Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusohjelma vuosille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusohjelma vuosille 2013 17"

Transkriptio

1 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusohjelma vuosille Työryhmä: Professori Arja Isola Hallintoylihoitaja Pirjo Kejonen Ylihoitaja Merja Meriläinen Tutkimuskoordinaattori Reetta Saarnio

2 TIIVISTELMÄ Tutkimusohjelma kuvaa hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusta Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Tutkimusohjelman tarkoituksena on luoda suuntaviivat tutkimukselle ja lisätä hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen näkyvyyttä sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirissä toteutetun hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää asiakkaiden hoidon laatua. Tutkimuksen visio on, että tutkimustoiminta on kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoista ja arvostettua sekä vastaa alueen väestön muuttuviin terveystarpeisiin. Tulevaisuuden haasteena nähdään monitieteisten tutkimushankkeitten edelleen kehittäminen, joissa esimerkiksi hoitotieteen ja terveyshallintotieteen, lääketieteen sekä ravitsemustieteen tieto- ja tutkimusperinteen yhdistäminen mahdollistaa asiakkaan hoidon kokonaisvaltaisen kehittämisen. Tutkimus perustuu sairaanhoitopiirin strategiaan, hoitotyön painopistealueisiin ja tutkimuksellisiin tarpeisiin sekä Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksen hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen kohdealueisiin. Sairaanhoitopiirin hoitotyön painopistealueet on kuvattu strategian mukaisesti eri näkökulmista; asiakas, prosessi, talous, henkilöstö, johtaminen ja uudistuminen. Työyksiköt laativat vuosittain oman konkreettisen hoitotyön toimintasuunnitelman, joka pohjautuu sairaanhoitopiirin strategiaan ja hoitotyön painopistealueisiin. Näin pyritään ohjaamaan tutkimus- ja kehittämistoiminta vastaamaan yksiköiden tarpeisiin. Yksiköiden hoitotyötä kehitetään yhteistyössä Oulun yliopiston terveystieteen laitoksen kanssa, jolloin yhteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa voidaan yhdistää tieteellisyys ja hoitotyön käytännön tarpeet. Tutkimuksen painopistealueita tarkastellaan ja arvioidaan säännöllisin väliajoin, jotta ne vastaavat alueen väestön terveydellisiin tarpeisiin ottaen huomioon elämänkulun eri vaiheet. Tulevaisuudessa pyritään yksiköiden tutkimus- ja kehittämishankkeissa korostamaan erityisesti asiakkaiden näkökulmaa. Terveystieteellisessä tutkimuksessa on kiinnitettävä huomiota seuraavien alueiden vahvistamiseen: 1) sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito, 2) lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen, 3) ikääntyvän väestön terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen, 4) tuotetun hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen kliinisen vaikuttavuuden arviointi sekä 5) palvelujärjestelmään kohdistuva tutkimus. Tärkeäksi nähdään erityisvastuualueen keskussairaaloiden välisen hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimus- ja kehittämisyhteistyön edistäminen.

3 SISÄLLYS TIIVISTELMÄ 1. POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN OMINAISPIIRTEET TUTKIMUSOHJELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 6 3. SAIRAANHOITOPIIRIN ARVOT TUTKIMUKSEN PERUSTANA HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN VISIO JA PERIAATTEET HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN PAINOPISTEALUEET.8 6. HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN Tutkimustoiminnan organisointi Tutkimuslupamenettely Rahoitus Yhteistyötahot HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖHANKKEET OULUN YLIOPISTON KANSSA Kliinisen hoitotieteen tutkimus Hoitotyön opetukseen liittyvä tutkimus Hoitotyön johtamiseen liittyvä tutkimus HOITOTYÖHÖN LIITTYVÄN TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖHANKKEET AMMATTIKORKEAKOULUJEN, MUIDEN YLIOPISTOJEN JA TUTKIMUSORGANISAATIOIDEN KANSSA TULEVAISUUDEN HAASTEET...18 LÄHTEET..19 LIITTEET

4 4 1. POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN OMINAISPIIRTEET Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) on pohjoisin viidestä Suomen yliopistollisesta sairaanhoitopiiristä. Siihen kuuluu 35 jäsenkuntaa, joiden väkiluku on yhteensä noin Alueen kunnat eroavat toisistaan niin väestömäärän ja - rakenteen kuin olemassa olevan palvelurakenteen ja muun infrastruktuurin osalta. Alueen suurimman ja pienimmän kunnan väestömäärän ero on noin asukasta (Oulu Hailuoto). Sairaanhoitopiirin kuntayhtymällä on kolme sairaalaa: Oulun yliopistollinen sairaala, Oulaskankaan sairaala ja Visalan sairaala. Vuoden 2010 alusta sairaanhoitopiiriin liitettiin myös Pohjois-Pohjanmaan erityishuoltopiirin kuntayhtymän kehitysvammahuollon palvelut. Erikoissairaanhoidon palvelut tuotetaan Pohjois- Pohjanmaalla suurimmaksi osaksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Oulun yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimii 17 kunnan yhteinen päivystysyksikkö (Oulun seudun yhteispäivystys), joka vastaa jäsenkuntien perusterveydenhuollon ilta- ja viikonloppupäivystyksestä sekä erikoissairaanhoidon päivystyksestä kokonaan. Vuoden 2011 alusta sairaanhoitopiirissä otettiin käyttöön tulosalueisiin perustuva organisaatiorakenne, johon kuuluu seitsemän tulosaluetta ja tulosalueeseen rinnastettava yhtymähallinto. ( Sairaanhoitopiirin erityisvastuualue kattaa koko Pohjois-Suomen eli noin puolet Suomen pinta-alasta. Erityisvastuualueella asuu 14 % koko maan väestöstä eli noin henkilöä. Oulun yliopistollisen sairaalan lisäksi alueella sijaitsee neljä keskussairaalaa: Lapin keskussairaala, Länsi-Pohjan keskussairaala, Keski-Pohjanmaan keskussairaala ja Kainuun keskussairaala. (Parkkila 2012.) Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä miettii parhaillaan vaihtoehtoisia malleja julkisen Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaksi palvelurakenteeksi. Tässä keskustelussa on esitetty sairaanhoitopiirin lakkauttamista ja erityisvastuualueiden roolin selkeyttämistä.

5 5 PPSHP:n väestö ikääntyy ja työikäisten määrän ennustetaan vähenevän vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2009 demografinen huoltosuhde oli koko maassa 51.0 ja PPSHP:ssa Ennusteen mukaan vuonna 2030 koko maan väestöllinen huoltosuhde tulee olemaan 73.0 ja PPSHP:ssa Sairaanhoitopiirin väestön terveydentilaa voidaan tarkastella sairastavuusindeksin avulla. Indeksi perustuu kolmeen rekisterimuuttujaan: kuolleisuuteen, työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osuuteen työikäisistä ja erityiskorvattaviin lääkkeisiin oikeutettujen osuuteen väestöstä. Indikaattori ilmaisee jokaiselle Suomen kunnalle lasketun indeksin avulla miten tervettä tai sairasta väestö on suhteessa koko maan väestön keskiarvoon (= 100). Vuonna 2009 väestön sairastavuusindeksin keskiarvo oli PPSHP:ssa ja koko maan kunnissa välillä Kansansairauksien summaindeksi Suomen kunnissa oli vuonna 2009 välillä PPSHP:ssa keskiarvo oli Kansansairauksien summaindeksi koostuu seuraavien sairausryhmien esiintyvyydestä alueella, suhteutettuna maan keskiarvoon: verenpainetauti, sepelvaltimotauti, astma, diabetes, nivelreuma, sydämen vajaatoiminta, psykoosit. (Parkkila 2012.) PPSHP:n alueella summaindeksit sairausryhmien osalta ovat sydämen vajaatoiminta (200,2), sepelvaltimotauti (151,2), verenpainetauti (135,0), astma (132,0), psykoosit (123,4), nivelreuma (120.7) ja diabetes (109,3) (Kelan terveyspuntarin kansantaudit 2012). Väestön ikääntyessä myös muistisairauksien määrä tulee lisääntymään. Vuonna 2010 koko Manner-Suomessa arvioitiin olevan lievää, keskivaikeaa ja vaikeaa muistisairautta sairastavaa henkilöä. Vuonna 2020 kokonaismäärän arvioidaan olevan henkilöä. Pohjois- Suomessa vastaavat luvut ovat (v. 2010) ja (v. 2020). (Muistiliitto 2012.)

6 6 2. TUTKIMUSOHJELMAN TARKOITUS JA TAVOITE Tämä tutkimusohjelma kuvaa hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusta Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Tutkimusohjelman tarkoituksena on luoda suuntaviivat tutkimukselle ja lisätä hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen näkyvyyttä sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirissä toteutetun hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää asiakkaiden hoidon laatua. Tutkimusohjelmassa kuvataan sairaanhoitopiirissä toteutettavaa hoitotieteellistä ja terveyshallintotieteellistä tutkimusta ohjaavat arvot ja periaatteet, tutkimuksen painopistealueet ja tutkimuksen toteuttamiseen liittyviä asioita. Lisäksi esitellään hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen yhteistyöhankkeet Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksen kanssa ja näihin liittyvät väitöskirjatutkimukset. 3. SAIRAANHOITOPIIRIN ARVOT TUTKIMUKSEN PERUSTANA Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toiminta perustuu seuraaviin arvoihin ja eettisiin periaatteisiin: ihmisarvo, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus ja uusiutumiskyky sekä avoimuus (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin strategia ) Näiden arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti myös hoitotieteellisessä ja terveyshallintotieteellisessä tutkimustoiminnassa huomioidaan: Ihmisarvo. Tutkimuspotilaita on kohdeltava huomaavaisesti ja heidän yksityisyyttään ja henkilökohtaista vakaumustaan on kunnioitettava. Tutkimustyössä noudatetaan hyvän tutkimuksen käytäntöjä ja periaatteita. Vastuullisuus. Jokaisella tutkimusryhmän jäsenellä on vastuu omasta tehtävästään ja ryhmän toimivuudesta sekä toiminnan ja resurssien yhteensovittamisesta. Vastuullisuuden lähtökohtana on, että osaamista kehitetään jatkuvasti ja työssä jaksamisesta huolehditaan.

7 7 Oikeudenmukaisuus. Tutkimustoiminnan periaatteet sovitaan yhteisesti, jokaisen osaamista arvostetaan ja jokaisella on oikeus osallistua toiminnan kehittämiseen ja itseään koskevaan päätöksentekoon. Uusiutumiskyky ja avoimuus. Toiminnan kehittämisessä arvostetaan innovatiivisuutta. Tiedon avoimuuden periaatetta sovelletaan myös tutkimustyöhön. 4. HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN VISIO JA PERIAATTEET Tutkimuksen visio on, että tutkimustoiminta on kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoista ja arvostettua sekä vastaa alueen väestön muuttuviin terveystarpeisiin. Hoitotieteellinen ja terveyshallintotieteellinen tutkimus ovat näkyvästi mukana monitieteisissä tutkimushankkeissa. Tulevaisuuden haasteena nähdäänkin monitieteisten tutkimushankkeitten virittäminen, joissa esimerkiksi hoitotieteen ja terveyshallintotieteen, lääketieteen sekä ravitsemustieteen tieto- ja tutkimusperinteen yhdistäminen mahdollistaa asiakkaan hoidon kokonaisvaltaisen kehittämisen. Sairaanhoitopiirin strategiassa mainitaan terveystieteellisen tutkimuksen avulla tuotettavan uutta tietoa ja osaamista, joiden avulla varmistetaan terveyspalveluiden vaikuttavuus ja ajanmukaisuus. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiede- ja tutkimusstrategiassa tutkimustyön eräänä visiona mainitaan, että terveydenhuollon palvelujärjestelmä-, vaikuttavuus- ja hoitotieteellinen tutkimus on nivottu kliiniseen tutkimukseen. (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Tiede- ja tutkimusstrategia )

8 8 Hoitotieteellinen ja terveyshallintotieteellinen tutkimustoiminta nojaa seuraaviin periaatteisiin: Tutkimustulosten avulla pyritään kehittämään asiakkaiden hoidon laatua. Tutkimustoiminta pohjautuu tulosalueiden ja vastuualueiden kehittämistarpeisiin ja -hankkeisiin. Tutkimuksesta vastaa hallintoylihoitaja yhdessä hoitotieteen ja terveyshallintotieteen professoreiden, tutkimusylihoitajan sekä senioritutkijoiden kanssa. Hoitotyön tutkimusneuvoston tehtävänä on tutkimustoiminnan edistäminen ja yhtenäistäminen sairaalan eri tulosalueilla sekä tutkimustoimintaan liittyvän koulutuksen organisointi. Henkilöstön osallistumista tutkimustoimintaan tuetaan huolehtimalla resursseista ja tutkimuksellisten valmiuksien kehittämisestä ja ylläpitämisestä. Pyritään luomaan ja tukemaan sairaanhoitopiirin ja yliopiston sekä ammattikorkeakoulun yhteistyöhankkeita esimerkiksi nivomalla opiskelijoiden opinnäytetyöt laajempiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. 5. HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN PAINOPISTEALUEET Tutkimus perustuu sairaanhoitopiirin strategiaan, hoitotyön painopistealueisiin ja tutkimuksellisiin tarpeisiin sekä Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksen hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen kohdealueisiin. Sairaanhoitopiirin hoitotyön painopistealueet on kuvattu strategian mukaisesti eri näkökulmista; asiakas, prosessi, talous, henkilöstö, johtaminen ja uudistuminen. ( Vastuuyksiköt laativat vuosittain oman konkreettisen hoitotyön toimintasuunnitelman, joka pohjautuu sairaanhoitopiirin strategiaan ja hoitotyön painopistealueisiin. Näin

9 9 pyritään ohjaamaan tutkimus- ja kehittämistoiminta vastaamaan yksiköiden tarpeisiin. Yksiköiden hoitotyötä kehitetään yhteistyössä Oulun yliopiston terveystieteen laitoksen kanssa, jolloin yhteisissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa voidaan yhdistää tieteellisyys ja hoitotyön käytännön tarpeet. Tulevaisuudessa pyritään yksiköiden tutkimus- ja kehittämishankkeissa korostamaan erityisesti asiakkaiden näkökulmaa. Oulun yliopiston terveystieteen laitoksen hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimuksen pääasialliset kohdealueet ovat kliinisen hoitotieteen tutkimus, hoitotyön opetuksen ja hoitotyön johtamisen tutkimus sekä hoitotieteen metodologiset kysymykset. Kliinisen hoitotieteen tutkimus kohdentuu pitkäaikaisesti sairaiden henkilöiden hoitoon sitoutumiseen ja potilasohjaukseen, lasten ja perheiden hyvinvointiin sekä ikääntyvän muistisairaan potilaan hoidon kehittämiseen. Hoitotyön opetuksen tutkimus kohdentuu terveysalan opettajan/opettajaopiskelijan, hoitotyön opiskelijan ja hoitohenkilökunnan osaamiseen. Hoitotyön johtamisen tutkimuksen sisältöalueet ovat johtaminen ja työhyvinvointi terveydenhuollossa, terveydenhuollon tuottavuus ja työelämän kulttuurisuus terveydenhuollossa. Oulun yliopistollinen sairaala on myös tutkimuskenttänä tieteenalojen metodologiaa kehitettäessä. Hoitotieteen metodologiset kysymykset tutkimushankkeen tarkoituksena on kehittää ja testata korkeatasoisia, hoitotieteellisiä teorioita ja mittareita hoitotyön käytännön ja tutkimuksen käyttöön. ( Sairaanhoitopiirin hoitotyön johtoryhmän ja Oulun yliopiston hoitotieteen ja terveyshallintotieteen professoreiden välistä vuoropuhelua pyritään tiivistämään säännöllisin väliajoin tapahtuvaksi toiminnaksi. Näin mahdollistetaan sairaanhoitopiirin hoitotyön tutkimus- ja kehittämistarpeiden säännöllinen kartoitus ja voidaan arvioida mahdollisuuksia vastata niihin tutkimuksen keinoin.

10 10 6. HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN 6.1. Tutkimustoiminnan organisointi Hallintoylihoitaja johtaa sairaanhoitopiirin hoitotyöhön liittyvää tutkimustoimintaa sekä vastaa sen kehittämisestä. Tulos- ja vastuualueiden ylihoitajat vastaavat ja seuraavat tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteutumista omilla alueillaan. Hoitotieteen professori toimii ylihoitajan sivuvirassa kehittäen ja linjaten sairaanhoitopiirin hoitotieteellistä tutkimustoimintaa. Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen professorit ja senioritutkijat vastaavat omien tutkimushankkeittensa tieteellisestä tasosta. Hoitotyöhön liittyvä tutkimusten kehittäminen ja koordinointi on keskitetty tutkimusylihoitajalle. Hän toimii yhteistyössä hallintoylihoitajan, hoitotieteen professorin (sivuvirkainen ylihoitaja) ja tulosalueiden kanssa sekä toimii hoitotyön tutkimusneuvoston vetäjänä. Hoitotyön 13-jäsenisen tutkimusneuvoston ( tehtävänä on tutkimus- ja kehittämistoiminnan edistäminen ja prosessien yhtenäistäminen sairaanhoitopiirin eri tulosalueilla. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan edistämiseksi ja tulosten hyödynnettävyyden parantamiseksi on tulosalueille perustettu omia hoitotyön tutkimusja kehittämisryhmiä. Hyvän tutkimus- ja kehittämistyön edellytyksenä on tiivis yhteistyö yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa Tutkimuslupamenettely Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä kaikki tutkimustoiminta on luvanvaraista (Hallintokeskuksen tiedote 15/2009) rahoituslähteestä riippumatta. Sairaanhoitopiiriin tutkimuspalveluyksikkö tarjoaa tutkimukseen liittyviä hallinnointi-, neuvonta- ja koulutuspalveluja tutkijoille, tutkimusryhmille, tutkimusten toimeksiantajille ja muille Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella tutkimuksien parissa työskenteleville henkilöille. Ohjeet tutkimuslupamenettelyyn ja eettisen toimikunnan ohjeet löytyvät sairaanhoitopiirin internetsivustolta Tutkijoille -osiosta (

11 Rahoitus Sosiaali- ja terveysministeriö on jakanut valtion varoista yliopistosairaaloille vuosittain lääkärien koulutuksen ja terveystieteellisen tutkimuksen kustannuksiin ns. erityisvaltionosuutta (EVO). Terveydenhuoltolain mukaisesti erityisvaltionosuus tutkimusta varten korvautuu valtion tutkimusrahoituksella (VTR) vuoden 2013 alusta. Yliopistotasoinen terveyden tutkimuksen rahoitus jaetaan hallinnollisten tulosalueiden sijaan suoraan tutkimusryhmille alueellisten tutkimustoimikuntien toimesta hakemusten pohjalta. Tutkimustoimikuntia on viisi, yksi jokaisessa yliopistollisessa sairaanhoitopiirissä ja niiden tehtävänä on määritellä yhteistyössä STM:n kanssa tutkimuksen painoalueet ja tavoitteet ja päättää rahoituksen jakamisesta. (Yhtymähallinnon tiedote ) Erityisvastuualueen tutkimustoimikunta on aloittanut toimintansa vuoden 2012 alustaja siinä on hoitotieteen edustus (professori Helvi Kyngäs). Alueellinen tutkimustoimikunta jakaa VTR -rahat hakemusten perusteella tutkimushankkeille. ( Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erityisvaltionosuudesta jaetaan pääosa (75 %) suoraan opetus- ja tutkimustoimintaa harjoittaville tulosalueille korvaamaan näistä toiminnoista aiheutuneita kustannuksia. Joitakin koulutus- ja tutkimustoiminnan kustannuksia (25 %) vähennetään erityisvaltionosuudesta suoraan. Näitä ovat mm. amanuenssien palkat, koe-eläinkeskuksen OYS:n osuus, kliinisen tutkimuksen yksikön (CRC) ylläpitokulut, tutkimustoiminnan tukipalvelut, kirjasto- ja informaatiopalvelut, tutkijavierailut, kannustinraha ulkopuoliselle rahoitukselle ja muut kliinisen tutkimuksen ja opetuksen yhteiset kulut sekä hammaslääkärikoulutus (Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erityisvaltionosuuden jakosuunnitelma vuodelle 2012). OYS:n ERVA -alueen tutkimusryhmät voivat hakea terveystieteelliseen tutkimustoimintaan saadun erityisvaltionosuuden ulkopuolisen rahoituksen perusteella ns. kannustinrahaa, jota voivat saada vain sellaiset ERVA -alueen tutkimusryhmät, joiden johto ja jäsenet toimivat ko. ERVA sairaalassa. Kannustinrahan myöntämisen perusteena on vuodelle 2012 saatu EVO:n ulkopuolinen rahoitus. Kannustinrahan hakijana toimii

12 12 tutkimusryhmän johtaja. PPSHP:n alueellinen tutkimustoimikunta päättää kannustinrahan saajista. (Yhtymähallinnon tiedote 4/2012). Hoitotieteelliseen ja terveyshallintotieteelliseen tutkimukseen haetaan lisäksi ulkopuolista tutkimusrahoitusta muun muassa säätiöiltä (Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry). MRC 6.4. Yhteistyötahot Hoitotieteellisiä ja terveyshallintotieteellisiä tutkimus- ja kehittämishankkeita toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston, Oulun seudun ammattikorkeakoulun, muiden yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä terveydenhuollon palveluntuottajien kanssa. 7. HOITOTIETEELLISEN JA TERVEYSHALLINTOTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖHANKKEET OULUN YLIOPISTON KANSSA Seuraavassa kuvataan meneillään olevat tutkimushankkeet. Niihin liittyvät väitöskirjatutkimukset ovat nähtävillä liitteessä Kliinisen hoitotieteen tutkimus Kliinisen hoitotieteen tutkimus sisältää viisi osatutkimusta: 1. Ikääntyvä muistisairas, 2. Terveyden edistäminen ja vaikuttava ohjaus, 3. Terveys- ja sosiaalialan opetus ja osaaminen ja 4. Kriittisesti sairastuneen potilaan hoidon kehittäminen ja 5. Lasten ja perheiden hyvinvoinnin erityiskysymykset.

13 13 Ikääntyvä muistisairas osatutkimus Tutkimushankkeen johtajat: professori Arja Isola, TtT Satu Elo ja TtT Reetta Saarnio Tutkimushankkeessa kehitetään iäkkään muistisairaan potilaan hoitoa erikoissairaanhoidossa sekä medisiinisella että operatiivisella tulosalueella ja tuotetaan uutta tieteellistä tietoa muistisairaiden hoitotyössä toimivien pohjoissuomalaisten hoitajien työn tärkeistä osa-alueista sekä työhyvinvointia tukevista ja kuormittavista tekijöistä. Medisiinisella tulosalueella toimintaa kehitetään toimintatutkimuksen avulla, johon aktiivisesti osallistuu neljän osaston henkilökunta. Tutkimuksissa painottuvat sekä asiakkaiden että ammattihenkilöiden näkökulmat, sillä aineistoa kerätään potilailta, heidän läheisiltä, hoitohenkilökunnalta ja lääkäreiltä. Aineistonkeruumenetelminä käytetään kyselylomaketta sekä yksilö- ja ryhmähaastatteluita. Lisäksi analysoidaan Haipro-rekisteriin kerättyjä tietoja. Aineistot analysoidaan tilastollisilla perus- ja monimuuttujamenetelmillä sekä laadullisella sisällönanalyysillä. Ikääntyvä muistisairas osatutkimuksessa kehitetään iäkkään muistisairaan potilaan hoitoa muunmuassa toimintatutkimuksen avulla, jolloin voidaan esimerkiksi koulutuksen avulla vaikuttaa hoitohenkilökunnan tieto-taitotasoon ja käyttämiin hoitomenetelmiin kyseisen potilasryhmän kohdalla. Hoitohenkilökunnan omaksumien uusien hoitokäytäntöjen avulla voidaan vähentää esimerkiksi fyysisten rajoitteiden käyttöä hoidon aikana ja lisätä näin muistisairaiden potilaiden ja heidän läheistensä hyvinvointia. Terveyden edistäminen ja vaikuttava ohjaus osatutkimus Tutkimushankkeen johtajat: professori Helvi Kyngäs, TtT Maria Kääriäinen ja TtT Satu Elo Tutkimushankkeessa arvioidaan potilasohjauksen vaikuttavuutta pitkäaikaisesti sairaiden ja sairauden riskissä olevien henkilöiden hoitoon/terveellisiin elintapoihin sitoutumiseen

14 14 ja potilasohjauksen laatuun sekä arvioidaan potilasohjauksen kehittämisinterventioiden ja tehostetun palveluohjauksen vaikuttavuutta. Osatutkimuksessa käytetään sekä määrällisiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä ja -asetelmia, kuten RCT, kvasikokeellinen, survey, rekisteritutkimus ja haastattelututkimus. Kohderyhmänä ovat potilaat, omaiset, hoitohenkilökunta ja lääkärit. Aineistot analysoidaan tilastollisilla perus- ja monimuuttujamenetelmillä sekä laadullisella sisällönanalyysillä. Terveyden edistäminen ja vaikuttava ohjaus osatutkimuksessa kehitetään erilaisia interventioita (sosiaalinen media, skype ohjaus, hoitohenkilökunnan koulutus, palveluohjaus malli), joiden vaikuttavuutta arvioidaan ohjauksen laatuun ja potilaiden omahoitoon sitoutumiseen ja miten omahoitoon sitoutuminen vaikuttaa painoon, verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin sekä fyysiseen aktiivisuuteen (mitataan Polarin aktiivisuusmittarilla). Lisäksi on kehitetty mallia vaikuttavasta ohjauksesta ja terveyttä tukevasta ympäristöstä. Tutkimukset toteutetaan sekä OYS:ssa että sen ERVA-alueella. Osatutkimuksessa kehitetään vaikuttavia ohjausmenetelmiä, joiden oletetaan kehittävän potilasohjauksen laatua ja edistävän pitkäaikaisesti sairaiden ja riskiryhmään kuuluvien potilaiden ja heidän omaistensa sitoutumista hoitoonsa ja terveelliseen elintapoihin. Tämä puolestaan edistää potilaiden ja heidän omaistensa terveyttä ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia (esim. uusintakäynnit, lääkkeiden käyttö, sairaspoissaolot). Terveys- ja sosiaalialan opetus ja osaaminen osatutkimus Tutkimushankkeen johtaja: dosentti Maria Kääriäinen, professori Helvi Kyngäs ja professori Arja Isola Tutkimushankkeen tarkoituksena on arvioida koulutusinterventioiden vaikutusta terveysja sosiaalialan opiskelijoiden ja hoitohenkilöstön/terapeuttien osaamiseen ja selittää siihen yhteydessä olevia tekijöitä. Lisäksi osatutkimuksessa selvitetään ammattiryhmien ja organisaatioiden välistä työnjakoa sairaanhoitopiirissä ja koko erityisvastuualueella (ERVA).

15 15 Terveys- ja sosiaalialan opetus ja osaaminen osatutkimuksessa kehitetty/kehitetään erilaisia interventioita (simulaatio-opetus, yhteistoiminnallinen, verkko-opetus), joiden vaikuttavuutta hoitohenkilöstön/terapeuttien ohjaamaan oppimiseen, opiskelijaohjaajien ohjausosaamiseen, sairaanhoitajaopiskelijoiden kliiniseen (erityisesti ei-tekninen tiimitoiminta) osaamiseen, tehohoidon henkilökunnan osaamiseen (esim. VAP) sekä sairaanhoitajien laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon osaamiseen. Lisäksi ammatillisella työnjakotutkimuksella selvitetään hoitohenkilöstön välistä työnjakoa sairaanhoitopiirin somaattisen aikuispuolen työyksiköissä. Tutkimukset toteutetaan sekä OYS:ssa että sen ERVA-alueella. Osatutkimuksessa käytetään sekä määrällisiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä ja - asetelmia, kuten RCT, kvasikokeellinen, survey, havainnointi- ja haastattelututkimus. Kohderyhmänä ovat hoitohenkilökunta, terapeutit, lääkärit ja hoitotyön opiskelijat. Aineistot analysoidaan tilastollisilla perus- ja monimuuttujamenetelmillä sekä laadullisella sisällönanalyysillä. Terveys- ja sosiaalialan opetus ja osaaminen osatutkimuksessa lisätään hoitotyön opiskelijoiden, hoitohenkilökunnan ja terapeuttien osaamista esimerkiksi potilaiden ja opiskelijoiden ohjaukseen, VAP:n ennaltaehkäisyyn, tiimitoimintaan ja lääkehoitoon. Tavoitteena on, että hoitohenkilökunta/terapeutit osaavat toimia näyttöön perustuvan toiminnan mukaisesti ja siten edistää potilaiden terveyttä, omaisten jaksamista, jatkohoidon onnistumista sekä vähentää uusintakäyntejä ja yhteydenottoja. Kriittisesti sairastuneen potilaanhoidon kehittäminen osahanke Tutkimushankkeen johtaja: professori Helvi Kyngäs ja TtT Merja Meriläinen ja professori Tero Ala-Kokko Tutkimushankeen tarkoituksena on arvioida ja kehittää kriittisesti sairastuneen potilaan hoitoa hoitoprosessin eri vaiheissa. Tutkimuksen kohteena ovat kriittisesti sairastunut potilas ja tehohoitotyö. Tutkimuksessa arvioidaan ja kehitetään hoitoprosessia potilaan tehohoitoon joutumisesta jatkohoitoon ja kuntoutumiseen. Lisäksi tutkitaan

16 16 tehohoitotyötä, sen toteutumista, hoitohenkilökunnan sitoutumista, tietoja ja taitoja sekä hoitokertomusjärjestelmän sisältöä ja toimintaa. Tavoitteena on tutkia esimerkiksi tehohoidon aikaisten hoitotoimenpiteiden vaikutusta potilaan jatkohoitoon, kuntoutumiseen ja elämänlaatuun. Aineistot analysoidaan tilastollisilla perus- ja monimuuttuja sekä laadullisilla menetelmillä. Tavoitteena on, että kriittisesti sairastunut potilas tunnistetaan ajoissa ja että moniammatillinen hoitohenkilökunta toimii näyttöön perustuen ehkäisten tarpeetonta potilaan toimintakyvyn alenemista ja edistää potilaan nopeaa toipumista. Lasten ja perheiden hyvinvoinnin erityiskysymyksiä- osatutkimus Tutkimushankkeen johtaja: dosentti Tarja Pölkki Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää lasten kivun arviointia ja tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa kivunlievitysmenetelmien vaikuttavuudesta, kuvata lasten ja perheiden hyvinvointia pohjoisessa ja selittää siihen yhteydessä olevia tekijöitä sekä arvioida ja kehittää lapsi- ja perhekeskeisiä hoito- ja tutkimusmenetelmiä Hoitotyön johtamiseen liittyvä tutkimus Johtaminen ja työhyvinvointi terveydenhuollossa Tutkimushankkeen johtaja: professori Leena Paasivaara Tutkimushankkeen tarkoituksena on kuvata, arvioida ja kehittää sosiaali- ja terveysalan moniammatillista johtamista erityisesti henkilöstöjohtamisen, työhyvinvoinnin ja etiikan kysymyksinä. Terveydenhuollon tuottavuus

17 17 Tutkimushankkeen johtaja: professori Leena Paasivaara Tutkimushankkeen tarkoituksena on tarkastella terveydenhuollon tuottavuuden parantamista prosessien ohjausjärjestelmien näkökulmasta. Työelämän kulttuurisuus terveydenhuollossa Tutkimushankkeen johtaja: professori Leena Paasivaara Tutkimushankkeen tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa ja ymmärrystä työelämän kulttuurisuudesta. Hankkeessa yhdistyvät terveyshallintotieteellinen ja kulttuurintutkimuksellinen ote Hoitotieteen metodologiset kysymykset tutkimushanke Tutkimushankkeen johtaja: professori Helvi Kyngäs, TtT Maria Kääriäinen ja TtT Satu Elo Tutkimushankkeen tarkoituksena on kehittää ja testata korkeatasoisia, hoitotieteellisiä teorioita ja mittareita hoitotyön käytännön ja tutkimuksen käyttöön. 8. HOITOTYÖHÖN LIITTYVÄN TUTKIMUKSEN YHTEISTYÖHANKKEET AMMATTIKORKEAKOULUJEN, MUIDEN YLIOPISTOJEN JA TUTKIMUSORGANISAATIOIDEN KANSSA Tavoitteena on, että tulos- ja vastuualueilla tehtävät opinnäytetyöt ovat osa yksiköiden tutkimus- ja kehittämishankkeita, ja näin ollen työelämälähtöisiä. Eriasteiset opinnäytetyöt toteutetaan yhteistyössä työyksiköiden kanssa, jotta käytetty hoitotyön asiantuntijatieto olisi mahdollisimman päivitettyä. Tulos- ja vastuualueilla opinnäytetöiden aiheista pidetään opinnäyteaihepankkia, jonka hallinta on kunkin alueen opetuskoordinaattorin vastuulla (Ohjeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille opinnäytetyön tekemiseen PPSHP:ssä 2012). Sairaanhoitopiiri ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun eri yksiköt toimivat yhteistyössä uusien laajojen ulkopuolisella rahoituksella toteutettavien kehittämishankkeiden rakentamiseksi.

18 18 Sairaanhoitopiirin henkilöstö suorittaa terveystieteellisiä jatko-opintoja Oulun yliopiston lisäksi myös muissa yliopistoissa kuten Itä-Suomen yliopiston terveystieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimusorganisaatioista muun muassa Hoitotyön Tutkimussäätiö on yhteistyökumppani tutkimus- ja kehittämistyössä. Hoitotyön Tutkimussäätiö toimii JBIkeskuksen (Joanna Briggs Instituutti) isäntäorganisaationa ja Oulun yliopistollinen sairaala toimii JBI -keskuksen yhteistyöorganisaationa viiden muun organisaation kanssa. 9. TULEVAISUUDEN HAASTEET Tutkimuksen painopistealueita tarkastellaan ja arvioidaan säännöllisin väliajoin, jotta ne vastaavat alueen väestön terveydellisiin tarpeisiin ottaen huomioon elämänkulun eri vaiheet. Terveystieteellisessä tutkimuksessa on kiinnitettävä huomiota seuraavien alueiden vahvistamiseen Sydän- ja verisuonitautia ja diabetesta ehkäisevien terveellisten elintapojen ja terveellisen ympäristön edistäminen ja jo sairastuneiden terveyden ylläpitäminen ja edistäminen Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen Ikääntyvän väestön terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen Pohjoisessa ympäristössä elävän yksilön terveyden vahvistaminen elämänkulun eri vaiheissa Hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimuksen kliinisen vaikuttavuuden arviointi Kehittyvän teknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä Palvelujärjestelmään kohdistuva tutkimus Hoitotieteellinen ja terveyshallintotieteellinen tutkimus ovat näkyvästi mukana monitieteisissä tutkimushankkeissa Erityisvastuualueen keskussairaaloiden välisen hoitotieteellisen ja terveyshallintotieteellisen tutkimus- ja kehittämisyhteistyön edistäminen

19 19 LÄHTEET Hoitotieteellinen tutkimus Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksella. Hoitotyöhön liittyvä tutkimustoiminta. Kelan terveyspuntarin kansantaudit Ohjeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille opinnäytetyön tekemiseen PPSHP:ssä ankki_1_1_2012.pdf Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoitotyön painopistealueet. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin strategia Tavoitteena terveyttä. _ pdf Ppshp:n tutkimusten rekisteröinti- ja lupakäytännöt. Hallintokeskuksen tiedote 15/ en_tiedote_15_2009.pdf Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry. Tietoa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toiminnasta. Tutkimuslupakäytännöt ja -ohjeet. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin erityisvaltionosuuden jakosuunnitelma vuodelle pdf

20 20 Terveystieteellisen tutkimustoiminnan kannustinrahan hakeminen OYS:n erityisvastuualueella (ERVA-alueella). Yhtymähallinnon tiedote 4/ stinraha_2012.doc Julkaisemattomat lähteet Muistiliitto Arvio keskivaikeiden ja vaikeiden muistisairauksien esiintyvyydestä sekä lievistä muistisairauksista Suomessa. Parkkila P Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Diaesitys Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Tiede- ja tutkimusstrategia

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma 2016 2020 Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (Tays/ERVA) hoitotieteellinen tutkimus- ja kehittämisohjelma Tutkimus- ja kehittämisohjelman pohjana toimivat Etelä-Pohjanmaan n Kanta-Hämeen

Lisätiedot

HOITOTIETEEN TUTKIMUSHANKKEET

HOITOTIETEEN TUTKIMUSHANKKEET HOITOTIETEEN TUTKIMUSHANKKEET Päivitetty 05/2016 OMAHOITOON JA TERVEELLISIIN ELINTAPOIHIN SITOUTUMINEN 1 TERVEYSVALMENNUS JA TERVEELLISET ELINTAVAT 2 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA TUKEVA ASUIN- JA HOITOYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Tutkimusrahoitus ja hankkeiden arviointi

Tutkimusrahoitus ja hankkeiden arviointi NORTHERN OSTROBOTHNIA HOSPITAL DISTRICT Tutkimusrahoitus ja hankkeiden arviointi Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri, dos., emba Esityksen sisältö Tutkimusrahoituksen ja tutkimustoiminnan kehitys Terveydenhuoltolaki

Lisätiedot

Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Tervetuloa!

Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen. Tervetuloa! Näyttö ohjaa toimintaa Hoitotyön näyttöön perustuvien käytäntöjen levittäminen Tervetuloa! Näyttö toimintana Parhaan saatavilla olevan ajantasaisen tiedon harkittua käyttöä terveydenhuollon asiakkaan hoidossa

Lisätiedot

Tiede- ja tutkimusstrategia 2020

Tiede- ja tutkimusstrategia 2020 Tiede- ja tutkimusstrategia 2020 Johtajaylilääkäri Turkka Tunturi 26.4.2012 1 VSSHP:n strategia vuosille 2007-2015 Vahva yliopistollinen yhteistyö Vahvistetaan tutkimustoiminnan edellytyksiä Vaikutetaan

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN TOIMINTAMALLI VISIOMME VUOTEEN 2019 Tavoitteenamme on, että hoitotyön yhteisömme on alueellisesti vetovoimainen

Lisätiedot

Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoitus haku. Minna Mäkiniemi Tutkimuspalvelupäällikkö VTR Infotilaisuus 14.5.

Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoitus haku. Minna Mäkiniemi Tutkimuspalvelupäällikkö VTR Infotilaisuus 14.5. Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoitus - 2015 haku Minna Mäkiniemi Tutkimuspalvelupäällikkö VTR Infotilaisuus 14.5.2014 Paljonko jaetaan? Valtion rahoitus terveyden tutkimukseen n. 31

Lisätiedot

Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen

Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen Valtakunnalliset rekisterit hoito- ja terveystieteellisessä tutkimuksessa 8.12.2010 Katriina Laaksonen Esityksen sisältö ja lähteet Esitys Johdantoa aiheeseen Sairaanhoitajaliitosta lyhyesti, miksi olemme

Lisätiedot

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI

Tutkimusstrategia. Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI Tutkimusstrategia Parasta terveyspalvelua tutkijoiden tuella POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI ESIPUHE Teemme Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkimusta hyvässä, myönteisessä ilmapiirissä. Tutkimustoiminnan

Lisätiedot

Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoituksen hakeminen vuodelle 2015 Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS:n) erityisvastuualueella

Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoituksen hakeminen vuodelle 2015 Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS:n) erityisvastuualueella VTR-hakuohjeet 2015 1 (6) Hakuaika päättyy: tutkimusryhmille 30.5.2014 klo 15.45 organisaatioille 22.8.2014 klo 15.45 Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen valtion rahoituksen hakeminen vuodelle 2015

Lisätiedot

Kanta-Hämeen alueellinen hoitotyön kehittämis- ja toimenpideohjelma

Kanta-Hämeen alueellinen hoitotyön kehittämis- ja toimenpideohjelma Kanta-Hämeen alueellinen hoitotyön kehittämis- ja toimenpideohjelma 2011 2015 Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä Saatteeksi Kanta-Hämeen alueella käynnistettiin syksyllä 2005 yhteistyö hoitotyön

Lisätiedot

Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa

Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa Annukka Pukkila Terveyden edistämisen johtaminen sairaalassa - Työvälineitä hoitotyön johtajille Hankkeen tausta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallinnoiman Terveyttä ja hyvinvointia hoitotyön johtamisella

Lisätiedot

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja Kliinisen hoitotyön asiantuntija 28.102016 Esityksen sisältönä Potilasohjauksen näkökulmia Kehittämistyön lähtökohtia Potilasohjauksen nykykäytäntöjä ja menetelmiä

Lisätiedot

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa?

Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? Inhimillisesti vaikuttava hoitotyö kenen käsissä tulevaisuudessa? 4. - 5.11.2009 Oulun Yliopisto, Lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen auditorio (Aapistie 5 A) Toisen kerran järjestettävien Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Mitä sairauksien hoito maksaa pohjalaiskunnissa?

Mitä sairauksien hoito maksaa pohjalaiskunnissa? Mitä sairauksien hoito maksaa pohjalaiskunnissa? Mihin pohjalaismaakunnat ovat menossa? Pohjalaismaakunnat tilastojen ja tutkimusten valossa -seminaari 9.3.2012, Seinäjoki Hannu Puolijoki Professori, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014 Terveyttä ja hyvinvointia yhteistyöllä Itä-Suomessa Kevätkoulutuspäivät 20.-21.3.2014 KYS, Kuopio STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena Veikko Kujala, puheenjohtaja Suomen terveyttä edistävät sairaalat

Lisätiedot

Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa

Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa Yhteistyökeskuksen julkistamistilaisuus Hoitotyön Tutkimussäätiö Marjaana Pelkonen, hallituksen pj Sisällys Tausta Organisoituminen Miten

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 2018 sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.2015 Strategia Strategia (kreik. στρατός sotaväki ) tarkoittaa

Lisätiedot

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö

Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Lakisääteisen eettisen toimikunnan tehtävät alueellinen yhteistyö Tapani Keränen Itä-Suomen yliopisto; Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, tutkimusyksikkö ja eettinen toimikunta 21.3.2012 1 Alueelliset eettiset

Lisätiedot

HOITOTYÖTÄ POTILAAN PARHAAKSI

HOITOTYÖTÄ POTILAAN PARHAAKSI HOITOTYÖTÄ POTILAAN PARHAAKSI HUS:n hoitotyön ammatillinen toimintamalli noudattaa magneettisairaalaviitekehystä. 58 mm HUS:n hoitotyön ammatillinen toimintamalli on ensimmäinen kokonaisvaltainen kuvaus

Lisätiedot

Vaikuttava terveydenhuolto

Vaikuttava terveydenhuolto Yhteistyöllä näyttöä ja vaikuttavuutta terveydenhuoltoon 14.4.2011 Arja Holopainen, TtT, johtaja Suomen JBI yhteistyökeskus Hoitotyön Tutkimussäätiö Vaikuttava terveydenhuolto Potilaan hoidon päätösten

Lisätiedot

Kehittämistoiminnan organisointi

Kehittämistoiminnan organisointi Kehittämistoiminnan organisointi Tutkimus-, opetus- ja kehittämisteema työryhmän työskentelyä varten tehty esitys Elise Kosunen ja Kristiina Laiho 1 10.4.2017 Esityksen pohjana on Väli-Suomen kehittäjäryhmän

Lisätiedot

Potilaan parhaaksi! Näyttöön perustuvan ohjauksen vahvistaminen-osahankkeen loppuseminaari

Potilaan parhaaksi! Näyttöön perustuvan ohjauksen vahvistaminen-osahankkeen loppuseminaari Hallintoylihoitaja Pirjo Kejonen 17.5.2011 POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Potilaan parhaaksi! Näyttöön perustuvan ohjauksen vahvistaminen-osahankkeen loppuseminaari Potilaan ohjaus Potilaan ja omaisten

Lisätiedot

LABORATORIOKESKUKSEN OHJAUSTA JA JOHTAMISTA KOSKEVAT LAUSUNNOT VALMISTELUTOIMIKUNNALLE

LABORATORIOKESKUKSEN OHJAUSTA JA JOHTAMISTA KOSKEVAT LAUSUNNOT VALMISTELUTOIMIKUNNALLE LABORATORIOKESKUKSEN OHJAUSTA JA JOHTAMISTA KOSKEVAT LAUSUNNOT VALMISTELUTOIMIKUNNALLE ERVA- SAIRAANHOITOPIIRIEN HALLINTOYLIHOITAJIEN, YLIHOITAJIEN JA LABORATORIOIDEN OSASTONHOITAJIEN KANNANOTTO ALUSTAVAAN

Lisätiedot

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1 1 TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitajien koulutussäätiön tarkoituksena on tukea ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa kartuttamalla säätiön varoja ja käyttämällä

Lisätiedot

TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA Jorma Posio

TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA Jorma Posio TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA 1 Hankkeessa mukana 2 Kainuun maakunta-kuntayhtymä 132 482 euroa (kokonaiskustannukset 529 928 euroa) Keski-Pohjanaan sairaanhoitopiiri 137 952 euroa (kokonaiskustannukset

Lisätiedot

28.2.2012 klo 13.00-15.58. Yhtymähallinnon neuvotteluhuone G 340

28.2.2012 klo 13.00-15.58. Yhtymähallinnon neuvotteluhuone G 340 PÖYTÄKIRJA 1/2012 Kokousaika Kokouspaikka Osallistujat klo 13.00-15.58 Yhtymähallinnon neuvotteluhuone G 340 Varsinaiset jäsenet Johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka, puheenjohtaja, PPSHP Professori, ylilääkäri

Lisätiedot

TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA

TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA TERVEIN MIELIN POHJOIS- SUOMESSA 1 Hankkeessa mukana 2 Kainuun maakunta-kuntayhtymä 132 482 euroa (kokonaiskustannukset 529 928 euroa) Keski-Pohjanaan sairaanhoitopiiri 137 952 euroa (kokonaiskustannukset

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Jorma Posio

Jorma Posio Tervein mielin Pohjois- - Suomessa 2009-2011 Koko hanke Lapin osahanke Jorma Posio 26.11.2009 1 Hankkeessa mukana Kainuun maakunta-kuntayhtymä kuntayhtymä 132 482 euroa (kokonaiskustannukset 529 928 euroa)

Lisätiedot

Alueellisten terveys- ja hyvinvointiverkostojen kehittäminen

Alueellisten terveys- ja hyvinvointiverkostojen kehittäminen Alueellisten terveys- ja hyvinvointiverkostojen kehittäminen Minna Pohjola haasteet 1. Väestön terveystietojen käyttö toiminnan suunnittelussa, seurannassa ja arvioinnissa 2. Näyttöön perustuvien toimintatapojen

Lisätiedot

Raija Väisänen Itä-Suomen yliopisto Yhteiskuntatieteiden laitos

Raija Väisänen Itä-Suomen yliopisto Yhteiskuntatieteiden laitos Raija Väisänen Itä-Suomen yliopisto Yhteiskuntatieteiden laitos YHTEISKUNNALLINEN TEHTÄVÄ KOULUTUS TUTKIMUS "Yhteiskuntatieteiden laitoksen toiminta-ajatus kiinnittyy tiedeyliopistoperinteeseen, jossa

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 %

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,2 % KOLARI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 840 23,2 % 4 168 4 247 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 901 (23%) 1 312 (32%) kasvu 411 hlöä 75

Lisätiedot

Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet

Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet Raportteja 7 Yhtenäinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamalli KYS-erva-alueen sairaanhoitopiirien terveyden edistämisen rakenteet Ulla Ojuva Mervi Lehmusaho Timo Renfors Ulla Ojuva ulla.ojuva@isshp.fi

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (2617 hlöä) KEMIJÄRVI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 7 892 31,9 % (2617 hlöä) 6 517 6 068 Ikääntynden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 2 544 (32%) 2 901 (45%) kasvu

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri 2 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö,

Lisätiedot

VeTe päätösseminaari VeTeen piirretty viiva 6.9.2011 Tampere-talolla

VeTe päätösseminaari VeTeen piirretty viiva 6.9.2011 Tampere-talolla VeTe päätösseminaari VeTeen piirretty viiva 6.9.2011 Tampere-talolla 9.30 9.45 9.45 10.00 10.00 10.30 10.30 11.00 11.00 11.30 11.30 13.00 13.00 14.00 14.30 16.00 16.15 16.45 Päivän avaus Merja Miettinen,

Lisätiedot

Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy

Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy Kajaani 10.9.2013 Leena Meriläinen, Kaste-ohjelma Ohjelmapäällikkö Me kaikki olemme vastuussa toisistamme, heikoimmistakin, jotta jokainen huomenna näkisi

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Suunnitelmia terveyden edistämisen osaamisen kehittämiseen PPSHP:ssa

Suunnitelmia terveyden edistämisen osaamisen kehittämiseen PPSHP:ssa Suunnitelmia terveyden edistämisen osaamisen kehittämiseen PPSHP:ssa Leea Järvi Terveyden edistämisen koordinaattori Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, PTH-yksikkö Ammattihenkilökunnan tiedot ja Osaamisvajeet?

Lisätiedot

Pohjois-Savon väestörakenne v. 2013 sekä ennuste v. 2020 ja v. 2030

Pohjois-Savon väestörakenne v. 2013 sekä ennuste v. 2020 ja v. 2030 POHJOIS-SAVON SOTE-PALVELUIDEN TUOTTAMINEN Pohjois-Savon väestörakenne v. 2013 sekä ennuste v. 2020 ja v. 2030 Lähde: Tilastokeskus, ennuste vuodelta 2012 21.1.2015 Väestö yhteensä sekä 75 vuotta täyttäneet

Lisätiedot

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 1 TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitajien koulutussäätiön tarkoituksena on tukea ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa kartuttamalla säätiön varoja ja käyttämällä

Lisätiedot

SISÄLTÖ. I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina

SISÄLTÖ. I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina SISÄLTÖ kirjoittajat 11 johdanto 17 I TERVEYSALAN KOULUTUKSEN PERUSTEET 21 1 koulutusjärjestelmän kehitys vuosina 1900 2015 23 Koulutuksen alkuvaiheet 1900 1960-luvuilla Carola Wärnå-Furu 23 Koulutuksen

Lisätiedot

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET TOIMINTASUUNNITELMA 2019 1 1 TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitajien koulutussäätiön tarkoituksena on tukea ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa kartuttamalla säätiön varoja ja käyttämällä

Lisätiedot

Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen (TYKS-erva) hoitotieteellinen tutkimusohjelma vuosille 2011 2015

Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen (TYKS-erva) hoitotieteellinen tutkimusohjelma vuosille 2011 2015 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen (TYKS-erva) hoitotieteellinen tutkimusohjelma vuosille 2011 2015 1 Tiivistelmä

Lisätiedot

Sairaanhoitajan ammatilliset kompetenssit. Osaamisen kuvaus

Sairaanhoitajan ammatilliset kompetenssit. Osaamisen kuvaus Sairaanhoitajan ammatilliset kompetenssit Osaamisen kuvaus Asiakaslähtöisyys - osaa kohdata asiakkaan/perheen/yhteisön jäsenen oman elämänsä asiantuntijana - saa hyödyntää asiakkaan kokemuksellista tietoa

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Opiskelijoiden kokemuksia moniammatillisesta terveysalan simulaatio-opetuksesta Kuopiossa

Opiskelijoiden kokemuksia moniammatillisesta terveysalan simulaatio-opetuksesta Kuopiossa Opiskelijoiden kokemuksia moniammatillisesta terveysalan simulaatio-opetuksesta Kuopiossa Terhi Saaranen, dosentti, yliopistonlehtori, TtT, Itä-Suomen yliopisto, hoitotieteen laitos Kirsimarja Metsävainio,

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN OHJAUSINTERVENTIO YLIPAINOISTEN NUORTEN SITOUTUMISESSA TERVEELLISIIN ELINTAPOIHIN

SOSIAALISEN MEDIAN OHJAUSINTERVENTIO YLIPAINOISTEN NUORTEN SITOUTUMISESSA TERVEELLISIIN ELINTAPOIHIN SOSIAALISEN MEDIAN OHJAUSINTERVENTIO YLIPAINOISTEN NUORTEN SITOUTUMISESSA TERVEELLISIIN ELINTAPOIHIN Tari Koskela, Maria Kääriäinen, Jouni Markkula ja Kristiina Simojoki Tutkimuksen tausta Nuorten ylipainoisuus

Lisätiedot

NORTHERN OSTROBOTHNIA HOSPITAL DISTRICT. Tutkimus-EVO. Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri Info

NORTHERN OSTROBOTHNIA HOSPITAL DISTRICT. Tutkimus-EVO. Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri Info NORTHERN OSTROBOTHNIA HOSPITAL DISTRICT Tutkimus-EVO Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri Info 10.9.2012 Esityksen sisältö Kuka päättää? Paljonko jaetaan? Kuka voi hakea? Mihin rahoitusta voi käyttää? Miten

Lisätiedot

Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N PPSHP:n hallituksen puheenjohtaja Kyösti Juujärvi PPSHP:n johtaja Hannu Leskinen

Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N PPSHP:n hallituksen puheenjohtaja Kyösti Juujärvi PPSHP:n johtaja Hannu Leskinen KOKOUSKUTSU 1/2013 Kokousaika Kokouspaikka Kokouksen osanottajat 15.1.2013 klo 13.00 Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N1 106 Varsinaiset jäsenet Johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka, puheenjohtaja, PPSHP

Lisätiedot

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti

Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari Vuokatti Hyvinvointityö kuntien vahvuudeksi -seminaari 28.9.2017 Vuokatti Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen maakunnan ja kunnan yhteisenä tehtävänä Saara Pikkarainen, erikoissuunnittelija, TtM Kainuun sote

Lisätiedot

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET

LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET LÄHIHOITAJAN EETTISET OHJEET Tehtävän nimi (Raportti, Essee ) 31.5.2005 Oulun seudun ammattiopisto Kontinkankaan yksikkö Lähihoitajakoulutus STAP 39 T Tiina Opiskelija (opiskelijan nimi) Opettaja Onerva

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö 1 LUONNOS 23.4.2013 HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa tapahtuvat

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

Terveyden edistämisen mahdollisuudet sote-palveluntuottajan näkökulmasta

Terveyden edistämisen mahdollisuudet sote-palveluntuottajan näkökulmasta Terveyden edistämisen mahdollisuudet sote-palveluntuottajan näkökulmasta Terveyttä edistävä yhteistyö tulevassa sotessa seminaari 19.3.2015 Toimitusjohtaja Aki Lindén 1 Terveyden edistäminen tarkoittaa

Lisätiedot

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET

1 TOIMINTA-AJATUS 2 STRATEGISET LINJAUKSET TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1 1 TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitajien koulutussäätiön tarkoituksena on tukea ja edistää hoitotyön koulutusta ja ammatillista toimintaa kartuttamalla säätiön varoja ja käyttämällä

Lisätiedot

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva Palvelujen järjestämissopimus OYS erva järjestämissopimus Valtuustot käsittelevät marras-joulukuussa 2013 Voimassa vuoden 2016 loppuun saakka Päivitetään tarvittaessa, vastuu johtajaylilääkäreillä Luottamushenkilöitä

Lisätiedot

Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs

Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs Potilasinfokeskus T-sairaala 1 krs Päivi Ali-Raatikainen 15.11.2006 VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Mikä on Tietolähde? Potilasohjauskeskus, jossa on VSSHP:n hoitokäytäntöjen

Lisätiedot

Terveyden edistämisen. TULE parlamentti

Terveyden edistämisen. TULE parlamentti Terveyden edistämisen politiikkaohjelma l TULE parlamentti 4.12.2008 Miksi tarvitaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä? Terveys on arvo sinänsä Työllisyysaste on saatava nousuun terveyttä, työ- ja

Lisätiedot

KLIINISET HOITOTYÖN OPETTAJAT VARSINAIS - SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ

KLIINISET HOITOTYÖN OPETTAJAT VARSINAIS - SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KLIINISET HOITOTYÖN OPETTAJAT VARSINAIS - SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ ELLILÄ HEIKKI, ELORANTA SINI, FRANCK TEIJA, LAKANMAA RIITTA-LIISA, MYLLYMÄKI ANNUKKA, MÖRT SUSANNA, NUMMELIN MERJA JA WALTA LEENA TERVEYDENHUOLLON

Lisätiedot

Länsirannikon yhteiset näyttöön perustuvat kliiniset käytännöt: Tutkimusta ja toimintaa

Länsirannikon yhteiset näyttöön perustuvat kliiniset käytännöt: Tutkimusta ja toimintaa Länsirannikon yhteiset näyttöön perustuvat kliiniset käytännöt: Tutkimusta ja toimintaa Helena Leino-Kilpi, ESH, THT Professori, Turun yliopisto Sivutoiminen ylihoitaja, VSSHP Turun yliopistollisen keskussairaalan

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos, PSSHP:n Koulutuspalvelut ja VeTe hanke

Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos, PSSHP:n Koulutuspalvelut ja VeTe hanke 1(5) Kohti parasta mahdollista ja vaikuttavaa toiminnan johtamista! Aika torstaina 16.9.2010 klo 8.40-16.00 Järjestäjä Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos, PSSHP:n Koulutuspalvelut ja VeTe Puheenjohtaja:

Lisätiedot

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja

Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Ehkäisevän työn merkitys Kainuussa 9.11.2015 Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Kainuun tunnuslukuja Sosioekonomiset erot terveydessä ja sen taustatekijöissä ovat Kainuussa

Lisätiedot

Tutkimus ja opetus sotessa

Tutkimus ja opetus sotessa Tutkimus ja opetus sotessa Palvelualuejohtaja, tutkimusjohtaja Esko Vanninen 12.5.2017 1 Tutkimus ja opetus on keskeinen osa KYSin toimintaa Perustuu terveydenhuoltolakiin ja valtion suoraan rahoitukseen

Lisätiedot

VeTe. Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto. Kaatumisten ehkäisy: suosituksesta toimintamalliksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

VeTe. Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto. Kaatumisten ehkäisy: suosituksesta toimintamalliksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Kaatumisten ehkäisy: suosituksesta toimintamalliksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Potilasturvallisuuden tutkimuspäivät 26. - 27.1.2011,

Lisätiedot

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin?

Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Viranomaisen näkökulma: Järkevän lääkehoidon hyvät käytännöt valtakunnalliseksi toiminnaksi. Miten tästä yhdessä eteenpäin? Antti Mäntylä, kehittämispäällikkö 19.3.2015 Järkevän lääkehoidon toteutumisen

Lisätiedot

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5.

HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO. 1. Johdanto. 2. Tavoitteet. 3. Kehittämiskohteet. 4. Organisaatio. 5. Toimitusjohtaja SUUNNITELMA 08.03.2012 HYVINVOINTI VAIKUTTAVUUS TUOTTAVUUSOHJELMA (LUONNOS) SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Tavoitteet 3. Kehittämiskohteet 4. Organisaatio 5. Toteutus 6. Aikataulu 7. Rahoitus

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimus 2008-2011

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimus 2008-2011 POHJOIS-POHJANMAAN HYVINVOINTISOPIMUS 2008-2011 Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimus 2008-2011 Pidämme huolta itsestämme, toisistamme ja ympäristöstämme ja tavoitteena on, että vuonna 2017 Olemme edelläkävijöitä

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

Hoitotyön näkökulma. Merja Miettinen hallintoylihoitaja

Hoitotyön näkökulma. Merja Miettinen hallintoylihoitaja Hoitotyön näkökulma Merja Miettinen hallintoylihoitaja Hoitotyön palveluyksikön toiminta käynnistyi 1.1.2015 Kliinisten hoitopalvelujen alueella TAVOITTEET: Hoitohenkilöstön työn tuottavuuden lisääminen

Lisätiedot

KOHTI SOSIAALISESTI KESTÄVÄÄ HYVINVOINTIA Näkökulmia Pohjanmaalta. Pirkko Vartiainen & Maritta Vuorenmaa

KOHTI SOSIAALISESTI KESTÄVÄÄ HYVINVOINTIA Näkökulmia Pohjanmaalta. Pirkko Vartiainen & Maritta Vuorenmaa KOHTI SOSIAALISESTI KESTÄVÄÄ HYVINVOINTIA Näkökulmia Pohjanmaalta Pirkko Vartiainen & Maritta Vuorenmaa SOSIAALI- JA TERVEYS- HALLINTOTIEDE Yhdistää opetuksessa (kaikilla tasoilla) molemmat hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa?

Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa? Kehittämistoiminnan rakenteet muutoksessa? Varhiksen alueellinen kehittäjäverkosto Poske 22.4.2008 Arja Honkakoski Esityksen sisältö 1 Miten kehittämistoiminnan rakenteet ja sisältö ovat muotoutuneet 2000

Lisätiedot

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut

Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikäihmisten varhainen tuki ja palvelut Ikääntyvien varhainen tuki Vanhuspalvelulaki: Hyvinvointia edistävät palvelut Ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista

Lisätiedot

STM:n arviointiryhmän linjauksia tutkimuksen arvioinnista. Seppo Nikkari, varajohtaja Lääketieteen yksikkö, TaY

STM:n arviointiryhmän linjauksia tutkimuksen arvioinnista. Seppo Nikkari, varajohtaja Lääketieteen yksikkö, TaY STM:n arviointiryhmän linjauksia tutkimuksen arvioinnista Seppo Nikkari, varajohtaja Lääketieteen yksikkö, TaY Valtakunnallinen terveyden tutkimuksen arviointiryhmä aloitti työnsä Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen

LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen LÄÄKÄRI HOITAJA - TYÖPARITYÖSKENTELYSTÄKÖ RATKAISU? Kehittämispäällikkö Eija Peltonen Eija Peltonen 1 Vastaanoton menetystekijät 6. Maaliskuuta 2006 Hyvät vuorovaikutustaidot Ammattitaito Väestövastuu

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 81/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hoitoketju/palveluverkkotyö Pirkanmaalla Hoitoketjuja on tehty Pirkanmaalla vuodesta 2005 alkaen. Terveysportissa

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS Anne Mohn, Tiina Tarr, VSSHP, TYKS Leena Salminen, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos, Minna Syrjäläinen-Lindberg, Yrkeshögskolan Novia Teija Franck, Turun AMK Terveydenhuollon

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus code name 1 2 3 sum YAKJA16XPROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 45 YAKJA16XYKJ05-1000 Toimintaympäristön muutoksiin varautuminen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet

Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Hyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet Terveyden edistämisen kuntakokous Enontekiö 1.3.2010 Ohjaajalääkäri Terveyden edistämisen suunnittelija Terveyden edistämisen suunnittelija Aimo Korpilähde Tuula

Lisätiedot

SAIRAAN HYVÄLLE MAAKUNNALLE

SAIRAAN HYVÄLLE MAAKUNNALLE SAIRAAN HYVÄLLE MAAKUNNALLE SOTE-SOPAN ALKUPALOJA JA KUNNON JÄLKKÄRIT MAAKUNNAN HYVINVOINTIOHJELMA LEIKKUULAUDALLA Suvi Helanen suunnittelija PPSHP Tellus Innovation Arena 14.04.2016, Oulun yliopisto Kansansairauksien

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Katsaus Sote-järjestämislakiluonnoksesta ( ) viittaukset opetukseen ja tutkimukseen klo

Katsaus Sote-järjestämislakiluonnoksesta ( ) viittaukset opetukseen ja tutkimukseen klo Katsaus Sote-järjestämislakiluonnoksesta (22.12.2016) viittaukset opetukseen ja tutkimukseen 25.1.2017 klo 10.00-27.1.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi 2 luku 10 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisöalue Maakuntien

Lisätiedot

HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009

HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009 HYVÄ ALUEFOORUM 29.10.2009 KASTE-OHJELMA Margit Päätalo Kaste-suunnittelija, Pohjois-Suomi puh. 044-703 4093 margit.paatalo@ouka.fi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste) 2008-2011

Lisätiedot

klo Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N1 106

klo Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N1 106 PÖYTÄKIRJA 1/2013 Kokousaika Kokouspaikka Osallistujat klo 13.00 14.30 Ihotautien hallinnon neuvotteluhuone N1 106 Varsinaiset jäsenet Johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka, puheenjohtaja, PPSHP Professori,

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN STRATEGIA Jonot pois Enemmän ihmisille

KUNTAYHTYMÄN STRATEGIA Jonot pois Enemmän ihmisille KUNTAYHTYMÄN STRATEGIA 2017-2019 Jonot pois Enemmän ihmisille Kuntayhtymähallitus 29.11.2016 Kuntayhtymävaltuusto 16.12.2016 2 (5) Sisällysluettelo 1. LUKIJALLE... 3 2. SOSTERIN STRATEGIA... 4 2.1 MISSIO...

Lisätiedot

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut - Kohti näyttöön perustuvaa toimintaa Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen julkistamistilaisuus, Helsinki 23.9.2010 Peruspalveluministeri Paula Risikko

Lisätiedot

Verkostokokous Lahti 23.9.2010 Lääkintöneuvos Timo Keistinen

Verkostokokous Lahti 23.9.2010 Lääkintöneuvos Timo Keistinen Potilasturvallisuuden lainsäädäntö Verkostokokous Lahti 23.9.2010 Lääkintöneuvos Timo Keistinen VISIO - tavoitetila vuoteen 2013 mennessä Potilasturvallisuus on ankkuroitu toiminnan rakenteisiin ja toimintatapoihin:

Lisätiedot

TIETOJA KYS-ERVA-ALUEEN SAIRAANHOITOPIIREISTÄ KUVIOINA

TIETOJA KYS-ERVA-ALUEEN SAIRAANHOITOPIIREISTÄ KUVIOINA Keski-Suomen sairaanhoitopiiri TIETOJA KYS-ERVA-ALUEEN SAIRAANHOITOPIIREISTÄ KUVIOINA - Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset asukasta kohti sairaanhoitopiireittäin - Väestön ikärakenne

Lisätiedot

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012

Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Erva, mitä sen tulisi olla ja mitä se voisi olla? Jouko Isolauri 27.9.2012 Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusrakenne Keski-Suomessa 2 Lähteet: 1) Tilastokeskus, THL, Kuntien sosiaali- ja terveystoimen

Lisätiedot

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke

Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa. Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Opetus, tutkimus ja kehittämistoiminta sosiaalihuollossa Marja Heikkilä Hankepäällikkö Keski-Suomen SOTE 2020 hanke Olemmeko jälleen kerran lähtöruudussa? Uusi sosiaalihuoltolakiesitys ei puhu opetuksesta,

Lisätiedot

Hoitohenkilöstön alueellinen kehitysnäkymä -Työvoiman riittävyys OYS-ERVA -

Hoitohenkilöstön alueellinen kehitysnäkymä -Työvoiman riittävyys OYS-ERVA - Hoitohenkilöstön alueellinen kehitysnäkymä -Työvoiman riittävyys OYS-ERVA - Pirjo Kejonen 17.8.2012 Havaintoja/ amk- aloituspaikat Bioanalyytikkojen (ka 33 aloituspaikkaa/ v), ensihoitajien (ka 25-30 aloituspaikkaa/

Lisätiedot