unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008"

Transkriptio

1 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

2 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Rohkaisevaa kehitystä Juttelin hiljattain UNICEFin työhön jo vuosia lahjoittaneen henkilön kanssa ja kysyin hänen motivaatiotaan pitkäaikaiseen ja säännölliseen tukeen. Olen oppinut luottamaan siihen, että tiedätte lasten tarpeet ja käytätte lahjoitukset viisaasti, hän totesi. Luottamuksen ilmaus lämmitti kovasti. Yksityisten ihmisten osuus työmme rahoituksesta kasvaa jatkuvasti. Tästä kasvusta merkittävin osa tulee säännöllisiltä tukijoiltamme. Viime vuonna nämä lahjoitukset kasvoivat yli 20 prosenttia. Työmme laajentuminen ja tehostuminen on säännöllisten, pitkäaikaisten tukijoidemme ansiota. Teidän avullanne pystymme tekemään pitkä jänteistä työtä maailman lasten hyväksi. Konkreettinen esimerkki työmme tuloksista on viime vuoden lopulla uutisoimamme lapsikuolleisuuden kääntyminen laskuun. Tieto on rohkaiseva kaikille meille, jotka uskomme pitkäjänteisen kehitysyhteistyön voimaan. Koulutus, rokotuskampanjat, malariaverkkojen jakelu ja muu käytännön työ kehitysmaissa tuottaa tulosta. Lämmin kiitos, että olet mukana. Julkaisija: Suomen UNICEF-yhdistys ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Karolina Roiha, Minna Karvinen IRAKIN LAPSIA EI SAA UNOHTAA Irakilaislasten elämä on vaikeampaa kuin koskaan. Leikki, koulunkäynti ja turvallinen kasvuympäristö ovat jääneet jatkuvien yhteenottojen, väkivallan ja pommitusten varjoon. UNICEF ei jätä lapsia yksin. Irakilaislasten tilanne paheni entisestään kuluneena vuonna. Tuhannet lapset menettivät väkivallalle toisen tai molemmat vanhempansa. Kuluneiden kahden vuoden aikana arviolta lasta on joutunut jättämään kotinsa. Väkivaltaa ja levottomuuksia pakenevat perheet etsivät turvaa muualta maasta tai maan rajojen ulkopuolelta. Lapset elävät nälässä ja köyhyydessä. Fyysisten vammojen lisäksi he kärsivät vakavista psyykkisistä traumoista. Terveydenhuolto takkuaa Terveyspalvelujen saatavuus on huonontunut hälyttävästi. Suurimpia syitä tähän ovat hoitaja- ja lääkäripula sekä sairaalakaluston ja lääkkeiden puute. Lisäksi pelko turvallisuudesta rajoittaa terveydenhuoltohenkilöstön liikkumista ja pääsemistä syrjäseuduille. Lasten henkiinjääminen on vaakalaudalla. Suurin lapsikuolleisuuden syy on ripuli, seuraavaksi suurin keuhkokuume. Näiden taustalta löytyy usein aliravitsemusta. Kuvat: UNICEF Kansikuva: INTIA: 9-vuotias Anjalakshi siskoineen joutui orpokotiin, kun heidän äitinsä kuoli tsunamissa, eikä isä pystynyt huolehtimaan lapsista. Hymy on kuitenkin herkässä, kun tytöt ovat päässeet viettämään hindujen pyhää juhlaa Diwalia sukulaistensa luokse. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web:

3 3 UNICEF suojelee lapsia UNICEF jatkaa sinnikkäästi työtään Irakin lasten auttamiseksi. Työmme keskiössä on huolehtia lasten ja heidän vanhempiensa perustarpeista: riittävästä ravinnosta, puhtaasta vedestä ja ter veydenhuollosta. Meillä on Irakissa laaja työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden verkosto, jonka turvin tavoitamme maan syrjäisimmissäkin kolkissa elävät perheet. Yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa takaa työn onnistumisen. Työmme tuottaa tulosta. Mittavat rokotuskampanjat ovat pitäneet Irakin poliovapaana vyöhykkeenä siitäkin huolimatta, että virusta on taas alkanut esiintyä naapurimaissa. Kuluneena vuonna toteutettu laaja rokotuskampanja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan onnistui tavoittamaan 92 prosenttia tavoitelluista 3,9 miljoonasta lapsesta. Olemme myös kouluttaneet lääkäreitä ja terveydenhoitajia, jotta nämä pystyisivät vastaa - maan uudenlaisiin konfliktin aiheuttamiin haasteisiin. Vesijärjestelmät kuntoon Jo ennen sotaa tuhannet irakilaiset kärsivät puhtaan veden puutteesta. Suurin osa vesiputkista oli rikki tai vesi oli juomakelvotonta. Mutta ongelmat ovat viime vuosien aikana moninkertaistuneet. Sodan jälkeen Irakin pumppaamot ja vedenpuhdistuslaitokset joutuivat ryöstelyn ja sabotaasin kohteeksi. Puhtaan veden puutteen aiheuttamat ripulitaudit uhkaavat miljoonia irakilaisia. Viime vuonna UNICEF toimitti puhdasta vettä 2,1 miljoonalle irakilaiselle. Kouluttamalla vesihuoltohenkilöstöä, UNICEF varmistaa vesi- ja sanitaatiojärjestelmien ylläpidon vaatiman tietotaidon säilymisen. Koulu tuo toivoa paremmasta Koulu on väkivallan keskellä eläville lapsille parasta traumahoitoa. Se tuo kaivattuja rutiineja kaaoksen keskelle ja luo turvallisuuden tuntua. UNICEF on yhteistyössä Irakin opetusministeriön kanssa kunnostanut koulurakennuksia, toimittanut kouluihin kalusteita ja rakentanut niiden yhteyteen vesipisteitä ja vessoja. Olemme myös kouluttaneet opettajia ja viime vuonna toimitimme koulutarvikkeet 4,7 miljoonalle alakoululaiselle. Opetuksen lisäksi lapsille järjestetään kouluissa terveystarkastuksia ja heille neuvotaan, miten he voivat suojautua sairauksia vastaan. Uskomme, että koulutuksen avulla voimme parhaiten suojella lapsia ja tulevaisuuttamme kaiken muutoksen ja epävarmuuden keskellä, Irakin opetusministeri Khudhair Al-Khuzai i sanoo.

4 4 :D Uutisia MAAILMALTA UNICEF toimii kaikkialla maailmassa. Tässä muutama esimerkki työstämme maailman lasten hyväksi. Kaikki tämä ja paljon muuta hyvää on saatu aikaan lahjoittajiemme tuella. SENEGAL: Koulutyttö tekee muistiinpanoja Bignonan kaupungissa Senegalissa. Maassa on tapahtunut huimaa kehitystä koulutuksen saralla: kolmessa vuodessa koulua käyvien lasten määrä on noussut kymmenellä prosenttiyksiköllä. Nyt jo 82 prosenttia senegalilaislapsista pääsee kouluun. UNICEF tukee koulunkäyntiä mm. kouluttamalla opettajia ja kunnostamalla kouluja. SENEGAL JEMEN: 11-vuotias Abdullah esittelee ylpeänä jalkapalloturnauksessa voittamaansa pokaalia. Turnaus järjestettiin lasten turvakeskuksessa, jonka asukkaista suurin osa on entisiä katulapsia. UNICEF oli mukana perustamassa keskusta ja tukee sitä toimittamalla oppimateriaaleja, kalusteita, leluja ja pelejä.

5 5 AFGANISTAN: Tyttö juo vettä koulun pihalla UNICEFin toimittamasta käsipumpusta. Kouluun on tunkua, sillä vuosikausia kestäneen konfliktin jälkeen lapset pääsevät vihdoin takaisin opin tielle. Jotta kaikki lapset mahtuisivat opiskelemaan, on koulun pihalle pystytetty 30 suurta telttaa. UNICEF tukee koulua rakentamalla sen yhteyteen vesipisteitä ja vessoja, kouluttamalla opettajia ja toimittamalla koulutarvikkeita. BANGLADESH: Iloiset koululaiset jonottavat tuhkarokkorokotusta eteläisessä Bangladeshissa. UNICEF yhteistyökumppaneineen toteutti maassa mittavan rokotuskampanjan, jonka ansiosta 35 miljoonaa lasta sai suojan tappavaa tautia vastaan. AFGANISTAN BANGLADESH JEMEN INDONESIA INDONESIA: Tyttö laskee upouutta liukumäkeä Sumatran saarella Indonesiassa. UNICEF on toimittanut saarelle uusia leikkipaikkavälineitä tsunamissa tuhoutuneiden tilalle. Leikki auttaa lapsia toipumaan järkyttävistä kokemuksista. Leikkipaikoilla lapsille ja heidän vanhemmilleen tarjotaan myös mahdollisuus terveydenhuoltoon, kuten rokotuksiin.

6 6 UNICEFin raportti Maailman lasten tila: MERKKIPAALUJA LAPSEN ELOONJÄÄMISESSÄ Terveydenhoidon laatu ja saatavuus on parantunut, lasten ravitsemus ja terveys on kohentunut ja lapsikuolleisuus on vähentynyt. Vuonna 1960 noin 20 miljoonaa alle 5-vuotiasta kuoli vuosittain. Luku on saatu puolitettua ja on nyt 9,7 miljoonaa. Seuraava haasteemme on puolittaa lapsikuolleisuus jälleen vuoteen 2015 mennessä. Rokotuskampanjat tulevat Terveydenhuollossa on ollut erilaisia painotuksia. Etenkin 50-, 60- ja 70-luvuilla keskityttiin massakampanjoihin. Tavoitteena oli vähentää tai kokonaan poistaa jokin tauti maapallolta. Monet kampanjat olivat menestyksellisiä ja niistä myös kehkeytyi terveydenhoidon historian huikein menestystarina, laajat rokotuskampanjat. Isorokko on kokonaan hävitetty, polio melkein ja taistelu tuhkarokkoa vastaan on pelastanut miljoonien lasten hengen. Hyvästä kehityksestä huolimatta muutama tauti jyrää edelleen. Keuhkokuume on suurin yksittäinen lasten tappaja, se on joka viidennen alle 5-vuotiaan kuolinsyy. Ripuliin kuolee noin kaksi miljoonaa lasta vuosittain. Aliravitsemus on taustalla joka toisessa kuolemantapauksessa. UNICEFin raportin teemana on tänä vuonna lasten eloonjääminen. Raportti käy läpi tutkimustuloksia ja sitä mikä viimeisten vuosikymmenien aikana on toiminut ja mitä on opittu. Kustannustehokas vallankumous UNICEF käynnisti 80-luvulla Lasten eloonjäämisen vallankumouksen. Vallankumous perustui neljään, kustannuksiltaan edulliseen osa-alueeseen. Lapsen kasvun seurataan punnituksin ja mittauksin aliravitsemuksen havaitsemiseksi, ripulia hoidetaan sokerisuolaliuoksella kuivumisen estämiseksi, lasta imetetään ja hänet rokotetaan kuutta tappavaa lastentautia vastaan. Tämä 25 vuotta sitten aloitettu malli pätee edelleen ja sisältää lapsen henkiinjäämisen perusasiat. Tänä päivänä täytyy myös estää HI-viruksen tarttuminen äidistä lapseen ja lääkitä tartunnan saaneet lapset. Odottaville äideille ja alle 5-vuotiaille lapsille on jaettava käsitellyt malariaverkot. Kansalliset rokotuspäivät Kansalliset rokotuspäivät alkoivat yhden päivän poliokampanjoina. Rokotuspäivänä rokotettiin jokainen alle 5-vuotias lapsi riippumatta siitä, oliko hän aiemmin saanut rokotteen. Jo 80-luvulla päiviä järjestettiin esimerkiksi Burkina Fasossa, Kolumbiassa ja Turkissa. Viime aikoina rokotuspäiviä on järjestetty sisällissotaa käyvissä maissa, joissa on neuvoteltu aselepo muutamaksi päiväksi, jotta lapset voidaan rauhassa rokottaa.

7 7 Rokotuspäivät ovat myös kasvaneet laajemmiksi terveyspäiviksi, esimerkiksi Zimbabwessa järjestetään tapahtumia, joissa lapsille annetaan useampia rokotteita kerralla sekä jaetaan käsiteltyjä malariaverkkoja. Nigeriassa ja Nepalissa lapsi saa rokotuksen yhteydessä myös A-vitamiinia. A-vitamiini vähentää lapsen infektioherkkyyttä ja on erittäin tehokas tapa laskea lapsikuolleisuutta. Teemapäivien ansiosta saadaan koolle yhdellä kertaa iso joukko lapsia useampaa toimenpidettä varten. Koulutusta ja käymälöitä Yksi tärkeitä oppeja on se, että tarvitaan koulutettuja terveystyöntekijöitä auttamaan synnytyksessä. Kyläkätilön taidot eivät riitä diagnosoimaan ja lähettämään äitiä riittävän usein lääkäriin. Ylipäätään toimiva terveydenhuoltojärjestelmä on avain lasten eloonjääntiin. Köyhäkin maa pärjää, jos se saa järjes - tel mänsä toimimaan. Esimerkiksi Etiopia, Eritrea, Malawi ja Mosambik ovat onnistuneet alentamaan lapsikuolleisuutta merkittävästi. Kuluvana vuonna vietetään YK:n kansainvälistä sanitaatiovuotta. Yli kahdelta miljardilta ihmiseltä puuttuu käymälä. Huono hygienia ja sadevesien huuhtomat jätökset levittävät tauteja. Niinkin proosallinen asia kuin vessa voi pelastaa lapsen hengen. Eloonjäämisoppi UNICEFin mukaan: 1. Koulutettu terveystyöntekijä apuna synnytyksessä. 2. Pienten vastasyntyneiden (yli 2 kg) kotihoito: lämpimänä pitäminen, välitön vierihoito ja hengityksen tarkkailu. 3.Terveyskasvatus, etenkin käsien pesu saippualla tai vastaavalla. 4.Toimivat vessat. 5. Äitilapsitartuntojen estäminen (HIV) 6. Lasten aidshoito samalle tasolle kuin aikuisten hoito on. 7. Rokotusohjelmien kattavuus täytyy saada yli 90 prosentin. 8. Sokerisuolaliuos ja sinkkilisä ripulin hoitoon estämään kuivuminen. 9. A-vitamiini vähentämään lasten infektioherkkyyttä. 10.Käsitellyt malariaverkot odottaville äideille ja alle 5-vuotiaille lapsille sekä sairastuneiden lasten hoito kylätasolle. 11. Hoidon ketju, joka jatkuu kylätasolta terveysasemien palveluihin ja sairaalahoitoon. 12.Syrjäseutulisä, jotta saadaan koulutettua työvoimaa syrjäseuduille. 13. Enemmän resursseja tulosten monitorointiin ja arviointiin kentällä, jotta saadaan opit taltioitua ja nopeasti hyödynnettyä. Lähde: State of the World s Children Report 2008 sekä lastenlääkäri Pirkko Heinonen, UNICEF Somalia.

8 TUKIJOUKKO STARTTAA - HYPPÄÄ KYYTIIN! Maaliskuun alussa starttaava Tukijoukko on UNICEFin uusi ja peloton kampanja kuukausilahjoittajajoukon kasvattamiseksi. Kampanjan keskiössä ovat MTV3-kanavalla viikon ajan pyörivä tv-ohjelma sekä netissä tapahtuva kuukausilahjoittajien rekrytointi. MUUSIKOT HAASTEEN EDESSÄ Tukijoukko tv-ohjelmassa kolme tahoa; muusikot Anssi Kela ja Jonna Kosonen sekä duo Kim Herold & Tidjan kisaavat viiden päivän ajan ja eri keinoin siitä, kuka hankkii UNICEFille eniten kuukausilahjoittajia. TUKIJOUKKO TELEVISIOSSA Tukijoukko MTV3-kanavalla alkaen, ma-to ja suora finaalilähetys pe 4.4. klo Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) asiakaspalaute@unicef.fi web: LAHJOITA: 4Verkossa: 4Soita: (15,11 / puhelu + pvm) 4Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

9

10 Kortit ja lahjat kevään juhliin verkkokaupasta! Pehmeä paketti Se ei maksa paljon, mutta sillä on väliä Kukkaishohtoa-korttipakkaus 10 korttia, 5 eri aihetta, valkoiset kirjekuoret. 13 7P2205N Lasten kokkauskirja Eri maista peräisin olevat reseptit saavat veden kielelle ja innostavat lapsia ruuanlaittoon. 22 Rokotepaketti 20 Kyykkylaatta 12 Tutustu koko valikoimaan ja tee tilauksesi verkkokaupassamme tai tilaa esite numerosta (09) Sisältää yhden lapsen rokotteet kuutta tappavaa tautia vastaan (tuhkarokko, kurkkumätä, tuberkuloosi, polio, jäykkäkouristus, hinkuyskä). Lahja, joka hyödyttää kokonaista kylää! Kuivakäymälöissä käytettävä kyykkylaatta on kooltaan 80 x 60 cm. JOKAISEN TULISI TEHDÄ TESTAMENTTI. Jokainen voi myös tehdä testamenttilahjoituksen. Pyydä esitteemme. Suomen UNICEF minna.karvinen@unicef.fi (09) Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) asiakaspalaute@unicef.fi web: LAHJOITA: 4Verkossa: 4Soita: (15,11 / puhelu + pvm) 4Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

11

12 unicef info 1/2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s. unicef info SYKSY / 2007 Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 UNICEFin työ tuottaa tulosta - yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 unicef info 3 / 2006 UNICEF 60 vuotta lasten turvana INDONESIA toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 Hyviä uutisia 1 9 4 6-2 0 0 6 AASIASTA s. 4-5 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 TALVI / 2010 Eläköön lapset s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 SIERRA LEONE: Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 2 PATRIK JANSSON Eläköön LAPSET PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Lähes 9 miljoonaa turhaa kuolemaa

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

unicef info aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä KEVÄT / 2007

unicef info aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä KEVÄT / 2007 unicef info KEVÄT / 2007 aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: UNICEF

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

4. Terveys ja puhdas vesi

4. Terveys ja puhdas vesi 41 4. Terveys ja puhdas vesi Lapsilla on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa. Artikla 24 Terveys on ihmisoikeus Maailman väestön terveys on parantunut merkittävästi viimeisten

Lisätiedot

unicef info Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 1 / 2007

unicef info Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 1 / 2007 unicef info 1 / 2007 Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Hoitotyö terveysasemalla

Hoitotyö terveysasemalla Hoitotyö terveysasemalla Turun terveysasemien asiakasraati 20.9.2017 Eva Antero-Jalava Terveydenhoitaja, TtM Terveysasematyö ja hoitohenkilökunta Terveysasemalla työskentelee sairaanhoitajia, terveydenhoitajia

Lisätiedot

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset 1 Kuva: Dorothy Sang / Pelastakaa Lapset 2 Kuva: Rosie Thompson / Pelastakaa Lapset Kuva: Jonathan Hyams/Pelastakaa Lapset 4 Kuva: Jonathan Hyams / Pelastakaa

Lisätiedot

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY KOTIKÄYNTIMUUNNOS

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY KOTIKÄYNTIMUUNNOS TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY KOTIKÄYNTIMUUNNOS T2072 1 Tässä haastattelussa tiedustellaan eräiden tavallisten infektioperäisten tautien esiintymistä ja tietoja

Lisätiedot

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita F5 = aloita diaesitys = siirry eteenpäin nuolinäppäimillä

Lisätiedot

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Hyvä vanhempi, mietitkö lapsesi osallistumista rokotetutkimukseen? Tämä vihko tarjoaa sinulle tietoa päätöksesi

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

LT Otto Helve, lastenlääkäri Asiantuntijalääkäri, turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto. 20.4.2016 Turvapaikanhakijoiden rokotukset / Helve

LT Otto Helve, lastenlääkäri Asiantuntijalääkäri, turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto. 20.4.2016 Turvapaikanhakijoiden rokotukset / Helve Turvapaikanhakijoiden rokotukset LT Otto Helve, lastenlääkäri Asiantuntijalääkäri, turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto 20.4.2016 Turvapaikanhakijoiden rokotukset / Helve 1 Sisältö 1. Termejä 2. Tilannekatsaus

Lisätiedot

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY T2004 1 Tämä kysely täytetään terveystarkastuksen aikana ja palautetaan hoitajalle loppuhaastattelupisteessä. Sen tarkoituksena

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY T2004 1 Tämä kysely täytetään terveystarkastuksen aikana ja palautetaan hoitajalle loppuhaastattelupisteessä. Sen tarkoituksena

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 2006 N:o 722 726 SISÄLLYS N:o Sivu 722 Tasavallan presidentin asetus Kansainvälisen merioikeustuomioistuimen erioikeuksista ja vapauksista

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Tutkimus odottaville äideille.

Tutkimus odottaville äideille. Tutkimus odottaville äideille. Hyvä odottava äiti! Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus toteuttaa paikkakunnallasi tutkimuksen, jolla selvitetään kuinka tehokkaasti yleisesti käytössä olevan dtap-

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Juridinen tulkinta Malin tilanteesta Malin hallituksen ja YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä ulkomaisten sotilasjoukkojen voimankäytölle

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world. Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj.

Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world. Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj. Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj. Sisältö Rotarit ja rauha Polio Lääkäripankki Action groups Säätiö Painopistealueet

Lisätiedot

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009 unicef info KESÄ / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: Koulussa on kivaa! s. 6 7 2 PATRIK JANSSON UNICEF/MYANMAR/2008/MYO THAME PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Kun tansanialainen

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA.

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA. pari pari 1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. POHTIKAA...miten niiden toteutuminen vaikuttaa Naomin/Dain elämään....mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudukaan....miten tavoitteiden

Lisätiedot

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007 unicef info KESÄ / 2007 UNICEF auttaa entisiä lapsisotilaita s. 2-3 Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7

Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7 SYKSY / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 Puhtaat kädet pelastavat s. 2 3 NEPAL: Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7 2 PATRIK JANSSON PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Puhdasta vettä pieniin ja suuriin tarpeisiin

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke

END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke Polion hävittämisohjelmaan on käytetty noin miljardi dollaria Rokotuksia on annettu noin kolmelle miljardille

Lisätiedot

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden terveydenhoito

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden terveydenhoito Alaikäisten turvapaikanhakijoiden terveydenhoito Merja Äijänen, Terveyden-sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Ryhmäkoti Redi Oy Suolahden ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö 27.4.2016 Merja Äijänen 1 Ryhmäkoti

Lisätiedot

unicef info TALVI 2006

unicef info TALVI 2006 unicef info TALVI 2006 UNICEF auttaa Pakistanin lapsia... Hiljaiset kriisit UNICEFin huolena HIV-aids 1 9 4 6-0 0 6 DARFURIN LAPSIA EI SAA UNOHTAA 1 9 4 6-0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 LIITTEET Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS tiettyjen keskeisten lääkkeiden Euroopan unionin markkinoille kulkeutumisen

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Haitin uusi alku s. 2 3

Haitin uusi alku s. 2 3 KEVÄT 2010 Haitin uusi alku s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 Kuukausilahjoittajan kokemuksia Kenian matkalta s. 6-7 2 VILLE JUURIKKALA PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Rohkaisevaa välittämistä Juttelin äskettäin

Lisätiedot

Valoa pakolaisleirien asukkaille

Valoa pakolaisleirien asukkaille UUTISKIRJE Valoa pakolaisleirien asukkaille Brighter Lives for Refugees -kampanjan myötä IKEA Foundation lahjoittaa jokaisesta 3.2. 29.3.2014 myydystä led-lampusta yhden euron pakolaisleirien valaisemiseen.

Lisätiedot

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa - mikä suoja suomalaisilla? Tartuntatautikurssi 15.4.2015 15.4.2015 Virusinfektiot-yksikkö/ Mia Kontio 1 Tuhkarokko: epäíly ja varmistus Oireet 7-21 vrk tartunnasta:

Lisätiedot

PELASTAKAA LAPSET RY - Kansainvälinen kansalaisjärjestö

PELASTAKAA LAPSET RY - Kansainvälinen kansalaisjärjestö PELASTAKAA LAPSET RY - Kansainvälinen kansalaisjärjestö Hanna Markkula-Kivisilta Pääsihteeri Pelastakaa Lapset ry 2.11.2016 Mistä olemme tähän tulleet? Save the Children Fund perustettu Englannissa v.1919

Lisätiedot

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Väestöliitto, MLL ja Martat Marttaliitto 2018 Terhi Lindqvist Tyttöjen seksuaalioikeuksien ja koulunkäynnin edistäminen Malawissa

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys DIA 1 Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita

Lisätiedot

Lapsi/lapset neuvolan vastaanotolla. Sirkka Perttu THM, työnohjaaja RutiiNiksi koulutus 2013

Lapsi/lapset neuvolan vastaanotolla. Sirkka Perttu THM, työnohjaaja RutiiNiksi koulutus 2013 Lapsi/lapset neuvolan vastaanotolla Sirkka Perttu THM, työnohjaaja RutiiNiksi koulutus 2013 Systemaattinen kysyminen parisuhdeväkivallasta jos lapsi on vanhemman mukana pyritään kysymään ilman lasta; lapsen

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA Haluamme kertoa La La La (Brazil 2014) -videolla Maailman ruokaohjelmasta ja sen tärkeästä taistelusta nälkää vastaan. Shakira ja Activia tukevat yhdessä Maailman

Lisätiedot

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen.

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. FINLAND: 1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. Pentti, 2-vuotias poika Pentti syntyi seitsemän viikkoa etuajassa ja vietti neljä

Lisätiedot

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa

Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Sadekauden aikana Ses Sarunin perhe kerää sadevettä suuriin ruukkuihin. Ruukkuihin laitetaan kaloja, jotta vesi pysyy puhtaana. Pienet kalat suojelevat kuumetaudilta Kambodzhassa Suurissa harmaissa saviastioissa

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä 1.12.2015 Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aidspäivän 1. joulukuuta vietettäväksi

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Liite III Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset 55 Monovalenttisten tuhkarokkorokotteiden valmisteyhteenvetojen tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Kohta

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

MATKAILIJAN ROKOTUKSET JA NEUVONTA

MATKAILIJAN ROKOTUKSET JA NEUVONTA MATKAILIJAN ROKOTUKSET JA NEUVONTA Anu Kantele HYKS, Infektioklinikka 18.09.2012 Yleistä terveysriskeistä Matkalla sairastutaan Matkailijoiden kuolinsyyt (ISTM) sisätauti 14 % 1) Samoihin tauteihin kuin

Lisätiedot

P. Tervonen 11/ 2018

P. Tervonen 11/ 2018 P. Tervonen 11/ 2018 Olen 50 vuotias puhdistuspalvelualan kouluttaja Minun tyttäreni on sairastunut psyykkisesti, hänen ikänsä on 14 v Minulla on mies ja kaksi muuta lasta, toinen heistä on muualla opiskelemassa

Lisätiedot

Tiedätkö, mitä ovat lasten ihmisoikeudet? Selkokielinen esite

Tiedätkö, mitä ovat lasten ihmisoikeudet? Selkokielinen esite LAPSIASIAVALTUUTETTU Tiedätkö, mitä ovat lasten ihmisoikeudet? Selkokielinen esite Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ne kuuluvat myös kaikille lapsille. Lapsia ovat alle 18-vuotiaat. Mitä YK:n lapsen oikeuksien

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden turvaaminen globaalin kestävyysvajeen puristuksessa

Nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden turvaaminen globaalin kestävyysvajeen puristuksessa Nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen laadun ja vaikuttavuuden turvaaminen globaalin kestävyysvajeen puristuksessa Educa - Opetusalan valtakunnallinen koulutustapahtuma, ammatillinen seminaari

Lisätiedot

Työsuhdesairaanhoitotyönantajan. vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj

Työsuhdesairaanhoitotyönantajan. vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj Työsuhdesairaanhoitotyönantajan velvollisuus vai mahdollisuus? Jan Schugk Johtava työterveyslääkäri Nokia Oyj 1 2005 Nokia Työsuhdesairaanhoito.ppt / 2005-09-29 / JS Käsitteen määrittely Työsuhdesairaanhoito

Lisätiedot

tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund Suomen Rotary 2011

tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund Suomen Rotary 2011 tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund 19.1.2011 PolioPlus. Rotarit ovat mobilisoineet satojatuhansia varmistamaan, että lapset rokotetaan tätä rampauttavaa

Lisätiedot

Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista. Valtakunnalliset keuhkopäivät Tea Nieminen, infektiolääkäri

Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista. Valtakunnalliset keuhkopäivät Tea Nieminen, infektiolääkäri Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista Valtakunnalliset keuhkopäivät 3.10.2017 Tea Nieminen, infektiolääkäri Aikuisten rokottaminen Kaikkien tulisi huolehtia, että he ovat saaneet vähintään kolme annosta

Lisätiedot

VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA. TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS:

VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA. TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS: VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS: KEHITYKSEN TEORIA JA KÄYTÄNTÖ 29. syyskuuta 2004 PISPALAN ROTVALLI UUTISET

Lisätiedot

VASTAUKSET 17 KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITETTA -VALOKUVANÄYTTELYN KYSYMYKSIIN

VASTAUKSET 17 KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITETTA -VALOKUVANÄYTTELYN KYSYMYKSIIN TAVOITE 1: VASTAUKSET 17 KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITETTA -VALOKUVANÄYTTELYN KYSYMYKSIIN TEHTÄVÄ: Missä mali sijaitsee? Katso lisätietoa Malista: www.globalis.fi PÄÄKAUPUNKI: Bamako ETNISET RYHMÄT: mandé-kansat

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU

ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU Tutkimusnumero -- tarra SVT+D täydentävä tutkimus ILMOITTAUTUMINEN, MITTAUKSET JA HAASTATTELU Tallennuspäivä: / 200 Tallennuksen alkuaika: Sukunimi: Etunimi: Syntymäaika: Sukupuoli: Lähiosoite: Postinumero:

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

C-hepatiitin hoitomahdollisuudet terveysneuvonnassa

C-hepatiitin hoitomahdollisuudet terveysneuvonnassa 14.12.2018 C-hepatiitin hoitomahdollisuudet terveysneuvonnassa Outi Kuikanmäki 12.11.2018 Aktiivihuumeidenkäyttäjät C- hepatiitin levittäjinä 75 %:lla huumeiden käyttäjistä arvioidaan olevan C-hepatiitti

Lisätiedot

Arusha Hei uutiskirjeen tilaaja,

Arusha Hei uutiskirjeen tilaaja, Arusha 20.2.2019 Hei uutiskirjeen tilaaja, Uusi vuosi 2019 on vierähtänyt jo helmikuuhun ja monia asioita on tapahtunut. Iloinen asia ja kiitosaihe on, että uusia yhteistyökumppaneita on ilmaantunut yllättäen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

7. Terveydestä huolehtimisen historiaa Suomessa (s )

7. Terveydestä huolehtimisen historiaa Suomessa (s ) 7. Terveydestä huolehtimisen historiaa Suomessa (s. 78-91) Terveysvaarojen muutoksia ajan saatossa Terveyden vaalimisen ja sairauksien ehkäisyn historiaa 1 Terveysvaaroja Keskiajalla samat terveysongelmat

Lisätiedot

PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN. Yläkoulu / lukio. Maailman pakolaiset. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Taustaksi:

PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN. Yläkoulu / lukio. Maailman pakolaiset. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Taustaksi: PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN Yläkoulu / lukio Maailman pakolaiset Ottakaa selvää: Mitä tarkoittavat käsitteet pakolainen ja turvapaikanhakija? Keitä ovat kiintiöpakolaiset? Kuinka monta kiintiöpakolaista

Lisätiedot

kampanjaopas #kunnontyönpäivä

kampanjaopas #kunnontyönpäivä kampanjaopas #kunnontyönpäivä mistä on kyse? Kansainvälistä kunnon työn päivää juhlitaan 7.10. Satoja tapahtumia yli 60 eri maassa. Juhlimme onnistumisia sekä muistamme, että korjattavaa löytyy vielä niin

Lisätiedot

Kasvavan väestön maailma

Kasvavan väestön maailma Kasvavan väestön maailma 1. Täydennä väestönkasvun yhtälöön seuraavat sanat: väestönkasvu, muuttoliike, syntyvyys, kuolleisuus. + =. Tutki oheista diagrammia väestönkasvusta. miljardia 8 4 a) Milloin maapallon

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta.

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. ROKOTETUTKIMUSTA terveemmän tulevaisuuden puolesta Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa

Lisätiedot

Jokainen alle 18-vuotias on lapsi.

Jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Ketään lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ominaisuuksien, mielipiteiden tai alkuperän vuoksi. Lapsia koskevia

Lisätiedot

World Vision antaa avullesi kasvot

World Vision antaa avullesi kasvot World Vision antaa avullesi kasvot Lapsille mahdollisuus elämässä I 4 6 3 2 5 7 8 10 15 9 12 11 14 13 Katso, miten sinun avullasi kylä kehittyy Me Suomen World Visionissa parannamme pysyvästi lasten elinoloja

Lisätiedot

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA KIRKON ULKOMAANAPU Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä, humanitaarista avustustyötä ja vaikuttamistyötä.

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot