Kotitalousvähennyksen edellytykset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitalousvähennyksen edellytykset"

Transkriptio

1 Kotitalousvähennyksen edellytykset Kotitalousvähennyksen saamisen kannalta on tärkeää, kuka on työn teettäjä, missä työ tehdään ja saadaanko samaan työhön tukea tai avustusta. Työn tehneen yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä. Kotitalousvähennyksen voi saada ainoastaan niin sanottu luonnollinen henkilö. Kuolinpesä voi saada vähennyksen vain kuolinvuodelta. Työn teettäjä ja tekijä Kotitalousvähennyksen saa vain niistä töistä, jotka vähennystä hakeva henkilö itse maksaa. Jos esimerkiksi työnantaja antaa luontaisetuna kotitalouspalveluita työntekijälleen, ei työntekijällä ole oikeutta kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennystä ei myöskään voi saada työstä, jonka tekee hakija itse tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuva henkilö. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös Verohallinnon palvelunumerosta Työn tekemispaikka Vähennyksen voi saada vain vakituisessa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Asunto voi olla omistustai vuokra-asunto, asunnon hallintatavalla ei ole merkitystä. Vähennyksen voi saada myös työstä, joka on tehty omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien tai näiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Omassa käytössä olevassa "kakkosasunnossa" tehdystä työstä vähennys voidaan myöntää, mutta sijoitusasunnossa tehty työ ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Tukien vaikutus Kotitalousvähennystä ei saa, jos samaa työtä varten on saatu omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea tai työnantajalle maksettavaa palkka- tai matalapalkkatukea. Kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli estää myös vähennyksen. Tuki estää vähennyksen kuitenkin vain siinä tapauksessa, että se on saatu juuri kyseistä työtä varten. Pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus ei estä kotitalousvähennyksen saamista. Korjausavustus valtion tai muun julkisyhteisön varoista Valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön varoista maksettu avustus estää kotitalousvähennyksen kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Avustus estää vähennyksen saamisen vain siitä työstä ja kohteesta, jota varten avustus on myönnetty. Jos esimerkiksi avustus on myönnetty omakotitaloon, se ei estä vähennystä kesämökin kunnossapito- ja perusparannustöistä.

2 Millaisesta työstä vähennyksen saa? Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät tavanomaista kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä, asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyötä tai tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyötä. Kotitaloustyö Esimerkkejä tavanomaisesta kotitaloustyöstä, joka oikeuttaa vähennykseen: ruuanlaitto siivous pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto. Myös seuraavat työt voidaan katsoa tavanomaiseksi kotitaloustyöksi, jos ne ovat osa vähennykseen oikeuttavaa tehtävää, esimerkiksi kodinhoitajan työtä: piha-alueen ja puutarhan hoito kaupassa käynti ja asiointi lemmikin ulkoiluttaminen. Tavanomaista kotitaloustyötä eivät ole esimerkiksi seuraavat työt: jätteiden kuljetus likakaivon tyhjennys muutto- tai kuljetuspalvelut erityistä ammattitaitoa vaativa suunnittelutyö, jonka tekee esim. sisustussuunnittelija, arkkitehti, insinööri tai muu vastaava henkilö. Hoiva- ja hoitotyö Tavanomaisella hoiva- ja hoitotyöllä tarkoitetaan huolenpitoa perheenjäsenestä. Esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu hoito ovat tavanomaista hoiva- ja hoitotyötä. Vähennystä ei saa niistä terveyden- ja sairaudenhoitopalveluista, joista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Tällaisia palveluita ovat muun muassa työt, jotka lääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti tai hieroja tekee asiakkaan kotona. Asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö Vähennykseen oikeuttavaa kunnossapito- ja perusparannustyötä ovat esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remonttityöt omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontti ulkorakennuksen maalaus. Uudisrakentaminen ja siihen verrattava täydennys- ja lisärakentaminen ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus ja kunnossapitotyö Vuoden 2009 alusta lähtien vähennykseen on oikeuttanut myös kodin tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien koneiden ja laitteiden asennustyö, korjaaminen ja huolto. Tieto- ja viestintälaitteita ovat esimerkiksi televisiot radiot digilaitteet tietokoneet ja niiden oheislaitteet. Muiden kodin koneiden ja laitteiden, kuten kylmälaitteiden tai astianpesukoneen, korjaus- ja asennustyö ei oikeuta kotitalousvähennykseen, ellei sitä tehdä osana suurempaa korjausurakkaa.

3 Näin haet kotitalousvähennystä Voit hakea kotitalousvähennystä kolmella tavalla. Joissakin tapauksissa voit ilmoittaa tiedot jo etukäteen verokorttia varten. Voit myös käyttää Palkka.fi-palvelua tai hakea kotitalousvähennystä veroilmoituksen yhteydessä joko verkossa tai paperilomakkeella. 1. Jos kotitaloustyö perustuu esimerkiksi pitempiaikaiseen siivoussopimukseen, voit pyytää vähennyksen hakiessasi verokorttia. Silloin vähennys vaikuttaa etukäteen koko vuoden veroprosenttiisi. Voit tilata uuden verokortin Verokortti verkossa -palvelussa. Verokortin voi tilata myös puhelimitse tai käymällä verotoimistossa. Jos vähennys on ilmoitettu verokorttihakemuksessa, Verohallinto merkitsee sen valmiiksi myös esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos tiedot ovat oikein, vähennystä ei tarvitse ilmoittaa uudestaan. Verokortti verkossa -palvelu: 2. Voit käyttää apunasi myös Palkka.fi-palvelua. Palkka.fi sopii erityisesti niille kotitalouksille, jotka ovat itse palkanneet työntekijän. Palkka.fi-palvelun avulla voit hoitaa myös tarvittavat palkanmaksuun liittyvät ilmoitus- ja maksuasiat. Myös Palkka.fi:n kautta saat tiedot veroilmoituksellesi. Palkka.fi:n kautta et voi kuitenkaan tehdä verokorttimuutosta. Uuden verokortin voit tilata erikseen. Palkka.fi-palvelu: 3. Voit vaatia kotitalousvähennystä veroilmoituksellasi. Tarvittavat tiedot voit ilmoittaa Veroilmoitus verkossa - palvelussa. Voit myös lisätä tiedot paperiselle veroilmoituslomakkeelle ja täyttää liitelomakkeen 14. Paperilomakkeet on toimitettava verotoimistoon. Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa. Veroilmoitus verkossa -palvelu: Kotitalousvähennyksen voi saada vain, jos työn tekevä yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Rekisteröinti kannattaa tarkistaa jo ennen sopimuksen tekemistä joko verotoimistosta tai Internetistä osoitteesta

4 Kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiössä Asunto-osakeyhtiön osakkaana (huoneiston omistajana) voit saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaalle. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Huoneiston omistaja voi kuitenkin saada kotitalousvähennyksen sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden tekeminen ei ole yhtiön vastuulla. Huoneiston sisäosat kuuluvat tavallisesti huoneiston omistajan kunnossapitovastuulle. Jos kuitenkin asunto-osakeyhtiö on päättänyt remontista ja rahat remonttiin on kerätty vastikkeina, on kyse yhtiön vastuulle kuuluvasta työstä. Tällaisesta vastikkeina maksetusta remontista ei voi saada kotitalousvähennystä. Myös yhtiön päättämän remontin yhteydessä voi kuitenkin saada kotitalousvähennyksen erikseen tilatuista lisätöistä, joita ei makseta yhtiövastikkeina. Jos osakas teettää omalla kustannuksellaan tällaisia lisätöitä, hän saa niistä kotitalousvähennyksen. Lisätöitä voivat olla esimerkiksi kylpyhuoneen laajennus tai ylimääräinen laatoitustyö, jotka omistaja tilaa ja maksaa asunto-osakeyhtiön teettämän putkiremontin yhteydessä. Jotta kotitalousvähennyksen voi saada, on töistä sovittava suoraan työn tekijän kanssa ja lisälasku maksettava suoraan tekijälle.

5 Kotitalousvähennyksen laskeminen Kotitalousvähennyksen laskeminen riippuu siitä, oletko maksanut työstä palkkaa työntekijälle vai korvauksen yritykselle laskua vastaan. Jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 45 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Vuonna 2012 kotitalousvähennystä voi saada enintään euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat saada yhteensä euron vähennyksen. Vuonna 2011 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä oli euroa. Jos olet vuonna 2011 ostanut työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 60 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos olet palkannut henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 30 % vuonna 2011 maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Yritykselle työstä maksettavan korvauksen täytyy olla yli 223 euroa (vuonna euroa), jotta omavastuu ylittyisi. Jos molemmat puolisot hakevat kotitalousvähennystä, vähennetään omavastuu molempien osuudesta erikseen. Vähennyksen saa vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen enimmäismäärä ja omavastuu ovat samat riippumatta siitä, ostetaanko palvelu yritykseltä vai palkataanko työhön työntekijä. Kotitalousvähennys myönnetään työkorvauksen, palkan tai palkan sivukulujen maksuvuonna. Jos esimerkiksi maksat palkan ja sen sivukulut eri vuosina, vähennyskin jakautuu kahdelle vuodelle. Esimerkki: Tekijänä yritys Ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle maksetaan työkorvausta siivouksesta euroa. Vuonna 2012 työstä on vähennyskelpoista 45 % eli 900 euroa (0, euroa). Omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää 800 euroa (900 euroa 100 euroa). Vuonna 2011 työstä on vähennyskelpoista 60 % eli euroa (0, euroa). Omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 200 euroa 100 euroa). Vuonna 2012 enimmäisvähennyksen eli euron vähennyksen saa, jos ostaa yrityksiltä palveluita niin, että työn osuus on euroa. (45 % euroa = euroa omavastuu 100 euroa = 1 999,70 euroa). Vuonna 2011 enimmäisvähennyksen eli euron vähennyksen saa, jos on ostanut yrityksiltä palveluita niin, että työn osuus on euroa. (60 % euroa = euroa omavastuu 100 euroa = 2 999,60 euroa). Esimerkki: Palkattu työntekijä Lastenhoitajalle maksetaan vuoden aikana palkkaa euroa. Palkan sivukulut ovat 22 %. Vuonna 2012 Palkasta (brutto) on vähennyskelpoista 15 % eli 525 euroa (0, euroa). Sivukulut eli 770 euroa (0, euroa) saa vähentää kokonaan. Yhteensä vähennyskelpoisia kuluja on euroa. Omavastuuosuuden vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 295 euroa 100 euroa). Vuonna 2011 Palkasta (brutto) oli vähennyskelpoista 30 % eli euroa (0, euroa). Sivukulut eli 770 euroa (0, euroa) saa vähentää kokonaan. Yhteensä vähennyskelpoisia kuluja on euroa. Omavastuuosuuden vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 820 euroa 100 euroa). Vuonna 2012 jos työn tekee palkattu henkilö ja palkan sivukulut ovat 22 prosenttia, täyden vähennyksen saa noin euron suuruisilla kustannuksilla. (15 % euroa + 22 % euroa 100 euroa = 1 999,75 euroa). Vuonna 2011 jos työn teki palkattu henkilö ja palkan sivukulut olivat 22 prosenttia, täyden vähennyksen saa noin euron suuruisilla kustannuksilla. (30 % euroa + 22 % euroa 100 euroa = 2 999,72 euroa).

6 Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt Taulukot on tarkoitettu helpottamaan vähennyskelpoisuuden arvioimista. Työn laadun lisäksi täytyy myös muiden kotitalousvähennyksen edellytysten täyttyä. Taulukkoon on koottu kotona tai vapaa-ajan asunnossa tehtäviä töitä. Kaikki työt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, vaikka työ tapahtuisikin verovelvollisen kotona. Tavanomainen kotitalous-, hoiva ja hoitotyö Asunnon siivous Digiboksin asennus Haravointi Huonekalujen kokoaminen asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Huonekalujen verhoilu Juhlien pito kotona (kotona tapahtuva työn osuus) Jätteiden kuljetus Kaupassa käynti, kun se on osa muuta, kotona tapahtuva työtä Koiran yms. ulkoiluttaminen (kun se on osa muuta, laajempaa vähennyksen oikeuttavaa työtä, vaikka työ ei sananmukaisesti tapahdukaan verovelvollisen kotona). Kotiunikoulu (alan ammattilainen tulee kotiin ohjaamaan perhettä nukkumisrytmissä ym.) Kotona tapahtuva vaatehuolto (pesu, silitys, korjaus) Kukkien kastelu Lasten hoito verovelvollisen asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Lumityöt Muusikko/ orkesteri kotijuhlia varten (esim. häät, syntymäpäivät) Muuttopalvelu ja muuttoon liittyvä pakkauspalvelu Pianonviritys Pihapuiden kaato tai karsinta Polttopuiden hakkuu pihapiirissä Puutarhan hoito, istutustyöt Rikkaruohojen kitkentä Ruoanlaitto Oikeus vähennykseen Ei vähennysoikeutta

7 Ruohonleikkuu Suunnittelutyö, ks. kuitenkin verohallituksen ohjetta 185/32/2009 Taikuri / pelle kotijuhlia varten (esim. lasten syntymäpäivät) Tietokoneen puhdistus, asennus ja huolto Tietokoneohjelmien asennus ja päivitys, ohjelmien ja tiedostojen virustarkistus Tuholaisten torjunta Turvapuhelinkäynti kotona Työkustannukset tarjoilusta- ja ruoanlaitosta kotijuhlissa asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Palveluseteli käytössä samaan työhön (ei merkitystä onko käyttänyt vai ei) Vartija käy katsomassa, että tyhjillään olevalla mökillä on kaikki kunnossa Asunnon tai vapaa- ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö Aidan rakentaminen Antennin kääntäminen katolla Asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö (ei uudisrakentamisesta) Asunnon maalaus Asunto tyhjillään remontin aikana, remontin jälkeen asunto ei omassa käytössä Autotallin korjaus, ei hallita omilla osakkeilla, vastuu siirretty osakkaille Autotallin korjaus, ei hallita omilla osakkeilla, vastuuta ei siirretty osakkaille Autotallin korjaus, hallitaan omilla osakkeilla, sisäpuolinen työ Autotallin korjaus, hallitaan omilla osakkeilla, ulkopuolinen työ (esim.oven ulkopuoli) Grillikatoksen/ulkokeittiön rakentaminen Hellan hormin massaus Ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto (KHO /1803) Oikeus vähennykseen Ei vähennysoikeutta

8 Kuolinpesä remontoi vainajan huoneistoa ja maksaa laskun Keskuspölynimurin asennus Kesämökin kunnossapito- ja perusparannustyö (jos ei ole uudisrakentamista) Kodinkoneiden asennus (kun ei osana esim. keittiöremonttia) Kuntotarkastukset, jos osa remonttia Laiturin nosto Laiturin rakentaminen, jos tapahtuu pihapiirissä Lasten lisäopetus kotona (KVL 035/2010) Leikkimökin rakentaminen Likakaivon tyhjennys Lukkojen vaihto/sarjoitus as- oy:ssä (vastuu yhtiöllä) Lämmitysjärjestelmän asennus ja purku Lämmityskattilan puhdistus ja hyötysuhdemittaus (KHO /1803) Lämmityskattilan öljypolttimon huolto (KHO /1803) Murtohälytyslaitteiden asennus Nuohous Osakkaan huoneiston vieressä oleva ulkovarasto (yhtiöjärjestyksessä vastuu yhtiöllä) Paljun tai muun sellaisen ammeen rakentaminen terassille tai ulos Parvekelasien asennus, jos osakkaan vastuulla Parveketyö as oy.ssä, korjataan rakenteita, yhtiöjärjestyksessä yhtiön vastuulla Parveketyö as oy:ssä maalaus, yleensä pintatyö, osakkaan vastuulla Pation rakentaminen (kattamaton) Piha- alueen laatoitus- tai asfaltointityöt Porakaivon puhdistus Porakaivon rakentaminen Rannan ruoppaus

9 Saunan rakentaminen huoneistoon/kiinteistöön Siltä osin kuin vakuutusyhtiö on korvannut työstä suoritetun määrän Tapetin vaihto Tien rakentaminen tontin osuudelta Turvalukon asennus Työ, johon on saatu energia- avustusta (avustusta ei vähennetä kustannuksista) Uima- altaan rakentaminen Uudisrakentaminen kaikissa tilanteissa Jos vastuunjakoa on asunto-osakeyhtiön ja osakkaan välillä muutettu yhtiöjärjestyksellä, mutta yhtiöjärjestystä ei ole rekisteröity kaupparekisteriin, ei osakkaalla ole oikeutta kotitalousvähennykseen vaikka kunnossapitovastuu olisi siirretty

Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry

Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry Kotitalousvähennys ja päivähoitopalvelut Palveleva Helsinki -hanke 31.3.2010 Satu Grekin Veroasiantuntija Suomen Yrittäjät ry 8.4.2010 1 Kotitalousvähennys pähkinänkuoressa 1. Kotona 2. Tavanomainen hoito-

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisovähennys Saat vähentää kuluja, jotka ovat aiheutuneet

Lisätiedot

Tavanomaista kotitaloustyötä vai asunnon kunnossapito- tai perusparannustöitä?

Tavanomaista kotitaloustyötä vai asunnon kunnossapito- tai perusparannustöitä? KOTITALOUSVÄHENNYS Yleistä Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Puolisoista vähennyksen voi saada kumpikin erikseen. Tavanomainen kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö nousi 2300 euroon henkilöä kohden. Asunnon

Lisätiedot

Mikä on kotitalousvähennys?

Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennys Mikä on kotitalousvähennys? Verosta tehtävä vähennys pienentää maksettavan veron määrää on henkilökohtainen poikkeuksena puolisoiden välinen vähennysoikeus Saat vähentää osan kuluista,

Lisätiedot

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto

Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida. Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Remontti kotona, mitä veroasioita pitää huomioida Harri Rajala Lakimies Veronmaksajain keskusliitto Kotitalousvähennys remonttityöstä Vakituisen ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöiden

Lisätiedot

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy

KOTITALOUS- VÄHENNYS. Aalto Hoivapalvelut Oy KOTITALOUS- VÄHENNYS Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa? Kun hankit palveluita kotiin, esimerkiksi siivouspalvelua yritykseltä, saat vähentää yritykselle maksetusta summasta osan verotuksessa. Kotitalousvähennystä

Lisätiedot

Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys

Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys Tervetuloa verkkoseminaariin: Kotitalousvähennys Sisältö Mikä on kotitalousvähennys? Kotitalousvähennyksen edellytyksiä Milloin ei voi saada vähennystä? - esimerkkiluettelo Paljonko voi saada kotitalousvähennystä?

Lisätiedot

Veroinfoa senioreille. SeniorSurf 2017

Veroinfoa senioreille. SeniorSurf 2017 Veroinfoa senioreille SeniorSurf 2017 Hoidatko asioitasi tietokoneella? Jos, niin onko käytössäsi pöytäkone tabletti älypuhelin Minkä asioiden hoitamiseen erityisesti tarvitset tukea? Hoida veroasiasi

Lisätiedot

Kotitalousvähennys nyt ja tulevaisuudessa. Kotityöpalvelupäivät 22.1.2012 Mirjami Laitinen

Kotitalousvähennys nyt ja tulevaisuudessa. Kotityöpalvelupäivät 22.1.2012 Mirjami Laitinen Kotitalousvähennys nyt ja tulevaisuudessa Kotityöpalvelupäivät 22.1.2012 Mirjami Laitinen Kotitalousvähennyksen historiaa Ajalla 1.10.1997-31.12.2000 kokeilu kotitaloustyön väliaikainen verotuki 2 tapaa

Lisätiedot

PALVELUJA kohtuuhintaisesti ja vastuullisesti

PALVELUJA kohtuuhintaisesti ja vastuullisesti PALVELUJA kohtuuhintaisesti ja vastuullisesti ELIAS.fi kodin palvelujen tori Taija Härkki 1 Tulevien eläkeläisten kuvauksia Itsenäisesti ikääntyneenä Hyvä elinympäristö Huono elinympäristö Lähde: Kuluttajatutkimuskeskuksen

Lisätiedot

Vuoden 2012 korjaus ja energia avustukset. Eeva Liisa Anttila, asuntotoimi

Vuoden 2012 korjaus ja energia avustukset. Eeva Liisa Anttila, asuntotoimi Vuoden 2012 korjaus ja energia avustukset Eeva Liisa Anttila, asuntotoimi Laki avustuksista 1184/2005, muutokset 1059/2008 JA 1254/2010 Valtionavustuslaki 688/2001 Asetukset 128/2006, muutokset 115/2008,

Lisätiedot

KORJAUSAVUSTUKSET VETERAANINEUVOTTELU 13.01.2014

KORJAUSAVUSTUKSET VETERAANINEUVOTTELU 13.01.2014 KORJAUSAVUSTUKSET VETERAANINEUVOTTELU 13.01.2014 KORJAUSAVUSTUKSET KEURUULLA 2013 Keuruun kaupunki myönsi asuntorahaston (ARA) kaupungille osoittamasta määrärahasta v. 2013 vanhusten asuntojen korjaukseen

Lisätiedot

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet

Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Ensiasunnon ostajan vero-ohjeet Hanna Silander Lakimies Veronmaksajain Keskusliitto ry 15.3.2017 Oman asunnon ostaminen ja verotus Rahoitus Säästöt Laina Lahja Asunnon ostaminen Varainsiirtovero / ensiasunnon

Lisätiedot

Palveluja kotiin arvonlisäverottomasti ja kotitalousvähennystä hyödyntäen

Palveluja kotiin arvonlisäverottomasti ja kotitalousvähennystä hyödyntäen Palveluja kotiin arvonlisäverottomasti ja kotitalousvähennystä hyödyntäen MMM Taija Härkki p. 0400 432 585 Perustuslaki Jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon Julkisen vallan on turvattava

Lisätiedot

Palveluja kotiin - vuonna 2015?

Palveluja kotiin - vuonna 2015? Palveluja kotiin - vuonna 2015? MMM Taija Härkki p. 0400 432 585 1 2 3 Perustuslaki Jokaisella on oikeus välttämättömään huolenpitoon Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaalipalvelut

Lisätiedot

Kotitalousvähennys. http://vero.fi/fi-fi/syventavat_veroohjeet/henkiloasiakkaan_tuloverotus/kotitalousvah...

Kotitalousvähennys. http://vero.fi/fi-fi/syventavat_veroohjeet/henkiloasiakkaan_tuloverotus/kotitalousvah... Sida 1 av 42 Etusivu > Syventävät vero-ohjeet > Henkilöasiakkaan tuloverotus > Kotitalousvähennys Kotitalousvähennys Antopäivä: 24.1.2014 Diaarinumero: A218/200/2013 Voimassaolo: Toistaiseksi Valtuutussäännös:

Lisätiedot

Mitä arjen jokapäiväinen apu maksaa? VERO2013 Tutkija Taija Härkki

Mitä arjen jokapäiväinen apu maksaa? VERO2013 Tutkija Taija Härkki Mitä arjen jokapäiväinen apu maksaa? VERO2013 Tutkija Taija Härkki VERO2013 Palveluja kotiin vai koti palvelujen luokse Kas siinä pulma! 3 13.3.2013 copyright@www.elias.fi.2013. Palveluja Kotiin siivousta,

Lisätiedot

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Taija Härkki p. 0400 432 585 1 Arvokkaan vanhenemisen puolesta 2 3 Palvelut kunnalta tai yksityisiltä 1) julkisena

Lisätiedot

Paljonko peltikaton maalaus maksaa?

Paljonko peltikaton maalaus maksaa? Paljonko peltikaton maalaus maksaa? Peltikaton hinta Peltikaton maalaus maksaa keskimäärin 5000-8000 Peltikaton maalauksen hintaan vaikuttavat tekijät Pohjatöiden määrä, hilseilevä maali ja ruosteen poisto

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE Sivu 2 / 6 SISÄLLYSLUETTELO 1. MITÄ PALVELUSETELI TARKOITTAA?... 3 SUONENJOEN KAUPUNGILLA KÄYTÖSSÄ OLEVAT PALVELUSETELIT...

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot

Vastaukset Hyödynnä kotitalousvähennys -verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin

Vastaukset Hyödynnä kotitalousvähennys -verkkoseminaarissa kysyttyihin kysymyksiin Vastaukset Hyödynnä kotitalousvähennys -verkkoseminaarissa 27.4. kysyttyihin kysymyksiin Olen ostanut osakkeen, johon poikani muuttaa. Asuntoon tehdään kylpyhuoneremontti. Saanko kotitalousvähennyksen?

Lisätiedot

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Taija Härkki p. 0400 432 585 1 copyright@taija härkki.2019 Arvokkaan vanhenemisen puolesta 2 copyright@taija härkki.2019

Lisätiedot

Palveluja Kotiin Arvonlisäverottomat palvelut

Palveluja Kotiin Arvonlisäverottomat palvelut Palveluja Kotiin Arvonlisäverottomat palvelut Taija Härkki p. 0400 432 585 1 2 Palveluja Kotiin www.elias.fi 3 Kodin ostopalvelujen kehittäjä ( kuluttajavirasto, opetushallitus, verohallitus, sosiaali-

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4. Palveluseteli. ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:4 Palveluseteli ohjeita käyttäjälle SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1505-1 Painosmäärä: 10.000 kpl Taitto: AT-Julkaisutoimisto

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS JA EDUSKUNTA-ALOITTEET

HALLITUKSEN ESITYS JA EDUSKUNTA-ALOITTEET VALTIOVARAINVALIOKUNNAN MIETINTÖ 37/2002 vp Hallituksen esitys laiksi tuloverolain 127 a :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä joulukuuta 2002 lähettänyt valtiovarainvaliokuntaan

Lisätiedot

TUKIPAKETIN VEROTUS JA

TUKIPAKETIN VEROTUS JA TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS Verohallinto Sisällys Tukipaketin verotus Tukipaketin verotus Tulontasaus ansiotulojen verotuksessa (Verohallinnon ohje 7.9.2015) Verokortin hakeminen Vero.fi-sivuston

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

Palveluja Kotiin -passin suoritus

Palveluja Kotiin -passin suoritus REMONTTIA ja SIIVOUSTA KOTEIHIN turvallisesti ja taloudellisesti Palveluja Kotiin -passi Taija Härkki 1 Palveluja Kotiin -passin suoritus Ennakkolukemisto Koulutustilaisuus oppilaitoksessa Kouluttajina

Lisätiedot

Laki. tuloverolain muuttamisesta

Laki. tuloverolain muuttamisesta Laki tuloverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tuloverolain (1535/1992) 54 d :n 2 momentti, 80 :n 9 kohta, 92 :n 26 kohta, 95 :n 1 momentin 1 kohta, 96 a :n 1 momentti, 100 :n

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito. siirtyy OmaVeroon vero.fi/omavero

Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito. siirtyy OmaVeroon vero.fi/omavero Henkilöasiakkaiden veroasioiden hoito siirtyy OmaVeroon 2018-2019 vero.fi/omavero Palvelumme siirtyy vahvasti digitaalisiin kanaviin PAPERIPOSTI PAPERIPOSTI KÄYNNIT VEROTOIMISTOSSA KÄYNNIT VEROTOIMISTOSSA

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus

Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityisen perhepäivähoitajan verotus Yksityinen päivähoidon tuottaja Päivähoidon tuottajalla tarkoitetaan henkilöä tai yhteisöä, joka tarjoaa päivähoitotoimintaa korvausta vastaan. Päivähoidon tuottaja

Lisätiedot

Opettajien tulonhankkimiskulut

Opettajien tulonhankkimiskulut Opettajien tulonhankkimiskulut Mitä tulonhankkimiskulut ovat? Tulonhankkimiskulut ovat kuluja, jotka liittyvät välittömästi tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen. Samasta kulusta osa voi liittyä tulonhankintaan

Lisätiedot

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut

Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Miten toimin, kun haluan ostaa kotiini palveluja edullisesti? Arvonlisäverottomat palvelut Taija Härkki p. 0400 432 585 1 copyright@taija härkki.2019 www.elias.fi Kodin palvelujen kehittäjä (kuluttajavirasto,

Lisätiedot

Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu

Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu Taija Härkki p. 0400 432 585 1 Palveluja Kotiin elias.fi 2 v 1995 Koko Suomi Kodin ostopalvelujen kehittäjä ja

Lisätiedot

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto

Maksuton palkanlaskentaohjelma. Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Maksuton palkanlaskentaohjelma Anna-Maija Lahti, ylitarkastaja, Verohallinto Palkka.fi on maksuton palvelu yrityksille ja kotitalouksille, jotka maksavat palkkaa. Palvelu laskee palkan sivukuluineen, muodostaa

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Vuokratulojen verotus

Vuokratulojen verotus Vuokratulojen verotus Tutustu asunnon vuokratulojen verotukseen Suunnitteletko asunnon vuokraamista? Vuokraatko asuntoa jo nyt? Aiotko lopettaa vuokraamisen? Tästä aineistosta saat selville, kuinka maksat

Lisätiedot

Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja

Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja 1 Myyntitulo -28 % -Vero nettotulosta -Metsätalouden alijäämä -Vähennys muista pääomatuloista -Alijäämähyvitys ansiotulosta Arvonlisävero -Puunostaja maksaa, metsänomistaja tilittää -Itse maksetut alv:t

Lisätiedot

Postin kotipalvelut. Internal

Postin kotipalvelut. Internal Postin kotipalvelut Tarjoamme kotipalveluverkoston ja monipuoliset palvelut koko Suomeen PALVELUT KILPAILUEDUT HOIVA KIINTEISTÖ TURVA Paikallinen läsnäolo ja tehokkuus Lyhyet palvelut tehokkaasti Luotettava

Lisätiedot

HE 140/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 140/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 140/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tuloverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia lisäämällä siihen säännökset verosta

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi. Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi. Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta Tilapäistä ja lyhytaikaista apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitoapu on tarkoitettu

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana

Kotitalous työnantajana Vakuuta vaivatta Eterassa Kotitalous työnantajana Hyödy Eteran asiakkuudesta Ajantasaiset maksut ja alennukset Osaava palvelu ja joustava asiointi Kätevät laskurit työnantajan ajan apuna Vaivattomat verkkopalvelut.

Lisätiedot

PALVELUSETELIOPAS HUITTINEN Kotihoitotoimisto Särkimyskoskenkatu 3 B, 32700 Huittinen p. 044 560 4246

PALVELUSETELIOPAS HUITTINEN Kotihoitotoimisto Särkimyskoskenkatu 3 B, 32700 Huittinen p. 044 560 4246 PALVELUSETELIOPAS HUITTINEN Kotihoitotoimisto Särkimyskoskenkatu 3 B, 32700 Huittinen p. 044 560 4246 päivitetty 3.9.2015 2 MIKÄ ON PALVELUSETELI? Palveluseteli on kunnan viranhaltijan myöntämä avustussitoumus,

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Kotitalous. työnanta

Kotitalous. työnanta Vakuuta vaivatta Eterassa Kotitalous työnantajana uudesta ran asiakk Hyödy Ete maksut ja jantasaiset Aja se t lennukse ale ava sta ja joust lvelu ja saava palv Osa ointi sio asi jan taja työnanta ritt

Lisätiedot

TYÖELÄKEASIAT HOIDAT HELPOSTI ILMARISESSA KUN MAKSAT PALKKAA, OLET TYÖNANTAJA

TYÖELÄKEASIAT HOIDAT HELPOSTI ILMARISESSA KUN MAKSAT PALKKAA, OLET TYÖNANTAJA KOTITALOUS TYÖNANTAJANA 2018 1 TYÖELÄKEASIAT HOIDAT HELPOSTI ILMARISESSA Ilmarinen on osaava kumppanisi työeläkeasioissa. Verkkosivuillamme hoidat työntekijöiden työeläkevakuutukset helposti ja nopeasti.

Lisätiedot

Palveluja kotiin. Kotitalousvähennys ja kuluttajaoikeudet hyödyntäen. Ehkä arvonlisäverottomasti.

Palveluja kotiin. Kotitalousvähennys ja kuluttajaoikeudet hyödyntäen. Ehkä arvonlisäverottomasti. Palveluja kotiin. Kotitalousvähennys ja kuluttajaoikeudet hyödyntäen. Ehkä arvonlisäverottomasti. Taija Härkki p. 0400 432 585 Lainsäädäntöä elämisen ja olemisen kaitsentaan riittää.. 3 Perustuslaki,

Lisätiedot

AJANKÄYTTÖTUTKIMUS 1999-2000 PÄÄ- JA SIVUTOIMINTO 2.8.2000 0 HENKILÖKOHTAISET TARPEET. 000 Erittelemättömät henkilökohtaiset tarpeet

AJANKÄYTTÖTUTKIMUS 1999-2000 PÄÄ- JA SIVUTOIMINTO 2.8.2000 0 HENKILÖKOHTAISET TARPEET. 000 Erittelemättömät henkilökohtaiset tarpeet 2.8.2000 AJANKÄYTTÖTUTKIMUS 1999-2000 PÄÄ- JA SIVUTOIMINTO 0 HENKILÖKOHTAISET TARPEET 000 Erittelemättömät henkilökohtaiset tarpeet 01 Nukkuminen 010 Erittelemätön nukkuminen 011 Nukkuminen 012 Valvominen

Lisätiedot

Muutoksia varainsiirtoverotukseen

Muutoksia varainsiirtoverotukseen Muutoksia varainsiirtoverotukseen 1.11.2019 Muutokset lyhyesti Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuu 1.11.2019 alkaen Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan

Lisätiedot

Ajankohtaista verottajalta. Lahti-Mukkulan rotaryklubi 22.5.2008 Hannu Varpila

Ajankohtaista verottajalta. Lahti-Mukkulan rotaryklubi 22.5.2008 Hannu Varpila Ajankohtaista verottajalta Lahti-Mukkulan rotaryklubi Hannu Varpila Tämän esityksen sisältö Mitä uutta on Verohallinnossa ja sen asiakaspalvelussa? Päijät-Hämeen verotoimiston kuulumisia Verotuksen suuntauksia

Lisätiedot

Uutta ja vanhaa verotuksesta Minä ja tiede -luento 8.-10.12.2015

Uutta ja vanhaa verotuksesta Minä ja tiede -luento 8.-10.12.2015 Professori, ma. Juha Lindgren Uutta ja vanhaa verotuksesta Minä ja tiede -luento 8.-10.12.2015 Kauppatieteellinen tiedekunta Tutkimusryhmästä ja oppiaineesta Talousoikeudellisen informaation tutkimusryhmä

Lisätiedot

Asiakkaan palveluseteliopas Tilapäisen ja Säännöllisen kotihoidon palveluista

Asiakkaan palveluseteliopas Tilapäisen ja Säännöllisen kotihoidon palveluista Asiakkaan palveluseteliopas 2016-2017 Tilapäisen ja Säännöllisen kotihoidon palveluista Asiakasopas/Palveluseteli 1 (4) Mikä palveluseteli on? Palveluseteli on vaihtoehtoinen tapa järjestää sosiaali- ja

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen Uusi yritys ja rekisteröityminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä on YTJ? Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä Verohallituksen ja Patentti- ja rekisterihallituksen yhdessä ylläpitämä tietojärjestelmä

Lisätiedot

Lahti. Lahti - Korjaus- ja remonttipalvelut. Aada ja Aatos Oy. AH Jokiniemi Tmi. Akson Hoivapalvelut / Kotipalvelu Cave Ky. Lahti

Lahti. Lahti - Korjaus- ja remonttipalvelut. Aada ja Aatos Oy. AH Jokiniemi Tmi. Akson Hoivapalvelut / Kotipalvelu Cave Ky. Lahti Vapaudenkatu 23 B, 15140 - (03) 818 5555 17.10.2017 - Korjaus- ja remonttipalvelut Aada ja Aatos Oy Kurukatu 6 15950 0400 503 221 kotihoitoaada@gmail.com mökkitalkkaripalvelut 39,00 / tunti (sis. alv)

Lisätiedot

Kuusitie 14, KLAUKKALA

Kuusitie 14, KLAUKKALA Isännöitsijätoimisto Lahex Oy ISA Kuusitie 14, 01840 KLAUKKALA www.lahex.fi Ilmoitus huoneiston kunnossapito- ja muutostöistä Huom! Muutostyötä ei tule ja saa aloittaa missään muodossa, ennen kuin taloyhtiö

Lisätiedot

Rivitalokaksio. Hattula, Parola, Kuusitie 5C 2h, k, psh, s, 62,5m². Rakennusvuosi

Rivitalokaksio. Hattula, Parola, Kuusitie 5C 2h, k, psh, s, 62,5m². Rakennusvuosi Rivitalokaksio Hattula, Parola, Kuusitie 5C 2h, k, psh, s, 62,5m² Rakennusvuosi Myyntihinta 115000 Velaton hinta 115 000 Kaunis ja tunnelmallinen rivitalokaksio hyvinhoidetussa taloyhtiössä! Tilava ja

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin 2.11.2016 1.9. - 30.11.2016 erikoistarjoukset Etupisteitä voi käyttää kodin kunnostukseen, sisustukseen tai tarvikkeisiin. Kerralla on lunastettava vähintään viisisataa (500) tuhat (1000) pistettä. Kaikissa

Lisätiedot

Palveluseteli verotuksessa

Palveluseteli verotuksessa Etusivu > Syventävät vero-ohjeet > Verohallinnon ohjeet > 2013 > Palveluseteli verotuksessa sidan på svenska Palveluseteli verotuksessa Antopäivä: 17.6.2013 Diaarinumero: A78/200/2012 Voimassaolo: 17.6.2013

Lisätiedot

Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä

Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä Linjasaneeraus kulusta investoinniksi Isännöintiliiton palkitsema EMC EMATOR on kehittänyt linjasaneeraukseen uudenlaisen kokonaispalvelun,

Lisätiedot

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi

HENKILÖASIAKKAAT. Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas ILMOITA VERKOSSA. vero.fi/veroilmoitus. verovuosi ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2012 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Itä- Suomen LVI-Palvelu Oy

Itä- Suomen LVI-Palvelu Oy Itä- Suomen LVI-Palvelu Oy Olemme kolmen yrittäjän perustama yhtiö, ja jokainen meistä työskentelee erittäin aktiivisesti asennuspalveluissa. Tällä varmistamme erittäin tarkan laadunvalvonnan. Olemme valtuutettu

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT

Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT ILMOITA VERKOSSA vero.fi/veroilmoitus Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöopas HENKILÖASIAKKAAT verovuosi 2015 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/lomakkeet/veroilmoitus SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA

Lisätiedot

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Haapajärvi Kohdenumero 608195 3 h, k, ph, 74,0 m² Kov. 1970 Energialuokka D 2007 Mh. 64 000,00 Vh. 64 000,00 Mussulantie 5. Myynnissä heti vapaa rivitalokolmio läheltä kouluja ja keskustaa! Asunnossa

Lisätiedot

Freelancer verottajan silmin

Freelancer verottajan silmin Sopimus olennainen: Työsopimus -> työsuhde -> palkka ja työlainsäädäntö Ei työsuhdetta -> työkorvaus (poikkeuksena tietyt henkilökohtaiset palkkiot) Työsuhteessa lait ja TES määrittelevät tarkkaan useita

Lisätiedot

Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS

Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS Pieksämäen kaupunki PALVELUSETELIOPAS SISÄLLYS 1. PERUSTIETOA PALVELUSETELISTÄ 3 2. PIEKSÄMÄELLÄ KÄYTÖSSÄ OLEVAT PALVELUSETELIT 4 2.1 Kotihoidon palveluseteli 4 2.2 Omaishoidon vapaapäivien palveluseteli

Lisätiedot

TILAAJAVASTUU.FI - YRITYSRAPORTTI Yritystiedot Yrityksen nimi

TILAAJAVASTUU.FI - YRITYSRAPORTTI Yritystiedot Yrityksen nimi Sivu 1 / 5 TILAAJAVASTUU.FI YRITYSRAPORTTI Yritystiedot Yrityksen nimi Kipasu Oy Ytunnus 22501009 Raportin hakupäivämäärä 30.10.2013 Raportti voimassa asti 18.11.2013 Tietolähteiden perusteella yritys

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitotoiminta apunasi Tiedote perheelle hoitajan kotiin palkkaamisesta Tilapäistä ja lyhytaikaista apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitoapu on tarkoitettu

Lisätiedot

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille

Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen. Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Vuoden 2016 vuosi-ilmoitukset ja niiden korjaaminen Ohjeita paperi- ja verkkolomakeilmoittajille Ohjeita tiedostona ilmoittajille Mitkä ilmoitukset? Työnantajan tai suorituksen maksajan vuosiilmoitus Rajoitetusti

Lisätiedot

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008

PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 18.11.2008 PALKKA.FI-PALVELUUN MUUTOKSIA 18.11.2008 Työntekijän kielivalinta Työntekijän sekä työ- ja tekijänoikeuskorvauksen saajan tietoihin on lisätty kielitieto. Palkkalaskelma ja korvauksensaajan

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt - hanke Päivi Ylitalo: Poromiehen verotus -maatalouden veroilmoitus- Toukokuu 2010 Lapin ammattiopisto www.poroverkko.wikispaces.com Paliskuntain yhdistys

Lisätiedot

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015

Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä. Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Lentopalloliitto/ETR Varala 26.9.2015 Erotuomarin palkkioprosessin vaiheet 1. Erotuomari saa verohallinnolta sivutuloverokortin

Lisätiedot

Personal trainerin verotus

Personal trainerin verotus Personal trainerin verotus Personal Trainerin verotus Tässä esityksessä: Tärkeitä asioita palkansaajan verotuksesta Hyödyllistä tietoa yrittäjille Käytännönneuvoja vähennyksistä Tutustumisen arvoisia linkkejä

Lisätiedot

Nurmijärvi, Klaukkala Kohdenumero h,k,s,var,at, 109,7 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Nurmijärvi, Klaukkala Kohdenumero h,k,s,var,at, 109,7 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Paritalo Nurmijärvi, Klaukkala Kohdenumero 606253 4h,k,s,var,at, 109,7 m² Kov. 1984 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 198 000,00 Vh. 198 000,00 Koivusillantie 46. Tilava paritalokoti Toivolan rauhallisella alueella.

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki Isännöintiliitto Uusi asunto-osakeyhtiölaki Tietoa taloyhtiön päättäjille Osakkaat yhtiökokoukseen.... Lisää suunnitelmallisuutta ja avoimuutta... Taloyhtiön vuoden kohokohta on yhtiökokous. Tarkoitus

Lisätiedot

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Yhteislautakunnan liite nro 14 / 26.1.2012 PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Perusturvan yhteislautakunta 22.1.2009 7 26.1.2012 14 2 Palvelusetelin käyttö JJR-kunnissa Kunnalla

Lisätiedot

Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa

Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Taloyhtiö 2013 Korjaus- ja kunnossapitovastuut Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa KORJAUS- JA KUNNOSSAPITOVASTUU Asunto-osakeyhtiölaki määrittää yhtiön ja osakkeenomistajan

Lisätiedot

Kokemäki, Keskusta Kohdenumero h,k,s, 76,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Kokemäki, Keskusta Kohdenumero h,k,s, 76,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Kokemäki, Keskusta Kohdenumero 604963 3h,k,s, 76,5 m² Kov. 1990 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 109 000,00 Vh. 109 000,00 Puhdistamontie 5 as 1. Siisti, kodikas, hyvän pohjaratkaisun omaava päätyhuoneisto

Lisätiedot

Karstula Kohdenumero h,kk, 36,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Karstula Kohdenumero h,kk, 36,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Karstula Kohdenumero 629244 1h,kk, 36,0 m² Kov. 1975 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 32 000,00 Vh. 32 000,00 Rinnetie 8. Mustanlammen rantamaisemissa siistikuntoinen ja viihtyisä yksiö, joko omaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä Palveleva Helsinki -hankkeen infotilaisuus, Papa Giovanni 29.1.2009 Veroasiantuntija Satu Grekin, Suomen Yrittäjät 10.2.2009 1 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa

Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa Kunnossapitovastuu juridiikkaa ja tekniikkaa Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri Arto Kemppainen LVI asiantuntija Kuvat Vastuunjakotaulukko 2017 Yhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuu

Lisätiedot

Jämsä, Keskusta Kohdenumero h+k+s+autokatos, 75,0 m² Kov Energialuokka G 2013 Mh ,00 Vh ,00

Jämsä, Keskusta Kohdenumero h+k+s+autokatos, 75,0 m² Kov Energialuokka G 2013 Mh ,00 Vh ,00 Kerrostalo Jämsä, Keskusta Kohdenumero 633537 3h+k+s+autokatos, 75,0 m² Kov. 2000 Energialuokka G 2013 Mh. 129 000,00 Vh. 129 000,00 Säterintie 22. Heti vapaa ensimmäisen kerroksen valoisa päätyhuoneisto

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Johdanto. 2 NY Vuosi yrittäjänä ja NY Start Up -ohjelmat. 3 Tuloverotus. 3.1 Harjoitusyritystoiminnasta saadun tulon verottaminen

Johdanto. 2 NY Vuosi yrittäjänä ja NY Start Up -ohjelmat. 3 Tuloverotus. 3.1 Harjoitusyritystoiminnasta saadun tulon verottaminen Johdanto Nuori Yrittäjyys ry (NY) tarjoaa opinto-ohjelmia oppilaille ja opiskelijoille, jotka haluavat kokeilla yritystoimintaa ja oppia työelämässä tarvittavia taitoja. Opetusmenetelmiä käytetään perusasteen,

Lisätiedot

Huittinen, Untonmäki Kohdenumero h,k,s ja at, 57,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Huittinen, Untonmäki Kohdenumero h,k,s ja at, 57,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Huittinen, Untonmäki Kohdenumero 605625 2h,k,s ja at, 57,0 m² Kov. 1990 Energialuokka e-tod. Mh. 85 000,00 Vh. 85 000,00 Untonmäentie 4 A. Toimivapohjainen, kauttaaltaan kauniilla sävyillä ja

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin

1. Tarvikkeet omatoimisiin remontteihin 1.9. - 30.11.2016 erikoistarjoukset Etupisteitä voi käyttää kodin kunnostukseen, sisustukseen tai tarvikkeisiin. Kerralla on lunastettava vähintään viisisataa (500) tuhat (1000) pistettä. Kaikissa hankinnoissa

Lisätiedot

Vuokralainen vastaa ja maksaa itse. Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan

Vuokralainen vastaa ja maksaa itse. Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan asumispalveluyksikköä 1 Vuokranantaja vastaa ja sisältyy vuokraan Vuokralainen vastaa ja maksaa itse KIINTEISTÖYHTIÖN HALLINTO Hallinnollinen isännöinti KiinteistöOy hallinto Kirjanpito ja maksuliikenne

Lisätiedot

Ylimääräinen koulutusvähennys

Ylimääräinen koulutusvähennys 1.1.2014 alkaen Ylimääräinen koulutusvähennys 1.1.2014 alkaen työnantaja voi saada työntekijän kouluttamisesta ylimääräisen laskennallisen verovähennyksen tavallisten palkka- ja koulutuskustannusmenojen

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Energialuokka Ei e-tod.

Energialuokka Ei e-tod. Paritalo Imatra, Saareksiinmäki 3h+k+s, 90,0 m² Kov. Mh. Vh. 1991 89 000,00 89 000,00 Kohdenumero 659749 Energialuokka Ei e-tod. Portsillankatu 16. Hyvältä paikalta kadun päässä kodikas, siistikuntoinen

Lisätiedot

Korjaus- ja energia-avustukset sekä kotitalousvähennys

Korjaus- ja energia-avustukset sekä kotitalousvähennys Korjaus- ja energia-avustukset sekä kotitalousvähennys Tutkimusjohtaja Mauri Marttila Suomen Kiinteistöliitto ry 9..009 Korjaus- ja energia-avustuksia koskeva lainsäädäntö Laki asuntojen korjaus-, energia-

Lisätiedot

Tiedonantovelvollisuus rakentamispalveluista. Pirkko Vuori, Verohallinto

Tiedonantovelvollisuus rakentamispalveluista. Pirkko Vuori, Verohallinto Tiedonantovelvollisuus rakentamispalveluista Pirkko Vuori, Verohallinto Tiedonantovelvollisuus urakoista Kuka on tiedonantovelvollinen? Kukin tilaaja ilmoittaa omat urakkatietonsa Ts. keneltä on tilannut

Lisätiedot