HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO SOSIAALITOIMEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO SOSIAALITOIMEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2012"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO SOSIAALITOIMEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2012 Sosiaalilautakunta

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITTELUPROSESSI JA TALOUSARVIOKOHTIEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT Suunnitteluprosessi Sosiaalilautakunnan hyväksymään talousarvioehdotukseen tulleet muutokset Talousarviokohtien käyttösuunnitelmien menot ja tulot 4 2 SOSIAALITOIMEN STRATEGIA Toimintaympäristön muutokset Toiminnalliset ja palvelutasoon liittyvät muutokset Sosiaaliviraston strategiset linjaukset 9 3 TOIMINNALLISET TAVOITTEET Sitovat toiminnalliset tavoitteet Muut toiminnalliset tavoitteet 13 4 VASTUUALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT JA SOSIAALIVIRASTON HENKILÖSTÖSUUNNITELMA Lasten päivähoidon vastuualue Lapsiperheiden palvelujen vastuualue Aikuisten palvelujen vastuualue Vanhusten palvelujen vastuualue Hallinto- ja kehittämiskeskus ja Sosiaaliviraston johto Sosiaaliviraston henkilöstösuunnitelma 25 5 KÄYTTÖSUUNNITELMAN MUUT LINJAUKSET Tietotekniikan hyödyntäminen ja sähköisen asioinnin hankkeet Tuottavuutta edistävät toimenpiteet Hankinnat ja kilpailuttaminen Ympäristöasioiden hallinta ja seuranta Energiansäästötavoitteet Henkilöstöä koskevien suunnitelmien toteuttaminen Riskien hallinta ja sisäinen valvonta 34

3 1 1 SUUNNITTELUPROSESSI JA TALOUSARVIOKOHTIEN KÄYTTÖSUUNNI- TELMAT 1.1 Suunnitteluprosessi Kaupunginvaltuusto vahvisti talousarvion vuodelle 2012 ja kaupunginhallitus hyväksyi talousarvion noudattamisohjeet kokouksessaan Sosiaalitoimen talousarviokohtia on kolme, sosiaalivirasto , toimeentulotuki ja työllisyyden hoitaminen Kaupungin talousarviossa sosiaaliviraston, toimeentulotuen ja työllisyyden hoidon talousarviokohtien käyttömenojen loppusummat ovat kaupunginvaltuustoon nähden sitovia. Toimeentulotuen ja työllisyyden hoitamisen talousarviokohtien määrärahojen käyttö tapahtuu aikuisten palvelujen vastuualueella. Sosiaaliviraston talousarviokohdan määrärahaa käyttävät kaikki vastuualueet. Hallintokunnat täsmentävät talousarvion omiksi käyttösuunnitelmikseen. Toimintavuotta koskevat suunnitelmat on tarkistettava vastaamaan talousarviossa hyväksyttyjä määrärahoja ja tuloarvioita. Käyttösuunnitelman hyväksyy toimielin, joka on tulosvastuussa tavoitteiden toteutumisesta ja joka on tilivelvollinen tehtävän taloudesta. Käyttösuunnitelmien pitää perustua valtuuston talousarviossa asettamiin tavoitteisiin. Käyttösuunnitelma sisältää viraston tai laitoksen tulostavoitteet ja niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet ja vaadittavat resurssit sekä toimenpiteistä kertyvät tulot ja aiheutuvat kustannukset. Suunnitelmia tarkistettaessa on varmistettava, että sitovat tulostavoitteet ja toiminnalliset tavoitteet saavutetaan käytettävissä olevin määrärahoin. Käyttösuunnitelmissa on esitettävä määrärahoihin ja tuloarvioihin liittyvät suoritteet, tunnusluvut ja toiminnalliset, mitattavat tavoitteet. Käyttösuunnitelmia tarkistettaessa ja sopeutettaessa talousarvion puitteisiin on ensisijaisesti otettava huomioon lakisääteiset tehtävät ja velvoitteet, samoin sellaiset tehtävät, joiden keskeyttäminen aiheuttaisi kohtuutonta haittaa. Lisäksi hallintokuntien tulee keskittyä toimialansa ydintehtäviin. Käyttösuunnitelmia laadittaessa on otettava huomioon talousarvion laatimisen jälkeen tapahtuneet muutokset esim. henkilösivukuluissa. Sosiaalilautakunta vahvistaa vuosittain sosiaalitoimen kuluvan vuoden käyttösuunnitelman. Käyttösuunnitelma sisältää vastuualueiden laatimat käyttösuunnitelmat ja tulosbudjetit, joista ilmenevät vastuualueiden menot ja tulot. Sen jälkeen, kun lautakunta on hyväksynyt vuoden 2012 sosiaalitoimen käyttösuunnitelman, se on lähetettävä tiedoksi talous- ja suunnittelukeskukselle.

4 2 Vuoden 2012 kustannuspaikkakohtaiset tulosbudjetit valmistuvat vasta helmikuun 2012 loppuun mennessä johtuen uuden taloudenhallintajärjestelmän käyttöönotosta vuoden 2012 alusta lukien. Tulosbudjettien laadinta aloitetaan vasta joulu-, tammikuussa, joten käyttösuunnitelma sisältää talousarviokohtien ja vastuualueiden tulojen ja menojen erittelyn, ei tiliryhmittäistä erittelyä kuten aikaisemmin. Kun tulosbudjetit ovat valmiita helmikuun 2012 lopussa, ne siirretään kirjanpitojärjestelmään. Sosiaalitoimen sisäinen talousarvion seuranta perustuu sosiaaliviraston talousarviokohdan vastuualueittaiseen sekä toimeentulotuen ja työllisyyden hoitamisen talousarviokohtien virastokohtaisesti vahvistettuihin käyttösuunnitelmiin. Kaupungin talousarvion seuranta perustuu kaupunginvaltuuston talousarviossa em. talousarviokohtien käyttöön osoittamiin määrärahoihin. 1.2 Sosiaalilautakunnan hyväksymään talousarvioehdotukseen tulleet muutokset Sosiaalilautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2012 hyväksyttiin Käyttömenojen loppusumma oli 1 254,9 milj. euroa ja tulojen 228,1 milj. euroa. Ehdotukseen on myöhemmissä käsittelyvaiheissa tehty seuraavat muutokset: - Mielenterveyskuntoutujien työnjaolliset muutokset ( tehty määrärahamuutos huomioitu kokovuotisena), siirto Terveyskeskuksesta ja HUS:sta, lisää sosiaalitoimen menoja 1,1 milj. euroa - Vanhusten palvelujen palvelurakenteen uudistamisen työnjaolliset muutokset ( tehty määrärahamuutos huomioitu kokovuotisena), siirto Terveyskeskukseen, vähentää menoja 0,6 milj. euroa - Vähennetty menoista Klaari-toiminnan siirto Nuorisoasiainkeskukseen, 0,6 milj. euroa - Siirretty kaupunginhallituksen käyttövaroihin 2,5 milj. euroa, talousarviokohta 3 22, millä määrärahalla parannetaan sosiaalija terveystoimen hoitoketjuja ja erityisesti alle 65-vuotiaiden ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluja noin 50 paikalla. sekä tehty seuraavat menojen ja tulojen lisäykset: - Lapsiperheiden palveluihin 1,5 milj. euroa: Lapsiperheiden kotipalveluun, sijaishuollon kehittämiseen ja lastensuojelun avohuollon vahvistamiseen - Päivähoitoon 1,5 milj. euroa: Ryhmäkokojen pienentämiseen, PD-rahan lisäykseen sekä lastenruokailun luomuohjelman edistämiseen - Vanhusten palvelujen menoihin 6 milj. euroa ja tuloihin 1 milj. euroa: Hoitoketjun toimivuuden ja vanhusten ympärivuorokautisen hoivan varmistamiseksi sekä vanhusten palvelujen laadun parantamiseksi. Lisäyksellä rahoitetaan myös ruotsinkielisten vanhusten avopalvelujen parantaminen.

5 3 Valtuuston hyväksymän sosiaalitoimen talousarvion menojen loppusumma on 1 261,3 milj. euroa ja tulojen loppusumma on 229,1 milj. euroa. Talousarvion kohtaan , kaupunginhallituksen käytettäväksi, sisältyy mm. varaus vuoden 2012 kunta-alan palkkaratkaisun mukaisiin kaupungille kohdistuviin kustannusvaikutuksiin koko henkilöstölle. Määrärahasta virastoille ja laitoksille kaupunginhallitus päättää erikseen. Lisäksi määrärahassa on varauduttu hallitusohjelmassa esitettyjen kuntien järjestettäväksi tulevien uusien tehtävien mahdollisesti mukanaan tuomiin uusiin kustannuksiin. Kaupunginvaltuusto päätti uudistaa kaupungin sosiaali- ja terveystoimen organisaation vuoden 2013 alusta lukien siten, että sosiaalivirasto ja terveyskeskus yhdistetään ja suomenkielistä lasten päivähoitoa varten perustetaan oma lautakunta ja virasto. Sosiaalilautakunta ja terveyslautakunta yhdistetään yhteiseksi lautakunnaksi. Tulevaan organisaatiomuutokseen ja sen valmisteluun liittyviä menolisäyksiä ei ole huomioitu sosiaalitoimen vuoden 2012 määrärahoissa, vaan niitä varten on varattu erillinen määräraha, 1 milj. euroa, keskushallintoon kaupunginhallituksen käytettäväksi. Kaupunginhallituksen käyttövaroihin on varattu 6 milj. euroa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttamiseen. Lasten ja nuorten hyvinvointia ja varhaista tukea toteutetaan yhteistyössä eri hallintokuntien kanssa kaupunginvaltuuston vuoden 2009 lopussa hyväksymän Helsingin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mukaisesti. Vuonna 2011 määrärahasta oli osoitettu 2,7 milj. euroa sosiaaliviraston käytettäväksi.

6 4 1.3 Talousarviokohtien käyttösuunnitelmien menot ja tulot Sosiaalivirasto, Ta-kohta Taulukko 1 Määräraha- Käytettä- TB TB Palkan- lisäykset vissä oleva Ennuste TB 2012 Ennuste käytt. oleva ( euroa) TB 2011 korotukset (HUS, Terke) mraha mraha 2011 Tulot Menot Sosiaaliviraston vuoden 2012 käyttösuunnitelman tulot, 156,0 milj. euroa, ovat 12,2 milj. euroa vuoden 2011 toteuma-arviota ja 37,1 milj. euroa vuoden 2011 tulosbudjettia suuremmat. Vuoden 2012 käyttösuunnitelman menot, 1 123,4 milj. euroa, ovat 47,8 milj. euroa vuoden 2011 käytettävissä olevaa menomäärärahaa suuremmat. Ero vuoden 2011 toteuma-arvioon on 30,6 milj. euroa. Menojen suurimmat muutokset vuoden 2011 käytettävissä olevaan määrärahaan verrattuna johtuvat mm. päivähoitoikäisen väestön määrän kasvusta, 12 milj. euroa, kolme vuotta täyttävien lasten hoitoisuuskertoimen tarkistamisen harventamisesta, 2,6 milj. euroa, lapsiperheiden palvelujen toiminnallisista ja rakenteellisista muutoksista, 3,5 milj. euroa, aikuisten palvelujen suurien hankkeiden ASU, 3,2 milj. euroa, ja pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen, 6,9 milj. euroa, lisämäärärahavarauksista, vanhusten palvelujen valmistuvista tilahankkeista, 9,1 milj. euroa ja Helsingin Seniorisäätiön vuokrista, 2,6 milj. euroa. Tuottavuutta parantavat toimenpiteet pienentävät sosiaaliviraston vuoden 2012 käyttösuunnitelman menoja yhteensä 14,1 milj. euroa. Sosiaaliviraston talousarviokohdan käyttösuunnitelman vastuualuekohtaiset tulot ja menot on esitetty taulukossa 2. Määrärahojen käyttöä on kuvattu tarkemmin luvussa 4.

7 5 Taulukko 2: Sosiaaliviraston käyttösuunnitelma vastuualueittain, tulot ja menot (1 000 euroa) Määräraha- Käytettä- TB TB Palkan- lisäykset vissä oleva Ennuste TB 2012 Ennuste käytt. oleva ( euroa) TB 2011 korotukset (HUS, Terke) mraha mraha 2011 Lasten päivähoidon vastuualue Lapsiperheiden palv. vastuualue Aikuisten palvelujen vastuualue Vanhusten palvelujen vastuualue Hallinto- ja kehittämiskeskus Tulot yhteensä Lasten päivähoidon vastuualue Lapsiperheiden palv. vastuualue Aikuisten palvelujen vastuualue Vanhusten palvelujen vastuualue Hallinto- ja kehittämiskeskus Menot yhteensä Aikuisten palvelujen vastuualue ei sisällä tässä työllisyyden hoitoa eikä toimeentulotukea Toimeentulotuki, Ta-kohta Toimeentulotuen talousarviokohdan määrärahaa käytetään aikuisten palvelujen vastuualueella. Talousarviokohta sisältää määrärahat perustoimeentulotukeen, täydentävään (tarveharkintainen) toimeentulotukeen, ennaltaehkäisevään toimeentulotukeen, kotouttamistukeen, vastaanottorahaan ja täydentävään vastaanottorahaan. Talousarviokohdan menot vuodelle 2012 ovat 132 milj. euroa ja tulot 72,9 milj. euroa, mitkä ovat vuoden 2011 talousarvion tasolla. Taulukossa 3 on esitelty talousarviokohdan käyttösuunnitelman tulot ja menot. TB TB Ennuste TB 2012 Ennuste TB 2011 ( euroa) TB Tulot Menot Vuoden 2012 kokonaisasiakasmäärän ennakointi on vaikeaa. Siihen vaikuttavat tuen kriteerien muutosten ja muiden tukimuotojen euromäärien muutosten lisäksi erityisesti yleisen taloustilanteen muutos. Vuoden 2012 käyttösuunnitelmassa perustoimeentulotukea saavia talouksia on Ennaltaehkäisevää toimeentulotukea käytetään lapsiperheiden köyhyyserojen tasoittamiseksi esim. lasten harrastustoiminnassa

8 6 ja lomatoiminnassa myös ilman lastensuojelun asiakkuutta. Työllisyyden hoitaminen, Ta-kohta Työllisyyden hoitamisen talousarviokohdan määrärahaa käytetään aikuisten palvelujen vastuualueella. Taulukossa 4 on esitelty talousarviokohdan käyttösuunnitelman tulot ja menot. TB TB Ennuste TB 2012 Ennuste TB 2011 ( euroa) TB Tulot Menot Työllisyyden hoitamisen talousarviokohdan menot ovat samansuuruiset kuin vuonna 2011 eli 5,9 milj. euroa ja samoin tulot 0,2 milj. euroa. Alle 25-vuotiaiden toimeentulotuen asiakkaiden syrjäytymisen ehkäisyyn panostetaan yhteistyössä sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen yksiköissä että työvoiman palvelukeskus Duurissa. Työvoiman palvelukeskuksen nuorten tiimi kohdentaa aikaisempaa enemmän palvelujaan nimenomaan alle 25-vuotiaisiin. Työvoiman palvelukeskus Duurin ja sosiaalisen ja taloudellisen tuen sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen yhteistyön kehittämistä jatketaan vuonna 2011 laaditun suunnitelman Duurin ja sosiaaliasemien asiakaslähtöiset toimintamallit mukaisesti.

9 7 2 SOSIAALITOIMEN STRATEGIA 2.1 Toimintaympäristön muutokset Väestöennusteen mukaan Helsingin väestön ennakoidaan kasvavan noin asukkaalla vuonna 2012 ja asukkaalla vuonna Vuosittainen kasvu on hiukan alle asukasta vuoteen 2021 asti. Tämän jälkeen kasvu hidastuu vähitellen. Väestönkasvun ennakoidaan kuitenkin olevan asukasta vielä vuonna Helsingin arvioidaan saavan muuttovoittoa suunnilleen yhtä paljon ulkomaalaisista kuin työmarkkina-alueen ulkopuolelta kotimaasta tulevista muuttajista. Helsingin seudun sisäisen muuttoliikkeen arvioidaan pysyvän Helsingille tappiollisena. Seudun sisäisen muuttotappion ennakoidaan pysyvän suhteellisen pienennä vielä vuonna 2011, mutta lähtevän kasvuun vuodesta 2012 alkaen. Ruotsinkielisten määrän ja osuuden lasku on hidastunut viime vuosina, koska erityisesti pienten lasten ja vuotiaiden määrä on lähtenyt kasvuun. Ruotsinkielisten kokonaismääränkin ennustetaan alkavan jälleen kasvaa lähivuosina. Tärkeimmät kasvualueet ovat asuntorakentamiseen vapautuvilla satama-alueilla Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuoressa. Arabianrannan, Latokartanon ja Viikinmäen sekä Vuosaaren rakentaminen jatkuu edelleen ja myös Lauttasaaressa käynnistyy useita asuntorakentamiskohteita. Lisäksi Konalassa, Kuninkaantammessa, Alppikylässä ja Myllypurossa väkiluku kasvaa rakentamisen vuoksi. Päivähoitoikäisten määrän kasvun ennustetaan jatkuvan, ja kasvu tapahtuu etenkin uusilla asuntoalueilla. Helsingin väestön ikärakenne tulee muuttumaan merkittävästi seuraavien vuosikymmenien aikana. Ikärakenteessa suurin muutos tulee olemaan ikääntyneiden asukkaiden määrän ja väestöosuuden kasvu. Lasten, nuorten ja työikäisten määrissä tulee tapahtumaan ikäryhmien välisiä siirtymiä. Eläkeikäisen väestömäärän kasvuksi ennustetaan lähes henkeä vuoteen 2021 mennessä. Kasvu on nopeinta vuotiaiden ryhmässä ja heidän määränsä tulee Helsingissä kasvamaan lähes puolitoistakertaiseksi vuoteen 2020 mennessä, jonka jälkeen kasvu pysähtyy. Ikäryhmän määrä kasvaa vähitellen, mutta jyrkin kasvuvaihe ajoittuu jaksolle Heidän määränsä tulee kasvamaan yli 70 % nykyisestä vuoteen 2028 mennessä. Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa tasaisesti vuoteen 2030 asti, jolloin kasvu nopeutuu huomattavasti. Palvelujen tarpeen on arvioitu kasvavan edelleen kaikkein vanhimmissa, yli 85-vuotiaiden ikäryhmissä, vaikka nuorempien ikäryhmien toimintakyky paraneekin eikä palvelujen tarve lisäänny. Alle kouluikäisten, 0 6-vuotiaiden, määrä on kääntynyt nousuun.

10 8 Lapsiperheiden lähtömuuton väheneminen on osaltaan vaikuttanut alle kouluikäisten määrää lisäävästi. Alle kouluikäisten väestön kasvu on vuosittain noin 720 tällä vuosikymmenellä. Kasvun ennakoidaan jatkuvan 2020-luvun puoliväliin asti. Sen sijaan peruskouluikäisten 7 15-vuotiaiden väheneminen tulee jatkumaan vuoteen 2013 saakka, jonka jälkeen määrä kääntyy uudelleen nousuun. Lukio-ikäisten vuotiaiden kasvu on pysähtynyt ja heidän määränsä kääntyi laskuun vuonna 2011, joka jatkuu luvun alkuun asti. Lastensuojelun asiakasmäärä kasvoi voimakkaasti vuonna 2010 kaikissa ikäryhmissä. Vuoden 2011 aikana lastensuojelun asiakasmäärä on tasaantunut. Lokakuun 2011 loppuun mennessä oli kiireellisistä sijoitetuista 26,4 % yli 16-vuotiaita. Vastaavana ajankohtana kaikista alkaneista asiakassuhteista 7-12-vuotiaiden osuus oli suurin, 27,5 %. Lapsiperheiden köyhyys on edelleen kasvava ja lasten syrjäytymistä lisäävä ongelma. Toimeentulotukea saavien lapsiperheiden määrä on kasvanut hitaasti jo usean vuoden ajan. Heistä lähes 63 % oli yksinhuoltajia vuonna Asumisväljyyden arvioidaan kasvavan Helsingissä tulotason noususta ja väestörakenteen muutoksesta johtuen noin 42 m 2 :iin henkilöä kohden vuoteen 2030 mennessä. Asuntokuntien keskikoko supistuu jonkin verran nykyisestä, ennen kaikkea siitä syystä, että väestön ikääntyessä yksin asuminen yleistyy. Myös nuorten ja työikäisten elämäntapavalinnat johtavat asuntokuntien pienenemiseen. 2.2 Toiminnalliset ja palvelutasoon liittyvät muutokset Vuoden 2011 alusta voimaan tulleilla kotikuntalain ja sosiaalihuoltolain muutoksilla lisättiin perhehoidossa, laitoshoidossa tai asumispalvelujen avulla järjestetyssä asumisessa hoidettavien oikeutta valita kotikuntansa tai mainittujen palvelujen tarpeessa olevien henkilöiden oikeutta muuttaa toisen kunnan asukkaaksi. Toistaiseksi tulomuuttajat Helsinkiin ovat yksittäisiä asiakkaita. Lastensuojelussa perhehoitajille maksettava vähimmäispalkkio nousee lähtien 650 euroon perhehoidossa olevaa henkilöä kohti kuukaudessa. Lisäksi vuoden 2012 alusta perhehoitajien ennakkovalmennus tulee pakolliseksi ja perhehoitajille on turvattava riittävä tuki sijoituksen aikana. Lastensuojelulain muutoksen mukaisesti vuoden 2012 alusta perhehoidosta tulee laitoshoitoon nähden ensisijainen sijaishuollon muoto. Lapsen sijaishuolto voidaan järjestää laitoshoitona vain, jos sitä ei voida järjestää lapsen edun mukaisesti riittävien tukitoimien avulla muualla voimaan tullut laki takuueläkkeistä vähentää toimeentulotuen asiakkaiden määrää. Laki kotoutumisen edistämisestä astui voimaan ja sisältää uutena toimenpiteenä alkukartoituk-

11 9 2.3 Sosiaaliviraston strategiset linjaukset sen, jonka perusteella arvioidaan, onko maahanmuuttajalla tarvetta kotouttamissuunnitelmaan. Korvaushoidossa hoitotakuuajan puolittuminen vuonna 2011 kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen vaikuttaa päihdehuollon palveluihin. Laki iäkkään henkilön sosiaali- ja terveyspalvelujen saannin turvaamisesta oli lausuntokierroksella toukokuun 2011 loppuun asti. Lain voimaantulo voi muuttaa palvelujen sisältöä ja esimerkiksi asettaa kunnalle hoitotakuutyyppisiä ja palvelujen saantiin määräajassa liittyviä velvoitteita. Lakiesityksessä ei määritellä henkilökunnan määrää. Lain lopulliset vaikutukset selviävät lain mahdollisen voimaantulon jälkeen. Laki astuisi suunnitelmien mukaan voimaan vuonna Uusi laki yksityisistä sosiaalipalveluista astui voimaan lokakuun 2011 alusta lukien. Laki tuo muutoksia lupahallintoon. Lain tarkoituksena on varmistaa, että yksityisiä sosiaalipalveluja käyttävän asiakkaan oikeus laadultaan hyviin sosiaalipalveluihin toteutuu. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausta koskeva laki astui voimaan Laki painottuu julkisen hallinnon, eli valtion ja kuntien, tietojärjestelmien yhteen toimivuuden lisäämiseen. Laki aiheuttaa toimenpiteitä myös sosiaalivirastossa. Valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelman (Kaste) ensimmäisen kauden hankkeista Lapsen ääni jatkuu lokakuuhun 2013 saakka. Valtakunnallista pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa jatketaan vuosina Helsingin strategiaohjelman mukaisesti lasten päivähoidossa pienennetään lapsiryhmien kokoja vuonna 2012 siten, että 3 vuotta täyttävien lasten hoitoisuuskerroin tarkistetaan kuusi kertaa vuodessa. Perhepäivähoitajien työaika muuttuu aiheuttaen 7,5 %:n tuntivähennyksen hoitajaa kohti. Sosiaaliviraston toiminta-ajatuksessa tiivistetään viraston perustehtävä seuraavasti: Sosiaalivirasto turvaa lasten ja nuorten hyvän kasvun edellytykset, vahvistaa aikuisten toimintakykyä ja vastuullisuutta sekä varmistaa vanhoille ihmisille turvallisen ja arvokkaan elämän. Sosiaalivirasto edistää Helsingin kehittymistä sosiaalisesti tasapainoiseksi kaupungiksi yhdessä helsinkiläisten ja muiden toimijoiden kanssa siten, että heitteille ei jää kukaan. Sosiaaliviraston visio vuoteen 2012 on Sosiaalisesti eheä ja moniarvoinen Helsinki! Sosiaaliviraston strategiset päälinjat ovat: Heitteille ei jätetä ketään, Asiakasläheinen palvelukulttuuri, Kohti joustavampia palve-

12 10 lukokonaisuuksia, Innovaatioilla kokonaistuottavuus paremmaksi ja Suomen paras työpaikka. Sosiaaliviraston strategioiden lähtökohta on Helsingin strategiaohjelma vuosille Sosiaaliviraston strategiset linjaukset liittyvät pääkohtiin hyvinvointi ja palvelut sekä johtaminen. Strategia konkretisoituu vastuualueilla erilaisina toimenpiteinä ja määrärahakohdennuksina. Myös sosiaaliviraston kärkihankkeet ja sitovat toiminnalliset tavoitteet on asetettu strategian pohjalta. Vuoden 2012 sitovat toiminnalliset tavoitteet on esitetty luvussa 3. Vuodelle 2012 on esitetty seuraavat uudet kärkihankkeet, jotka valmistellaan vuoden 2011 loppuun mennessä: 1. Kerhotoiminnan vahvistaminen varhaiskasvatuspalvelujen monipuolistamiseksi 2. Lapsiperheiden kotipalvelun kehittäminen 3. Omaishoidon toimintaedellytysten parantaminen 4. Päihdepalvelujen asiakasläheisten palvelujen ja palvelurakenteen kehittäminen Lisäksi vuoden 2012 aikana jatketaan aiemmin käynnistyneitä kahta kärkihanketta, jotka ovat: 5. Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen 6. Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen ja sairauspoissaolojen ehkäiseminen.

13 11 3 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 3.1 Sitovat toiminnalliset tavoitteet Sosiaalitoimen sitovat, toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2012 on asetettu strategisten tavoitteiden sekä niihin sisältyvien linjausten ja kärkihankkeiden pohjalta seuraavasti: Talousarviokohdan , Sosiaalivirasto, sitovat toiminnalliset tavoitteet ovat: 1. Sähköinen päivähoitopäätös on käytössä vuoden 2012 aikana. Päivähoidon vastuualueella on toteutettu sähköinen päivähoitohakemus. Vuoden 2012 aikana järjestelmää kehitetään niin, että sähköisesti tulleisiin hakemuksiin voidaan vastata sähköisellä päätöksellä. 2. Yksityisen hoidon tuen piirissä olevien lasten määrä kasvaa 200 lapsella edellisen vuoden tasoon verrattuna. 3. Kolme vuotta täyttävien lasten hoitoisuuskerroin tarkistetaan 6 kertaa vuoden aikana. Hoitosuhteessa olevien kolme vuotta täyttävien lasten hoitoisuuskerroin tarkistetaan 1.1., 1.3., 1.5., 1.7., 1.9. ja Käytännössä tarkoittaa sitä, että päiväkotiin sijoitetaan uusia lapsia hieman entistä harvemmin, mistä aiheutuu tarvetta uusien hoitopaikkojen lisäämiseen. 4. Lastensuojelua kehitetään niin, että perhehoidon osuus kasvaa ja laitoshoito vähenee edellisen vuoden tasoon verrattuna. Perhehoidon suhteellinen osuus kaikista sijaishuollon hoitovuorokausista kasvaa. 5. Vanhusten pitkäaikainen ympärivuorokautinen hoito kehittyy siten, että palveluasuminen lisääntyy ja laitoshoito vähenee edellisen vuoden tasoon verrattuna. Yli 75-vuotiaiden asiakkaiden määrä laitoshoidossa ja palveluasumisessa verrattuna yli 75-vuotiaiden väestömäärään 6. Omaishoidon edellytykset parantuvat siten, että tuen piirissä olevien määrä kasvaa 200 henkilöllä vuoden aikana. 7. Pitkäaikaisasunnottomien määrä vähenee 290 henkilöllä vuoden aikana. 8. Henkilöstön lyhytaikaisten sairauspoissaolojen (1 3 päivää) määrä laskee edellisen vuoden tasoon verrattuna.

14 12 9. Matriisilaskentamallin avulla laskettu sosiaaliviraston kokonaistuottavuus nousee. Sosiaalivirastolle lasketaan matriisilaskentamallin piirissä olevista palveluista ja toiminnoista yksi tuottavuutta kuvaava luku, jota verrataan edelliseen vuoteen. Talousarviokohdan , Toimeentulotuki, sitova toiminnallinen tavoite on: Ennaltaehkäisevään toimeentulotukeen käytetään 3 % toimeentulotukimäärärahoista. Talousarviokohdan , Työllisyyden hoitaminen, sitova toiminnallinen tavoite on: Kuntouttavaa työtoimintaa saa henkilöä vuoden aikana.

15 Muut toiminnalliset tavoitteet SOSIAALITOIMEN SUORITTEET TP 2010 TB 2011 Ennuste marraskuu 2011 TA 2012 TB 2012 Lasten päivähoito Hoidossa olevat alle kouluikäiset lapset Ero TB TB 2011 Omissa päiväkodeissa 1) Ostopalvelupäiväkodeissa 1) Perhepäivähoidossa 1) Lasten kotihoidon tuki, lapset Yksityisen hoidon tuki, lapset Kerhoissa, lapset Lastensuojelu Sosiaalityö, asiakkaat vuoden aikana Perhehoito, hoitovrk. yht. (paikat 2010 TP 779) Laitoshuolto, hoitovrk. yht. (paikat 2010 TP 965) Muut perheiden palvelut Perheneuvolat, asiakkaat vuoden aikana Kodinhoitoapu, kotitaloudet vuoden aikana Vammaispalvelu Asumispalvelut, paikat yht VPL:n mukainen kuljetustuki Saajat vuoden aikana Matkat vuoden aikana Omaishoidon tuki, saajat vuoden aikana Kehitysvammahuolto Asumispalvelut, paikat yht Laitoshuolto, paikat yht Omaishoidon tuki, saajat vuoden aikana Päihdehuolto Polikliininen päihdehuolto, as.käynnit vuoden aikana Korvaushoito, käynnit vuoden aikana yht. 2) Asumispalvelut, asumisvrk. yht Laitoshuolto, hoitovrk. yht Toimeentulotuki Perustoimeentulotuki, yht. taloudet vuoden aikana Muu sosiaalihuolto Asunnottomien asumispalvelut, asumisvrk Alle 65 v. asumispalvelut asumisvrk Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut, asumisvrk Shl-kuljetuspalvelu, saajat vuoden aikana Vanhusten palvelut Palveluasuminen, hoitovrk. yht Laitoshuolto, hoitovrk. yht Pitkäaikaishoito, hoitovrk. yht Omaishoidon tuki, saajat vuoden aikana ) Ruotsinkielinen päivähoito on siirtynyt opetustoimeen alkaen 2) Uusi talousarviosuorite, jolle ei ole asetettu määrällistä tavoitetta vuodelle 2011

16 14 4 VASTUUALUEIDEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT JA SOSIAALIVIRASTON HENKILÖSTÖSUUNNITELMA 4.1 Lasten päivähoidon vastuualue Lasten päivähoidon vastuualueen budjetoidut tulot vuodelle 2012 ovat 35,5 milj. euroa eli 7,9 milj. euroa suuremmat kuin vuonna Ero vuoden 2011 toteuma-arvioon on 1,9 milj. euroa. Lasten päivähoidon vastuualueen tulosbudjetin menot, 323,3 milj. euroa vuodelle 2012, ovat 18,5 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 käytettävissä oleva menomääräraha ja noin 5,3 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 toteuma-arvio. Muutoksesta verrattuna vuoden 2011 käytettävissä olevaan määrärahaan, 2,1 milj. euroa aiheutuu kustannustason noususta, päivähoitoikäisen väestön määrän arvioitu kasvu lisää menoja 12 milj. euroa, laskennallisuuden muutoksesta johtuva hoitopaikkojen lisäys aiheuttaa menojen kasvua 2,6 milj. euroa, perhetalojen siirto lapsiperheiden palvelujen vastuualueelta lasten päivähoidon vastuualueelle lisää menoja 1 milj. euroa, tuottavuuden parantaminen vähentää menoja 1,3 milj. euroa ja vastuualueen muiden toiminnallisten muutosten osuus on 2,1 milj. euroa. Valtuustoryhmien talousarvioon tekemistä määrärahalisäyksistä 1,5 milj. euroa kohdentuu lasten päivähoidon vastuualueelle. Lisäyksistä 0,6 milj. euroa on varattu ryhmäkokojen pienentämiseen. PD-rahan eli positiivisen diskriminaation lisäykseen on varattu 0,5 milj. euroa. Alueellisten indikaattoreiden mukaan määräraha jaetaan päivähoitoalueille henkilöstöresurssin käyttöön. Määrärahalisäyksistä lastenruokailun luomuohjelman edistämiseen on varattu 0,4 milj. euroa. Ruokakulttuuriohjelman mukaisesti luomuruoan osuutta lasten ruokailussa lisätään. Päivähoitoikäisen väestön määrä kasvoi vuoden 2010 aikana noin 600 lapsella. Vuoden 2011 alussa päivähoidossa on toteutunut noin 620 lasta enemmän kuin vuotta aiemmin. Väestönkasvu johtuu lapsiperheiden poismuuton vähenemisestä ja syntyvyyden lisääntymisestä. Päivähoitoikäisen väestön määrän arvioitu kasvu lisää vuoden 2012 käyttösuunnitelman menoja noin 12 milj. euroa. Omissa päiväkodeissa olevien lasten määrä kasvaa noin lapsella vuoden 2011 suunnitelmaan verrattuna. Yksityisiltä palveluntuottajilta ostosopimuksena hankittavia päiväkotipaikkoja on 500 vähemmän kuin vuoden 2011 käyttösuunnitelmassa. Tuottavuuden kehittymiselle aiheuttaa haasteita sitova tavoite eli alle 3- vuotiaiden lasten laskennallisen kertoimen tarkistaminen 6 kertaa vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päiväkotiin sijoitetaan uusia lapsia hieman entistä harvemmin. Tästä aiheutuu tarvetta uusien hoitopaikkojen lisäämiseen. Henkilöstö ja tilaresursseihin on varattu määrärahoja noin 2,6 milj. euroa.

17 15 Perhepäivähoidossa olevien lasten määrä vähenee 130:llä verrattuna vuoden 2011 käyttösuunnitelmaan. Perhepäivähoitajien työaikalain muutos lyhentää perhepäivähoitajien työaikaa ja aiheuttaa vuositasolla arviolta noin 0,4 milj. euron lisäkustannukset. Kotihoidon tuen lapsimäärä kasvaa 470:llä verrattuna vuoden 2011 suunnitelmaan. Yksityisen hoidon tuen piirissä olevien lasten määrä kasvaa vain noin 90:llä käyttösuunnitelmaan 2011 verrattuna. Käyttösuunnitelmien välinen määrän pieni kasvu johtuu siitä, että palvelustrateginen muutos ostopalveluista yksityisen hoidon tuelle ei ole aiempina vuosina toteutunut suunnitellusti. Sitovana tavoitteena on, että yksityisen hoidon tuella olevien lasten määrä lisääntyy vuoteen 2011 verrattuna 200 lapsella. Yksityisiä palveluntuottajia tuetaan toiminnan käynnistämisrahalla. Palvelurakennemuutos ostopalveluista yksityisen hoidon tuelle vähentää päivähoidon kustannuksia 0,4 milj. euroa. Rakennemuutosta tukevat yksityisen hoidon tuen korotukset lisäävät kustannuksia vastaavasti 0,3 milj. euroa. Sosiaaliviraston kärkihankkeena vuodelle 2012 on kerhotoiminnan vahvistaminen. Tarkoituksena on lisätä ja kehittää kunnallista kerhotoimintaa varhaiskasvatuspalvelujen monipuolistamiseksi. Kerhotoiminnan lisäämistä tuetaan kerhojen maksuttomuudella asti. Tavoitteena on, että alle kouluikäisten lasten kerhotoiminnan piirissä on 1190 lasta, eli saman verran kuin vuoden 2011 käyttösuunnitelmassa. Tämä on 690 lasta enemmän kuin toteuma syyskuussa Kerhotoiminnan palvelutarjontaa kehitetään niin, että kerhoista leikkipuistoissa tai päiväkotien tiloissa muodostuu perheille todellinen vaihtoehto päiväkotihoidon rinnalle. Tällä on vaikutusta myös päivähoidon kokonaistuottavuuteen. Lisäksi jatketaan yksityisen kerhotoiminnan lisäämistä palvelusetelin avulla. Päivähoidon palveluverkkoa tarkastellaan vastuualueella päiväkotien ja leikkipuistojen kokonaisuutena sekä yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa. Lisäksi hankeohjelmassa olevien peruskorjausten kohdalla tutkitaan vaihtoehtoiset ratkaisut. Päiväkotien ja leikkipuistojen tilakonseptin ja tilasuunnitteluohjeiden kehittämistä jatketaan yhteistyössä kiinteistöviraston kanssa. Lisäksi tavoitteena on saada aikaan isompia päivähoitotiloja, joihin voidaan mahdollisuuksien mukaan liittää hankeohjelmassa olevia leikkipuistoja sekä mahdollisesti luopua huonokuntoisista pienistä ja epäkäytännöllisistä päivähoitotiloista. Kasvavilla asuinalueilla käynnistetään uutta toimintaa vuonna Hankeohjelmassa vuosille on myöhennetty kuuden uudiskohteen ja kuuden peruskorjausta korvaavan hankkeen aikataulua. Lisäksi kahdeksan peruskorjauksen aikataulua on myöhennetty. Vuonna 2012 uusia tiloja valmistuu kolme: Korttelitalo Kanava, päiväkodit Rööperi ja Saukko. Peruskorjauksia valmistuu kolme: päiväkodit Sakara, Vartiokylä ja Ratamo. Yhden

18 Lapsiperheiden palvelujen vastuualue peruskorjausta korvaavan leikkipuiston, leikkipuisto Kiikku, toiminta käynnistyy. Lisäksi päivähoidon käyttöön otetaan vuonna 2012 lisätiloja liittyen lasten määrän lisääntymiseen, väliaikaisia tiloja, kunnes uusia hankeohjelman mukaisia hankkeita valmistuu. Uudet ja peruskorjattavat tilat kasvattavat vuokramenoja 0,9 milj. euroa vuonna Tuottavuutta ja työhyvinvointia parantavat toimenpiteet Lasten päivähoidossa oman toiminnan tehostaminen vähentää menoja 1,3 milj. euroa. Sijaisten käytön tarvetta vähennetään työhyvinvointia edistämällä, yksikköjen välisiä resurssien käytön eroja tasaamalla ja työvuorosuunnittelua tehostamalla. Tuottavuuteen vaikuttaa se, että lasten sijoittaminen palveluihin tehdään strategisten tavoitteiden mukaisesti, niin että perhepäivähoito ja kerhotoiminta otetaan vahvasti palveluvaihtoehtoina mukaan. Päivähoidon työhyvinvointia kehitetään vuoden 2012 aikana. Työvuorosuunnitteluprosessia selkeytetään ja korostetaan, että lasten läsnäolot ja henkilöstön työvuorot kohtaavat. Päivähoidon vastuualueella käynnistyy esimiesten johtamiskoulutus ja jatketaan ergonomiatietoisuuden vahvistamista työyhteisöissä. Myös täydennyskoulutusta lisätään. Talousarviovuoden sitovana tavoitteena on, että sähköinen päivähoitopäätös on käytössä vuoden 2012 aikana. Tämä sujuvoittaa päivähoidon esimiesten työtä ja päätöksentekoprosessia. Lapsiperheiden palvelujen vastuualueen budjetoidut tulot vuodelle 2012 ovat 7,2 milj. euroa eli 3,7 milj. euroa suuremmat kuin vuonna Ero vuoden 2011 toteuma-arvioon on -0,4 milj. euroa. Vuoteen 2011 verrattuna vastuualueen tulosbudjetin menot, 147,3 milj. euroa, ovat 1,6 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 käytettävissä oleva menomääräraha ja 2,1 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 toteuma-arvio. Muutoksesta, verrattuna vuoden 2011 käytettävissä olevaan määrärahaan, 2 milj. euroa aiheutuu kustannustason noususta, perhetalojen siirto lasten päivähoidon vastuualueelle vähentää menoja 1 milj. euroa, Klaari-toiminnan siirtyminen nuorisoasiainkeskukseen vähentää menoja 0,5 milj. euroa, tuottavuuden parantaminen vähentää menoja 2,4 milj. euroa ja vastuualueen muiden toiminnallisten ja rakenteellisten muutosten osuus on 3,5 milj. euroa. Vastuualueen toiminnallisiin ja rakenteellisiin muutoksiin on varattu kokonaisuudessaan määrärahaa 3,5 milj. euroa enemmän vuoden 2011 käyttösuunnitelmaan verrattuna, mistä 1,5 milj. euroa on valtuustoryhmien talousarvioon tekemiä määrärahalisäyksiä. Lisäyk-

19 17 sistä kohdennetaan lapsiperheiden kotipalveluun 0,3 milj. euroa, sijaishuollon kehittämiseen 0,6 milj. euroa sekä lastensuojelun avohuollon ja perheneuvoloiden vahvistamiseen 0,6 milj. euroa. Perhehoitajalain muutokseen on varattu 0,6 milj. euroa, Naulakallion vastaanottokodin ravintokeskus Koivulan peruskorjaamiseen 0,4 milj. euroa sekä lastensuojelun palvelujen kehittämiseen (mm. oman arviointitoiminnan kehittämiseen ja välimaaston palvelujen lisäämiseen) rakennemuutoksen tavoitteiden suuntaisesti 1 milj. euroa. Lastensuojelun asiakasmäärä kasvoi voimakkaasti vuonna 2010 kaikissa ikäryhmissä. Vuonna 2011 lastensuojelun asiakasmäärä on tasaantunut. Huomattavaa on, että vuonna 2011 lokakuun loppuun mennessä oli kiireellisesti sijoitetuista 26,4 % yli 16-vuotiaita. Vastaavana ajankohtana kaikista alkaneista asiakassuhteista 7-12-vuotiaiden osuus oli suurin, 27,5 %. Lastensuojelun sosiaalityön asiakkaita on 400 vähemmän kuin vuoden 2011 käyttösuunnitelmassa. Avohuollon tukimuotoja kehitetään monihallinnollisesti yhdessä kumppaneiden kanssa erityisesti nuorten ja heidän perheidensä tukemiseksi. Avohuollon sosiaalityössä alkuvaiheen arvioinnin ja suunnitelmallisen sosiaalityön eriyttämisellä tavoitellaan sosiaalityön vaikuttavuuden lisäämistä. Sitovana tavoitteena lisätään perhehoidon suhteellista osuutta kaikista sijaishuollon hoitovuorokausista. Tavoitteena on, että perhehoidon suhteellinen osuus on noin 50 %. Vuoden 2012 alusta alkaen perhehoidosta tulee laitoshoitoon nähden ensisijainen sijaishuollon muoto. Perhehoidon vähimmäispalkkioita korotetaan uuden perhehoitajalain mukaisesti ja perhehoidon hoitopalkkioita tarkistetaan. Kriisiperhetoiminnassa kehitetty vanhemmuuden arviointimalli vakiinnutetaan. Lasten ympärivuorokautista kriisiperheisiin sijoittamista koskeva kokeilu alkaa vuoden 2012 alussa. Samalla kehitetään kriisiperheiden ja vastaanottolaitosten tukemien perhekotien tarvitsemaa ympärivuorokautista tukea. Myös sijoituksen aikaista perhekuntoutusta lisätään. Laitoshoitoa kehitetään vastaamaan vaativasti oireilevien nuorten kuntouttavan hoidon tarpeisiin. Lastensuojelun palveluiden tavoitetila määritellään vuoden 2012 aikana niin, että sen pohjalta on mahdollista tehdä strategisia ratkaisuja sekä oman palvelutuotannon että omaa palvelutuotantoa täydentävien ostopalvelujen sisällön kehittämiseksi. Lastensuojelun palvelujen hankintatapa selvitetään ja lastensuojelun palvelut kilpailutetaan tarvittavassa laajuudessa. Perheneuvolan asiakkaiden määrä on 100 asiakasta suurempi kuin vuoden 2011 käyttösuunnitelmassa. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämistä selkiytetään edelleen ja vaikute-

20 18 taan lasten ja nuorisopsykiatrisen hoidon, terveyskeskuksen, perheneuvolan ja lastensuojelun hoitovastuiden ja yhteistyökäytäntöjen määrittelyyn. Perheneuvolatoiminnassa jatketaan vaikuttavuuden arviointimallin kehittämistä ja tulosten hyödyntämistä toiminnan ohjauksessa. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmia ehkäistään vahvistamalla perheneuvolatoimintaa ja vaikuttamalla lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen lisäämiseen. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteuttamista jatketaan yhdessä muiden hallintokuntien kanssa. Järjestöavustuksia suunnataan harkituille kohdealueille kuten ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen. Ennaltaehkäisevää toimeentulotukea käytetään lapsiperheiden köyhyyserojen tasoittamiseksi esim. lasten harrastustoiminnassa ja lomatoiminnassa myös ilman lastensuojelun asiakkuutta. Lapsiperheiden kotipalvelun kehittäminen ja laajentaminen on sosiaaliviraston yksi strateginen kärkihanke vuonna Kotipalvelun asiakkaiden määrä on 230 suurempi kuin vuoden 2011 käyttösuunnitelmassa. Kärkihankkeella tavoitellaan mm. asiakastarpeita vastaavaa, joustavaa, nopeaa ja oikea-aikaista kotipalvelua helsinkiläisille lapsiperheille, sähköisen asioinnin ja palvelun mahdollisuutta sekä strategisen kumppanuuden lisäämistä lapsiperheiden kotipalvelussa. Tuottavuutta ja työhyvinvointia parantavat toimenpiteet Lastensuojelun palvelurakenne on keskeisin lastensuojelun tuottavuuteen vaikuttava tekijä. Tuottavuushaaste liittyy erityisesti laitosvaltaiseen palvelurakenteeseen. Tuottavuushaasteeseen vastaamiseksi asiakastarpeet ja asiakassegmentit täsmennetään ja lastensuojelun palvelut määritellään. Tuottavuutta edistetään jatkamalla laitospalvelujen vähentämistä ja perhehoidon lisäämistä. Laitospalvelun asiakaspalveluostot vähenevät vuoden 2011 käyttösuunnitelmaan verrattuna 42 paikalla, mikä vähentää menoja 3,7 milj. euroa. Vuoden 2011 toteumaarvioon verrattuna vähennys on 14 paikkaa. Turvakodit eivät sisälly lukuihin. Perhehoitoa lisätään 35 kokovuotista hoitopaikkaa vuoden 2011 toteuma-arvioon verrattuna. Vuoden 2011 käyttösuunnitelmaan verrattuna perhehoidon lisäys on 26 paikkaa, mikä lisää menoja 1,3 milj. euroa. Henkilöstön työhyvinvointia edistetään mm. sairauspoissaolojen ehkäisemisellä, johtamisen vahvistamisella etenkin muutostilanteissa sekä henkilöstövoimavarojen hallinnalla. Elatusmaksujen perintää tehostetaan tulojen lisäämiseksi. Tuottavuuden matriisilaskentamallia laajennetaan vastuualueella

21 Aikuisten palvelujen vastuualue viraston vuoden 2012 sitovan tavoitteen mukaisesti lastenkodeista nuorisokoteihin ja arviointi- ja vastaanottolaitoksiin sekä lapsiperheiden kotipalveluun. Aikuisten palvelujen vastuualueella käytetään kolmen talousarviokohdan määrärahoja. Toimeentulotuen ja työllisyyden hoidon talousarviokohtien määrärahat sisältyvät kokonaan aikuisten palvelujen vastuualueelle. Ruotsinkieliset sosiaalipalvelut muodostavat aikuisten palvelujen vastuualueen sisällä oman toimistotasoisen yksikön. Aikuisten palvelujen vastuualueen budjetoidut tulot vuodelle 2012 ovat 113,2 milj. euroa eli 13,4 milj. euroa suuremmat kuin vuonna Ero vuoden 2011 toteuma-arvioon on noin 8,7 milj. euroa. Vastuualueen tulosbudjetin menot 459,7 milj. euroa ovat 12,3 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 käytettävissä oleva menomääräraha ja noin 2,2 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 toteuma-arvio. Muutoksesta, verrattuna vuoden 2011 käyttösuunnitelmaan, 3,5 milj. euroa aiheutuu kustannustason noususta, tuottavuuden parantaminen vähentää menoja 6 milj. euroa ja vastuualueen muiden toiminnallisten muutosten osuus on 14,8 milj. euroa. Perustoimeentulotukea saaneiden asiakkaiden vuoden 2011 toteuma-arvio on asiakasta. Vuonna 2012 kokonaisasiakasmäärän ennakointi on vaikeaa. Siihen vaikuttavat tuen kriteerien muutosten ja muiden tukimuotojen euromäärien muutosten lisäksi erityisesti yleisen taloustilanteen muutos. Tulosbudjetissa toimeentulotuen avustuksiin varattu määräraha, 132 milj. euroa, on vuoden 2011 tulosbudjetin tasolla. Laki kotoutumisen edistämisestä tuli voimaan Laki sisältää uutena toimenpiteenä maahanmuuttajalle tehtävän alkukartoituksen. Kunnalle maksetaan korvausta valtion varoista alkukartoituksen järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista. Saatavalla valtion korvauksella palkataan vuonna 2012 neljä uutta sosiaalityöntekijää maahanmuuttajien kotouttamistyöhön. Kehitysvammahuollon yksilöllisen asumisen hankkeen (ASUhanke) toteuttaminen jatkuu. ASU-hankkeen määrärahalisäys vuonna 2012 on 3,2 milj. euroa. Laitoshoitoa korvaamaan valmistuu yhteensä 51 asumispaikkaa. Uusia asumispalvelupaikkoja hankitaan 8 ostopalveluina. Päivätoimintapaikkoja lisätään ostopalveluina 53 paikkaa. Vaikeavammaisten palveluasumisen lisäpaikkojen hankintaan on vuonna 2012 varattu 0,8 milj. euroa. Vaikeavammaisten henkilökohtaisen avun asiakasmäärien ei arvi-

22 20 oida lisääntyvän oleellisesti vuonna Henkilökohtaisen avun palvelun lisämääräraha on 0,4 milj. euroa johtuen tuntimäärän kasvusta. Väliinputoajahankkeen kustannuksiin on varattu yhteensä 0,8 milj. euroa. Väliinputoajanuorille tarkoitettu Paula-koti, jossa on paikka 14 nuorelle, valmistuu vuonna Kodin yhteyteen tulee kolme tukiasuntoa. Paula-kodin palvelukonseptiin sisältyy asumisen ja arjen tuen lisäksi arkielämän valmennus. Palvelua tarjotaan myös kotona asuville väliinputoaja-asiakkaille. Väliinputoajahankkeeseen perustetaan yhteensä 6 sosiaalityöntekijän, sosiaaliohjaajan tai työvalmentajan vakanssia. Lisäksi autisminkirjoon kuuluville (asperger) väliinputoajanuorille ostetaan viisi asumispalvelupaikkaa. Vammaisten henkilökohtaisessa avussa, omaishoidon lomituksessa ja vammaispalvelulain mukaisessa palveluasumisessa kokeillaan palveluseteliä asti. Myös henkilökohtainen budjetti otetaan käyttöön vammaispalveluissa vuonna Pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen on sosiaaliviraston kärkihanke. Hanke edistyy vuonna 2012, jolloin pitkäaikaisasunnottomien määrä vähenee 290 henkilöllä. Asunnottomuutta ehkäisevä asumisneuvonta vakinaistetaan. Pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseen on varattu 6,9 milj. euron lisämääräraha. Päihdepalvelujen asiakasläheisten palvelujen ja palvelurakenteen kehittäminen on myös sosiaaliviraston kärkihanke. Päihdehuollon rakennemuutoksessa hoidon painopiste on avopalveluissa. Kuntouttavaa laitoshoitoa järjestetään uudelleen keskittämällä palveluja ja kehittämällä palvelun sisältöä mm. vuoden 2011 innovatiivisen kilpailutuksen pohjalta. Rakennemuutosta tukee päihdehuollon kilpailutuksen kautta muodostunut monituottajamalli, jossa palveluntuottajat tuottavat päihdehuollon kokonaisuuteen integroituja osia. Monituottajamalli vahvistaa arvoverkon ohjausta. Korvaushoidon asiakasmäärät kasvavat edelleen. Kasvuun on varattu 0,8 milj. euroa. Korvaushoidon palveluprosessin kehittämistä jatketaan terveyskeskuksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kansalliseen mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaan (Mieli 2009) pohjautuvan Terveysasema kuntalaisen käyttöliittymänä - hankkeen tavoitteena on päihdehuollon- ja mielenterveyspalvelujen yhtäaikainen saatavuus peruspalveluissa. Vuonna 2012 hankkeen vakinaistaminen arvioidaan osana sosiaali- ja terveyspalveluja. Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelupaikat lisääntyvät vuonna Vuonna 2011 käyttöönotettujen 30 asumispalvelupaikan kokovuotistaminen lisää menoja 0,4 milj. euroa. Tämän lisäksi kohdennetaan 0,5 milj. euron lisämääräraha 20 asumispalvelupaikan

23 21 hankintaan vuonna Vuonna 2011 alkanutta alle 65-vuotiaiden monisairaiden sosiaalihuoltolain mukaista palveluasumisen palvelusetelikokeilua jatketaan asti. Hoitoketjujen toimintaa tehostetaan sekä sujuvuudesta huolehditaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, terveyskeskuksen ja sosiaaliviraston yhteistyönä kohdentamalla kaupunginhallituksen erillismääräraha alle 65-vuotiaiden ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluihin. Vuoden 2012 aikana selkeytetään ruotsinkielisten sosiaalipalvelujen organisointia sosiaalivirastossa. Valtuustoryhmien talousarvioon tekemistä määrärahalisäyksistä kohdennettiin ruotsinkielisten vanhusten hoitoketjujen ja avopalvelujen parantamiseen 1,1 miljoonan euron lisämääräraha. Toiminnallisiin muutoksiin varatuista lisämäärärahoista panostetaan myös ruotsinkielisten lapsiperheiden kotipalveluun. Ruotsinkielisen Klaari-toiminnan siirtyminen nuorisoasiainkeskukseen vähentää menoja 0,1 milj. euroa. Työvoiman palvelukeskus ohjaa kuntouttavaan työtoimintaan vuoden 2012 aikana yhteensä asiakasta. Työhönohjausyksikkö erillisenä yksikkönä lakkaa ja työvoimasuunnittelijat siirtyvät Työhönkuntoutusyksikköön kuntouttavassa työtoiminnassa olevien henkilöiden jatkopolkujen edistämiseen. Alle 25-vuotiaiden toimeentulotuen asiakkaiden syrjäytymisen ehkäisyyn panostetaan sekä sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen yksiköissä että työvoiman palvelukeskus Duurissa. Työllisyydenhoidon määrärahoista palkataan sosiaalityöntekijöiden rinnalle seitsemän palveluohjaajaa tukemaan nuoria koulutukseen tai työhön pääsyssä sekä arjessa selviytymisessä (Voimalinja-hanke). Työvoiman palvelukeskuksen nuorten tiimi kohdentaa aikaisempaa enemmän palvelujaan nimenomaan alle 25-vuotaisiin. Työvoiman palvelukeskus Duurin ja sosiaalisen ja taloudellisen tuen sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen yhteistyön kehittämistä jatketaan vuonna 2011 laaditun suunnitelman Duurin ja sosiaaliasemien asiakaslähtöiset toimintamallit mukaisesti. Tuottavuutta ja työhyvinvointia parantavat toimenpiteet Palvelustrategiset toimenpiteet ja palvelurakennemuutokset vähentävät menoja yhteensä 6 milj. euroa. Merkittävimmät tuottavuutta parantavat toimenpiteet ovat vammaisten kuljetuspalvelujen, -1,3 milj. euroa ja päihdehuollon laitospalvelujen uudelleen järjestelyt, -1 milj. euroa, kehitysvammaisten asumispalvelujen muuttaminen vuokrasuhteisiksi, -0,6 milj. euroa, asumisen tuen uudelleen järjestely, -0,5 milj. euroa ja ruotsinkielisten sosiaalipalvelujen toimintamallin kehittäminen, -0,5 milj. euroa. Päihdehuollon palve-

24 Vanhusten palvelujen vastuualue lurakennemuutokset vähentävät menoja 0,7 milj. euroa. Palveluverkon kehittämistoimenpiteet vähentävät menoja yhteensä 0,7 milj. euroa. Lisäksi kansalaisjärjestöjen avustusten piiriin siirtyy toimintoja 0,7 milj. euron edestä. Henkilöstön työhyvinvointia ja työn kehittämistä tukevia hyviä käytäntöjä mm. työelämän joustoja ja kannustimia laajennetaan. Vanhusten palvelujen vastuualueen budjetoidut tulot vuodelle 2012 ovat 69,3 milj. euroa, eli 11 milj. euroa suuremmat kuin vuonna Ero vuoden 2011 arvioituun toteumaan on 10,8 milj. euroa. Vanhusten palvelujen vastuualueen tulosbudjetin menot, 282,3 milj. euroa, ovat 15,3 milj. euroa suuremmat kuin vuoden 2011 käytettävissä oleva menomääräraha samoin kuin vuoden 2011 toteuma-arvio. Muutoksesta verrattuna vuoden 2011 käytettävissä olevaan määrärahaan, 2 milj. euroa aiheutuu kustannustason noususta, tuottavuuden parantaminen vähentää menoja 4 milj. euroa ja vastuualueen toiminnallisten ja rakenteellisten muutosten osuus on 17,3 milj. euroa. Valtuustoryhmien talousarvioon tekemistä määrärahalisäyksistä 4,9 milj. euroa kohdentuu vanhusten palvelujen vastuualueelle menoihin sekä 1 milj. euroa tuloihin. Vanhustenpalveluissa varmistetaan hoitoketjun toimivuus ja vanhusten ympärivuorokautinen hoiva, joihin on vuoden 2012 tulosbudjetissa varattu 4,3 milj. euroa. Lisäksi parannetaan palvelujen laatua nostamalla henkilöstömitoitusta kohti valtakunnallisia suosituksia. Tähän on tulosbudjetissa varattu 0,6 milj. euroa. Vanhusten palvelujen rakennemuutosta jatketaan. Laitoshoidon paikkoja vähennetään. Palveluasumisen määrän lisäys toteutuu palvelusetelin käytön lisääntymisen kautta. Hoitoketjun toiminta varmistetaan yhteistyössä terveyskeskuksen kanssa. Asiakkaiden valinnanvapauden lisäämiseksi kehitetään ja kokeillaan ns. henkilökohtaisen budjetin mallia Lauttasaari-hankkeessa. Sosiaaliviraston kärkihankkeena vuodelle 2012 on omaishoidon toimintaedellytysten parantaminen, jossa valmistellaan omaishoitajien toiveiden mukaisia tukimuotoja tuen saajien määrän nostamiseksi. Omaishoitajille kehitetään erilaisia tukimuotoja, mikä lisää vuoden 2012 käyttösuunnitelman menoja 1,3 milj. euroa. Ennaltaehkäiseviin ja kotihoitoa tukeviin toimiin, kuten päivätoimintaan ja palvelukeskuksiin, kohdistetaan edelleen voimavaroja. Vanhusten palvelujen laatua seurataan ja kehitetään jatkuvasti.

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma

Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma 1 Liite nro 2 Sosiaalitoimen vuoden 2011 sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä toiminnan laajuutta kuvaavien suoritteiden toteuma Sitovat toiminnalliset tavoitteet 311 01 Sosiaalivirasto 1. Käytössä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2013 1 (6) 65 Sosiaaliviraston tilinpäätös 2012 HEL 2013-003171 T 02 06 01 00 Päätös päätti merkitä tiedoksi sosiaaliviraston vuoden 2012 tilinpäätöksen. Esittelijä Lisätiedot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaalilautakunta Sosj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaalilautakunta Sosj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (6) 138 Sosiaalitoimen talousarvion toteuttamisennuste tilanteessa 31.3.2012 HEL 2012-006203 T 02 02 01 Päätös päätti merkitä tiedoksi vuoden 2012 talousarvion toteutumisennusteen

Lisätiedot

Helsingin kaupungin hankinnat seminaari

Helsingin kaupungin hankinnat seminaari Helsingin kaupungin hankinnat seminaari 13.9.2011 Hotel Arthur Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty 13.9.2011 Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty Lakisääteisen järjestämisvastuun piiri Arvoverkko - käyttömenot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Sosiaalilautakunta Sosj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Sosiaalilautakunta Sosj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2011 1 (7) 402 Sosiaalitoimen talousarvion toteutumisennuste tilanteessa 30.11.2011 sekä ylitysoikeuden hakeminen vuoden 2011 menoihin HEL 2011-009204 T 02 02 01 Päätös

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 11/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 11/2013 1 (6) 5 Toiminnan ja talouden toteumaennuste 30.6.2013 tilanteessa HEL 2013-004850 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijä päättänee merkitä tiedoksi toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Tilaajajohtaja Kari Hakari Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 5.5.2014 Toimintaympäristö 2 Väestö Väestön kasvun osatekijät 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Helsingin kaupungin palvelustrategiset linjaukset

Helsingin kaupungin palvelustrategiset linjaukset Helsingin kaupungin palvelustrategiset linjaukset Sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen Helsinki Palvelutuotannon linjavalinnat Huippuseminaari 27.11.2008 Sisältö Sosiaaliviraston strategiat ja talous Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2015 1 (5) 3 Varhaiskasvatusviraston käyttösuunnitelma vuodelle 2016 HEL 2015-013382 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijä päättää hyväksyä varhaiskasvatusviraston vuoden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 24/2014 1 (6) 10 Sosiaali- ja terveysviraston vuoden 2015 tulosbudjettien ja käyttösuunnitelman hyväksyminen HEL 2014-013710 T 02 02 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä vuoden

Lisätiedot

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT

TILAUSKEHYKSEEN SISÄLTYVÄT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT MUUTOKSET/TERVEYSPALVELUT Vastaanottopalvelut + 0,9 me Hoitoonpääsy ja yhteydensaanti parantunut Tavoite 90 %:n vastausprosentti lokakuussa > tason ylläpitäminen ja parantaminen Siilaisen vastaanottotilojen

Lisätiedot

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa:

Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Viranhaltijalla on oman toimialueensa osalta oikeus tehdä päätöksiä seuraavissa asioissa: Lasten ja nuorten palvelut, peruspalvelut Palveluvastaava sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19. :n mukaisesta lapsiperheiden

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (8) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (8) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 1/2014 1 (8) 4 Varhaiskasvatusviraston käyttösuunnitelma vuodelle 2014 Pöydälle 17.12.2013 HEL 2013-015401 T 00 01 01 Päätösehdotus Esittelijä päättänee hyväksyä varhaiskasvatusviraston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) 136 Sairaansijojen ja muiden hoitopaikkojen vahvistaminen vuodelle 2014 HEL 2014-002648 T 06 00 00 Päätös päätti äänestyksen jälkeen esittelijän ehdotuksen mukaisesti

Lisätiedot

Sosiaalipalvelujen toimintatilasto 2015

Sosiaalipalvelujen toimintatilasto 2015 Sosiaalipalvelujen toimintatilasto 2015 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa Sosiaalipalvelujen toimintatilaston tiedonkeruusta vuodesta 2016 lähtien. Tiedonkeruu koskee toimintavuotta 2015. Tiedonkeruu

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit 6.4.2017 Sosisaalihuollon palvelutehtätäkohtaiset palveluprosessit / Niina Häkälä ja Antero Lehmuskoski 1 Sosiaalihuollon palveluprosessit Yleiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2013 1 (6) 4 Talouden ja toiminnan toteumaennuste 30.8.2013 HEL 2013-004850 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijä päättänee merkitä tiedoksi toiminnan ja talouden toteumaennusteen

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Versio 2.0 Lokakuu 2017 11.10.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Keskeisiä käsitteitä Palvelutehtäväkohtainen palveluryhmä koostuu joukosta sosiaalipalveluja.

Lisätiedot

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Säännön nimi. Tetola 20.01.2009 Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikla 27.01.2009 ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Säännön nimi Tetola 20.01.2009 Terveyden ja

Lisätiedot

Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategian toteutus

Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategian toteutus Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategian toteutus Tuula Vesanen strategiapäällikkö Helsingin sosiaalivirasto 3.11.2009 HYVÄ ALUEFOORUMI, Helsinki, Messukeskus 3.11.2009 Tuula Vesanen 1 Sosiaalilautakunta

Lisätiedot

Kumppanuudella tuloksiin. 8.5.2012 Paavo Voutilainen sosiaalijohtaja

Kumppanuudella tuloksiin. 8.5.2012 Paavo Voutilainen sosiaalijohtaja Kumppanuudella tuloksiin 8.5.2012 Paavo Voutilainen sosiaalijohtaja Suunnitelmallista kehittämistä Sosiaaliviraston palvelustrategian määrittely alkoi vuonna 2005 ja lopullinen versio hyväksyttiin vuoden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari

Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma. Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari Sosiaali- ja terveystoimen kehysesitys ja investointiohjelma Kokoomuksen valtuustoryhmän syysseminaari 26.8.2018 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2019 Vahva pohja - Rakenteelliset muutokset hyvässä vauhdissa

Lisätiedot

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu

Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Kehittämishankkeet vuodelle 2015, Joensuu Palveluohjelma: Työikäisten palvelut Avopalvelujen vahvistaminen Kehittämishanke: Avopalvelujen vahvistaminen mielenterveystyö ja vastaanottotoiminta Tuotantopuolen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos

Espoon kaupunki Pöytäkirja 12. 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos 17.09.2014 Sivu 1 / 1 3684/05.17.00/2014 12 Toimeentulotuen tilanne ja uudistukset sekä lastensuojelupalvelujen palvelurakennemuutos Valmistelijat / lisätiedot: Marja Dahl, puh. 050 306 2416 Mari Ahlström,

Lisätiedot

Lasten päiväkotihoito

Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Lapsia kokopäivähoidossa päiväkodeissa yhteensä 31.12. alle 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa 2-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2015 1 (6) 8 Sosiaali- ja terveysviraston käyttösuunnitelma ja tulosbudjetit 2016 HEL 2015-012411 T 02 02 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä vuoden 2016 käyttösuunnitelman

Lisätiedot

Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö

Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö 1 (13) Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö Sosiaali- ja terveyslautakunta 20.5.2015 2 (13) Sisällysluettelo Jämsän sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö Organisaatio... 3 1. Toimiala...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2014 1 (7) 5 Sosiaali- ja terveysviraston käyttösuunnitelma 2014 Pöydälle 14.01.2014 HEL 2013-015408 T 02 02 00 Päätösehdotus päättänee hyväksyä vuoden 2014 käyttösuunnitelmien

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU

SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52. Voimaan: 1.1.2015 I LUKU 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SOSIAALIJOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 8.12.2014 52 Voimaan: 1.1.2015 I LUKU SOVELTAMISALA 1 Suonenjoen kaupungin sosiaalihuollon järjestämisessä noudatetaan, mitä on

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2016 1 (6) 140 Varhaiskasvatusviraston käyttösuunnitelma vuodelle 2017 HEL 2016-013431 T 02 02 00 Päätös päätti panna asian pöydälle. Esittelijä Lisätiedot varhaiskasvatusjohtaja

Lisätiedot

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Tampere-talo 4.5.2015 Kari Hakari johtaja tilaajaryhmä

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 seuranta OPERATIIVINEN SOPIMUS seuranta 1.1.-30.6. Vanhus- ja vammaispalvelut Taloudelliset tavoitteet 1.1 Määrärahat 1.000 TP 15 TAM Ennuste Tulot 34 738 33 824 33 891 Menot 179 494 180 299 180 326 Netto 144 756

Lisätiedot

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja

Syrjäytymisen kustannukset. Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Syrjäytymisen kustannukset Maritta Pesonen Perhepalveluiden johtaja Vantaan kaupunki, perhepalvelut 2 Aikuissosiaalityö: Työttömyysprosentti Vantaalla on 8,9 %, Toimeentulotukea saa vantaalaisista 9,1

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019

Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Hyvinvoinnin palvelualueen näkymät vuoteen 2019 Valtuuston talous- ja strategiaseminaari 4.6.2018 Johtaja Taru Kuosmanen 1 AL 29.5.2018 Tilanteen johdosta tullaan esittämään lisätalousarviota ennustettujen

Lisätiedot

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta,

Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset vir ko jen ja toimien perustamisesta, Perusturvalautakunta 50 26.09.2018 Perusturvan toimialan esitys henkilöstömuutoksista vuodelle 2019 779/01.01.00/2018 PETUR 26.09.2018 50 Toimialoilta on talousarvion laatimisen yhteydessä pyydetty esitykset

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Hankkeet kehittämisen tukena Mikkelin palvelutuotantoyksikön lautakunnan koulutus 15.4.2013

Hankkeet kehittämisen tukena Mikkelin palvelutuotantoyksikön lautakunnan koulutus 15.4.2013 Hankkeet kehittämisen tukena Mikkelin palvelutuotantoyksikön lautakunnan koulutus 15.4.2013 Hankkeet kehittämisen tukena Sosiaali- ja terveystoimi on mukana monessa hankkeessa ja kehittää samalla jatkuvasti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Varhaiskasvatuslautakunta päättää

Helsingin kaupunki Esityslista 1/ (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Varhaiskasvatuslautakunta päättää Helsingin kaupunki Esityslista 1/2017 1 (6) 3 Varhaiskasvatusviraston käyttösuunnitelma vuodelle 2017 Pöydälle 13.12.2016 HEL 2016-013431 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää Päätettävä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (7) 355 Kiinteistölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien varhaiskasvatusta 2014-2016 HEL

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Vanhus- ja vammaispalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015

Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Erityisasumisen toimeenpano-ohjelma 2016-2019 Päivitys 8.10.2015 Ikääntyvien asumispalvelut Pitkäaikaisen laitoshoidon vähentäminen aloitettiin, kun Senioripihan tehostetun asumispalvelun yksikkö valmistui.

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen. Sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen mittarit YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä Lastensuojelun asiakkaana

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Lasten päiväkotihoito

Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Lasten päiväkotihoito Kunnan itse tuottamat palvelut Lapsia kokopäivähoidossa päiväkodeissa yhteensä 31.12. alle 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa 1-vuotiaita lapsia kokopäivähoidossa

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin terveyden ja toimintakyvyn edistämisen sekä ikäihmisten palveluiden toimintasääntö

Hämeenlinnan kaupungin terveyden ja toimintakyvyn edistämisen sekä ikäihmisten palveluiden toimintasääntö HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TERVEYDEN JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄMISEN SEKÄ IKÄIHMISTEN PALVELUIDEN TOIMINTASÄÄNTÖ Tetola 12.2.2013 Säännön nimi Hämeenlinnan kaupungin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (9) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (9) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (9) 10 Sosiaali- ja terveysviraston käyttösuunnitelma 2013 HEL 2013-001378 T 02 02 00 Päätös päätti hyväksyä vuoden 2013 käyttösuunnitelmien toimintakulut esityksen

Lisätiedot

SOTE- TIETOSISÄLLÖT Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1

SOTE- TIETOSISÄLLÖT Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1 SOTE- TIETOSISÄLLÖT 18.5.2018 Petri Matveinen ja Ari Virtanen, THL 1 MAAKUNTIEN JHS-PALVELULUOKAT / SOSIAALIPALVELUT JHS-palveluluokituksessa sosiaalihuollon palveluluokat ovat KANSA-yhteensopivia, mutta

Lisätiedot

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin Sosiaali- ja terveyslk 50 11.10.2011 Kunnanhallitus 317 07.11.2011 Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin 351/030.033/2010 SOSTE 50 Sosiaali-

Lisätiedot

Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon

Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon Kaupunginhallitus 297 26.11.2012 Kaupunginvaltuusto 77 03.12.2012 Toimenpiteet syyskuun 2012 ennusteen johdosta / Perusturvakuntayhtymä Karviaisen lisämääräraha vuoden 2012 talousarvioon Karviaisessa on

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma Sosiaalilautakunta 2 27.01.2015 Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelma 7/02.07.01/2015 Sosltk 2 Kunnanvaltuusto on 1.12.2014 67 hyväksynyt vuoden 2015 ta lousar vion so si

Lisätiedot

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT

ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT 23.5.2011 ASUKKAIDEN HYVINVOINTIOHJELMAN TOTEUTUMISEN SEURANTAMITTARIT Lasten ja nuorten ohjelma Turusta parempi kasvukaupunki Turku tukee lasten ja nuorten kasvua ja vanhempien kasvatustehtävää ennalta

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 1: Palveluohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto Järvenpään kaupunki PALVELUOHJELMA 1 Palvelujen järjestäminen Kaupungin ydintoimintoja ovat palvelutarpeen

Lisätiedot

Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut

Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 29.9.2015 1 Uusi sosiaalihuoltolaki ja lasten

Lisätiedot

Tulospalkkiolomake Luonnos. Lopullinen

Tulospalkkiolomake Luonnos. Lopullinen Tulospalkkiovuosi Virasto / Liikelaitos, osasto, yksikkö Tulospalkkiolomake Luonnos Päivämäärä Päivämäärä Lopullinen 12.2.2014 2014 Sosiaali- ja terveysvirasto Yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero Tulospalkkiojärjestelmän

Lisätiedot

Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta

Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta Tiivistelmä Soten tuottavuusohjelmasta Tuottavuutta kehitetään tilaamalla Seuranta arviointi Oman toiminnan ja markkinoiden seuranta Tarjonta Laatu Hinta Tulevaisuuden palvelutarpeen ja tarjonnan kehitys

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. Valmistelijat / lisätiedot: Leena Wilén, puh Nina Sormo, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. Valmistelijat / lisätiedot: Leena Wilén, puh Nina Sormo, puh 07.01.2016 Sivu 1 / 1 5681/2015 01.02.01 7 Perhehoidon palkkioiden korottaminen 1.3.2016 Valmistelijat / lisätiedot: Leena Wilén, puh. 050 428 9405 Nina Sormo, puh. 050 598 6982 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2016 1 (6) 4 Sosiaali- ja terveysviraston toiminnan ja talouden ennuste 29.2.2016 HEL 2016-002586 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi

Lisätiedot

Perusturvalautakuntan siirtää päätöksellään toimivaltaansa alaisilleen viranhaltijoille lukien seuraavasti:

Perusturvalautakuntan siirtää päätöksellään toimivaltaansa alaisilleen viranhaltijoille lukien seuraavasti: LAUKAAN KUNTA Perusturvalautakunta LIITE Perusturvalautakuntan siirtää päätöksellään 27.8.2015 toimivaltaansa alaisilleen viranhaltijoille 28.8.2015 lukien seuraavasti: 1. PERUSTURVAJOHTAJA/OSASTOPÄÄLLIKKÖ

Lisätiedot

Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta

Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta Linjauksia mielenterveyskuntoutujien asumisesta ja sen laadusta Raija Hynynen 13.5.2013 Tuula Tiainen 22.5.2013 Rakennetun ympäristön osasto Toteutuuko hyvä, tarpeita vastaava asuminen? -tavallisissa asunnoissa

Lisätiedot

Palvelustrategia Helsingissä

Palvelustrategia Helsingissä Palvelustrategia Helsingissä Strategiapäällikkö Marko Karvinen Talous- ja suunnittelukeskus 13.9.2011 13.9.2011 Marko Karvinen 1 Strategiaohjelma 2009-2012 13.9.2011 Marko Karvinen 2 Helsingin kaupunkikonsernin

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön

Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti Pöytyän kansanterveystyön SELVITYS TALOUSTOIMIKUNNALLE PERUSTURVAPALVELUT/Eeva-Sirkku Pöyhönen TOTEUTUNEET SÄÄSTÖT 2014 2015 Tehtäväalue Toiminto Säästö vuonna 2014 Säästö vuonna 2015 Hallinto Perusturvajohtajan työpanoksen myynti

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 7.10.2016 Yleistä Pääluokan loppusumma 14,6 mrd. euroa,

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

21 19.02.2014. Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut ydinprosessin käyttösuunnitelma vuodelle 2014

21 19.02.2014. Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut ydinprosessin käyttösuunnitelma vuodelle 2014 Yhteistoiminta-alueen sosiaalija terveyslautakunta 21 19.02.2014 Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut ydinprosessin käyttösuunnitelma vuodelle 2014 YASOSLTK 21 Kuntalain 65 :n mukaan kunnan toiminnassa

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SOSIAALIALAN KÄYTÄNTÖTUTKIMUS PORVOOSSA 2014-15 KÄYTÄNNÖN OPISKELIJAKSI PORVOOSEEN? Oletko kiinnostunut suorittamaan sosiaalialan käytäntötutkimus- tai harjoittelujakson

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 12/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 5 Sosiaali- ja terveysviraston toiminnan ja talouden ennuste 31.5. HEL 2015-003043 T 02 02 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET

JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN KAUPUNGIN PALVELUOHJELMAT 2013-2017 YLEISET LINJAUKSET JOENSUUN STRATEGIAA TOTEUTETAAN TOTEUTTAMISOHJELMILLA JA TALOUSARVIOLLA Elämänkaarimallin mukaiset toteuttamisohjelmat 1. Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Vanhusten palvelut Helsinki

Vanhusten palvelut Helsinki Vanhusten palvelut Helsinki Arja Peiponen, VTL, THM, emba Palvelualuejohtaja Helsingin kaupunki Sosiaali ja terveysvirasto Helsinki Väestömäärä n. 600 000 Yli 65 v n. 100 000 Yli 75 v. 42 000 Sosiaali

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016: tilinpäätösraportointi

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016: tilinpäätösraportointi OPERATIIVINEN SOPIMUS : tilinpäätösraportointi Vanhus- ja vammaispalvelut Taloudelliset tavoitteet 1.1 Määrärahat 1.000 TP TAM TP Tulot 34 738 33 824 33 640 Menot 179 494 180 327 176 929 Netto 144 756

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI

[julkaisu ja jakelu ] KUUKAUSIRAPORTTI [julkaisu ja jakelu 5.1.216] KUUKAUSIRAPORTTI MARRASKUU 215 KUUKAUSIRAPORTTI sivu 2/21 Marraskuu 215 MARRASKUU PÄHKINÄNKUORESSA Marraskuun raportin perusteella voidaan toiminnan osalta todeta seuraavaa:

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne

Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne Talousarvio 2017 Muutosesitykset ja tasapainotilanne 21.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT YHTEENSÄ TP 2015 TA 2016 est Est 2016 LTK 2017 (ilman esh) Myyntituotot 1 526 837 1 347 234 1 347 234 1 388 029

Lisätiedot

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-alan kehittäminen yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-uudistus tulee ja muuttaa rakenteita Järjestämisvastuu Järjestämisvastuu t ja tuotantovastuu

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot

Perusturvan palvelualue: Sosiaalipalvelut. Yleiskuvaus. Luku A; Nykyiset toimintamallit ja palveluhaasteet

Perusturvan palvelualue: Sosiaalipalvelut. Yleiskuvaus. Luku A; Nykyiset toimintamallit ja palveluhaasteet 20.10.2010 / 15.4.2011 Perusturvan palvelualue: Sosiaalipalvelut Yleiskuvaus Kuopion palvelurakenneuudistuksessa perusturvan palvelualue sisältää kolme avainprosessitasoa: vanhus- ja vammaispalvelut, lapsiperhepalvelut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä Eveliina Pöyhönen Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia reilusti vahvistaa

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE

PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE PERUSTURVAKUNTAYHTYMÄ AKSELI TOIMINTAKERTOMUKSEN TAULUKKOLIITE 2016 Sisällys 1 Nettokustannukset... 1 2 Suoritteet... 5 3 Yksikköhinnat... 10 4 Jäsenkuntien maksuosuuslaskelmat... 12 4.1 Masku... 12 4.2

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Valtiovarainvaliokunta, kunta- ja terveysjaosto (KuTJ) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 26.9.2016 Yleistä Pääluokan

Lisätiedot

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti

Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma Työryhmän loppuraportti Anne-Mari Raassina Neuvotteleva virkamies STM Työryhmän toimeksianto laatia kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma, johon sisältyvät

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (5) 51 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto aloitteesta kaupungin mielenterveysohjelman uusimisesta HEL 2012-014529 T 00 00 03 Päätös päätti antaa seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2016 1 (5) 122 Varhaiskasvatusviraston ylitysoikeuden hakeminen vuoden 2016 talousarvion menoihin HEL 2016-011760 T 02 02 02 Esitys päätti esittää kaupunginhallitukselle,

Lisätiedot

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015

Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Omaishoidon tuki Espoossa_ yli 50 -vuotiaat Seminaari omaishoidosta Espoossa 26.10.2015 Vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen Espoon kaupunki Omaishoidon tuki on palvelukokonaisuus, joka koostuu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 20/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 20/ (7) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 20/2016 1 (7) 4 Sosiaali- ja terveysviraston vuoden 2017 käyttösuunnitelma Pöydälle 29.11.2016 HEL 2016-011982 T 02 02 00 Päätösehdotus päättää hyväksyä vuoden 2017 käyttösuunnitelman

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 45 Asianro 3619/02.02/2013 Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden vuoden 2013 tekniset talousarviomuutokset Perusturvan palvelualue Vanhus- ja vammaispalvelujen

Lisätiedot

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1

Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä. 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja. Järvenpään kaupunki 1 Miten onnistutaan palvelurakenteen keventämisessä 30.9.2010 Eeva Laine Kotihoidon johtaja 1 30.9.2010 Miksi tarvittiin palvelurakenteen keventäminen? Kaupunginhallitus päätti v. 2007, että kaikkien hoidon

Lisätiedot

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja

KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA. Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja KANSALLINEN OMAISHOIDON KEHITTÄMISOHJELMA KOHO JA OMAISHOITAJIEN ASEMA 21.8.2014 1 Anneli Kiljunen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Kansanedustaja - Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Lisätiedot

2. Lautakunta, neuvostot, sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä, niiden tehtäväalueet kokoonpano ja esittely

2. Lautakunta, neuvostot, sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä, niiden tehtäväalueet kokoonpano ja esittely SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Valtuuston hyväksymä 23.1.2002, muutos 1.12.2004, muutos 15.6.2005 voimaan 1.7.2005, muutos 21.6.2006 voimaan 1.8.2006, muutokset kv 12.12.2012, voimaa 1.1.2013 SOSIAALI-

Lisätiedot