2012 Toimintasuunnitelma- ja talousarvio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2012 Toimintasuunnitelma- ja talousarvio"

Transkriptio

1 Toimintasuunnitelma- ja talousarvio

2 2 Sisältö sivu Liikenneturvan rooli ja tehtävät 3 Toiminnan lähtökohdat 3 Liikenneturvan toiminta Kohderyhmät 5 Tiedontuotanto 9 Alueellinen ja paikallinen työ 10 Kansainvälinen toiminta 10 Henkilöstö ja kouluttajat 10 Hallinto ja talous 11

3 3 LIIKENNETURVAN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 LIIKENNETURVAN ROOLI JA TEHTÄVÄT Liikenneturva toteuttaa liikenneturvallisuusalan keskusjärjestönä sille laissa (278/2003) määriteltyä tieliikenteen valistustehtävää, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja saada aikaan myönteisiä muutoksia liikennekulttuurissa. Liikenneturva on yhteistyön rakentaja, joka toimii koko valtakunnan alueella yhteistyössä alueellisten ja paikallisten viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Työtämme ohjaavat perusarvot ovat: turvallisuus ensin, asiantuntijuus ja yhteistyö. Arvoja toteutamme seuraavien toimintaperiaatteiden avulla: Olemme liikenneturvallisuuden edunvalvoja. Työmme on ennalta ehkäisevää, suostuttelevaa ja perustelevaa. Toteutamme tieliikenteen turvallisuusvisiota osana valtakunnallista liikenneturvallisuustyötä. Ydinosaamistamme ovat ihmisen roolin ymmärtäminen tieliikenteessä ja liikennekäyttäytymiseen vaikuttaminen. Tieteellisen tutkimuksen ja tilasto-osaamisen avulla haemme turvallisia ratkaisuja, joihin työmme laatu ja riippumattomuus perustuvat. Olemme luotettava ja joustava yhteistyökumppani, joka aktivoi ja auttaa yhteistyötahoja ottamaan liikenneturvallisuusnäkökohdat ja turvallisen liikennekäyttäytymisen osaksi omaa toimintaansa. Näin tuemme vapaaehtoistyötä. TOIMINNAN LÄHTÖKOHDAT Vuoden 2012 toiminta pohjautuu keskusjärjestön lähivuosien strategisiin linjauksiin. Lähtökohtia toiminnalle ovat tieliikenteen arvioitu turvallisuuskehitys sekä uudessa valtakunnallisessa liikenneturvallisuussuunnitelmassa Liikenneturvan vastuulle tulevat tehtävät. Myös nykyiseen hallitusohjelmaan kirjatut tieliikenteen turvallisuuteen liittyvät toimet ja niiden resursointi vaikuttavat Liikenneturvan työhön. Lähivuosien strategiset linjaukset Strategisilla linjauksilla parannetaan Liikenneturvan työn vaikuttavuutta tavoitteiden saavuttamiseksi ja vahvistetaan Liikenneturvan roolia sekä toimintaedellytyksiä. Väestöviestinnällä tuemme ja edistämme ihmisten turvallisia valintoja ja hyvää liikennekäyttäytymistä. Riskikäyttäytymisen ehkäisemiseen vaikutamme kohdennetulla viestinnällä ja tekemällä yhteistyötä alan muiden toimijoiden kanssa mm. teknisten turvallisuuskeinojen käyttöön saamiseksi. Turvallisuusnäkökulman jatkuvasta esillä olosta julkisuudessa huolehdimme mediakontaktien, kannanottojen ja kampanjoinnin avulla. Näin toimimalla vaikutamme myös paremman liikennekulttuurin kehittymiseen. Liikennekasvatusta toteutamme elinikäisen vaikuttamisen periaatteella yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Lasten liikenneturvallisuustyössä pääpaino on perheiden, päivähoidon ja koulujen työn tukemisessa. Nuoria lähestymme vertaistoiminnan kautta ja työikäisiä työturvallisuuden ja väestöviestinnän keinoin. Suhtautumista iäkkäisiin tienkäyttäjiin parannamme tarjoamalla tietoa iäkkäiden erityispiirteistä liikenteessä. Iäkkäille tarjoamme tietoa ja keinoja heidän oman turvallisuutensa parantamiseksi liikenteessä. Tuemme ajoterveyden arvioinnin kehittämistä.

4 4 Tilasto- ja tutkimustoiminnalla varmistamme Liikenneturvan toiminnan, palvelujen ja kannanottojen perusteet. Lisäksi kehitämme oman toimintamme arviointia. Medialle ja sidosryhmille tarjoamme luotettavaa ja ajantasaista taustatietoa. Vapaaehtoista järjestö- ja sidosryhmätyötä tuemme yhteisillä teemoilla, kuten turvalaitteiden käytön edistämisellä. Vahvistamme alueellista ja paikallista yhteistyötä kuntien ja järjestöjen kanssa. Vapaaehtoistyön kehittämiseksi kokoamme hyviksi osoittautuneita toimintatapoja kotimaasta ja ulkomailta. Rahoitusmuutokseen valmistaudumme parantamalla toiminnan kustannustehokkuutta ja suunnittelua sekä kehittämällä omia vahvuuksiamme. Tieliikenteen turvallisuus Liikenteen määrä kääntyi kasvuun vuoden 2010 alussa. Vuonna 2009 alkanut ja vuonna 2010 jatkunut hyvä turvallisuuskehitys on pysähtynyt. Henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia on ollut edellisvuotta enemmän ja erityisesti liikenteessä loukkaantuneiden määrä on lisääntynyt vuoden 2011 aikana. Kuolleiden määrä on pysytellyt edellisvuosien tasolla. Nokkakolareissa kuolleiden määrä on kuitenkin kasvanut. Alkoholionnettomuuksia on ollut yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Myös rattijuopumustapauksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on pysynyt lähes ennallaan. Valtakunnallinen liikenneturvallisuussuunnitelma Vuoden 2014 loppuun ulottuvassa valtakunnallisessa liikenneturvallisuussuunnitelmassa on sekä strategisia linjauksia että konkreettisia tehtäviä Liikenneturvalle. Pitkän aikavälin strategisissa linjauksissa korostetaan ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä sekä tienkäyttäjien omatoimisuuden ja vapaaehtoisen työn aktivoimiseksi yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa elinikäisen liikennekasvatuksen tärkeyttä sekä kansalaisten riittävää informointia turvallisuustoimenpiteiden perusteista monipuolisen viestinnän ja kampanjoinnin resurssien turvaamista kuntien merkitystä paikallisessa liikenneturvallisuustyössä. Liikenneturvalle on määritelty vastuutehtäviä turvalaitteiden käytön edistämisessä ja seurannassa, väsyneenä ajamisen vähentämisessä, koulujen liikennekasvatuksessa (erikseen mopoilun turvallisuus) sekä nuorten turvallisuuskeinojen kehittämisessä ja rattijuopumuksen vähentämisessä. Liikenneturva ottaa nämä linjaukset ja tehtävät huomioon omassa toiminnassaan. Hallitusohjelma Hallitusohjelman mukaan hallitus antaa eduskunnalle liikennepoliittisen selonteon. Selonteon linjaukset vaikuttavat myös liikenneturvallisuustyöhön. Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että liikenneturvallisuudesta tullaan antamaan valtioneuvoston periaatepäätös. Periaatepäätöksen päivittäminen antaa arvokkaan pohjan tavoitteellisen ja suunnitelmallisen liikenneturvallisuustyön jatkumiselle. Entisen periaatepäätöksen päivittämisen lisäksi hallitus haluaa käynnistää uusia turvallisuustoimia.

5 5 Hallitus antaa hallitusohjelmassa selvän tuen myös järjestöille, joilla yleishyödyllisinä ja voittoa tavoittelemattomina toimijoina on suuri merkitys suomalaiselle demokratialle ja ihmisten hyvinvoinnille. Järjestötyön kohderyhmistä mainitaan erikseen lapset, nuoret ja vanhemmat. On tärkeää, että Liikenneturva valtakunnallisena liikenneturvallisuustyön keskusjärjestönä vahvistaa yhteistyötä eri kansalaisjärjestöjen kanssa. Liikenneturva palvelee kaikkia tienkäyttäjäryhmiä ja kaikkia ikäryhmiä turvallisuuden parantamiseksi. LIIKENNETURVAN TOIMINTA VUONNA 2012 Yleistä Toimitusjohtajan vaihdos tuo muutoksia toimintatapoihin. Muutos otetaan mahdollisuutena uusiin avauksiin toiminnassa työmme vahvistamiseksi. Liikenneturvassa otetaan käyttöön uusi henkilöstöstrategia ja saatetaan palkkausjärjestelmän muutos päätökseen. Suunnitelmavuonna on tärkeää varmistaa verkkoviestinnän ja tiedontuotannon osaaminen, kun kokeneet asiantuntijat näiltä tehtäväalueilta ovat siirtyneet eläkkeelle. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan hallituksen esitystä eduskunnalle liikennevakuutuslainsäädännön uudistamiseksi. Tässä yhteydessä uudistetaan myös liikenneturvallisuusmaksua koskeva sääntely. Tulevaisuudessa liikenneturvallisuusmaksu on veronluontoinen maksu. Vaikka verot ovat yleiskatteellisia, on tärkeää varmistaa, että liikenneturvallisuuden nimissä kerättävä raha osoitetaan nykyisessä laajuudessa lakisääteiseen liikenneturvallisuustyöhön. Liikenneturva ennakoi rahoituspohjan muutoksen mahdollisia vaikutuksia keskusjärjestön omiin toimintatapoihin. Kun liikennehallinnon virastojen keskinäinen työnjako sekä liikenne- ja viestintäministeriön rooli suhteessa virastoihin on selkiytynyt, Liikenneturva varmistaa hyvien yhteistyösuhteiden säilymisen hallinnonalan kaikkiin toimijoihin näiden uudistettujen tehtäväkokonaisuuksien mukaan. Toimintavuoden pääteemat Tuemme perheitä ja opettajia lasten ja nuorten liikennekasvatuksessa osana koko eliniän kattavaa liikennekasvatusta. Puolustamme julkisuudessa tieliikenteen turvallisuusnäkökulmia ja tuemme turvallisuudelle myönteisiä ilmiöitä ja käyttäytymistä. Kannustamme autoilijoita turvalaitteiden käyttöön ja oman vireystilan huomioon ottamiseen liikenteessä sekä vastuulliseen ajotapaan ennakoivan ajamisen periaatteiden mukaisesti. Parannamme pyöräilyn turvallisuutta sääntötuntemusta parantamalla ja pyöräilykypärän käyttöä edistämällä. Edistämme kuntien liikenneturvallisuustyötä tarjoamalla niille aineisto- ja koulutustukea sekä motivoimalla kuntapäättäjiä turvallisiin liikenneratkaisuihin. KOHDERYHMÄT Toimintasuunnitelma rakentuu asioiden kohderyhmittäiselle tarkastelulle. Elinikäistä liikennekasvatusta käsitellään tiedontuotannon, viestinnän ja koulutuksen yhteisinä toimintakokonaisuuksina.

6 6 Väestöviestintä Tavoite: Pidetään turvallisuusasiat esillä julkisuudessa ja viritetään keskustelua tarjoamalla tietoja ja perusteluja tienkäyttäjille. Pääsanomat: Ota vastuu omasta turvallisuudestasi: käytä turvavyötä ja ota huomioon muut tienkäyttäjät noudattamalla yhteisiä sääntöjä. Ylläpidämme yleistä turvallisuustietoisuutta kampanjoimalla ajankohtaisista teemoista teeman Välitä. Muista Ennakoi alla maksetun mainonnan, tapahtumien ja tukiviestinnän keinoin. Tiedotamme ajankohtaisista asioista liikenteen vuosikellon (eri vuodenaikojen ominaispiirteiden) mukaan. Julkaisemme viikon vinkkejä kaksi kertaa kuussa. Asiakaslehtemme Liikennevilkku julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Pidämme yhteyttä mediaan ja toimittajiin. Aluetoimistot huolehtivat paikallisista mediasuhteista. Laadimme verkkopalvelujemme, sidosryhmä- ja sisäisen viestinnän sekä sosiaalisen median käytön kehittämiseksi digitaalisen viestinnän suunnitelman. Sidosryhmät ja päättäjät Tavoite: Jäsenyhteisöt osallistuvat viestinnän yhteisteemoihin. Liikenneturvan tunnettuus sidosryhmissä lisääntyy. Syksyn kunnallisvaalien yhteydessä käynnistyy keskustelua paikallisesta liikenneturvallisuudesta. Pääsanomat: Liikkumisen turvallisuus on osa kuntien palvelutehtävää. Toiminta: Tarjoamme jäsenyhteisöille viestinnän yhteisteemoja turvavyön, kypärän ja heijastimen käytöstä. Turvavyön käytön edistämistä ja väsyneenä ajamisen vähentämistä tarjotaan erityisesti autoalan jäsenjärjestöjen yhteiseksi teemaksi. Teemoista sovitaan järjestökohtaisesti. Järjestämme jäsenille avoimien ovien päivän. Varaudumme sidosryhmiemme kanssa yhteisiin viestintähankkeisiin (mm. alan yhteiskampanjat, rattijuopumuskampanja, Rengasratsia, Auton päivä, Autoton päivä, Vanhusten viikko ja Tapaturmapäivä). Panostukset määritellään hankekohtaisesti. Kävelyn ja pyöräilyn sekä tiedotusalan neuvottelukunnat jatkavat toimintaansa. Syksyn kunnallisvaaleissa tarjoamme ehdokkaille tausta-aineistoa ja haastamme heidät keskusteluun turvallisuuskeinoista mm. sosiaalisen median kautta. Osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun MTV 3:n Suomi Areenassa Porissa. Tarjoamme vuoden mittaan päättäjille (kansanedustajat, alan virkamiesjohto) taustoja ja perusteluja ajankohtaisista asioista. Aluetoimistot huolehtivat yhteydenpidosta alueensa kansanedustajiin ja kuntien päättäjiin. Arviointi: Kampanjoita arvioidaan niiden saaman huomioarvon perusteella. Lisäksi seurataan mediakontaktien määrää ja toimittajien arvioita viestinnästämme (mittaus vuonna 2012). Sidosryhmäkysely tehdään vuonna Alle kouluikäiset (alle 7 -vuotiaat) Pieniä lapsia kuolee liikenteessä alle 5 vuosittain. Loukkaantuneita on alle 100. Eniten henkilövahinkoja sattuu auton matkustajana. Päävastuu pienten lasten turvallisuudesta on vanhemmilla. Heidän apunaan turvallisuuskasvatuksessa ovat päivähoidon henkilöstö ja myöhemmin koululaitos. Liikenneturva tukee kodin, päivähoidon ja koulun liikennekasvatusta. Tavoite: Perheiden ja päivähoidon valmiudet ja tiedot lasten liikenneriskeistä ja niiden torjumisesta paranevat. Pääsanomat: Liikennekasvatus alkaa kodeista. Vanhemmilla on vastuu pienten lasten turvallisesta liikkumisesta sekä turvaistuimen ja turvavyön käytöstä autossa kaikilla matkoilla.

7 7 Toiminta: Valmistamme pienten lasten vanhemmille ja päivähoidon henkilöstölle lapsen kehitykseen sovitetun liikennekasvatuksen aloituspaketin, jonka avulla he pääsevät liikennekasvatuksen alkuun. Sen pohjaksi tehdään tutkimus, jossa päivitetään ajantasainen tutkimustieto lapsen kehityksestä ja edellytyksistä oppia liikenteeseen liittyviä tietoja ja taitoja. Lähivuosien toimenpiteet suunnitellaan näin syntyneen kasvunäkemyksen perusteella. Aineisto testataan ja otetaan käyttöön asteittain lähivuosina. Jatkamme Lapsi autossa -aineistojen jakelua ja yhteistyötä järjestöjen kanssa. Kerromme turvalaitteiden (turvavyö, kypärä ja heijastin) käytöstä lasten vanhemmille suunnatussa viestinnässä ja kuntatyössä (mm. neuvoloissa ja päiväkodeissa). Kouluikäiset (7 12- ja vuotiaat) vuotiaana lapset alkavat liikkua itsenäisesti. Pyöräilyonnettomuudet lisääntyvät. Vanhempien ohella vaikuttamisessa korostuu koulujen rooli vuotiaille henkilövahinkoja aiheuttaa eniten mopoilu. Mopolla loukkaantuneita on 2,6-kertaisesti vuoteen 2000 verrattuna. Tyttöjen kyydissä loukkaantuneiden tyttöjen määrä on yli 10-kertaistunut. Mopoilijoiden pakollinen koulutus otettiin käyttöön vuonna Tavoite: Tarjoamamme aineisto- ja koulutuspalvelut lisäävät lasten vanhempien ja opettajien aktiivisuutta lasten liikennekasvatuksessa. Pääsanomat: Itsenäisen liikkumisen myötä lapsen oma vastuu turvallisuudestaan laajenee. Liikenteen perustiedot, taidot ja tahto auttavat tunnistamaan ja välttämään riskejä. Kasvatusvastuu laajenee perheestä kouluun. Toiminta: Viestimme opettajille säännöllisesti ilmestyvällä sähköisellä Turvauutiset ajankohtaislehdellä. Viemme perus- ja toisen asteen opettajien täydennyskoulutushankkeen loppuun. Luomme mukana olevien opettajien avulla yhteistyöverkoston, jonka avulla jatkossa laajennetaan ja kehitetään koulujen liikennekasvatusta. Jatkamme yhteistyötä opettajankoulutuslaitosten kanssa. Osallistumme Opetushallituksen liikennekasvatuksen yhteistyöverkoston toimintaan. Selvitämme Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa yhteistyömahdollisuudet (kunnissa) ja jatkamme yhteistyötä aikaisempien kumppaniemme kanssa. Tuemme kuntia koulujen liikenneturvallisuussuunnitelmien tekemisessä. Toimitamme Kirjeen lasten vanhemmille kouluun tutustumisen yhteydessä. Koulujen alkaessa ja kouluvuoden aikana viestimme turvallisesta koulutiestä. Markkinoimme koulukuljettajille tarkoitettua uutta aineistoa. Teemme uusia liikenneturvallisuusaiheisia julisteita kouluihin ja muihin julkisiin tiloihin. Jatkamme paikallisten mopotapahtumien järjestämistä, seuraamme mopoturvallisuuden ja erityisesti mopojen matkustajien turvallisuuden kehittymistä ja reagoimme muutoksiin mm. viestinnällä. Kampanjoimme vuotiaiden pyöräilykypärän käytön lisäämiseksi jatkamalla Munapää kampanjaa. Arviointi: Opettajien täydennyskoulutushankkeesta tehdään kokonaisarvio. Kampanjoinnin ja viestinnän onnistumista arvioidaan mm. huomioarvotutkimuksella ja mediaseurannalla. Nuoret ( vuotiaat) Nuorten osuus kaikista henkilövahingoista ei ole vuosien mittaan pienentynyt merkittävästi. Henkilövahingot keskittyvät yhä 18-vuotiaisiin mieskuljettajiin ja 15 -vuotiaisiin mopoilijoihin. Nuoret ajavat myös eniten alkoholionnettomuuksia. Nuorten yöajan kuolonkolareista 72 % on sellaisia, joissa on ajettu joko yli 20 km/h ylinopeutta, alkoholia on ollut veressä yli rangaistavuuden rajan, ajo-oikeus on puuttunut tai ei ole käytetty turvavöitä.

8 8 Tavoite: Tuemme vastuullista käyttäytymistä tahallisen riskinoton vähentämiseksi. Pääsanomat: Tilanteet haltuun harkinnalla ja itsehillinnällä. Turvavyö pelastaa. Rattijuoppo tappaa itsensä ja matkustajansa. Matkustaja voi vaikuttaa omaan turvallisuuteensa. Toiminta: Selvitämme nuorten vertaistoiminnasta saatuja kokemuksia kotimaasta ja ulkomailta. Sovellamme ja kokeilemme niitä käytettäviksi etenkin liikenteen riskinotto- ja alkoholiteemoissa. Seuraamme nuorten liikenneturvallisuuden kehitystä ja ajankohtaisia ilmiöitä ja reagoimme niihin mediassa. Osallistumme nuorille suunnattuun kampanjointiin (mm. rattijuopumus). Jatkamme varuskunnissa Särmänä liikenteessä -hanketta yhteistyössä Puolustusvoimien ja Sotilaskotiliiton kanssa. Selvitämme siihen liittyvän viestinnän ja ryhmäkeskustelujen toimivuutta. Jatkamme muita yhteishankkeita (esimerkiksi Mahis - toiminta, Liikkuva -hanke ja Menossa mukana - toiminta). Tuemme nuorten liikenneturvallisuutta parantavia lainsäädäntö- ja kehittämishankkeita. Arviointi: Kokeilujen seuranta, Särmänä liikenteessä ryhmäkeskustelujen toimivuus ja mediaseuranta. Työikäiset (25 64-vuotiaat) Tienkäyttäjien enemmistö on vuotiaita aikuisia. Ajokorteista heillä on 72 %. Kuljettajat ovat tyypillisesti kokeneita ja he ajavat paljon. Kielteisiä piirteitä ovat kriittisyys rajoituksia kohtaan ja pahimmillaan turvavöiden käyttämättömyys, punaista päin ajaminen ja rattijuopumus. Työikäisessä ryhmässä huomattava osa liikkumisesta on työliikennettä. Myös ammattikuljettajien osuus on huomattava. Tavoite: Tiedot turvavyön käyttämättömyyden seurauksista tunnetaan paremmin autoilijoiden parissa. He tunnistavat nykyistä paremmin ajotyylinsä ja sen riskit. Pyöräilyyn liittyvät säännöt tunnetaan aikaisempaa paremmin. Pääsanomat: Tunnetko ajotyylisi riskit? Huolehdi omasta ja läheistesi turvallisuudesta käytä turvalaitteita. Osaatko pyöräilysäännöt, kunnioitatko suojatietä? Toiminta: Jatkamme Musta vyö liikenteessä -kampanjointia turvavyön käytön lisäämiseksi (kohteena takapenkin turvavyön käyttö, taajamaliikenne ja ammattikuljettajat). Selvitämme turvavöiden käyttöä ja käyttämättömyyden syitä ammattiliikenteessä/raskaassa liikenteessä. Seuraamme tutkimusten perusteella tieliikenteen alkoholi- ja väsymystilannetta. Aiheet pidetään esillä viestinnässä ja kentän tapahtumissa. Jatkamme uuden työliikenteen turvallisuusmallin ja -aineiston markkinointia yrityksille. Tiedotamme uuden ajoneuvoteknologian turvallisuusvaikutuksista. Selvitämme sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden pyöräilysääntöjen tuntemusta. Sen perusteella päivitämme pyöräilyaineistomme ja kampanjoimme turvallisen suojatiekäyttäytymisen puolesta. Teemme selvityksen kännykän ja muiden teknisten laitteiden aiheuttamista turvallisuusriskeistä. Ajonopeudesta teemme verkkoaineistoa ja kehitämme yhteistyötä raskaan liikenteen järjestöjen kanssa. Jatkamme Ennakoivan Ajon Koulutusta huolehtimalla EAK - kouluttajien perus- ja jatkokoulutuksesta. Jatkamme yhteistyötä mm. puolustusvoimien, SF - Caravanin, moottoripyöräkerhojen ja ammattiliikenteen koulutusorganisaatioiden kanssa. EAK - aineistoja kehitetään. Uudistamme ja markkinoimme Jalan ja pyörällä -aineistoa. Arviointi: Koulutuksen määrä ja koulutettavien palaute sekä kampanjoinnin saamat huomioarvot.

9 9 Iäkkäät (yli 65-vuotiaat) Kuolleista jalankulkijoista ja pyöräilijöistä noin puolet on yli 64-vuotiaita. Tyypillinen vakava onnettomuus on autoilijan törmäys jalankulkijaan suojatiellä. Iäkkäiden kehon hauraus pahentaa onnettomuuksien seurauksia. Yli 75 -vuotiailla auton kuljettajilla ajoterveyden merkitys riskitekijänä korostuu. Tavoite:. Muiden tienkäyttäjien tietämys iäkkäiden ominaispiirteistä liikenteessä lisääntyy. Iäkkäät tuntevat mahdollisuutensa itse vaikuttaa omaan turvallisuuteensa jalankulkijana ja autoilijana. Pääsanomat: Liikenteessä ei ratkaise ikä, vaan terveys. Liikkuminen on iäkkäälle elämän laatua. Suhtaudu iäkkääseen asiallisesti. Toiminta: Markkinoimme Ikänsä ratissa- ja Ikäkuljettajan itsearviointi -aineistoja sekä kehitämme niitä palautteiden perusteella. Aluetoimistot järjestävät Ikänsä ratissa tapahtumia. Teemme yhteistyötä eläkeläisjärjestöjen kanssa tarjoamalla kouluttajia tilaisuuksiin ja osallistumalla liikennetutorien koulutukseen. Väestöviestinnässä kerromme muille tienkäyttäjille iäkkäiden näkökulmasta erityisesti jalankulun ja pyöräilyn riskeistä. Iäkkäille kohdistamme viestintää mm. turvalaitteiden käytöstä sekä alkoholin ja lääkkeiden vaikutuksesta liikenteessä. Kannustamme iäkkäitä kuljettajia arvioimaan ajamiseensa liittyviä riskejä. Tuemme ajoterveyden arviointijärjestelmän aikaan saamista. Lisätään iäkkäiden jalankulkijoiden näkyvyyttä kampanjoimalla heijastimen käytön edistämiseksi. Arviointi: Ikänsä ratissa -verkkosivustosta kerätään käyttäjäarvio. Ikäryhmälle suunnatun viestinnän onnistumista arvioidaan mediaseurannalla ja asiakaspalautteella. TIEDONTUOTANTO Tutkimusten ja tilastopalvelun avulla ylläpidämme ja kehitämme toimintaamme ja osaamistamme tutkitun tiedon pohjalta. Keräämme tietoja liikennekäyttäytymisestä mm. turvalaitteiden käytöstä, ajonopeuksista, punaista päin ajamisesta ja rattijuopumuksesta. Selvitämme riskikäyttäytymisen pysyvyyttä. Liikenteen ilmapiiriä mittaamme haastattelemalla tienkäyttäjiä eri puolilla Suomea. Liikennekäyttäytymisen ja ilmapiirin seurantojen avulla saamme tärkeää tietoa mm. viestinnän ja koulutuksen suunnitteluun, turvallisuuskehityksen seurantaan sekä toiminnan arviointiin. Osallistumme kansalliseen alan tutkimusyhteistyöhön. Liikenneturvallisuustutkijoille järjestämme seminaarin. Seminaari tarjoaa uusinta tietoa alalta toimien samalla tutkijoiden mielipiteiden vaihtofoorumina. Seuraamme, analysoimme, taustoitamme ja kommentoimme tieliikenteen ajankohtaisia ilmiöitä ja turvallisuustilannetta. Vuosittain julkaisemme Suomen viralliseen tilastoon kuuluvan Tieliikenneonnettomuudet -tilastokirjan yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa. Kehitämme tilastoyhteistyötä. Liikenneturva on parantamassa tietopohjaa tieliikenneonnettomuuksissa syntyneiden vammojen vakavuudesta ja niiden määrästä. Kirjastomme palvelee kaikkia liikenneturvallisuustietoa tarvitsevia. Lisäksi kirjastomme vastaa Liikenneturvan historiallisesta kokoelmasta yhteistyössä tie- ja liikennemuseo Mobilian kanssa. Uudet tutkimushankkeet on esitelty osana ikäryhmäkohtaisia toimenpiteitä.

10 10 ALUEELLINEN JA PAIKALLINEN TYÖ Aluetoimistot huolehtivat toimintasuunnitelman jalkauttamisesta omalla alueellaan yhteistyössä kouluttajiemme kanssa. Jatkamme aktiivisena osapuolena alueellista yhteistyötä mm. elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten, poliisin ja muiden yhteisöjen kanssa. Teemme vuosittaisen katsauksen liikenneturvallisuustilanteesta maakunnittain. Tavoitteenamme on saada jokaisen aluetoimiston alueelle yhteistyöryhmä, joka aktivoi kuntia ja niiden päättäjiä turvallisuustyöhön, järjestää seminaareja ja tiedottaa ajankohtaisista aiheista. Tuemme kuntien eri hallinnonalojen yhteistyöhön perustuvaa liikenneturvallisuusasioiden käsittelyä tarjoamalla aineistoja ja henkilöstön perehdyttämistä. Pääkohteemme on kasvatus-, valistus- ja tiedotusosion sisällyttäminen kunnan liikenneturvallisuussuunnitelmaan. Annamme myös suunnittelu- ja kouluttaja-apua työryhmien koulutustilaisuuksissa ja tapahtumissa. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA Jatkamme yhteistyötämme Pohjoismaiden sisarjärjestöjen kanssa Pohjoismaiden liikenneturvallisuusneuvoston NTR:n (Nordiska Trafiksäkerhetsrådet) jäsenenä. Yhteisenä teemana vuonna 2012 on nuorten liikenneturvallisuus. Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston ETSC:n (European Transport Safety Council) jäsenenä osallistumme mm. sen järjestämiin asiantuntijaseminaareihin ja edunvalvontahankkeisiin EU:n suuntaan. Olemme kansainvälisen järjestömme PRI:n (La Prévention Routière Internationale) kautta mukana YK:n ja WHO:n Decade of Action for Road Safety hankkeessa. Varaudumme osallistumaan kansainvälisiin koulutustilaisuuksiin ja konferensseihin asiantuntemuksemme kehittämiseksi ja oman tietotaitomme tarjoamiseksi. HENKILÖSTÖ JA KOULUTTAJAT Tavoitteena on kehittää henkilöstön asiantuntijuutta ja työhyvinvoinnin kaikkia osa-alueita. Pääsanoma: Henkilökunta on asiantuntijaorganisaation tärkein voimavara. Otamme käyttöön uuden henkilöstöstrategian ja saatamme palkkausjärjestelmän muutoksen päätökseen. Uudistamme työsuojelun toimintaohjelman sekä liitämme työkyvyn hallinnan, seurannan ja varhaisen tuen työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan. Edistämme yhteisen tiedon jakamisen toimintakulttuuria ja yhdessä tekemistä. Järjestämme henkilöstölle tarvittavien toimisto-ohjelmistojen ja sähköisen asiakirjahallinnan käyttökoulutusta. Edistämme Liikenneturvan näkyvyyttä järjestämällä henkilöstölle viestintäkoulutusta. Näin varmistamme, että viestimme menevät paremmin perille. Parannamme tavoitettavuuttamme ja viestiemme kohdentamista aktivoimalla tehokkaampaan osoitteiston ylläpitoon ja käyttöön.

11 11 Kehitämme sivutoimisten kouluttajien verkostoa ja parannamme sille suunnattua viestintää extranet-palvelun kautta. HALLINTO JA TALOUS Talousarvion tulot ja menot ovat 6,306 milj. euroa (vuonna ,212 me). Tulojen ja -menojen on arvioitu lisääntyvän vuonna 2012 noin 1,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Toiminnan rahoituksen päälähteenä on liikenneturvallisuusmaksu, määrältään 6,130 milj. euroa (5,950 me, lisäys 3,0 %). Liikenneturvallisuusmaksulla arvioidaan katettavan noin 97 % toimintavuoden menoista. Muut tulot ovat yhteensä euroa. Muista tuloista euroa arvioidaan kertyvän varsinaisen toiminnan ja euroa jäsenmaksu- ja rahoitustuloina. Talous pohjautuu samaan rahoitusmalliin kuin edellisvuonna. Tuottojen, toiminta- ja henkilöstökulujen määrässä noudatetaan Liikenneturvan strategiassa vuosille määriteltyjä talouskehyksiä. Eläkkeelle siirtyy vuoden 2012 loppuun mennessä kaksi henkilöä. Henkilöstömenoihin varataan eläkkeelle siirtyvien tilalle rekrytoitavien tehtäviin opastusta varten riittävät resurssit. Tieto- ja viestintäteknisten palvelujen avulla varmistamme työnteon tehokkaat edellytykset. Uudistetun palkkausjärjestelmän rakennemuutokset viedään päätökseen toimintavuoden aikana. Henkilöstömenojen arvioidaan vähentyvän vuonna 2012 noin 2,9 % edelliseen vuoteen verrattuna. Toiminnan painopiste on vahvasti viestinnässä ja kampanjoinnissa. Elinikäisen liikennekasvatuksen ja tiedontuotannon osuus talousarviosta on säilynyt samalla tasolla kuin aikaisemmin. Paikallisen ja alueellisen liikenneturvallisuustyön osuus talousarviosta on noin kolmannes.

1 Liikenneturvan strategia

1 Liikenneturvan strategia 1 Liikenneturvan strategia 2017-2019 2 Sisällysluettelo Tehtävä 3 Arvot 3 Liikenneturvan visio 4 Toiminta-ajatus 4 Toimintaa ohjaavat strategiset linjaukset 4 Strategian toteuttaminen vuosina 2017 2019

Lisätiedot

Liikenneturvan liikenneturvallisuustyö. Antero Lammi Koulutuspäällikkö

Liikenneturvan liikenneturvallisuustyö. Antero Lammi Koulutuspäällikkö Liikenneturvan liikenneturvallisuustyö Antero Lammi Koulutuspäällikkö Liikenneturva liikenneturvallisuuden puolestapuhuja Olemme liikenneturvallisuusalan keskusjärjestö ja huolehdimme meille laissa osoitetuista

Lisätiedot

Liikenneturvan strategia

Liikenneturvan strategia 1 Liikenneturvan strategia 2015-2017 2 Sisällysluettelo Liikenneturvan strategia 3 Liikenneturvan arvot 3 Toiminta-ajatus 4 Liikenneturvan visio 4 Toimintaa ohjaavat strategiset linjaukset 5 Strategian

Lisätiedot

Nuorten kuljettajien liikennekäyttäytyminen

Nuorten kuljettajien liikennekäyttäytyminen Nuorten kuljettajien liikennekäyttäytyminen Valtakunnallinen Tapaturmapäivän seminaari, Vaasa 13.8.2010 Yli-insinööri Marcus Merin, liikenne- ja viestintäministeriö Nuorten (15 24-vuotiaiden) liikenneturvallisuudesta

Lisätiedot

Liikenneturvan. strategia

Liikenneturvan. strategia Liikenneturvan 1 strategia 2018-2020 2 Sisällysluettelo Tehtävä 3 Missio 3 Visio 3 Arvot 3 Strategiset päämäärät 4 Strategian toteuttaminen vuosina 2018 2020 (KTS) 6 Talous ja henkilöstö 2016 2020 8 Hyväksytty

Lisätiedot

Liikenneturvan strategia

Liikenneturvan strategia 1 Liikenneturvan strategia 2020-2022 2 Sisällysluettelo Tehtävä 3 Missio 3 Visio 3 Arvot 3 Strategiset päämäärät 4 Strategian toteuttaminen vuosina 2020 2022 (KTS) 6 Talous ja henkilöstö 2018 2022 8 3

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma

Toiminta- ja taloussuunnitelma 1 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2014 2 Sisällysluettelo Liikenneturvan toiminta-ajatus 3 Toiminnan lähtökohdat 4 Liikenneturvan toiminta 2014 6 Toiminta kohderyhmittäin 8 Jäsenyhteistyö 11 Kansainvälinen

Lisätiedot

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 SISÄLTÖ Liikenneturvan rooli ja tehtävät 3 Toiminnan lähtökohdat 4 Liikenneturvan toiminta 2016 6 Painopisteet 6 Yhteistyö 6 Pienet lapset (alle 7-vuotiaat)

Lisätiedot

Nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden arviointi -työryhmä. Työryhmän puheenjohtaja, liikenneneuvos Anneli Tanttu

Nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden arviointi -työryhmä. Työryhmän puheenjohtaja, liikenneneuvos Anneli Tanttu Nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden arviointi -työryhmä Työryhmän puheenjohtaja, liikenneneuvos Anneli Tanttu Työryhmän tavoitteita ja tehtäviä Arvioida konkreettisia toimenpiteitä, joilla parannettaisiin

Lisätiedot

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma 2015 1 Sisällysluettelo Liikenneturvan rooli ja tehtävät 3 Toiminnan lähtökohdat 4 Liikenneturvan toiminta 2015 5 Painopisteet 5 Yhteistyö 5 Pienet lapset

Lisätiedot

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu

Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Keski-Suomen liikenneturvallisuusstrategian valmistelu Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva 1 Strategia Liikenneturvallisuusstrategia on asiakirja, jossa on määritelty: Visio maakunnan liikenneturvallisuudesta

Lisätiedot

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013

Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Aloitusseminaari 29.5.2013 Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Aloitusseminaari 29.5.2013 Asialista 1. Porin seudun liikenneturvallisuussuunnitelman sisältö 2. Liikenneturvallisuustyön haasteet ja tavoitteet 3. Kävelyn

Lisätiedot

Hanaa vai ei? Paikalliset keinot ehkäistä rattijuopumusta. Varpu Tavaststjerna Päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus teemaseminaari

Hanaa vai ei? Paikalliset keinot ehkäistä rattijuopumusta. Varpu Tavaststjerna Päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus teemaseminaari Hanaa vai ei? Paikalliset keinot ehkäistä rattijuopumusta Varpu Tavaststjerna Päihteet, tapaturmat ja arjen turvallisuus teemaseminaari 22.10.2014 Liikenneturva on valtakunnallinen ja paikallinen 12 toimipistettä

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta

Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta Valtioneuvoston periaatepäätös liikenneturvallisuudesta ja sen seuranta Riikka Rajamäki 14.11.2017 Tampere Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön -seminaari Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT

Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT Kouvolan liikenneturvallisuussuunnitelma 2017 VISIO, TAVOITTEET, PAINOPISTEALUEET JA MITTARIT VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET TOIMENPITEET VISIO PAINOPISTE- ALUEET Kenenkään ei

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella

Liikenneturvallisuustyö. Kirkkonummella Liikenneturvallisuustyö Kirkkonummella Kalvosarjan sisältö 1. Liikenneturvallisuustilanne Liikenneonnettomuudet Koettu liikenneturvallisuus Koetut t liikenneturvallisuuspuutteet lli tt t 2. Liikenneturvallisuustyö

Lisätiedot

Kampanjoinnilla vaikuttaminen. Viestintäpäällikkö Kaisa Hara

Kampanjoinnilla vaikuttaminen. Viestintäpäällikkö Kaisa Hara Kampanjoinnilla vaikuttaminen Viestintäpäällikkö Kaisa Hara 21.5.2014 Liikenneturva Edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla liikennekäyttäytymiseen Keinoina viestintä, valistus ja koulutus Valtakunnallinen

Lisätiedot

SPEK2020. strategia

SPEK2020. strategia SPEK2020 strategia 2019-2023 Vaikutamme turvallisen yhteiskunnan puolesta, seuraamme ja ennakoimme yhteiskuntakehitystä, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kokoamme tietoa yhteiskuntakehityksestä,

Lisätiedot

LIIKENNEKASVATUS <PVM>

LIIKENNEKASVATUS <PVM> LIIKENNEKASVATUS Liikennekasvatus 1. Liikennekasvatus 2. Turvallisuus taataan perustuslaissa 3. Liikenneonnettomuus on monen tekijän tulos 4. Kunnan liikenneturvallisuustyön suunnitelma 5. Liikennekasvatussuunnitelman

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma

Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Liikenneturvallisuustyön suunnitelma Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa 2019 2022 Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimija 25.9.2018 Miksi liikenneturvallisuustyötä ja kenelle?

Lisätiedot

Liikenneturvallisuusmaksun ohjaaminen tieliikenteen turvallisuustyöhön

Liikenneturvallisuusmaksun ohjaaminen tieliikenteen turvallisuustyöhön Liikenneturvallisuusmaksun ohjaaminen tieliikenteen turvallisuustyöhön Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Johtava asiantuntija Annu Korhonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aihepiiriin liittyvä

Lisätiedot

Liikenneturvan rooli kuntien liikenneturvallisuustyössä Rainer Kinisjärvi Oulu 2018

Liikenneturvan rooli kuntien liikenneturvallisuustyössä Rainer Kinisjärvi Oulu 2018 Liikenneturvan rooli kuntien liikenneturvallisuustyössä Rainer Kinisjärvi Oulu 2018 Liikenneturva Keskusjärjestö, joka edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen.

Lisätiedot

LINTU tutkimusohjelman teesit

LINTU tutkimusohjelman teesit LINTU tutkimusohjelman teesit Tieliikenteen turvallisuuden pitkän aikavälin tutkimus- ja kehittämisohjelma LINTU on liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenneviraston ja Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Nuoret ja liikenneturvallisuus

Nuoret ja liikenneturvallisuus Nuoret ja liikenneturvallisuus Pohjois Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuusseminaari Örnis bilar / Carl Johan de Geer Jan Lööf Professori Jorma Mäntynen, Tampereen teknillinen yliopisto Aluepäällikkö

Lisätiedot

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET

RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET RAUMAN SEUDUN KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMAT TAVOITTEET JA PAINOTUKSET 25.11.2016 Rauman seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET (SEUDULLISET) 28.12.2016

Lisätiedot

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET

LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET LAHDEN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2018 HALLINTOKUNTAKYSELYN VASTAUKSET 13.4.2018 KYSELY JA VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT Kysely Lahden kaupungin ja sidosryhmien edustajille Tavoitteena: kartoittaa liikenneturvallisuustyön

Lisätiedot

Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför.

Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför. Ennakoi.Tiedät kyllä miksi. Förutse. Du vet nog varför. Matti Järvinen 29.1.2008 Liikenneturvallisuustavoite 800 12 edellisen kk:n aikana kuolleet 700 600 500 400 Tavoite: alle 250 tieliikennekuolemaa

Lisätiedot

Turvauutiset kouluille. Helmikuu 2012

Turvauutiset kouluille. Helmikuu 2012 Turvauutiset kouluille Helmikuu 2012 Sisällysluettelo Opettaja, tule liikennekasvatuksen seminaariin!..................... 3 Oppia ikä kaikki..................................... 5 Rattijuopumus puhututtaa................................

Lisätiedot

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 2. Liikenneturvallisuusvisio ja -tavoitteet

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 2. Liikenneturvallisuusvisio ja -tavoitteet Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma 2. Liikenneturvallisuusvisio ja -tavoitteet 1.9.2015 Valtakunnallinen liikenneturvallisuusvisio ja - tavoitteet Turvallisuusvisio: Kenenkään ei tarvitse kuolla

Lisätiedot

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015 Hausjärven, Hyvinkään, Lopen ja Riihimäen seudullinen liikenneturvallisuusryhmä Kokous 2. 17.3.2015 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 1. Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen 2. Edellisen

Lisätiedot

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010

Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 Draaman keinoin liikenteessä kampanja 2009-2010 1 Draaman keinoin liikenteessä Ammattioppilaitokset Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla (9) 2000 nuorta (74% M) 2/3 oli 17-18 v 95% ei ota jos ajaa 83% käyttää

Lisätiedot

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 SISÄLTÖ Liikenneturvan toiminnan periaatteet 3 Suuntana jatkuva turvallisuuden parantaminen 3 Riippumaton asiantuntija 3 Yhteistyöjärjestö 4 Vaikuttaja

Lisätiedot

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala

Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala Yhdessä koulumatkalle hanke Nakkilan kunnan sivistystoimiala 4.10.2018 Hankkeen tausta Valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa korostetaan oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET

LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET LOHJAN KAUPUNGIN LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA 2016 TAVOITTEET JA PAINOPISTEALUEET Lohjan kaupungin liikenneturvallisuussuunnitelma 2016 VISIO JA MÄÄRÄLLISET TAVOITTEET 2.1.2017 VISIO TURVALLISESTA LIIKKUMISESTA

Lisätiedot

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli

Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma. Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Oulun liikenneturvallisuussuunnitelma Osaraportti 3: Tavoitteet liikennekasvatustyölle ja liikennekasvatuksen toimintamalli Joulukuu 2016 Turvallisuuskehitykselle oikea suunta Lähtökohtana on nk. nollavisio:

Lisätiedot

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4. Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.2012 Väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella muuttui vuonna 1997

Lisätiedot

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 YHTEENVETO 1/3 Asukaskyselyyn saatiin yli 2000 vastausta, pääosa vastaajista naisia ja iältään

Lisätiedot

Liikenneturvan lisäselvitys tieliikennelain kokonaisuudistukseen ja nuorten liikenneturvallisuuteen liittyen HE 180/2017E

Liikenneturvan lisäselvitys tieliikennelain kokonaisuudistukseen ja nuorten liikenneturvallisuuteen liittyen HE 180/2017E LISÄSELVITYS 1 (2) 28.3.2018 Eduskunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Liikenneturvan lisäselvitys tieliikennelain kokonaisuudistukseen ja nuorten liikenneturvallisuuteen liittyen HE 180/2017E Liikenneturva

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys

Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys Uudenmaan ELY-keskuksen tervehdys Yleisötilaisuus 23.10.2013 Mäntsälä Liikennejärjestelmäasiantuntija Päivi Ylipaavalniemi, Uudenmaan ELY-keskus 24.10.2013 Uudenmaan ELY-keskus Muodostettiin 1.1.2010 yhdistämällä

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä PYHTÄÄN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Pyhtään liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - Kokousten teemoittelu

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi?

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? en toteuta lainkaan liikennekasvatusta jotain muuta pyöräretkiä, luokan kanssa pyöräilyä käytännön liikennetilanteiden harjoittelua lähialueiden vaaranpaikkojen

Lisätiedot

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8

Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Suomen tieliikenteen tila 2016 sivu 2 / 8 Tieliikenteen turvallisuustavoitteiden seuranta, Q4/2016 Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä 4 tieliikenteessä suhteessa tavoitteeseen, Q4/ 2016 Kuolleet ja loukkaantuneet

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli

Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli Liikenneturvallisuustyön organisointi ja toimintamalli Isojoki Suupohjan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2018 Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99%) inhimillinen tekijä! Lähde:

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma

Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma Liikenneturvan toiminta- ja taloussuunnitelma 2019 SISÄLTÖ Liikenneturvan toiminnan periaatteet 3 Odotusarvona turvallinen liikenne 3 Tutkien ja kokeillen 4 Vaikuttavuutta yhdessä 4 Liikenneturvan toiminta

Lisätiedot

Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia

Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia ITÄ-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSKATSAUS 2013 Itä-Suomessa edellisvuotta vähemmän liikennekuolemia Itä-Suomessa liikenneonnettomuuksissa kuolleet vähenivät merkittävästi edellisvuodesta, ja niitä oli Liikenneturvan

Lisätiedot

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS

ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS ALUEELLISEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TILANNEKATSAUS 24.9.2013 Kajaani Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus/ Timo Mäkikyrö 18.10.2013 1 Pohjois-Pohjanmaan ELY:n Liikenne -vastuualueen toimialue Rovaniemi

Lisätiedot

Mopoilu ja liikenneraittius

Mopoilu ja liikenneraittius Mopoilu ja liikenneraittius Parannamme liikenneturvallisuutta vaikuttamalla ihmisen käyttäytymiseen 2 Kuolleet tienkäyttäjäryhmittäin ja liikenneturvallisuustavoite Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva,

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018

LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2018 Tieliikenneonnettomuudet Kauniaisissa Vuosi 2017 oli ennätysturvallinen liikenteessä sekä Kauniaisissa, että koko maassa. Iliitu-tilaston mukaan Kauniaisissa sattui viime

Lisätiedot

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa

Uudistamme rohkeasti. Toimimme vastuullisesti. Vaikutamme verkostoissa Uudistamme rohkeasti Uudistaminen on sitä, että reagoimme muuttuvaan toimintaympäristöön aiempaa herkemmin. Kehitämme ammattitaitoamme, kokeilemme rohkeasti uusia toimintatapoja ja opimme yhdessä luottaen

Lisätiedot

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski

Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen. Satu Tuomikoski Turvalliset koulumatkat ja aktiivisten koulumatkojen edistäminen Satu Tuomikoski satu.tuomikoski@liikenneturva.fi 2 Lasten liikenneturvallisuus on aikuisten vastuulla 3 NOLLAVISIO Ihminen tekee liikenteessä

Lisätiedot

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille

Turvallisesti harrastuksiin. Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille Harrastusmatkojen turvallisuus mukaan toimintaan harrastuksiin liittyy runsaasti sekä lyhyitä matkoja kodin ja harrastuspaikan

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto

ESIMERKKEJÄ LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN TOIMINTASUUNNITELMISTA HALLINTOKUNTA/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto HALLINTO/SEKTORI: TERVEYSTOIMI /terveyskeskus ja vastaanotto Terveydenhoitajat Lääkärit llisuustietämyksen Henkilökunnan koulutus (terveydentilan vaikutus liikenneturvallisuuteen, lääkkeiden vaikutus toimintakykyyn),

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Taustatiedot 700 600 N 6, M 32% Vastaajien määrä kunnittain Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Mopotietoutta vanhemmille. Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011

Mopotietoutta vanhemmille. Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011 Mopotietoutta vanhemmille Liikenneturva, Liikenne ja viestintäministeriö, Trafi, Poliisi, Liikennevirasto ja Liikennevakuutuskeskus 2011 Mopoilun suosio kasvaa, onnettomuuksia paljon Mopojen määrä ja mopoilijoiden

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA

KAUNIAISTEN KAUPUNKI KUNTATEKNIIKKA LIIKENNETURVALLISUUSRAPORTTI 2017 Tieliikenneonnettomuudet koko maassa ja valtakunnalliset tavoitteet Vuonna 2016 tapahtui Suomessa kaikkiaan 4 709 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta.

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä KOTKAN TOIMENPIDEKORTTI LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Kotkan liikenneturvallisuustyöryhmän toiminnan kehittäminen; - vain yksi työryhmä, työryhmän

Lisätiedot

Opastusta ja vinkkejä kuntien liikenneturvallisuustyöhön. LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 Juha Heltimo, Strafica Oy Annu Korhonen Linea Konsultit Oy

Opastusta ja vinkkejä kuntien liikenneturvallisuustyöhön. LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 Juha Heltimo, Strafica Oy Annu Korhonen Linea Konsultit Oy Opastusta ja vinkkejä kuntien liikenneturvallisuustyöhön LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 Juha Heltimo, Strafica Oy Annu Korhonen Linea Konsultit Oy Esityksen sisältö Opas kuntien liikenneturvallisuustyöhön

Lisätiedot

Nykytila edellyttää turvallisuuspainotteisen ja vastuullisen liikennepolitiikan laajaalaista terävöittämistä.

Nykytila edellyttää turvallisuuspainotteisen ja vastuullisen liikennepolitiikan laajaalaista terävöittämistä. 1 VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS TIELIIKENTEEN TURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA 5.12.2012 1. Johdanto Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman mukaan liikennepolitiikan avulla turvataan sujuva ja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat

Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneturvallisuustyön perusteet ja toimintamalli Lemi Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelmat Liikenneonnettomuuksien taustalla on (lähes) aina (99 %) inhimillinen tekijä! Lähde: Käsikirja

Lisätiedot

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018

Liikenneturvallisuusraportti Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 Liikenneturvallisuusraportti 2019 Kauniaisten liikenneonnettomuudet 2018 www.kauniainen.fi www.grankulla.fi Liikenneturvallisuus Suomessa Suomen liikenneturvallisuusvision, ns. nollavision, mukaan liikennejärjestelmä

Lisätiedot

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT

LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUKSIEN PERUSANALYYSIT Kalvosarjan sisältöteemat Onnettomuuskehitys yleisesti Onnettomuuksien osalliset osallisten kulkutapa osallisten

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET)

Liikenneturvallisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) llisuustyön rakenteet, liikennekasvatus ja viestintä VIROLAHDEN TOIMENPIDEKORTTI (KAAKON KAKSIKON YHTEISET TOIMET) LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN RAKENTEET 1/2 Poikkihallinnollisen liikenneturvallisuustyöryhmän

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Anne Taulu, Toiminnanjohtaja, FT, TtM, sh (AMK) Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1.

Lisätiedot

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET Onnettomuustarkasteluiden sisältö 1. Onnettomuuskehitys Loviisassa 2000 2014 kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä henkilövahinko onnettomuuksien

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto ja tieliikennekuolemat Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu - onnettomuusyhteenveto 2012-2016 ja tieliikennekuolemat 2006-2015 Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Onnettomuusaineisto kaikki onnettomuudet Onnettomuustarkastelu

Lisätiedot

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Kitee, Rääkkylä ja Tohmajärvi LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ Yleistä Liikenneturvallisuustyötä ohjaava visio: Kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti

Lisätiedot

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA

Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Juha Heltimo, Strafica Oy LIIKENNETURVALLISUUSTILANNE ETELÄ-SAVOSSA Lähtöaineisto Tässä kalvosarjassa esitetyt tulokset perustuvat Tilastokeskuksen tieliikenteen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Tulosohjaus-hanke Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Pilotin esitys 16.10. Tulosohjauksen kehittämisen

Lisätiedot

Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Petri Jääskeläinen Liikenneturva

Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Petri Jääskeläinen Liikenneturva Katsaus liikenneturvallisuuskehitykseen Koko maa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu Petri Jääskeläinen Liikenneturva Liikenneonnettomuudet ja uhrit 215 257 kuollutta Pelastuslaitoksen tietoon tuli 835 vakavasti

Lisätiedot

Miksi kuntien liikenneturvallisuustyö polkee paikoillaan? Yhteyspäällikkö Anna-Maija Hinkkanen Liikenneturva Kouvolan toimipiste

Miksi kuntien liikenneturvallisuustyö polkee paikoillaan? Yhteyspäällikkö Anna-Maija Hinkkanen Liikenneturva Kouvolan toimipiste Liikenneturva Julkisoikeudellinen yhdistys valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö Elinikäisen liikenneturvallisuustyön edistäjä 75 vuotta liikenneturvallisuustekoja Liikenneturvan tavoitteena

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDESTA

LIIKENNETURVALLISUUDESTA AJANKOHTAISIA ASIOITA LIIKENNETURVALLISUUDESTA NÄKÖKULMIA ITÄ-SUOMEN POLIISILAITOKSELTA Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Ylikomisario Petri Pahkin 2 Tietojohtoisuus liikenneturvallisuustyössä Poliisien

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM>

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI <PVM> LIIKENNETURVALLISUUSTYÖN ORGANISOINTI Liikkenneturvallisuustyön organisointi 1. Liikenneturvallisuustyön valtakunnallinen organisointi 2. Liikenneturvallisuustyön valtakunnalliset toimijatahot 3.

Lisätiedot

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia

STRATEGIA 2020. Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia STRATEGIA 2020 Pieniä kosketuksia, pysyviä vaikutuksia 1 Sisällysluettelo Visio s. 3 Edistämme kaupunkilaisten hyvinvointia kulttuurikosketuksilla Viemme kulttuuria ja taidetta keskelle kaupunkilaisten

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017

Liikenneonnettomuudet ja uhrit 2017 Liikenneonnettomuudet ja uhrit 217 212 kuollutta Poliisin tietoon tuli 46 vakavasti loukkaantunutta 216 Terveydenhuollon hoitoilmoitusaineistossa lisäksi 432 vakavasti loukkaantunutta 216 Poliisin tietoon

Lisätiedot

Nuoret liikenteessä 25.1.2016 1(8)

Nuoret liikenteessä 25.1.2016 1(8) 25.1.2016 1(8) Nuoret liikenteessä Liikenneturvan, Puolustusvoimien ja Sotilaskotiliiton yhteistyössä suunnittelema varusmiesten liikenneturvallisuuskampanja Särmänä liikenteessä on toteutettu varusmieskoulutusta

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Varautumisen valtakunnalliset opintopäivät Tampere 19-20.10.2011 Järjestöt kylässä vma/2011 Arjen turvan keskeiset elementit Lähtökohtia Laaja turvallisuusajattelu

Lisätiedot

7. NYKYTILAN ANALYSOINTI TAVOITTEENA kokonaiskuvan saaminen kunnan liikenneturvallisuustilanteesta 7.1 TYÖN LÄHTÖKOHTANA KÄYTETTÄVÄT AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT Valtakunnalliset, lääni- tai aluekohtaiset

Lisätiedot

Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia. Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA

Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia. Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA Tieliikenteen turvallisuudesta ajankohtaisia ajatuksia Ylivieskassa 11.11.2014 Toimitusjohtaja Anna Liisa Tarvainen LIIKENNETURVA Hyvä suunta Katse taakse pitkiä kehityskaaria hyviä tuloksia tukeva pohja

Lisätiedot

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta Romaniasian neuvottelukunnan tehtävänä on edistää romaniväestön tasavertaisia yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma TUTKIJALAUTAKUNTIEN TUTKIMAT KUOLEMAAN JOHTANEET ONNETTOMUUDET 2003-2012 Lähde: VALT (2014). Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimien tie-

Lisätiedot

Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso Lähde. Tavoite 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0

Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso Lähde. Tavoite 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0 A. Onnettomuuksien päämittarit Mittari nro Mittari Lähtötaso vuosi Lähtötaso 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Lähde 1 Kuolleiden määrä (henkilöä / vuosi) 5,4 4,7 4,1 3,4 2,7 2,0 1,4 0,7 0 ka 2008-2012

Lisätiedot

Joka toinen nuori hankkii mopokortin

Joka toinen nuori hankkii mopokortin Mopoilu Joka toinen nuori hankkii mopokortin Noin joka toinen nuori hankkii mopokortin ja joukossa on yhä enemmän tyttöjä. Mopoja oli vuonna 2012 yli 290 000. Suomessa oli Trafin mukaan rekisteröityjä

Lisätiedot

Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä. Esittelykalvosarja 28.12.2009

Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä. Esittelykalvosarja 28.12.2009 Liikenneturvallisuustyö Järvenpäässä Esittelykalvosarja 28.12.2009 Järvenpään kaupunki Liikenneturvallisuustyöryhmä 1 Kalvosarjan sisältö OSA I: Liikenneturvallisuustilanne Järvenpäässä Perustietoja liikenneturvallisuustilanteesta

Lisätiedot

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori

Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä. Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Viestintä vaikuttamisen välineenä Liikkuva koulu -edistämistyössä Noora Moilanen, viestintäkoordinaattori Kenelle Liikkuvasta koulusta pitäisi viestiä? Oppilaat Opettajat Rehtori Muu henkilökunta Vanhemmat

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA

Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA Pirkkalan valtuustoryhmien HALLITUSOHJELMA 1 2 Hallitusohjelman tarkoitus ja merkitys Pirkkalan pormestarimalliin kuuluu toimintatapa, jossa uusi pormestari ryhtyy heti valintansa jälkeen kokoamaan hallitusohjelmaa.

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat. 5. Hyväksyminen ja seuranta

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat. 5. Hyväksyminen ja seuranta Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelmat 5. Hyväksyminen ja seuranta 1.9.2015 Suunnitelman hyväksyminen Liikenneturvallisuussuunnitelman toteutumisen kannalta kunnan päätöksentekijöiden tuki on äärimmäisen

Lisätiedot

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5

Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA. Yhteenveto 1/5 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma YHTEENVETO ONNETTOMUUSTARKASTELUISTA Yhteenveto 1/5 Seudulla tapahtuu keskimäärin 46 henkilövahinko-onnettomuutta vuodessa (ka 2009-2013). Viimeisen

Lisätiedot