Vesilaitosyhdistyksen toimisto on suljettu Hyvää kesää! Pyydä tarjous koulutuksesta. Se voidaan järjestään esim. toimistollanne.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vesilaitosyhdistyksen toimisto on suljettu Hyvää kesää! Pyydä tarjous koulutuksesta. Se voidaan järjestään esim. toimistollanne."

Transkriptio

1 1 Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 9/2016 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen toimisto on suljettu Hyvää kesää! Vesilaitosyhdistys kouluttaa , Helsinki Vesityökorttikoulutus ilm. HETI koulutus@vvy.fi , Hämeenlinna Vesihuoltolaitosten asentajien ja työnjohdon koulutuspäivät ilm. HETI koulutus@vvy.fi , Vantaa Tukholma Helsinki Vesihuoltolaitosten johdon neuvottelupäivät ilm. viim Pyydä tarjous koulutuksesta. Se voidaan järjestään esim. toimistollanne. Katso kotisivuiltamme myös avoimet työpaikat! Etusivu > Ajankohtaista > Avoimet työpaikat Välttämätön vesi esite on päivitetty Tiivis infopaketti tekee vesihuoltoalaa tutuksi tavallisille vedenkäyttäjille. Uutena esitteeseen on lisätty jätevedenpuhdistuksesta ja lietteestä tietoa. Välttämätön vesi julkaisu kertoo vesihuoltopalveluiden nykytilasta. Esite on tarkoitettu vesihuoltolaitosten viestintään niin asiakkailleen kuin alueen päättäjillekin. Vesilaitosyhdistys tarjoaa paino-originaalin, josta jäsenlaitokset voivat esitettä omaan käyttöön painattaa. Julkaisu painotyön voi tilata haluamastaan painosta. Julkaisussa esitetään havainnollisesti muun muassa kuinka paljon käytämme vettä, kuinka hyvää vettä juomme, mistä veden hinta muodostuu, vesihuoltoverkoston tila, vesihuoltopalvelun hiilijalanjälki, kuinka puhtaaksi jätevesi puhdistetaan ja ravinteikas liete Välttämätön vesi julkaisun on suunnitellut Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmää ohjaava työryhmä ja laaja vesihuoltoasiantuntijoiden joukko. Suomen Vesilaitosyhdistys ry Finlands Vattenverksförening rf Ratamestarinkatu 7 B, FI HELSINKI, puhelin , faksi vvy@vvy.fi, Y tunnus

2 2 Kotisivuilla on ladattavissa pdf-tiedosto (suomenkielinen, paino-originaali 5.1 MB) Laitoksen omat tiedot takasivulle Julkaisun viimeisellä sivulla on varattu tilaa vesihuoltolaitoksen omille tiedoille. Tietojen lisääminen tehdään Mainostoimisto Dionissa. Esitekohtaisten muutosten (logo + yhteystiedot, tallennus painovalmiiksi originaaliksi) kustannusarvio on 135 /esite +alv 23%. Lisätietoja Mainostoimisto Dion, Riitta Viitakangasriitta.viitakangas@dion.inet.fi puh Lisätietoja tiedottaja Eeva Hörkkö puh. (09) , eeva.horkko@vvy.fi Yleisten toimitusehtojen ja liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehtojen mallit Arvoisa jäsenlaitoksen edustaja! Muistathan, että voimassa olevat suositukset ovat VVY:n jäsensivulla myös word-muodossa jäsenten käytettävissä. Ne julkaistaan myös VVY:n julkaisusarjassa lähiaikoina, jolloin niitä voivat hankkia muutkin kuin jäsenlaitokset. Liittymis- ja käyttösopimuksen ja yleisten toimitusehtojen mallit ovat olleet valmit ja saatavissa VVY:n jäsensivulta alkaen. Jäsensivulla ovat siis lopulliset suomenkieliset versiot sekä pdf- että word-muodossa. Lisäksi siellä on versiot, joissa muutokset aiempiin malliehtoihin on merkitty keltaisella taustavärillä. Uusista malleista tiedotettiin alun perin jäsenkirjeessä 1/2016, joka lähetettiin Seuraavalla viikolla huomattiin, että jäsenkirjeen liitteenä olleen yleisten toimitusehtojen mallin kohdasta 7.6 puuttui kahdesta kohtaa maininta huleveden viemäröinnistä. Korjattu versio lähetettiin jäsenlaitoksille sähköpostilla ja lisättiin VVY:n jäsensivulle. Kun päivität laitoksen yleisiä toimitusehtoja, tarkista, että Sinulla on käytössä lähetetty versio, jonka löydät myös jäsensivulta. Ruotsinkielinen käännös on jäsensivulla vielä merkinnällä "luonnos", koska käännös on ollut tarkistettavana. VVY:n jäsensivut on tarkoitettu varsinaisten jäsenten käyttöön, kullekin VVY:n jäsenlaitokselle on jaettu ainoastaan yksi laitoskohtainen tunnus. Jäsenlaitokset voivat tilata päivitetyn tunnuksen ja salasanan ottamalla yhteyttä tiedottaja Eeva Hörkköön, eeva.horkko(a)vvy.fi. Pohjoismainen juomavesikonferenssi Islannissa Seuraava pohjoismainen juomavesikonferenssi on Islannissa Nyt voit tutustua konferenssin alustavaan ohjelmaan. Konferenssin omat nettisivut on avattu, ja ilmoittautuminen alkanut. Ilmoittautuminen konferenssiin on avattu sekä konferenssin omat nettisivut osoitteessa VVY on mukana konferenssia suunnittelevassa ohjelmatoimikunnassa. Konferenssikielinä ovat skandinaaviset kielet ja englanti. Alustava ohjelma on kotisivuillamme pdf-muodossa Uudet yhteistoimintajäsenet Yhdistyksen yhteistoimintajäseninä voivat olla vesihuoltolaitoksille tuotteita ja palveluja sekä urakointia myyvät yritykset, alan oppilaitokset ja tutkimuslaitokset. Uudet yhteistoimintajäsenet:

3 3 Allwatec Oy Attido Oy Etoiles Ympäristöpalvelu / Etoiles Oü Siperia Systems Oy WAM Finland Oy Maakone (JT-Plant Oy) VRT Finland Oy Yhteistoimintajäsenet eivät osallistu päätöksentekoon vuosikokouksessa, mutta niillä on läsnäolo- ja puheoikeus. Vesilaitosyhdistyksen varsinaisten jäsenten luettelo ja yhteistoimintajäsenten luettelo on kotisivuillamme. Tapahtuu jäsenlaitoksilla Vesihuoltolaitoksen käynnissä olevan hankkeen esittely blogissa Lappeenrannan Energia avasi Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamoa käsittelevän blogin. Voit tutustua Lappeenrannan Energia Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamoa käsittelevään Hyvä-blogiin tästä linkistä. Blogia kirjoittavat hankkeeseen liittyvät asiantuntijat. Mukana on esimerkiksi energiayhtiön henkilöstöä sekä kaupungin ja yliopiston väkeä. Blogi pyrkii esittelemään hanketta monipuolisesti muun muassa päätöksenteon, suunnittelun ja rakentamisen etenemistä. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa Pöyryn suunnittelupäällikkö Kristian Sahlstedt kertoo suunnittelutyöstä ja hankkeen kuulumisista. Blogikirjoituksia julkaistaan yleensä kuukauden viimeisen viikon keskiviikkona. Lappeenrannan Energia ylläpitää ja moderoi blogisivua keskusteluineen. Blogia pystyy kommentoimaan henkilökohtaisilla Facebook-tunnuksilla. Julkaisuja ja selvityksiä Pohjoismaisessa hankkeessa selvitettiin jätevedenpuhdistamoiden merkitystä mikroroskan kulkeutumisessa Pohjoismainen neuvosto (Norden) julkaisi selvityksen, jossa tarkasteltiin jätevedenpuhdistamoiden roolia mikroroskien kulkeutumisessa. Työssä tutkittiin mikroroskan pitoisuuksia tulevassa ja lähtevässä jätevedessä. Suomalaisissa ja ruotsalaisissa puhdistamoissa 300 µm mikropartikkelista yli 99,7% poistettiin käsittelyprosessissa eikä siis päätynyt vesistöön. Näillä puhdistamoilla oli käytössä kemiallis-biologinen käsittelyprosessi. Islantilaisella jätevedenpuhdistamolla käytössä ollut mekaaninen käsittely poisti mikroroskaa hyvin heikosti. Suomessa ja Ruotsissa käsitellyssä vedessä mikromuovia oli partikkelia vesikuutiota kohti kun Islannissa sitä oli noin 1500 partikkelia kuutiossa.

4 4 Koska mikroroska päätyy tehokkaasti lietteeseen, tulisi toimenpiteet mikroroskan vähentämiseksi kohdistaa erityisesti kotitalouksiin, jotta ne eivät päädy ympäristöön tätäkään kautta. Julkaisun tiedot ja linkki alla: Microlitter in sewage treatment systems: A Nordic perspective on waste water treatment plants as pathways for microscopic anthropogenic particles to marine systems kirjoittajat: Magnusson, Kerstin; Jörundsdóttir, Hrönn; Norén, Fredrik; Lloyd, Hywel; Talvitie, Julia; Setälä, Outi. Julkaisija: Nordic Council of Ministers, Nordic Council of Ministers Secretariat, Havgruppen (HAV) Julkaisuvuosi: 2016 (English) Vesihuollon kehittämissuunnitelma ja palvelutason määritteleminen pähkinänkuoressa Kuntaliiton verkkojulkaisu sisältää tiivistetysti ohjeita palvelutason määrittämiseen sekä kehittämissuunnitelman suositellun sisällön. Kyseinen päättäjille suunnattu julkaisu on tiivistelmä Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen oppaasta. Voit ladata verkkojulkaisun maksutta Kuntaliiton sivulta kohdasta: Vesilaitosyhdistys kouluttaa Tutustu Vesihuoltolaitosten johdon neuvottelupäivien ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. Paikkoja Ruotsin vierailulle on rajoitetusti nopeimmat saavat parhaat paikat! Vesihuoltolaitosten johdon neuvottelupäivät ovat Ensimmäisen päivän luentoja kokoonnutaan kuulemaan Vantaalle Break Sokos Hotel Flamingoon. Torstaiaamuna lennetään Tukholmaan, jossa vieraillaan Bromman jätevedenpuhdistamolla. Iltapäivällä ohjelma jatkuu M/S Silja Symphonyn luentotiloissa. Yön aikana seilaamme Maarianhaminan kautta Helsinkiin. Perjantaina luennot jatkuvat laivalla lounaaseen saakka. Osallistumismaksu sisältää luennot ja koulutusmateriaalit, ohjelmaan merkityt tarjoilut, lento- ja laivamatkat sekä vierailut Tukholmassa. Koulutuksen hintaan sisältyvä laivamatka on B-luokan kahden hengen hytissä. Yhden hengen ja ylempien hyttiluokkien hyteistä peritään lisämaksu. Parhaimmat hytit ovat käyneet hyvin kaupaksi, joten oma hytti kannattaa varata pian. Matkoista johtuen viimeinen ilmoittautumispäivä on tai niin kauan kuin paikkoja on vapaana. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu osoitteessa > Koulutus ja vesihuoltopäivät > Vesihuoltolaitosten johdon neuvottelupäivät. Tervetuloa mukaan! Vielä ehdit Helsingin vesityökorttikoulutukseen Vesityökorttikoulutus järjestetään Vesilaitosyhdistyksen toimistolla Helsingissä. Voit myös osallistua pelkkään talousvesihygieeniseen osaamistestiin. Koulutuksen yhteydessä valmistaudutaan talousvesihygieeniseen osaamistestiin käymällä läpi Vesilaitostekniikka ja hygienia oppaan sisältöä. Testi on ohjelmassa iltapäivällä.

5 5 Vesityökortti tulee olla kaikilla, joiden työtehtävät voivat vaikuttaa talousveden laatuun. Kortti on voimassa viisi vuotta. Voit ilmoittautua Helsingin tilaisuuteen lähettämällä saman tien sähköpostia osoitteeseen Tervetuloa! Pyydä tarjous koulutuksesta Vesityökorttikoulutus, Desinfiointipäivä tai Lainsäädäntökoulutus voidaan järjestää omalle porukalle tai yhdessä naapurilaitosten kanssa, haluamassanne paikassa. Valmiiden tilauskoulutusten lisäksi räätälöimme mielellämme koulutuksen haluamastanne aiheesta. Silloin, kun laitokselta on tarve kouluttaa suurempi ryhmä jonkin aiheen tiimoilta, voi tilauskoulutus olla hyvä vaihtoehto. Koulutukset voidaan järjestää toiveidenne mukaan: joko laitoksen omissa tiloissa, omalla paikkakunnalla tai sitten jossain ihan muualla. Myös koulutusten pituus voidaan räätälöidä tarpeisiinne sopivaksi. Ota yhteyttä ja aletaan suunnitella: Vielä ehdit mukaan Asentajien ja työnjohdon koulutuspäiville Hämeenlinnaan Koulutuspäivät ovat yhtä aikaa Vesihuolto tapahtuman kanssa Ilmoittautuminen koulutuspäiville onnistuu lähettämällä sähköpostia osoitteella Koulutuspäivien ensimmäisen päivän ohjelmassa on asiaa alan työvoima- ja koulutustilanteesta, verkostojen saneerauksesta monelta eri kantilta katsottuna ja tietoa vesihuoltolaitosten viestinnästä. Illalla koulutuksen osallistujat ovat tervetulleita Vesiväki-iltaan, jota vietetään ravintola Aulangolla. Toinen päivä on yhteinen Vesihuolto tapahtuman kanssa. Aamulla kokoonnutaan koulutustilaan teknisten ekskursioiden ohjeistuksen ja koulutuksen todistusten jaon merkeissä. Lounas on tarjolla ekskursioiden jälkeen. Tämän jälkeen on aikaa tutustua Vesihuoltopäivien näyttelyyn ja kuunnella kiinnostavia luentoa Vesihuoltopäivien ohjelmasta. Tervetuloa mukaan! Muiden järjestämiä koulutuksia, konferensseja ja messuja Otsikon linkistä pääsee Vesilaitosyhdistyksen sivulle kyseiseen kohtaan

6 6 Kesäteekkarin tervehdys Olen Erik Salminen, neljännen vuoden vesi- ja ympäristötekniikan opiskelija Aalto-yliopistolla. Tulevana kesänä toimin Vesilaitosyhdistyksen kesäteekkarina! Kesäharjoittelijan virka on erittäin osuva jatko kuluneen vuoden seikkailuille. Kevään 2015 vietin kandidaatintyöni parissa, jonka jälkeen päätin lähteä syksyksi tuulettamaan ajatuksia Singaporeen vaihto-opiskelun merkeissä. Palattuani Suomeen en halunnut jäädä paikoilleen vaan laitoin työhakemukset liikkeelle ja aloittelin varovaisesti maisterin opintojani. Sain ilokseni kutsun työhaastatteluun VVY:lle ja loppu onkin sitten historiaa. Olen kuullut edellisiltä kesäteekkareilta, että VVY:llä työskentely tarjoaa todella hyvän näköalapaikan vesihuollon monille toimialoille. Jo muutaman työpäivän aikana olenkin saanut nähdä kuinka vaihtelevia ja monialaisia minulle annetut tehtävät ovat. Tämä sopii hyvin, sillä tarkoitukseni on oppia niin paljon uutta alasta kuin on vain mahdollista. Odotan myös innolla tulevia Vesihuolto 2016-päiviä Hämeenlinnassa, joissa toivon pääseväni tapaamaan alan ammattilaisia ja kuulemaan heidän ajatuksiaan vesihuollon tilanteesta ja tulevaisuudesta. Omat fiilikset kesäharjoittelusta ovat todella korkealla, vaikka työt ovatkin vasta aluillaan. On mahtavaa päästä oman alan hommiin ja uskon, että tulen saamaan tästä kesästä todella paljon irti. Mahtavaa kesänalkua! Erik Salminen VVY:n kesäteekkari

Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2019

Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2019 Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2019 Sisällysluettelo 3 Yhteystiedot 4 Yleistä koulutuksesta 5 Osallistumismaksut 6 Vesihuoltopäivät keväällä 2019 7 Vesityökorttikoulutus/Talousvesihygieeninen osaamistestaus

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2018

Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2018 Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2018 Sisällysluettelo 3 Yhteystiedot 4 Yleistä koulutuksesta 5 t 6 Tilauskoulutukset 7 Vesihuoltopäivät keväällä 2018 8 Vesityökorttikoulutus/Talousvesihygieeninen osaamistestaus

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2018

Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2018 Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2018 Sisällysluettelo 3 Yhteystiedot 4 Yleistä koulutuksesta 5 Osallistumismaksut 6 Tilauskoulutukset 7 Vesihuoltopäivät syksyllä 2018 8 Vesityökorttikoulutus/Talousvesihygieeninen

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tapahtumapaikkana Original Sokos Hotel Presidentti, Eteläinen Rautatiekatu 4, Hki.

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tapahtumapaikkana Original Sokos Hotel Presidentti, Eteläinen Rautatiekatu 4, Hki. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Jäsenlaitosten kannattaa syöttää tiedot Venlaan Varsinaisten jäsenten tulisi syöttää vuoden 2017 perustiedot tunnuslukujärjestelmä Venlaan

Lisätiedot

Edunvalvonta - EU-direktiivit ja normit - Lainsäädäntö ja viranomaismääräykset - Vesihuoltopooli - Vaikuttaminen alan tutkimustoimintaan

Edunvalvonta - EU-direktiivit ja normit - Lainsäädäntö ja viranomaismääräykset - Vesihuoltopooli - Vaikuttaminen alan tutkimustoimintaan Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2015 Sisällysluettelo 3 Yhteystiedot 4 Yleistä koulutuksesta 5 Alennukset osallistumismaksuista 6 Tilauskoulutukset 7 Vesihuoltopäivät syksyllä 2015 8 Vesityökorttikoulutus

Lisätiedot

Joka päivä on vesipäivä facebooksivu

Joka päivä on vesipäivä facebooksivu Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2016 Joka päivä on vesipäivä facebooksivu Seuraa Joka päivä on vesipäivä -facebooksivua ja osallistu keskusteluun vesihuollosta. Sivua päivittävät Vesilaitosyhdistys

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2017

Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2017 Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2017 Vesityökortti Vesityökortti tulee olla kaikilla vesihuoltolaitoksella työskentelevillä, joiden työtehtävät voivat vaikuttaa talousveden laatuun. Vesityökortin saa

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten kansainvälistymishanke käynnistyi

Vesihuoltolaitosten kansainvälistymishanke käynnistyi Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje kansainvälistymishanke käynnistyi VVY on lähettänyt 6.4.2018 jäsenlaitoksilleen kyselyn, jolla kartoitetaan jäsenten kokemuksia kansainvälisestä

Lisätiedot

Vesityökortti Oulu Kuopio Jyväskylä Kouvola Tampere Joensuu 17.5.

Vesityökortti Oulu Kuopio Jyväskylä Kouvola Tampere Joensuu 17.5. Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2017 Vesityökortti Vesityökortti tulee olla kaikilla vesihuoltolaitoksella työskentelevillä, joiden työtehtävät voivat vaikuttaa talousveden laatuun. Vesityökortin saa

Lisätiedot

Uudet suositukset liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdoiksi ja vesihuoltolaitoksen yleisiksi toimitusehdoiksi

Uudet suositukset liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdoiksi ja vesihuoltolaitoksen yleisiksi toimitusehdoiksi Uudet suositukset liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehdoiksi ja vesihuoltolaitoksen yleisiksi toimitusehdoiksi Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Toimitomme on kesällä kiinni viikot 28, 29 ja 30. Toivotamme hyvää kesää!

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Toimitomme on kesällä kiinni viikot 28, 29 ja 30. Toivotamme hyvää kesää! Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesilaitosyhdistyksen toimiston kesäkausi Toimitomme on kesällä kiinni viikot 28, 29 ja 30. Toivotamme hyvää kesää! Anneli Kurppa toimii

Lisätiedot

WHO peräänkuuluttaa muoviroskaamisen lopettamista ja lisää tutkimustietoa mikromuoveista

WHO peräänkuuluttaa muoviroskaamisen lopettamista ja lisää tutkimustietoa mikromuoveista Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje kehittämisrahaston syksyn 2019 haku Kehittämisrahaston syksyn 2019 haku on auki syyskuun loppuun. Nyt on siis otollinen hetki ideoida hankkeita

Lisätiedot

Juomavesidirektiivin uudistaminen etenee. Laatumerkki kierrätyslannoitevalmisteille. Uutiskirje 1/5

Juomavesidirektiivin uudistaminen etenee. Laatumerkki kierrätyslannoitevalmisteille. Uutiskirje 1/5 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Juomavesidirektiivin uudistaminen etenee Euroopan parlamentti antoi täysistuntoäänestyksessä 23.10.2018 tukensa juomavesidirektiivin uudistamiselle.

Lisätiedot

Maksuja koskevat ohjeet ja suositukset. Vesihuoltomaksut Venlaan. Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

Maksuja koskevat ohjeet ja suositukset. Vesihuoltomaksut Venlaan. Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Maksuja koskevat ohjeet ja suositukset Vuonna 2017 ilmestyneessä pdfjulkaisussa on yleisiä suosituksia vesihuoltolaitosten maksuista ja

Lisätiedot

Vesilaitoksille uusi työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa. Muutoksia Venlassa. Uutiskirje 1/5

Vesilaitoksille uusi työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa. Muutoksia Venlassa. Uutiskirje 1/5 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesilaitoksille uusi työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa Norjassa kehitettyyn menetelmään perustuvasta

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistys koulut K E V Ä T taa 2014

Vesilaitosyhdistys koulut K E V Ä T taa 2014 KEVÄT Vesilaitosyhdistys kouluttaa 2014 1 Vesihuoltopäivät 2014 Alueellinen Vesihuoltopäivä ja -näyttely... 7...20.3. Vesihuolto 2014... 7...3. 4.6. Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät ja -näyttely... 7...19.

Lisätiedot

Kesäteekkarin tervehdys

Kesäteekkarin tervehdys Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Kesäteekkarin tervehdys Olen Alina Oksala ja työskennellyt kuluvana kesänä Vesilaitosyhdistyksen kesäteekkarina. Opiskelen Aalto-yliopistossa

Lisätiedot

VVY:n Hallinto- ja talousryhmä. Vesilaitostekniikka ja hygienia -opas on päivitetty. Uutiskirje 1/5

VVY:n Hallinto- ja talousryhmä. Vesilaitostekniikka ja hygienia -opas on päivitetty. Uutiskirje 1/5 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje VVY:n Hallinto- ja talousryhmä VVY:n hallituksen ja toimiston apuna on neljä hallituksen nimeämää asiantuntijaryhmää eli vesilaitosryhmä,

Lisätiedot

VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu. Muutoksia Venlassa vuonna Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu. Muutoksia Venlassa vuonna Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu Jälleen on syytä aloittaa keskustelu Vesilaitosyhdistyksen hallituksen erovuoroisten jäsenten

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Lue lisää. Yhdyskuntajätevesien käsittelystä annetun direktiivin vaikutusten kuulemineni

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Lue lisää. Yhdyskuntajätevesien käsittelystä annetun direktiivin vaikutusten kuulemineni Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Koulutuspäällikön tervehdys Katri Henttonen aloitti Vesilaitosyhdistyksen uutena koulutuspäällikkönä 13.8.2018. Katri työskenteli aiemmin

Lisätiedot

S Y K S Y 2014 Vesilaitosyhdistys kouluttaa

S Y K S Y 2014 Vesilaitosyhdistys kouluttaa SYKSY 2014 Vesilaitosyhdistys kouluttaa 1 Yhteystiedot... 4 Yleistä koulutuksesta... 5 Alennukset osallistumismaksuista...6 Vesihuoltopäivät syksyllä 2014 Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät ja näyttely...

Lisätiedot

Edunvalvonta - EU-direktiivit ja normit - Lainsäädäntö ja viranomaismääräykset - Vesihuoltopooli - Vaikuttaminen alan tutkimustoimintaan

Edunvalvonta - EU-direktiivit ja normit - Lainsäädäntö ja viranomaismääräykset - Vesihuoltopooli - Vaikuttaminen alan tutkimustoimintaan Vesilaitosyhdistys kouluttaa KEVÄT 2015 Sisällysluettelo 3 Yhteystiedot 4 Yleistä koulutuksesta 5 Alennukset osallistumismaksuista 6 Tilauskoulutukset 7 Vesihuoltopäivät keväällä 2015 8 Vesityökorttikoulutus

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston. toimikunta rahoituspäätökset. Ilmoittaudu Nordiwa2019 konferenssiin. Uutiskirje 1/6

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston. toimikunta rahoituspäätökset. Ilmoittaudu Nordiwa2019 konferenssiin. Uutiskirje 1/6 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunta rahoituspäätökset Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunta myönsi rahoitusta

Lisätiedot

Kannanottoja "Tulevaisuuden kestävä vesihuolto" -selvitykseen

Kannanottoja Tulevaisuuden kestävä vesihuolto -selvitykseen Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Kannanottoja "Tulevaisuuden kestävä vesihuolto" -selvitykseen Valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta tehdyn strategisen selvitys- ja tutkimushankkeen

Lisätiedot

Viemäreiden kuntotutkimusopas. VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu. Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

Viemäreiden kuntotutkimusopas. VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu. Uutiskirje 1/5. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Viemäreiden kuntotutkimusopas VVY:n monistesarjaan kuuluva opas kokoaa yhteen putkiverkkojen kuntotutkimusprosessin kaikki osa-alueet ja

Lisätiedot

Vesiosuuskunnan mallisäännöt ja muuta ajankohtaista

Vesiosuuskunnan mallisäännöt ja muuta ajankohtaista Vesiosuuskunnan mallisäännöt ja muuta ajankohtaista Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät 27. -28.1.2017 Tampere Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesiosuuskunnan mallisääntöjen uudistaminen

Lisätiedot

Vuosi 2018 vesihuoltoalalla. Puhdistamolietteiden peltokäytön riskit pieniä, mutta jatkotutkimuksia tarvitaan. Uutiskirje 1/5

Vuosi 2018 vesihuoltoalalla. Puhdistamolietteiden peltokäytön riskit pieniä, mutta jatkotutkimuksia tarvitaan. Uutiskirje 1/5 Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vuosi 2018 vesihuoltoalalla Vesilaitosyhdistyksen kiteyttämä katsaus päättyvän vuoden tapahtumiin vesihuoltoalalla. Kirjoitusta voivat jäsenlaitokset

Lisätiedot

Vesihuollon rakennemuutoksesta

Vesihuollon rakennemuutoksesta Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesihuollon rakennemuutoksesta Valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta tehdyn strategisen selvitys- ja tutkimushankkeen loppuraportti 56/2018

Lisätiedot

Vesihuoltopoolin kriisiviestintäkoulutusta webinaarina

Vesihuoltopoolin kriisiviestintäkoulutusta webinaarina Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesihuoltolaitoksille täysin uudistettu opas tueksi häiriötilanneviestinnän suunnitteluun Häiriöt vesihuollossa heijastuvat nopeasti asiakkaiden

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Toimitusjohtajan katsaus "Jäsenistön ja vesihuoltolaitosten edunvalvonta oli keskeisin tehtävämme, sekä jäsenpalveluiden ja koulutuksen

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutiskirjeet ja GDPR

Vesilaitosyhdistyksen uutiskirjeet ja GDPR Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Vesilaitosyhdistyksen uutiskirjeet ja GDPR Vesilaitosyhdistys (VVY) haluaa hyvän henkilötietojen käsittelytapansa mukaisesti kertoa, että

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutisia

Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 6/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Hanaa! tietoteos erittäin edullisesti kuukauden ajan Vesilaitosyhdistyksen toimisto muuttaa Pasilassa uusiin tiloihin. Myymme muuttoa

Lisätiedot

VVY:n uutiskirje 9/2012 Tiedotteeseen on koottu alan ajankohtaiset uutiset. Antoisia lukuhetkiä!

VVY:n uutiskirje 9/2012 Tiedotteeseen on koottu alan ajankohtaiset uutiset. Antoisia lukuhetkiä! VVY:n uutiskirje 9/2012 Tiedotteeseen on koottu alan ajankohtaiset uutiset. Antoisia lukuhetkiä! VVY:n uutisia Vesihuolto 2013 Call for Papers - kutsu luennoimaan Vesihuolto 2013-päivät järjestetään Jyväskylän

Lisätiedot

VVY:n vuosikokous järjestetään 19.4. alkaen klo 13.00. Pitopaikka on hotelli Scandic Continental, Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki.

VVY:n vuosikokous järjestetään 19.4. alkaen klo 13.00. Pitopaikka on hotelli Scandic Continental, Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki. VVY:n uutiskirje 2/2012 Tiedotteeseen on koottu alan ajankohtaiset uutiset. Antoisia lukuhetkiä! VVY:n uutisia Vesilaitosyhdistyksen vuosikokous ja valtakirjat VVY:n vuosikokous järjestetään 19.4. alkaen

Lisätiedot

Kunnan määrittelemä palvelutaso vesihuollon kehittämistä ohjaavana tekijänä Erityisasiantuntija Tuulia Innala Suomen Kuntaliitto

Kunnan määrittelemä palvelutaso vesihuollon kehittämistä ohjaavana tekijänä Erityisasiantuntija Tuulia Innala Suomen Kuntaliitto Kunnan määrittelemä palvelutaso vesihuollon kehittämistä ohjaavana tekijänä Erityisasiantuntija Tuulia Innala Suomen Kuntaliitto Asiantuntija Henna Leppänen Pöyry Finland Oy Vesihuolto 2016 Hämeenlinna

Lisätiedot

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki

Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja rakennuslaki Vesihuoltolain tarkistaminen Alueellinen vesihuoltopäivä Kouvola 19.3.2015 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolainsäädännön uudistaminen > vesihuoltolaki ja maankäyttö- ja

Lisätiedot

Ajankohtaista lainsäädännöstä ja vesiosuuskunnan mallisäännöt - Oppaita

Ajankohtaista lainsäädännöstä ja vesiosuuskunnan mallisäännöt - Oppaita Ajankohtaista lainsäädännöstä ja vesiosuuskunnan mallisäännöt - Oppaita Valtakunnalliset Vesiosuuskuntapäivät 1. -2.2.2019 Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Ovatko sään ääri-ilmiöt

Lisätiedot

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto

Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Vesi ja yhdyskuntien kehitys-seminaari, 17.2.2012, Tampere Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto TkT Riina Liikanen 17.2.2012 1 Esiintyjän nimi Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto Perustettu v. 2003

Lisätiedot

Vesihuoltopäivien avaus

Vesihuoltopäivien avaus 63. Vesihuoltopäivät 15.-16.5.2019 Vesihuoltopäivien avaus Jyrki Kaija 1 Arvoisat Vesihuoltopäivien osallistujat! Vesihuoltopäivät nyt 63. kerran! Pitkä perinne Vakaa asema alan vuotuisena päätapahtumana

Lisätiedot

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus

Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Kuntien vesihuollon kehittämissuunnitelmien uusi ohjeistus Vesihuolto 2015-2040 seminaari Pirkanmaan ELY-keskus 22.10.2015 Projekti-insinööri Henna Luukkonen Vesihuollon kehittämisvelvollisuus Kunnan on

Lisätiedot

62. Vesihuoltopäivät Vesihuoltopäivien avaus. Vesihuoltopäivät järjestetään nyt 62. kerran komea perinne!

62. Vesihuoltopäivät Vesihuoltopäivien avaus. Vesihuoltopäivät järjestetään nyt 62. kerran komea perinne! 62. Vesihuoltopäivät 23.-24.5.2018 Vesihuoltopäivien avaus Jyrki Kaija Vesiväki nyt Areenalla!!! Vesihuoltopäivät järjestetään nyt 62. kerran komea perinne! Etkot oli eilen ja vahvimmilla on vielä jatkot

Lisätiedot

Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta.

Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. 26.9.2014 1 Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen piirissä. Yli 80 % on viemäriverkostojen

Lisätiedot

Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät Ruka. Ajankohtaiskatsaus VVY:stä. Koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas Vesilaitosyhdistys

Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät Ruka. Ajankohtaiskatsaus VVY:stä. Koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas Vesilaitosyhdistys Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät 14.-15.11.2018 Ruka Ajankohtaiskatsaus VVY:stä Koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas Vesilaitosyhdistys 1 Anna-Maija Hallikas Esityksen sisältö Osaaminen vesihuoltolaitoksilla

Lisätiedot

Hyödyn saaminen uudesta järjestelmästä edellyttää, että rekisterissä on ajantasaiset tiedot jäsenistä.

Hyödyn saaminen uudesta järjestelmästä edellyttää, että rekisterissä on ajantasaiset tiedot jäsenistä. Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 4/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia VVY:n uusi toimistosihteeri Saija Repo VVY:n toimistosihteerin Tarja Aarnion siirryttyä maaliskuussa toisen työnantajan palvelukseen,

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen varautumisopas

Vesihuoltolaitoksen varautumisopas Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016 Mikkeli Vesihuoltolaitoksen varautumisopas Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki 15 a (22.8.2014/681) Vesihuoltolaitoksen palvelujen

Lisätiedot

Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot Alueellinen vesihuoltopäivä, Kouvola, 19.3.2015 Vesihuoltoalan koulutus ja osaamiskriteerit Koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas 18.3.2015 1 Esiintyjän nimi Näyttötutkinnot: Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin

Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin Vesihuoltolainsäädännön muutokset ja niiden vaikutukset VVY:n suosituksiin POHJOIS-SUOMEN VESIHUOLTOPÄIVÄT 19. -20.11. 2014 Oulu Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolain ja

Lisätiedot

Uutta ohjeistusta vesihuollon ja hulevesien hallinnan kehittämiseen

Uutta ohjeistusta vesihuollon ja hulevesien hallinnan kehittämiseen Uutta ohjeistusta vesihuollon ja hulevesien hallinnan kehittämiseen Kuntamarkkinat 9.9.2015 Projekti-insinööri Henna Luukkonen Maankäyttö- ja rakennuslain sekä vesihuoltolain muutokset Lakimuutokset tulivat

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 2/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 2/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 2/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 10 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 11 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 12 HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN KATSAUS (KLO 17) 3 13 TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

KOULUTUSKALENTERI syksy 2013

KOULUTUSKALENTERI syksy 2013 HEI KAIKKI! Nimeni on Anni Ojantakanen ja olen La Roche-Posay -tiimin uusin vahvistus. Työnkuvaani kuuluvat koulutukset sekä lääkäriyhteistyö. Koulutukseltani olen farmaseutti ja olen työskennellyt niin

Lisätiedot

Kyselyn hinnat pyydetään esimerkkikiinteistöiltä perittävien maksujen mukaisina mahdollisine arvonlisäveroineen.

Kyselyn hinnat pyydetään esimerkkikiinteistöiltä perittävien maksujen mukaisina mahdollisine arvonlisäveroineen. Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 3/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Maksutiedustelu vesihuoltomaksuista Vuoden 2014 VVY:n jäsenlaitokset kattava maksutiedustelu lähetettiin varsinaisille jäsenille sähköpostilla

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/ SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/ SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Esityslista 2/2019 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 10 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 11 KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS 3 12 HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN KATSAUS (KLO 17) 3 13 TILINPÄÄTÖKSEN

Lisätiedot

JÄSENKIRJE. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen. Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia.

JÄSENKIRJE. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen. Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia. Meijerialan Ammattilaiset MVL Häme ry:n jäsen Vuosi 2018 on alkanut rapsakan talvisena ja meidän onkin aika vilkaista vuoden tapahtumia. Johtokunta kokoontuu säännöllisesti puheenjohtaja Teemu Tuomisen

Lisätiedot

Vesihuolto päivät Rauha. Lietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus. Maija Vilpanen Projektityöntekijä

Vesihuolto päivät Rauha. Lietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus. Maija Vilpanen Projektityöntekijä Vesihuolto 2018 -päivät 23.-24.5.2018 Rauha Lietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus Maija Vilpanen Projektityöntekijä #vesihuolto2018 Virallinen lietetilasto Tilastokeskus laatii lietetilastot

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Vesihuollon kehittämispäivä 14.3.2016, Kirkonkranni, Seinäjoki Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki 15 a (22.8.2014/681)

Lisätiedot

Kasvun tukeminen Pohjoismainen TA-konferenssi Ahvenanmaalla

Kasvun tukeminen Pohjoismainen TA-konferenssi Ahvenanmaalla Kasvun tukeminen Pohjoismainen TA-konferenssi Ahvenanmaalla 17.-19.4.2015 Järjestäjänä FinTA ry (Suomen transaktioanalyysiyhdistys) Hotelli Arkipelag Maarianhamina, Ahvenanmaa Kasvun tukeminen Kutsumme

Lisätiedot

Kansainvälisty kotikulmilla. Puhdistamolietteen termiset käsittelymenetelmät. Uutiskirje 1/6. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

Kansainvälisty kotikulmilla. Puhdistamolietteen termiset käsittelymenetelmät. Uutiskirje 1/6. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje Kansainvälisty kotikulmilla Pohjoismainen jätevesikonferenssi järjestetään tänä syksynä jo 16. kerran. Tällä kertaa voit osallistua kansainväliseen

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutisia

Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 5/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Päivitä jäsentietosi jäsenrekisteriin! Varsinaisille jäsenille ja yhteistoimintajäsenille on lähetetty sähköpostilla pyyntö päivittää

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

Veden hinnan määräytymisperusteet

Veden hinnan määräytymisperusteet Veden hinnan määräytymisperusteet Seminaari 5.11.2015 Säätytalo, Helsinki Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Vesihuoltolain muutoksista 1.9.2014 Muutoksia maksuja ja taloutta koskeviin

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutisia

Vesilaitosyhdistyksen uutisia 1 Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 20/2016 Vesilaitosyhdistys kouluttaa 12.1.2017 Oulu Vesityökorttikoulutus ja talousvesihygieeninen osaamistestaus, ilm. viim. 29.12.2016 19.1.2017 Kuopio Vesityökorttikoulutus

Lisätiedot

VVY:n strategia SISÄLTÖ

VVY:n strategia SISÄLTÖ Hyväksytty VVY:n hallituksessa 7.6.2016 VVY:n strategia 2016-2020 2.9.2016 1 Visio 2020 Toiminta-ajatus VVY:n arvot VVY:n ydintehtävät SISÄLTÖ Edunvalvonta (Yleistä Strategiset tavoitteet ja ) Kehittäminen

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutisia

Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 8/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen toimisto on suljettu viikot 28 30. Hyvää kesää! Vesilaitosyhdistys muuttaa Pasilassa Uusi osoite, joka on voimassa

Lisätiedot

Vesihuolto vuonna Vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala Vesivision tulevaisuusseminaari , Tampere

Vesihuolto vuonna Vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala Vesivision tulevaisuusseminaari , Tampere Vesihuolto vuonna 2050 Vesihuoltotekniikan professori Riku Vahala Vesivision tulevaisuusseminaari 29.8.2017, Tampere Vesihuoltolaitokset Suomessa Noin 1500 vesihuoltolaitosta Kuva: Suomen rakennusinsinöörien

Lisätiedot

Mikromuovien lähteitä Suomessa: Helsingin lumenkaato ROSKATPOIS!-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI KAISA PIKKARAINEN

Mikromuovien lähteitä Suomessa: Helsingin lumenkaato ROSKATPOIS!-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI KAISA PIKKARAINEN Mikromuovien lähteitä Suomessa: Helsingin lumenkaato ROSKATPOIS!-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI 12.4.2019 KAISA PIKKARAINEN Kaupunkialueelta kerättävä lumi ei jätettä Lunta ei määritellä jätteeksi Lumenvastaanottopaikka

Lisätiedot

Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen 21.5.2015. Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014

Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen 21.5.2015. Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014 Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen -projekti Vesihuolto 2015 Projekti-insinööri, DI Maija Renkonen Projektin tausta Vesihuoltolaki (119/2001) uudistui 1.9.2014» Lain 5 :stä poistui velvollisuus laatia

Lisätiedot

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden

Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden Energiatehokas vesihuoltolaitos 3/2018 Energiankulutuksen ja energiatehokkuuden MIKSI? Toiminnan nykytilan arviointi Tietoa investointipäätöksien tueksi. Tehtyjen

Lisätiedot

8/2018. Tärkeää. Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään:

8/2018. Tärkeää. Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: 8/2018 Tärkeää Liittopäivien teemana oli viestintä ja vaikuttaminen Avoimet ovet Aivovammaliiton toimistolla 12.12.2018 Nuori, anna äänesi kuulua! Tässä yhdistystiedotteessa käsitellään: Uutiset... 2 Liittopäivien

Lisätiedot

Tervetuloa Stadiin! Helsingin Autoteknillinen Yhdistys ry. 80 Vuotta. SATL:n Kesäpäivät Helsingissä 8. 10.6.2012 Ohjeet, ohjelmat ja hinnasto

Tervetuloa Stadiin! Helsingin Autoteknillinen Yhdistys ry. 80 Vuotta. SATL:n Kesäpäivät Helsingissä 8. 10.6.2012 Ohjeet, ohjelmat ja hinnasto Tervetuloa Stadiin! Helsingin Autoteknillinen Yhdistys ry. 80 Vuotta SATL:n Kesäpäivät Helsingissä 8. 10.6.2012 Ohjeet, ohjelmat ja hinnasto SATL Kesäpäivät ja HATY 80 -vuotisjuhlan ohje Kesäpäivähinnoittelu

Lisätiedot

Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät, 19.-20.11.2014, Oulu. Vesihuoltoalan koulutus ja osaamiskriteerit. Anna-Maija Hallikas koulutuspäällikkö

Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät, 19.-20.11.2014, Oulu. Vesihuoltoalan koulutus ja osaamiskriteerit. Anna-Maija Hallikas koulutuspäällikkö Pohjois-Suomen Vesihuoltopäivät, 19.-20.11.2014, Oulu Vesihuoltoalan koulutus ja osaamiskriteerit Anna-Maija Hallikas koulutuspäällikkö 14.11.2014 1 Anna-Maija Hallikas Näyttötutkinnot 1/2 Ammattitutkinnot

Lisätiedot

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma

Pudasjärven kaupunki. Vesihuollon kehittämissuunnitelma Pudasjärven kaupunki Vesihuollon kehittämissuunnitelma 12.10.2015 Vesihuollon termejä Vesihuolto; vesihuollolla tarkoitetaan veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti Lokakuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkosto- ja koulutusilta ilmoittaudu mukaan nyt! Syksyn kiehtova verkosto- ja koulutusiltamme järjestetään Ursan tähtitornilla

Lisätiedot

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x AIKA: päivämäärät ja kellonajat PAIKKA: Osoite ja yhteystiedot Tervetuloa koulutukseen! Koulutus antaa valmiudet toimia huostaanotettujen lasten vanhempien

Lisätiedot

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI Joustavasti verkossa Kuva Asiakasoppilaitosten ohjaajille Sisältö 1. Yleistä opintojen aloittamisesta 2. Lähiohjaaja Kuva Yleistä tietoa eriverian opinnot ja ohjeet > Kaikki opinnot ja ohjeemme ovat nähtävillä

Lisätiedot

Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen HARKO vesihuolto hankkeen tuotokset

Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen HARKO vesihuolto hankkeen tuotokset Vesihuollon kehittäminen ja ohjaaminen HARKO vesihuolto hankkeen tuotokset Erityisasiantuntija Tuulia Innala Suomen Kuntaliitto Kuntamarkkinat 14.9.2016 Piirros: Markku Mäkelä Vesihuollon kehittämisvelvollisuus

Lisätiedot

Henkilöstön koulutussuunnitelma 2018

Henkilöstön koulutussuunnitelma 2018 1 (10) Henkilöstön koulutussuunnitelma 2018 Järvenpään Vesi 5.9.2017 Järvenpään Vesi Seutulantie 12, PL 41, 04401 Järvenpää Vaihde (09) 27 191 www.jarvenpaa.fi/vesihuolto Y-tunnus 0125641-4 vesihuoltolaskutus@jarvenpaa.fi

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 17.6.2015 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

Hulevesiviemäröinnistä vastaava taho

Hulevesiviemäröinnistä vastaava taho 1 Hulevesikysely 2016 teki jäsenlaitoksilleen elokuussa 2015 kyselyn, jolla kartoitettiin hulevesien järjestämisen tilannetta kuntien ja vesihuoltolaitosten välillä. Koska syksyn 2015 aikana julkaistiin

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista

Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista Ajankohtaisia asioita vesihuoltolaista Valtakunnalliset Vesiosuuskuntapäivät 29. 30.1.12.2016 Aulanko Anneli Tiainen Lakiasiain päällikkö Vesilaitosyhdistys Ajankohtaista lainsäädännössä Vesihuoltolain

Lisätiedot

Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Rakennusinsinöörit ja arkkitehdit RIA ry

Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Rakennusinsinöörit ja arkkitehdit RIA ry ETELÄ-POHJANMAA 2015 KESÄKUUN NUMEROSSA 3 Yhdistyksen toimintakalenteri & STTK tiedottaa 4 Puheenjohtajan palsta 5 Toukokuun RIA-ilta 6 RIA-viesti 6/2015 7 Syysmatka Amsterdamiin info ja ilmoittautuminen

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Perhelomat. Hinnasto 2013. Lapsihintaiset paikat ovat varattavissa vain suoraan Ikaalisten Matkatoimistosta, p. 03 45 800, avoinna ma-pe klo 9-17.

Perhelomat. Hinnasto 2013. Lapsihintaiset paikat ovat varattavissa vain suoraan Ikaalisten Matkatoimistosta, p. 03 45 800, avoinna ma-pe klo 9-17. Perhelomat Hinnasto 2013 Visit Denmark 06 Lapsihintaiset paikat ovat varattavissa vain suoraan Ikaalisten Matkatoimistosta, p. 03 45 800, avoinna ma-pe klo 9-17. Ikaalisten Matkatoimisto 2013 - Pidätämme

Lisätiedot

Vesilaitosyhdistyksen uutisia

Vesilaitosyhdistyksen uutisia Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 12/2014 Vesilaitosyhdistyksen uutisia Aiempaa paremmat paljousalennukset koulutusmaksuista Paljousalennuksen saa jo toinen samasta organisaatiosta koulutukseen osallistuva

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 12.10.2016 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

26 Tampereen Veden liittymis- ja käyttösopimuksen ehtojen sekä vesihuoltolaitoksen yleisten toimitusehtojen muuttaminen

26 Tampereen Veden liittymis- ja käyttösopimuksen ehtojen sekä vesihuoltolaitoksen yleisten toimitusehtojen muuttaminen Tampere Pöytäkirja 5/2017 1 (12) Aika 20.04.2017, klo 15:31-18:22 Paikka Tampereen Veden neuvotteluhuone Käsitellyt asiat 23 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 24 Pöytäkirjan tarkastus 25 Läsnäolo-

Lisätiedot

Lietteen hyödyntäminen Euroopassa

Lietteen hyödyntäminen Euroopassa VALTAKUNNALLISET VESIHUOLTOPÄIVÄT 10.-11.5.2017 JYVÄSKYLÄ Lietteen käsittely ja hyödyntäminen tänään ja tulevaisuudessa Saijariina Toivikko Vesiasiain päällikkö #vesihuolto2017 17.5.2017 1 Saijariina Toivikko

Lisätiedot

Vesihuoltomme on hyvin hoidettu

Vesihuoltomme on hyvin hoidettu Vesihuoltomme on hyvin hoidettu Asukkaan päivässä käyttämä 150 litraa vesijohtovettä maksaa jätevesimaksuineen vain 40 50 senttiä. Samalla rahalla ei saa puolta litraa pullovettä. Yhteistyö varmistaa tulevaisuudessakin

Lisätiedot

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille

Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille Wilma-ohje Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen opiskelijoille 2 Sisällys YLEISTÄ WILMASTA... 3 WILMAN TOIMINNOT... 4 OMIEN TIETOJEN MUUTTAMINEN... 5 ASETUKSET... 6 TYÖJÄRJESTYS... 7 OPINNOT...

Lisätiedot

Kuinka paljon käytämme vettä

Kuinka paljon käytämme vettä vesi Välttämätön Alkusanat Vesi on elämälle välttämätöntä. Vesihuolto on palvelu joka turvaa terveytemme ja elintasomme, yhteiskunnan toimivuuden ja ympäristön hyvinvoinnin. Vesihuoltopalvelu käsittää

Lisätiedot

Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016, Mikkeli. Vesihuoltolaitosten työturvallisuusopas. Saijariina Toivikko vesihuoltoinsinööri

Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016, Mikkeli. Vesihuoltolaitosten työturvallisuusopas. Saijariina Toivikko vesihuoltoinsinööri Alueellinen vesihuoltopäivä 17.3.2016, Mikkeli Vesihuoltolaitosten työturvallisuusopas Saijariina Toivikko vesihuoltoinsinööri 3.3.2016 1 Saijariina Toivikko Hankkeen toteutus Hanke on Työterveyslaitoksen

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN

NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN NÄKÖKULMIA VESIOSUUSKUNTIEN TOIMINTAEDELLYTYKSIIN ANNI VOUTILAINEN RAMBOLL FINLAND OY, VESIHUOLTO VESIHUOLTOPÄIVÄT 2015, TURKU VESIOSUUSKUNTIEN HAASTEET Suomalaisessa yhteiskunnassa on havaittu selkeitä

Lisätiedot

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013

VAHVASTI VERTAISTUKEA. koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 VAHVASTI VERTAISTUKEA koulutus- ja kohtaamispäivät 14. 15.6.2013 Jyväskylä, Kansalaistoiminnan keskus Matara www.matara.fi Virtaako voimaa vertaistoiminnasta? Voiko potilas itse olla terveydenhuollon kumppani?

Lisätiedot

Ohje huoltajille Helmen käytöstä

Ohje huoltajille Helmen käytöstä Ohje huoltajille Helmen käytöstä Tervetuloa Seinäjoen Helmen käyttäjäksi! Helmi on oppilaiden, opettajien ja huoltajien väliseen viestintään tarkoitettu ohjelma. Sieltä näet helposti mm. oppilaan arvosanat

Lisätiedot

Tradenomi (AMK), mediatuotanto

Tradenomi (AMK), mediatuotanto Tradenomi (AMK), mediatuotanto Tervetuloa opiskelemaan Turun ammattikorkeakouluun! Lue tästä tarkemmat ohjeet oman ryhmäsi aloitukseen ja opintoihin valmistautumiseen. Opintojen aloitus Aloitusaika: ke

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI Riihimäki

LOPPURAPORTTI Riihimäki LOPPURAPORTTI Riihimäki 23.12.2010 VUOTOVESIEN HALLINNAN KÄSIKIRJA Vesijohtoverkostojen vuotovesien hallinnan kehittäminen 1. Johdanto Tässä loppuraportissa verrataan toteutunutta tilannetta ja lopputulosta

Lisätiedot

SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa PÄIVITETTY AIKATAULU

SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa PÄIVITETTY AIKATAULU 1/6 SATL:n 83. Liittokokous Tallinnassa 17.-18.3.2018 PÄIVITETTY AIKATAULU 2/6 Ohjelmat ja hinnasto LIITTOKOKOUS Majoitus Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel, Tallinna 17.-18.3.2018 Park

Lisätiedot

HULEVESIOPPAAN PÄIVITTÄMINEN LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTUTTUA Vesihuolto 2017 Jyväskylä, Henna Leppänen Pöyry Finland Oy

HULEVESIOPPAAN PÄIVITTÄMINEN LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTUTTUA Vesihuolto 2017 Jyväskylä, Henna Leppänen Pöyry Finland Oy HULEVESIOPPAAN PÄIVITTÄMINEN LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTUTTUA Vesihuolto 2017 Jyväskylä, Henna Leppänen Pöyry Finland Oy HULEVESIOPPAAN SISÄLTÖ Hulevesiopas julkaistiin vuonna 2012. Hulevesiä koskeva lainsäädäntö

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS

KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS KANSAINVÄLISTYMISEN YHDISTYSOPAS Kansainvälisyys on aina jollain tavalla osa koko yhdistyskentän toimintaa. Kun yhdistys pitää kansainvälisyyttä tärkeänä arvona ja kansainvälisiä opiskelijoita potentiaalisina

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot