Sadevesiputki (tuloputki). - 2. Suojaputki vesiletkulle. - 3. Huoltokaivo. - 4. Ylivuotoputki. - 5. Vesiposti

Lisätiedot

DURAPRO-VENTTIILIT JA -LIITTIMET

DURAPRO-VENTTIILIT JA -LIITTIMET DURAPRO-VENTTIILIT JA -LIITTIMET LAIPPAVENTTIILI DN 50 600 F4, LYHYT Pidätinrengas estää aukikiertymisen. Suojatiiviste suojaa lialta. Kaksinkertainen karan laakerointi horisontaalisesti ja vertikaalisesti.

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus

YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X JANAKKALAN VESI. Pahamyllyntien viemärisaneeraus YKSIKKÖHINTALUETTELO 16X188095.007 10.12.2016 JANAKKALAN VESI Pahamyllyntien viemärisaneeraus 2 Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358

Lisätiedot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot

Paineputkistot Uponyl PVC -paineputkisto Paineputkistot Rakenne ja materiaalit Uponyl PVC -paineputkisto Käyttö Upoten PEH- ja PEM-paineputkistot 1.1.2001 Paineputkistot 1 Uponyl PVC -paineputkisto Rakenne ja materiaalit Uponyl-putket valmistetaan kova-pvc-muovista. Niiden väri on tumma harmaa). Putkiyhteet on valmistettu PVC:stä, alumiinista (Al),

Lisätiedot

Kaapelinsuojaus. Kaapelinsuojausjärjestelmä

Kaapelinsuojaus. Kaapelinsuojausjärjestelmä -kaapelisuojausjärjestelmän Tripla- ja -kaapelinsuojausjärjestelmä Opto ja niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen järjestelmän kaapelien maa-asennuksiin. Putkien, yhteiden ja kaivojen raaka-aineina

Lisätiedot

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Suihkukaapit on valmistettu seuraavien direktiivien mukaisesti: Matalajännite 2006/95/EEC Yhdenmukaisuus kyseisen direktiivin kanssa taataan seuraavilla harmonisointinormeilla:

Lisätiedot

PE100-putkiyhdevalikoima sähkö- ja puskuhitsaukseen

PE100-putkiyhdevalikoima sähkö- ja puskuhitsaukseen U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - y h t e e t p e 10 0 PE100-putkiyhdevalikoima sähkö- ja puskuhitsaukseen 04 I 2009 51019 229

Lisätiedot

Venttiilit ja liittimet

Venttiilit ja liittimet Venttiilit ja liittimet Laippaventtiili DN 50-600 Muhviventtiili PE- ja PVC-putkelle DN 50-300 Hitsattava muhviventtiili DN 32-300 Laippaliitin PE- ja PVC-putkelle Jatkoliitin PE- ja PVC-putkelle Kiinteä

Lisätiedot

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen

LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen LIEDON KUNTA TEKNISET JA YMPÄRISTÖPALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: Kaijasenpellon kunnallistekniikan rakentaminen MUUTOS- JA LISÄTÖIDEN 11.12.2016 Lisä-, muutos- ja kokonaisurakkahintaan sisältymättömien

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

Maa- ja kalliolämpöputkistot

Maa- ja kalliolämpöputkistot 1.3.2013 in maa- ja kalliolämpöputkistot on tarkoitettu keräämään lämpöä lämpöpumpuille maaperästä, kalliosta tai vesistöstä. Kallioja vesistöasennukseen käytetään yleensä ns. tupla-putkea, jossa on putkiparin

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Tässä asiakirjassa määritellään Jyväskylän Energia Oy:n vesiliiketoiminnalle luovutettavien vesijohtojen puhdistus ja desinfiointi.

Tässä asiakirjassa määritellään Jyväskylän Energia Oy:n vesiliiketoiminnalle luovutettavien vesijohtojen puhdistus ja desinfiointi. Vastuuhenkilö: Jukka Tyrväinen pvm: 17.9.2008 Sivu 1/9 1. Asiakirjasta Tässä asiakirjassa määritellään Jyväskylän Energia Oy:n vesiliiketoiminnalle luovutettavien vesijohtojen puhdistus ja desinfiointi.

Lisätiedot

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Uponor-kaapelisuojausjärjestelmän Tripla- ja Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Opto ja niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen järjestelmän kaapelien maa-asennuksiin. Putkien, yhteiden ja

Lisätiedot

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia.

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia. InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18320 Alkutäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen alkutäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä)

järjestelmät. Betonikaivojen purku ( kuljetus < 5 km ) kpl 1 104, Kaivo (laatu määrittelemättä) KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Pöytyä > Laurilantie kt Laskelma: Laurilantie kt/vaihe 1 Työnumero: 20601549 Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeinen muokkaaja: Raportoija: Asiakas:

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille. Kylmälle ja

Lisätiedot

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90

Pieni (590) 12...20 630 20 130 70 30 50 Iso (850) 20...32 825 30 210 90 45 90 LENTON KIERREMUHVIJATKOSTEN JA ANKKUREIDEN ASENNUS Toimitustila Ellei toisin ole sovittu, jatkokset tai ankkurit toimitetaan liitoskappale valmiiksi asennettuna toiseen liitettävään tankoon ja muhvin vapaa

Lisätiedot

MULTI/JOINT 3000 PLUS DN Vedonkestävä laaja-alueliitin kaikille putkimateriaaleille

MULTI/JOINT 3000 PLUS DN Vedonkestävä laaja-alueliitin kaikille putkimateriaaleille MULTI/JOINT 3000 PLUS 50 600 Vedonkestävä laaja-alueliitin kaikille putkimateriaaleille YLEISTÄ Liittimet ovat helppoja asentaa, huoltaa sekä kuljettaa. Ne soveltuvat sekä vesi- ja viemärijohtoihin että

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä p e 10 0 Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma-

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET Allround-silta LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ ARS-asennusohje RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET 1 1. JOHDANTO Asennuksessa on käytettävä ainoastaan Layherin alkuperäisosia. Ennen asennusta tarkasta huolella

Lisätiedot

04 I 2009 51014. U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A P A I N E P U T K i j ä r j e s t e l m ät

04 I 2009 51014. U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A P A I N E P U T K i j ä r j e s t e l m ät U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A P A I N E P U T K i j ä r j e s t e l m ät 04 I 2009 51014 163 Uponor-yhdyskuntatekniikan paineputkijärjestelmät 6.1 Johdanto................................................

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

HS-Veden tarkemittausohje versio 1.9.2014

HS-Veden tarkemittausohje versio 1.9.2014 HS-VESI HS-Vedentarkemittausohjeversio1.9.2014 Jarno Laine 1.9.2014 REV. 1.9.2014 lisätty tonttijohtojen päiden mittausohje, sekä mittaustietojen sähköpostiosoite HS-Vedentarkemittausohjeversio1.9.2014

Lisätiedot

Lattialämmitysjakotukki 1

Lattialämmitysjakotukki 1 INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE ROSTFRI Asennusohjeet Lattialämmitysjakotukki 1 Ruostumaton teräs 1 Tietoa ruostumattomasta 1 jakotukista Ruostumaton 1 jakotukki Flooré on valmistettu ruostumattomasta

Lisätiedot

Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma

Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma Nummisillankadun sadevesilinja Vesihuoltosuunnitelma Työkohtainen työselostus 5.8.2015 Viite 2014021 Hyväksynyt Kirjoittanut Jarmo Äkräs 1- SISÄLLYS 1. YLEISTÄ 4 1.1. Rakennushanke 4 1.2. Katselmukset

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

PVC-muovista valmistettu sileäpintainen maaviemärijärjestelmä 04 I 2009 51009

PVC-muovista valmistettu sileäpintainen maaviemärijärjestelmä 04 I 2009 51009 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - M A Av i e m ä r i - j ä r j e s t e l m ä P V C Viettoviemärijärjestelmät PVC-muovista valmistettu sileäpintainen

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA HÖGFORS 06/06/2014 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 2 Kuljetus ja varastointi... 3 Nostaminen... 4 Venttiilin paikka putkistossa... 5 Suositeltava asennustapa... 10 Hitsaus... 11 Huuhtelu... 12 Käyttöönotto...

Lisätiedot

PE-paineputkijärjestelmät. Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet

PE-paineputkijärjestelmät. Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet PE-paineputkijärjestelmät Pipelife polyeteeniputket ja -yhteet Pipelifen paineputket ovat Nordic Poly Mark -merkittyjä, mikä on osoitus korkeasta pohjoismaisesta laatutasosta ja soveltuvuudesta pohjoismaisiin

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suositus L11/2013

Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suositus L11/2013 Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Janne Arko Turku Energia Kaukolämpöjohtojen suunnittelu- ja rakentamisohjeet Suosituksessa on esitetty kaukolämpöjohtojen suunnittelua ja rakentamista

Lisätiedot

Fig 1, Fig 12, Fig 13, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje

Fig 1, Fig 12, Fig 13, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje 160055/1 IM-S60-17 ST Issue 1 Fig 1, Fig 12, Fig 1, Fig 14, Fig 16 ja Fig 16L roskasihdit kierreliitoksin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio. Asennus 4. Käyttöönotto

Lisätiedot

Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus

Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus ym-suunnittelu oy Mänttä-Vilppulan kaupunki Telalahdentien ja Kuoppanotkonkadun saneeraus Työselitys 8.9.2014 Työnro: 1424218 Ym-Suunnittelu Oy Hietarannantie 5 35700 Vilppula puhelin: 050 327 6927 Sivu

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

K U S T A N N U S A R V I O

K U S T A N N U S A R V I O Laadittu 31.3.2015 K U S T A N N U S A R V I O VESIHUOLTO VÄLILLÄ KUUSIPOLKU - KYRÖSKOSKENTIE VESIHUOLTO 50m Yhteensä TYÖ Määrä yks. /yks. 1 000 YHTEISET TYÖT 1 800 ALUSTAVAT TYÖT Raivaus ja pintamaan

Lisätiedot

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille:

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille: Uponor-mökkituotteet Toimintaperiaate Uponor-mökkituotteet on suunniteltu erityisesti pienten pesuvesimäärien käsittelyyn matalavarusteisilla kesämökeillä ja rantasaunoilla. Mökeille ja rantasaunoille:

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Internet_Description Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille.

Lisätiedot

HAUSJÄRVI KUULOJAN VESIHOLTOLINJA

HAUSJÄRVI KUULOJAN VESIHOLTOLINJA Vastaanottaja Hausjärven kunta Asiakirjatyyppi Työkohtainen työselostus, johtolinjat Päivämäärä 22.01.2016 päivitetty 1.2.2016 Viite 1510022847 HAUSJÄRVI KUULOJAN VESIHOLTOLINJA HAUSJÄRVI KUULOJAN VESIHOLTOLINJA

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA. PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS

SIUNTION KUNTA. PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS SIUNTION KUNTA PALONUMMENKAARI (plv. 0-120) ja PALONUMMENMÄKI TYÖSELOSTUS SIUNTION KUNTA Työselostus 2 (8) Sisältö RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Salaojitus. Uponor-salaojitus

Salaojitus. Uponor-salaojitus Salaojitus -salaojajärjestelmä -salaojajärjestelmä on tarkoitettu tekniseen salaojitukseen eli piha- ja tiealueiden, talojen perustusten, pelikenttien ym. rakennettujen alueiden kuivatukseen. Putkien materiaali

Lisätiedot

ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen

ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen ASIKKALA RISMALAHDEN ALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA Vesihuollon yleissuunnitelma vaihtoehtotarkasteluineen 28.2.2018 Sumipa Oy 1 YLEISTÄ Suunnitelma perustuu ranta-asemakaavan muutosehdotukseen 1.3.2018. Korttelit

Lisätiedot

1/16 ALEKSIS KIVEN KATU POIKKILEIKKAUKSEN MUUTOS VÄLILLÄ KYLÄTIE-LOIMALAHDENTIE

1/16 ALEKSIS KIVEN KATU POIKKILEIKKAUKSEN MUUTOS VÄLILLÄ KYLÄTIE-LOIMALAHDENTIE 1/16 ALEKSIS KIVEN KATU POIKKILEIKKAUKSEN MUUTOS VÄLILLÄ KYLÄTIE-LOIMALAHDENTIE KATU, VIHER- JA VESIHUOLTOTÖIDEN TYÖSELOSTUS 21.1.2016 2/16 ALEKSIS KIVEN KATU POIKKILEIKKAUKSEN MUUTOS VÄLILLÄ KYLÄTIE-

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja.

Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 perustietoja. Asunto Oy Rudolfintie 15 sijaitsee Helsingin kaupungin 49. kaupunginosassa, korttelissa N:o 49 075, tontilla N:o 4. Rakennusten yhteinen tilavuus 38150 m³. Kaupparekisterinumero

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot

1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit ja standardit...

1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit ja standardit... RLS sisäkierrehylsyankkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RLS sisäkierrehylsyankkurit 1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 RLS-sisäkierrehylsyankkurin materiaalit

Lisätiedot

KOKEMÄEN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMISTO

KOKEMÄEN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMISTO KOKEMÄEN KAUPUNKI KÄRÄJÄTIEN PARANTAMINEN RAKENTAMALLA KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ rakentaminen kokonaisurakkana 14.6.2012 Työ n:o 9067 KOKEMÄEN KAUPUNKI 2(12) SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 TOIMINNAN JÄRJESTELYT

Lisätiedot

ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3

ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3 LIITE 2 ROTOTEC OY ENERGIAKENTÄN RAKENNUSTAPASELITYS TAMK L-OSAN LAAJENNUS KUNTOKATU 3 Energiakaivojärjestelmän yleiskuvaus Alueelle on tarkoitus porata suunnitelman mukaisesti lämmitystä varten 5 kappaletta

Lisätiedot

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo

Hausjärven kunta Maa-,pohja- ja kalliorakenteet. Muutos-ja yksikköhintaluettelo Hausjärven kunta Muutos-ja intaluettelo Pionkaarteen alueen kunnallistekniikan ja vesiuollon rakentaminen Jokainen inta on täysin itsenäinen ja muista riippumaton.yksikköintoiin on sisällytettävä nimikkeen

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

11/19 Ympäristöministeriön asetus

11/19 Ympäristöministeriön asetus 11/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje

Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje 16352/3 IM-S6-18 ST Issue 3 Fig 3, 7, 33, 34, 36, 3616, 37, 3716 ja Fig 1738 roskasihdit laippaliitännöin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto

Lisätiedot