Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja"

Transkriptio

1 Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Hankkeen kesto LOPPURAPORTTI Dnro2243/ 325/

2 2 1. AMMATTIKEITTIÖALAN IMAGONKOHOTUSHANKKEEN TAVOITE Tavoitteena on pitää kiinni osaamisesta ja työvoiman saannista suurtaloussektorin ammateissa. Hankkeen keskeiset tavoitteet vuonna 2013 olivat: kohottaa suomalaisen kouluruokailun ja kouluruoan tekijöiden arvostusta valtakunnallisen kouluruokadiplomi-käytännön avulla lisätä nuorten ja aikuisopiskelijoiden tietoisuutta suurtalousalan ammateista: messunäkyvyys, herkkuammatti.fi- sivuston ylläpito, artikkelit printti- ja sähköisessä mediassa informoida ravitsemisalasta ja laadukkaiden ja ekologisesti kestävien ravitsemispalveluiden ylläpitämisen tärkeydestä: välineenä mm. Herkkuammatti.fitietosivusto Ilman ruokapalvelualan osaamista laadunhallinta, ravitsemussuositusten noudattaminen ja ammattikeittiöiden kestävän kehityksen mukainen toiminta kuten hävikkitietoisuus eivät toteudu. Kampanjavuoden tärkeimpänä kohderyhmänä oli kouluruoan tekijät, koululaiset ja kouluyhteisöt sidosryhmineen. Kampanjan kokonaistavoitteena on kohottaa elintarvikeketjun laatukuvaa joukkoruokailun näkökulmasta ja ylläpitää suomalaisen kouluruokailun imagoa. Hankkeen toimihenkilöt Toiminnanjohtaja Marjut Huhtala 2 kk Projektihenkilö Pirjo Alanko 11 kk Hankkeen ohjausryhmä Jarmo Huuhtanen, johtaja, Electrolux Professional Oy, hankevuoden puheenjohtaja Petri Koskela, ylitarkastaja, MMM Juha Forsström, toimitusjohtaja, Blueservice Partners Oy Hellen Junninen, tuotantopäällikkö, Espoo catering, Kuntaruokailun asiantuntijat ry:n edustaja Helena Lehtinen, koulutuspäällikkö, Sodexo Oy, myöhemmin EduPoli Vesa Heikkinen, yliopettaja, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Erja Tuovinen, myyntijohtaja, Heinon Tukku Marjut Huhtala, ohjausryhmän sihteeri, toiminnanjohtaja Ammattikeittiöosaajat ry Pirjo Alanko, Hankkeen projektihenkilö, Ammattikeittiöosaajat ry (ei varsinainen jäsen)

3 3 2. TOIMENPITEET ) Herkkuammatti.fi- sivusto Sivustolle on toimitettu verkkoartikkeleita ja uratarinoita. Lisäksi sivustolle päivitettiin tietoa ravitsemis-ja elintarvikealan tärkeimmistä hankkeista ja ajankohtaisaiheista. Nuoria houkuttelevaksi sivuelementiksi suunniteltiin muun muassa Kokoa suomalainen koululounas-peli sekä Kouluruokaristikko, jotka esiteltiin ensimmäisen kerran Taitaja Skillstapahtumassa toikokuussa Ruokapalvelualaa ammatikseen suunnittelevat löytävät sivustolta ajankohtaista tietoa ravitsemisalan koulutusmahdollisuuksista ja voivat tutustua jo alalla toimivien kannustaviin uratarinoihin. Ruokapalveluammattilaisille sivusto tarjoaa tietoportaalin ammattikeittiöitä päivittäin koskevista asioista, kuten ravitsemussuosituksista ja erityisruokavalioista, kestävästä kehityksestä, rekrytoinnista, monikulttuurisuuden hyödyntämisestä palvelualan ammateissa, oppisopimusmenettelystä ja TET- harjoittelusta. Sivustolle on myös koottu artikkeleja ja asinatuntijahaastatteluita alalla toimivista ruokapalveluammattilaisista. 2) Kampanjaa tukeva materiaali Koululounas-peli (web-versio) Kokoa suomalainen koululounas-oppipeli kohderyhmänä alakoululaiset: Pelin avulla nostetaan esille suomalaisen kouluruoan ainutlaatuisuutta leikkimielisellä mutta lapsia opettavaisella tavalla. Peliaihio on linkitetty herkkuammatti.fi-sivulle. Koululounas-ristikko Leikkimielinen sana-arvoitusristikko mm. messuympäristössä täytettäväksi. Kouluruokadiplomin hakemiseen kannustava video Oppilastyönä laadittu kouluruokailuvideo, jossa lukiolaiset esittävät draaman keinoin kouluruokailutilanteen sekä sosiaalisena, että jaksamista ja oppimista tukevana asiana. Videon käsikirjoitus ja ohjaus on Tampereen yhtenäiskoulun lukiolaisryhmän laatima. Videolla kannustetaan hakemaan kouluruokadiplomia oppilaiden omien argumenttien kautta (sosiaalisuus, kaveruussuhteet, opettajien läsnäolon merkitys). Videon kesto on n. 5 min.

4 4 Esite kouluruokadiplomista 1 A4-kokoinen esite, jossa lyhyesti kerrotaan kouluruokadiplomin ydinajatuksesta ja kannustetaan hankkimaan diplomi. Esitteen yhteystieto-kohdassa viitataan kouluruokadiplomi.fisivustoon. Esitettä on jaettu ravitsemisalan tapahtumissa ja se on painettu ilmoituksen tapaan Ammattikeittiöosaajien jäsenlehteen. Hyvän kouluruokailun julistus Syksyllä, koulujen alkamisen ajankohtana Ammattikeiitiöosaajat muistutti kouluruokailun tärkeydestä ja hyvistä ruokailukäytänteistä 10-kohtaisella huoneentaululla. Huoneentauluun on koottu kouluruokadiplomi- kriteeristön oleellisimmat kohdat tiivistetysti. Hyvän kouluruokailun julistuksesta laadittiin lehdistötiedote, joka julkaistiin useissa medioissa. 3) Kouluruokadiplomi Kouluruokadiplomilla testataan 45-kohtaisella kysymyspatteristolla koulun ravintolan ja koko koulun sidosryhmien taitoa huolehtia kokonaisvaltaisesti kouluruokailutilanteesta. Osaamista ja hyviä kouluruokailukäytänteitä kartoitetaan seuraavilla osa-alueilla: kouluruokasuosituksen noudattaminen tapakasvatuksen ja viihtyisän ruokamiljöön vaaliminen keittiön toimintatapojen moitteettomuus ( omavalvonta, prosessikuvaukset) yhteistyökyky ja vuorovaikutus opetushenkilökunnan kanssa kouluruoan integroiminen oppiaineisiin kestävä kehitys malliruokailu ( opettajien ja koulun muiden aikuisten rooli ruokailutilanteessa) koulun ravintolatoimikunnan toiminta kuntapäättäjien tietoisuus kouluruokailun resursoinnista ruokaturvallisuus Kouluruokadiplomille on haettu mallia mm. skolmatsverige.se - sivustolta ja sitä on suunniteltu yhteistyössä asiantuntijaryhmän kanssa ( Asiantuntijaryhmässä on ollut edustus mm. Sydänliitosta ja Ruokatiedosta). Kysymyssarja muotoiltiin jo vuoden 2012 aikana. Hankevuoden 2013 aikana diplomisivustoa täydennettiin muun muassa sivuston taustatekstien osalta, ja diplomin kysymyspatteristo ruotsinnettiin. Taustateksteissä käsitellään lyhyesti kouluruokailun eri elementtejä ja lainsäädäntöä.

5 5 Kouluruokadiplomin markkinointi Kouluruokadiplomi julkistettiin tammikuun 2013 viimeisellä viikolla ja ensimmäisille kouluille luovutettiin konkreettiset diplomit. Vuoden 2013 loppuun mennessä diplomin suoritti yhteensä 71 koulua eri puolilta Suomea. Hankevuoden mittaan kouluruokadiplomi-käytäntöä markkinoitiin ravitsemisalan messutapahtumissa ja -seminaareissa sekä sähköpostimarkkinoinnilla ( kuntien ruokapalvelupäälliköille). Joissakin diplomin suorittaneissa kouluissa järjestettiin diplomijuhla tai -tilaisuus yhteistyössä koulun ruokapalvelu- ja opetushenkilökunnan kanssa. Myös koulujen oppilaat suunnittelivat näihin tilaisuuksiin aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Diplomien luovutustilaisuudet pidettiin hankevuoden aikana Liperin kunnassa, Vaajakummun yhtenäiskoulussa Jyväskylässä, Kartanokosken koulussa Vantaalla sekä Laajakallion ja Kartanorannan ala-asteen kouluissa Kirkkonummella. Kuva Kirkkonummen Kartanorannan diplomi-tilaisuudesta joulukuussa Koululaiset palkitsivat ruokapalveluhenkilöstön itse tekemillään essuilla. Kuvaaja Marjut Huhtala

6 6 4) Messunäkyvyys Kampanjaa esiteltiin messu-ja ravitsemisalan tapahtumissa; Taitaja 13 ( Joensuu 05/13), Heinon Tukkumessut ( Helsinki 09/13, ATERIA 13 ( Helsinki 11/2013) sekä Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen valtakunnallisilla koulutuspäivillä (10/13) ja Ammattikeittiöosaajat ry:n koulutuspäivillä 3/13 ja 10/ HANKKEEN VIESTINTÄ Hankkeen nettisivut ja esitemateriaali on koettu hyödylliseksi sekä ammatinvalinnanohjauksen tukena, mutta myös koko ravitsemisalan toimijoiden tietopankkina. Hankkeesta tiedotettiin mediaa kolmella lehdistötiedotteella, lähestyttiin Ammattikeittiöosaajat ry:n sidosryhmiä kampanjan tukimateriaalia esitellen ja kerrottiin kampanjasta ed. mainituissa messutapahtumissa. Sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella kampanja on todettu tarpeelliseksi ja sen työmenetelmät onnistuneeksi. Alalla toimivat kokevat jatkossakin tärkeinä jatkuvan alan imagon ja arvostuksen kehittämisen, toiminnan laadun korostamisen ja yhteistyömuotojen kartoittamisen. Kampanjan mahdolliset jatkotoimet koetaan tarpeelliseksi ja ravitsemisalan imagonkohotuksen viestintätoimenpiteitä toivotaan lisää ( tiedottaminen, messut, ilmoittelu ja erilaiset yhteistyönmuodot sekä päättäjille suunnattu materiaali). Vuoden 2013 ravitsemusteko-tunnustus Kouluruokadiplomi palkittiin Vuoden 2013 Ravitsemustekona Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n myöntämänä. Tunnustuksen perusteena oli kouluruokadiplomin merkitys kouluruokailusuositusten juurruttajana ja diplomin kannustava vaikutus koko kouluruokailutilanteen imagon nostattajana.

7 7 4. ARVIOINTI - HANKKEEN TAVOITTEIDEN TÄYTTYMINEN Hankkeen tärkeimmän elementin kansallisen kouluruokadiplomi-käytännön lanseeraminen ja siitä viestiminen onnistui suunnitelmien mukaisesti. Vuonna 2012 suunnitellun kysymyspatteriston tueksi kouluruokadiplomi.fi-sivuille laadittiin hankevuonna kouluruokailuun liittyvä tietopankki eri aihealueittain ryhmiteltynä. Lisäksi diplomin kysymyssarja ruotsinnettiin. Hankkeen aikana toimitetut ja medialle välitetyt lehdistötiedotteet herättivät laajalti huomiota. Edeltäviin hakevuosiin verrattuna mediaosumien määrä ja tietoisuus kampanjasta on kasvanut ja messuilla sekä ravitsemisalan ammattilaistapahtumissa. Suullisen palautteen perusteella kampanjan elementit on koettu tarpeellisiksi. Erityisesti kouluruokadiplomien luovuttamiseen liittyneet alueelliset tapahtumat ovat herättäneet huomiota paikallisissa medioissa. Myös muilta osiltaan hankevuosi onnistui hyvin. Kouluruokadiplomia tukevana materiaalina tuotettiin Rakenna suomalainen koululounas -peli ja kouluruokaristikko sekä kouluruokadiplomin hakemiseen kannustava video ( oppilastyönä). Syksyllä, koulujen alkamisen ajankohtana Ammattikeittiöosaajat muistutti kouluruokailun tärkeydestä ja hyvistä ruokailukäytänteistä 10-kohtaisella huoneentaululla, johon oli koottu kouluruokadiplomi - kriteeristön oleellisimmat kohdat tiivistetysti. Herkkuammatti.fi-sivusto kiinnosti edelleen lukuisia jo ravitsemisalalla toimivia henkilöitä. Sivustoa päivitettiin uratarinoin ja ajankohtaisartikkelein. 5. JATKOTOIMET Vuoden 2014 aikana Kouluruokadiplomi-käytäntöä ylläpidetään Ammattikeitiöosaajat ry:n toimesta. Tarvittaessa sivustopohjaa päivitetään, samoin kysymystyyppejä ( esim. lainsäädäntöä koskevat kysymykset, mikäli muutoksia tulee). Lisäksi suunnitellaan aihio diplomikäytännön laajentamiseksi myös päiväkotiruokailua koskevaksi. Diplomin hakemiseksi laaditaan markkinointisuunnitelma. Aiheesta viestitään niin ruokapalveluhenkilöstöä kuin koulujen rehtoreitakin. Lisäksi tavoitellaan oppilaiden vanhempia esimerkiksi vanhempaintoimikuntien välityksellä. Kuntapäättäjille ( kunnanvaltuustojen käyttöön) laaditaan diplomista informatiivinen tiedote. Markkinoinnissa hyödynnetään vertaistukea; hyvä esimerkit kouluruokadiplomin jo saavuttaneissa kouluissa toimivat

8 8 kannustimena diplomin maanlaajuisessa hakemisessa. Tavoitteena on, että vuonna 2014 diplomeita haettaisiin ja myönnettäisiin koululle. Kouluruokadiplomi tuotteistetaan, niin että jatkossa koulu maksaa ansaitsemastaan diplomista muodollisen korvauksen ( max 55 euroa). Korvauksella katetaan diplomin työstämisen ja postittamisen välittömät kulut, mutta myös työaika, joka menee käytännön rutiineihin ja diplomikoulujen satunnaistarkastuksiin/ diplomin luovutustilaisuuksiin. Herkkuammatti.fi-sivustoa pyritään ylläpitämään esim. opiskelijavoimin niin, että sivustolla voitaisiin esitellä opinnäytetöitä-ja projekteja ja / tai tuottaa Herkkuammatti-kampanjaan sopivaa uutta oppi- tai esittelymateriaalia. Vuoden 2014 aikana Herkkuammatti-kampanjan jatkotoimista tehdään kysely Mikkelin ammattikorkeakoulussa suoritettavan YAMK-tutkinnon opinnäytetyönä. 6. HANKKEEN TALOUS Maa-ja metsätalousministeriö on myöntänyt hankkeelle kokonaisuudessaan käytettäväksi aikavälillä Hankkeen kokonaisbudjetti on euroa. Loppurahoitus koostuu Ammattikeittiöosaajat ry:n omarahoituksesta (1500 ) ja yritysrahoituksesta ( 6000, toteutui 5000 ). Hankkeen kokonaiskuluiksi muodostui ,91 euroa. Kustannusrakenne esitellään loppuraportin liitteenä, sekä kirjanpidon tositekohtaisena raporttina tilitoimisto Engblom & Co Oy:n laatimana. Maa-ja metsätalousministeriön hankeavustuksesta on maksettu ennakkoon puolet ( euroa) helmikuussa Hankkeen maksatushakemuksella haetaan maksuun loppuerää hyväksyttävistä, budjetoiduista kustannuksista ( ,15 euroa). LOPPURAPORTIN LIITTEET LIITE 1 Kirjanpidon kustannusraportti LIITE 2 Ohjausryhmän lausunto maksatushakemukseen LIITE 3 Maksatushakemus LIITE 4 Hankkeen kustannustoteuma LIITE 6 Kouluruokadiplomi-esite, muu hankemateriaali löytyy sähköisessä muodossa herkkuammatti.fi-sivuilta

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Hankkeen kesto 1.1.2012 31.1.2013 LOPPURAPORTTI 14.2.2013/ Marjut Huhtala Dnro2243/ 325/2009 www.kouluruokadiplomi.fi www.herkkuammatti.fi www.amko.fi 2 1. AMMATTIKEITTIÖALAN

Lisätiedot

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Hankkeen kesto 1.2-31.12.2011 LOPPURAPORTTI Dnro2243/ 325/2009 2 1. AMMATTIKEITTIÖALAN IMAGONKOHOTUSHANKKEEN TAVOITE Tavoitteena on, että kansallisesti pystyttäisiin

Lisätiedot

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja Hankkeen kesto 1.1-31.12.2010 LOPPURAPORTTI Dnro 2243/325/2009, Projektikoodi 5729 2 1. AMMATTIKEITTIÖALAN IMAGONKOHOTUSHANKKEEN TAVOITE FIDA ry:n koordinoimalla

Lisätiedot

Ammattikeittiöosaajat ry

Ammattikeittiöosaajat ry Ammattikeittiöosaajat ry Tietoa Kouluruokadiplomista Kouluruokadiplomi on koululle annettava tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin

Lisätiedot

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille

Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille kouluille Arvostusta ammattikeittiöille -hanke 2015-2016 Projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry 1.4.2016 Kysely Kouluruokadiplomin suorittaneille

Lisätiedot

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.

Lisätiedot

FIDAn merkitys ( oma kokemus)

FIDAn merkitys ( oma kokemus) Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry:n jäsenkyselyn 2011 tulokset 4.11.11/ MH FIDA ry:n jäsenkysely toteutettiin viikolla 43. sähköpostitse ja FIDAn www-sivuilla. Saimme määräaikaan mennessä 189 vastausta.

Lisätiedot

1

1 www.amko.fi 1 Mikä Kouluruokadiplomi on? Diplomi on ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä myönnettävä tunnustus koululle itsearviointiin ja toiminnan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja: Arvostusta ammattikeittiöille

Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja: Arvostusta ammattikeittiöille Ammattikeittiöosaajat ry Ammattikeittiöalan imagonkohotuskampanja: Arvostusta ammattikeittiöille 2015-2016 LOPPURAPORTTI Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry 31.12.2016 Sivu 1 / 14 Sisältö Sisällys 1

Lisätiedot

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset

Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Aitojamakuja.fi auttaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset Työryhmä: Paikallista ruokaa läheltä 18.-19.8., Maaseutututkijatapaaminen Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus-

Lisätiedot

HANKKEEN TAUSTA JA TAVOITTEET

HANKKEEN TAUSTA JA TAVOITTEET Järvenpään liikkumisen ohjauksen valtionapuhanke Tulosten esittely 15.5.2014 Marja-Terttu Sikiö / Destia Oy HANKKEEN TAUSTA JA TAVOITTEET Järvenpään kaupunki haki valtionavustusta liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Graafinen ohje. Tunnuksen käyttöohje Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle 24.4.2014

Graafinen ohje. Tunnuksen käyttöohje Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle 24.4.2014 Graafinen ohje Tunnuksen käyttöohje Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle 24.4.2014 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Graafinen tunnus... 4 Tunnuksen käyttö... 5 Värinumerot... 6 Tiedostot... 7 Kouluruokadiplomi-TUNNUKSEN

Lisätiedot

Hallituksen lähiruokalinjaukset. Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto

Hallituksen lähiruokalinjaukset. Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto Hallituksen lähiruokalinjaukset Ahlman 09.05.2012 12.40-13.00 Irma Ikäheimo EkoCentria Savon ammattija aikuisopisto Edistämme kestäviä valintoja Kohderyhmänä ammattikeittiöiden sekä oppilaitosten päätöksentekijät

Lisätiedot

Tiedote: Herkkuammattikampanjalla huomiota ikäihmisten ravitsemukseen Maalis Maalis

Tiedote: Herkkuammattikampanjalla huomiota ikäihmisten ravitsemukseen Maalis Maalis Kuukausi Media Nimi Numero Aihe Otsikko Tammi Lehti Lautaselle, Heinon Tukun Nro 1-2 Artikkeli Imago kuntoon! asiakaslehti Lehti AmmattikeittiöOsaaja 1/2011 Kilpailutiedote Ideoi ikäihmiselle maistuva

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet... 2 Toiminnalliset avaintavoitteet... 2 Ryhmätoiminta... 2 Nuorten kurssit ja koulutukset...

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Hankkeen viestintäsuunnitelma

Hankkeen viestintäsuunnitelma Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 15. elokuuta 2016 / 1 Hankkeen viestintäsuunnitelma 1. Hankkeen kuvaus Ydinosaajat-hankkeessa luodaan malli koulutusorganisaatioiden

Lisätiedot

1

1 www.amko.fi 1 Mikä Makuaakkoset-diplomi on? Diplomi on ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä myönnettävä tunnustus päiväkodeille itsearviointiin

Lisätiedot

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus

Kuva: Harri Oksanen. Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Kuva: Harri Oksanen Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus Onnistunut kouluruokailu Teksti ja kuva: Virpi Kulomaa Onnistunut kouluruokailu Kouluruokailu on luonteva osa toimintakulttuuriamme

Lisätiedot

Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi!

Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi! Tähän mikä tahansa kuva Kata, laitatko kaikki Etusivun kuvat valmiiksi! KOULURUOKA-AGENTIT: OPPILAAT MUKAAN KEHITTÄMÄÄN KOULURUOKAILUA 3.11.2015 ATERIA 2015 MINTTU VIRKKI, RUOKATIETO YHDISTYS RY. MENUSSAMME

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

Kyselyn tarkoitus. Rita Koivisto

Kyselyn tarkoitus. Rita Koivisto Kyselyn tarkoitus Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa Lapin ammattiopiston aikuiskoulutuksen opettajien näkemyksiä Työräätäli -toimintamallin kehittämiseksi opettajien ja opiskelijoiden hyödyksi. Työräätäli

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3 3. Opiskelu... 5 3. Valmennus... 7 4. Tukipalvelut... 7 5. Hallinto ja talous.. 8 6. Tiedottaminen.. 8 2 1.

Lisätiedot

Viestintä tukee muutosta

Viestintä tukee muutosta Viestintä tukee muutosta Johdon seminaari 21.3. Viestintäasiantuntija Heidi Mäenpää HS AMIKSESTA SANOTTUA VIESTI KOHDERYHMÄN MUKAAN Sisäiset kohderyhmät (opettajat ja muu henkilöstö, opiskelijat) Ulkoiset

Lisätiedot

Makukoulun konseptin levittäminen koulun kerhotoiminnassa

Makukoulun konseptin levittäminen koulun kerhotoiminnassa Makukoulun konseptin levittäminen koulun kerhotoiminnassa 2009 2010 Loppuraportti Kerhokeskus Erityissuunnittelija Merike Kesler Sisällys: * Hankkeen tausta ja tavoitteet * Tuotettu materiaali * Muu toiminta

Lisätiedot

Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun

Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun Nuorten vuorovaikutusmaailman keinoin arvostusta kouluruokailuun Kouluruokailu arvoonsa sijoitus tulevaisuuteen seminaari 19.11.2013 Eliisa Kotro, Teija Rautiainen, Heidi Piskonen, Mikkelin amk Saara Pentikäinen,

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

Päivän tärkein ateria -toimintamalli

Päivän tärkein ateria -toimintamalli Päivän tärkein ateria -toimintamalli Hei isä ja äiti! Tarjoan sinulle aamupalan. Ei maksa mitään, kysy vain mitä minulle kuuluu. Yhteistyössä Yllätetään yhteiskunta verkosto YMCA Finland Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 6.10.2014 Miksi tiedottaa median kautta? Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti laajan yleisön tietoisuuteen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Finanssiosaamisen tarjoajien sidosryhmädialogi

Finanssiosaamisen tarjoajien sidosryhmädialogi Finanssiosaamisen tarjoajien sidosryhmädialogi Silja Petäjäinen 1 Opinnäytetyön tavoitteet ja ongelmanasettelu Tavoite Työn tavoitteena on selvittää miten eri toimijat tällä hetkellä jakavat finanssiosaamista.

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

MARKKINOINTISUUNNITELMA

MARKKINOINTISUUNNITELMA MARKKINOINTISUUNNITELMA 2015 Painoarvot Someron kaupungin markkinointia vuonna 2015 tullaan painottamaan uusasukashankintaan sekä nykyisten yritysten kasvun tukemiseen. Markkinoinnissa digitaalisen median

Lisätiedot

RAVITSEMISALAN AMMATILAISTEN NÄKEMYKSIÄ AMMATTIKEITTIÖTYÖN IMAGOTEKIJÖISTÄ

RAVITSEMISALAN AMMATILAISTEN NÄKEMYKSIÄ AMMATTIKEITTIÖTYÖN IMAGOTEKIJÖISTÄ Satu Almgrén RAVITSEMISALAN AMMATILAISTEN NÄKEMYKSIÄ AMMATTIKEITTIÖTYÖN IMAGOTEKIJÖISTÄ Opinnäytetyö Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma Marraskuu 2014 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 24.11.2014

Lisätiedot

Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle

Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle Raportti Kysely ruokakasvatusmateriaalista luokan- ja aineenopettajille, rehtoreille ja koulun henkilökunnalle 27.6.2017 Taustaa Maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena on Ruoka2030 -ruokapoliittisen

Lisätiedot

Vetovoimaa nuorille. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net

Vetovoimaa nuorille. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net Vetovoimaa nuorille Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry www.themesta.net Tehtävä Edistää rakennus- ja kiinteistöpalvelualan tunnettuutta ja vetovoimaa ammatinvalintaikäisten nuorten keskuudessa

Lisätiedot

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys:

Saksin Sukuseura ry:n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: 1/5 Vuosikokouksen 2013 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle esitetään seuraava työjärjestys: Kokonaisohjelma:

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Suomen on aatteellinen yhdistys, jonka kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko Suomi. Vuosi 2016 on Yhdistyksen juhlavuosi, jolloin se täyttää 50 vuotta. Sitä juhlistetaan

Lisätiedot

Tampereen kaupungin ja yhdistysten välinen yhteistyö

Tampereen kaupungin ja yhdistysten välinen yhteistyö Tampereen kaupungin ja yhdistysten välinen yhteistyö Yhteenveto työpajoista elokuussa 2013 Kaupunkistrategia Yhdessä tekeminen: Palvelujen käyttäjien, palvelutuottajien ja muiden sidosryhmien mahdollisuuksia

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

TULOKSET JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET

TULOKSET JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET Liiketalouden saumaton urapolku aikuisoppijoille 1.10.2009 30.4.2012 TULOKSET JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET Seija Karjalainen Hanketiedot Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun ammattiopiston yhteishanke Budjetti

Lisätiedot

Lähiruokaviikot sekä Lähikeittiöhanke 2007 Mihin katseet seuraavaksi käännetään

Lähiruokaviikot sekä Lähikeittiöhanke 2007 Mihin katseet seuraavaksi käännetään Lähiruokaviikot sekä Lähikeittiöhanke 2007 Mihin katseet seuraavaksi käännetään Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari 6.-7.11.2007 Liisanpuiston auditorio, PORI Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen

Lisätiedot

Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi

Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi Koulujen liikkumissuunnitelmat, HSL:n kummikouluohjelma ja Matkakummi 1 Sisältö: 1. Koulujen liikkumissuunnitelmat 2. Kummikoulut 3. Matkakummi 2 1. Koulujen liikkumissuunnitelmat Koulun liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Sopimukselliset velvoitteet velvoite tiedottaa hankkeesta ja sen saamasta rahoituksesta tarkoituksenmukaisesti, avoimesti ja

Lisätiedot

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti

Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia. Oulu Juho Silvasti Liikkuva Koulu - koko kaupungin yhteinen asia Oulu 7.9. 2015 Juho Silvasti Liikkuva Kalajoki- Hyvinvointia meille kaikille Kaikki koulut mukana Liikkuva koulu- toiminnassa 7 alakoulua 1 yläkoulu 1 yhtenäiskoulu

Lisätiedot

KOULUMATKA-hanke Esittelykalvot

KOULUMATKA-hanke Esittelykalvot KOULUMATKA-hanke Esittelykalvot HANKKEEN TAUSTAA Turvallisuus on yksi Hyvinkään kaupungin toimintaa ohjaavista arvoista (Safety Commynity jäsen). Hyvinkäällä on toiminut aktiivisesti jo 25 vuoden ajan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Käsitelty työvaliokunnassa 28.8.2007 ja ohjausryhmässä 17.9.2007 Laatijat: viestintäpäällikkö Helinä Mäenpää ja

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Projektinhallinta. Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen

Projektinhallinta. Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010. Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen Projektinhallinta Kielten POP-hankkeiden koordinaattoritapaaminen 5.5.2010 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Ulla Pehrsson ja Johanna Heimonen Mitä, missä, milloin ja vielä miten, paljonko, kenelle,

Lisätiedot

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla ARVOSTAN KONSEPTI Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla 14.5.2009 Ennakoivan rekrytointityön perusteluja 1/2 Hoito-

Lisätiedot

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009 Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 Leipätiedotus ja kouluruokailu 2002 alkaen Nauti vapaasti viljasta I- II 2002-2007 Uusia tapoja lisätä nuorten viljatuotteiden kulutusta

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt

EMO. Espoon musiikkiopisto. Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt EMO Espoon musiikkiopisto Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n säännöt 2 ESPOON MUSIIKKIOPISTON KANNATUSYHDISTYS RY:N SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Espoon musiikkiopiston kannatusyhdistys Esbo

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO

Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Inspiraatiota hankeviestintään! Helsinki 15.9.2016 Viestinnän suunnittelija Aino Kivelä / CIMO Miksi tiedottaa? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Agenda Kampanjan eteneminen ja tulokset kesän toimista Paikallisen markkinoinnin ja vies7nnän ak7voin7 Kampanja aikajana Tavoitteet, strateginen viesti, visuaalisuus, mediasuunnitelma

Lisätiedot

Pentti Meriläinen 18.3.2011

Pentti Meriläinen 18.3.2011 RAPORTTI 1 (5) VUODEN MAATILA KILPAILU 2010 1. Hankkeen tavoitteet Vuoden Maatila 2010-kilpailun tavoitteena oli vahvistaa hyvän johtamisen merkitystä maatilojen kilpailukyvyn parantamisessa. Vuosittain

Lisätiedot

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Aluefoorumi Tornio 3.10.2015 EHYT ry:n strategiasta 2014-2020 Yhdistämme vapaaehtoistoiminnan voiman ja asiantuntijoidemme osaamisen Vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien

Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä toimien Kouluviihtyvyyttä lisäävien oppilasprojektien toteuttaminen Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen vahvistaminen Toimintakulttuuri kehittyy opetussuunnitelman uudistumisen kautta yhteisin tavoittein ja yhdessä

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

Itä-Suomen Ammattitaito ry.

Itä-Suomen Ammattitaito ry. Itä-Suomen Ammattitaito ry. yhdistys perustettu vuonna 2003 toimialue: Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois- Karjalan ja Kainuun maakunnat jäseninä toimialueen merkittävimmät ammatillisen koulutuksen järjestäjät

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelun esittely Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Maaliskuu 2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu verkossa? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS Siilinjärvi

TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS Siilinjärvi TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS 2015 71800 Siilinjärvi siilinjarvenyrittajat@gmail.com 2 TOIMINTAKERTOMUS SISÄLLYS TOIMINTAKERTOMUS... 3 1. PERINTEISTÄ JA LIIKUNNALLISTA TOIMINTAA VUONNA 2015... 3

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

Näin luet toimintasuunnitelmaa

Näin luet toimintasuunnitelmaa Näin luet toimintasuunnitelmaa HELVARYn toimintasuunnitelman tavoitteet on merkitty tähän esitykseen tummennetulla ja merkattu nuolella vuosikokouksessa käsittelyn helpottamiseksi. Toimenpiteitä kuvataan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Sivu 1/5 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Yleistä MLL Meilahden yhdistys ry () on keskoslasten ja heidän vanhempiensa ja muiden läheistensä sekä keskosten kanssa työskentelevien oma yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena

Lisätiedot

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns.

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. Avustukset jäsenyhdistyksille v.2017 - Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. toimintatonnit Järjestöpäivät 5.2.2017 1 Invalidiliiton hankeavustukset

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 SISÄLLYS yhteiskuntavaikuttaminen ja yhteistyö koulutustoiminta tiedotustoiminta jäsenpalvelutoiminta vapaa-aika ja harrastustoiminta tapahtumat hallitustoiminta huomionosoitukset

Lisätiedot

METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE

METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE 1 METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE TAUSTAA Hanke perustuu Työvoimaa metsäalalle -hankkeesta saatuihin kokemuksiin ja tuloksiin KOM 2015 tavoitteena parantaa metsäosaamista ja lisätä työvoimaa

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ Studentum.fi:n tutkimus koulutukseen hakeutumisesta keväällä 2013 TIETOA TUTKIMUKSESTA Studentum.fi Studentum.fi aloitti toimintansa vuoden

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014 Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti ESITYSLISTA Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Edellisen pöytäkirjan (kokous nro

Lisätiedot

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Katsaus vuoteen 2017 Toimintakauden 2017-2018 aikana VANVARYn toimintaan ei suunnitella merkittäviä suunnanmuutoksia, mutta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki

Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki Ruokakasvatus yhteisenä vastuunamme miten se onnistuu? professori Päivi Palojoki Käyttäytymistieteellinen tiedekunta 30.1.2014 1 Hyvä kouluruokailu rakennetaan kestävällä tavalla eri toimijatahojen osaavassa,

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

Teoriaa ja työkaluja koulu nuoren taloustaitojen takaajana. Talous tutuksi -koulutukset 2018 Riikka Lehtinen

Teoriaa ja työkaluja koulu nuoren taloustaitojen takaajana. Talous tutuksi -koulutukset 2018 Riikka Lehtinen Teoriaa ja työkaluja koulu nuoren taloustaitojen takaajana Talous tutuksi -koulutukset 2018 Riikka Lehtinen 1 2 Kuinka hyvin koulu opettaa seuraavia taitoja? Lähde: TAT & T-Media KUN KOULU LOPPUU NUORTEN

Lisätiedot

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö

Kuntien ja järjestöjen yhteistyö. Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011. Ehkäisevä päihdetyö Kuntien ja järjestöjen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Kumppanuutta ja verkostoitumista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/raittiustoimi 2011 Raittiustoimisto Lappeenranta Ehkäisevää päihdetyötä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI

LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 1(6) LOGINFO LOGISTIIKAN TIETOALUSTAN PILOTOINTI PROJEKTISUUNNITELMA 2(6) 1. Taustaa... 3 2. Tavoite... 3 3. Tulokset ja niiden hyödyntäminen... 4 4. Toteutus... 4 4.1 Tehtävät/aikataulu...

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Suomen on aatteellinen yhdistys, jonka kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko Suomi. Vuoden 2017 aikana Yhdistys jatkaa anestesiasairaanhoitajien osaamisen ja koulutuksen

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

80 000 jäsenen raja rikki tuote on kunnossa, onnistunutta jäsenhankintaa ja -hallinnointia

80 000 jäsenen raja rikki tuote on kunnossa, onnistunutta jäsenhankintaa ja -hallinnointia Vuoden 2015 kohokohdat 80 000 jäsenen raja rikki tuote on kunnossa, onnistunutta jäsenhankintaa ja -hallinnointia Kiilopäällä siirtyminen maalämpöön ja erinomainen tulos Paljon panostusta uusiin lajeihin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310 Toimintasuunnitelma 2012 Joensuun seudun JHL 310 TOIMIHENKILÖT 2012 2013 2 (10) (: etunimi.sukunimi@jns.fi tai poikkeavat mainittu erikseen) Puheenjohtaja Helena Timoskainen.............. 050 452 0013

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelun esittely. Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelun esittely Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Miksi nuorten vaikuttamispalvelu verkossa? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan

Lisätiedot

TAITOTUOTE väliraportti I

TAITOTUOTE väliraportti I TAITOTUOTE väliraportti I Pohjois-Karjalan käsi- ja taideteollisuus ry on osa valtakunnallista käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito Groupia. Taito Groupin toiminnan tavoitteena on käsityön arvostuksennostaminen,

Lisätiedot

Tervetuloa viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelmaan!

Tervetuloa viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelmaan! Tervetuloa viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelmaan! Mitä, miksi ja kenelle? Tukee ja lisää viestinnän osaamista Tarjoaa käytännönläheisiä näkökulmia yliopiston viestinnän eri osa-alueisiin Jotta viestintä

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

TIEDOTUS- JA VIESTINTÄSUUNNITELMA

TIEDOTUS- JA VIESTINTÄSUUNNITELMA ARVO hankkeen tiedottaminen tukee hankkeen tavoitteiden saavuttamista. Tiedottamisen lähtökohtana on läpinäkyvyys. Hankkeeseen liittyvän tiedotuksen tavoitteena on: edesauttaa hankkeen toteutumista lisätä

Lisätiedot