Skimmer- peräpeilianturin asennusohjeet sekä yksi- ja kaksitaajuusmallit.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Skimmer- peräpeilianturin asennusohjeet sekä yksi- ja kaksitaajuusmallit."

Transkriptio

1 Skimmer- peräpeilianturin asennusohjeet sekä yksi- ja kaksitaajuusmallit. Lue tämä ohjeet huolella ennen kuin asennat anturia. Määritä mikä asennustapa on sopivin sinun veneellesi. Noudata erityistä huolellisuutta asentaessa anturia pohjan sisäpuolelle, koska liimattuasi anturin pohjaan sitä on vaikea enää sen jälkeen liikuttaa. Luotaimen asennuksessa anturin sijoitus ja asentaminen on tärkein vaihe. Pienempi yksitaajuus Skimmer- anturi kiinnitetään ruostumatonta terästä olevalla kiinnikkeellä. Isompi kaksitaajuus Skimmer-anturi kaksiosaisella muovisella kiinnikkeellä. Nämä kiinnikkeet mahdollistavat anturin kääntymisen ylös jos anturi osuu johonkin kiinteään objektiin. Jos anturi on kääntynyt ylös se on helppo kääntää takaisin ilman työkaluja. Anturin paikan valitseminen 1. Anturi pitää olla vedessä koko ajan kaikilla nopeuksilla. 2. Anturi asennetaan sellaiseen paikkaan, jossa veden virtaus sen ohi on mahdollisimman hyvä ja tasainen. Ilmakuplat, jotka syntyvät veneen rungon liikkuessa veden halki häiritsevät kaikusignaalia. Kuplien aiheuttamat häiriöt näkyvät satunnaisina pisteinä tai viivoina kaiun näytössä. HUOMIOI: Jotkut alumiiniveneet, joissa on tukikaaria tai muita alumiinirakenteita pohjan ulkopuolella aiheuttavat paljon turbulenssia kovilla nopeuksilla. Näissä tapauksissa hyvä paikka anturille on nousulistojen välissä mahdollisimman lähellä moottoria. 3. Anturi pitää asentaa alapinta kohtisuoraan alaspäin jos mahdollista. Läpipohjan luotaavat sovellukset: monissa veneissä on tasainen kölin kohta veneen sisäpuolella johon on hyvä asentaa anturi. Vee pohjaisissa veneissä yritä asentaa anturi sellaiseen kohtaan, jossa nousukulma on alle 10. Nousukulma vähemmän kuin 10 Köli Nousulistat Vasemmalla kölillinen vee pohja ja oikealla vee pohja. Kuvassa erillinen sisäpuoliseen asennukseen tarkoitettu anturi. Periaate Skimmer anturin kanssa on sama.

2 4. Jos anturi on asennettu peräpeiliin varmista ettei se osu traileriin tai osu mihinkään vedettäessä venettä rannalle jne. Älä asenna anturia 30cm lähemmäksi moottorin alempia osia. Tällöin voi ilmetä kavitaatiota tai kuplia. 5. Anturikaapeli tulee johtaa eri reittiä kuin veneen muut sähköjohdot, jos mahdollista. Muista sähkölaitteista, erityisesti moottorista tai pilssipumpusta, anturikaapeliin johtuvat sähköhäiriöt saattavat näkyä kaiun näytöllä ylimääräisinä viivoina tai pisteinä. Kiinnitä anturinjohto lähelle anturia. Tämä estää anturin sinkoamisen jos se osuu johonkin kovassa nopeudessa Hyvä sijainti Hyvä sijainti Huono kulma Huono sijainti Hyvä sijainti Miten alas anturin voi asentaa? Useimmissa tapauksissa Skimmer anturi asennetaan siten, että sen keskilinja on veneen pohjan tasolla. Tämä on yleensä paras paikka. Vesi virtaa tasaisesti anturin ohi. Kohdista anturin keskilinja pohjantasoon. Kaksitaajuusanturi vasemmalla, yksitaajuusanturi oikealla.

3 Voi olla että joskus anturia tarvitsee nostaa tai laskea.(pitkät reiät anturin kiinnikkeessä sallii ruuveja löystämällä liuttaa anturia ylös ja alas.) Jos pohjasignaali katoaa toistuvasti kovilla nopeuksilla, syynä voi olla, että anturi nousee ylös vedestä aallokossa tai vanavedessä. Jos ajelet tai kalastelet vesissä joissa on matalaa ja anturi osuu johonkin objektiin ja kääntyy ylös kiinnikkeessä voit halutessasi nostaa hieman anturia. On kaksi ääripäätä joita tulee välttää. Älä koskaan asenna anturin kiinnikettä pohjalinjan alapuolelle. Älä asenna anturia pohjalinjan yläpuolelle. Läpipohjan mittaava v.s. peräpeiliasennus Läpipohjan mittaavalla anturilla tarkoitetaan anturia joka on kiinnitetty epoksilla, lasikuitukitillä ym. veneen pohjaan sisäpuolelle. Tällöin kaikusignaali kulkee pohjan läpi veteen. Tämä eroaa läpipohjan asennettavasta anturista. Läpipohjan asennettavalle anturille on porattava eikä ja erikoisvalmisteinen anturi kiinnitetään reikään. Tällöin anturi on suorassa kosketuksessa veteen. Yleensä läpipohjan mittaavalla asennuksella saavutetaan parempi toiminta nopeassa ajossa ja hyvät syvyys mittaus ominaisuudet. Anturi on suojassa ulkoisilta kolhuilta esim, rantautumisessa, trailerille nostossa ja kelluvat esineet eivät voi sitä rikkoa. Kuitenkin asennuksessa on myös omat haittansa. 1. Parhaissakin pohjatyypeissä ilmenee jonkin verran herkkyyden katoamista. Tämä vaihtelee eri pohjatyyppien mukaan sekä myös eri asennuksissa samalle pohjalle. 2. Anturikulman säätäminen on myös vaikeampaa kuin peräpeiliasennuksessa. Keilakulman säätäminen on vaikeaa veneissä joissa keula on pystyssä uistellessa ja paikallaan. Tällöin näytölle ei piirry selkeitä kalakaaria. 3. Läpipohjan mittaavaa asennusta EI VOI käyttää puu- tai metallipohjaisissa veneissä. Tällöin on käytettävä peräpeili tai läpipohjan asennusta. 4. Skimmer anturissa oleva lämpötilanmittaus mittaa tällöin lämpötilaa kiinnitys kohdasta ei veden pintalämpötilaa. Jäljempänä käsitellään tarkemmin pohjanläpimittaavaa asennusta.

4 Anturin asennus ja sijoitus peräpeiliin Paras tapa asentaa tämä anturi on koota kiinnitysosat löysästi yhteen ja asettaa anturinkiinnike perälautaa vasten ja katsoa voitko liikuttaa anturia siten, että sen alapinta on kohtisuoraan maata kohti. Seuraavat ohjeet vaihtelevat riippuen anturin mukana tulevasta kiinnikkeestä. Yksitaajuusanturin mukana tulee yksiosainen teräksinen kiinnike ja kaksitaajuuksisen anturin mukan kaksiosainen muovinen kiinnike. 1. Kiinnikkeen asennus A. Yksiosainen kiinnike: Paina ensin pienet hampaistetut muoviprikat metalliseen pidikkeeseen. Huomaa, että prikkoihin on painettu kirjaimia. Aseta muoviprikat siten, että kirjain A tulee metallipidikkeessä olevan pisteen kohdalle. Tämä toimenpide asettaa anturin ja peräpeilin välisen kulman 14 :seen. Suurin osa perälaudoista on 14 kulmassa. Aseta muoviprikat kiinnikkeeseen. B. Kaksiosainen kiinnike: Huomaa että muoviprikkoja on neljä kappaletta. Paina ensin kaksi hampaistettua muoviprikkaa muoviseen pidikkeeseen. Huomaa, että prikkoihin on painettu kirjaimia. Aseta muoviprikat siten, että kirjain A tulee muovitelineessä olevan merkin kohdalle. Aseta seuraavaksi pirkat anturinjalkaan siten, että kirjain A tulee klo12 olevan merkin kohdalle. Tämä toimenpide asettaa anturin ja peräpeilin välisen kulman 14 :seen. Suurin osa perälaudoista on 14 kulmassa.

5 Kohdistuskirjaimet Kohdistusmerkit Anturinteline Anturinjalka Anturinteline Anturinjalka Prikka Prikka Aseta muoviprikat anturinkiinnikkeeseen ja anturiin. 2. Anturin sijoittaminen peräpeiliin. A. Yksiosainen kiinnike: Aseta anturi pidikkeeseen muoviprikkojen väliin. Aseta pultti väliaikaisesti anturin ja pidikkeen reiästä läpi ja pidä anturia perälautaa vasten. Katso anturia sivulta ja tarkista, että anturin alapinta on kohtisuoraan maata kohti. Jos näin on niin A asennus on oikea veneen pohjaan nähden. Jos näin ei ole aseta prikassa oleva B kirjain pidikkeessä olevan pisteen kohdalle. Kokeile jälleen onko anturin alapinta kohtisuoraan maata kohti. Kokeile niin kauan eri vaihtoehtoja kunnes löydät sopivan vaihtoehdon.

6 Prikat Aseta pultti ja tarkista anturin sijoitus peräpeiliin. B. Kaksiosainen kiinnike: Asenna anturi ja kiinnike kuten seuraavassa kuvassa on esitetty. Aseta pultti väliaikaisesti anturin ja pidikkeen reiästä läpi ja pidä anturia perälautaa vasten. Katso anturia sivulta ja tarkista, että anturin alapinta on kohtisuoraan maata kohti. Jos näin on niin A asennus on oikea veneen pohjaan nähden. Jos näin ei ole aseta prikassa oleva B kirjain pidikkeessä olevan pisteen kohdalle. Kokeile jälleen onko anturin alapinta kohtisuoraan maata kohti. Kokeile niin kauan eri vaihtoehtoja kunnes löydät sopivan vaihtoehdon. Pultti Litteä prikka Lukkoprikka Mutteri Litteä prikka 3. Anturin asentaminen A. Yksiosainen kiinnike: Kun oikea asetus on löytynyt, aseta muut osat kuvan mukaisesti. Älä kiristä lukkomutteria tällä kertaa. Mutteri Metalliprikka Kumiprikat Metalliprikka Pultti

7 B. Kaksiosainen kiinnike: Kun oikea asetus on löytynyt, aseta muut osat kuvan 2 B mukaisesti. Älä kiristä lukkomutteria tällä kertaa. 4. Ruuvinreikien poraaminen Aseta anturi kiinnikkeineen perälautaa vasten kohtaan, jossa anturinkiinnike on tasan pohjan alapinnan kanssa. Älä kiinnitä kiinnikettä pohjan alapuolelle. Merkkaa ruuvien kiinnityskohdat asennusreikien keskelle. Poraa ruuveille sopivan kokoiset reiät merkittyihin kohtiin. 5. Anturin kiinnittäminen peräpeiliin A. Yksiosainen kiinnike: Poista vielä anturi kiinnikkeestä. Aseta johto kulkemaan kiinnikkeen ja anturin välistä. Yksitaajuusanturin kaapeli kulkee kiinnikkeen välistä.

8 Kumpikin kiinnike tyyppi: Kiinnitä anturi peräpeiliin. Liuta anturia ylös tai alas siten, että se sijaitsee kuvan osoittamalla tavalla pohjaan nähden. Kiristä kiinnikkeen ruuvit ja tiivistä ne sikaflexillä tai vastaavalla. Aseta anturi siten että se on kohtisuoraan maata kohti ja kiristä kunnes lukkoprikka kohtaa tasaisen prikan, käännä vielä ¼ kierrosta. Älä kiristä liikaa, sillä jos anturi osuu johonkin ajettaessa se ei käänny ylös vaan katkeaa. Kohdista anturin keskilinja veneen pohjan kanssa ja kiinnitä anturi peräpeiliin. Kuvassa kaksitaajuusanturi. 6. Vie anturin kaapeli luotaimeen läpi tai yli peräpeilin. Jätä pieni lenkki johtoa anturille. Vie johto jotakin muuta kautta kuin veneen muut johdot sillä ne saattavat aiheuttaa häiriöitä toinen toisilleen. VAROITUS: Kiinnitä anturinkaapeli peräpeiliin anturin läheisyyteen. Tämä estää anturin sinkoamisen veneeseen jos anturi osuu johonkin kovassa vauhdissa. Jos peräpeiliin täytyy porata reikä liittimen läpivientiä varten reiän suuruus riippuu liittimen mallista. Jos anturissa on manuaalisesti kiertämällä lukittava liitin se tarvitsee 26mm reiän. Jos liitin on työntämällä kiinnitettävä pikakiinnike se tarvitsee 1,7mm reiän.

9 HUOMIOI: Jos poraat reiän peräpeiliin älä poraa sitä vesirajan alapuolelle.asennuksen jälkeen sulje reikä sikaflexillä tai vastaavalla. 7. Tee koeajo todetaksesi onko asennus onnistunut. Jos pohja on kadoksissa kovilla nopeuksilla tai näytöllä on häiriöitä liikuta anturia alaspäin. Toivottavasti tämä auttaa eroon turbulenssien aiheuttamista häiriöistä. Kalakaaret Jos kalakaaret eivät näy kokonaan on mahdollista, että anturi ei ole vaakasuorassa pohjaan nähden kun vene kelluu paikallaan tai ajettaessa hitaalla nopeudella esim. uistelu. Jos kaaresta näkyy vain etuosa niin anturin takaosa on alempana kuin etuosa. Tällöin anturia pitää kääntää siten, että anturin etuosa laskee alaspäin. Jos kaaresta näkyy vain takaosa, tällöin anturin etuosa osoittaa liian alas. Anturia on käännettävä siten että etuosa nousee ylöspäin.

10 HUOMIO: Puhdista anturin pinta säännöllisin väliajoin saippualla ja vedellä. Näin estät öljyisen kalvon muodostumisen anturin pintaan. Öljy ja lika anturin pinnassa vähentää herkkyyttä ja saattaa estää koko toiminnan. Pohjan sisäpuolinen asennus Anturi on asennettava potkureiden etupuolelle veneen kulkusuuntaan nähden. Pohjat joissa on kelluntamateriaalia Asennettaessa anturi lasikuitupohjan sisäpuolelle pohjamateriaalissa ei saa olla ilmakuplia eikä useita erillisiä lasikuitukerroksia. Kaikusignaalin on päästävä kiinteän lasikuitukerroksen läpi. Anturin asennus onnistuu myös pohjaan, jossa on lasikuitukerrosten välissä vaneria, balsapuuta, laminaattia tms. kunhan tämä materiaali poistetaan asennusalueelta. Jotkut valmistajat käyttävät esimerkiksi materiaalina yhdistelmää, jossa on ensin lasikuitukerros, sitten balsapuukerros ja ulkopinnalla jälleen lasikuitukerros. Tällöin sisempi lasikuitukerros ja balsapuukerros on poistettava, jolloin ulompi lasikuitukerros paljastuu. Anturi kiinnitetään epoksilla suoraan ulompaan lasikuitukerrokseen. Kun epoksi kovettuu, pohja on vesitiivis ja rakenteellisesti kestävä. Muista että kaikusignaalin on päästävä kiinteän lasikuitukerroksen läpi. Lasikuidussa tai epoksissa olevat ilmakuplat vähentävät tai estävät kaikusignaalin läpipääsyä. VAROITUS: Älä poista mitään materiaalia veneen pohjasta ellet tiedä pohjan rakennetta. Huolimaton materiaalin poistaminen leikkaamalla tai muulla tavoin voi aiheuttaa vahingon, joka voi upottaa veneen. Ota yhteyttä veneen myyjään tai valmistajaan ja selvitä pohjan rakenne. Täytä epoxilla Kelluntamateriaali Sisäpohja Ensin epoxi pohjaan Ulkopohja

11 Parhaan sijainnin testaaminen Valitaksesi anturille parhaan mahdollisen asennuskohdan tee kuten tässä osiossa neuvotaan. (Voit tarvita avustajan). Anturin sijainti (kova nopeus) Anturin sijainti (uistelunopeus) 1. Ankkuroi vene n. 10 metriä syvään veteen. Laita hieman vettä veneen pohjalle tai mini-grip pussiin tai vastaavaan ja aseta anturi pussin päälle. Varmista ettei anturin, pussin ja pohjan välissä ole ilmakuplia. Liitä anturi kaikuluotaimeen ja kytke luotain päälle pitäen anturia veneen laidan vierellä vedessä. Säädä herkkyys- ja mitta - aluenäytöt kunnes toinen pohjakaiku ilmestyy näyttöön (automaattinen syvyysalue, automaattinen herkkyys ja ASP- on kytkettävä pois päältä. Säädä syvyysalue kaksin- tai kolminkertaiseksi syvyyteen nähden. Mitä kovempi pohja sitä helpommin saat toisen pohjakaiun näkyviin.) Älä koske säätöihin sen jälkeen kun ne on asetettu. Esimerkki toisesta pohjakaiusta. Laite mittaa 30 jalkaa vettä, syvyysalue on 80 jalassa ja herkkyys säädetty 87 prosenttiin.

12 2. Ota tämän jälkeen anturi vedestä ja aseta se veneen pohjalla olevaan veteen tai pussin päälle. Tarkkaile kaikusignaalia nähdäksesi tapahtuuko herkkyydessä muutoksia. Toinen pohjakaiku voi hävitä ja pohjakaiun voimakkuus voi vähetä 3. Liikuta anturia löytääksesi sille parhaimman sijainnin. Jos hyvä paikka löytyy merkitse se ja siirry kohtaan 4. Jos et saa tarpeeksi hyvää pohja signaalia lisää herkkyyttä kolmesta viiteen näppäimen painallusta ja etsi paikkaa uudelleen. Jos löydät sopivan kohdan merkitse se ja siirry kohtaan 4. Jos sinun tarvitsee lisätä herkkyyttä enemmän kuin viisi näppäimen painallusta tai lisätä herkkyys maksimiasentoon on syytä asentaa anturi peräpeiliin tai hankkia läpipohjan asennettava anturi. 4. Useimmissa tapauksissa hyvä tulos saadaan noudattamalla kohtia 1-3 asennuksessa. Jos haluat varmuuden, että asennus toimii kaikilla nopeuksilla tee koe ajo veneellä plaanissa. Aseta anturi valittuun paikkaan väliaikaisesti vaikkapa tiilen tai vastaavan tukemana jotta voit suorittaa koeajon. 5. Kun olet tyytyväinen anturin paikkaan, merkitse paikka ja suorita asennus. Sisäpuolinen asennus 1. Varmista, että asennus alue on puhdas, kuiva, öljytön ja rasvaton. Hio 100- karkeuksisella hiekkapaperilla sekä pohjan sisäpinta että anturin alapinta. Pohjan pinnan on oltava tasainen, jotta anturi on koko alapinnaltaan kosketuksissa siihen kun anturi kiinnitetään. Puhdista anturi ja pohja hiomapölystä. Levitä epoxi tähän Hio tämä pinta Suuntaa Skimmer - anturi etuosa veneen keulaa kohti. Anturi liimattu pohjaan

13 2. Noudata epoksi paketissa olevia ohjeita ja sekoita aine huolellisesti. Älä sekoita liian nopeasti, ettei aineeseen muodostu kuplia. (Huom.! Varmista että käytettävä epoksi sopii ao. kiinnitykseen.vääränlainen epoksi voi heikentää anturin toimintaa.) Levitä pieni määrä ainetta anturin ja veneen pohjan pinnoille oheisen kuvan osoittamalla tavalla. 3. Paina anturi veneen pohjapinnalle levitettyyn epoksiin. Kääntele anturia, jotta mahdolliset ilmakuplat pääsevät pintojen välistä pois. Anturin pinnan on oltava yhdensuuntainen pohjan pinnan kanssa, ja epoksia on oltava niiden välissä mahdollisimman vähän. 4. Käytä jotakin painoa anturin päällä kunnes epoksi on kuivunut. Älä liikuta anturi epoksin kuivuessa ettei muodostu ilmakuplia. Kun epoksi on kuivunut, johda kaapeli kaikuluotaimeen.

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VAROITUSTARRAN ASETTAMINEN

SISÄLLYSLUETTELO VAROITUSTARRAN ASETTAMINEN Käyttäjän ohjekirja SISÄLLYSLUETTELO Varoitustarran asettaminen... 2 Tärkeitä varotoimenpiteitä... 2 Ennen kuin aloitat... 5 Kokoaminen... 6 Sykemittarivyön käyttö... 15 Toiminta ja säädöt... 16 Juoksumaton

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1 ILMALÄMPÖPUMPPU Yleisasennus- ja käyttöohje Vers. 5.1 JOHDANTO Arvoisa Ultimate Ilmalämpöpumppuasiakkaamme LUE asennusohjeet huolellisesti AINA ENNEN ASENNUSTA ja pyydä myös asentajaasi tutustumaan asennusohjeisiin.

Lisätiedot

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet

Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Malli AF (6 ~36 ) MXR-laakerit 2001 Goulds Pumps, Inc. Goulds Pumps Pumpun turvallisuusohjeet Turvavarusteet: Eristetyt työkäsineet kun käsitellään kuumia laakereita

Lisätiedot

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114 Croozer Kid for Croozer Kid for 3-in- Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry KÄYTTÖOHJE SUOMI Tuotenro: 4 00 4 www.croozer.eu JULKAISUTIEDOT Julkaisija: Zwei plus zwei GmbH Oskar-Jäger-Str. 5 5085 Köln

Lisätiedot

VARAOSAT SUOSITELTAVAT VARAOSAT

VARAOSAT SUOSITELTAVAT VARAOSAT VARAOSAT SUOSITELTAVAT VARAOSAT...................... 109 VAIHDETTAVUUS............................ 110 LIITE I Voitelun muuttaminen.............. 117 LIITE II Goulds ANSI B15.1 -kytkinsuojusten asennusohjeet.................

Lisätiedot

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä.

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Hyvä matkailuvaunuilija, Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi,

Lisätiedot

Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas

Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas 1 Muotin ja valukappaleiden valmistuksen opas Kun alkuperäisestä mallista valmistetaan joustava muotti, antaa se mahdollisuuden tehdä yhden tai useamman jäljennöksen alkuperäisestä mallista nopeasti. Jotkut

Lisätiedot

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa.

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Hyvä matkailuvaunuilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi, vaikka olisitkin

Lisätiedot

ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin

ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin ilmalämpöpumppu/ huoneilmajäähdytin Käyttö- ja asennusopas Asuintilojen ilmastointilaitteet Asennustiedot tarkoitettu vain valtuutettujen asennusliikkeiden käyttöön! Kiitos, että valitsit tämän ilmastointilaitteen.

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? VAROITUS

Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? VAROITUS Mallin no. PETL84909.0 Sarja no. Kirjoita sarjanumero tyhjälle riville yläpuolelle viittaukseksi. Ennen kuin aloitat KYSYTTÄVÄÄ? Jos Teillä on kysyttävää tai laitteesta puuttuu osia, olkaa hyvä, ja ottakaa

Lisätiedot

POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B. Omistajan käsikirja. Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE

POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B. Omistajan käsikirja. Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE POWER EQUIPMENT RUOHONLEIKKURI HRE42B Omistajan käsikirja Honda Europe Power Equipment S.A. Pôle 45 - Rue des Châtaigniers 45140 ORMES - FRANCE Sisällysluettelo Turvaohjeita 4 Aloitus 4 Valmistelut 4 Käyttö

Lisätiedot

evolution G3 shortguide

evolution G3 shortguide G3 Shortguide Onnittelut uuden evolution wireless G3-mikrofonijärjestelmän hankinnasta Tämän pikaohjeen tarkoitus on auttaa kaikkia uusia käyttäjiä - ja erityisesti heitä, joilla ei ole teknistä taustaa

Lisätiedot

TOHATSU MD 40,50B MD 70,90B MD 115 A OMISTAJAN KÄSIKIRJA

TOHATSU MD 40,50B MD 70,90B MD 115 A OMISTAJAN KÄSIKIRJA TOHATSU MD 40,50B MD 70,90B MD 115 A OMISTAJAN KÄSIKIRJA MD 40B MD 50B MD 70B MD 90B MD 115A 40507090115141108 SISÄLLYSLUETTELO : SIVU 1. TOHATSU PERÄMOOTTORISI : ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA 3 2. TEKNISET TIEDOT

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas

Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas 2.0. painos / FI VAATIMUSTENMUKAISUUSVAKUUTUS NOKIA Oyj vakuuttaa, että tämä CK-200-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja direktiivin

Lisätiedot

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset

TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET HUOMIO TURVALLISUUSSYISTÄ KAKSOISERISTETTYJEN LAITTEIDEN HUOLTO SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET! Turvallisuusmääräykset Turvallisuusmääräykset 1 TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSET Kun käytät sähkölaitetta, noudata perusturvallisuusmääräysten lisäksi seuraavia ohjeita: Tutustu kaikkiin ohjeisiin huolella ennen koneen käyttöä. Noudata

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B KÄYTTÖOHJE FI -B Johdanto Onnittelut uuden pyörätuolin johdosta! Laatu ja toimivuus ovat kaikkien Handicare-sarjan pyörätuolien perusominaisuuksia. Oman turvallisuutesi vuoksi ja jotta saisit kaiken hyödyn

Lisätiedot

OWNER'S MANUAL. Operation Maintenance. Specifications OMISTAJAN KÄSIKIRJA. Käyttö A030A01FC-GAT Huolto. Erittelyt

OWNER'S MANUAL. Operation Maintenance. Specifications OMISTAJAN KÄSIKIRJA. Käyttö A030A01FC-GAT Huolto. Erittelyt OWNER'S MANUAL OMISTAJAN KÄSIKIRJA Käyttö A030A01FC-GAT Huolto Operation Maintenance Erittelyt Specifications HFC2072 Kaikki tämän kirjan tiedot olivat ajantasalla painatuksen ajankohtana. Hyundai pidättää

Lisätiedot

IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ

IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ KÄYTTÖTARKOITUS ENNEN PESUKONEEN KÄYTTÖÄ VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS ENNEN ENSIMMÄISTÄ PESUJAKSOA PYYKIN VALMISTELU

Lisätiedot

Wall Mount Bracket YM-80

Wall Mount Bracket YM-80 CN/JA/EN/DE/FR/ES/IT/SV/RU/PT/TR/NL/PL/FI/CS/NO/LT/TH/ID/MS/VI/TW/KO/AR Wall Mount Bracket YM-80 Suomi Käyttäjän opas User s Guide English Deutsch Bedienungsanleitung Norsk Bruksanvisning Français Mode

Lisätiedot

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRC 20ZGX-SA alt. SRC 25ZGX-SA Mallit SRK 20ZGX-S / SRC 20ZGX-SA SRK 25ZGX-S / SRC 25ZGX-SA Aggregat Sidnr. SRK-ser.ZGX-S 709-2 SISÄLTÖ Pdf- sivu 1. YLSKUVAUS 3 2. TEKNISET TIEDOT

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

GHP 10 Marine Autopilot järjestelmän asennusohje

GHP 10 Marine Autopilot järjestelmän asennusohje GHP 10 Marine Autopilot järjestelmän asennusohje Saat veneestäsi irti parhaan suorituskyvyn ja vältät sen vaurioitumisen, kun asennat GHP 10 autopilottijärjestelmän seuraavien ohjeiden mukaisesti. Lue

Lisätiedot

2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING

2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING 2008-2010 SPORTSMAN 500-800 HO / EFI / X2 / TOURING OMISTAJAN KÄSIKIRJA 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1-2 TAKUUEHDOT 3 TURVALLISUUSOHJEET 4-5 VAROITUSTARRAT 6-15 TAKUUKORTIN TÄYTTÖ 16 AJONEUVON VALMISTE-/MALLINUMEROT

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTOKÄSIKIRJA INNOVA 55B PAINOS. 03-2013. KÄYTTÖOHJE ALKUPERÄINEN Dok. 10035670 Ver. AC

KÄYTTÖ- JA HUOLTOKÄSIKIRJA INNOVA 55B PAINOS. 03-2013. KÄYTTÖOHJE ALKUPERÄINEN Dok. 10035670 Ver. AC KÄYTTÖ- JA HUOLTOKÄSIKIRJA INNOVA 55B PAINOS. 03-03 FI KÄYTTÖOHJE ALKUPERÄINEN Dok. 0035670 Ver. AC Tässä julkaisussa olevat kuvaukset eivät ole sitovia. Yritys varaa oikeuden tehdä muutoksia milloin tahansa

Lisätiedot

Leica RM2235. Rotaatiomikrotomi

Leica RM2235. Rotaatiomikrotomi Leica RM2235 Rotaatiomikrotomi Käyttöohje Leica RM2235 V1.3 suomi - 12/2008 Säilytä aina laitteen läheisyydessä. Lue huolellisesti ennen käyttöönottoa. HUOM Tässä käyttöohjeessa mainitut tiedot, luvut,

Lisätiedot

161 502 09-1 2011-08-09. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir. Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110. Ulkoilmalämpöpumppu

161 502 09-1 2011-08-09. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir. Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110. Ulkoilmalämpöpumppu 161 502 09-1 2011-08-09 Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir Malli 105 I 107 I 110 Polar Edition 107 I 110 Ulkoilmalämpöpumppu Asennus- ja käyttöohje CTC EcoAir 105 I 107 I 110 CTC EcoAir Polar Edition 107

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Asennusohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

Käyttöohje. Pesukone W 1713. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä

Käyttöohje. Pesukone W 1713. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä Käyttöohje Pesukone W 1713 Lue ehdottomasti tämä fi-fi käyttöohje ennen pesukoneen asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen. M.-Nr. 09 654 400 Pidä huolta

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje

Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje Kiitos lämpöpumpun ostosta Gullberg & Jansson AB:ltä. Toivomme että lämpöpumppu vastaa odotuksiasi ja antaa vuosien energitehokkaan lämmityksen. Tässä ohjeessa annettavat

Lisätiedot