VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 RULLAN VUOROPÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

2 RULLAN VUOROPÄIVÄKOTI 1 KASVATUSKUMPPANUUS LASTEN VANHEMPIEN JA PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN VÄLINEN YHTEISTYÖ 2 RULLAN VUOROPÄIVÄKODIN HENKILÖKUNNAN ARVOT 3 VANHEMPIEN ARVOT 4 LASTEN ARVOT 6 TOIMINTAYMPÄRISTÖ 7 VUOROVAIKUTUS 8 TOIMINTA RULLAN VUOROPÄIVÄKODISSA 9 Kehkeytyvä toimintasuunnitelma 9 Pienryhmätoiminta 9 Lapsilähtöisyys 10 PÄIVITTÄISEN TOIMINNAN SISÄLTÖ 11 Leikkiminen 11 Liikkuminen 11 Kieli ja kirjallisuus 12 Matematiikka 12 Ympäristö ja luonnontieto 13 Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen 14 Musiikki 14 Kuvataide 14 Askartelu ja käsityö 14 Uskonnolliset ja elämänkatsomukselliset asiat 15 YHTEISTYÖTAHOT 16 Lasten ja perheiden palvelu - yksikkä 16 Oppilashuoltotyöryhmä 16 Aluetiimi 16 Liikuntatoimi 16 Kiertävä erityislastentarhanopettaja eli KELTO 17 TOIMINNAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 18 Lapset 18 Vanhemmat 18 Henkilökunta 18

3 1 RULLAN VUOROPÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma on arvopohja, joka sisältää ne asiat, jotka ovat vuoropäiväkodissa tärkeitä lapsille, vanhemmille ja henkilökunnalle sekä lasten hyvinvoinnin, kasvun, kehityksen ja oppimisen kannalta. Nämä arvot ohjaavat työtämme lasten parhaaksi. Toimintamme lähtökohtana on tehdä työtä lapsen parhaaksi, lämpimällä sydämellä, lähellä, yhteistyössä vanhempien kanssa. Haluamme, että päiväkodissamme vallitsee turvallinen, hyväksyvä, kiireetön ja kodikas ilmapiiri, jossa lapsen on hyvä kasvaa. LAPSI Lapsi, jota ivataan, oppii pelkäämään. Lapsi, jota arvostellaan, oppii tuomitsemaan. Lapsi, jota petetään, oppii pettämään. Lapsi, joka kohtaa vihamielisyyttä, oppii hyökkäämään. Lapsi, joka saa hellyyttä, oppii rakastamaan. Lapsi, jota rohkaistaan, oppii luottamaan itseensä. Lapsi, joka saa tuntea totuuden, oppii ymmärtämään oikeutta. Lapsi, jota kiitetään, oppii olemaan kiitollinen. Lapsi, joka näkee annettavan omastaan muille, oppii olemaan huomaavainen. Lapsi, joka saa tietoa, oppii tuntemaan viisauden. Lapsi, jota kohtaan tunnetaan kärsivällisyyttä, oppii olemaan pitkämielinen. Lapsi, joka elää onnellisena, löytää rakkauden ja kauneuden. - Ronald Russel Haluamme tarjota turvallisen, lapsen kasvua ja kehitystä edistävän hoitopaikan lapsille, joiden vanhemmat tekevät vuorotyötä. Rullassa on hoitopaikkoja vuotiaille lapsille sekä ensimmäistä luokkaa käyville koululaisille. Myös 6 -vuotiaiden esiopetus toteutetaan Rullassa. Lisäksi meillä vierailee useita lapsia tilapäishoidossa muista päivähoitoyksiköistä viikonloppu-, ilta- tai yöhoidossa. Vuoropäiväkodin luonteeseen kuuluu, että lasten määrät ja lapsiryhmät vaihtelevat; päivän mittaan lapsia tulee ja toisia lähtee. Samoin henkilökunnan työvuorot vaihtelevat vuorotyöstä johtuen.

4 2 KASVATUSKUMPPANUUS LASTEN VANHEMPIEN JA PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN VÄLINEN YHTEISTYÖ Kasvatuskumppanuus on lasten vanhempien ja henkilöstön tietoista sitoutumista toimimaan yhdessä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseksi. Kasvatuskumppanuus lähtee lapsen tarpeista ja lapsen varhaiskasvatuksen toimintaa ohjaa lapsen edun ja oikeuksien toteuttaminen. Vanhemmilla on ensisijainen kasvatusoikeus ja vastuu, heillä on oman lapsensa paras tuntemus. Henkilöstöllä on koulutuksensa antama ammatillinen tieto ja osaaminen sekä vastuu kasvatuskumppanuuden ja tasavertaisen yhteistyön edellytysten luomisessa. Me arvostamme sitä, että vanhemmat kertovat meille avoimesti ajatuksiaan, mielipiteitään, toiveitaan, ihmetyksiään päiväkodin toimintaan sekä oman lapsensa hoitoon ja kasvatukseen liittyen. Sen kautta voimme kehittää toimintaamme edelleen lapsen parhaaksi. Voidaksemme hoitaa ja ymmärtää lasta parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää, että tiedämme lapsen elämään, käyttäytymiseen yms. vaikuttavista tekijöistä, esim. kotona tapahtuvista muutoksista. Luottamus lasten, vanhempien ja henkilökunnan välillä mahdollistaa hyvän ja luontevan yhteistyön. Vanhempien ja henkilökunnan välisessä avoimessa vuorovaikutuksessa yhdistyvät molemminpuolinen näkemys lapsen parhaaksi. Päiväkodin henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus kaikista lasta ja perhettä koskevista asioista Panostamme siihen, että päiväkodissamme vallitsee turvallinen, hyväksyvä, kiireetön ja kodikas ilmapiiri. Aikuisen lämpö, sylissä pitäminen sekä tunteisiin vastaaminen ovat punaisena lankana päivittäisessä työssämme. Turvalliset ihmissuhteet ja aito vuorovaikutus ihmisten välillä yhteisössämme luovat hyvän perustan kasvulle ja oppimiselle.

5 3 RULLAN VUOROPÄIVÄKODIN HENKILÖKUNNAN ARVOT KUNNIOITUS LUOTTAMUS OIKEUDENMUKAISUUS YKSILÖLLISYYS YHTEISÖLLISYYS TASAVERTAISUUS VUOROVAIKUTUS LASTEN, VANHEMPIEN JA HENKILÖKUNNAN VÄLILLÄ TURVALLISUUS Päiväkodillemme ovat tärkeitä toimintaperiaatteet, jotka soveltuvat meille tyypilliseen ja myös yhteiskunnassa tapahtuvaan jatkuvaan muutokseen. Jokaista lasta ja aikuista kunnioitetaan yksilönä ja jokaisen odotetaan sitoutuvan päiväkotimme pelisääntöihin. Kunnioituksen avainsanoja ovat luottamus ja avoimuus sekä lasten, perheiden että henkilökunnan välillä. Yksilöllä, sekä lapsella että aikuisella, on mahdollisuus vaikuttaa omaan toimintaansa, joka vahvistaa yksilön halua sitoutua päiväkotiyhteisöömme.

6 4 VANHEMPIEN ARVOT Vasu-keskusteluissa käydään läpi asioita, jotka ovat perheille tärkeitä ja arvokkaita. Keskusteluissa on noussut esiin seuraavia arvoja: Perheen yhteinen aika ja rutiinit Perheille on tärkeää saada viettää yhteistä, kiireetöntä aikaa lasten kanssa. Tärkeiksi koetaan mm. säännöllinen päivärytmi, yhteiset päivittäiset rutiinit, iltatoimet, ulkoilu, ruokailut. Säännölliseen päivärytmiin pyritään myös päivähoidossa. Säännöllisyys ja tutut rutiinit tuovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Läsnäolo Lapsen tulee kokea, että aikuinen on lähellä häntä. Lapsen tulee saada kokea tulevansa kuulluksi ja huomatuksi ja on tärkeää, että lapsi saa toimia yhdessä turvallisen aikuisen kanssa. Fyysinen ja psyykkinen turvallisuus Lapsen päivähoitoympäristön tulee olla kaikin puolin turvallinen, niin henkisesti kuin fyysistikin. Lapsella tulee olla turvallinen olo koko päivähoitopäivän ajan. Kasvatuksen johdonmukaisuus Kodin ja päivähoidon kasvatuskäytäntöjen on tärkeää olla johdonmukaisia ja yhteneväisiä. Kasvatuskäytännöistä keskustellaan yhdessä vanhempien kanssa. Rajat Aikuisen tehtävänä on toimia lapsen parhaaksi ja toisinaan se tarkoittaa myös lapsen toiminnan rajoittamista silloin kun lapsi ei itse siinä onnistu. Perheissä koetaan, että lasten on hyvä oppia kestämään pettymyksiä eikä lapsi voi aina toimia oman tahtonsa mukaan. Rajat osoittavat huolenpitoa ja välittämistä. Hyvät käytöstavat Lapsen on tärkeää oppia kohteliaisuus, toisten ihmisten kunnioittaminen ja huomioonottaminen, rehellisyys ja anteeksipyytämisen taito. Näitä asioita lapsi harjoittelee myös päivähoidossa. Rakkaus, hellyys, syli Lapsen on tärkeää saada kokea olevansa hyväksytty ja rakastettu juuri sellaisena kuin hän on. Lasten on tärkeää saada aikuisen aikaa, hellyyttä ja syliä siinä määrin kuin lapsi sitä tarvitsee. Sylissä pitäminen on erittäin tärkeää jokaiselle lapselle ikää katsomatta. Sosiaalisten suhteiden ylläpito Lapsille ja perheille on tärkeää pitää yhteyttä lähisukuun ja ystäviin, sosiaalinen verkosto on perheille tärkeä voimavara. Lapsille on tärkeää saada toimia yhdessä toisten lasten kanssa ja solmia ystävyyssuhteita. Siihen tulee tarjota mahdollisuus myös päivähoidossa.

7 5 Leikit ja pelit Leikki on merkittävä ja tärkeä osa lapsuutta. Leikeille ja peleille tulee olla riittävästi aikaa ja tilaa. Kodinomaisuus ja yhteiset kotityöt Perheet pitävät tärkeänä, että lapset puuhailevat yhdessä vanhempien kanssa kodin askareiden parissa. Lapselle on tärkeää saada osallistua päiväkodissakin pieniin työtehtäviin yhdessä aikuisen kanssa. Samalla lapsi oppii omatoimisuutta sekä kantamaan vastuuta yhteisistä asioista.

8 6 LASTEN ARVOT Päiväkodin henkilökunta on keskustellut lasten kanssa asioista, jotka lapset kokevat tärkeiksi. Sieltä on noussut esiin mm. NUKKUMINEN LEIKKIMINEN KÄSIEN PESU ENNEN RUOKAILUA YHDESSÄOLO YSTÄVÄT JA KAVERIT SAA SYÖDÄ JA NUKKUA SE ETTEI SATUTA TOISIA SYÖMINEN LELEUT SE ETTEI JUOKSE SISÄLLÄ SE ETTEI LELUT MENE RIKKI PORTIN SULKEMINEN TOSSUT AIKUISET

9 7 TOIMINTAYMPÄRISTÖ Toiminta- ja oppimisympäristöksi miellämme päiväkodin sisä- ja ulkotilat, välineet ja materiaalit, päiväkodin lähiympäristön ja koko kaupungin sekä päiväkodin myönteisen ilmapiirin ja turvalliset ihmissuhteet Monipuolisen toiminnan edellytys on monipuolinen ympäristö, sillä oppimista tapahtuu joka hetki ja joka paikassa. Oppimisen hyvänä pohjana on avoin, kannustava ja myönteinen ilmapiiri. Oppiminen ja onnistuminen ovat iloinen asia! Tuemme lapsen omaa innostusta, aktiivisuutta ja luontaista toimintatapaa. Toimintaympäristömme kannustaa leikkimiseen, pelaamiseen, askartelemiseen, rakentelemiseen, musisoimiseen, liikkumiseen, retkeilemiseen, tutkimiseen ym. puuhailuun pienissä ryhmissä Lapsi kehittyy, kasvaa ja oppii vuorovaikutuksessa sekä aikuisten että muiden lasten kanssa, sekä aikuisten ohjauksessa. Meille on tärkeää kunnioittaa lasta, kuunnella ja huomioida hänen mielipiteitään. Lapsi saa ilmaista tunteensa, niin ilonsa kuin surunsakin. Aikuinen on läsnä mieltä kuohuttavissa tilanteissa ja asiaan sopivalla tavalla rauhoittaa, tyynnyttää ja toisinaan myös rajoittaa lasta. Toimintaympäristön turvallisuus on meille tärkeä asia. Tehtävämme on huolehtia tilojen ja välineiden asianmukaisuudesta, henkilökunnan riittävyydestä suhteessa lasten määrään sekä turvallisuuteen liittyviä sääntöjä noudattamisesta.

10 8 VUOROVAIKUTUS Päiväkodissamme korostetaan tiedostettua ja laadukasta vuorovaikutusta. Lapsen kieli kehittyy jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa aikuisten sekä toisten lasten kanssa. Lasta kannustetaan asioiden kuvaamiseen, oman näkökulman kertomiseen, perustelemiseen ja riitojen selvittämiseen. Lasta ohjataan käyttämään kohteliasta puhekieltä. Hyödynnämme perushoitotilanteita (esim. pukeminen, ruokailu, vaipan vaihto) vuorovaikutuksellisesti. Päättelytaitoa kehitetään etsimällä vastauksia lasta askarruttaviin kysymyksiin. Kielen ja mielikuvituksen kehittymistä tuetaan lukemalla satuja ja tarinoita. Lorujen ja laulujen avulla tutustutaan kielen rytmiin ja ilmaisuun. Ajattelemisen aihetta Te isot ihmiset ymmärtäkäähän, voi pientäkin joskus ottaa päähän. Voi lastakin väsyttää lapsen työ, voi hälläkin mennä huonosti yö. Ei murheet ole vain isojen alaa, voi pikkuiseltakin pinna palaa. Voi sattua harmeja aamusta asti, niin että keljuttaa kamalasti. Voi äiti huutaa ja ymmärtää väärin, ja isäkin siepata ylen määrin. Voi päivä mennä niin pipariks, että on pantava ranttaliks. Siis koettakaa ottaa lapsenne lukuun, te kuulutte samaan heimoon ja sukuun. Ei aina paista ja ole kesä, ei kotikaan ole vain kilttien pesä. Jos paha on päivä sulla tai mulla, niin annetaan kiukkujen ulos tulla. Niin ei vallitse riita ja känä, ja muutenkin pysytään terveempänä.

11 9 TOIMINTA RULLAN VUOROPÄIVÄKODISSA Kehkeytyvä toimintasuunnitelma Toimintamme perustuu ns. kehkeytyvään toimintasuunnitelmaan. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminta muotoutuu viikoittain ja päivittäin sen mukaan, mikä juuri silloin on ajankohtaista, lapsille tärkeää ja lasten tarpeita palvelevaa. Kehkeytyvä toimintasuunnitelma on jatkuvasti avoinna lasten sekä vanhempien ideoille ja toiveille. Kehkeytyvä toimintasuunnitelma ei kahlitse meitä toimimaan jollakin tietyllä tavalla vaan antaa mahdollisuuden lapsilähtöiseen toimintaan. Pienryhmätoiminta Toiminta pyritään järjestämään pienryhmissä niin, että lapsella on tilaa sekä aikaa toiminnalleen. Pienryhmät voivat muotoutua aivan itsestään tai aikuisen ohjaamana. Kiireettömyys on edellytyksenä sille, että lapsi voi rauhassa syventyä siihen mitä on aikonut tehdä. Jokaisen hetken arvostamisesta johtuen emme korosta vain tiettyjä etukäteen tarkasti suunniteltuja tuokioita, sillä aina ei voi etukäteen ennustaa mikä milloinkin on tärkeää. Tärkeää on myös se, että lapsella on mahdollisuus vain olla kaikessa rauhassa joko itsekseen tai aikuisen sylissä. (sylikuva)

12 10 Lapsilähtöisyys Toiminnan lapsilähtöisyys tarkoittaa sitä, että otamme toiminnan pohjaksi lasta lähellä olevat ja lasta kiinnostavat asiat. Aikuisen tehtävänä on auttaa, tukea ja ohjata lasta. Uskomme siihen, että kun lapsella on mahdollisuus toimia häntä kiinnostavien asioiden parissa, niin samalla hänen oma aktiivisuutensa sekä oppimishalunsa kasvaa ja näin hän myös viihtyy päivähoidossa. Aikuisen tehtävänä on myös auttaa lasta monipuolisen tekemisen äärelle sekä olla leikkien käynnistäjä, jos lapsi ei itse sitä vielä hallitse.

13 11 PÄIVITTÄISEN TOIMINNAN SISÄLTÖ Leikkiminen, liikkuminen, tutkiminen ja taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen ovat lapselle luontainen tapa oppia. Huomioimme toiminnassamme lapsen iän, tarpeet ja kehitystason. Lapsella on mahdollisuus tehdä omia valintoja ja vaikuttaa omaan toimintaansa. Tuemme lasten välisiä ystävyyssuhteita. Tilanteiden mukaan muodostuvissa pienryhmissä lapsella on aikaa, tilaa ja rauhaa leikille sekä muulle toiminnalle. Leikkiminen Leikki on merkittävä ja tärkeä osa lapsuutta. Leikissä lapset käsittelevät kokemaansa, leikki edistää heidän ajatteluaan ja se on lapselle luontainen tapa oppia ja kehittyä. Toisten kanssa leikkiminen kehittää myös vuorovaikutustaitoja. Rullassa aikuiset arvostavat lapsen leikkiä ja tukevat sitä. Lapsilla on aikaa, tilaa ja vapautta leikkiä kavereiden kanssa, mutta aikuisten tehtävänä on myös ohjata ja rikastuttaa leikkiä. Rullassa leikki voi syntyä eri tiloissa lähes missä vain aikuisen kanssa leikkipaikasta yhdessä sopien. (leikkipaikka- /leikkikuvia). Liikkuminen Lähtökohtana on lapsen luontainen tarve liikkua. Edistetään lapsen psyykkistä, fyysistä, sosiaalista ja tunne elämän tasapainoa. Ohjataan lasta terveellisiin elämäntapoihin. Liikunnan ilo monipuolinen liikkuminen. Monipuoliset ruokailutottumukset. Riittävälepo.

14 12 Kieli ja kirjallisuus Lähtökohtana on lapsen kokemus ja mielikuvitusmaailma ja arkipäivän tilanteet. Keskeisintä on ajattelun, suullisen ja luovan ilmaisun, sosiaalisuuden, tunneilmaisun, kuuntelun, kuullun ymmärtämisen ja vuorovaikutustaitojen kehittyminen ja kielellisen tietoisuuden herääminen. Riimit, lorut, sadut, tietokirjallisuus Omat tarinat, sadutus Kuvalukeminen Luova ilmaisu, näytelmät, esiintymiset, eri teatterimuodot Luku- ja kirjoitusvalmiuksien edistäminen Matematiikka Lähtökohtana ovat oppilaan kokemusmaailma ja arkipäivän tilanteet. Luokittelu, sarjoittaminen, vertailu, päättely, ongelmanratkaisu arvioinnin, tutkimisen, keksimisen, kokeilun, innostavan oppimisympäristön, leikin ja matemaattisten pelien avulla. Matematiikan käsitteitä, geometriset tasokuviot; mittaaminen, arviointi, vertailu, lämpötila

15 Ympäristö ja luonnontieto Lähtökohtana ovat omat havainnot ja tutkiminen sekä keksiminen ja elämyksellisyys. Keskeistä on tutustuminen luonnonvaraiseen ja rakennettuun elinympäristöön. Retket ja Metsämörri toiminta 13

16 14 Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Musiikki Keskeistä ovat myönteiset kokemukset, elämykset ja innostaminen omaan ilmaisuun sekä ryhmässä että yksin. Lasten laulut, laulu- ja perinneleikit, vuodenaikoihin ja juhliin liittyvät leikit, keho ja rytmisoittimet, monipuolinen musiikin kuuntelu Musiikin peruskäsitteet: Korkea-matala, hidas -nopea, ylös - alas, rytmi, duuri - molli Kuvataide Värien maailma; vesi-, peite-, sormivärit ja maalit Piirtäminen; lyijy- ja värikynät, liidut, hiilet, tussit Muovailu; massat, savi, lumi, hiekka Painanta; erilaiset tekniikat Rakentelu Askartelu ja käsityö Luova- ja malliaskartelu Paperityöt; leikkaaminen, rypistäminen, taittelu, pujottelu, liimaaminen Erilaiset askartelumateriaalit Lanka ja ompelutyöt Kankaanpainanta Puutyöt Kodin työt (leipominen) Huovuttaminen

17 15 Uskonnolliset ja elämänkatsomukselliset asiat Uskonnolliset ja elämänkatsomukselliset asiat tulevat luontevasti esiin erilaisten juhlapyhien aikana. Toisinaan taas maailmalla tai perheessä sattuneet tapahtumat nostavat esille näitä kysymyksiä ja niitä pyritään käsittelemään lapsille sopivalla tavalla. Kirkossa käymme muutaman kerran vuodessa, tavallisimmin joulun ja pääsiäisen aikaan. Eskareille tarkoitetut pyhäinpäivänhartaudet ja kouluunlähtösiunaukset kuuluvat jokavuotisiin perinteisiin. (kuva lattiakuvahetkestä) Peleissä, leikeissä ja jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa pääsemme pohtimaan eettisiä kysymyksiä, sitä mikä on oikein tai väärin, miksi on olemassa sääntöjä ja miksi niiden noudattaminen on tärkeää? Yhdessä lasten kanssa luodaan myös päiväkodin sääntöjä, pohdimme myös sitä, mikä on totta tai valhetta, oikeudenmukaista, kohteliasta ja reilua. Tapakasvatus on myös tärkeä osa työtämme. (kuva pelaamisesta) Toimintaamme ovat myös vanhemmat tervetulleita. vapaapäivinä lapsi voi yhdessä vanhemman kanssa osallistua erilaisiin tapahtumiin, retkiin, uintiin, luisteluun jne. Olemme myös hyvin kiitollisia kaikista ideoista ja ehdotuksista koskien toimintaamme.

18 16 YHTEISTYÖTAHOT Tarvittaessa vanhempien ja henkilökunnan apuna ja tukena on moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet: Lasten ja perheiden palvelu - yksikkä Päivähoidon terveiset neuvolaan - ja Neuvolan terveiset päivähoitoon lomakkeet ovat käytössä päivähoidon ja neuvolan välillä. Lomakkeet täytetään aina 4 vuotisneuvolakäynnille ja muuten tarvittaessa Terapeutit (puhe-, toiminta-, fysioterapeutit) ovat käytettävissä tarvittaessa, lähete tehdään yleensä neuvolan kautta Psykologin palvelut ovat käytettävissä tarvittaessa. Lastensuojelun työntekijät (sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaaja, perhetyöntekijät) ovat tarvittaessa käytettävissä kaikilla perheillä. Lapsella on oikeus hyvään hoitoon, turvalliseen kasvuympäristöön ja fyysiseen koskemattomuuteen. Päivähoidossa vanhempien kanssa otetaan huoli puheeksi ja tarvittaessa tehdään yhteistyötä lastensuojelun henkilökunnan kanssa asian ja tuen tarpeen kartoittamiseksi sekä mahdollisten tukimuotojen selvittämiseksi. Oppilashuoltotyöryhmä Päivähoidon ja esiopetuksen moniammatilliset oppilashuoltotyöryhmät kokoontuvat vähintään kerran vuodessa ja aina tarvittaessa. Oppilastyöryhmään kuuluvat päivähoidon tai esiopetuksen henkilökunnan edustaja, kiertävä erityislastentarhanopettaja sekä psykologi. Tarvittaessa mukaan voidaan pyytää terveydenhoitaja tai toiminta- tai puheterapeutti. Myös vanhemmat voivat tuoda aiheita oppilashuoltotyöryhmään. Oppilashuoltotyöryhmän kokoontumisesta tehdään aina kirjallinen muistio. Aluetiimi Päiväkotimme kuuluu Tommolan aluetiimiin, johon kuuluu myös Tommolan koulu ja päivähoito. Liikuntatoimi KKP - toiminta

19 17 Kiertävä erityislastentarhanopettaja eli KELTO Kelto osallistuu n. kerran viikossa päiväkotimme toimintaan joko ryhmässä tai työskennellen yhden lapsen kanssa. Yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelu käydään yhdessä vanhempien kanssa syksyisin ja tarvittaessa keväisin. Eri kieli ja kulttuuritaustaisille lapsille tehdään oma hoitosopimus. Kaksikielisyyssuunnitelma käytössä (liitetään vasuun); joka sisältää arvion äidinkielen ja suomenkielen taidosta sekä keinot näiden tukemiseen. Arvioinnissa käytetään Kettu sekä Repun takana kartoitusta apuna.

20 18 TOIMINNAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Lapset Lasten ideoita ja toiveita kuunnellaan ja kirjataan. Niiden pohjalta myös rakennetaan toimintaa. Esikoululaiset toteuttavat jatkuvaa itsearviointia omasta työskentelystään. Kasvunkansioihin dokumentoidaan lapsen päiväkotiaikaa kirjallisesti ja kuvin. Vanhemmat Vanhemmat voivat esittää ajatuksia, toiveita ja kehittämisideoita henkilökunnalle Eteisen fläppitaulun avulla vanhemmat voivat seurata päivittäin tapahtuvaa toimintaa ja missä toiminnoissa heidän oma lapsensa on ollut mukana. Sieltä näkyy myös etukäteen tiedossa olevat tapahtumat. Omahoitaja käy vanhempien kanssa keskusteluja VASUN ja ESIOPETUSSUUNNITELMAN tiimoilta vähintään kerran vuodessa. Lapsilla on mahdollisuus osallistua näihin keskusteluihin. Henkilökunta Vuoropäiväkodin arki muuttuu jatkuvasti, joten toimintaa ja toimintaympäristöä muutetaan sen mukaan. Tämä edellyttää henkilökunnalta myös jatkuvaa arviointia sekä yhteisesti että yksilönä. Henkilökohtaiset kehityskeskustelut käydään vuosittain esimiehen kanssa, jossa arvioidaan omaa työtä ja talon toimintaa. Käytyjen keskustelujen pohjalta luodaan tavoitteita ja periaatteita tulevalle toiminnalle. Kaupungin työyhteisökyselyt toteutetaan joka toinen vuosi.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN

JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN JOHDANTO PIKIRUUKIN PÄIVÄKODIN VASUUN Pikiruukin päiväkodin toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen perustuu Kokkolan päivähoidon yhteiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja sitoudumme noudattamaan sitä.

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkoti Metsästäjän päiväkoti Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Toiminta-ajatus Luomme

Lisätiedot

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Kasvua keskellä kaupunkia Päiväkotimme sijaitsee keskustan tuntumassa Hämeenpuiston pohjoispäässä. Keskeinen sijaintimme suo mahdollisuuden

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Pappilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma YHTEYSTIEDOT Yksilönä yhdessä Pappilan päiväkodin toiminta ajatus Pappilan päiväkoti Päiväkodin puh. Takahuhdinkatu 77 040 824 4601 33560 Tampere Johtajan

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Villilän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta ajatus: Villilän päiväkoti toimii yhteistyössä perheiden kanssa lapsuutta ja lapsen tulevaisuutta kunnioittavan hyvän ja turvallisen leikki ja oppimisympäristön

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

VASU KAHVILAT Salpakankaan koulun kabinetti klo

VASU KAHVILAT Salpakankaan koulun kabinetti klo VASU KAHVILAT 2017 Salpakankaan koulun kabinetti klo 12.30-14.00 6.3 29.3 12.4. 26.4. 3.5 Yksiköistä kahvilaan osallistuu 1-3 henkilöä Kahvilassa käsitellään yhteisössä keskusteltuja teemoja osallistujat

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN NIMI

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN NIMI LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN NIMI LIIMAA TÄHÄN OMA KUVASI LAPSEN VASU TAIKATAKIN ARKIPUHE IHMISEKSI KASVAMISESTA Kun kasvaa ihmiseksi täytyy kokeilla, onko peltisiivet kalalokeilla ja minkälaisin

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely vastaukset Ulvilan varhaiskasvatuksen laatukysely 2016 vastaukset Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 1. Lapseni ikä on Lapseni hoitopaikka (Kaikki) 2. Lapseni on Palvelut ja tiedottaminen (Kaikki) 1. Olen saanut riittävästi

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme ovat tärkeitä hyvät tavat ja positiivinen ilmapiiri. Päiväkotimme jokaisessa ryhmässä on avoin oppimisympäristö, joka

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

SALORINTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SALORINTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SALORINTEEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 MEIDÄN PÄIVÄKOTI SALORINTEEN PÄIVÄKOTI sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä Siivikkalan kaupunginosassa. Pihaa ympäröi luonnonmetsä ja lähellä on

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA

PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA PÄIVÄKOTI LOIKKELIININ LAATU- KÄSIKIRJA PÄIVÄKOTI TIPITII OY PÄIVÄHOIDON LAADUNVARMISTUS 1.Lapsi Turvallisuus Lapsella on hyvät kasvun ja kehityksen edellytykset kodinomaisessa päiväkodissamme. Kasvatusympäristömme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Aamu- ja välipalat valmistetaan päiväkodissa, mutta lounasateria tuodaan Meri-Lapin Kuntapalvelun ravintokeskus Merestä.

Aamu- ja välipalat valmistetaan päiväkodissa, mutta lounasateria tuodaan Meri-Lapin Kuntapalvelun ravintokeskus Merestä. 1 MÖYLYNLEHDON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1. Möylynlehdon päiväkoti Möylynlehdon päiväkoti on perustettu vuonna 1977. Sen pinta-ala on 294 m 2 ja tiloissa toimii tällä hetkellä kaksi lapsiryhmää;

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

Adhd-oireisen lapsen tukeminen

Adhd-oireisen lapsen tukeminen Adhd-oireisen lapsen tukeminen Savonlinna 1.12. 2015 ADHD-liitto ry 1 Hyvän hoidon merkitys lapselle Katkaista kielteisyyden kehä Mahdollistaa lapselle hyvä kehitys Mahdollistaa parempi toimintakyky Ehkäistä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI 015-177 901 (JOHTAJA) 044-794 5046 ( JOHTAJA) 015-228 615 (HEINÄHATUT) 015-228 616 (VILTTITOSSUT) 044-7945372 (PÄIVÄKOTI) SANNAN PÄIVÄKODIN VASU Talon

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot