RFID raaka-aineen hankintaverkoston seurannassa Pilotin julkinen raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RFID raaka-aineen hankintaverkoston seurannassa Pilotin julkinen raportti 25.06.2014"

Transkriptio

1 RFID raaka-aineen hankintaverkoston seurannassa Pilotin julkinen raportti

2 2 / 11 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä Toteutus Koekäytön tuloksia Havaitut kehityskohteet / haasteet / ongelmakohdat Yhteenveto koekäytöstä Mahdolliset / suositellut jatkotoimenpiteet Muita huomioita... 11

3 3 / 11 Green ICT pilotin raportti 1. Tiivistelmä koekäytöstä RFID-pilotti sisältyi pääosin Satakunnan ELY-keskuksen rahoittamaan Green ICT -hankkeeseen, jota koordinoi Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitos. Tämän pilotin tarkoituksena oli arvioida pilvipalveluna toteutettavan RFID-järjestelmän soveltuvuutta, toteutusta, käyttöönottoa ja hyödyntämistä maantieteellisesti samalla alueella (Satakunnassa) toimivien yhteistyökumppanien muodostaman verkoston toiminnoissa. RFID- järjestelmien avulla voidaan automatisoida erilaisia tunnistus- ja seurantatoimintoja. Tunnistaminen perustuu radiotaajuiseen eli langattomaan tekniikkaan ja mahdollistaa siten kustannustehokkaan tavan nopeasti identifioida suuriakin volyymejä erittäin lyhyessä ajassa. Pilotin osallistujayritykset: HK Scan Finland Oy, Eura o Yhteyshenkilö Pekka Peippo (pekka.peippo@hkscan.com) Lisäksi mukana joukko HK:n alihankkijoita, pääasiassa kuljetuksista vastaava Kuljetus Perkola Oy sekä keräilyn suorittava Sata-Henkilöstö Oy Pilotin toimittajayritys: Riffid Oy, Kalliokatu 2, RAUMA, o yhteyshenkilö Jussi Nummela (jussi.nummela@riffid.fi) p Pilotti toteutettiin Eurassa, jossa sijaitsee HK:n elintarviketehdas, jonka pääraaka-aine on lähialueilla sijaitsevien broilerikasvattamojen tuotanto. Lisäksi pilottiin sisältyi toimenpiteitä raakaaineentuottajien tiloilla eri puolilla Satakuntaa. Varsinaisen pilottijakson pituudeksi muodostui tilaajayrityksen toivomuksesta 12 viikkoa. Pilotoija ja toteuttaja ovat kuitenkin tämän lisäksi sopineet jatkavansa koekäyttöä myös Green ICT hankkeen jälkeen. Pilotissa seurattiin HK:n raaka-ainemoduulien (lintujen kuljetusyksikkö) kulkua ja kiertoa tuotantoprosessin eri vaiheissa. Raaka-ainemoduulien kierto alkaa niiden lähtiessä tyhjinä tehtaalta kohti broilerintuottajien tiloja, jossa ne täytetään ja kuljetetaan takaisin tehtaalle. Moduulien kulkua ja käsittelyä pyritään seuraamaan mahdollisimman monessa vaiheessa, eli mm. niiden saapuessa alihankkijalle, täytettäessä ne, niiden saapuessa teollisuuslaitokseen, niiden kulkiessa eri käsittelyvaiheissa teollisuuslaitoksen sisällä, sekä jälleen niiden lähtiessä uuteen kiertoon. RFID-pilotin avulla pyritään saamaan koko raaka-aineen hankintaan liittyvästä kiertoprosessista mahdollisimman läpinäkyvä. RFID-teknologian avulla prosessiin voidaan liittää huomattava määrä erilaisia mittareita toiminnan tarkkailuun, suunnitteluun ja tehostamiseen. Kiertoprosessin tehokkuus on ensiarvoisen tärkeää kaikille ketjun osapuolille, sillä koko teollisuuslaitoksen tuotanto ja tuotannon suunnittelu pohjautuu näiden moduulien tehokkaaseen kiertoon. Läpinäkyvän, tehokkaan ja toimivan tuotantoketjun myötä voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä ja säästöjä sekä mahdollistetaan ympäristöön ja eettisyyteen liittyvät velvoitteet.

4 4 / 11 Green ICT pilotin raportti 2. Toteutus Pilotoinnin tavoitteena oli selvittää passiivisen UHF RFID tekniikan toimivuutta ja soveltuvuutta pilottikohteen raaka-aineen hankintaketjun tehostamisessa sekä osoittaa NFC- ja GPStekniikoiden tuomat mahdollisuudet seurantajärjestelmän toteuttamisessa. Pilottia varten tilaaja asensi UHF RFID tunnisteet (tagit) koekäyttöön valittuun raakaainemoduulierään (75 kpl). Jokaisen kuljetusmoduuliin asennettiin 2 kpl Confidex Ironside tageja, 1 molempiin päihin. Tagien valinnassa tärkeää oli RFID-suorituskyvyn lisäksi, fyysinen kestävyys kovassa käsittelyssä sekä tunnisteen koko, jotta se sopi ahtaaseen asennuspaikkaan. Tagin valintavaiheessa testattiin eri tagimalleja ja -kokoja, jotta löydettiin parhaiten toimiva ja vaatimukset täyttävä malli. Lisäksi testattiin laboratorio-olosuhteissa kuljetusauton seinärakenteen läpi tapahtuvaa langatonta tunnistamista. Moduulien lisäksi tagitettiin 3 kpl kuljetusautoja Confidex Ironside Slim tagein. Seuraavissa kuvissa tagitettäviä moduuleja, sekä auton kyljessä oleva tagi. Autoon lastataan kerrallaan 34 moduulia, jotka ovat kahdessa kerroksessa. Auton ajaessa ulos lastaussillasta, luetaan langattomasti sekä auton tagi että kaikki sen kyydissä olevien moduulien tagit (auton seinän läpi), ja liitetään niiden yksilöintitiedot yhteen taustajärjestelmän avulla. Seuraamalla auton kulkua GPS- eli paikannustekniikalla ja NFC- eli lähitunnistustekniikoilla, saadaan kullekin kuljetukselle ja näin myös yksittäiselle moduulille kattava tapahtumaloki. Auton tullessa taas tehtaalle purkuun, luetaan tagit vastaavalla tavalla. Yksittäiset moduulit tunnistetaan myös tyhjennysvaiheessa. Tuloksena saadaan kattavaa tilastoa raaka-aineen käsittelyketjusta. Seuraavissa kuvissa RFID-lukijat ja antenniasennukset purkusillan sisään- ja ulostulossa.

5 5 / 11 Green ICT pilotin raportti Eri tunnistuspisteitä pilottijärjestelmässä oli 10 kpl. Niiden yleiskuvaus on seuraavana:

6 6 / 11 Green ICT pilotin raportti Järjestelmä hyödyntää toteuttajan Riffid EasyRFID -konseptia, jossa kaikki järjestelmän tunnistuspisteet välittävät datansa pilvipalveluun, jolla on www-pohjainen käyttöliittymä. Näin järjestelmän ei tarvitse missään vaiheessa integroitua mihinkään nykyiseen järjestelmään, vaikka se onkin tarvittaessa mahdollista. Järjestelmä on erillinen kokonaisuus, jonka käyttöönotto on helppoa ja hallinta keskitettyä. Tunnistuspisteitä 1, 7 ja 10 varten autoissa oli pilotin ajan mobiilipäätelaitteet, jotka geofencingperiaatteella toimittavat ko. pisteistä aikaleimat ja tunnistetiedot järjestelmään. Tunnistuspisteitä 8 ja 9 varten keruuryhmillä on NFC-lukijat, joiden avulla kirjataan keräilytiedot järjestelmään. Kasvatushallit on varustettu NFC-tunnistein. Tunnistuspisteet 4 ja 5, eli moduulien huoltotoimet kirjataan UHF-käsilukijalla. Kokonaisuutena ajatellen, järjestelmä on siis erittäin monipuolinen, soveltaen useita eri teknologioita, kuten: UHF RFID NFC GPS / geofencing 3G Pilvipalvelu Kuvia pilottijärjestelmän käyttöliittymästä Www-pohjaiseen käyttöliittymään kirjaudutaan sisään Riffid EasyRFID kirjautumissivun kautta, jolloin päästään näkemään erilaisia järjestelmän tuottamia raportteja.

7 7 / 11 Green ICT pilotin raportti Malli kuljetusraportista, johon kerätään aikaleimoja kustakin kierrosta. Aikaleimojen perusteella voidaan laskea erilaisia mittareita, kuten Keräilyn kesto, Purkauksen kesto tai keskimääräisiä odotusaikoja. Malli moduulikohtaisesta raportista (ennen mobiilitoimintojen käyttöönottoa). Kaikki aikaleimat voidaan kohdistaa myös yksittäiselle moduulille, jolloin saadaan siitä kattava käyttöhistoria. Puuttuvat kuljetinaikaleimat viittaavat siihen, että ko. moduulia ei ole sillä kierrolla lastattu, vaan se on kulkenut tyhjänä auton kyydissä.

8 8 / 11 Green ICT pilotin raportti 3. Koekäytön tuloksia Koekäytön tavoitteena oli tarkoitus arvioida sovellettavien teknologien toimivuus pilotoijan hankintaketjun tehostajana. Suoritetun pilotoinnin perusteella teknologiat ja konsepti vaikuttavat toimivilta ja pilotoija on tyytyväinen. Osoituksena onnistuneesta koekäytöstä on pilotoijan halu laajentaa järjestelmää. Jatkokehitys ja käyttöönottotoimenpiteet ovat jo käynnistyneet. Jatkossa järjestelmää on tarkoitus laajentaa käsittämään kaikki pilotoijan 600 moduulia, kaikki kuljetusyrittäjän 6 autoa, kaikkien 107:n broilerituottajan tilojen kaikki hallit, sekä kaikki keräily-yrittäjän 4 keräilyryhmää. Pilotin tuloksista hyötyvien yritysten joukko on erittäin laaja, ja ne on kuvattu seuraavassa kahdeksana eri kohtana: 1. Pilotoijayritys HK hyötyy tuloksista suoraan oman liiketoimintansa kehittämisessä. Koko logistisen toimintaketjun läpinäkyvä seuranta ja mm. tarkka aikataulujen havainnointi mahdollistavat huomattavaa toimitusketjun ja prosessien tehostamista, sekä toimitusvarmuuden paranemista. Satakunnan alueen elinkeinotoiminnan kannalta Euran tehtaan toiminnan kehittäminen ja sitä kautta kannattavuuden vahvistaminen on luonnollisesti ensisijaisen tärkeää, ja näin tämä pilotti edesauttaa suoraan myös toiminnan säilymistä tällä alueella. Lisäksi pilotin tulokset ovat hyödynnettävissä myöhemmin myös yhtiön muissa laitoksissa. 2. Pilotoijan raaka-ainetoimittajayritykset, eli broilerin kasvattajat, joita on tällä hetkellä yhteensä 107 kpl. Kaikkien 107:n kasvattajayrityksen keskimääräinen etäisyys Eurasta on 47 km, eli ne sijaitsevat pääosin Satakunnassa. Kasvattajat hyötyvät suoraan alihankintaketjun läpinäkyvyyden lisääntymisestä ja tehostumisesta, sillä raaka-aineiden kerääminen ja kuljettaminen on jatkuvaa non-stop toimintaa ja tarkasti aikataulutettua. Lisääntyneen läpinäkyvyyden myötä kasvattajat pystyvät suunnittelemaan toimintaansa tarkemmin ja tehokkaammin, sekä mm. valmistelemaan linnut lastausta varten oikea-aikaisesti. 3. Raaka-aineen kuljetuksesta vastaava kuljetusyrittäjä, joka on paikallinen yritys. Kuljetusyritys hyötyy läpinäkyvyyden lisääntymisestä ja tehokkaammasta ajankäytön ja reittien suunnittelemisesta. 4. Raaka-aineen lastauksesta, eli keräilystä, huolehtii erillinen keräily-yritys. Keräily-yritys omistaa ns. puimurin, jonka avulla broilerit lastataan kuljetusmoduuleihin. Puimuri tuodaan aina lastauspaikalle samaan aikaan kuljetusauton kanssa, joten niiden keskinäinen aikatauluttaminen sekä sen tehokkuus ja toimiminen ovat erittäin tärkeitä koko ketjun tehokkuudelle. Pilotin tulokset hyödyttävät suoraan myös tämän prosessin kehittämistä. 5. Viranomaiset, jotka valvovat eläinten hyvinvointia. Pilotin avulla voidaan turvata ja parantaa eläinten hyvinvointia sekä toiminnan läpinäkyvyyttä. Lisäksi pilotin toteutettavan järjestelmän avulla elintarvikkeen jäljitettävyys paranee ja helpottuu.

9 9 / 11 Green ICT pilotin raportti 6. Itse tuotteet, eli elävät linnut, hyötyvät myös hakkeesta, sillä niiden lastaus- ja kuljetusolosuhteet paranevat, kun aikataulupoikkeamat vähenevät ja poistuvat. Näin lintujen oloajat kuljetuspäällyksissä lyhenevät. 7. Elintarvikkeita käyttäville kuluttajille voidaan pilotin tulosten myötä tarjota entistä parempaa tietoa tuotteen alkuperästä, sekä siihen liittyvien elävien eläinten käsittelystä. Lisäksi kuluttajat saavat tuotteita, joiden valmistuksessa elävien lintujen käsittely on ollut optimaalista. Tämä parantaa tuotteen eettistä arvoa. 8. Teknologiatoimittajat, eli RFID- ja muut pilotoidun tekniikan tarjoajat saavat käytännön lisätietoa uudenlaisen toimialasovelluksen toteuttamisesta ja sen erityispiirteistä. Tämä auttaa vahvistamaan jo ennestäänkin hyvää ja monipuolista RFID- ja teknologia-alan osaamista Satakunnassa. 4. Havaitut kehityskohteet / haasteet / ongelmakohdat Etukäteen pohdituista teknisistä haasteista merkittävin liittyi moduulien RFID-tunnistamiseen auton seinän läpi. Oikealla laitevalinnalla (tagi, lukija, antenni) ja huolellisella antennisijoittelulla haaste saatiin ratkaistua, ja kaikkien kyydissä olevien moduulien tunnistus liikkuvan auton sisältä onnistuu. Toinen konkreettinen ongelma, joka tuli vastaan, liittyy lukija-antennien sijoitteluun. Ajoneuvoyhdistelmän ajaessa purkusiltaan sisään, joutuu se kääntymään jyrkästi. Tällöin perävaunun etukulma ylittää ulkokurvin puolella vetoauton linjan, jonka seurauksena se törmäsi joitakin kertoja liian lähelle asennettuihin lukija-antenneihin vääntäen ne asentoon, joka vaikeutti luentaa (kts. seuraava kuva). Tämä korjattiin siirtämällä antenneja kauemmas. Tässä huomioitiin kuitenkin se, että lukuvarmuus ei kasvavasta lukuetäisyydestä huolimatta saa heikentyä.

10 10 / 11 Green ICT pilotin raportti Kuvassa antennit kääntyneet perävaunun ulkokulman osumasta sisäänpäin, joka vaikeuttaa tunnistamista. Ongelma korjattiin siirtämällä antennitelineitä ulommas. 5. Yhteenveto koekäytöstä Koekäytön tavoitteena oli RFID-teknologiaan perustuvan konseptin toimivuuden testaus ja toimintakonseptin mallintaminen sovellusympäristössä, jossa toimii useita alihankkijoita ja muita toimijoita yhden päätoimijan alaisuudessa. Green ICT-hankkeen pilotoinnin aikana käytetyt teknologiat on todettu suunnitelmien mukaan toimiviksi ja tämän tyyppisen sovelluksen mahdollistaviksi. Toimintakonseptin osalta ei todettu mitään, jonka perusteella toimivuus ei olisi odotetunlaista. Pilotoinnin toteuttamiseen on tarvittu teknologiaosaamisen (tunnistus, mobiiliteknologiat, ohjelmistotekniikka) lisäksi sekä pilotoijalta että heidän hankkijoiltaan kehittymis- ja yhteistoimintahalua, jota onkin löytynyt kiitettävästi. Uusien toimintojen (varsinkin teknologisten) ja niihin perustuvien toimintamallien käyttöönotto on perinteisillä aloilla usein haastavaa, ja tällaisilla pilotoinnit mahdollistavilla hankkeilla, kuten Green ICT, voidaan käyttöönottokynnystä merkittävästi alentaa. Esimerkiksi tässä tapauksessa voidaan perustellusti arvioida, että ilman Green ICThanketta kyseisen pilotoinnin toteuttaminen ja uuden teknologian jalkauttaminen olisi ollut huomattavasti hankalampaa ja mahdollisesti jäänyt tässä vaiheessa toteutumatta lainkaan.

11 11 / 11 Green ICT pilotin raportti 6. Mahdolliset / suositellut jatkotoimenpiteet Koekäyttöä tullaan jatkamaan myös Green ICT-hankkeen jälkeen - ainakin syksyyn 2014 saakka. Suunnitteilla olevat järjestelmän laajennus ja laajempi käyttöönotto ovat jo käynnistyneet. Järjestelmän toteutusmalli on suunnitteluvaiheesta saakka tehty siten, että se on modulaarinen, eli helposti laajennettavissa, sekä myös monistettavissa muihin vastaaviin kohteisiin. Lisäksi pilotoinnin myötä kasvanut tieto sovelletuista teknologioista ja luottamus niiden toimivuuteen on luomassa myös uusia sovelluskohteita pilotointiin osallistuneiden liiketoiminnassa. 7. Muita huomioita Green ICT-hankkeesta voidaan todeta, että sen toteutuminen on jo nyt tuonut, ja tulevaisuudessa tuo lisää, liikevaihtoa toteuttajayrityksille. Tässä mielessä hanke on ollut erittäin onnistunut sekä osaltaan selvästi ja merkittävästi hyödyntänyt alueen elinkeinotoimintaa konkreettisesti usealla eri taholla. Raumalla Raportin laatija: Jussi Nummela, TkT Yrittäjä Riffid Oy

RFID-teknologia ja sen hyödyntäminen Case Euroports

RFID-teknologia ja sen hyödyntäminen Case Euroports RFID-teknologia ja sen hyödyntäminen Case Euroports Logis&ikkapäivä, Turun AMK 15.01.2015 Turku Jussi Nummela, TkT Riffid Oy 1 Sisältö Riffid Oy lyhyes& Mikä RFID? Case Euroports 2 Riffid Oy on vuonna

Lisätiedot

RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports

RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports RFID Lab Roadshow 05.03.2015 Vaasa Jussi Nummela, TkT Riffid Oy 1 Sisältö Riffid Oy lyhyes, EasyRFID- konsep, Case Euroports 2 Riffid

Lisätiedot

RFID globaalissa avoimessa toimitusketjussa Pilotin julkinen raportti 25.06.2014

RFID globaalissa avoimessa toimitusketjussa Pilotin julkinen raportti 25.06.2014 RFID globaalissa avoimessa toimitusketjussa Pilotin julkinen raportti 25.06.2014 2 / 11 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 3. Koekäytön tuloksia...

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports

RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports RFID-järjestelmän toteuttaminen helposti ja edullisesti Case Euroports RFID Lab Roadshow 12.03.2014 Turku Jussi Nummela, TkT Riffid Oy 1 Sisältö Riffid Oy lyhyes, EasyRFID- konsep, Case Euroports 2 Riffid

Lisätiedot

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian käyttöä taloudellisesti,

Lisätiedot

EGLO RFID-projektit 2005-2006 -IDrum - A. Jalander - Nokian Renkaat. Vesa-Pekka Tapper 30.6.2006

EGLO RFID-projektit 2005-2006 -IDrum - A. Jalander - Nokian Renkaat. Vesa-Pekka Tapper 30.6.2006 EGLO RFID-projektit 2005-2006 -IDrum - A. Jalander - Nokian Renkaat Vesa-Pekka Tapper 30.6.2006 IDrum Kaapeliteollisuuden toimitusketjun tehostaminen RFID-ratkaisuilla Selvitystyö, EP Logistics Osallistujat

Lisätiedot

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos TEKES / Digitaalinen suunnittelu 4.6.2013 Suomalainen Klubi Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian

Lisätiedot

Timo Timonen

Timo Timonen Timo Timonen 26.3.2013 Tutkimuksen tausta RFID (Radio Frequency Identification) on yleisnimitys radiotaajuuksilla toimiville tekniikoille, joita käytetään tuotteiden ja asioiden havainnointiin, tunnistamiseen

Lisätiedot

Savon ammatti- ja aikuisopisto puuala

Savon ammatti- ja aikuisopisto puuala Savon ammatti- ja aikuisopisto puuala RFID-tuotantosolun esittely Tulevaisuuden tuotantoteknologiat puuteollisuudessa SEMINAARI 11.4.2012 Esityksen kulku: 1. Hanke esittely (resurssit, tavoitteet, yhteistyö)

Lisätiedot

RFID-järjestelmän toteutus palveluna - hyödyt Case-esimerkin kautta

RFID-järjestelmän toteutus palveluna - hyödyt Case-esimerkin kautta RFID-järjestelmän toteutus palveluna - hyödyt Case-esimerkin kautta RFID Lab Roadshow 25.08.2016 Espoo Jussi Nummela, TkT Riffid Oy 1 Sisältö Riffid Oy lyhyesti EasyRFID-konsepti Case Euroports 2 Riffid

Lisätiedot

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit

LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 1/7 LIITE 2: Jyväskylän Kankaan alueen palveluiden hallinta- ja toimintamallit 2/7 Sisällysluettelo Palveluiden hallinta- ja toimintamallit Aluepalveluyhtiö Jatkuva elinkaaren hallinta ja kehittäminen

Lisätiedot

1 LPS - Better By Design

1 LPS - Better By Design 1 LPS - Better By Design 2 LPS - Better By Design Riffid Oy on vuonna 2010 perustettu teknologia-alan palveluyritys, joka tarjoaa laajasti erilaisia asiantuntijapalveluita RFID-tekniikan alalla. 100%:sti

Lisätiedot

MERIPERUSTUSTEN VALMISTUS- JA ASENNUSPROJEKTIT

MERIPERUSTUSTEN VALMISTUS- JA ASENNUSPROJEKTIT Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Ilkka Rantanen, STX Finland Oy MERIPERUSTUSTEN VALMISTUS- JA ASENNUSPROJEKTIT Windenergy Lastausta Turun telakalla elokuussa 2013 30 September

Lisätiedot

RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa

RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa RFid Roadshow 4.12.2013 Oulu Asko Puoliväli, Aksulit oy Aksulit Oy toimittaa RFID- ja viivakoodijärjestelmät Tuotteitamme RFID rullakkologistiikassa

Lisätiedot

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti 30.05.2014 2 / 12 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä 3 Toteuttaja 3 Pilotoijat

Lisätiedot

Puutavaran rautatiekuljetusten kehittäminen

Puutavaran rautatiekuljetusten kehittäminen Puutavaran rautatiekuljetusten kehittäminen Logistiikkajohtaja Hannu Alarautalahti 17.4.2007 Metsäteho Oy Sisältö 1.Yleistä, syksy 2006 kevät 2007 2.Teollisuuden tarpeet 1. Operatiivinen toiminta ja sen

Lisätiedot

Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa. Sami Sivuranta, EVP, Operations

Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa. Sami Sivuranta, EVP, Operations Tuotantotehokkuuden parantaminen HKScanissa Sami Sivuranta, EVP, Operations 1 Must-win Battle 2 2 1 Tiivis yhteistyö tuottajien kanssa Tuottavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantaminen 3 Fokus lihassa

Lisätiedot

RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Espoo 2.12

RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Espoo 2.12 RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Espoo 2.12 12:45 Ilmoittautuminen ja tutustumista näyttelyalueeseen 13:00 Tilaisuuden avaus Toiminnanjohtaja Jukka Wallinheimo, RFID Lab Finland Professori Kari Tanskanen,

Lisätiedot

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään Kutsu RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään 4.-5.6.2013 Savon ammatti- ja aikuisopisto on kehittänyt yhdessä Savonia ammattikorkeakoulun kuntayhtymän kanssa RFID tekniikan ammatillisen

Lisätiedot

Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta

Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta Logistiikkapalvelujen digitalisaatio kuljetusyrittäjän näkökulmasta TransSmart-seminaari Finlandia-talo 11.11.2015 Sakari Backlund Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry 1) Logistiikkapalvelujen 2) digitalisaatio

Lisätiedot

RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Tampere 3.12

RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Tampere 3.12 RFID-iltapäiväseminaarin ohjelma Tampere 3.12 12:45 Ilmoittautuminen ja tutustumista näyttelyalueeseen 13:00 Tilaisuuden avaus Toiminnanjohtaja Jukka Wallinheimo, RFID Lab Finland 13:05 RFID liiketoiminnan

Lisätiedot

PUUTEKNOLOGIAPALVELUT. RFID-hankkeen casejen esittely 4.6.2013

PUUTEKNOLOGIAPALVELUT. RFID-hankkeen casejen esittely 4.6.2013 PUUTEKNOLOGIAPALVELUT RFID-hankkeen casejen esittely 4.6.2013 RFID hankkeen casejen esittelyt 1. Kuopion Woodi Oy 2. Varkauden puu Oy 3. Lameco LHT Oy 4. RFID-hankkeet Tarve / ongelmana: 1. Kuopion Woodi

Lisätiedot

ToP Tunniste Oy. RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja

ToP Tunniste Oy. RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja ToP Tunniste Oy RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja ToP Tunniste Oy Järjestelmätoimittajana vuodesta 2002 Automaattinen tunnistaminen RFID = Radio Frequency Identification NFC = Near Field Communication

Lisätiedot

Metsä Fibre. Puu tehtaalle, tuotteet maailmalle - tehokas logistiikkaketju

Metsä Fibre. Puu tehtaalle, tuotteet maailmalle - tehokas logistiikkaketju Puu tehtaalle, tuotteet maailmalle - tehokas logistiikkaketju Alustuksen sisältö 1. Käytettävä puuraaka-aine 2. Kuitupuun logistiikka 3. Kemin tehtaan tuotelogistiikka 4. n jakeluverkosto 5. RFID teknologia

Lisätiedot

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa

Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Loogisempaa sisälogistiikkaa: tuotteiden yksilöinti ja tuotetietojen hallinta verkkokaupassa Tomi-Pekka Juha, Sector Manager, GS1 Finland Oy 08.10.2015 Sisältö GS1 Finland GS1 ja verkkokauppa GS1 järjestelmä

Lisätiedot

RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa. Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland

RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa. Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland RFID ja etäanturit sovelluksia ja uutta teknologiaa Kaarle Jaakkola 13.4.2011 VTT Technical Research Centre of Finland 2 RFID massasovellukset UHF-passiivi HF-passiivi NFC MMID erikoissovellukset Anturi-RFID

Lisätiedot

A. Jalander RFID-lava

A. Jalander RFID-lava Julkinen raportti Sivu 1/8 Vastaanottajat: A. Jalander Oy EGLO hanke RFID Lab Finlandin case-pankki Versiot Nro Pvm Muutos Laatija 1.0 30.9.2005 Luovutettu versio Antti Virkkunen Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013. www.arjessa.fi

Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013. www.arjessa.fi Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013 www.arjessa.fi Hankkeen tavoitteet Kehittää hankkeen toiminta-alueilla käyttäjälähtöisesti sellaisia uutta teknologiaa

Lisätiedot

RFID-tunnistus rengastuotannossa pilotin kokemuksia

RFID-tunnistus rengastuotannossa pilotin kokemuksia Sivu 1/5 Vastaanttajat EGLO-raprtit, LVM Versit Nr Pvm Muuts Laatija 1.0 23.5.2006 Julkinen versi Antti Virkkunen Raprtti RFID-tunnistus rengastutannssa piltin kkemuksia Yhteyshenkilöt: Antti Virkkunen

Lisätiedot

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 5.4.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien

Lisätiedot

RFID Teknologiaa Metsäteollisuudelle

RFID Teknologiaa Metsäteollisuudelle RFID Teknologiaa Metsäteollisuudelle Janne Häkli Tutkija VTT / Wireless sensors PL 1000, 02044 VTT Puhelin: +358 20 722 4117 Email: janne.hakli@vtt.fi Kaj Nummila Asiakaspäällikkö VTT / Wireless sensors

Lisätiedot

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA KAUKOLÄMPÖPÄIVÄT 28-29.8.2013 KUOPIO PERTTU LAHTINEN AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET SUOMESSA SELVITYS (10/2012-05/2013)

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY. Valinnanvapauspilotti. Jussi Pyykkönen

Pohjois-Savon ELY. Valinnanvapauspilotti. Jussi Pyykkönen Pohjois-Savon ELY Valinnanvapauspilotti Jussi Pyykkönen 4.9.2018 Tilaisuuden ohjelma Hankkeen tausta (Jan Blomberg) Hankintakokonaisuus (Jussi Pyykkönen) Pilotoinnista Kilpailutuskonsepti Hankintamalli

Lisätiedot

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV)

Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Kansallinen Palvelutietovaranto (PTV) Miksi, miten ja mihin sitä käytetään KaPA-päivä 26.11.2015 Annette Hotari ja Nina Wiiala, Väestörekisterikeskus Mikä Suomi.fi-palvelutietovaranto (PTV) on? Kansallinen

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa

RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa RFid:n tekniikan hyödyntäminen Valion tavaravirroissa RFid Roadshow 2-4.12.2013 Ari Pesonen, Wisteq Oy Wisteq Oy - Established 2004 - Privately Owned - Customer relevant R&D Focus - Several Patents - Local

Lisätiedot

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti Tiivistelmä Huhtikuu 2007 1 1 Hankkeen tausta ja tarpeet EU:n ympäristösäätely

Lisätiedot

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu 25.5.2016 n.n Älypuhelin ja mobiilisovellus tehokkaan toiminnan mahdollistajana SBM-teknologiaan perustuva Potku-sovellus otettu

Lisätiedot

Varavoimakoneiden hyödyntäminen taajuusohjattuna häiriöreservinä ja säätösähkömarkkinoilla

Varavoimakoneiden hyödyntäminen taajuusohjattuna häiriöreservinä ja säätösähkömarkkinoilla Varavoimakoneiden hyödyntäminen taajuusohjattuna häiriöreservinä ja säätösähkömarkkinoilla Pilottiprojektin loppuraportti julkinen versio 1 Juha Hietaoja Raportin sisältö Pilotin tarkoitus, kesto ja osapuolet

Lisätiedot

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT 2 Tausta INTRANS-ohjelmalla tuetaan alan yhteisiä ponnisteluja

Lisätiedot

Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä

Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä Johanna Niemistö, Suomen ympäristökeskus SYKE Toimintamalli yritysten elinkaaristen ympäristövaikutusten kehittämiseksi (MALLI-Y) -hanke Kestävän tuotekehittämisen

Lisätiedot

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011

PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 PRE /INFRA FIN BIM PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 Pilotointi innovaatioprosessissa Tarpeet Ongelmat Idea Hanke Idea Hanke Ideat Idea Hanke Idea AP3 AP2 AP1 Käynnistys, Veturiyritys Pilotit Pilotit Tavoitteet Valmistelu

Lisätiedot

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila Digitalisaatio / Digiloikka Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila 12.9.2016 Asiakas prosessissa Kirjaudu Kahoot.it Game PIN: 458597 Luo nimimerkki esim. KariN Miksi olemme täällä? Digitalisaatio on uusi ja

Lisätiedot

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto

Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Kilpailu ja teknologia tuottavuuden kulmakivet infrarakentamisessa? Eero Karjaluoto Pääjohtaja Tiehallinto Infra Rakentaminen ja palvelut 2001-2005 Loppuseminaari 2.3.2006 Infra-ohjelma on tukenut alan

Lisätiedot

Innovointi osana maatilojen neuvontaa. Seinäjoki 2.12

Innovointi osana maatilojen neuvontaa. Seinäjoki 2.12 Innovointi osana maatilojen neuvontaa Seinäjoki 2.12 Innovaatio Innovaatio = keksintö + liiketoiminta Innovaatio on yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote (tavara tai palvelu),

Lisätiedot

Jakelun Infopäivä

Jakelun Infopäivä n Infopäivä 25.11.2005 olli-pekka.husari@posti.fi Sanomalehden toimitusketjun nykytilan haasteet Kustannustehokkaan sekä nopeasti reagoivan jakelun merkitys kasvaa entisestään. Kilpailu kiristyy ihmisten

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa. Anne Terimo Kehitysjohtaja

Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa. Anne Terimo Kehitysjohtaja Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa Anne Terimo Kehitysjohtaja 7.11.2012 Vastuullisuus HK Ruokatalossa HK Ruokatalo tuntee vastuunsa suurena valtakunnallisena

Lisätiedot

Seutuverkot Syysseminaari Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry

Seutuverkot Syysseminaari Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry Seutuverkot Syysseminaari 2018 08.11.2018 Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry Kainuun Nuotta ry GrowNow oy OK KAINUU ---- Lähidemokratia Vuosikokous Johtokunta Johtoryhmä Toiminnanjohtaja Teppana johtoryhmä

Lisätiedot

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland 1 Sisältö Skaalautuva pilvipalvelu Käyttövaltuushallinnan käyttöönotto palveluna

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

TTY Pori. Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka

TTY Pori. Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka TTY Pori Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka Hyödyntääkö teidän Yrityksenne dataa? 2 Data-analytiikan osaamiskeskittymä Osaamiskeskittymä edistää data-analytiikan hyödyntämistä Satakunnassa. Toteutamme

Lisätiedot

Langattoman teknologian hyödyntäminen varhaisjakelussa. olli-pekka.husari@posti.fi

Langattoman teknologian hyödyntäminen varhaisjakelussa. olli-pekka.husari@posti.fi Langattoman teknologian hyödyntäminen varhaisjakelussa olli-pekka.husari@posti.fi Langattoman teknologian hyödyntäminen varhaisjakelussa Toimialan muutospaineet päivittäinen vaihtelu lisääntyy ajantasaisen,

Lisätiedot

RFID LOGISTIIKASSA. Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli

RFID LOGISTIIKASSA. Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli RFID LOGISTIIKASSA Logistiikka 2013, Tampere 17. - 19.2013 Asko Puoliväli Sisältö Tilaaminen RFID:n avulla Tilauksen automaattinen vastaanottokuittaus RFID sisälogistiikassa RFID lähettämössä Lavan tunnistus

Lisätiedot

METSÄ GROUP. Purkuaikasovellus yrittäjäohje. Pilotti Metsä Fibre Rauma

METSÄ GROUP. Purkuaikasovellus yrittäjäohje. Pilotti Metsä Fibre Rauma METSÄ GROUP Purkuaikasovellus yrittäjäohje Pilotti Metsä Fibre Rauma Johdanto Aikataulutusjärjestelmää on Metsä Forestissa suunniteltu Äänekosken uuden biotuotetehtaan haasteellisen puun toimituksen tarpeisiin.

Lisätiedot

Millainen on menestyvä digitaalinen palvelu?

Millainen on menestyvä digitaalinen palvelu? Millainen on menestyvä digitaalinen palvelu? TOIMIVA ÄLYKÄS ILAHDUTTAVA Ohjelmistokehitys Testaus ja laadunvarmistus Ohjelmistorobotiikka Tekoäly Käyttöliittymäsuunnittelu Käyttäjäkokemussuunnittelu 1

Lisätiedot

Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op

Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op Opintojakson nimi ja laajuus: Agrobiotalouden uudet innovatiiviset ratkaisut, 5 op Tunnistaa agrobiotalouteen liittyviä uusia ratkaisuja Tunnistaa innovatiivisten ratkaisujen mahdollisuuksia sekä rajoitteita

Lisätiedot

Vähähiilisen ja ekologisen talouden osaamiskeskittymä, case: Järvikalaa NAM!

Vähähiilisen ja ekologisen talouden osaamiskeskittymä, case: Järvikalaa NAM! Vähähiilisen ja ekologisen talouden osaamiskeskittymä, case: Järvikalaa NAM! 15.10.2015 TKI foorumi Satakuntaliitto Marko Jori Toimialapäällikkö Pyhäjärvi-instituutti 1 Järvikalaa -NAM 1.1.2015 31.12.2016,

Lisätiedot

Maaseutuohjelma Pohjois- Pohjanmaalla väliarviointi itsearviointina. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö

Maaseutuohjelma Pohjois- Pohjanmaalla väliarviointi itsearviointina. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Maaseutuohjelma Pohjois- Pohjanmaalla väliarviointi itsearviointina Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Sivu 1 28.2.2019 Vuosi 2018 oli vaikuttavuuden vuosi aineistot Alkuvuosi 2018 - kick off tilaisuus Alueellisen

Lisätiedot

Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti 25.08.2014

Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti 25.08.2014 Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti 25.08.2014 2 / 10 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Tarve ja teknologiat...

Lisätiedot

Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech.

Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech. Työkaluja innovatiivisiin hankintoihin Juha Kauppinen kehitysjohtaja, Miktech Oy Juha.kauppinen@miktech.fi 0440 361 616 www.miktech.fi Huippuostajat-seminaari 28.8.2013, Helsinki Osken tuloksilla edelläkävijämarkkinoille

Lisätiedot

Strategiasta käytäntöön Porin seudulla

Strategiasta käytäntöön Porin seudulla Strategiasta käytäntöön Porin seudulla Hyvinvointifoorum 4.11.2009 Tampere Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi jari-pekka.niemi@posek.fi Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy POSEK Sisältö Strateginen tausta Kansallisten

Lisätiedot

Kuorma-alustat yhteistyöllä hallintaan

Kuorma-alustat yhteistyöllä hallintaan Kuorma-alustat yhteistyöllä hallintaan Kuljetusalustojen hallinta- ja jäljitettävyysprojekti Esiselvitys- ja määrittelyvaihe Hannu Pelkonen Oy EDI Management Finland Ltd Projektin lähtökohdat Konkreettisena

Lisätiedot

SÄTKY SÄHKÖINEN KOTIHOITO ensikokemuksia ja ajatuksia käyttöönotosta

SÄTKY SÄHKÖINEN KOTIHOITO ensikokemuksia ja ajatuksia käyttöönotosta SÄTKY SÄHKÖINEN KOTIHOITO ensikokemuksia ja ajatuksia käyttöönotosta Hyvinvointiteknologiaohjaaja Mika Mitikka 28.11.2012 Me olemme Eksote Hoitajan näkökulma? Pertti Jarla SÄTKY sähköinen kotihoito SÄTKY

Lisätiedot

JULKISET TILAT KÄYTTÖÖN 24/7

JULKISET TILAT KÄYTTÖÖN 24/7 JULKISET TILAT KÄYTTÖÖN 24/7 Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO Työpaja 14.11.2018 VTT, Espoo 1 Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO Osaamiskeskus aloitti

Lisätiedot

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt. Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.fi Avoimen tuotteenhallinta Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta?

Lisätiedot

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista hallinnasta Pauli Kartano

Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista hallinnasta Pauli Kartano Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista hallinnasta 11.9.2018 Pauli Kartano Lausuntokierros Linjaukset ja lausunnot nähtävillä lausuntopalvelussa Julkisen hallinnon linjaukset tiedon sijainnista

Lisätiedot

Terveydenhuollon kehittäminen broilerituotannossa. Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen ELL Petri Yli-Soini

Terveydenhuollon kehittäminen broilerituotannossa. Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen ELL Petri Yli-Soini Terveydenhuollon kehittäminen broilerituotannossa Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä 22.3.2012 Ikaalinen ELL Petri Yli-Soini Terveydenhuolto on ne ennaltaehkäisevät toimenpiteet, joilla tähdätään

Lisätiedot

Kiertotalous maataloudessa

Kiertotalous maataloudessa Kiertotalous maataloudessa Tunkiotaloudesta kohti kierrätysbisnestä - seminaari Harri 13.1.2016 Maatalous kiertotalouden alana Olennainen globaalisti Välttämätön, perustarpeet, kohtalonkysymys Perustuu

Lisätiedot

Käytettävyydestä bisnestä: Tutkimuksesta tuotekehityksen kilpailutekijäksi

Käytettävyydestä bisnestä: Tutkimuksesta tuotekehityksen kilpailutekijäksi http://www.cs.tut.fi/ihte Käytettävyydestä bisnestä: Tutkimuksesta tuotekehityksen kilpailutekijäksi Kaisa Väänänen-Vainio-Mattila 7.11.2007 Työajasta tuhraantuu yli kolme tuntia viikossa Kotimaiset yritykset

Lisätiedot

KEMIJOEN KALATALOUDEN JA MONINAISKÄYTÖN KEHITTÄMINEN RAPORTTI MMM ERITYISAVUSTUKSEN KÄYTÖSTÄ VUONNA Lohijokitiimi ry / Jukka Viitala

KEMIJOEN KALATALOUDEN JA MONINAISKÄYTÖN KEHITTÄMINEN RAPORTTI MMM ERITYISAVUSTUKSEN KÄYTÖSTÄ VUONNA Lohijokitiimi ry / Jukka Viitala KEMIJOEN KALATALOUDEN JA MONINAISKÄYTÖN KEHITTÄMINEN RAPORTTI MMM ERITYISAVUSTUKSEN KÄYTÖSTÄ VUONNA 2017 Lohijokitiimi ry / Jukka Viitala 18.12.2017 LUOTTAMUKSELLA JA REILUIN KEINOIN VAELLUSKALOJEN PALAUTTAMINEN

Lisätiedot

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy -tutkimushanke Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy Sähköiset ajoneuvot kehäradan liityntä- ja asiointiliikenteessä Kyseessä on Metropolia Ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston

Lisätiedot

ToP Tunniste Oy. RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja

ToP Tunniste Oy. RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja ToP Tunniste Oy RFID- ja NFC-ratkaisujen järjestelmätoimittaja ToP Tunniste Oy Järjestelmätoimittajana vuodesta 2002 Automaattinen tunnistaminen RFID = Radio Frequency Identification NFC = Near Field Communication

Lisätiedot

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Elokuu 2012 * Puolue, jota edustan: Kansallinen Kokoomus Suomen Sosialidemokraattinen Perussuomalaiset Suomen Keskusta Vasemmistoliitto Vihreä liitto Suomen

Lisätiedot

One1 alueelliset lähienergiaratkaisut. Harri Kemppi

One1 alueelliset lähienergiaratkaisut. Harri Kemppi One1 alueelliset lähienergiaratkaisut Harri Kemppi One1 Oy One1 Oy on suomalainen Clean Tech-yritys Toimintamme pohjautuu uusiutuvan energian teknologioiden kehittämiseen ja keskittämiseen lähilämpö/korttelilämpö-tyyppiseksi

Lisätiedot

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille

PASTORI Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Edulliset ja älykkäät liikkujan palvelut kansalaisille ja yrityksille Keskustelutilaisuus kansallisesta älyliikenteen strategiasta eduskunnassa 17.2.2010 Johtava tutkija Matti Roine, VTT 2 Tämä on jo mahdollista

Lisätiedot

PALVELUTASON KÄSITTELY

PALVELUTASON KÄSITTELY PALVELUTASON KÄSITTELY Ryhmä: Keskinen Suomi Löytöretki työpajan 2 ennakkotehtävä, luonnos 14.10.2013 Tehtävän kuvaus Työssä laaditaan käytännön työskentelyssä hyödynnettävä kuvaus palvelutason määrittelystä

Lisätiedot

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN

Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 1 FIN Tyllis-esite 2004 17.8.2004 13:19 Page 2 Suunnittelu & tuotanto Kuljetustoiminnassa erikoistuminen tuo säästöjä. Oikein suunniteltu kalusto tehostaa merkittävästi

Lisätiedot

Luomu -aitous ja jäljitettävyys. Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

Luomu -aitous ja jäljitettävyys. Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Luomu -aitous ja jäljitettävyys Marjo Särkkä-Tirkkonen Erikoissuunnittelija, ETM Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Taustaa AuthenticFood (Core Organic II-tutkimushanke) Fast methods for authentication

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut

ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut ODA = Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut Shp:en ja Sote-johdon tapaaminen 5.5.2015 Tuula Heinänen Uudet Omahoitopalvelut 2 Mitä uutta? Korvaa nyt käytössä olevia yksittäisiä kuntakohtaisia ratkaisuja

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä

Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Opintokokonaisuuden toteuttaminen opettajatiiminä Juho Tiili, Markus Aho, Jarkko Peltonen ja Päivi Viitaharju n koulutusyksikössä opetusta toteutetaan siten, että saman opintokokonaisuuden opintojaksot

Lisätiedot

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa?

Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Onnistuuko luomukalkkunatuotanto Suomessa? Luomusiipikarjan syysseminaari Tampere 25.10.2012/ Sirkka Karikko Esityksen sisältö - Hanke: - Hankkeen tausta - Hankkeessa selvitettyä - Haasteet 1 Hanke: Luomukalkkunan

Lisätiedot

Paja 3, Tampere

Paja 3, Tampere Paja 3, Tampere 3.12.2015 Aikataulu 9.15-9.30 Aamukahvit 9.30-9.45 Tervetuloa 9.45-11.30 Kotitehtävän purku 11.30-12.15 Lounas 12.15-13.30 Työskentelyä 13.30-14.00 Pajojen arviointi 14.00 14.15 Kahvi 14.15-14.30

Lisätiedot

Taloushallinnon robotti paiskii jo hommia. Päivi Lahti

Taloushallinnon robotti paiskii jo hommia. Päivi Lahti Taloushallinnon robotti paiskii jo hommia Päivi Lahti Ohjelmistorobotiikka Ohjelmistorobotiikan (Robotic Process Automation, RPA) avulla automatisoidaan tietotyöläisen manuaalisia rutiinitehtäviä Ohjelmistorobotti

Lisätiedot

Lämpöliiketoiminnan sopimusmallien ja liiketoiminnan taloudellisen kannattavuuden tutkimus ja kehittäminen PUUT49

Lämpöliiketoiminnan sopimusmallien ja liiketoiminnan taloudellisen kannattavuuden tutkimus ja kehittäminen PUUT49 Lämpöliiketoiminnan sopimusmallien ja liiketoiminnan taloudellisen kannattavuuden tutkimus ja kehittäminen PUUT49 Asko Puhakka Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu asko.puhakka@pkamk.fi Puupolttoaineiden

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

Mobiililiiketoiminnan uudet ratkaisut

Mobiililiiketoiminnan uudet ratkaisut Teknisen palveluliiketoiminnan tuotannonohjauksen ja logistiikan kehittäminen Mobiililiiketoiminnan uudet ratkaisut YIT Primatel Oy Kehityspäällikkö Jaana Saarela 24.11.2005 Esityksen sisältö YIT Primatel

Lisätiedot

PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA

PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA PILOTTITYÖSKENTELY LÄHTÖKOHDAT JA TAUSTA Monialainen liikkuvatuki hajautettuun asumiseen 2.12.2014 jari.karppinen@avainvaki.fi Taustaa Paavo 1: Asumisyksikköjen rakentaminen, palvelurakenteen uudistuminen

Lisätiedot

Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi. Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla

Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi. Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla Tehokas materiaalinkäyttö parantaa kilpailukykyäsi Merkittäviä säästöjä uuden Materiaalikatselmuksen avulla Materiaalikatselmus uusi työkalu säästökohteiden tunnistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

Indisputable Key-hanke

Indisputable Key-hanke Indisputable Key-hanke Janne Häkli Tutkija VTT / Wireless sensors PL 1000, 02044 VTT Puhelin: +358 20 722 4117 Email: janne.hakli@vtt.fi Kaj Nummila Asiakaspäällikkö VTT / Wireless sensors PL 1000, 02044

Lisätiedot

Suomi English Русский

Suomi English Русский Suomi English Русский Nurmiselle kuljetettavan tuotteen koko tai määränpään kaukaisuus eivät ole ongelma. Kaikki logistiikka-alan palvelut yhdeltä tiskiltä Nurminen Logistics tarjoaa asiakkailleen kaikki

Lisätiedot

RFIDLab Finland ry:n omistajajäsenet

RFIDLab Finland ry:n omistajajäsenet RFIDLab Finland ry:n omistajajäsenet Konferenssin avaus RFID ja teollisen internetin mahdollisuudet Jukka Wallinheimo Toiminnanjohtaja RFIDLab Finland ry RFID ja Teollinen Internet konferenssin ohjelma

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Teolliset symbioosit materiaalikehitys ja Malli-Y -analyysi Pohjois-Savo

Lisätiedot

Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä

Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä TUTKIMUSRAPORTTI VTT-2014/12 Langan taipuman mittausjärjestelmä Tiivistelmä Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Klaus Känsälä, Kalle Määttä, Jari Rehu luottamuksellinen 2 (6) Johdanto VTT on kehittänyt langattoman

Lisätiedot

Varsinainen yhtiökokous 18.3.2014. Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen

Varsinainen yhtiökokous 18.3.2014. Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen Varsinainen yhtiökokous 18.3.2014 Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen Havaintoja Cargotecista 18.3.2014 3 Markkina-asema Brändit Vahvuudet Asiakastyytyväisyys Tuotteet ja teknologia 18.3.2014 4 Taloudellinen

Lisätiedot

Digitaalisten ekosysteemien rakentaja

Digitaalisten ekosysteemien rakentaja Digitaalisten ekosysteemien rakentaja Digia Oyj:n tilinpäätösesitys 2018 8.2.2019 Tilinpäätösesitys 1 2 3 4 5 Yhteenveto Vuosi 2018 Strategian toteutus Markkinakehitys Tulevaisuuden näkymät Vahvan kasvun

Lisätiedot