JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV. Loppuraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV. Loppuraportti"

Transkriptio

1 JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV Loppuraportti

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄNES IV JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA IV -HANKE Tausta Tavoitteet Organisaatio ja yhteistyötahot HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT TIEDOTUS JA MARKKINOINTI YLEISNEUVONTA Neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse Jätevesi-illat ja neuvontapisteet tapahtumissa KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA Kiinteistökohtaisen neuvonnan toteuttaminen Nuohouksen toteutuminen Eurassa ja Säkylässä Kiinteistökannan jakauma PALAUTE ARVIO HANKKEEN TOTEUTUMISESTA LIITTEET Liite I. Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hanke-esite Liite II. Kiinteistölle jätetty arviolomake kiinteistökäynnistä

3 2 1 JÄNES IV JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA IV - HANKE Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV (JÄNES IV) -hankkeen rahoituspäätös saatiin huhtikuussa Se on jatkoa vuonna 2014 alkaneelle hankkeelle Jätevesineuvontaa Satakunnassa III (JÄNES III). JÄNES IV -hanke ajoittui vuodelle 2015 päättyen Resurssien salliessa JÄNES III -hanke jatkui saakka tämän hankkeen rinnalla erillisenä hankkeena. 1.1 Tausta JÄNES IV on Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood Kehittämisyhdistys ry:n yhteishanke, joka ajoittui pääosin vuodelle Hanketta rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus, joka myönsi hankkeelle ,93 määrärahan. Hankkeen toimet on toteutettu 100 %:sesti ELY-keskuksen määrärahalla. Tässä väliraportissa on tarkasteltu tilannetta koko hankeen ajalta. Tarkastelussa on eritelty vuoden 2015 ja 2016 tilanne. JÄNES IV -hanke kohdettiin ensisijaisesti Köyliön, Säkylän ja Euran kuntien alueelle. Neuvontaa tarjottiin kuitenkin koko Satakunnan alueelle yleisneuvontana, puhelimitse ja sähköpostitse, myös neuvontakäyntejä toteutettiin koko Satakunnan maakunnassa. 1.2 Tavoitteet JÄNES IV -hankkeen tavoitteena oli aktivoida haja-asutusalueella ja viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajia kunnostamaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmät haja-asutusalueiden talousjätevesien käsittelyä koskevan asetuksen (209/2011) vaatimalle tasolle. Lisäksi hankkeen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta asetuksen vaatimuksista sekä oikaista mahdollisia väärinymmärryksiä. Tavoitteena oli tukea kiinteistöjen omistajia jätevesijärjestelmien kunnostuksessa kertomalla parhaiten soveltuvista jätevesijärjestelmistä sekä sulkea pois epäsoveltuvat järjestelmät. Vuoden 2015 alussa tullut siirtymäajan muutos sekä jätevesilainsäädännön muutoskeskustelu ovat vaikuttaneet tavoitteisiin siten, että tavoitteena on lainsäädännön osalta jakaa mahdollisimman ajantasaista ja oikeaa tietoa.

4 3 1.3 Organisaatio ja yhteistyötahot Hanketta toteuttivat yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry. Pyhäjärvi-instituutti vastasi hankkeen hallinnoinnista. Hankkeen toimenpiteitä tehtiin yhteistyössä kohdekuntien kanssa muun muassa järjestämällä jätevesi-infopisteitä. Haluttaessa järjestettiin jätevesi-iltoja, mutta niiden kysyntä oli pieni. Lisäksi muita yhteistyötahoja olivat muun muassa Kokemäenjoen vesistön vesisuojeluyhdistys ry, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry sekä Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry. Hankkeesta on järjestetty aloituspalaveri , jolloin käytiin keskustelemassa kohdekuntien yhteisen ympäristötoimiston kanssa hankkeen toimenpiteistä ja toiveista. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat: JÄSENET Minna Nummelin YHTEISÖ Varsinais-Suomen ELY-keskus Jukka Reko Johanna Thessler Pyhäjärviseudun ympäristötoimisto Pyhäjärviseudun ympäristötoimisto Jari Lehmusvaara, vpj. Satafood Kehittämisyhdistys ry Pekka Parkkila Satafood Kehittämisyhdistys ry ( ) Katja Helenius Satafood Kehittämisyhdistys ry ( lähtien) Teija Kirkkala, pj. Henna Ryömä, siht. Elisa Mikkilä Pyhäjärvi-instituutti Pyhäjärvi-instituutti Pyhäjärvi-instituutti Ohjausryhmän jäseniä on tiedotettu hankkeen etenemisestä suullisesti ja sähköpostitse. Varsinaisia ohjausryhmän kokouksia ei ole pidetty.

5 4 2 HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT JÄNES IV -hankkeen jätevesineuvojina raportointijakson aikana toimivat Satafood Kehittämisyhdistys ry:n jätevesineuvoja Pekka Parkkila välisenä aikana, kehittämisasiantuntija Katja Helenius alkaen sekä koko hankeen ajan Pyhäjärvi-instituutin suunnittelija Henna Ryömä ja asiantuntija Elisa Mikkilä. Pyhäjärvi-instituutin asiantuntija Tero Forsman on ollut mukana muutamissa yleisötilaisuuksissa. Neuvojat suorittivat Suomen ympäristökeskuksen järjestämän jätevesineuvojakoulutuksen tai tutustuivat koulutuksen materiaaliin. Lisäksi neuvojat kävivät alueen kuntien kanssa yhteistyössä läpi kuntien ympäristönsuojelumääräykset ja muut jätevesineuvontaa ohjaavat säädökset ja käytännöt. Ennen varsinaista neuvontaa neuvojat harjoittelivat neuvontaa yhteisesti, jotta kaikki neuvonta olisi tasalaatuista. 3 TIEDOTUS JA MARKKINOINTI Hankkeen esite päivitettiin. Esitteessä kerrotaan hankkeen pääpiirteet sekä jätevesineuvojien yhteystiedot (Liite I). Esite on päivitetty säännöllisesti ajantasaiseksi esimerkiksi yhteyshenkilöiden muuttuessa. Hanke-esitteitä on jaettu jätevesi-illoissa, infopisteillä ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Esitteitä on ollut saatavilla kunnista ja se on ollut tulostettavissa ja nähtävissä kuntien ja toteuttajaorganisaatioiden nettisivuilla. Hankkeella on oma verkkosivu Pyhäjärvi-instituutin Projektit -sivuston alla sekä Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Hankkeet -sivuston alla. Sivustoilla on kerrottu yleistietoa hankkeesta, jätevesineuvojien yhteystiedot sekä tapahtumat, joissa neuvojat ovat tavattavissa. Sivustoilla on julkaistu hankkeeseen liittyviä tiedotteita jätevesien käsittelyistä. Tiedotteita on lisäksi lähetetty kohdekuntien paikallislehtiin. Nettisivuilla on myös linkki jätevesijelppariin ja KVVY:n tekemään neuvontavideoon. Hankkeessa ei ole tuotettu omaa neuvontamateriaalia, vaan neuvontaa tukemassa on käytetty olemassa olevia oppaita ja esitteitä. Tietoa jätevesineuvonnasta on jaettu sähköpostitse kunnille, osuuskunnille, järviyhdistyksille ja kyläyhdistyksille. Jätevesineuvontaa on markkinoitu perinteisten tilauslehtien lisäksi esimerkiksi kuntien ja järviyhdistysten tekemissä kuukausitiedotteissa, mökkijakelussa ja esimerkiksi kyläyhdistyksen omissa viestintälehdissä esimerkkinä Tuiskulan Sanomat Köyliössä sekä Tuiskula-Voitoisten jätevesiosuuskunnan jätevesisanomat, jotka on jaettu kaikkiin kiinteistöihin alueella. Neuvonnasta on tiedotettu myös facebookissa.

6 5 4 YLEISNEUVONTA Hankkeessa tarjottiin yleisneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse ja neuvontapisteissä. Lisäksi osallistuttiin yhteen viemäröinti-iltaan, jossa annettin Rauman Kortelan alueella tietoa kiinteistökohtaisista järjestelmistä alueen asukkaille ja Huittisissa järjestettyyn viemäriosuuskuntailtaan, missä yritetään löytää yhteistyöetua kaupungin viemärilaitoksen, sähkölaitoksen kaivuiden ja alueen asukkaiden kesken. Hanketta on myös edustettu tapahtumissa, joita on järjestetty hankkeen kohdekunnissa. 4.1 Neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse Jätevesineuvontaa on raportointiajanjaksona annettu puhelimitse noin 48 kiinteistönomistajalle. Sähköpostitse neuvontaa on annettu vain 10 kiinteistönomistajalle. 4.2 Jätevesi-illat ja neuvontapisteet tapahtumissa Varsinaisia jätevesi-iltoja, joissa käsitellään lainsäädäntöä, menetelmiä ja kerrotaan kunnan vaatimuksista, ei ole järjestetty kohdekuntien kanssa. Lainsäädännön muutoksista johtuen perinteisiä jätevesi-iltoja ei koettu mielekkäiksi pitää, vaan keskityttiin yleisneuvonnan järjestämiseen muilla tavoin. Hankkeen neuvojat olivat mukana Rauman Kortelassa järjestetyssä jätevesi-illassa, missä keskusteltiin paineviemäröinnin vetämisestä alueelle ja viemäröinnin vaihtoehdoista. Kuivakäymäläilta järjestettiin Pyhäjärvi-instituutin tiloissa kuivakäymäläilta, jossa puhuttiin mm. eri käymälämalleista, oikean käymälälaitteen valinnasta, asennuksesta, käymäläjätteen käsittelystä sekä jaettiin kokemuksia jo olemassa olevista kohteista. Kuivakäymälätekniikkaa ja käymäläjätteisiin liittyviä asioita oli esittelemässä Raini Kiukas. Hankkeesta oli kertomassa ja jätevesiasioihin oli vastaamassa hankkeen neuvojat. Tilaisuudesta oli ilmoitus kahdessa paikallislehdessä, Alueviestissä sekä Alasatakunnassa. Myös Satakunnan kansan Menot-palstalla sekä palvelun nettiversiossa oli tieto jätevesi-illasta. Paikallislehdille lähetettiin tiedote kuivakäymäläillasta ja tilaisuuden ohjelma oli näkyvillä Satafoodin ja Pyhäjärvi-instituutin nettisivuilla. Kuivakäymäläillasta kirjoitettiin juttu myös Pyhäjärvi-instituutin blogiin tilaisuuden jälkeen. Järjestäjien lisäksi paikalla oli seitsemän osallistujaa.

7 6 Huittisten viemäröinti-ilta Huittisten kaupunki on aktivoinut potentiaalisia viemäröintialueita, joille paineviemäriverkoston rakentaminen olisi kannattavaa. Osalle alueista kaupunki on luvannut rakentaa runkoputken, johon asukkaiden on mahdollista liittyä hankkimalla oma pumppaamo järjestettiin Huittisten kaupungintalolla viemäröinti-ilta. Tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä käytännön asioita, joita paineviemäröintiin liittyy sekä innostaa asukkaita liittymään. Hanke esitteli kiinteistökohtaisia jätevesijärjestelmiä, jotta vertailu niiden ja keskitetyn verkoston välillä helpottuu. Laitevalmistajat sekä paikalliset ja lähialueiden maanrakennusurakoitsijat olivat esittelemässä palveluitaan ja laitteitaan tilaisuudessa. Tilaisuudessa käytiin läpi myös millä ehdoin on mahdollista saada vapautus viemäriin liittymisestä toiminta-alueiden sisäpuolella. Kutsut tilaisuuteen lähtivät kirjeitse Huittisten kaupungilta niiden alueiden asukkaille, jotka asuvat tulevien tai suunniteltujen viemäröintialueiden sisäpuolella. Jätevesi-iltojen sijaan Satakunnassa järjestettiin jätevesi-infopisteitä, joissa jätevesineuvojia oli mahdollisuus tavata. Infopisteitä pidettiin ruokakauppojen yhteydessä sekä erilaisissa tapahtumissa kuten Köyliön Salen kyläkauppapäivässä, Pyhäjärvimessuilla, Valtakunnallisessa vesistökunnostusverkostoseminaarissa ja Voitoisten markkinoilla. Infopisteiden paikoista on tiedotettu alueen lehdissä. Lisäksi hanketta on esitelty järviyhdistysten kokouksissa, millä on tavoitettu erityisesti mökkiläisiä. Kauppojen lisäksi otettiin yhteyttä myös kyläyhdistyksiin, kiinteistönvälittäjiin ja alueen rautakauppoihin. Jätevesi-infot rautakapoissa Infopisteiden järjestämistä varten otettiin yhteyttä Satakunnan alueen rautakauppiaisiin ja selvitettiin mahdollisuutta järjestää heidän tiloissaan jätevesineuvontapisteitä. Kysely lähetettiin yhteensä 18:lle rautakaupalle. Mukana olivat alueen K-raudat, Starkit, Rautiat, Agrimarketit, Kodin Terra sekä vielä lisäksi muutamia yksityisiä lvi-myymälöitä ja rautakauppoja. Vastauksia saatiin kolmelta kauppiaalta. Yhdessä kohteessa lopulta toteutui neuvontapiste ja kaksi muuta toivoivat, että hanke voisi osallistua kaupassa järjestettävään muuhun teemapäivään myöhemmin. Rautakauppiaille lähetettiin myös muistutusviesti, mutta se ei tuonut lisää yhteydenottoja. Neuvontapiste järjestettiin Rauman K-Raudassa Liikkeessä oli tuolloin myös monia muita näytteilleasettajia. Neuvontapisteestä oli kauppiaan omassa lehti-ilmoituksessa ennakkomainos ja neuvontapiste oli kaupassa hyvällä näkyvällä paikalla. Neuvontapisteellä kävi päivän aikana kaksi kyselijää. Rautakauppiaat eivät kokeneet aihetta ajankohtaiseksi, mutta tärkeäksi kylläkin. Kauppiaiden mukaan parempi ajankohta on vasta kun lainsäädäntö on selvää.

8 7 JÄNES IV -hanke on ollut esillä seuraavien luetteloiden tapahtumissa ja neuvontapisteissä: Tilaisuus Pvm Osallistujat Pyhäjärvimessut, Eura Vesistökunnostusverkosto, Rauma Uksjärven järvenhoitoyhdistys, Pori Turajärven järviyhdistys, Eura Voitoisten markkinat, Köyliö Kortelan jätevesi-ilta, Rauma Euran eläkkeensaajien luentoilta Ruukinpuiston avoimet ovet Kuivakäymäläilta, Eura Huittisten viemäröinti-ilta Köyliön MTK:n syyskokousesitelmä Pyhäjärven suojeluohjelman tempaus Yllä olevissa tilaisuuksissa hanke on ollut mukana. Tilaisuus Pvm Osallistujat Säkylän tori Maailman ympäristöpäivä, Ulvila K-Supermarket Eura K-Supermarket Säkylä Sale Köyliö Säkylän tori Sale Köyliö K-Supermarket Säkylä K-Supermarket Eura Kokemäki Kauvatsa Harjavalta Nakkila Pomarkku Noormarkku Vampula Huittinen Eurajoki Luvia Ahlainen Pihlava Merikarvia Siikainen Karvia Honkajoki

9 8 Kankaanpää Jämijärvi Hinnerjoki Rauman K-Rauta Yllä olevassa taulukossa on lueteltu kauppojen edustoilla pidetyt jätevesi-infopisteet. Osallistujalukumäärillä tarkoitetaan niitä henkilöitä, jotka ovat käyneet juttelemassa jätevesiasioista neuvojien kanssa. Jätevesi-iltojen osalta osallistujamäärä on tilaisuuteen osallistuneiden ihmisten määrä. Vesistökunnostusverkostoon osallistuneita asiantuntijoita ei laskettu mukaan osallistujamääriin, vaikka hanke oli paikalla mukana. Yhteensä yleisötilaisuuksiin osallistui raportointijakson aikana 595 henkilöä. 5 KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA Kiinteistökohtaisessa neuvonnassa jätevesineuvoja käy kiinteistöllä paikan päällä antamassa neuvoja jätevesijärjestelmien kunnostukseen tai tehostamiseen. Käynnillä tutustutaan nykyiseen jätevesijärjestelmään sekä keskustellaan kiinteistön omistajan kanssa mahdollisista kunnostustoimenpiteistä. Käynnin tarkoituksena on antaa tietoa asetuksen vaatimuksista, jätevesien käsittelymenetelmistä, sulkea pois kiinteistölle huonosti soveltuvia järjestelmiä ja oikaista väärinymmärryksiä. Käynnistä jää kiinteistölle arviolomake (liite II), johon kirjataan nykyinen jätevesijärjestelmä sekä neuvojan ehdottamat kunnostustoimenpiteet, mikäli kunnostustoimia tarvitaan. Käynnillä jaetaan Suomen ympäristökeskuksen esitteitä Hyvä jätevesien käsittely ja Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon askel askeleelta sekä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen opasta Jätevesien käsittely haja-asutusalueella. 5.1 Kiinteistökohtaisen neuvonnan toteuttaminen Kiinteistökohtaista neuvontaa toteutettiin kaikissa kohdekunnissa. Neuvontakäyntejä sovittiin infopisteillä, jätevesi-illoissa ja muissa tapahtumissa. Lisäksi yhteydenottoja tuli lehdissä olleiden tiedotteiden perusteella ja kuntien rakennusvalvonnan ja ympäristötoimen ohjaamina. Kiinteistökäyntejä saatiin sovittua jonkin verran, mutta käyntien määrää haluttiin tehostaa. Aiempien JÄNES -hankkeiden tavoin myös JÄNES IV -hankkeessa toteutettiin lisänä niin sanottua nuohoustekniikkaa neuvonnan tehostamiseksi. Kiinteistön omistajalle lähetettiin kirje, jossa tarjottiin jätevesineuvontaa ehdotettuna ajankohtana. Kiinteistön omistajalla oli mahdollisuus perua tai siirtää aika. Niin sanottua nuohousta toteutettiin Säkylässä ja Eurassa.

10 9 Taulukossa 1 on esitetty, kuinka paljon kohdekunnissa on viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevia kiinteistöjä ja kuinka moneen niistä raportointijakson aikana on toteutettu neuvontaa. Taulukossa on eritelty erikseen nuohouksen piirissä olleet kiinteistöt, jotta nähdään, kuinka paljon vaikutusta nuohouksella on ollut. Kiinteistöt on laskettu kokonaissummiin kuitenkin vain kerran ja yhteensä-sarake kuvaa neuvonnan kokonaismäärää. Käyntejä on tehty hyvin vähän verrattuna aiempiin neuvontahankkeisiin. Pääsyynä kiinteistökäyntien vähäiseen määrään on lainsäädännön epävarmuudet ja siirtymäajan muutos. Prosentuaalisesti neuvottujen kohteiden osuus jää pieneksi myös siksi, että alueella on paljon viemäröimättömiä kiinteistöjä. Ensisijaisiin kohdekuntiin kohdistui 55 käyntiä ja muihin Satakunnan kuntiin 14 käyntiä. Vuonna 2015 käyntejä tehtiin 65 ja vuonna 2016 käyntejä tehtiin hankkeessa vain 4. Taulukko 1. Raportointijakson aikana toteutetut neuvontakäynnit kunnittain Viemäröimättömät kiinteistöt vakituiset loma ym. yhteensä Neuvotut kiinteistöt Nuohous, kpl Yhteensä, kpl Köyliö % Säkylä % Eura % Eurajoki 1 Jämijärvi 2 Kankaanpää 1 Kokemäki 2 Lavia 1 Luvia 2 Nakkila 1 Pomarkku 1 Pori 3 Yhteensä % % Kiinteistökohtaista neuvontaa on saatu tehostuttua Eurassa ja Säkylässä, joissa toteutettiin niin sanottua nuohoustekniikkaa. Yhteensä kiinteistökäyntejä raportointiajanjaksona on tehty 69 kappaletta. Seuraavassa on vielä tarkennettu nuohouksen toteutumista.

11 Nuohouksen toteutuminen Eurassa ja Säkylässä Nuohous toteutettiin välisenä aikana Eurassa Mestilän ja Mannilan alueilla sekä välisenä aikana Säkylässä Pyhäjoen ranta-alueella. Kirjeitä lähetettiin yhteensä 75 kappaletta. Nuohouksen toteuttivat jätevesineuvojat Pekka Parkkila ja Elisa Mikkilä. Taulukossa 2 on esitetty, miten kirjeitse ehdotetut neuvontakäynnit toteutuivat Eurassa ja taulukossa 3 on esitetty, miten neuvontakäynnit toteutuivat Säkylässä. Taulukko 2. Nuohouskäyntien toteutuminen Eurassa Lähetetyt kirjeet Toteutuneet käynnit Perutut käynnit Kylmäkäynnit Kieltäytymiset % 83 % 14 % 3 % 0 % Kuva 1. Kirjeitse ehdotettujen kiinteistökäyntien jakauma Eurassa. Perutut Kylmäkäynni käynnit t 14 % 3 % Toteutuneet käynnit 83 % Taulukko 3. Nuohouskäyntien toteutuminen Säkylässä Lähetetyt kirjeet Toteutuneet käynnit Perutut käynnit Kylmäkäynnit Kieltäytymiset % 43 % 33 % 22 % 2 %

12 11 Kuva 2. Kirjeitse ehdotettujen kiinteistökäyntien jakauma Säkylässä. Kieltäytymis Kylmäkäynni et t 2 % 22 % Toteutuneet käynnit 43 % Perutut käynnit 33 % Etenkin Säkylässä kiinteistökäyntejä peruttiin paljon tai kiinteistölle mentäessä ketään ei ollut paikalla. Perutuista kiinteistökäynneistä suurin osa johtui siitä, ettei jätevesineuvontaa koettu tarpeelliseksi tai todettiin, että palataan asiaan, kun sille on tarvetta. Kaikista ehdotetuista neuvontakäynneistä 59 % toteutui joko suoraan tai aikaa vaihtamalla. Käynneistä 25 % peruttiin ja kylmäkäyntejä oli 15 % käynneistä. 5.2 Kiinteistökannan jakauma Kiinteistökohtaista neuvontaa tarjottiin sekä vakituisten että vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille. Suurin osa, 54 kpl, neuvotuista kohteista oli vakituisesti asuttuja kiinteistöjä. Vapaaajankiinteistöjä neuvottiin raportointijaksona 15 kpl. Vähäinen neuvonta vapaa-ajankiinteistöihin saattaa selittyä sillä, että vapaa-ajan kiinteistöjen omistajia on huomattavasti vaikeampi tavoittaa. Esimerkiksi monilla kesäajanasunnoilla ei välttämättä ole lainkaan postilaatikkoa, jolloin neuvonnan tarjoaminen postitse on täysin mahdotonta. Vapaa-ajan kiinteistöjen omistajia pyrittiin tavoittamaan lehtitiedotteiden ja tapahtumien avulla.

13 12 Kartta 1. Jätevesineuvontaa Satakunnassa hankkeissa neuvotut kiinteistöt vuosina (Lähde: Kuntajako Maanmittauslaitos 2011, Maastokartta Maanmittauslaitos 2008)

14 13 Kartta 2. Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV hankkeessa neuvotut kiinteistöt. (Lähde: Kuntajako Maanmittauslaitos 2011, Maastokartta Maanmittauslaitos 2008)

15 14 6 PALAUTE Vuosien 2015 ja 2016 neuvonnan haasteet löytyivät lainsäädännöstä. Siirtymäajan pidentäminen alkuvuodesta 2015 lopetti kiinnostuksen jätevesijärjestelmien kunnostustoimiin käytännössä kokonaan. Kun jätevesiasetus joutui normitalkoiden jalkoihin, kiinnostus jätevesineuvontaa kohtaan loppui. Hankkeen neuvontakohteet ovat aikaisempina vuosina valikoituneet pääosin hankkeelle tulleiden yhteydenottojen perusteella. JÄNES IV -hankkeessa 69 kiinteistökäynnistä vain 25 kiinteistöä on tämän kaltaisia putkimiesmallin kiinteistöjä. Suurin osa näistä 25 kiinteistöstä on kohteita, joissa on suunnitteilla tai käynnissä lupakäsittelyä vaativa remontti tai ne ovat ranta-alueilla sijaitsevia vapaa-ajan kiinteistöjä. Neuvontakäynneistä ei kerätty erillistä palautetta, mutta useammat kiinteistön omistajat antoivat palautetta neuvontakäynnin yhteydessä. Neuvonta koettiin hyödylliseksi, mutta sen tarpeellisuutta nykyisessä lainsäädännön muutospaineessa kyseenalaistettiin. Suhtautuminen oli kuitenkin melko usein positiivista ja käynnin todettiin olleen hyödyllinen. Kiinteistönomistajat kiittelivät erityisesti silloin, kun he saivat uutta tietoa ja väärinymmärryksiä oikaistiin. Useassa kohteessa keskusteltiin myös mahdollisista kunnostustoimien ajankohdasta, mutta melkein kaikissa, missä ei ollut välitöntä remonttisuunnitelmaa, päädyttiin odottamaan ainakin ensi vuoteen, kun jätevesilainsäädännön keskustelu on saatu päätökseen. 7 ARVIO HANKKEEN TOTEUTUMISESTA Neuvottujen kohteiden antaman palautteen perusteella neuvonta on ollut hyödyllistä ja onnistunutta. Nuohoustekniikalla on saatu taloudellista tehokkuutta, kun useampia kiinteistökäyntejä on järjestetty saman päivän aikana tietylle alueelle. Tehokkuutta heikensivät kuitenkin kylmäkäynnit. Määrällisten tavoitteiden osalta tilanne ei ole niin hyvä. Tilattuja käyntejä on ollut huomattavasti aiempia hankevuosia enemmän. Yleisneuvonnan osalta päästiin tavoitteisiin ja toisaalta lainsäädännön muutoksessa, haluttiin panostaa yleisneuvontaan infopisteitä järjestämällä. Yleisneuvontatilaisuuksia on hankesuunnitelmassa arvioitu pidettävän 20 kpl. Yleisötilaisuuksia on ollut 41 kpl (näissä on laskettu erikseen samana päivänä eri pisteessä järjestetty neuvonta). Kiinteistökohtaisten neuvontakäyntien tavoitemääräksi hankkeelle asetettiin vähintään 150 kappaletta. Raportointijakson aikana kiinteistökäyntejä toteutettiin 69 kappaletta. Tämä on n. 46 % asetetusta vähimmäistavoitteesta. Näiltä osin tavoite ei

16 15 täyttynyt. Yhteydenottoja puhelimitse, sähköpostitse ja henkilökohtaisesti tilaisuuksissa ja infopisteissä arvioitiin tulevan 500 kappaletta ja raportointiajanjaksona yhteydenottoja tuli noin 58 kappaletta. Lisäksi tilaisuuksissa on tavoitettu 595 kuulijaa. Yhteensä raportointijakson aikana on tavoitettu 653 kuulijaa ja 69 kiinteistökäyntiä eli 722 henkilöä.

17 Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hanke-esite Liite I Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry Jätevesineuvontaa Satakunnassa Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) hankkeessa tarjotaan puolueetonta, kiinteistökohtaista neu-vontaa haja-asutusalueella sijaitsevi-en vakituisten ja vapaa-ajan kiinteis-töjen omistajille. Hankkeen neuvojat tulevat kiinteistölle paikan päälle kertomaan jätevesilainsäädännön vaatimuksista, kunnan määräyksistä ja siitä, minkälaisia vaihtoehtoja jätevesien käsittelemiseksi on. Neuvontakäynnillä tutustutaan nykyiseen järjestelmään, kurkataan olemassa oleviin sakokaivoihin ja keskustellaan kunnostustarpeesta. Neuvoja kertoo kiinteistölle sopivista järjestelmävaihtoehdoista ja yhdessä kiinteistön omistajan kanssa pohditaan eri menetelmien hyötyjä ja haittoja. Neuvojan käynnistä kiinteistölle jää paperi, jonka kanssa on hyvä lähestyä suunnittelijaa ja kuntaa. Neuvontakäynneiltä saatuja kiinteistöjen tietoja ei luovuteta hankkeen ulkopuolelle ilman kiinteistönomistajan lupaa. Neuvontakäynti on maksuton ja sen voi tilata ottamalla yhteyttä Pyhäjärvi-instituutin tai Satafoodin neuvojiin. Hankkeessa tarjotaan yleisneuvontaa Satakunnan alueella, yhteistyössä kuntien viranomaisten kanssa. Tämä lisäksi annetaan kiinteistökohtaista neuvontaa puhelimitse, sähköpostitse sekä henkilökohtaisin käynnein. Toimijat JÄNES on Satafood Kehittämisyhdistys ry:n ja Pyhäjärvi-instituutin yhteishanke. Hankkeen hallinnoinnista vastaa Pyhäjärvi-instituutti. Hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Lisätietoja ja neuvontakäynnin tilaus: Pyhäjärvi-instituutti Henna Ryömä, p Elisa Mikkilä, p sähköposti, etunimi.sukunimi@pji.fi Satafood Kehittämisyhdistys ry Katja Helenius, p sähköposti, etunimi.sukunimi@satafood.net

18 Kiinteistölle jätetty arviolomake kiinteistökäynnistä Liite 2 TAUSTATIEDOT Neuvojan nimi: Kiinteistökäynnin päivämäärä: Kiinteistönomistaja: Kiinteistön osoite, postinumero ja postitoimipaikka: Neuvontaan osallistunut henkilö (jos ei omistaja): Selvitys jätevesijärjestelmästä olemassa kyllä Ei Kiinteistön käyttö: ympärivuotinen asuminen vapaa-ajan asuminen, käyttö vrk / kk Käyttö- ja huolto-ohjeet olemassa kyllä Ei Neuvontakäynnillä päädyttiin pintapuolisen tarkastelun jälkeen siihen, että käytössä on Ikäperusteisen vapautuksen edellytykset olemassa neuvontaan osallistuneen henkilön mukaan kyllä Ei JOHTOPÄÄTÖKSET JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN UUSIMISTARPEESTA*: Jätevesijärjestelmä ei täytä vaatimuksia ja se on uusittava Jätevesijärjestelmä ei nykyisellään täytä asetuksen 209/2011 puhdistusvaatimuksia. Jätevesijärjestelmän uusimista varten on tehtävä jätevesijärjestelmän suunnitelma ja haettava toimenpidelupa. Arvio kiinteistölle soveltuvista vaihtoehdoista: Jätevesijärjestelmä vaatii kunnostustoimia tai pieniä parannuksia Järjestelmä vaatii seurantaa Suositellut toimenpiteet: Järjestelmä on nykyisellään kunnossa Jätevesijärjestelmän asianmukainen toimivuus edellyttää hyvää huoltoa käyttö- ja huolto-ohjeiden mukaisesti. Jätevesimäärä on nykyisellään vähäinen, eikä vaadi toimenpiteitä Puhdistusvaatimus (Ympäristönsuojelulaki 86/2000) ei koske tätä kohdetta nykyisellään, siten järjestelmä on kunnossa. Kuvaus jätevesimäärästä: *Johtopäätös on tehty pintapuolisen tarkastelun ja kiinteistökäynnillä saatujen tietojen perusteella. Jos tilanne muuttuu, on uusimistarve arvioitava uudelleen. Lisätietoja: Tämä lomake ei korvaa kunnan jätevesijärjestelmän selvityslomaketta, eikä tämän lomakkeen perusteella voida lopullisesti arvioida jätevesijärjestelmän toimivuutta. Tämä lomake ei ole viranomaiskannanotto.

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III Väliraportti 7.. 3.8.04 SISÄLLYSLUETTELO JÄNES III JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA III -HANKE.... Tausta.... Tavoitteet....3 Organisaatio ja yhteistyötahot...

Lisätiedot

JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI. Väliraportti

JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI. Väliraportti JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI Väliraportti 01.09.2017 31.12.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA V (JÄNES V) -HANKE... 2 1.1 Tausta... 2 1.2 Tavoitteet... 2 1.3 Organisaatio

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti Katja Helenius Satafood Kehittämisyhdistys ry JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA - JÄNES Rahoitus:

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke. 1. Taustat ja tavoitteet

LOPPURAPORTTI JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke. 1. Taustat ja tavoitteet LOPPURAPORTTI 1.2.2012-30.9.2013 JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke 1. Taustat ja tavoitteet JÄNES -hanke toteutettiin Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood Kehittämisydistys ry:n yhteishankkeena.

Lisätiedot

JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V. Loppuraportti

JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V. Loppuraportti JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V Loppuraportti 01.04.2016 31.8.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA V (JÄNES V) -HANKE... 2 1.1 Tausta... 2 1.2 Tavoitteet... 2 1.3 Organisaatio

Lisätiedot

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti 1 Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa 30.06.2014, EAKR-ohjelma, Varsinais- Suomen liitto LSVSY kumppani Kohdealue Yläneenjoki

Lisätiedot

KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT ajalta 1.1.-31.12.2009. - palveluhinnaston mukainen laskutus - vaativan erityistason laskutus - erityisvelvoitemaksut

KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT ajalta 1.1.-31.12.2009. - palveluhinnaston mukainen laskutus - vaativan erityistason laskutus - erityisvelvoitemaksut Satakunnan sairaanhoitopiiri Kumppanuudella terveyttä KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT ajalta 1.1.-31.12.2009 - palveluhinnaston mukainen laskutus - vaativan erityistason laskutus - erityisvelvoitemaksut

Lisätiedot

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto 11.10.2011 Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn suunnittelu- ja neuvontahanke 2010-2011 Hannu Mattila Projektineuvoja

Lisätiedot

Ajankohtaista vesihuoltoavustuksista

Ajankohtaista vesihuoltoavustuksista Ajankohtaista vesihuoltoavustuksista Osuuskuntailta 11.11.2009 / 19.11.2009 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Vesiosuuskuntien määrä kunnittain Satakunta Eura Eurajoki Harjavalta Honkajoki Huittinen Jämijärvi

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Erkki Santala, Suomen ympäristökeskus Lammin ympäristönsuojelupäivät, Jätevesineuvonnan rooli - yleistä Tarjota puolueetonta,

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( )

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( ) HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV 11.1.2017 (1.3.2016-31.10.2016) Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 1.1 Hankkeen rahoitus... 3 2. Hankkeen organisaatio, työntekijät

Lisätiedot

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Jätevesineuvonnassa huomioitavaa Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 17.5.2018 Neuvontaan liittyvällä kiinteistökäynnillä tehtävä jätevesijärjestelmän arviointi Jätevesijärjestelmän

Lisätiedot

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily 20.-21.11.2018 Jätevesineuvonta Keski-Suomessa - hanke Ympäristöministeriön

Lisätiedot

KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT

KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT KUNTAKOHTAISET LASKUTUSTIEDOT ajalta 1.1.-31.7.2014 - palveluhinnaston mukainen laskutus - vaativan erityistason laskutus - erityisvelvoitemaksut www.satshp.fi 050 Eura KONSERVATIIVISEN HOIDON TOIMIALUE

Lisätiedot

Mahdolliset viemäröintialueet Kustannukset ja priorisointi

Mahdolliset viemäröintialueet Kustannukset ja priorisointi LTE 1 (1/62) Mahdolliset viemäröintialueet Kustannukset ja priorisointi mukaan (

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Sanna Laakso Vanhempi jätevesineuvoja 13.3.2017 1 Kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa

Lisätiedot

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ 13.3.2019 ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO VESIENSUOJELU, HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYLLE ASETETUT VAATIMUKSET JA MÄÄRÄAJAT, POIKKEAMINEN,

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 LIITE 1 Pohjanmaan Jässi -jätevesihanke HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 Arja Lahtinen 2016 1 Johdanto Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n organisoima jätevesineuvontahanke Pohjanmaan

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 2016 Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen työntekijät...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 4201/11.01.03/2012 102 Haja-asutusalueen jätevesineuvonta vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Valtioavusteinen jätevesineuvonta Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista

Valtioavusteinen jätevesineuvonta Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista Valtioavusteinen jätevesineuvonta 2012 - Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista 1. Taustaa Jätevesineuvonnan tavoitteena on jakaa puolueetonta ja oikeaa tietoa jätevesien käsittelystä hajaasutusalueilla,

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2016 Virve Ståhl, LUVY ry Jätevesiseminaari 29.3.2017 Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja kohteita Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2015

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA 1 SYKE/VK/VVA 23.9.2010 HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA 1. YLEISTÄ Haja-asutuksen jätevesihuollon parantaminen edellyttää huomattavaa lisäpanostusta neuvontaan ja ohjaukseen.

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa

Lisätiedot

Sukupolven- ja omistajanvaihdospalvelu Satakunnassa

Sukupolven- ja omistajanvaihdospalvelu Satakunnassa TOIMINTASUUNNITELMA vuodelle 2018 Päivitetty 7.8.2017 Koordinaattorin tehtävät: - Asiakasneuvonta ja koordinointi sukupolven- ja omistajanvaihdosasioissa - Omistajanvaihdosteeman koulutus- ja tietoiskutilaisuuksien

Lisätiedot

SATAKUNNAN KEHITYSVAMMAISTEN POLKUPYÖRÄVIESTI MYÖTÄTUULEEN

SATAKUNNAN KEHITYSVAMMAISTEN POLKUPYÖRÄVIESTI MYÖTÄTUULEEN Kehitysvammaisten Suuri Ristiretki, jolla tuodaan Myötätuulta Satakuntalaisille päättäjille, jotta heillä olisi enemmän rohkeutta tehdä viisaita päätöksiä. Viestin tarkoitus on myös lyödä rumpua Satakunnan

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE. Väliraportti III ( )

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE. Väliraportti III ( ) HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE Väliraportti III 24.3.2015 (1.3.2014-28.2.2015) Sisällysluettelo 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 1.1 Hankkeen rahoitus... 3 2. Hankkeen organisaatio, työntekijät

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 JÄTEVESINEUVONTA - Miten tietoa jalkautetaan Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot

Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille

Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille Nina Pimiä Projektipäällikkö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jätevesineuvonnan toteutus Tavoitteena on jakaa puolueetonta, oikeaa ja ajantasaista tietoa kiinteistöjen

Lisätiedot

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke 1. Taustaa Jätevesineuvonnan tavoitteena on jakaa puolueetonta ja oikeaa tietoa jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla sekä arvioida tapauskohtaisesti tarvitaanko käsittelyn tehostamistoimia. Asukas

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

Satakunnan kunnat OHJAAMO SATAKUNTA HANKE VUOSILLE

Satakunnan kunnat OHJAAMO SATAKUNTA HANKE VUOSILLE Perusturva Bia Kaski 27.10.2016 Lausuntopyyntö 1 (2) Satakunnan kunnat OHJAAMO SATAKUNTA HANKE VUOSILLE 2017 2019 Porin perusturva on valmistellut ja toiminut hallinnoijana Ohjaamo Satakunta nimisessä

Lisätiedot

Tiedosta toimeen. Esimerkkinä jätevesineuvonta

Tiedosta toimeen. Esimerkkinä jätevesineuvonta Tiedosta toimeen Esimerkkinä jätevesineuvonta Minttu Peuraniemi Tvärminne 13.10.2016 Vesivessa ja sakokaivo Vesilaki 1960-luvulla: Jos vesikäymälä, tarvitaan sakokaivo Kuntien määräykset ja käytännöt vaativat

Lisätiedot

Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista

Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista Virve Ståhl, LUVY 12.5.2017 Alkuperäinen esitys: Niina Hätinen Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry Mihin kokemukset perustuvat? Haja-asutuksen jätevesineuvojana

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012

JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012 JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012 Väliraportti elokuu 2012 Hankkeen perustiedot ProAgria Oulun hallinnoima Jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla 2012 on Ympäristöministeriön harkinnanvaraisella

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 JÄTEVESINEUVONTA - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet:

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa Katariina Yli-Heikkilä 11/2018

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa Katariina Yli-Heikkilä 11/2018 HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa 2017 Katariina Yli-Heikkilä 11/2018 2018 Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

Lisätiedot

KVVY. Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna Loppuraportti. Lauri Sillantie Kirjenro 988/17.

KVVY. Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna Loppuraportti. Lauri Sillantie Kirjenro 988/17. KOKEMÄENJOEN VESISTÖN VESIENSUOJELUYHDISTYS ry KVVY Pantone 300 Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna 2017 Loppuraportti Lauri Sillantie 2017 Kirjenro 988/17 Tekijä Otsikko KVVY ry, Lauri

Lisätiedot

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset Hanna Keinänen LINKKI-seminaari 27.3.2019 Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2017 2018 2009-2018 Neuvottuja kiinteistöjä 6 792 742 7 534 Neuvottuja kohteita noin 7

Lisätiedot

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6)

AIRIX Ympäristö Oy KÖYLIÖN KUNNAN VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA E23253 KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET Liite I (1/6) KEHITTÄMISTOIMENPITEET 2010-2020 Vedenhankinta Vesijohtoverkosto Vesijohtoverkoston kunnossapito Seurataan vesijohtoverkoston kuntoa ja saneerataan saneerausohjelman

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Tuija Manerus Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

Asia Taksilupien enimmäismäärien vahvistaminen Satakunnan maakunnassa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ratkaisu ja perustelut

Asia Taksilupien enimmäismäärien vahvistaminen Satakunnan maakunnassa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ratkaisu ja perustelut PÄÄTÖS 9.11.2017 1 (7) EPOELY/2244/2017 Asia Taksilupien enimmäismäärien vahvistaminen Satakunnan maakunnassa Lausunnonantajat Satakunnan kunnat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ratkaisu ja

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla Jatkorahoitusta on haettu

Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla Jatkorahoitusta on haettu Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla 2015-16 1.6.2015-31.5.2016 Jatkorahoitusta on haettu Hankkeen palvelut Hanke tarjoaa järjestöille ja kerhoille yms. mahdollisuuden saada maksuton

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 3-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 4 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi. Ohjausryhmän kokous 28.2.2012/Säkylä

Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi. Ohjausryhmän kokous 28.2.2012/Säkylä Lounais-Suomen viemäröintialueiden laajentamisalueet ja priorisointi Ohjausryhmän kokous 28.2.2012/Säkylä Sisältö Suunnitteluperusteet Vyöhykejako Kustannuslaskentaperusteet Alustava suunnitteluaikataulu

Lisätiedot

VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA

VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA VUODEN 2012 KUMPPANUUSSOPIMUSNEUVOTTELUIHIN LIITTYVÄ INFORMAATIO JA KESKUSTELUTILAISUUS OHJELMA 15.2.2012 klo 13.00 13.10 klo 13.10 13.50 Tilaisuuden avaus yhtymähallituksen puheenjohtaja Kauko Juhantalo

Lisätiedot

SATAKUNNAN SOTE&MAKU. Yyteri Terttu Nordman

SATAKUNNAN SOTE&MAKU. Yyteri Terttu Nordman SATAKUNNAN SOTE&MAKU Yyteri 19.4.2017 Terttu Nordman Karvia Honkajoki Merikarvia Siikainen Pohjoinen Kankaanpää Jämijärvi Pomarkku Reposaari Pihlava Noormarkku Läntinen Lavia Pori Ulvila Nakkila Harjavalta

Lisätiedot

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2016 2017 LOUNAIS-SUOMESSA Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1.6.2016 Kansikuva taiteilija Pekka Vuoren luvalla. Helsingin

Lisätiedot

/ JK Valtioavusteinen jätevesineuvonta Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista

/ JK Valtioavusteinen jätevesineuvonta Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista Valtioavusteinen jätevesineuvonta 2013 - Tiivistelmä hankkeiden loppuraporteista 1. Taustaa Jätevesineuvonnan tavoitteena on jakaa puolueetonta ja oikeaa tietoa jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla,

Lisätiedot

18 Satakunta Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

18 Satakunta Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 18 Satakunta 18.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 18.1. SATAKUNTA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: 6 kpl Maaseutumaiset: 12 kpl Satakunnan

Lisätiedot

Kevään 2016 toimintasuunnitelma

Kevään 2016 toimintasuunnitelma POIS SYRJÄSTÄ Kevään 2016 toimintasuunnitelma Kehittämisosion nimi: VERKOSTOMAISEN YHTEISTYÖN KEHITTÄMINEN 1) Mitä kehittämisosiossa on saatava aikaan kevään 2016 aikana? Tavoite 1: 1. Verkostomaisen yhteistyön

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 24-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 25 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

Osuuskunnan perustamisessa huomioitavia asioita

Osuuskunnan perustamisessa huomioitavia asioita Osuuskunnan perustamisessa huomioitavia asioita Katja Mäkinen Satafood Kehittämisyhdistys ry Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke

Lisätiedot

Satakunta Lasten ja nuorten maakunta

Satakunta Lasten ja nuorten maakunta Satakunta Lasten ja nuorten maakunta Pertti Rajala Maakuntajohtaja 17.9.2013 1. Tilaisuuden taustat Maakunnassamme tehdään sektoreittain paljon erinomaista työtä lasten ja nuorten hyväksi Uudenlaiset palvelumme

Lisätiedot

Satakunnan maakuntatilaisuus

Satakunnan maakuntatilaisuus Satakunnan maakuntatilaisuus 14.4.2016 Satakunnan maakuntatalous Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset Tulevaisuuden kunta -verkkoaivoriihen välitulokset Aineistot: www.kunnat.net/maakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 9/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 9/2015 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 9/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 20.10.2015 klo 9.00 Työttömien määrä vähentyi hieman syyskuussa Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan

Lisätiedot

Muistio haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus

Muistio haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Muistio haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus 10.10.2014 Sisällys 1. Tausta ja toimeksianto... 3 1.1 Aiemmin tehtyjä selvityksiä...3 1.2

Lisätiedot

JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2010

JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2010 JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2 Satu Heino Antti Heinonen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry.2.2 KOKEMÄENJOEN

Lisätiedot

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Vesihuoltoseminaari 22.10.2015 Satu Heino, KVVY ry Esityksen sisältö Vesihuollon nykytila haja asutusalueella Pirkanmaan Haja apu hankkeiden

Lisätiedot

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino Jätevesien käsittely k haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino Järkeä jätevedenkäsittelyyn -hanke 2 Kuva: Satu Heino 1 Kuva: Satu Heino Mitä kuormittavaa jätevesi j sisält ltää? 4

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 7/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 7/2015 NÄKYMIÄ HEINÄKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 7/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 25.8.2015 klo 9.00 Työttömien määrä lisääntyi heinäkuussa Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan elinkeino-,

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2014 YLEISSUUNNITELMA

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2014 YLEISSUUNNITELMA HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMINEN VUONNA 2014 YLEISSUUNNITELMA 1. YLEISTÄ Haja-asutuksen jätevesihuollon parantaminen edellyttää huomattavaa lisäpanostusta neuvontaan ja ohjaukseen. Haja-asutusalueiden

Lisätiedot

Syrjäytetty Nuori? Sivistystoimentarkastaja Erik Häggman

Syrjäytetty Nuori? Sivistystoimentarkastaja Erik Häggman Syrjäytetty Nuori? 9.10.2013 Avaus ulkopuolisuuskeskustelun näkökulmasta Ungas levekår koulutuksen ulkopuolella työelämän ulkopuolella sosiaalinen ulkopuolisuus taloudellinen ulkopuolisuus Terveydellinen

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Mirja Hurskainen Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2014 Karolina Örnmark ja Virve Ståhl Jätevesiseminaari 23.3.2015 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot

Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely

Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely 27.6.2016 TARVITTAESSA ALAOTSIKKO/ INGRESSI/LÄHTÖ TARVITTAESSA ALAOTSIKKO/ INGRESSI/LÄHTÖ Satu Heino Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Kokemäenjoen vesistön

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle ja muutamia

Lisätiedot

Jätevesiklinikat. Liite 1.2.

Jätevesiklinikat. Liite 1.2. Jätevesiklinikat Liite 1.2. Osallistujien Tilaisuuden Kuvaus tilaisuuden ohjelmasta ja analyysi onnistumisesta (mm. tilaisuudessa tehtyjen yhteydenottojen Tilaisuuden järjestäjä Päivämäärä määrä kustannukset

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIYHTEISTYÖRYHMÄ Kokous 2/2011

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIYHTEISTYÖRYHMÄ Kokous 2/2011 MUISTIO 1(5) 31.3.2011 LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIYHTEISTYÖRYHMÄ Kokous 2/2011 Aika: Keskiviikkona 30.3.2011 klo 9-11.30 Paikka: Yrkeshögskolan Novia / luokkahuone B 273 Raaseporintie 9, 10600 Tammisaari

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu Ympäristövaliokunta ti 20.9.2016 klo 10.00 HE 128/2016 vp (jätevesi) SISÄLTÖ Kohdat, joissa sääntely selkiytyy Kehittämiskohteet Omakotiliiton esitykset

Lisätiedot

Kuntaraportti Siikainen. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Siikainen. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Siikainen Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

HARA- hanke Minttu Peuraniemi

HARA- hanke Minttu Peuraniemi HARAhanke Minttu Peuraniemi 13.2.2017 Vesienhoitoa vuodesta 1975 aatteellista ja sitä tukevaa liiketoimintaa Tavoitteet vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet vesien

Lisätiedot

Kuntaraportti Eurajoki. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Eurajoki. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Eurajoki Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 6/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 6/2015 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 6/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 21.7.2015 klo 9.00 Työttömyys kohosi Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja

Lisätiedot

HAJAJA TEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU2016 hankkeen loppuraportti

HAJAJA TEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU2016 hankkeen loppuraportti HAJAJA TEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU2016 hankkeen loppuraportti Katariina Yli-Heikkilä 17.11.2017 päivitetty 2.1.2018 SISÄLLYS 1. TIIVISTELMÄ... 1 2. YLEISTÄ HANKKEESTA... 2 2.1. HANKKEEN TAUSTAT...

Lisätiedot

Kuntaraportti Eura. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Eura. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Eura Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien

Lisätiedot

Kuntaraportti Nakkila. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Nakkila. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Nakkila Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen alustavat tulokset 2017 Karolina Örnmark, LUVY ry Loppuseminaari 27.3.2018 Kartoitus- ja neuvontakäynnit Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja

Lisätiedot

Kuntaraportti Huittinen. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Huittinen. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Huittinen Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Sitovuustason määrärahat

Sitovuustason määrärahat Yhtymähallitus 27.4. / 78 LIITE NRO 8 TOIMINNAN JA TALOUDEN RAPORTTI 1-3 KK Satakunnan sairaanhoitopiiri johdon raportti 1-3 kk Talousjohtajan katsaus Talousjohtaja Tero Mäkiranta 20.4.: Laskutuksessa

Lisätiedot

Kuntaraportti Rauma. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Rauma. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Rauma Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien

Lisätiedot

Rautjärven Veden toimintaalueiden

Rautjärven Veden toimintaalueiden Rautjärven Veden toimintaalueiden vesihuolto Infotilaisuus 27.2.2019 Ympäristötoimi Noudatettava lainsäädäntö Vesihuoltolaki Ympäristönsuojelulaki Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen

Lisätiedot

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset Minttu Peuraniemi 17.4.2010 Yhdistys perustettu 1975 Jäsenet kunnat, teollisuus, yritykset, yhdistykset Tavoitteet vesiensuojelun,

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 8/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 8/2015 NÄKYMIÄ ELOKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 8/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 22.9.2015 klo 9.00 Työttömien määrä vähentyi elokuussa Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan elinkeino-,

Lisätiedot

Panelian museo Paneliantie 36 Avoinna 2.5. 30.9. ma klo 12 16 sekä sopimuksesta. Puh. 050 572 7304 Heiska

Panelian museo Paneliantie 36 Avoinna 2.5. 30.9. ma klo 12 16 sekä sopimuksesta. Puh. 050 572 7304 Heiska SATAKUNNAN MUSEOT EURA Hinnerjoen museot Luotteenperäntie, Hinnerjoki Avoinna 5.6 3.8 ti pe klo 10 16 3.6 26.8 su klo 13 15 sekä sopimuksen mukaan. Puh. (050) 365 0341 Heikkilä, (0500) 592 226 Nummela

Lisätiedot

Kuntaraportti Pomarkku. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Pomarkku. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Pomarkku Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Kuntaraportti Merikarvia. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Merikarvia. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Merikarvia Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 12/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 12/2015 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 12/2015 Julkaisuvapaa keskiviikkona 27.1.2016 klo 9.00 Työttömien määrä lisääntyi joulukuussa Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan

Lisätiedot

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa?

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Jätevedenkäsittelyn perusteet ja järjestelmien toimivuus Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Asetus talousjätevesien käsittelystä Oman

Lisätiedot

Kuntaraportti Ulvila. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Ulvila. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Ulvila Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien

Lisätiedot

SATAOSAA työhönvalmennus

SATAOSAA työhönvalmennus SATAOSAA työhönvalmennus Yhteistyöterveiset SATAOSAA-hankkeesta. Olemme kehittämässä Satakuntalaisten osatyökykyisten työllistymisen ja osallisuuden edistämiseksi maakunnallista, eri toimijat yhdistävää

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia 2009-2018 Virve Ståhl Juhlaseminaari 27.3.2019 Kiinteistökohtaisia kartoitus- ja neuvontakäynnit Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke 2009-2010: Erityisalueiden

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU

LOPPURAPORTTI. Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU LOPPURAPORTTI Kiinteistökohtaisten jätevesijärjestelmien suunnittelun tukemisen pilottihanke KIRSTU VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jarkko Leka 31.10.2012

Lisätiedot

Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista

Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista Kokemuksia neuvojan työstä ja neuvonnan haasteista SYKEn Haja-asutuksen jätevesineuvojien koulutus - tekniikkapäivä Torstai 17.5.2018 Alkuperäinen esitys: Niina Hätinen Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry

Lisätiedot

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie 28 21600 PARAINEN VALONIAN VESIENSUOJELU- JA VESIHUOLTOYHTEISTYÖ KAUDELLA 2017 2020 Valonia kutsuu Varsinais-Suomen kunnat mukaan Valonian

Lisätiedot

Suunnitteluinsinööri 10.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaava 9.11.2010 Velkuanmaan osayleiskaavassa on osoitettu mm. uusia asuinaluevarauksia rantavyöhykkeelle 37 omakotitontin verran sekä matkailua palvelevia

Lisätiedot

Lounais-Suomen viemäröinti. Laajentamisalueet ja priorisointiselvitys

Lounais-Suomen viemäröinti. Laajentamisalueet ja priorisointiselvitys Lounais-Suomen viemäröinti Laajentamisalueet ja priorisointiselvitys KAAVOITUKSEN AJANKOHTAISPÄIVÄ 5.6.2014 Tarkoituksena Satakunnan ja Varsinais-Suomen potentiaaliset viemäröintialueet -selvityksen päivittäminen

Lisätiedot

21.3.2011. Satakunnan seutulipputyöryhmä. Vastauksia. yhteensä 303 Internet 174 paperilomake 129

21.3.2011. Satakunnan seutulipputyöryhmä. Vastauksia. yhteensä 303 Internet 174 paperilomake 129 Satakunnan seutulipputyöryhmä Vastauksia kpl yhteensä 303 Internet 174 paperilomake 129 1 SUKUPUOLI mies 22 % nainen 78 % Turku 2009: - nainen 74 % - mies 26 % 2 1 % 1 % IKÄ 9 % 26 % 15 % 14 % 14 % 20

Lisätiedot

Satakunnan työllisyyskatsaus 5/2015

Satakunnan työllisyyskatsaus 5/2015 NÄKYMIÄ TOUKOKUU 2015 SATAKUNNAN ELY-KESKUS Satakunnan työllisyyskatsaus 5/2015 Julkaisuvapaa keskiviikkona 24.6.2015 klo 9.00 Avoimia työpaikkoja enemmän kuin vuosi sitten Satakunnassa Työnhakijat Satakunnan

Lisätiedot