unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008"

Transkriptio

1 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

2 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Rohkaisevaa kehitystä Juttelin hiljattain UNICEFin työhön jo vuosia lahjoittaneen henkilön kanssa ja kysyin hänen motivaatiotaan pitkäaikaiseen ja säännölliseen tukeen. Olen oppinut luottamaan siihen, että tiedätte lasten tarpeet ja käytätte lahjoitukset viisaasti, hän totesi. Luottamuksen ilmaus lämmitti kovasti. Yksityisten ihmisten osuus työmme rahoituksesta kasvaa jatkuvasti. Tästä kasvusta merkittävin osa tulee säännöllisiltä tukijoiltamme. Viime vuonna nämä lahjoitukset kasvoivat yli 20 prosenttia. Työmme laajentuminen ja tehostuminen on säännöllisten, pitkäaikaisten tukijoidemme ansiota. Teidän avullanne pystymme tekemään pitkä jänteistä työtä maailman lasten hyväksi. Konkreettinen esimerkki työmme tuloksista on viime vuoden lopulla uutisoimamme lapsikuolleisuuden kääntyminen laskuun. Tieto on rohkaiseva kaikille meille, jotka uskomme pitkäjänteisen kehitysyhteistyön voimaan. Koulutus, rokotuskampanjat, malariaverkkojen jakelu ja muu käytännön työ kehitysmaissa tuottaa tulosta. Lämmin kiitos, että olet mukana. Julkaisija: Suomen UNICEF-yhdistys ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Karolina Roiha, Minna Karvinen IRAKIN LAPSIA EI SAA UNOHTAA Irakilaislasten elämä on vaikeampaa kuin koskaan. Leikki, koulunkäynti ja turvallinen kasvuympäristö ovat jääneet jatkuvien yhteenottojen, väkivallan ja pommitusten varjoon. UNICEF ei jätä lapsia yksin. Irakilaislasten tilanne paheni entisestään kuluneena vuonna. Tuhannet lapset menettivät väkivallalle toisen tai molemmat vanhempansa. Kuluneiden kahden vuoden aikana arviolta lasta on joutunut jättämään kotinsa. Väkivaltaa ja levottomuuksia pakenevat perheet etsivät turvaa muualta maasta tai maan rajojen ulkopuolelta. Lapset elävät nälässä ja köyhyydessä. Fyysisten vammojen lisäksi he kärsivät vakavista psyykkisistä traumoista. Terveydenhuolto takkuaa Terveyspalvelujen saatavuus on huonontunut hälyttävästi. Suurimpia syitä tähän ovat hoitaja- ja lääkäripula sekä sairaalakaluston ja lääkkeiden puute. Lisäksi pelko turvallisuudesta rajoittaa terveydenhuoltohenkilöstön liikkumista ja pääsemistä syrjäseuduille. Lasten henkiinjääminen on vaakalaudalla. Suurin lapsikuolleisuuden syy on ripuli, seuraavaksi suurin keuhkokuume. Näiden taustalta löytyy usein aliravitsemusta. Kuvat: UNICEF Kansikuva: INTIA: 9-vuotias Anjalakshi siskoineen joutui orpokotiin, kun heidän äitinsä kuoli tsunamissa, eikä isä pystynyt huolehtimaan lapsista. Hymy on kuitenkin herkässä, kun tytöt ovat päässeet viettämään hindujen pyhää juhlaa Diwalia sukulaistensa luokse. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web:

3 3 UNICEF suojelee lapsia UNICEF jatkaa sinnikkäästi työtään Irakin lasten auttamiseksi. Työmme keskiössä on huolehtia lasten ja heidän vanhempiensa perustarpeista: riittävästä ravinnosta, puhtaasta vedestä ja ter veydenhuollosta. Meillä on Irakissa laaja työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden verkosto, jonka turvin tavoitamme maan syrjäisimmissäkin kolkissa elävät perheet. Yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa takaa työn onnistumisen. Työmme tuottaa tulosta. Mittavat rokotuskampanjat ovat pitäneet Irakin poliovapaana vyöhykkeenä siitäkin huolimatta, että virusta on taas alkanut esiintyä naapurimaissa. Kuluneena vuonna toteutettu laaja rokotuskampanja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan onnistui tavoittamaan 92 prosenttia tavoitelluista 3,9 miljoonasta lapsesta. Olemme myös kouluttaneet lääkäreitä ja terveydenhoitajia, jotta nämä pystyisivät vastaa - maan uudenlaisiin konfliktin aiheuttamiin haasteisiin. Vesijärjestelmät kuntoon Jo ennen sotaa tuhannet irakilaiset kärsivät puhtaan veden puutteesta. Suurin osa vesiputkista oli rikki tai vesi oli juomakelvotonta. Mutta ongelmat ovat viime vuosien aikana moninkertaistuneet. Sodan jälkeen Irakin pumppaamot ja vedenpuhdistuslaitokset joutuivat ryöstelyn ja sabotaasin kohteeksi. Puhtaan veden puutteen aiheuttamat ripulitaudit uhkaavat miljoonia irakilaisia. Viime vuonna UNICEF toimitti puhdasta vettä 2,1 miljoonalle irakilaiselle. Kouluttamalla vesihuoltohenkilöstöä, UNICEF varmistaa vesi- ja sanitaatiojärjestelmien ylläpidon vaatiman tietotaidon säilymisen. Koulu tuo toivoa paremmasta Koulu on väkivallan keskellä eläville lapsille parasta traumahoitoa. Se tuo kaivattuja rutiineja kaaoksen keskelle ja luo turvallisuuden tuntua. UNICEF on yhteistyössä Irakin opetusministeriön kanssa kunnostanut koulurakennuksia, toimittanut kouluihin kalusteita ja rakentanut niiden yhteyteen vesipisteitä ja vessoja. Olemme myös kouluttaneet opettajia ja viime vuonna toimitimme koulutarvikkeet 4,7 miljoonalle alakoululaiselle. Opetuksen lisäksi lapsille järjestetään kouluissa terveystarkastuksia ja heille neuvotaan, miten he voivat suojautua sairauksia vastaan. Uskomme, että koulutuksen avulla voimme parhaiten suojella lapsia ja tulevaisuuttamme kaiken muutoksen ja epävarmuuden keskellä, Irakin opetusministeri Khudhair Al-Khuzai i sanoo.

4 4 :D Uutisia MAAILMALTA UNICEF toimii kaikkialla maailmassa. Tässä muutama esimerkki työstämme maailman lasten hyväksi. Kaikki tämä ja paljon muuta hyvää on saatu aikaan lahjoittajiemme tuella. SENEGAL: Koulutyttö tekee muistiinpanoja Bignonan kaupungissa Senegalissa. Maassa on tapahtunut huimaa kehitystä koulutuksen saralla: kolmessa vuodessa koulua käyvien lasten määrä on noussut kymmenellä prosenttiyksiköllä. Nyt jo 82 prosenttia senegalilaislapsista pääsee kouluun. UNICEF tukee koulunkäyntiä mm. kouluttamalla opettajia ja kunnostamalla kouluja. SENEGAL JEMEN: 11-vuotias Abdullah esittelee ylpeänä jalkapalloturnauksessa voittamaansa pokaalia. Turnaus järjestettiin lasten turvakeskuksessa, jonka asukkaista suurin osa on entisiä katulapsia. UNICEF oli mukana perustamassa keskusta ja tukee sitä toimittamalla oppimateriaaleja, kalusteita, leluja ja pelejä.

5 5 AFGANISTAN: Tyttö juo vettä koulun pihalla UNICEFin toimittamasta käsipumpusta. Kouluun on tunkua, sillä vuosikausia kestäneen konfliktin jälkeen lapset pääsevät vihdoin takaisin opin tielle. Jotta kaikki lapset mahtuisivat opiskelemaan, on koulun pihalle pystytetty 30 suurta telttaa. UNICEF tukee koulua rakentamalla sen yhteyteen vesipisteitä ja vessoja, kouluttamalla opettajia ja toimittamalla koulutarvikkeita. BANGLADESH: Iloiset koululaiset jonottavat tuhkarokkorokotusta eteläisessä Bangladeshissa. UNICEF yhteistyökumppaneineen toteutti maassa mittavan rokotuskampanjan, jonka ansiosta 35 miljoonaa lasta sai suojan tappavaa tautia vastaan. AFGANISTAN BANGLADESH JEMEN INDONESIA INDONESIA: Tyttö laskee upouutta liukumäkeä Sumatran saarella Indonesiassa. UNICEF on toimittanut saarelle uusia leikkipaikkavälineitä tsunamissa tuhoutuneiden tilalle. Leikki auttaa lapsia toipumaan järkyttävistä kokemuksista. Leikkipaikoilla lapsille ja heidän vanhemmilleen tarjotaan myös mahdollisuus terveydenhuoltoon, kuten rokotuksiin.

6 6 UNICEFin raportti Maailman lasten tila: MERKKIPAALUJA LAPSEN ELOONJÄÄMISESSÄ Terveydenhoidon laatu ja saatavuus on parantunut, lasten ravitsemus ja terveys on kohentunut ja lapsikuolleisuus on vähentynyt. Vuonna 1960 noin 20 miljoonaa alle 5-vuotiasta kuoli vuosittain. Luku on saatu puolitettua ja on nyt 9,7 miljoonaa. Seuraava haasteemme on puolittaa lapsikuolleisuus jälleen vuoteen 2015 mennessä. Rokotuskampanjat tulevat Terveydenhuollossa on ollut erilaisia painotuksia. Etenkin 50-, 60- ja 70-luvuilla keskityttiin massakampanjoihin. Tavoitteena oli vähentää tai kokonaan poistaa jokin tauti maapallolta. Monet kampanjat olivat menestyksellisiä ja niistä myös kehkeytyi terveydenhoidon historian huikein menestystarina, laajat rokotuskampanjat. Isorokko on kokonaan hävitetty, polio melkein ja taistelu tuhkarokkoa vastaan on pelastanut miljoonien lasten hengen. Hyvästä kehityksestä huolimatta muutama tauti jyrää edelleen. Keuhkokuume on suurin yksittäinen lasten tappaja, se on joka viidennen alle 5-vuotiaan kuolinsyy. Ripuliin kuolee noin kaksi miljoonaa lasta vuosittain. Aliravitsemus on taustalla joka toisessa kuolemantapauksessa. UNICEFin raportin teemana on tänä vuonna lasten eloonjääminen. Raportti käy läpi tutkimustuloksia ja sitä mikä viimeisten vuosikymmenien aikana on toiminut ja mitä on opittu. Kustannustehokas vallankumous UNICEF käynnisti 80-luvulla Lasten eloonjäämisen vallankumouksen. Vallankumous perustui neljään, kustannuksiltaan edulliseen osa-alueeseen. Lapsen kasvun seurataan punnituksin ja mittauksin aliravitsemuksen havaitsemiseksi, ripulia hoidetaan sokerisuolaliuoksella kuivumisen estämiseksi, lasta imetetään ja hänet rokotetaan kuutta tappavaa lastentautia vastaan. Tämä 25 vuotta sitten aloitettu malli pätee edelleen ja sisältää lapsen henkiinjäämisen perusasiat. Tänä päivänä täytyy myös estää HI-viruksen tarttuminen äidistä lapseen ja lääkitä tartunnan saaneet lapset. Odottaville äideille ja alle 5-vuotiaille lapsille on jaettava käsitellyt malariaverkot. Kansalliset rokotuspäivät Kansalliset rokotuspäivät alkoivat yhden päivän poliokampanjoina. Rokotuspäivänä rokotettiin jokainen alle 5-vuotias lapsi riippumatta siitä, oliko hän aiemmin saanut rokotteen. Jo 80-luvulla päiviä järjestettiin esimerkiksi Burkina Fasossa, Kolumbiassa ja Turkissa. Viime aikoina rokotuspäiviä on järjestetty sisällissotaa käyvissä maissa, joissa on neuvoteltu aselepo muutamaksi päiväksi, jotta lapset voidaan rauhassa rokottaa.

7 7 Rokotuspäivät ovat myös kasvaneet laajemmiksi terveyspäiviksi, esimerkiksi Zimbabwessa järjestetään tapahtumia, joissa lapsille annetaan useampia rokotteita kerralla sekä jaetaan käsiteltyjä malariaverkkoja. Nigeriassa ja Nepalissa lapsi saa rokotuksen yhteydessä myös A-vitamiinia. A-vitamiini vähentää lapsen infektioherkkyyttä ja on erittäin tehokas tapa laskea lapsikuolleisuutta. Teemapäivien ansiosta saadaan koolle yhdellä kertaa iso joukko lapsia useampaa toimenpidettä varten. Koulutusta ja käymälöitä Yksi tärkeitä oppeja on se, että tarvitaan koulutettuja terveystyöntekijöitä auttamaan synnytyksessä. Kyläkätilön taidot eivät riitä diagnosoimaan ja lähettämään äitiä riittävän usein lääkäriin. Ylipäätään toimiva terveydenhuoltojärjestelmä on avain lasten eloonjääntiin. Köyhäkin maa pärjää, jos se saa järjes - tel mänsä toimimaan. Esimerkiksi Etiopia, Eritrea, Malawi ja Mosambik ovat onnistuneet alentamaan lapsikuolleisuutta merkittävästi. Kuluvana vuonna vietetään YK:n kansainvälistä sanitaatiovuotta. Yli kahdelta miljardilta ihmiseltä puuttuu käymälä. Huono hygienia ja sadevesien huuhtomat jätökset levittävät tauteja. Niinkin proosallinen asia kuin vessa voi pelastaa lapsen hengen. Eloonjäämisoppi UNICEFin mukaan: 1. Koulutettu terveystyöntekijä apuna synnytyksessä. 2. Pienten vastasyntyneiden (yli 2 kg) kotihoito: lämpimänä pitäminen, välitön vierihoito ja hengityksen tarkkailu. 3.Terveyskasvatus, etenkin käsien pesu saippualla tai vastaavalla. 4.Toimivat vessat. 5. Äitilapsitartuntojen estäminen (HIV) 6. Lasten aidshoito samalle tasolle kuin aikuisten hoito on. 7. Rokotusohjelmien kattavuus täytyy saada yli 90 prosentin. 8. Sokerisuolaliuos ja sinkkilisä ripulin hoitoon estämään kuivuminen. 9. A-vitamiini vähentämään lasten infektioherkkyyttä. 10.Käsitellyt malariaverkot odottaville äideille ja alle 5-vuotiaille lapsille sekä sairastuneiden lasten hoito kylätasolle. 11. Hoidon ketju, joka jatkuu kylätasolta terveysasemien palveluihin ja sairaalahoitoon. 12.Syrjäseutulisä, jotta saadaan koulutettua työvoimaa syrjäseuduille. 13. Enemmän resursseja tulosten monitorointiin ja arviointiin kentällä, jotta saadaan opit taltioitua ja nopeasti hyödynnettyä. Lähde: State of the World s Children Report 2008 sekä lastenlääkäri Pirkko Heinonen, UNICEF Somalia.

8 TUKIJOUKKO STARTTAA - HYPPÄÄ KYYTIIN! Maaliskuun alussa starttaava Tukijoukko on UNICEFin uusi ja peloton kampanja kuukausilahjoittajajoukon kasvattamiseksi. Kampanjan keskiössä ovat MTV3-kanavalla viikon ajan pyörivä tv-ohjelma sekä netissä tapahtuva kuukausilahjoittajien rekrytointi. MUUSIKOT HAASTEEN EDESSÄ Tukijoukko tv-ohjelmassa kolme tahoa; muusikot Anssi Kela ja Jonna Kosonen sekä duo Kim Herold & Tidjan kisaavat viiden päivän ajan ja eri keinoin siitä, kuka hankkii UNICEFille eniten kuukausilahjoittajia. TUKIJOUKKO TELEVISIOSSA Tukijoukko MTV3-kanavalla alkaen, ma-to ja suora finaalilähetys pe 4.4. klo Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: 4Verkossa: 4Soita: (15,11 / puhelu + pvm) 4Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

9

10 Kortit ja lahjat kevään juhliin verkkokaupasta! Pehmeä paketti Se ei maksa paljon, mutta sillä on väliä Kukkaishohtoa-korttipakkaus 10 korttia, 5 eri aihetta, valkoiset kirjekuoret. 13 7P2205N Lasten kokkauskirja Eri maista peräisin olevat reseptit saavat veden kielelle ja innostavat lapsia ruuanlaittoon. 22 Rokotepaketti 20 Kyykkylaatta 12 Tutustu koko valikoimaan ja tee tilauksesi verkkokaupassamme tai tilaa esite numerosta (09) Sisältää yhden lapsen rokotteet kuutta tappavaa tautia vastaan (tuhkarokko, kurkkumätä, tuberkuloosi, polio, jäykkäkouristus, hinkuyskä). Lahja, joka hyödyttää kokonaista kylää! Kuivakäymälöissä käytettävä kyykkylaatta on kooltaan 80 x 60 cm. JOKAISEN TULISI TEHDÄ TESTAMENTTI. Jokainen voi myös tehdä testamenttilahjoituksen. Pyydä esitteemme. Suomen UNICEF (09) Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: 4Verkossa: 4Soita: (15,11 / puhelu + pvm) 4Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

11

12 unicef info 1/2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA

VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA unicef info SYKSY / 2008 Myanmar: hätäavusta jälleenrakennukseen s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA Suomalainen Johanna Laurila kertoo kokemuksistaan s. 6 7 Jokaiselle lapselle

Lisätiedot

unicef info SYKSY 2005

unicef info SYKSY 2005 unicef info SYKSY 2005 HIV-aidsilla ON LAPSEN KASVOT Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Äitejä valmennetaan aids-tietoon VIERAILIN

Lisätiedot

SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012

SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012 SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012 PÄÄSIHTEERILTÄ... 3 MIKSI UNICEFIA TARVITAAN... 4 NÄIN UNICEF TOIMII... 6 NÄIN VARAT KÄYTETTIIN... 8 Lastenrahasto... 12 Nimikko- ja teemaohjelmat... 14 Hätäapu... 18

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET

ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET www.vuosituhattavoitteet.fi ENTÄ JOS... OLISIT KÖYHÄ? Köyhyys tarkoittaa nälkää, puuttuvaa terveydenhuoltoa ja koulutusta, huonoja asuinoloja sekä yhteiskunnallisten

Lisätiedot

Opas lapsen oikeuksiin

Opas lapsen oikeuksiin Opas lapsen oikeuksiin LUOKILLE 3-6 Lähdemateriaalista toimittanut: Veera Videnius Toimituskunta: Inka Hetemäki, Hanna Hämäläinen, Aino Sarkia ja Tanja Suvilaakso. Painopaikka T-Print Ky, Hyvinkää Taittaja:

Lisätiedot

Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä

Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä 1 2010 Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä Sivu 4 Lapset aina voittajia UNICEF-arpajaisissa Sivu 6 Rovaniemi aloitti UNICEF-vuoden: Meidän vuoromme auttaa Sivu 8 unite for children

Lisätiedot

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset Tulevaisuus uusiksi 2 2010 Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet Maatalouden lapsityöläiset Loppu lasten ruumiilliselle kuritukselle PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Pienessä Karuguarun kylässä

Lisätiedot

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012 Apua Sahelin lapsille Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Apusi muuttaa maailmaa. Pelastakaa Lasten selvityksen* mukaan yhä useampi maailman

Lisätiedot

1 unite for children

1 unite for children unite for children 1 2 Suomen UNICEF unite for children Avainlukuja 2008 Varainhankinta Keräykset Myynti Tilitys UNICEFin työhön 14,8 milj. euroa 13,2 milj. euroa 1,6 milj. euroa 11,1 milj. euroa Sisältö

Lisätiedot

MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI?

MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? Empowered lives. Resilient nations. TIETOA MAAILMAN KEHITYKSESTÄ 2 MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? 3 SISÄLLYS Esipuhe...

Lisätiedot

Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. 2/2006

Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. 2/2006 2/2006 Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 1 Keräys kampanjat 2006 Elina ja Erno antavat

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry

VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry 1 UNICEF 2013/Martti Penttilä VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry PÄÄSIHTEERiltä Pääsihteeriltä... 3 UNICEF, maailman vaikutusvaltaisin lastenjärjestö... 4 UUTISPOIMINTOJA

Lisätiedot

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007 3/2007 Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle Sivu 4 UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta Sivu 8 Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa Sivu 14 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus,

Lisätiedot

Suomen unicefin vuosikertomus

Suomen unicefin vuosikertomus unite for children Suomen UNICEFin vuosikertomus 2 Suomen UNICEF unite for children Avainlukuja 2010 Varainhankinta Keräykset Myynti Tilitys UNICEFin työhön 18,0 milj. euroa 16,7 milj. euroa 1,3 milj.

Lisätiedot

Onnellisia loppuja. tarinaa maailman tytöistä. Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan!

Onnellisia loppuja. tarinaa maailman tytöistä. Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan! Onnellisia loppuja tarinaa maailman tytöistä Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan! 4_ Pienistä luvuista kasvaa suuria tekoja. 32_ Näin ryhdyt Plan-kummiksi. 34_ Planin tapa toimia.

Lisätiedot

World Vision. Anna lapselle. syntymäpäiviä. Monica sanoi silpomiselle ei 02 /2014

World Vision. Anna lapselle. syntymäpäiviä. Monica sanoi silpomiselle ei 02 /2014 Ilona Rauhala: Auttaminen lisää onnellisuutta Herkkuja Tomi Björckiltä World Vision 02 /2014 Monica sanoi silpomiselle ei Anna lapselle syntymäpäiviä Miljoona lasta menehtyy joka vuosi ensimmäisenä elinpäivänään.

Lisätiedot

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan Tulevaisuus uusiksi 2 2011 Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Kun lapsi tuntee olevansa

Lisätiedot

Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS. hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana. Väestötietosarja 16

Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS. hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana. Väestötietosarja 16 Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana Väestötietosarja 16 Väestötietosarja 16 Kirjoittaja: Elina Korhonen VTM Elina Korhonen toimii koordinaattorina

Lisätiedot

APUA! 32012. Katastrofirahasto tiedottaa

APUA! 32012. Katastrofirahasto tiedottaa APUA! 32012 Katastrofirahasto tiedottaa Ihmiset pelkäävät, ettei kukaan auta Sahelin alueella tarvitaan hätäapua, mutta myös pidempiaikainen ratkaisu nälänhädän poistamiseksi. Olen ollut Malin Punaisen

Lisätiedot

unite for children Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria

unite for children Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria 4/2008 Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria Sivu 4 Vapaaehtoisten matka Tansaniaan: Se ei ole työtä, se on ystävän palvelus Sivu 6 Karjalan lapsiasiamiehen suurin ongelma on järjestää

Lisätiedot

86% suomalaisista kannattaa EU:n humanitaarista työtä. Näytämme sinulle avun kasvot. Apua kriiseissä

86% suomalaisista kannattaa EU:n humanitaarista työtä. Näytämme sinulle avun kasvot. Apua kriiseissä Avun kasvot 1 Näytämme sinulle avun kasvot Ihminen on ihmiselle ihminen. Tämä Suomen Punaisen Ristin käyttämä kampanjatunnus herätti muutama vuosi sitten keskustelua. Tuttu ikiaikainen, kreikkalaisen filosofi

Lisätiedot

Askel kerrallaan kohti itsenäisyyttä. Mitä hyvää tehdään testamenttilahjoituksilla? Tietoa jaetaan kylistä kouluihin

Askel kerrallaan kohti itsenäisyyttä. Mitä hyvää tehdään testamenttilahjoituksilla? Tietoa jaetaan kylistä kouluihin 2 2015 Askel kerrallaan kohti itsenäisyyttä Mitä hyvää tehdään testamenttilahjoituksilla? Tietoa jaetaan kylistä kouluihin Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS Vaikuttava auttaminen 3 UUTISIA Lapset retkillä,

Lisätiedot

14 RUOKATURVA PARANEE POHJOIS-UGANDASSA 8 KÄSITÖILLÄ EROON

14 RUOKATURVA PARANEE POHJOIS-UGANDASSA 8 KÄSITÖILLÄ EROON Kevät 2015 TEEMA: JÄRJESTÖJEN KEHITYSYHTEISTYÖ 6 19 PYSYVIÄ MUUTOKSIA UGANDASSA, NICARAGUASSA JA SOMALIMAASSA PALKITTU ELOKUVA Hyvästi Afrikka 18 19 14 RUOKATURVA PARANEE POHJOIS-UGANDASSA 8 KÄSITÖILLÄ

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden tila maailmassa 10 vuotta YK:n väestö- ja kehityskonferenssista Sisällys JOHDANTO

Lisätiedot

Opettajanopas syrjinnän estämiseen

Opettajanopas syrjinnän estämiseen Opettajanopas syrjinnän estämiseen Lähdemateriaalista toimittanut: Mari Hakojärvi Käännökset: Milla Mäkinen, Saija Ohtonen Taitto: Point Panic Kuvat: UNICEF Kannen kuva: UNICEF/ Alpine Fund/ Garth Willis

Lisätiedot

1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4

1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 1.1 Yleiskatsaus aiheeseen... 3 2 EKOLOGINEN SANITAATIO... 4 3 KUIVAKÄYMÄLÄN ERI VAIHTOEHDOT... 6 3.1 Kuoppakäymälät... 7 3.2 Vähän vettä käyttävät systeemit... 9 3.3 Mökkihuussit...

Lisätiedot

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo 1/2007 Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo Ulkoministeri Erkki Tuomioja: YK:ta tarvitaan edelleen Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Opettajalle: Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Kaikilla ihmisillä riippumatta siitä, missä he elävät, mitä ikäryhmää tai kansallisuutta he edustavat on sama ihmisarvo ja samat perustarpeet.

Lisätiedot

KOOR. Kehitysyhteistyötä, kulttuuria ja tiedotusta 2/2011 (18.vk no 2) Kriisiavusta kestävään kehitykseen -teemanumero

KOOR. Kehitysyhteistyötä, kulttuuria ja tiedotusta 2/2011 (18.vk no 2) Kriisiavusta kestävään kehitykseen -teemanumero KOOR Kehitysyhteistyötä, kulttuuria ja tiedotusta 2/2011 (18.vk no 2) Kriisiavusta kestävään kehitykseen -teemanumero KOOR 2/2011 1 KOOR 2/2011 2. Eeva-Liisa Bahnaan: Pääkirjoitus 3. Veera Jansa: Kaksi

Lisätiedot