itunes U -kurssiohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "itunes U -kurssiohjeet"

Transkriptio

1 itunes U -kurssiohjeet Sisältö Mikä on uutta itunes U:ssa 1 Yleiskatsaus 2 Alkuun pääseminen 3 Kurssin asetukset 4 Sisällön muokkaaminen ja järjestäminen 6 Julkaisujen, tehtävien ja materiaalien lisääminen 7 Ilmoittautumisten hallinta 9 Oppilaiden töiden kerääminen ja arvosteleminen 10 Hallinta ja yhteistyö 11 Parhaat käytännöt 13 Lisätietoja 14 Mikä on uutta itunes U:ssa Uusi itunes U 3.0 voi tuoda luokan yhteen ipadilla entistä helpommin. Uusilla ominaisuuksilla kuten integroidulla arvosteluviholla, kotitehtävien palautuksella ja yksityisillä keskusteluilla voit luoda oppijoille innostavan ja yksilöllisen oppimisympäristön ipadilla. Kotitehtävien palautus Kotitehtävien palautuksen avulla oppilaat voivat lähettää työnsä sinulle itunes U:n kautta. He voivat käyttää monia Applen ja muiden valmistajien ohjelmia sekä sisäisiä PDF-merkintätyökaluja tehtävien tekemiseen. Kun projektit on palautettu, ne järjestetään yhteen paikkaan, jossa voit seurata ja arvioida oppilaiden työtä. Merkintätyökalut Sisäisten merkintätyökalujen avulla oppilaat voivat tehdä merkintöjä PDF-tiedostoon piirtokynällä tai sormella poistumatta itunes U:sta*. Yksityiset keskustelut Vastaa oppilaiden yksilöllisiin oppimistarpeisiin yksityisissä keskusteluissa suoraan tehtävässä. Integroitu arvosteluvihko Seuraa kaikkien yksityisten kurssiesi oppilaiden arvosanoja ja tehtäviä. Voit ottaa käyttöön arvioinnin tietylle tehtävälle, jolloin oppilaat näkevät, että se arvioidaan. Kun arvioit tehtäviä, voit katsella suorituksia yleisellä tasolla ja yksittäisten oppilaiden kohdalla sekä seurata oppilaiden edistymistä. Useita liitteitä tehtäviin Voit liittää useita tukiaineistoja tehtävään ja antaa oppilaiden valita, miten he haluavat ilmaista luovuuttaan. TÄRKEÄÄ: Joihinkin uusiin kurssiominaisuuksiin tarvitaan itunes U 3.0. Jotta voisit tarjota oppilaille parhaan kokemuksen, varmista, että he ovat päivittäneet uusimpaan itunes U -versioon ennen kuin lisäät uusia kurssiominaisuuksia.

2 itunes U -kurssiohjeet 2 Yleiskatsaus itunes U -kurssien avulla on helppo pitää oppitunteja, arvioida tehtäviä ja pitää yhteyttä oppilaisiin ipadilla. itunes U -kursseilla kaikki tarvittava aineisto on järjestetty yhteen paikkaan. Oppijat voivat toistaa video- tai ääniluentoja, lukea kirjoja, osallistua yksityisiin tai koko luokan keskusteluihin ja palauttaa kotitehtäviä suoraan ohjelmassa. Integroidun arvosteluvihon avulla voit pitää kirjaa oppilaiden arvosanoista ja tehtävistä aina yhdessä paikassa. Kursseihin voi sisältyä esimerkiksi opintosuunnitelmia, monisteita, tehtäviä ja muuta. Voit lisätä sisältöä ibooks Storesta ja App Storesta sekä linkkejä verkkosivustoille. Voit myös linkittää itunes U:sta saatavan yli oppimisresurssin aineistoihin, myös johtavien oppilaitosten tarjoamaan ääni- ja videosisältöön. Kun kurssi on valmis, voit jakaa sen paikallisesti oppilaillesi tai julkaista sen oppilaitoksesi itunes U -sivustolla opettajille ja oppijoille ympäri maailman.

3 itunes U -kurssiohjeet 3 Alkuun pääseminen Aloita lataamalla ilmainen itunes U -ohjelma. Luo uusi kurssi napauttamalla +-merkkiä ja valitse sitten Luo kurssi.

4 itunes U -kurssiohjeet 4 Luo seuraavaksi ohjaajaprofiili, joka sisältää tiedot esimerkiksi urastasi ja ensisijaisesta oppilaitoksestasi. Lisää profiiliisi kuva ipadin kameralla tai valitse kuva kuvakirjastosta. Profiiliin lisäämäsi tiedot näkyvät kurssiesi Ohjaaja-sivulla. Kaikki luomasi kurssit käyttävät profiilisi tietoja, joita voit muokata milloin vain. Kun olet tallentanut profiilisi, voit syöttää kurssin asetukset. Kaikki itunes U:ssa luodut kurssit ovat oletusarvoisesti yksityisiä. Kurssin asetukset 1 Kirjoita kurssin nimi ja lyhenne sekä oppilaitoksesi. 2 Lisää kurssiin kiinnostava kuva, jota käytetään itunes U -kurssin hyllyssä. Voit ottaa kuvan ipadin kameralla tai valita kuvan kuvakirjastosta. Voit lisätä kuvan määrittäessäsi kurssin asetuksia tai myöhemmin. Käytä kuvaa, jossa on vähintään 600 x 600 pikseliä. Tiedoston maksimikoko on 10 Mt Lisää kuvaus. Tässä kohdassa voit kertoa oppijoille sisällöstä ja asettaa kurssille odotuksia. Voit esimerkiksi lisätä yhteenvedon kurssin rakenteesta tai vaikkapa odotuksia ja tavoitteita. Napauta Seuraava.

5 itunes U -kurssiohjeet Lisää oppilaitoksesi. Valitse taso ja kieli sekä kategoria ja alakategoria. Valitse, onko kurssi itseopiskelukurssi vai ohjattu kurssi. Valitse itseopiskelu, jos haluat oppijoiden etenevän omaa tahtiaan. Voit lisätä kurssin oletetun keston sekä tehdä päivityksiä milloin vain. Valitse ohjattu kurssi, jos haluat oppijoiden seuraavan kurssilla opetustasi. Ohjatut kurssit on järjestetty kalenteriin ja niillä on alkusekä loppupäivämäärä. Tehtävillä on niin ikään määräpäivät. Päätä, miten käytät keskusteluja. Keskustelujen avulla oppijat voivat aloittaa yksityisiä keskusteluja sinun tai koko luokan kanssa. Voit jutella yksityisesti oppilaan kanssa ja vastata yksittäisiin kysymyksiin, antaa lisätukea tai tarjota tehtävään liittyvää palautetta. Lisäksi sinä ja oppilaasi voitte aloittaa keskusteluja luokassa. Jokainen kurssilainen voi osallistua keskusteluun luokassa, ja opettaja voi sekä valvoa keskustelua että osallistua siihen itse. Kurssin keskustelut voidaan haluttaessa ottaa pois käytöstä, ja jos kurssista tehdään julkinen, keskustelut poistetaan. Valitse sisällöllesi lisenssi. Valittavana on useita vaihtoehtoja, mukaan lukien Creative Commons -vaihtoehdot. Lisenssi kertoo muille, kuinka he voivat käyttää sisältöäsi omissa kursseissaan Kun olet lisännyt kurssin tiedot, napauta Seuraava. Siirryt ohjaajan näkymään, jossa näkyvät kaikki kurssit, jotka olet luonut tai joissa avustat. Näet jokaisen kurssin tiedot yhdellä silmäyksellä. Siinä kaikki, mitä uuden kurssin luomiseen tarvitaan. Kun olet luonut kurssin rakenteen, voit lisätä enemmän sisältöä.

6 itunes U -kurssiohjeet 6 Sisällön muokkaaminen ja järjestäminen Rakenna kurssi käyttämällä Yleiskatsaus-, Ohjaaja- ja Runko-sivuja. Yleiskatsaus-sivulla ovat näkyvissä aiemmin kurssin asetuksiin lisäämäsi tiedot, mukaan lukien kurssin kuvaus, oppilaitoksesi, tasot ja niin edelleen. Voit muokata kurssin tietoja milloin vain. Ohjaaja-sivulta löytyvät profiilitietosi. Voit muokata niitä milloin vain. Runko-sivulla voit luoda kurssisuunnitelman. Kaikki julkaisut ja tehtävät yhdistetään rungon aiheisiin. Voit tehdä rungon suoraan itunes U:ssa ja sisällyttää siihen jopa kaksi alatasoa tai sijoittaa sivulle tekstiä.

7 itunes U -kurssiohjeet 7 Julkaisujen, tehtävien ja materiaalien lisääminen Lisää kurssiin sisältöä ja kontekstia julkaisujen, tehtävien ja materiaalien avulla. Julkaisu voi olla ohjeita, selityksiä tai tiivistelmä luennosta. Tee julkaisu valitsemalla ensin aihe rungosta. Luo sitten julkaisulle otsikko ja kirjoita viesti. Julkaisussa voit luoda yhden tai useamman tehtävän, ja ohjatuissa kursseissa voit valita määräpäivän jokaiselle tehtävälle. Luo tehtäville otsikko ja kuvaus, jotta oppilaat tietävät tarkalleen mitä heiltä odotetaan. Voit ottaa käyttöön Arvostelun ja määrittää pistearvon jokaiselle tehtävälle. Kun otat Palautuksen käyttöön, oppilaat voivat lähettää töitä itunes U:n kautta, mukaan lukien esityksiä, työtaulukoita, videoita tai mitä tahansa toisessa ohjelmassa luotua sisältöä, joka avautuu itunes U:ssa. Nämä tehtävät järjestetään arvosteluvihkoon, jonka avulla voit helposti seurata ja arvostella oppilaiden töitä.

8 itunes U -kurssiohjeet 8 Tehtäviin voi sisältyä monenlaista kurssilla käytettävää aineistoa, muun muassa videoita, äänitiedostoja, verkkolinkkejä, työtaulukoita, ohjelmia ja kirjoja. Voit jopa lisätä itse ottamiasi valokuvia ja videoita sekä laatimiasi dokumentteja ja hallita niitä Omissa materiaaleissa. Löydä ja lisää upeita ohjelmia, kirjoja, itunes U -resursseja, podcasteja ja muuta Etsi Storesta -toiminnolla.

9 itunes U -kurssiohjeet 9 Ilmoittautumisten hallinta Kun olet valmis kutsumaan oppilaita ilmoittautumaan kurssille, napauta Ilmoittautuminen-sivua Ylläpito-välilehdellä ja lähetä kurssin ilmoittautumiskoodi tai oikotielinkki oppilaillesi. Kun oppilas syöttää ilmoittautumiskoodin itunes U -ohjelmassa tai napauttaa linkkiä ipadilla, iphonella tai ipod touchilla, saat hänen ilmoittautumispyyntönsä ja voit hyväksyä tai hylätä sen. Voit laittaa Hyväksy automaattisesti -valinnan päälle, jolloin ilmoittautumispyynnön lähettäneet hyväksytään automaattisesti mukaan kurssille. Kun olet hyväksynyt ilmoittautumispyynnön, oppilaan nimi tulee näkyviin osallistujaluettelossa. Voit yhdellä silmäyksellä nähdä kaikki ilmoittautuneet oppilaat sekä sen, milloin he ovat viimeksi katsoneet kurssia. Jos haluat poistaa oppilaan kurssilta ja estää häntä osallistumasta, napauta oppilaan nimen vieressä olevaa i-kuvaketta. Jos poistat oppilaan osallistujaluettelosta, hänen tietonsa poistetaan Applen järjestelmistä eivätkä ne ole enää käytettävissä. Oppilailla on silti edelleen pääsy kaikkeen heidän laitteillaan olevaan paikalliseen tietoon.

10 itunes U -kurssiohjeet 10 Oppilaiden töiden kerääminen ja arvosteleminen Kotitehtävien palautuksen ansiosta oppilaiden on helppo lähettää työnsä suoraan sinulle itunes U:n kautta. Sisäisen arvioinnin avulla voit seurata oppilaiden edistymistä ja tarkastella suorituksia yleisesti ja yksittäisten oppilaiden kohdalla. Kun oppilaat ovat palauttaneet tehtävänsä, voit ladata ja arvostella ne. Napauta Arvosana ja syötä pistemäärä. Voit lähettää oppilaalle palautetta yksityisessä viestissä. Voit lähettää arvosanan välittömästi tai tallentaa sen luonnoksena myöhemmin lähettämistä varten.

11 itunes U -kurssiohjeet 11 Integroidussa arvosteluvihossa näkyy oppilaiden suoriutuminen yksityisellä kurssillasi. Voit seurata, miten oppilaiden kurssitehtävät edistyvät ja tarkistaa, onko oppilas nähnyt tehtävän, palauttanut läksyt tai lähettänyt yksityisen viestin. Katsele kurssin kaikkien oppilaiden edistymistä tai korosta yksittäisen oppilaan suoritusta napauttamalla. Hallinta ja yhteistyö Kurssin monistaminen. Jos haluat monistaa kurssin, pyyhkäise näkymässä vasemmalle ja napauta Monista. Voit muokata kurssin kopiota miten haluat, esimerkiksi muuttamalla sen ohjatusta kurssista itseopiskeluksi. Kopion lähettäminen. Voit lähettää kopion kurssista (mukaan lukien runko, julkaisut, tehtävät ja materiaalit) toiselle ohjaajalle. Kyseinen ohjaaja voi käyttää kurssia heti omien oppilaidensa kanssa tai muokata kurssia haluamallaan tavalla. Toiselle ohjaajalle siirtäminen. Kurssin omistajana voit siirtää koko omistajuuden toiselle ohjaajalle ilman, että oppilaille aiheutuisi keskeytyksiä kurssin aikana. Huomaa: Jotta voit siirtää kurssin omistajuuden oppilaitoksessa toimivana ohjaajana, sinun ja toisen ohjaajan tulee molempien toimia samassa oppilaitoksessa.

12 itunes U -kurssiohjeet 12 Julkiseen luetteloon lisääminen. Jos kuulut oppilaitokseen, jolla on julkinen itunes U- sivusto, voit pyytää, että kurssisi lisätään itunes U -luetteloon maailman suurimpaan ilmaisen opetussisällön verkkoluetteloon. Napauta vain Lisää julkiseen luetteloon, niin julkisen verkkosivuston ylläpitäjälle lähetetään pyyntö sähköpostitse. Kurssin avustajien kutsuminen. Voit kutsua korkeintaan viisi avustajaa kurssillesi. Sen lisäksi, että he voivat avustaa kurssin parissa, he voivat myös käyttää kurssin oppilaiden tietoja (kuten arvosanoja ja sähköpostiosoitteita). Jos haluat lisätä kurssiavustajia, napauta Ylläpito-painiketta, napauta sitten Ohjaajat sekä lopuksi +-merkkiä.

13 itunes U -kurssiohjeet 13 Parhaat käytännöt Pidä nämä parhaat käytännöt mielessäsi, kun luot ja jaat itunes U -kursseja. Kuvaus. Lisää luettelo oppimistavoitteista kurssin kuvaukseen. Sen avulla oppijat voivat nopeasti nähdä, vastaako kurssi heidän oppimistarpeitaan etenkin julkisten kurssien osalta. Nimien näyttäminen. Anna julkaisuille ja tehtäville lyhyet nimet, jotta oppijat näkevät tärkeät tiedot yhdellä silmäyksellä. Julkaisut. Lisää merkitystä ja kontekstia oppimateriaaleihin julkaistuilla viesteillä. Nivo nykyiset tehtävät siihen, mitä oppilaat ovat jo oppineet ja kerro, miten uusi sisältö liittyy tuleviin oppitunteihin. Tehtävät. Aloita tehtävänannot käskymuotoisilla verbeillä. Tehtävistä muodostuu oppijoille tehtävälista. Keskustelut. Innosta oppilaita ja lisää vuorovaikutusta luomalla keskustelukehotteita koko luokalle. Keskusteluja voidaan lisätä tiettyihin julkaisuihin tai niistä voidaan tehdä yleisiä kurssikeskusteluja. Voit myös keskustella oppilaiden kanssa yksityisesti. Monenlaiset oppimateriaalit. Voit lisätä materiaalia kurssille Julkaisut- tai Materiaalit-välilehdillä. Hyödynnä materiaalia, joka tukee monenlaisia oppimistyylejä. Pyri tarjoamaan sopiva valikoima esimerkiksi videoita, ohjelmia ja kirjoja. App Storessa on tuhansia oppimisohjelmia, jotka kattavat laajan valikoiman oppiaineita eri koulutasoille ja erilaisille oppimistyyleille. ibooksissa on laaja valikoima kirjoja kursseillesi, mukaan lukien elämäkertoja, pikaoppaita ja merkittävien koulutusalan julkaisijoiden ibooks-oppikirjoja. itunes U:n opetussisällön luettelo on täynnä lukemattomia oppimisresursseja, kuten kursseilla käytettäviä luentoja ja videoita. Omien materiaalien kirjasto. Voit lisätä aineistoa myös käyttämällä Omat materiaalit -ominaisuutta. Omat materiaalit -luettelolla aineiston lisääminen on helppoa silloin, kun opetat useaa kurssia, joissa käytetään samoja materiaaleja. Voit myös pitää toivomuslistaa kohteista, joita haluat käyttää tulevilla kursseilla. Syvälinkittäminen. Linkitä videon tiettyyn alku- ja loppukohtaan tai johonkin kirjan lukuun, jolloin oppilaat voivat siirtyä suoraan siihen sisältöön, jota tehtävä koskee. Itse tuotetun materiaalin lataaminen. Voit lisätä tuottamaasi materiaalia, muun muassa esityksiä, työtaulukoita, videoita ja kirjoja. Näin oppijoilla on kaikki kurssin suorittamiseen tarvittava vain yhden napautuksen päässä. Voit esimerkiksi tallentaa kurssin johdantovideon sisäisellä kameralla. Kaikki kuvakirjastoon tai icloud Driveen tallentamasi kuvat voidaan lisätä kurssin materiaaleihin. Voit luoda sisältöä Pagesissa, Numbersissa, Keynotessa tai muissa ohjelmissa ja lisätä materiaalin suoraan itunes U:hun napauttamalla Jaa-kuvaketta ja napauttamalla sitten Avaa itunes U:ssa. Sisäisillä merkintätyökaluilla oppilaat voivat tehdä merkintöjä lataamiisi PDF-tiedostoihin suoraan itunes U:ssa. Muistiinpanojen hyödyntäminen. Harkitse Word- tai Pages -dokumenttien muuttamista epub- tai ibooks Author -muotoon. Tällaisilla tekstimuodoilla oppilaat voivat tehdä muistiinpanoja kirjassa ja koota ne kurssin Merkinnät-välilehdelle.

14 itunes U -kurssiohjeet 14 Liikkuvuuden ja sisäisten työkalujen hyödyntäminen. Suunnittele tehtäviä, jotka hyödyntävät mobiilialustaa, keräävät tietoja tai luovat sisältöä luokkahuoneen ulkopuolella, kampuksella, opintoretkillä tai yhteisössäsi. Käytä ipadin sisäistä kameraa, mikrofonia ja videotallennusta uudenlaisten tehtävien laatimiseen. Muista, että oppilaat voivat palauttaa missä tahansa ohjelmassa luotuja kotitehtäviä, jos ohjelma sallii dokumenttien avaamisen itunes U:ssa. Arvosanat. Integroidun arvosteluvihon tehtäväotsikoista voit yhdellä silmäyksellä katsoa tietoja jokaisesta tehtävästä. Tarkista, kuinka moni oppilas on palauttanut työn ja kuinka monta tehtävää olet arvioinut. Voit myös tallentaa arvosanoja luonnoksina ja lähettää ne myöhemmin kerralla. Voit myös lukita tehtävän, jos määräpäivä on mennyt etkä enää ota vastaan palautuksia. Ilmoitukset. Jos opetat ohjattua kurssia, voit lähettää ilmoituksia oppilaille milloin vain. Ilmoitukset eivät liity rungon aiheisiin. Ilmoitukset voivat olla hallinnollisia huomautuksia oppilaille, kuten tieto peruuntuneesta oppitunnista tai koepäivän muutoksesta. Mukana myös RSS-syötteet. Halutessasi voit lisätä ääni- ja videoaineistoa kurssille RSS-syötteestä tai luentojen tallennusjärjestelmästä. Kun lisäät materiaaliksi syötteen, itunes U tuo tuetut materiaalit kurssiin. Kun uutta materiaalia lisätään syötteeseen, itunes U tarkistaa päivitykset ja lisää uuden materiaalin kurssiin. Tilin liittäminen oppilaitokseen. Jos oppilaitoksellasi on julkinen itunes U -sivusto, voit liittää itunes U -tilisi oppilaitokseesi. Silloin lataustilaa, luotavien kurssien määrää ja oppilaiden kurssikohtaista lukumäärää koskevat rajoitukset poistuvat. Silloin voit myös pyytää oppilaitoksesi julkisen sivuston ylläpitäjää julkaisemaan kurssisi itunes U- sivustolla, jolloin se voi tavoittaa oppijat ympäri maailman. Jos oppilaitoksesi haluaa hakea julkista itunes U -sivustoa, vieraile osoitteessa eduapp.apple.com saadaksesi lisätietoja liittymisestä. Lisätietoja itunes U -tuki: itunes U:n tietoturva ja yksityisyys: *Sisäinen PDF-merkintä on saatavilla ipadilla (3. sukupolvi tai uudemmalla) ja ipad mini 2:lla tai uudemmalla Apple Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple, Apple-logo, ibooks, ipad, iphone, ipod, ipod touch, itunes U, Keynote, Numbers ja Pages ovat Apple Inc:n Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröityjä tavaramerkkejä. icloud on Apple Inc:n Yhdysvalloissa ja muissa maissa rekisteröity palvelumerkki. App Store ja ibooks Store ovat Apple Inc:n palvelumerkkejä. Muut mainitut tuotenimet ja yritysten nimet voivat olla asianomaisten yritysten tavaramerkkejä. Kesäkuu 2015

itunes U -ohjeet Kurssin luominen Yleiskatsaus

itunes U -ohjeet Kurssin luominen Yleiskatsaus Sisältö Yleiskatsaus 1 Alkuun pääseminen 2 Kurssin asetukset 3 Sisällön muokkaaminen ja järjestäminen 5 Julkaisujen, tehtävien ja materiaalien lisääminen 6 Hallinta ja yhteistyö 8 Ilmoittautumisten hallinta

Lisätiedot

Oppitunti 2.1:n käytön aloittaminen. Opettajan opas ipadin Oppitunti-appiin

Oppitunti 2.1:n käytön aloittaminen. Opettajan opas ipadin Oppitunti-appiin Oppitunti 2.1:n käytön aloittaminen Opettajan opas ipadin Oppitunti-appiin Esittelyssä Oppitunti Oppitunti on tehokas ipad-appi, joka auttaa ohjaamaan opetusta, jakamaan tehtäviä ja hallitsemaan oppilaiden

Lisätiedot

Koulutyöt-apin käytön aloittaminen. Opettajan opas ipadin Koulutyöt-appiin

Koulutyöt-apin käytön aloittaminen. Opettajan opas ipadin Koulutyöt-appiin Koulutyöt-apin käytön aloittaminen Opettajan opas ipadin Koulutyöt-appiin 1 Koulutyöt-apin esittely Sisältö Koulutyöt-apin esittely Ennen kuin aloitat Ensimmäisen Postin luominen Tiedostotehtävien lisääminen

Lisätiedot

Oppitunnin käytön aloittaminen. Opettajan opas Macin Oppitunti-ohjelmaan

Oppitunnin käytön aloittaminen. Opettajan opas Macin Oppitunti-ohjelmaan Oppitunnin käytön aloittaminen Opettajan opas Macin Oppitunti-ohjelmaan Oppitunnin Mac-version esittely Oppitunti on tehokas ipad-appi ja Mac-ohjelma, joka auttaa ohjaamaan opetusta, jakamaan tehtäviä

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (ios) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan App Storesta...

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu

Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu Kompassi-digikokeen suoritusten arviointi ja tulosten julkaisu Kokeen suoritusten arvioinnin voi aloittaa heti, kun ensimmäinen oppilas on lähettänyt vastauksensa ja siten päättänyt kokeensa suorittamisen.

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

O365: TEAMS. Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin.

O365: TEAMS. Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin. O365: TEAMS Oppimisympäristö työskentelyyn, tehtävien antoon ja palauttamiseen sekä arviointiin. Mihin Teamsia voi käyttää Viestintäkanava Keskustelualusta Tehtävien antaminen oppilaille Tehtävien palauttaminen:

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet)

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Apple laitteet) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan

Lisätiedot

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka tarkistat kokeen ja julkaiset tulokset oppilaille. Suoritusten tarkistamisen voi aloittaa heti, kun ensimmäinen

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja

Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja Kompassi-digikokeen julkaisu opettaja Ennen kuin voit julkaista kokeen oppilaillesi, heidän pitää liittyä tekemääsi työtilaan avaimella ja avata Kompassi napauttamalla Kompassi-digikokeet -linkkiä. Tällöin

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka arvostelet digikokeen ja julkaiset arvosanat opiskelijoille. Suoritusten arvostelun voi aloittaa heti, kun

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Online-jako 2.0 Nokia N76-1

Online-jako 2.0 Nokia N76-1 Online-jako 2.0 Nokia N76-1 EI TAKUUTA Laitteen mukana tulevien kolmansien osapuolten sovellusten valmistajat ja omistajat voivat olla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka eivät liity Nokiaan. Nokia ei omista

Lisätiedot

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma Wilman käyttöopas huoltajille 1 Sisällysluettelo Wilmaan kirjautuminen... 3 Oma etusivu... 4 Pikaviestit... 5 Työjärjestys... 6 Kokeet... 6 Suoritukset... 6 Tuntimerkinnät... 7 Selvitä tuntimerkintöjä...7

Lisätiedot

GN Hearing - sovellus - käyttöohje

GN Hearing - sovellus - käyttöohje GN Hearing - sovellus - käyttöohje Johdanto Onneksi olkoon sovelluksen lataamisen johdosta. Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Kuinka aloitat Instagramin käytön?

Kuinka aloitat Instagramin käytön? Kuinka aloitat Instagramin käytön? Instagramin toiminnot lyhyesti Perusperiaate: ota kuva, muokkaa se ja tägää. Kuvan ottaminen onnistuu alareunan + -kuvakkeesta. Tägääminen tarkoittaa aiheen merkitsemistä

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas

Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas Novell Messenger 3.0.1 Mobile -aloitusopas toukokuu 2015 Novell Messenger 3.0.1 ja uudemmat versiot ovat saatavilla tuetuille ios-, Android- BlackBerry-mobiililaitteille. Koska voit olla kirjautuneena

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

itslearning-julkaisu 68

itslearning-julkaisu 68 itslearning-julkaisu 68 Julkaisun pääkohdat Tervetuloa itslearning-julkaisuun nro 68. Julkaisun pääkohdat: Parempi perehdytys uudet ominaisuudet on merkitty ja käyttäjiä autetaan saamaan mahdollisimman

Lisätiedot

OHJE 2: Jatkavat oppilaat

OHJE 2: Jatkavat oppilaat OHJE 2: Jatkavat oppilaat Sinulla on jo Peda.net -tunnukset ja Omassa tilassasi Kulkuri-sivu. Jos jompikumpi puuttuu, lue ensin OHJE 1: Uudet oppilaat. Kirjaudu ensin sisään Peda.nettiin osoitteessa https://peda.net.

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet yläkoulu

MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet yläkoulu MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet yläkoulu MaKeKo on lyhenne sanoista matematiikan keskeisen oppiaineksen kokeet ja niiden tavoitteena on helpottaa tuen tarpeiden tunnistamista matematiikan oppimisessa. MaKeKon

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon

Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon Opinnäytteen tallennus Theseus-verkkokirjastoon Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen vasta kun se on valmis ja hyväksytty. Työ ei kuitenkaan näy Internetissä välittömästi tallennuksen jälkeen vaan vasta

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS Tämä asiakirja sisältää CGI:n omistamaa aineistoa, joka on luottamuksellista ja tekijänoikeudella suojattua. Asiakirjaa saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen johon CGI on asiakirjan

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia)

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia) HOPS-PROSESSI Teatterikorkeakoulun perustutkintojen tutkintosäännön 12 :n mukaan opiskelija laatii opintojensa suunnittelun tueksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opintosuunnitelma on tutkintokohtainen.

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä Käy$öohjeet ylläpitäjille Yhteistyössä Copyright Mo5vade 2015 OSA1: PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO SELAINSUOSITUKSET Suosittelemme käyttämään palvelua Chromella, Safarilla tai modernilla (v. 10+)

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Pikaopas Sähköpostien tarkistaminen Määritä iphone tai ipad lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteri missä tahansa Voit

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi, sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista, ota yhteyttä

Lisätiedot

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon.

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Kirjasto- ja tietopalvelut Theseus opas Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Pikaohje: 2 1. Aloita tallennus kun työsi on valmis ja ohjaava opettajasi on hyväksynyt

Lisätiedot

Wilma. https://wilma.sakky.fi

Wilma. https://wilma.sakky.fi Wilma https://wilma.sakky.fi Mikä Wilma on? Opiskelijan Wilma lukujärjestykset suorituksien seuranta poissaolojen seuranta oppilaitoksen tiedotteet viestintä opettajien kanssa kurssien valinta kyselyihin

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA)

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) 1 JOHDANTO ehops on WebOodista löytyvä työkalu, jolla opiskelijan on mahdollista tehdä tutkintorakenteensa kurssisuorituksien yhteyteen. Se ei korvaa opinto-opasta,

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje

NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje NÄYTÖT JA TYÖSSÄOPPIMINEN -pikaohje KIRJAAMINEN PRIMUKSESSA Uudet rekisterit Näytöt ja Työssäoppiminen. Asettelutiedostot ovat liitteenä tässä paketissa (suornaytot.ase, suortopit.ase) Näytöt ja TOPit

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja:

AirPrint-opas. Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: AirPrint-opas Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW Versio A FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko

Muutos navigointivalikkoon Uusi työkalu: Arvosanat ja Arvosteluasteikko Uusi työkalu: Arviointitaulukko Muutos navigointivalikkoon Kaikkiin työtiloihin on lisätty uusi Arviointi-valikko. Täältä löydät tutut Suoritustiedot sekä Oppimishistorian. Arviointi-valikkoon on lisätty uudet kesällä julkaistavat työkalut:

Lisätiedot

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö

Explain Everything. Koulutusmateriaali. Tiina Kaakinen. OSAO, Myllytullin yksikkö Explain Everything Koulutusmateriaali Tiina Kaakinen OSAO, Myllytullin yksikkö SYKSY 2014 2 Sisällys 1 EXPLAIN EVERYTHING 3 1.1 Johdanto ohjelmaan 3 1.1.1 Explain Everything -harjoittelua 3 1.1.2 Mahdollisuuksia

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Huoltajan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland

Huoltajan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS Tämä asiakirja sisältää CGI:n omistamaa aineistoa, joka on luottamuksellista ja tekijänoikeudella suojattua. Asiakirjaa saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen johon CGI on asiakirjan

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Outlook ja Yritysportaali iphonelle

Outlook ja Yritysportaali iphonelle Outlook ja Yritysportaali iphonelle Sisältö 1. Tarvittavat sovellukset... 2 2. Secure Hubiin kirjautuminen... 3 3. Outlookin ja Yritysportaalin käyttöönotto... 7 4. Hyvä ottaa huomioon asennuksen jälkeen....

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Adobe -määrälisensointi

Adobe -määrälisensointi Adobe -määrälisensointi VIP-jälleenmyyjäkonsolin käyttöopas Value Incentive Plan -ohjelmalle (VIP) Versio 3.1 syyskuu 12, 2013 Voimassa 15.8.2013 lähtien Sisältö Mikä on VIP-jälleenmyyjäkonsoli?... 4 Aloitus...

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Käytä EXAM:issa Firefox tai Chrome selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi Kypsyysnäytteen voit osoittaa

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Sisällys Prosessin kuvaus... 3 1. Tilaa kielentarkastajan rooli... 4 2. Luo kypsyysnäyte (tentti)... 5 3. Julkaise

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Adobe -määrälisensointi

Adobe -määrälisensointi Adobe -määrälisensointi VIP-asiakkaiden hallintakonsolin käyttöopas Value Incentive Plan -ohjelmalle (VIP) Versio 2.5 9..203 Sisältö Mikä on VIP-asiakkaiden hallintakonsoli?... 4 Näin pääset alkuun VIP-ohjelmassa...

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim.

Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. Sisäänkirjautuminen Porfolioon kirjaudut sisään osoitteessa porfolio.edu.hel.fi Käytä omaa edu.hel.fi-tunnusta, samaa jolla kirjaudut esim. sähköpostiisi. Seinä Seinällä näet uusimmat tapahtumat ja tiedotukset.

Lisätiedot

GN Hearing -sovellus - käyttöohje

GN Hearing -sovellus - käyttöohje GN Hearing -sovellus - käyttöohje Johdanto Tämä sovellus tuottaa parempia kuuntelemiselämyksiä ja auttaa hyödyntämään kuulokojeitasi täysimääräisesti. Innovatiivinen ääniteknologiamme ja muotoilu yhdistettynä

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Nokia Kartat -käyttöohje

Nokia Kartat -käyttöohje Nokia Kartat -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Kartat -palvelusta 3 Tarkastele sijaintiasi ja selaa karttaa 3 Etsi paikka 4 Etsi lähialueen paikkoja 4 Lisää paikkaan valokuva 5 Tallenna

Lisätiedot

MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet alakoulu

MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet alakoulu MaKeKo 1-9 Kompassi-digikokeet alakoulu MaKeKo on lyhenne sanoista matematiikan keskeisen oppiaineksen kokeet ja niiden tavoitteena on helpottaa tuen tarpeiden tunnistamista matematiikan oppimisessa. MaKeKon

Lisätiedot