TEE-SE-ITSE-ELEKTROFOREESI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEE-SE-ITSE-ELEKTROFOREESI"

Transkriptio

1 TEE-SE-ITSE-ELEKTROFOREESI Justus Mutanen (Opinkirjon työn pohjalta) BioPop-resurssikeskus, Helsingin yliopiston LUMA-keskus Työn tavoite Työn tavoitteena on tutustua elektroforeesin periaatteeseen ja ymmärtää sen sovellusmahdollisuudet biologisessa tutkimuksessa. Työssä rakennetaan elektroforeesilaitteisto itse, valetaan agaroosigeeli ja testataan näytteiden ajautumista agaroosigeelissä. Työ on suunniteltu siten, että se voidaan toteuttaa tavallisessa koulussa ilman erityisiä laboratoriotiloja tai tarvikkeita. Tee-se-itse-elektroforeesi sopii hyvin biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa eheyttävään kokonaisuuteen. Työ on suunniteltu lukioikäisille opiskelijoille ja sitä voidaan soveltaa esimerkiksi lukion biologian viidennellä tai lukion kemian neljännellä tai viidennellä kurssilla. Työ on suunniteltu Opinkirjon tiedekerhojen materiaalin pohjalta: edekerhoon/genetiikkaa Taustaa DNA eli deoksiribonukleiinihappo toimii kaikkien eliöiden perimäaineksena. Se koostuu kahdesta juosteesta, jotka pariutuvat toisiensa kanssa vetysidoksin. DNA-juoste koostuu kolmesta toistuvasta osasta: emäs-, sokeri- ja fosfaattiosasta. Juosteen runkona on fosfaatista ja deoksiriboosista (sokeri) koostuva ketju. Emäksiä on neljä erilaista (A, C, G ja T) ja ne kiinnittyvät sokeriosaan. DNA:n fosfaattiosa neutraalissa ph:ssa negatiivisesti varautunut ja se antaa DNA-molekyylille negatiivisen varauksen. DNA:n kemialliseen rakenteeseen on merkitty yksi nukleotidi, joka koostuu sokeri-, fosfaattija emäsosasta. Fosfaattiosa on negatiivisesti varautunut. DNA:n kokoa, laatua ja määrää tutkitaan yleisimmin elektroforeesin avulla.

2 Työn periaate Elektroforeesissa sähköisesti varautuneita aineita erotellaan sähkökentän avulla. Sähköisesti varautuneet aineet kulkeutuvat sähkökentässä kohti vastakkaismerkkistä varausta. Esimerkiksi negatiivisesti varautunut DNA-molekyyli kulkeutuu kohti laitteiston positiivista elektrodia. Elektroforeesilaitteisto muistuttaa rakenteeltaan elektrolyysikennoa. Laitteistoon kuuluu virtalähde, elektrodit, ajoastia sekä tutkittavat näytteet. Yleensä näytteitä ajetaan geelimäisessä väliaineessa, jotta ne erottautuisivat paremmin. Tässä työssä hyödynnetään agaroosigeeliä, joten kyseessä on agaroosigeelielektroforeesi (AGE). Geelielektroforeesissa näytteiden ajautumisnopeuteen vaikuttavat sekä aineen molekyylien koko että sähkövaraus. Isommat molekyylit ajautuvat hitaammin kuin pienemmät, sillä geeli vastustaa enemmän suurempien molekyylien kulkua. Tämän vuoksi geelielektroforeesissa suuret DNA-pätkät ajautuvat hitaimmin ja pienimmät nopeimmin. Näin erikokoisia DNApätkiä voidaan erotella toisistaan. Tässä työssä DNA:n sijaan käytetään erilasia (elintarvike)värejä, jotka ovat joko varauksettomia tai negatiivisesti varautuneita. Värien avulla elektroforeesin toimintaa voidaan tarkkailla helpommin. Tehtävänä on selvittää, montaa eri väriainetta elintarvikevärit sisältävät ja onko väriaineilla sähköistä varausta. Elektroforeesilaitteisto rakennetaan käyttäen tavallisesta kaupasta saatavia välineitä. Lisäksi työssä valmistetaan agaroosigeeli, pipetoidaan näytteet geelin sisään ja seurataan niiden kulkeutumista geelielektroforeesin aikana. Kaupallinen agaroosigeelielektroforeesilaitteisto.

3 Työturvallisuus Työssä on käytettävä suojatakkia koko työn ajan. Agaroosigeelin valmistamisen aikana on suositeltavaa käyttää myös suojalaseja ja käsineitä. Työssä käytettävät kemikaalit ovat ns. keittiökemikaaleja, eikä niistä ole oikein käsiteltynä vaaraa. Suurimmat vaarat liittyvät elektroforeesilaitteen käyttämiseen: o Älä koskaan oikosulje virtapiiriä elektroforeesissa! o Tarkkaile elektroforeesin aikana paristojen lämpötilaa. Mikäli ne kuumenevat liikaa, lopeta ajo, anna paristojen jäähtyä ja vähennä paristojen määrää. o Varo koskettamasta elektroforeesilaitteistoa ajon aikana. Älä myöskään koske molempia elektrodeja yhtä aikaa, jotta välttyisit sähköiskulta. 45 V jännitteestä saa jo melkoisen tärskyn! Lisäksi agaroosigeelin (tai agargeelin) valmistuksen aikana on huomattava seuraavat asiat: o Käytä suojakäsineitä tai patakinnasta, kun käsittelet kuumaa geeliä. o Työskentele varovaisesti kuumennetun agaroosigeelin kanssa, sillä se polttaa hyvin helposti! o Älä kuumenna geeliä liikaa mikrossa, jotta se ei kiehu astiasta pois. Älä anna geelin kiehua mikrossa, vaan sekoita sitä välillä. o Ole varovainen ottaessasi kuumaa agaroosigeeliä mikroaaltouunista. Liikutettaessa kuuma geeli saattaa kuohahtaa yllättävästi, vaikka ei näytä kiehuvalta. Pipetin käytöstä: o Käytä pipetissä AINA kärkeä!!! o Älä koskaan käännä pipettiä vaakatasoon tai ylösalaisin, jos sen kärjettä on nestettä!!! o Poista kärki aina heti käytön jälkeen. Arvioitu aika o 1 h, kun rakennetaan pelkkä laitteisto. o 2 h, kun elektroforeesilaitteiston osat valmistetaan pienryhmissä ja ajetaan geeli o 3 h, kun kaikki valmistavat itse osat elektroforeesilaitteistoon ja jokainen ajaa oman geelinsä Ennen työtä pohdittavaksi tai selvitettäväksi o Mihin elektroforeesia käytetään biotekniikassa? o Mitä agaroosi (tai agar) on ja mistä sitä saadaan? o Miksi DNA-pätkiä halutaan erotella koon mukaan?

4 Tarvikkeet o Muovisia pakasterasioita ja niiden kansia o Alumiinifoliota o Hauenleuoilla varustettuja johtimia (voit myös valmistaa itse johtimesta ja hauenleuoista) o Piirtoheitinkalvoa o Sakset o Teippiä o Ilmastointiteippiä o 9 V paristoja (3 5 / laitteisto) o Vettä (vesijohtovesi riittää) o Ruokasuolaa (natriumkloridia) o Ruokasoodaa (natriumvetykarbonaattia) o Lasi- tai muovipullo o Mittalasi (1 l) o Ruoka- ja teelusikka o Erlenmeyer (250 ml), keittopullo tai muu mikron kestävä lasiastia (väh. 250 ml) o Mikroaaltouuni o Vaaka o Agaroosia tai agarhiutaleita o Tutkittavia näytteitä (esim. elintarvikevärejä) o Pipetti ja pipetinkärkiä Työn suoritus VAIHE 1: Laitteiston rakentaminen ja reagenssien valmistaminen Vaihe 1 voidaan tehdä neljässä pienryhmässä, jolloin ryhmät tekevät seuraavat asiat: o o o o Kelkat Ajoastiat ja kammat Geelin valmistaminen Puskuriliuoksen valmistaminen HUOM! Jos vaihe 1 tehdään pienryhmissä: Huomaa, että geeliä valmistettaessa tarvitaan puskuriliuosta ja kelkat. Ne kannattaa säästää edelliseltä kerralta tai valmistaa etukäteen. Valmistetut kelkat ja puskuriliuokset voi säästää seuraavalle kerralle.

5 b. Kammat Tarvikkeet: o Pakasterasioiden kansia o Sakset Miten tehdään: o Leikkaa pakasterasioiden kansista koholla olevat reunat pois. Leikkaa kansi keskeltä kahteen osaan. o Taita saamasi osat kahtia. o Aseta taitettu sivu alaspäin ja leikkaa kannesta kampa, jossa on useita piikkejä. Piikit eivät saa yltää ajokelkan pohjaan saakka (ks. kuva). Käytä apunasi vanhoja kelkkoja tehdessäsi kampaa. Kampa kelkassa ja sen ulkopuolella

6 c. Ajoastia Tarvikkeet: o Pakasterasioita o Alumiinifoliota o Hauenleuoilla varustettuja johtimia Miten tehdään: o Taittele alumiinifolio nelinkerroin ja vuoraa sillä pakasterasian päädyt. o Kiinnitä johtimet hauenleuoilla folioon, mutta älä yhdistä niitä virtalähteeseen vielä tässä vaiheessa. Ajoastia

7 d. Puskuriliuos Tarvikkeet: o Vettä (vesijohtovesi käy) o Ruokasuolaa (natriumkloridia) o Ruokasoodaa (natriumvetykarbonaattia eli natriumbikarbonaattia) o Lasi- tai muovipullo o Ruoka- ja teelusikka o Mittalasi Miten tehdään: o Lisää pulloon 1/16 teelusikallinen ruokasuolaa (0,05 g) o Lisää pulloon kukkurainen ruokalusikallinen leivontasoodaa (2,0 g) o Lisää pulloon 1,0 l vettä o Sekoita kääntämällä pulloa ylösalaisin, mutta älä ravista. Anna ruokasuolan ja ruokasoodan liueta kokonaan. o Valmiin liuokset ph:n tulisi olla noin 8,5, minkä voi halutessaan testata ph-mittarilla tai ph-paperilla. Puskuriliuoksen valmistamisessa tarvittavat tarvikkeet.

8 VAIHE 2: Geelielektroforeesi Seuraavassa vaiheessa tehdään itse geelielektroforeesiajo. Tätä varten sinun tulee rakentaa virtalähde 9 V paristoista. Kytke 3 5 paristoa sarjaan (kokonaisjännite V). Älä kytke enempää paristoja sarjaan, sillä muuten ne voivat ylikuumentua! Tarvikkeet: o 9 V paristoja (tai tasavirtalähde) o Ajoastia (kohta 1 c) o Geeli (kohta 1 e) o Tutkittavat näytteet (Voit lisätä näytteisiin glyserolia pipetoinnin helpottamiseksi) o Pipetti ja pipetinkärkiä Miten tehdään: o Leikkaa kelkka irti geelistä ja aseta geeli ajoastiaan. o Irrota kampa varovasti geelistä. o Pipetoi tutkittavia näytteitä (esim. elintarvikevärejä tai DNA:ta) geelin kuoppiin pipetillä. Jos käytät automaattipipettiä, käytä pipetissä AINA kärkeä. Älä käännä pipettiä koskaan kyljelleen tai ylösalaisin, jos kärjessä on nestettä! Sopiva määrä on esim. 10 µl. o Kaada puskuria ajoastiaan varovasti niin, että geeli juuri ja juuri peittyy puskuriliuokseen. o Kytke ajoastia virtalähteeseen. Kytke näytteiden puoleinen pää miinusnapaan ja näytteistä katsottuna kauempi pää plusnapaan. o Jos sähkökenttä muodostuu, puskurissa alkaa muodostua kuplia. o Jos paristot kuumentuvat niin kuumiksi, että niitä ei voi koskettaa, lopeta ajo. Anna paristojen jäähtyä ja käytä pienempää jännitettä. o (9 V paristoja käyttäen) 45 V jännitteellä näytteet ovat erottuneet riittävästi noin puolessa tunnissa. Geelin ajaminen 27 V jännitteellä ja ajon lopputulos puolen tunnin jälkeen.

9 Pohdittavaa työn jälkeen o Miksi eri molekyylit kulkevat geelielektroforeesissa eri nopeudella? o Miten RNA käyttäytyisi samanlaisessa geelielektroforeesissa? o Miksi puskuri alkaa kuplia, kun se kytketään virtalähteeseen? Mitä elektrodeilla muodostuu? o Mitä alumiinifoliolle tapahtuu ajon aikana ja minkä vuoksi? o Miksi kaikki väriaineet eivät kulkeudu geelillä? o Miksi paristot kuumenevat ajon aikana? o Tutki kaupallista geelielektroforeesilaitteistoa. Löydätkö siitä samat osat kuin valmistamastasi laitteistosta?

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa

AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa AVONEX in (beeta-1a-interferoni) antaminen on entistäkin helpompaa Uusi BIO-SET-yhdistäjä Potilaille, jotka käyttävät AVONEX ia (beeta-1a-interferoni) BIO-SET is a Trademark of BIODOME beeta-1a-interferoni

Lisätiedot

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty: 19.11.07 METSÄ VASTAA HARJOITUKSIA OPPIAINEITTAIN FYSIIKKA JA KEMIA Metsävastaan luontoon ja ympäristöön liittyvien kemiantehtävien laatija on FM Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi,

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Lue ehdottomasti laitteen käyttö- ja asennusohje ennen laitteen asennusta, liitäntöjen tekemistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot

Lisätiedot

T1 -moduli 1.1 Sähkövirta sähkövirta ampeereina (A) elektronien liikettä vapaita elektroneja johteiksi Eristeitä puolijohteet

T1 -moduli 1.1 Sähkövirta sähkövirta ampeereina (A) elektronien liikettä vapaita elektroneja johteiksi Eristeitä puolijohteet T1 -moduli 1.1 Sähkövirta Kun avaat hanan, vesi alkaa virrata. Veden määrän voidaan ilmoittaa vaikkapa litroina minuutissa. Kun kytket valot, lamppu syttyy, koska sähkövirta kulkee johdoissa. Sähkövirran

Lisätiedot

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pumppauslemmoista, mutta mitä et ole kehdannut kysyä

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pumppauslemmoista, mutta mitä et ole kehdannut kysyä Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pumppauslemmoista, mutta mitä et ole kehdannut kysyä Tommi Syrjänen 1 Yleistä pumppauslemmoista Pumppauslemmalla voidaan todistaa, että kieli ei kuulu johonkin kieliluokkaan.

Lisätiedot

JUOKSUMATON käyttöopas HERCULES 30

JUOKSUMATON käyttöopas HERCULES 30 JUOKSUMATON käyttöopas HERCULES 30 No.720201 SISÄLTÖ Sivu Takuu 1 Yleiset turvallisuusohjeet 2 Erityisesti huomiotavat varoitukset 3 Asennus 4 Pakkauksen purkaminen & Asennus 5 Asennuskaavio (1) 6 Osaluettelo

Lisätiedot

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0

Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS. versio 1.0 Ammatilliset näyttötutkinnot ARVIOIJAN OPAS versio 1.0 2 Hyvä arvioija, tämä arvioijan perehdytysmateriaali on valmistunut kolmen oppilaitoksen yhteistyönä Opetushallituksen osarahoittamassa LATU laadukas

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen

Oma tupa, oma lupa. Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen Oma tupa, oma lupa Perustuu STM:n ja Suomen Kuntaliiton julkaisemaan Vammaisten ihmisten asumispalveluiden laatusuositukset -oppaaseen KEHITYSVAMMAISTEN TUKILIITTO RY. FDUV Sisältö Lukijalle... 3 Perustuslaki

Lisätiedot

Käyttöohjeet AIKIA-sarja. AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje

Käyttöohjeet AIKIA-sarja. AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje Käyttöohjeet AIKIA-sarja AK-X / AK-XP Korvakäytäväkoje Kuulokojeesi ja sen lisälaitteet eivät välttämättä näytä täysin samanlaisilta, kuin tässä käyttöohjeessa. Pidätämme itsellämme oikeuden tehdä tarvittavia

Lisätiedot

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu Suksihuolto PIMP MY SKIES Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu lisää: kantit viimeistelty timantilla, annettu pohjille vähän fiinimpää rasvaa

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Lisätiedot

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA

RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA 1 RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA RAKENNETAAN PUUSTA NIKSIN JA NIKKARIN KANSSA Moi! Puun käyttäminen on hyväksi luonnolle Me olemme Niksi ja Nikkari ja meidän mielestä on mahtavaa rakennella asioita puusta. Yleensä tiedämme täsmälleen,

Lisätiedot

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet...

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Sisällysluettelo Johdanto... Käyttöohjeessa käytetyt symbolit... Suluissa olevat kirjaimet... Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Turvallisuus... Tärkeitä turvaohjeita... Oikea käyttö... 0 Käyttöohjeet...

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

DEUTSCH KRUPS ENGLISH ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM. SERIE EA 82xx FRANCAIS NEDERLANDS DANSK SVENSKA NORSK. www.krups.

DEUTSCH KRUPS ENGLISH ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM. SERIE EA 82xx FRANCAIS NEDERLANDS DANSK SVENSKA NORSK. www.krups. KRUPS ESPRESSERIA AUTOMATIC PREMIUM SERIE EA 82xx SVENSKA DANSK DEUTSCH ENGLISH FRANCAIS NEDERLANDS www.krups.com NORSK ITALIANO SUOMI 13 14 12 11 10 15 16 17 18 9 19 8 7 20 21 22 23 1 2 3 4 5 6 KRUPS

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille OPETUSMATERIAALI OPETUSMATERIAALI susilähettiläille petolähettiläille Lukijalle Tämä on Luonto-Liiton susiryhmän opetuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 7 9-luokkalaisille ja lukiolaisten

Lisätiedot

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ

AMMUNTATEKNIIKKA YLEISTÄ TALJAJOUSI Tämän taljajousiosion on tarkoitus tulla osaksi SJAL:n valmentajakoulutusmateriaalia täydentämään sitä taljajousen osalta. Materiaalin kirjoittamiseen ovat osallistuneet mm. Jouni Väre, Anne

Lisätiedot

1.1 Yhtälön sieventäminen

1.1 Yhtälön sieventäminen 1.1 Yhtälön sieventäminen Lausekkeeksi voidaan kutsua jokaista merkittyä laskutoimitusta. Sellaisia matema-tiikan tehtäviä on vähän, joita suorittaessaan ei joutuisi sieventämään lausekkeita, millä tarkoitetaan

Lisätiedot

KEMIKAALIVASTAAVAN OPAS

KEMIKAALIVASTAAVAN OPAS KEMIKAALIVASTAAVAN OPAS Tuula Perunka ja Päivi Pirilä OuLUMA-keskus 2013 Lukijalle Tämä opas on suunnattu peruskoulun ja lukion kemikaaleista vastaaville henkilöille. Olemme työssämme havainneet, että

Lisätiedot