Kansanäänestys / Folkomröstning

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansanäänestys / Folkomröstning"

Transkriptio

1 Kansanäänestys / Folkomröstning Kansanäänestyksen syyt / Därför genomförs en folkomröstning Västerbottenin läänissä järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys 8. syyskuuta Äänestyskysymys / Omröstningsfråga Maakäräjät päätti 2011 osana talouden tasapainottamistoimia vähentää hoitopaikkojen määrää Doroteassa ja korvata Åselessa sijainneen ambulanssipalvelun Akutbil-palvelulla. Haluatko antaa Västerbottenin läänin maakäräjille tehtäväksi laatia koko läänin laajuinen toimenpidepaketti, joka muun muassa varmistaa samat hoitopaikat ja saman lääkäripäivystysketjun toiminnan Doroteassa kuin vuonna 2011 sekä ambulanssipalvelun sijoittamisen Åseleen? Doroteaupproret-kansalaisliike / Doroteaupproret Niin sanottu Doroteaupproret-kansalaisliike alkoi vuonna 2012 kerätä nimiä, millä tähdättiin terveydenhoitopalveluja koskevan kansanäänestyksen järjestämiseen läänissä. Taustalla ovat Västerbottenin läänin maakäräjien syksyllä 2011 tekemät talouden tasapainottamispäätökset. Säästöjä pyritään saavuttamaan muun muassa lakkauttamalla ambulanssipalvelu Åselessa ja korvaamalla se Akutbil-palvelulla. Dorotean sairaalassa aiemmin olleet neljä hoitopaikkaa, jotka olivat osa lääkäripäivystysketjua, on lakkautettu. Maakäräjät ovat sen sijaan sopineet Dorotean kunnan kanssa kahden hoitopaikan perustamisesta Bergvattengården-palvellutaloon 2. syyskuuta 2013 alkaen. Nämä kaksi hoitopaikkaa vastaavat tasoltaan sairaalan aiempia hoitopaikkoja. Lain mukaan maakäräjien valtuuston on otettava kantaa kansanäänestyksen järjestämiseen, jos vähintään kymmenen prosenttia läänin äänioikeutetuista asukkaista vaatii kansanäänestyksen järjestämistä. Doroteaupproret-kansalaisliike keräsi vaaditun määrän nimiä. Doroteaupproret-kansalaisliikkeen ehdotus kansanäänestyskysymykseksi oli seuraava: Haluatko antaa Västerbottenin läänin maakäräjille tehtäväksi laatia toimenpidepaketti, joka varmistaa terveydenhoitopalvelut kaikille ja tarkoittaa muun muassa sitä, että Dorotean sairaala liitetään uudelleen osaksi perusterveydenhuollon päivystysketjua, sairaala saa takaisin samat hoitopaikat kuin ennen ja Åselessa toimii oma ambulanssi? Keväällä 2013 maakäräjien valtuusto päätti neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä sunnuntaina 8. syyskuuta 2013 sekä äänestyskysymyksen muotoilusta.

2 Neuvoa-antava kansanäänestys / Rådgivande folkomröstning Kansalaisaloitteen pohjalta järjestetty kansanäänestys on neuvoa-antava. Lopullinen päätösvalta on valtuustolla. Maakäräjien valtuusto päättää kansanäänestyksen jälkeen enemmistöpäätöksellä toimenpiteistä ja priorisoinneista. Kansanäänestyksen järjestäminen / Så går folkomröstningen till Vaalihuoneistossa 8. Syyskuuta / I röstningslokal 8 september Äänestyskortti / Röstkort Kaikki äänioikeutetut saavat äänestyskortin postissa väestörekisteriin merkittyyn osoitteeseen hyvissä ajoin ennen äänestyspäivää. Äänestyspaikka on ilmoitettu äänestyskortissa. Vaalihuoneistoon on otettava mukaan äänestyskortti ja voimassa oleva henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Äänestysliput / Röstsedlar Vaalihuoneistossa on kolme erilaista äänestyslippua, jotka ovat kaikki samanvärisiä. Kahdessa äänestyslipussa on esitetty kysymys, jota seuraa KYLLÄ- tai EI-vaihtoehto. Kolmannessa on vain teksti TYHJÄ ÄÄNESTYSLIPPU. Vaalihuoneistot / Röstningslokaler Äänestyspäivänä vaalihuoneistot ovat auki vaalialueella läänin kaikissa kunnissa. Suurin osa vaalihuoneistoista on auki klo Tästä on kuitenkin joitakin paikallisia poikkeuksia. Kuka saa äänestää? / Vem får rösta? Aluetason kansanäänestyksessä äänoikeutettuja ovat henkilöt, joilla on oikeus äänestää maakäräjävaalissa, jotka täyttävät viimeistään äänestyspäivänä 18 vuotta ja jotka ovat Ruotsin kansalaisia tai jonkun muun Euroopan unionin jäsenmaan kansalaisia (EU:n kansalaisia) ovat Islannin tai Norjan kansalaisia ovat muun maan kansalaisia, mutta ovat olleet kirjattuina väestörekisteriin Ruotsissa yhtäjaksoisesti kolmen vuoden ajan ennen äänestyspäivää. Oikaisu vaaliluetteloon / Rättelse i röstlängd Jos vaaliluettelo sisältää mielestäsi virheellisiä sinua koskevia tietoja, sinun on pyydettävä tietojen oikaisua viimeistään kaksitoista päivää ennen äänestyspäivää. Tämä pätee myös silloin, jos sinut on mielestäsi virheellisesti suljettu pois vaaliluettelosta. Oikaisun perusteeksi ei hyväksytä alle 30 päivää ennen äänestyspäivää tapahtuneita asioita. Uumajan kunta päättää oikaisuista, jotka tehdään vaaliluetteloon tässä kansanäänestyksessä. Jos äänestyskortti katoaa / Om du tappar ditt röstkort Jos kadotat äänestyskorttisi, ota yhteyttä kuntaan ja pyydä uusi äänestyskortti. Jos henkilöllisyytesi on salassa pidettävä, ota yhteyttä Uumajan kuntaan uuden äänestyskortin laatimista varten. Äänestäminen eri kielellä / På andra språk Kaikissa vaalihuoneistoissa on mahdollisuus käyttää tulkin palveluja puhelimen välityksellä vaalipäivänä.

3 Jos olet estynyt saapumasta vaalihuoneistoon 8. Syyskuuta / Om du inte kan ta dig till röstningslokal 8 september Jos et pääse saapumaan vaalihuoneistoon sunnuntaina 8. syyskuuta, voit äänestää muulla tavoin. Ennakkoäänestys / Förtidsröstning Kaikissa Västerbottenin läänin kunnissa on vähintään yksi paikka, jossa äänen voi antaa ennakkoon kaksi viikkoa ennen varsinaista äänestyspäivää. Ota ennakkoäänestyspaikkaan mukaan äänestyskortti ja voimassa oleva henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Äänestäminen laitoksessa / Rösta på institution Tietyissä laitoksissa, kuten hoitokodeissa, järjestetään mahdollisuus äänestää. Laitokset päättävät itse tarkasta äänestysajankohdasta. Jos kunnassa ei ole järjestetty mahdollisuutta äänestää laitoksissa, äänestyksessä voi käyttää apuna kunnan erityisesti määräämää lähettiä. Asiamiehen avulla äänestäminen / Rösta med bud Voit äänestää asiamiehen avulla, jos et sairauden tai toimintarajoitteen vuoksi pysty menemään äänestyspaikkaan. Sama pätee silloin, jos olet tutkintavankilassa tai rangaistuslaitoksessa. Asiamiehen avulla äänestämiseen tarvitaan erikoista aineistoa kuten lähetyskuori, jonka voi noutaa kaikista ennakkoäänestyspaikoista tai kunnalta. Vain tietyt henkilöt voivat toimia asiamiehenä. Asianmiehen on oltava vähintään 18 vuotta täyttänyt. Seuraavat henkilöt voivat toimia asiamiehenä: äänestäjän puoliso tai avopuoliso äänestäjän tai hänen puolisonsa tai avopuolisonsa lapset, lapsenlapset, vanhemmat tai sisarukset äänestäjää ammattimaisesti tai vastaavalla tavalla hoitavat henkilöt tai henkilöt, jotka muutoin auttavat äänestäjää henkilökohtaisten asioiden hoidossa postinkantajat maaseudulla tutkintavankilan tai rangaistuslaitoksen työntekijät henkilöt, jotka kunta on erityisesti määrännyt asiamiehen tehtävään. Asiamiehen avulla äänestävät antavat itse äänensä asettamalla äänestyslipun vaalikuoreen ja sulkemalla kuoren. Asiamiehen lisäksi tarvitaan todistaja, joka todistaa, että kaikki tapahtuu oikein. Äänestäjä asettaa todistajan ja asiamiehen läsnä ollessa vaalikuoren erityiseen asiamiehen avulla tapahtuvassa äänestyksessä käytettyyn lähetyskuoreen ja liimaa sen jälkeen lähetyskuoren kiinni. Sen jälkeen äänestäjä, todistaja ja asiamies täyttävät kaikki lähetyskuoressa kysytyt tiedot. Todistaja ja asiamies eivät saa olla sama henkilö. Asiamies ottaa sen jälkeen lähetyskuoren ja toimittaa sen johonkin seuraavista paikoista: äänestäjän vaalihuoneisto äänestyspäivänä ennakkoäänestyspaikka.

4 Asiamiehen on esitettävä voimassa oleva henkilöllisyyden osoittava asiakirja, kun hän toimittaa äänestäjän antaman äänen perille. Jos asiamies toimittaa äänen ennakkoäänestyspaikkaan, hänen on toimitettava sinne myös äänioikeutetun äänestyskortti. Äänestäminen ulkomailla ja läänin ulkopuolella sijaitsevassa laitoksessa / Utlandsröstning och institutionsröstning utanför länet Äänestyskortti lähetetään väestörekisterissä merkittyyn osoitteeseen, eikä erityistä äänen vastaanottopaikkaa järjestetä. Tällöin sovelletaan asiamiehen avulla tapahtuvasta äänestyksestä laissa annettuja sääntöjä, joiden mukaisesti voit äänestää asiamiehen avulla, jos et itse pääse menemään vaalihuoneistoon. Äänen peruminen / Ångerröstning Jos annat äänesi ennakkoon, et voi perua antamaasi ääntä varsinaisena äänestyspäivänä. Ääntenlaskenta ja vaalitulos / Rösträkning och resultat Läänin kaikki kunnat vastaavat omalla alueellaan annettujen äänien laskennasta ja ilmoittavat tulokset Uumajan kunnalle, joka laatii yhteenvedon kansanäänestyksen tuloksesta. Kansanäänestyksen tulos Lopullinen vaalitulos ilmoitetaan keskiviikkona 11. syyskuuta. Kansanäänestyksen tulos on vain neuvoa-antava maakäräjien valtuustolle. Sunnuntaina todennäköisesti julkaistaan alustava vaalitulos. Tiedot julkaistaan sivulla Tarkastuslaskenta Yleisissä vaaleissa tehdään äänten tarkastuslaskenta. Toimintatavat vaihtelevat neuvoaantavissa kansanäänestyksissä, ja niistä päättää valtuusto. Maakäräjien valtuusto on päättänyt järjestää tarkastuslaskennan tässä kansanäänestyksessä siinä tapauksessa, jos KYLLÄ- ja EI-äänien ero on pienempi kuin 1 prosentti annetuista äänistä. Yhteystiedot / Kontakt Jos sinulla on kysyttävää kansanäänestyksestä, ota yhteyttä seuraaviin henkilöihin: Lars Jansson, selvityshenkilö, Västerbottenin läänin maakäräjät Lars.jansson@vll.se, Stellan Hallberg, vaalikoordinaattori, Västerbottenin läänin maakäräjät Stellan.hallberg@bredband.net,

5 Käsitteet ja määritelmät / Begrepp och definitioner Hoitopaikat / Vårdplatser Hoitopaikat sairaaloissa on tarkoitettu potilaille, joiden hoitaminen kunnan sosiaalipalvelun tuella tai kotona ei ole mahdollista heidän sairautensa tai sosiaalisen tilanteensa takia mutta jotka eivät tarvitse akuuttisairaalan tutkimus- ja hoitoresursseja. Esimerkkeinä voidaan mainita potilaat, jotka tarvitsevat hoitoa akuuttien tulehdusten, kroonisten sairauksien tai tilapäisten vaivojen perusteella. Hoitopaikkoja voidaan käyttää myös potilaiden valmistelemiseen ennen tutkimuksia, toimenpiteitä ja lääketieteellisiä toimia, elämän loppuvaiheen lähestyessä annettavaan hoitoon sekä kuntoutukseen ja jälkihoitoon. Tämäntyyppisiä hoitopaikkoja on maakäräjien sairaaloissa mutta myös kunnan ohjauksessa toimivissa laitoksissa, joista maakäräjät varaavat hoitopaikkoja sopimuksen perusteella. Lääkäripäivystysketju / Läkarjourkedja Sisämaan kunnissa Åselessa, Vilhelminassa ja Doroteassa sairaaloilla on aiemmin ollut käytössä jaettu lääkäripäivystys. Lääkäri on päivystänyt näillä paikkakunnilla vuoropäivinä. Kun Dorotean sairaalasta lakkautettiin hoitopaikat, Dorotea poistettiin samalla lääkäripäivystysketjusta. Lääkäri päivystää nyt vuoroin Åselessa ja vuoroin Vilhelminassa. Päivystävään lääkäriin saa kuitenkin aina yhteyden soittamalla terveydenhuollon neuvontanumeroon Akutbil-palvelu / Akutbil Akutbil-palvelu täydentää ambulanssisairaanhoitoa, jonka tehtävänä on varmistaa hoidon saatavuus asuinpaikasta riippumatta. Akutbil-palvelu sisältyy Västerbottenin ensihoitoketjuun. Akutbil-palvelu toimii Åselesta käsin ja suorittaa 1. ja 2. tärkeysasteen ensihoitotehtäviä kunnassa. Akutbil-auto saapuu paikalle nopeammin kuin ambulanssi, jonka toiminta-alue on tavallisesti laajempi. Erikoistapauksissa Akutbil-auton toiminta-aluetta voidaan laajentaa SOS Alarm -hälytyskeskuksen reitityksen jälkeen. Akutbil-autossa on sairaanhoitaja ja kuljettaja, jotka noudattavat ambulanssisairaanhoidon hoitosuuntaviivoja. Heidän valtuutensa ja tehtävänsä ovat samat kuin ambulanssihenkilökunnalla. Akutbil-autossa on integroitu tieto- ja karttajärjestelmä ja samat hoito- ja kuljetusmahdollisuudet kuin ambulanssissa. Akutbil-auton varusteisiin sisältyvät muun muassa paarit, defibrallaattori, jossa on EKG-monitorointimahdollisuus, hapen intubaatio- ja antovälineet, tuenta- ja kiinnitysvälineet kuten kauhapaarit sekä välineet ensiavun antamiseksi lapsille, synnyttäjille ja palovammapotilaille. Akutbil-palvelu otetaan käyttöön osana maakäräjien ensihoitoketjun, perusterveydenhuollon ja Åselen kunnan välistä entistä tiiviimpää yhteistyötä. Åselen kunnan pelastustoimen työntekijät toimivat kuljettajina. Akutbil-palvelun sairaanhoitajat ovat yhteydessä kunnalliseen palveluasumiseen Åselen kunnassa ja paikalliseen perusterveydenhuoltoon.

6 Ambulanssi Mahdollisuus hoitaa Sama akuuttipotilaita Tehohoitopotilas- /keskoskuljetukset Käytettävyys Reititetään SOS Alarm - keskuksen kautta, toimintaalueena koko lääni Sininen hälytysvalo Ei Yhteistoiminta kunnan Ei kanssa Yhteistoiminta perusterveydenhuollon kanssa Ei Akutbil-palvelu Sama Ei Nopeammin paikalla, koska toimii Åselesta käsin eikä ole mukana rajattomassa reitityksessä Henkilöstö Sairaanhoitaja, perushoitaja Sairaanhoitaja, kuljettaja, joka on pelastustoimen työntekijä Hälytys SOS Alarm - keskuksen kautta Akuuttisairaanhoidon hoitosuuntaviivat Kustannus kruunua, ei sisällä investointia ambulanssiin ja välineisiin Tuotto kr kr kruunua, sisältää ajoneuvon ja välineet

Tasavallan presidentin vaali

Tasavallan presidentin vaali Tasavallan presidentin vaali 2012 Selkoesite Presidentinvaali Tämä esite kertoo presidentinvaalista, joka järjestetään Suomessa vuonna 2012. Presidentin tehtävät Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa

Lisätiedot

Eduskuntavaalit 2011

Eduskuntavaalit 2011 2011 Eduskuntavaalit Eduskuntavaalit Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme. Vuoden 2011 eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina

Lisätiedot

Eduskuntavaalit 18.3.2007

Eduskuntavaalit 18.3.2007 Eduskuntavaalit 18.3.2007 Ennakkoäänestys 7. 13.3.2007 Eduskuntavaalit Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 100 vuotta sitten. Ne olivat myös ensimmäiset vaalit, joissa kaikilla Suomen kansalaisilla

Lisätiedot

EDUSKUNTAVAALIT. Äänestäminen on helppoa! Ennakkoäänestys Vaalipäivä sunnuntaina Selkoesite

EDUSKUNTAVAALIT. Äänestäminen on helppoa! Ennakkoäänestys Vaalipäivä sunnuntaina Selkoesite EDUSKUNTAVAALIT 2019 Ennakkoäänestys 3. 9.4.2019 Vaalipäivä sunnuntaina 14.4.2019 Äänestäminen on helppoa! Selkoesite Eduskuntavaalit 2019 Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa Suomen kansalaiset

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO xx 1 HALLINTOKESKUS Oikeuspalvelut

HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO xx 1 HALLINTOKESKUS Oikeuspalvelut HELSINGIN KAUPUNKI LAUSUNTO xx 1 Kaupunginhallitus PL 1 (Pohjoisesplanadi 11-13) Khs 2011-207 Kansanäänestyksen järjestämistä koskevat periaatteet ja menettelytavat Kaupunginhallitus päätti käynnistää

Lisätiedot

EUROPARLAMENTTIVAALIT 2019

EUROPARLAMENTTIVAALIT 2019 Selkoesite EUROPARLAMENTTIVAALIT 2019 Ennakkoäänestys 15. 21.5.2019 Vaalipäivä sunnuntaina 26.5.2019 Äänestäminen on helppoa! Europarlamenttivaalit 2019 Euroopan parlamentti säätää lakeja, jotka vaikuttavat

Lisätiedot

KUNTAVAALIT. Ennakkoäänestys Vaalipäivä sunnuntai Selkoesite

KUNTAVAALIT. Ennakkoäänestys Vaalipäivä sunnuntai Selkoesite KUNTAVAALIT 2017 Ennakkoäänestys 29.3. 4.4.2017 Vaalipäivä sunnuntai 9.4.2017 Selkoesite Miksi kuntavaaleissa kannattaa äänestää? Suomi jakautuu kuntiin, joilla on itsehallinto. Kunnat päättävät monista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 42/2013 1 (5) 1262 Esitys oikeusministeriölle ja valtiovarainministeriölle kunnallisia kansanäänestyksiä koskevan lainsäädännön muuttamiseksi HEL 2013-014381 T 03 00 00 Päätös

Lisätiedot

Selkoesite TASAVALLAN PRESIDENTIN VAALI

Selkoesite TASAVALLAN PRESIDENTIN VAALI Selkoesite TASAVALLAN PRESIDENTIN VAALI 2018 Presidentinvaali Suomen kansalaiset valitsevat presidentin vaalissa kuuden vuoden välein. Ensimmäinen vaali: Vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018 Ennakkoäänestys

Lisätiedot

Äänestysalueiden vähentäminen

Äänestysalueiden vähentäminen Äänestysalueiden vähentäminen Kh 16 Kurikan kaupungissa on yhteensä kahdeksantoista äänestysaluetta. 25.1.2010 Vaalilain 8 :n mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen.

Lisätiedot

VALTIMON KUNTA VUODEN 2017 KUNTAVAALIT KH 187

VALTIMON KUNTA VUODEN 2017 KUNTAVAALIT KH 187 Keskusvaalilautakunta, kokous nro 1/2017 17, ilmoitusasian kohta 6 /pöytäkirjan liite nro 7 Kunnanhallitus 187 16.12.2016 Kunnanhallitus 1 12.01.2017 VUODEN 2017 KUNTAVAALIT KH 187 Seuraavat yleiset vaalit

Lisätiedot

Kunnanhallitus 55 05.02.2013 Keskusvaalilautakunta 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013

Kunnanhallitus 55 05.02.2013 Keskusvaalilautakunta 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013 Kunnanhallitus 55 05.02.2013 4 04.03.2013 Kunnanhallitus 101 12.03.2013 Kunnanvaltuusto 27 25.03.2013 Äänestysaluejaon muuttaminen // KHALL 55 KESKV 54 sihteeri Seuraavat vaalit ovat Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Sähköinen äänestämisen testaus

Sähköinen äänestämisen testaus Sähköinen äänestämisen testaus Oikeusministeriö, 12.3.-28.3.2008 Pohja- ja paikkatiedot 1 evote:n testaus kokonaisuudessaan Toimittajien komponenttitestaukset TE:n integraatiotestaus TE:n järjestelmätestaus

Lisätiedot

Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan

Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan Kunnanhallitus 151 15.06.2015 Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan 579/00.00.00/2015 Kunnanhallitus 151 Iitin

Lisätiedot

Äänestysaluejaon tarkistamista selvittävän työryhmän loppuraportti

Äänestysaluejaon tarkistamista selvittävän työryhmän loppuraportti RANUAN KUNTA Aapiskuja 6 B 97700 Ranua 18.1.2010 jaon tarkistamista selvittävän työryhmän loppuraportti 1. Työryhmän asettaminen ja toimeksianto Valtuusto päätti 16.11.2009 74 vuoden 2010 talousarvion

Lisätiedot

Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus Mikkelin seurakuntakeskus Hiippakuntadekaani Marko Marttila

Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus Mikkelin seurakuntakeskus Hiippakuntadekaani Marko Marttila Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus n seurakuntakeskus Kiireellisimmät asiat tässä vaiheessa (hoidettava viimeistään 31.5.) Kirkkovaltuusto tai srk-neuvosto valitsee vaalilautakunnan jäsenet ja

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan kaupunki Yhdistymisselvitys. Vaihtoehdot kuntalaisten kuulemiseen kuntaliitosprosessissa

Keski-Uudenmaan kaupunki Yhdistymisselvitys. Vaihtoehdot kuntalaisten kuulemiseen kuntaliitosprosessissa Keski-Uudenmaan kaupunki Yhdistymisselvitys Vaihtoehdot kuntalaisten kuulemiseen kuntaliitosprosessissa Demokratiatyöryhmä 10.12.2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Kuntalaisten kuuleminen - vaihtoehdot

Lisätiedot

Kettumäki Jukka. Muut Tuominen Pirjo keskusvaalilautakunnan sihteeri

Kettumäki Jukka. Muut Tuominen Pirjo keskusvaalilautakunnan sihteeri Iitin kunta Pöytäkirja 3/2015 1 Keskusvaalilautakunta 29.06.2015 Aika Maanantai 29.06.2015 klo 17:00-17:18 Paikka Vanha kunnantalo, henkilökunnan kahvio Saapuvilla Leinonen Heikki Salonen Irmeli Kettumäki

Lisätiedot

Mallivaalijärjestys A (hallitus valitaan ammattiosaston kokouksessa)

Mallivaalijärjestys A (hallitus valitaan ammattiosaston kokouksessa) 1 VAALITAPA Tehyn Järvenpään ammattiosasto ry:n sääntöjen 13 :ssä mainitut hallituksen varsinaiset jäsenet ja heidän varajäsenensä sekä ammattiosaston edustajat paikallisosaston kokouksiin valitaan ammattiosaston

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167

Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015. Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Kaupunginhallitus 167 13.04.2015 Kaupunginhallitus 176 20.04.2015 Äänestysaluejaon muuttaminen 284/00.04.00/2015 KH 167 Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 II kaupunginsihteeri

Lisätiedot

Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista?

Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista? Miten muissa Pohjoismaissa lailla edistetään kuntalaisten suoraa osallistumista? Kuntalaki uudistuu seminaari 20.11.2013 Marianne Pekola-Sjöblom Tutkimuspäällikkö Kuntakehitys ja tutkimus Vaaliosallistumisesta

Lisätiedot

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS HALLITUKSEN ESITYS EDUSTAJISTON KOKOUKSELLE

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS HALLITUKSEN ESITYS EDUSTAJISTON KOKOUKSELLE PIELISEN OSUUSPANKKI EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS HALLITUKSEN ESITYS EDUSTAJISTON KOKOUKSELLE 17.3.2011 1 Vaalien aika ja äänestystapa Pielisen Osuuspankin sääntöjen 12 :ssä mainittu edustajiston jäsenten

Lisätiedot

Maakuntavaalit HE 15/2017 vp maakuntalakiesitys

Maakuntavaalit HE 15/2017 vp maakuntalakiesitys Maakuntavaalit 28.10.2018 HE 15/2017 vp maakuntalakiesitys Maakuntavaltuuston kokoonpano Hallituksen esityksen mukaan maakunnan ylintä päätösvaltaa käyttäisi maakuntavaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet

Lisätiedot

sunnuntaina

sunnuntaina 1 Vuoden 2018 seurakuntavaalit Sisällys 1 Vuoden 2018 seurakuntavaalit... 1 1.1 Seurakuntavaalit 2018... 1 1.2 Vaalilainsäädäntö ja siinä tapahtuneet muutokset... 1 1.3 Seurakuntavaaliohjeet... 2 1.4 Äänioikeus...

Lisätiedot

Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan

Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan Kunnanhallitus 151 15.06.2015 Kunnanvaltuusto 74 23.06.2015 Aloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Iitin kunnan siirtämisestä Kymenlaakson maakunnasta Päijät-Hämeen maakuntaan 579/00.00.00/2015

Lisätiedot

Kunnallisvaalit. Ennakkoäänestys 17. 23.10.2012 Vaalipäivä sunnuntai 28.10.2012. Selkoesite

Kunnallisvaalit. Ennakkoäänestys 17. 23.10.2012 Vaalipäivä sunnuntai 28.10.2012. Selkoesite Kunnallisvaalit 2012 Ennakkoäänestys 17. 23.10.2012 Vaalipäivä sunnuntai 28.10.2012 Selkoesite Kunnallisvaalit 2012 Ennakkoäänestys Suomessa 17. 23.10.2012 Vaalipäivä sunnuntai 28.10.2012 Suomi jakautuu

Lisätiedot

Hammashoitotuki. Mihin tukeen minulla on oikeus?

Hammashoitotuki. Mihin tukeen minulla on oikeus? Hammashoitotuki Mihintukeenminullaonoikeus? Alle 20 vuotiaiden hammashuolto Lapsilla ja nuorilla on oikeus maksuttomaan hammashoitoon joulukuun viimeiseen päivään saakka sinä vuonna, jonka aikana he täyttävät

Lisätiedot

TASAVALLAN PRESIDENTINVAALI 2018

TASAVALLAN PRESIDENTINVAALI 2018 TASAVALLAN PRESIDENTINVAALI 2018 Vuoden 2018 presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan toinen vaali sunnuntaina 11.2.2018,

Lisätiedot

Iitin kunta Pöytäkirja 3/ Keskusvaalilautakunta Aika klo 19:00-21:52. Kunnanhallituksen huone.

Iitin kunta Pöytäkirja 3/ Keskusvaalilautakunta Aika klo 19:00-21:52. Kunnanhallituksen huone. Iitin kunta Pöytäkirja 3/2019 19 Keskusvaalilautakunta 14.04.2019 Aika 14.04.2019 klo 19:00-21:52 Paikka Saapuvilla Kunnanhallituksen huone Hannikainen Marja Lindgren Ari Jaakola Sanna Rintala Aino-Kaisa

Lisätiedot

VAALIAIKATAULU. Seurakuntavaalit Valmistavat toimenpiteet

VAALIAIKATAULU. Seurakuntavaalit Valmistavat toimenpiteet VAALIAIKATAULU Seurakuntavaalit 2018 1 viimeistään 31.5. (suositus; hyvissä ajoin ennen kesälomakautta huhti - toukokuussa) Valmistavat toimenpiteet 1. Kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto valitsee vaalilautakunnan

Lisätiedot

NUORISOVAALIEN JÄRJESTÄJÄN OPAS

NUORISOVAALIEN JÄRJESTÄJÄN OPAS NUORISOVAALIEN JÄRJESTÄJÄN OPAS Nuorisovaalit on demokratiakasvatuksen työkalu ja suurin demokratiatapahtuma peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen. Nuorisovaalit järjestetään aina

Lisätiedot

8 Kotiäänestys. 8.1 Oikeus äänestää ennakkoon kotona

8 Kotiäänestys. 8.1 Oikeus äänestää ennakkoon kotona 8 Kotiäänestys Sisällys 8 Kotiäänestys... 34 8.1 Oikeus äänestää ennakkoon kotona... 34 8.2 Kotiäänestysmahdollisuudesta tiedottaminen ennakkoon... 35 8.3 Kotiäänestykseen ilmoittautuminen... 35 8.4 Kotiäänestyksen

Lisätiedot

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS (vain yksi äänestysalue) EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS (vain yksi äänestysalue) MUUTOKSET.

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS (vain yksi äänestysalue) EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS (vain yksi äänestysalue) MUUTOKSET. EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS (vain yksi äänestysalue) Voimassa oleva 1 Vaalien aika ja äänestystapa Ikaalisten Osuuspankin sääntöjen 12 :ssä mainittu edustajiston jäsenten vaali toimitetaan osuuspankin

Lisätiedot

KAINUUN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS. 1 Vaalien aika ja äänestystapa. 2 Jäsenalueittain valittavien edustajien lukumäärä

KAINUUN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS. 1 Vaalien aika ja äänestystapa. 2 Jäsenalueittain valittavien edustajien lukumäärä 1 (5) KAINUUN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS 1 Vaalien aika ja äänestystapa Kainuun Osuuspankin sääntöjen 14 :ssä mainittu edustajiston jäsenten vaali toimitetaan osuuspankin jäsenten äänestyksellä

Lisätiedot

Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet

Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet Niedersächsischer Landeswahlleiter Finnisch Alasaksin osavaltion vaalijohtajan tiedotuksia Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet 2 Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet Alasaksissa

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA YLEI- Kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla SESTI NÄHTÄVILLÄ

PÖYTÄKIRJA YLEI- Kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla SESTI NÄHTÄVILLÄ LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2018 1 Keskusvaalilautakunta AIKA 28.01.2018 klo 20:00-22:05 PAIKKA Raatihuone, Vanha valtuustosali LÄSNÄ Wilhelmson Bengt puheenjohtaja Laitinen Åke varapuheenjohtaja Bärlund

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta päätti vuoden 2017 kuntavaalien asiakirjojen käsittelystä seuraavasti:

Keskusvaalilautakunta päätti vuoden 2017 kuntavaalien asiakirjojen käsittelystä seuraavasti: Keskusvaalilautakunta 52 07.04.2017 Vuoden 2017 kuntavaalien ennakkoäänestysasiakirjojen käsittely 796/00.00.00.00/2015 Keskusvaalilautakunta 07.04.2017 52 Keskusvaalilautakunta päätti 15.2.2017 19 vuoden

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunnalle saapuu kahdenlaisia lähetekuoria: - kuittausmerkinnällä varustettuja ja

Keskusvaalilautakunnalle saapuu kahdenlaisia lähetekuoria: - kuittausmerkinnällä varustettuja ja Keskusvaalilautakunta 28 31.03.2017 Keskusvaalilautakunta 31 04.04.2017 Keskusvaalilautakunta 34 05.04.2017 Keskusvaalilautakunta 36 07.04.2017 ENNAKKOÄÄNESTYSASIAKIRJOJEN TARKASTAMINEN Keskusvaalilautakunta

Lisätiedot

Oikeusministeriö kiinnittää kuntien huomiota seuraavaan:

Oikeusministeriö kiinnittää kuntien huomiota seuraavaan: 18.6.2009 OM 32/51/2009 Liljendalin kunnanhallitus Loviisan kaupunginhallitus Pernajan kunnanhallitus Ruotsinpyhtään kunnanhallitus LOVIISAN KUNNALLISVAALIT 25.10.2009 Valtioneuvoston 23.4.2009 antaman

Lisätiedot

PIHTIPUTAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS. 1 Vaalien aika ja äänestystapa

PIHTIPUTAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS. 1 Vaalien aika ja äänestystapa Edustajiston vaalijärjestys, yksi jäsenalue 1 (5) PIHTIPUTAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS 1 Vaalien aika ja äänestystapa Pihtiputaan Osuuspankin sääntöjen 14 :ssä mainittu edustajiston jäsenten

Lisätiedot

Äänestys. Sähköisen äänestyksen pilotti. Luokkamalli. Government. Versio 1.4H Julkinen 08.02.2008 1 (8) Luokkamalli

Äänestys. Sähköisen äänestyksen pilotti. Luokkamalli. Government. Versio 1.4H Julkinen 08.02.2008 1 (8) Luokkamalli 08.02.2008 1 (8) Äänestys Oikeusministeriö Vaalitietojärjestelmät 08.02.2008 2 (8) 1 Äänestys... 3 1.1 Laskenta... 3 1.1.1 Aanet... 3 1.1.2 AaniLkm... 3 1.1.3 Yhdistely... 4 1.1.4 YhdistettyTulos... 4

Lisätiedot

SIEVIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2019 Sivu 1 toimitettu sähköpostitse Keskusvaalilautakunta. Sivu

SIEVIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2019 Sivu 1 toimitettu sähköpostitse Keskusvaalilautakunta. Sivu SIEVIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2019 Sivu 1 toimitettu sähköpostitse 8.4.2019 Keskusvaalilautakunta Aika: Perjantaina 12.04.2019 kello 18.15 Paikka: Kunnanhallituksen huone Kahvitarjoilu klo 18.00 Päätöksentekotapa:

Lisätiedot

2/2018. Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi (KL 7:4,1).

2/2018. Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi (KL 7:4,1). ASIKKALAN SEURAKUNTA VAALILAUTAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2018 Aika 17.9.2018 klo 16.30 Paikka Asikkalan seurakunta, Sirkkusentie 1, Iltarusko Läsnä Kari Karjalainen pj Timo Ristkari jäsen Pekka Niskanen jäsen

Lisätiedot

Oikeusministeriön ohjeen mukaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämisessä kunnanhallituksen on otettava huomioon seuraavat seikat:

Oikeusministeriön ohjeen mukaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämisessä kunnanhallituksen on otettava huomioon seuraavat seikat: Kaupunginhallitus 215 25.09.2017 Kaupunginhallitus 236 30.10.2017 Presidentinvaalien 2018 äänestyspaikat sekä aukioloajat Khall 25.09.2017 215 (Valm.hall.joht.) Ennakkoäänestyspaikan määrääminen Vaalilain

Lisätiedot

Sisällysluettelo KEL, :00, Esityslista 1

Sisällysluettelo KEL, :00, Esityslista 1 Sisällysluettelo KEL, 18:00, Esityslista 1-3 Esityslistan kansilehti (läsnäolijat)... 1-1 Esityslistan hyväksyminen... 2 11 Vuonna 2019 järjestettävien vaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat Kaarinassa...

Lisätiedot

Pöytäkirjantarkastajat: Pöytäkirja tarkastettiin seuraavassa kokouksessa Pöytäkirja yleisesti nähtävillä: Maanantai 10.4.

Pöytäkirjantarkastajat: Pöytäkirja tarkastettiin seuraavassa kokouksessa Pöytäkirja yleisesti nähtävillä: Maanantai 10.4. REISJÄRVEN KUNTA KESKUSVAALILAUTAKUNTA 6/2017 PÖYTÄKIRJA Aika: Perjantai 7.4.2017 klo 12-13:26 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2 Läsnä: Rajala Tiina, pja Hautala Teuvo, vpja Lehto Juhani, j Paalavuo Jarkko,

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Moni tekijä vaikuttaa vointiisi. Mitä paremmin

Lisätiedot

Sähköinen äänestäminen HYYn edarivaaleissa. Petrus Repo 23.3.2015

Sähköinen äänestäminen HYYn edarivaaleissa. Petrus Repo 23.3.2015 Sähköinen äänestäminen HYYn edarivaaleissa Petrus Repo 23.3.2015 Taustaa Selvitys sähköisestä äänestämisestä (liite). Painopisteenä riskianalyysi sähköisestä vaalista. Ensin raamit, sen jälkeen toteutusyksityiskohdat.

Lisätiedot

Hoitopalvelut Västmanlandissa Hoitopalveluopas

Hoitopalvelut Västmanlandissa Hoitopalveluopas Finska Hoitopalvelut Västmanlandissa Hoitopalveluopas Esitteessä kerrotaan, miten saat parhaiten yhteyden hoidonantajiin Västmanlandin läänissä Hoitopalvelut Västmanlandissa HOITOPALVELUOPAS Sairaanhoidon

Lisätiedot

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä

KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA. Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Voimassa 1.7.2012 alkaen KULJETUSPALVELU TAALAINMAALLA Tietoja erityisestä joukkoliikenteestä Taalainmaan liikenne Kuljetuspalvelu on osa Taalainmaan joukkoliikennettä Kuljetuspalvelu täydentää yleistä

Lisätiedot

21 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 23 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

21 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 23 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen Puumala Pöytäkirja 6/2017 1 (10) Aika 07.04.2017, klo 18:59-19:22 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 21 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 3/ ( 7) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen

Järvenpää Pöytäkirja 3/ ( 7) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen Järvenpää Pöytäkirja 3/2019 1 ( 7) Aika 12.04.2019, klo 19:00-19:49 Paikka Kaupungintalo, Kaupunginhallituksen entinen kokoushuone Käsitellyt asiat 17 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta päätti viime kokouksessa vuoden 2015 eduskuntavaalien asiakirjojen käsittelystä seuraavasti:

Keskusvaalilautakunta päätti viime kokouksessa vuoden 2015 eduskuntavaalien asiakirjojen käsittelystä seuraavasti: Keskusvaalilautakunta 39 17.04.2015 Vuoden 2015 eduskuntavaalien ennakkoäänestysasiakirjojen käsittely 488/00.00.00.01/2014 Keskusvaalilautakunta 39 Keskusvaalilautakunta päätti viime kokouksessa vuoden

Lisätiedot

Mallivaalijärjestys B (hallitus valitaan ammattiosaston kokouksessa, mutta voidaan käyttää myös posti- tai sähköistä äänestystä)

Mallivaalijärjestys B (hallitus valitaan ammattiosaston kokouksessa, mutta voidaan käyttää myös posti- tai sähköistä äänestystä) Mallivaalijärjestys B (hallitus valitaan ammattiosaston kokouksessa, mutta voidaan käyttää myös posti- tai sähköistä äänestystä) 1 VAALITAPA Tehyn NordLabin ammattiosasto ry:n sääntöjen 13 :ssä mainitut

Lisätiedot

Sisällys KESKUSVAALILAUTAKUNTA 3/2018

Sisällys KESKUSVAALILAUTAKUNTA 3/2018 REISJÄRVEN KUNTA KESKUSVAALILAUTAKUNTA 3/2018 PÖYTÄKIRJA Aika: Perjantai 26.1.2018 klo 10 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2 Läsnä: Paalavuo Jarkko, pja Paalavuo Päivi, vpj Lehto Juhani, j Hautala Teuvo,

Lisätiedot

Kirkollisvaalit 18. syyskuuta. Sinä valitset.

Kirkollisvaalit 18. syyskuuta. Sinä valitset. Kirkollisvaalit 18. syyskuuta. Sinä valitset. Ruotsin kirkossa on yli 7 miljoonaa jäsentä ja sen kantavana voimana ovat ihmiset, jotka haluavat osaltaan jakaa vastuuta ja kehittää ja muokata kirkon tulevaisuutta.

Lisätiedot

Asiakirjassa valtuutetaan yksi sen allekirjoittajista toimimaan vaaliliiton asiamiehenä ja yksi asiamiehen varamiehenä.

Asiakirjassa valtuutetaan yksi sen allekirjoittajista toimimaan vaaliliiton asiamiehenä ja yksi asiamiehen varamiehenä. Vaalijärjestys 1 Vaalijärjestyksen tarkoitus Tällä vaalijärjestyksellä määritellään menettelytavat valittaessa edustajiston jäseniä, vaaleissa, jotka koskevat puheenjohtajien, muiden hallituksen jäsenten

Lisätiedot

Nimi Tehtävä Lisätieto Jäsen Luottamushenkilö Huotarinen Markku Pöytäkirjan tarkastaja. Jäsen

Nimi Tehtävä Lisätieto Jäsen Luottamushenkilö Huotarinen Markku Pöytäkirjan tarkastaja. Jäsen Lappeenrannan kaupunki Pöytäkirja 1/2018 1 AIKA 26.1.2018 klo 19:00-19:30 PAIKKA NH Kristiina, Kaupungintalo, Villimiehenkatu 1 Päätöksentekijät Nimi Tehtävä Lisätieto Huhtiranta Sonja Jäsen Luottamushenkilö

Lisätiedot

Ehdokasasettelu päättyy Vaalimateriaali ja äänestyslippu postitetaan kaikille äänioikeutetuille viimeistään

Ehdokasasettelu päättyy Vaalimateriaali ja äänestyslippu postitetaan kaikille äänioikeutetuille viimeistään HAMMASLÄÄKÄRILIITON VAALIOPAS 2016 Suomen Hammaslääkäriliiton valtuuston vaali suoritetaan postiäänestyksenä 27.10. 16.11.2016. Hammaslääkäriliiton jäsenet valitsevat valtuustoon 40 jäsentä toimikaudeksi

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ PÖYTÄKIRJA YLEI- Loviisan kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla SESTI NÄHTÄVILLÄ

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/ PÖYTÄKIRJA YLEI- Loviisan kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla SESTI NÄHTÄVILLÄ LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2018 1 Keskusvaalilautakunta AIKA 26.01.2018 klo 19:00-20:00 PAIKKA Raatihuone, Vanha Valtuustonsali LÄSNÄ Wilhelmson Bengt puheenjohtaja Laitinen Åke varapuheenjohtaja Bärlund

Lisätiedot

Tässä vaaliohjesäännössä määrätään Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O Diakon edustajistovaalin sekä jäsenäänestysten toteuttamisesta.

Tässä vaaliohjesäännössä määrätään Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O Diakon edustajistovaalin sekä jäsenäänestysten toteuttamisesta. VAALIOHJESÄÄNTÖ I LUKU: YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Tarkoitus Tässä vaaliohjesäännössä määrätään Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta O Diakon edustajistovaalin sekä jäsenäänestysten toteuttamisesta.

Lisätiedot

Ennakkoäänestyspaikkojen ja varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa

Ennakkoäänestyspaikkojen ja varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 160/00.00.00.01/2015 20 Ennakkoäänestyspaikkojen ja varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Kaupunginsihteeri Petra

Lisätiedot

Eräitä määräaikoja vuoden 2012 presidentinvaalissa

Eräitä määräaikoja vuoden 2012 presidentinvaalissa Eräitä määräaikoja vuoden 2012 presidentinvaalissa Ensimmäisen vaalin vaalipäivä 22.1.2012 Toisen vaalin vaalipäivä 5.2.2012 Ajankohta 1 Toimija Toimenpide Vaalilaki Alkuvuosi 2009 Valtuusto Kunnan keskusvaalilautakunnan

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Student Union of South-Eastern Finland University of Applied Sciences

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Student Union of South-Eastern Finland University of Applied Sciences Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Vaaliohjesääntö 1 Yleistä Tätä vaalijärjestystä noudatetaan valittaessa jäsenet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (myöh. opiskelijakunta)

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2018. Keskusvaalilautakunta

SAVONLINNAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2018. Keskusvaalilautakunta Keskusvaalilautakunta 26.01.2018 1 Aika 26.01.2018 kello 19:00-19:32 Paikka Keskusvaalilautakunnan toimisto Läsnä Hirvonen Asko puheenjohtaja Kerman Juhani varapuheenjohtaja Härkönen Elina jäsen Kosonen

Lisätiedot

kuntavaaliteesit 2017 Vaalipäivä Äänestämällä vaikutamme! Eläkeliitto

kuntavaaliteesit 2017 Vaalipäivä Äänestämällä vaikutamme! Eläkeliitto Eläkeliiton kuntavaaliteesit 2017 Vaalipäivä 9.4.2017 Äänestämällä vaikutamme! Eläkeliitto Eläkeliiton kuntavaaliteesit 2017 Huhtikuussa Suomen kuntiin valitaan jälleen vaaleilla iso joukko valtuutettuja,

Lisätiedot

1 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

1 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen Puumala Pöytäkirja 1/2018 1 (8) Aika 19.01.2018, klo 16:05-16:53 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN VAALIOHJESÄÄNTÖ 1 (6)

SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULUN OPISKELIJAKUNNAN VAALIOHJESÄÄNTÖ 1 (6) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 1 (6) 1 Ohjesääntö 2 Äänioikeus 3 Vaalikelpoisuus 4 Vaalilautakunta Tämä

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Parempi kokonaisuus. Potilastietojen yhdistäminen otetaan nyt käyttöön

Lisätiedot

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS MUUTOSESITYS EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS VOIMASSA OLEVA. 1 Vaalien aika ja äänestystapa. 1 Vaalien aika, äänestystapa

EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS MUUTOSESITYS EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS VOIMASSA OLEVA. 1 Vaalien aika ja äänestystapa. 1 Vaalien aika, äänestystapa EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS VOIMASSA OLEVA EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS MUUTOSESITYS 1 Vaalien aika, äänestystapa Pohjolan Osuuspankin sääntöjen 12 :ssä mainittu edustajiston jäsenten vaali toimitetaan

Lisätiedot

Järvenpää Pöytäkirja 1/ (7) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen

Järvenpää Pöytäkirja 1/ (7) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen Järvenpää Pöytäkirja 1/2018 1 (7) Aika 26.01.2018, klo 19:00-20:11 Paikka Kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä pöytäkirjan tarkastaminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 35/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8220/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 35/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8220/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 35/2016 1 (1) Keskusvaalilautakunta 7 8.12.2016 415 Asianro 8220/00.00.00.04/2016 Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen kuntavaaleissa 2017 Päätöshistoria Keskusvaalilautakunta

Lisätiedot

Iitin kunta Pöytäkirja 2/ Keskusvaalilautakunta Aika klo 17:00-17:33. Paikka. Saapuvilla.

Iitin kunta Pöytäkirja 2/ Keskusvaalilautakunta Aika klo 17:00-17:33. Paikka. Saapuvilla. Iitin kunta Pöytäkirja 2/2017 1 Keskusvaalilautakunta 20.02.2017 Aika 20.02.2017 klo 17:00-17:33 Paikka Saapuvilla Leinonen Heikki Salonen Irmeli Kakko Henry Kettumäki Jukka Janhunen Heli Hiltunen Heikki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 303. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 303. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.11.2014 Sivu 1 / 1 3950/00.00.00/2014 Keskusvaalilautakunta 29 28.10.2014 303 Ennakkoäänestyspaikat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Valmistelijat / lisätiedot: Risto Pirkanniemi, puh.

Lisätiedot

Vaali toimitetaan hallituksen vahvistamien ohjeiden mukaisesti.

Vaali toimitetaan hallituksen vahvistamien ohjeiden mukaisesti. Vaalijärjestys Valtuusto 2.9.2014 VALTUUSTON VAALI 1 VAALITAPA Tässä vaalijärjestyksessä Kelan toimihenkilöt ry:tä kutsutaan yhdistykseksi, jonka valtuuston varsinaiset ja varajäsenet valitaan yhdistyksen

Lisätiedot

Puumala Pöytäkirja 2/ ( 8) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Puumala Pöytäkirja 2/ ( 8) Keskusvaalilautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen Puumala Pöytäkirja 2/2019 1 ( 8) Aika 05.04.2019, klo 16:00-16:54 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 8 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Finnisch. Alasaksin osavaltion vaalijohtajan tiedotuksia. Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet

Finnisch. Alasaksin osavaltion vaalijohtajan tiedotuksia. Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet Finnisch Alasaksin osavaltion vaalijohtajan tiedotuksia Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet 2 Alasaksin kunnallisvaalijärjestelmän pääpiirteet Alasaksissa valitaan joka viides vuosi enemmän

Lisätiedot

Information på finska. Näin toimii Ruotsin vaalijärjestelmä!

Information på finska. Näin toimii Ruotsin vaalijärjestelmä! Information på finska Näin toimii Ruotsin vaalijärjestelmä! 1. Vaalijärjestelmä 1 2. Kuka saa äänestää? 2 3. Puolueet ja vaaliliput 3 4. Vaalihuoneistossa äänestäminen vaalipäivänä 4 5. Ennakkoäänestys

Lisätiedot

15 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 17 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

15 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 17 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen Puumala Pöytäkirja 4/2017 1 (9) Aika 31.03.2017, klo 18:21-19:16 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Pöytäkirjantarkastajat: Pöytäkirja tarkastettiin seuraavassa kokouksessa Pöytäkirja yleisesti nähtävillä: Maanantai 10.4.

Pöytäkirjantarkastajat: Pöytäkirja tarkastettiin seuraavassa kokouksessa Pöytäkirja yleisesti nähtävillä: Maanantai 10.4. REISJÄRVEN KUNTA KESKUSVAALILAUTAKUNTA 5/2017 PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko 5.4.2017 klo 12-13:13 Paikka: Kunnantalo, kokoushuone 2 Läsnä: Rajala Tiina, pja Hautala Teuvo, vpja Lehto Juhani, j Paalavuo

Lisätiedot

Kotona annettava apu

Kotona annettava apu Kotona annettava apu Kotona annettava apu Kotona annettava apu käsittää hoivatoimenpiteet, palvelutoimenpiteet ja turvahälyttimen. Hoivatoimenpiteet Voit saada apua henkilökohtaisen hygienian hoidossa

Lisätiedot

24 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

24 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen Puumala Pöytäkirja 7/2017 1 (9) Aika 09.04.2017, klo 15:58-21:07 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 24 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

Edustajiston henkilöjäsenten äänestys- ja vaalijärjestys

Edustajiston henkilöjäsenten äänestys- ja vaalijärjestys s. 1 / 6 Edustajiston henkilöjäsenten äänestys- ja vaalijärjestys 1 Vaalit Suomen Fysioterapeutit Finlands Fysioterapeuter ry:n (josta myöhemmin tässä äänestys- ja vaalijärjestyksessä käytetään nimitystä

Lisätiedot

Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama , 4, 33 ja 42 muutettu ) 2 luku VAALIVIRANOMAISET

Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama , 4, 33 ja 42 muutettu ) 2 luku VAALIVIRANOMAISET 1 HELSINGIN YLIOPISTO Keskusvaalilautakunta 29.8.2006/kr-k KAMPUSTEN VAALILAUTAKUNTIEN TEHTÄVÄT Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama 14.2.2003, 4, 33 ja 42 muutettu 16.2.2005) 2

Lisätiedot

Vaalitoimikuntien koulutus Laitosäänestys. Eduskunta- ja europarlamenttivaalit 2019

Vaalitoimikuntien koulutus Laitosäänestys. Eduskunta- ja europarlamenttivaalit 2019 Vaalitoimikuntien koulutus Laitosäänestys Eduskunta- ja europarlamenttivaalit 2019 Vuoden 2019 vaalit Eduskuntavaalien ennakkoäänestys laitoksissa arkipäivisin ke 3.4. ti 9.4.2019 Europarlamenttivaalien

Lisätiedot

Hämeenkyrö Pöytäkirja 6/ (7) Keskusvaalilautakunta Aika , klo 12:00-13:55. Käsitellyt asiat

Hämeenkyrö Pöytäkirja 6/ (7) Keskusvaalilautakunta Aika , klo 12:00-13:55. Käsitellyt asiat Hämeenkyrö Pöytäkirja 6/2017 1 (7) Aika 10.04.2017, klo 12:00-13:55 Paikka Valtuustosali Käsitellyt asiat 28 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 29 Pöytäkirjan tarkastus 30 Vaalipäivän äänten tarkastuslaskenta

Lisätiedot

18 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 20 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

18 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen. 20 Kuntavaalien 2017 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen Puumala Pöytäkirja 5/2017 1 (10) Aika 04.04.2017, klo 17:59-18:53 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone, kunnantalo Käsitellyt asiat 18 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Lisätiedot

1992 vp - HE 14 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 14 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 14 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi kansanedustajain vaaleista annetun lain ja kunnallisvaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että vaaleissa

Lisätiedot

Euroopan unioni ja europarlamenttivaalit 2014

Euroopan unioni ja europarlamenttivaalit 2014 Euroopan unioni ja europarlamenttivaalit 2014 1 Euroopan unionin jäsenmaiden lippuja. Sisällys Euroopan unioni eli EU 3 Mitä EU-jäsenyys merkitsee Suomelle? 4 Mitä EU-jäsenyys merkitsee suomalaisille?

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA. Keskusvaalilautakunta

KIVIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA. Keskusvaalilautakunta PÖYTÄKIRJA Kokousnumero Presidentinvaali 2/2018 Aika PERJANTAI klo 19.15-21.20 Paikka Lautakuntien kokoushuone KOKOUSKUTSU Perjantaina 26.1.2017 Lautakuntien kokoushuone Nro 2/2018 ASIA LIITE 15 KOKOUKSEN

Lisätiedot

PIENI KUNNALLISVAALIOPAS

PIENI KUNNALLISVAALIOPAS PIENI KUNNALLISVAALIOPAS 2012 Vaikuttaminen Vuosi 2012 on Suomen CP-liiton vaikuttamisen teemavuosi. Vuonna 2012 pidetään myös Kunnallisvaalit joten meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa! Tästä pienestä

Lisätiedot

Oikeusministeriön vaaliohjeet 1 käsittelee kohdassa 8.4. tarkastuslaskentaa ja vaalien tuloksen vahvistamista.

Oikeusministeriön vaaliohjeet 1 käsittelee kohdassa 8.4. tarkastuslaskentaa ja vaalien tuloksen vahvistamista. Keskusvaalilautakunta 60 10.04.2017 Vuoden 2017 kuntavaalien vaalipäivän äänten tarkastuslaskenta 796/00.00.00.00/2015 Keskusvaalilautakunta 10.04.2017 60 Valtuutettujen ja varavaltuutettujen lukumääristä

Lisätiedot

Seurakuntavaalit Ehdokasasettelu päättyy Ennakkoäänestys Vaalipäivä

Seurakuntavaalit Ehdokasasettelu päättyy Ennakkoäänestys Vaalipäivä Seurakuntavaalit 2018 Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018 Ennakkoäänestys 6.-10.11.2018 Vaalipäivä 18.11.2018 Luottamushenkilöksi? Kiinnostaako sinua vaikuttaminen omassa seurakunnassasi? Haluaisitko uudistaa

Lisätiedot

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT

INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT 1 16.8.03 INNER WHEEL -PIIRIN SÄÄNNÖT 1. PIIRIN NIMI on Piiri Inner Wheel, Suomi. Nimen vahvistaa International Inner Wheelin hallitus, joka myös vahvistaa piirin rajat. Piirin jäseniä ovat kaikki piirissä

Lisätiedot

1 Vaalien järjestäminen ja ajankohta. 2 Äänestystapa KESKI-UUDENMAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS

1 Vaalien järjestäminen ja ajankohta. 2 Äänestystapa KESKI-UUDENMAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS 1 (5) KESKI-UUDENMAAN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS 1 Vaalien järjestäminen ja ajankohta 2 Äänestystapa Osuuspankin sääntöjen 13 :ssä mainitut edustajiston vaalit toimitetaan osuuspankin omistaja-asiakkaiden

Lisätiedot

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten sekä ennakkoäänestystoimitsijoiden valitseminen

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten sekä ennakkoäänestystoimitsijoiden valitseminen Kaupunginhallitus 21 23.01.2017 Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien jäsenten sekä ennakkoäänestystoimitsijoiden valitseminen 101/00.00.00/2017 KH 23.01.2017 21 Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Keskusvaalilautakunta Asianro 7071/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Keskusvaalilautakunta Asianro 7071/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 4 Asianro 7071/00.00.00.01/2017 Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen presidentinvaalissa 2018 Ennakkoäänestyksen ajankohta ja äänestystä koskevat säännökset Presidentinvaalin

Lisätiedot

Keskusvaalilautakunta 2/2019

Keskusvaalilautakunta 2/2019 YPÄJÄN KUNTA ASIALISTA Keskusvaalilautakunta 2/2019 Kokousaika: 12.4.2019 klo 18.00-20.57 Kokouspaikka: Kunnanvirasto, Perttulantie 20, Ypäjä Käsiteltävät asiat: Nro ( ) Asia Sivu Liite 14 Laillisuus ja

Lisätiedot

Vaaleilla valittavien edustajien vaali: Keskusyhteisön nimittämät edustajat:

Vaaleilla valittavien edustajien vaali: Keskusyhteisön nimittämät edustajat: 1 (5) HELSINGIN SEUDUN OSUUSPANKIN EDUSTAJISTON VAALIJÄRJESTYS 1 Vaalien aika ja äänestystapa Vaaleilla valittavien edustajien vaali: Helsingin Seudun Osuuspankin sääntöjen 13 :ssä mainittu Vaaleilla valittavien

Lisätiedot

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta.

LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT. 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 1(6) LOPEN TEATTERIYHDISTYS R.Y.:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Lopen Teatteriyhdistys ry. ja sen kotipaikka on Lopen kunta. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on toimia teatterista kiinnostuneiden henkilöiden

Lisätiedot