Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti 25.08.2014"

Transkriptio

1 Liikkuva olosuhdemittaus pilotin julkinen raportti

2 2 / 10 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä Toteutus Tavoite Tarve ja teknologiat Pilotointi Koekäytön tuloksia Havaitut kehityskohteet ja haasteet Yhteenveto koekäytöstä Jatkotoimenpiteet Muita huomioita... 10

3 3 / 10 Green ICT pilotin raportti 1. Tiivistelmä koekäytöstä Toteuttaja SWOcean Oy Kuninkaanlahdenkatu Pori Yhteyshenkilö: Janne Raitaniemi, Pilotoijat Pre Buy Finland Oy Kellahden kylätie 325, Pori Yhteyshenkilö: Hannu Elo, Starcke Oy Fankkeentie 13, EURA Yhteyshenkilö: Timo Leppänen, Pilotointiaika: Pilotointi eli järjestelmään tutustuminen ja mittausanturien koekäyttö kuljetustapahtumissa suoritettiin kummankin kohteen osalta keväällä ja kesällä Tiivistelmä SWOcean Oy:llä on erilaisten olosuhdetietojen keräykseen anturi- ja mobiiliteknologiaa hyväksikäyttävä pilvipalvelu sekä siihen liittyvät mobiilit ohjelmistot. Järjestelmän avulla voidaan kerätä tietoa tuotteiden lähetyksistä ja siitä mitä logistiikan eri tilanteissa tapahtuu. Koekäytön aikana testattiin erilaisten tuotteiden asiakastoimituksiin liittyviä raja-arvoja, kuten sallitun lämpötilavaihtelun ja kosteusehtojen täyttyminen. Tiedot kerättiin mobiililaitteilla ja toimitettiin pilvipalveluun. Järjestelmän mahdollistamien palvelujen avulla sekä toimittajat että asiakkaat pääsevät katsomaan omien kuljetusten olosuhdetietoja tavallisella verkkoselaimella sekä saamaan tapahtumakohtaisesti tiedot poikkeamista tai asetettujen rajojen ylityksistä.

4 4 / 10 Green ICT pilotin raportti 2. Toteutus 2.1. Tavoite Koekäyttöjen avulla pyrittiin osoittamaan pilottikohdekohtaiset ratkaisut liikkuvaan olosuhdemittaukseen, jossa kannettavilla päätelaitteilla voidaan lukea monenlaisia olosuhdetietoja paikasta riippumattomasti erilaisista asioista, kuten esineistä, pakkauskokonaisuuksista sekä tiloista. Mitattavan asian tuli perustua mittauspaikasta riippumattomaan järjestelmään sekä tarvittaessa mittauskohteiden mukava liikkuviin antureihin. Pilotoinnissa mitattavia olosuhdetietoja tuli olla ainakin lämpötila ja suhteellinen kosteus. Mahdollisuuksien mukaan myös muita tietoja, kuten hiilidioksidi, valoisuus ja kiihtyvyys tulisi olla mahdollista tulevaisuudessa ottaa mukaan tarkasteluun. Pilottikohteiden koekäyttöjen tarkoitus oli osoittaa olosuhdemittauksien etuja keräämällä asiakaskohtaisia kokemuksia erilaisten anturien avulla, kuten kemikaalien lämpötilan valvonta, sisäilman laadunvalvonta, rakenteiden sisäisten olosuhteiden mittaus sekä pakkausten kunnon seuranta. Pilotointi tuli suorittaa vähintään kahdessa eri kohdeyrityksessä eli pilottikohteessa Tarve ja teknologiat Tavaroiden logistisissa ketjuissa - esimerkiksi tuottajalta kuluttajalle - tapahtuu monenlaisia asioita matkan aikana. Tavaroita tuodaan ja viedään ulkomaille erilaisilla kuljetusvälineillä sekä niitä välivarastoidaan odottamaan jatkokuljetusta. Tavarat ovat alttiina erilaisille sääolosuhteille, ja niiden käsittelyssä tapahtuu monenlaisia siirtoja, jolloin ne ovat alttiina erilaisille iskuille, pudotuksille sekä törmäyksille. Siirrettäville eli liikuteltavissa oleville ja määrätyn ajan tietyssä paikassa oleville mittausantureille on nykyisin runsaasti kysyntää. Lisäksi anturien keräämä tieto on pystyttävä keräämään paikasta sekä ajasta riippumattomasti talteen myöhäisempää käsittelyä tai analysointia varten. Mahdollisimman reaaliaikainen tieto voi tuoda suuria kustannussäästöjä esimerkiksi logistiikkaan. Esimerkiksi tavaroiden tai tuotteiden vikaantuessa tai pilaantuessa sopimattomien kuljetusolosuhteiden vuoksi, ne voidaan viipymättä toimittaa takaisin valmistajalle tai maahantuojalle eikä niitä turhaan toimiteta loppuasiakkaalle. Tällöin loppuasiakkaalla ei mene turhaa aikaa ja vaivaa esim. pilaantuneiden tuotteiden käsittelyyn tai pahimmassa tapauksessa edelleen jakeluun. Sen sijaan ne voidaan hävittää tai palauttaa viallisina tuottajalle. Edellä esitetyt tarpeet voidaan täyttää käyttämällä järjestelmää, joka rakennetaan muun muassa kannettavilla päätelaitteilla luettavien olosuhdemittausanturien tuottaman tiedon perusteella. Tietojen keräys tapahtuu pilvipalveluun, josta tietoja voi käsitellä ja analysoida manuaalisesti, mutta myös automatisoida asioita, kuten esimerkiksi hälytysrajojen ylittämiset tai alittamiset.

5 5 / 10 Green ICT pilotin raportti Tiedot voidaan kerätä tarvittaessa mistä kohtaa tahansa logistista ketjua tai milloin tahansa eri paikoista. Lisäksi anturit ovat helposti siirrettäviä kohteessa tai niiden paikkaa voidaan vaihtaa helposti ilman mitään ulkopuolisia johdotuksia tms. kytkentöjä. Mittausanturit toimivat paristoilla, joten ne tarvitsevat joko vuosittain tai jopa kahden vuoden välein jotakin huoltotoimenpiteitä. Anturit ovat kuitenkin lähtökohtaisesti siirrettäviä ja niitä voidaan liikuttaa erilaisissa logistisissa ketjuissa sekä prosesseissa, joten huoltotoimenpiteet on helppo sovittaa osaksi prosesseja Pilotointi Järjestelmän pilotointi tapahtui seuraavan kuvan (Kuva 1) mukaisella kokonaisuudella. Järjestelmän perustana olivat siirrettävät ja uudelleen kierrätettävät paristoilla käyvät mittausanturit. Niistä tiedot kerättiin mobiililaitteilla pilvipalveluun, jonne tiedot tallennettiin myöhempää käyttöä varten. Samoin pilvipalvelusta voidaan lähettää hälytyksiä tai tietoja eteenpäin haluttuihin järjestelmiin. Katselu ja valvonta Tietojen tallennus ja tarkkailu Hälytykset ja jatkotoimenpiteet Seuranta ja kontrolli Tietojen keräys Kuva 1. Olosuhdemittausjärjestelmä koekäyttöjen aikana Antureiden ja ohjelmistojen testaus suoritettiin kahdessa pilotointikohteessa eli kahden eri yrityksen kuljetusprosesseissa, kuitenkin eri aikaan. Molemmissa tapauksissa anturit olivat osana logistista ketjua eli Starcken tapauksessa anturit olivat asiakkaalle toimitetussa pakettilähetyksessä ja Pre Buy:n tapauksessa anturit olivat kulkuneuvossa tavaroiden mukana. Seuraavassa kuvassa (Kuva 2) on esitetty kaksi anturityyppiä.

6 6 / 10 Green ICT pilotin raportti Kuva 2. Pilotoinneissa käytettyjä antureita Kuvan anturit ovat RFID/NFC-teknologiaan eli lähilukutekniikkaa tukevia antureita, joissa mittaussuureet tallennetaan sisäisesti anturien muistiin ja ovat halutessa lähiluettavissa. Toinen Kuvan 2 anturi on italialaisen TecnoSoft-yrityksen lämpötila-anturi ja toinen on amerikkalaisen Monarch Instrument yrityksen lämpötila/kosteusanturi. Kuvan molemmat anturit ovat patteritoiminnallisia ja itse tietojen siirto anturista ulospäin tapahtuu NFC-rajapinnan kautta. Molempiin antureihin on saatavilla mobiiliohjelmisto valmistajalta, jolla voidaan kerätä mitatut arvot mobiililaitteelle. Mobiiliohjelmistossa on nähtävissä arvot taulukkomuotoisesti sekä graafisesti. Seuraavaksi on esitetty muutamia näyttökaappauskuvia (Kuvat 3 ja 4) antureiden mobiiliohjelmistoista.

7 7 / 10 Green ICT pilotin raportti Kuva 3. TecnoSoftin tietojen näyttö Tecnosoftin anturi pystyy tallentamaan n näytettä eli esimerkiksi 15 minuutin päivitysvälillä anturi pystyy keräämään noin 40 päivän ajan tietoa ennen kuin sisäinen muisti tulee täyteen. Vastaavasti Track-It anturissa voidaan tallentaa n tapahtumaa, mutta asetuksista riippuen voidaan tallentaa lämpötila ja/tai kosteustiedot ja sen perusteella määräytyy mittausajankesto päivitysvälistä riippuen. Mitattaessa vain lämpötilaa 15 minuutin päivitysvälillä, laite pystyy keräämään ja tallentamaan noin 83 päivän tiedot. Kuva. 4. Track-It mobiilisovellus Kuten sovellusten kuvista näkyy niin mitatuista arvoista saa erilaisia näkymiä ja voi ottaa mittaustietoja päivityssyklin mukaisesti eri ajanjaksolla.

8 8 / 10 Green ICT pilotin raportti 3. Koekäytön tuloksia Järjestelmien koekäytöt kuljetustapahtumissa suoritettiin Starcke Oy:n tapauksessa välisenä aikana ja Pre Buy Oy:n osalta välisenä aikana. Koekäytöistä saatiin kaivattua tietoa matkalla olleista olosuhteista sekä niiden mahdollisista vaikutuksista tavaroihin ja kohteisiin. Lisäksi vuorokautiset ajanvaihtelut olivat helposti seurattavissa pelkästään lämpötilakäyrän perusteella. Seuraavissa kuvissa on esitetty mittausarvoja kuljetuksen ajalta. Kuva 5. Starcken pilotti. Starcke Oy:n tapauksessa anturi sijoitettiin asiakkaalle toimitettuun pakettiin ja palautettiin sieltä takaisin. Alussa paketti on ilmeisesti ollut yön jossain kulkuneuvossa, jossa lämpötila on ollut alle 10 astetta ja ilman kosteus on noussut. Vastaavasti sen jälkeen paketti on ollut hyvin vakio olosuhteissa asteen välillä. Molemmilta mittausjaksoilta saatiin kerättyä tarvittavat tiedot sekä testattua anturien toimintaa. Seuraavassa kuvassa (Kuva 6.) on esitetty eräs Pre Buy:n mittausjakso. Ilmankosteus on suhteellisen vakio, mutta vuorokauden ajan vaihtelut näkyvät hyvin lämpötila käyrästä, joka viittaa, että mittaus on tapahtunut mahdollisesti kuljetusneuvossa eikä ole ollut sisävarastoinnissa esim. yöaikaan. Olosuhdemittausanturit antoivat selkeän kuvan olosuhteista mittausjaksolla sekä toisessa oli hyvin ja selkeästi havaittavissa vuorokauden ajanvaihtelut, joka monissa logistiikan tapauksissa on erittäin normaali. Tuotteita saatetaan varastoida ulko-olosuhteissa sekä kulkuneuvoissa, joissa ne kuljetetaan etenkin pitkillä matkoilla. Asiakkaat saivat mittausjaksoilta tarvittavat tiedot ja voitiin todentaa, että anturit keräsivät kuljetuksista tarvittavat mittausarvot.

9 9 / 10 Green ICT pilotin raportti Kuva 6. Pre Buy:n mittaus case Kaikilta mittausjaksoilta saatiin kerättyä tarvittavat tiedot sekä testattua anturien toimintaa. 4. Havaitut kehityskohteet ja haasteet Koekäyttöjen aikana, tarkemmin tietojen käsittelyssä sekä niiden siirrossa, oli kohtuullisesti haasteita, koska anturivalmistajien ja niiden toimittajien antamat kuvaukset antureista sekä niiden ohjelmointi- ja tiedonsiirtorajapinnoista ei aivan vastannut annettuja lupauksia. Kummallakaan valmistajalla ei ollut pilotin aikana mobiililaitteille avoimia rajapintoja, vaan ainoastaan valmistajan tarjoamat mobiilisovellukset, joiden toiminnallisuudessa on parantamisen varaa. Toisessa mobiilisovelluksessa oli mahdollista saada määrämuotoinen PDF-dokumentti sähköpostiin ja toisessa oli mahdollista saada tietyn formaatin mukainen tiedosto mobiililaitteen muistiin tallennettua. Tämä tiedosto voitiin siirtää PC:lle erillisellä ohjelmistolla käsiteltäväksi, jonka jälkeen data saatiin vasta selkokieliseen CSV-formaattiin muuta käyttöä varten. Toiminnallisuuden kannalta monimutkainen tietojen keräys ei mahdollista järjestelmän tehokasta toimintaa. Kannettavalta mobiililaitteelta tulee pystyä siirtämään tiedot vaivattomasti, esimerkiksi suoraan pilvipalveluun jatkokäsittelyä varten. Testattujen anturitoimittajien laitteilla ei tällainen ollut mahdollista ellei halunnut käyttää esim. toisen valmistajan pilvipalvelua, jossa taas puolestaan oli vain italian- tai englanninkielinen käyttöliittymä. 5. Yhteenveto koekäytöstä Pilotoinnin aikana tarvittiin pilottikohteilta ainoastaan yksi henkilö, joka huolehti antureiden laittamisesta kohteisiin ja sieltä pois ottamiseen. Mittausarvot luettiin yhdessä toimittajan kanssa, jolloin nähtiin millaisia mittaustuloksia anturit olivat keränneet. Anturien sijoittelu ja mittauksen käynnistäminen ei vaatinut erityistä osaamista vaan ainoastaan napin painalluksen, joten se oli varsin helppoa. Mobiiliohjelmistoja pidettiin sen sijaan hieman monimutkaisina, jonka vuoksi SWOcean Oy:n edustaja suoritti niiden käytön.

10 10 / 10 Green ICT pilotin raportti Pilotoinnin aikana saatiin kerättyä tarpeelliset tiedot itse mittauskohteista, mutta varsinainen tietojen keruu oli pilotoijien osalta hieman haasteellista mobiiliohjelmistojen toiminnallisuuden vuoksi. 6. Jatkotoimenpiteet Järjestelmän koekäyttöä on tarkoitus jatkaa sekä kehittää mittaustarpeiden tunnistamista ja tulosten esittämistapaa edelleen. Tarkoitus on löytää avoimempia sekä paremmin käyttöön soveltuvia antureita. Anturitiedon keräys ja jatkokäsittely vaatii erilaisten toiminnallisuuksien rakentamista pilvipalveluun, mutta lähtökohtana tuolle kaikelle on mittaustietojen selkeä ja avoin saatavuus. Suljetut anturijärjestelmät ja niiden ohjelmistot eivät ole järkeviä jatkokehityksen kannalta. SWOcean Oy on käynnistänyt tuotekehitykseen tähtäävän esiselvityksen, jonka tavoitteena on aluksi avoimien antureiden etsiminen sekä mahdollinen partneroituminen tarkoituksenmukaisten laitetoimittajien kanssa. 7. Muita huomioita Liikuteltavien ja RFID -pohjaisten mittausantureiden liiketoiminnat ovat vasta käynnistymässä maailmanlaajuisesti. Perinteisemmät mittausanturit ovat vielä vallalla, mutta jatkossa myös pienillä sekä vähävirtaisilla antureilla on selkeä tulevaisuus ja paikkansa. Ne eivät vaadi johdotuksia, ovat helposti siirrettäviä, ja ovat sekä kokonsa että painonsa puolesta helposti sijoitettavissa esimerkiksi erilaisiin kuljetuspaketteihin mukaan. Kun markkinoilla puhutaan älypakkauksista niin konkreettisesti se tarkoittaa, että pakkausmateriaaleihin on jo integroituna pienivirtaiset anturit, joissa RFID -rajapinta toimii tiedonsiirrossa. Porissa Lähteitä:

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI DIGIBONUSTEHTÄVÄ: MPKJ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI Tekijä: Marko Olli 16.10.2018 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Hankkeen tavoitteet ja vaikuttavuus...3 3 Laitteisto ja mittaustarkkuus...3 4 Pilotointi ja

Lisätiedot

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Lepolan Puutarha Oy pilotoi TTY:llä kehitettyä automaattista langatonta sensoriverkkoa Turussa 3 viikon ajan 7.-30.11.2009. Puutarha koostuu kokonaisuudessaan 2.5

Lisätiedot

Metos IoLiving. Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä.

Metos IoLiving. Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä. Metos IoLiving Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä helpottamaan keittiön työtäsi vaivatonta elintarviketurvallisuuden omavalvontaa varmistamisessa www.metos.com Metos IoLiving Helposti heti käyttöön

Lisätiedot

Mittausasema peltoolosuhteiden

Mittausasema peltoolosuhteiden Mittausasema peltoolosuhteiden tarkkailuun - Lämpötila - Kosteus - Ilmanpaine - Tuulen suunta - Tuulen keskinopeus - Sademäärä - Kastepiste - Lämpösumma - Kasvualustan kosteus - Kasvualustan lämpötila

Lisätiedot

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Kosteuden monitorointimenetelmät i ti t TkL Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Esitelmän sisältö Kosteuden

Lisätiedot

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi Testo 106-T1:ssä on erittäin nopea ja tarkka NTC-anturi yhdistettynä ohueen mittauskärkeen joka ei jätä jälkiä. Testo 106-T1 soveltuu erinomaisesti elintarvikkeiden lämpötilojen mittaukseen esimerkiksi

Lisätiedot

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti

Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti Toimintaympäristön huomioivaa teknologiaa erityisryhmien aktivointiin pilotin julkinen raportti 30.05.2014 2 / 12 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä 3 Toteuttaja 3 Pilotoijat

Lisätiedot

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma

Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma Enterprise SOA. Nyt. Systeemi-integraattorin näkökulma 12.11.2007 Janne J. Korhonen 12.11.2007 Agenda 1. Prosessit ja palvelut, BPM ja SOA 2. BPM-projekteista yleensä 3. Prosessin elinkaarimalli 4. Kokemuksia

Lisätiedot

LOTJU - Liikenteen olosuhdetietojen tietojärjestelmät

LOTJU - Liikenteen olosuhdetietojen tietojärjestelmät LOTJU - Liikenteen olosuhdetietojen tietojärjestelmät LOU hanke 06.06.2017 Eeva Ala-Krekola Mikä on LOTJU? Liikenteen Olosuhdetietojärjestelmät (LOTJU) koostuu keruu- ja metatietosovelluksista: Tiesääkeruu-,

Lisätiedot

Ilmanvirtauksen mittarit

Ilmanvirtauksen mittarit Swema 3000 yleismittari/monitoimimittari sisäilmastomittauksiin Ilmastoinnin yleismittari, Vahva metallirunkoinen Swema 3000 on suunniteltu ilmastoinnin, sisäilmaston ja olosuhdemittausten tarpeisiin erityisesti

Lisätiedot

Kylmäjärjestelmien etävalvonta

Kylmäjärjestelmien etävalvonta Kylmäjärjestelmien etävalvonta Palvelumme on reaaliaikainen, jonka avulla asiakkaamme kaupan ja kylmäalalla saavat reaaliaikaista tietoa etäkohteista. Mikäli kohteissa tapahtuu jotain poikkeuksellista,

Lisätiedot

Mitä uutta jatkuvatoimiset ympäristömittaukset kertovat KIP alueesta?

Mitä uutta jatkuvatoimiset ympäristömittaukset kertovat KIP alueesta? Mitä uutta jatkuvatoimiset ympäristömittaukset kertovat KIP alueesta? SINNE-projekti KIP ympäristöpäivä 15.6.2018 Timo Hongell & Ilkka Kivelä IT-yksikkö tutkimus Informaatioteknologian yksikön tutkimus

Lisätiedot

Metos IoLiving. Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä.

Metos IoLiving. Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä. Metos IoLiving Kattava lämpötilanseurantajärjestelmä helpottamaan keittiön työtäsi vaivatonta elintarviketurvallisuuden omavalvontaa varmistamisessa www.metos.com Metos IoLiving Helposti heti käyttöön

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Palvelualusta pilvessä välittää ja visualisoi tietoa eri lähteistä Hyötyjen ja hyödyntäjien tunnistaminen ja palveleminen Liikenne Sää WiFi Ilman

Lisätiedot

Työkalujen merkitys mittaamisessa

Työkalujen merkitys mittaamisessa Työkalujen merkitys mittaamisessa Mittaaminen ja Ohjelmistotuotanto -seminaari Toni Sandelin 18.4.2001, VTT Elektroniikka, Oulu 1 Sisältö Mihin työkalutukea tarvitaan? Työkalut & metriikat: luokitus Mittausohjelmien

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra oy. Lämpökameravertailu PIR ELY Kuru-Parkano

Lemminkäinen Infra oy. Lämpökameravertailu PIR ELY Kuru-Parkano Lemminkäinen Infra oy Lämpökameravertailu PIR ELY 1 2017 Kuru-Parkano PIR ELY 1 2017 Kuru-Parkano - Urakassa koekäytössä oli Moban infrapunaskannerijärjestelmä Pave-IR, jota vertailtiin Roadscanners Lämpökameraan.

Lisätiedot

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta Liikkuvien työkoneiden etäseuranta TAMK IoT Seminaari 14.4.2016 2 1) IoT liiketoiminnan tukena 2) Iot ja liikkuvat työkoneet 3) Case esimerkit 4) Yhteenveto, johtopäätökset, tulevaisuuden näkymät Cinia

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

Sääasema Probyte JUNIOR

Sääasema Probyte JUNIOR Sääasema Probyte JUNIOR JUNIOR sääanturi COM1 12VDC RS-232 signaali PC W9x Excel-tiedosto PROBYTE JUNIOR sääanturin toimintaperiaate Yleistä Probyte SÄÄASEMA JUNIOR1 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi,

Lisätiedot

TwinGuard R2. Käyttöohje. Unlocking the huge potential of mass market IoT

TwinGuard R2. Käyttöohje. Unlocking the huge potential of mass market IoT TwinGuard R2 Käyttöohje Unlocking the huge potential of mass market IoT Sisältö Varoitukset Asennus Käyttöönotto Uplink Downlink Tuki Varoitukset HUOLTO - Mahdollisissa vikatilanteissa tai pariston loppuessa

Lisätiedot

Paikkatiedon tulevaisuus

Paikkatiedon tulevaisuus Paikkatiedon tulevaisuus Yksityismetsätalouden metsänhoitajien vierailu TE:llä 11.10.2007 Juhani Tervo Pääarkkitehti, GIS Iso skaala erilaisia paikkatietojärjestelmiä Paikkatieto tietojärjestelmissä Paikkatietojärjestelmä

Lisätiedot

Aurinkoenergiajärjestelmien etäseurantajärjestelmä

Aurinkoenergiajärjestelmien etäseurantajärjestelmä Aurinkoenergiajärjestelmien etäseurantajärjestelmä Janne Raitaniemi (Bitec Oy) Saku Rantamäki (SAMK) Aurinkoenergiajärjestelmien luonne järjestelmien odotettu elinkaari on pitkä investoinnin kannattavuus

Lisätiedot

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: JYRSINTÄ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI

DIGIBONUSTEHTÄVÄ: JYRSINTÄ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI DIGIBONUSTEHTÄVÄ: JYRSINTÄ NCC INDUSTRY OY LOPPURAPORTTI Tekijä: Marko Olli 16.10.2018 Sisällys 1 Johdanto...3 2 Hankkeen tavoitteet ja vaikuttavuus...3 3 Laitteisto ja mittaustarkkuus...3 4 Pilotointi

Lisätiedot

RECO irtaimiston- ja omaisuuden hallinta

RECO irtaimiston- ja omaisuuden hallinta ACCO kulunohjaus APPARATUS sanomavälitys RECO irtaimiston- ja omaisuuden hallinta 20.8.2014 Oy Santa Margarita SA Santa Margarita Oy ICT-ratkaisut Operatiiviset järjestelmät Mittausjärjestelmät Logistiikka

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen?

Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Mobiilin ekosysteemin muutos - kuoleeko tietoturva pilveen? Erkki Mustonen Tietoturva-asiantuntija Lapty Rovaniemi 3.11.2011 Suojaa korvaamattoman f-secure.fi F-Secure tietoturvan globaali toimija Perustettu

Lisätiedot

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet 18.11.2015 Jukka Talvi www.cafepress.com Voisko älyliikenne olla Oulun juttu? Selvitys huhti-elokuu 2015 Liiketoimintamahdollisuudet Toimijaverkosto Esitys tavoitteista

Lisätiedot

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera

Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera No.1. Plug and Play IP Kamera Markkinoiden helpoin ja käytännöllisin IP Kamera Helppo Käyttäjän ei tarvitse tietää mitään verkkotekniikasta eikä tehdä mitään asetuksia tai porttiohjauksia reitittimeen.

Lisätiedot

Säätöjen peruskäsitteet ja periaatteet parempaan hallintaan. BAFF-seminaari 2.6.2004 Olli Jalonen EVTEK 1

Säätöjen peruskäsitteet ja periaatteet parempaan hallintaan. BAFF-seminaari 2.6.2004 Olli Jalonen EVTEK 1 Säätöjen peruskäsitteet ja periaatteet parempaan hallintaan Olli Jalonen EVTEK 1 Esityksen luonne Esitys on lyhyt perusasioiden mieleen - palautusjakso Esityksessä käsitellään prosessia säätöjärjestelmän

Lisätiedot

MoveSole StepLab. Mobiili liikkumisen mittausjärjestelmä

MoveSole StepLab. Mobiili liikkumisen mittausjärjestelmä MoveSole StepLab Mobiili liikkumisen mittausjärjestelmä Liikkumista mittaava mobiili mittausjärjestelmä MoveSole StepLab koostuu langattomasti toisissaan yhteydessä olevista MoveSole-mittauspohjallisista

Lisätiedot

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET

TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET 1(9) TEMPNET-OLOSUHDEHÄLYTYKSET Sensire Raivaajantie 1 FI-80100 Joensuu FINLAND 2(9) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 2 TempNet-olosuhdehälytykset... 3 2.1 Hälytykset-välilehti... 3 2.2 Lisää/Muokkaa hälytystä

Lisätiedot

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen

Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä. Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen Liiketoimintasovellusten modernisointi - Anna sovelluksillesi uusi elämä Sofor varmistaa investointiesi tehokkaan hyödyntämisen 1 Syitä liiketoimintasovellusten modernisointiin Sovellusten käyttötarkoitus

Lisätiedot

RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS

RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS RATKAISU REAALIAIKAISEEN TIEDONSIIRTOON NIINIPLUS PROJEKTIPANKKI INTEGRAATION - PIKAOPAS Sisällysluettelo Yhteistyön tavoite ja kuvaus kokonaisuudesta 3 Rajapinnan aktivointi 4 NiiniPlus-projektipankista

Lisätiedot

TBS2104 = Oikea kouluskooppi

TBS2104 = Oikea kouluskooppi TBS2104 = Oikea kouluskooppi Tektronix on tehnyt TBS2000:tta skooppisarjan oppilaitoskäyttöön. Sen suunnittelun lähtökohtana ei ole ollut pelkästään alahainen hinta, vaan aidon oikeasti opetustyötä tukevat

Lisätiedot

Alatunniste

Alatunniste 1 I NTERNET OF THINGS = ESINEIDEN INTERNET Alatunniste 2 MIKÄ ON IOT/EIT? Internet of things Esineiden internet Määritelmä Jokainen sähköä käyttävä laite joka on kytketty verkkoon Jokaisella on oma osoitteensa

Lisätiedot

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos

TEKES / Digitaalinen suunnittelu Suomalainen Klubi. Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos TEKES / Digitaalinen suunnittelu 4.6.2013 Suomalainen Klubi Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian

Lisätiedot

Verenpainemittarit. Ranne- verenpainemittari, harmaa. 22,95

Verenpainemittarit. Ranne- verenpainemittari, harmaa. 22,95 Verenpainemittarit Ranne- verenpainemittari, harmaa. 22,95 Tarkka verenpaineen mittaus ranteesta. Näytön kohteet: systolinen, diastolinen, pulssi, päivämäärä, aika Rytmihäiriöilmoitus Muistipaikkoja 60/henkilö,

Lisätiedot

Omavalvonta helpoksi Napsa-omavalvonnan seurantajärjestelmällä

Omavalvonta helpoksi Napsa-omavalvonnan seurantajärjestelmällä Omavalvonta helpoksi Napsa-omavalvonnan seurantajärjestelmällä Loimaalainen Trulli Oy on tuonut markkinoille tuotteen, joka helpottaa elintarvike-alan omavalvontaa, mutta sopii joustavuutensa ansiosta

Lisätiedot

Rakennusautomaation käytettävyys. Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT

Rakennusautomaation käytettävyys. Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT Rakennusautomaation käytettävyys Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT 2 Oma tausta Perusinsinööri DI, lvi-tekniikka, TKK 1993 Herääminen käytettävyysasioihin noin 2002 Tekniikan

Lisätiedot

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto

Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto Palvelukuvaus Omakannan Omatietovaranto 24.10.2018 Kela, Kanta-palvelut Muutoshistoria Versio Muutos Tekijä PVM 1.0 Ensimmäinen julkaistava versio pilotointivaihetta varten 1.1 Päivitetty sisältöä vastaamaan

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista, ota yhteyttä

Lisätiedot

Kiinteistötekniikkaratkaisut

Kiinteistötekniikkaratkaisut Kiinteistötekniikkaratkaisut SmartFinn AUTOMAATIO SmartFinn Automaatio on aidosti helppokäyttöinen järjestelmä, joka tarjoaa kaikki automaatiotoiminnot yhden yhteisen käyttöliittymän kautta. Kattavat asuntokohtaiset

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

OPAS IOT OFFICE - PALVELUSI KÄYTTÄMISEEN

OPAS IOT OFFICE - PALVELUSI KÄYTTÄMISEEN OPAS IOT OFFICE - PALVELUSI KÄYTTÄMISEEN PÄHKINÄNKUORESSA NÄIN PALVELU TOIMII Telia Cloud Laitteet IoT Office Pilvipalvelu IoT Office Käyttöliittymä Laajenna Käynnistä laitteet Ota pilvipalvelu käyttöön

Lisätiedot

Mallit: ST650M mikromanometri s.2 TT550S mikromanometri s.4 TT550SV mikromanometri s.6 TT570SV mikromanometri s.8 Lisävarusteet s.

Mallit: ST650M mikromanometri s.2 TT550S mikromanometri s.4 TT550SV mikromanometri s.6 TT570SV mikromanometri s.8 Lisävarusteet s. Mallit: ST650M mikromanometri s.2 TT550S mikromanometri s.4 TT550SV mikromanometri s.6 TT570SV mikromanometri s.8 Lisävarusteet s.10 ST650M Mikromanometri Ilmavirtojen ja paine-erojen mittaamiseen ST650M

Lisätiedot

Taito Tehdä Turvallisuutta. Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER

Taito Tehdä Turvallisuutta. Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER Taito Tehdä Turvallisuutta Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER PRO CONTROLLER PC-8016 KAMEROILLA VARUSTETTU KOTIAUTOMAATIOKESKUS Käyttö ja ohjelmointi helposti näytöllä

Lisätiedot

SMARTCITY SENSORIVERKKO MÄÄRITTELYT

SMARTCITY SENSORIVERKKO MÄÄRITTELYT SMARTCITY SENSORIVERKKO MÄÄRITTELYT 1 9.12.2016 Mika Heikkilä Kaupunkiympäristön palvelualue TAVOITTEET JÄRJESTELMÄLLE Saada kaupungin kattava verkko, johon voidaan liittää eri valmistajien sensoreita

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila

Digitalisaatio / Digiloikka. Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila Digitalisaatio / Digiloikka Digiloikka-työryhmä Kari Nuuttila 12.9.2016 Asiakas prosessissa Kirjaudu Kahoot.it Game PIN: 458597 Luo nimimerkki esim. KariN Miksi olemme täällä? Digitalisaatio on uusi ja

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012

Lyhyt käyttöohje SiMAP-mittaus 28.8.2012 1 (7) SiMAP -mittaus Contents 1. SiMAP-MITTAUSJÄRJESTELMÄ...1 2. KÄYTTÖÖNOTTO...2 2.1 Tee tämä ensin!...2 2.2 Sim-kortin asettaminen paikoilleen...2 3. MITTAUS...3 3.1 Salkku mittauskohteessa...3 3.2 Anturit...3

Lisätiedot

Kastepistemittari. elcometer.com 1

Kastepistemittari. elcometer.com 1 Kastepistemittari elcometer.com 1 Kastepistemittari Vankkatekoisella mittarilla mittaat ja kirjaat eri ympäristöparametreja, joiden avulla voit selvittää, ovatko olosuhteet sopivia maalaamista varten.

Lisätiedot

Automatisoinnilla tehokkuutta mittaamiseen

Automatisoinnilla tehokkuutta mittaamiseen Automatisoinnilla tehokkuutta mittaamiseen Finesse seminaari 22.3.2000 Päivi Parviainen 1 Miksi automatisoida? Mittaamisen hyödyt ohjelmistokehityksen ajantasainen seuranta ja hallinta tuotteen laadun

Lisätiedot

CLT-KOETALON LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN

CLT-KOETALON LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN CLT-KOETALON LÄMPÖ- JA KOSTEUSTEKNINEN SEURANTATUTKIMUS CLT-KOETALOPROJEKTI 2013 2015 EAKR-rahoitteinen kehittämisprojekti CLT-pientalon kokeellinen rakennushanke CLT-rakentamisen tiedonkeruuja esittelyhanke

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Internet: www.labkotec.fi 15.1.2019 1/8 Labcom LoRa-D2 LoRa-tiedonsiirtoyksikkö Copyright 2019 Labkotec Oy Pidätämme oikeuden muutoksiin SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Tallenteet lukiomatematiikassa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013

6.6.2013. Green ICT käsitteestä. Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Hankkeen yleisesittely 5.6.2013 Jari Leppäniemi, Jari Soini, TTY Porin laitos Green ICT käsitteestä Green ICT tai myös Green by ICT tarkoittaa yleiskäsitteenä tieto- ja viestintä-teknologian käyttöä taloudellisesti,

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu Sisäilmatutkimus Jokikuja 10 / 1/2017 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (8) Sisällysluettelo 1 TUTKIMUSKOHDE...

Lisätiedot

PAALINKÄSITTELY. www.mchale.net. Ammattilaisen valinta

PAALINKÄSITTELY. www.mchale.net. Ammattilaisen valinta PAALINKÄSITTELY www.mchale.net Ammattilaisen valinta 691 BH Yksinkertainen, monipuolinen ja luja paalinkantolaite etukuormaimeen käsiteltäessä lappeelleen pudotettuja paaleja. Piikkien ympärillä pyörivät

Lisätiedot

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015

Raportti. Yhteystiedot: Isännöitsijä Jyri Nieminen p. 020 743 8254. Tarkastaja/pvm: Janne Mikkonen p. 045 1200 430 / 3.9.2015 As Oy Juhannusaamu c/o Realco Tikkurila Oy Unikkotie 13 01300 Vantaa Raportti Kohde: As Oy Juhannusaamu Juhannustie 2 G Helsinki Tilaaja: Realco Tapani Ollila p. 0400 444 106 Toimeksianto: Kosteuskartoitus

Lisätiedot

Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa

Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa Kriittiset vaiheet mittausten laadunvarmistuksessa Teija Kirkkala Toiminnanjohtaja Automaattiset vedenlaatumittarit -workshop 15.-16.10.2013 1 Kriittiset vaiheet Mitattava kohde, mittausten tavoite Mittarien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619

KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 KÄYTTÖOHJE LÄMPÖTILA-ANEMOMETRI DT-619 2007 S&A MATINTUPA 1. ILMAVIRTAUKSEN MITTAUS Suora, 1:n pisteen mittaus a) Kytke mittalaitteeseen virta. b) Paina UNITS - näppäintä ja valitse haluttu mittayksikkö

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

Mobiilit ratkaisut yrityksesi seurannan ja mittaamisen tarpeisiin. Jos et voi mitata, et voi johtaa!

Mobiilit ratkaisut yrityksesi seurannan ja mittaamisen tarpeisiin. Jos et voi mitata, et voi johtaa! Mobiilit ratkaisut yrityksesi seurannan ja mittaamisen tarpeisiin Jos et voi mitata, et voi johtaa! Ceriffi Oy:n seuranta- ja mittauspalveluiden missio Ceriffi Oy:n henkilöstö on ollut rakentamassa johtamis-,

Lisätiedot

Tietosuojatyöryhmä. Työryhmän 23 päivänä helmikuuta 1999 hyväksymä. suositus 1/99

Tietosuojatyöryhmä. Työryhmän 23 päivänä helmikuuta 1999 hyväksymä. suositus 1/99 5093/98/FI/lopullinen WP 17 Tietosuojatyöryhmä Työryhmän 23 päivänä helmikuuta 1999 hyväksymä suositus 1/99 ohjelmistojen ja laitteistojen Internetissä suorittamasta ei-havaittavasta ja automaattisesta

Lisätiedot

Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta

Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta Tuotannon laitteiden käyttöasteen seuranta Jaakko Yli-Luukko t95586@student.uwasa.fi 19. maaliskuuta 2017 KEY WORDS Internet of Things, esineiden Internet, teollinen Internet, datan visualisointi 1 Tiivistelmä

Lisätiedot

Online-jako 2.0 Nokia N76-1

Online-jako 2.0 Nokia N76-1 Online-jako 2.0 Nokia N76-1 EI TAKUUTA Laitteen mukana tulevien kolmansien osapuolten sovellusten valmistajat ja omistajat voivat olla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka eivät liity Nokiaan. Nokia ei omista

Lisätiedot

Kokemukset talteen kamerakännykällä. Jakelun Infopäivä Olli Kuusisto

Kokemukset talteen kamerakännykällä. Jakelun Infopäivä Olli Kuusisto Kokemukset talteen kamerakännykällä Jakelun Infopäivä 25.11.2004 Olli Kuusisto JALAN-loppuseminaari 23.1.2004: Mitä JALAN-projektin jälkeen? Organisaatioiden välinen tiedonsiirto kuluvana vuonna tavoitteena

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490 KÄYTTÖOPAS Tarkkuuskosteus-lämpömittari Malli RH490 Johdanto RH490-kosteus-lämpömittari mittaa kosteutta, ilman lämpötilaa, kastepistelämpötilaa, märkälämpötilaa ja vesihöyryn määrää ilmassa. Edistyneitä

Lisätiedot

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen:

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: osaat määrittää moottorin kierrosnopeuden pulssianturin ja Counter-sisääntulon avulla, osaat siirtää manuaalisesti mittaustiedoston LabVIEW:sta MATLABiin,

Lisätiedot

Käyttöohje 1 (8) Kontakti Tiedonsiirto Käyttöohje. Posti Oy. Helsinki PL POSTI

Käyttöohje 1 (8) Kontakti Tiedonsiirto Käyttöohje. Posti Oy. Helsinki PL POSTI Käyttöohje 1 (8) Käyttöohje Käyttöohje 2 (8) Sisällysluettelo 1 Palvelun kuvaus... 3 1.1 Toiminnot... 3 1.2 Käyttö ilman Kontakti kirjautumista... 3 1.3 Käyttö kirjautunena Kontaktin käyttäjätunnuksilla...

Lisätiedot

egate Smart Building Innovation

egate Smart Building Innovation egate Smart Building Innovation Sensoriverkkoteknologiapohjaisella (IoT) olosuhdevalvonnalla kohti laadukkaampia olosuhteita rakennustyömailla ja käytössä olevissa rakennuksissa. Taustat Sensoriverkkoteknologian

Lisätiedot

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä.

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä. 1 4 Käyttöohje Lue tämä käyttöohje huolellisesti ja säilytä se myöhempää tarvetta varten. Näin opit käyttämään -kelloasi oikein ja siitä on sinulle pitkään iloa. Käyttöohje on saatavilla myös verkossa:

Lisätiedot

THINKING PORTFOLIO ASIAKASHAASTATTELU FINAVIA COPYRIGHT THINKING PORTFOLIO. Kuva: Finavia

THINKING PORTFOLIO ASIAKASHAASTATTELU FINAVIA COPYRIGHT THINKING PORTFOLIO. Kuva: Finavia THINKING PORTFOLIO ASIAKASHAASTATTELU FINAVIA COPYRIGHT THINKING PORTFOLIO Case: Finavia sovellussalkku Tavoite sovellusten hallinnan helpottamiseksi ja raportoimiseksi on saavutettu Finavian tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Käyttöohje Ebro TTX 120 lämpömittari

Käyttöohje Ebro TTX 120 lämpömittari Käyttöohje Ebro TTX 120 lämpömittari Turvallisuusohje Lämpömittaria ei saa käyttää käyttölämpötilaa huomattavasti korkeammissa lämpötiloissa tai räjähdysherkissä tiloissa litiumpariston räjähtämisvaaran

Lisätiedot

IoT-tieto virtaamaan ja tehokkaasti hyödyksi

IoT-tieto virtaamaan ja tehokkaasti hyödyksi IoT-tieto virtaamaan ja tehokkaasti hyödyksi 24.04.2017 RAKLI Taustaa - Tämän hetken tilanne, tilaajien haasteet Kaikkea tarvittavaa dataa ei voida kerätä esim. energia ja vesilaitoksilta Kaikki laitetoimittajat

Lisätiedot

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa Timo Santi DigiPhilos Oy CA-linkitysprojektin tavoitteet Saada korkealaatuista, kuluttajaa kiinnostavaa HD-sisältöä tarjolle Suomen kaapelitelevisioverkkoihin.

Lisätiedot

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012

DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 30.11.2012 Tampereen teknillinen yliopisto Teknisen suunnittelun laitos Pentti Saarenrinne Tilaaja: DirAir Oy Kuoppakatu 4 1171 Riihimäki Mittausraportti: DirAir Oy:n tuloilmaikkunaventtiilien mittaukset 3.11.212

Lisätiedot

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n

Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu. 25.5.2016 n.n Älypuhelin hoitotyössä; osastoilla ja kentällä - potilaskuljetuksen työkalu 25.5.2016 n.n Älypuhelin ja mobiilisovellus tehokkaan toiminnan mahdollistajana SBM-teknologiaan perustuva Potku-sovellus otettu

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Säteilymittaustietojen hallinta turvajärjestelyissä

Säteilymittaustietojen hallinta turvajärjestelyissä Säteilymittaustietojen hallinta turvajärjestelyissä Säteilyturvakeskus Turvateknologia Tarja Ilander tarja.ilander@stuk.fi 4.11.2009 3-4.11.2009 Organisaatio Luvut kuvaavat henkilöstön määrää vuoden 2008

Lisätiedot

6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt Kokeiluraportti, Tampereen osahanke Oppilaitoksen tilankäytön kehittäminen IoT-pohjaisella

6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt Kokeiluraportti, Tampereen osahanke Oppilaitoksen tilankäytön kehittäminen IoT-pohjaisella 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt Kokeiluraportti, Tampereen osahanke Oppilaitoksen tilankäytön kehittäminen IoT-pohjaisella järjestelmällä 28.5.2019 Oppilaitoksen tilankäytön kehittäminen

Lisätiedot

SwemaAir 5 Käyttöohje

SwemaAir 5 Käyttöohje SwemaAir 5 Käyttöohje 1. Esittely SwemaAir 5 on kuumalanka-anemometri lämpötilan, ilmanvirtauksen sekä -nopeuden mittaukseen. Lämpötila voidaan esittää joko C, tai F, ilmannopeus m/s tai fpm ja ilman virtaus

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Lämpömittari TTX100/110/120

Lämpömittari TTX100/110/120 Lämpömittari TTX100/110/120 2(18) Hyvä asiakas, Onnittelut tämän Ebro tuotteen hankinnan kunniaksi. Toivottavasti tämä tuote palvelee pitkään ja tästä tuotteesta on hyötyä työntekoon. Tärkeä ja hyödyllinen

Lisätiedot

Ova-palvelu Tiedonkeruu ja omavalvonta

Ova-palvelu Tiedonkeruu ja omavalvonta Oa-palelu Tiedonkeruu ja omaalonta Muokkaa oma järjestelmä LAITTEIDEN JA TILOJEN AUTOMATISOITU OLOSUHDEVALVONTA ON TÄTÄ PÄIVÄÄ Valitse taritsemasi osat Muokkaa ominaisuuksia aina halutessasi Vältä unohdukset

Lisätiedot

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR

DistanceMaster 80 DE 04 GB 11 NL 18 DK 25 FR 32 ES 39 IT 46 PL 53 FI 60 PT 67 SE 74 NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR DistanceMaster 80 DE GB NL DK FR ES IT PL PT SE NO TR RU UA CZ EE LV LT RO BG GR 04 11 18 25 32 39 46 53 60 67 74 ! a h i b 2. 4. 6.! 60 Lue lisäohjeet. käyttöohje Noudata kokonaan. annettuja Lue ohjeita.

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Pilvipalvelut. Pilvipalvelut - lähtökohtia

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Pilvipalvelut. Pilvipalvelut - lähtökohtia Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Pilvipalvelut Pilvipalvelut Nouseva toteutustekniikka ja trendi Kuluttajat edellä, yritykset perässä Paino sanalla Palvelu Yhtenäisyyksiä vuosikymmenten taakse, sovelletaan

Lisätiedot

Consulting ROC and Cloud Service

Consulting ROC and Cloud Service Consulting ROC and Cloud Service Hiilidioksidi mittaukset Pähkinärinteen koulu Riika Rytkönen Jari Kauko 7.4.2015 Yleistiedot Peustiedot Kohde Osoite Käyttötarkoitus Rakennus vuosi Pähkinärinteen koulu

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje 11.8.2015 V1.0 Käyttö- ja asennusohje GMU391 Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Valtakatu 9-11, 26100 Rauma ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 GMU391 ETÄLUENTALAITE 1

Lisätiedot

IR-lämpömittarityypit

IR-lämpömittarityypit IR-lämpömittarityypit Kokonaissäteilypyrometrit Laaja aallonpituusalue (esim. 1-100 µm) häiriöaltis Hidas (vaste 1-3 s) Osittaissäteilypyrometrit Kapea aallonpituusalue (esim. 0,5-1,1 µm) vähemmän häiriöaltis

Lisätiedot

Hoitotyötä aidosti tukevia järjestelmiä palvelumuotoilun avulla

Hoitotyötä aidosti tukevia järjestelmiä palvelumuotoilun avulla Hoitotyötä aidosti tukevia järjestelmiä palvelumuotoilun avulla Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivät 2018 Jukka Hornborg 22.5.2018 Jyväskylä Agenda 1 2 3 4 5 Cinia lyhyesti Terveydenhuollon tietojärjestelmien

Lisätiedot

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER DistanceMaster One 36 Laser 650 nm SPEED SHUTTER Laser 02 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline DistanceMaster One x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Lue käyttöohje kokonaan. Lue myös lisälehti Takuu- ja

Lisätiedot

egate Smart Building Innovation

egate Smart Building Innovation egate Smart Building Innovation Sensoriverkkoteknologiapohjaisella (IoT) olosuhdevalvonnalla kohti laadukkaampia olosuhteita rakennustyömailla ja käytössä olevissa rakennuksissa. Taustat Sensoriverkkoteknologian

Lisätiedot

KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN

KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN Langatonta mittaustekniikkaa Nokeval Kotimaista osaamista ja luotettavuutta OVA LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTA Nokeval on kehittänyt langattoman lämpötilan mittausjärjestelmän

Lisätiedot

MIKKO-projekti ja mittausten automatisointi

MIKKO-projekti ja mittausten automatisointi MIKKO-projekti ja mittausten automatisointi FiSMA-seminaari 11.12.00 Matias Vierimaa VTT Elektroniikka 1 MIKKO-projekti Projektin tavoitteena on kehittää mittauskehikko, joka tukee ohjelmistoprosessin

Lisätiedot