LAATUVAATIMUKSET LASERKEILAUSAINEISTOLLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAATUVAATIMUKSET LASERKEILAUSAINEISTOLLE"

Transkriptio

1 RISKIPUIDEN KARTOITUS Kartoitus puista, jotka ovat vaarassa kaatua myrsky- tai lumituhojen seurauksena sähkölinjalle tai junaradalle. Erityisen riskialttiita ovat esimerkiksi riukuuntuneet lehtipuut tai männyt tykkyalueilla. Kartoitusta on yritetty tehdä jonkin verran pintamalleilta (CHM), mutta nykyisen aineiston tarkkuus ei ole riittävä. Nykyisellä pistetiheydellä myöskään linjojen mallinnus ei onnistu, eikä puulajin tunnistus ole kovin luotettavaa. Käytännössä esimerkiksi sähköverkkoyhtiöt teettävät erillisiä keilauksia helikopterilla kartoittaakseen riskipaikkoja. VAIKUTUKSET Miten tilanne muuttuu nykyisestä? Mitä hyötyjä ja vaikutuksia käyttötapauksella on? Myrskyjen ja lumituhojen aiheuttamia sähkökatkoja pystytään ehkäisemään. Mahdollisten tuhojen aiheuttamat vahingot saadaan korjattua nopeammin. Kiinteistövaurioita ja liikenneongelmia voidaan estää ja ennakoida. Junaratojen ja teiden kunnossapito helpottuvat riskipuiden osalta. Erillisten keilausten tarve vähenee ja ne voidaan kohdistaa tarkemmin. Maastotyön tarve riskipuiden kartoituksessa vähenee, minkä ansiosta kustannukset alenevat. Sähkökatkojen kestot lyhenevät. Turvallisuus paranee. Verkkoyhtiöiden katkoista maksamat korvaukset alenevat. Maakaapeloinnin ja linjojen siirron tarve vähenee. Suomen metsäkeskus Verkkoyhtiöt Liikennevirasto VR Sähkönkäyttäjät Sähköyhtiöt Liikenneoperaattorit Vakuutusyhtiöt Kiinteistön omistajat Autoilijat & liikenne- ja muiden väylien käyttäjät Yksityistiekunnat Palo- ja pelastustoimi Aineiston laadun on parannuttava nykyisestä. Riittävän tarkan tiedon tuottamiseen vaaditaan nykyistä tiheämpää pistepilveä ja parempaa puulajitulkintaa. Suurempi pulssitiheys mahdollistaa linjan mallinnusta ja yksittäisten riskipuiden tunnistamista. Monikanavakeilauksella voidaan parantaa puulajitulkintaa.

2 MAANPEITTEEN TARKEMPI TULKINTA Vähäpuustoisten maanpeitetyyppien kartoitus kattaen mm. taajamat, suot, tunturit ja rannat Kartoitus perustuu nykyisellään HR (high resolution) -satelliittiaineistoihin (maastoerotuskyky m) ja olemassaoleviin, eri organisaatioiden keräämiin ja ylläpitämiin paikkatietoaineistoihin. Monikanavakeilauksen myötä mahdollistuu maanpeitteen luokittelu nykyistä laajemmin, ja aineiston temaattinen ja spatiaalinen tarkkuus parantuu. Maanpeitetieto voitaisiin tarjota jopa samalla resoluutiolla kuin korkeusmalli 2 m. Mahdollistaa taajamien maanpeitteen seurannan muun muassa kaavoituksen, hulevesien hallinnan (maanpinnan läpäisevyys) tueksi. Rantakaavoitus voidaan tehdä suoraan laserkeilausaineiston perusteella. Saadaan määritettyä maanpinnan karkeuskerroin hydraulisia mallinnuksia ja edelleen tulvakartoituksia varten. Myös alempiasteinen tieverkon kunnon tunnistamisen myötä hoitotoimenpiteitä voidaan kohdentaa ja priorisoida tehokkaammin. Muun muassa pienet metsäautotiet voidaan kartoittaa. Kansalliseen maastotietokantaan saadaan maanpeiteaineisto 100-prosenttisena. Maaston ja puuston laadun tunnistuksen myötä voidaan löytää optimaalisia kohteita ja reittejä virkistyskäytöön. Maatalousmaan tunnistaminen helpottuu. Peltolohkorekisterin ylläpidon osittainen automatisointi on kustannustehokkaampi tapa rekisterin ylläpidossa. Hitaiden ja pienimuotoisten muutosten, kuten ilmastonmuutoksen, seuranta. Arvokkaiden luontotyyppien kartoitus ja seuranta mahdollistuu. Voidaan luoda realistisempia oppimisympäristöjä ja simulaattoreita. Ympäristöhallinto MAVI Kunnat Yritykset Matkailijat Kaavoitusviranomaiset Kunnat Maakuntien liitot Metsähallitus GTK Pelastusviranomaiset Kiinteistöjen omistajat Simulaattorit Aineistossa pitää olla suuri pistetiheys, ja se pitää toteuttaa monikanavakeilauksena. Hyödyt eri aallonpituusalueiden käytöstä on ensin selvitettävä. Keilausajankohtana on kesäaika. Päivitys vähintään viiden vuoden välein (Lapissa mahdollisesti harvemmin) Ilmakuvaus samanaikaisesti?

3 TULVARISKIEN KARTOITUS Tulvavaarakarttojen perusteella nähdään, mitkä alueet ovat tulvavaarassa erisuuruisilla ja -tyyppisillä tulvilla. Tulvamallinnusta varten tarvitaan vedenkorkeustietojen lisäksi myös maanpinnan korkeusmalli tarkasteltavalta alueelta. Esimerkiksi hydraulisilla malleilla laskettuja vedenkorkeuksia ja korkeusmallia käyttäen saadaan mallinnettua tulva-alue numeerisesti syvyystietoineen vähentämällä vedenpinnan korkeusmallista maanpinnan korkeusmalli. Tulvavaarakartalla esitetään toistuvuudeltaan tietyn suuruisen tulvan vesisyvyydet tulvavaaravyöhykkeittäin eri sinisävyjä käyttäen. Vaalein sininen kuvaa matalinta tulva-aluetta ja tummin sininen syvintä tulva-aluetta tarkastellulla tulvaskenaariolla. Tulvariskien hallinta tehostuu ja tulvista aiheutuvat vahingolliset seuraukset vähentyvät. Pystytään ennakoimaan, minne tulvat nousevat ja missä ne aiheuttavat vahinkoja. Tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja niihin liittyvät pelastustoimet voidaan suunnitella etukäteen. Tunnistetaan maan pinnoittamisen vaikutukset hulevesiin. Riskikohteet voidaan suojata tai siirtää, eikä tulvariskialueille suunnitella rakentamista. Tarkemman keilauksen ja monikanavaisuuden ansiosta pystyttäneen tunnistamaan maaperän karkeuskerrointa hydraulisiin mallinnuksiin sekä toisaalta läpäisevyyttä hulevesitulvakartoituksia varten (vrt. käyttötapaus maanpeitteen tarkempi tulkinta). Keilauksella on mahdollista saada syvyystietoa matalista vesistä hydraulista mallintamista varten. Hankala rajapinta syvemmän veden (kaikuluotaus) ja rannan välillä tulisi näin katettua (vrt. käyttötapaus matalien vesien kartoittaminen) Tulvariskiaineisto tarjoaa tietoa investointipäätösten tueksi. Kunnat Konsultit Vakuutusyhtiöt Pelastusviranomaiset Kaavoitusviranomaiset Kuntien eri toimialat Maakuntien liitot Pelastusviranomaiset Kiinteistöjen omistajat Rumpujen ja putkien luokittelu tulee tehdä erikseen, jotta ne voidaan huomioida hulevesitulvakartoituksissa (2D-pintavaluntamalli) (ks. käyttötapaus valuma-alueiden määrittäminen). Monikanavakeilaus mahdollistaa paremman kohteen ja materiaalin tunnistamisen. Aineiston tulee olla ajantasaista.

4 RAKENNUSTEN 3D-MALLINTAMINEN Rakennuksista luodaan 3D-mallit, joissa huomioidaan kattojen malli ja suunta (LOD2). Rakennuksista ei tällä hetkellä voida tuottaa 3D-mallinnusta koko maan kattavasti, koska nykyinen laserkeilausaineisto ei mahdollista sitä. Rakennusten 3D-mallintaminen hyödyttää ja helpottaa kaupunkisuunnittelua analyysejä pelillistämistä. Kiinteistöverotus voidaan saattaa ajantasalle, kun kaikista olemassa olevista rakennuksista saadaan tieto. Pohjakartat voidaan luoda tarkemmiksi ja rakennuksille saadaan korkeudet. Kunnat ja kaupungit MML Yritykset Valtio Kuntalaiset Päättäjät (esim. kansalaisvaikuttamisen parantaminen) Yritykset kuten esim. pelifirmat Pistepilven pistejakauman homogeenisuus Kohinan määrän vähentäminen Pistetiheys tarpeeksi suuri Aineiston tulee mahdollistaa rakennusten automaattinen tulkinta. Monikanavakeilaus mahdollistaa paremman kohteen / materiaalin tunnistamisen, myös latvustojen alta

5 VESIENHOIDON TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU Vesimuodostumien piirteiden kartoitus ja toimenpiteiden suunnittelu niin kosteikoiden kuin kalojen nousuesteiden osalta Laserkeilausaineistojen korkeustiedon avulla voidaan laskea peltojen kaltevuutta (ks. käyttötapaus valumaalueiden määrittäminen ja kaltevuusanalyysi) ja edelleen hyödyntää tietoa peltoviljelykuormituksen laskennassa sekä toimenpiteiden suunnittelussa, kuten kosteikot ja suojavyöhykkeet. Suunnittelutyö tehostuu, koska ei tarvita erillisiä maastomittauksia työn suorittaminen nopeutuu voidaan tarkastella laajoja alueita yhdellä kertaa. Monikanavaisuuden ja pistetiheyden kasvun myötä avautuu uusia mahdollisuuksia vesienhoidon suunnitteluun liittyen. Valtakunnallisen korkeusmallin myötä korkeustieto voidaan siirtää uomaverkostolle ja näin saadaan laadittua uomien pituusleikkaus, jota voidaan hyödyntää vesimuodostumien ominaispiirteiden tulkinnassa, kalojen nousuesteiden tunnistamisessa ja melontareittien suunnittelussa. Kaupungit ja kunnat Verkkoyhtiöt Luontomatkailuyritykset Maanomistajat Maanviljelijät Keilaukset on suoritettava keväällä, jolloin kasvillisuuden määrä huomioidaan paremmin. Veden korkeus keilaushetkellä tulisi olla lähellä veden keskikorkeutta. Tarvitaan nykyistä tarkempaa aineistoa. Vesistöjen kartoitus otetaan uutena kohteena mukaan.

6 VALUMA-ALUEIDEN MÄÄRITTÄMINEN JA KALTEVUUSANALYYSI Korkeusmallin käyttäminen valuma-alueiden mallintamisessa Korkeusmallia käytetään valuma-alueiden mallintamisessa. Valuma-aluemallinnuksessa käytettävän virtaussuuntamallin tarkentamiseen on kehitetty useita erilaisia metodeja, joilla on yritetty korvata tarkkojen lähtö- ja apuaineistojen puute. Virtausreittejä tarkentavien apuaineistojen käyttö yhdessä korkeusmallin (KM2) kanssa on välttämätöntä valuma-aluerajausten laadun varmistamiseksi. Korkeusmalli ei huomioi pintavalunnan pinnanalaisia virtausreittejä kuten tierumpuja, putkia tai alikulkuja. Aineistojen puutteet vääristävät korkeusmallista tuotetun virtaussuuntamallin virtaussuuntia ja edelleen valumaalueiden mallinnustulosta. VAIKUTUKSET Miten tilanne muuttuu nykyisestä? Mitä hyötyjä ja vaikutuksia käyttötapauksella on? Suunnittelutyö tehostuu, koska ei tarvita erillisiä mittauksia työ nopeutuu laajoja alueita voidaan tarkastella yhdellä kertaa. Valuma-alueiden määrittäminen ja kaltevuusanalyysi tehostaa metsä- ja maatalouden vesistövaikutusten arviointia varautumista esimerkiksi vaarallisten nesteiden leviämiseen ojitusalueiden vesiensuojelun suunnitteluun. Peltojen hulevesien vähentäminen ja hallinta helpottuu. Voidaan osaltaan vähentää eroosiota. Suomen metsäkeskus Luke Vesivoimayhtiöt Mavi Kaupungit ja kunnat Verkkoyhtiöt Pelastusviranomaiset Metsäsektori Vakuutusyhtiöt Kaupunkiympäristön suunnittelu SMK, Otso ja muut ojitushankkeiden suunnittelijat Keilaukset on suoritettava keväällä, jolloin kasvillisuuden määrä huomioidaan paremmin. Aineiston tulee olla ajantasaista. Tierumpujen paikantaminen ja luokittelu pistepilvestä edistäisi suuresti korkeusmallista tuotettavan virtaussuuntamallin ja sen avulla laadittavien valuma-aluerajausten laadukkuutta.

7 METSÄVARATIEDON TUOTTAMINEN Metsävaratietoa tuotetaan muun muassa metsätalouden ja ympäristönsuojelun käyttöön. Aineiston avulla pystytään esimerkiksi kohdentamaan hakkuut ja hoitotyöt tarkoituksenmukaisiin kohteisiin. Nykyisellä aineistolla pystytään tuottamaan puustotiedot kasvatusmetsien ja uudistuskypsien kokonaispuustolle varsin luotettavasti. Puulaji- ja puutavaralajitietojen arviointiin liittyy suurta epävarmuutta. Puulajitiedon epävarmuus aiheuttaa virheitä mm. toimenpiteiden simuloinnissa. Nykyisellä aineistolla ja menetelmällä ei saada luotettavia tietoja taimikoiden puustosta ja toimenpidetarpeesta. Taimikot inventoidaan edelleen perinteiseen tapaan maastotyönä, josta aiheutuu merkittäviä kustannuksia. VAIKUTUKSET Metsätalous Metsävaratieto on laajalla alueella tasalaatuista ja samaan aikaan hankittua. Metsätalouden kustannukset alenevat ja kustannustehokkuus paranee. Metsänhoitotöiden suunnittelu tehostuu: esimerkiksi puunhankinta ja kunnostusojitus helpottuvat, kun maastotyön tarve vähenee. Muutostulkinnalla voidaan seurata kasvua, saadaan paremmat kasvumallit ja toimenpiteiden estimointitarkkuus paranee. Taimikoiden tulkintatarkkuutta saadaan parannettua, mikä vähentää maastotyötä ja kustannuksia. Tarkempi puutavaralajiennuste mahdollistaa tarkemman puun katkonnan. Metsävaratiedon tuottaminen mahdollistaa sähköisen puukaupan ilman maastokäyntiä. Monikanavakeilauksella saadaan parempaa tietoa metsätuhoista ja tiedon perusteella voidaan ennakoida tuhojen laajeneminen sekä ennaltaehkäistä niitä. Metsävaratiedon lisäksi saadaan muita aineistoja kuten tietoa ennakkoraivaustarpeesta ja kunnostusojitustarpeesta. Muut Ympäristön- ja luonnonsuojelun toimenpiteitä voidaan kohdistaa kohteisiin, joissa niistä on eniten hyötyä: ympäristön- ja luonnonsuojeluun käytettyjen varojen kustannustehokkuus paranee. Metsävaratietoa voidaan hyödyntää myös Riistanhoidon paremmassa huomioimisessa metsätaloudessa Metsätietiedon, teiden kunnon seuranta ja tietiedon hallinnassa Palontorjuntakarttojen luomisessa Maankäytön suunnittelussa maankäyttömuotojen yhteensovittamisessa ja vaikutusten arvioinnissa Hiilensidonnan seurantaan ja hiilitaseen tarkkailuun (esim. Metsäkeskus LUKE-yhteistyössä). Kiinteistöjen arvon määrittämisessä (esim. lainojen vakuudet). Avoin metsävaratieto helpottaa metsäpalveluyrittäjäksi ryhtymistä, ja yritykset alalla saattavat lisääntyä. Suomen metsäkeskus Sähköyhtiöt Metsähallitus Metsää omistavat yritykset Yksityismetsätalous Puuta hankkivat ja korjaavat yritykset Metsäpalveluyrittäjät Maanmittauslaitos (KMTK) Metsänomistajat Muut metsätalouden organisaatiot Ympäristöhallinto Kaavoittajat Pelastusviranomaiset Pankit Kiinteistönvälittäjät Aineiston käyttäjät toivovat tiedon laadun paranevan tulevaisuudessa: Tarvitaan nykyistä suurempaa pistetiheyttä. Homogeenisempaa aineistoa Nopeampaa keilauskiertoa, jotta voidaan tehdä muutostulkintaa eri ajankohtien tiedoista. Käyttäjät toivovat myös puulaji- ja puutavaralajitulkinnan (tärkeää esimerkiksi esimerkiksi sähköiselle puukaupalle) parantamista, mikä todennäköisesti vaatisi monikanavaista laseraineistoa.

8 METSIEN KORJUUKELPOISUUSKARTAT Laserkeilauksesta saatavaa tietoa ja muita paikkatietoaineistoja yhdistämällä tuotetaan olosuhdetietoa, jonka avulla voidaan esimerkiksi ajoittaa ja suunnitella puunkorjuu niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän maastovaurioita. Nykyisellä laserkeilausaineistolla tuotettua korjuukelpoisuuskarttaa varten laserilta tulkitaan mm. ojien kuivavara, joka kertoo ojituksen toimivuudesta. Kuivavaran päättely on nykyisellä laseraineistolla epävarmaa, koska maanpinnalle ja ojanpohjiin asti menevien pulssien määrä on vähäinen. Nykyinen kartta on tarkkuudeltaan karkeahko. Puunhankinnassa ja -korjuussa voidaan huomioida maaston kantavuus. Kohteiden hakkuut ja puunkorjuu voidaan ajoittaa oikein. Vältetään turhia maastovaurioita. Voidaan vähentää korjuuvaurioista johtuvaa eroosiota ja vesistöön päätyvää kiintoaineshuuhtoumaa. Puunhuolto on tasaista, kun löydetään paremmin myös sulan maan aikaisia leimikoita. Saadaan parempia indikaattoreita luonnon monimuotoisuuden seurantaan. Suojelukohteiden ja arvokkaiden luontokohteiden etsintä helpottuu. Suomen metsäkeskus Metsähallitus Metsää omistavat yritykset Yksityismetsätalous Puuta hankkivat ja korjaavat yritykset Sähköyhtiöt Kunnat ja kaupungit Kunnat Puunkorjuuta tekevät organisaatiot Luontojärjestöt Luonto ja ympäristö Aineistossa pitää olla: Parempaa maalajitietoa Suurempi pulssitiheys Aikasarjat Tiheämpi keilauskierto Alueelliset tyypilliset olosuhteet (maaperä, rinnekaltevuus ym.) on huomioitava optimoinnissa. Mobiilikeilausta pitää hyödyntää.

9 MATALIEN VESIALUEIDEN KARTOITUS Esimerkiksi syvyyden, kasvillisuuden ja pohjanlaadun kartoitus Monikeilaus (viistokaikuluotaus) ei ylety matalille vesille, koska sitä ei pystytä tekemään rannan läheisyydessä, ja toisaalta nykyiset laserkeilausaineistotkaan eivät kata kyseistä aluetta. Matalien vesien mittaukset ovat kalliita tehdä kenttämittauksilla. Vesistöjen kuormituksen suunnittelu tehostuu. Huviveneväylät voidaan tehdä turvallisemmiksi ja paikantaa karit tarkasti. Itsestään liikkuvien laivojen kulusta tulee turvallisempaa, ja niiden reititys on tehokkaampaa ja optimoidumpaa. Maatalous- ja turvetuotannon päästöjen paikantaminen vedessä auttaa saatelähteiden löytämisessä. Saadaan tietoa: Ruoppausajankohtien määrittelyyn Ravinnevaluma-arvioiden laatimiseen Tulvariskien arvioimiseen, kun joen virtaama muuttuu Jokiprofiilin mittaukseen esimerkiksi tulva-aikana Laserkeilausaineisto tehostaa matalien vesien mittauksia ja tekee niistä kustannustehokkaampia. Matalien vesialuiden kartoitus tukee myös Kalanpoikastuotannon tutkimista (vesien syvyydet) Eläin- ja kasvilajien sekä fysikaalisten muuttujien mallinnusta Kasvillisuuden tutkimista ja indikaattorilajien seurantaa, kun kenttämittauksia voidaan kohdentaa Laserkeilausaineiston avulla voidaan validoida muita kaukokartoitusaineistoja ja yhdistellä niitä Voidaan määritellä tarkka rantaviiva ja tarkastella rantakosteikkojen, ruovikoiden ja kallion muuttumista Metsähallitus Puolustusvoimat Maanmittauslaitos Liikennevirasto Merenkurkku (UNESCO) Kaupungit (vapaa-aika- ja tekninen toimi) Maanomistajat, mökkiläiset, kiinteistönvälitysyritykset Kalastajat Hovioikeus (esim. ruoppausriidat) Aineisto tarvitaan tarkemmin, useammin, matalammalta, edullisemmin, avoimesti, virheettömästi. Vihreä aallonpituus tulee huomioida.

10 TARKEMPI KORKEUS- JA PINTAMALLI JA YMPÄRISTÖN 3D-MALLINTAMINEN Laserkeilausaineistosta luodaan tarkat korkeus- ja pintamallit, joiden avulla voidaan kolmiulotteisesti mallintaa ympäristöä myös rakennettujen alueiden ulkopuolella. Nykyisestä laseraineistosta (0,5p/m2) luodaan korkeusmalli KM2, jonka korkeustarkkuus on 0.3m. Nykyisen laseraineiston pistetiheys ei ole riittävä tarkoituksen mukaisen koko maan kattavan pintamallin luomiseen. VAIKUTUKSET Maastomittausten tarve vähenee. Maanpinnasta erotetaan pienempiä yksityiskohtia. Erilaisia suunnitelmavaihtoehtoja voidaan esittää visuaalisesti ja eri aikaväleillä (esim. ennen toimenpidettä toimenpiteen jälkeen 10 vuoden kuluttua) 3D-malleja voidaan hyödyntää osallistavassa suunnittelussa ja suunnitelmien hyväksyttävyyden lisäämisessä esimerkiksi metsähakkuisiin liittyen. Lentoesteiden kartoittaminen tehostuu. Suunnittelijat Rakentajat Ilmailuliikenne Päätöksentekijät Kunnostusojitussuunnittelijat Vesien suojelun rakenteiden tuottajat Infraomaisuuden haltijat ja ylläpitäjät Yksityinen operatiivinen toimija Korkeusmallin laskentaa varten keilaus tulee tehdä lehdettömään aikaan. Aineiston pistetiheys tulee olla 3 5 pistettä / m2. Aineiston tulee olla laadultaan ja olosuhteiltaan tasaista.

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT 1 ILMAKUVAUSOHJELMA Ilmakuvaukset tehty Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti vuodesta 2016 lähtien. Kansallinen kuvausohjelma: 5 vuoden kierto (Lapissa

Lisätiedot

Tuuli- lumituhojen ennakointi. Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto

Tuuli- lumituhojen ennakointi. Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto Tuuli- lumituhojen ennakointi Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto Tuuli- lumituhojen ennakointi 1. Ilmastonmuutos 2. Kaukokartoitusperusteinen metsien inventointi Laserkeilaus

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla MML:n korkeusmalliprosessin taustalla: Yhteiskunnallinen tarve tarkemmalle korkeustiedolle Tulvadirektiivi, Meludirektiivi Lentokenttäkartat,

Lisätiedot

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki

Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Laserkeilaus ja rakennettu ympäristö, Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Porin kaupunki Teemu Salonen Apulaiskaupungingeodeetti Esityksen sisältö: - Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistojen hyödyntäminen

Lisätiedot

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT. Juha Kareinen 1

KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT. Juha Kareinen 1 KANSALLISET LASERKEILAUS- JA ILMAKUVAUSOHJELMAT Juha Kareinen 1 ILMAKUVAUSOHJELMA Ilmakuvaukset tehty Kansallisen ilmakuvausohjelman mukaisesti vuodesta 2016 lähtien, jolloin Maanmittauslaitoksen Suomen

Lisätiedot

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa

Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Kaukokartoitusmenetelmien hyödyntämis- mahdollisuuksista maaainesten oton valvonnassa ja seurannassa Riitta Teiniranta, Pekka Härmä, Markus Törmä, Jari Rintala ja Mikko Sane Suomen Ympäristökeskus Maa-aineispäivät

Lisätiedot

LASER2020 MARA-PÄIVÄT

LASER2020 MARA-PÄIVÄT LASER2020 MARA-PÄIVÄT 4.4.2019 Juha Kareinen 1 LASER2020/SU TAVOITTEET Luoda uusi Valtakunnallinen Keilausohjelma sisältäen: Tekniset spesifikaatiot Ajallisen ja alueellisen jaottelun huomioiden: Kustannukset

Lisätiedot

Laserkeilaus uusia mahdollisuuksia ympäristön seurantaan. Pekka Härmä & co Suomen Ympäristökeskus Paikkatietomarkkinat

Laserkeilaus uusia mahdollisuuksia ympäristön seurantaan. Pekka Härmä & co Suomen Ympäristökeskus Paikkatietomarkkinat Laserkeilaus uusia mahdollisuuksia ympäristön seurantaan Pekka Härmä & co Suomen Ympäristökeskus Paikkatietomarkkinat 5.11.2018 Sisältö Taustaa Laserkeilausaineistojen käyttötapauksia ympäristön seurannassa

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Kansallinen maastotietokanta hanke Maasto-työpaja 20.9.2016 Maanmittauslaitos Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Pekka Härmä Suomen Ympäristökeskus 1 Sisältö SYKE tietotarpeet / kokemukset maanpeiteseurannassa

Lisätiedot

Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys-

Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys- Virtausmalli ja sen käyttö - Pintamalli ja uoman eroosioherkkyys- Juha Jämsén Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut Vesiensuojelun tehostaminen; kunnostusojitus ja ojitusmätästys Vesiensuojelun kustannustehokkuus

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla

Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Maanmittauslaitoksen laserkeilaustoiminta - uusi valtakunnallinen korkeusmalli laserkeilaamalla Juha Vilhomaa Ilmakuvakeskus MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Korkeusmallityön taustalla: Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Lidar GTK:n palveluksessa

Lidar GTK:n palveluksessa Lidar GTK:n palveluksessa Laserkeilaus - kymmenen vuotta menestystarinoita seminaari Puheenvuorot laserkeilausaineistojen hyödyntämisestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista Geologian tutkimuskeskus, Mikko

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite

Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Kansallinen maastotietokanta hanke Maasto-työpaja 20.9.2016 Kaukokartoitusaineistot ja maanpeite Pekka Härmä Suomen Ympäristökeskus 1 Sisältö SYKE tietotarpeet Tietolähteet maanpeitetiedon tuottamisessa

Lisätiedot

Paikkatiedolla vähemmän kuormitusta metsistä

Paikkatiedolla vähemmän kuormitusta metsistä Paikkatiedolla vähemmän kuormitusta metsistä Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 Oulu Juha Jämsén, Antti Leinonen Suomen metsäkeskus Esityksen sisältö Millaisia paikkatietoaineistoja on käytettävissä

Lisätiedot

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa

Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Korkeusmallien vertailua ja käyttö nitraattiasetuksen soveltamisessa Valtakunnallisesti kattavaa laserkeilausaineistoa ei vielä ole. Kaltevuusmallit perustuvat tällä hetkellä digitaalisen korkeusmallin

Lisätiedot

Laserkeilauksella kattavaa tietoa kaupunkimetsistä

Laserkeilauksella kattavaa tietoa kaupunkimetsistä Laserkeilauksella kattavaa tietoa kaupunkimetsistä Topi Tanhuanpää HY, Metsätieteiden osasto / UEF, Historia- ja maantieteiden osasto Kaupunkimetsät: Mitä ne ovat? Kaupungissa ja sen laitamilla kasvavien

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus. SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia. Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3.

Suomen metsäkeskus. SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia. Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3. Suomen metsäkeskus SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3.2015 Juho Heikkilä Sisältöä 1. SMK:n metsävaratiedosta lyhyesti 2. VMI-SMK yhteistyön

Lisätiedot

Pintavaluntamallinnus ja monitavoitearviointi hulevesiratkaisujen suunnittelun apuvälineenä

Pintavaluntamallinnus ja monitavoitearviointi hulevesiratkaisujen suunnittelun apuvälineenä Pintavaluntamallinnus ja monitavoitearviointi hulevesiratkaisujen suunnittelun apuvälineenä Niklas Dahlberg (w\ Mikko Huokuna, Mikko Sane ja Mika Marttunen) Suomen ympäristökeskus SYKE Vesistökunnostusverkoston

Lisätiedot

Ympäristötalon seminaari Outi Kesäniemi

Ympäristötalon seminaari Outi Kesäniemi Vettä läpäisemätön pinta Seudullisessa maanpeiteaineistossa Ympäristötalon seminaari 24.11.2014 Outi Kesäniemi Sisältö 1) Seudullinen maanpeiteaineisto 1) Taustaa 2) Aineiston tuottaminen 2) Longinojan

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä

Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä Maanmittauslaitoksen ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ktjkii-päivä 20.9.2011 Pentti Kupari Maanmittauslaitos, ilmakuvakeskus pentti.kupari@maanmittauslaitos.fi 1 MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Vesiensuojelun tavoitteita ja suunnittelussa käytettäviä paikkatietoaineistoja. Valuma-aluetason vesiensuojelun suunnittelu Antti Leinonen

Vesiensuojelun tavoitteita ja suunnittelussa käytettäviä paikkatietoaineistoja. Valuma-aluetason vesiensuojelun suunnittelu Antti Leinonen Vesiensuojelun tavoitteita ja suunnittelussa käytettäviä paikkatietoaineistoja Valuma-aluetason vesiensuojelun suunnittelu 14.11.2012 Antti Leinonen 1 Vesiensuojelusuositusten painopisteitä Vesiensuojelun

Lisätiedot

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät

Maastokartta pistepilvenä Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät Maastokartta pistepilvenä 22.3.2018 Harri Kaartinen, Maanmittauspäivät 2018 1 Sisältö Pistepilvi aineistolähteenä Aineiston keruu Aineistojen yhdistäminen ja käsittely Sovellukset 22.3.2018 Harri Kaartinen,

Lisätiedot

Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa. Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY

Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa. Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY Tienalitusten aiheuttama esteellisyys Pohjois- Pohjanmaan puroissa ja pienissä joissa Kimmo Aronsuu ja Jouni Näpänkangas POPELY 1 Lähtökohdat Tarkoituksena oli saada yleiskuva tienalitusrakenteiden aiheuttamasta

Lisätiedot

Puustotietojen keruun tekniset vaihtoehdot, kustannustehokkuus ja tarkkuus

Puustotietojen keruun tekniset vaihtoehdot, kustannustehokkuus ja tarkkuus Puustotietojen keruun tekniset vaihtoehdot, kustannustehokkuus ja tarkkuus Janne Uuttera Metsätehon seminaari 8.5.2007 Metsävaratietojärjestelmien tulevaisuus Tausta Tietojohtamisen välineissä, kuten metsävaratietojärjestelmissä,

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Hulevesitulvariskien alustava arviointi Antti Parjanne Suomen ympäristökeskus SYKE Vesistö- ja meritulvariskien alustava arviointi 6.10.2017 Porin kaupunki Hulevesitulvariskien arvioita 1. kierrokselta

Lisätiedot

Paikkatietojen hyödyntäminen SYKEssä

Paikkatietojen hyödyntäminen SYKEssä Paikkatietojen hyödyntäminen SYKEssä Kaisu Harju Suomen ympäristökeskus SYKE/Paikkatietopalvelut Paikkatietojen käyttöesimerkit: Riitta Teiniranta, Ismo Lahtinen, Mikko Sane, Matti Joukola, Samuli Neuvonen,

Lisätiedot

PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI

PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI PAIKKATIETOMARKKINAT 2018 LASERKEILAUSSEMINAARI 9.11.2018 1 HISTORIAN HAVINAA Nykyinen valtakunnallinen laserkeilaus aloitettiin 2008 Suomi tulee katettua 100% vuonna 2019 Nykyiselle keilaukselle etukäteen

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja. Marjo Ahola

Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja. Marjo Ahola Metsätalouden vesiensuojelun paikkatietoaineistoja Marjo Ahola 29.8.2019 RUSLE2015-eroosiomalli RUSLE2015-eroosiomalli Eroosiomalli kuvaa paljastetun maanpinnan eroosioherkkyyttä. Malli kuvaa potentiaalista

Lisätiedot

Drone-kuvausten käyttökelpoisuudesta metsäkeskuksen toiminnassa Maaseutu 2.0 loppuseminaari

Drone-kuvausten käyttökelpoisuudesta metsäkeskuksen toiminnassa Maaseutu 2.0 loppuseminaari Drone-kuvausten käyttökelpoisuudesta metsäkeskuksen toiminnassa Maaseutu 2.0 loppuseminaari 24.1.2018 Raito Paananen metsätietopäällikkö, Suomen metsäkeskus Dronet metsäkeskuksen toiminnassa SMK:n perustehtäviä

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI 10.10.2008 Laserkeilausaineistojen sovelluksista Salon testiaineistoa on käytetty arvioitaessa alustavasti käyttökelpoisuutta: maaperäkartoituksessa

Lisätiedot

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI

Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI 1 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Virve Hokkanen Loppuraportti Blom Kartta Oy - Hulevesien mallintaminen kaupunkiympäristössä / KiraDIGI Kehitystyö Tässä projektissa haluttiin selvittää kaupunkiympäristössä haasteelliseksi

Lisätiedot

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves

Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves Yhteistyössä Kansalliseen Maastotietokantaan Risto Ilves 12.5.2016 LUCAS -työpaja Maastotietojen avaaminen 2012 Aalto yliopiston tutkimus Maastotietojen avaamisen menestystekijöitä Ilmainen aineisto Helpot

Lisätiedot

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007

Paikkatietoaineistot. - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Paikkatietoaineistot - Paikkatieto tutuksi - PAIKKATIETOPAJA hanke 9.5.2007 Maanmittauslaitoksen aineistoja PerusCD rasterimuotoinen (2 x 2 m) peruskartta-aineisto Maanmittauslaitoksen näyteaineistoa,

Lisätiedot

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet

JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet JHS-hanke-ehdotus: KMTK Rakennukset ja rakenteet - kohteet Pekka Luokkala KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa 1 Esityksen sisältö Mistä KMTK:ssa ja kohdemallinnuksessa on kyse?

Lisätiedot

MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi

MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi Annika Kangas, Arto Haara, Markus Holopainen, Ville Luoma, Petteri Packalen, Tuula Packalen, Roope Ruotsalainen ja Ninni Saarinen 1 Haara & Kangas METsävaratiedon

Lisätiedot

Metsätalous ja vesiensuojelu. Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä.

Metsätalous ja vesiensuojelu. Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä. Metsätalous ja vesiensuojelu Sisältö noudattaa Suomen metsäkeskuksen Isojoella järjestämän FRESHABIT LIFE IP hankkeen yleisötilaisuuden sisältöä. 1 Uuronluoma Hukanluoma Kärkiluoma Riitaluoma Lohiluoma

Lisätiedot

Metsävaratieto ja sen käytön mahdollisuudet. 4.12.2014 Raito Paananen Metsätietopäällikkö Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut, Keski-Suomi

Metsävaratieto ja sen käytön mahdollisuudet. 4.12.2014 Raito Paananen Metsätietopäällikkö Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut, Keski-Suomi Metsävaratieto ja sen käytön mahdollisuudet 4.12.2014 Raito Paananen Metsätietopäällikkö Suomen metsäkeskus Julkiset palvelut, Keski-Suomi Sisältö 1. Julkisin varoin kerättävien metsävaratietojen keruun

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla KYRÖNJOEN TULVATYÖPAJA III 31.1.2014, KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla VE1 Pengerrysalueiden muutos 1/50 1/100 1/250 hyvä hyvä/ koht huono Muut alueet

Lisätiedot

Jani Heikkilä, Myyntijohtaja, Bitcomp Oy. Kantoon -sovellus ja muut metsänomistajan palvelut

Jani Heikkilä, Myyntijohtaja, Bitcomp Oy. Kantoon -sovellus ja muut metsänomistajan palvelut Jani Heikkilä, Myyntijohtaja, Bitcomp Oy Kantoon -sovellus ja muut metsänomistajan palvelut Missio: Tietojärjestelmämme tuottavat asiakkaillemme aitoa arvoa ja rahassa mitattavia hyötyjä. Bitcomp Oy osaamista

Lisätiedot

PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA

PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA PUHTAIDEN VESIEN PUOLESTA Clean Watersin tarina alkaa Vapo Oy:n turvetuotannosta, jonka myötä on suunniteltu ja toteutettu suuri määrä vesienkäsittelyratkaisuja: noin 1000 laskeutusallasta

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu 29-30.5.2018 Kaakkois-Suomi Jostakin pitää löytää 3,5 milj. kuutiota puuta Hakkuut 4 milj. m3/v Investoinnit/KaS + 1,4 milj. m3/v 5.6.2018 Suomen metsäkeskus 2 Hakkuukertymä

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Kumisaappaista koneoppimiseen

Kumisaappaista koneoppimiseen Kumisaappaista koneoppimiseen Taimikkotiedon tuottaminen tekoälyn avulla Esri-käyttäjäpäivät 30.1.2019 Suomen metsäkeskus, kehityspäällikkö Henna Etula Lähtökohta Näköpiirissä ei ole yksittäistä menetelmää,

Lisätiedot

JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA

JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA JATKUVATOIMISET MITTAUKSET VEDENLAADUN MALLINNUKSEN APUNA Lapin Kaiku: Automaattisen vedenlaatuseurannan toimintamallin kehittäminen kaivosvesien tarkkailuun- webinaari ja työpaja Hannu Lauri, DI, Pöyry

Lisätiedot

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2011-12-12 Viite 82138782 KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Päivämäärä 12.12.2011 Laatija Tarkastaja Dennis

Lisätiedot

Kokemäenjoen vesistöalue v mihin tutkimuksella tulisi hakea ratkaisuja? Lauri Arvola Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema

Kokemäenjoen vesistöalue v mihin tutkimuksella tulisi hakea ratkaisuja? Lauri Arvola Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema Kokemäenjoen vesistöalue v. 2050 mihin tutkimuksella tulisi hakea ratkaisuja? Lauri Arvola Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema Mitä vesistöalue meille merkitsee ja tarjoaa? Maiseman ja asuinympäristön,

Lisätiedot

Laserkeilaus ja metsäsovellukset Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija

Laserkeilaus ja metsäsovellukset Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija Laserkeilaus ja metsäsovellukset 5.11.2018 Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija Metsäkeskuksen metsävaratieto Laserinventointi aloitettiin 2010. 1. kierros valmis 2020. Metsävaratietoa 12,4

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset Samuli Joensuu Jyväskylä 16.4.2013 Vesistöjen tila ja kuormituslähteet Massa-ja Yhdyskunnat paperiteollisuus Typpi t/a 10 % 2 % Turkistarhaus Muu teollisuus

Lisätiedot

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Kake -> Kaupunkitekniikan keskus Kake Infrapalvelut Investoinnit Kaupunkimittaus ja Geotekniikka Hallinto 20.11.2017 2 Kake & Hulevedet

Lisätiedot

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ Metsätieto ja sähköiset palvelu 1 Metsätieto ja sähköiset palvelu Biotalous ja puhtaat ratkaisut Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä Toimenpide

Lisätiedot

Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu

Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu Maa- ja metsätalouden toimenpiteiden suunnittelu Työryhmän II kokous 13.1.2014 Nuorisokeskus Oivanki Teemu Ulvi, SYKE Kati Häkkilä, SYKE Yleissuunnitelman sisältö maatalouden osalta Maatalouskosteikkojen

Lisätiedot

Aineistojen käytettävyys ja saatavuus

Aineistojen käytettävyys ja saatavuus Aineistojen käytettävyys ja saatavuus Minna Kallio, SYKE Markus Haakana, Luke Lucas-työpaja, SYKE 12.5.2016 Tavoitteet Arvioidaan hankkeessa kehitetyn LUCAS tilastojen laskentamenetelmässä käytettyjen

Lisätiedot

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus

Maisema ja virkistysarvokauppa. Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema ja virkistysarvokauppa Tapio Nummi Suomen metsäkeskus Maisema- ja virkistysarvokauppa Käsitteet eivät ole vakiintuneet Tapio: Metsämaiseman vuokraus MTK: Virkistysarvokauppa Metla: Maisema- ja

Lisätiedot

VYYHTI II -hankkeen Aloitustilaisuus. Maarit Satomaa ProAgria Oulu

VYYHTI II -hankkeen Aloitustilaisuus. Maarit Satomaa ProAgria Oulu VYYHTI II -hankkeen Aloitustilaisuus Maarit Satomaa ProAgria Oulu 05.04.2016 Hae VYYHTI II pilottialueeksi tule mukaan luomaan vesienhoidon verkostoa ja hyviä käytäntöjä Pilottialuehaku 2016 - Koko valuma-aluetta

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta. Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson Paikkatietoalusta Paikkatietoverkosto Antti Jakobsson 1 Palveluekosysteemi Yhteentoimivat aineistot ja palvelut Alusta Toimintatapojen muutos Määrittelyt 2 3 4 Käyttötapaukset Metsäsektori Turvasektori

Lisätiedot

Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin. Mikko Huokuna SYKE

Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin. Mikko Huokuna SYKE Alustava tulvakartta hulevesitulvariskien arviointiin Mikko Huokuna SYKE 6.10.2017 Pintavaluntamalli (1/4) Lähtötietoina valtakunnallisia aineistoja Topografia Maanmittauslaitoksen (MML) laserkeilauksella

Lisätiedot

HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA

HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA HULEVESIEN KESTÄVÄ HALLINTA Vesihuolto 2015 2040 seminaari Tampere 22.10.2015 Teija Hakalahti Sirén Erityisasiantuntija, FT Vapo Oy Clean Waters teija.hakalahti siren@vapo.fi Vankka kokemus hajautetun

Lisätiedot

Keski-Suomen hakkuutavoitteet

Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen hakkuutavoitteet Helena Reiman, aluejohtaja Metsä tarjoaa ratkaisuja: työtä ja hyvinvointia! Suomen metsäkeskus Keski-Suomen hakkuutavoitteet Keski-Suomen metsävarat Erilaisia hakkuutavoitteita

Lisätiedot

Tulvariskien hallinta ympäristöhallinnon ohjeet ja aineistot

Tulvariskien hallinta ympäristöhallinnon ohjeet ja aineistot Tulvariskien hallinta ympäristöhallinnon ohjeet ja aineistot Vantaan III tulvaseminaari 16.04.2013 Mikko Huokuna, SYKE 2 Mikko Sane, SYKE 9.12.2013 Tulvariskien hallintaa ohjaava lainsäädäntö Tulvariskien

Lisätiedot

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena

Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena Valuma-aluejärjestelmä vesistöihin liittyvän seuranta- ja tutkimustiedon tukena LifeDatan karttapalveluseminaari 6.2.2014 Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Anu Häkkinen, Tiia Kiiski, Pekka

Lisätiedot

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen IVALOJOEN TULVARYHMÄ Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu VYYHTI II Paikallisen kunnostajan karttapalvelu Matti Joukola & Ismo Lahtinen Suomen ympäristökeskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Oulu 12.6.2018 Kuva: Saara Pönkkö VESISTÖN KUNNOSTUS - TUUMASTA

Lisätiedot

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola

KOTOMA. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen. MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola KOTOMA Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden kohdentaminen MATO-tutkimusohjelman 3. vuosiseminaari 13.3.2019 Pekka Parkkila ja Mikko Jaakkola 13.3.2019 KOTOMA- hanke Hanke alkoi 1.11.2016 ja päättyi

Lisätiedot

Puun kasvu ja runkomuodon muutokset

Puun kasvu ja runkomuodon muutokset Puun kasvu ja runkomuodon muutokset Laserkeilaus metsätieteissä 6.10.2017 Ville Luoma Helsingin yliopisto Centre of Excellence in Laser Scanning Research Taustaa Päätöksentekijät tarvitsevat tarkkaa tietoa

Lisätiedot

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä!

Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Paikkatietopalveluita hyvällä Sykkeellä! Poimintoja SYKEn paikkatieto- ja kaukokartoituspalveluista Kaisu Harju, Suomen ympäristökeskus SYKE SYKEn geoinformatiikkapäivät 3.12.2013 Sisältö Mitä tietoja

Lisätiedot

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet

Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Teledyne Optech Titan -monikanavalaser ja sen sovellusmahdollisuudet Jan Biström TerraTec Oy TerraTec-ryhmä Emoyhtiö norjalainen TerraTec AS Liikevaihto 2015 noin 13 miljoonaa euroa ja noin 90 työntekijää

Lisätiedot

Kaukokartoitustiedon käyttö LUKE:ssa

Kaukokartoitustiedon käyttö LUKE:ssa Kaukokartoitustiedon käyttö LUKE:ssa Sakari Tuominen sakari.tuominen@luke.fi Metsien kartoitus: Valtakunnan metsien inventointi VMI VMI perustuu systemaattiseen ryvästettyyn koealaotantaan 5 vuoden inventointikierrolla

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Metsätalouden vesiensuojelu

Metsätalouden vesiensuojelu Metsätalouden vesiensuojelu Maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon retkeily Karstulassa, 28.8.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mistä metsätalouden vesistökuormitus

Lisätiedot

Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen

Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen 22.3.2017 Magnus Nilsson, metsätietopäällikkö metsätieto- ja tarkastuspalvelut Metsäkeskuksen metsävaratieto Laserinventointi aloitettiin 2010

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype

Paikkatietoalusta. Kuntafoorumi, Kuntaskype Paikkatietoalusta Kuntafoorumi, Kuntaskype 9.9.2019 1 Tänään agendalla: Paikkatiedot, turvallisuus ja tietosuoja Ajankohtaista hankkeesta Muut ajankohtaiset asiat Kysykää ja kommentoikaa! 2 KMTK käsitemallit

Lisätiedot

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK)

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KMTK KUNTIEN TUOTANTO- PROSESSIT: SELVITYS KUNTIEN KANTAKARTAN YLLÄPIDON NY- KYISESTÄ TUOTANTOPROSESSIS- TA Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Yleiskuva kantakartan ylläpidosta...

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

Metsänhoito. Metsänomistajat

Metsänhoito. Metsänomistajat Metsänhoito Hoida metsääsi Hyvä metsän- ja ympäristönhoito alkaa kohteeseen perehtymisellä ja maastosuunnittelulla. Olet tervetullut mukaan metsään! Töiden suunnittelussa ja toteutuksessa otamme huomioon

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Jani Heikkilä Bitcomp Oy Uuden ajan toiminnanohjausjärjestelmät Modulaarisia selainsovelluksia Käytettävissä selaimella työskentelypaikasta

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen

1) Tulvavahinkojen väheneminen LAPUANJOEN TULVATYÖPAJA III 14.4.214, TAUSTA-AINEISTO JA KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen ja erityiskohteiden suojaus penkereillä VE 3 Lapuan taajama 1/5 1/1 1/25 Muut alueet hyvä hyvä koht

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja vesienhoito

Ilmastonmuutos ja vesienhoito Ilmastonmuutos ja vesienhoito Tornionjoen vesiparlamentti 6.11.2013 Pekka Räinä Lapin ELY-keskus Ilmastonmuutos ja vesienhoito Ilmastonmuutoksen vaikutukset veden laatuun/ekologiseen tilaan Kuormitusskenaariot

Lisätiedot

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke Metsänomistajia tavoitetaan tiedonvälitystilaisuuksissa eri teemoin. Metsänomistajat saadaan hyödyntämään aktiivisemmin

Lisätiedot

Tulvavaaravyöhykkeet, vesistötulva

Tulvavaaravyöhykkeet, vesistötulva Tulvavaaravyöhykkeet, vesistötulva Dokumentin päivityspvm: 12.11.2013/rr, ms Sisältö 1. Spatiaaliset näkymät... 1 2. Ominaisuustietojen kuvaus... 2 3. UML-malli... 5 1. Spatiaaliset näkymät Aineistosta

Lisätiedot

Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen. Marjo Ahola

Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen. Marjo Ahola Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen Marjo Ahola 3.6.2019 Vesiensuojelun laatuloikka -hankepari Hankkeet: Vesiensuojelun laatuloikka - menetelmäkehitys Etelä-Savossa

Lisätiedot

Tulvakartat. Mikko Sane, SYKE. Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu -koulutus

Tulvakartat. Mikko Sane, SYKE. Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu -koulutus Tulvakartat Mikko Sane, SYKE Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu -koulutus 29.3.2011 Tulvatilannekuva Toiminta tulvan uhatessa ja itse tulvatilanteessa ratkaisee lopullisesti vahinkojen määrän SYKE

Lisätiedot

Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto

Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto Annika Kangas 1 Teppo Tutkija METsävaratiedon tuottamisen KUstannushyötyanalyysi METKU Hankkeen yleisenä

Lisätiedot

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Miten kaupunkimallitietoja hallitaan Kaupunkimallit 2017 8.11.2017 Mirja Metsälä Asemakaavoitus ja suunnittelun pohja-aineisto Nykyinen MRL 55:

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä?

Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Ilmastonmuutos ja käytännön metsätalous, miten hallita riskejä? Metsähallituksen toiminnan muutokset ilmaston lämpenemisen varalta 09.12.2014 Johanna Leinonen Yleiset toimenpiteet ilmaston lämpenemisen

Lisätiedot

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN PSK-BIM seminaari 9.5.2014 Jukka Mäkelä, Oy 1 SMARTGEO OY Palvelujen johtoajatuksena on tarkkojen, kattavien ja luotettavien

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Visa Niittyniemi 24.5.2012 1 Järvien luokittelu Environment Centre / Presentation / Author Lovasjärvi 2 24.5.2012 Simpelejärven länsiosan fosforikuormitus

Lisätiedot

Metsävakuuttaminen. Ismo Ruokoselkä

Metsävakuuttaminen. Ismo Ruokoselkä Metsävakuuttaminen Ismo Ruokoselkä Vakuuta metsäsi! Myrskyt tuhoavat laajojakin alueita, menetykset voivat olla useita kymmeniä tuhansia euroja. Myrskyt ennusteiden mukaan lisääntyvät edelleen ja ovat

Lisätiedot

Alueelle sopivia metsätalouden vesien suojelun keinoja

Alueelle sopivia metsätalouden vesien suojelun keinoja Alueelle sopivia metsätalouden vesien suojelun keinoja Suomen metsäkeskus, Jouko Hautamäki Sievi ja Lohtaja 20.02.2018 Karttatarkastelu Yhdistelemällä tietoja hankkeista ja kohteista, joissa kuormitusta

Lisätiedot

Avoin data liiketoiminnassa. EnviroCase Oy

Avoin data liiketoiminnassa. EnviroCase Oy Avoin data liiketoiminnassa Taustaa Perustettu lokakuussa 2013 Toimipaikka Porissa (Hallituskatu 1 D4) Tällä hetkellä kahden henkilön yritys tarkoitus pysyä pienenä Tausta ydinjätteen loppusijoituksen

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

Virtaamakartan käyttö ja tulkinta

Virtaamakartan käyttö ja tulkinta päivitetty 3.5.2016 Virtaamakartan käyttö ja tulkinta versio 1.1 Aineisto ja sen käyttötarkoitus Aineisto on laskettu Maanmittauslaitoksen maastotietokannan sekä Suomen ympäristökeskuksen valuma aluejaon

Lisätiedot

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 5.11.2013 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA

Lisätiedot

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus

METSÄNHOITO. 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus METSÄNHOITO 15.9.2014 Tero Ojarinta Suomen metsäkeskus Luennon aiheet Kemera-tuki Mikä se on? Mihin sitä saa? Nuoren metsän hoito Kunnostusojitus Metsätiet Vesiensuojelu metsätaloudessa Laki kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta

Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta Maailma visuaalivalmistajan näkökulmasta Haasteita ja motivointia projektille Esityksen sisältö Laaja-alaiset tietokannat ja niiden rakentaminen Geospesifinen ja geotyyppinen tietokanta Lähtömateriaaliongelmia

Lisätiedot

Metsien kaukokartoitus ja lentokonekeilaus Osio 2

Metsien kaukokartoitus ja lentokonekeilaus Osio 2 Metsien kaukokartoitus ja lentokonekeilaus Osio 2 Energiapuun tehokas käsittely ja kuivuminen Osio 1 Taimikoiden hoito ja nuorien metsien energiapuuvarojen hyödyntäminen Metsä työllistäjänä sekä energiapuun

Lisätiedot

Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla

Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla 4.6.2012 Ympäristönurmien kohdentaminen paikkatietomenetelmien avulla Talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentaminen riskialueille on tärkeä tavoite tulevalla ympäristökorvauskaudella. Kasvipeitealatyöryhmän

Lisätiedot

Kunnostuksen suunnittelu Alavus Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Aho DI Jami Aho

Kunnostuksen suunnittelu Alavus Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Aho DI Jami Aho Kunnostuksen suunnittelu Alavus 13.10.2016 Aho DI Jami Aho Yrittäjä ja suunnittelija Jami Aho DI ympäristötekniikka, Tampereen TKK 2001 Yritystoimintaa vuodesta 2002 Päätoimiala vesistösuunnittelu Järvien

Lisätiedot