Johanna Lehto-Vahtera Avaimia museokokoelmiin. Valtakunnalliset museopäivät 2013 Kouvola. Museopäivät 2013, Johanna Lehto-Vahtera

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johanna Lehto-Vahtera Avaimia museokokoelmiin. Valtakunnalliset museopäivät 2013 Kouvola. Museopäivät 2013, Johanna Lehto-Vahtera"

Transkriptio

1 Johanna Lehto-Vahtera Avaimia museokokoelmiin Valtakunnalliset museopäivät 2013 Kouvola

2 Avaimia museokokoelmiin Mitä esineitä ihminen tarvitsee? Mitä esineitä museo tarvitsee? Esineet sitovat yhteen materiaalisen ja immateriaalisen. Esineet linkittävät ihmisiä toisiinsa. Esineet ovat täynnä tunteita, myös museoiden niihin liittämiä tunteita. Ihmisen rooli on keskeinen: Kaikki mitä ihminen valmistaa ja jättää jälkeensä, kertoo hänestä, ihmisestä. Museot kertovat ihmisen toiminnasta.

3 Avaimia museokokoelmiin Tapa tarkastella kokoelmaa: Kokoelmapoliittinen ja kokoelmaprosessien taso Kokoelmien historia, kokoelmallisuuden historia Kokoelmien luonne, miksi keräämme? (Susan M. Pearce)

4 Avaimia museokokoelmiin Esineitä luetaan: Välineinä, symboleina, kuvina, ilmaisijoina, todisteina Niillä on: käyttöarvoa, symboliarvoa, historiallista arvoa Esineet voivat puhutella syvemmin kuin puhuttu kieli. Esineet ovat läsnä, niiden kolmiulotteisuus vahvistaa läsnäoloa Mitä sellaista tietoa, elettyä elämää, todistetta, ainutkertaisuutta tai aitoutta on, jota kokoelmien avulla halutaan saavuttaa?

5 Avaimia museokokoelmiin Museoiden luomat esinekategoriat ja luokittelut. Onko niiden tuottama kontekstinäkökulma oikeasti se olennaisin tietovaranto, joka esineistä on tutkittavissa? Voivatko kategoriat muuttua? Esineille voidaan määritellä sen alkuperäinen yhteisö (original society) ja museoyhteisö (museum society). Museo-objekteja ei ole olemassa ilman museoita ja museoammattilaisia. Museot ovat aktiivisia esinetoimijoita, jotka paitsi tulkitsevat, myös hallitsevat, käyttävät ja hoitavat esineitä ja luovat kokoelmiin liittyviä prosesseja.

6 Avaimia museokokoelmiin Kokoelmat (matka)muistoina (collections as souvenirs) Kokoelmat fetsisseinä (collections as fetish objects) Kokoelmat systemaattisena kokonaisuutena (collections as systematics) (Susan M. Pearce)

7 Avaimia museokokoelmiin Museointiprosessi käytännössä, objekti otetaan kokoelmaan Esineiden päätyminen kokoelmiin, keräyshetken merkittävyys kontekstin kannalta. Dokumentoinnin rooli vaihtelee. Arvonmuodostusprosessi, jonka museoiden objektille luomat arvot syrjäyttävät objektin taloudellisen arvon ja käyttöarvon. Mitä enemmän objektilla on kulttuurista merkitystä, sen vähemmän sillä on käyttöarvoa. (Pomian) Käyttöarvo ja merkitysarvo sulkevat toisensa pois. Muuttuvat kokoelmaprosessit, arvoluokitukset, poistot, kontekstien hallinta käytännössä.

8 Kokoelman eheys Kokoelmat ovat kokonaisuuksia, pyrkimys eheyteen liittyy museoprofessioon ja museoiden historiaan ja keräämisen tavoitteisiin. Osa kokoelman merkityksestä tulee sen eheydestä. Kokoelmakatalogit Kertomuksen eheys This is a 18th century house. All the things are very old.

9 Kokoelmatabut ja -paradoksit Kontekstiparadoksi Tiedämme kontekstin välttämättömyyden. Tiedämme kontekstitietojen puutteellisuus. Ei saa koskea -tabu Suojelemme esineitä yleisöltä ja itseltämme. Onko ei saa koskea -käytäntö syöpynyt kaiken toimintamme ytimeksi, joka estää luopumisen, jakamisen? Tietotabu Emme mielellämme tunnusta ettemme tunnista hallitsemiamme objekteja. Museo ei mielellään sano ettei tiedä.

10 Kokoelmat lähteinä Me tutkimme ja kysymme: Minkälainen esine on? Miltä se näyttää? Mikä sen funktio on? Miten sitä käytetään ja mitä sillä näytetään? Kvantitatiiviset ominaisuudet Kvalitatiiviset ominaisuudet Museot, tutkijat, historioitsijat ja monet muut esineammattilaiset lukevat ja tulkitsevat esineitä. Avoimen datan myötä tutkijoilla ja muistiorganisaatioilla ei ole enää automaattisesti parasta tietoa asioista, eivätkä ne ole ainoita tiedon tulkitsijoita.

11 Kokoelmat lähteinä Esineet toimi lähteinä eri tavalla kuin kirjoitetut lähteet. Niistä ei ole irrotettavissa arkistoihin tai kirjallisuuteen verrattavalla tavalla tietoa. Ei ole yhtä tapaa löytää esineestä sen arvo lähteenä. Kokoelmiin palaamisen merkittävä arvo, arkistomaisuus, tutkimuksen läheisyys, monitieteisyys, kokoelmien uudelleen katsominen matkalla varrella tehdyn tutkimuksen varassa. Uusien kysymysten tekeminen? Monitieteisyys muuttaa esineiden tulkintaa.

12 Kokoelmat lähteinä Mikä arvo näyttelyillä on tutkimuksen lähteenä? Tasavertaisia tietoja esillä olevista objekteista tai teoksista ei ole useinkaan saatavilla. Pitäisikö näyttelyissä olla lähdetiedot? 1.html

13 Kokoelmat lähteinä Materiaalisen kulttuurin tutkimuksen näkökulmasta eivät vain esineet, vaan niiden kautta aktivoituvat merkitykset keskeisiä. Merkityksen syntyprosessi: ihmiset, objektit, ympäristö, historia, puhunta ja ideat. Tapausten rekonstruointi.

14 Kokoelmat lähteinä Kulttuurihistoriallisessa tutkmuksessa kulttuurin tuotteita ei arvoteta. Massaobjektit ja mestariteokset ovat samanarvoisia. (vrt. taidehistoria) Poikkeuksellisuus ja harvinaisuus, usein museokontekstissa arvoja. Eivät keskeisiä kulttuurihistoriallisen tutkimuksen kannalta.

15 Kiinteät jäännökset, abstraktit kontekstit Aboa Vetus & Ars Nova (avattu 1995) Arkeologinen kaivaus Aboa Vetuksen alueella. Arkeologinen tieto kaupungista, yhdestä tontista. Kaivauksen tuloksena objektit, maalöydöt, laaja kokoelma dokumentteja, valokuvia, karttoja. Museo rakennettiin kaivauksen päälle. Tutkimus eri löytöryhmistä & muinaisjäännöksistä. Kokoelma karttuu ja avaa uuden ikkunan keskiaikaan. Miten tietyt elämän ilmiöt arkeologisoituvat ja museoituvat. Mikä on paikallisuuden suhde tähän? Miten niitä voidaan tutkia?

16 Subjekti Objekt ObjektObjekti Museums beg objects to turn into subjects. We try to make them speak, to read them, or their memories, what they have transmitted, facilitated, prevented, what they have experienced or only witnessed. We coach them into revealing the story of their lives. (Sandahl) Museot tekevät objektista subjektin. Olennaista on, mitä museot tekevät ja miten. Museot käsittelevät kaikkea hallussaan olevaa materiaalia dinosauruksen hampaasta liveperformanssi-dokumentointiin periaatteessa samalla tavalla = niistä tulee osana kokoelmaa. Ne kaikki saavat objektin määritelmän. Objectification

17 Subjekti Objekt ObjektObjekti Näyttelyissä esineet ovat objekteja, subjekteja, todisteita ja lisätodisteita, kertomuksen täydentäjiä. Objektin ja yleisön kohtaaminen, kokemuksellisuuden prosessi, jossa objektit muuttuvat passiivisista objekteista aktiivisiksi subjekteiksi. Museointiprosessissassa ja arvonmuodostusprosessi museot ottavat subjektin roolin itselleen, ja määrittelevät esineet varjelluiksi objekteiksi. Osa statusesineiden merkityksestä siirtyy museolle, kun ne lahjoitetaan. Syntyy arvokkaita kokoelmia. Museosubjektin merkitys kasvaa.

18 Kokoelmat lähteinä Significance-menetelmä: Esineen arvo suhteessa omaan kokoelmaan, muihin kokoelmiin, kontekstiin, provenienssi, muuhun aihetta valottavaan materiaaliin, tehtyyn tutkimukseen, dokumentteihin, konservointiin, ympäristöihin. Menetelmän avulla voidaan dokumentoida ja tutkia kokoelmaa ja kirjata auki sen merkittäviä prosesseja. Vrt. Arvoluokitustyö

19 Kokoelmat lähteinä Interkokoelmallisuuden käsite Asiakirjat, kirjallisuus, elokuvat, kuvat, esineet, dokumentit kaikki täydentävät parhaimmillaan toisiaan. Interiöörit olleet keskeisiä materiaalisen kulttuurin ilmentymiä ja tutkimustuloksia, jossa esinetyyppien väliset rajat eivät ole sanelleet lopputulosta.

20 Kiinteät jäännökset, abstraktit kontekstit Muuttuvat kontekstit, abstraktit kontekstit Arkeologisoituminen Vas. Vuohi/lammas, oik. kaksi koiranjälkeä Vas. Aikuisen kaksi varpaanjälkeä, oik. sian sorkanjälki

21 Kiinteät jäännökset, abstraktit kontekstit Kuvassa: Ave Maria gratia plevna Dominus, 1300-l ÅA:n tontti. (Ave Maria gratia plevna Dominus 1450-l Aboa Vetuksen tontti.)

22 Kokoelmien avaimet TAKO, Pooli 6 Kokoelmien avaimet. Nykydokumentointia esinekokoelmissa on museokokoelmia dokumentoiva hanke, jonka kuluessa seitsemän museota dokumentoi kokoelmissaan olevia avain- tai tunniste-esineitä tai -teoksia tarkastellen niiden merkityksiä kokoelman sisällä, suhteessa näyttelytoimintaan ja yleisötyöhön sekä museon historiaan ja tallennustyöhön. Esineisiin tai taideteoksiin museointiprosessin vaiheissa ladatut erilaiset ja myös muuttuvat arvot ovat hankkeen keskiössä. Hanke rekontruoi museointiprosesseja ja tuo esiin, miten erilaisia polkuja esineet erilaisissa kokoelmissa kulkevat riippuen siitä, mihin ne tallennetaan. TAKO-hyödyt: työnjako, liikkuvuus. Uudet tavat arvioida esineen merkitystä mikro- ja makrotasolla.

23 Museo etsii, löytää ja välittää Kiitos!

24 Lähteet Dudley, Sandra H. 2012: Encountering a Chinese horse. Engaging with the thingness of things. Museum Objects. Experiencing the Properties of Things. Ed. Sandra H. Dudley, Oxon and New York. Hodder, Ian 1994: The contextual analysis of symbolic meanings. Interpreting Objects and Collections. Ed Susan Pearce, Cornwall. Klemettilä, Hannele 2008: Museo tutkijan työvälineenä kokemuksia työskentelystä museoissa eri puolilla Eurooppaa. avattu Koivunen, Leila 2010: Vieraan kulttuurin vaatteissa. Kiinalais-Afrikkalainen lähetysnäyttely ( ) ja vaatetuksen vaihtuvat merkitykset. Esine ja aika. Materiaalisen kulttuurin historiaa. Toim. Maija Mäkikalli & Riitta Laitinen, Helsinki. Maquet, Jacques Objects as instruments, Objects as signs. History from things. Essays on Material Culture. Ed. Steven Lubar & W. David Kingery, Washington. Morgan, David 2012: The materiality of cultural construction. Museum objects. Experiencing the Properties of Things. Ed. Sandra H. Dudley, 101. London and New York. Mäkikalli, Maija 2010: Materiaalisen kulttuurin historiaa. Esine ja aika. Materiallisen kulttuurin historiaa. Toim. Maija Mäkikalli & Riitta Laitinen, 33. Helsinki.

25 Lähteet Pearce, Susan M. 1994: Collecting reconsidered. Interpreteting Objects and Collections. Ed. Susan M. Pearce. London and New York. Pomian, Krzysztof 1990: Collectors and curiosities. Paris and Venice Cambridge. Russell, Roslyn & Winkworth, Kylie 2010: Significance 2.0: a guide to assessing the significance of collections. Avattu Sammallahti, Leena 1985: Esinetutkimuksen ongelmia. Teoriaa, aihepiirejä ja näkökulmia kansatieteellisessä tutkimuksessa. Toim. Pennanen & Sammallahti & Haapalainen-Tiainen. Lappeenranta. Sandahl, Jette: Proper Objects Among Other Things. Nordisk Museologi 2/1995, Silvén-Garnert, Eva: Objects in the World and Objects in Museums. Nordisk Museologi 2/1995, Taborsky, Edwina 1991: The discurcive object. Object of Knowledge. Ed Susan Pearce. London.

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015) Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt -hanke (2015 2016) 1 Pikakysely

Lisätiedot

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel

Johanna Lehto-Vahtera Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Johanna Lehto-Vahtera (@LehtoVah) Museer av olika typ i nätverkssamarbete Projektet Samlingarnar nyckelobjekt som exempel Pooli 6 Taide, oppi ja kokemus (Konst, undervisning och erfarenhet) Poolissa on

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

JÄLJET. Aika, esineet, muisti

JÄLJET. Aika, esineet, muisti JÄLJET Aika, esineet, muisti JÄLJET - Aika, esineet, muisti Mitä jälkiä lääninmuseo on kerännyt tai jättänyt keräämättä? Mitä jälkiä olemme esitelleet ja mitä emme? Mitä jälkiä meidän pitäisi kerätä tänään

Lisätiedot

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museon kokoelmien tuominen verkkoon 2. Museon osallistuminen asiantuntijana Museoviraston vetämään Museo 2015 -hankkeeseen, jossa luodaan valtakunnallista

Lisätiedot

Valokuva lähteenä - museoaineiston kuvailua

Valokuva lähteenä - museoaineiston kuvailua Valokuva lähteenä - museoaineiston kuvailua Satu Savia Helsingin kaupunginmuseo Kuvakokoelmat 11.5.2011 www.helsinginkaupunginmuseo.fi 1 Valokuva lähteenä - museoaineiston kuvailua - Vanhoja ja uusia standardeja

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN

TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN TIETOINEN HAVAINTO, TIETOINEN HAVAINNOINTI JA TULKINTA SEKÄ HAVAINNOLLISTAMINEN Hanna Vilkka Mikä on havainto? - merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös

Lisätiedot

MUSEOLOGIAN OPETUSSUUNNITELMA

MUSEOLOGIAN OPETUSSUUNNITELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos MUSEOLOGIAN OPETUSSUUNNITELMA MUSEOLOGIAN PERUSOPINNOT (25 op) TAIP210 KULTTUURIN KÄSITE JA KULTTUURIPERINTÖ MSLP013 MUSEORAKENNUS MSLP021

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät Paikallismuseotyön tukeminen: Paikallismuseoiden neuvonta

Tavoite Alueelliset palvelut Alueelliset yleisöt Alueelliset sidosryhmät Paikallismuseotyön tukeminen: Paikallismuseoiden neuvonta Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museoiden tukeminen 2. Kulttuuriperinnön vaalimisen osallistavien menetelmien kehittäminen 3. Kulttuuriperintötiedon saavutettavuuden kehittäminen

Lisätiedot

TAKO-ohjausryhmä TAKO-kevätseminaari Suomen kansallismuseo

TAKO-ohjausryhmä TAKO-kevätseminaari Suomen kansallismuseo TAKO-ohjausryhmä 2017 TAKO-kevätseminaari 2017 7.-8.2.2017 Suomen kansallismuseo Ohjausryhmän tehtävät Määrittelee TAKO-toiminnan tavoitteet Ylläpitää ja koordinoi poolien toimintaa Raportoi toiminnastaan

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Vaadittavat opintosuoritukset:

Vaadittavat opintosuoritukset: MUSE1081 PERUSOPINNOT, MUSEOLOGIA 25 op Osaamistavoitteet Perusopintojen tavoitteena on, että opiskelija saa käsityksen kulttuuriperintöprosesseista sekä nykymuseoista instituutioina, joilla on erilaiset

Lisätiedot

Museologian opetussuunnitelma 2013

Museologian opetussuunnitelma 2013 Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Museologian opetussuunnitelma 2013 PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO PERUSOPINNOT (25 op)... 3 Perusopintojen osaamistavoitteet... 3 MSLP010

Lisätiedot

Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen

Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen Johanna Lehto-Vahtera: Taidemuseot ja TAKO-verkosto Yhteistyön ja tallennustyönjaon kehittäminen Taidemuseopäivät 28. 29.10.2014, Mänttä Museot ovat yhteinen voimavara, jonka taustalla eurooppalainen kulttuuriperintökäsitys,

Lisätiedot

Museologian opetussuunnitelma

Museologian opetussuunnitelma JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos museologia Museologian opetussuunnitelma 25.3.2009 PERUSOPINNOT (25 op) TAIP210 Kulttuurin käsite ja kulttuuriperintö (5 op) MSLP020 Tallennus

Lisätiedot

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Fakta- ja näytenäkökulmat. Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Fakta- ja näytenäkökulmat Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mikä on faktanäkökulma? sosiaalitutkimuksen historia: väestötilastot, kuolleisuus- ja syntyvyystaulut. Myöhemmin kysyttiin ihmisiltä tietoa

Lisätiedot

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA

Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa. Professori Lasse Lipponen PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Tutkiva Oppiminen Varhaiskasvatuksessa Professori Lasse Lipponen 09.10.2017 PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA Hakkarainen K., Lonka K. & Lipponen L. (1999) Tutkiva oppiminen. Älykkään toiminnan rajat ja niiden

Lisätiedot

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. 1 MIKÄ ON HAVAINTO? Merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös kvantitatiivisessa, vrt.

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Aboa Vetus & Ars Nova -museon kokoelmapoliittinen ohjelma

Aboa Vetus & Ars Nova -museon kokoelmapoliittinen ohjelma Saara Ekström: Marmori, värivalokuva, 2009. Kuva: Saara Ekström, 2009. Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelma. Hankinta vuoden 2009 Turku Biennaali -näyttelystä. Aboa Vetus & Ars Nova -museon kokoelmapoliittinen

Lisätiedot

Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke Kuva-arkistokurssi Anni Wallenius

Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke Kuva-arkistokurssi Anni Wallenius Pohjoismainentallennus- ja tutkimushanke2015-2020 Kuva-arkistokurssi 4.10.2016 Anni Wallenius NELJÄN ORGANISAATION YHTEISHANKE Suomen valokuvataiteen museo - valtakunnallinen erikoismuseo Aalborg stadsarkiv

Lisätiedot

Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella. Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center

Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella. Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center Monilukutaitoon kielitietoisella opetuksella Minna Harmanen, Opetushallitus Kansalliset peruskoulupäivät 20. 21.11.2014 Marina Congress Center Monilukutaito ja kielitietoisuus - kysymyksiä Mitä on monilukutaito

Lisätiedot

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA Saimaan kulttuurihistorialliset ja sisävesiliikenteen kokoelmat Etelä-Savon kulttuurihistorialliset kokoelmat Savonlinnan maakuntamuseo Teksti: Kirsi Liimatainen Kuvat: Mikko

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA?

VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Wladimir Schohin: Värikyniä laatikossa, 1907. Autochrome. Suomen valokuvataiteen museo Lisää ja skaalaa vaakakuva tähän VALOKUVATAIDE SUOMALAISISSA MUSEOISSA? Sofia Lahti, Suomen valokuvataiteen museo

Lisätiedot

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto

Aino Kääriäinen Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 30.9.2011 Aino Kääriäinen yliopistonlehtori Helsingin yliopisto 1 2 1 Asiakirjojen kirjoittamisesta? Asiakkaiden tekemisten kirjoittamisesta? Työntekijöiden näkemysten kirjoittamisesta? Työskentelyn dokumentoinnista?

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös?

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? Suomen Arkeologinen Seura ry Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? A r k e o l o g i p ä i v ä t 2006 ARKEOLOGIPÄIVÄT 2006 Arkeologi(a) ja media & Mikä on muinaisjäännös? Toimittaneet: Teemu Mökkönen

Lisätiedot

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne

Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Tallennustyönjako Suomessa: rakenne ja tämän hetkinen tilanne Teemu Ahola Digitaaliset kokoelmat Avoimempi Pohjola seminaari 10.2.2016 Suomen kansallismuseo Valtakunnallinen tallennustyönjako: tausta ja

Lisätiedot

Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia. Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008

Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia. Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008 Kokoelmien arvoluokitus erikoismuseoissa esimerkkinä Mobilia Ajankohtaisseminaari museoiden kokoelmahallinnasta 14.-15.4.2008 Mobilian kokoelmat Mobilia säätiö 19 % Kokoelmaasiakkaat 81 % Kokoelmahotellikokoelmat

Lisätiedot

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset. Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå

Kulttuurin taloudelliset vaikutukset. Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå Kulttuurin taloudelliset vaikutukset Kulttuurifoorumi - Kulturforum Porvoo Borgå 12.3.2015 Timo Cantell Helsingin kaupungin tietokeskus timo.cantell@hel.fi Matti ja Maija lähtevät Helsingin Musiikkitaloon

Lisätiedot

Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista

Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista DIGITAALISET KOKOELMAT AVOIMEMPI POHJOLA Tuore julkaisu kokoelmapoistoista ja ajatuksia kokoelmasiirtofoorumista 10.2.2016 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta Sotea ja strategiaa - TAKO:n syysseminaari 10.10.2017 Kansallismuseo Sten Björkman, Helsingin yliopistomuseo Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokoelmatilanteesta Sotea ja strategiaa - TAKO:n syysseminaari

Lisätiedot

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Sosiaalipedagogiikan päivät, Mikkeli 7.4.2017 Elina Nivala, Sanna Ryynänen & Päivikki Rapo Taustaa Elämä tauolla? Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

Kirjan ja ruusun päivä on kirjojen kattomarkkinointia.

Kirjan ja ruusun päivä on kirjojen kattomarkkinointia. Kirjan ja ruusun päivä on kirjojen kattomarkkinointia. Kirjan ja ruusun päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin huhtikuun 23. valittiin barcelonalaisen kirjakauppiaan idean mukaan kirjojen ja ruusujen

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

JYX yliopiston palvelujen keskiössä. Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto

JYX yliopiston palvelujen keskiössä. Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto JYX yliopiston palvelujen keskiössä Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto Kirjasto julkaisuarkiston ylläpitäjänä Suurin osa julkaisuarkistoista kirjastojen ylläpitämiä Luonnolinen

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

Kurkistus keskiaikaan

Kurkistus keskiaikaan Kurkistus keskiaikaan Suomen Partion hyväksymän Historiantutkijan taitomerkin suoritusohjeet Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Tervetuloa tutkimaan historiaa! Historian tutkiminen ja opiskelu on todella

Lisätiedot

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011

1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 1900-LUVUN RAKENNUSPERINNÖN SUOJELUN PERIAATTEITA, MADRIDIN ASIAKIRJA 2011 ONKO MODERNILLA VÄLIÄ? Seminaari Oulu 8.5.2014 Yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ICOMOS ICOMOS on kansainvälinen asiantuntijajärjestö,

Lisätiedot

Arvoluokitus nyt! Miten Tampereen museot on soveltanut arvoluokitusjärjestelmää käytännön kokoelmatyöhön. Tampereen museot Ritva Palo-oja

Arvoluokitus nyt! Miten Tampereen museot on soveltanut arvoluokitusjärjestelmää käytännön kokoelmatyöhön. Tampereen museot Ritva Palo-oja Arvoluokitus nyt! Miten Tampereen museot on soveltanut arvoluokitusjärjestelmää käytännön kokoelmatyöhön Tampereen museot Ritva Palo-oja Tampereen museoiden kokoelmat Yksityisten museoiden aika 1904-1969

Lisätiedot

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari

TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia. Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari TAKO-verkoston toimintavuosi ja tulevaisuuden strategia Johanna Lehto-Vahtera TAKO-seminaari 8.2.2017 Vastuu kulttuuriperinnöstä kuuluu aidosti kaikille Kulttuuriperinnön säilyttäminen on kaikkien asia

Lisätiedot

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman

Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely. Sisällönanalyysi/sisällön erittely. Sisällön erittely. Juha Herkman Viestinnän mentelmät I: sisällön erittely Juha Herkman 10.1.008 Helsingin yliopisto, viestinnän laitos Sisällönanalyysi/sisällön erittely Sisällönanalyysi (SA), content analysis Veikko Pietilä: Sisällön

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden iite 2 ainopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan

Lisätiedot

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Pitkäaikaistallennus CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Mitä on pitkäaikaistallennus? Tiedon tallennuksen aikajänne ylittää tallennusjärjestelmän sekä laite-että ohjelmistokomponenttien

Lisätiedot

Sisällönanalyysi. Sisältö

Sisällönanalyysi. Sisältö Sisällönanalyysi Kirsi Silius 14.4.2005 Sisältö Sisällönanalyysin kohde Aineistolähtöinen sisällönanalyysi Teoriaohjaava ja teorialähtöinen sisällönanalyysi Sisällönanalyysi kirjallisuuskatsauksessa 1

Lisätiedot

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo

ADPROFIT 2015. Kansallismuseo ADPROFIT 2015 Kansallismuseo Brief Miten saadaan lisää nuoria aikuisia Kansallismuseoon? Tausta Mielikuva Kansallismuseosta on tällä hetkellä pölyttynyt ja anonyymi. Terminä museo viittaa liikaa vain menneisyyteen.

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI Kuva: Tuija-Liisa Soininen, maakuntamuseo- ja kulttuuriympäristöpalvelut. TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO MIKSI Alueellinen kulttuuriympäristöviranomaistoiminta

Lisätiedot

YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA

YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA YHTEENVETO TAIDEMUSEOIDEN ARKISTOISTA Valokuvan muisti -kyselyyn vastasi 18 taidemuseota. Aluetaidemuseot on erotettu omaksi ryhmäkseen ja niistä on erillinen yhteenveto. Taidemuseot Aboa Vetus & Ars Nova

Lisätiedot

MAISEMAHISTORIA. Ranja Hautamäki Jeremy Gardiner. https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2.

MAISEMAHISTORIA. Ranja Hautamäki Jeremy Gardiner. https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2. MAISEMAHISTORIA Ranja Hautamäki 21.11.2017 Jeremy Gardiner https://belgravegallery.files.wordpress.com/2010/07/4 spring zennor head2.jpg Luennon tavoitteet: 1. Johdattaa maisemahistorian käsitteisiin 2.

Lisätiedot

Arkeologisen kenttädokumentoinnin koulutuksen mahdollisuudet ja haasteet 2010-luvulla. Esimerkkinä laserkeilaus historiallisen ajan kaivauskohteissa.

Arkeologisen kenttädokumentoinnin koulutuksen mahdollisuudet ja haasteet 2010-luvulla. Esimerkkinä laserkeilaus historiallisen ajan kaivauskohteissa. Arkeologisen kenttädokumentoinnin koulutuksen mahdollisuudet ja haasteet 2010-luvulla. Esimerkkinä laserkeilaus historiallisen ajan kaivauskohteissa. FT Kari Uotila kari.uotila@muuritutkimus.fi www.muuritutkimus.com

Lisätiedot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Totuudesta väitellään Perinteinen käsitys Tutkimuksella tavoitellaan a. On kuitenkin erilaisia käsityksiä. Klassinen tiedon määritelmä esitetään Platonin

Lisätiedot

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma

Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO. Toimintasuunnitelma Valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO Toimintasuunnitelma 2017 2019 2 1. TAKOn toiminta-ajatus Ammatillisten museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO

Lisätiedot

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa TAKO-strategia ja toimintavuosi 2018 TAKO-verkoston kevätseminaari 14.2.2018 / Johanna Jakomaa Ohjausryhmän esitys TAKO-strategiaksi 14.2.2018 Missio TAKO antaa museoille välineitä avata ja kehittää kokoelmiaan

Lisätiedot

17.6.2015 Näkymä museoiden edestä, puutarha musoiden välissä / View from the front of the museums, garden between the museums

17.6.2015 Näkymä museoiden edestä, puutarha musoiden välissä / View from the front of the museums, garden between the museums 17.6.2015 Näkymä museoiden edestä, puutarha musoiden välissä / View from the front of the museums, garden between the museums 17.6.2015 Näkymä suoraan museoiden edestä / View from the front of the museums

Lisätiedot

SARA KOVAMÄKI portfolio

SARA KOVAMÄKI portfolio SARA KOVAMÄKI portfolio OSA II: PERFORMANSSI JA TANSSI OSA I: VIDEO JA INSTALLAATIO BELLA CIAO and other revolutionary love songs (2014) Lanka/ Thread: Act I, Act II (2013) Rullat Passing, pause and still

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

KUVAPALVELUA MUSEOISSA -MAKSULLISUUS PUHUTTAA

KUVAPALVELUA MUSEOISSA -MAKSULLISUUS PUHUTTAA Kuva: Kalle Kultala, Suomen valokuvataiteen museo. KUVAPALVELUA MUSEOISSA -MAKSULLISUUS PUHUTTAA Tutkija Maria Virtanen, Suomen valokuvataiteen museo Esitys perustuu -Suomen valokuvataiteen museon tammikuussa

Lisätiedot

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet

Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Kuluttajien arvoa luovat käytänteet Case Reino & Aino Elina Leppälä (FM) Tampereen Yliopisto Yhtymäkohdat markkinoinnin ja kuluttajatutkimuksen teoriaan Kuluttajat kanssaluojina => arvo on kuluttajan määrittelemää

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA. Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi

IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA. Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi . IHMISTEN JOKI KOHTAAMISIA JA KYSYMYKSIÄ AURAJOELLA Helena Ruotsala, Turun yliopisto, Kansatiede, helena.ruotsala@utu.fi AURAJOEN MONET KASVOT AURAJOEN NYKYISYYDESTÄ JA TULEVAISUUDESTA Kerrottu koettu

Lisätiedot

Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet

Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet Pilottimuseoiden tapaaminen Leena Furu 14.11.2013 Luetteloinnin kehittäminen Luettelointityöryhmä 16 museoammattilaista ympäri Suomen Päätavoite:

Lisätiedot

Keski-Suomen keskussairaalan toiminnan tallennus. Laajan organisaation dokumentoinnin haasteet ja mahdollisuudet

Keski-Suomen keskussairaalan toiminnan tallennus. Laajan organisaation dokumentoinnin haasteet ja mahdollisuudet Keski-Suomen keskussairaalan toiminnan tallennus Laajan organisaation dokumentoinnin haasteet ja mahdollisuudet KSSHP:n Sairaalamuseo Perustettu 1985 Ensimmäinen työntekijä 1987 Osakkaana Keski-Suomen

Lisätiedot

Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa. toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri

Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa. toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Tekijä museo yleisö Nykydokumentointia museoyleisöjen parissa toim. Johanna Lehto-Vahtera ja Eeva Holkeri Aboa Vetus

Lisätiedot

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia PROFESSORILUENTO Professori Leila Koivunen Yleinen historia Humanistinen tiedekunta 16.12.2015 Professori Leila Koivunen pitää professoriluentonsa Educariumin Edu 1 -salissa, Assistentinkatu 5 16. joulukuuta

Lisätiedot

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa

Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Sopulihyppyjä ja tonttuhäntien tähtitaivas Päiväkotilapsien luovaa mediankäyttöä Molla-hankkeessa Esitys löytyy Mollan sivuilta: Molla.ejuttu.fi Molla- media, osallisuus, lapsi. Kurkistus pienten lasten

Lisätiedot

The OWL-S are not what they seem

The OWL-S are not what they seem The OWL-S are not what they seem...vai ovatko? Verkkopalveluiden koostamisen ontologia OWL-S Seminaariesitelmä 15.4.2013 Emilia Hjelm Internet on hankala Nykyinternet on dokumenttien verkko Asiat, joita

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

Tietokoneohjelmien käyttö laadullisen aineiston analyysin apuna

Tietokoneohjelmien käyttö laadullisen aineiston analyysin apuna Tietokoneohjelmien käyttö laadullisen aineiston analyysin apuna Laadullinen, verbaalinen, tulkinnallinen aineisto kootaan esimerkiksi haastattelemalla, videoimalla, ääneenpuhumalla nauhalle, yms. keinoin.

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen media & web-analytiikka osana

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittäminen

Luetteloinnin kehittäminen Luetteloinnin kehittäminen Leena Furu 14.2.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo Ahonen-Kolu, Suomen käsityön museo Áile Aikio,

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus

Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus Jari Toivonen, Projektipäällikkö Koripallomuseo-projekti käynnistyi Kotkassa vuonna 2008 tavoitteena luoda pysyvä, valtakunnallinen, koripalloon liittyvä erikoismuseo.

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

Kokoelmahallinnon tärket

Kokoelmahallinnon tärket Kokoelmahallinnon tärket rkeät lomakkeet Tiina Paavola Maakunnallinen museopäiv ivä 2.6.2009 Luovutustodistus Juridinen asiakirja, jolla siirretää ään n lahjoitettavan materiaalin omistusoikeus museolle

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 6.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Varsinaissuomalaisen kuvataidekulttuurin tukeminen ja sen tunnettuuden lisääminen 2. Varsinais-Suomi on kuvataiteilijoiden näkökulmasta houkutteleva

Lisätiedot

ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012

ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012 ARKEOLOGIPÄIVÄT 2012 Suomen muinaismuistolaki 50 vuotta: vetreä keski-ikäinen vai raihnainen vanhus? & Arkeopeda - opetusta, opastusta, oppimista Toimittaneet: Johanna Enqvist, Juha Ruohonen & Mervi Suhonen

Lisätiedot

Yksi elämä -hanke. Kuluttajakysely Yksi elämä -hankkeesta Marraskuu 2016

Yksi elämä -hanke. Kuluttajakysely Yksi elämä -hankkeesta Marraskuu 2016 Yksi elämä -hanke Kuluttajakysely Yksi elämä -hankkeesta Marraskuu 2016 Johdanto Tämän kyselytutkimuksen Yksi elämä hankkeelle on toteuttanut YouGov Finland Tiedot kerättiin web-kyselynä 2.11. 6.11.2016

Lisätiedot

avaimet Museokokoelmien tunnisteobjekteja toim. Johanna Lehto-Vahtera

avaimet Museokokoelmien tunnisteobjekteja toim. Johanna Lehto-Vahtera okolmien avaimet Museokokoelmien tunnisteobjekteja Koko toim. Johanna Lehto-Vahtera 1 Kokoelmien avaimet. Museokokoelmien tunnisteobjekteja Museoiden tallennus- ja kokoelmaverkosto TAKO/Poolin 6 hanke

Lisätiedot

Näkökulmista käytäntöön

Näkökulmista käytäntöön Näkökulmista käytäntöön Hoitosuhteen perusteiden tarkastelua Lars Lindholm 4.11.2008, Ähtäri Hoitosuhteen rakenne Asiantuntijuus Työn ilo? Empatia Kohtaaminen Ilman näitä ei voi olla hoitoa. Seuraavat

Lisätiedot

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa

Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Työryhmä 3: Sosiaalipedagogiset tutkimusmenetelmät opetuksessa Sosiaalipedagogiikan kouluttajatapaaminen 21.11.2014 Elina Nivala & Sanna Ryynänen Lähtökohtia 1. Tutkimusmenetelmien osaaminen ei kuulu yksinomaan

Lisätiedot

Valokuvakokoelman tie museoon hankintaa ja harkintaa

Valokuvakokoelman tie museoon hankintaa ja harkintaa Valokuvakokoelman tie museoon hankintaa ja harkintaa Täydellinen valokuvakokoelmalahjoitus koostuu taitavasti kuvatuista, hyväkuntoisista valokuvista, joiden tuottaminen ja käyttö on hyvin dokumentoitu.

Lisätiedot

digi.kansalliskirjasto.fi

digi.kansalliskirjasto.fi Kansalliskirjasto Digitointi- ja konservointikeskus Aviisi-projekti digi.kansalliskirjasto.fi Information source and tool for academic research Informaatiotutkimuksen päivät 2016, 3.11.2016 Inés Matres

Lisätiedot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot OSAII Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA

Lisätiedot

Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä

Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä Mitä ope)ajan tulee /etää ne/stä ja sosiaalisesta mediasta Jyväskylä, 29.11. Oskari Uo/nen vies/ntäkonsul?, yri)äjä Millaisia kokemuksia ja ajatuksia teillä on sosiaalisesta mediasta? Mihin koulussa voitaisiin

Lisätiedot

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Sisältö 1. Yhdistetty todellisuus 2. Futuristic History hanke 3. Avoimen tiedon innovaatiot Futuristic

Lisätiedot

FRAME INNOVATION WORKSHOP Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen

FRAME INNOVATION WORKSHOP Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen FRAME INNOVATION WORKSHOP 16.12.2017 Timo Sirviö & Sirpa Ryynänen archeaology ARKEOLOGIA listaaminen 60 minuuttia + keskustelu 15 minuuttia MIKÄ ONGELMA ON? MITEN SITÄ ON AIEMMIN KOETETTU/YRITETTY RATKAISTA?

Lisätiedot

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida

Saamelainen maisema. Valtakunnalliset museopäivät Anár Inari. Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Saamelainen maisema Valtakunnalliset museopäivät 25.5.2016 Anár Inari Päivi Magga, tutkija Saamelaismuseo Siida Esityksen rakenne Saamelaismuseo Siida hankepolku => Siidan saamelainen kulttuuriyksikkö

Lisätiedot

Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä

Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä Tieto ja viestintätekniikan käyttö ja paikka seudullisessa sosiaalipäivystyksessä SeutuSOS tutkimushankkeen havaintoja ja tuloksia Räsänen Tampereen yliopisto VALTAKUNNALLISET SOSIAALIPÄIVYSTYSPÄIVÄT Tampere

Lisätiedot

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus

Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus Lean Management käytännössä - Arjen kehittäminen ytimessä - tuottavuuden kehittämistilaisuus JTO LEAN LEARNING CENTER OY 6.11.2015 klo 11.00 16.00 Finlandia Hotel Airport Oulu Vihiluoto 10, Kempele JTO

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa

Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa Clifford Geertz 1926-2006 Ø 1926 syntyy San Franciscossa Ø 1950 BA, Ohio, Englannin kieli ja filosofia Ø 1950 tapaa Margaret Meadin ja päättä alkaa antropologian opiskelun Harvardissa Ø 1952-54 Javalle

Lisätiedot