Yhteiskuntatieteiden

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteiskuntatieteiden"

Transkriptio

1 Nalsjarjestojen Keskusliitto - Kvinnoorganisationernas Centralforbund ry Jasenjarjestolen ehdotukset NJKL:n hallituksen puheeniohtaiaksi kaudelle Nimi Syntymavuosi Kotlpaikka Koulutus Am matt i Ehdottajajarjesto Berner Anne 1964 Espoo Kauppatieteiden maisteri Yrittaja, kansanedustaja / Suomen Keskustanaiset ry valtioneuvoston jasen Suomen Yrittajanaiset ry Biaudet Eva 1961 Helsinki Oikeustieteen op in toja, Helsingin yliopisto Kansanedustaja Marttaliitto ry Finlands svenska Marthaforbund r.f. Vikman Sofia 1983 Tampere Yhteiskuntatieteiden maisteri Kansanedustaja Kokoomuksen Naisten Liitto ry

2 Puheenjohtajaehdokas Nimi: Anne Berner Syntymavuosi: 1964 Koulutus: Kauppatieteiden maisteri Ammatti: Yrittaja, kansaedustaja /valtioneuvoston jasen Kielitaito: Ruotsi, suomi, englanti, ranska, saksa Kotipaikka: Espoo Ehdottajajarjestot: Suomen Keskustanaiset ry, Suomen Yrittajanaiset ry 1, Ehdottajajarjeston perustelut ehdokkaan sopivuudesta ja vahvuuksista Naisjarjestojen Keskusliiton hallituksen puheenjohtajaksi Suomen Keskustanaiset ry:n perustelut: Ministeri Anne Berner on toiminut yrittajana ja useissa vaativissa luottamustehtavissa jo lahes 30 vuoden ajan. Hanella on tahto vaikuttaa yhteiskuntaan ja kyky aikaansaada muutoksia. Ministeri Anne Bernerilla on monista Naisjarjestojen Keskusliitolle tarkeista asioista mybs vahva henkilokohtainen kokemus, kuten (nais)yrittajyyden edistaminen, naisten osallistuminen paatoksentekoon, tydn ja perheen yhteensovittaminen. Naisjarjestojen ajamat tavoitteet tarvitsevat vahvan puolestapuhujan, kenen aanta kuunnellaan. Suomen Keskustanaiset katsovat, etta Naisjarjestojen Keskusliitto saisi Anne Bernerista ennakkoluulottoman, laaja-alaisen ja erittain toimivat verkostot omaavan puheenjohtajan, jonka avulla jarjestd pystyy edelleen kehittamaan vaikuttavuuttaan yhteiskunnallisessa keskustelussa ja paatbksenteossa. Lisaksi Naisjarjestojen Keskusliitto saisi Anne Bernerista rohkean, tehokkaan ja puheenjohtajan tehtavaan sitoutuneen puheenjohtajan. Suomen Yrittajanaiset ry:n perustelut: Ministeri Anne Bernerilla on erittain pitka, lahes 30 vuoden kokemus yrittamisesta. Han tuntee siten yrittamisen toimintaympariston muutokset konkreettisesti ja omakohtaisesti. Bernerin yritys on menestynyt ja han vienyt siina lapi lukuisia uudistuksia. Berner edistaa yrittamista monissa verkostoissa ja kannustaa yrittajia kasvuun. Tata peilaa osuvasti se, etta han on toiminut kasvuyritysten rahoittajana. Naemme Anne Bernerin laaja-alaisesti naisten tasa-arvoa edistavana, rakentavavana, tehokkaana ja erittain sitoutuneena puheenjohtaja. Anne Bernerin vahvuuksia ovat hanen tietotaitonsa, kielitaitonsa ja henkilokohtaisetvuorovaikutustaitonsa.

3 2. Ehdokkaan toiminta ja luottamustoimet Naisjarjestojen Keskusliitossa ja/tai sen jasenjarjestoissa. Suomen Keskustanaiset: Anne Berner on tullut mukaan politiikkaan vasta kuluvan vuoden alussa, joten hanella ei ole vie la ehtinyt olla luottamustoimia Keskustanaisissa. Keskustanaisten tehtava on mm. yhdistaa keskustalaisia naisia ja kannustaa heita yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja aloitteellisuuteen. Keskustanaiset katsovat, etta Anne Berner on ehdokas, joka on oman toimintansa, kokemuksensa ja arvojensa kautta osoittanut sopivuutensa puheenjohtajan tehtavaan, seka edustamaan Keskustanaisia. Suomen Yrittajanaiset: Anne Berner on tullut mukaan naisjarjestotoimintaan kuluneen vuoden aikana ja hanella ei tietomme mukaan ole viela luottamustehtavia Naisjarjestojen Keskusliiton ja jasenjasenjarjestojen piirissa. 3. Ehdokkaan omat vastaukset Mika on mielesta'si sukupuolten vslisen tasa-arvon keskeisin haaste yhteiskunnassamme? On lahes mahdotonta nimeta vain yhta keskeisinta haastetta, silla useat tasa-arvokysymykset ovat niin vahvasti yhteydessa toisiinsa. Tyoelama on vahvasti jakautunut miesten ja naisten ammatteihin. Hoivavastuun epatasainen jakautuminen vaikuttaa naisten palkkakehitykseen ja elakkeisiin. Vain pieni osa pari- ja lahisuhdevakivallasta tulee ilmi, eivatka uhrit uskalla hakea apua, tai sita ei ole saatavilla. Kaikkia naita yhdistaa kuitenkin se, etta tarvitsemme paatoksentekijoiksi ihmisia, jotka haluavat edistaa tasa-arvoa ja ovat tietoisia sukupuolten valisista tasa-arvo-ongelmista ja sukupuolittuneista valtarakenteista. Suomalaiset naiset ovat korkeasti koulutettuja, mutta koulutustasosta huolimatta naisia on edelleen Mian vahan paatoksentekijoina, niin politiikassa, yksityisella sektorilla, kansainvalisissa tehtavissa kuin kolmannen sektorin johdossa. Naisten maaran lisaantyminen paatoksentekijoina toisi luontevasti sukupuolinakokulmaa paatoksentekoon. Tama ei kuitenkaan yksin riita, tasa-arvon esilla pitaminen ei voi jaada vain naisten vastuulle. Tasaarvokysymykset ja sukupuolinakokulmat tulisi olla vahvemmin kaikkien paattajien agendalla. Miten hallituksen puheenjohtajana edistsisit Naisjarjestojen Keskusliiton arvoja, jotka ovat Sukupuolten vslinen tasa-arvo * Avoimuus ja yhdenvertaisuus * Poliittisestija uskonnollisesti sitoutumaton * Moniaanisesti yhteistyossa toimiva * Rohkeasti kantaa ottava Naisjarjestojen Keskusliiton kannanotot ja kaikki toiminta taytyy olla linjassa sen arvojen kanssa. Lisaksi jasenjarjestojen kuuleminen ja huomioiminen on ensiarvoisen tarkeaa, koska hallituksessa eivat ole kaikki jasenjarjestot edustettuina. Omalta osaltani haluan toimia kannustajana ja innoittajana naisille. Haluan mahdollistaa naisille heidan tavoitteiden toteutumisen. Olen halunnut toimia taman suhteen myos konkreettisesti; olen toiminut mentorina useammalle nuorelle naiselle yrittajyyden alkuvaiheessa.

4 Mahdollisuutesi hallituksen puheenjohtajana edistaa Naisjarjestojen Keskusliiton roolia ja nakyvyytta yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa? (esim. omat vaikutuskanavat, verkostot, tavoitettavuus) Voin kaikissa nykyisissa tehtavissani edistaa naisten asiaa ja kayttaa puheenvuoroja. Minulla on laajat verkostot ja monipuoliset vaikutuskanavat, joiden kautta nostaa naisille tarkeita teemoja keskusteluun. Nimea kaksi keskeista sukupuolten valiseen tasa-arvoon vaikuttavaa muutospainetta ja kerro miten Naisjarjestdjen Keskusliiton tulisi vastata niihin. Julkisuudessa keskustellaan entista enemma'n siita, etta myos miehet kokevat epatasa-arvoa. Tarvetta naisjarjestojen olemassaololle kyseenalaistetaan. Siksi pitaisi puhua enemma'n siita, etta toimet, jotka edistavat tasa-arvoa, edistavat samalla myos miesten asemaa. Myos miehet karsivat esim. sukupuolittuneista rakenteista ja sukupuoleen perustuvista rooli-odotuksista. Tasa-arvoinen yhteiskunta on kaikkien etu. Naisjarjestojen Keskusliitto voisi omalta osaltaan avata viela lisaa ja tuoda nakyvaksi, mita naisliike on saanut aikaan historiansa aikana ja miten se on vaikuttanut niin miehiin kuin naisiinkin. Millaista yhteistyota NJKL:n ja sen jasenjarjestojen valilla tulisi olla? Miten puheenjohtajana voisit edistaa sita? Yhteistyon tulee perustua siihen, millaisesta yhteistyosta jasenjarjestot ovat kiinnostuneita. Yhteistyon edistamiseen jasenjarjestojen kanssa tarvitaan suunnitelmallista tyota koko hallituksen ja toimiston kesken. Toki hallituksen ja puheenjohtajan ulostulot vaikuttavat siihen, kuinka "omakseen" jasenjarjestot NJKLn tuntevat. Jarjeston johtamisessa on aina kyse siita, etta kaikki osapuolet haluavat kulkea samansuuntaisesti - sita tahtoa voin edistaa omalla toiminnallani ja yhteisten arvojen kautta.

5 Naisjarjestbjen Keskuslriton PUHEENJOHTAJAN vaali syyskokouksessa 2015 kaudelle Puheenjohtajaehdokas Nimi: Eva Biaudet Syntymavuosi: 1961 Koulutus: Oikeustieteen opintoja, Hgin yliopisto Ammatti: Kansaedustaja Kielitaito: Ruotsi, suomi, englanti, ranska, saksa Katipaikka: Helsinki Ehdottajajarjestot: Finlands svenska Marthaforbund r.f. ja Marttaliitto ry 1. Ehdottajajarjeston perustelut ehdokkaan sopivuudesta ja vahvuuksista Naisjarjestojen Keskusliiton hallituksen puheenjohtajaksi Finlands svenska Marthafb'rbund r.f.:n perustelut Eva Biaudet on koko pitkan uransa aikana puolustanut ilimisoikeuksia. Han ollut kansanedustaja vuosina ja uudestaan vuodesta 2015 alkaen. Eva on lisaksi toiminut vuosina ja peruspalveluministerina. Eva siirtyi eduskuntatybsta ETYJ:n erityisedustajaksi ihmiskauppaa vastaan. Evan tyb ihmiskaupan estamiseksi on saavuttanut suurta kansainvalista arvostusta. Ranskan presidentin mybntanyt Evalle Chevalier de legion d'honneur arvostuksen merkkina ja mybs Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton palkitsi Evan vuonna 2011 ihmiskaupan vastaisesta tybsta. Eva on voimakkaasti puolustanut naisia ja vaatinut niille kuuluvaa oikeutta. Han on tehnyt tyota seksin oston kieltamiseksi ja vihapuheen rajoittamisen puolesta. Evan omia sanoja lainaten naisen tulee olla rohkea ja uskaltaa puolustaa sita mihin uskoo, jotta maailmasta tulisi parempi meille kaikille. Me uskomme etta Eva Biaudet'sta tulisi erinomainen puheenjohtaja, han on sen todistanut aikaisemmilla toimillaan ja hanen arvomaailmansa vastaa taydellisesti mita voidaan vaatia Naisjarjestbn keskusliiton hallituksen puheenjohtajalta. Marttaliitto ry:n perustelut: Kansanedustaja Eva Biaudet edistaisi parhaiten osaamisellaan ja laaja-alaisilla verkostoillaan seka vahvalla kielitaidollaan sukupuolten valista tasa-arvoa, naisten asemaa seka tyttbjen ja naisten ihmisoikeuksia. Ehdokas on sitoutunut tehtavaan, josta hanella on mybs osoittaa seka kansallisia etta kansainvalisia tuloksia. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, laaja sidosryhmatuntemus Biaudet omaa vahvat yhteiskunnalliset verkostot yli puoluerajojen ja hyvan sidosryhmatuntemuksen. Hanella on laajaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta jarjestbsektorin, politiikan, ministeribiden ja edunvalvontatoimijoiden, median, saatibiden ja julkisen sektorin osalta, jota tehtavan menestyksellinen hoitaminen edellyttaa. Ehdokkaalla on vankka yhteiskunnallisen paatdksentekojarjestelman tuntemus ja hyva kokemus yhteiskunnallisten muutosten lapiviennista. Biaudet'n tybta arvostetaan laajasti. Biaudet on puolustanut ihmisoikeuksia ja han on toiminut kansanedustajana vuosina ja vuodesta 2015 alkaen. Vuosina ja Biaudet on ollut tasa-arvo-ja peruspalveluministerina. Biaudet siirtyi eduskuntatybsta ETYJ:n erityisedustajaksi ihmiskauppaa vastaan. Biaudet'n tyb ihmiskaupan estamiseksi on saavuttanut kansainvalista arvostusta.

6 Tasa-arvon edistamisen ja kansainvilisen toiminnan osaaminen Ehdokkaalla on nayttoa siita, etta han omaa tahtoa, taitoa ja rohkeutta tehda naisten asemaa, sukupuolten valista tasa-arvoa ja tyttojen ja naisten ihmisoikeuksia edistavaa tyota Naisjarjestojen Keskusliiton arvojen mukaisesti laaja-alaisen tyokokemuksensa ansiosta. Biaudet tuntee kansanedustajana ja ex-ministerina tasa-arvotyon ja tasa-arvoon liittyvan lainsaadannon seka niiden ajankohtaiset haasteet ja muutostarpeet. Vuosina han toimi yhdenvertaisuusvaltuutettuna. Ehdokkaalla on osaamista ja kokemusta kansainvalisten verkostojen kanssa tehtavasta tyosta mm. ETYJ:ssa, vahemmistovaltuutettuna ja ihmisoikeuksien edistajana. Han tuntee Euroopan unionin ja YK:n paatbksenteko-mekanismit. Jarjestotoiminnan tuntemus ja kokemus Ehdokkaalla on kokemusta jarjestojen verkostojohtamisesta, vaikuttamisesta, varainhankinnasta, viestinnasta; han omaa hyvat esiintymisvalmiudet ja kielitaidon. Henkilokohtaiset osaamisalueet ja kompetenssit Han on rakentava, joustava, rationaalinen ja innovoiva seka kehittamishenkinen yhteistyontekija, joka arvostaa erilaisia nakemyksia ja osaa sovittaa niita yhteen. Eva Biaudet on palkittu Suomessa seka kansainvalisesti ansioistaan mm. ihmiskauppaa vastaan tehdysta tyosta. Ehdokkaan erityisosaaminen liittyy sukupuolten valisen tasa-arvon, ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden, moniarvoisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen vahvistamiseen. 2. Ehdokkaan toiminta ja luottamustoimet Naisjarjestojen Keskusliitossa ja/tai sen jasenjarjestdissa. Ehdokkaalla ei ole talla hetkella luottamustoimia Naisjarjestojen Keskusliiton ja/tai sen jasenjarjestoissa. Muissa luottamustoimissa on vahva edustus. 3. Ehdokkaan omat vastaukset Mika on mielesta'si sukupuolten valisen tasa-arvon keskeisin haaste yhteiskunnassamme? Tydn ja perhe-elaman yhteensovittaminen on naisille edelleen huomattavasti suurempi haaste kuin miehille. Epatasaisesti jakautunut perhevapaiden kaytto vaikeuttaa tyoelaman lasikaton puhkaisemista. Kannatan mallia tai mallia vanhempainvapaiden jakamisessa seka kannatan kiintioiden kayttoonottoa esim. porssiyhtioiden hallituksissa. Olen vakuuttunut siita, etta nain toimimalla lopputulos vaikuttaa kaikkiin osapuoliin positiivisesti. Sukupuolisilmalasien kayttoonotto tekee nakyvaksi myos erityisesti miehiin kohdistuvia ongelmia. Tasa-arvon lisaaminen on omiaan ratkaisemaan myos naita epakohtia. Naisten osallistumista taloudelliseen pa'a'toksentekoon tulisi vahvistaa ja osallistumisen syrjivia esteita olisi tuotava nakyviin. Yhteiskunnallisia ratkaisuja tehtaessa ei ole jarkevaa eika oikeudenmukaista jattaa puolet kansalaisista ulkopuolelle. Naisiin kohdistuva vakivalta on vakava yhteiskunnallinen ongelma ja sen ehkaiseminen on ensiarvoisen tarkeaa. Istanbulin sopimuksen taytantoonpano on ihmisoikeuskysymys myos suomalaisille naisille.

7 Naisjarjestdjen Keskusliiton PUHEENJOHTAJAN vaali syyskokouksessa 2015 kaudelle Miten hallituksen puheenjohtajana edistaisit Naisjarjestdjen Keskusliiton arvoja, jotka ovat Sukupuolten valinen tasa-arvo * Avoimuusja yhdenvertaisuus * Poliittisestija uskonnollisesti sitoutumaton * Moniaa'ntsesti yhteisty&ssti tolmiva * Rohkeasti kantaa ottava Naisjarjestdjen Keskusliitolla ja naisjarjestoilla on keskeinen rooli tuoda esille sukupuolen vaikutuksia paatoksenteossa. Naisjarjestdjen Keskusliiton lisaarvo on siina, etta se voi kattojarjestdna nostaa esille eri naisjarjestdjen toimintaa tasa-arvon edistamiseksi monimuotoisesti ja erilaisista nakokulmista. Naiset eivat ole samanlaisia, mutt a heilla on paljon yhteista. Yhteistyon kautta voimme saada aanemme kuuluviin. Meilla on historiallista nayttda tasta mm. poliittisessa vaikuttamisessa. Puheenjohtajana toisin liitolle ja yhteisille tavoitteillemme mahdollisimman paljon nakyvyytta, kannustaisin kaikkia jasenia saamaan aanensa kuuluviin ja pyrkisin luomaan avoimen ja yhdenvertaisen keskustelukulttuurin seka hallituksen tyossa etta sen ulkopuolella. Koska poliittinen taustani on pieni puolue, iloitsen siita, etta suuri poliittisesti sitoutumaton naisjarjesto kuten Martat, molemmista kieliryhmista, on asettanut minut ehdolle puheenjohtajaksi. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, avoimuuden ja moninaisuuden periaatteet ovat meille keskeisia. Ymmarran myos yhteensovittamisen ja yhteistyon merkityksen tyollemme. Mahdollisuutesi hallituksen puheenjohtajana edistaa Naisjarjestdjen Keskusliiton roolia ja nakyvyytta yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa? Minulla on pitka kokemus median kanssa tyoskentelysta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Liiton mediastrategiaa olisi tarkea kehittaa. Jarjestelmallinen yhteys toimittajiin ja mediaan tuottaa jarjestoissa tulosta. Pidan ihmisten kanssa keskustelemisesta ja minulla on laajat yhteiskunnalliset verkostot, seka kansallisesti etta kansainvalisesti tyohistoriani ja kansalaisjarjestoosallistumiseni kautta. Nimea kaksi keskeista sukupuolten valiseen tasa-arvoon vaikuttavaa muutospaineua ja kerro miten Naisjarjestdjen Keskusliiton tulisi vastata niihin. Ensimmainen rakenteellisia vaaristymia korjaava toimenpide on lainsaadannollisesti perhevapaiden tasaisempi ja oikeudenmukaisempi jakaminen, esim tai mallin mukaisesti. Toinen on jarjestelmallinen sukupuolivaikutusten arviointi lainsaadantoa ja rakenteellisia uudistuksia valmisteltaessa. Millaista yhteistyota NJKLn ja sen jasenjarjestojen valilla tulisi olla? Miten puheenjohtajana voisit edistaa sita? Yhteiskunnallista keskustelua uudistusten ja ratkaisujen sukupuolivaikutuksista olisi lisattava. Tama nakyy seka ajankohtaisissa kysymyksissa kuin suurissa tulevaisuuteen liittyvissa asioissa kuten ilmastonmuutos tai siirtolaisuus Euroopassa. Tama edellyttaa jasenjarjestojen valisen keskustelun lisaamista. Vuonna 2017 naisten aanioikeus tayttaa 110 vuotta ja antaa tilaisuuden vahvistaa tasa-arvoon liittyvia kysymyksia myos julkisuudessa.

8 Puheenjohtajaehdokas Nimi: Sofia Vikman Syntymavuosi: 1983 Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri Ammatti: Kansanedustaja Kielitaito: Suomi, ruotsi, englanti, saksa Kotipaikka: Tampere Ehdottajajarjestot: Kokoomuksen Naisten Liitto ry 1. Ehdottajajarjeston perustelut ehdokkaan sopivuudesta ja vahvuuksista Naisjarjestojen Keskusliiton hallituksen puheenjohtajaksi Sofia Vikman tunnetaan maaratietoisena, asiakeskeisena ja ahkerana kansanedustaja na, kaupunginvaltuutettuna ja jarjestbtoimijana. Han on toiminut viimeiset nelja vuotta Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtajana, minka lisaksi han toimii tasa-arvokysymysten seka tyttbjen ja naisten oikeuksien puolesta Zonta Tampereessa, Tampereen seudun reservilaisnaisissa, Pirkanmaan Lottaperinne yhdtstyksessa ja valtion Tasa-arvoasranneuvottelukunnassa. Han on toiminut haasteellisissa puheenjohtajan tehtavissa niin yritys- kuin jarjestbmaailmassakin. Han toimii mm. hallituksen puheenjohtajana Sarkanniemi Oy:ssa ja on toiminut aiemmin puheenjohtajana Suomen YK-liitossa. Lokakuussa 2015 Vikman teki historiaa, kun han nousi ensimmaisena naisena Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan puheenjohtajaksi valtioneuvoston paatoksella. Vikman on esimerkillisesti kehittanyt asiantuntemustaan myds naisille epatyypillisemmilla aloilla kuten puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa seka EU- ja ulkopolitiikassa. Han on toiminut jasenena seka puolustusvaliokunnassa etta suuressa valiokunnassa. Uraauurtavana voidaan pitaa mybs Vikmanin jasenyytta ulkoasianvaliokunnassa talla vaalikaudella. Vikman on osoittanut olevansa nainen paikallaan myos sitoutumattomien keskusjarjestbjen johtajana seka pystyvansa edistamaan yhteisia tavoitteita vaikuttavasti niin verkostojensa kuin julkisuudenkin kautta. Vikmanin tekemisessa ahkeruus yhdistyy asiaosaamiseen ja maaratietoisuuteen. Taustaltaan han on sivistyspoliitikko ja tehnyt tbita koulutuksen ja nuorten tybllistymiseen liitlyvien kysymysten parissa. Nuorisoyhteistyb Allianssi valitsi Vikmanin viime eduskuntakaudella eniten tbita lasten ja nuorten puolesta tehneeksi kansanedustajaksi. Vikmanin tybta pelkaamatbnta tinkimattbmyytta tarjoamme nyt mybs Naisjarjestbjen Keskusliiton kayttbon puheenjohtajana. 2. Ehdokkaan toiminta ja luottamustoimet Naisjarjestojen Keskusliitossa ja/tai sen jasenjarjestbissa. Sofia Vikman on toiminut Kokoomuksen Naisten Liitto ry:n varapuheenjohtajana vuodesta Liiton varapuheenjohtajana han on erityisesti kehittanyt liiton tunnettuutta, houkuttelevuutta ja nakyvyytta potentiaalisten jasenten nakbkulmasta ja johtanut liiton jasenhankinnan ja -huollon kehittamiseen tahtaavaa verkostoa. Vikmanilla on mybs vahva kokemus sukupuolten tasa-arvoon tahtaavasta tavoiteohjelmatybsta.

9 Julkisuudessa Vikman on (Kokoomusnaisten vara puheenjohtajana) toiminut erityisesti naisten tyomarkkina-aseman parantamiseksi, vanhemmuuden kustannusten jakamiseksi, lahisuhdevakivallan torjumiseksi seka tyttojen ja naisten oikeuksien vahvistamiseksi kaikkialla maailmassa. Vikman on ollut Zonta Tampere I jasen vuodesta 2012 ja osallistunut aktiivisesti mm. zontien toimintaan lahisuhdevakivaltaa vastaan ja kehitysmaiden tyttojen aseman parantamiseksi. Hanen on ollut aktiivisesti mukana myos Pirkanmaan Lottaperinne yhdistyksen toiminnassa, joten hanella on kokemusta useammasta Naisjarjestojen Keskusliiton jasenjarjestosta. 3. Ehdokkaan omat vastaukset Mika on mielestasi sukupuolten valisen tasa-arvon keskeisin haaste yhteiskunnassamme? Keskeisin haaste yhteiskunnassamme on pa'asta siihen, ettei yksikaan tytto kasva ajattelemaan, etta hanen sukupuolensa asettaisi hanet erilaiseen asemaan tai maarittaisi hanen mahdollisuuksiansa kouluttautua, valita ammattinsa, edeta urallaan, perustaa perhetta ja yhdistaa nama kaikki. Tama on lainsaadantotyota ja budjettia laajempi yhteiskunnallinen asennekysymys, johon jokaisen pitaa vaikuttaa. Jarjestona haasteemme on vaikuttaa laajasti asenteisiin seka esimerkiksi lainsaadantoon ja budjettivalmisteluun haasteeseen vastaamiseksi. Edelleen koulutuksessa on voimakas segregaatio, joka alkaa jo varhaiskasvatuksessa, vaikka suomalaiset naiset ovatkin maailman koulutetuimpia ja esimerkiksi korkeakouluistamme valmistuvista suurin osa on naisia. Siita huolimatta juuri naisilla on usein vaikeuksia loytaa pysyvaa tyosuhdetta erityisesti tyouran alussa, mika vaikuttaa myos myohempaan ura- ja palkkakehitykseen seka elakekertymaan. Naiset ovat myos miehia useammin osa-aikatoissa ja maaraaikaisissa tyosuhteissa. Naisten taloudellisen itsenaisyyden vahvistuminen on yksi valine tasa-arvoisemman yhteiskunnan saavuttamiseen. Naisten tyomarkkina-aseman parantaminen vaatii seka lainsaadannollisia toimia mutta ennen kaikkea myos asenteiden muuttamista. Vanhemmuuden kustannusten, omaishoidon ja vanhempainvapaiden tasapuolisemman jakautumisen puolesta on jatkettava vaikuttamistyota, mutta meidan on edistettava myos nykyista vahvemmin uusien toimintatapojen kayttoonottoa esimerkiksi tyopaikalla tyoelaman joustavoittamiseksi seka tiedostavampaa rekrytointipolitiikkaa. Naisten nykyista sujuvampi urakehitys ja mahdollisuudet etenemiseen tyoelamassa tarvitsevat myos naisten keskinaisen solidaarisuuden, kannustamisen ja mentoroinnin vahvistamista. Miten hallituksen puheenjohtajana edistaisit Naisjarjestojen Keskusliiton arvoja, jotka ovat Sukupuolten vtillnen tasa-arvo *Avoimuusja yhdenvertaisuus * Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton * Moniaanlsesti yhtelstyossa toimiva * Rohkeasti kantaa ottava Arvot ovat kaiken vaikuttamistyon perusta, ja yhteisiin arvoihin sitoutuminen edellytys onnistuneelle toiminnalle. Itselleni sukupuolten valinen tasa-arvo merkitsee ennen kaikkea sita, ettei sukupuoli maarita mahdollisuuksiamme elamassa ja omaa elamaamme koskevissa valinnoissa. Tarkeaa on, ettei yksikaan tytto kasva ajattelemaan, etta sukupuoli maaraa tai jollain tavalla heikentaa hanen tulevaisuuden mahdollisuuksiaan. Jarjestokulttuurin ja paatoksenteon on oltava avointa ja keskustelevaa. Jokainen liiton jasenjarjesto on yhta tarkea ja mahdollisuuksia keskusteluun, osallistumiseen ja verkostoitumiseen eri jasenjarjestdjen ja NJKL:n kesken on lisattava. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman jarjeston johtaminen on minulle tuttua. Olen toiminut mm. Suomen YK-liiton puheenjohtajana, jonka jasenisto koostuu NJKL:n tapaan hyvin erilaisista jasenjarjestoista. Poliittinen ja uskonnollinen sitoutumattomuus on toiminnan arvostettu perusta ja vaikuttamistyon tapa, jossa moniaanisen jaseniston asiantuntijuus yhdistyy yhteisiksi tavoitteiksi, joilla on laajat vaikuttamiskanavat myos jasenistonsa kautta yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

10 Moniaanisyys on rikkaus, joka tuo saman poydan aareen valtavan maaran erilaista osaamista, erilaisia painotuksia ja asiantuntija-alueita. Avoimen keskustelun kautta erilaisista nakemyksista muodostuu yhteisia tavoitteita, joihin kaikki voivatyhteisten arvojen pohjalta sitoutua. Naisjarjestojen Keskusliiton on otettava kantaa rohkeasti laajalla rintamalla, ja myos puheenjohtajan suulla, nimenomaan niihin asioihin, jotka yhdistavat NJKLn jasenjarjestoja laajasti, ja joihin yhteiset kannat on avoimesti keskustellen koottu moniaanisesta jasenten joukosta. Mahdollisuutesi hallituksen puheenjohtajana edistaa Naisjarjestojen Keskusliiton roolia ja nakyvyytta' yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa? Toisen kauden kansanedustajana tarkeimmat vaikutuskanavat Naisjarjeston Keskusliiton vaikuttavuuden vahvistamiseksi ovat eduskunta, eduskunnan valiokunnat, eduskuntaryhmat ja ministeriot, joiden kautta erityisesti lainsaadannon ja valtion budjetin valmisteluun tehokkaimmin vaikutetaan. Kansanedustajana minulla on naissa laajat verkostot ja taito kayttaa verkostoja hyodyksi. Myos eduskunnan naisverkosto on tarkea kanava loytaa puoluerajat ylittavia tavoitteita ja yhteistyota tavoitteiden edistamiseksi eri puolueissa ja eduskuntaryhmissa. Lisaksi kaupunginvaltuusto ja erilaiset jarjestot ovat minulle tuttuja vaikuttamiskanavia. Teravat kannanotot yhteisten tavoitteidemme puolesta mediassa ovat tarkea ja parhaimmillaan vaikuttava osa yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista. Median kanssa toimiminen on kansanedustajalle tuttua. YK-liiton puheenjohtajuuden kautta minulla on kokemusta sitoutumattoman keskusjarjeston roolin kirkastamisesta ja nakyvyyden edistamisesta eri vaikutuskanavissa seka" moniaanisen jarjeston tavoitteiden yhdistamisesta kansanedustajan tyohon. Naisjarjestojen Keskusliiton teemat ja tavoitteet ovat itselleni tarkeita. Niiden puolesta olen tehnyt toita Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtajana, Suomen YK-liitossa, Zonta Tampere l.ssa, Pirkanmaan Lottaperinne yhdistyksessa, Rotaryklubi Tammer Novassa, Tampereen seudun reservilaisnaisissa ja valtion Tasa-arvoasianneuvottelukunnassa. Tahdon tehda tyoni parhaalla mahdollisella tavalla niiden asioiden puolesta, joita pidan tarkeana ja joihin sitoudun. Tasta osoituksena Suomen Nuorisoyhteistyo Allianssi palkitsi minut eniten lasten ja nuorten puolesta toita viime vaalikaudella tehneena kansanedustajana. Nyt olen aarimmaisen motivoitunut kaarimaan hihat ja valmis laittamaan itseni likoon Naisjarjestojen Keskusliiton puolesta, olemaan jasenjarjestojen kaytossa ja laittamaan aikaani Naisjarjestojen Keskusliiton ja sukupuolten valisen tasaarvon edistamiseksi yhdessa teidan kanssanne. Nimea kaksi keskeista sukupuolten valiseen tasa-arvoon vaikuttavaa muutospainetta ja kerro miten Naisjarjestojen Keskusliiton tulisi vastata niihin. 1. Yhteiskunnan taloudellinen tilanne vaikeuttaa erityisesti naisille tarkeiden asioiden ja yhteiskunnallisten uudistusten etenemista. Monet leikkauspaineet kohdistuvat juuri naisille tarkeisiin kysymyksiin ja lisaresursseja on entista vaikeampi loytaa silloinkin, kun tarve on huutava - esimerkiksi lahisuhdevakivallan torjuntaan ja turvakotien lisaamiseen. Kuitenkin tiedamme, etta monet sukupuolten valista tasa-arvoa edistavat tavoitteet ja hankkeet auttavat myos kansantaloutta. Taloudellisesti niukkoina aikoina ne eivat itsestaan etene tai nouse karkihankkeiden joukkoon. Tassa naisjarjestojen yhteistyolle on suuri tilaus seka julkisuudessa rohkeana kannanottajana etta kabinettivaikuttajana. 2. Politiikan karkipaikkojen ja asiantuntijapaneelien miehistyminen vaikeuttaa paitsi naisille tarkeiden kysymysten priorisointia, myos haastaa naisten yhteiskunnallisen osallisuuden ja roolin paattajina niin poliittisessa pa'atoksenteossa kuin esimerkiksi mediassakin. Asiantuntijan ja johtajan rooleja tarjoillaan edelleen helpommin miehille ja monissa tarkeissa poydissa istuvat edelleen vain miehet. Pidetaan huoli siita naisten keskinaisesta solidaarisuudesta, kannustamisesta ja mentoroinnista. Pidetaan huoli, ettei mikaan politiikan sektori ole naisille vieras eika asiantuntijuutta esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan tai talouden kysymyksissa luovuteta vain miehille.

11 Millaista yhteistyota NJKLn ja sen jasenjarjestojen valilla tulisi olla? Miten puheenjohtajana voisit edistaa sita? Naisjarjestojen Keskusliiton tulee toimia entista enemman foorumina eri jasenjarjestojen keskustelulle, moniaanisyydelle ja yhteistyolle seka valittajana myos eri jarjestojen keskinaiselle yhteistyblle. Jasenjarjeston laajaa ja erilaista yhteiskunnallista osaamista tulee hyodyntaa nykyista paremmin niin NJKLn vaikuttamistyossa kuin erilaisten tilaisuuksien ja nakyvyyden jarjestamisessa. Tarkeaa myos naisten vaikuttavuuden kannalta on jarjestorajat ylittavan verkostoitumisen edistamisen ja toimiminen areenana verkostoitumiselle vaikuttavien naisten kesken. Puheenjohtajana haluan kehittaa vuoropuhelua NJKLn ja jasenjarjestojen valilla ja olla mukana jasenjarjestojen tilaisuuksissa ja jasenjarjestojen tavoitettavissa, kuunnella herkalla korvalla kehittamistoiveita ja olla mukana kehitystyossa. Viestinnan (sisainen ja ulkoinen) parantamiseen ja tiivistamiseen on Ibydettava uusia nykyaikaisia tapoja toimia.

Toimintalinjaukset ja kehittämistoimet. Naisjärjestöjen Keskusliitto Hallituksen esitys kevätkokoukselle

Toimintalinjaukset ja kehittämistoimet. Naisjärjestöjen Keskusliitto Hallituksen esitys kevätkokoukselle oimintalinjaukset ja kehittämistoimet Naisjärjestöjen Keskusliitto Hallituksen esitys kevätkokoukselle 22.4.2015 M P A I N VII saavat ja vaikuttavat naiset rakentavat yhteistyössä tasa-arvoisen yhteiskunnan.

Lisätiedot

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20 Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL Zonta International on 1919 perustettu maailmanlaajuinen palvelujärjestö. Sen 30 000 jäsentä kuuluvat 1200 kerhoon 63 maassa. Jäsenet antavat vapaaehtoisesti aikaansa,

Lisätiedot

SILMÄLASIT SILMÄLASIT

SILMÄLASIT SILMÄLASIT SUKUPUOLI- SILMÄLASIT KÄYTTÖÖN! Esitteitä 2008:2 Sukupuolisilmälasien käyttöohje Sukupuolisilmälaseilla näkee toiminnan ja toimintaympäristön sukupuolinäkökulmasta. Kartoita toimintamaasto Testikysymys

Lisätiedot

Suomen Keskustanaiset ry. TOIMINTASUUNNITELMA 2013

Suomen Keskustanaiset ry. TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Suomen Keskustanaiset ry. TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Suomen Keskustanaiset ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Yleistä Suomen Keskustanaiset ry toimii aktiivisesti sukupuolten välisen tasa-arvon ja ihmisten

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Me Itse ry Toimintasuunnitelma 2015 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry

STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry STRATEGIA 2016-2021 Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo ry TAUSTA: DEMOKRATIATUESTA Demokratian tukeminen on rauhan, kehityksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien tukemista. Ne toteutuvat

Lisätiedot

METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia

METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia 2015-2019 Visio METKA on Suomen suurin ja vaikuttavin opiskelijakunta niin taloudellisin kuin toiminnallisin mittarein mitattuna.

Lisätiedot

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava

Anne Niemi. Osaava ja pätevä ja mukava eduskuntaan 2015 Hyvä ystävä, tule kanssani yhteiselle matkallemme tekemään Suomesta parempi paikka yrittää, tehdä työtä ja pitää huoli kaikista. Muutos parempaan alkaa nyt. Seuraa Annea Ota yhteyttä minuun.

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA

www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. LENITA KANSANEDUSTAJA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Vahva vaikuttaja. KANSANEDUSTAJA LENITA TOIVAKKA www.lenitatoivakka.fi Teen enkä meinaa! Jo ensimmäisellä kansanedustajakaudella olen kovalla työllä ja asioihin perehtymällä saavuttanut

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimen naisverkosto 4.5.2016 Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Sukupuolten palkkatasa-arvo sitkeä ja keskeinen tasa-arvokysymys Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen

Lisätiedot

Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke

Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke Työelämä 2020 hanke yhteistyössä Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston kanssa www.tyoelama2020.fi Jaana Lerssi-Uskelin Työterveyslaitos Visio Työelämästrategia

Lisätiedot

Suomalaisen Naisliiton tulevaisuusstrategia MISSIO

Suomalaisen Naisliiton tulevaisuusstrategia MISSIO MISSIO Suomalaisen Naisliiton tehtävänä on edistää naisten todellisen tasa-arvon saavuttamista yhteiskunnassa VISIO Olemme vahvasti verkostoitunut, elinvoimainen erilaisista ja eri-ikäisistä naisista koostuva

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot

TASA-ARVOA JA YHDENVERTAISUUTTA IHMISTEN KANSSA TYÖSKENTELYYN Mitä, miksi ja miten? Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra

TASA-ARVOA JA YHDENVERTAISUUTTA IHMISTEN KANSSA TYÖSKENTELYYN Mitä, miksi ja miten? Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra TASA-ARVOA JA YHDENVERTAISUUTTA IHMISTEN KANSSA TYÖSKENTELYYN Mitä, miksi ja miten? Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra 2016 Video Gnestan koulusta Ruotsista: https://www.youtube.com/watch?v=kxiefues1dy

Lisätiedot

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu NaisUrat-hanke Työn ja yksityiselämän tasapaino 6.5.2014 Väitöskirjatutkimus Pyrkimyksenä on selvittää

Lisätiedot

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä?

Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Kuinka tärkeää on, että päättäjät kuuntelevat nuorten mielipiteitä? Ei lainkaan tärkeää En osaa sanoa Ei kovin tärkeää 6% 1% 5% 38% Erittäin tärkeää Useampi kuin joka kolmas kokee erittäin tärkeäksi, että

Lisätiedot

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille

Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille Pelastusalan naisverkoston toimintasuunnitelma vuosille 2018 2022 TOIMINTASUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo LYHYESTI PELASTUSALAN NAISVERKOSTOSTA... 3 NAISVERKOSTON VISIO... 4 TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET...

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone heli.kiemunki (Lapin ammattiopisto), olet kirjautuneena sisään. 10. maaliskuuta 2011 10:16:23 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help

Lisätiedot

LIITE 2: Kyselylomake

LIITE 2: Kyselylomake LIITE 2: Kyselylomake 1. Opistosi Alkio-opisto Paasikivi - opisto Työväen Akatemia 2. Kuinka kiinnostunut olet politiikasta? Erittäin kiinnostunut kiinnostunut Vain vähän kiinnostunut En lainkaan kiinnostunut

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa tyy-sopo@utu.fi 5.3.2018 Olli-Pekka Paasivirta Koulutuksen sisältö Diasarja Ryhmätehtävä Ryhmätehtävän purku Lopetus Miksi yhdenvertaisuutta on tärkeää edistää järjestöissä?

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa

Nordia-ilta Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus. Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Nordia-ilta 26.4.2017 Eriarvoistuminen ja arjen turvallisuus Arjen turvaa Resurssien järkevää käyttöä ja voimavarojen kokoamista uudessa kunnassa Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitto Tärkeimmät

Lisätiedot

APUA SINUN AVULLASI. Suomen Punainen Risti ja puoluepolitiikka. Periaatteet ja poliittinen vaikuttaminen

APUA SINUN AVULLASI. Suomen Punainen Risti ja puoluepolitiikka. Periaatteet ja poliittinen vaikuttaminen APUA SINUN AVULLASI Suomen Punainen Risti ja puoluepolitiikka Periaatteet ja poliittinen vaikuttaminen Suomen Punainen Risti 2013 1 Hyväksytty laajennetussa johtoryhmässä 5.3.2013 9.5.2016 2 Sisältö Suomen

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 15.4.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus STRATEGIA -2020 JOHDANTO Strategia luo suuntaviivat toiminnalle ja opastaa opiskelijakuntaa paikallisessa (LUC2020) ja valtakunnallisessa toimintaympäristön muutoksessa. Strategian tavoite on löytää ratkaisuja

Lisätiedot

Maahanmuuttaja oman elämänsä toimijana Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO Peter Kariuki

Maahanmuuttaja oman elämänsä toimijana Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO Peter Kariuki Maahanmuuttaja oman elämänsä toimijana Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO Peter Kariuki Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO 14.11.2011 Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Naisjärjestöjen Keskusliiton viestintästrategia

Naisjärjestöjen Keskusliiton viestintästrategia Naisjärjestöjen Keskusliiton viestintästrategia 1. Johdanto 1.1. Ohjeen tarkoitus Viestintästrategiassa kuvataan ja määritellään Naisjärjestöjen Keskusliiton viestinnän tavoitteet. Viestinnän tehtävänä

Lisätiedot

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Asiakirja nro 08a Sivu 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone heli.kiemunki (Lapin ammattiopisto), olet kirjautuneena sisään. 10. maaliskuuta 2011 10:21:05 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help

Lisätiedot

NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO KVINNOORGANISATIONERNAS CENTRALFÖRBUND RY

NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO KVINNOORGANISATIONERNAS CENTRALFÖRBUND RY Hallituksen esitys syyskokoukselle 18.11.2015 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO KVINNOORGANISATIONERNAS CENTRALFÖRBUND RY Naisjärjestöjen Keskusliitto (NJKL) on vuonna 1911

Lisätiedot

Ylioppilaskunnan suunta

Ylioppilaskunnan suunta Ylioppilaskunnan suunta -työryhmä 12.5.2016 Ylioppilaskunnan suunta AYY yhteiskunnallisena vaikuttajana Tavoite: AYY:n vaikuttaminen on tavoitteellista, pitkäjänteistä ja proaktiivista Tavoite: AYY:n jäsenet

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Esityslista Kestävä kehitys

Esityslista Kestävä kehitys Esityslista Kestävä kehitys Tasa-arvo, Integraatio ja Moninaisuus Ympäristö Saamen kielen käyttö Yhteenveto Kestävä kehitys Kehitys, joka huolehtii meidän tarpeistamme vaarantamatta tulevien sukupolvien

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mikä on ETNO? Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama,

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa

Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa Pohjois-Suomen rakennerahastopäivät 5.5.2010 Hillevi Lönn Sukupuolten tasa-arvo hallitusohjelmassa Hallitus sitoutuu kokonaisuudessaan edistämään tasaarvoa määrätietoisesti

Lisätiedot

Uusi Seelanti. katju.holkeri@vm.fi

Uusi Seelanti. katju.holkeri@vm.fi Uusi Seelanti katju.holkeri@vm.fi Tavoite 1 Haluttu työnantaja Varmistaa, että valtionhallinto on työnantajana houkutteleva hyville, sitoutuneille työntekijöille. Tavoite 2 Erinomaiset virkamiehet Luoda

Lisätiedot

ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa

ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa ViVa osaamista, laatua ja vaikuttavuutta työllistämiseen Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus työllisyyspalveluissa Nelli Ruotsalainen, hankesuunnittelija nelli.ruotsalainen@espoo.fi Kaksivuotinen Euroopan Sosiaalirahasto

Lisätiedot

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n strategia 2021

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n strategia 2021 Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n strategia 2021 Strategiaesitys tiivistettynä 23.8.2011 (käsitelty mm. hallitus/henkilöstö workshopissa 9.8.) Tässä esitetty strategia on vielä valmistelussa. Lopullinen

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero Sisällys Mitä sukupuolten palkkaero tarkoittaa? Miksi sukupuolten palkkaerot säilyvät? Mitä EU tekee? Miksi asia on tärkeä? Sukupuolten palkkaero vaikuttaa

Lisätiedot

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015

Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Maailma muuttuu - millaista tulevaisuutta Tukiliitto haluaa olla luomassa? Tukipiirien syyskokoukset 2015 Tukiliiton toimintaan vaikuttavia muutoksia 1. Valtion ja kuntien talous kiristyy. Taloudellisuus

Lisätiedot

Yhteistyöllä vahva liitto

Yhteistyöllä vahva liitto Yhteistyöllä vahva liitto Vaaliohjelma 2012 Yhteistyöllä vahva liitto Metallin yhteistyön vaaliliiton toiminnan perustana ovat työväenliikkeen keskeiset arvot: vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja suvaitsevaisuus.

Lisätiedot

Tehyn. avain- sanat. päättäjille

Tehyn. avain- sanat. päättäjille Tehyn avain- sanat päättäjille Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat ovat isoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Myös niitä koskevia muutoksia voi olla vaikea hahmottaa. Siksi Tehy listaa päättäjille viisi

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

LAPE-päivät Kansallisen lapsistrategian projektipäällikkö Marianne Heikkilä

LAPE-päivät Kansallisen lapsistrategian projektipäällikkö Marianne Heikkilä LAPE-päivät 30.-31.8.2018 Kansallisen lapsistrategian projektipäällikkö Marianne Heikkilä Kansallisen lapsistrategian tarve Ehdotus Suomelle: Lapsiystävällisemmän yhteiskunnan ja maailman rakentaminen.

Lisätiedot

-strategia. Tutkijanliikkuvuus - avain kansainvälisyyteen seminaari. ylitarkastaja Jarmo Tiukkanen Sisäasiainministeriö/Maahanmuutto-osasto

-strategia. Tutkijanliikkuvuus - avain kansainvälisyyteen seminaari. ylitarkastaja Jarmo Tiukkanen Sisäasiainministeriö/Maahanmuutto-osasto -strategia Tutkijanliikkuvuus - avain kansainvälisyyteen seminaari ylitarkastaja Jarmo Tiukkanen Sisäasiainministeriö/Maahanmuutto-osasto Helsinki 28.5.2013 30.5.2013 Strategian tavoite Hallitusohjelma:

Lisätiedot

Töihin Verohallintoon

Töihin Verohallintoon Töihin Verohallintoon Yllättävän hyvä Meillä voit joustavasti yhdistää työn ja vapaa-ajan. Meillä on tehtävien vaativuuden ja oman työsuorituksen huomioiva palkkausjärjestelmä joustava työaika mahdollisuus

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Toimintasuunnitelma 2014 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin osana

Lisätiedot

Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa.

Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa. LISÄÄ NAISIA KAUPPAKAMAREIDEN LUOTTAMUSTEHTÄVIIN 12.11.7 Eurooppalaisten kauppakamareiden Women On Board hanke tähtää naisten osuuden lisäämiseen kauppakamareiden hallituksissa. Tutkimuksen avulla selvitetään

Lisätiedot

Toiminnan arvoperiaatteet

Toiminnan arvoperiaatteet Sivu 1/5 1 Yleistä Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen arvoperustana on luovuttamaton yleismaailmallinen ihmisarvo ja kaiken elämän arvokkuus itsessään. Yhdistys sitoutuu toiminnassaan yhdenvertaisuuteen,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry.

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma 2019 Hämeen Yrittäjät ry. Hämeen Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Vaikuttaa Verkostoi Vahvistaa 13.9.2018 Toimintasuunnitelma 2019 2 1 Yhteinen matka Parannamme yrittäjien asemaa

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous

Ohjelman aihioita Kepan kevätkokous Ohjelman aihioita 2018-2021 26.4.2017 Kepan kevätkokous Järjestöjen kyky ja tila toimia Kepa vahvistaa kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Kansalaisyhteiskunta tarvitsee toimintavapauden ja mahdollisuuden

Lisätiedot

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Parempi työelämä uudelle sukupolvelle strategia 2013 2016 1 Kannen kuva: Samuli Siirala ISBN 978-952-5628-61-6 2 Visio: Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Akavan opiskelijat ovat olemassa jotta uusi

Lisätiedot

Johtamisen kehittämisverkosto Työseminaari 28.5.2013

Johtamisen kehittämisverkosto Työseminaari 28.5.2013 Johtamisen kehittämisverkosto Työseminaari 28.5.2013 Muutos, osaaminen ja johtamiskoulutus Koulutuskartoitus ja seminaarin ennakkokysely Johtamiskoulutusten kartoitus 1 Miltä tilanne näyttää? Alueellinen

Lisätiedot

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS (2012) OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja valtion alue ja paikallishallinnon palveluihin ja toimintoihin

Lisätiedot

YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET

YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET YHTEISTYÖPAJA HANASAAREN STRATEGISET TAVOITTEET 2017 2020 TOIMINTAYMPÄRISTÖ: POHJOISMAISUUS MUUTOKSESSA Asumme maissa, jotka kuuluvat kaikin tavoin maailman hienoimpiin. Olemme vapaita, onnellisia ja

Lisätiedot

HESETA RY STRATEGIA

HESETA RY STRATEGIA HESETA RY STRATEGIA 2018-2022 1 SISÄLLYSLUETTELO SIVU MISSIO 2 VISIO 2 ARVOT 2 STRATEGISET LINJAUKSET 2018-2022 3 YHTEISÖLLISYYS 3 ASIANTUNTIJUUS 4 VAIKUTTAVUUS 5 2 MISSIO Edistämme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin

Lisätiedot

ETÄTYÖN EDISTÄMINEN. Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä. Mari Raininko

ETÄTYÖN EDISTÄMINEN. Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä. Mari Raininko ETÄTYÖN EDISTÄMINEN Agronomiliitto ry:n jäsenten kokemuksia etätyöstä Mari Raininko Tutkimuksen taustaa Etätyöstä ja sen hyödyistä puhuttu paljon, mutta hyödyntäminen ei ole toteutunut odotetulla tavalla

Lisätiedot

31.5.2013. Arkkitehtien tasa-arvosuunnitelma

31.5.2013. Arkkitehtien tasa-arvosuunnitelma 31.5.2013 Arkkitehtien tasa-arvosuunnitelma 01 Johdanto miksi tasa-arvosuunnitelma? Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Yhdenvertaisuus on perusoikeus

Lisätiedot

PU:NC Participants United: New Citizens

PU:NC Participants United: New Citizens PU:NC Participants United: New Citizens 2013 PU:NC Participants United: New Citizens * Kolmas Loimaan teatterin (Suomi) & County Limerick Youth Theatren (Irlanti) yhteinen Youth in Action projekti * CIMOn

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 1. Johdanto Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry edustaa lähes 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vuonna 2013 SAMOKilla

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Hallituksen esitys syyskokoukselle 4.11.2014

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Hallituksen esitys syyskokoukselle 4.11.2014 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Hallituksen esitys syyskokoukselle 4.11.2014 NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO Naisjärjestöjen Keskusliitto - Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry on vuonna 1911 perustettu

Lisätiedot

Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana

Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä ja aikuisen naisen voimapaikkana Maritta Pohlsin (Suomalainen Naisliitto) ja Paula Syväniemen (Kalevalaisten Naisten Liitto) vetämässä teematyöpajassa Kulttuuri hyvinvoinnin

Lisätiedot

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen Hanna Onwen-Huma 7.6.2011 Ihmiset = naiset ja miehet Julkinen päätöksenteko vaikuttaa ihmisten elämään ja arkeen Ihmiset ovat naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia

Lisätiedot

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin

Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Arvioinnilla kohti vaikuttavaa museotoimintaa Työpaja II: Museotyö muutoksessa toiminta puntariin Päivän ohjelma: 10.00 Tervetuliaiskahvit 10.30 Tilannekatsaus: Missä mennään arviointimallin uudistuksessa

Lisätiedot

Unesco-koulujen seminaari

Unesco-koulujen seminaari Unesco-koulujen seminaari Opetushallitus 7.9.2016 Uudet opsit ja uusi opettajuus globaalikasvatuksen näkökulmasta 1. Mitä on globaalikasvatus? 2. Mitä uudet opsit sanovat? 3. Mitä sitten? Mitä on globaalikasvatus?

Lisätiedot

STRATEGIA Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

STRATEGIA Valtakunnallinen työpajayhdistys ry STRATEGIA 2015 2020 Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) on työpaja-ammattilaisten vuonna 1997 perustama järjestö. Sen vahvistaa

Lisätiedot

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010.

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010. STRATEGIA 2015 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti, joten keskeiset tavoitteet ja toimintatavat on syytä kirjata

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone heli.kiemunki (Lapin ammattiopisto), olet kirjautuneena sisään. 10. maaliskuuta 2011 10:29:41 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help

Lisätiedot

KANTA TARKISTUKSINA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2025(INI)

KANTA TARKISTUKSINA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2025(INI) Euroopan parlamentti 2014-2019 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 2017/2025(INI) 4.5.2017 KANTA TARKISTUKSINA naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta ulkoasiainvaliokunnalle

Lisätiedot

Positiivinen vaikutus. Kettukin verkostopäivä Elisa Lientola

Positiivinen vaikutus. Kettukin verkostopäivä Elisa Lientola Positiivinen vaikutus Kettukin verkostopäivä 2.11.2017 Elisa Lientola Mikä on se muutos mikä halutaan Mikä on epäkohta ja miksi se on ongelma? Mihin tarvitaan parannus? Selkeä viesti Onko ratkaisu olemassa

Lisätiedot

Vasemmistoliiton perustava kokous

Vasemmistoliiton perustava kokous VASEMMISTOLIITTO - VÄNSTERFÖRBUNDET Sturenkatu 4 00510 Helsinki Puh. (90) 77 081 Vasemmistoliiton perustava kokous 28. - 29.4.1990 - huhtikuun julistus - ohjelma - liittohallitus - liittovaltuusto Vasemmistoliiton

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+

Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ 1,2 1 0,8 0,6 0,4 0,2 0 1 Porvoon kaupunki 2011 Henkilöstökysely QPS 34+ Porvoo 2011 - Borgå 2011 N = 1273 Sukupuoli 100 % 90 % 80 % 81 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 18 % 10 % 0 % mies nainen Ikäryhmä

Lisätiedot

Sosiaalityön tulevaisuusselvitys

Sosiaalityön tulevaisuusselvitys Sosiaalityön tulevaisuusselvitys Pekka Karjalainen, THL Maakunnallistuva aikuissosiaalityö -kehittämisverkosto 6.11.2018 6.11.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Asettaminen STM on asettanut 2.10.2018 selvityshenkilöryhmän

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on?

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Vammaispalvelujen asiakasraati 18.9.2014 Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI OMA

Lisätiedot

KOHTI KAIKENIKÄISTEN EUROOPPALAISTA

KOHTI KAIKENIKÄISTEN EUROOPPALAISTA FI IKÄSYRJINNÄN TORJUMINEN EU:SSA JA KANSALLISESTI Ikäsyrjintä on koko yhteiskuntaa koskeva monitahoinen kysymys. Sen tehokas torjuminen on vaikea tehtävä. Ei ole yhtä ainoaa keinoa, jolla tasa-arvo eri

Lisätiedot

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus Työpaja 4 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle 15.4.2015 Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen Tutkinnon

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 12.11.2014 2014/0124(COD) LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta työllisyyden

Lisätiedot