VALINNAISKURSSIT LUOKAN KURSSITARJOTIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINNAISKURSSIT 2015-2016 8. -LUOKAN KURSSITARJOTIN"

Transkriptio

1 1 TERVAKOSKEN YHTEISKOULU VALINNAISKURSSIT LUOKAN KURSSITARJOTIN

2 2 TIEDOKSI Kahdeksannelle luokalle siirryttäessä tulee oppilaan opinto-ohjelmaan muutoksia. Kaikille yhteisistä aineista jäävät pois kotitalous, kuvataide, käsityö ja musiikki. Uusina oppiaineina tulevat valinnaiset oppiaineet. Valinnaiskurssit on jaettu kahteen ryhmään: Pitkät valinnaiskurssit Pitkiä valinnaiskursseja opiskellaan sekä 8. että 9. luokalla. Pitkiä valinnaisaineita valitaan yhteensä 2. Pitkät valinnaiskurssit arvioidaan numeroin. Lyhyet valinnaiskurssit Lyhyet valinnaiskurssit valitaan 7. -luokalla vain kahdeksatta luokkaa varten. Lyhyitä valinnaiskursseja valitaan kolme kappaletta. Lyhyet valinnaiskurssit arvioidaan suoritettu/hylätty. Valinnaiskursseja ei voi vaihtaa ilman erityisen painavaa syytä. Kurssien toteutuminen edellyttää, että kurssin valitsee riittävä määrä oppilaita. Jokainen tekee varavalintoja, jotka nekin on syytä harkita huolellisesti. Niitä joudutaan usein käyttämään varsinkin lyhyiden valinnaisten kohdalla. HUOM! Jotta mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus opiskella haluamiaan valinnaisaineita, samaa ainetta ei välttämättä saa sekä lyhyeksi että pitkäksi valinnaiseksi. Valinnan perusteista: Valinnan lähtökohtana on kiinnostus kyseiseen aineeseen. Valitessaan kannattaa pohtia viittaavatko omat taipumukset käytännön aloille vai teoreettisiin opintoihin. Valinta ei ole ehtona peruskoulun jälkeiseen koulutukseen. Valinnaisainenumeroilla voi olla vaikutusta jatko-opiskelun pääsypisteisiin. Valinta on jokaisen henkilökohtainen valinta. Seuraavilla sivuilla esitellään Tervakosken yhteiskoulun valinnaiskurssiohjelma. Siihen kannattaa tutustua huolellisesti ennen valintakortin täyttämistä. Valinnaisainevalinnat tehdään korttiin, jonka oppilas ja hänen huoltajansa yhdessä allekirjoittavat. Valinta on Sinun!

3 3 PITKÄT VALINNAISKURSSIT valitaan 2 kpl 8. ja 9. -luokkaa varten TIETOTEKNIIKKA Tietotekniikan 8. luokan kursseilla oppilas tutustuu tietokoneen rakenteeseen ja hankkii perusvalmiudet työskentelyyn tärkeimpien työvälineohjelmien kanssa. Lisäksi tutustutaan mikrotietokoneeseen ilmaisuvälineenä (tekstinkäsittelyohjelmat, piirtoohjelmat, skannerin käyttö), harjoitellaan internetin ja sähköpostin hyötykäyttöä. Yhdeksännen luokan kursseilla opiskellaan perusvalmiudet taulukkolaskentaohjelman käytöstä ja taulukoiden ja graafien tekemisestä. Lisäksi perehdytään kuvankäsittelyyn. Lopuksi laaditaan päättötyö, jossa opiskelija osoittaa valmiudet itsenäiseen työskentelyyn sekä osaa tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- ja kuvankäsittelyohjelmien yhteiskäytön. Tietotekniikan kurssien aikana voi myös suorittaa tietokoneen A-ajokortin. Tietotekniikan A-ajokortin saamisen edellytyksenä on yhteensä 7 eri moduulin kokeiden hyväksytysti suorittaminen, jonka jälkeen saa virallisen Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n (TIEKE) tutkintotodistuksen. KOTITALOUS Kurssien tavoitteena on kehittää ruoka-aineiden käsittely- ja ruuanvalmistustaitoja sekä kodin erilaisten arkipäivän toimintojen hallintaa. Lisäksi oppilas tutustuu suomalaiseen sekä muiden maiden ruokakulttuureihin. Kurssit sisältävät perusruuanvalmistusta, omien aterioiden suunnittelua ja toteutusta, kodinhoitotöitä sekä erilaisia ruokavalioita. Lisäksi syvennetään kuluttajatietoutta ja toteutetaan erilaisia juhlia/juhlaruokailuja kalenterivuoden mukaan. Kursseilla tutustutaan kansalliseen ja kansainväliseen ruokaperinteeseen. KUVATAIDE 8. luokan kurssin tavoitteina on pyrkiä tukemaan opiskelijan oman persoonallisen käsialan löytymistä maalauksen ja piirtämisen alueella kehittämällä maalaus- ja piirtämistaitoja. Myös valokuvausta sekä kolmiulotteisia savi- ja paperiveistostekniikoita käytetään kuvallisen ilmaisun välineinä. Opiskelija tottuu hankkimaan tietoa työskentelyään varten luonnoksin ja materiaalikokeiluin sekä omaksuu pitkäjänteisen työskentelytavan ja harjaantuu itsearviointiin. 9. luokalla on tavoitteina pyrkiä laajentamaan opiskelijan materiaalituntemusta maalauksen ja piirtämisen alueella sekä tuetaan oppilasta omien havaintojen, ajatusten ja mielikuvien ilmaisuun myös valokuvan, videon, digitaalisen kuvankäsittelyn, grafiikan ja kolmiulotteisten työtapojen avulla. Oppilasta ohjataan myös taidekuvien rakenteen ja sisällön tutkimiseen sekä ympäristösuunnitteluun. Opiskelija harjaantuu oman työn suunnitteluun valitsemalla osan kurssinsa tekniikoista ja sisällöistä itse.

4 4 MUSIIKKI Musiikin 8. luokan kursseilla opetellaan soittoa seuraavilla soittimilla: sähkökitara, sähköbasso, rummut, kosketinsoittimet/syntetisaattori ja percussiot. Lisäksi lauletaan ja käydään läpi helpohkoa musiikinteoriaa sekä tutustutaan mm. pop-musiikkiin ja elokuvamusiikkiin kuuntelutehtävien avulla. 9. luokan kursseilla opetellaan uusia kappaleita ja niihin sisältyviä ilmaisukeinoja. Lisäksi syvennetään aikaisemmin opittuja taitoja. RANSKA Kurssien tavoitteena on oppia selviytymään ranskan kielellä jokapäiväisissä tilanteissa ja oppia viestinnän kannalta keskeisiä rakenteita ja ilmaisuja. Lisäksi perehdytään Ranskaan maana sekä ranskalaiseen kulttuuriin. SAKSA Kursseilla harjoitellaan arkielämän perusviestintää saksan kielellä ja opetellaan uuden kulttuurin, ihmisten, olojen ja tapojen kohtaamista. Lisäksi opitaan asioimistilanteissa tarvittavaa keskeistä sanastoa, sanontoja ja rakenteita. Здравствуйте! Venäjän kieli ja kulttuuri Venäjän kielessä tavoitteena ovat kirjalliset ja suulliset perustaidot. Perustana venäjän opiskelussa on kyrillisten kirjainten oppiminen. Ääntämisen harjoittelulla on myös keskeinen asema. Totutellaan myös ymmärtämään venäläistä puhetta sekä tuottamaan itsekin tekstiä. Kielen oppiminen ei ole yksistään itsetarkoitus, vaan sen lisäksi opitaan tuntemaan venäläistä kulttuuria ja tapoja. TEKNINEN TYÖ Jatkava tekninen työ on tarkoitettu oppilaalle, joka on opiskellut teknistä työtä 7. luokalla. TEKNINEN TYÖ Puuteknologia Oppilas syventää tietojaan ja taitojaan neljällä kurssilla, joista kaksi on kahdeksannella luokalla ja yhdeksännellä luokalla. Kurssilla pääpaino on puuntyöstössä ja koneiden käytössä (oiko-/tasohöylä, pyörösaha, vannesaha, sorvi). Kurssilla oppilas suunnittelee ja valmistaa itse omat työnsä. Teknisen työn pitkävalinnainen, jolla kerrataan 7.lk opittuja työstökoneiden käyttöä ja turvallisuutta sekä kehitetään työskentelytaitoja. Kursseilla on mahdollisuus muihin aihepiireihin, eli metalliteknologiaan ja elektroniikkaan. Työt voivat jakaantua useiden eri aihepiirien alueille. Oppilas ottaa vastuuta omasta työskentelystä ja oppimisestaan. Esineen ja sen työprosessin suunnittelussa sekä toteutuksessa oppilaalle annetaan vapautta ja rohkaistaan uusissa yhteyksissä soveltamaan aiemmin opittua. Kurssit arvioidaan numerolla, jossa otetaan huomioon mm. työturvallisuus, oppilaan aktiivisuus ja tuntityöskentely.

5 5 TEKNINEN TYÖ Metalliteknologia Oppilas syventää tietojaan ja taitojaan neljällä kurssilla, joista kaksi on kahdeksannella luokalla ja yhdeksännellä luokalla. Kurssilla pääpaino on metallityöskentelyssä ja koneiden käytössä. Kurssilla oppilas suunnittelee ja valmistaa itse omat työnsä. Teknisen työn pitkävalinnainen, jolla kerrataan 7.lk opittuja työstökoneiden käyttöä ja turvallisuutta sekä kehitetään työskentelytaitoja. Kursseilla on mahdollisuus muihin aihepiireihin, eli puuteknologiaan ja elektroniikkaan. Työt voivat jakaantua useiden eri aihepiirien alueille. Oppilas ottaa vastuuta omasta työskentelystä ja oppimisestaan. Esineen ja sen työprosessin suunnittelussa sekä toteutuksessa oppilaalle annetaan vapautta ja rohkaistaan uusissa yhteyksissä soveltamaan aiemmin opittua. Kurssit arvioidaan numerolla, jossa otetaan huomioon mm. työturvallisuus, oppilaan aktiivisuus ja tuntityöskentely. TEKSTIILITYÖ - ompelua itselle esim. vaatteita tai muuta - tutustumista eri käsityötekniikoihin - mahdollisuus valmistaa joululahjoja - tilkkutöiden ja lastenvaatteiden ompelua - tekstiilien valmistusta itselle tai omaan huoneeseen esim. kangaspuilla kutoen - ongelmanratkaisukyky ja luova-ajattelu kehittyvät mm. pehmoleluja tehdessä -aineessa ei ole teoriakokeita - tekemällä itse opitaan arkielämän taitoja sekä arvostamaan omaa ja toisen työtä LIIKUNTA Tavoitteena on perinteisten koululajien tietojen ja taitojen syventäminen, mahdollisuus tutustua uusiin liikuntalajeihin sekä harjaannuttaa omia liikuntataitojaan ja kuntoaan monipuolisesti. Oppilas kokee yhdessä toimimisen iloa sekä pelaa ja toimii reilun pelin periaatteiden mukaisesti. Kurssi toteutetaan vaihtelevasti sisä- ja ulkoliikuntalajeja vaihdellen ottaen huomioon vuodenajat ja oppilasryhmän toiveet. Mahdollisuuksien mukaan osa tunneista voidaan käyttää erikoislajeihin tutustumiseen.

6 6 LYHYET VALINNAISKURSSIT valitaan 3kpl 8. -luokkaa varten ENGLANTI Tehosta tietojasi - tukikurssi Tökkiikö enkku? Nyt on mahdollista kerrata englannin keskeisiä rakenteita ja harjoitella niin suullista, kuultua kuin kirjallista osaamistasi. Kurssilla kirjoitetaan pienimuotoisia tarinoita ja juttuja, kortteja, kirjeitä ja harjoitellaan myös netissä. Lisäksi hyödynnetään englanninkielistä musiikkia, videoita ja tehdään myös itse mahdollisesti pienimuotoisesti omia videoita ja projekteja. English is FUN! - englannin projektikurssi Onko enkku lempiaineesi ja haluaisit syventää tietojasi ja taitojasi? Jos vastasit kyllä, kannattaa valita englannin projektikurssi. Tällä kurssilla voit syventyä vaikka lempibändiisi ja tehdä siitä esittelyn englanniksi. Pääset myös toimittamaan e-lehteä, kirjoittamaan blogia ja tekemään hassun hauskoja videoita! Kuinka voisitkaan jättää tämän kurssin väliin?! ÄIDINKIELI Koulun verkkolehti Koulumme ensimmäisen verkkolehden kehittäminen, suunnittelu ja tuottaminen innokkaiden nuorten näkökulmasta. Kurssi sopii kaikille kirjoittamisesta, kuvaamisesta, haastattelemisesta, ja graafisesta suunnittelusta kiinnostuneille. Namupalat äidinkielestä Kurssilla tehdään asioita, joille varsinaisilla oppitunneilla ei riitä kylliksi aikaa: - tarinoiden ja erilaisten tekstien lukemista ja kirjoittamista - esiintymistä ja leikkimistä eli erilaisia draamaharjoituksia - erilaisiin medioihin tutustumista - mahdollisuuksien mukaan retkiä/ vierailijoita Ryhmän kanssa sovitaan yhdessä kurssin sisällöstä. OPPILAANOHJAUS Tukioppilaskurssi Kurssin tavoitteena on, että kurssilaiset perehtyvät tukioppilastoimintaan ja saavat toiminnassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Kurssin teemoina ovat ryhmäytyminen, tukioppilasidentiteetin löytäminen, sosiaalisten taitojen opettelu sekä toiminnan suunnittelu ja toteutus. Vertaissovittelijakurssi Tavoitteena on perehtyä vertaissovittelutoimintaan ja kurssin jälkeen oppilaat voivat toimia koulumme vertaissovittelijoina. Vertaissovittelijat sovittelevat oppilaiden välisiä ristiriitatilanteita, joissa toinen osapuoli on pahoittanut mielensä.

7 KUVATAIDE 7 Paremmaksi piirtäjäksi Kurssin tavoitteena on parantaa oppilaiden piirtämistaitoa käsivarapiirtämisessä ja kuvallisessa ilmaisussa. Kurssilla harjoitellaan erilaisia piirustusmenetelmiä ja tekniikoita. LIIKUNTA/POJAT Salibandyn ABC Tavoitteena on salibandyn tekniikan oppiminen sekä joukkuepelin kehittäminen. Kurssilla harjoitellaan tekniikkaa, pelistrategiaa ja erikoistilannepelaamista. LIIKUNTA/TYTÖT Harrastusliikunta Tavoitteena on tuttujen aihealueiden syventäminen ja uusiin lajeihin tutustuminen. Sisältö suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa, valitaan yhdessä lajit, joita halutaan syventää ja lajit, joihin halutaan tutustua. Musiikkiliikunta Kurssin sisältö koostuu erilaisista aerobisista liikuntamuodoista sekä tansseista. Tavoitteena on eri tanssien oppiminen ja rytmitajun kehittäminen sekä ryhmissä erilaisten tanssikoreografioiden suunnitteleminen ja toteuttaminen. Sisältö suunnitellaan tarkemmin yhdessä oppilaiden kanssa. TEKNINEN TYÖ Vasta-alkaja/ teknistä työtä tytöille Kurssi tarkoitettu oppilaille ketkä ei ole aiemmin olleet teknisessä työssä, mutta haluaisivat tutustua tekniseen käsityöhön. Ei vaadi aiempaa osaamista. Opetellaan työvälineiden ja koneiden käyttöä. Valmistetaan helppoja töitä, joiden aihepiirit ovat metalli- ja puuteknologiassa. Elektroniikkakurssi Kurssin tavoitteena oppia elektroniikka rakentelua ja kerrata/syventää aiemmin opittuja taitoja. Kurssilla perehdytään peruskomponenttien toimintaan, piirilevyn suunnitteluun ja valmistamiseen. Tutustutaan mikrokontrollerijärjestelmiin. Valmistetaan helppoja elektronisia laitteita. Pixacekurssi Kurssin tutustutaan mikrokontrollerijärjestelmään. Opetellaan ohjelmointia ja elektroniikka suunnittelua. PICAXE-järjestelmän avulla oppilaiden on mahdollista rakentaa toimivia järjestelmiä kokonaan omien ideoiden pohjalta. Perinnekäsityökurssi Valmistetaan perinteisiä koriste- ja käyttöesineitä oman suunnittelun pohjalta käsityövälineillä. Kurssin aihepiirit on puuteknologia, suunnittelu ja muotoilu.

8 8 Polkupyöräkurssi Korjataan ja huolletaan sekä tuunataan polkupyöriä. Oppilas oppii huoltamaan ja korjaamaan oman polkupyöränsä. Mahdollisuus rakentaa tuning- polkupyörä. Kurssin aihepiiri painottuu metalliteknologiaan. Kalavälinekurssi Kurssilla valmistetaan erilaisia kalastusvälineitä kuten vaappuja, lusikkauistimia ja pilkkejä. Selvitetään mahdollisuutta järjestää kurssiin liittyvä kalastus retki(maksullinen). Kurssin aihepiiri painottuu metalliteknologiaan. Korukurssi Kurssilla valmistetaan itse erilaisia koruja, korvakoruista sormukseen. Opetellaan erilaisia tapoja valmistaa koruja. Soveltuu kaikille. Ei käytetä koneita. Ei vaadi aiempaa osaamista. Kurssin aihepiirin painottuu metalliteknologia. Intarsiakurssi Kurssilla opetellaan eri intarsia tekniikoita. Intarsiaa on käytetty esim shakkilaudoissa. Ei vaadi aiempaa osaamista. Soveltuu kaikille, ei käytetä koneita. Valmistetaan pieni muotoisia esineitä tai voi tuoda oman esineen mihin haluaa tehdä intarsia koristelun. Teknologiakurssi Kurssilla tutustutaan teknologiaan: historiaan, suunnitteluprosessiin, tulevan teknologiaan ja riskeihin. Kurssilla ratkotaan erilaisia ongelmia, tutustutaan niihin, mietitään erilaisten vaihtoehtojen kokeilua, tehdään suunnittelua sekä mallien/prototyypin rakentamista. Kierrätä kannettavasi Annetaan vanhalle kannettavalle uusi funktio, muutetaan digitaaliseksi valokuvakehykseksi. Oppilas tarvitsee oman kannettavan, koululla ei ole kannettavia. TEKSTIILITYÖ "Rättikässää" pojille ja tytöillekin -kurssi on tarkoitettu oppilaille jotka eivät ole aiemmin opiskelleet tekstiilityötä -valmistetaan pieniä ja helppoja käsitöitä esim. joululahjoiksi Tekstiilityö -kurssilla tutustutaan eri käsityötapoihin -valmistetaan pieniä käsitöitä esim. joululahjoiksi TIETOTEKNIIKKA Tietokone työvälineenä Kurssilla oppilas tutustuu tietokoneen peruskäyttöön ja saa valmiudet työskennellä tärkeimpien työvälineohjelmien kanssa. Tavoitteena on saada alkuvalmiudet itsenäiseen työskentelyyn tietokoneen ja tavallisimpien oheislaitteiden kanssa. Myös tämän kurssin jälkeen voi jatkaa opintoja yhdeksännellä luokalla AT5 ja AT6 kursseilla. Tietokone ilmaisuvälineenä Kurssilla oppilas tutustuu tietokoneen kuvankäsittelyohjelman peruskäyttöön ja saa valmiudet työstää valokuvia tilanteeseen ja ohjelmaan sopiviksi. Oppilas saa alkuvalmiudet itsenäiseen työskentelyyn tietokoneen, digikameran ja skannerin kanssa. Kurssi sisältää tekstinkäsittely-, esitysgrafiikka- ja kuvakäsittelyohjelmien käyttöä.

9 9 Ohjelmointi kurssi Tutustutaan ohjelmointiin ja ohjelmointikielen käyttöön. Harjoitellaan ohjelmoinnin alkeita. Kurssin aikana oppilas oppii tietämään ohjelmoinnissa käytettävää sanastoa ja tekemään itse pieniä ohjelmointi komentorivejä. Office kurssi Tutustutaan Office-ohjelmien käyttöön (Word, Excel, Powerpoint). Opetellaan toimistoohjelmien peruskäyttö. Opetellaan sähköpostin käyttöä sekä liitetiedostojen lähettämistä. Kuvankäsittely kurssi Opetellaan valokuvauksen taitoja, selvitetään miten kamera toimii. Opetellaan erilaisia kuvaustapoja (henkilö, liikkuva, luonto, maisema). Muokataan itse otettuja valokuvia, opetellaan käyttämään ilmaisohjelmia kuvankäsittelyssä. Animaatio kurssi Opetellaan ja tutustaan animaatioiden piirtämiseen tietokoneella. Opetellaan tekemään lyhyiden animaatio videoiden tekemistä. KOTITALOUS Leipurit keittiössä Kurssilla lisätään leivonta- ja kodinhoitotaitoja. Oppilas näkee kotileivonnan merkityksen ja taloudellisuuden ja oppii valmistamaan nopeita ja hyviä arki- ja juhlaleivonnaisia. Opetuskertoja voidaan suunnitella oppilaiden kiinnostuksen mukaan MUSIIKKI Bändisoittokurssi Kurssi on musisointia bändisoittimilla: sähkökitara, sähköbasso, rummut, syntikka (mikrofonilaulua). Kurssille osallistuvalta odotetaan jonkin soittimen perustaidot. MAANTIEDE Vaelluskurssi Luonnontieteiden lyhytvalinnaiskurssi on erikoiskurssi, jossa osa opiskelusta tapahtuu yön yli kestävällä vaelluksella Evon retkeilyalueella. Kurssilla suunnitellaan vaellukselle sopiva ruokahuolto, harjoitellaan rinkan ja repun oikeaoppista pakkaamista ja ulkoiluun sopivien varusteiden valitsemista. Olennaisena osana on myös ympäristöä säästävän retkeilyn opettelu, sekä suomalaiseen luontoon ja jokamiehen oikeuksiin tutustuminen. Vaelluksen jälkeen koululle kootaan aiheesta pienimuotoinen näyttely. Kurssin hinta on noin 30. Osallistuminen edellyttää kohtuullista kuntoa sekä omia retkeilyvarusteita. Osallistujien määrä on rajattu. Evolla tapahtuva vaellus järjestetään toukokuussa 2016, muu osa kurssia suoritetaan syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana. Kurssiaikataulu ilmoitetaan mukaan valituille ensi syksynä.

TERVAKOSKEN YHTEISKOULU

TERVAKOSKEN YHTEISKOULU TERVAKOSKEN YHTEISKOULU VALINNAISKURSSIT 2015-2016 9. -LUOKAN KURSSITARJOTIN TIEDOKSI Tervakosken yhteiskoulussa valitaan 9. luokalle lyhyitä valinnaiskursseja 2 kappaletta. Pitkät valinnaiskurssit säilyvät

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 2016 2017 8. LUOKAN KURSSITARJOTIN

VALINNAISKURSSIT 2016 2017 8. LUOKAN KURSSITARJOTIN TERVAKOSKEN YHTEISKOULU VALINNAISKURSSIT 2016 2017 8. LUOKAN KURSSITARJOTIN TIEDOKSI Kahdeksannelle luokalle siirryttäessä tulee oppilaan opinto-ohjelmaan muutoksia. Kaikille yhteisistä aineista jäävät

Lisätiedot

TERVAKOSKEN YHTEISKOULU

TERVAKOSKEN YHTEISKOULU TERVAKOSKEN YHTEISKOULU VALINNAISKURSSIT 2016 2017 9.-LUOKAN KURSSITARJOTIN TIEDOKSI Tervakosken yhteiskoulussa valitaan 9. luokalle lyhyitä valinnaiskursseja 2 kappaletta. Pitkät valinnaiskurssit säilyvät

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9.

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9. NASTOLAN YLÄKOULUN VALINNAISAINEET 8. lk 9. lk 2017 2019 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Kahdeksannella luokalla opiskeluohjelmaan tulevat uusina asioina valinnaisaineet, jotka oppilas valitsee omien kiinnostustensa,

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2018 2019 4.-6.luokat Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan lukuvuodeksi 2019 2020 eli 6. luokan ajaksi. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa. Valintaa tehtäessä kannattaa miettiä mm. omia harrastuksia:

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9. luokka

Valinnaisaineopas 9. luokka Valinnaisaineopas 9. luokka lukuvuosi 2017-2018 Yläkoulun tuntijako OPPIAINEET 7.lk 8.lk 9.lk Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 4 10 A1-KIELI 2 3 3 8 B1-KIELI 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10 FYSIIKKA/KEMIA

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2018-19 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Valinnaisaineet Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Sisällys OHJEET VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN... 2 B2-KIELI: SAKSA... 3 KOTITALOUS... 4 KUVATAIDE... 5 MUSIIKKI... 6 KÄSITYÖ TEKNINEN TYÖ...

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA Valitse 2 kurssia B-valinnaisia opintoja. Yhden kurssin kesto on 38 tuntia. Toisen valitsemistasi kursseista opiskelet syyslukukaudella ja toisen kevätlukukauden aikana.

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta 6.11.2018 Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valintoja Valinnaisainevalinnat - yleistä 8. luokalla tehtävät valinnat

Lisätiedot

Männistön koulun VALINNAISAINEET

Männistön koulun VALINNAISAINEET Männistön koulun VALINNAISAINEET 2015-16 YHTEYSTIETOJA Männistön koulu Yhteiskouluntie 3 16100 UUSIKYLÄ p. 044 790 9369 Faksi (03) 885 1482 e-mail: manniston.koulu@nastola.fi Rehtori Sanna Ainola Puh 040

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Valinnaiset aineet.

Valinnaiset aineet. Valinnaiset aineet www.annatapio.fi 8. -9. luokan valinnaiset aineet 8. ja 9. luokalla opiskelet peruskoulun valinnaisaineita sekä ammatillisesti suuntautuneita aineita. 8. luokalla aloitettu valinnaisaine

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

KLAUKKALAN YLÄASTEEN VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 2014 2015

KLAUKKALAN YLÄASTEEN VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 2014 2015 KLAUKKALAN YLÄASTEEN VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 2014 2015 VALINTAMENETTELY Kaikkien oppilaiden on opiskeltava yläasteella yhteensä 90 vuosiviikkotuntia eli keskimäärin 30 vuosiviikkotuntia joka luokka-asteella.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE

VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE Jokainen oppilas valitsee kolme valinnaisainetta, joita opiskellaan 8. ja 9. luokalla kaksi tuntia viikossa kutakin. Oppilas valitsee siis yhteensä 6 tuntia valinnaisaineopintoja.

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSILLE 2015 2016 JA 2016-2017 1 HYVÄT SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN HUOLTAJAT Euran yhteiskoulu on noudattanut opetushallituksen ohjeiden mukaisesti perusopetuksen uutta

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013. Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat!

Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013. Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat! Langinkosken koulu Valinnaiskurssien esittely lukuvuodelle 2012 2013 Hyvät seiskaluokkalaisten huoltajat! Valinnaiskurssien avulla oppilas voi syventää jo olemassa olevia taitojaan ja nauttia osaamisestaan.

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 6.LK

VALINNAISKURSSIT 6.LK VALINNAISKURSSIT 6.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja neljä. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 9. luokan valinnaisaineet Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 2018-2019 Oppilas valitsee kaksi (2) valinnaisainekurssia. Poikkeuksena A2-kielen lukijat ja matematiikkapainotteisen sekä kuvataidepainotteisen

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Piispanlähteen koulu

Piispanlähteen koulu Piispanlähteen koulu 8.luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisällys Ohjeita... 3 KAKSIVUOTISET VALINNAISAINEET 8. JA 9. LUOKALLE (2 + 2 KURSSIA)... 6 Espanja, B2-kieli... 6 Saksa, B2-kieli... 6 YKSIVUOTISET

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2014-2015 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

Valintaan voi olla monenlaisia perusteita. Oppilaan oma kiinnostus ainetta kohtaan on tärkein valintaperuste.

Valintaan voi olla monenlaisia perusteita. Oppilaan oma kiinnostus ainetta kohtaan on tärkein valintaperuste. Koulussa on paljon pakollista opiskeltavaa. Valinnaisaineiden kautta oppilas pääsee itse vaikuttamaan omiin opintoihinsa, oman kiinnostuksensa mukaan. Valintojen tekeminen on oman opiskelun suunnittelua.

Lisätiedot

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Koivukyläntie 52 01350 VANTAA Puh. (09) 8392 3141 www.edu.vantaa.fi/simoya kaarina.meronen@edu.vantaa.fi Saate 6.4.2017 Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver )

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver ) Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver.30.11.2016) Alakoulussa oppilas saa tieto- ja viestintätekniset perusvalmiudet, joilla tuottaa erilaisia

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014-2015 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv. 2014-2015 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Tämän yhteenvedon pohjana on Vasa övningsskolan opettajien laatima ruotsinkielinen aineisto työskentelyn arvioinnin perusteista; lähtökohtana opetussuunnitelman

Lisätiedot

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2 VALINNAISET AINEET SORILAN KOULUTALOSSA LUKUVUONNA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Englannin kieltä keskustellen... 5 Ilmaisua eri keinoin...

Lisätiedot

Näiden valinnaisten tuntien lisäksi oppilas valitsee lisäksi varsinaisia valinnaisia aineita, joiden määrä ja vaihtoehdot kuvataan tässä osuudessa.

Näiden valinnaisten tuntien lisäksi oppilas valitsee lisäksi varsinaisia valinnaisia aineita, joiden määrä ja vaihtoehdot kuvataan tässä osuudessa. VALINNAISUUS NÖYKKIÖN KOULUSSA Valinnaisuus peruskoulun vuosiluokilla 7. 9 jakautuu kahteen osaan: taide- ja taitoaineiden valinnaisiin tunteihin sekä varsinaisiin valinnaisiin aineisiin. Taide- ja taitoaineiden

Lisätiedot