Jotta ihminen näkisi virtuaalilasien näytöltä realistiset maisemat 3D:nä, niin siinä on eri vaihtoehtoja, miten tämä toteutetaan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jotta ihminen näkisi virtuaalilasien näytöltä realistiset maisemat 3D:nä, niin siinä on eri vaihtoehtoja, miten tämä toteutetaan."

Transkriptio

1 Taru Väätäinen

2 Se tarkoittaa tietokoneella simuloitua todellisuutta, keinotekoista ympäristöä ja replikoi ihmisen kokemaa olemassaolon tunnetta ympäröivässä maailmassa tuohon keinotekoiseen ympäristöön. Sanotaan, että käyttäjä kokee virtuaalitodellisuuteen uppoutumista. On tavallista, että virtuaalitodellisuus luo keinotekoisia aistikokemuksia näköaistille, mutta myös kaikkia muita aisteja, kuuloaistia, tuntoaistia ja hajuhaistia, voidaan hyödyntää virtuaalitodellisuuden luomiseen.

3

4

5 Jotta ihminen näkisi virtuaalilasien näytöltä realistiset maisemat 3D:nä, niin siinä on eri vaihtoehtoja, miten tämä toteutetaan. Virtuaalilaseille on varmaankin tyypillisintä tehdä, kuten Oculus Riftissä on tämä tehty niin, että kummallekin silmälle näytetään eri videosyötteet. Nämä kahdet melkein neliönmuotoiset videosyötteet tulevat kummatkin pikkuisen eri kulmista, niin että aivot huijataan näkemään kaksi 2D-kuvaa 3D:nä.

6

7 Tärkeää syvyyden havaitsemiseen on myös näyttää kuvan päällekkäisyyttä, kun verrataan videosyötteitä oikealle ja vasemmalle silmälle. Näin varmistetaan, että ihminen tunnistaa ja erottaa toisistaan kappaleet ruudulla, jotka ovat lähempänä ja kauempana. Meille se päällekkäisyys on 100 asteen luokkaa, joten kun se päällekkäisyys laseissa on suurta niin sitä parempi stereonäkö, eli kyky havaita visuaalisesti kolmiulotteisia rakenteita. Päällekkäisyyttä voidaan kuvata asteina, paljonko sitä päällekkäisyyttä on, tai sitten sitä voidaan kuvata prosentteina: miten monta prosenttia näkökentästä on yhteistä aluetta molemmille silmille.

8

9 Ihmisen näkökenttä on laaja. Ihminen voi havaita 180 asteen näkymät liikuttamatta edes silmiään. Jos silmiä liikutetaan, on mahdollista nähdä 270 asteen näkymät. Kun puhun näkymistä, tarkoitan horisontaalista fov:ia (eli field of viewia, näkökenttää). Vertikaalinen vastine on 135 asteen luokkaa. Jotta ihminen kokisi olevansa realistisesti toisaalla, eli toisin sanoen uppoutuminen olisi syvä, täytyy virtuaalilaseissa ottaa huomioon näkökentän laajuus. Parhaimmillaan fovit ovat StarVR-laseilla (210 astetta) ja VR Union Clare -laseilla (170 astetta), Oculuksen ja HTC Viven jäädessä 110 asteeseen. Lisäksi osa laseista tulee seuraamaan pään liikkeitä hyvinkin tarkasti, jolloin käyttäjä voi katsella ympärilleen koko 360 astetta.

10 Jo Oculuksella on seurantalaitteistoa, joka seuraa, missä olet 3D-tilassa. Virtuaalilaseissa on infrapunaledejä, joita seurantatolppa tarkkailee, ja koska niitä on myös virtuaalilasilaitteen takapuolella, saa käyttäjä 360 asteen näköalat niin sanotusti kääntämällä päätään. Oculuksessa on lisäksi komponentti nimeltä Adjacent Reality Tracker, joka seuraa käyttäjän pään pienimmätkin liikkeet. Se koostuu magnetometrin, gyroskoopin ja kiihtyvyysanturin komponenteista. Tällä tavoin, kun lasien käyttäjä kääntää päätään sivulle ja joka puolelle, voi hän kurkkia ympäriinsä virtuaalimaailmassa niin kuin oikeassakin maailmassa, esimerkiksi kulman takaa. Pään seurannan lisäksi voitaisiin seurata silmiä, minne esimerkiksi lasien käyttäjä katsoo ruudulla ja tietokone tietäisi sen. Tätä voitaisiin hyödyntää siinä, mitä milloinkin ruudulla näytettäisiin, vaikka ylimääräisiä yksityiskohtia näyttämällä siitä paikasta, jonne silmänsä aikoo fokusoida. Toisaalta tämä voi osoittautua hyödylliseksi tulevaisuudessa, kun yritetään parantaa näytön resoluutiota samalla kun pyritään pitämään näytönohjaimen taakkaa pienempänä. Ei tarvitsisi näyttää koko ruutua äärimmäisen tarkkana, vain sitä aluetta, jonne katseesi kohdistat. Tällä hetkellä silmän liikkeitä tulee havainnoimaan FOVE, joka keräsi rahoitusta tänä vuonna Kickstarterissa dollaria (joka oli 192 % pyydetystä), kun se sulkeutui neljäs päivä viime heinäkuuta.

11

12 Resoluutio virtuaalilaseissa ilmoitetaan joko pikseleiden kokonaismäärällä esimerkiksi per silmä, tai sitten pikseleiden määrää astetta kohtaan. Ensimmäinen vaihtoehto on tullut suoraan siitä, miten tietokoneiden näyttöjen speksit esitetään. Toista vaihtoehtoa käytetään määrittelemään myös näöntarkkuutta, esimerkiksi 60 pikseliä asteelle (tai 1 kaariminuutti pikselille) on silmien rajoja erotteleva tarkkuus, jonka yläpuolelle jäävää resoluutiota ei normaalilla näöllä varustettu ihminen havaitse. Kuluttajille ystävällisissä laseissa tämä on pikseliä asteelle. Oculuksessa näyttönä toimii kummallekin silmälle erikseen paneelit resoluutiolla 1080 x 1200, ja Riftissä sekä Vivessä pixels per degree (PPD) on noin 12. StarVR-laseissa sama on luokkaa 2560 x 1440 kummallekin silmälle, ja PPD on 16,5. Eroja löytyy lasienkin väliltä, jos vaan haluaa maksaa enemmän niin saa parempaa.

13

14 Ongelmaksi virtuaalilasien kehityksessä on varmaankin koettu se, että käyttäjä saattaa tuntea pahanolontunnetta virtuaalilaseja käyttäessään, vähän niin kuin matkapahoinvointia. Se johtuu osittain motion blur -efektistä, jota käytetään elokuvissa ja peleissä kuvaamaan nopeutta. Pahaa oloa aiheuttaa myös judder, eli tärinä, jonka aiheuttaa aivojen kyky seurata ja ennustaa liikettä. On kehitelty eri tekniikoita, joilla pahanolon syntymistä koetetaan lievittää. Ne ovat kombinaatio näistä kolmesta: korkea päivitystahti, low persistence ja global refresh, jotka kaikki varmistavat ettei käyttäjälle synny samanlaista tunnetta kuin tavalliselta monitorilta pelatessaan.

15 Korkea päivitystahti tarkoittaa, että montako framea näytetään sekunnissa. On esitetty, että jotta pahanolontunnetta ei syntyisi, pitäisi tahdin olla ainakin yli 60 framea sekunnissa. Oculus Riftissä se on 90 Hz. Global refresh tarkoittaa tapaa päivittää kuva näytölle. Sen sijaan että pyyhkäistäisiin kuva rivi kerrallaan näytölle, global refresh tarkoittaa, että kaikki pixelit päivitetään kerrallaan. Kun tavallisesti pyyhkäistään rivi kerrallaan ja näytetään se heti, kun se rivi vastaanotetaan, tehdään global refresh niin, että viivytetään ensimmäistä riviä, kunnes viimeinen rivi on vastaanotettu, ennen kuin näytetään kuvan sisältö. Jos tehdään rivi kerrallaan, saattaa tuloksena olla kuvan pienehkö vääristymä päätä liikuttaessa ja ihmissilmä voi sen huomata ja kokea huonoa oloa siitä.

16

17 Low persistence tarkoittaa sitä, että framessa kuvaa näytetään vain pieni hetki. Oculuksessa kuvaa näytetään vain 2 millisekuntia per frame. Tämä siis tarkoittaa samaa asiaa kuin vaikka videoprojektorissa se, että projektori näyttää mustana tietyn ajan jokaisesta framesta, eli näyttäjä näkee sen 90 uniikkia framea joka sekunti, mutta se kuva ei ole ruudulla sitä koko sekunnin aikaa, eli idea on melko lailla sama, jos olet kuullut elokuvien kuvaamisessa käytettävästä shutter degree - termistä. Aivomme täyttävät tämän diskreetin syötteen aukot itsestään, ja tätä hyödynnetään, koska ei ole kuluttajille tarkoitettuja 1000 FPS (frame per second) laitteistoa olemassa vielä, jotka tekisivät videosyötteestä ihmisille täysin realistisen hardwaren puolesta. Jotta käyttäjä ei havaitse välkkymistä, täytyy Valven ja Oculuksen mukaan minimi FPS olla 90. Lisäksi Oculus-virtuaalilaseissa on pari linssiä, jotka suurentavat näyttöä, jotta se täyttää koko näkökentän alueen aiheuttamatta sumentumista, ja pahaa oloa.

18 Haptinen teknologia luo kosketuksen tunnetta käyttämällä esimerkiksi voimaa ja värähtelyä. Tuntemusten aistimista pidetään yhtenä viidestä aistista, ja se muodostuu monista eri tuntemuksista, joita ovat esimerkiksi paine, värähtely ja lämpötila. Näitä on jo hieman osattu jäljitellä vuosia aikaisemmin, esimerkiksi aika monet varmasti ovat joskus pitäneet käsissään PlayStation Dual Shock - ohjainta, jossa on ollut mukava värinä-toiminto. Autopeleissä vaikkapa ajamalla kuuseen, tuntuu käsissä värinää. Virtuaalitodellisuuteen tämä ominaisuus tulee, kun ennen vain ja ainoastaan visuaaliset pinnat saavat kosketusaistimuksen. Kehitellään esimerkiksi paraikaa järjestelmiä, joilla 3D-mallinnukseen tulee haptinen käyttöliittymä, jonka avulla muun muassa muotoilijat voivat tuntea tekemiään malleja.

19

20 On tulossa myös Tesla Studiolta haptinen puku, Teslasuit tai T-Suit, joka on siis koko vartalolle tarkoitettu haptinen palautejärjestelmä. Se on suunniteltu juuri pelaamiseen ja virtuaaliseen todellisuuteen käytettäväksi. Tesla-Suit toimii tuhansien pienien solmujen verkosta, jotka luovat aistimuksia hellillä sähköimpulsseilla, joka siis tarkoittaa hermolihas-stimulaatiota. Teslasuitilla aiotaan simuloida laaja skaala tuntemuksia, kuten vettä, kuumuutta, tuulta, kylmyyttä ja kosketusta. Ensimmäinen virtuaalinen halaus on jo vaihdettu, mutta vielä menee aikaa ennen kuin tavallinen kuluttaja saa käsiinsä T-suitin.

21

22

23 3D audio-efektit tarkoittavat sitä, että virtuaalitodellisuuden käyttäjä kuulee ympärillään ääniä, jotka luovat realistisen vaikutelman siitä, että käyttäjä on muualla kuin todellisuudessa. Näitä ääniä voidaan tuottaa surround sound - kaiuttimilla, mutta immersion eli upotuksen syvyyttä kuvaamaan varmaan parhaiten soveltuu kuulokkeet. Jotta käyttäjä tuntisi olevansa virtuaalitodellisuudessa, on ääniä tultava joka puolelta: takaa, ylhäältä, alhaalta ja sivuilta. Tämä toteutetaan sijoittamalla äänien lähteitä eri puolille virtuaalista 3D-tilaa. Tässä käytetään hyväksi head-related transfer function nimistä tekniikkaa tai HRTF-filttereitä, joiden avulla matkitaan luonnollisia ääniaaltoja, jotka saavat alkunsa jostakin pisteestä 3D-tilassa, ja etenevät siitä pisteestä 3D-tilassa luonnollisesti. Tähän kuuluu myös se, että voidaan simuloida ääntä, joka heijastuu seinistä ja lattioista ja se, miten se ääni muuttuu ennen kuin se saapuu ihmisen korvaan. Uusi harppaus tässä on otettu eteenpäin, koska useimmissa virtuaalilaseissa seurataan tarkkaan pään liikkeitä. Niiden avulla saadaan realistisempaa äänimaailmaa, koska nyt tiedetään esimerkiksi missä kulmassa ja miltä puolelta ääni korviin kantautuu, jos kantautuu. Näin on ainakin Oculus Riftissä.

24

25 Sovellutusalueita:

26

27

28

29

30

31

32 Lähteet: Beyond 3D TV -kirja, Tekijät Tony Sperry Wikipedia:

Ihminen keinotodellisuudessa. Aiheena

Ihminen keinotodellisuudessa. Aiheena Ihminen keinotodellisuudessa Saila Ovaska Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Aiheena Keinotodellisuus ja sen eri asteita Ihmisen aistittavaksi eri aistien välityksellä Erilaisia teknologisia

Lisätiedot

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari 31.3.2017 Tampere Jari Kotola Senior-konsultti, MCT IT-kouluttajana vuodesta 1995 Soveltossa vuodesta 2002 Tietotyö,

Lisätiedot

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit.

ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa. Aistit. ETNIMU-projektin, aivoterveyttä edistävän kurssin 5.osa Aistit. Aistien maailma Ympäristön havainnointi tapahtuu aistien välityksellä. Tarkkailemme aistien avulla jatkuvasti enemmän tai vähemmän tietoisesti

Lisätiedot

PIKSELIT JA RESOLUUTIO

PIKSELIT JA RESOLUUTIO PIKSELIT JA RESOLUUTIO 22.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Tuula P 2 Pikselit ja resoluutio Outoja sanoja Outoja käsitteitä Mikä resoluutio? Mikä pikseli? Mitä tarkoittavat? Miksi niitä on? Milloin tarvitaan?

Lisätiedot

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle.

Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Hyvä 3D-tuotekuva ja video ilmentävät tuotteen tarkoituksen ja antavat oikeutta sen muotoilulle. Visualisointeja voi hyödyntää monipuolisesti. Niiden avulla käyttö- ja asennusvideot, koulutusmateriaalit

Lisätiedot

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Johdanto Tarkoituksenamme on parantaa Konebox.fi-verkkokaupan nettisivuja. Ensivaikutelman perusteella sivusto tuntuu todella kömpelöltä ja ahdistavalta. Sivu on

Lisätiedot

UNIVERSITY OF TURKU. Käytettävyys jokapäiväisessä ympäristössä. Johdanto

UNIVERSITY OF TURKU. Käytettävyys jokapäiväisessä ympäristössä. Johdanto UNIVERSITY OF TURKU Käytettävyys jokapäiväisessä ympäristössä Ergonomia (Faulkner 8) 26.1.2006 Kai Kimppa 1 Johdanto Katsotaan joitain ergonomiakysymyksiä jotta voitaisiin välttää terveys- ja turvallisuusongelmia

Lisätiedot

Ihminen havaitsijana: Luento 10. Jukka Häkkinen ME-C2600

Ihminen havaitsijana: Luento 10. Jukka Häkkinen ME-C2600 Ihminen havaitsijana: Luento 10 Jukka Häkkinen ME-C2600 Kevät 2016 1 Luento 10 Kolmiulotteisuus 2 Kolmiulotteisuusvihjeet Okulomotoriset Monokulaarisia Binokulaarisia Muut aistit Akkommodaatio Konvergenssi

Lisätiedot

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje

Samsung Galaxy Tab tietokoneen käyttöohje Tervetuloa käyttämään Samsungin Galaxy Tab tietokonetta Laitteen keskeinen ominaisuus on 7 tuuman kosketusnäyttö, jonka alapuolella ole neljä (4) taustavalaistua ohjausnäppäintä, ja yläpuolella 1.3 pixelin

Lisätiedot

Virtuaalitilat tulevaisuudessa. Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja

Virtuaalitilat tulevaisuudessa. Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja Virtuaalitilat tulevaisuudessa Päivi Aarreniemi-Jokipelto TkT, yliopettaja 2 Väite: Virtuaalitilat katoavat 2030 mennessä Jäljellä ainoastaan erikoistuneita asiantuntijatehtäviä varten Teknologinen kehitys

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla 25.4.2018 Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla @tanelihil 3D-visualisointikokeilujen tavoitteet Uutta näkökulmaa jo hallussa olevaan 3D-aineistoon Lähtökohtana

Lisätiedot

Kokeile kuvasuunnistusta. 3D:nä

Kokeile kuvasuunnistusta. 3D:nä Kokeile kuvasuunnistusta 3D:nä Oheinen 3D-kuvasuunnistus on julkaistu Suunnistaja-lehdessä 1/13. Tämä kuvasuunnistus on toteutettu tarkkuussuunnistuksen aikarastitehtävän mukaisesti. Aikarastilla kartta

Lisätiedot

Simulaattoreiden ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen metsäalalla. Antti Peltola, Creanex Oy

Simulaattoreiden ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen metsäalalla. Antti Peltola, Creanex Oy Simulaattoreiden ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen metsäalalla Antti Peltola, Creanex Oy Creanex Oy Käsitteitä; VR Keino-eli virtuaalitodellisuus on tietokoneavusteisin menetelmin totetutettu ympäristö,

Lisätiedot

T-110.1100: Virtuaali- ja lisätty todellisuus

T-110.1100: Virtuaali- ja lisätty todellisuus T-110.1100: Virtuaali- ja lisätty todellisuus Kai Puolamäki Mediatekniikan laitos 9.4.2010 Kiitokset: Mark Billinghurst, Tapio Lokki 1 http://metaverseroadmap.org/overview/index.html 2 Ajan ja tietokoneiden

Lisätiedot

Ihminen havaitsijana: Luento 9. Jukka Häkkinen ME-C2000

Ihminen havaitsijana: Luento 9. Jukka Häkkinen ME-C2000 Ihminen havaitsijana: Luento 9 Jukka Häkkinen ME-C2000 Kevät 2018 1 Luento 9 Kolmiulotteisuus 2 Kolmiulotteisuusvihjeet Okulomotoriset Monokulaarisia Binokulaarisia Muut aistit Akkommodaatio Konvergenssi

Lisätiedot

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.

Aistit. Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori. Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9. Aistit Kaisa Tiippana Havaintopsykologian yliopistonlehtori kaisa.tiippana@helsinki.fi Luento Aistit ja kommunikaatio-kurssilla 12.9.2017 Aivokuoren alueita /eke/? /epe/? /ete/? Havainto Havainto on subjektiivinen

Lisätiedot

Kuuloaisti. Korva ja ääni. Melu

Kuuloaisti. Korva ja ääni. Melu Kuuloaisti Ääni aaltoliikkeenä Tasapainoaisti Korva ja ääni Äänen kulku Korvan sairaudet Melu Kuuloaisti Ääni syntyy värähtelyistä. Taajuus mitataan värähtelyt/sekunti ja ilmaistaan hertseinä (Hz) Ihmisen

Lisätiedot

TYYn uusi videotykki - esimerkkejä

TYYn uusi videotykki - esimerkkejä TYYH 31/2014 Liite 1 TYYn uusi videotykki - esimerkkejä Gigantti Philips PicoPix PPX3407-349 Philips PicoPix on pienikokoinen ja kevyt taskukokoinen LED-videoprojektori. Saat laadukkaan kuvan missä vain

Lisätiedot

PUUNKUORMAUKSEN TULEVAISUUS

PUUNKUORMAUKSEN TULEVAISUUS TM PUUNKUORMAUKSEN TULEVAISUUS TÄYDELLINEN NÄKYVYYS HiVision on uusi tapa käyttää puutavaranosturiasi kamerateknologian avulla. Se on myös fiksu tapa lisätä tuottavuutta, kasvattaa hyötykuormia ja säästää

Lisätiedot

Screen Size 77/65 Picture. Infinite Contrast. Pixel Dimming. ULTRA Luminance Local Dimming. HDR Effect Dolby Vision HLG HDR10

Screen Size 77/65 Picture. Infinite Contrast. Pixel Dimming. ULTRA Luminance Local Dimming. HDR Effect Dolby Vision HLG HDR10 OLED W7 77/65 Yksinkertainen tyylikkyys. Taydellisyys. Kuva-Seinässä Täydellisyys. Tyylikäs, Kuva-Seinässä-TV on ainoa luokassaan. Kuva sulautuu seinään. Itsevalaisevat pikselit vahvoine, puhtaine väreineen

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA

VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA VIRTUAALITODELLISSUUDEN JA LISÄTYN TODELLISUUDEN MAHDOLLISUUDET TERVEYDENHUOLLOSSA Projektipäällikkö Toni Oja HUS-Tietohallinto Terveys ja talouspäivät 2017 VIRTUAALITODELLISUUS (VR) Virtuaalitodellisuus

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Jatkuvuus Jatkuvan funktion määritelmä Tarkastellaan funktiota f x) jossakin tietyssä pisteessä x 0. Tämä funktio on tässä pisteessä joko jatkuva tai epäjatkuva. Jatkuvuuden

Lisätiedot

Virtuaalihanskat työmaalle

Virtuaalihanskat työmaalle Virtuaalihanskat työmaalle Toni Ylärinne toni.ylarinne@sovelto.fi Sovelto Oyj Matti Pouhakka matti.pouhakka@fake.fi FAKE Production Oy Virtuaalitodellisuuden käsitteitä Virtual Reality on audiovisuaalisin

Lisätiedot

JOYETECH EVIC VT KÄYTTÖOHJE

JOYETECH EVIC VT KÄYTTÖOHJE JOYETECH EVIC VT KÄYTTÖOHJE 1/7 KUINKA KÄYTTÄÄ? Virta päälle/pois Paina käyttökytkintä viisi kertaa nopeassa tahdissa käynnistääksesi laitteen. Paina käyttökytkintä viisi kertaa nopeassa tahdissa sulkeaksesi

Lisätiedot

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön

Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Malleja ja menetelmiä geometriseen tietokonenäköön Juho Kannala 7.5.2010 Johdanto Tietokonenäkö on ala, joka kehittää menetelmiä automaattiseen kuvien sisällön tulkintaan Tietokonenäkö on ajankohtainen

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Virtuaalitodellisuus. Antti Apostol Digipsykiatria osa 1 Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus

Virtuaalitodellisuus. Antti Apostol Digipsykiatria osa 1 Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus Antti Apostol www.apostol.fi 2018 Digipsykiatria osa 1 Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus Virtuaalitodellisuus Mitä on virtuaalitodellisuus? Virtuaalitodellisuus (VR, Virtual Reality) toteutetaan

Lisätiedot

S: siirtää listan ensimmäisen luvun viimeiseksi V: vaihtaa keskenään listan kaksi ensimmäistä lukua

S: siirtää listan ensimmäisen luvun viimeiseksi V: vaihtaa keskenään listan kaksi ensimmäistä lukua A Lista Sinulle on annettu lista, joka sisältää kokonaisluvut 1, 2,, n jossakin järjestyksessä. Tehtäväsi on järjestää luvut pienimmästä suurimpaan käyttäen seuraavia operaatioita: S: siirtää listan ensimmäisen

Lisätiedot

RollerMouse Red. Käyttöohje

RollerMouse Red. Käyttöohje RollerMouse Red Käyttöohje Kiitos, että saamme auttaa sinua työskentelemään mukavammin ja tehokkaammin. Contour Design on pyrkinyt parhaan hiiren kehittämiseen vuodesta 1995 lähtien. Nyt voin todeta,

Lisätiedot

Luento 6: 3-D koordinaatit

Luento 6: 3-D koordinaatit Maa-57.300 Fotogrammetrian perusteet Luento-ohjelma 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Luento 6: 3-D koordinaatit AIHEITA (Alkuperäinen luento: Henrik Haggrén, 16.2.2003, Päivityksiä: Katri Koistinen 5.2.2004

Lisätiedot

Videon tallentaminen Virtual Mapista

Videon tallentaminen Virtual Mapista Videon tallentaminen Virtual Mapista Kamera-ajon tekeminen Karkean kamera ajon teko onnistuu nopeammin Katseluohjelmassa (Navigointi > Näkymät > Tallenna polku). Liikeradan ja nopeuden tarkka hallinta

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) luokka

Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) luokka Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) 3 pisteen tehtävät 1. Mikä luvuista on parillinen? (A) 2009 (B) 2 + 0 + 0 + 9 (C) 200 9 (D) 200 9 (E) 200 + 9 Ainoa parillinen on 200 9 = 1800. 2. Kuvan tähti koostuu 12

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua.

Kohdissa 2 ja 3 jos lukujen valintaan on useita vaihtoehtoja, valitaan sellaiset luvut, jotka ovat mahdollisimman lähellä listan alkua. A Lista Aikaraja: 1 s Uolevi sai käsiinsä listan kokonaislukuja. Hän päätti laskea listan luvuista yhden luvun käyttäen seuraavaa algoritmia: 1. Jos listalla on vain yksi luku, pysäytä algoritmi. 2. Jos

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Harjoitus 3 (3.4.2014)

Harjoitus 3 (3.4.2014) Harjoitus 3 (3..) Tehtävä Olkoon kaaren paino c ij suurin sallittu korkeus tieosuudella (i, j). Etsitään reitti solmusta s solmuun t siten, että reitin suurin sallittu korkeus pienimmillään olisi mahdollisimman

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. CHEERLUX CL760 HD LED-projektori

KÄYTTÖOHJE. CHEERLUX CL760 HD LED-projektori KÄYTTÖOHJE CHEERLUX CL760 HD LED-projektori Kiitos kun ostit Cheerlux CL760 HD LED-projektorin. Asiakastyytyväisyys on meille tärkeää, joten jos tuotteen käytössä on jotain epäselvyyksiä tai ilmaantuu

Lisätiedot

Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s.

Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s. Mallit: ScanTemp 430 infrapunamittari s.2 ScanTemp 490 infrapunamittari s.3 ProScan 520 infrapunamittari s.4 HiTemp 2400 infrapunamittari s.5 TC-1 lämpökamera s.6 SeeK Thermal Compact puhelimeen s.7 Infrapunamittari

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN

SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN Usein tarvitaan käyttäjän käsin syöttämiä lukuja eri tarkoituksiin. Tällaisia ovat mm. budjetti-, ennuste-, tavoite- ym. luvut. Lukuja syötetään eri kohteille,

Lisätiedot

10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi. Säteenjäljitys

10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi. Säteenjäljitys 10.2. Säteenjäljitys ja radiositeettialgoritmi Säteenjäljitys Säteenjäljityksessä (T. Whitted 1980) valonsäteiden kulkema reitti etsitään käänteisessä järjestyksessä katsojan silmästä takaisin kuvaan valolähteeseen

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "horsealarm receiver only".

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä horsealarm receiver only. Toimintaperiaate: 1. Kytke virta toistimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "RadioLink only". Kun virta on kytketty toistimeen, laitteen vihreä valo välähtää. 2. Kytke virta vastaanottimeen

Lisätiedot

3 Raja-arvo ja jatkuvuus

3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3. Raja-arvon käsite Raja-arvo kuvaa funktion kättätmistä jonkin lähtöarvon läheisdessä. Raja-arvoa tarvitaan toisinaan siksi, että funktion arvoa ei voida laskea kseisellä lähtöarvolla

Lisätiedot

MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO

MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO URHEILUN AJANOTON EDELLÄKÄVIJÄ MAALIKAMERA OPTIc3 & OPTIc3-PRO 1 OPTIc3-Maalikamera on todellinen edelläkävijä. Sen kuvausnopeus on markkinoiden suurin mikä tekee muihin ominaisuuksiin yhdistettynä OPTIc3-maalikamerasta

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI

PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI PERCIFAL RAKENNETUN TILAN VISUAALINEN ARVIOINTI Arvioijan nimi: Päivämäärä ja kellonaika: Arvioitava tila: Sijainti tilassa: Vastaa kysymyksiin annetussa järjestyksessä! Antaessasi vastauksesi asteikkomuodossa,

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä

Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8. Tasot ja kanavat. Jynkänlahden koulu. Yleistä Gimp alkeet XIII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 8 Tasot ja kanavat Yleistä Tasot eli layerit ovat tärkeä osa nykyajan kuvankäsittelyä. Tasojen perusidea on se, että ne ovat läpinäkyviä "kalvoja", joita

Lisätiedot

Virtuaalitodellisuustyöpajat ikäihmisille: kokemuksia, läsnäoloa ja tunnetta

Virtuaalitodellisuustyöpajat ikäihmisille: kokemuksia, läsnäoloa ja tunnetta Virtuaalitodellisuustyöpajat ikäihmisille: kokemuksia, läsnäoloa ja tunnetta Materiaali on osa Eläkeliitto ry:n ja EHYT ry:n yhteisen LähiVerkko-projektin materiaalituotantoa. Materiaali on tehty yhteistyössä

Lisätiedot

Diskreetin Matematiikan Paja Tehtäviä viikolle 2. ( ) Jeremias Berg

Diskreetin Matematiikan Paja Tehtäviä viikolle 2. ( ) Jeremias Berg Diskreetin Matematiikan Paja Tehtäviä viikolle 2. (24.3-25.3) Jeremias Berg Tämän viikon tehtävien teemoina on tulojoukot, relaatiot sekä kuvaukset. Näistä varsinkin relaatiot ja kuvaukset ovat tärkeitä

Lisätiedot

Kuulokoje, joka avaa maailmasi

Kuulokoje, joka avaa maailmasi Kuulokoje, joka avaa maailmasi Perinteinen teknologia Uusi teknologia keskittyy yhteen puhujaan ja vaimentaa kaikki muut puhujat avaa äänimaiseman, johon mahtuu useita puhujia Luultavasti tiedät tunteen.

Lisätiedot

MAKUKOULU. Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20

MAKUKOULU. Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20 MAKUKOULU Tunti 1. Johdatus aisteihin 1 / 20 Tunnilla käsitellään ihmisen aisteja ja niiden käyttöä elintarvikkeiden arvioinnissa. Harjoitustehtävien avulla havainnollistetaan eri aistien toimintaa. 2

Lisätiedot

OPETTAMINEN VIRTUAALIYMPÄRISTÖSSÄ

OPETTAMINEN VIRTUAALIYMPÄRISTÖSSÄ OPETTAMINEN VIRTUAALIYMPÄRISTÖSSÄ Anssi Salmi Logistiikan tuntiopettaja Vantaan ammattiopisto Varia anssi.salmi@eduvantaa.fi 043 824 9484 Twitter: @SalmiAnssi MITÄ ON OPPIMINEN VIRTUAALIYMPÄRISTÖSSÄ? Esimerkki

Lisätiedot

DIGITAALINEN Kauppakeskusmedia

DIGITAALINEN Kauppakeskusmedia DIGITAALINEN Kauppakeskusmedia AINEISTO-OHJE Mainosaineiston toimitus Mainospinnat Video Still Materiaalin toimitus kampanjan alkua edeltävänä arkipäivänä klo 12 mennessä osoitteesseen tuotanto@meks.fi

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Pörisevä tietokone. morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla

Pörisevä tietokone. morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla Pörisevä tietokone morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla 1 Tiivistelmä Idea toteuttaa seuraavat vaatimukset: 1. kommunikointi toisen opiskelijan kanssa (morsetus) 2. toisen opiskelijan häirintä (keskittymistä

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen.

Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti. Jonne Hirvonen. Videoista voimaa! Parempia videoita mobiilisti Jonne Hirvonen Miksi video? Herättää huomiota Kertoo tarinoita Synnyttää tunteita Jää mieleen Videoita mobiilisti? Älypuhelin = tietokone + kamera = kaikki

Lisätiedot

Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis IPR-lakimies Juha Myllyoja

Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis IPR-lakimies Juha Myllyoja Törmääkö virtuaalitodellisuus aineettomiin oikeuksiin? Technopolis 5.4.2017 IPR-lakimies Juha Myllyoja PAM! Törmäys on väistämätön! Esityksen näkökulma OK, ei puhuta peleistä! Jätetään nuorison levottomat

Lisätiedot

Tehtävä: FIL Tiedostopolut

Tehtävä: FIL Tiedostopolut Tehtävä: FIL Tiedostopolut finnish BOI 2015, päivä 2. Muistiraja: 256 MB. 1.05.2015 Jarkka pitää vaarallisesta elämästä. Hän juoksee saksien kanssa, lähettää ratkaisuja kisatehtäviin testaamatta esimerkkisyötteillä

Lisätiedot

screenforce.fi 1

screenforce.fi 1 12.2.2019 screenforce.fi 1 AGENDA 9.00-9.15 Mitä on hyvä TV mainonta? Anna Lujanen, Screenforce 9.15-9.30 TV nyt ja tulevaisuudessa - Tina Åström, Sanoma 9.30 9.50 Katselun eri mielentilat - Anna Porvari,

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

TM:n pikakokeessa Yamaha WXAD-10: uusi elämä vanhoille hifilaitteille

TM:n pikakokeessa Yamaha WXAD-10: uusi elämä vanhoille hifilaitteille TM:n pikakokeessa Yamaha WXAD-10: uusi elämä vanhoille hifilaitteille APPLE TV JA CHROMECAST EIVÄT MUUTTANEET VANHAA HIFILAITTEISTOANI LANGATTOMAKSI TOIVOTULLA TAVALLA MUTTA YAMAHA WXAD-10 MUUTTI Omistan

Lisätiedot

TILOJEN 3D-VIRTUAALIMALLI TUKEE PÄÄTÖKSENTEKOA JA SÄÄSTÄÄ KAIKKIEN AIKAA

TILOJEN 3D-VIRTUAALIMALLI TUKEE PÄÄTÖKSENTEKOA JA SÄÄSTÄÄ KAIKKIEN AIKAA TILOJEN 3D-VIRTUAALIMALLI TUKEE PÄÄTÖKSENTEKOA JA SÄÄSTÄÄ KAIKKIEN AIKAA Sisältö Esittely Mikä on Matterport? Miten 3D-virtuaalimallilla voi lisätä tehokkuutta Matterportin todellisuuden visualisointi-järjestelmällä

Lisätiedot

Virtuaalinen todellisuus ja sen toteuttaminen mobiilipeliin

Virtuaalinen todellisuus ja sen toteuttaminen mobiilipeliin Oliver Kostia Virtuaalinen todellisuus ja sen toteuttaminen mobiilipeliin Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Tietotekniikka Insinöörityö 30.11.2016 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla

Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla Tehtävä 2: Tietoliikenneprotokolla Johdanto Tarkastellaan tilannetta, jossa tietokone A lähettää datapaketteja tietokoneelle tiedonsiirtovirheille alttiin kanavan kautta. Datapaketit ovat biteistä eli

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2

Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Digikamerasta kuvakirjaan Tutustu kameraasi käyttöohjeen avulla, syksy2011 osa 2 Hannu Räisänen 2011 Akun ja kortin poisto Akun ja kortin poisto Sisäinen muisti Kamerassa saattaa olla myös sisäinen muisti

Lisätiedot

Organization of (Simultaneous) Spectral Components

Organization of (Simultaneous) Spectral Components Organization of (Simultaneous) Spectral Components ihmiskuulo yrittää ryhmitellä ja yhdistää samasta fyysisestä lähteestä tulevat akustiset komponentit yhdistelyä tapahtuu sekä eri- että samanaikaisille

Lisätiedot

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi).

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi). Liite 2 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus Esiopetustilat (507,509,607,609): Järjestelmän toiminnan kuvaus: Käyttäjän työpisteeseen tulee seuraavat laitteet: tietokone, monitori, dokumenttikamera, digiboxi,

Lisätiedot

havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä

havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä FYSP0 / K3 DOPPLERIN ILMIÖ Työn tavoitteita havainnollistaa Dopplerin ilmiötä ja interferenssin aiheuttamaa huojuntailmiötä harjoitella mittausarvojen poimimista Capstonen kuvaajalta sekä kerrata maksimiminimi

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT 14.11.2011 Sisältö Perustietoa tietovarastosta... 2 Perustietoa kuutioista... 2 Dimensioiden valinta... 2 Uuden dimension lisääminen aikaisemman

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin Seuraavissa kappaleissa tarvitaan aina silloin tällöin taitoa jakaa voima komponentteihin sekä myös taitoa suorittaa sille vastakkainen operaatio eli voimien resultantin eli kokonaisvoiman laskeminen.

Lisätiedot

finnish BOI 2015, päivä 1. Muistiraja: 256 MB. 30.04.2015

finnish BOI 2015, päivä 1. Muistiraja: 256 MB. 30.04.2015 Tehtävä: BOW Keilaus finnish BOI 0, päivä. Muistiraja: 6 MB. 30.04.0 Jarkka pitää sekä keilauksesta että tilastotieteestä. Hän on merkinnyt muistiin muutaman viimeisimmän keilapelin tulokset. Valitettavasti

Lisätiedot

Luento 15: Ääniaallot, osa 2

Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Aaltojen interferenssi Samassa pisteessä vaikuttaa

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

ota rento asento ja nauti kokemuksesta

ota rento asento ja nauti kokemuksesta Savo s3 ota rento asento ja nauti kokemuksesta Istu uuteen Savo S3 -työtuoliin. Säädä istuinkorkeus itsellesi sopivaksi ja nojaa taaksepäin. Tuolin selkänoja mukailee selkäsi kaarta ja tukee luontevasti

Lisätiedot

Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen

Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen Havaintomotoriikan harjoittelu koripalloa hyödyntäen Tavoitteet Tutustua havaintomotorisen harjoittelun perusteisiin Esitellä havaintomotorista harjoittelua käytännössä erilaisten harjoitteiden, leikkien

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄT. Visuaalinen suunnittelu

KÄYTTÖLIITTYMÄT. Visuaalinen suunnittelu KÄYTTÖLIITTYMÄT Visuaalinen suunnittelu MUISTETTAVA Yksinkertaisuus Selkeys Johdonmukaisuus Sommittelutyyli on säilytettävä samankaltaisen koko sivustossa Sivustolle yhtenäinen ulkoasu Miellyttävä ulkonäkö

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito.

Kuvan pehmennys. Tulosteiden hallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Tulostinajuri tuottaa parhaan mahdollisen tulostuslaadun erilaisiin tulostustarpeisiin. Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen muuttaa tulostettavan asiakirjan ulkonäköä enemmän kuin tulostinajuri sallii.

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0 TiiMi Talotekniikka LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL v. 1.0 TiiMi Lattialämmitys on monipuolinen vesikiertoisen lattialämmityksen säätöjärjestelmä jota voidaan soveltaa myös sähköiseen lattialämmitykseen.

Lisätiedot

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu

Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Restoratiivisen ympäristön suunnittelu Marjut Nousiainen Sisustusarkkitehti SIO ja Kalustemuotoilija Design Studio Marjut Nousiainen Meritullinkatu 7, 00170 Helsinki www.marjutnousiainen.com 1 http://issuu.com/restorativeenvironment/docs/

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus

DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus DNA Digitaalisen elämäntavan tutkimus TV-katselu, yhteenveto medialle Lisätietoja: osastopäälllikkö Niina Hagman, Market Intelligence & Insight, DNA Oyj, puh. 044 044 2251, niina.hagman@dna.fi DNA:n viestintä,

Lisätiedot

GROHE Sense Guard: 7 vesitoimintoa takaa parhaan vedenkäytön turvallisuuden

GROHE Sense Guard: 7 vesitoimintoa takaa parhaan vedenkäytön turvallisuuden 19 l 5h 1 l 16 l 6h 2h 12 l 3h 52 l GROHE Sense Guard suojaa kotiasi seuraamalla vedenkulutusta ja havaitsemalla poikkeamat. Se on älykäs ja oppiva laite. Mitä enemmän se kerää tietoa vedenkulutuksesta,

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Yllättävän immersiivinen fanikokemus mitä avoimella yhteistyöllä ja kokeiluilla voidaan saavuttaa?

Yllättävän immersiivinen fanikokemus mitä avoimella yhteistyöllä ja kokeiluilla voidaan saavuttaa? Yllättävän immersiivinen fanikokemus mitä avoimella yhteistyöllä ja kokeiluilla voidaan saavuttaa? MEDAIA lopputapahtuma 12.10.2017 Minna Tiihonen Yle TAUSTAA MISSIO On luoda ja ylläpitää kasvualusta kansainvälisille

Lisätiedot

Näyttöresoluution säätäminen

Näyttöresoluution säätäminen Näyttöresoluution säätäminen Nestekidenäyttöteknologian (LCD) luonteen mukaisesti kuvaresoluutio on aina kiinteä. Näytön parhaan suorituskyvyn takaamiseksi aseta näyttö sen suurimpaan mahdolliseen resoluutioon,

Lisätiedot