Symbol for Windows Gold. Kartantekijä. Modemo 2011 Handicom Handicom

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Symbol for Windows Gold. Kartantekijä. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom"

Transkriptio

1 Symbol for Windows Gold Kartantekijä Modemo 2011 Handicom 2011 Handicom

2 ESITTELY Symbol for Windows Gold Kartantekijä on valintasi jos työhösi kuuluu ammattimaisten, tulostettavien kommunikaatiokarttojen tuottaminen. Kommunikaatiokarttoja käytetään sellaisenaan kommunikaation apuvälineinä paperille tulostettuina ja myös arkkeina jotka sijoitetaan kommunikaatiolaitteen kuten MessageMate, MacCaw jne. päälle joten luonnollisesti kartantekijä toimitetaan valmiilla arkkipohjilla kaikille tavallisille kommunikaatiolaitteille. Voit myös luoda uusia arkkipohjia haluamassasi koossa ja voit myös valita, käyttääkö perinteistä rivi/sarakemallista arkkipohjaa (ruudukkoa) vaiko ruudutonta sivumallia. Ruuduton sivumalli mahdollistaa minkä tahansa Windows -grafiikan, valokuvien ja symbolien sijoittamisen minne tahansa kartalla ja siinä koossa kuin haluat. Lisäksi voit käyttää haluamaasi taustakuvaa kartassa. Kuvittele mitä mahdollisuuksia nämä ominaisuudet tuovat ulottuvilelsi ja kuinka motivoituneita ihmiset joille karttoje teet tulevat olemaan kun he näkevät uudet karttansa! Asentaminen Kartantekijä kuuluu Symbol for Windows Gold -perheeseen jonka voit kopioida internet -sivultamme (kopioi Opastetun Päivityksen tiedosto ensin), voit myös pyytää meiltä Symbol for Windows Gold -DVD:n. Käyttökielet Symbol for Windows Gold on saatavana tanskaksi, hollanniksi, englanniksi, ruotsiksi, suomeksi, saksaksi, italiaksi, espanjaksi, puolaksi, ranskaksi ja osin norjaksi. Muita kieliä lisätään tarpeen mukaan. Käyttöliittymien lisäksi myös symbolien nimet ja luokitusjärjestelmä on käännetty. Lisenssien hankkiminen Voit käyttää kaikkia ohjelmia ja kirjastoja ilman lisensointia ns. demotilassa. Tällöin kuitenkaan tulostaminen ja tallentaminen eivät ole käytettävissä. Lisäksi maksullisten kirjastojen symboleista kuten PCS näkyy vain osa. COMPIC ja perusblissit ovat ilmaisia joten niistä kaikki symbolit ovat käytettävissä myös demotilassa. Kaikkia lisenssejä voit tilata Modemosta. Voimme toimittaa lisenssit konekohtaisina sarjanumeroina, siirrettävällä USB -lisenssitikulla tai ainoana alan ohjelmana myös aitona verkkoversiona!

3 RUUDULLINEN KARTTA Uuden ruudukkomallia käyttävän kartan luominen alkaa valitsemalla Komentovalikosta Tiedosto-Uusi-Ruudullinen kartta. Kuvaruudulle ilmestyy ruudullinen karttapohja oletusasetuksilla. Jos tarvitset kartan nopeasti, helpointa on käyttää jo aiemmin tehtyä kartta pohjana, muuttaa sitä tarpeen mukaan, tallentaa se uudella nimellä ja tulostaa lopulta paperille. Esimerkkikuvan perinteinen ruudukkomalli näyttää kaikki symbolit samankokoisina. ne valittiin käyttämällä sanastoa, kuten kuvaruudun alareunassa näkyvä PCS -sanasto. Toinen vaihtoehto olisi klikata jotain kartan tyhjistä ruuduista ja alkaa kirjoittamamaan haluamasi symbolin nimeä. Kun hakuikkuna avautuu, jatka haluamasi nimen kirjoittamista ja huomaat kuinka ohjelma samaan aikaan hakee kirjastosta kyseistä nimeä vastaavaa symbolia. Voit myös selata hakuikkunan kansioita (kategorioita). Kun haluamasi symboli tai kuva on löytynyt, paina Enter näppäintä, siirrä kohdistin seuraavaan ruutuun move the curson to a next field, aloita uuden nimen kirjoittaminen jne.. Kun olet löytänyt kirjastoista tai tuonut ohjelmaan Import -komennolla haluamasi symbolit, valokuvat ja muun grafiikan, esikatsele kartta, muuta tarvittaessz sen kokoa, nimitekstejä ja muita asetuksia ennen tulostamista.

4 RUUDUTON KARTTA Uusi ruuduton kartta Valitse komentovalikosta Tiedosto-Uusi- Ruuduton kartta. Kuvaruudulle ilmestyy karttapohja jossa on yksi valmiiksi tehty kenttä johon voit noutaa symbolin/kuvan kirjastoista tai esim. omista valokuvistasi kuten esimerkeissä. Tai voit avata jonkun aiemmista kartoista ja muokata sen haluamaksesi. Kartan Työkalurivi Kun teet ja muokkaat ruuduttomia karttoja, ohjelmaikkunassa näkyy uusi työkalurivi jolla saat muokattua kartan asetuksia. Myös tavallinen Työkalurivi, Väripaletti ja Sanastot ovat käytettävissä, ne on vain piilotettu esimerkkikartan kanssa työskenneltäessä. Ruuduttoman kartan Työkalurivissa kartan yläpuolella (tavallinen Työkalurivi on kätketty). on seitsemän työkaluikonia ja neljä säätökenttää (toiset kaksi on kätketty). Säätökentillä voit määritellä kenttien kooon ja sijainnin hiiren sijasta. Työkalurivin ensimmäisellä työkalulla luot uuden kentän jonka sijainti ja koko on vapaasti muutettavissa. Säätökenttillä teet täsmällisemmät säädöt. Kentän poistat valitsemalla sen ja klikkaamalla toista työkaluikonia vasemmalta.

5 RUUDUTON KARTTA (JATKOA) 3. ja 4. ikoni kytkevät läpinäkyvyyden päälle tai pois päältä. Läpinäkyvä muuttaa kentässä olevan kuvan/symbolin taustan läpinäkyväksi, kohde näkyy ilman kentän reunoja mahdollistaen taustakuvaan upottamisen. 5. ja 6. työkaluikonilla muutat kentän sijaintia syvyyssuunnassa. Esim. Vuoristossa -kartassa emohirven on siirretty taakse ja vasa emohirven eteen. Viimeisellä ikonilla haet karttaan haluamasi taustakuvan SfW Gold -kirjastosta tai esim. omista valokuvistasi. Grafiikan Työkalusarake Grafiikan Työkalusarake vasemmassa reunassa sisältää pienoiskuvat kaikista kartan kentistä. Esimerkissä osa kuva-alasta on varattu taustakuvalle, loppu alempana olevalle kuvatekstille sekä ylhäällä oleville aihesymboleille ja -kuville. Valittuasi pienoiskuvan, kartassa sitä vastaavan kuvan ympärille ilmestyy punainen kenttä. Voit nyt muokata kenttää ja sen sisältöä. Pienoiskuvien järjestystä sarakkeessa voit muuttaa hiirellä.

6 ASETUKSET Kartat ja kentät Kartat ja kentät ovat Kartantekijän peruselementtejä. Kartta koostuu kentistä joihin sijoitat symbolit, valokuvat ja muun grafiikan sekä tekstit. Ennen kuin aloitat kartan tekemisen, mieti hetken aikaa mikä kunkin tehtävän kartan käyttötarkoitus on ja kuka niitä tulee käyttämään. Ehkä tunnet käyttäjän hyvinkin ja tiedät hänen tarpeet, toiveet ja mieltymykset? Suunnittelu on hyvä aloittaa piirtämällä rakenne paperille ensin. Pidä mielessä montako kenttää kyseinen käyttäjä pystyy hyödyntämään ja toimisiko perinteinen rivi/sarakemalli vaiko ruuduton sivumalli paremmin. Voit luoda yhteen Kartantekijän dokumenttiin useita karttoja, kukin omalla sivullaan (kuten nykyaikaisessa Internet-selaimessa) klikkaamalla Asetukset-Lisää uusi sivu. Ohjelma kysyy haluatko kopioida aiemman kartan sivumalliasetukset uuden kartan pohjaksi (värit, kehyksen tyyppi, mahdolliset yhdistetyt kehykset jne.). Samassa karttadokumentissa olevilla karttasivuilla täytyy aina kuitenkin olla tietyt samat peruasetukset kuten kartan koko, marginaalien suuruus sekä ruutujen ja sarakkeiden lukumäärä. Siirryt saman dokumentin kartasta toiseen klikkaamalla Päävalikon alla näkyviä numeroituja korvakkeita. Sivuja lisäämällä voit helposti tuottaa toisistaan hieman poikkeavia karttoja esim. eri käyttäjillä joilla kullakin on yhteisiä mutta myös toisistaan poikkeavia tarpeita. Kartan asetukset Pääset muuttamaan yleisiö kartan asetuksia valitsemalla Päävalikosta Asetukset-Kartan asetukset. Tekemäsi muutokset vaikuttavat avoinna olevan karttatiedoston karttaan (mukaanlukien mahdolliset korvakkeiden takana olevat lisäkartat ). Asetuksia voit toki muuttaa karttakohtaisesti tarvittaessa. Voit esimerkiksi määritellä: sarakkeiden ja rivien lukumäärän (jos käytät rivi/sarakemallista karttapohjaa). Kun luot seuravan kerran uuden kartan, se käyttää tekemiäsi asetuksia automaattisesti. kartan väri. kartan reunnaviivan paksuus. kenttien kulman tyyppi. kartan ja sen kenttien väliset marginaalit. Kentän asetukset Valitsemalla Asetukset-Kentän asetukset voit esim.: muuttaa kulmaviivojen sijaintia ja paksuutta; muuttaa kentän oletusväriä; muuttaa kulmien oletusväriä; määritellä kopioidaanko asetukset uusiin karttoihin. Komennolla Muokkaa-Kentän sisältö voit sisällyttää yhteen kenttään kaksi symbolia tai muuta graafista tiedostoa. Voit myös kirjoittaa kentälle kuvatekstin ja määritellä säiytetäänkö grafiikan mittasuhteet ja myös näytetäänkö grafiikka värillisenä vaiko mustvalkeana.

7 SANASTOT Erilaiset sanastotyypit Sanastoilla on monta käyttötarkoitusta. Ne voivat näyttää symbolikirjaston tai esim. kiintolevyn kansion sisällön grafiikkana. Tässä eräitä tapoja käyttää sanastoja: -symbolisanasto eli käsiteikkuna näyttää valitun SfW Gold symboli- tai valokuvakirjaston materiaalin grafiikkana, jaoteltuna SfW: ssa käytetyn standardi kategoriarakenteen mukaisesti. -käyttäjäkohtainen sanasto jossa on vain symboleja ja kuvia hänen tiedetään tai oletetaan tarvitsevan -voit selata tietokoneellasi olevia kuva- ja äänitiedostoja sanastojen avulla. Vihje: Kuvanjärjestäjällä voit tehdä uusia Symbol for Windows Gold -kirjastoja ja luoda sanaston uudesta kirjastosta. Vihje: Valitse ensin komennolla Sanasto- Näytä, mitä kolmesta sanastotyypistä haluat käyttää (käyttäjäsanasto, kansion selaaminen, käsiteikkuna) Symbolisanasto (Käsiteikkuna) Käsiteikkuna on itse asiassa selain Symbol for Windows Gold -kirjastoon. Kuten sanastopohjainen SfW -hakuikkuna jota voit vaihtoehtoisesti käyttää tietyn symbolin tai valokuvan löytämiseen kirjastoista, käsiteikkuna näyttää kategororioiden sisällön tekstipohjaisen sanaluettelon sijasta suoraan grafiikkana eli symboleina ja kuvina. Käsiteikkunassa käytettävä kirjasto Ilmainen COMPIC -kirjasto on käytössä käsiteikkunassa (sanastossa) oletusasetuksena. Mikäli Sinulla on lisenssi esim. PCS -kirjastoon, voit vaihtaa sen COMPIC -kirjaston tilalle. Valitse Päävalikosta Sanasto-Asetukset-Käsiteikkuna ja valitse pudotusvalikosta haluamasi kirjasto. Kuvasanasto (Kansion selaaminen) Kansion selaaminen näyttää ennalta määritellyn tietokoneesi kansion sisöllön kuvina tai muuna grafiikkana. Käytettävän kansion valitset Päävalikosta, Sanasto-Asetukset-Kansion selaaminen. Tarvisetko lisätietoja Kartantekijästä? Puhelin: sähköposti:

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-04-05 Sisällysluettelo Webforum Alusta - Johdanto... 5 Johdanto... 5 Sisään kirjautuminen... 5 Monikielinen alusta... 6

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne Kotisivuohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi kotisivujen tekemisen perusteet keskittyen html-koodiin ja sen ominaisuuksiin. Ohjetta voidaan käyttää sivupohjien luonnin apuna, on kuitenkin suositeltavaa että

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta

Elisa Ring Käyttöohje. Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Ring Käyttöohje Salasana Vastaaja Valikko Hallinta Elisa Oyj Elisa Ring 2 (57) 1 Johdanto... 3 2 Elisa Ring salasanan hallinnointi... 4 2.1 Salasanan aktivointi (luonti)... 4 3 Elisa Ring vastaaja...

Lisätiedot