unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s."

Transkriptio

1 unicef info SYKSY / 2007 Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 UNICEFin työ tuottaa tulosta - yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

2 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Rintaruokinta, tuhkarokkorokotukset, A-vitamiinilisä ja malariaverkot toimivat: alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuusluvut ovat ensimmäistä kertaa laskeneet alle kymmenen miljoonan vuodessa. Pitkäjänteisyys palkitsee Pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön uskovat saivat vahvistusta näkemykselleen, kun UNICEF julkisti uutisen lapsikuolleisuuden kääntymisestä laskuun. Ensimmäistä kertaa alle 5-vuotiaiden lasten kuolemien määrä arvioidaan alle 10 miljoonaksi vuodessa. UNICEF katsoo, että sitkeä työ rokotusten kattavuuden lisäämisessä, ravinnon monipuolistamisessa, puhtaan veden organisoinnissa ja malariaverkkojen jakelussa tuottaa viimein näkyvää tulosta. Tämä työ ei useinkaan pääse otsikoihin, mutta se ei vähennä työn arvoa. Me suomalaiset tiedämme hyvin esimerkiksi rokotusten ja puhtaan veden merkityksen. Kun olemme pyytäneet lahjaa näihin tarpeisiin, on vastausten suuri määrä ilahduttanut. Lahjoitusten summa on ollut vuosittain kasvava. Kiitos työmme tuloksista kuuluukin lahjoittajillemme. Jatketaan sitkeää perustyötä yhdessä. UNICEFin työ tuottaa YHÄ USEAM Julkaisija: Suomen UNICEF-yhdistys ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Karolina Roiha, Minna Karvinen ja Sanna Merilänen Kuvat: UNICEF Kansikuva: ZIMBABWE: 11-vuotias Belinda Makutya istuu pulpettinsa ääressä. Tytön äiti on hiv-positiivinen, isä kuoli aidsiin. Belinda on mukana UNICEFin tukemassa nuorisoryhmässä, joka tarjoaa neuvontaa ja vertais tukea aidsin varjossa eläville lapsille. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: Tämä on historiallinen hetki, totesi UNICEFin pääjohtaja Ann M. Veneman. Tänä päivänä jää henkiin enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin. Meidän täytyy jatkaa samaan malliin, jotta saavutamme vuosituhattavoitteet. Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on vähentää lapsikuolleisuutta kahdella kolmanneksella vuodesta 1990 vuoteen Tämän tavoitteen saavuttaminen pelastaisi 5,4 miljoonan lapsen hengen. Terveydenhuolto avainasemassa Kiitos saavutetuista tuloksista kuuluu terveydenhuollon perustyölle. Siihen kuuluvat mm. lasten rintaruokinnan edistäminen, massiiviset rokotuskampanjat A-vitamiini lisineen sekä malariaverkot, joita UNICEF jakaa erityisesti äideille ja lapsille. Tulokseen on vaikuttanut lasten tuhkarokkokuolemien väheneminen 66 pro sentilla Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa jopa 75 prosentilla. Myös keuhkokuumeen, ripulin ja aliravitsemuksen oikeanlaisella hoidolla, hyvällä hygienialla ja puhtaalla juomavedellä on merkittävä rooli lapsikuolleisuuden vähenemisessä.

3 3 tulosta - PI LAPSI JÄÄ HENKIIN Monissa maissa kehitys on ollut huimaa: esimerkiksi Marokossa, Vietnamissa sekä Dominikaanisessa tasavallassa alle viisivuotiaiden kuolleisuusluvut ovat laskeneet yli kolmanneksella, Madagaskarilla jopa 41 prosentilla. Myös Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa kehitys on ollut osittain myönteistä. Työ ei ole lopussa Saavutetuista tuloksista huolimatta työtä on vielä paljon. 9,7 miljoonan lapsen menetystä vuosittain ei voida hyväksyä, Veneman muistuttaa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuolee joka vuosi 4,8 miljoonaa alle 5- vuotiasta lasta, Etelä-Aasiassa 3,1 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan kehitysmaissa köyhien maaseutuperheiden lapset ovat eniten uhattuina. Lohduttomilta näyttävistä luvuista huolimatta UNICEF on optimistinen ja jatkaa sinnikästä työtä lasten auttamiseksi. Suurin osa kuolemantapauksista voidaan ehkäistä yksinkertaisilla menetelmillä, kuten rokotuksilla ja malariaverkoilla. Poliittisten päättäjien, järjestöjen, yritysten ja yksityisten ihmisten on yhdistettävä voimansa, jotta lasten eteen tehtävälle työlle saadaan riittävä rahoitus ja tarvittavat resurssit. Tällöin tavoitteet ovat saavutettavissa. Työmme jatkuu, sillä vaihtoehtoja ei ole. Kyseessä on heikoimmassa asemassa olevien lasten elämä. Uudet tutkimustulokset on saatu useasta kansallisesta tietolähteestä, mukaan lukien kaksi kotitalous tutkimusten sarjaa, The Multiple Indicator Cluster Surveys (MICS) sekä Demographic Household Surveys (DHS). Viimeisin MICS-sarja toteutettiin yli 50 maassa vuosina ja yhdessä USAIDin tukemien DHS-tutkimusten kanssa se on vuosituhattavoitteiden suurin yksittäinen tietolähde ja muodostaa perustan arvioinnille lasten selviytymisessä. Yksi YK:n vuosituhattavoitteista on lapsikuolleisuuden vähentäminen. Tavoite asetettiin vuonna 1990, jolloin 13 miljoonaa lasta kuoli alle viisivuotiaina. Tavoitteena on laskea lukumäärä 4,3 miljoonaan vuoteen 2015 mennessä.

4 4 :D Uutisia MAAILMALTA UNICEF toimii kaikkialla maailmassa. Tässä muutama esimerkki työstämme maailman lasten hyväksi. Kaiken tämän ja paljon muuta hyvää olemme saaneet aikaan lahjoittajiemme tuella. KONG SUDAN: Vajaan kahden vuoden ikäinen Gassim Shak Juma istuu äitinsä sylissä UNICEFin tukemassa ruokintakeskuksessa. Keskus sijaitsee maan sisäisten pakolaisen leirillä Etelä-Darfurissa. Gassim saapui leirille kolme kuukautta sitten aliravittuna. Lisäravinnon ansiosta hän on kasvanut ja kehittynyt ja käsivarsimittarikin on jo siirty - nyt punaiselta alueelta keltaiselle. KONGO: Elokuun 13. päivä tämä juna saapui Brazzavilleen, Kongon pääkaupunkiin, matkustettuaan 500 km läpi viidakon ja savannien rannikolta sisämaahan. Junan lastina oli käsiteltyä malariaverkkoa. UNICEF arvioi, että verkot pelastavat ihmisen hengen vuosittain.

5 5 FILIPPIINIT: 13-vuotias Baingan (Bing) Ladiasan ottaa valokuvaa Etelä-Mindanaon yliopistolla Filippiineillä. Bing on yksi viidestätoista oppilaasta, jotka osallistuivat UNICEFin järjestämään valokuvaustyöpajaan. UNICEF järjesti työpajan saaren lapsille, jotka kärsivät jo vuosikymmeniä kestäneistä maan sisäisistä levottomuuksista. MYANMAR: Noin kolmannes Myanmarin asukkaista joutuu käyttämään likaista vettä juomanaan. Ongelman poistamiseksi UNICEF yhteistyökumppaneineen on toimittanut kyliin ja kouluihin yli 3000 keraamista vedensuodatinta. Suodattimia toimitetaan jatkossa lisää, jotta kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus juoda puhdasta vettä. MYANMAR SUDAN FILIPPIINIT INDONESIA INDONESIA: Tuhkarokko tappaa vuosittain yli indonesialaislasta. Kuolemat ovat turhia, sillä ne ovat helposti estettävissä rokotteilla. UNICEF rokottaakin maassa kuluvan vuoden aikana huikeat 14 miljoonaa lasta. Urakka on valtava, sillä Indonesia on kuusi kertaa Suomen kokoinen ja koostuu tuhan sista saarista.

6 6 Kaverukset Austin ja Kurt asuvat kasvatus äiti Rose Colleenin luona. Rose johtaa tukiryhmää, joka pitää huolta aidsin orpouttamista lapsista. Osa lapsista on itsekin hiv-positiivisia. Rose toimii 22 lapsen kasvatusäitinä. Etelä-Afrikassa on yli miljoona vanhempansa aidsille menettänyttä lasta. Aidsin leimaama lapsuus James menetti äitinsä aidsille vuonna Isä kuoli kaksi vuotta myöhemmin. Siitä lähtien James on ollut perheenpää ja huolehtinut neljästä nuoremmasta sisaruksestaan. James on 16-vuotias. James nousee joka aamu kuudelta ja valmistelee sisaruksensa kouluun. Sitten hän työskentelee perheen kasvimaalla, pitää huolta lehmistä ja vuohista sekä noutaa vettä. Osan kasvimaan tuotosta James myy torilla. Monta kertaa hylätty Ugandalainen James on yksi maailman 15 miljoonasta aidsin orpouttamasta lapsesta. Suurin osa orvoista asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Useat heistä ovat moninkertaisesti orpoja. Ensin kuolee yksi vanhempi, sitten toinen. Sen jälkeen lapsi majoittuu sedän tai tädin luo, joka myös menehtyy jonkun ajan sisällä. Lopulta jäljellä on vain ikääntynyt isoäiti tai perheen esikoinen, kuten Jamesin tapauksessa. Afrikkalainen laajennetun perheen perinne ratkeilee liitoksistaan aidsin vuoksi huollettavien valtavan määrän takia.

7 Vanhempansa tai huoltajansa aidsille menettävät lapset menettävät taudille myös lapsuutensa. He joutuvat jättämään koulun kesken huolehtiakseen sairaista omaisistaan ja nuoremmista sisaruksistaan. Kun lapset jäävät yksin, heillä on suuri riski joutua hyväksikäytetyksi ja ajautua rikoksiin ansaitakseen elantonsa. Lapsi, joka menettää aikuisen huolenpitäjänsä toistuvasti, menettää myös perusturvallisuuden tunteensa. UNICEF ei jätä lapsia yksin Vanhempien menettäminen vaarantaa lapsen perustarpeiden täyttymisen. UNICEF ei jätä lapsia yksin. Huolehdimme siitä, että lapset saavat tarvitsemaansa tukea, huolenpitoa ja suojaa, mieluiten omassa, tutussa ympäristössään. Useassa eteläisen Afrikan maassa on aloitettu sosiaalisen suojelun ohjelmia. Esimerkiksi Keniassa, Malawissa ja Mosambikissa on kokeiltu raha-avustuksen antamista aidsin varjossa eläville köyhille perheille, jotta lapsilla olisi mahdollisuus koulunkäyntiin. Lasten koulunkäyntiä on edistetty myös poistamalla koulumaksut. Näin on tehty esim. Keniassa ja Ugandassa. Jamesin koulunkäynti jäi kuudennella luokalla kesken. Silti hän uskoo, että hänen vanhempansa olisivat ylpeitä hänestä: Vaikka meillä on vaikeaa, on meillä kuitenkin koti. Teen parhaani, jotta perheemme pysyisi yhdessä ja sisarukseni voisivat käydä koulun loppuun, aikuisen taakkaa jo vuosia kantanut James vakuuttaa. UNICEF taistelee sen puolesta, että jokaisella lapsella olisi oikeus elää turvassa ja saada peruspalvelut kuten terveydenhoitoa, koulutusta, riittävä toimeentulo ja suojaa - aidsista huolimatta. Tämä artikkeli päättää neliosaisen kirjoitussarjan Lapset ja aids kampanjan osa-alueista. LAPSET JA AIDS Mikä Lapset ja aids? UNICEFin maailmanlaajuinen Lapset ja aids -kampanja antaa kasvot hiv-aidsin unohdetuille uhreille, lapsille. Tähän mennessä miljoonat taudista ja sen seurauksista kärsineet lapset ovat jääneet ilman apua. Tilanteen on muututtava. Lasten tarpeet on nostettava etusijalle. Kampanjan tavoitteena on kerätä miljardi dollaria vuoteen 2010 mennessä. Varat käytetään neljän tavoitteen saavuttamiseen, joita ovat 1. äiti-lapsi tartuntojen estäminen 2. lääkehoidon tarjoaminen sitä tarvitseville lapsille 3. uusien tartuntojen estäminen ja 4. yksin jääneistä lapsista huolehtiminen. Lue lisää kampanjasta 7 KAIKKI AIDSIN UHRIT EIVÄT OSAA PYYTÄÄ APUA Liity Lapset ja aids kuukausilahjoittajaksi ja auta meitä pysäyttämään aids. Liity nyt: LAPSET JA AIDS

8 Joulukortit ja lahjaideat verkkokaupasta! Pehmeä paketti Se ei maksa paljon, mutta sillä on väliä. 8P3570 Pieni UNICEF-ystävä Pieniä ystäviämme on kolmea eri väriä (hunaja, ruskea ja valkoinen) 4, Jouluiset ystävät -korttipakkaus 5 erilaista korttia, kuvioleikatut aiheet 10 Tutustu koko valikoimaan ja tee tilauksesi verkkokaupassamme tai tilaa esite numerosta (09) Rokotepaketti 20 Sisältää yhden lapsen rokotteet kuutta tappavaa tautia vastaan (tuhkarokko, kurkkumätä, tuberkuloosi, polio, jäykkäkouristus, hinkuyskä) Kyykkylaatta 12 Lahja, joka hyödyttää kokonaista kylää! Kuivakäymälöissä käytettävä kyykkylaatta on kooltaan 80 x 60 cm KOULUNKÄYNTI - maailman paras syntymäpäivälahja Muista maailman lapsia merkkipäivänäsi. Pyydä ystäviäsi maksamaan merkkipäivälahjoitus Suomen UNICEFin tilille: Nordea ja merkitsemään tilisiirron viestikohtaan nimesi ja merkkipäiväsi. Viesti voi olla esimerkiksi Heikki Hyväntahtoinen 40 v. Mikäli ilmoitat etukäteen merkkipäivästäsi UNICEFin toimistoon, puh. (09) tai lahjoitus@unicef.fi, lähetämme halutessasi sinulle listan onnittelijoista. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) asiakaspalaute@unicef.fi web: LAHJOITA: 4Verkossa: 4Soita: (15,11 / puhelu + pvm) 4Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 TALVI / 2010 Eläköön lapset s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 SIERRA LEONE: Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7 2 PATRIK JANSSON Eläköön LAPSET PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Lähes 9 miljoonaa turhaa kuolemaa

Lisätiedot

unicef info Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 1 / 2007

unicef info Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 1 / 2007 unicef info 1 / 2007 Hiv-aids seuraava sukupolvi voidaan pelastaa s. 6 UNICEF AUTTAA AFGANISTANIN LAPSIA s. 2 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI

Lisätiedot

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 unicef info 3 / 2006 UNICEF 60 vuotta lasten turvana INDONESIA toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 Hyviä uutisia 1 9 4 6-2 0 0 6 AASIASTA s. 4-5 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007 unicef info KESÄ / 2007 UNICEF auttaa entisiä lapsisotilaita s. 2-3 Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita F5 = aloita diaesitys = siirry eteenpäin nuolinäppäimillä

Lisätiedot

Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry

Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry Globalisaation monet kasvot Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry 1 Mitä globalisaatio on? Maailmanlaajuistuminen, "maailmankylä" Maiden rajat

Lisätiedot

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi.

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi. TALOUSTUTKIMUS OY 20141229 11:28:59 TYÖ 000012172.12 TAULUKKO 41015 ss VER % Telebus vko 51A-52A/2014 Kaikki Sukupuoli Ikä Asuinkunta nainen mies alle 25-34 35-49 50-64 65+ Hel muu Turku/ muu muu 25 vuotta

Lisätiedot

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä voit auttaa heitä selviytymään. Maailmassa on kaikkiaan

Lisätiedot

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset

Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset Kuva: Anne-Sofie Helms / Pelastakaa Lapset 1 Kuva: Dorothy Sang / Pelastakaa Lapset 2 Kuva: Rosie Thompson / Pelastakaa Lapset Kuva: Jonathan Hyams/Pelastakaa Lapset 4 Kuva: Jonathan Hyams / Pelastakaa

Lisätiedot

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Valoa pakolaisleirien asukkaille

Valoa pakolaisleirien asukkaille UUTISKIRJE Valoa pakolaisleirien asukkaille Brighter Lives for Refugees -kampanjan myötä IKEA Foundation lahjoittaa jokaisesta 3.2. 29.3.2014 myydystä led-lampusta yhden euron pakolaisleirien valaisemiseen.

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen.

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. FINLAND: 1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. Pentti, 2-vuotias poika Pentti syntyi seitsemän viikkoa etuajassa ja vietti neljä

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä

Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Suunnitelma 0,7% -varojen käytöstä Johdanto Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto linjasi joulukuussa 2007, että TYY tulee näyttämään mallia YK:n vuosituhattavoitteiden toteuttamisessa. Poliittisessa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Mikä on lukutaitosi arvo?

Mikä on lukutaitosi arvo? 1 Mikä on lukutaitosi arvo? Sinulla on jotain arvokasta. Rauha. Ihmisarvoinen elämä. Toimeentulo. Mikään näistä ei ole mahdollista ilman lukutaitoa. Koulutus on ainoa keino nousta köyhyydestä ja rakentaa

Lisätiedot

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA.

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA. pari pari 1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. POHTIKAA...miten niiden toteutuminen vaikuttaa Naomin/Dain elämään....mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudukaan....miten tavoitteiden

Lisätiedot

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE!

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! Kenfin Bridge toteuttaa vuosina 2012-2014 orpojen ja haavoittuvaisten lasten tukihankkeen Busiassa, Länsi -Keniassa. HANKKEESSA LAPSET SAAVAT: KOULUMAKSUN KOULUPUVUN KOULUMATERIAALIN

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE Uusimmat tilastot kertovat, että uskomattoman monet lapset joka puolella maailmaa kärsivät köyhyydestä, sairauksista, vammoista ja lukutaidottomuudesta

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

unicef info aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä KEVÄT / 2007

unicef info aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä KEVÄT / 2007 unicef info KEVÄT / 2007 aids on myös lasten tauti UNICEF auttaa lapsia hädän hetkellä Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: UNICEF

Lisätiedot

unicef info SYKSY 2005

unicef info SYKSY 2005 unicef info SYKSY 2005 HIV-aidsilla ON LAPSEN KASVOT Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Äitejä valmennetaan aids-tietoon VIERAILIN

Lisätiedot

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009 unicef info KESÄ / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: Koulussa on kivaa! s. 6 7 2 PATRIK JANSSON UNICEF/MYANMAR/2008/MYO THAME PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Kun tansanialainen

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa - mikä suoja suomalaisilla? Tartuntatautikurssi 15.4.2015 15.4.2015 Virusinfektiot-yksikkö/ Mia Kontio 1 Tuhkarokko: epäíly ja varmistus Oireet 7-21 vrk tartunnasta:

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

TYÖPAJAN TOIMINTAOHJEET työpaja 2 x 45 min

TYÖPAJAN TOIMINTAOHJEET työpaja 2 x 45 min TYÖPAJAN TOIMINTAOHJEET työpaja 2 x 45 min TYÖPAJASSA KIRJOITETAAN JA POHDITAAN HYVIÄ KEHITYSUUTISIA Maailman parhaat uutiset -työpaja Ensimmäinen tunti (45 min): Pohditaan positiivisten ja negatiivisten

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot

Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma. Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö

Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma. Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö Rakenne Kansainvälisen kehityspolitiikan haasteet Suomen kehityspoliittinen ohjelma (2007-) Kehitysyhteistyön

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017

Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017 Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017 Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vammaisuus? Millaisia lähestymistapoja

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys Kaikki lapset kouluun Schools for Africa yläkoulut ja keskiasteen koulut UNICEF-kävely ja päivätyökeräys DIA 1 Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Haitin uusi alku s. 2 3

Haitin uusi alku s. 2 3 KEVÄT 2010 Haitin uusi alku s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 Kuukausilahjoittajan kokemuksia Kenian matkalta s. 6-7 2 VILLE JUURIKKALA PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Rohkaisevaa välittämistä Juttelin äskettäin

Lisätiedot

Erkki Moisander 27.5.2015

Erkki Moisander 27.5.2015 Erkki Moisander 27.5.2015 Haluamme siirtää vakuutusyhtiöt sairauksien ja tapaturmien korvaamisesta hoitoketjun alkupäähän ennakoimiseen ja hyvinvoinnin luomiseen. Uskomme, että suomalaiset saavat parhaat

Lisätiedot

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA KIRKON ULKOMAANAPU Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä, humanitaarista avustustyötä ja vaikuttamistyötä.

Lisätiedot

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Väestöliitto, MLL ja Martat Marttaliitto 2018 Terhi Lindqvist Tyttöjen seksuaalioikeuksien ja koulunkäynnin edistäminen Malawissa

Lisätiedot

Lataa strategiset työkalut

Lataa strategiset työkalut Lataa strategiset työkalut Joiden avulla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Mitä sinä tekisit, jos pystyisit rakentamaan jopa 4.000,00 kuukaudessa tuottavan tulovirran? Entä miten pitkään olet valmis

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Life&Future. Hyvää alkanutta vuotta 2010 sinulle ja läheisillesi toivottaen LIFE AND FUTURE RY. Irmeli Kojonen

Life&Future. Hyvää alkanutta vuotta 2010 sinulle ja läheisillesi toivottaen LIFE AND FUTURE RY. Irmeli Kojonen RUOKAKRIISI KOETTELEE KOVIMMIN KÖYHIMPIÄ 10.1.2010 Globaali ruokakriisi on todellisuutta. Myös Etelä-Intiassa pitkäaikainen ruokapula, joka johtuu pitkien kuivien kausien ja niitä seuranneiden entistä

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla VANHEMPAINKYSELY 2015 Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla Taustakysymyksiä Lapseni on: tyttö poika Lisää seuraaville riveille koulun antama käyttäjänimi ja salasana: Käyttäjänimi:

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 2006 N:o 722 726 SISÄLLYS N:o Sivu 722 Tasavallan presidentin asetus Kansainvälisen merioikeustuomioistuimen erioikeuksista ja vapauksista

Lisätiedot

4. Terveys ja puhdas vesi

4. Terveys ja puhdas vesi 41 4. Terveys ja puhdas vesi Lapsilla on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa. Artikla 24 Terveys on ihmisoikeus Maailman väestön terveys on parantunut merkittävästi viimeisten

Lisätiedot

END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke

END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke END POLIO NOW (EPN) Kysymyksessä on kansainvälisen Rotaryjärjestön merkittävin yksittäinen hanke Polion hävittämisohjelmaan on käytetty noin miljardi dollaria Rokotuksia on annettu noin kolmelle miljardille

Lisätiedot

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä

Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä Työvaatepalvelut Hyvää tyyliä Hyvää fiilistä Parasta työtä TYÖVAATE- PALVELUMME pitää huolta Ihmisistä Turvallisuus on taitolaji. Työstä Paras suoja työllesi. Tyylistä Tyylipuhtaasti töihin. 2 Monta hyvää

Lisätiedot

Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa

Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa Salme Ahlström tutkimusprofessori Päihteet ja riippuvuus 20.10.2009 1 Sisältö Lapsuuden inho Mitä lapset tietävät vanhempiensa

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

BioCare Finland Oy tukee urheilujoukkueiden ja koululuokkien varainhankintaa. Finland Ltd

BioCare Finland Oy tukee urheilujoukkueiden ja koululuokkien varainhankintaa. Finland Ltd BioCare Finland Oy tukee urheilujoukkueiden ja koululuokkien varainhankintaa. Koko perhe myymään hienoja BioCaren terveystuotteita ja tienaamaan rahaa junioreiden toimintaan! BioCare Finland Oy tukee koululuokkien

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

PlanGlobaalikoulu. Verkko-oppimisympäristö lapsen oikeuksista. Opettajalle. Tehtäväpaketti 5- ja 6-luokkalaisille

PlanGlobaalikoulu. Verkko-oppimisympäristö lapsen oikeuksista. Opettajalle. Tehtäväpaketti 5- ja 6-luokkalaisille PlanGlobaalikoulu Verkko-oppimisympäristö lapsen oikeuksista Tehtäväpaketti 5- ja 6-luokkalaisille Opettajalle Opetushallituksen hyväksymissä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2004 (jatkossa

Lisätiedot

rotary tätä on rotary

rotary tätä on rotary rotary tätä on rotary Yhteystietoja RI:n keskushallinto One Rotary Center 1560 Sherman Avenue Evanston, IL 60201-3698 USA Puhelin +1 847 866 3000 Faksi +1 847 328 8554 tai +1 847 328 8281 www.rotary.org

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

LAPSELLA ON OIKEUKSIA

LAPSELLA ON OIKEUKSIA LAPSELLA ON OIKEUKSIA Save the Children TURVAAVAT LASTEN HYVÄN ELÄMÄN MAHDOLLISUUDET ON LAADITTU NOUDATETTAVIKSI ON LAADITTU NOUDATETTAVIKSI SISÄLTÄVÄT LAPSIA VAHVASTI SUOJELEVIA PERIAATTEITA LAPSILLE

Lisätiedot

RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj

RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj RAHAPÄIVÄ 20.9.2011 Megatrendien hyödyntäminen Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Agenda Taloudellinen kehitys Johtaminen megatrendejä hyödyntäen Johtaminen tämän päivän epävarmassa ympäristössä

Lisätiedot

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi

EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille. www.kehys.fi EU-rahoitusta kansainvälisyyskasvatushankkeille www.kehys.fi EU:n budjetti 2007-2013 Viisi päälohkoa: Yhteensä 974,7 miljardia 1. Kestävä kasvu 433,0 miljardia 2. Luonnonvarojen kestävä kehitys ja suojelu

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HARRASTUSRAHASTOHAKEMUS. 1. HAKIJAN TIEDOT (lapsen tai nuoren) Nimi. Katuosoite. Postinumero ja paikkakunta.

LASTEN JA NUORTEN HARRASTUSRAHASTOHAKEMUS. 1. HAKIJAN TIEDOT (lapsen tai nuoren) Nimi. Katuosoite. Postinumero ja paikkakunta. 1. HAKIJAN TIEDOT (lapsen tai nuoren) Nimi Katuosoite Postinumero ja paikkakunta Puhelinnumero Sähköpostiosoite Ikä Pankkiyhteys (mikäli tuki maksetaan hakijantilille) Olen tällä hetkellä peruskoulussa

Lisätiedot

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Pietarin Katulapset ry Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Ihmisarvoinen lapsuus on erittäin suuri asia. Valitettavasti kaikille lapsille Venäjällä se ei ole mahdollista. Omien vanhempiensa hylkäämiä

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Project SIerra, A Family and a Future

Project SIerra, A Family and a Future Project SIerra, A Family and a Future Soroptimist International ja Hope and Homes for Children -järjestöjen nelivuotinen yhteistyöprojekti 2007 2011. Sierra Leone perustietoja Pinta-ala: 71 740 km² Asukasluku:

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

9.12.2011. www.kepa.fi

9.12.2011. www.kepa.fi 9.12.2011 www.kepa.fi Mikä Kepa? Vuonna 1985 perustettu Kepa on kehitysyhteistyön kattojärjestö. Kepaan kuuluu lähes 300 kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevää tai niitä seuraavaa järjestöä.

Lisätiedot

Maailmassa joka 3. minuutti kuolee lapsi tieliikenneonnettomuudessa

Maailmassa joka 3. minuutti kuolee lapsi tieliikenneonnettomuudessa Maailmassa joka 3. minuutti kuolee lapsi tieliikenneonnettomuudessa www.makeroadssafe.org Vuonna 2005 miljoonat ihmiset ja G8-ryhmän johtajat vastasivat kehotukseen saattaa köyhyys maailmasta historian

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu

Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu 1 Suomen Pakolaisapu Työtä uutta alkua varten Suomen Pakolaisapu tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia toimimaan aktiivisesti yhteiskunnassa

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Yritys. Eqology on norjalainen yritys, joka kehittää luonnonmukaisia ravintolisiä ja ihonhoitotuotteita. Yritys on perustettu 1998.

Yritys. Eqology on norjalainen yritys, joka kehittää luonnonmukaisia ravintolisiä ja ihonhoitotuotteita. Yritys on perustettu 1998. Ala Verkostomarkkinointi eli suoramyynti on tehokkain tapa saada näkyvyyttä ja jakaa tuotteita suoraan kuluttajille. Osallistumalla siihen voit luoda oman yrityksen ilman suuria investointeja ja työskennellä

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto

Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto Sinun ja kummilapsesi kirjeenvaihto 1 Kirjeen saaminen on aina iloinen yllätys Kummilapsesi ilahtuu varmasti, jos toisinaan muistat häntä postikortilla tai lyhyellä kirjeellä. Postikortit ovat suositeltavia,

Lisätiedot

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen

Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille. Voimassa 1.1.2016 alkaen Fennian edut Suomen Yrittäjien jäsenille Voimassa 1.1.2016 alkaen 2016 Fennialla on tyytyväisimmät yritysasiakkaat liity sinäkin joukkoon! Fennia-konserni on vakuutusten ja niihin liittyvien palveluiden

Lisätiedot

ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014

ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014 KUNNON TYÖMIEHIÄ» WWW.BRIKO.FI 1 ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014 ASIAKKAAT ARVIOIVAT BRIKON PARHAAKSI RAKENNUSALAN HENKILÖSTÖVUOKRAAJAKSI JO TOISENA VUONNA PERÄKKÄIN Lue, mitä mieltä asiakkaat olivat

Lisätiedot

Keskikesä 2015. Rakas esirukoilijani. Maanjäristyksen jäljet

Keskikesä 2015. Rakas esirukoilijani. Maanjäristyksen jäljet Rakas esirukoilijani Keskikesä 2015 Maanjäristyksen jäljet Nepalin 25.4. alkaneet maanjäristykset ovat jatkuneet tähän päivään saakka. Voit seurata maanjäristyksiä USA:n hallituksen sivuilta http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map

Lisätiedot

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PH4_plus 1 *1409901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä perheselvityslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella hakevan alle 18

Lisätiedot