Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)"

Transkriptio

1 Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

2 Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA KÄYTTÖLIITTYMÄ... 6 VALIKKO... 7 PÄÄTYÖKALURIVI... 7 RASTI TYÖKALURIVI... 8 KILPAILU VALINTAIKKUNA... 8 RATAEDITORI... 9 CONDES -RATASUUNNITTELUN PERUSTEET KÄSITEKAAVIO CONDES RATASUUNNITTELUSTA KILPAILUTIEDOSTO JA OHJELMAN ASETUKSET Yleiset asetukset Kilpailun asetukset RASTIT Uusi rasti Rastin tietojen muokkaaminen Rastin koodin muuttaminen Viitoitus maaliin Kohdistusmerkit Rastin kuormitus Uusien symboleiden luominen Kaksi symbolia samassa määriteruudussa Teksti rastimääriteruudussa RADAT Uusi rata Radan määrittely Radan määrittely rataeditorissa Rastiväliviivan muokkaus Radan nimeäminen uudelleen SARJAT OCAD KARTAN KÄYTTÖ CONDESISSA OCAD KARTAN VÄRIT CONDES TULOSTAMINEN TULOSTUKSEN ASETUKSET RASTIMÄÄRITTEET RATA (JA KARTTA) RATA OLEMASSA OLEVALLE KARTALLE CONDES VIENNIT EPS OCAD RATATIETOJEN VIENTI PIRILÄN OHJELMISTOT ERITYISOHJEET KOKOJEN LISÄÄMINEN RASTIMÄÄRITTEISIIN RR/TR HAJONNAT Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 2 (78)

3 KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Koulutuksen sisältö Tämän Condes peruskoulutuksen tarkoituksena on mahdollistaa sujuva Condesin käyttöönotto ja taata perusteet ohjelman kaikkien ominaisuuksien käyttämiseen. Koulutuksen sisältö on: o Mikä on Condes? o Condesin osat ja käyttöliittymä o Condes -ratasuunnittelun perusteet o Kilpailu o Rastit o Radat o Sarjat o OCAD kartan käyttö Condesissa o Condes tulostaminen o Rastimääritteet o Kartta o Rata o Condes viennit o EPS o Pirilän ohjelmistot o Erityisohjeet o Kokojen lisääminen rastimääritteisiin o RR/TR o Hajonnat Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 3 (78)

4 Mikä on Condes? Condesin uusimmalla versiolla 7 voi tehdä OCAD karttaa hyödyntämällä kaikki ratamestarin ratasuunnittelun vaiheet. Tärkeimmät ominaisuudet ovat: Condes käyttää suoraan OCAD (.ocd) -karttoja, myös OCAD -version 7 ja 8 karttoja. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse muuntaa karttaa ensin bittikarttamuotoon (.bmp). Condes pystyy lukemaan karttatiedostoa suoraan, eikä sinulla tarvitse olla OCADia asennettuna koneellasi. Kartta näkyy näytöllä huomattavasti tarkempana kuin bittikarttojen kohdalla. Kartta voidaan myöskin tulostaa suoraan Condesista (haluttaessa radan ja rastimääritteiden kanssa) täysin OCAD -laatuisena. Huomattavasti parannettu Rataeditori mahdollistaa ratojen ja rastimääritteiden täydellisen suunnittelun näytöllä. Kun esimerkiksi siirrät rastia, se siirtyy kaikilla sitä rastia käyttävillä radoilla. Rastimääritteiden sijainti voidaan määritellä jokaiselle radalle erikseen ja se voi muodostua useammista sarakkeista. Rastimääritteiden kokoa voidaan muuttaa tarpeen mukaan. Rastipisteet voidaan lukita, kun ne ovat ainakin väliaikaisesti lopullisissa sijaintikohdissaan. Tällöin niitä ei voi vahingossa siirtää. Rastin hienosäätö voidaan tehdä erillisessä ikkunassa, jossa rastia voidaan siirtää hyvin pienin askelein ja rastiympyrää voidaan leikata, jotta se ei peitä kartan tärkeitä kohteita. Tässä ikkunassa voi tarkastella myös tulosuuntia automaattisesti. Rastiväliviivoja voidaan muokata (taivuttaa ja katkoa) halutulla tavalla. Jokaisen radan rastiväliä ei tarvitse muokata erikseen, vaan Condes muistaa kahden rastin välisen rastiväliviivan muokkaukset ja käyttää samaa muokkausta kaikilla radoilla, joilla on sama rastiväli Karttaa voidaan himmentää, jotta itse rata ja ratamerkinnät erottuisivat paremmin. Jokaiselle rastille voidaan määritellä leimasinkuvio (perinteinen tai EMIT), jolloin voidaan tulostaa tarkistuskortit kustakin radasta. Condes tukee viestihajontoja, se osaa muodostaa kaikki hajontavaihtoehdot määritellyistä hajonnoista sekä ehdottaa joukkuehajontoja kaikki osuudet huomioon ottaen. Tulostuksessa on useita vaihtoehtoja: Voit tulostaa koko kartan alueen, voit tulostaa vain radan tarvitseman alueen tai voit määritellä radalle oman tulostusalueen. Tuetut ratatyypit: Tavalliset radat, viestiradat, rastireitti(rr), tukireitti(tr), Score O, Trail O Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 4 (78)

5 Kun tulostat radan ja kartan väritulostimella. Condes pystyy tulostamaan radan läpinäkyvänä. Tällöin rata ei peitä mitään kartan yksityiskohtia. Kun tulostat radat olemassa olevalle kartalle, Condes auttaa kohdistamaan radan kartalle. Voit jopa kiertää karttaa 180 astetta, jos rata tulostuu paremmin ylösalaisin tulostettuna. Condes pystyy viemään radat rastimääritteineen EPS -tiedostoiksi. EPS - tiedosto voidaan sitten viedä esimerkiksi Offset -painoon ratojen painamista varten. Radat, rastimääritteet ja muut ratasymbolit voidaan viedä myös OCAD - tiedostoksi (.ocd), joka voidaan sitten tuoda OCADiin. Ratojen ja sarjojen tiedot voidaan viedä tiedostoon tulospalveluohjelmia varten. Vienti voidaan tehdä tekstimuodossa tai IOF:n Interface Standards projektin mukaisena XML -tiedostona. Pirilän tulospalveluohjelmia varten on Pirilän tekemä muunnosskripti. Ohjelman käyttökieliä ovat: Tanska, Englanti, Saksa ja Suomi. Tekstimuotoisen rastimääritteet Condes osaa muodostaa automaattisesti seuraavilla kielillä: Tanska, Englanti, Australian Englanti, Suomi, Ranska, Saksa, Italia, Norja ja Ruotsi. Condes perustuu ratasuunnitteluohjelmistojen kehittämiseen jo vuodesta Condesia on käytetty kaikenlaisissa suunnistustapahtumissa harjoituksista Maailmanmestaruuskilpailuihin. Condesilla on käyttäjiä ympäri maailmaa: Austraalia, Itävalta, Kanada, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Unkari, Hong Kong, Irlanti, Itaia, Japani, Liettua, Uusi- Seelanti, Norja, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Englanti, U.S.A Condesin lisenssi on joustavampi kuin useimpien ohjelmistojen, se on seurakohtainen: kaikki lisenssin omistavan seuran jäsenet voivat käyttää ohjelmaa tämän seuran tapahtumissa. Lisätiedot: OL-Fellows Jouni Laaksonen Poijukuja RAISIO Puhelin: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 5 (78)

6 Condesin osat ja käyttöliittymä Condesissa eri asiat ovat omissa ikkunoissaan. Yhtä aikaa voi avoinna olla useita kilpailuja, mutta suositeltavaa on, että yhdellä kertaa avoinna on vain yksi kilpailu. Tällöin käyttäjän on helpompi hahmottaa mitä ikkunoissa näkyy. Condesin käyttöliittymä näyttää tältä: Seuraavassa käsitellään Condesin eri osat: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 6 (78)

7 Valikko Condesin valikosta löytyy kaikki käytettävissä olevat Condesin toiminnot. Valikkoa ei käsitellä tässä erikseen vaan jatkossa käsiteltäessä Condesin eri toimintoja viitataan valikkovalintaan, jolla toiminto voidaan suorittaa valikosta. Tärkeimmille valikon toiminnoille on oma painike jossain Condesin työkalurivissä. Päätyökalurivi Työkalurivi näytetään valikon alapuolella. Työkalurivin painikkeilla voidaan nopeasti suorittaa useimmiten tarvittavia Condesin toimintoja. Näyttääksesi tai piilottaaksesi Työkalurivin, valitse Näytä valikosta kyseinen työkalurivi. Seuraavassa luetellaan päätyökalurivin painikkeet järjestyksessä vasemmalta oikealle: o Luo uusi kilpailu. o Avaa olemassa oleva kilpailu. Ruudulle tulee Avaa valintaikkuna, jossa voidaan etsiä haluttu kilpailutiedosto. o Tallenna aktiivinen kilpailu sen nykyisellä nimellä. Jos kilpailulla ei ole vielä tiedostonimeä, Condes kysyy sitä Tallenna nimellä - valintaikkunassa. o Poista valittuna oleva tieto kilpailusta ja tallenna se leikepöydälle. o Kopio valittuna oleva tieto leikepöydälle. o Lisää leikepöydän sisältö nykyiseen kohtaan. o Luo uusi rasti. o Luo uusi rata. o Luo uusi sarja. o Siirry nykyisen valinnan ensimmäiseen tietueeseen. o Siirry nykyisen valinnan edelliseen tietueeseen. o Siirry nykyisen valinnan seuraavaan tietueeseen. o Siirry nykyisen valinnan viimeiseen tietueeseen. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 7 (78)

8 o Esikatsele aktiivina olevan radan tai sarjan rastimääritteitä (käytettävissä vain kun Rata- tai Sarja valintaikkuna on aktiivinen). o Avaa Rataeditori rastien ja ratojen graafista muokkausta varten (tämä on erittäin hyödyllinen painike!). o Esikatsele aktiivina olevan radan tai sarjan leimausruudukkoa (käytettävissä vain kun Rata- tai Sarja valintaikkuna on aktiivinen). o Tulosta aktiivinen näkymä. o Avaa Tietoja CONDESista -valintaikkunan. o Ajonaikainen ohje. Rasti työkalurivi Symbolityökalurivin painikkeilla kontrolloidaan rastimääritteiden yksittäistä kenttää. Se on aktiivinen vain kun Rasti valintaikkuna on avoinna ja kenttä on valittuna. Seuraavassa luetellaan rasti -työkalurivin painikkeet ja kentät järjestyksessä vasemmalta oikealle: o Näytä voin yksi symboli kentässä. o Jaa kenttä kahteen osaan ja näytä kaksi symbolia. o Näytä kentässä tekstiä symbolin sijaan. o Näytä diagonaalinen viiva kentässä. o Syötä teksti o Poista valittuna olevan kentän symboli. Kilpailu valintaikkuna Kilpailu valintaikkuna on kilpailutiedoston pääikkuna. Siitä siirrytään tavallisesti suoraan Rataeditoriin työkalurivin painikkeella. Rastit, radat ja sarjat ovat kolme kilpailun pääosaa. Näiden suhde on seuraava: o Sarja käyttää Rataa, o Rata muodostuu Rasteista. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 8 (78)

9 Useampi kuin yksi Sarja voi käyttää samaa Rataa. Kilpailu valintaikkunassa on kolme luetteloa: rastit, radat ja sarjat, jotka siis muodostavat kilpailun. Uuden rastin voi luoda Rasti valikon toiminnolla Uusi tai painamalla työkalurivin vastaavaa painiketta. Vastaavasti uusi rata luodaan Rata valikosta ja uusi sarja Sarja valikosta. Kaksoisnapsauttamalla rastin koodia voi tarkastella ja muuttaa rastin ominaisuuksia. Ja vastaavasti ratojen ja sarjojen kohdalla. Rataeditori Rataeditori on graafinen editori, jossa suoritetaan ratojen suunnittelu ruudulla. Condesia voi käyttää myös ilman rataeditoria. Rataeditorin suurin yksittäinen osa on kartta-osa, jossa näkyy kartta ja rata. Radan sijaan, Rataeditorissa voidaan tarkastella myös kaikkia kilpailun rasteja. Riippuen siitä onko kilpailuun liitetty kartta digitaalisessa muodossa, se voidaan näyttää ratojen taustalla. Jos näin on, kartan avulla voi sijoittaa rastit ja suunnitella radat. Jos karttaa ei ole liitetty, rastit ja radat näkyvät valkoisella taustalla. Tällöin koordinaatit tarvitsee syöttää manuaalisesti. Rastin, lähtö tai maali voidaan luoda valitsemalla oikea työkalu karttaosan oikealla puolella olevasta työkalurivistä ja napsauttamalla kartalla kohdassa, johon se halutaan sijoittaa. Missä tahansa kohdassa kartta-osassa voidaan hiiren kakkospainikkeella avata ponnahdusvalikko. Ponnahdusvalikon avulla voi valita muokattavaksi valitun kohteen, radan tai kilpailun asetukset. Jos haluaa muokata rastiympyrää, rastinumeroa, rastin ominaisuuksia jne, tulee ensin valita haluttu rasti napsauttamalla hiirellä rastiympyrän sisällä. Mustat laatikot rastia ympäröivän suorakaiteen kulmissa tarkoittaa, että kyseinen rasti on valittuna. Myöskin rastiympyrä muuttuu siniseksi. Kun rasti on valittuna... o Voidaan siirtää rastiympyrää. Ympyrä siirretään haluttuun paikkaan pitämällä hiiren ykköspainike painettuna. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 9 (78)

10 o Voidaan siirtää rastin numeron vastaavalla tavalla kuin rastiympyräkin. Tämä vaikuttaa vain tähän rataan, joten rastinumero tulee siirtää jokaisella radalla erikseen. o Voidaan muokata rastiympyrää suoraan kartalla. Voidaan poistaa paloja rastiympyrästä Leikkaa viiva työkalulla. Sama voidaan tehdä myös hiiren kakkospainikkeella avautuvan ponnahdusvalikon Rastiympyrä painikkeella, jossa voidaan huomioida myös mahdolliset eri mittakaavat. Kun rastiväliviiva on valittuna... o Voidaan muokata rastiväliviivaa; taivuttaa sitä, poistaa paloja jne. Kun muokataan rastiväliviivaa, muokkaus on voimassa kaikilla radoilla, jotka käyttävät samaa rastiväliä. Yläpuolinen työkalurivi Rataeditorin yläpuolista työkaluriviä käytetään kontrolloimaan, mikä rata näytetään Rataeditorissa. o Rata luettelosta voidaan valita Rataeditorissa näytettävä rata. Luettelon ylimpänä on valinta Kaikki rastit. o Hajonta luettelosta valitaan viestiradan näytettävä ratahajonta. o Tulostusmittakaava luettelosta voidaan valita mittakaava, jossa rata on tarkoitus tulostaa. Symbolit ja rastiympyrät näytetään sellaisina kuin ne tulostuvat, kun rata ja kartta tulostetaan valitulla mittakaavalla. Tässä voidaan valita haluttu mittakaava tai kirjoittaa oma mittakaava. o Zoom luettelossa on valittu zoomaustaso. Arvoa voidaan muuttaa myös Lähennä- ja Loitonna -painikkeilla. o Hiiren koordinaatit kentässä näkyy hiiren kulloinenkin sijainti. o Radan pituus kentässä näkyy koko ajan radan senhetkinen pituus. Työkalurivin painikkeet: o o Lähennä rataa. Loitonna rataa. o o Lukitse/poista lukko rastien koordinaateista. Kun tämä painike on painettuna, rastien sijainnit ovat lukittuina, ja niitä ei voida siirtää hiirellä. Painamalla tätä painiketta voidaan muokata tämän radan tulostusaluetta (tai kaikkien rastien ). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 10 (78)

11 o Painamalla tätä painiketta himmennetään taustalla oleva kartta. Tällöin rata erottuu paremmin. Rastiluettelo Kartta-osan vasemmalla puolella on luettelo kilpailun kakista rasteista. Tämä luettelo helpottaa rastien käsittelyä. Jos kilpailussa on hyvin paljon rasteja, niiden hallinnointi saattaa olla hankalaa. Condes helpottaa etsimään tietty rasti kartalta: Jos hiirellä napsautetaan rastin koodia, kartta-osa siirtyy siten, että kyseinen rasti on sen keskellä. Condes myös piirtää tällöin rastiympyrän ja numeron sinisellä. Kaksoisnapsauttamalla rastin koodia saadaan näkyviin rastin ominaisuudet. Oikeanpuoleinen työkalurivi Rataeditorin rata-osan oikealla puolella on työkalurivi, joka sisältää esimerkiksi radan ja muiden symbolien muokkaukseen tarvittavia työkaluja. Työkalurivin painikkeet järjestyksessä ylhäältä alas: o Siirrä rastiympyrää, tulostussymboleita, kiellettyjä alueita tai kulmapisteitä. o Lisää rasti radalle. Rasti lisätään valittuna olevalle rastivälille. o Lisää kulmapiste valittuna olevalle rastivälille, ylitys kielletty viivalle tai kielletylle alueelle. o Poista kulmapiste valittuna olevalta rastiväliltä, ylitys kielletty viivalta tai Kielletyltä alueelta. o Poista/palauta osa rastiväliviivasta. o Leikkaa pala pois rastiväliviivasta tai rastiympyrästä. Valitse rasti tai rastiväliviiva ennen leikkausta. o Kierrä ylityspaikka symbolia. o Luo uusi rasti kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi lähtö kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi maali kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Viitoituksen pää kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Kielletty alue. o Luo uusi Ylitys kielletty -viiva. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 11 (78)

12 o Luo uusi Juomapaikka -symboli kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Kohdistusmerkki kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Ylitys/alituspaikka kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Ensiapupaikka -symboli kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Kielletty reitti -symboli kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Teksti kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. o Luo uusi Condes logo kohtaan, jossa hiiren painiketta napsautetaan. Ruudulla rata näkyy yleensä magenta värillä piirrettynä riippumatta siitä, millä värillä Condes on asetettu piirtämään radat tulostettaessa. Joissain tapauksissa käytetään muitakin värejä korostamaan radan osia. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 12 (78)

13 Condes -ratasuunnittelun perusteet Condes auttaa ja helpottaa ratojen suunnittelua tallentamalla tietoja rasteista ja radoista sekä tulostamaan radat ja kartat. Kilpailun tiedot tallennetaan Condesin kilpailutiedostoon, jonka tarkenne on.wcd. o Condesin kilpailutiedosto sisältää tiedot kilpailun rasteista, radoista ja sarjoista, sekä lukuisista muistakin kilpailun asetuksista. Jos käytössäsi on kilpailun kartta digitaalisessa muodossa, helpottuu ratasuunnittelusi ja se on myöskin hauskempaa. Eli jos vain on mahdollista, tallenna kartan kopio kovalevyllesi ennen ratasuunnittelun aloittamista. Voit käyttää OCADilla luotua tiedostoa (.ocd) tai bittikarttamuotoista tiedostoa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 13 (78)

14 Käsitekaavio Condes ratasuunnittelusta Condes tarjoaa monia vaihtoehtoja ja tapoja ratasuunnittelun tekemiseen ja se tukee erilaisia toimintamalleja. Seuraavan kaavion tarkoituksena on pähkinänkuoressa kuvata Condesin mahdollisuudet: Kartta ratasuunnittelun pohjaksi OCAD OCAD versiolla 6,7 tai 8 tehty *.OCD -tiedosto. Condes lukee OCADin *.OCD -tiedostoa suoraan ilman OCADia. Skannattu kartta Skannattu kartta *.BMP, *.EMF, *.WMF -muodoissa Ratatulostus olemassa olevalle kartalle Laser Mustesuihku Rata voidaan tulostaa Offset-painetulle kartalle tapahtumaa varten suoraan Condesista Muu tulostin TuS on käyttänyt ratatulostukseen olemassa olevalle kartalle mustesuihkutulos timia jo vuosia (esim. Kaikki kuntotapahtumat). Windows -tulostin Aputulosteet Kartta ratasuunnitteluun *.OCD -tiedosto (sisältää radan, rastimääritteet, kielletyt alueet jne. Radan ja kartan tulostus Ratojen tulostus yhdessä kartan kanssa voidaan tehdä suoraan Condesista OCADlaatuisena halutussa mittakaavassa Laser Rastimääritteet Kaikki rastit -listaus CONDES 7 Double-click to type notes. Subselect "Title" to edit the title. EPS / OCAD Offset -paino Filmitulostin Rasti / rata - taulukko Condes voi tuottaa ratapainoa varten ratatiedostot OCAD tai EPS -muodoissa. Tulostuspalvelu Kaikki radat - listaus XML, TXT Laser Muu tulostin Ratahajonnat Joukkuehajonnat Kaikki sarjat - listaus Condes tuottaa rata ja sarjatiedot IOF:n Interface Standards - projektin mukaisessa muodossa (versio 2) Tulospalveluohjelmistot Pirilä EPS Pirilällä on muunnosskripti, jolla XML-tiedosto muunnetaan Pirilän tiedostomuotoon. Myöhemmin Pirilänkin ohjelmat osaavat lukea XML:ää suoraan EMIT etiming Condes voi tulostaa radan tai radan ja kartan yhdessä EPS - tiedostoon, joka voidaan tulostaa tulostuspalvelussa. Sport Software SpotrIdent OLA Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 14 (78)

15 Kilpailutiedosto ja ohjelman asetukset Jotta pääset nopeasti liikkeelle, luo ensin kilpailun tiedosto, johon tekemäsi tiedot tallennetaan. o Valitse Tiedosto valikosta Uusi kilpailu. o Näytölle tulee valintaikkuna, johon voit syöttää kilpailun nimen ja kartan mittakaavan. o Valitse käytössäsi olevan kartan tyyppi ja linkitä karttatiedosto kilpailuun. o Tallenna kilpailutiedosto Tiedosto valikon Tallenna toiminnolla (tai vastaavalla työkalurivin painikkeella). OCAD kartan linkittämisestä ja käyttämisestä Condesissa käsitellään myöhemmin tarkemmin. Kun olet luonut kilpailutiedoston, voit aloittaa ratojen suunnittelun. Ratatulosteet valikon Rataeditori valinnan avulla saat näkyviin radan graafisen editorin. Yleiset asetukset Tiedosto valikon Yleiset asetukset toiminnolla avautuu valintaikkuna, jossa voidaan määritellä ohjelman yleisiä asetuksia ja oletusarvoja kilpailutiedostolle. Seuraavassa käydään läpi tärkeimmät asetukset: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 15 (78)

16 Ratatulostus Huomautus: Tämän valintaikkunan asetuksia käytetään ainoastaan kun luodaan uusi kilpailutiedosto. Jos haluat muuttaa olemassa olevan kilpailun asetuksia, valitse valikosta Ratatulosteet- >Asetukset. Tämän valintaikkunan avulla voit määritellä ratojen ympyröiden koot ja viivojen paksuudet. Säteiden koot ilmoitetaan millimetreinä. Lähtökolmion säde o matka keskipisteestä jokaiseen kulmaan. Maaliympyröiden säde (sisempi ja ulompi ympyrä) o maaliympyröiden säde. Rastiympyröiden säde o rastiympyröiden säde. Ympyrän ja viivan väli o rastiympyrän ja viivan alkupisteen/päätepisteen etäisyys toisistaan. Kaikki rastit ympyröiden säde o rastiympyröiden koko kun tulostetaan kaikki rastit Viivapaksuus o (yksikkönä 1/10 mm) viivojen paksuus, paitsi silloin kun käytetään piirturia. Kun käytetään piirturia, kynän koko ja piirtonopeus määrittelevät viivan paksuuden. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 16 (78)

17 Ratatulostuksen väri o Ratatulostuksessa käytettävä väri. Tätä väriä käytetään ratatulostuksessa viivojen ja tekstien (numeroiden) värinä. o Huomaa, että tätä väriä käytetään ainoastaan kun tulostetaan kirjoittimelle ja viedään EPS- tai OCD tiedostoiksi. Condes näyttää radat Rataeditorissa eri väreillä, pääasiassa Magentana, mutta myös sinistä ja punaista käytetään kuvamaan muokkaustilaa. Numeron muoto o Tämän valinnan avulla valitset, missä muodossa rastin järjestysnumero ja/tai koodi näytetään rastin vieressä. Käytössä on useita eri vaihtoehtoja. Standardimuotona on pelkkä järjestysnumero. Läpinäkyvä tulostus o Valitse tama valinta, jos haluat että ratatulostus on läpinäkyvä. o Kun valitset läpinäkyvän tulostuksen, ratatulostusen värit eivät peitä kartan värejä vaan ne näkyvät radan viivojen läpi. o Tämä toiminto matkii offset -painoa. Oletusarvot o Palauttaa asetukset ohjelman oletusarvoihin. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 17 (78)

18 Ohjelman asetukset Tämän toiminnon avulla voit määritellä koko Condes ohjelmaa koskevia asetuksia. Kilpailutiedostojen oletushakemisto o Hakemisto, johon Condes oletusarvoisesti tallentaa kilpailutiedostot (.wcd). Voit määritellä haluamasi hakemiston kilpailutiedoston tallennuksen yhteydessä. Karttatiedostojen oletushakemisto o Hakemisto, josta Condes oletusarvoisesti etsii karttatiedostoja. Voit määritellä haluamasi hakemiston karttatiedoston avaamisen yhteydessä. Käytä PostScript passthrough o Kun tämä valinta on valittuna, Condes ei käytä Windowsin kirjoitinajuria OCAD kartan kohdalla. Tämän sijaan Condes muodostaa PostScript koodin ja lähettää sen suoraan kirjoittimelle. Tämä lieventää Windows 95/98/ME:n PostScript kirjoitinajurissa olevaa ongelmaa, jossa tulostustyöstä tulee erittäin suuri. Automaattinen päivitys kun karttatiedosto muuttuu o Kun tämä valinta on valittuna, Condes päivittää karttaa aina, kun karttatiedosto muuttuu. Tämä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun muokkaat OCAD -karttaa OCADissa ja Condes on samaan aikaan käynnissä. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 18 (78)

19 Symbolipaletin koko o Määrittelee symbolien koon symbolipaletissa. o Symbolien koon muuttaminen saattaa olla hyödyllistä erilaisten näyttöresoluutioiden kohdalla. Riippuen näyttöresoluutiosta, symbolit saattavat näyttää paremmilta jonkin muun kokoisina kuin oletuskokoisina. Symbolien kieli o Symbolien kuvauksen kieli. Kuvauksia käytetään, kun tulostetaan tekstimuotoiset rastimääritteet. Kuvauksen myöskin näytetään rastimääritteitä tehtäessä. o Seuraavat kielet ovat käytettävissä: tanska (Danish), englanti (English), Australian englanti (Australian English), suomi (Finnish), ranska (French), saksa (German), italia (Italian), norja (Norwegian) ja ruotsi (Swedish). o Oletusarvona on <Windows default> (Windowsin oletusarvo). Kun tämä valinta on valittuna, kielenä käytetään Windowsin ohjauspaneelissa määriteltyä kieltä. Valikoiden kieli o Valikoiden ja valintaikkunoiden kieli. Seuraavat kielet ovat käytettävissä: tanska (Danish), englanti (English), saksa (German), suomi (Finnish). o Oletusarvona on <Windows default> (Windowsin oletusarvo). Kun tämä valinta on valittuna, kielenä käytetään Windowsin ohjauspaneelissa määriteltyä kieltä. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 19 (78)

20 Fontit Huomautus: Tämän valintaikkunan asetuksia käytetään ainoastaan kun luodaan uusi kilpailutiedosto. Jos haluat muuttaa olemassa olevan kilpailun asetuksia, valitse valikosta Ratatulosteet- >Asetukset. Tämän toiminnon avulla voit muuttaa ratatulosteiden, rastimääritteiden ja listausten tulostuksessa käytettäviä fontteja. Fonttia napsauttamalla pääset muuttamaan fonttia. Listaukset Erilaisissa listauksissa käytettävä fontti. Leipäteksti o Leipätekstissä käytettävä fontti. Sivun otsikko o Sivun otsikoissa käytettävä fontti. Rastimääritteet Rastimääritteiden otsikko o Rastimääritteiden otsikkolaatikoissa käytettävä fontti. Rastimääritteiden numerot o Rastimääritteiden sarakkeissa A ja B käytettävä fontti. Rastimääritteiden mitat o Rastimääritteiden sarakkeissa C-H käytettävä fontti. Tekstimuotoiset rastimääritteet o Tekstimuotoisissa rastimääritteissä käytettävä fontti. Radat Rastinumerot o Ratojen rastien järjestysnumeroissa käytettävä fontti. Rastin koodit Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 20 (78)

21 o Rastien koodeissa (jos ne näytetään järjestysnumeron vieressä) käytettävä fontti. Kilpailun asetukset Tiedosto valikon Kilpailun asetukset toiminnolla avautuu valintaikkuna, jossa voidaan määritellä kilpailun yleisiä asetuksia. Seuraavassa käydään läpi tärkeimmät asetukset: Leimausruudukko Tämän toiminnon avulla voit määritellä minkä tyyppistä leimausta kilpailussa käytetään sekä mahdollisen leimausruudukon ulkoasun. Ulkoasun asetuksia käytetään tulostettaessa leimausruudukoita leimantarkistusta varten. millaisen kortin Condes tuottaa. Kortin tyyppi o Määrittelee käytetäänkö perinteistä leimausta tai Emit leimausta. Tämä määrittelee Malli o Voi olla käyttäjän määrittelemä (määrittele painamalla Asetukset... -painiketta) tai käytä valmista mallia Tanska, standardi / Tanska, suuri. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 21 (78)

22 Sivun asetukset Tulostusalue on suorakaiteen muotoinen alue, joka määrittelee, mikä alue kartasta tulostetaan. Tulostusalue voidaan asettaa jokaiselle radalle erikseen. Myös kaikki rastit radalle se voidaan asettaa erikseen. Tämän toiminnon avulla voit määritellä vasemman yläkulman ja oikean alakulman koordinaatit. Tämä suorakaide määrittelee kaikkien rastien tulostusalueen. Tämä tulostusalue on myös oletuksena kaikille luomillesi radoille. Jos Käytä samaa tulostusaluetta kaikilla radoilla valinta on valittuna, tässä määritelty tulostusalue on voimassa kaikilla radoilla. Voit määritellä tulostusalueen myös Rataeditorissa. Avaa kartta ja valitse rata, jonka tulostusalueen haluat määritellä ja valitse Ratatulosteet valikosta Määrittele tulostusalue -toiminto (tai painamalla Rataeditorin yläreunan työkalurivin Määrittele tulostusalue -painiketta). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 22 (78)

23 Rastimääritteet Tämän toiminnon avulla voit määritellä miten rastimääritteet tulostetaan yhdessä ratojen kanssa. kirjoittimelle) Tulosta rastimääritteet kirjoittimelle tulostamisen yhteydessä o Valitse tämä valinta, jos haluat tulostaa rastimääritteet radan yhteydessä kirjoittimelle tulostamisen yhteydessä (valikko: Tulosta Ratatulosteet Tulosta rastimääritteet piirturille tulostamisen yhteydessä o Valitse tämä valinta, jos haluat tulostaa rastimääritteet radan yhteydessä piirturille tulostamisen yhteydessä (valikko: Tulosta Ratatulosteet piirturille) Seuraavat asetukset ovat oletusarvoja jokaiselle uudelle radalle. Ne voidaan muuttaa erikseen jokaisen radan kohdalla Rataeditorissa. Rastimääritteiden / ratanimen sijainti o Määrittele rastimääriteraamin vasemman yläkulman koordinaatit. Jos rastimääritteiden tulostus kartalle ei ole käytössä, radan nimi tulostetaan niiden sijaan. Jaa rastimääritteet sarakkeisiin o Valitse tämä valinta, jos haluat, että rastimääritteet jaetaan useampiin sarakkeisiin. Määrittele myös sarakkeen korkeus. o Tämä on hyödyllistä, jos rastimääritteille on käytössä vain rajoitettu alue. Rastimääriteruudun koko o Syötä rastimääritteiden yksittäisen ruudun koko. Oletusarvona 0n 7 mm. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 23 (78)

24 Karttatiedosto Tällä välilehdellä voit määritellä kilpailussa käytettävän kartan. Condes ei muuta itse karttaa. Condes ainoastaan lukee kartan tarvittaessa. Huomaa: Condes ei pysty näyttämään tiedostoa, jos siirrät sen jonnekin muualle tässä ilmoittamastasi sijainnista. Valitse tiedosto o Condes pystyy käyttämään OCAD karttatiedostoja (.ocd) (versiosta 6 alkaen), bittikarttatiedostoja (.bmp/.jpg) ja Windowsin Metatiedostoja (.wmf/.emf). Valitse jokin vaihtoehdoista tai Ei mitään. Karttatiedoston nimi o Karttatiedoston nimi on linkki karttatiedoston ja Condesin välillä. Voit etsiä karttaa painamalla Etsi -painiketta. Asetukset o Painamalla tätä painiketta pääset määrittelemään kartan asetuksia, kuten bittikartan resoluutio. Kartan vasemman yläkulman koordinaatit o Koordinaatit määrittelevät kartan vasemman yläkulman sijainnin. o Nämä koordinaatit kontrolloivat kartan sijoittumista rastien suhteen. Muuttamalla näitä koordinaatteja voit siirtää karttaa jo sijoitettujen rastien suhteen. Jos kasvatat Pohj koordinaattia, kartta siirtyy ylöspäin. Jos kasvatat Itä koordinaattia, kartta siirtyy oikealle. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 24 (78)

25 Rastit Condes käyttää termiä Rasti yleisenä terminä tarkoittamaan rastia ja muita sijaintiin liittyviä kohteita kuten lähtöä, maalia ja ylitys/alituspaikkaa. Rasti määritellään koodilla (esim. 42). Jokaisen rastin kohdalla Condes tallentaa rastimääritteen (symbolit ja tekstit, jotka määrittelevät rastin tarkemmin), rastin koordinaatit, leimasinkuvion jne. Lähdöt, maalit, ylitys/alituspaikat jne. tulee luoda Condesissa rastien tapaan, vaikka ne eivät suoranaisesti rasteja olekaan. Suosituksena on, että luot rastit ja radat Rataeditorilla. Uusi rasti vapaata koodia. Uusi rasti luodaan Rasti valikon komennolla Uusi tai työkalurivin vastaavalla painikkeella ja klikkaamalla kartalla siitä kohdasta, johon rasti halutaan lisätä. Tällöin avautuu valintaikkuna, johon syötetään rastin koodi. Condes ehdottaa seuraavaa Rastin tietojen muokkaaminen Rastin tietoja voidaan muokata hyvin monella tavalla. Rasti valintaikkunassa muokataan suurinta osaa rastin tiedoista, Rastiympyrä valintaikkunassa muokataan rastiympyrää jne. Seuraavassa käsitellään rastin tietojen muokkaamisen eri tapoja ja vaihtoehtoja. Aktiivisena oleva rasti näkyy rataeditorissa sinisenä. Helpoin tapa päästä muokkaamaan rastin (ja myöhemmin myös radan) ominaisuuksia on hiiren kakkospainikkeen avulla avautuva ponnahdusvalikko: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 25 (78)

26 Seuraavassa rastiin liittyvät asetukset ja ominaisuudet: Ominaisuudet Avautuu Rasti valintaikkuna, jolla voidaan muokata monia rastin ominaisuuksia: Rastimäärite Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 26 (78)

27 Rastimäärite välilehdellä määritellään rastipisteen rastimäärite. Sijoittaaksesi symbolin, aktivoi haluamasi ruutu hiirtä napsauttamalla. Näkyviin tulee symbolijoukko. Valitse symbolijoukosta haluamasi symboli hiiren avulla. Poistaaksesi aikaisemmin valitsemasi symbolin ruudusta, valitse haluamasi ruutu ja valitse Rasti valikosta Poista symboli tai paina Symbolit työkalurivin Poista -painiketta. Rastin tyyppi Valitse jokin seuraavista rastin tyypeistä: o Tavallinen rasti o Rasti, jossa kartanvaihto o Rasti, viitoitus alkaa o Rasti, viitoitus kartanvaihtoon o Lähtö o Maali, yhtenäinen viitoitus o Maali, kokoava viitoitus o Maali, ei viitoitusta o Pakollinen ylitys / alitus o Viitoituksen pää o Trail O (A-C) o Trail O (A-D) o Trail O (A-E) Viitoitus o Syötä matka (metreissä). Matka näkyy rastimääritteen alla olevassa viitoitus-osassa tai jos kyseessä on viitoitus maaliin, se näkyy rastimääritteiden lopussa. o Matka kenttä on käytettävissä ainoastaan lähtöpisteen, maalin ja sellaisten rastien kohdalla, joista lähtee viitoitus. o Lähdön kohdalla matkaa voidaan käyttää tarkoittamaan matkaa pisteestä, josta aika lähtee juoksemaan, lähtökolmioon. Tämä matka lisätään laskettuun radan pituuteen. o Maalin kohdalla matka tarkoittaa matkaa viimeiseltä rastilta maaliin. Tämä matka ei vaikuta laskettuun radan pituuteen. o Rastin, joilta lähtee viitoitus kohdalla matka tarkoittaa rastilta lähtevän viitoituksen pituutta. Tämä matka ei vaikuta laskettuun radan pituuteen. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 27 (78)

28 o Jos valitset Käytä mitattua matkaa valinnan, Condes laskee pituuden matkan viimeiseltä rastilta maaliin. Tämä ei luonnollisestikaan ole mahdollista lähtöpisteiden kohdalla. Käytä mitattua matkaa o Jos tämä valinta on valittuna, Condes laskee matkan automaattisesti. Arvioitu kävijämäärä o Tässä kentässä näytetään rastilla käyvien ratojen arvioitujen osallistujamäärien summa. Tila ja koordinaatit Koordinaatit (ei pakollinen) o OCAD-karttaa käytettäessä koordinaatit tulevat automaattisesti, kun rasti sijoitetaan kartalle. Jos muutat näitä arvoja rastipiste siirtyy vastaavasti. o Rastin itä- ja pohjoiskoordinaatit kartalla. Koordinaatit tarvitaan vain, jos haluat ratojen pituuksien automaattisen laskennan tai jos haluat tulostaa radat. Palauta numeropaikka o Painamalla tätä painiketta siirrät rastinumeron oletusarvoiseen paikkaan suhteessa rastiympyrään. Tämä koskee ainoastaan tulostettaessa kaikkia rasteja. Rastin tila maastossa Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 28 (78)

29 o Käytössä on kolme tilaa "Rastipaikka merkitty", "Rastilippu viety", and "Rastilippu haettu". Tilojen avulla voit pitää kirjaa rastin tilasta maastossa. o Voit esim. muuttaa tilaksi " Rastipaikka merkitty ", kun ratamestari on vienyt merkkinsä/prikkansa maastoon. o Tila näkyy Kaikki rastit listauksessa ja näkyy myöskin rataeditorissa, kun siirrät hiiriosoittimen rastin päälle. Leima/Emit Leima (ei pakollinen) o Tässä 9x9 ruudukossa näytetään rastin leimakuvio. Käytä määriteltyjä leimoja valinta on oletusarvoisesti valittuna, jolloin käytetään tälle koodille määriteltyä leimakuviota (määritelty: Määritellyt leimat). Voit määritellä tälle rastille oman leimakuvion poistamalla tämän valinnan ja painamalla Muokkaa -painiketta. Emit -leima (ei pakollinen) o Tässä määritellään mikä on tämän rastin Emit koodi (ja missä kohtaa on sen tarkistuspiikki). Jos et käytä samaa Emit koodia kuin on rastin koodi, poista Sama kuin rastin koodi o valinta ja syötä haluamasi Emit -koodi. o Condesin nykyversiossa voidaan rastille määritellä vain yksi Emit leima. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 29 (78)

30 Ympyrä Älä käytä tätä, vaan seuraavassa kappaleessa käsiteltyä Rastiympyrä valintaikkunaa. Lisäteksti Lisäteksti o Tällä välilehdellä voit syöttää tekstin, joka näytetään erillisessä laatikossa kyseisen rastin määriterivin alla. o Tätä voidaan käyttää, jos halutaan kommentoida rastia tai viitoitusta maaliin (esim. maalin sulkemisaika). Score O Pisteet o Tästä rastipisteestä saatavat pisteet, kun sitä käytetään Score O -radalla. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 30 (78)

31 Rastiympyrä Tämän toiminnon avulla voit hienosäätää rastiympyrää. Muista aina tehdä rastiympyrän hienosäätö siinä mittakaavassa, jossa rata on tarkoitus tulostaa. Condesin tulevassa versiossa rastiympyrä voidaan katkoa kullekin tulostusmittakaavalle erikseen. Voit siirtää rastiympyrää 1/10 mm askelin karttapalan alla olevilla nuolinäppäimillä. Voit tarkastella rastiympyrää kartan eri mittakaavoissa valitse kartan mittakaava pudotusvalikosta. Voit poistaa/lisätä rastiympyrän osia napsauttamalla ympyrän sisäpuolelta. Painamalla Asetukset painiketta voit määritellä kilpailun rastiympyrän erilaisia asetuksia... Painamalla Tulosuunnat painiketta, näet kaikkien ratojen tulosuunnat tälle rastille. Palauta numeropaikka Tällä toiminnolla siirrät rastinumeron oletusarvoiseen paikkaan suhteessa rastiympyrään. Tämä koskee ainoastaan tulostettaessa kaikkia rasteja. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 31 (78)

32 Rastin tila maastossa o Käytössä on kolme tilaa "Rastipaikka merkitty", "Rastilippu viety", and "Rastilippu haettu". Tilojen avulla voit pitää kirjaa rastin tilasta maastossa. o Voit esim. muuttaa tilaksi " Rastipaikka merkitty ", kun ratamestari on vienyt merkkinsä/prikkansa maastoon. o Tila näkyy Kaikki rastit listauksessa ja näkyy myöskin rataeditorissa, kun siirrät hiiriosoittimen rastin päälle. Kopioi, Liitä Rasteja, ratoja ja sarjoja voidaan kopioida kopioimalla se ensin leikepöydälle ja liittämällä se leikepöydältä, joko samaan, tai eri kilpailuun. o Jos haluat kopioida yhden tai useamman rastin leikepöydälle, valitse haluamasi rastit Kilpailu valintaikkunan rastiluettelosta. Valitse tämän jälkeen Muokkaa valikosta Kopioi toiminto tai paina työkalurivin kopioi -painiketta. o Jos haluat liittää leikepöydän sisällön kilpailuun, varmista ensin, että haluamasi kilpailun Kilpailu valintaikkuna on aktiivinen. Tämän jälkeen valitse Muokkaa valikon Liitä toiminto tai paina työkalurivin liitä -painiketta. Ratoja ja sarjoja voit kopioida vastaavalla tavalla. Poista Voit poistaa rastin Rataeditorista (kun kartta näkyy ruudulla). Rastit: o Valitse poistettava rasti ja paina Del näppäintä tai valitse hiiren kakkospainikkeella avautuvasta ponnahdusvalikosta Poista tai valitse valikosta Rasti->Poista. Jos poistat rastin, kun rata on näkyvissä rataeditorissa, rasti poistuu vain kyseiseltä radalta, mutta itse rasti ei poistu. Jos Kaikki rastit on näkyvissä, rasti poistetaan kokonaan kilpailusta. Radat: o Valitse valikosta Rata->Poista, jos haluat poistaa nykyisen (eli ruudulla näkyvän) radan. Rastin koodin muuttaminen Rastin koodi voidaan muuttaa Rasti valikon Nimeä rasti uudelleen toiminnolla. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 32 (78)

33 Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: o Nimeä uudelleen ja korvaa (oletus) Valitsemalla tämän valinnan, muutat rastin koodin JA samalla vanha koodi muunnetaan uudeksi koodiksi kaikilla radoilla, jotka käyttävät tätä rastia. Tämä valinta on erityisen käyttökelpoinen kun haluat muuttaa rastin koodin siten, että kaikki rastilla käyneet radat käyvät siellä edelleenkin. o Nimeä uudelleen Valitsemalla tämän valinnan, muutat ainoastaan rastin koodin. Ratojen rasteja EI muuteta. Tämä valinta on erityisen käyttökelpoinen, jos haluat vaihtaa kaksi rastia keskenään muuttamatta ratoja. Käytä tätä valintaa varovasti: Kun valitset tämän valinnan, radat käyvät yhä rastilla, jolla on vanha koodi. Tällaista rastia ei ole kuitenkaan enää olemassa, joten varmista, että luot vanhan koodin mukaisen rastin uudelleen. Vain tällöin radat ovat edelleen virheettömät. Viitoitus maaliin Monissa kilpailuissa käytetään useampaa kuin yhtä viimeistä rastia. Etäisyys näistä rasteista maaliin ja/tai viitoituksen tyyppi saattaa vaihdella näiden välillä. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 33 (78)

34 Maalille määritellään viitoituksen tyyppi ja niin kauan kuin viitoituksen tyyppi on sama kaikille viimeisille rasteille, voit käyttää yhtä maalirastia. Matka viimeiseltä rastilta maaliin lasketaan erikseen jokaisen radan kohdalla. Jos viitoituksen tyyppi on eri viimeisillä rasteilla eri, tulee sinun määritellä useampia, samassa pisteessä olevia maalipisteitä. Näillä jokaisella maalipisteellä on erilainen viitoitustyyppi. Tämän jälkeen liitä jokaiselle radalle sille kuuluvan tyyppinen viitoitus. Kohdistusmerkit Rataeditorin avulla voit lisätä ja poistaa kohdistusmerkkejä. Kohdistusmerkit ovat tarpeellisia jotta tulostin voidaan kalibroida ratatulostusta varten. Jos käytössäsi on kartta ruudulla, valitse Uusi kohdistusmerkki ja klikkaa hiirellä kohdasta, johon haluat kohdistusmerkin lisätä. Rastin kuormitus Condes voi laskea arvioidun kävijämäärän halutulla rastilla. Miten arvioitu kävijämäärä lasketaan o Laskenta perustuu arvioituun kilpailijamäärään kussakin sarjassa. o Condes päättelee, mitkä radat käyvät annetulla rastilla ja mitkä sarjat käyttävät tätä rataa. Arvioitu kävijämäärä saadaan sitten laskemalla yhteen näiden sarjojen arvioitu osallistujamäärä. Miten saat arvioidut kävijämäärät näkyviin o Rastien arvioitu kävijämäärä saadaan näkyviin ja voidaan tulostaa Rasti -valikon Kaikki rastit listaus -toiminnolla. Rata - valikon Kaikki radat -listaus toiminto näyttää raportin, jossa on kunkin radan arvioitu kävijämäärä. Viestiratojen kohdalla tulee syöttää arvioitu joukkueiden määrä. Viestiradalla kaikille yhteisten rastien kohdalla Condes laskee kävijämääräksi joukkueen juoksijoiden lukumäärän. Hajontarastien kohdalla oikea osuus joukkueen juoksijoiden lukumäärästä lasketaan. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 34 (78)

35 Uusien symboleiden luominen Voit lisätä itse uusia symboleita Condesin symbolijoukkoon. Kun Condes on käynnissä, mutta yksikään kilpailutiedosto ei ole auki, valikossa on Symboli valikko. Tässä valikossa on kolme toimintoa, Uusi symboli, Avaa symboli ja Poista symboli. Näillä toiminnolla voidaan muokata Condesin symboleita. Uusia symboleita voidaan luoda piirto-ohjelmilla ja tuoda Condesiin Windowsin Metatiedostosta (.WMF/.EMF) tai leikepöydältä. VAROITUS: Symboliluettelon muokkaamisella saattaa olla vakavia sivuvaikutuksia. Älä muokkaa symboliluettelon symboleita, jos et ole aivan varma, mitä haluat tehdä. Kaksi symbolia samassa määriteruudussa Useimmissa tapauksissa rastimääritteiden yhdessä ruudussa on vain yksi symboli. Jos haluat sijoittaa ruutuun kaksi kohdetta (esimerkiksi kivien tai kupareiden väli), täytyy sinun pystyä sijoittamaan kaksi symbolia samaan ruutuun. Jaa rastimääriteruutu kahteen osaan Rasti työkalurivin avulla. Avaa ensin kyseisen rastin Ominaisuudet valintaikkuna. Valitse sitten haluamasi ruutu. Paina sitten työkalurivin Kaksi symbolia painiketta jakaaksesi ruudun kahteen osaan. Nyt ruudun kaksi osaa voidaan valita erikseen ja niihin kumpaankin voidaan liittää omat symbolit. Painamalla työkalurivin Yksi symboli painiketta voit palauttaa kenttään vain yhden symbolin. Teksti rastimääriteruudussa Rastimääriteruutu voi olla joko tyhjä, siinä voi olla symboli (tai kaksi symbolia) tai tekstiä. Jos haluat näyttää tekstiä ruudussa: 1. Avaa halutun rastin Rasti -valintaikkuna. 2. Valitse kyseinen rastimääriteruutu napsauttamalla ruutua. 3. Paina työkalurivin Teksti -painiketta (3x5). 4. Syötä haluamasi teksti työkalurivin Syötä teksti -kenttään. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 35 (78)

36 Vihje: Painamalla työkalurivin Kaksi symbolia painiketta, jos haluat, että ruudussa näkyy kaksi tekstiä. Painamalla Diagonaalinen viiva painiketta, ruutuun piirretään diagonaalinen viiva. Radat Rata muodostuu järjestyksessä olevista rasteista. Radan määrittelee sen nimi (esim Rata 1 ). Radalla tulee olla lähtö ja maali. Uusi rata Radan nimi o Syötä radan nimi. Radan tyyppi o Tavallinen rata: Normaali suunnistusrata o Score O -rata: Rata koostuu rasteista, jotka voidaan hakea missä järjestyksessä tahansa. Jokaisesta rastista saa tietyn määrän pisteitä. Rata piirretään ilman viivoja rastien välillä. Rastista saatava pisteiden määrä näytetään rastiympyrän vieressä. Rastista saatavat pisteet syötetään Rasti valintaikkunan Lisäteksti -välilehdellä. o Trail O -rata: Trail O radan rastimääritteissä on sarakkeessa B rastin koodin sijasta "A-C" tai "A-D". Tämä teksti kertoo tämän rastin kohdalla maastoon sijoitettujen rastilippujen määrän. o Rastireitti (RR): Rata on merkitty maastoon yhtenäisellä viitoituksella ja kaikki radan rastit ovat tällä viitoituksella. Rata piirretään viivalla lähdöstä maaliin ja viitoituksen varrella on radan rastit. Radan pituus lasketaan viitoituksen pituuden perusteella. o Tukireitti (TR): Vastaava kuin rastireitti, mutta rastit eivät ole välttämättä viitoituksella. Radan pituus lasketaan normaalin suunnistusradan tapaan rastilta rastille linnuntietä. Kopioi Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 36 (78)

37 o Valitse olemassa oleva rata, jos haluat, että uuden radan pohjaksi kopioidaan jokin olemassa oleva rata. Jätä tämä kohta tyhjäksi, jos et halua tehdä kopiota olemassa olevasta radasta. o Tämä toiminto on hyödyllinen esim. Jos uusi rata poikkeaa vain vähän olemassa olevasta radasta. Radan määrittely Rata voidaan määritellä kahdella tapaa o Rata valintaikkunassa o suoraan rataeditorissa Helpoin tapa päästä muokkaamaan radan ominaisuuksia on hiiren kakkospainikkeen avulla avautuva ponnahdusvalikko: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 37 (78)

38 Rata valintaikkuna (yllä Radan ominaisuudet) Seuraavilla Rata valintaikkunan kenttien avulla määritellään rata. Radan tyyppi o Tavallinen rata: Normaali suunnistusrata o Score O -rata: Rata koostuu rasteista, jotka voidaan hakea missä järjestyksessä tahansa. Jokaisesta rastista saa tietyn määrän pisteitä. Rata piirretään ilman viivoja rastien välillä. Rastista saatava pisteiden määrä näytetään rastiympyrän vieressä. Rastista saatavat pisteet syötetään Rasti valintaikkunan Lisäteksti -välilehdellä. o Trail O -rata: Trail O radan rastimääritteissä on sarakkeessa B rastin koodin sijasta "A-C" tai "A-D". Tämä teksti kertoo tämän rastin kohdalla maastoon sijoitettujen rastilippujen määrän. o Rastireitti (RR): Rata on merkitty maastoon yhtenäisellä viitoituksella ja kaikki radan rastit ovat tällä viitoituksella. Rata piirretään viivalla lähdöstä maaliin ja viitoituksen varrella on radan rastit. Radan pituus lasketaan viitoituksen pituuden perusteella. o Tukireitti (TR): Vastaava kuin rastireitti, mutta rastit eivät ole välttämättä viitoituksella. Radan pituus lasketaan normaalin suunnistusradan tapaan rastilta rastille linnuntietä. Pituus o Teksti, joka näkyy rastimääritteiden otsikossa pituus -kentässä. Käytä laskettua pituutta Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 38 (78)

39 o Valitse tämä valinta, jos haluat käyttää rastien koordinaattien avulla automaattisesti laskettuja ratapituuksia. Katso myös: Miten radan pituus lasketaan. Nousu (ei pakollinen) o Teksti, joka näkyy rastimääritteiden otsikossa noususumma - kentässä. Lähtö o Radan lähtöpisteen koodi. Maali o Radan maalin koodi. Tulosta tekstinä o Valitse tämä valinta, jos haluat tulostaa tämän radan rastimääritteet tekstimuotoisina symbolisten sijaan. Rastit o Rastit, jotka muodostavat radan. Rastit näkyvät ympyröinä, jonka sisällä on rastin koodi. Yksi rasti voidaan valita kerrallaan. o Lisää rasti valitsemalla sen koodi olemassa olevista rasteista tai syötä rastin koodi ja paina Lisää painiketta. Rasti lisätään valittuna olevan rastin eteen. o Poista rasti valitsemalla se ja painamalla Poista -painiketta. o Muuta rastia ensin poistamalla se radasta jolloin rastin koodi kopioituu kenttään A ja muuttamalla koodi ja lisäämällä rasti uudelleen. o Viestin hajontarastilla voi olla maksimissaan 4 eri rastia, nimettynä A, B, C, and D. Rastit osassa on 4 kenttää, joiden nimet on A, B, C, and D. Nämä vastaavat näitä neljää hajontarastia. Viestin hajontarastin eri rastit syötetään näillä neljällä kentällä. Syötä haluamasi määrä koodeja, alkaen kentästä A. Lisää hajontarasti painamalla Lisää painiketta. Kilpailijoita o Tässä kentässä näkyy kaikkien tätä rataa käyttävien sarjojen arvioitujen osallistujamäärien/joukkueiden summa. o Kentällä on kaksi tilaa: o Harmaa tausta, jolloin et voi muuttaa kentässä näkyvää lukua o Valkoinen tausta, jolloin voit syöttää kenttään arvon. Kentällä on harmaa tausta, jos olet luonut sarjoja, jotka käyttävät tätä rataa ja syöttänyt arvioidun osallistujamäärän Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 39 (78)

40 sarjalle. Tällöin kentässä näkyy sarjojen arvioitujen osallistujamäärien/joukkueiden summa. Kentällä on valkoinen tausta (ja voit syöttää arvon kenttään), jos ET ole luonut yhtään tätä rataa käyttävää sarjaa, tai et ole syöttänyt arvioituja osallistujamääriä näille sarjoille. Radan määrittely rataeditorissa Rata voidaan määritellä myös suoraan rataeditorissa sijoittamalla rataeditorin oikean reunan työkalurivin toiminnoilla kartalle tarvittavia objekteja. Ensin lisätään lähtö ja maali, jonka jälkeen rata näyttää seuraavalta (tässä on vielä valittu rastiväliviiva lähdöstä maaliin aktiiviseksi): Tämän jälkeen voidaan rasteja lisätä aina AKTIIVISELLE RASTIVÄLILLE rataeditorin oikean reunan työkalurivin Lisää rasti työkalulla. Kun tämä työkalu valitaan, näyttää Condes kartalla kilpailuun jo mahdollisesti määritellyt rastit: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 40 (78)

41 Rastit radalle lisätään yksinkertaisesti valitsemalla (napsauttamalla) haluttua rastia, jolloin se lisätään aktiiviselle rastivälille. Jos haluat lisätä uuden rastin, napsauta hiirellä kartan kohtaa, jossa ei vielä ole rasti. Tällöin Condes kysyy uuden rastin koodia ja lisää sen aktiiviselle rastivälille. Tällä tavoin voidaan lähteä liikkeelle ratasuunnittelussa suoraan rataa suunnittelemalla eikä ensin lisäämällä rastipisteitä. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 41 (78)

42 Rastiväliviivan muokkaus Aktiivista rastiväliviivaa voidaan muokata joko taivuttamalla sitä tai katkomalla sitä. 1. Valitse haluamasi rastiväliviiva hiirellä. Rastiväliviiva näkyy valittuna (punaisena), ja päätepisteet näkyvät pieninä mustina laatikoina. 2. Lisää viivaan kulmapiste Lisää piste painikkeella, joka löytyy Rataeditorin työkalurivistä. 3. Rastiväliviivaan tulee musta laatikko kertomaan että kyseisessä pisteessä on kulmapiste. 4. Jos haluat taivuttaa rastiväliviivaa, siirrä tämä kulmapiste haluamaasi paikkaan. 5. Jos haluat katkoa rastiväliviivaa, voit lisätä toisen kulmapisteen kuten edellä ja poistaa näiden kulmapisteiden välisen viivanosan Poista viivanosa työkalulla. Tällä työkalulla voidaan aina poistaa kahden kulmapisteen välinen viivanosa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 42 (78)

43 6. Rastiväliviivaa voidaan katkoa myös Leikkaa viivaa työkalulla. Tämä poistaa n. 5 mm palan rastiväliviivasta. Condes muistaa näiden kahden rastin välisen rastiväliviivan muutokset ja piirtää tämän rastiväliviivan samalla tavalla kaikille radoille, jotka käyttävät tätä samaa rastiväliä. Radan nimeäminen uudelleen Radan nimi voidaan muuttaa Rata valikon nimeä uudelleen toiminnolla. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: o Nimeä uudelleen ja korvaa (oletus) Valitsemalla tämän valinnan, muutat radan nimeä JA samalla vanha nimi muunnetaan uudeksi nimeksi kaikilla sarjoilla, jotka käyttävät tätä rataa. Tämä valinta on erityisen käyttökelpoinen kun haluat radan nimen siten, että kaikki rataa käyttäneet sarjat käyttävät sitä edelleenkin. o Nimeä uudelleen Valitsemalla tämän valinnan, muutat ainoastaan radan nimen. Rataa käyttäviä sarjoja EI muuteta. Tämä valinta on eritysen käyttökelpoinen, jos haluat vaihtaa kaksi rataa keskenään muuttamatta sarjoja. Käytä tätä valintaa varovasti: Kun valitset tämän valinnan, sarjat käyttävät yhä rataa, jolla on vanha nimi. Tällaista rataa ei ole kuitenkaan enää olemassa, Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 43 (78)

44 joten varmista, että luot vanhan nimen mukaisen radan uudelleen. Vain tällöin sarjat ovat edelleen virheettömät. Sarjat Sarja on kilpailun yksi sarja. Sarjan määrittelee sen nimi (esim. H21E ). Sarja käyttää jotain rataa. Voit syöttää sarjalle (arvioidun) osallistujamäärän, jota puolestaan käytetään rastien kuormituksen laskennassa. Uusi Sarja Sarjan nimi o Syötä Sarjan nimi. Sarjatietojen muokkaaminen Seuraavilla tämän valintaikkunan tiedoilla voit määritellä sarjan. Radan nimi o Sen radan nimi, jota tämä sarja käyttää. Kilpailijoiden (joukkueiden) lukumäärä (ei pakollinen) o Voit syöttää arvion / odotetun osallistujamäärän tähän sarjaan. Sitä käytetään ratakuormituksen ja rastikuormituksen laskennassa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 44 (78)

45 o Viestiratojen kohdalla tulee syöttää arvioitu joukkueiden määrä. Viestiradalla kaikille yhteisten rastien kohdalla Condes laskee kävijämääräksi joukkueen juoksijoiden lukumäärän. Hajontarastien kohdalla oikea osuus joukkueen juoksijoiden lukumäärästä lasketaan. Tulosta tekstimääritteet o Valitse tämä valinta, jos haluat, että tämän sarjan rastimääritteet tulostetaan tekstimuotoisina. Nimeä uudelleen o Toiminnolla voit syöttää sarjalle uuden nimen. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 45 (78)

46 OCAD kartan käyttö Condesissa Ennen kuin voit linkittää kartan kilpailuun, tulee kartan olla digitaalisessa muodossa, kuten o OCAD -tiedosto (versio 6 tai uudempi) (.ocd), o Bittikarttatiedosto (.bmp/.jpg), tai o Metatiedosto (.wmf/.emf). OCAD ja Adobe Illustrator voivat viedä.bmp -tiedostoja. Tallenna karttatiedosto kovalevysi kansioon. Condes tarvitsee karttatiedostoa aina, kun se näyttää kartan, joten karttatiedostoa ei tule poistaa sen jälkeen kun se on linkitetty kilpailuun. Linkitys tapahtuu valikkotoiminnolla Ratatulosteet/Asetukset. Ruudulle tulee valintaikkuna, jossa voit valita linkitettävän karttatiedoston. Bittikarttatiedostot Bittikarttatiedostojen kohdalla tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kartan resoluutio syötetään oikein. Yleensä.bittikarttatiedosto sisältää tiedon bittikartan resoluutiosta. Condes käyttää tätä tietoa kartan skaalaamisessa oikein. Tämä tieto saattaa kuitenkin joskus puuttua tiedostosta. Condes varoittaa tällaisesta tilanteesta. Tällöin sinun tulee itse syöttää vaaka- ja pystyresoluutio dpi arvoina (pistettä tuumalle) painamalla Asetukset painiketta. Tavallisesti resoluutio on välillä dpi. Jos joskus haluat muuttaa kartan alkuperäistä mittakaavaa, muuta näitä dpi -arvoja. Muuttamalla dpi arvoja, voit korjailla karttaa, jonka mittakaava on hieman pielessä. Tai muuttaa kartan mittakaavaa kokonaan, esimerkiksi 1: > 1: (kertomalla vaaka- ja pystyresoluution 1,5:llä). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 46 (78)

47 OCAD kartan värit On tärkeää, että käytettävän OCAD kartan värit ovat oikein, erityisesti, jos halutaan viedä radat ja kartta EPS tiedostoon tai OCAD tiedostoon. Erityisen tärkeää on värien järjestys. Violetit värit ovat oikeassa järjestyksessä, ja vastaavat ratasuunnitteluohjelmistosta tuotavien rataelementtien violettia, kun ne on määritelty seuraavasti: o nro 11, rastiympyrän violetti, tulee olla väritaulukossa mustan, sinisen, ruskean ja vihreän hs-uran alapuolella o nro 17, peittävä violetti, tulee olla mustan yläpuolelle o lisäksi SSL:n ISOM2000-tiedostoissa on ratamerkintöihin liittymätön nro 18, violetti 20% (kehysväri) Värijärjestys on SSL:n ISOM2000-tiedostoissa oikein tulostekarttoja ajatellen. Kartta tulee piirtää SSL:n symbolijoukoilla (SSL2000_8v2.ocd tai muulla sopivalla tulostinkohtaisella symbolijoukolla). Niissä on värijärjestys oikein. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 47 (78)

48 Condes tulostaminen Voit tulostaa Condesista rastimääritteet ja radat (kartalla tai ilman karttaa). Tulostukseen vaikuttaa monet asetukset. Tulostuksen asetukset Ratatulosteet valikon Asetukset toiminnolla voit muokata tämän kilpailutiedoston tulostusasetuksia. Ratatulostus Tämän toiminnon avulla voit määritellä ympyröiden ja viivojen koon ratojen tulostuksessa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 48 (78)

49 Tämän kilpailutiedoston ratatulostuksen asetukset: Säteiden mittojen yksikkönä on millimetri. Lähtökolmion säde o matka keskipisteestä jokaiseen kulmaan. Maaliympyröiden säde (sisempi ja ulompi ympyrä) o maaliympyröiden säde. Rastiympyröiden säde o rastiympyröiden säde. Ympyrän ja viivan väli o rastiympyrän ja viivan alkupisteen/päätepisteen etäisyys toisistaan. Kaikki rastit ympyröiden säde o rastiympyröiden koko kun tulostetaan kaikki rastit Viivapaksuus (yksikkönä 1/10 mm) o viivojen paksuus, paitsi silloin kun käytetään piirturia. o Kun käytetään piirturia, kynän koko ja piirtonopeus määrittelevät viivan paksuuden. Ratatulostuksen väri o Ratatulostuksessa käytettävä väri. Tätä väriä käytetään ratatulostuksessa viivojen ja tekstien (numeroiden) värinä. o Huomaa, että tätä väriä käytetään ainoastaan kun tulostetaan kirjoittimelle ja viedään EPS- tai OCD tiedostoiksi. Condes näyttää radat Rataeditorissa eri väreillä, pääasiassa Magentana, mutta myös sinistä ja punaista käytetään kuvamaan muokkaustilaa. Numeron muoto o Tämän valinnan avulla valitset, missä muodossa rastin järjestysnumero ja/tai koodi näytetään rastin vieressä. Käytössä on useita eri vaihtoehtoja. Standardimuotona on pelkkä järjestysnumero. Läpinäkyvä tulostus o Valitse tama valinta, jos haluat että ratatulostus on läpinäkyvä. o Kun valitset läpinäkyvän tulostuksen, ratatulostusen värit eivät peitä kartan värejä vaan ne näkyvät radan viivojen läpi. o Tämä toiminto matkii offset -painoa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 49 (78)

50 Oletusarvot o Palauttaa ohjelman oletusarvot. Läpinäkyvä tulostus OCAD karttojen kanssa: Tulosta OCADin Overprint värit läpikuultavina o Kun valitset tämän valinnan, läpikuultava ominaisuutta käytetään kaikkien niiden OCADin värien kohdalla, jotka on merkitty Overprint -asetuksella. o Läpikuultava ominaisuudella tarkoitetaan sitä, että läpikuultavan värin alta näkyy tummemmalla värillä piirretyt kohteet. o Tavallisesti tama valinta tulee olla valittuna. Jotkut tulostinajurit eivät kuitenkaan tue tätä ominaisuutta (tai ominaisuuden toteutuksessa on virheitä, eikä toimi oikein). Rataväri seuraavan OCAD värin yläpuolelle: o Tämän ominaisuuden avulla voit matkia läpikuultavaa ratatulostusta. Voit tämän asetuksen avulla määritellä mihin tasoon rataväri sijoitetaan, eli mitkä värit se tarvittaessa peittää. o Voit esimerkiksi sijoittaa ratavärin mustan, ruskean ja sinisen alapuolelle. Tällöin esim. kivet, korkeuskäyrät jne. tulevat ratatulostusten päälle. o Valitse, minkä OCAD kartan värin yläpuole rataväri sijoitetaan. Rastimääritteet Erilliset rastimääritteet tulostetaan Tulosta valikon Rastimääritteet toiminnolla. Valintaikkunan vasemmassa osassa on kilpailun sarjat ja radat. Voit valita sarjan tai radan valitsemalla sen vasemmalla puolella olevan valinnan. o Jos valitset Sarjat valinnan, kaikki kilpailun sarjat tulostetaan. o Jos valitset Radat Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 50 (78)

51 valinnan, kaikki kilpailun radat tulostetaan. o Jos valitset viestisarjan tai radan, kaikki radan hajonnat tulostetaan. o Viestisarjojen ja -ratojen kohdalla on + -laatikko nimen edessä. Napsauttamalla + -laatikkoa saat näkyviin radan hajonnat. Sitten voit valita haluamasi hajonnat. Radoilla joilla on kartanvaihto, Condes tulostaa automaattisesti erilliset rastimääritteet jokaiselle radanosalle. Ruudun koko kenttään voit syöttää rastimääriteruudun koon. Standardiarvo on 7 mm. Rata (ja kartta) Rata (ja kartta) tulostetaan Tulosta valikon Radat kirjoittimella toiminnolla. Valintaikkunan vasemmassa osassa on kilpailun radat. Tulostettavien ratojen valinta: Rata valitaan tulostettavaksi valitsemalla sen nimen edessä oleva valinta. o Jos rata on viestirata, radan nimen vasemmalla puolella on + - laatikko. Napsauttamalla hiirellä + -laatikosta, radan hajonnat saadaan näkyviin. Voit valita tulostettavaksi yksittäisen hajonnan valitsemassa hajonnan numeron vieressä olevan valinnan; tai Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 51 (78)

52 voit tulostaa kaikki hajonnat valitsemalla radan nimen vieressä olevan valinnan. o Jos radalla on yksi tai useampia kartanvaihtoja, radan nimen tai hajonnan numeron edessä on + -laatikko, josta napsauttamalla saadaan näkyviin radan osat. Voit tulostaa yhden tai useamman osan valitsemalla osan numeron vieressä olevan valinnan; tai voit tulostaa kaikki osat valitsemalla radan nimen (hajonnan numeron) vieressä olevan valinnan. Tulostusalueen valinta: Condesissa on kolme valintaa, jotka määrittelevät tulostettavan alueen: Valinta Koko kartta-alue Radan alue Määritelty tulostusalue Mikä alue tulostetaan? Condes tulostaa karttatiedoston tulostusalueen mukaisen alueen (jos karttatiedosto on linkitetty) Condes tulostaa alueen, jonka määrittelee kaikkein etäisimmällä toisistaan olevat radan osat (mukaan lukien kielletyt alueet jne.) Condes tulostaa alueen, joka on erikseen määritelty kullekin radalle Rataeditorissa valikkotoiminnolla Ratatulosteet / määrittele tulostusalue. Vientialueen koon määrittely: Condes tarjoaa kolme valintaa vientialueen koon määrittelyyn: Valinta Koko kartta-alue Mikä alue viedään? Condes vie alueen, jonka määrittelee KARTAN tulostusalueen koko (jos kartta on käytössä).käyttäjälle annetaan ilmoitus, jos Condesin tuottaman EPS-tiedoston tulostusalueen koko tästä syystä olisi eri kuin OCADin tuottaman EPS tiedoston tulostusalueen koko (esimerkiksi silloin kun jokin radan (tai rastimääritteiden) osa menee tämän alueen ulkopuolelle). Käyttäjä voi Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 52 (78)

53 Radan alue Määritelty tulostusalue tällöin valita muutetaanko tulostusalueen kokoa vai tulostetaanko silti KARTAN tulostusalueen koon mukaan. Condes vie alueen, joka on pienin alue, joka sisältää kaikki radan (ja rastimääritteiden) osat. Condes vie alueen, joka on määritelty jokaisen radan kohdalla Rataeditorissa valikkovalinnalla Ratatulosteet- >Asetukset. Rastimääritteet ja radan symbolit (kielletyt alueet, juomapisteet jne.) viedään, jos ne mahtuvat mukaan määriteltyyn tulostusalueeseen. Tulosta o Tulosta valitut radat Esikatselu o Esikatsele tulostettavia ratoja Asetukset o Näytölle tulee Rataeditorin asetukset valintaikkuna, jolla voit muuttaa tarpeellisia asetuksia. Sulje o Sulje valintaikkuna Tulosta kartta o Valitse tämä valinta, jos haluat tulostaa kartan radan yhteydessä. Muutoin rata tulostetaan valkoiselle taustalle. Tulosta vain 1. sivu o Valitse tämä valinta, jos haluat tulostaa vain kunkin radan ensimmäisen sivun. Sivun keskelle o Jos tama valinta EI ole valittuna, tulostus tasataan sivun vasempaan yläkulmaan. Valitse tämä valinta jos haluat tulostaa tulostuksen sivun keskelle. Tulostusmittakaava o Tämän luettelon avulla voit muuttaa alkuperäistä tulostusmittakaavaa, esimerkiksi kun 1: rata tulostetaan 1: kartalle. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 53 (78)

54 Rata olemassa olevalle kartalle Radat voidaan tulostaa olemassa oleville kartoille Tulosta valikon Radat olemassa olevalle kartalle toiminnolla. Tämän valintaikkunan avulla voit tulostaa radat olemassa oleville kartoille (esim. Offset painetuille) mustesuihku- tai laser - kirjoittimella. Tulostus tapahtuu seuraavasti: 1 Valintaikkunan vasemmassa reunassa on kilpailun radat. Valitse rata, jonka haluat tulostaa. 2 Laita kartat kirjoittimeen. 3 Kalibroi rata kartalle käyttämällä valintaikkunan keskiosan painikkeita. Katso alla ohjeita kalibroinnista. 4 Valintaikkunan oikeassa alakulmassa on pieni esikatselukartta, jonka tarkoituksena on havainnollistaa radan sijaintia kartalla. Sen avulla voit suurin piirtein asettaa radan oikeaan paikkaan kartalla. Piirturin pöytä näkyy harmaana suorakaiteena, jonka päälla näkyy rata valkoisessa suorakaiteessa. Myös itse rata näkyy suorakaiteessa. Kun siirrät rataa nuolipainikkeilla, valkoinen suorakaide siirtyy vastaavasti. 5 Esikatselu painikkeella voit esikatsella tulostuvaa rataa ennen tulostusta. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 54 (78)

55 6 Lopuksi tulosta rata painamalla Tulosta painiketta tai Tulosta useita -painiketta. Radat o Valitse rata napsauttamalla radan nimeä hiirellä. Valitsemalla Kaikki rastit, voit tulostaa radan sijaan kaikki rastit. o Jos rata on viestirata, sen nimen vasemmalla puolella on + -merkki, josta napsauttamalla näytetään hajonnat. Voit tulostaa vain yhden hajonnan valitsemalla hajonnan numeron. Kiinteä kohdistusmerkki / Siirrettävä kohdistusmerkki / Siirrä rataa / Kierrä rataa Valintaikkunan tämän osan avulla voit kalibroida radan tulostuksen. Kalibrointiin käytetään kohdistusmerkkejä. 1. Siirrä ensin Kiinteä kohdistusmerkki oikeaan paikkaan Siirrä rataa -osan painikkeilla. Kaikki muut kalibroinnit suoritetaan tämän kiinteän kohdistusmerkin suhteen. Eli sen tulee olla ensin oikeassa paikassaan ja sitä voi siirtää vain Siirrä rataa -osan painikkeilla. 2. Tämän jälkeen voit kiertää rataa Kiinteän kohdistusmerkin suhteen Kierrä rataa -osan Kierrä vasemmalle ja kierrä oikealle -kiertopainikkeilla (valintaikkunan alaosassa). Kierron suuruun on 1/10 astetta, 1 astetta tai 10 astetta Askel valinnan mukaan. Kierrä vasemmalle ja kierrä oikealle kiertopainikkeiden alapuolella olevien Käännä suorakulmaan painikkeiden avulla voit palauttaa radan kierron lähimpään 90 asteen kulmaan. Jos kartta on hieman väärän mittakaavainen (jos tietokoneen kartan ja todellisen kartan mittakaavat eivät ole täsmälleen samat), voit suurentaa/pienentää karttaa ylös ja alas painikkeilla Kiinteän kohdistusmerkin suhteen. Nämä painikkeet eivät ole käytettävissä, jos Lukitse mitta valinta on valittuna. Askelen pituudeksi voit valita joko 1/10 mm, 1 mm tai 10 mm (myös näppäimistön näppäimillä 5, 6 ja 7). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 55 (78)

56 Tulosta o Tulosta valittu rata Tulosta useita o Tulosta useita kopioita valitusta radasta. Näytölle tulee näkyviin valintaikkuna, jossa voit valita kopioiden lukumäärän. Tulosta kohdistusmerkit o Tulosta vain radan kohdistusmerkit. Kohdistusmerkit tulostetaan juuri siihen paikkaan, jossa ne ovat lopullisessakin tulostuksessa itse radan kanssa. Tämän toiminnon avulla voit tarkastaa tulostuisiko rata oikeaan paikkaan ilman että tulostat itse rataa. Esikatselu o Esikatsele tulostettavaa rataa. Asetukset... o Painamalla tätä painiketta, saat näkyviin Rataeditorin asetukset - valintaikkunan. Sen avulla voit muuttaa mm. seuraavia asetuksia: Rastimääritteet, Ratatulostus ja Värit ja teksti. Sulje o Sulje tämä valintaikkuna Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 56 (78)

57 Condes viennit Condes osaa viedä ratasuunnittelun eri tietoja eri muotoihin, joista seuraavassa käsitellään tärkeimmät. EPS Radat (ja kartat) voidaan viedä EPS tiedostoon Ratatulosteet valikon Vie radat EPS tiedostoiksi -toiminnolla. EPS tiedostoja voidaan käyttää piirto-ohjelmissa, kuten Adobe Illustrator, jos halutaan muokata ratoja lisää tai yhdistää ne karttaan kartan ja radan tulostusta varten. EPS tiedostoja voi tulostaa myös useimmissa kopiolaitoksissa, joten voit tulostaa tiedoston suoraan esimerkiksi olemassa olevan kartan päälle. EPS tiedostomuodossa viedään radat myös offset painoon, kun radat painetaan kartan painon yhteydessä offset painossa. Condes vie jokaisen radan omaan EPS -tiedostoon. Rastimääritteet viedään radan yhteydessä, jos Condesin asetuksissa on määritelty, että rastimääritteet tulostetaan Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 57 (78)

58 kartalle. Valitse Ratatulosteet valikosta Asetukset ja sitten Rastimääritteet välilehti, jos haluat määritellä viedäänkö rastimääritteet radan yhteydessä. Jos valitset Radat, kaikki radat viedään, jokainen omaan tiedostoon. Vientialueen koon määrittely: Condes tarjoaa kolme valintaa vientialueen koon määrittelyyn: Valinta Koko kartta-alue Radan alue Määritelty tulostusalue Mikä alue viedään? Condes vie alueen, jonka määrittelee KARTAN tulostusalueen koko (jos kartta on käytössä).käyttäjälle annetaan ilmoitus, jos Condesin tuottaman EPS-tiedoston tulostusalueen koko tästä syystä olisi eri kuin OCADin tuottaman EPS tiedoston tulostusalueen koko (esimerkiksi silloin kun jokin radan (tai rastimääritteiden) osa menee tämän alueen ulkopuolelle). Käyttäjä voi tällöin valita muutetaanko tulostusalueen kokoa vai tulostetaanko silti KARTAN tulostusalueen koon mukaan. Condes vie alueen, joka on pienin alue, joka sisältää kaikki radan (ja rastimääritteiden) osat. Condes vie alueen, joka on määritelty jokaisen radan kohdalla Rataeditorissa valikkovalinnalla Ratatulosteet- >Asetukset. Rastimääritteet ja radan symbolit (kielletyt alueet, juomapisteet jne.) viedään, jos ne mahtuvat mukaan määriteltyyn tulostusalueeseen. Vientimittakaava o Valitse mittakaava, jonka mukaan radat viedään. Jos kilpailun mittakaava on 1:15 000, se on oletusmittakaava myös viennissä. Jos haluat viedä radan mittakaavassa 1:10 000, muuta vientimittakaavaksi 1: Kaikki mustana Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 58 (78)

59 o Jos valitset tämän valinnan, sekä rastimääritteet että radat viedään mustana EPS -tiedostoon. Muutoin käytetään muualla määriteltyjä värejä. Myös kartta o Jos valitset tämän valinnan ja kartta on OCAD kartta, kartta viedään myös jokaiseen EPS -tiedostoon. OCAD Radat voidaan viedä OCAD tiedostoon Ratatulosteet valikon Vie radat OCAD tiedostoiksi -toiminnolla. Tällä toiminnolla voit viedä radat ja rastimääritteet Condesista OCAD tiedostoiksi. Tämän jälkeen voit tulostaa OCADista kartan ja radan yhdessä rastimääritteiden kanssa tai voit viedä ne EPS -tiedostoon offset painoa varten. Condes vie jokaisen radan omaan OCAD tiedostoon halutussa OCAD - muodossa. Rastimääritteet viedään radan yhteydessä, jos Condesin asetuksissa on määritelty, että rastimääritteet tulostetaan kartalle. Valitse Ratatulosteet valikosta Asetukset ja sitten Rastimääritteet Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 59 (78)

60 Toimi seuraavasti: välilehti, jos haluat määritellä viedäänkö rastimääritteet radan yhteydessä. 1 Muodosta OCAD -tiedostot Condesissa tämän toiminnon avulla. 2 Avaa OCAD -kartta ja tuo ratatiedostot OCADiin, yksi rata kerrallaan. Kun tuot radat OCADiin, sinun tulee ehkä siirtää se itse oikeaan paikkaan kartalla. Käytä kohdistusmerkkejä helpottamaan kohdistusta. Condes voi helpottaa kohdistusta, jos syötät Condesiin vasemman yläkulman kohdistusmerkin OCAD -koordinaatit. Värien asetukset OCAD viennissä OCAD tiedosto sisältää väritaulukon, joka määrittelee käytettävissä olevat värit sekä missä järjestyksessä ne piirretään toistensa päälle (väritasot). Voit myös vaihtaa tässä käytettävää värin numeroa, jos OCAD karttatiedostossa on jo sopivat värit. Radan ja rastimääritteiden tuonti OCADiin toimii oikein vain, jos OCAD kartan väritaulukko vastaa tuotuja symboleita. Radat tarvitsevat purple väriä, joka on valmiina OCADin standardiväritaulukossa. Rastimääritteet voivat käyttää samaa purple väriä, tai ne voivat olla mustia joka EI OLE standardissa OCADin väritaulukossa riittävän ylhäällä väritasoissa. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 60 (78)

61 Päävärien (musta tai purple) lisäksi rastimääritteet tarvitsevat valkoisen värin niiden alle poistamaan kartan niiden alta. Lisäksi jotkin rastimääritteiden symbolit muodostuvat kahdesta tasosta esimerkiksi kova maa suolla tehdään siten, että suon viivojen päällä on valkoinen täplä. Täten tarvitaan myös valkoinen väri päävärien päällä. Voit lisätä värit itse OCAD kartan väritaulukkoon, tai voit antaa Condesin tehdä sen painamalla Lisää värit painiketta. Aina kun muutat väritaulukkoa Condesissa, tee vastaavat muutokset myös OCAD kartan väritaulukkoon. Vain tällöin molemmat ovat samassa tilassa.. Condes sijoittaa vietävään OCAD tiedostoon väritaulukon, jossa on neljä väriä: 1 Course Tätä väriä käytetään ratasymboleissa (viivat, rastiympyrät ja numerot) 2 CD mask Tämä on (valkoinen) väri rastimääritteiden päällä 3 CD line Tämä väri on rastimääritteiden pääväri 4 CD background Tämä on (valkoinen) taustaväri rastimääriteruudukon taustalla Tallenna o Tallenna väritaulukko tietokoneellesi. Väritaulukko seuraa Condes tiedostoa siirtäessäsi sen toiseen tietokoneeseen.. Omat standardivärit o Tallenna väritaulukko omaksi standardiväritaulukoksi tai hae tallennettu oma standardiväritaulukko nykyisen kilpailun käyttöön. Condesin standardivärit o Condes sisältää kaksi standardiväritaulukkoa: i. Offset paino. Käyttökelpoinen, jos tarkoituksenasi on painaa radat offset painossa olemassa olevan kartan päälle ii. CMYK. Käyttökelpoinen, jos tarkoituksenasi on tulostaa kartta, rata ja rastimääritteet väritulostimelle OCADissa. Rata on purple värillä (PMS Purple, ei Magenta) ja rastimääritteet ovat mustat. (Tämä on Condesin oletusväritaulukko) Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 61 (78)

62 Lisää Condesin värit OCAD -tiedostoon o Painamalla tätä painiketta lisäät Condesin väritaulukon värit OCAD kartalle. Condes kysyy OCAD karttatiedoston nimen. Muokatulle tiedostolle voidaan antaa oma uusi tiedostonimi, jolloin alkuperäinen OCAD karttatiedosto ei muutu. o Jos tarvittavat värit ovat jo OCAD kartan väritaulukossa, Condes ei muuta väritaulukkoa. Huomaa vientimittakaavasta ja tulostusmittakaavasta: Condes tulostaa rastiympyrät aina niillä mitoilla, jotka on määritelty Radan ulkoasun asetukset valintaikkunassa, riippumatta tulostusmittakaavasta. OCAD kuitenkin muuntaa rastiympyröiden ja tekstin mittoja, kun tulostetaan toisessa mittakaavassa. Condes voi "poistaa" tämän vaikutuksen rastiympyröiden, viivanpaksuuksien ja tekstien kohdalla muuntamalla niiden kokoja saman verran toiseen suuntaan kuin OCAD tekee tulostaessaan. Jotta tämä voidaan tehdä Condesin tulee tietää ajateltu tulostusmittakaava. Vientivalintaikkunassa voit määritellä sekä vientimittakaavan (jonka tulee olla OCAD kartan mittakaava) sekä ajatellun tulostusmittakaavan OCADissa. Valitse vietävät radat Valitse radat, jotka haluat viedä. Jos valitset Radat kohdan, kaikki radat viedään (jokainen omaan tiedostoon). Jos valitset Kaikki rastit kohdan, Condes vie kaikki rastit radan sijaan. Vie Painamalla tätä painiketta viet radat OCAD tiedostoiksi. Painamisen jälkeen sinulta kysytään jokaisen vietävät OCAD tiedoston nimi ja sijainti. OCAD koordinaatit Tämän toiminnon avulla voit helpottaa radan siirtoa oikeaan paikkaan OCAD kartalla. Syötä vasemman yläkulman kohdistusmerkin OCAD koordinaatit. Tällöin sinun ei tarvitse siirtää rataa OCADissa hiiren avulla oikeaan paikkaan. Värit Katso yllä: Värien asetukset OCAD viennissä Tiedostomuoto Valitse missä OCAD tiedostomuodossa haluat radat viedä. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 62 (78)

63 Vientimittakaava Tässä mittakaavassa radat viedään OCAD tiedostoiksi. Jos Condes mittakaava on 1:15 000, se on myös viennin oletusmittakaava, mutta jos sinun tarvitsee tuoda rata OCADissa 1: kartalle, valitse vientimittakaavaksi 1: Tulostusmittakaava Jos tarkoituksenasi on tulostaa kartta ja radat yhdessä OCADista eri mittakaavassa kuin on OCAD kartan mittakaava, rastiympyrät ja rastimääritteet tulee muuntaa näiden mittakaavojen suhteessa, jotta ne tulostuisivat oikean kokoisina. Valitse missä mittakaavassa sinun on tarkoitus tulostaa OCADissa. Condes muuntaa rastiympyröiden ja rastimääritteiden kokoa siten, että ne tulostuvat oikean kokoisina. Ratatietojen vienti Tiedosto valikon Vie tiedot -> XML toiminnolla voidaan viedä kilpailun ratatiedot tulospalveluohjelmiin. Tämän toiminnon avulla voit viedä ratatiedot XML (extended Markup Language) tiedostoon. Tämä muoto on määritelty IOF Interface Standards projektissa, josta löydät lisätietoja IOF:n kotisivulta osoitteesta (IOF / IT Commission / Interface Standards project). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 63 (78)

64 Toiminnon tuloksena on tiedosto, joka sisältää tiedot rastien sijainneista, radoista ja sarjoista. Jokaisen radan kohdalla on lueteltu sitä käyttävät sarjat ja sen rastit. Myös rastivälien pituudet on mukana. Nämä tiedot voidaan tuoda kilpailun tulospalveluohjelmaan. Tällä helpotetaan rasteilla käynnin tarkistusta. Lisäksi nämä tiedot voidaan tuoda erilaisiin väliaikojen analysointiohjelmiin. Kun painat Vie painiketta, Condes kysyy vietävän tiedoston nimeä. Tiedostotyyppi o Valitse joko "IOF Version 1.0" tai "IOF Version 2.0". IOF Versio 1.0 on käytettävissä ainoastaan yhteensopivuuden turvaamiseksi. Viesti o Jos kyseessä on viesti, tiedosto voi sisältää Hajonnat ratoina ja/tai Hajonnat rasteina. o Jos valitset Hajonnat ratoina, jokaisen radan kohdalla on joukko hajontaratoja, joista jokaisen kohdalla luetellaan kaikki tämän radan rastit. Tämä on standarditapa viestiratojen vientiin ja tuontiin. o Jos valitset Hajonnat rasteina, jokaisen radan kohdalla on tiedot radan hajontarasteista. Tämä mahdollistaa sen, että kilpailun tulospalveluohjelmisto yhdistää radan hajontarastit. Tämä on käytössä esimerkiksi SPORTIdentin OS2002 -ohjelmassa. Ole erityisen tarkkana, jos valitset Hajonnat rasteina vaihtoehdon, koska ei ole täyttä varmuutta siitä, että tulospalveluohjelmisto yhdistää radan hajontarastit samaan tapaan kuin Condes. Myöskin tuloksena olevien hajontaratojen nimet saattavat olla erilaiset. Vaarana on, että lopputuloksena on eroja Condesista tulostettujen hajontaratojen ja tulospalveluohjelman hajontaratojen välillä.. Pirilän ohjelmistot Pekka Pirilän tulospalveluohjelmat eivät tue IOF:n standardia, joten Condesin tuottamat XML tiedostot tulee muuntaa. Seuraavassa Pekka Pirilän kuvaus asiasta (tarvittavat ohjelmat voi ladata osoitteesta Hei Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 64 (78)

65 Katselin äsken, kuinka saan skriptin toimimaan. Yksi toiminnallinen ongelma jäi jäljelle ja sen takia tarvitaan seuraavassa esitettävä vaihe 1. Joitain muitakin asioita jäin tämän muunnoksen tekemisessä ihmettelemään, mutta seuraavien toimenpiteiden avulla ratatietojen siirtäminen onnistuu. (Toiminta edellyttää lisäksi, että koneessa on riittävän uusi versio Microsoftin Internet Explorerista ja että Visual Basic Scriptien suorittaminen on sallittu) 1) Poistetaan Condesin tuottamasta xml-tiedostosta 2. rivi, jolla on sana DOCTYPE (tai merkitään rivi kommentiksi lisäämällä sen alkuun merkit <!-- ja loppuun merkit --> 2) Katsotaan, että tiedostot radat.xsl ja xslproc.vbs ovat samassa hakemistossa kuin Condesin tuottama tiedosto (jolle käytän seuraavassa komennossa nimeä Condesradat.xml) 3) Annetaan komento (sekä xml, että txt-tiedostojen nimet voi valita vapaasti) xslproc Condesradat.xml radat.xsl radat.txt 4) Varmistetaan, että tiedostoa radat.lst ei ole ja käynnistetään ohjelma rataedit. Kun ohjelma kysyy luetaanko ratatiedot tiedostosta annetaan tiedostoksi radat.txt, ilmoitetaan, että käytetään erottimia ja ohjelman kysymiksi kenttien järjestysnumeroiksi 1 ja 2. Ennakko ja ajanottotapa ilmoitetaan niin kuin niitä halutaan käyttää (ajanottotavan valinta toimii vasta uudessa versiossa ohjelmasta rataedit). Nyt radat on siirretty. Tarvittavat tiedostot liitteessä. Toteutan varmastikin jossain välissä xml-tiedoston suoran lukemisen ohjelmaan rataedit, mutta on toimittava edellä kuvatulla tavalla. Pekka Erityisohjeet Kokojen lisääminen rastimääritteisiin Kokojen (esim. jyrkänteen korkeus, kivien välissä: kivien korkeudet) lisääminen rastin rastimääritteisiin tapahtuu avaamalla kyseisen rastin Ominaisuudet ikkuna (esim. kaksoisnapsauttamalla rastia rataeditorissa) ja valitsemalla sarake, johon kokomääritykset tulevat: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 65 (78)

66 Tässä kuvaruutukopiossa näkyy myös osa työkaluriviä, jossa nyt syötä teksti kenttä näkyy harmaana ja tarkoittaa sitä, että kyseinen sarake on määritelty symbolisarakkeeksi. Painamalla hiiren kakkospainiketta koko sarakkeessa avautuu ponnahdusvalikko, jossa voi valita ruudun tyypin: Valitsemalla tästä valikosta (tai työkalurivin -painikkeella) Teksti vaihtoehdon teksti kenttä tulee näkyviin ja koko voidaan syöttää. Vastaavasti tämän ponnahdusvalikon muilla valinnoilla (tai vastaavilla työkalurivin painikkeilla) voidaan kontrolloida tuleeko ruutuun kaksi kokoa, diagonaalinen viiva kokojen väliin jne: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 66 (78)

67 Tällä tavoin voidaan määritellä periaatteessa mikä tahansa ruutu esim kahden symbolin lisäämiseksi. RR/TR RR/TR-rata tehdään aluksi kuten tavallinenkin rata. Vasta kun rastit on laitettu, muutetaan radan tyypiksi RR tai TR. Tällöin Condes piirtää viitoituksen K-pisteestä maaliin (ja laskee RR-radan pituuden tämän siimarin mukaan ja TR-radan pituuden kuten ennenkin). Eli kun haluttu rata on näkyvissä rataeditorissa, valitaan hiiren kakkospainikkeella avautuvasta ponnahdusvalikosta Radan ominaisuudet: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 67 (78)

68 Jonka jälkeen avautuvasta valintaikkunasta valitaan radan tyypiksi RR tai TR: Tämän jälkeen Condes piirtää viitoituksen K-pisteestä maaliin: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 68 (78)

69 Tämän jälkeen viitoitusta muokataan sellaiseksi kuin siimari maastossa tulee olemaan. Ensin aktivoidaan viitoitus K-pisteestä maaliin napsauttamalla sitä hiirellä: Nyt viitoitukselle voidaan sijoittaa digitointipisteitä Lisää Piste työkalulla napauttamalla aktiivina olevaa viitoitusta: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 69 (78)

70 Tämän jälkeen digitointipistettä voidaan siirtää hiirellä ja lisätä uusia digitointipisteitä samalla tavalla kuin edellä ja lopputuloksena on piirretty rastireitti: Myöskin siimari piirretään vain yhdelle radalle ja kopioidaan Kopioi/Liitä -tekniikalla uudelle rr/tr-radalle. Huomaa, että kopioinnin kohteena oleva rata tulee olla vastaavan tyyppinen kuin se mistä kopioidaankin (tr/rr). Hajonnat Condes osaa muodostaa laaditusta radasta kaikki mahdolliset ratahajonnat ja niistä edelleen ratojen jakamismallin joukkueille. Tarkastellaan seuraavassa, miten ratahajonnat ja joukkuehajonnat muodostetaan Condesissa. Otetaan esimerkiksi seuraavanlainen (Condesin mukana televasta model.wcd:stä muokattu) rata: Tästä Condes muodostaa seuraavanlaiset ratahajonnat: Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 70 (78)

71 Ja edelleen tästä Condes muodostaa seuraavanlaiset joukkuehajonnat (Tässä esimerkissä on käytössä vain kaksi hajontapaikkaa, joten käytössä on kaksi kirjainta): Erityisesti tässä on huomioitavaa se, että Condes muodostaa joukkuehajontoja aina saman verran kuin on ratahajontojakin. Ratamestarin tulee tästä muodostaa edelleen omat joukkuehajonnat haluamallaan tavalla kilpailua varten (Esimerkiksi yllä olevan kuvan mukaisista joukkuehajonnoista voidaan vaihtoehdon 1 kohdalla valita useita joukkuehajontoja vaihtamalla osuuksia keskenään esim 0(AA)- 10(CC)-15(DD)-5(BB)). Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 71 (78)

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ

Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Kari J Keinonen Microsoft Excel 2013 Eng EDISTYNYT KÄYTTÖ Käyttöoikeustiedot Tämän e-kirjan sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Ohjeiden käyttäminen

Ohjeiden käyttäminen Ohjeiden käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista Ohjeiden käyttäminen: näkö- tai liikuntarajoitteiset Ohjedokumentaation avaaminen Miten-sivujen käyttäminen Tietoja online-ohjeiden ominaisuuksista

Lisätiedot

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön

Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön OULUN YLIOPISTON MAANTIETEEN LAITOKSEN OPETUSMONISTE NO. 42 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Harri Antikainen & Piia Kortsalo Oulu 2012 2 Johdatus ArcGIS 10 ohjelmiston käyttöön Tekijät ja taitto:

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas

LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas LoiLoScope EX/AX/FX käyttäjän opas Tämä opas on tarkoitettu LoiLoScope EX, LoiLoScope AX ja LoiLoScope FX. Vahvista käyttämäsi sovellus. Voit myös tarkastella käyttöoppaassa LoiLoScope EX/AX/FX ja kameran

Lisätiedot

Aki Taanila SPSS OPAS

Aki Taanila SPSS OPAS Aki Taanila SPSS OPAS 2.10.2009 SISÄLLYS 0 JOHDANTO... 1 1 AINEISTON TALLENTAMINEN... 2 1.1 Muuttujien määrittely... 2 1.2 Aineiston syöttäminen... 5 1.3 Aineiston tallentaminen ja avaaminen... 6 1.4 Aineistojen

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Aki Taanila. IBM SPSS Statistics 21

Aki Taanila. IBM SPSS Statistics 21 Aki Taanila IBM SPSS Statistics 21 23.1.2013 SISÄLLYS 0 JOHDANTO... 1 1 AINEISTO... 3 1.1 Excel- tai teksti-muotoisen aineiston avaaminen... 3 1.2 Muuttujien määrittelyt... 3 1.3 Aineiston syöttäminen...

Lisätiedot

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400-316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 7 1 LISENSSIEHDOT... 8 2 ASENTAMINEN...

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä

Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Älä ryhdy geokätköilijäksi, tai lue ainakin tämä ohje ennen sitä Tätä opasta saa jakaa vapaasti muuttamattomassa muodossa, sekä käyttää epäkaupalliseen kouluttamiseen ja opastamiseen. Oppaan kaupallisesta

Lisätiedot

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Käyttöopas Sisällysluettelo Kappale 1 Kappale 2 Kappale 3 Johdanto Digitaalisesta postitusjärjestelmästä...1-2 IntelliLink :stä...1-3 Postivaatimukset...1-3

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

ympäristöjen luonti (Beta)

ympäristöjen luonti (Beta) ympäristöjen luonti (Beta) EA:N OHJELMISTOTYÖKALUJEN JA MATERIAALIEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Electronic Arts Inc, sen tytäryhtiöt, toimipisteet ja lisensoijat (yhteisesti EA ) myöntävät käyttäjälle ei-yksinomaisen,

Lisätiedot

S300 Series -käyttöopas

S300 Series -käyttöopas S300 Series -käyttöopas Huhtikuu 2009 www.lexmark.com Laitetyypit: 4443 Mallit: 101, 10E Sisällys Tärkeää tietoa turvallisuudesta...5 Tietoja tulostimesta...6 Kiitos, että valitsit tämän tulostimen!...6

Lisätiedot

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN

KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Koulukirjat tietokoneelle OHJEITA PDF XChange Viewer -ohjelman KÄY TÖN ALOITTAMISEEN Sisällysluettelo Ohjelman hankkiminen 1 Käytön aloittaminen 1 Työkalut 2 Työkalurivin muokkaaminen 4 Työkalurivin fonttikoon

Lisätiedot

Nokia Lumia 610 -käyttöohje

Nokia Lumia 610 -käyttöohje Nokia Lumia 610 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Käytön aloitus 6 Näppäimet ja osat 6 Peruutus-, aloitus- ja hakunäppäin 7 Aseta SIM-kortti paikalleen 8 Lataa puhelin 10 Antennien

Lisätiedot