Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7"

Transkriptio

1 TALVI / 2010 Eläköön lapset s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 SIERRA LEONE: Toivo elää köyhyyden keskellä s. 6 7

2 2 PATRIK JANSSON Eläköön LAPSET PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Lähes 9 miljoonaa turhaa kuolemaa Miksi poliittiset johtajat sallivat alle viisivuotiaiden kuolleisuuden pysyvän miljoonalukemissa, kun sekä syyt kuolemiin että keinot vähentämiseen ovat tiedossa? Ummistavat silmänsä siltä, mitä ovat luvanneet hyväksyessään ja ratifioidessaan lapsen oikeuksien sopimuksen. Hehän ovat allekirjoittaessaan sitoutuneet jokaisen lapsen oikeuteen elämään ja antaneet takuun mahdollisimman hyville edellytyksille lasten henkiinjäämiseen ja kehitykseen. Lapsikuolleisuuden korkeita lukuja ei saa selittää valtiontalouden ongelmilla. Kysymys on asioiden tärkeysjärjestyksestä. Taloudellinen ongelma on vain sillä köyhällä perheellä, joka ei ilman apua pysty varmistamaan lapsille riittävästi ruokaa, rokotuksia ja puhdasta vettä. Ilahduttavaa on, että lapsikuolleisuus on viimeinkin laskussa. Luvut ovat laskeneet erityisesti maissa, joissa terveydenhuollossa on tehty voimakkaita parannustoimenpiteitä. Lupaamme jatkaa poliittisten johtajien ravistelua asioiden tärkeysjärjestyksen muuttamiseksi ja työskennellä sinnikkäästi lasten henkiinjäämisen ja terveen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Kiitän tuestasi menneenä vuotena. Luotan apuusi myös nyt alkaneella kymmenluvulla. Voisimmeko jo keskittyä ajatuksissamme lapsikuolleisuuden sijasta lasten eloonjäämiseen? Tilastojen valossa kyllä: Viime vuonna alle viisivuotiaita lapsia kuoli alle 9 miljoonaa. Vaikka luku on vieläkin liian suuri, on tämä suuri saavutus. Vuodesta 1990 kuolleisuusluku on pienentynyt 28 prosenttia. Vielä merkittävämmäksi laskun tekee se, että samaan aikaan maailman väestö on jatkanut kasvuaan. Vaikka työmme on tuottanut hienoa tulosta, paljon tehtävää on vielä jäljellä. Joka päivä alle viisivuotiasta lasta kuolee. Jokainen on oma tragediansa, ja yksikin on jo liikaa. Julkaisija: Suomen UNICEF ry Vastaava toimittaja: Liisa Susiluoto Työryhmä: Minna Karvinen, Sari Saraste, Eija Oksanen Taitto: Point Panic Oy Kirjapaino: Laine Direct Oy KANSIKUVA UNICEF/BANA /Shehzad Noorani BANGLADESH: Iloinen tyttö istuu maassa Chittagongin kaupungissa. UNICEF tukee alueella mm. esikoulutoimintaa sekä rokottaa alle viisivuotiaat lapset poliota ja tuhkarokkoa vastaan. Suomen UNICEF, Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) , fax (09) Tuhkarokkorokotukset ovat pelastaneet noin 4,3 miljoonaa lasta kymmenessä vuodessa.

3 3 UNICEF/NYHQ /THIERRY DELVIGNE-JEAN UNICEFin työn tavoitteena on terveydenhuollon ja neuvolapalveluiden saaminen kaikkien lasten ulottuville. Hengenpelastus ei vaadi suuria investointeja Suurin osa alle viisivuotiaiden lasten kuolemista on estettävissä yksinkertaisilla keinoilla. Rintaruokinta- ja ro ko - tusohjelmat, A-vitamiinilisät, mala riaa ehkäisevien hyttysverkkojen yleistyminen ja hiv-aidsia ehkäisevä hoito ja lääkitys ovat osoittaneet tehonsa. Valtioissa, joissa on panostettu terveydenhuoltoon ja valistukseen, on saavutettu hyviä tuloksia. Esimerkiksi Boliviassa ja Nepalissa lapsikuolleisuus on jo pitkään vähentynyt 4,5 prosentin vuotuisella tahdilla. Malawissa lapsikuolleisuus on pudonnut kahdella kolmasosalla vuodesta Kun vuonna 2000 vain kolme prosenttia alle viisivuotiaista lapsista Malawissa nukkui hyttysverkon alla, kuusi vuotta myöhemmin jo 25 prosentilla oli hyttysverkko suojanaan. Lapsen hengen pelastaminen ei vaadi suuria summia. Esimerkiksi yksi hyttysverkko maksaa alle viisi euroa, tuhkarokkorokote yhdelle lapselle vain 21 senttiä. Lapsikuolleisuuden vähentäminen hillitsee väestönkasvua Monissa Afrikan maissa väestö kasvaa ihmisten lyhyen eliniänodotteen takia. Suurella lapsimäärällä varaudutaan lasten kuolemiin. Kun lapsikuolleisuutta vähennetään, tapahtuu väestönkasvussa hetkellinen piikki. Mutta pidemmällä aikavälillä lasten määrä vähenee. Kehityskulku on tuttu länsimaista, myös Suomesta. Lasten eloonjäämisellä on merkitys koko väestöön. Pienempi perhekoko vähentää äitiyskuolleisuutta. Lasten mahdollisuus päästä kouluun kasvaa. Tämä puolestaan vahvistaa väestönkasvun hidastumista, sillä koulutetut tytöt saavat todennäköisimmin vähemmän lapsia. Lapsikuolleisuuden lasku tekee mahdolliseksi yhteiskunnan muun kehityksen. Alentunut lapsikuolleisuus kertoo meille, että olemme nyt oikealla radalla. Mutta tavoitteena ei ole lapsikuolleisuuden vähentäminen, vaan poistaminen. Tiesitkö? Viisi tautia aiheuttaa puolet kaikista alle 5-vuotiaiden kuolemista: keuhkokuume ripuli malaria tuhkarokko aids Suurin osa näistä kuolemista olisi helposti estettävissä. Edulliset ja tehokkaat keinot, kuten rokotukset ja puhdas vesi, neuvola palvelut ja äitien kannustaminen rintaruokintaan sekä malariaa ehkäisevät hyttysverkot täytyy saada kaikkien lasten ja perheiden ulottuville. Lue lisää Eläköön lapset. kampanjasta:

4 4 Uutisia ma UNICEF toimii kaik Tässä muutama esimerkki työstä Kaikki tämä ja paljon muu lahjoittajiem KOLUMBIA: UNICEFin työntekijät valmistautuvat Medellinin kaupungin sosiaalityöntekijöiden kanssa etsimään kaupungin kaduilta apua tarvitsevia lapsia. Jatkuvat aseelliset konfliktit ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan. Heistä suuri osa on lapsia. Kaduille ajautuneet lapset ovat vaarassa jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle sekä joutua hyväksikäytetyiksi. UNICEFin avulla lapsille järjestetään ruokaa, majoitus sekä pääsy takaisin kouluun. UNICEF/NYHQ /KATE HOLT, SUDAN, 2009 UNICEF/NYHQ /CHRISTINE NESBITT, ZAMBIA, 2009 UNICEF/NYHQ /SUSAN MARKISZ, COLOMBIA, 2009 SUDAN: Äiti tyttärineen osallistuu keskustelutilaisuuteen naisten ympärileikkauksen lopettamiseksi Arder Al Hajarin kylässä. Pohjois-Sudanissa 89 prosenttia vuotiaista naisista on ympärileikattu. UNICEF tukee Sudanin valtion aloittamaa kampanjaa tavan kitkemiseksi. Naisten ryhmän kokoontumisessa puhutaan paitsi ympärileikkauksen terveyshaitoista, myös naisten ja tyttöjen oikeudesta elää vahingoittumattomana. SAMBIA: Hiv-positiivinen äiti on kymmenen kuukauden ikäisen lapsensa kanssa Chimemben terveysklinikalla. Äiti sai raskausaikanaan lääkitystä ja hänen lapsensa ovat syntyneet terveinä. Äidiltä lapselle siirtyvien tartuntojen ehkäisy on UNI- CEFin hiv-aidsin vastaisen työn tärkeä osa myös Sambiassa, jossa epidemia on laajalle levinnyt.

5 5 ailmalta ialla maailmassa. mme maailman lasten hyväksi. ta hyvää on saatu aikaan me tuella. UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY THAILAND, 2009 THAIMAA: Tytöt hymyilevät kameralle Krabin maa kun nassa sijaitsevassa koulussa, jonka vesi- ja sanitaatihuoltoa parannettiin tsunamin jälkeen UNICEFin tuella. UNICEFin vesi- ja sanitaatio- ohjelma (WASH) on vaikuttanut siihen, että koulussa opetetaan myös hygienian tärkeydestä. Seinällä roikkuvatkin koululaisten käsipyyhkeet ja mukit. UNICEF/NYHQ /MANOOCHER DEGHATI, SOMALIA, 2009 UNICEF/NYHQ /JOSH ESTEY, INDONESIA, 2009 INDONESIA: Lapset piirtävät koulutunnilla Banda Acehissa, Acehin maakunnan pääkaupungissa. Koulu on yksi UNICEFin tsunamin jälkeen Acehiin rakennuttamista 291 koulusta, joissa käy yhteensä lasta. Nämä lapsiystävälliset koulut on rakennettu kestämään maanjäristykset ja niissä on puhdasta vettä sekä vessat tytöille ja pojille. SOMALIA: Aliravitsemuksesta kärsivä lapsi syö energiapitoista ja tärkeitä ravintoaineita sisältävää maapähkinätahnaa Bossason kaupungissa. Viidesosa alle 5-vuotiaista lapsista Somaliassa on aliravittuja ja yli 40 prosenttia väestöstä on riippuvainen ruoka-avusta. UNICEF auttaa aliravittuja lapsia toimittamalla terapeuttista ruokaa terveysklinikoille sekä seuraa lasten aliravitsemuksen tilaa.

6 6 KAROLINA ROIHA Terveisiä Sierra Leonesta! Toivo elää köyhyyden keskellä Kun minulta viime syksynä kysyttiin, olisinko valmis lähtemään työkomennukselle Sierra Leoneen, olin kauhuissani. Kehitysyhteistyötaustastani huolimatta Sierra Leone toi mieleeni lähinnä raa an sisällissodan, veritimantit ja lapsisotilaat. Pienen epäröinnin jälkeen suostuin, enkä sittemmin ole katunut päätöstäni. Tilastojen mukaan Sierra Leone on yksi maailman vähiten kehittyneitä maita. Se on roikkunut YK:n inhimillisen kehityksen indeksin hännänhuippuna jo vuosien ajan. Suurin syy köyhyyteen on vuosituhannen alussa päättynyt poikkeuksellisen verinen sisällissota, joka tuhosi jo ennestään köyhän maan infrastruktuurin täysin. Vedestä ja sähköstä on huutava pula ja tiet ovat huonossa kunnossa. Terveydenhuolto on surkeassa jamassa. Terveyspalvelujen saatavuus on rajallinen ja hoidot ovat kalliita. Veden ja sähkön lisäksi pulaa on laitteista ja henkilöstöstä. Sota ajoi maasta sadoittain koulutettuja ammattilaisia, kuten lääkäreitä, hoitajia ja kätilöitä. Maassa on esimerkiksi tällä hetkellä yksi lastenlääkäri. Lapsia on lähes kolme miljoonaa. Terveydenhuollon ongelmien seurauksena helposti estettävissä olevat taudit kuten malaria ja tuhkarokko sekä aliravitsemus koituvat vuosittain tuhansien lasten kohtaloksi. Joka viides sierraleonelainen lapsi kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä. Tilastojen edessä olisi helppo masentua. Heittää hanskat tiskiin ja sulkea silmänsä. Menettää toivo ja optimismi. Sierra Leonessa Syntyy kehityksen ketjureaktio on kuitenkin jotain sellaista, joka saa väistämättä uskomaan parempaan huomiseen. Tässä kuvankauniissa ja luonnonvaroiltaan rikkaassa maassa on runsaasti potentiaalia. Kehitteillä on merkittäviä uudistuksia. Yksi näistä on presidentin viime vuoden puolella lanseeraama aloite ilmaisesta perusterveydenhuollosta raskaana oleville ja imettäville naisille sekä alle viisivuotiaille lapsille. UNICEFilla on johtava asema aloitteen ympärille kootussa asiantuntijaryhmässä, jonka tehtävänä on aloitteen toimeenpaneminen käytännössä. UNICEFin lisäksi ryhmä koostuu ministeriön, muiden YKjärjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen edustajista. Tehtävä ei suinkaan ole yksinkertainen. Matkan varrella on lukuisia haasteita: Mistä saada riittävästi henkilöstöä? Kuinka paljon tarvitaan lääkkeitä, entä rokotteita? Miten järjestää niiden jakelu ja säilytys? Ja ennen kaikkea kuinka varmistaa, että kaikille ihmisille, myös syrjäkylissä asuville, saadaan tieto siitä, että heillä on oikeus ilmaiseen terveydenhuoltoon? Kysymykset saattavat suomalaisen korvaan kuulostaa helposti ratkaistavilta. Mutta kun ottaa huomioon, että maan lukutaitoaste on 35 % ja vain 10 %:lla terveyskeskuksista on riittävästi sähköä ja vettä käytettävissään, vastausten löytäminen on vaativampaa. Terveydenhuoltouudistuksen toteuttaminen on haastavaa, mutta mahdollista. Toteutuessaan se tulee vaikuttamaan merkittävästi äitien ja lasten terveydentilaan ja alentamaan

7 KAROLINA ROIHA 7 äitiys- ja lapsikuolleisuutta. Terveydentilan ko henemisella on myös muita vaikutuksia - terveen äidin terve lapsi pystyy esim. helpommin käymään koulua ja oppimaan. Ilmainen terveydenhoito aiheuttaa siis ketjureaktion, joka vaikuttaa koko maan kehitykseen. Poliittisen tahdon lisäksi uskoa parempaan huomiseen luo paikallisten ihmisten käsittämätön kyky nousta vaikeuksien yläpuolelle. Suurimman vaikutuksen minuun ovat tehneet lapset. Yksi heistä on 13-vuotias Mohammed, päämäärätietoinen nuori mies, joka ilmoitti tulevansa isona lääkäriksi: Sitten voin hoitaa ihmisiä ilmaiseksi. Ei ihmisiä saa jättää kuolemaan siksi, ettei heillä ole rahaa. Kun ajoin tänä aamuna töihin, kulki tien viertä pieni esikouluikäinen poika. Päällään pojalla oli siisti koulupuku, jonka alta pilkottivat ohuen ohuet jalat. Selässään poika kantoi reppua, jossa luki: Lucky Child. Ironista, ajattelin. Mutta uskoakseni jonakin päivänä myös totta. Karolina Roiha työskentelee Sierra Leonen UNICEFissa varainhankinnan konsulttina. Hän on virkavapaalla Suomen UNICEFista. Sierra Leone Valtiomuoto: tasavalta Pinta-ala: km² Väkiluku: 5,8 miljoonaa (48 % lapsia) Pääkaupunki: Freetown Kielet: englanti, krio, paikalliskieliä BKTL/asukas: 260 USD Eliniänodote: 42 vuotta Lukutaitoaste: 35 % Naapurimaat: apurimaat: Liberia ia ja Guinea Lähde: UNICEF Sierra ra Leone ATLANTIN VALTAMERI Sierra Leone Mauritania Guinea Liberia Norsunluurannikko Mali Burkina Faso UNICEF on toiminut Sierra Leonessa vuodesta Sodan jälkeisestä jälleenrakennuksesta on siirrytty pitkäkestoiseen kehitysyhteistyöhön. Painopistealueet ovat varhaislapsuus, koulutus ja lasten suojelu. UNICEF tekee tiivistä yhteistyötä maan hallituksen ja muiden järjestöjen kanssa. Tavoitteena on saada aikaan pysyviä muutoksia lasten olojen parantamiseksi.

8 Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Suomen UNICEF/ ESLH:n keräyslupa OKH652A/ / / koko maa. UNICEF käyttää varat maailmanlaajuiseen työhönsä lasten auttamiseksi. Suomen UNICEF Perttulantie 6, Helsinki puh. (09) fax (09) web: LAHJOITA: Verkossa: Soita: (15,11 / puhelu + pvm) Lahjoitustili Nordea: OKO: Sampo: Aktia:

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008

unicef info Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Uutisia maailmalta s.4-5 TALVI / 2008 unicef info TALVI / 2008 Uutisia maailmalta s.4-5 MITEN PIDÄMME LAPSET HENGISSÄ s.6-7 Irakin lapsia ei saa unohtaa s. 2-3 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET

ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET ULKOASIAINMINISTERIÖ UTRIKESMINISTERIET www.vuosituhattavoitteet.fi ENTÄ JOS... OLISIT KÖYHÄ? Köyhyys tarkoittaa nälkää, puuttuvaa terveydenhuoltoa ja koulutusta, huonoja asuinoloja sekä yhteiskunnallisten

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA

VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA unicef info SYKSY / 2008 Myanmar: hätäavusta jälleenrakennukseen s. 2 3 Uutisia maailmalta s. 4 5 VAPAAEHTOISTYÖTÄ KAMBODŽASSA Suomalainen Johanna Laurila kertoo kokemuksistaan s. 6 7 Jokaiselle lapselle

Lisätiedot

unicef info SYKSY 2005

unicef info SYKSY 2005 unicef info SYKSY 2005 HIV-aidsilla ON LAPSEN KASVOT Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 2 PÄÄSIHTEERI PENTTI KOTOARO: Äitejä valmennetaan aids-tietoon VIERAILIN

Lisätiedot

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006

unicef info pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 UGANDA: ELÄMÄÄ KEVÄT 2006 unicef info KEVÄT 2006 UGANDA: ELÄMÄÄ pelon VALLASSA UNICEFin hätäapu Afrikan sarven alueella Hyviä uutisia Afrikasta! s.6-7 1 9 4 6-2 0 0 6 1 9 4 6-2 0 0 6 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo,

Lisätiedot

SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012

SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012 SUOMEN UNICEFIN VUOSIKERTOMUS 2012 PÄÄSIHTEERILTÄ... 3 MIKSI UNICEFIA TARVITAAN... 4 NÄIN UNICEF TOIMII... 6 NÄIN VARAT KÄYTETTIIN... 8 Lastenrahasto... 12 Nimikko- ja teemaohjelmat... 14 Hätäapu... 18

Lisätiedot

Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS. hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana. Väestötietosarja 16

Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS. hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana. Väestötietosarja 16 Elina Korhonen Toimittanut Laura Lipsanen TERVE TALOUS hyvinvoiva väestö talouskasvun perustana Väestötietosarja 16 Väestötietosarja 16 Kirjoittaja: Elina Korhonen VTM Elina Korhonen toimii koordinaattorina

Lisätiedot

MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI?

MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? Empowered lives. Resilient nations. TIETOA MAAILMAN KEHITYKSESTÄ 2 MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? MUUTTUUKO MAAILMA PAREMMAKSI? 3 SISÄLLYS Esipuhe...

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry

VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry 1 UNICEF 2013/Martti Penttilä VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN UNICEF ry PÄÄSIHTEERiltä Pääsihteeriltä... 3 UNICEF, maailman vaikutusvaltaisin lastenjärjestö... 4 UUTISPOIMINTOJA

Lisätiedot

Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. 2/2006

Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. 2/2006 2/2006 Kari Lumikero: Ulkomaantoimittaja ei ole sankari Janopäivä 27. 30.4. Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA 1 Keräys kampanjat 2006 Elina ja Erno antavat

Lisätiedot

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset Tulevaisuus uusiksi 2 2010 Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet Maatalouden lapsityöläiset Loppu lasten ruumiilliselle kuritukselle PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Pienessä Karuguarun kylässä

Lisätiedot

unite for children Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria

unite for children Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria 4/2008 Kurt Nuotion värikylläs lapsuus tuottaa tarinoita ja teatteria Sivu 4 Vapaaehtoisten matka Tansaniaan: Se ei ole työtä, se on ystävän palvelus Sivu 6 Karjalan lapsiasiamiehen suurin ongelma on järjestää

Lisätiedot

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007 3/2007 Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle Sivu 4 UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta Sivu 8 Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa Sivu 14 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus,

Lisätiedot

Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä

Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä 1 2010 Kristiina Elstelä vaikuttui nepalilaistyttöjen sinnikkyydestä Sivu 4 Lapset aina voittajia UNICEF-arpajaisissa Sivu 6 Rovaniemi aloitti UNICEF-vuoden: Meidän vuoromme auttaa Sivu 8 unite for children

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004

TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 TIIVISTELMÄ YK:N VÄESTÖRAHASTON VUOSIRAPORTISTA 2004 STATE OF WORLD POPULATION 2004 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden tila maailmassa 10 vuotta YK:n väestö- ja kehityskonferenssista Sisällys JOHDANTO

Lisätiedot

Onnellisia loppuja. tarinaa maailman tytöistä. Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan!

Onnellisia loppuja. tarinaa maailman tytöistä. Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan! Onnellisia loppuja tarinaa maailman tytöistä Kummityö tuo toivoa maailman lapsille tule mukaan auttamaan! 4_ Pienistä luvuista kasvaa suuria tekoja. 32_ Näin ryhdyt Plan-kummiksi. 34_ Planin tapa toimia.

Lisätiedot

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan Tulevaisuus uusiksi 2 2011 Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Kun lapsi tuntee olevansa

Lisätiedot

World Vision. Anna lapselle. syntymäpäiviä. Monica sanoi silpomiselle ei 02 /2014

World Vision. Anna lapselle. syntymäpäiviä. Monica sanoi silpomiselle ei 02 /2014 Ilona Rauhala: Auttaminen lisää onnellisuutta Herkkuja Tomi Björckiltä World Vision 02 /2014 Monica sanoi silpomiselle ei Anna lapselle syntymäpäiviä Miljoona lasta menehtyy joka vuosi ensimmäisenä elinpäivänään.

Lisätiedot

Ole hetken äiti -kampanja toi UNICEFille tuhansia uusia kuukausilahjoittajia. Sir Roger: Lasten asialla olo ei ole roolityö

Ole hetken äiti -kampanja toi UNICEFille tuhansia uusia kuukausilahjoittajia. Sir Roger: Lasten asialla olo ei ole roolityö 2 2009 Ole hetken äiti -kampanja toi UNICEFille tuhansia uusia kuukausilahjoittajia Sivu 2 Sir Roger: Lasten asialla olo ei ole roolityö Sivu 8 Rauli Virtanen: Maailmalla rankinta on nähdä lapsen kuolema

Lisätiedot

Opettajanopas syrjinnän estämiseen

Opettajanopas syrjinnän estämiseen Opettajanopas syrjinnän estämiseen Lähdemateriaalista toimittanut: Mari Hakojärvi Käännökset: Milla Mäkinen, Saija Ohtonen Taitto: Point Panic Kuvat: UNICEF Kannen kuva: UNICEF/ Alpine Fund/ Garth Willis

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA MAAILMAN HAHMOTTAMISEN PEDAGOGIIKKAAN

NÄKÖKULMIA MAAILMAN HAHMOTTAMISEN PEDAGOGIIKKAAN Globaaliin vastuuseen kasvaminen NÄKÖKULMIA MAAILMAN HAHMOTTAMISEN PEDAGOGIIKKAAN toimittaja: Jari Kivistö taitto ja kuvitus: Jaakko Pesonen julkaisija: Ulkoasiainministeriö 2. painos. Kirjan tekijät

Lisätiedot

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo 1/2007 Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo Ulkoministeri Erkki Tuomioja: YK:ta tarvitaan edelleen Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen

TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012. Apua Sahelin lapsille. Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen TULEVAISUUS UUSIKSI 1 2012 Apua Sahelin lapsille Samsam pääsi kouluun Shafali saa olla lapsi jälleen PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Apusi muuttaa maailmaa. Pelastakaa Lasten selvityksen* mukaan yhä useampi maailman

Lisätiedot

Miia Nuutila Nepalissa. Keski-Aasiassa. Jano 2011 Harri Syrjänen: Puhdas kaivovesi on puhdas ilo. UNICEF-kouluksi voi taas hakea

Miia Nuutila Nepalissa. Keski-Aasiassa. Jano 2011 Harri Syrjänen: Puhdas kaivovesi on puhdas ilo. UNICEF-kouluksi voi taas hakea 1 2011 Terveydenhuolto ongelmissa Keski-Aasiassa 6 Miia Nuutila Nepalissa 16 Jano 2011 Harri Syrjänen: Puhdas kaivovesi on puhdas ilo 8 UNICEF-kouluksi voi taas hakea 10 UNICEF Live ylitti tavoitteet 14

Lisätiedot

Toimittaneet Elina Korhonen ja Laura Lipsanen KÖYHYYDEN jalanjälki

Toimittaneet Elina Korhonen ja Laura Lipsanen KÖYHYYDEN jalanjälki Toimittaneet Elina Korhonen ja Laura Lipsanen KÖYHYYDEN jalanjälki Väestötietosarja 17 Väestötietosarja 17 Julkaisun ovat toimittaneet Elina Korhonen ja Laura Lipsanen. Kirjoittajat: Annukka Berg tekee

Lisätiedot

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa

Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Opettajalle: Lapsen oikeudet välineenä eettisessä kasvatuksessa Kaikilla ihmisillä riippumatta siitä, missä he elävät, mitä ikäryhmää tai kansallisuutta he edustavat on sama ihmisarvo ja samat perustarpeet.

Lisätiedot

unite for children Ourvision voittaja Iolanta Savva: Ihana lapsuus Moldovassa Miljoonat pakenevat Irakista: Yksinäiset lapset huonossa asemassa

unite for children Ourvision voittaja Iolanta Savva: Ihana lapsuus Moldovassa Miljoonat pakenevat Irakista: Yksinäiset lapset huonossa asemassa 2/2008 Ourvision voittaja Iolanta Savva: Ihana lapsuus Moldovassa Sivu 4 Miljoonat pakenevat Irakista: Yksinäiset lapset huonossa asemassa Sivu 6 Turvattomien alaikäisten rankka matka Suomeen Sivu 8 Ruuan

Lisätiedot

Opas lapsen oikeuksiin

Opas lapsen oikeuksiin Opas lapsen oikeuksiin LUOKILLE 3-6 Lähdemateriaalista toimittanut: Veera Videnius Toimituskunta: Inka Hetemäki, Hanna Hämäläinen, Aino Sarkia ja Tanja Suvilaakso. Painopaikka T-Print Ky, Hyvinkää Taittaja:

Lisätiedot

Köyhimpien maiden, kuten Sambian, ongelmana on tuottavan työn puute. Kuva: M. Nummelin. Sisältö

Köyhimpien maiden, kuten Sambian, ongelmana on tuottavan työn puute. Kuva: M. Nummelin. Sisältö 9/06 29.9.2006 Köyhimpien maiden, kuten Sambian, ongelmana on tuottavan työn puute. Kuva: M. Nummelin. Sisältö Aasian kehityspankki köyhien asialla... 3 Kehityspoliittinen toimikunta: Kansalaisjärjestökeskustelu

Lisätiedot

Rippikoulupaketti. maailmanmuuttajille

Rippikoulupaketti. maailmanmuuttajille Rippikoulupaketti maailmanmuuttajille Rippikoulupaketti maailmanmuuttajille Toimitus: Heta Niemi ja Sini Tyvi Teksti ja harjoitteet: Changemaker-harjoittelijat Sini-Maaria Kauppi ja Hanna Mithiku sekä

Lisätiedot