InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52"

Transkriptio

1 InfraRYL, Päivitys / SHV Rummut Rumpujen rakentamisen ohjeistus on esitetty tämän luvun lisäksi luvuissa 13300, 14351, 14352, 14353, 16220, 16500, 18310, 18320, ja Ratarumpujen korjaaminen on esitetty RUMKO-ohjeessa. Maantierummuilla tarkoitetaan maantien alittavaa rumpua ja sivuojarummulla tarkoitetaan maantien sivuojaan tehtyä, liittyvän tien rumpua. Kaduilla ja yksityisteillä suunnitelma-asiakirjoissa määritellään tapauskohtaisesti, kumpien laatuvaatimuksia noudatetaan Arinarakenteet, InfraRYL Betoniputkirummut, InfraRYL Teräsrummut, InfraRYL Muoviputkirummut, InfraRYL Rumpukaivannot, InfraRYL Rakenteiden alitukset, InfraRYL Asennusalustat, InfraRYL Alkutäytöt, InfraRYL Lopputäytöt, InfraRYL Siirtymäkiilat, InfraRYL RUMKO Rumpujen korjausohje Määrämittausohje Rumpujen materiaalit Rumpuputkien sallitut korroosionkestävyysluokat esitetään suunnitelma-asiakirjoissa tai noudatetaan taulukkoa 14350:T1. Myös korroosio-olosuhde valitaan taulukosta 14350:T1. Ratapenkereen alla sallitaan vain betoni-, teräs-, kivi- tai komposiittiputkirummut. Muiden muoviputkien käyttö on sallittu vain radan sivuojarummuissa. Sallittavuuteen vaikuttaa käytettävä aika alku- ja lopputäyttöihin ja todentaminen painumalle (esim. sään puolesta talvella) Tässä luvussa komposiittirummuilla tarkoitetaan lujitemuovirumpuja, joissa osa lujuudesta tuotetaan kuiduilla ja kerrosrakenteilla. Suunnitelma-asiakirjoissa osoitetun sisähalkaisijan DN/ID sallittu poikkeama, jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole erikseen muuta määritetty: DN/ID < 400 mm: % 400 DN/ID < 600 mm: % 600 DN/ID < 2000 mm: %. Halkaisija ei saa pienentyä alavirtaan mentäessä. Putkien laatu todetaan toimituserittäin putkien merkintöjen ja toimituserän asiakirjojen perusteella.

2 InfraRYL, Päivitys / SHV 2 Taulukko 14350:T1. Rumpujen sallitut korroosionkestävyysluokat eri tie- ja katuolosuhteissa. Rumpujen korroosiokestävyysluokat Olosuhteet Luokkien määrittely / Olosuhteet N ja H Luokat Suolaamaton tai lievästi suolattu muu tie tai suolaamattoman tai lievästi suolatun päätien liittymä Suolaamaton päätie ja katu Lievästi suolattu päätie ja katu Voimakkaasti suolattu päätie ja sen liittymät Sinkityt teräsputket K1 x x N H N H N H N H Maalatut tai ohuella polymeerilla pinnoitetut sinkityt teräsputket Paksulla polymeerilla pinnoitetut sinkityt teräsputket Muoviputket Komposiittiputket Betoniputket K2 x x x x x K3 x x x x x x x x K4 x x x x x x x x Merkintä x tarkoittaa, että kyseinen putkiluokka hyväksytään. Olosuhteiden määrittely, jos ei ole kohdekohtaista määritystä suolaamaton tie: PAB-tiet ja soratiet lievästi suolattu tie: muut tiet voimakkaasti suolattu tie: kaikki mo- ja mol-tiet sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Päijät- Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan ja niiden länsipuolisten maakuntien valta- ja kantatiet, kun KVL > 6000 ajon/vrk N = neutraali olosuhde H = hapan olosuhde: veden ph < 4 tai veden tai ympärystäytteen sähkönjohtavuus > 50 ms/m Luokkamerkinnät Teräsputki K1 1. teräs + sinkitys 600 g/m 2 tai teräs + alumiinisinkitys 185 g/m 2 Teräsputki K2 1. teräs + sinkitys 600 g/m 2 + maalaus EH100½S 2. teräs + sinkitys 1000 g/m 2 + ET125½S (uomasuojattu) 3. teräs + sinkitys 275 g/m 2 + PE-kalvo 170 SU + suojakangas U (kun DN/ID > 1000 mm luokassa K2c) Teräsputki K3 1. teräs + sinkitys 275 g/m 2 + PE-kalvo 170 SU + suojakangas U (kun DN/ID < 1000 mm luokassa K3a) 2. teräs + sinkitys 600 g/m 2 + PE-kalvo 300 SU. Polyeteenikalvovaihtoehtona voidaan hyväksyä muukin tehdasvalmisteinen polymeerikalvo, kun seuraavat ehdot toteutuvat: kalvo ei irtoa eikä murru putken valmistuksen aikana kalvo ei haurastu ikääntymisen seurauksena hankauskestävyys vastaa PE:ä tartunta sinkittyyn teräslevyyn on riittävä. Luokkamerkintöjen selitykset EH100½S = epoksihartsisuojaus, paksuus 0,100 mm, puolet putken sisäpinnasta SU = sisä- ja ulkopinta kokonaan ½S = puolet sisäpinnasta

3 InfraRYL, Päivitys / SHV 3 SFS-EN 1916 Betoniset putket ja osat, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut SFS 7033Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot. Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus (Betoniteollisuus ry, 2017) Putkisiltaohje LiVi Rumpujen alusta Rumpuputken asennusalustan tasaisuusvaatimus on vakiokaltevuusosuuksilla ± 15 mm 3 m:n matkalla. Perustuksen taso ja tasaisuus varmistetaan ennen putken asennusta. Maantierummun keskikohdan ennakoitu painuma otetaan huomioon pehmeiköllä painumaennusteisiin perustuvan suunnitelma-asiakirjan mukaisesti ja muualla muotoilemalla perustamistaso kuvan 14350:K1 mukaisesti. Rumpujen alle tehtävän arinarakenteen vaatimukset esitetään luvussa ja asennusalustan vaatimukset luvussa Siirtymäkiila voidaan tehdä lämmöneristeellä, joka tehdään erillisten suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Routivan penkereen kohdalle ei kuitenkaan tehdä siirtymäkiilaa, jos penger on niin korkea, että etäisyys kadun valmiista pinnasta sekä alkuperäiseen maanpintaan että rummun alkutäytön yläpintaan on suurempi kuin siirtymäkiilasyvyys. Katso luku Arinarakenteet, InfraRYL Asennusalustat, InfraRYL Siirtymäkiilat, InfraRYL. Käytettäessä ulkonevalla muhvilla varustettua putkea, tehdään muhvia varten riittävä syvennys alustaan. Kuva 14350:K1. Esimerkki, rummun asennuskaltevuudet tierakenteissa.

4 InfraRYL, Päivitys / SHV Rumpujen tekeminen Yleistä Rummut asennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen paikkaan ja kaltevuuteen. Rummun korkeussijainti ilmaistaan kummankin pään sisäpohjan korkeuslukemana. Erityisesti kalojen kulkureiteillä on varmistettava, ettei rummun kohdalle synny suunnitelman vastaisesti porrasta. Rumpujen peitesyvyyden tulee olla kyseistä putkimateriaalia koskevan asennusohjeen tai normin sallimissa rajoissa. Ainakin luonnonpurot ja joet ovat mahdollisia kalojen kulkureittejä, mutta sivuojat eivät. Rummun pituuskaltevuus on vähintään 1 %. Poikkeustapauksessa voidaan käyttää 0,5 %:n kaltevuutta. Tierakenteissa maantietierummun päiden ja taitepisteiden taso osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Sivuojarummun paikka, perustamistapa, sisäpohjan korkeusasema, peitesyvyys yms. osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Sivuojarummun vesijuoksun taso sovitetaan sivuojan pohjan tasoon ottaen huomioon ensimmäisten vuosien liettyminen sekä rumpujen kaltevuustavoitteet. Tierakenteissa sivuojarumpu sijoitetaan kuvan 14350:K2 mukaisesti. Rumpuputki sijoitetaan 4-10 metriä sivuun sivuojalinjasta, jotta ojaan suistunut auto ei törmää rummun päähän eikä sitä ympäröivään jyrkkään luiskaan. liittymästä saadaan niin avara, että myös perävaunullisella ajoneuvolla mahtuu kääntymään liittymään rumpuputken ei tarvitse olla tarpeettoman pitkä Tierakenteissa sivuojarummuilla tarkoitetaan maatalousliittymien, tonttiliittymien ja vähäliikenteisten yksityistieliittymien (< 100 ajon./vrk) rumpuja, jotka ovat yleisen tien tai vilkasliikenteisen yksityistien sivuojassa. Muut rummut ovat maantierumpuja. Jos sivuojan tukkivaa estettä ei voi ohittaa sivuojan siirrolla, alitetaan este sivuojarummulla. Kuva 14350:K2. Esimerkki, liittymärummun sijoitus sivuojaa ulommas tierakenteissa. Virtaussuunnan yläpäässä rumpu sijoitetaan ojan tulevan pohjan tasoon tai tarvittaessa enintään 0,5 m alemmaksi. Purkupäässä rumpu sijoitetaan laskuojan tulevan pohjan tasoon tai tarvittaessa enintään 0,5 m ylemmäksi.

5 InfraRYL, Päivitys / SHV 5 Jos purkupää joudutaan sijoittamaan huomattavan ylös laskuojan suhteen, penger suojataan eroosiota vastaan. Katurakenteissa rummun vähimmäisputkikokoina (sisähalkaisija) pidetään seuraavia kokoja: katuluokat mm katuluokat mm katuluokka mm. Mahdolliset tulvarummut suunnitellaan aina erikseen. Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus (ELY -keskus) antaa pyynnöstä silta- ja rumpulausunnon, josta ilmenevät vähintään mitoitustiedot, aukkomitat ja tiedot rumpua koskevista rajoituksista. Lausunnossa voidaan antaa suosituksia rummun rakenteesta ja rakentamisesta. Lausuntoa voidaan käyttää rummun suunnittelussa ja rakentamisessa. Silta- ja rumpulausuntojen valmistelu - Ilmastonmuutoksen huomioonottaminen. Ympäristöhallinnon ohjeita 2/ Alkutäyttö ja siirtymäkiilan tarve Tierakenteissa rummun rakennetyyppi tai toimivuusvaatimusluokka osoitetaan suunnitelmaasiakirjoissa, taulukko 14350:T2 ja kuvat 14350:K :K5 sekä kuvaliite Liite 14350A. Samoja kuvia sovelletaan myös katurakenteissa. Jos rakennetyyppiä tai toimivuus-luokkaa ei ole määrätty, maantierummuissa käytetään toimivuusluokkaa I. Toimivuusluokka II tulee kysymykseen, kun KVL < 1000 ajon/vrk. Sivuojarummuissa käytetään vaihtoehtoa III tai IV, jos suunnitelma-asiakirjassa ei ole valintaa rajoitettu. Siirtymäkiilan syvyys ja pituus ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. Siirtymäkiilan syvyys ja pituus määräytyvät uusilla teillä Liikenneviraston ohjeen Tierakenteen suunnittelu mukaan.

6 InfraRYL, Päivitys / SHV 6 Kuva 14350:K3. Esimerkki, rumpujen ja putkien rakennetyypit ja rakennetyyppien käyttäytyminen erittäin routivassa maassa. Routimaton täyte on rasteroitu. Routiva pohjamaa ja routiva täyte ovat rasteroimatta. S = siirtymäkiilasyvyys, Z = putken peitesyvyys ja DN/ID = rumpuputken sisähalkaisija.

7 InfraRYL, Päivitys / SHV 7 Kuva 14350:K4. Esimerkki, rummun rakenne louheessa (a) ja kalliolla (b) tierakenteissa. Tyyppi A. Kuva 14350:K5. Esimerkki, rummun rakenne routimattomassa maassa tie- tai katurakenteissa. Tyyppi B.

8 InfraRYL, Päivitys / SHV 8 Taulukko 14350:T2. Rumpujen rakennetyypit tierakenteissa (z = peittosyvyys, S = siirtymäkiilasyvyys, DN/ID = rummun sisähalkaisija). Poikkileikkaustyypit esitetään kuvissa 14350:K :K5. Rummun rakennetyypin valinta Päätierummut normaalitapaus Päätierummut, kun putken lievä pysyvä nousu sallitaan Sivuojarummut, kun sallitaan routaheitto, mutta ei putken pysyvää nousua Sivuojarummut, kun sallitaan putken pysyvä nousu, mutta ei routaheittoa Olosuhde / Toimivuusluokka I II III IV Kallio tai louhe A A A A Routimaton maa B B B B Lievästi routiva, H2, S2 (0,063 mm:n seulan läpäisy = %) C1 C1 tai C2, kun Z > S + DN/ID (C1), C3 tai C4 C1, C2 tai C3, kun Z > S C2, C3, C4 tai C5 C2, C3 tai C4 Routiva S3, S4, H3, H4 (0,063 mm:n seulan läpäisy = %) tai sitkeä savi C1 C1 tai C2, kun Z > S + DN/ID C1 tai C3 C1 tai C2, kun Z > S + DN/ID C2, C3 tai C5 C3 tai C4 Erittäin routiva Si, SiMr C1 C1 tai C2, kun Z > S + DN/ID C1 C1 tai C2, kun Z > S + DN/ID C1, C2 tai C5 C1 tai C3 Pehmeä Sa, Lj ja Tv Selvitetään pohjanvahvistusten tarve, muuten kuten erittäin routiva. Eri rakennetyyppien toimivuutta roudan kannalta on käsitelty kuvassa 14350:K3. Taulukko 14350:T2 ei salli rakennetyypin C4 käyttöä erittäin routivassa maassa. Pehmeiköillä rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaiset tilapäisrummut. Lopullinen rumpu rakennetaan penkereen painuma-ajan päätyttyä. Putkien kärki- tai pistopäät asennetaan alavirtaan. Putkien asennus aloitetaan rummun alemmasta päästä. Putkien saumoihin ei saa jäädä suurempia rakoja kuin mitä putkimateriaali ja tiiviste edellyttävät Liitostavat Rumpuputkien sallitut liitostavat esitetään suunnitelma-asiakirjoissa, taulukko 14350:T3. Rakenneolosuhde valitaan taulukosta 14350:T3. Asennuksen yhteydessä varmistutaan, että putket tulevat koko pituudeltaan tuetuiksi. Suojattavaksi määrätyllä pohjavesialueella käytetään taulukon 14350:T4 mukaisia vedenpitäviä liitoksia tieltä kerättyjä vesiä johdettaessa. Pohjaveden suojausalueella käytetään vesitiiviitä liitoksia ja muilla alueilla hiekkatiiviitä tai vesitiiviitä liitoksia. Näiden määritelmä on esitetty taulukossa 14350:T4. Jos taulukon mukaista liitostapaa ei voida käyttää, liitoksen vesitiiviviys osoitetaan erikseen.

9 InfraRYL, Päivitys / SHV 9 Taulukko 14350:T3. Rumpujen sallitut liitostavat eri olosuhteissa tierakenteissa. (DN/ID = rummun sisähalkaisija) Rumpujen liitostyyppien luokat Olosuhteet Luokkien määrittely Luokat Päätiet (vt, kt, se) Liikkumaton, routimaton ja painumaton rakenne (laskennallinen kokonaispainuma alle 30 mm) Muut tiet ja sivuojarummut Painuva tai routiva Liikkumaton, routimaton ja painumaton rakenne Painuva tai routiva Betoniset kiintotiivisteputket, jotka täyttävät standardin SFS-EN 1916 ja julkaisun Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus (Betoniteollisuus ry, 2017) vaatimukset. Muovi- ja teräsputket, joissa holkki- tai muhviliitos, jonka limitys on vähintään 5 x (DN/ID/mm) 0,5 mm. Komposiittiputket Yhtenäinen putki, jossa ei ole liitossaumoja tai liitoksen vetokapasiteetti on sama kuin putkella. Muovi- ja teräsputket, joissa on vetoa osittain vastustava vähintään kohdan L2b mukaisesti kiinnitetty holkki, joka sallii 100 mm:n liikkeen ennen repeämistään tai 2 x 100 mm:n liikkeen, jos holkkia ei kiinnitetä kumpaankaan putkeen. Komposiittiputket Betoniset kiintotiivisteputket, jotka on sidottu vetotangoilla. Vetotankoja on vähintään kaksi ja yhteenlaskettu vetokapasiteetti on varmuuskertoimella 1,0 vähintään 0,3 kn x DN/ID/mm. L2 x (x) x (x) L3 x x x x Merkintä x tarkoittaa, että kyseinen putkiluokka hyväksytään. Merkintä (x) tarkoittaa, että putki on toissijaisesti hyväksyttävä putkityyppi ja se on normaalisti sallittu suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Olosuhteiden määrittely liikkumaton, routimaton ja painumaton rakenne: routimaton pohjamaa tai routimaton ympärystäyte ts. rakennetyyppi A, B, C1, C2 tai C5, ei painumia painuva: pohjamaassa savea, liejua, turvetta tai märkää silttiä, eikä käytön aikaisia painumia ole rajoitettu alle 200 mm:iin eikä arinalla rajoitettu venymiä alle 100 mm:n routiva: rakennetyyppi C3 tai C4 ts. routiva ympärystäyttö, kun pohjamaan raekoon 0,06 mm läpäisy > 50 %. Jos vetotankoja ei kuumasinkitä, niiden oletetaan syöpyvän joka pinnalta 1,3 mm. Vetotankojen syöpymisnopeus eri olosuhteissa määritetään Tielaitoksen julkaisun Aallotetut teräsputket kohdan mukaisesti. Vetotankojen tavoitekäyttöikä on sama kuin rumpuputken, johon tangot asennetaan. Kokonaisvarmuus terästankojen katkeamista vastaan tulee olla vähintään 1,5 rummun koko tavoitekäyttöiän ajan. Harjateräksen (teräs A500HW) vetokapasiteetti varmuuskertoimella 1 on d = 12 mm: 56 kn/m uutena ja 34 kn/m, kun pinnasta on syöpynyt 1,3 mm d = 16 mm: 100 kn/m uutena ja 70 kn/m, kun pinnasta on syöpynyt 1,3 mm d = 20 mm: 157 kn/m uutena ja 118 kn/m, kun pinnasta on syöpynyt 1,3 mm d = 25 mm: 245 kn/m uutena ja 197 kn/m, kun pinnasta on syöpynyt 1,3 mm.

10 InfraRYL, Päivitys / SHV 10 Aallotetut teräsputket SFS-EN 1916 Betoniset putket ja osat, raudoitetut, raudoittamattomat ja teräskuiduilla vahvistetut SFS 7033Betoniputkilta eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot. Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus (Betoniteollisuus ry, 2017) Liitostyyppien luokat kuvataan taulukossa 14350:T3. Taulukko 14350:T4. Rumpujen liitosten tiiviysluokat tierakenteissa. Luokat Liitoksen tiiviys Hiekkatiivis Vesitiivis a) rako 5 mm, kun limitys 250 mm b) rako 10 mm, kun limitys > 250 mm c) rako 30 mm, kun limitys > 250 mm + suodatinkangas a) täyttää standardin SFS-EN 1610 tai b) täyttää julkaisun Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät - suunnittelu ja toteutus (Betoniteollisuus ry, 2017) tiiviysvaatimukset Rumpujen päiden käsittely Rummun päät voivat olla suorat tai luiskan suuntaisesti viistetyt. Rummut asennetaan siten, että putken päät eivät haitallisesti ulkone luiskan tasosta. Putken alapinnan pituus määrätään kuvan 14350:K6 perusteella, ellei edellytetä suurempaa pituutta. Tierakenteissa maantierummuissa rumpuputkien päät viistetään sisähalkaisijaltaan 600 mm:n putkista kuvan 14350:K6 mukaisesti. Maantien sivuojalinjassa sijaitsevat sisähalkaisijaltaan yli 600 mm:n putket viistetään kuvan 14350:K6 mukaisesti 1/3 korkeudesta ylöspäin. Katurakenteissa rumpuputkien päät viistetään sisähalkaisijaltaan 600 mm:n putkista luiskan suuntaiseksi. Putken alimman kolmanneksen osalta päät voidaan tehdä pystysuorina. Ratarakenteissa rumpuputkien päät ulotetaan penkereen yli siten, että pään viistetty osuus on näkyvissä vähintään 600 mm. Päätettäessä rumpu normaalilla putkella, se jää näkyville rummun sisäpohjan korkeudella vähintään 300 mm. Rummun pään verhoukset tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Jos verhousmateriaalia ei ole suunnitelma-asiakirjoissa esitetty, verhous tehdään sepelistä.

11 InfraRYL, Päivitys / SHV 11 Kuva 14350:K6. Esimerkki, rummun pää, suora tai viistetty pää (1:1) tierakenteissa. Loivemmatkin viisteet ovat mahdollisia. (DN/ID = sisähalkaisija) Tierakenteissa rummun pään luiskapinnat rakennetaan alkutäytön materiaalista kuvan 14350:K6 mukaisesti. Katurakenteissa käytettävät verhoustavat esitetään kuvissa 14350:K :K9 Ratarakenteissa tukirakenteet ja verhoukset tehdään kuvien 13310:K5, 13330:K3 ja 14350:K10 mukaisesti. Ratapenkereen alitse tunkkaamalla, täryttämällä, puristamalla ja lyömällä tehtävät rummut tehdään julkaisun RUMKO sekä lukujen ja mukaan. Katso myös julkaisun Teiden suunnittelu IV kohta Tien rakenne 4, Kuivatus ja kohdat , , sekä luku

12 InfraRYL, Päivitys / SHV 12 Kuva 14350:K7. Esimerkki, rummun pään verhous katurakenteissa, sepeli. Kuva 14350:K8. Esimerkki, rummun pään verhous katurakenteissa, nurmetus.

13 InfraRYL, Päivitys / SHV 13 Kuva 14350:K9. Esimerkki, rummun pään verhous katurakenteissa, betonikiveys Kiviainesarinat, InfraRYL Teräsbetoniarinat, InfraRYL Betoniputkirumpujen tekeminen, InfraRYL Teräsrumpujen tekeminen, InfraRYL Muoviputkirumpujen tekeminen, InfraRYL Rumpukaivannot, InfraRYL Ratarakenteiden alitukset, InfraRYL RUMKO Rumpujen korjausohje Teiden suunnittelu IV. Rakenteen parantamisessa tyypissä C3 ja C4 vaihtoehtoinen kaivannon leveys B on suositeltava, jos märkyys tai pakkanen estää leveämmän ympärystäytteen tiivistämisen. Näissä rakenteissa ympärystäyttö on pohjamaata vastaavaa hienoainespitoista materiaalia, jota on vaikea tiivistää märkänä tai pakkasessa. Betoniset viemäri- ja hulevesijärjestelmät suunnittelu ja toteutus (Betoniteollisuus ry, 2017) SFS 3113 Muoviputket. Viettoviemäreiden ja kaivojen vesitiiviyskoe SFS 3114 Muoviputket. Viettoviemäreiden ja kaivojen ilmatiiviyskoe SFS-EN 1610 Viemäriputkiston rakentaminen.

14 InfraRYL, Päivitys / SHV 14 Kuva 14350:K10. Esimerkki, kalliolle perustettu rumpu ratarakenteissa. Mitta A esitetään taulukossa 18320:T2 (luku 18320) Alkutäytöt, InfraRYL Valmis rumpurakenne Tie- ja ratarakenteissa maantierummun asennustason sallittu poikkeama on mm suunnitelma-asiakirjojen mukaisesta tasosta. Kadun rummun ja tien sivuojarummun asennustason sallittu poikkeama on mm suunnitelma- asiakirjojen mukaisesta tasosta. Rumpuputken sijainnin sallittu poikkeama tien leveyssuunnassa on ± 0,5 m. Katu- ja ratarakenteissa vaakasuunnassa sallitaan ± 0,1 m:n poikkeama suunnitelma-asiakirjoista, jos se ei haittaa rummun toimivuutta. Rummun sallittu keskilinjan poikkeama (suoruus) on ± 15 mm 3 m:n matkalla. Sivuojarummun asennustarkkuus on sama kuin ratarummun sillä poikkeuksella, että rummun toteutunut keskilinja saa poiketa suunnitelma-asiakirjojen mukaisesta keskilinjasta vain radasta poispäin. Rummun päiden välinen korkeusero saa poiketa enintään ± 20 mm suunnitelma- asiakirjoissa osoitetusta korkeuserosta Rumpujen kelpoisuuden osoittaminen Rummun sijainti ja korkeusasema todetaan työn aikana tehtävin tarkemittauksin, ne merkitään rumpuluetteloon ja ratarakenteissa niistä laaditaan rumpukortit. Ratarakenteissa rumpukortit liitetään luovutettavaan kelpoisuusasiakirjaan.

15 InfraRYL, Päivitys / SHV 15 Suojattaviksi määrätyillä pohjavesialueilla rumpujen tiiviys testataan putkityypille soveltuvalla painekokeella. Yli 1250 mm rumpujen asentamisesta otetaan valokuvia, jotka toimitetaan 3 päivän kuluessa tilaajan edustajalle. Liittymärumpujen kaikki läpiviennit valokuvataan. Työtä raportoitaessa osaraporttiin liitetään kuvat, jotka on otettu kohteista ennen rakentamista ja työtä luovutettaessa tai vastaava raportointimateriaali. ita raportoinnista ja mm. kuvien tallennusmuodoista on julkaisussa Urakoitsijan laaturaportointi. Urakoitsijan laaturaportointi, Tiehallinnon julkaisuja Rumpujen tekemisen ympäristövaikutukset Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole.

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset. Kuivatusrakenteet ja putkistot 6800-6870

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset. Kuivatusrakenteet ja putkistot 6800-6870 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset Kuivatusrakenteet ja putkistot 6800-6870 Julkaisun nimi 1 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset Kuivatusrakenteet ja

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000 mm. Suuremmilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Sinkityt profiloidut Teräsputket

Sinkityt profiloidut Teräsputket Teräsputket Sinkityt profiloidut Teräsputket MATERIAALIT Teräsputkien materiaalina käytetään kuumasinkittyä terästä G, AZ185 tai G1000, kun sisähalkaisija on pienempi kuin 2000. Suureilla halkaisijoilla,

Lisätiedot

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi

SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET. www.jita.fi SADEVESI-, SALAOJA- JA RUMPUPUTKET www.jita.fi Jitalta laajin valikoima kevennettyjä muoviputkia uusimmalla tekniikalla! Valmistamamme putket täyttävät RIL 128-2002 sekä standardin SFS EN 13476-1, 2 ja

Lisätiedot

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia.

Alkutäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden pinnoitteita tai liitososia. InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18320 Alkutäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen alkutäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

14341 Sivu- ja niskaojat

14341 Sivu- ja niskaojat InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14341 Sivu- ja niskaojat Määrämittausohje 1434. 14341.1 Sivu- ja niskaojien materiaalit 14341.2 Sivu- ja niskaojien alusta 14341.3 Sivu- ja niskaojien tekeminen 14341.3.1

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14311 Aluesalaojat Määrämittausohje 1431. 14311.1 Aluesalaojien materiaalit 14311.1.1 Aluesalaojien materiaalit, yleistä Salaojaputken pienin koko on DN 100. Salaojaputkien

Lisätiedot

16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet

16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Viitteet InfraRYL, Päivitys 2.11.2017 / SHV 1 16510 Maa- ja kalliorakenteiden alitukset Määrämittausohje 1651. 16510.1 Maa- ja kalliorakenteiden alituksen materiaalit 16510.1.1 materiaalit Kaivamalla asennetut

Lisätiedot

Maalle pengerretyt louhepenkereet

Maalle pengerretyt louhepenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181121 Maalle pengerretyt louhepenkereet Määrämittausohje 1811. 181121.1 Maalle pengerretyn louhepenkereen materiaalit Louhetäyttö rakennetaan sekarakeisesta louheesta,

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

14320 Salaojien tarkastuskaivot

14320 Salaojien tarkastuskaivot InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14320 Salaojien tarkastuskaivot Salaojien tarkastuskaivot ovat sisähalkaisijaltaan 500 mm tai sitä suurempia. Määrämittausohje 1432. 14320.1 Salaojien tarkastuskaivojen

Lisätiedot

16520 Ratarakenteiden alitukset

16520 Ratarakenteiden alitukset InfraRYL, Päivitys 2.11.2017 / SHV 1 16520 Ratarakenteiden alitukset Määrämittausohje 1652. 16520.1 Ratarakenteiden alituksen materiaalit Taulukko 16520:T1. Alitusputken (suojaputken) ominaisuudet. Ominaisuus

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne

Kunta: Liminka. Isoniityn uusjako. Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma. Suunnitelmaselostus. Nykytilanne Kunta: Liminka Isoniityn uusjako Ängesleväjoen pohjoispuolen viljelystiesuunnitelma Suunnitelmaselostus Nykytilanne Ängeslevän joen pohjoispuolen viljelystie liittyy maantiehen(ouluntie) numero 847. Nykyinen

Lisätiedot

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti.

34400 Maakaasuputkisto Vaatimus Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, ja mukaisesti. InfraRYL Järjestelmät, päivitys 8.4.2019/ KM 1 34400 Maakaasuputkisto Maakaasuputkiston maarakennustyöt tehdään lukujen 13300, 16200, 17210 ja 18300 mukaisesti. Kuva 34400:K1. Johtokaivanto, Infra 2015

Lisätiedot

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17

18370 Johtokaivantojen virtaussulut RTS 09:17 1 RTS 09:17 Johtokaivantojen virtaussulut ovat rakenteita, joiden tarkoitus on rajoittaa tai sulkea kokonaan veden luonnollinen juoksu tai häiriintyneen maa-aineksen liikkuminen huonosti vettä läpäisevissä

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

RAK Computational Geotechnics

RAK Computational Geotechnics Janne Iho Student number 263061 / janne.iho@student.tut.fi Tampere University of Technology Department of Civil Engineering RAK-23526 Computational Geotechnics Year 2017 Course work 2: Settlements Given

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki 1 (6) Maantien 14780 (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi - kunnan raja, Lappeenranta Tiesuunnitelma Kaakkois-Suomen ELY- keskuksen liikenteen ja

Lisätiedot

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS

SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1 (6) Valtatien 6 parantaminen välillä Tykkimäki-Kuivala, Kouvola Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1. MAANTIET:

Lisätiedot

Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma

Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TAMMELAN KUNTA Saloistenjärven ja Kyynäräjärven vedenkorkeuden noston rakennussuunnitelma Työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 30309-P17905 Työselostus 1 (6)

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Kaakkois-Suomi Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 5.8.2013 Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Tiesuunnitelman hyväksyminen Päätösehdotus 1.3T Tie ja

Lisätiedot

11410 Poistettavat pintamaat

11410 Poistettavat pintamaat InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 11410 Poistettavat pintamaat Määrämittausohje 1141. 11410.1 Poistettavien pintamaiden materiaalit Alueelta raivattavan materiaalin suhteen toimitaan suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli yit.fi Pasila kesällä 2014 YIT 2 Pasila 28.8.2015 YIT 3 Company presentation Pasila tulevaisuudessa YIT 4 Company presentation Mikä on Tripla?

Lisätiedot

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS INSINÖÖRITOIMISTO e-mail: severi.anttonen@kolumbus.fi Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 2017 TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUE SIPOO KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Kalajoen kaupunki MAAPERÄTUTKIMUS Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 31.07.2018 MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Yleistä Kalajoen kaupungin (Hannu Vähäkuopus) toimeksiannosta on KS Geokonsult

Lisätiedot

Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja 13.3.

Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa. Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja 13.3. Espoon kaupungin maaperätiedot mallintamisessa Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa työpaja..0 Espoon kaupunki Tekninen keskus Geotekniikkayksikkö Rakennettavuusluok

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku 1 (5) Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku Yleissuunnitelma Hankkeesta ei ole tehty yleissuunnitelmaa, koska hankkeen vaikutukset ovat vähäiset. Päätösehdotus Maantiet 3T-1

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie

ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie TYÖSELITYS 3575 14.8.2012 ILMAJOEN KUNTA Yksityisteiden perusparannus - Kullaanmäentie - Lauttajärventie - Joupinkuja - Kuruntie - Tuohistonmäentie - Opistontie SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 KULLAANMÄENTIE

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3

HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET. Uponorumpisäiliö. 10 m 3 HAJA-ASUTUSALUEEN JÄTEVEDEN KÄSITTELY ASENNUSOHJEET Uponorumpisäiliö 10 m 3 1 Monta huolta vähemmän luotettavilla Uponor-ratkaisuilla Teit hyvän ratkaisun valitessasi luotettavan Uponorjätevesijärjestelmän.

Lisätiedot

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki TIESUUNNITELMAN 15.3.2017 1 (7) Maantien 14813 (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari Tiesuunnitelma Suunnitelman esittely

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI

KAAPELINSUOJAUS SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI KAAPELINSUOJAUS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET SUOMALAISEN

Lisätiedot

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille Liikennevirasto Tieosasto Opastinsilta 12A 00521 HELSINKI TIESUUNNITELMAN 3.2.2017 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun

Lisätiedot

Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN

Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN Rumpuputket Rumpuputket MONIIN ERI KÄYTTÖKOHTEISIIN Kierresaumatut rummut ja putkisillat pohjoisen vaativiin olosuhteisiin ViaConin RUMTEC putket ovat kustannustehokas ja kestävä ratkaisu rumpuputkien,

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet

Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet Kari Lehtonen: Vesihuoltoverkostot ja maantiet 12.2.2016 Ohje ja sopimusmalli Ohjeen nimi on Vesihuoltoverkostot ja maantiet Luonnos 22.5.2015 on laadittu yhteistyössä Vesilaitosyhdistyksen, Kaivamattomien

Lisätiedot

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten 20.10.2015 Suunnittelu ja hankkeet Infrastruktuuri on kasvun alusta Liikenneviraston väyläomaisuus Tällä hetkellä on rakenteilla kehittämishankkeita yhteensä

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015

Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Sähkö- ja telekaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Kaapeleiden pistokoemittaukset 2015 Pistokoemittausten tarkoitus: selvittää ja verrata 0,5-1,5 vuotta vanhojen tele- tai sähkökaapeleiden sijaintia suhteessa

Lisätiedot

42310.0 Eristyksen yleiset laatuvaatimukset

42310.0 Eristyksen yleiset laatuvaatimukset 1 10.2.2012 InfraRYL 2006. Osa 3 Sillat ja rakennustekniset osat Tekstimuutokset (lihavoidut kohdat) 42300.3 Tekninen työsuunnitelma.2 12 kuten ennenkin ympäristönsuojelu, SILKO-ohje 1.112. Viitteet 5

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Tieinfran kestävyys ja kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä Katja Lehtonen Ytekki Oy Sisältö Betonimurskeen työmaavalvonta Materiaalin laatuasiat

Lisätiedot

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV 0-2500 EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 30.9.2016 2 (5) Valtatie

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Kaapeleiden sijoittaminen jyrkkäluiskaisen tien varressa Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Jyrkkäluiskaisella tiellä kaapelipaikat voidaan täyttää seuraavasti:

Lisätiedot

VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS. Destia Oy

VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS. Destia Oy VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS Destia Oy Antti Smolander 12.4.2018 Sivu 1 VT4 VEHNIÄN ETL HULEVESISELVITYS Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 Lähtötiedot... 2 3 Mitoitus... 3 3.1 Mitoituksen määrittely...

Lisätiedot

SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS

SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS Jouni Juurikka 31.10.2016 SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS 2 (6) 1 Hankkeen lähtötiedot 1.1 Sijainti Suunnitelmakohde sijaitsee Pyhäjoella n. 2 km Pyhäjoen keskustasta

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET siltojen korjaus TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 06/08 (korvaa ohjeen 12/95) 2.914 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Kuivatussuunnittelu. Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy

Kuivatussuunnittelu. Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy Kuivatussuunnittelu Miten vähäliikenteisiä teitä ylläpidetään taloudellisesti? Seminaari 30.08.2006 Helsinki Taina Rantanen Sito Tampere oy 2 Esitys pohjautuu projektin S14 Vähäliikenteisten teiden taloudellinen

Lisätiedot

HARSUN TYÖPAIKKA-ALUEEN ALIKULKUSELVITYS

HARSUN TYÖPAIKKA-ALUEEN ALIKULKUSELVITYS HARSUN TYÖPAIKKA-ALUEEN ALIKULKUSELVITYS 2.9.2015 2 TOIMEKSIANTO JA SELVITYSALUEEN SIJAINTI Toimeksiannosta olemme laatineet alikulkuselvityksen Harsun työpaikkaalueen kaavaluonnoksen perusteella. Toimeksiantajana

Lisätiedot

Honnin padon korjaaminen

Honnin padon korjaaminen Honnin padon korjaaminen Pato puhki säätökaivon vierestä Säätökaivon putken ympäriltä syöpynyt maata ja kaivo kallistunut Patorakenteeseen jääneen puunrungot ja onkalot sekä liian kapea pato perimmäiset

Lisätiedot

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa InfraRYL, Päivitys 14.11.2017 / KM 1 14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa Tässä luvussa käsitellään synteettisillä geolujitteilla lujitettuja maarakenteita. Päällysrakenteen lujitteet käsitellään

Lisätiedot

Ramboll. Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE. Rakennussuunnitelma 119789

Ramboll. Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE. Rakennussuunnitelma 119789 Ramboll Knowledge taking people further --- HIRVENSALMEN KUNTA URMASRINNE Rakennussuunnitelma 119789 16.4.2008 12.1.2010 Urmasrinne Hirvensalmen kunta SISÄLLYSLUETTELO 10000 YHTEISET TYÖT... 3 10100 Yleistä...

Lisätiedot

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Maaseutu- ja tielautakunta 25.8.2016 Liite 1 61 KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Hieppeen yksityistie Mikkeli Kilpisalmen silta 2 ASIAKIRJALUETTELO Sivut 1. Nykytilanne 3-4 2. Rakennussuunnitelmaselostus

Lisätiedot

Multimäki II rakennettavuusselvitys

Multimäki II rakennettavuusselvitys Multimäki II rakennettavuusselvitys ERILLISLIITE 2 1 / 27 12.8.2014 1 (8) Multimäki II rakennettavuusselvitys TIE21218 Joensuun kaupunki SUUNNITTELUKOHDE Teemu Tapaninen 12.8.2014 Multimäki II rakennettavuusselvitys

Lisätiedot

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula

PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula PEHKO-projekti Hoidon ja ylläpidon alueurakat Kemi ja Karstula 2016-2021 Tekstitarkennukset Tarjouspyyntökirje Tämän alueurakan alueella pilotoidaan päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnostuksen ohjelmointia

Lisätiedot

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO NAVETTA HAMK, MUSTIALA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO Tilaaja: HAMK, Tuomas Salonen Tekijä: Tähtiranta Infra Oy projektinumero 4013 12.2.2014 Tähtiranta Infra Oy Vanajantie 10 13110 HÄMEENLINNA Hämeen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET INFRARYL 14230 POHJAVESISUOJAUKSET Liikenneviraston sidosryhmätilaisuus 19.3.2018 Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet Keskeisimmät muutokset: voimassa oleva versio vs. työryhmän nykyinen versio. LUVUN

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM

TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ PALOLUOKITUS - TAULUKKO ASENNUS TESTISTANDARDIT VÄLI- JA KANTAVAT SEINÄRAKENTEET 100 MM KANTAVAT LATTIARAKENTEET 150 MM TUOTEKUVAUS TYYPILLINEN KÄYTTÖ Protecta FR Pipe Wrap on suunniteltu ylläpitämään seinien ja lattioiden palonkestoa silloin kun niihin on vedetty läpivientejä (yhtenäiset muovi- tai metalliputket palavan

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

Repokallion kaava-alue

Repokallion kaava-alue S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JOENSUUN KAUPUNKI Repokallion kaava-alue Rakennettavuusselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P19997 Rakennettavuusselvitys Saljola Suvi Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä

Kaapelinsuojaus. Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Uponor-kaapelisuojausjärjestelmän Tripla- ja Uponor-kaapelinsuojausjärjestelmä Opto ja niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat kokonaisen järjestelmän kaapelien maa-asennuksiin. Putkien, yhteiden ja

Lisätiedot

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI SILTATIEN ASUTUSALUE KIRKONSEUTU, YLÖJÄRVI

Työ nro RAKENNETTAVUUSSELVITYS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI SILTATIEN ASUTUSALUE KIRKONSEUTU, YLÖJÄRVI Työ nro 10675-3 04.11.2014 RAKENNETTAVUUSSELVITYS YLÖJÄRVEN KAUPUNKI SILTATIEN ASUTUSALUE KIRKONSEUTU, YLÖJÄRVI TARATEST OY * Mittaustyöt Turkkirata 9 A, 33960 PIRKKALA PUH 03-368 33 22 * Pohjatutkimukset

Lisätiedot

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET 1. Laattojen rei itys...3 2. Laattojen kavennukset ja vakiovaraukset...4 3. Erikoiselementit...7 4. Hormien sijoittelu ontelolaatastossa...8 4.1 Hormi laatan

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14

KERAVAN KAUPUNKI. Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 KERAVAN KAUPUNKI Huhtimontie Tontit 7-871-3,4,6 Kerava POHJATUTKIMUSLAUSUNTO TYÖ 4437/14 Sisällys Pohjatutkimuslausunto Salaojituskerroksen rakeisuusalueet Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 4437/14/1

Lisätiedot

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN

VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN VESISET Plus + KÄÄNNETYN KATON KAIVO UUDISRAKENTAMISEEN Esittely s.2 Valuputken asennus valumuottiin s.4 C-kattokaivon, väliputken ja parvekekaivon asennus valuputkeen s.6 Palokatko s.10 Kouruset Oy Jusslansuu

Lisätiedot

Teräsrunkoisen. perustaminen,

Teräsrunkoisen. perustaminen, Teräsrunkoisen kangaskatteisen hallin perustaminen, kun perustaminen tehdään ankkuroimalla pilarin pohjalevy terästangoilla maahan asfaltin päältä. FISE-PÄIVÄ 1.11.2006 Pentti Äystö 1 Luvanvaraiset rakennustoimenpiteet:

Lisätiedot

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4 SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Keskikaide SSAB 210x130/4 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteen rakenne ja osat...3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat...4 Kaiteen

Lisätiedot

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS ENNEN OMAKOTITALON PAIKKA VALITTIIN SEN MUKAAN, MISSÄ POHJATÖIDEN TEKEMINEN OLI MAHDOLLISIMMAN HELPPOA. NYKYISIN RAKENNUSPAIKAN VALINTAA OHJAAVAT KAAVAMÄÄRÄYKSET, TONTIN SIJAINTI

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 12.10.2012 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT...

Lisätiedot

22111 Reunatuet luonnonkivestä

22111 Reunatuet luonnonkivestä InfraRYL, päivitys 1 22111 Reunatuet luonnonkivestä Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22111.1 Luonnonkivisten reunatukien materiaalit Reunatukena käytetään standardien SFS-EN 1343 ja SFS 7017 mukaista

Lisätiedot