Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7"

Transkriptio

1 TALVI / 2010 Eläköön lapset s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 SIERRA LEONE: Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

2 2 PATRIK JANSSON Eläköön LAPSET PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Lähes 9 miljoonaa turhaa kuolemaa Miksi poliittiset johtajat sallivat alle viisivuotiaiden kuolleisuuden pysyvän miljoonalukemissa, kun sekä syyt kuolemiin että keinot vähentämiseen ovat tiedossa? Ummistavat silmänsä siltä, mitä ovat luvanneet hyväksyessään ja ratifioidessaan lapsen oikeuksien sopimuksen. Hehän ovat allekirjoittaessaan sitoutuneet jokaisen lapsen oikeuteen elämään ja antaneet takuun mahdollisimman hyville edellytyksille lasten henkiinjäämiseen ja kehitykseen. Lapsikuolleisuuden korkeita lukuja ei saa selittää valtiontalouden ongelmilla. Kysymys on asioiden tärkeysjärjestyksestä. Taloudellinen ongelma on vain sillä köyhällä perheellä, joka ei ilman apua pysty varmistamaan lapsille riittävästi ruokaa, rokotuksia ja puhdasta vettä. Ilahduttavaa on, että lapsikuolleisuus on viimeinkin laskussa. Luvut ovat laskeneet erityisesti maissa, joissa terveydenhuollossa on tehty voimakkaita parannustoimenpiteitä. Lupaamme jatkaa poliittisten johtajien ravistelua asioiden tärkeysjärjestyksen muuttamiseksi ja työskennellä sinnikkäästi lasten henkiinjäämisen ja terveen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Kiitän tuestasi menneenä vuotena. Luotan apuusi myös nyt alkaneella kymmenluvulla. Voisimmeko jo keskittyä ajatuksissamme lapsikuolleisuuden sijasta lasten eloonjäämiseen? Tilastojen valossa kyllä: Viime vuonna alle viisivuotiaita lapsia kuoli alle 9 miljoonaa. Vaikka luku on vieläkin liian suuri, on tämä suuri saavutus. Vuodesta 1990 kuolleisuusluku on pienentynyt 28 prosenttia. Vielä merkittävämmäksi laskun tekee se, että samaan aikaan maailman väestö on jatkanut kasvuaan. Vaikka työmme on tuottanut hienoa tulosta, paljon tehtävää on vielä jäljellä. Joka päivä alle viisivuotiasta lasta kuolee. Jokainen on oma tragediansa, ja yksikin on jo liikaa. Julkaisija: Suomen UNICEF ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Minna Karvinen, Sari Saraste, Eija Oksanen Taitto: Point Panic Oy Kirjapaino: Laine Direct Oy KANSIKUVA UNICEF/BANA /Shehzad Noorani BANGLADESH: Iloinen tyttö istuu maassa Chittagongin kaupungissa. UNICEF tukee alueella mm. esikoulutoimintaa sekä rokottaa alle viisivuotiaat lapset poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Suomen UNICEF, Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) , fax (09) asiakaspalvelu@unicef.fi Tuhkarokkorokotukset ovat pelastaneet noin 4,3 miljoonaa lasta kymmenessä vuodessa.

3 3 UNICEF/NYHQ /THIERRY DELVIGNE-JEAN UNICEFin työn tavoitteena on terveydenhuollon ja neuvolapalveluiden saaminen kaikkien lasten ulottuville. Hengenpelastus ei vaadi suuria investointeja Suurin osa alle viisivuotiaiden lasten kuolemista on estettävissä yksinkertaisilla keinoilla. Rintaruokinta- ja ro ko - tusohjelmat, A-vitamiinilisät, mala riaa ehkäisevien hyttysverkkojen yleistyminen ja hiv-aidsia ehkäisevä hoito ja lääkitys ovat osoittaneet tehonsa. Valtioissa, joissa on panostettu terveydenhuoltoon ja valistukseen, on saavutettu hyviä tuloksia. Esimerkiksi Boliviassa ja Nepalissa lapsikuolleisuus on jo pitkään vähentynyt 4,5 prosentin vuotuisella tahdilla. Malawissa lapsikuolleisuus on pudonnut kahdella kolmasosalla vuodesta Kun vuonna 2000 vain kolme prosenttia alle viisivuotiaista lapsista Malawissa nukkui hyttysverkon alla, kuusi vuotta myöhemmin jo 25 prosentilla oli hyttysverkko suojanaan. Lapsen hengen pelastaminen ei vaadi suuria summia. Esimerkiksi yksi hyttysverkko maksaa alle viisi euroa, tuhkarokkorokote yhdelle lapselle vain 21 senttiä. Lapsikuolleisuuden vähentäminen hillitsee väestönkasvua Monissa Afrikan maissa väestö kasvaa ihmisten lyhyen eliniänodotteen takia. Suurella lapsimäärällä varaudutaan lasten kuolemiin. Kun lapsikuolleisuutta vähennetään, tapahtuu väestönkasvussa hetkellinen piikki. Mutta pidemmällä aikavälillä lasten määrä vähenee. Kehityskulku on tuttu länsimaista, myös Suomesta. Lasten eloonjäämisellä on merkitys koko väestöön. Pienempi perhekoko vähentää äitiyskuolleisuutta. Lasten mahdollisuus päästä kouluun kasvaa. Tämä puolestaan vahvistaa väestönkasvun hidastumista, sillä koulutetut tytöt saavat todennäköisimmin vähemmän lapsia. Lapsikuolleisuuden lasku tekee mahdolliseksi yhteiskunnan muun kehityksen. Alentunut lapsikuolleisuus kertoo meille, että olemme nyt oikealla radalla. Mutta tavoitteena ei ole lapsikuolleisuuden vähentäminen, vaan poistaminen. Tiesitkö? Viisi tautia aiheuttaa puolet kaikista alle 5-vuotiaiden kuolemista: keuhkokuume ripuli malaria tuhkarokko aids Suurin osa näistä kuolemista olisi helposti estettävissä. Edulliset ja tehokkaat keinot, kuten rokotukset ja puhdas vesi, neuvola palvelut ja äitien kannustaminen rintaruokintaan sekä malariaa ehkäisevät hyttysverkot täytyy saada kaikkien lasten ja perheiden ulottuville. Lue lisää Eläköön lapset. kampanjasta:

4 4 Uutisia ma UNICEF toimii kaik Tässä muutama esimerkki työstä Kaikki tämä ja paljon muu lahjoittajiem KOLUMBIA: UNICEFin työntekijät valmistautuvat Medellinin kaupungin sosiaalityöntekijöiden kanssa etsimään kaupungin kaduilta apua tarvitsevia lapsia. Jatkuvat aseelliset konfliktit ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan. Heistä suuri osa on lapsia. Kaduille ajautuneet lapset ovat vaarassa jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle sekä joutua hyväksikäytetyiksi. UNICEFin avulla lapsille järjestetään ruokaa, majoitus sekä pääsy takaisin kouluun. UNICEF/NYHQ /KATE HOLT, SUDAN, 2009 UNICEF/NYHQ /CHRISTINE NESBITT, ZAMBIA, 2009 UNICEF/NYHQ /SUSAN MARKISZ, COLOMBIA, 2009 SUDAN: Äiti tyttärineen osallistuu keskustelutilaisuuteen naisten ympärileikkauksen lopettamiseksi Arder Al Hajarin kylässä. Pohjois-Sudanissa 89 prosenttia vuotiaista naisista on ympärileikattu. UNICEF tukee Sudanin valtion aloittamaa kampanjaa tavan kitkemiseksi. Naisten ryhmän kokoontumisessa puhutaan paitsi ympärileikkauksen terveyshaitoista, myös naisten ja tyttöjen oikeudesta elää vahingoittumattomana. SAMBIA: Hiv-positiivinen äiti on kymmenen kuukauden ikäisen lapsensa kanssa Chimemben terveysklinikalla. Äiti sai raskausaikanaan lääkitystä ja hänen lapsensa ovat syntyneet terveinä. Äidiltä lapselle siirtyvien tartuntojen ehkäisy on UNI- CEFin hiv-aidsin vastaisen työn tärkeä osa myös Sambiassa, jossa epidemia on laajalle levinnyt.

5 5 ailmalta ialla maailmassa. mme maailman lasten hyväksi. ta hyvää on saatu aikaan me tuella. UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY THAILAND, 2009 THAIMAA: Tytöt hymyilevät kameralle Krabin maa kun nassa sijaitsevassa koulussa, jonka vesi- ja sanitaatihuoltoa parannettiin tsunamin jälkeen UNICEFin tuella. UNICEFin vesi- ja sanitaatio- ohjelma (WASH) on vaikuttanut siihen, että koulussa opetetaan myös hygienian tärkeydestä. Seinällä roikkuvatkin koululaisten käsipyyhkeet ja mukit. UNICEF/NYHQ /MANOOCHER DEGHATI, SOMALIA, 2009 UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY, INDONESIA, 2009 INDONESIA: Lapset piirtävät koulutunnilla Banda Acehissa, Acehin maakunnan pääkaupungissa. Koulu on yksi UNICEFin tsunamin jälkeen Acehiin rakennuttamista 291 koulusta, joissa käy yhteensä lasta. Nämä lapsiystävälliset koulut on rakennettu kestämään maanjäristykset ja niissä on puhdasta vettä sekä vessat tytöille ja pojille. SOMALIA: Aliravitsemuksesta kärsivä lapsi syö energiapitoista ja tärkeitä ravintoaineita sisältävää maapähkinätahnaa Bossason kaupungissa. Viidesosa alle 5-vuotiaista lapsista Somaliassa on aliravittuja ja yli 40 prosenttia väestöstä on riippuvainen ruoka-avusta. UNICEF auttaa aliravittuja lapsia toimittamalla terapeuttista ruokaa terveysklinikoille sekä seuraa lasten aliravitsemuksen tilaa.

6 6 KAROLINA ROIHA Terveisiä Sierra Leonesta! Toivo elää köyhyyden keskellä Kun minulta viime syksynä kysyttiin, olisinko valmis lähtemään työkomennukselle Sierra Leoneen, olin kauhuissani. Kehitysyhteistyötaustastani huolimatta Sierra Leone toi mieleeni lähinnä raa an sisällissodan, veritimantit ja lapsisotilaat. Pienen epäröinnin jälkeen suostuin, enkä sittemmin ole katunut päätöstäni. Tilastojen mukaan Sierra Leone on yksi maailman vähiten kehittyneitä maita. Se on roikkunut YK:n inhimillisen kehityksen indeksin hännänhuippuna jo vuosien ajan. Suurin syy köyhyyteen on vuosituhannen alussa päättynyt poikkeuksellisen verinen sisällissota, joka tuhosi jo ennestään köyhän maan infrastruktuurin täysin. Vedestä ja sähköstä on huutava pula ja tiet ovat huonossa kunnossa. Terveydenhuolto on surkeassa jamassa. Terveyspalvelujen saatavuus on rajallinen ja hoidot ovat kalliita. Veden ja sähkön lisäksi pulaa on laitteista ja henkilöstöstä. Sota ajoi maasta sadoittain koulutettuja ammattilaisia, kuten lääkäreitä, hoitajia ja kätilöitä. Maassa on esimerkiksi tällä hetkellä yksi lastenlääkäri. Lapsia on lähes kolme miljoonaa. Terveydenhuollon ongelmien seurauksena helposti estettävissä olevat taudit kuten malaria ja tuhkarokko sekä aliravitsemus koituvat vuosittain tuhansien lasten kohtaloksi. Joka viides sierraleonelainen lapsi kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Tilastojen edessä olisi helppo masentua. Heittää hanskat tiskiin ja sulkea silmänsä. Menettää toivo ja optimismi. Sierra Leonessa Syntyy kehityksen ketjureaktio on kuitenkin jotain sellaista, joka saa väistämättä uskomaan parempaan huomiseen. Tässä kuvankauniissa ja luonnonvaroiltaan rikkaassa maassa on runsaasti potentiaalia. Kehitteillä on merkittäviä uudistuksia. Yksi näistä on presidentin viime vuoden puolella lanseeraama aloite ilmaisesta perusterveydenhuollosta raskaana oleville ja imettäville naisille sekä alle viisivuotiaille lapsille. UNICEFilla on johtava asema aloitteen ympärille kootussa asiantuntijaryhmässä, jonka tehtävänä on aloitteen toimeenpaneminen käytännössä. UNICEFin lisäksi ryhmä koostuu ministeriön, muiden YKjärjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen edustajista. Tehtävä ei suinkaan ole yksinkertainen. Matkan varrella on lukuisia haasteita: Mistä saada riittävästi henkilöstöä? Kuinka paljon tarvitaan lääkkeitä, entä rokotteita? Miten järjestää niiden jakelu ja säilytys? Ja ennen kaikkea kuinka varmistaa, että kaikille ihmisille, myös syrjäkylissä asuville, saadaan tieto siitä, että heillä on oikeus ilmaiseen terveydenhuoltoon? Kysymykset saattavat suomalaisen korvaan kuulostaa helposti ratkaistavilta. Mutta kun ottaa huomioon, että maan lukutaitoaste on 35 % ja vain 10 %:lla terveyskeskuksista on riittävästi sähköä ja vettä käytettävissään, vastausten löytäminen on vaativampaa. Terveydenhuoltouudistuksen toteuttaminen on haastavaa, mutta mahdollista. Toteutuessaan se tulee vaikuttamaan merkittävästi äitien ja lasten terveydentilaan ja alentamaan

7 KAROLINA ROIHA 7 äitiys- ja lapsikuolleisuutta. Terveydentilan ko henemisella on myös muita vaikutuksia - terveen äidin terve lapsi pystyy esim. helpommin käymään koulua ja oppimaan. Ilmainen terveydenhoito aiheuttaa siis ketjureaktion, joka vaikuttaa koko maan kehitykseen. Poliittisen tahdon lisäksi uskoa parempaan huomiseen luo paikallisten ihmisten käsittämätön kyky nousta vaikeuksien yläpuolelle. Suurimman vaikutuksen minuun ovat tehneet lapset. Yksi heistä on 13-vuotias Mohammed, päämäärätietoinen nuori mies, joka ilmoitti tulevansa isona lääkäriksi: Sitten voin hoitaa ihmisiä ilmaiseksi. Ei ihmisiä saa jättää kuolemaan siksi, ettei heillä ole rahaa. Kun ajoin tänä aamuna töihin, kulki tien viertä pieni esikouluikäinen poika. Päällään pojalla oli siisti koulupuku, jonka alta pilkottivat ohuen ohuet jalat. Selässään poika kantoi reppua, jossa luki: Lucky Child. Ironista, ajattelin. Mutta uskoakseni jonakin päivänä myös totta. Karolina Roiha työskentelee Sierra Leonen UNICEFissa varainhankinnan konsulttina. Hän on virkavapaalla Suomen UNICEFista. Sierra Leone Valtiomuoto: tasavalta Pinta-ala: km² Väkiluku: 5,8 miljoonaa (48 % lapsia) Pääkaupunki: Freetown Kielet: englanti, krio, paikalliskieliä BKTL/asukas: 260 USD Eliniänodote: 42 vuotta Lukutaitoaste: 35 % Naapurimaat: apurimaat: Liberia ia ja Guinea Lähde: UNICEF Sierra ra Leone ATLANTIN VALTAMERI Sierra Leone Mauritania Guinea Liberia Norsunluurannikko Mali Burkina Faso UNICEF on toiminut Sierra Leonessa vuodesta Sodan jälkeisestä jälleenrakennuksesta on siirrytty pitkäkestoiseen kehitysyhteistyöhön. Painopistealueet ovat varhaislapsuus, koulutus ja lasten suojelu. UNICEF tekee tiivistä yhteistyötä maan hallituksen ja muiden järjestöjen kanssa. Tavoitteena on saada aikaan pysyviä muutoksia lasten olojen parantamiseksi.

8 Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: Verkossa: Soita: (15,11 / puhelu + pvm) Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.

unicef info yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 UNICEFin työ tuottaa tulosta - Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s. unicef info SYKSY / 2007 Hiv-aids: UNICEF ei jätä lapsia yksin s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 UNICEFin työ tuottaa tulosta - yhä useampi lapsi jää henkiin s.2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

Project SIerra, A Family and a Future

Project SIerra, A Family and a Future Project SIerra, A Family and a Future Soroptimist International ja Hope and Homes for Children -järjestöjen nelivuotinen yhteistyöprojekti 2007 2011. Sierra Leone perustietoja Pinta-ala: 71 740 km² Asukasluku:

Lisätiedot

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

LIITTEET. Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2014 COM(2014) 319 final ANNEXES 1 to 7 LIITTEET Ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS tiettyjen keskeisten lääkkeiden Euroopan unionin markkinoille kulkeutumisen

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu vieeämään päivät kadulla elantoa

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Väestö. GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma

Väestö. GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma Väestö GE2 Yhteinen maailma Leena Kangas-Järviluoma Väkiluku maailmassa elää tällä hetkellä yli 7 mrd ihmistä Population clock väestön määrään ja muutoksiin vaikuttavat luonnolliset väestönmuutostekijät

Lisätiedot

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3

unicef info INDONESIA UNICEF 60 vuotta lasten turvana Hyviä uutisia 3 / 2006 toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 unicef info 3 / 2006 UNICEF 60 vuotta lasten turvana INDONESIA toipuu maanjäristyksestä s. 2-3 Hyviä uutisia 1 9 4 6-2 0 0 6 AASIASTA s. 4-5 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Project SIerra, A Family and a Future

Project SIerra, A Family and a Future Project SIerra, A Family and a Future Soroptimist International ja Hope and Homes for Children - järjestöjen nelivuotinen yhteistyöprojekti 2007 2011. Tavoitteena on kerätä kaksi miljoonaa dollaria (USD)

Lisätiedot

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut

Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Kaikki lapset kouluun Schools for Africa Alakoulut Tulosta nämä muistiinpanot erikseen, et voi lukea niitä esityksen aikana näyttöruudulta! Ohjeita F5 = aloita diaesitys = siirry eteenpäin nuolinäppäimillä

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä

Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Näin Nenäpäivä tukee järjestöjen työtä Nenäpäivässä on mukana yhdeksän luotettavaa järjestöä ja niiden hankkeita. Nenäpäivänä kerätyillä varoilla tuetaan pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afrikassa, Aasiassa

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Reino Hjerppe. Vihreiden väestöseminaari 26.1.2010 Eduskunnan kansalaisinfossa

Reino Hjerppe. Vihreiden väestöseminaari 26.1.2010 Eduskunnan kansalaisinfossa Reino Hjerppe Vihreiden väestöseminaari 26.1.2010 Eduskunnan kansalaisinfossa 1960-LUVULLA PUHUTTIIN VÄESTÖRÄJÄHDYKSESTÄ PELÄTTIIN MAAPALLON VÄESTÖN KASVAVAN HALLITSEMATTOMAN SUUREKSI VÄESTÖN KASVU OLI

Lisätiedot

Nälkäpäiväkampanja. Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt

Nälkäpäiväkampanja. Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt Nälkäpäiväkampanja Sinä voit auttaa! Kuva: Joonas Brandt Nälkäpäivä pähkinänkuoressa Nälkäpäivänä kerätään varoja katastrofirahastoon. Rahaston turvin Punainen Risti auttaa Suomessa ja ulkomailla. Katastrofirahaston

Lisätiedot

PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS

PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS PIDETÄÄN YHTÄ TUTKIMUS YLEISTÄ TUTKI- MUKSESTA Tiedon keruu toteutettiin heinäkuussa 2017 CINT AB:n hallinnoimassa internetpaneelissa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 990 henkilöä, joista 282 on 15-17-vuotiaita

Lisätiedot

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007

unicef info UNICEF auttaa Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 entisiä lapsisotilaita s. 2-3 KESÄ / 2007 unicef info KESÄ / 2007 UNICEF auttaa entisiä lapsisotilaita s. 2-3 Hyviä uutisia maailmalta s. 4-5 Kuulumisia Nepalista s. 7 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA Mielenterveyskeskus Lasten ja nuorten vastaanotto 0-20 v. lasten ja nuorten tunne-el elämään, käyttäytymiseen ytymiseen ja kehitykseen

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7

Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7 SYKSY / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 Puhtaat kädet pelastavat s. 2 3 NEPAL: Miksi tytöt lähtevät sotimaan? s. 6 7 2 PATRIK JANSSON PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Puhdasta vettä pieniin ja suuriin tarpeisiin

Lisätiedot

Neuvolan rooli tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen ehkäisyssä. Seija Parekh, Erityisasiantuntija, THL

Neuvolan rooli tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen ehkäisyssä. Seija Parekh, Erityisasiantuntija, THL Neuvolan rooli tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen ehkäisyssä Seija Parekh, Erityisasiantuntija, THL Maailman terveysjärjestö WHO:n määritelmä (2008) Tyttöjen ja naisten ympärileikkauksella tarkoitetaan

Lisätiedot

Matka maailman ympäri

Matka maailman ympäri Matka maailman ympäri Tervetuloa matkalle maailman ympäri! Tällä reissulla tutustut nuoriin eri puolilta maailmaa. Aloitamme kierroksemme Etelä- Euroopasta, Kreikasta. Pakolaisena Matkustimme perheemme

Lisätiedot

U L K O A S I A I N M I N I S T E R I Ö N M Ä Ä R Ä Y S K O K O E L M A

U L K O A S I A I N M I N I S T E R I Ö N M Ä Ä R Ä Y S K O K O E L M A OSASTO OIKEUDELLINEN OSASTO MÄÄRÄYS OHJE NRO 112 KOHDERYHMÄT PÄIVÄMÄÄRÄ 14.02.2006 VOIMASSAOLOAIKA TOISTAISEKSI TOIMIVALTA Puolustustarvikkeiden maastavientiä ja kauttakuljetusta koskevista yleisistä suuntaviivoista

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

ANSSI KELA TUTUSTUI UNICEFIN TYÖHÖN GHANASSA

ANSSI KELA TUTUSTUI UNICEFIN TYÖHÖN GHANASSA unicef info KEVÄT / 2008 Aliravitsemuksesta voi toipua s. 2-3 Uutisia maailmalta s. 4-5 ANSSI KELA TUTUSTUI UNICEFIN TYÖHÖN GHANASSA s. 6-7 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Pietarin Katulapset ry Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Ihmisarvoinen lapsuus on erittäin suuri asia. Valitettavasti kaikille lapsille Venäjällä se ei ole mahdollista. Omien vanhempiensa hylkäämiä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Sisäministeriön asetus

Sisäministeriön asetus Sisäministeriön asetus vapaaehtoisen paluun avustuksesta Sisäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta

Lisätiedot

unicef info SYKSY 2005

unicef info SYKSY 2005 unicef info SYKSY 2005 HIV-aidsilla ON LAPSEN KASVOT Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Äitejä valmennetaan aids-tietoon VIERAILIN

Lisätiedot

unicef info TALVI 2006

unicef info TALVI 2006 unicef info TALVI 2006 UNICEF auttaa Pakistanin lapsia... Hiljaiset kriisit UNICEFin huolena HIV-aids 1 9 4 6-0 0 6 DARFURIN LAPSIA EI SAA UNOHTAA 1 9 4 6-0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Ilmoitus oikeuksista

Ilmoitus oikeuksista Ilmoitus oikeuksista Tästä lehtisestä saat tärkeää tietoa oikeuksista, jotka sinulla on ollessasi Oikeuksilla tarkoitetaan tärkeitä vapauksia ja apua, jotka ovat lain mukaan saatavilla kaikille. Kun tiedät

Lisätiedot

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja Modulin/osan sisältö Teoreettisia malleja kotoutumisesta maahanmuuttajan uudessa kotimaassa Modulin tavoite on esittää: - kotoutumisen ideat

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20 Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL Zonta International on 1919 perustettu maailmanlaajuinen palvelujärjestö. Sen 30 000 jäsentä kuuluvat 1200 kerhoon 63 maassa. Jäsenet antavat vapaaehtoisesti aikaansa,

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 10 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2004 2013 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 Aasia 773 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737

Lisätiedot

Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry

Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry Globalisaation monet kasvot Attac ry, Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto, Maan ystävät ry, Reilun kaupan puolesta Repu ry 1 Mitä globalisaatio on? Maailmanlaajuistuminen, "maailmankylä" Maiden rajat

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu

Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu Mitä pakolaisuus on? Annu Lehtinen Toiminnanjohtaja Suomen Pakolaisapu 1 Suomen Pakolaisapu Työtä uutta alkua varten Suomen Pakolaisapu tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia toimimaan aktiivisesti yhteiskunnassa

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu Suomesta kohde- ja lähtömaittain 2000 2011 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 6880 7475 7434 7555 8241 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 Aasia 515 524 574 512 773 885 1019 1088

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong.

Suomesta 1 / 9. Kaikki yhteensä. 515 Afganistan. 3 Arabiemiirikunnat. 2 Armenia Azerbaidžan Bangladesh. 2 5 Georgia Hongkong. / Vaihto opiskelu Suomesta kohde ja lähtömaittain 000 00 (Lähde: CIMO) Suomesta 000 00 000 00 00 00 00 00 00 00 00 Kaikki yhteensä 0 0 0 Aasia Afganistan Arabiemiirikunnat Armenia Azerbaidžan Bangladesh

Lisätiedot

Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma. Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö

Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma. Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma Tarkastaja Marianne Rönkä Ulkoasiainministeriö Rakenne Kansainvälisen kehityspolitiikan haasteet Suomen kehityspoliittinen ohjelma (2007-) Kehitysyhteistyön

Lisätiedot

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009

unicef info Koulussa on kivaa! s. 6 7 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: KESÄ / 2009 unicef info KESÄ / 2009 Uutisia maailmalta s. 4 5 MYANMAR toipuu hirmumyrskystä s. 2 3 LAOS: Koulussa on kivaa! s. 6 7 2 PATRIK JANSSON UNICEF/MYANMAR/2008/MYO THAME PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Kun tansanialainen

Lisätiedot

LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ. Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo

LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ. Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo LYONIN JULISTUS TIEDON SAATAVUUDESTA JA KEHITYKSESTÄ Hyväksytty IFLAn yleiskokouksessa Lyonissa Elokuussa 2014 Suomennos Päivi Jokitalo Miksi julistus? YK:ssa tekeillä uusi kehitysohjelma Vuosituhannen

Lisätiedot

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi.

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi. TALOUSTUTKIMUS OY 20141229 11:28:59 TYÖ 000012172.12 TAULUKKO 41015 ss VER % Telebus vko 51A-52A/2014 Kaikki Sukupuoli Ikä Asuinkunta nainen mies alle 25-34 35-49 50-64 65+ Hel muu Turku/ muu muu 25 vuotta

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

Taimi tarvitsee vettä. Taksvärkki 2001

Taimi tarvitsee vettä. Taksvärkki 2001 Taimi tarvitsee vettä Taksvärkki 2001 Entä jos hana ei toimi? Joka päivä jokainen suomalainen käyttää 160 litraa vettä. Puhdasta, raikasta ja kirkasta vettä tulee hanasta kylmänä ja kuumana suoraan keittiöön,

Lisätiedot

9.12.2011. www.kepa.fi

9.12.2011. www.kepa.fi 9.12.2011 www.kepa.fi Mikä Kepa? Vuonna 1985 perustettu Kepa on kehitysyhteistyön kattojärjestö. Kepaan kuuluu lähes 300 kehitysmaa- ja globaalikysymysten kanssa työskentelevää tai niitä seuraavaa järjestöä.

Lisätiedot

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista VALTIOVARAINMINISTERIÖ 18.12.2003 Eduskunta Suuri Valiokunta Asia Perustuslain 97 :n mukainen selvitys EU:ssa valmisteltavista asioista Ohessa saatetaan eduskunnan suuren valiokunnan tietoon ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

Äitiysneuvolat Suomessa 2000-luvulla

Äitiysneuvolat Suomessa 2000-luvulla Äitiysneuvolat Suomessa 2000-luvulla Eija Raussi-Lehto 10.5.2014 Äne 2000 / E..R-L 1 Taustaa: Täsmällistä tietoa kuntatason palvelutarjonnasta ja äitiysneuvolatoiminnan sisällön kannalta oleellisista piirteistä

Lisätiedot

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit

Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta. Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimus terveydestä, työkyvystä ja lääkehoidosta Tutkimuksen keskeisimmät löydökset Lehdistömateriaalit Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Lääketeollisuus ry:n toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten

Lisätiedot

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE!

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! Kenfin Bridge toteuttaa vuosina 2012-2014 orpojen ja haavoittuvaisten lasten tukihankkeen Busiassa, Länsi -Keniassa. HANKKEESSA LAPSET SAAVAT: KOULUMAKSUN KOULUPUVUN KOULUMATERIAALIN

Lisätiedot

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä voit auttaa heitä selviytymään. Maailmassa on kaikkiaan

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain

Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain Aikuisten ylipainon & lihavuuden esiintyvyys maailmassa alueittain Euroopan alue Albania 2008-9 Kansallinen 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Armenia 2005 Kansallinen 6016 15-49 26.9 15.5 DHS Itävalta

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO)

Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain (Lähde: CIMO) 1 / 9 Vaihto-opiskelu kohde- ja lähtömaittain 2005 2015 (Lähde: CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8487 8610 8232 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 Aasia 885 1019 1088 1256 1552 1790 1737 1727 1920

Lisätiedot

VESI JA YHDYSKUNTIEN KEHITYS VESIHUOLLON HAASTEET KAUPUNGEISSA , Tampere

VESI JA YHDYSKUNTIEN KEHITYS VESIHUOLLON HAASTEET KAUPUNGEISSA , Tampere VESI JA YHDYSKUNTIEN KEHITYS VESIHUOLLON HAASTEET KAUPUNGEISSA 16.12.2011, Tampere Vesihuollon painajainen Afrikan kaupungit? Jarmo J. Hukka Dosentti (Vesialan tulevaisuudentutkimus) Luonnontieteiden ja

Lisätiedot

PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN. Yläkoulu / lukio. Maailman pakolaiset. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Taustaksi:

PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN. Yläkoulu / lukio. Maailman pakolaiset. Tehtävien lisätiedot opettajalle. Taustaksi: PAKOLAISIA ENEMMÄN KUIN KOSKAAN Yläkoulu / lukio Maailman pakolaiset Ottakaa selvää: Mitä tarkoittavat käsitteet pakolainen ja turvapaikanhakija? Keitä ovat kiintiöpakolaiset? Kuinka monta kiintiöpakolaista

Lisätiedot

IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET

IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET YK:N KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEET JA KOTITALOUSALA IFHE Position Paper / Terhi Lindqvist Marttaliitto 2016 IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET IFHE hyväksyi Korean maailmankongressissa IFHE Position

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA.

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA. pari pari 1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. POHTIKAA...miten niiden toteutuminen vaikuttaa Naomin/Dain elämään....mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudukaan....miten tavoitteiden

Lisätiedot

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO)

Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain (Lähde: Vipunen ja CIMO) Ulkomaanjaksot kohde- ja lähtömaittain 2008 2017 (Lähde: Vipunen ja CIMO) Suomesta Kaikki yhteensä 8667 9388 10123 9931 10014 10189 10171 10139 10444 9551 Aasia 1256 1552 1790 1737 1727 1920 1783 1762

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Filippiinien väkiluku on kasvanut 30 vuodessa 59 miljoonasta 106 miljoonaan. Väestön vuotuinen kasvuprosentti on hidastunut 1,5 prosenttiin, mutta

Filippiinien väkiluku on kasvanut 30 vuodessa 59 miljoonasta 106 miljoonaan. Väestön vuotuinen kasvuprosentti on hidastunut 1,5 prosenttiin, mutta 1 Filippiinien väkiluku on kasvanut 30 vuodessa 59 miljoonasta 106 miljoonaan. Väestön vuotuinen kasvuprosentti on hidastunut 1,5 prosenttiin, mutta edelleen Suomen kokoisessa maassa väkiluku kasvaa 1,6

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti

Punainen Risti Malissa. Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Kaisa Kannuksela Kansainvälisen avun suunnittelija Suomen Punainen Risti Juridinen tulkinta Malin tilanteesta Malin hallituksen ja YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä ulkomaisten sotilasjoukkojen voimankäytölle

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Polkuriippuvuus trade-off-painotuksessa (valmiin työn esittely)

Polkuriippuvuus trade-off-painotuksessa (valmiin työn esittely) Polkuriippuvuus trade-off-painotuksessa (valmiin työn esittely) Riikka Siljander 8.9.2014 Ohjaaja: DI Tuomas Lahtinen Valvoja: prof. Raimo Hämäläinen Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston avoimilla

Lisätiedot

Emmi Klink Mainingin koulu

Emmi Klink Mainingin koulu Oppilaanohjaajana peruskoulussa ja monikulttuuristen nuorten ohjaus Emmi Klink Mainingin koulu 22.11.2018 OPPILAANOHJAUS PERUSKOULUSSA Oppilaanohjaaja työskentelee peruskoulussa vuosityöajassa n. 32 tuntia

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta 2003/2146(INI) 4. marraskuuta 2003 LAUSUNTO naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunnalta kehitysyhteistyövaliokunnalle

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Finland

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Finland ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 287 INFLUENZA Q1. Aiotteko ottaa kausi influenssarokotuksen tänä vuonna? Kyllä, olen jo ottanut rokotuksen...

Lisätiedot

Päivärahat 2016. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00. yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00

Päivärahat 2016. Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00. yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00 Päivärahat 2016 Työmatkan kestoajasta riippuen päivärahan enimmäismäärät ovat: Työmatkan kestoaika Päivärahan enimmäismäärä (euro) yli 6 tuntia (osapäiväraha) 19,00 yli 10 tuntia (kokopäiväraha) 40,00

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40

Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40 Kansalaisyhteiskunta, kehitys ja köyhyyden poistaminen - Ihmisoikeusneuvonantaja Rauno Merisaari UM/POL-40 Pääpointit Merkitseekö vahva kansalaisyhteiskunta demokratiaa ja vaurautta? Kansalaisyhteiskunnan

Lisätiedot

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2016 2017 Turvallista matkaa? Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Tällä hetkellä Maailmassa on yli 60 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hakeakseen

Lisätiedot