Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7"

Transkriptio

1 SYKSY / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 Puhtaat kädet pelastavat s. 2 3 NEPAL: Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7

2 2 PATRIK JANSSON PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Puhdasta vettä pieniin ja suuriin tarpeisiin Puhtaan veden puute on joskus varsin helposti ratkaistavissa. Itselläni on tällainen kokemus muutamasta Afrikan maasta, joissa lähteitä ja puroja puhdistettiin ja suojattiin kyläläisten käyttöön hyvin perinteisin tavoin. Veden juomakelpoisuus taattiin puhdistamalla lähde ja laittamalla siihen sementtikansi ja käsipumppu. Eläimiä varten lähteestä ohjattiin vettä erillisellä putkella alemmaksi kaivettuun kuoppaan. Kyläläiset koulutettiin pumpun käyttöön ja kyläkomitea valitsi pumpulle vastuuhenkilön. Hän sai haltuunsa pienen varaosapaketin. Kyläkomitea määritti kaivon käytölle maksun, jolla kerättiin varakassa kaivon ylläpitoon. Maksun piti olla niin pieni, ettei se ollut esteenä veden hakemiselle. Katastrofitilanteissa tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Näin sellaisen Indonesiassa. Tsunami oli lennättänyt puhdistamolautan maalle kauas rannasta. Lautta törrötti keskellä kylää enemmän ja vähemmän tuhoutuneiden asumusten seassa. Suuri yritys tuli apuun ja korjautti laitteet UNICEFin käyttöön. Kun vierailin paikalla muutama kuukausi katastrofin jälkeen, kylän keskellä seisova möhkäle puhdisti vettä ihmiselle päivittäin. Puhtaat kädet pelastavat Sikainfluenssa nosti meillä kansalliseen keskusteluun sen, minkä päiväkotilapset ovat tienneet jo kauan käsienpesulla on väliä. Aikuisten hamstratessa käsidesi-pulloja kauppojen hyllyiltä pikkuisemme pesevät kädet saippualla aina ennen ruokailua sekä aina vessassa käytyään. Malli, joka jokaisen aikuisenkin kannat taisi omaksua. Kesällä nimittäin ilmestyi pikkuuutinen erään baaritiskin napostelupähkinäkulhosta. Tutkittaessa siitä oli löytynyt uloste peräisiä jätöksiä, joissa oli yli 20 ihmisen dna:ta. Ripuli on hengenvaarallinen Kehitysmaissa käsienpesu voi merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä. Huonon hygienian ja likaisen veden aiheuttama ripuli tappaa 4500 lasta päivässä enemmän kuin aids, malaria ja tuhkarokko yhteensä. Pesemällä kädet saippualla voitaisiin pelastaa puolet ripuliin menehtyvistä pikku lapsista ja hillitä myös muiden tautien leviämistä. Yksinkertaisuudestaan huolimatta käsienpesu on monissa maissa yhä harvinainen käytäntö. Tilanteen korjaamiseksi UNICEF yhteistyökumppaneineen järjesti vuosi sitten ensimmäisen Maailman käsienpesupäivän, jonka aikana yli 70 maassa järjestettiin tiedotuskampanjoita, tapahtumia ja tietoiskuja käsienpesun edistämiseksi. Julkaisija: Suomen UNICEF ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Karolina Roiha, Minna Karvinen, Sari Saraste KANSIKUVA UNICEF/ BENIN: Pikkutyttö puristaa ylpeänä koululaukkuaan UNICEFin tukeman koulun ulkopuolella Pobén kaupungissa. UNICEFin ja sen kumppaneiden ansiosta koulumaksut on poistettu Beninissä ja yhä useampi lapsi pääsee kouluun. Valmistettu UPM:n toimittamasta paperista, jolle on myönnetty Euroopan unionin Ympäristömerkki, rek.nro FI/11/1. UNICEF/NYHQ /GIACOMO PIROZZI Suomen UNICEF, Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) , fax (09)

3 UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY 3 10-vuotias Lu Thi Dung (toinen oikealta) luokkatovereineen pesee kätensä vedellä ja saippualla Ban Phon ala-asteella Pohjois-Vietnamissa. UNICEFin tukema koulu panostaa normaalien oppiaineiden lisäksi hygieniakasvatukseen. Tieto kulkee koulusta kotiin Tietoiskuja järjestettiin mm. neuvoloissa ja kouluissa. Koulu on mainio paikka kertoa käsienpesusta, sillä lapsi kertoo oppimastaan myös kotona. Kuten 7-vuotias tšadilainen Mohamed. Joskus meiltä on saippua loppu, kun äitini on käyttänyt kaiken vaatteidemme pesuun, Mohamed kertoo. Mutta minäpä tiedän, mitä silloin pitää tehdä, hän jatkaa ylpeänä. Opettajani neuvoi, että minun pitää hieroa käteni kunnolla tuhkalla ja sitten huuhtoa vedellä. UNICEFin tuella Mohamedin kouluun on saatu vettä ja vessat ja opetuksessa käydään läpi puhtauteen ja siisteyteen liittyviä asioita. Veden ja vessojen saatavuus vaikuttavat ratkaisevasti opetukseen osallistumiseen. Vesipiste riittävän lähellä kotia vapauttaa tytöt vedenhakumatkoilta koulunpenkille. Veden ja vessan olemassaolo koulussa parantaa myös lasten terveydentilaa ja oppimista sekä vähentää koulun keskeyttämistä. UNICEF onkin ryhtynyt edistämään erityisesti nk. WASH in schools ohjelmaa, eli vesipisteen ja vessojen rakentamista jokaisen koulun yhteyteen. Maailman käsienpesupäivä vietettävän päivän tavoitteena on levittää kulttuuria, jossa kädet pestään saippualla; kertoa, mitä hyötyä käsienpesusta saippualla on sekä seurata eri maiden käsienpesutilannetta. Päivän mottona on: Puhtaat kädet pelastavat ihmishenkiä. UNICEFin lisäksi tempauksen taustajoukoista löytyy laaja joukko erilaisia vaikuttajia hallituksista kansalaisjärjestöihin ja yrityksiin. Katso teemavideo osoitteessa Osaatko sinä pestä kädet? Tiedätkö, miten kädet pitäisi pestä, että ne varmasti puhdistuvat taudinaiheuttajista? Kädet tulee ensin kastella, sitten saippuoida ja hangata huolellisesti, myös kämmenselkä, sormien välit ja etenkin kynnenaluset, vähintään 20 sekunnin ajan. Sitten huuhdellaan mieluiten juoksevan veden alla ja kuivataan puhtaalla pyyhkeellä. Jollei sellaista ole, kädet heilutellaan kuivaksi ilmassa.

4 4 Uutisia ma UNICEF/NYHQ /ALISON PARKER UNICEF toimii kaik Tässä muutama esimerkki työstä Kaikki tämä ja paljon muu lahjoittajiem GAMBIA: Salli minun valita aviomieheni sen jälkeen kun olen täyttänyt 18 vuotta. UNICEF, Gambian hallitus ja kansalaisjärjestö Tostan kampanjoivat yhteisvoimin nuorten tyttöjen naittamista vastaan. Lähes puolet gambialaisista tytöistä naitetaan alle 18-vuotiaina. Tilanne on kuitenkin muuttumassa parempaan päin, sillä kuluneena vuonna useat kylät ovat yhteistuumin kieltäneet nuorten tyttöjen naittamisen ja myös ympärileikkauksen. UNICEF/NYHQ /KUN LI ZIMBABWE: Lapsi saa suun kautta annettavan poliorokotteen Masvingon provinssissa Kaakkois-Zimbabwessa. Kuluvan vuoden kesäkuussa UNICEF yhteistyökumppaneineen toteutti maassa mittavan rokotuskampanjan, jonka aikana rokotettiin lähes kaksi miljoonaa lasta. Tuhannet terveydenhoitajat ja koulutetut vapaaehtoiset rokottivat lapset tuberkuloosia, tuhkarokkoa, kurkkumätää, hinkuyskää, B-hepatiittia ja poliota vastaan. UNICEF/NYHQ /GIACOMO PIROZZI MADAGASKAR: Tyttö ja poika ratkaisevat yhdessä tehtävää esikoulussa Itasyn alueella Madagaskarissa. Saarivaltio on kuluneena vuonna kärsinyt kuivuudesta, pyörremyrskyistä ja poliittisista levottomuuksista, joiden seurauksena lasta on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin. UNICEF on perustanut lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset saavat toipua traumaattisista kokemuksistaan.

5 5 ailmalta ialla maailmassa. mme maailman lasten hyväksi. ta hyvää on saatu aikaan me tuella. UNICEF/AFGA /SHEHZAD NOORANI AFGANISTAN: Tytöt pelaavat jalkapalloa välitunnilla pienessä Burshasoonin kylässä. Kylässä on upouusi alaaste, jonka ansiosta lasten koulumatkat ovat lyhentyneet ja yhä useampi lapsi pääsee kouluun. UNICEF tukee koulua toimittamalle lapsille koulutarvikkeita ja kouluttamalla opettajia. UNICEF/NYHQ /MARTA RAMONEDA UNICEF/NYHQ /SHEHZAD NOORANI PAKISTAN:Tyttö lukee ääneen luokan edessä UNICEFin tukemassa koulussa Luoteisprovins sissa. Poliittinen tilanne on rauhoittunut ja alueen koulut ovat jälleen avanneet ovensa. UNICEF tukee jälleenrakennusta ja pyrkii saamaan kaikki lapset mahdollisimman pian takaisin koulunpenkille. BANGLADESH: Ravintoneuvoja Jharna Begum kertoo Madanpurin kylän äideille oikeanlaisen ravinnon merkityksestä. Yksipuolisesta ravinnosta johtuva hivenaineiden puutos ja sen aiheuttama anemia ovat Bangladeshissa yleisiä ongelmia. Yli 40 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista on aliravittuja. UNICEF jakaa köyhille perheille hivenaineita ja tiedottaa monipuolisen ravinnon tärkeydestä.

6 6 Miksi tytöt lähtevät sotimaan? Tämä oli pääkysymykseni, kun lähdin Nepalin maaseudulle keväällä Olin työskennellyt Nepalin UNICEFissa lähes kolmen vuoden ajan sisällissodan loppumisen ja rauhansopimuksen syntymisen aikoihin. Olin seurannut läheltä UNICEFin työtä lapsisotilaiden kuntouttamiseksi ja kotouttamiseksi. UNICEFin työntekijät vierailivat sotilasleireissä varmistamassa sotilaiden ikiä ja pyrkivät vaikuttamaan lapsisotilaiden vapauttamisen puolesta. UNICEF ja sen yhteistyökumppanit olivat myös perustaneet vastaanottokeskuksia ympäri maata vapautettujen lapsisotilaiden tukemiseksi. Jatko-opiskelu antoi minulle mahdollisuuden astua työtehtävieni ulkopuolelle ja arvioida lapsisotilaiden kuntoutusta ulkopuolisena tutkijana. Olin erityisen kiinnostunut siitä, huomioidaanko kuntoutuksessa tyttösotilaiden erityistarpeet ja mitkä olivat ne olosuhteet, jotka saivat tyttölapsen jättämään kaiken taakseen ja liittymään aseelliseen ryhmittymään. Nepalissa köyhien perheiden tytöt joutuvat auttamaan vanhempiaan kotija peltotöissä huomattavasti useammin kuin pojat. Kun perheen taloudellinen tilanne heikkenee, tytöt joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin, sillä koulutuksen ajatellaan olevan tärkeämpää pojille. Köyhien perheiden tytöt usein myös naitetaan hyvin nuorina, osittain perheen taloudellisen taakan helpottamiseksi. Tyttöjen naimisiinmenoon kohdistuu siis suuria odotuksia, onhan heidän tulevaisuutensa paljolti riippuvainen avioliiton tuomasta turvasta. Siksi tuntuikin varsin radikaalilta, että niin moni tyttö oli valmis liittymään maolaisiin. Paitsi että he vaaransivat henkensä menemällä sotaan, he myös laittoivat koko tulevaisuutensa vaakalaudalle. Maolaisten riveissä palvelleet tytöt koettiin epäpuhtaiksi, mikä heikensi heidän mahdollisuuttaan löytää sopiva aviomies. Kun aloitin tutkimukseni, maolaiset eivät vielä olleet virallisesti vapauttaneet riveissään olleita lapsisotilaita. Monet lapsisotilaista odottivat sotilasleireillä kohtalonsa selviämistä. Maolaiset olivat antaneet suostumuksena lapsisotilaiden vapauttamiseen rauhansopimuksen synnyn yhteydessä vuonna 2006, mutta pitivät tyttöjä yhä riveissään poliittisista syistä. Haastatellakseni maolaisten riveissä palvelleita tyttöjä minun piti siis löytää sellaisia tyttöjä, jotka olivat onnistuneet neuvottelemaan itsensä vapaiksi. Tehtävä oli melko haasteellinen. Oli ensiarvoisen tärkeää taata tyttöjen turvallisuus ja anonymiteetti kaikissa olosuhteissa. Paikallisten, lapsisotilaiden hyväksi työskentelevien järjestöjen avulla löysin lopulta kymmenen tyttöä haastateltavaksi. Syyt maolaisiin liittymiselle vaihtelivat haastattelemieni tyttöjen keskuudessa, mutta yhteisiäkin tekijöitä löytyi. Niitä olivat turvallisuuden puute ja köyhyys. Monet haastattelemistani tytöistä olivat joutuneet keskeyttämään koulun- Koulutus on paras suoja hyväksikäyttöä vastaan.

7 7 käynnin, koska sisällissota oli ajanut perheet taloudelliseen ahdinkoon. Jotkut tytöistä olivat kohdanneet ahdistelua armeijan taholta. Yleisesti ottaen lähes jokainen haastattelemistani tytöistä oli kokenut, että maolaisiin liittyminen parantaisi jollain tasolla Intia hänen elämäntilannettaan. Tytöt olivat menettäneet uskonsa siihen, että yhteiskunta pystyisi huolehtimaan heistä. Tyttöjen vahvuus teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Traumaattisista kokemuksista huolimatta he jaksoivat uskoa tulevaisuuteen. Kotouttamisohjelman kautta tytöt saivat mahdollisuuden joko koulunkäyntiin tai ammatilliseen koulutukseen. Osa tytöistä sai pienen alkupääoman oman yrityksen perustamista varten. Monet tytöistä saivat myös psykologista tukea selvitäkseen rankoista kokemuksista. Tutkimusta tehdessäni näin, miten suuresti kotouttamisohjelma helpotti tyttöjen paluuta takaisin yhteisöidensä pariin. Ilman sitä paluu olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, sillä aseellisissa ryhmittymissä palvelleet tytöt kohtaavat usein syrjintää ja epäluuloa. Vieläkin selkeämmin minulle kirkastui UNICEFin perustyön merkitys lasten koulutuksen, terveydenhuollon ja suojelun siis lapsen oikeuksien parissa. Lapsen oikeuksien toteutuminen on ensiarvoisen tärkeää ja ainoa keino ehkäistä lasten hyväksikäyttöä. Kun lapsen oikeudet toteutuvat, harva lapsi tarttuu aseeseen elämänlaatunsa parantamiseksi. Nepal Pakistan Kathmandu Intia Kiina NEPAL Bhutan Bangaladesh Pinta-ala: km² Asukasluku: Pääkaupunki: Kathmandu Kielet: Nepalin kieli ja lukuisat paikalliskielet BKT/as: 340 US$ Eliniänodote: 64 vuotta Lukutaito: 57 % Naapurimaat: Kiina ja Intia (Luvut vuodelta 2007, lähde: The State of the World s Children 2009) Burma Nepalin kymmenen vuotta kestänyt sisällissota monarkistisen hallituksen ja kommunististen maolaississien välillä päättyi rauhansopimukseen vuonna Nepal julistettiin tasavallaksi vuonna Kuka on lapsisotilas? Lapsisotilas on alle 18-vuotias lapsi, joka on joko pakotettuna tai vapaaehtoisesti liittynyt armeijaan tai aseelliseen ryhmittymään. Lapsia käytetään konfliktitilanteissa paitsi sotilaina, myös vakoojina, viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, kantajina, palvelijoina ja seksiorjina. Lapsisotilaita eivät siis ole vain ne lapset, jotka kantavat asetta. Lapsen oikeuksien erityisasiantuntija Tanja Suvilaakso työskenteli Nepalin UNICEFissa vuosina Hän palasi Nepaliin lyhyen tauon jälkeen vuonna 2008 tutkimaan lapsisotilaiden kotouttamista. Tällä hetkellä Suvilaakso työskentelee Suomen UNICEFissa. Lapsen oikeuksien sopimus kieltää alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin. Silti maailmassa on tälläkin hetkellä arviolta n lapsisotilasta yli 17 aseellisessa konfliktissa.

8 UNICEFin 60-vuotisjuhlakokoelma sisältää 15 erilaista korttia 18 (09) UNICEF-kortti 60 vuotta UNICEF on ensimmäinen järjestö, joka alkoi hankkia varoja työhönsä korttimyynnin avulla. Ensimmäinen UNICEF-kortti painettiin tasan kuusikymmentä vuotta sitten. Kortin piirsi 7-vuotias tšekkityttö Jitka Samkova kiitokseksi avusta, jota hänen sodan runtelema kotikylänsä oli UNICEFilta saanut. UNICEF päätti painattaa Jitkan piirtämästä kuvasta kortteja, joiden myyntituotoilla autettaisiin Jitkan kaltaisia hädänalaisia lapsia. Tänä päivänä korttimyynti on vakiintunut osa UNICEFin varainhankintaa ja tuottaa vuosittain noin 700 miljoonaa US-dollaria. JITKA SAMKOVA-VEJDOVA Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: Verkossa: Soita: (15,11 / puhelu + pvm) Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE!

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! Kenfin Bridge toteuttaa vuosina 2012-2014 orpojen ja haavoittuvaisten lasten tukihankkeen Busiassa, Länsi -Keniassa. HANKKEESSA LAPSET SAAVAT: KOULUMAKSUN KOULUPUVUN KOULUMATERIAALIN

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007 unicef info KESÄ / 2007 UNICEF auttaa entisiä lapsisotilaita s. 2-3 Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s. unicef info SYKSY / 2007 Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 UNICEFin työ tuottaa tulosta - yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Project SIerra, A Family and a Future

Project SIerra, A Family and a Future Project SIerra, A Family and a Future Soroptimist International ja Hope and Homes for Children -järjestöjen nelivuotinen yhteistyöprojekti 2007 2011. Sierra Leone perustietoja Pinta-ala: 71 740 km² Asukasluku:

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 TALVI / 2010 Eläköön lapset s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 SIERRA LEONE: Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 2 PATRIK JANSSON Eläköön LAPSET PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Lähes 9 miljoonaa turhaa kuolemaa

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita F5 = aloita diaesitys = siirry eteenpäin nuolinäppäimillä

Lisätiedot

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 unicef info 3 / 2006 UNICEF 60 vuotta lasten turvana INDONESIA toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 Hyviä uutisia 1 9 4 6-2 0 0 6 AASIASTA s. 4-5 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS Tekstin kokoaminen ja kuvat: Tommi Kivimäki SOPIMUKSEN ARTIKLAT 5-30: 5. Vammaisten syrjintä on kielletty Vammaisten ihmisten on saatava tietoa ymmärrettävässä

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja Modulin/osan sisältö Teoreettisia malleja kotoutumisesta maahanmuuttajan uudessa kotimaassa Modulin tavoite on esittää: - kotoutumisen ideat

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Kuvatiedot: UNICEF/BENA2004-00081/Giacomo Pirozzi. Benin 2004. Lapset kantavat puuta matkalla kotikyläänsä Tchettiin, Beninissa.

Kuvatiedot: UNICEF/BENA2004-00081/Giacomo Pirozzi. Benin 2004. Lapset kantavat puuta matkalla kotikyläänsä Tchettiin, Beninissa. MUISTIINPANOT VARASTETTU LAPSUUS LAPSITYÖ JA LAPSIKAUPPA (yläkoulut ja lukiot) DIA 1 Kuvatiedot: UNICEF/BENA2004-00081/Giacomo Pirozzi. Benin 2004. Lapset kantavat puuta matkalla kotikyläänsä Tchettiin,

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä?

Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Mikä on kansainvälinen tyttöjen päivä? Vuonna 2012 YK julisti lokakuun 11. päivän vuotuiseksi kansainväliseksi tyttöjen päiväksi (International Day of the Girl). Päivä on omistettu tyttöjen ihmisoikeuksien

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009 unicef info KESÄ / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: Koulussa on kivaa! s. 6 7 2 PATRIK JANSSON UNICEF/MYANMAR/2008/MYO THAME PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Kun tansanialainen

Lisätiedot

Alakoulun aamunavaukset

Alakoulun aamunavaukset Alakoulun aamunavaukset Tyttöjen oikeudet Tiedätkö, mitä ovat lapsen oikeudet? Maailman valtioiden johtajat ovat tehneet sopimuksen, että kaikkien maailman lasten tulee saada elää turvassa, opiskella peruskoulussa,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

IKEA Social Initiative toimii lasten hyväksi

IKEA Social Initiative toimii lasten hyväksi Tuotanto: IKEA Social Initiative, marraskuu 2009. Kuvat: IKEA, UNICEF, Pelastakaa Lapset, UNDP. Kaikki oikeudet pidätetään. IKEA Social Initiative toimii lasten hyväksi Meidän mielestämme koti on maailman

Lisätiedot

Jari Koponen 20.12.2010 BASELINE REPORT OF DEVICHAUR VDC (SUOM.)

Jari Koponen 20.12.2010 BASELINE REPORT OF DEVICHAUR VDC (SUOM.) Mikkelin Kehitysmaayhdistys Ry 1 CODEF Baseline Report Jari Koponen 20.12.2010 BASELINE REPORT OF DEVICHAUR VDC (SUOM.) CODEF suoritti kesä-heinäkuussa 2010 peruskartoituksen Devichaurin sosiaalisista

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus)

Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta. (H1N1-virus) Suojaa työpaikkasi sikainfluenssalta (H1N1-virus) Sikainfluenssa on hengitysteiden sairaus, jota tavataan usein sioilla. Aiheuttajana on A-tyypin influenssavirus. On erittäin harvinaista, että ihminen

Lisätiedot

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Sadekauden aikana Ses Sarunin perhe kerää sadevettä suuriin ruukkuihin. Ruukkuihin laitetaan kaloja, jotta vesi pysyy puhtaana. Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Suurissa harmaissa saviastioissa

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

Anne-Mari Hartikainen Liisa Kemppainen Mari Toivanen

Anne-Mari Hartikainen Liisa Kemppainen Mari Toivanen Anne-Mari Hartikainen Liisa Kemppainen Mari Toivanen Selvittää lasten perheiden ja terapeuttien välistä yhteistyötä ja arjen voimavaroja Tuleeko perhe kuulluksi ja huomioidaanko vanhempien mielipiteitä

Lisätiedot

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä voit auttaa heitä selviytymään. Maailmassa on kaikkiaan

Lisätiedot

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni?

Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Voinko saada HIV-tartunnan työssäni? Koulutuspäivä vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Haastateltavana: LT Pia Kivelä, HUS Tartuntataudit VOK:ssa Turvapaikan hakijoilla tarttuvia tauteja,

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Kriisitilanteen eettiset periaatteet

Kriisitilanteen eettiset periaatteet Kriisitilanteen eettiset periaatteet Kristiina Kumpula pääsihteeri Kirkot kriisien kohtajana Kriisien auttajat auttavat eriarvoisesti Köyhyys ja eriarvoisuus heikentävät ihmisten mahdollisuutta selviytyä

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

Linja-autolla matka Kathmandusta Gorkhan kestää 8 tuntia sieltä on vielä kolmen päivävaelluksen matka vuoristoa ylös Laprakin kylään

Linja-autolla matka Kathmandusta Gorkhan kestää 8 tuntia sieltä on vielä kolmen päivävaelluksen matka vuoristoa ylös Laprakin kylään Namaste Les enfants de Laprak on pieni yksityisten ihmisten ylläpitämä avustusjärjestö Ranskassa. He keräävät varoja auttaakseen Laprakin lapsia järjestämällä mm. myyjäisiä ja pitämällä erilaisia Nepal

Lisätiedot

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö,

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö, maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 oppimateriaali oppimateriaali sisältää kysymykset oppilaille tai opettajalle ideoinnin tueksi. hyvä yhteyshenkilö, Ohessa Maailman Kuvalehti Kumppaniin liittyviä

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

Mitä teet viikonloppuna?

Mitä teet viikonloppuna? Mitä teet viikonloppuna? On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin. Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat,

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset 1 Kuva: Dorothy Sang / Pelastakaa Lapset 2 Kuva: Rosie Thompson / Pelastakaa Lapset Kuva: Jonathan Hyams/Pelastakaa Lapset 4 Kuva: Jonathan Hyams / Pelastakaa

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nuoret ovat toivon sanansaattajia

Nuoret ovat toivon sanansaattajia Nuoret ovat toivon sanansaattajia Maria Kaisa Aula 23.3.2011 Minä selviydyn - foorumi aikuisille 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus (1991) Suojelu Protection Palvelut ja toimeentulo Riittävä osuus yhteisistä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan

Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan Somalian kieltä puhutaan kartan osoittamilla alueilla. Somalia oli aikaisemmin kolonialismin aikaan jaettuna Eglannin, Italian ja Ranskan siirtomaiksi. Kun Somalia itsenäistyi jäivät somalialaiset usean

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Pietarin Katulapset ry Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Ihmisarvoinen lapsuus on erittäin suuri asia. Valitettavasti kaikille lapsille Venäjällä se ei ole mahdollista. Omien vanhempiensa hylkäämiä

Lisätiedot

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se

Rikokset, tuki ja apu. www.jagvillveta.se Rikokset, tuki ja apu www.jagvillveta.se Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Ruotsissa monet lapset joutuvat kokemaan rikoksia. Niitä voi tapahtua esimerkiksi kotona, koulussa, vapaa-ajalla

Lisätiedot

Elämysmatkalle bangladeshilaiseen bambumajaan

Elämysmatkalle bangladeshilaiseen bambumajaan Elämysmatkalle bangladeshilaiseen bambumajaan Lähetysyhdistys Kylväjän työ Bangladeshissa Kylväjän työ Bangladeshissa aloitettiin vuonna 1976 yhden vähemmistökansan, oraonien, keskuudessa maan luoteisosassa.

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 Kunnanvaltuuston hyväksymä 2015-04-13, 58 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1 TAUSTA 1 2 KIELEN MERKITYKSESTÄ 2 3 NEUVONPITO JA

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

Anna toivoa kriisin haavoittamalle

Anna toivoa kriisin haavoittamalle Anna toivoa kriisin haavoittamalle Anisha Todu Jokaisella on oikeus henkiseen hyvinvointiin Kriisin ja konfliktin seurauksena moni ihmismieli järkkyy. Elämän saamiseksi takaisin raiteilleen tarvitaan myös

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Arvoisa Ville Niinistö,

Arvoisa Ville Niinistö, Arvoisa Ville Niinistö, Olitte haastateltavana TV 2:ssa eräänä iltana. Suoraselkäisesti ja rohkeasti, suorastaan intohimoisesti puolustitte Suomeen tulleitten pakolaisten oikeuksia. Hienoa. Heistä saadaan

Lisätiedot

HYVÄT HYGIENIAKÄYTÄNNÖT PÄIVÄKODISSA

HYVÄT HYGIENIAKÄYTÄNNÖT PÄIVÄKODISSA HYVÄT HYGIENIAKÄYTÄNNÖT PÄIVÄKODISSA 30.11.2017 Erja Mattila Hygieniahoitaja 1 4.12.2017 LASTEN KÄSIHYGIENIA PÄIVÄHOIDOSSA Hygieniakasvatus osa hoitoa Lapset pesevät kädet ja heitä siihen ohjataan ja valvotaan:

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo

Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Nettiraamattu lapsille Temppelin johtomies tulee Jeesuksen luo Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot