Verkkotekniikan jatkokurssi Mobile IPv

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Verkkotekniikan jatkokurssi Mobile IPv4 26.1.2006"

Transkriptio

1 Verkkotekniikan jatkokurssi Mobile IPv Karri Huhtanen 1

2 Sisältö! 1. Arkkitehtuuri ja terminologia! 2. Toiminta 2.1 Toiminta kotiverkossa 2.2 Siirtyminen vieraaseen verkkoon 2.3 Rekisteröityminen 2.4 Toiminta vieraassa verkossa! Paluupakettien reititys, versio 1! Paluupakettien reititys, versio 2! 3. Ongelmia! 4. Todellisuustarkistus 2

3 1. Arkkitehtuuri ja terminologia network Mobile Node (MN) Visiting Mobile Node (MN) Care Of Address (CoA): Mobiilipääte (MN) vierailee/vaeltaa (roams) koti- ja vierasverkkojen välillä. - MN rekisteröi kotiosoitteensa kotiagentille - vieraillessan vierasverkossa se voi saada ko. Verkosta väliaikaisen välitysosoitteen (care of address, COA) - Kotiagentti sijaitsee kotiverkossa ja huolehtii koti- ja välitysosoitteiden (COA) rekisteröinnistä, mobiilipäätteiden (MN) sijainnista sekä liikenteen välittämisestä tarvittaessa eteenpäin mobiilipäätteille. - Vierasagentti palvelee vierailevia mobiilipäätteitä (MN) mm. - välittämällä rekisteröinti- ja välitysosoitteen päivitysviestit kotiagentille. - purkamalla niille osoitetusta liikenteestä välitykseen käytetyn ylimääräisen kehystyksen. - Nodella (CN) tarkoitetaan mitä tahansa mobiilipäätteen kotiosoitteen kanssa liikennöivää osapuolta.

4 2.1 Toiminta kotiverkossa network Mobile Node (MN) 4 - Kotiagentti lähettää agenttimainoksia, jotka ovat laajennettuja reititinmainoksia lähetettynä säännöllisin väliajoin multicastin avulla. - timainoksessa on mm. seuraavaa informaatiota: - sekvenssinumero - rekisteröinnin elinaika - lippuja, jotka kertovat onko kyse FA/HA:sta, tuetut IP-paketoinnit - yksi tai useampia välitysosoitteita (COA) - standardiosassa mainostettujen prefiksien pituus - Mobiilipääte (MN) tarkkailee agenttimainoksia selvittääkseen onko kyseessä sen oma kotiverkko vai vieras verkko. - Kotiverkossa ollessaan MN peruu kotiagentille rekisteröinnin normaalin reitityksen varmistamiseksi - Kuvassa MN on aloittanut kotiverkossa kommunikoinnin (sininen viiva) toisaalla sijaitsevan koneen ( Node) kanssa kotiosoitteellaan

5 2.2 Siirtyminen vieraaseen verkkoon network Mobile Node (MN) Visiting Mobile Node (MN) DHCP address: MN jättää kotiverkon siirtyen vieraasen verkkoon ja saa sieltä esimerkiksi DHCP:n avulla uuden osoitteen itselleen. - Liikenne CN:ltä ja MN:lle reitittyy reitityssääntöjen mukaisesti kotiverkon reitittimelle, mutta ei toistaiseksi siitä eteenpäin, koska MN:n kotiosoitetta ei tunnusta mikään kone/reititin osaavansa. - MN tunnistaa joko siirtotien muutoksista (esim. langattoman signaalin voimakkuudesta) tai FA:n agenttimainoksista vaihtaneensa verkkoa. - MN havaitessaan itse vaihtaneensa verkkoa lähettää router ICMP router solicitation requestin, joka saa FA:n vastaamaan suoraan MN:lle osoitetulla agenttimainoksella - Kuultu agenttimainos saa MN:n aloittamaan rekisteröitymisen.

6 Mobile Node Prepares registration 2.3 Rekisteröityminen Registration request (RequestID, MN home address, HA address, COA address, Process auth. Info etc.) Relayed registration request Grant / Deny Process Registration reply (RequestID, Grant/Deny, lifetime, MN home address, HA address, auth. Info etc.) Registration reply (RequestID, Grant/Deny, lifetime, MN home address, HA address, auth. Info etc.) 6 - kuva mukaillen kirjaa Huitema: Routing in the s , kirjasta löytyy myös tarkemmat pakettien sisällöt - MN lähettää UDP-rekisteröintipyynnön FA:n porttiin FA välittää eteenpäin HA:lle, joka tekeepäätöksen pyynnön sallimisesta/hylkäämisestä - Vastaus välitetään FA:n kautta takaisin MN:lle, jolloin FA voi vaikuttaa vielä HA:n ratkaisuun - Hylätyssä vastauksessa välitetään myös syy hylkäykseen ja tieto siitä, tekikö päätöksen FA vai HA - Väärennettyjä agentteja ja viestejä vastaan varaudutaan luomalla turvallisuusassosiaatioita MN, FA ja HA:n kesken ja käyttämällä viesteissä NTP-aikaleimoja ja nonceja. - Onnistuneen rekisteröinnin jälkeen HA tietää missä osoitteessa MN on ja osaa ohjata MN:n kotiosoitteeseen osoitetun liikenteen perille proxy-arpin ja IP-IP-tunneleiden avulla

7 2.4 Toiminta vieraassa verkossa network Traffic to MN's home address encapsulated in IP-IP or GRE tunnel directed to FA handling MN. Traffic with the HA-FA -encapsulation removed by FA encapsulated in FA-MN IP-IP tunnel Visiting Mobile Node (MN) Care Of Address(COA): MN on nyt rekisteröitynyt HA:lle ja HA:lla on tiedossa MN:n care-of-osoite. - MN seuraa edelleen agenttimainostuksia ja sekvenssinumeron (jos alle 256) sekä tietysti rekisteröitymisen elinajan mukaan käynnistää uudelleen rekisteröitymisen tarvittaessa. - HA mainostaa nyt osaavansa reitittää MN:n kotiosoitteeseen liikennettä ja liikenne CN:ltä voi jatkaa matkaansa HA:lle asti. - HA paketoi MN:n kotiosoitteeseen osoitetun liikenteen IP-IP- (RFC2003, RFC2004) tai GRE (RFC1701) -tunneliin, jota pitkin liikenne pääsee FA:lle asti. - FA purkaa ylimääräisen kehystyksen alkuperäisen paketin ympäriltä ja tuuppaa paketin paikalliseen (vieraaseen verkkoon) sellaisenaan tai kehystettynä FA:n ja MN:n keskenään sopimalla menetelmällä. - On huomatta, että oikeastaan MN:llä ei tilanteesta ja käytettävistä Mobile- IP:n ominaisuuksista riippuen tarvitse edes välttämättä olla care-of-osoitetta vaan FA:n ja MN:n sijaitessa samassa aliverkossa se voi toimia ilmankin IPosoitetta. - MN tunnistaa sille osoitetun paketin ja liikenne CN:ltä MN:lle voi jatkaa etenemistä. - Paluupakettien reititykseen MN:ltä CN:lle onkin sitten ainakin kaksi eri tapaa, joihin tullaan seuraavaksi.

8 2.4.1 Paluupakettien reititys, versio 1 network Bi-directional IP-IP tunnel between FA and HA Bi-directional IP-IP tunnel between MN and FA Visiting Mobile Node (MN) Care Of Address(COA): Paluupakettien reititys, versio 1 l. täysi kaksisuuntainen tunnelointi on yleisin tai käytännössä helpoin tapa hoitaa paluupakettien reititys. - Tässä versiossa kaikki liikenne kiertää kotiagentin kautta myös takaisin päin. - Ongelmaksi tuleekin tässä tapauksessa tilanne, jossa ollaan lähellä CN:ää, mutta silti joudutaan kierrättämään liikenne kaukana sijaitsevan kotiagentin kautta. - Eräs tapa yrittää ratkaista tätä ongelmaa esitellään seuraavana versiona paluupakettien reitityksestä.

9 2.4.2 Paluupakettien reititys, versio 2 network Traffic to MN's home address encapsulated in IP-IP or GRE tunnel directed to FA handling MN. MN's return traffic to CN IP-IP tunnel between MN and FA Visiting Mobile Node (MN) Care Of Address(COA): tässä kolmioreititykseksikin mainitussa tilanteessa CN:n MN:lle lähettämät paketit kulkevat edelleen HA:n kautta, mutta paluupaketit lähetetäänkin suoraan MN:ltä CN:lle. [RFC2002] - yleisesti kuitenkin välissä olevat palomuurit ja reitittimet eivät salli outojen pakettien välitystä eteenpäin, joten tämä tapa reitittää paluupaketteja on oikeastaan jäänyt vanhaksi - ongelma sen sijaan on edelleen olemassa - Ratkaisuna ongelmaan Huiteman kirjassa on mainittu mm. uudelleenohjausviestien lähettäminen MN:ltä CN:lle, jolloin CN siirtyisikin välittämään liikennettä suoraan MN:n care-of-osoitteeseen. Tästä kuitenkin seuraa monia turvallisuusongelmia ylimääräisen signaloinnin tukemisen lisäksi. - Myöskään edellinen, täysin kaksisuuntainen reititys ei ole ratkaisu tiettyyn ongelmiin, joista muutama esitellään seuraavalla kalvolla.

10 3. Ongelmia! Täyden kaksisuuntaisen tunneloinnin ongelmat Entäpä, jos CN on lähellä ja HA kaukana? FA:n vaihto?! Multicast / Broadcast Multicast menettää ideansa. MN voi tilata kotiosoitteeseensa multicastliikennettä, joka sitten tunneloidaan unicast-liikenteeksi, joka saavuttaa vain MN:n. Broadcast kotiverkossa täytyy tunneloida myös suoraan MN:lle unicast-liikenteeksi ellei haluta lisää ongelmia ja turvallisuusuhkia.! Paikkariippuvaiset palvelut, paikallisten palveluiden käyttö Haetaan usein multicastilla, mistä MN hakee palveluita? Kotiverkostaan? Miten MN vieraassa verkossa ollessaan pääsee käyttämään paikallisia palveluita?! Yhdistäminen muiden teknologioiden kanssa Miten Mobile-IP:n autentikaatio ja tunneleiden operointi yhdistetään esim. IPSEC-pinon kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi? Miten hoidetaan laajamittainen MN:ien autentikointi? 10 - CN lähellä, HA kaukana ongelmaa mietitään parhaillaan mm. Mobile-IPv6:n yhteydessä. - FA:n vaihto ongelmana tarkoittaa sitä, että jos HA on kaukana ja MN vaihtaa FA:a, tunnelit joudutaan rakentamaan uudelleen. Tähän ratkaisuna on esitelty hierarkiset vierasagentit ja uudet elementit kuten Gateway ja Leaf. - Mobile-IP:n ja IPSECin voi yhdistää hyvin helpostikin. IPSEC-yhteys vain luodaan kotiosoitteesta terminointipisteeseen. Kuitenkaan kovin monelta valmistajalta ei ole tullut yhdistettyä ratkaisua ainakaan Ipv4:n puolelle. - Autentikaatiojärjestelmien yhdistämistä on kehitetty ja määritelty koko ajan. Radiuksen korvaajaksi tarkoitettu Diameter on ollut tärkeässä osassa määrittelyjä tehdessä. Diameterin Base Protocol kuitenkin hyväksyttiin Proposed Standardiksi IESG:ssä On myös erinäisiä drafteja kehitteillä, joissa esimerkiksi SIM-kortin ja matkapuhelinverkon autentikaatioinfrastruktuuria voitaisiin käyttää hyväksi MN<->FA<->HA -autentikoinnin yhteydessä.

11 4. Todellisuustarkistus! Standardointi Perus Mobile-IPv4 on IETF standardi. Työtä tehdään mip4-työryhmässä aiemmin mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi, erityisesti VPN:n yhdistämiseksi ja mahdollisimman nopeiden saumattomien verkonvaihtojen toteuttamiseksi.! Käyttöjärjestelmätuki Virallinen valmistajatuki puuttuu (poikkeuksena Solaris), Mobile-IP -pinoja kyllä Linuxille, *BSD:lle ja Windowsille sekä ilmaisia että kaupallisia. Kaupallinen yhdistetty Mobile-IP IPSEC -pino saatavana Linuxille ja Windows Xp:lle SecGo:lta. Tällä hetkellä kaiketi ainoa yhdistetty pino. Microsoftilta ei vielä tukea käyttöjärjestelmän mukana.! Laitetuki Reitittimissä, langattomissa tukiasemissa on jo Mobile-IP -toteutuksia, mutta toteutettujen ominaisuuksien määrä vaihtelee.! Mobile-IP on jo käytössä Liikkuvissa verkoissa, IP-pohjaisissa langattomissa verkoissa (GPRS, 3G, WLAN, 4G) Mobile-IP ratkaisee jo joitain ongelmia, tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän. CDMA2000-verkossa Mobile-IP on jo aktiivisessa käytössä, vaikka se ei suoranaisesti näy käyttäjälle. 11

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys 5. Mobile IP (RFC 3220) IP-reititys IP-osoitteen perusteella koneen osoite riippuu verkosta, jossa kone sijaitsee kun kone siirtyy toiseen verkkoon tilapäisesti, osoite ei ole enää voimassa koneelle uusi

Lisätiedot

5. Mobile IP (RFC 3220)

5. Mobile IP (RFC 3220) 5. Mobile IP (RFC 3220) IP-reititys IP-osoitteen perusteella koneen osoite riippuu verkosta, jossa kone sijaitsee kun kone siirtyy toiseen verkkoon tilapäisesti, osoite ei ole enää voimassa koneelle uusi

Lisätiedot

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys Mobile IP IP-reititys IP-osoitteen perusteella koneen osoite riippuu verkosta, jossa kone sijaitsee kun kone siirtyy toiseen verkkoon tilapäisesti, osoite ei ole enää voimassa koneelle uusi osoite tässä

Lisätiedot

IP-reititys IP-osoitteen perusteella. koneelle uusi osoite tässä verkossa?

IP-reititys IP-osoitteen perusteella. koneelle uusi osoite tässä verkossa? Mobile IP IP-reititys IP-osoitteen perusteella koneen osoite riippuu verkosta, jossa kone sijaitsee kun kone siirtyy toiseen verkkoon tilapäisesti, osoite ei ole enää voimassa koneelle uusi osoite tässä

Lisätiedot

Monilähetysreititys (multicast routing)

Monilähetysreititys (multicast routing) Monilähetysreititys (multicast routing) Ongelma: Reitittimien on kyettävä rakentamaan optimaaliset reitit ryhmän kaikille vastaanottajille kun mikä tahansa kone voi toimia lähettäjänä ryhmään voi kuulua

Lisätiedot

Monilähetysreititys (multicast routing)

Monilähetysreititys (multicast routing) Monilähetysreititys (multicast routing) Ongelma: Reitittimien on kyettävä rakentamaan optimaaliset reitit ryhmän kaikille vastaanottajille kun mikä tahansa kone voi toimia lähettäjänä ryhmään voi kuulua

Lisätiedot

Liikkuvuudenhallinta Mobile IP versio 6 - protokollalla

Liikkuvuudenhallinta Mobile IP versio 6 - protokollalla Liikkuvuudenhallinta Mobile IP versio 6 - protokollalla Mikko Merger Valvoja: Professori Jorma Jormakka Ohjaaja: TkL Markus Peuhkuri TKK/Tietoverkkolaboratorio 1 Sisällysluettelo Tavoitteet IEEE 802.11

Lisätiedot

Lisää reititystä. Tietokoneverkot 2009 (4 op) Syksy Futurice Oy. Lisää reititystä. Jaakko Kangasharju

Lisää reititystä. Tietokoneverkot 2009 (4 op) Syksy Futurice Oy. Lisää reititystä. Jaakko Kangasharju Tietokoneverkot 2009 (4 op) jaakko.kangasharju@futurice.com Futurice Oy Syksy 2009 (Futurice Oy) Syksy 2009 1 / 39 Sisältö 1 2 (Futurice Oy) Syksy 2009 2 / 39 Sisältö 1 2 (Futurice Oy) Syksy 2009 3 / 39

Lisätiedot

Lisää reititystä. Tietokoneverkot 2008 (4 op) Syksy Teknillinen korkeakoulu. Lisää reititystä. Jaakko Kangasharju

Lisää reititystä. Tietokoneverkot 2008 (4 op) Syksy Teknillinen korkeakoulu. Lisää reititystä. Jaakko Kangasharju Tietokoneverkot 2008 (4 op) jkangash@cc.hut.fi Teknillinen korkeakoulu Syksy 2008 (TKK) Syksy 2008 1 / 39 Sisältö 1 2 (TKK) Syksy 2008 2 / 39 Sisältö 1 2 (TKK) Syksy 2008 3 / 39 iksi monilähetys? : saman

Lisätiedot

Yksi puu koko ryhmälle

Yksi puu koko ryhmälle Monilähetysreititys (multicast routing) Ongelma: Reitittimien on kyettävä rakentamaan optimaaliset reitit ryhmän kaikille vastaanottajille kun mikä tahansa kone voi toimia lähettäjänä ryhmään voi kuulua

Lisätiedot

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Tietoliikennetekniikka. Tutkintotyö. Jari Kuusisto. MOBILE IPv6

TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Tietoliikennetekniikka. Tutkintotyö. Jari Kuusisto. MOBILE IPv6 TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Tutkintotyö MOBILE IPv6 Työn valvoja Tampere 2006 Yliopettaja Jorma Punju TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ Tekijä: Työn nimi: Mobile IPv6 Päivämäärä: 23. huhtikuuta,

Lisätiedot

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol)

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

3. IP-kerroksen muita protokollia ja

3. IP-kerroksen muita protokollia ja 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

Piiponniemi Petri. Mobiili-IP

Piiponniemi Petri. Mobiili-IP Piiponniemi Petri Mobiili-IP Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2012 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Ylivieskan yksikkö Koulutusohjelma Tietotekniikan

Lisätiedot

Reititys 3. Multihoming, liikkuvuudenhallinta ja vielä vähän muutakin reitityksestä. luvut 18 ja verkkolähteet

Reititys 3. Multihoming, liikkuvuudenhallinta ja vielä vähän muutakin reitityksestä. luvut 18 ja verkkolähteet Reititys 3 Multihoming, liikkuvuudenhallinta ja vielä vähän muutakin reitityksestä luvut 18 ja verkkolähteet 1 Luennon sisältö Multihoming moniliitännäinen? monikotinen? H R Mobile IP Ad Hoc -verkot (MANET)

Lisätiedot

Tällä kerralla esitellään. Uutuudet. Reaaliaikainen tiedonsiirto. Äänen ja videon siirto. Session Initiation Protocol (SIP) IP-puhelin

Tällä kerralla esitellään. Uutuudet. Reaaliaikainen tiedonsiirto. Äänen ja videon siirto. Session Initiation Protocol (SIP) IP-puhelin Tällä kerralla esitellään Uutuudet Tosiaikapalvelut Liikkuvuus Voice over IP Palvelunlaatu Mobile IP Ad Hoc -verkot Äänen ja videon siirto Ääni muutetaan digitaaliseen muotoon Säännöllisin väliajoin otetut

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely Dynamo-Sovellusprojekti Vaatimusmäärittely Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 0.2 Julkinen 19.10.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone

Tietokone. Tietokone ja ylläpito. Tietokone. Tietokone. Tietokone. Tietokone ja ylläpito computer = laskija koostuu osista tulostuslaite näyttö, tulostin syöttölaite hiiri, näppäimistö tallennuslaite levy (keskusyksikössä) Keskusyksikkö suoritin prosessori emolevy muisti levy Suoritin

Lisätiedot

Multihoming ja liikkuvuudenhallinta

Multihoming ja liikkuvuudenhallinta Multihoming ja liikkuvuudenhallinta Matti Siekkinen 21.2.2012 Lähteet: Sanna Suorannan edellisten vuosien materiaali. Nick Feamster: CS 7260 (2007) Miika Komu: HIP (110.5111, 2011) etc. 23.9.2010 1 Luennon

Lisätiedot

Luennon runko. TLT-2600 Verkkotekniikan jatkokurssi. DNS: nimestä osoitteeksi. DNS: nimestä osoitteeksi (2)

Luennon runko. TLT-2600 Verkkotekniikan jatkokurssi. DNS: nimestä osoitteeksi. DNS: nimestä osoitteeksi (2) Luennon runko TLT-2600 Verkkotekniikan jatkokurssi :n DNS, reititys ja siirtymävaiheen tekniikat DNS ja reititys Nimestä -osoitteeksi, -osoitteesta nimeksi: AAAA ja perinteinen dotted-decimal Reititysprotokollien

Lisätiedot

Turvallisuus verkkokerroksella

Turvallisuus verkkokerroksella Turvallisuus verkkokerroksella IPsec Authentication Header ( AH) -protokolla Encapsulation Security Payload (ESP) -protokolla ennen käyttöä on luotava kommunikoivien koneiden välille turvasopimus SA (Security

Lisätiedot

Turvallisuus verkkokerroksella

Turvallisuus verkkokerroksella Turvallisuus verkkokerroksella IPsec Authentication Header ( AH) -protokolla Encapsulation Security Payload (ESP) -protokolla ennen käyttöä on luotava kommunikoivien koneiden välille turvasopimus SA (Security

Lisätiedot

AH-otsake. Turvallisuus verkkokerroksella. AH-otsake. AH-otsake. ESP-otsake. IP-otsake

AH-otsake. Turvallisuus verkkokerroksella. AH-otsake. AH-otsake. ESP-otsake. IP-otsake Turvallisuus verkkokerroksella IPsec Authentication Header ( AH) -protokolla Encapsulation Security Payload (ESP) -protokolla ennen käyttöä on luotava kommunikoivien koneiden välille turvasopimus SA (Security

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

Osoitemanipulaation syitä. Miten? Vaihtoehtoja. S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut.

Osoitemanipulaation syitä. Miten? Vaihtoehtoja. S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut. Lic.(Tech.) Marko Luoma (1/33) Lic.(Tech.) Marko Luoma (2/33) Osoitemanipulaation syitä S 38.192 Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut Verkossa käytetään lokaaleja

Lisätiedot

ITKP104 Tietoverkot - Teoria 3

ITKP104 Tietoverkot - Teoria 3 ITKP104 Tietoverkot - Teoria 3 Ari Viinikainen Jyväskylän yliopisto 5.6.2014 Teoria 3 osuuden tärkeimmät asiat kuljetuskerroksella TCP yhteyden muodostus ja lopetus ymmärtää tilakaavion suhde protokollan

Lisätiedot

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S INTERNET-yhteydet IP-osoite IP-osoitteen tarkoituksena on yksilöidä laite verkossa. Ip-osoite atk-verkoissa on sama kuin puhelinverkossa puhelinnumero Osoite on muotoa xxx.xxx.xxx.xxx(esim. 192.168.0.1)

Lisätiedot

Uutuudet. Tosiaikapalvelut Liikkuvuus. Sanna Liimatainen T Tietokoneverkot

Uutuudet. Tosiaikapalvelut Liikkuvuus. Sanna Liimatainen T Tietokoneverkot Uutuudet Tosiaikapalvelut Liikkuvuus 1 Tällä kerralla esitellään Voice over IP Palvelunlaatu Mobile IP Ad Hoc -verkot 2 Äänen ja videon siirto Ääni muutetaan digitaaliseen muotoon Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

Kysymykset, vastaukset ja tarjouspyynnön tarkennukset

Kysymykset, vastaukset ja tarjouspyynnön tarkennukset 1 (8) Sauli Kleemola / SK 18.4.2016 Kysymykset, vastaukset ja tarjouspyynnön tarkennukset HUOM! Sisältää olennaisia tarjouspyynnön täsmennyksiä ja tarkennuksia. 1) G20: Yksittäisen WLAN-kontrollerin kapasiteetti

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Testausraportti. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Testausraportti. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Testausraportti Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 0.2 Julkinen 12.11.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

Osoitemanipulaation syitä. Osoitemanipulaation syitä. Miten? S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut

Osoitemanipulaation syitä. Osoitemanipulaation syitä. Miten? S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut Lic.(Tech.) Marko Luoma (1/31) Lic.(Tech.) Marko Luoma (2/31) Osoitemanipulaation syitä S 38.192 Verkkopalvelujen tuotanto Luento 4: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut IPv4 osoiteavaruus on loppumassa

Lisätiedot

Chapter 4 Network Layer

Chapter 4 Network Layer Chapter 4 Network Layer A note on the use of these ppt slides: We re making these slides freely available to all (faculty, students, readers). They re in PowerPoint form so you can add, modify, and delete

Lisätiedot

Miksi? Miksi? Miten? S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 2: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut. Internet

Miksi? Miksi? Miten? S Verkkopalvelujen tuotanto Luento 2: Verkko osoitteiden manipulaatiopalvelut. Internet Lic.(Tech.) Marko Luoma (1/31) Lic.(Tech.) Marko Luoma (2/31) Miksi? S38.192 Verkkopalvelujen tuotanto Luento 2: Verkkoosoitteiden manipulaatiopalvelut Ongelma: A,B ja C luokkiin perustuva osoitejako johti

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Vaatimusmäärittely Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 0.1 Julkinen 11.10.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Testaussuunnitelma Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 0.3 Julkinen 16.11.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

TW- LTE REITITIN: GRE- OHJEISTUS

TW- LTE REITITIN: GRE- OHJEISTUS TW- LTE REITITIN: GRE- OHJEISTUS GRE- yhteys kahden laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset IP- osoitteet (esimerkiksi Soneran opengate-

Lisätiedot

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys Jyrki Soini TeliaSonera 1 IPv6 toimi nyt IPv4 osoitteet loppumassa hyvää vauhtia keskusvarasto (IANA) jakoi viimeiset osoitelohkot 3.2.2011 RIPE arvioi

Lisätiedot

Tomi Stolpe Versio 20070528 ALI- JA YLIVERKOTTAMINEN. Esim. C-luokan verkko 194.240.186.0 on aliverkotettu, 3 bittiä käytetty Aliverkottamiseen.

Tomi Stolpe Versio 20070528 ALI- JA YLIVERKOTTAMINEN. Esim. C-luokan verkko 194.240.186.0 on aliverkotettu, 3 bittiä käytetty Aliverkottamiseen. ALIVERKOTTAMINEN 1. Esim. C-luokan verkko 194.240.186.0 on aliverkotettu, 3 bittiä käytetty Aliverkottamiseen. IP-osoitteiden 3 ensimmäistä numeroa pysyvät aina samana ja sen takia tarkastellaan IP-osoitteen

Lisätiedot

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros)

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros) Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 5: (ISO/OSI-malli: Verkkokerros, TCP/IP-malli: internet-kerros) Tämän harjoituksen tarkoituksena on tutustua IP-protokollaan. Kertausta - Harjoitus 4: Erään sovelluksen

Lisätiedot

TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4. - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps

TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4. - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps TW-EA510v4 TW-EA510 VERSIO 4 - Ulkoinen ADSL-modeemi, kytkin, palomuuri, WLAN-tukiasema 54 Mb, VPN PPTP - 4 Ethernet-porttia 10/100 Mbps - Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows 95 (a, b), 98, 98SE, Me, NT4,

Lisätiedot

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua liikennettä paikalliseen verkkoon tai verkosta. Yleensä tämä tarkoittaa, että estetään liikennettä Internetistä paikallisverkkoon tai kotikoneelle.

Lisätiedot

100 % Kaisu Keskinen Diat

100 % Kaisu Keskinen Diat 100 % Kaisu Keskinen Diat 98-103 4-1 Chapter 4: outline 4.1 introduction 4.2 virtual circuit and datagram 4.3 what s inside a router 4.4 IP: Internet Protocol datagram format IPv4 addressing ICMP IPv6

Lisätiedot

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004 Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Perusteet reitittimen konfiguroinnissa IPv6-protokollapinon käyttöönotto Aivan ensimmäiseksi pitää

Lisätiedot

IPv6 - Ominaisuudet ja käyttöönotto

IPv6 - Ominaisuudet ja käyttöönotto IPv6 - Ominaisuudet ja käyttöönotto Jari Korva (jari.korva@vtt.fi) v3.2/2008-05-22 Copyright VTT Sisältö (1/2) Johdanto Mikä on Internet protokolla (IP)? Miksi IPv6? IPv6:n ominaisuudet Osoiteavaruus Verkon

Lisätiedot

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Työn tavoite Rakentaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tiloihin vikasietoinen eli redundanttinen kontrolleripohjainen

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Testaussuunnitelma Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 1.0 Julkinen 3.12.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

Liikkuvuudenhallinnan haasteita Proxy Mobile IPv6 -verkossa

Liikkuvuudenhallinnan haasteita Proxy Mobile IPv6 -verkossa Tuomas T. Rusanen Liikkuvuudenhallinnan haasteita Proxy Mobile IPv6 -verkossa Tietotekniikan pro gradu -tutkielma 5. joulukuuta 2012 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Tekijä: Tuomas T. Rusanen

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Testaussuunnitelma. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Testaussuunnitelma Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 1.1 Julkinen 11.12.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri Pikaohje Pikaohje Myyntipaketin sisältö 1. TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & palomuuri 2. AC-DC sähköverkkomuuntaja 3. RJ-11 puhelinjohto ja suomalainen

Lisätiedot

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen

Dynamo-Sovellusprojekti. Vaatimusmäärittely. Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Dynamo-Sovellusprojekti Vaatimusmäärittely Tero Hätinen Joni Purojärvi Antti Pyykkönen Versio 0.8 Julkinen 21.11.2007 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä Allekirjoitus

Lisätiedot

Verkkoinformaation välittämiseen isäntäkoneiden ja reitittimien välillä

Verkkoinformaation välittämiseen isäntäkoneiden ja reitittimien välillä 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

Sovelluskerros. Sovelluskerros. Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen kerros. Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen kerros

Sovelluskerros. Sovelluskerros. Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen kerros. Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen kerros do w hat I m ean Luennon sisältö Internet-protokolla versio 6 Comer luku 31 (vanha kirja ss. 257-278) Sovelluskerros Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen kerros IPv6 Internet Sovelluskerros

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 V2 LAITTEEN VÄLILLÄ

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 V2 LAITTEEN VÄLILLÄ TWEAV510 v2: WDSTOIMINTO KAHDEN TWEAV510 V2 LAITTEEN VÄLILLÄ Alla kaksi vaihtoehtoista ohjetta WDSverkon luomiseksi Ohje 1: WDSyhteys käyttää WPAsalausta. Tässä ohjeessa WDSyhteys toimii vain, kun tukiasema

Lisätiedot

TCP/IP-protokollapino. Verkkokerros ja Internetprotokolla. Sisältö. Viime luennolla. Matti Siekkinen

TCP/IP-protokollapino. Verkkokerros ja Internetprotokolla. Sisältö. Viime luennolla. Matti Siekkinen TCP/IP-protokollapino Matti Siekkinen T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2010 Sovelluskerros Middleware: HTTP, SSL, XML... Kuljetuskerros: TCP, UDP,... Verkkokerros: IPv4, IPv6 Linkkikerros:

Lisätiedot

Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä.

Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä. Foscam kameran etäkäyttö Etäkäyttö onnistuu kun kamera on kytketty yleisimpiin adsl- tai 3G verkkoihin. Kts. Tarkemmin taulukosta jäljempänä. Kamera sijoitetaan aina paikalliseen lähiverkkoon (LAN) jossa

Lisätiedot

Vuonimiö on pelkkä tunniste

Vuonimiö on pelkkä tunniste Reitittimelle vuo on joukko peräkkäisiä paketteja, joita tulee käsitellä tietyllä tavalla samat resurssivaraukset samat turvallisuusvaatimukset samat säännöt pakettien hävittämiseen samat etuoikeudet jonoissa

Lisätiedot

Vuonimiö on pelkkä tunniste

Vuonimiö on pelkkä tunniste Reitittimelle vuo on joukko peräkkäisiä paketteja, joita tulee käsitellä tietyllä tavalla samat resurssivaraukset samat turvallisuusvaatimukset samat säännöt pakettien hävittämiseen samat etuoikeudet jonoissa

Lisätiedot

... Laajennusotsakkeet. Reititysotsake. Vuonimiö on pelkkä tunniste. Vuonimiöiden käsittely solmuissa

... Laajennusotsakkeet. Reititysotsake. Vuonimiö on pelkkä tunniste. Vuonimiöiden käsittely solmuissa Reitittimelle vuo on joukko peräkkäisiä paketteja, joita tulee käsitellä tietyllä tavalla samat resurssivaraukset samat turvallisuusvaatimukset samat säännöt pakettien hävittämiseen samat etuoikeudet jonoissa

Lisätiedot

Future Internet. Markus Peuhkuri Funet tekniset päivät Aalto-yliopisto Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos

Future Internet. Markus Peuhkuri Funet tekniset päivät Aalto-yliopisto Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos Future Internet Funet tekniset päivät 2010 Markus Peuhkuri Aalto-yliopisto Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos 30.11.2010 Sisältö ICT SHOK Future Internet WP4: Testbed Verkkoyhdistämispalvelut

Lisätiedot

Johdanto Internetin reititykseen

Johdanto Internetin reititykseen Johdanto Internetin reititykseen IPv4, ICMP, ARP, osoitteet (Luvut 2-3 Huiteman kirjassa) Internet-1 Analyysin tasot Tuotteet Markkinat Määrittelyt, RFC, draft specifications Protokollat Periaatteet, Vaatimukset

Lisätiedot

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta WDS- VERKON RAKENTAMINEN OSA 1: JOHDANTO WDS- tekniikalla voidaan jatkaa langatonta verkkoa käyttämällä tukiasemia siltana, jolloin verkkoa

Lisätiedot

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO

TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO TW- EAV510 JA TW- LTE REITITIN: WDS- VERKKO Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla WDS- verkko luodaan 2.4G tukiasemien välillä Laite 1 (TW- EAV510 tai TW- EAV510 AC): - Tähän

Lisätiedot

Service Level Agreement. Service Level Agreement. IP verkkopalvelu. S 38.192 Verkkopalvelujen tuotanto Luento 1: Service Level Agreement

Service Level Agreement. Service Level Agreement. IP verkkopalvelu. S 38.192 Verkkopalvelujen tuotanto Luento 1: Service Level Agreement Lic.(Tech.) Marko Luoma (1/20) Lic.(Tech.) Marko Luoma (2/20) Service Level greement S 38.192 Verkkojen tuotanto Luento 1: Service Level greement Sopimus, jokaa kuvaa tuotettua a ja siitä maksettavaa korvausta

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Antti Parkkinen ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus Projektiopinnot kevät 2011 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TUTUSTUMINEN IPV6 OSOITTEISIIN

Lisätiedot

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 7: Kertaus

Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 7: Kertaus Internet ja tietoverkot 2015 Harjoitus 7: Kertaus Tämän harjoituksen tarkoituksena on hieman kerrata TCP/IP-kerrosmallin sovelluskerroksen, kuljetuskerroksen, internet-kerroksen ja siirtoyhteyskerroksen

Lisätiedot

Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn

Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn Terveydenhuollon 29. ATK-päivät Jyväskylä 25-27.5.2003 Verkostoitumisen

Lisätiedot

Internet perusteet. Analyysin tasot

Internet perusteet. Analyysin tasot Internet perusteet Internet perusteet Osoitteet IPv4 ja ICMP -protokollat ARP - Address Resolution Protocol Internet-1 Analyysin tasot Tuotteet Markkinat Määrittelyt, RFC, draft specifications Protokollat

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy

Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy Linux palomuurina (iptables) sekä squid-proxy Linux-järjestelmät Winai Prathumwong TI10HJ 06.11.2012 2 Iptables (Netfilter) Johdanto Iptables on Linux-kernelin sisäänrakennetun palomuurin, Netfilter:in

Lisätiedot

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 Tervetuloa D-Link ADSL reitittimen omistajaksi. Tämän ohjeen avulla saat reitittimesi helposti ja nopeasti toimimaan. Tämä ohje kannattaa lukea läpi

Lisätiedot

Pilvi 9.0. Arkkitehtuuri. Esimerkki arkkitehtuurit

Pilvi 9.0. Arkkitehtuuri. Esimerkki arkkitehtuurit Esimerkki arkkitehtuurit Sivu 2/8 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1. Termejä... 3 2. Web hosting ilman kuormantasausta... 4 3. Web hosting kuormatasaus ja bastion... 5 3.1.... 5 3.2. Kuvaus... 5 4.

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Verkkokerros ja Internet Protocol. kirja sivut 190-222

Verkkokerros ja Internet Protocol. kirja sivut 190-222 Verkkokerros ja Internet Protocol kirja sivut 190-222 Verkkokerros Internet-protokolla (IP) toteuttaa verkkokerroksen Tietoliikennepaketit välitetään erilaisten fyysisten kerrosten ylitse koneelta koneelle

Lisätiedot

Kuljetus- ja verkkokerrokset. Jyry Suvilehto T-110.1100 Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2011

Kuljetus- ja verkkokerrokset. Jyry Suvilehto T-110.1100 Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2011 Kuljetus- ja verkkokerrokset Jyry Suvilehto T-110.1100 Johdatus tietoliikenteeseen ja multimediatekniikkaan kevät 2011 Luennon sisältö 1. Johdantoa Kertaus, motivointi Yhteys, yhteydettömyys Best effort

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS Esimerkki 1: L2TP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: L2TP- yhteys TW- EAV510/TW- EAV510 AC ja Windows 8/8.1 koneen välillä Esimerkki

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: GRE- OHJEISTUS GRE- yhteys kahden laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTE- verkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset IP- osoitteet (esimerkiksi Soneran

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

Johdanto Internetin reititykseen

Johdanto Internetin reititykseen Johdanto Internetin reititykseen Internet architecture IPv4, ICMP, ARP Addressing, routing principles (Luvut 2-3 Huiteman kirjassa) Internet-1 Internet Architecture Principles End-to-end principle All

Lisätiedot

Kytkimet, reitittimet, palomuurit

Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkin (ja hubi): kaikki liikenne välitetään kaikille samaan kytkimeen kytketyille koneille suoraan, ei tarvitse omaa IP-osoitetta Reititin: ohjaa liikennettä verkkoalueiden

Lisätiedot

Diplomityöseminaari 21.5.2002

Diplomityöseminaari 21.5.2002 Diplomityöseminaari.5. Nimi: Aihe: Valvoja: Ohjaaja: Teettäjä: Leimakytkentää hyödyntävien virtuaaliverkkojen vertailu Prof. Raimo Kantola DI Jarno Salmela Sonera Oyj.5. Diplomityöseminaari Esityksen rakenne

Lisätiedot

T Harjoitustyöluento

T Harjoitustyöluento 29. syyskuuta 2010 Luennon sisältö 1 2 3 Simulaatiopalvelin Moodle Harjoitustyön demoaminen 4 Aikataulu Kysyttävää? Harjoitustyössä toteutetaan ohjelma, joka simuloi reititintä: ohjelma vastaanottaa reititysdataa

Lisätiedot

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje

Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Salatun sähköpostipalvelun käyttöohje Lappeenrannan teknillinen yliopisto tarjoaa henkilökunnalle käyttöön salatun sähköpostipalvelun. Salattu sähköposti on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa, joissa

Lisätiedot

T Tietokoneverkot

T Tietokoneverkot , TkL Opettava tutkija, TML, HUT 1 Tämän kurssin sisältö TCP/IP-verkot ja niiden toiminta Turvallisuusominaisuudet Verkkosovellusten suunnittelu ja ohjelmointi 2 Tietoa tästä kurssista news://news.tky.hut.fi/opinnot.tik.tietokoneverkot

Lisätiedot

Opas vuoden 2019 maailmanlaajuisen vuosikonferenssin lippujen lunastamisesta

Opas vuoden 2019 maailmanlaajuisen vuosikonferenssin lippujen lunastamisesta Opas vuoden 2019 maailmanlaajuisen vuosikonferenssin lippujen lunastamisesta Johdanto Arvoisat pätevöityneet jäsenet ja vieraat, tässä viestissä kerromme, miten kannustinmatkojen liput lunastetaan. Luethan

Lisätiedot

Siltojen haitat. Yleisesti edut selvästi suuremmat kuin haitat 2/19/2003 79. Kytkin (switch) Erittäin suorituskykyisiä, moniporttisia siltoja

Siltojen haitat. Yleisesti edut selvästi suuremmat kuin haitat 2/19/2003 79. Kytkin (switch) Erittäin suorituskykyisiä, moniporttisia siltoja Siltojen haitat sillat puskuroivat ja aiheuttavat viivettä ei vuonsäätelyä => sillan kapasiteetti voi ylittyä kehysrakenteen muuttaminen => virheitä jää havaitsematta Yleisesti edut selvästi suuremmat

Lisätiedot

Internet-protokolla versio 6. Miksi vaihtaa? Luennon sisältö. Comer luku 31, 30 (vanha kirja ss. 257-278+...) Internet Protocol (IPv6)

Internet-protokolla versio 6. Miksi vaihtaa? Luennon sisältö. Comer luku 31, 30 (vanha kirja ss. 257-278+...) Internet Protocol (IPv6) Internet-protokolla versio 6 Sovelluskerros Sovelluskerros Comer luku 31, 30 (vanha kirja ss. 257-278+...) Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros IPv6 Kuljetuskerros Verkkokerros Linkkikerros Fyysinen

Lisätiedot

Reititys 3 9/20/11. Luennon sisältö. Multihoming. Liikkuvuus ja saavutettavuus. Multihoming moniliitännäinen? monikotinen?

Reititys 3 9/20/11. Luennon sisältö. Multihoming. Liikkuvuus ja saavutettavuus. Multihoming moniliitännäinen? monikotinen? Luennon sisältö eititys 3 Multihoming, liikkuvuudenhallinta ja muuta vielä reitityksestä luvut 18 ja verkkolähteet Multihoming moniliitännäinen? monikotinen? Mobile IP Ad oc -verkot (MANET) GW MN MN CN

Lisätiedot

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön Siirtyminen yhteyskäytäntöön SimuNet loppuseminaari 7.12.2011 Vesa Kankare 7.12.2011 1 Agenda Taustaa Miksi Muutoksen vaikutukset verkoille operaattori ja yritysnäkökulma SimuNet 7.12.2011 2 IPv4 IPv4

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

Opinnäytetyön loppuseminaari

Opinnäytetyön loppuseminaari Opinnäytetyön loppuseminaari 19.4.2011 Opinnäytetyön nimi: Palomuurien IPv6-migraatio Riku Leinonen TI07TIVE Toimeksiantaja yritys: Optimiratkaisut Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Työ liittyy hankkeeseen:

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla Laite 1 TW- EAV510 v2: - Tähän laitteeseen tulee ulkoverkon

Lisätiedot

Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne

Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne Nebula pilvi 9.0 saatavuusalueiden välinen verkkoliikenne Sivu 2/9 1. Sisällysluettelo 2. Esipuhe 3 2.1. Saatavuusalueet 3 2.1.1. Taustaverkko missä instanssit ovat suoraan fyysisellä liitännällä kiinni

Lisätiedot

Langaton Tampere yhteisötukiaseman liittäminen

Langaton Tampere yhteisötukiaseman liittäminen Sivu 1/7 Langaton Tampere yhteisötukiaseman liittäminen Tässä ohjeessa kerrotaan, miten rekisteröit tukiaseman Yrityksen Tunnistuspalveluun sekä miten teet tukiaseman asetukset. Ohje on tarkoitettu yhteisötukiaseman

Lisätiedot

T-110.4100 Tietokoneverkot : Reititys sisäverkossa

T-110.4100 Tietokoneverkot : Reititys sisäverkossa T-110.4100 Tietokoneverkot : Reititys sisäverkossa Teemu Kiviniemi Funet-verkko CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Luento pohjautuu Sanna Suorannan aiempaan materiaaliin. 7.2.2012 Luennon sisältö Reititys

Lisätiedot

1 NETIKKA PUHENETTI -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2. 2 Palvelut...4. 3 Käyttö...5. 4 Yleisimmät ongelmat...11. 5 Yhteystietoja...

1 NETIKKA PUHENETTI -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2. 2 Palvelut...4. 3 Käyttö...5. 4 Yleisimmät ongelmat...11. 5 Yhteystietoja... 1 (13) 1 -PALVELUIDEN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE...2 1.1 Yleistä...2 1.2 Siirtyminen perinteisestä lankaliittymästä VoIP-palvelun käyttäjäksi...2 1.3 Paletti...2 1.4 NAT...2 1.5 FAX- ja muut erikoislaitteet...3

Lisätiedot

Internet Protocol version 6. IPv6

Internet Protocol version 6. IPv6 Internet Protocol version 6 IPv6 IPv6 Osoiteavaruus 32-bittisestä 128-bittiseksi Otsikkokentässä vähemmän kenttiä Lisäominaisuuksien määritteleminen mahdollista Pakettien salaus ja autentikointi mahdollista

Lisätiedot