Plagioinnin kohtaaminen Millaisia tunteita herää ja miten yliopiston opettaja ratkaisee tilanteen?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Plagioinnin kohtaaminen Millaisia tunteita herää ja miten yliopiston opettaja ratkaisee tilanteen?"

Transkriptio

1 Plagioinnin kohtaaminen Millaisia tunteita herää ja miten yliopiston opettaja ratkaisee tilanteen? Anne Nevgi ja Erika Löfström Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Helsingin yliopisto Plagiarismin hallinta ja sähköinen plagiaatintunnistus korkeakouluissa seminaari, ,Hanken, Helsinki

2 Taustaa Kansainvälisissä tutkimuksissa plagiointi on tunnistettu kasvavaksi ongelmaksi (mm. Park 2003) Plagiointi on vaikeasti määriteltävä vilpillisen akateemisen toiminnan muoto (Löfström & Kupila, 2011) Helsingin yliopistossa opettajat ovat enenevässä määrin huolestuneita siitä miten kohdata ja ratkaista tilanne, jos opiskelijan työssä on plagiointia Helsingin yliopistossa on otettu käyttöön plagiaatintunnistamisjärjestelmä Urkund. Plagiaatintunnistamisjärjestelmän valintaa edelsi laaja pilotointi ja tutkimustyö (Löfström & Kupila, 2011; 2012, hyväksytty julkaistavaksi) Syksystä 2013 alkaen kaikki tutkielmat syötetään järjestelmään (Rehtorin päätös ).

3 Plagiointi kasvava ongelma HY: Vuonna 1995 ja 2007 opiskelija erotettu vuodeksi gradun plagioinnin takia HY: Tiedekunnista tulleen palautteen mukaan vilppiä esiintyy; lievät tapaukset (kyse huolimattomuudesta, laiskuudesta, ymmärtämättömyydestä) opettaja usein käsittelee vain opiskelijan kanssa Kuopion yliopistossa ja Pohjois-Savon amk:ssa 2006 tehty kyselytutkimus: 12 % opiskelijoista palauttanut opiskelukaverin tekemän harjoitustyön omissa nimissään, 29 % käyttänyt Internetistä otettua tekstiä omissa nimissään

4 Aiempaa tutkimusta plagioinnin kohtaamisesta opettajan näkökulma HY:ssa opettajat pitävät plagiointia huomattavasti suurempana ongelmana kuin opiskelijat (Löfström & Kupila, 2013) Luottamus rikkoutuu yksilö ja yhteisötasolla (Laird 2001) Epäusko, kyynistyminen, yöunien menettäminen, tuskastuminen (Sutherland-Smith 2005) Opettajat kokevat, että heitä syyllistetään syyllisyyden tunne (Schneider 1999) Vain vähemmistö opettajista vie asian eteenpäin, koska pelkäävät, että yliopistoyhteisössä heidän katsottaisiin syyllistyneen tehtäviensä (opetuksen) laiminlyöntiin. Myös opiskelijat esittävät vastasyytöksiä ( pakko plagioida, koska opetus niin kehnoa ) (Sutherland-Smith 2005)

5 Emootiot yliopisto-opettajan työssä Emootiot vaikuttavat kognitiivisten resurssien käyttöön ja ongelmanratkaisustrategioihin (mm. Pekrun & Stephens, 2010; Pekrun, Frenzel, Goetz & Perry, 2007; Sutton & Wheatley 2003). Yleisesti ottaen, negatiiviset emotioot vaikuttavat kielteisesti tehtävän suorittamiseen Negatiiviset aktivoivat emootiot tuottavat tehtävän kannalta epäolennaista häiritsevää toimintaa, esim. huolestumista, mikä kuluttaa kognitiivisia voimavaroja Päätöksen tekeminen on emotionaalista (Damasio, 1995) Emootiot ovat yhteydessä koettuihin vaikuttamismahdollisuuksiin, mm. vähäiset vaikuttamismahdollisuudet tärkeäksi koetussa asiassa aiheuttavat turhautumista Esim. Opiskelija plagioi hyvästä ohjauksesta huolimatta

6 Tutkimuksen tavoite ja kysymykset Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten plagioinnin kohtaaminen vaikuttaa yliopisto-opettajaan ja opetukseen Tutkimus vastaa kysymyksiin: Millaisia tunteita yliopisto-opettajat kokevat kohdatessaan plagioinnin? Miten he ovat ratkaisseet tilanteen? Millaisena rikkomuksena opettaja pitää plagiointia? Miten plagioinnin kohtaaminen on vaikuttanut opettajan käsityksiin tieteellisestä kirjoittamisesta, tieteen etiikasta ja näiden opettamisesta?

7 Menetelmä: kokemuspohjainen, reflektiivinen kuvaus Havaintopäiväkirja (n = 1) Reflektiiviset haastattelut (n = 5) Haastatteluun etsittiin ja valittiin yliopistoopettajia, jotka ovat itse kohdanneet plagiointitapauksia opetuksessaan Reflektiivinen haastattelu/havaintopäiväkirja: Deskriptiivinen taso Analyyttinen/arvioiva taso Kriittinen taso

8 Deskriptiivinen taso: Mitä tapahtui? Kysymysten tavoitteena on tavoittaa plagioinnin kohtaaminen ja plagioinnista seuranneet toimenpiteet sellaisena kuin haastateltava muistaa ne Missä vaiheessa aloit epäillä plagiointia? Mitä teit kun epäilit plagiointia? Kenen kanssa keskustelit, kehen otit yhteyttä? Miten toimit opiskelijan kanssa? Miten ratkaisit asian lopulta?

9 Analyyttinen/arvioiva taso: Mitä kokemus merkitsi sinulle? Kysymysten tavoitteena on tavoittaa haastateltavan henkilökohtainen kokemu, tunteet, ajatukset, käsitykset ja muutokset niissä Mitä plagioinnin kohtaaminen merkitsi sinulle henkilökohtaisesti? Millaisia tunteita kokemus herätti sinussa? Miten käsittelit näitä tunteita? Miten tunteet vaikuttivat toimintaasi? Miten kokemus vaikutti tapaasi ajatella tästä asiasta?

10 Kriittinen/reflektoiva taso: Miten kokemus suhteutuu omiin arvoihin ja periaatteisiin, miten ajattelu on muuttunut? Kysymysten tavoitteena on tavoittaa muutokset käsityksissä ja toiminnassa Mitä olet aikaisemmin ajatellut plagioinnista? Miten tietoinen olet ollut ilmiöstä? Millaisena vilppinä olet pitänyt plagiointia? Miten ajattelet nyt? Mitä plagioinnin kohtaaminen on paljastunut omista arvoistasi ja periaatteistasi, erityisesti koskien tieteellistä kirjoittamista ja tutkimusta? Miten kokemus ja sen myötä mahdollisesti muuttuneet käsitykset tulevat jatkossa vaikuttamaan toimintaasi opettajana ja ohjaajana? Onko opetuksesi muuttunut/ muuttuuko opetuksesi?

11 Tulokset Opettajan kohtaama plagiointi oli joko vähäistä ja opiskelijan taitamattomuudesta johtuvaa tai vakavampaa, seminaarissa käsiteltävään opinnäytetyöhön liittyvää tietoista plagiointia. Enimmillään opettaja oli kohdannut kymmeniä tapauksia. Opettajille plagioinnin kohtaaminen oli useimmiten tullut yllätyksenä ja he olivat kokeneet voimakkaita kielteisiä tunteita kuten suuttumusta, ärtymystä, pettymystä ja luottamuksen rikkoutumista, mutta myös epäuskoa, hämmennystä ja epävarmuutta. Tunteet olivat kohdistuneet opiskelijaan ja opettajat olivat pyrkineet tilanteen ammatilliseen ratkaisuun, mutta kokeneet tilanteen myös vaikeana ja kiusallisena Tunteet olivat kohdistuneet myös itseen ja omaan toimintaan opettajana tai ohjaajana

12 Luottamuksen menetys Mä en siis tiedä onko se tunne mutta mä siis arvostan opiskelijoita, pidän heitä fiksuina ja se tarkoittaa että mä tarjoan heille myös paljon liikkumavaraa ja luotan heihin. Ja se on mun mielestä myös toiminut tähän asti. Ja sitten tulee tämä tapaus ja tulee semmonen olo että mun luottamus on petetty. (H3) No luottamus meni. No hän ei siis jatkanut enää meidän seminaariryhmässä. Siis en mä siis olisi voinut jatkaa sen opiskelijan kanssa. Koska olisi jäänyt semmoinen epäilys ja se ei ole hyvä lähtökohta ohjaussuhteessa. (H1) Opiskelijaa kohtaan tunsin ääretöntä pettymystä ja samalla hämmästystä. Hän oli pettänyt luottamukseni täysin. (R1)

13 Viha, ärtymys, pettymys no varmaan siis se pettymys, siis pettymys oli yksi semmoinen. Ja siis se suuttumus. (H1) Ja myös kiukku tuli. Se oli siis aika röyhkeä plagiointi. Ja se oli se että se oli niin törkeästi tehty. Se oli niin taitavasti tehty. (H3) Se siis herätti siis kiukkua ja harmia ja että miten joku voi toimia tällä tavalla. Sitten se herätti ärtymystä. (H2) Tunteeni kohdistuivat pettymyksen, vihan, ärsyyntymisen sekaisena kudoksena tähän opiskelijaan ja hänen työhönsä. Toisaalta tunteeni kohdistuivat itseeni epämääräisenä epämiellyttävänä pyörteenä että en ollut tehnyt aikaisemmin työtäni riittävällä tarkkuudella. (R1) Jos on joku kurssilla joku opiskelija joka on vaikuttanut hyvältä ja fiksulta ja osallistunut ja sitten hänen työnsä osoittautuu että on jotain ongelmia, niin se vähän harmittaa, jos tuntee opiskelijan ja tietää että se olis ihan hyvin voinu tehdä oman työn, et se olis ollu paljon parempi Se ehkä harmittaa että on hyvältä vaikuttavia opiskelijoita, jotka tähtää liian korkealle ja sitä ei olisi tarvinnut tehdä. (H5)

14 Ammatilliseen ratkaisuun pyrkiminen no ainahan se auttaa kun ei tarvitse reagoida ihan heti. No mä siis yritin asettua siinä tilanteessa sen opiskelijan asemaan ja mietin että mikä olisi tässä tilanteessa siis kohtuullista, siis ohjaajan reaktio [opiskelijan kannalta] tähän tilanteeseen. (H2) no meille tuli pitkä keskustelu ja loppujen lopuksi lopputulema oli siis se että siinä näytti olevan siis kyse isommasta kuvasta ja opiskelija kertoi sellaisia asioita että mä ajattelin että opintopsykologi voisi olla siinä hyvä. Ja hän sitten menikin keskustelemaan. Ja selvisi että tämä on ollut hänen tapansa selviytyä. (H3) Tässä opiskelijan työssä kerroin kirjallisesti mistä oli kyse. Siitä ei tullut mitään vastausta. Mun käsitys on että opiskelija katosi jonnekin. (H5)

15 Miten plagioinnin kohtaaminen on vaikuttanut omiin ajatuksiin eettisyydestä, tieteellisestä kirjoittamisesta, opettamisesta? Herkkyys tunnistaa plagioitu teksti on lisääntynyt, myös omien tekstien kohdalla tullut tarkemmaksi no siis herkkyyttä, siis herkkyyttä. Jos ei ole hirmu tarkkana niin se ajatus saattaa semmosena siirtyä tekstistä toiseen. Ihan varmasti en ole itsekään ollut aina niin sensitiivinen että olisin tarkistanut kaikki tekstit (H2) että kun mä kirjoitan niin mä kirjoitan aina sillä tavalla että mä tuotan aina omaa ajatusta. Niin ehkä se on vaikuttanut sillee siihen omaan kirjoittamiseenkin. (H1) Omassa opetustyössä ottaa useammin esille eettisiä kysymyksiä ja keskustelee opiskelijoiden kanssa näistä tai antaa opiskelijalle toisen mahdollisuuden Proaktiivinen tapa on varmasti kaikkein paras, tehdään selväksi mistä on kyse ja mikä on hyväksyttävää, mikä ei. Se varmasti vähentää tapauksia. (H5) Ja myöskin mä haluan joka kerralla kun mä olen opettajana kannustaa siihen että jos tuntuu että hommasta ei tule mitään niin sitten vaan keskustelemaan. Tää jotenkin vahvisti että näistä asioista ei puhuta tarpeeksi. (H3)

16 Pohdinta ja johtopäätökset Opettajat olivat kohdanneet opiskelijan työssä olevan plagioinnin äkillisesti ja yllättyneinä ja he olivat kokeneet vahvoja negatiivisia emootioita kuten vihaa, ärtymystä, pettymystä, luottamuksen menettämistä ja vähemmän voimakkaita negatiivisia tunteita kuten epäusko, hämmennys, epävarmuus Tunteet kohdistuvat opiskelijaan ja opettaja oli pyrkinyt etsimään ammatillisen ratkaisun vaikealta tuntuvaan tilanteeseen Tunteet olivat kohdistuneet myös opettajaan itseensä, syyllisyys ja epäily siitä ettei ollut tehnyt riittävästi estääkseen opiskelijaa plagioimasta Yliopistolla on ohjeet miten toimia plagioinnin kohdatessaan, mikä helpottaa opettajia etsiessään ammatillista ratkaisua vaikeaan tilanteeseen Plagioinnin kohtaaminen muodostaa kuitenkin raskaan emotionaalisen taakan, jonka käsittelyyn opettaja tarvitsee tukea On tärkeätä rohkaista opettajia keskustelemaan tapahtuneesta, mutta tarvitaan myös työnohjaus- yms. tukea, jotta opettaja voisi turvallisesti käydä läpi kokemaansa ja pystyisi ratkaisemaan tilanteen ammatillisesti ja eettisestii korkeatasoisesti.

17 Lähteet Damasio, A. R. (1995). Descartes error: Emotion, reason, and the human brain. London: Picador. Laird, E. (2001). We all pay for internet plagiarism. Chronicle of Higher Education, 47 (44), B5. Löfström, E. & Kupila. P. (2013). The Instructional Challenges of Student Plagiarism. Journal of Academic Ethics. DOI /s z Löfström, E. & Kupila, P. (2012). Plagioinnin syyt ja yliopisto-opetuksen keinot puuttua niihin (In Finnish. The reasons why students plagiarise and the means of pedagogy to prevent plagiarism). Journal of University Pedagogy, 19(1). Online: Löfström, E. & Kupila, P. (2011). Plagiaatintunnistamisjärjestelmä oppimisen ohjaamisen välineenä? (The plagiarism detection system as a tool for supporting learning?) Journal of Teaching and Learning in Higher Education, 18(2), Moon, J. (1999). Reflection in Learning and Professional Development. Theory and Practice. London: Kogan Page. Park, C. (2003). In other (people s) words: plagiarism by university students literature and lessons. Assessment & Evaluation in Higher Education, 28, Pekrun, R., Frenzel, A. C., Goetz, T. & Perry, R. P. (2007). The control-value theory of achievement emotions: An integrative approach to emotions in education. In P. A. Schutz & R. Pekrun (Eds.) Emotion in Education (pp ). Amsterdam: Academic Press. Pekrun, R. & Stephens, E. J. (2010). Achievement emotions: A control-value approach. Social and Personality Psychology Compass, 4, Schneider, A. (1999). Why professors don t do more to stop students who cheat. The Chronicle of Higher Education, 45(20), Schön, D. (1983). The Reflective Practitioner. San Francisco: Jossey-Bass. Sutherland-Smith, W. (2005). Pandora s box: academic perceptions of student plagiarism in writing. Journal of English for Academic Purposes, 4, Sutton, R. E., & Wheatley, K. F. (2003). Teachers' emotions and teaching: A review of the literature and directions for future research. Educational Psychology Review, 15,

Plagiointivilppi ohjaustilanteissa opettajan. kokemana

Plagiointivilppi ohjaustilanteissa opettajan. kokemana Plagiointivilppi ohjaustilanteissa opettajan TENK:n KUTSUSEMINAARI TUTKIJAKOULUILLE TUTKIMUSETIIKKA ON AKATEEMISEN YHTEISÖN KESKEINEN RESURSSI Ke 29.10.2014 Dosentti Anne Nevgi Yliopistopedagogiikan tutkimus-

Lisätiedot

Plagiointivilppi yliopiston opettajan näkökulmasta

Plagiointivilppi yliopiston opettajan näkökulmasta Plagiointivilppi yliopiston opettajan näkökulmasta METODIFESTIVAALI, Tampere Ke 19.08.2015 Dosentti Anne Nevgi Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö 8.9.2015 1 Taustaa Plagiointi merkitsee

Lisätiedot

Yliopiston opettajien käsityksiä ja käytäntöjä arviointimenetelmistä ja palautteen antamisesta Outi Salminen, Terhi Karaharju-Suvanto, Liisa Myyry,

Yliopiston opettajien käsityksiä ja käytäntöjä arviointimenetelmistä ja palautteen antamisesta Outi Salminen, Terhi Karaharju-Suvanto, Liisa Myyry, Yliopiston opettajien käsityksiä ja käytäntöjä arviointimenetelmistä ja palautteen antamisesta Outi Salminen, Terhi Karaharju-Suvanto, Liisa Myyry, Anne Nevgi, Marja Raekallio, Marjo Vesalainen, Anna-Maija

Lisätiedot

PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ

PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ TUTKI 2-SEMINAARI PAULIINA KUPILA MITÄ ON PLAGIOINTI? Plagioinnilla (plagiarism) eli luvattomalla lainaamisella tarkoitetaan jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman,

Lisätiedot

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN SARI LINDBLOM-YLÄNNE PROFESSOR I UNIVERSITETSPEDAGOGIK UNIVERSITETSPEDAGOGISTA FORSKINS- OCH UTVECKLINGSENHETEN (YTY) HELSINGFORS UNIVERSITET MUUTOKSEN VAIKEUS JA HITAUS

Lisätiedot

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014

Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Kenelle tutkimusetiikan koulutus kuuluu? Heidi Hyytinen ja Iina Kohonen TENK 29.10.2014 Johdannoksi Yliopisto-opintojen tavoitteena on tukea opiskelijoiden oman alan akateemisen asiantuntijuuden rakentumista

Lisätiedot

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA Tarja Tuononen, KM, tohtorikoulutettava Yliopistopedagogiikan keskus Jenni Krapu, Yliopisto-opettaja, Avoin yliopisto Risto Uro, Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kuusi virheellistä käsitystä kirjoittamisesta (Boice, 1990)

Kuusi virheellistä käsitystä kirjoittamisesta (Boice, 1990) Kuusi virheellistä käsitystä kirjoittamisesta (Boice, 1990) Hyvät kirjoittajat eivät näytä tekstiään muille ennen kuin se on lopullinen ja täydellinen. Hyvät kirjoittajat eivät aloita kirjoittamista ennen

Lisätiedot

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Miten arviointi suuntaa oppimista? Viivi Virtanen 28.2.2011 1/10 Millä keinoin opiskelijan saisi oppimaan sen mitä opetan? 2/10 Miten arviointi vaikuttaa siihen, miten

Lisätiedot

Käyttökoulutukset Urkund ja Turnitin ja 31.3.

Käyttökoulutukset Urkund ja Turnitin ja 31.3. Plagiaatintunnistamisjärjestelmän pilotti HY:ssä Käyttökoulutukset Urkund 23.3. ja 28.3. Turnitin 24.3. ja 31.3. 31.3.2011 1 Miksi pilotti? kyselyjä tiedekunnilta ja opettajilta halutaan testata kahden

Lisätiedot

Plagiointi kuriin Urkund opettajan työvälineenä

Plagiointi kuriin Urkund opettajan työvälineenä Plagiointi kuriin Urkund opettajan työvälineenä 22.5.2013 22.5.2013 1 Miksi plagiaatintunnistusjärjestelmä? Internet mahdollistaa, opiskelussa nykypäivää Viimeisin uutinen maailmalta YLE 6.2.2013: Saksan

Lisätiedot

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm rjestelmämme! mme! (Noddings,N., 2005, The Challenge to Care in Schools,

Lisätiedot

Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö Fuksi-info

Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö Fuksi-info Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö 7.9.2017 Fuksi-info Vastuullisen käyttäytymisen periaatteet Miten toimin, jos olen tyytymätön saamaani arvosanaan? Miten haen vapautusta toisen kotimaisen kielen suorittamisesta?

Lisätiedot

Reflektiivinen ammattikäytäntö. Merja Sylgren 07.05.2007

Reflektiivinen ammattikäytäntö. Merja Sylgren 07.05.2007 Reflektiivinen ammattikäytäntö Arjen työn vaatimukset Työyhteisöt ja yksittäiset työntekijät vastaavat arjen työssään työelämän asettamiin vaatimuksiin. Tästä nousee tarkasteltavaksi: yhteisöjen ja yksilöiden

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Plagiointitapausten tunnistaminen ja käsittely Urkund-ohjelmaa käyttäen

Plagiointitapausten tunnistaminen ja käsittely Urkund-ohjelmaa käyttäen Plagiointitapausten tunnistaminen ja käsittely Urkund-ohjelmaa käyttäen 2010 Katja Pura, Tietojärjestelmäpalvelu Koulutuksen sisält ltö Mistä on kysymys? - Taustaa - Plagiointitapausten käsittelyohje Urkund-järjestelmän

Lisätiedot

Plagiointi opintosuorituksissa TaY:n plagiointityöryhmän toimenpide-ehdotuksia

Plagiointi opintosuorituksissa TaY:n plagiointityöryhmän toimenpide-ehdotuksia TAUCHI Tampere Unit for Computer-Human Interaction Plagiointi opintosuorituksissa TaY:n plagiointityöryhmän toimenpide-ehdotuksia Veikko Surakka Research Group for Emotions, Sociality, and Computing Tampere

Lisätiedot

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Opettaja: verkkopedagogiikan asiantuntija Taina Joutsenvirta Aika: keskiviikkoina klo 16 18 4.11., 18.11., 2.12., 16.12.2009 Paikka: Metsätalo U40, sali 27 Kurssin

Lisätiedot

TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA

TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA TYÖELÄMÄTAITOJEN OPPIMISTA YLIOPISTOSSA TUTKIMUSTULOKSIA JA KEHITTÄMISTARPEITA Tarja Tuononen ja Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) Tuononen & Toom 22/03/2018 1 JOHDANTO Erilaisten työelämätaitojen,

Lisätiedot

TYÖELÄMÄVALMIUKSIEN OPPIMINEN YLIOPISTOSSA JA TYÖELÄMÄSSÄ MENESTYMINEN SEURANTATUTKIMUS

TYÖELÄMÄVALMIUKSIEN OPPIMINEN YLIOPISTOSSA JA TYÖELÄMÄSSÄ MENESTYMINEN SEURANTATUTKIMUS TYÖELÄMÄVALMIUKSIEN OPPIMINEN YLIOPISTOSSA JA TYÖELÄMÄSSÄ MENESTYMINEN SEURANTATUTKIMUS Tarja Tuononen Tohtorikoulutettava Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) tarja.tuononen@helsinki.fi 15/08/2018 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Älä kopsaa - Plagioinnin tunnistaminen Helsingin yliopistossa. Pauliina Kupila & Laura Karppinen www.helsinki.fi/yliopisto

Älä kopsaa - Plagioinnin tunnistaminen Helsingin yliopistossa. Pauliina Kupila & Laura Karppinen www.helsinki.fi/yliopisto Älä kopsaa - Plagioinnin tunnistaminen Helsingin yliopistossa Helsingin yliopisto 1 Aikataulu 9.15-9.35 Tervetuloa Plagioinnin tunnistaminen ja järjestelmän käyttöönotto Helsingin yliopistossa 9.35-10.15

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

VERTAISOPPIMINEN OPISKELIJAMODUULISSA VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ Anne-Mari Seppälä Sh AMK, YAMK-opiskelija

VERTAISOPPIMINEN OPISKELIJAMODUULISSA VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ Anne-Mari Seppälä Sh AMK, YAMK-opiskelija VERTAISOPPIMINEN OPISKELIJAMODUULISSA VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ Anne-Mari Seppälä Sh AMK, YAMK-opiskelija anne-mari.seppala@tyks.fi Miksi opiskelijamoduuli - Luokkakoot kasvaa harjoittelupaikkojen

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Oppisopimuskoulutuksen hyödyt ja haasteet työnantajan näkökulmasta Eija Lehtonen eija.lehtonen@omnia.fi / eija.e.lehtonen@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Teoreettinen viitekehys

Lisätiedot

Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään?

Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään? Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään? Sari Lindblom-Ylänne Yliopistopedagogiikan professori Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö (YTY) Kasvatustieteen laitos Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

KIRJOITTAMISEN GENREN KEHITTÄMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

KIRJOITTAMISEN GENREN KEHITTÄMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA KIRJOITTAMISEN GENREN KEHITTÄMINEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Esitys perustuu artikkelikäsikirjoitukseen: Lambert P. & Vanhanen-Nuutinen L. Kirjoittamisen genren kehittäminen ammattikorkeakoulussa. Kirjoittamisen

Lisätiedot

» Tekstin alkuperäisyyden varmistaminen. » Plagioinnin ehkäiseminen. » Tieteellisen kirjoittamisen opettaminen

» Tekstin alkuperäisyyden varmistaminen. » Plagioinnin ehkäiseminen. » Tieteellisen kirjoittamisen opettaminen » Tekstin alkuperäisyyden varmistaminen» Plagioinnin ehkäiseminen» Tieteellisen kirjoittamisen opettaminen» Kirjallisten tehtävien arviointijärjestelmä» = Yhdessä oppimista - oppija - ohjaaja - opiskelukaverit

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Yleistä kanditutkielmista

Yleistä kanditutkielmista Aineenopettajankoulutuksen opinnäytteet Leena Hiltunen 21.1.2009 Yleistä kanditutkielmista Tyypillisesti teoreettisia kirjallisuusanalyysejä, joissa luodaan taustaa ja viitekehystä tietylle aiheelle Pääsääntöisesti

Lisätiedot

Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa. Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9.

Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa. Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9. Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9.2012 Opetus Avoimessa yliopistossa Aina Helsingin yliopiston tutkintovaatimusten

Lisätiedot

Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi

Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi Leena Isosomppi & Minna Maunula Jyväskylän yliopisto - Kokkolan yliopistokeskus

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere Työpaja 14.30-16 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

MITÄ KUULUU OPETTAJALLE - Opettajat Suomessa 2014

MITÄ KUULUU OPETTAJALLE - Opettajat Suomessa 2014 MITÄ KUULUU OPETTAJALLE - Opettajat Suomessa 2014 Opetushallitus 10.11.2014, Helsinki Opetusneuvos Armi Mikkola Uusia opettajatietoja käytettävissä: OECD:n Teaching and Learning International Survey TALIS

Lisätiedot

Opiskelijan akateemiset tunteet ja jännitteet suhteessa oppimisympäristöön

Opiskelijan akateemiset tunteet ja jännitteet suhteessa oppimisympäristöön Opiskelijan akateemiset tunteet ja jännitteet suhteessa oppimisympäristöön Sari Lindblom-Ylänne Yliopistopedagogiikan professori Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Käyttäytymistieteiden

Lisätiedot

Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö Fuksi-info

Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö Fuksi-info Hanne Puskala Opintoasiainpäällikkö 8.9.2016 Fuksi-info Miten toimin, jos olen tyytymätön saamaani arvosanaan? Miten haen vapautusta toisen kotimaisen kielen suorittamisesta? Vastuullisen käyttäytymisen

Lisätiedot

Työhyvinvointi. Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa. Heli Heikkilä ja Laura Seppänen. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Työhyvinvointi. Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa. Heli Heikkilä ja Laura Seppänen. Työterveyslaitos www.ttl.fi Työhyvinvointi Aktiivista toimijuutta ja valintoja verkostossa Heli Heikkilä ja Laura Seppänen ESIMERKKI 1: Raideliikenteen hallinta 1/2 Liikenneohjaajasta kalustonkäytönohjaajaksi Liikenteenohjaus ei

Lisätiedot

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu

Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Ajanhallinta ja suunnitelmallinen opiskelu Tavoitteista Ajankäytöstä Suunnitelmallisuudesta 4.10.2013 esitys tulee http://teemailtapaivat.wikispaces.com Aika http://www.locksleynet.com/wp-content/uploads/2010/07/24-hour-clock.jpg

Lisätiedot

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA

VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14. katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA VIP 26.9.2013 Tampere työpaja 12.30-14 katariina ponteva suunnittelu oy MUUNTAJA Makua muutokseen Miten kaikki saadaan mukaan muutokseen? Kenen tehtävä on viestiä muutoksesta? Mitkä ovat pahimmat muutosmokat

Lisätiedot

Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet. Työpaja. Sulautuvan linjakkaan opetuksen suunnittelu. Taina Joutsenvirta 12.3.

Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet. Työpaja. Sulautuvan linjakkaan opetuksen suunnittelu. Taina Joutsenvirta 12.3. Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet Taina Joutsenvirta 12.3.2010 Työpaja Työpajassa tutustutaan sulautuvan opetuksen suunnittelun avaintekijöihin Käytetään ryhmässä tapahtuvassa

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

KOULUTUSTYÖRYHMÄN SUOSITUS TUTKIMUSETIIKAN KOULUTUKSESTA KORKEAKOULUISSA

KOULUTUSTYÖRYHMÄN SUOSITUS TUTKIMUSETIIKAN KOULUTUKSESTA KORKEAKOULUISSA Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) KOULUTUSTYÖRYHMÄN SUOSITUS TUTKIMUSETIIKAN KOULUTUKSESTA KORKEAKOULUISSA 1) Johdanto Tutkimuseettinen neuvottelukunnan (TENK) vuonna 2013 alkaneen kolmivuotiskauden

Lisätiedot

Hyvän tieteellisen käytännön oppiminen ja Turnitinin käyttöönotto

Hyvän tieteellisen käytännön oppiminen ja Turnitinin käyttöönotto Hyvän tieteellisen käytännön oppiminen ja Turnitinin käyttöönotto Strateginen rasti 15.5.2013: Hyvä tieteellinen käytäntö opetuksessa Markku Ihonen TENK:n ohje Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen

Lisätiedot

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 4 Sivu 1 / 9

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 4 Sivu 1 / 9 PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 4 Sivu 1 / 9 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät NELJÄS tapaaminen Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-valmennuksen neljännessä ryhmätapaamisessa

Lisätiedot

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI AHOT-TYÖPAJA 7.2.2012 JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI YTM (sosiaalipsykologi), FK (biokemisti), yhteisötyönohjaaja, NLP master (käytännön vuorovaikutus) PALAUTEKOKEMUS Palautepalvelu: hakemukset ja ansioluettelot

Lisätiedot

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Toivomme, että PRIDE-valmennuksen ensimmäinen tapaaminen vastasi odotuksiasi ja rohkaistuit jatkamaan pohdintojasi. PRIDE-kotitehtävien

Lisätiedot

TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto

TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto TT Eija Hanhimäki Helsingin yliopisto Väitöskirjaprojekti alkaa Vuoden 2006 alusta Comenius-projektiin tutkijaksi gradu saatava valmiiksi tammikuussa 2006 Valmistuminen teologian maisteriksi 03/2006 Tutkimustyö

Lisätiedot

Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi

Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi Kohtaamiset nuoren vahvuuksiksi ja voimavaroiksi Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 30.9.2014 Hämeenlinna Pixabay Minna Rytkönen TtT, TH, tutkija, Itä-Suomen yliopisto, hoitotieteen laitos minna.rytkonen@uef.fi

Lisätiedot

Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa

Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa Stressaantunut aikuisopiskelija vai tyytyväinen tavoitteiden saavuttaja? Itsesäätelytaidot aikuisopiskelussa Avointen yliopistojen neuvottelupäivät 14.11.2012 Pedagoginen yliopistonlehtori Saara Repo Helsingin

Lisätiedot

Innovaatiopedagogiikka miksi, mitä, miten?

Innovaatiopedagogiikka miksi, mitä, miten? Innovaatiopedagogiikka miksi, mitä, miten? Åpopäivät 8.2.2019 Taru Konst & Minna Scheinin Miksi muutosta tarvitaan? Nuorten ihmisten työnkuva voi muuttua keskimäärin 25 kertaa heidän elinaikanaan N. 65

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Kaisu Rättyä Itä-Suomen yliopisto Tero Juuti Tampereen teknillinen yliopisto Teoreettinen viitekehys kognitiiviskonstruktivistinen oppimiskäsitys opettajan tiedon

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

VÄLITTÄMISESTÄ. Lasse Siurala

VÄLITTÄMISESTÄ. Lasse Siurala VÄLITTÄMISESTÄ Lasse Siurala Välittäminen on myös sitä, että rakennetaan keskinäisen huolehtimisen yhteisöjä, jossa nuori ei ole pelkkä tuen kohde vaan aktiivinen osa solidaarista yhteiskuntaa. VÄLITTÄMINEN

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä kun lapsi omalla olemassaolollaan tuottaa vanhemmilleen iloa ja tyydytystä kun lapsi tulee hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään kun lapsen

Lisätiedot

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka

AJATTELE ITSE. Hanna Vilkka AJATTELE ITSE Hanna Vilkka Kirjallisuus: Hurtig, Laitinen, Uljas-Rautio 2010. Ajattele itse! Hirsjärvi, Remes, Sajavaara 2007: Tutki ja kirjoita Viskari 2009: Tieteellisen kirjoittamisen perusteet TUTKIMUKSELLINEN

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Sulkevat ja avaavat suhteet

Sulkevat ja avaavat suhteet Sulkevat ja avaavat suhteet Nuoret, vertaisuus ja yhteisöllinen kiinnittyminen Sosiaalipedagogiikan päivät Mikkeli 7.4.2017 Riikka Korkiamäki riikka.korkiamaki@uta.fi Lähtökohta-ajatus Intiimikään suhde

Lisätiedot

Plagiaatintunnistusjärjestelmä opettajan työkaluna ja järjestelmän käytön periaatteet

Plagiaatintunnistusjärjestelmä opettajan työkaluna ja järjestelmän käytön periaatteet Plagiaatintunnistusjärjestelmä opettajan työkaluna ja järjestelmän käytön periaatteet Järjestelmän esittely Kirjautuminen Urkundiin Plagiaatintunnistusjärjestelmä? tekstin (ei tunnista kuvia) vertailuohjelma

Lisätiedot

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Liisa Postareff, Anne Nevgi & Sari Lindblom-Ylänne Helsingin yliopisto Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Rakastan työtäni mutta miksi?

Rakastan työtäni mutta miksi? Rakastan työtäni mutta miksi? Elina Jokinen FT, Kirjoitusviestinnän opettaja JYU / Kielikeskus Esityksen kuvat, videot ja kommentit Gradu- ja väitöskirjaretriitti kevät 2016, Konnevesi Tieteen popularisointi

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

PEDAGOGINEN HYVINVOINTI KOULUYHTEISÖSSÄ

PEDAGOGINEN HYVINVOINTI KOULUYHTEISÖSSÄ PEDAGOGINEN HYVINVOINTI KOULUYHTEISÖSSÄ Janne Pietarinen Itä-Suomen yliopisto OPPI-tutkimusryhmä Copyright OPPI-tutkimusryhmä Neljä teesiä 1. Opettaja kuormittuu työnsä eri ulottuvuuksissa laadullisesti

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Aktivoivat opetusmenetelmät opiskelijoiden kokemana

Aktivoivat opetusmenetelmät opiskelijoiden kokemana Aktivoivat opetusmenetelmät opiskelijoiden kokemana Kysely kasvatustieteen opiskelijoille ja yliopistopedagogisiin koulutuksiin osallistuneille yliopisto-opettajille Mari Murtonen & Katariina Hava, Turun

Lisätiedot

Urkund plagiaatintunnistus & Koppa. IT-palvelut Hannele Rajaniemi

Urkund plagiaatintunnistus & Koppa. IT-palvelut Hannele Rajaniemi Urkund plagiaatintunnistus & Koppa IT-palvelut Hannele Rajaniemi Taustaksi URKUND plagiaatintunnistussovellus vertaa opiskelijan toimittamaa dokumenttia kolmeen eri lähdeaineistoon: - Internet - Kustannettu

Lisätiedot

Sulautuva, aktivoiva opetus

Sulautuva, aktivoiva opetus Sulautuva, aktivoiva opetus Taina Joutsenvirta Ohjelma.. Mitä on sulautuva opetus? Miten suunnitella sulautuvaa, aktivoivaa opetusta? Oppimistehtävien pohdintaa Blended learning Sulautuva opetus Sulautuva

Lisätiedot

ONGELMANRATKAISU RYHMÄSSÄ

ONGELMANRATKAISU RYHMÄSSÄ ONGELMANRATKAISU RYHMÄSSÄ Case Työelämätaitoja substanssiin integroituna Pedagogiset yliopistonlehtorit Liisa Myyry ja Anni Rytkönen Helsingin yliopisto, yliopistopedagogiikan keskus TÄNÄÄN Kurssikonteksti

Lisätiedot

T U I J A H E L L S T E N

T U I J A H E L L S T E N TRAUMAATTINEN KRIISI T U I J A H E L L S T E N 16.3.2016 1 ELÄMÄNTILANTEITA Stressi ristiriitaisia vaatimuksia reaktiot yksilöllisiä Kehityskriisi elämänkulkuun kuuluvia muutosvaiheita useimmiten sujuvat

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen - työpaja

Pedagoginen johtaminen - työpaja Pedagoginen johtaminen - työpaja Oppimisseikkailu 2017 7.3.2017 Anne Nevgi (HYPE) ja Jaanika Blomster (Viikki), Jussi Merenmies (Meilahti), Leila Niemi-Murola (Meilahti) ja Hanna Vehkamäki (Kumpula) Työpajan

Lisätiedot

ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA

ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA ENSIMMÄISEN VUODEN OPETTAJA AVAIN OPINTOJEN ETENEMISEEN? Anne Haarala-Muhonen Johan Bärlund Heikki Pihlajamäki Presentation Name / Firstname Lastname 09/03/2017 1 SISÄLTÖ Tutkimustuloksia, Anne Keskustelua

Lisätiedot

PED Assistentti oppimisen ohjaajana

PED Assistentti oppimisen ohjaajana PED-131.9000 Assistentti oppimisen ohjaajana Lähipäivä 1:, K1, h. 201 Maire Syrjäkari, KT, yliopistopedagoginen asiantuntija ja Jukka Välimäki, TM, suunnittelija, digitaalinen opetus Aikataulu 14:15-14:30

Lisätiedot

Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta?

Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta? Innostavaa vuorovaikutusta vai jäätävää puhetta? Yhdessä seminaari 3.6.2013 Susanna Niinistö Sivuranta Pohdintaa seminaarin päätteeksi Viestinnän muutos miksi meidän kaikkien pitäisi välittää viestintäosaamisestamme

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Ryhmän työskentelytapa ja tulokset

Ryhmän työskentelytapa ja tulokset 3.12.2007 Tunnustetaanko osaaminen -seminaari Ryhmä 1.2 Oppimistulokset ja niiden arviointi Keskusteluista koosti Riitta Hakulinen Ryhmän työskentelytapa ja tulokset Keskustelun taustalla olivat juuri

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön päivät , Jyväskylä Jan-Markus Holm

Vapaan sivistystyön päivät , Jyväskylä Jan-Markus Holm Vapaan sivistystyön päivät 30.-31.8.2018, Jyväskylä Jan-Markus Holm www.eduexcellence.fi 1 Finland - the home of world-class education Source: Youtube: Education Export Personal background in a nutshell

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen

Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen Korkeakoulujen henkilöstön pedagogisen ja digitaalisen opetus- ja ohjausosaamisen vahvistaminen Koordinaatio Turun yliopisto Johtaja vararehtori Riitta Pyykkö Mukana 14 partneriyliopistoa https://sites.utu.fi/okmdigipeda/

Lisätiedot

APA-tyyli. Petri Nokelainen

APA-tyyli. Petri Nokelainen APA-tyyli Petri Nokelainen petri.nokelainen@uta.fi American Psychology Association (APA, 2001). Yleisin sosiaalitieteiden käyttämä tyylikirjasto. Artikkelin teksti, jossa on viittaus (referointi) lähdeluettelossa

Lisätiedot

Urheilijatutkimus 2013. Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013

Urheilijatutkimus 2013. Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013 Urheilijatutkimus 2013 Urhean oppilaitosverkostontapaaminen 17.4.2013 Urheilijatutkimus 2013 Kohderyhmänä suomalaiset +18vuotiaat maajoukkueurheilijat Kysely lähetettiin noin 1550 urheilijalle Kyseelyyn

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi

Pokeri ja emootiot. Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Pokeri ja emootiot Jussi Palomäki Kognitiotieteen jatko-opiskelija (HY) Nettipokerinpelaaja jussi.palomaki@helsinki.fi Internetin villit pelikuviot -seminaari Tiistai 11.12.12 Esityksen sisältö Pokeripelin

Lisätiedot

Kunnallisjohdon seminaari / Koulutus ja osaaminen Mitä data tarjoaa koulutuksen johtamiseen ja oppimisen edistämiseen?

Kunnallisjohdon seminaari / Koulutus ja osaaminen Mitä data tarjoaa koulutuksen johtamiseen ja oppimisen edistämiseen? 16.5.2019 Kunnallisjohdon seminaari / Koulutus ja osaaminen Mitä data tarjoaa koulutuksen johtamiseen ja oppimisen edistämiseen? JOONAS PESONEN, EDUCATIONAL DATA SCIENTIST & CO-FOUNDER JOHDANTO DATA

Lisätiedot

Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta

Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta Markus Talvio FT, LO, tutkija, työnohjaaja Helsingin yliopisto www.markustalvio.com Hyvinvointiin vaikuttavat Deci, E. L. & Ryan,

Lisätiedot

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille Vapaaehtoistoiminnan harjoittelu - oppimisen arviointilomake sosionomiopiskelijoille Lomake täytetään vapaaehtoistoiminnan harjoittelun (4. Harjoittelu) lopuksi

Lisätiedot

Opiskelijoiden ja opettajien erilaiset käsitykset opettamisesta koulutuksen suunnittelun taustalla

Opiskelijoiden ja opettajien erilaiset käsitykset opettamisesta koulutuksen suunnittelun taustalla Opiskelijoiden ja opettajien erilaiset käsitykset opettamisesta koulutuksen suunnittelun taustalla Viivi Virtanen ja Sari Lindblom-Ylänne Kasvatustieteen päivät Vaasa 23.11.2007 Kuvat Aki Suzuki ja Heikki

Lisätiedot

Englanniksi opettamisen ihanuus ja kamaluus

Englanniksi opettamisen ihanuus ja kamaluus PedaForum 2016, Jyväskylä 17. 18.8.2016 FT, yliopistonlehtori Satu Tuomainen Itä-Suomen yliopisto Englanniksi opettamisen ihanuus ja kamaluus Yliopiston opetushenkilöstön kokemat mahdollisuudet ja haasteet

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 5.1. 2017 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta aiemmilta kursseilta Oman olemisen ja tietoisten valintojen

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan!

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Miten tarkastelemme oppimisvaikeutta? 1. Medikaalinen tarkastelukulma Esim. luki vaikeuden lääketieteelliset piirteet: hahmotus, muisti, silmänliikkeet, aivopuoliskojen

Lisätiedot

...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle.

...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle. ...meitä on jopa syyllistetty lapsemme sairaudesta, ja meidät on jätetty tuen ulkopuolelle. - Esitelmä terveydenhoitajan työmenetelmänä 30.4.2013 Kaisa Uravuori THHTNU09A Opinnäytetyön tavoite ja tarkoitus

Lisätiedot

Please note! This is a self-archived version of the original article.

Please note! This is a self-archived version of the original article. Please note! This is a self-archived version of the original article. Huom! Tämä on rinnakkaistallenne. To cite this Article / Käytä viittauksessa alkuperäistä lähdettä: Andersson, T. & Hulkkonen E. (2017).

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 14.11.2014

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 14.11.2014 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 14.11.2014 Tavoitteet Saada perustiedot kognitiivisesta psykoterapiasta Kokeilla kognitiivisen psykoterapian menetelmiä,

Lisätiedot

Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg

Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg Tehostettu kisällioppiminen tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opetuksessa yliopistossa Thomas Vikberg Matematiikan ja tilastotieteen laitos Tietojenkäsittelytieteen laitos Kisällioppiminen = oppipoikamestari

Lisätiedot

PLAGIOINTITAPAUSTEN KÄSITTELYOHJE - KOSKEE OULUN YLIOPISTON OPINTOSUORITUKSIA JA OPINNÄYTETÖITÄ

PLAGIOINTITAPAUSTEN KÄSITTELYOHJE - KOSKEE OULUN YLIOPISTON OPINTOSUORITUKSIA JA OPINNÄYTETÖITÄ PLAGIOINTITAPAUSTEN KÄSITTELYOHJE - KOSKEE OULUN YLIOPISTON OPINTOSUORITUKSIA JA OPINNÄYTETÖITÄ 30.9.2009 1/10 Sisällys Plagiointi eli luvaton lainaaminen...3 Toimet plagioinnin ehkäisemiseksi...4 Toiminta

Lisätiedot

Tutkimusperustaisuus käytännön opetuksessa? Tapaus Sosiaalityön käytäntö 2. Taru Kekoni Ma. Yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopisto

Tutkimusperustaisuus käytännön opetuksessa? Tapaus Sosiaalityön käytäntö 2. Taru Kekoni Ma. Yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopisto Tutkimusperustaisuus käytännön opetuksessa? Tapaus Sosiaalityön käytäntö 2 Taru Kekoni Ma. Yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopisto Lähtökohta esitykselle: Opetusjakson tutkimusperustaisuus on selkeä ja

Lisätiedot