Ikkunakalvovalmistajan vinkki:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ikkunakalvovalmistajan vinkki:"

Transkriptio

1 1 Ikkunakalvovalmistajan vinkki: Ennakoi vahingot ja energiatehokkuuden vaatimukset Julkisiin kiinteistöihin ja yksityisiin asuintoihin asennetaan yhä suurempia ikkunapintoja luonnonvalon ja auringon lämmittävän vaikutuksen hyödyntämiseksi. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä auringon voimakas lämpösäteily aiheuttaa ajoittain huoneisiin suuriakin lämpötilaeroja. Toisaalta lämpöhukka on akuutti ongelma erityisesti vanhoissa kiinteistöissä. Lasipintojen runsas käyttö myös sisustuselementtinä kuten portaiden kaiteissa, väliseinissä ja ovissa on kasvattanut osaltaan tiloissa tapaturmariskiä. Aurinkosuoja- ja turvakalvojen sekä näiden yhdistelmäratkaisujen - aurinkoturvakalvojen - käyttö onkin lisääntynyt perheiden tai työyhteisöjen viihtyvyyden ja turvallisuuden parantamiseksi. Oikealla ikkunakalvovalinnalla kun voidaan ratkaista samanaikaisesti usea kiinteistön ongelma. Investointikustannukset jäävät kaiken lisäksi huomattavasti pienemmäksi verrattuna erikoislaseihin vaihtamiseen, kertoo Kari-Pekka Eronen, Solar Gard -tuoteperheen ikkunakalvoratkaisuja maahantuovan Seri-Deco Oy:n tuotepäällikkö. Turvaa ulkopuolisilta iskuilta FBI Unified Crime -raportin mukaan lähes 70 prosenttisesti kaikista varkauksista pyritään sisään ikkunan tai oven kautta. Kiinteistölasin kestävyyttä voidaan parantaa eri vahvuisilla turvakalvoilla, joista paksuimmat 350 mikronin kalvot kestävät testien mukaan jopa reilun 70 kg painon senttimetrin kokoisella alueella (Bekaert Speciality Films LLC: ASTM D4830 iskutesti, 4 mm paksu kiinteistölasi).

2 2 Voimakas isku, kiinteistöön iskeytyvä paineaalto tai sopivassa kulmassa lentävä kivenmurikka rikkoo ikkunan tai kattolasin silmän räpäyksessä. Pahimmillaan jopa 40 m/s lentävät lasisirpaleet aiheuttavat vakavia vammoja ja tuhoavat omaisuutta. Ikkunoihin asennetut joko kirkkaat tai julkisivua uudistavat sävytetyt turvakalvot pitävät lasin koossa sen rakenteen rikkoutuessa. Vahvimmat High performanceturvakalvot kasvattavat lasin kestävyyttä jopa räjähdyksen aiheuttamaa voimakasta paineaaltoa vastaan. Syyskuun 11 päivän terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain hallitus määräsi asennettavaksi turvakalvot valtion tärkeisiin laitoksiin, joissa käytettiin mm. Solar Gard Armorcoat -kalvoratkaisuja. Voimme sanoa, turvallisuussyistä tarkempia kohteita nimeämättä, että kalvotuotteemme ovat todella pelastaneet useita ihmishenkiä ympäri maailmaa pitämällä lasipinnat koossa voimakkaissa räjähdystilanteissa, kertoo VM Magnus Lindqvist Bekaert Speciality Films Nordicista, joka on Solar Gard -ikkunakalvoja valmistavan Bekaert Speciality Films LLC:n Ruotsissa toimiva tytäryhtiö. Ulkopuolinen isku voi olla myös näkymätön. Langaton verkkoyhteys, PDA-kämmenmikrot, kannettavat tietokoneet ja kännykät sekä tietokoneiden monitorit vapauttavat elektromagneettisia säteilyaaltoja, joita rikolliset kaappaavat ja väärinkäyttävät yhä kasvavassa määrin. Magnus Lindqvist mukaan high tech - nanoteknologian avulla valmistetut kalvot ovat fiksuja, sillä niiden joustavat ja kirkkaat metallikerrokset estävät ulkopuolisen tietomurron vaikuttamatta kuitenkaan puhelinyhteyksiin sisätiloista ulospäin. Ennakoi energiavaatimukset Euroopan Unioni on panostanut ilmasto- ja energiakysymyksien ratkomiseen jo usean vuoden ajan. Lakiesitys kiinteistöjen energiatehokkuudesta odotetaan valmistuvan 2009 vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa erityisesti vanhempien kiinteistöjen osalta suuria investointeja mm. ikkunapintojen uusimiseksi. Ikkunalasin vaihtaminen uuteen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, sillä samoihin energiasäästöihin päästään myös sopivilla kalvoratkaisuilla ja huomattavasti pienemmillä kustannuksilla.

3 3 Samanaikaisesti kalvoillahan voidaan varmistaa lisäksi turvatekijät kohteen turvallisuustarpeiden mukaisesti, huomauttaa Kari-Pekka Eronen Seri-Decolta. Aurinkoturvakalvoissa yhdistyvät turvallisuusnäkökulmien lisäksi aurinkosuojaominaisuudet, joiden avulla voidaan vähentää kolmen eri säteilyaallon haittatekijöitä. Kaikki Solar Gardin -tuoteperheen kalvot estävät ihosyöpää sekä sisustuksen ja taiteen haalistumista aiheuttavia auringon UVsäteitä lähes 99 prosenttisesti. Kalvojen avulla vähennetään myös silmiä rasittavaa häikäisyä, joka voi johtua joko auringon suorasta valosta tai toisen rakennuksen heijasteesta. Tämä ongelma konkretisoituu erityisesti kiinteistöissä, joissa näyttö- ja kassapäätteet on sijoitettu suurien ikkunapintojen välittömään läheisyyteen. Energiataloudellisten ratkaisujen osalta oleellisin ominaisuus, joihin eri ikkunakalvovalinnoilla vaikutetaan, on auringon lämpösäteilyn hallinta. Kiinteistöissä ilmastointitarve on lisääntynyt niin koneiden ja ihmismäärien kasvaessa kuin suurien lasipintojen kautta sisätiloja lämmittävän auringon lämpösäteilyn vuoksi. Tutkimusten mukaan huoneen lämpötilan noustessa yli 25 asteeseen tapaturmariski nousee lähes 30 prosenttia ja työteho alenee jopa 40 prosenttia. Bekaert Speciality Films kertoo 7400 m2 kokoisen kiinteistön saavuttaneen jopa 4-6 asteen huonelämpötilan laskun rakennuksen kahteen suurimpaan julkisivuun asennetuilla Solar Gard Silver 20 - kalvoilla. Tämän myötä myös kiinteistön ilmastoinnista johtuvat käyttökustannukset laskivat huomattavasti ja toimitilat muuttuivat viihtyisämmiksi ilman maisemia peittäviä suojia. Kalvoilla voidaan ratkaista myös lämpöhukkaongelmia, sillä metalloidut kalvot, kuten Solar Gardin Sterling- sarja tai LX70-erikoiskalvo, toimivat tehokkaana ikkunan eristeenä estämällä sisätilojen lämmön haihtumisen ulospäin. Seri-Decosta kerrotaan, että erityisesti tämän lisäominaisuuden ansiosta metalloitujen aurinkoturvakalvojen kysyntä tulee kasvamaan lähivuosina.

4 4 Sterling -sarja on tällä hetkellä maahantuojan mukaan myös ainoa aurinkosuojakalvo, joka voidaan asentaa lämpölasin sisäpuolelle mahdollistaen näin kalvotuksen kohteissa, joissa ulkoasennuksen toteuttaminen on mahdotonta. Sävyvalinnalla voidaan lisäksi vaikuttaa arkkitehtuuriseen julkisivua uudistamiseen tai lisätä yksityisyyttä estämällä suora näköyhteys ulkoa sisään. Lisää työtehoa ja viihtyvyyttä päivävalosta Bekaert Speciality Films LLC hyväksyttiin ensimmäisenä erikoiskalvojen valmistajana Clinton Climate Initiative ympäristöaloitteen viralliseksi jäseneksi. Tämä Presidentti Bill Clintonin vetämä globaali hanke auttaa luomaan liiketaloudellisessa kentässä toimivia ratkaisuja ilmastokehityksen parantamiseksi. Solar Gard tuoteperheen uusimmassa High Performance tuoteessa ja toimivuudeltaan alan innovatiivisimmassa Solar Gard LX70 kalvossa yhdistyvät niin tehokas energian hallinta, sisälämmön eristävyys ja yhdistelmäkalvossa turvallisuus kuin samaan aikaan kalvon kirkkauden mahdollistama optimaalinen luonnonvalon hyödyntäminen. Tämä viimeisimmällä Sputter- nanoteknologialla valmistettu 14- erikoiskerroksinen kalvo heittää vanhan väitteen romukoppaan, jonka mukaan tummempi kalvo olisi parempi aurinkosuoja. European Window Film Associationin julkaisun (EWFA Just Look 03/2007) mukaan ihmisen silmä havaitsee virheen niinkin pienenä kuin 25 mikronin kokoisena (0,025mm). Tämän faktan nojalla ikkunoiden aurinkosuoja- ja turvakalvoilta vaaditaankin optisesti huippulaatutasoa. LX70 -kalvon äärimmäisen pienet ja kirkkaat metallioksidit (nanopartikkelit) varmistavat erinomaisten toimintaominaisuuksien lisäksi vääristämättömän läpinäkyvyyden ja kalvon kirkkauden. Vuosien tutkimusten ja erittäin vaativien takuukriteerien jälkeen LX70 -kalvolle on juuri myönnetty myös Pohjoismaiden ammattilaisasennuksiin jopa 16 vuoden tehdastakuu, mikä on alan kalvotarjonnassakin kova juttu, lisää Magnus Lindqvist Bekaertilta.

5 5 Siisteys ennen kaikkea Kiinteistöistä ja toimitiloista löytyy paljon pintoja, jotka ovat päivittäin alttiina tahalliselle tai tahattomalle vahingoittumiselle. Naarmut ja vandaalien piirrokset julkisten kiinteistöjen porraskaiteiden laseissa, myymälöiden vitriineissä tai toimistorakennusten maisemahisseissä vaikuttavat oleellisesti yleiseen siisteyteen ja viihtyvyyteen. Sotkujen työläs poistaminen on kallis prosessi ja mahdollisten hiontojen seurauksena lasipinnat joudutaan lopulta vaihtamaan. Ikkunakalvojen valmistajalta löytyy ratkaisuja myös tähän tarpeeseen. Graffitisuojattu pinta on helppo puhdistaa ja naarmutettu kalvo on huomattavasti edullisempaa vaihtaa kuin itse lasi, mainitsee Kari-Pekka Eronen Seri-Decolta vielä haastattelun lopuksi. Kirjoittaja: Miia Mustonen, Seri-Deco Oy/ markkinointipäällikkö

6 6 Taustatietoa Bekaert Specialty Films LLC on maailman johtava erikoiskalvojen kehittäjä ja valmistaja, jonka erikoisala on auringonvalon turvallinen hallinta ikkunoissa ja teollisissa sovelluksissa. Solar Gard on ollut yksi globaalisti arvostetuista korkealaatuisista ikkunakalvomerkeistä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kalvoratkaisujen valmistaja kuuluu mm. seuraaviin järjestöihin: - AIMCAL (Association of Industrial Metallizers) - IWFA (International Window Film Association ) - EWFA (European Window Film Association ) Suomen maahantuonnista vastaa Tuusulassa toimiva Seri-Deco Oy. Lisätietoa Solar Gard-tuoteperheen ratkaisuista: - Maahantuojan asiakaspalvelusta puh (09) internetistä tai - RT-kortistosta (RT37680)

Auringonsuojakalvot. Mitä kannattaa ottaa huomioon? fenixsign.fi

Auringonsuojakalvot. Mitä kannattaa ottaa huomioon? fenixsign.fi Auringonsuojakalvot Mitä kannattaa ottaa huomioon? fenixsign.fi Suojakalvot ikkunoihin Fenix Signilta Ikkunakalvojen valinnassa merkitsee ensisijaisesti käyttötarkoitus ja materiaali. Valtuutetut asennusliikkeet

Lisätiedot

3M Privacy Film 3 OPL

3M Privacy Film 3 OPL 3M Ultra Combination -kalvot Erittäin turvallinen, varma ja aurinkoenergiaa torjuva ikkunakalvotekniikka, joka sisältää 28 mikrokerrosta vahvaa ja repäisyn kestävää Ultra Safety -kalvoa. Lisäksi kalvoissa

Lisätiedot

3M Ikkunakalvot. Prestige Auringonsuoja- ja turvakalvot. Kirkkaasti. Ensiluokkainen

3M Ikkunakalvot. Prestige Auringonsuoja- ja turvakalvot. Kirkkaasti. Ensiluokkainen 3M Ikkunakalvot Prestige Auringonsuoja- ja turvakalvot Kirkkaasti Ensiluokkainen Uuden sukupolven 3M Ikkunakalvo Uutta toimivuutta Useat lämpöä torjuvat ikkunakalvot ovat sävyltään tummia, sisältävät metallia

Lisätiedot

Jälleen 3M tuote, johon voit luottaa

Jälleen 3M tuote, johon voit luottaa Laajempi suoja 3M Ultra Prestige PR S70 -kalvolla Ainutlaatuisen Prestige 70 ja Ultra S400 yhdistelmän ansiosta, Ultra Prestige kalvolla saat kummankin kalvon hyödyt - lämmöntorjunta ja turvallisuus. Useiden

Lisätiedot

LX 70. Ominaisuuksien mittaustulokset 1-kerroksinen 2-kerroksinen. Fyysiset ominaisuudet, nimellisarvot. Kalvon ominaisuudet

LX 70. Ominaisuuksien mittaustulokset 1-kerroksinen 2-kerroksinen. Fyysiset ominaisuudet, nimellisarvot. Kalvon ominaisuudet LX 70 % Läpäisy 36 32 % Absorptio 30 40 % Heijastus 34 28 % Läpäisy 72 65 % Heijastus ulkopuoli 9 16 % Heijastus sisäpuoli 9 13 Emissiivisyys.77.77 Auringonsuojakerroin.54.58 Auringonsäteilyn lämmönsiirtokerroin.47.50

Lisätiedot

Plus SX 50 OSW OSW. Physical properties nominal. Film performance.

Plus SX 50 OSW OSW. Physical properties nominal. Film performance. Plus SX 50 OSW OSW Exterior Film Transmittance % 48 44 Reflectance exterior % 27 29 Reflectance interior % 25 29 Glare reduction % 47 46 Transmittance % 35 29 Absorptance % 32 37 Reflectance % 33 34 %

Lisätiedot

4 Mil Clear. Physical properties nominal. Film performance. www.solargard.co.uk. Safety & Security Window Films Armorcoat

4 Mil Clear. Physical properties nominal. Film performance. www.solargard.co.uk. Safety & Security Window Films Armorcoat 4 Mil Clear % Transmittance 77 64 % Absorptance 15 23 % Reflectance 8 13 % Transmittance 89 80 % Reflectance exterior 9 16 % Reflectance interior 9 16 Emissivity.90.90 Winter U-Factor (W/m² C) 6.04 2.76

Lisätiedot

Solar Gard VERKKOKAUPPA

Solar Gard VERKKOKAUPPA Solar Gard VERKKOKAUPPA A better environment inside and out. TM Solar Gard Solar Control Window Films Sentinel OSW Exterior Film Performance Results 4 mm Single 4 mm 4 mm Visible Light Transmittance %

Lisätiedot

Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille

Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille Varjoa ja suojaa ulkopuolisille terasseille ja ruokailualueille Luo ympäristöösi hyvinvointia edistävä keidas Apollo Xline terassimarkiisilla. Talvipuutarha on jokaisen talon helmi;. keidas ihmisille,

Lisätiedot

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu)

IKKUNAN RAKENNE. Ikkunamalli F (innovatiivinen lasielementti) Ikkunamalli C (kattokupu) kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt

ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt ULKOPUOLiset AURi NKOs UOJAt Auringolta suojautuminen on tärkeä osa asumista sekä nykyaikaista rakentamista. Ulkotiloissa viilentävällä varjolla on tärkeä rooli paitsi viihtyisyyden myös terveytesi kannalta.

Lisätiedot

Duette. Kauniit puitteet miellyttävälle sisäilmalle

Duette. Kauniit puitteet miellyttävälle sisäilmalle Duette Kauniit puitteet miellyttävälle sisäilmalle Uutuus! Kauneutta ja toiminnallisuutta Muutama hetki ajassa taaksepäin auringonsuojaus tarkoitti lähinnä perinteisiä sälekaihtimia, mutta nyt ne ajat

Lisätiedot

Skaala Group. Vuonna 1956 perustettu perheyritys. Skaala missio:

Skaala Group. Vuonna 1956 perustettu perheyritys. Skaala missio: Vuonna 1956 perustettu perheyritys Erikoistunut ikkunoiden, ovien ja julkisivulasitusten tuotantoon, myyntiin ja markkinointiin. Yksi johtavista ikkunateollisuuden yrityksistä Pohjoismaissa. Omistus ja

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Krista Niemi 27.2.2013 Krista Niemi 27.2.2013 Kosteudenhallinnalla tarkoitetaan niitä toimenpiteitä, joilla pyritään estämään haitallisen kosteuden kertyminen rakennukseen Kosteudenhallinnan tavoitteena on Estää kosteusvaurioiden

Lisätiedot

valonläpäisykyky Läpinäkyvä ja erinomainen 3M Prestige Series -ikkunakalvot 3M Night Vision 3M Amber 35 Low Energy

valonläpäisykyky Läpinäkyvä ja erinomainen 3M Prestige Series -ikkunakalvot 3M Night Vision 3M Amber 35 Low Energy 3M Prestige Series -ikkunakalvot 3M Prestige -auringonsuoja- ja energiakalvot ovat 3M:n ensiluokkaisia aurinkoenergiaa torjuvia ikkunakalvoja. Niiden tekniset edut pohjautuvat monikerroksiseen ja metallittomaan

Lisätiedot

Sisäpiirijuttu. The Inside Story

Sisäpiirijuttu. The Inside Story Sisäpiirijuttu The Inside Story Cat -suodattimet Fuel, Oil, and polttoaineelle, Transmission öljylle Filtersja vaihteistolle Näkyvästi parempi Cat -suodattimet Polttoaineelle, Öljylle ja Vaihteistolle

Lisätiedot

Thermoplus. Thermoplus. Helposti sijoitettava säteilylämmitin yleislämmitykseen ja vedontorjuntaan

Thermoplus. Thermoplus. Helposti sijoitettava säteilylämmitin yleislämmitykseen ja vedontorjuntaan 300-900 W Sähkölämmitys 8 mallia Thermoplus Helposti sijoitettava säteilylämmitin yleislämmitykseen ja vedontorjuntaan Käyttökohteet Thermoplus asennetaan ikkunan yläpuolelle, jossa se estää tehokkaasti

Lisätiedot

Sapa Lasirakenne Eristämätön

Sapa Lasirakenne Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Eristämätön Sapa Lasirakenne 30 Järjestelmä 30 sisäpuolisiin lasirakenteisiin koostuu eristämättömistä, mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

DOMLUX ALUMIINITUOTTEET NOSTOLIUKUOVI 77 HS

DOMLUX ALUMIINITUOTTEET NOSTOLIUKUOVI 77 HS NOSTOLIUKUOVI 77 HS NOSTOLIUKUOVI 77 HS Domlux Nostoliukuovi 77HS on täydellinen ratkaisu, kun haluat kotiisi yhtenäisen kokonaisuuden sisätilojen ja terassin, parvekkeen tai puutarhan välille. Kestävillä

Lisätiedot

Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa.

Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Nauti lämmöstä ja säästä kustannuksissa. UUDET living by Danfoss -termostaatit. Harppaus kohti laadukkaampaa asumista. Asenna ja unohda Uudet living by Danfoss termostaatit

Lisätiedot

Terassimarkiisi suuriin kattauksiin. Ihanteellinen markiisi mm. ravintoloiden terasseille. Markiisin viimeistelty kokonaisuus sisältää kahteen

Terassimarkiisi suuriin kattauksiin. Ihanteellinen markiisi mm. ravintoloiden terasseille. Markiisin viimeistelty kokonaisuus sisältää kahteen Terassimarkiisi suuriin kattauksiin. Ihanteellinen markiisi mm. ravintoloiden terasseille. Markiisin viimeistelty kokonaisuus sisältää kahteen suuntaan aukeavat kankaat sekä runkokehikon tolppineen. Yhdellä

Lisätiedot

Aurinkosähköä Schücon kanssa Sähköä auringosta moniin kohteisiin

Aurinkosähköä Schücon kanssa Sähköä auringosta moniin kohteisiin Aurinkosähköä Schücon kanssa Sähköä auringosta moniin kohteisiin 2 Schüco Aurinkosähköä Schücon kanssa Aurinkosähköä Schüco kanssa verkkoon kytketyille ja verkosta riippumattomille järjestelmille Verkkoon

Lisätiedot

Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta

Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta Hitsin hyvä jo yli 4o vuotta Kuluminen aiheuttaa huomattavan kustannuserän teollisuuden käyttökustannuksista. Pintojen kuluminen vaatii säännöllistä kunnossapitoa laitoksen käytön varmistamiseksi. Uusien

Lisätiedot

Sapa Solar BIPV. Rakennukseen integroitavat aurinkokennot

Sapa Solar BIPV. Rakennukseen integroitavat aurinkokennot Sapa Solar BIPV Rakennukseen integroitavat aurinkokennot Aurinkokennolasi Aurinkokennot on asennettu läpinäkyvään 2k- tai 3k-eristyslasiin tai läpinäkymättömään yksinkertaiseen lasipaneeliin julkisivussa

Lisätiedot

TASAKATTOIKKUNAT.

TASAKATTOIKKUNAT. kutsu valo sisään TASAKATTOIKKUNAT Luonnollisen valaistuksen edut rakennuksissa ovat kiistattomat, mutta rakennusten keskellä sijaitseviin huonetiloihin ei ole mahdollista asentaa ikkunoita ulkoseinään.

Lisätiedot

PARVEKE- JA TERASSIKAIHTIMET

PARVEKE- JA TERASSIKAIHTIMET PARVEKE- JA ALWAYS IN THE RIGHT LIGHT. 1 VISOR QUEEN PARVEKE- JA Kaunis ja käytännöllinen Kankainen Visor Queen -vekkikaihdin on valon ja varjon hallitsija. Se ei ole vain kaunis vaan myös käytännöllinen

Lisätiedot

PS-P Säleikköjärjestelmä

PS-P Säleikköjärjestelmä PS-P Säleikköjärjestelmä 1 Julkisivusäleiköt Sisustussäleiköt Tuulettuvat julkisivut Suojaseinät Ilmavirtojen ohjaus Verhoiluun Tilanjakajaksi Talotekniikan suojaksi Putkikootut Alupro PS-P-peitesäleiköt

Lisätiedot

YLITEIPPAUKSET AUTOTEIPPAUKSET IKKUNATUMMENNUKSET

YLITEIPPAUKSET AUTOTEIPPAUKSET IKKUNATUMMENNUKSET AUTOTEIPPAUKSET IKKUNATUMMENNUKSET Erottautuminen, yksilöllisyys, estetiikka ja käytännöllisyys. Nämä ovat sanoja, jotka meidän mielestämme liittyvät parhaiten työmme tarkoituksiin. Esimerkiksi autoteippaukset

Lisätiedot

ALUMIINI JULKISIVUT IKKUNAT JA OVET LIUKUOVET JA TAITEOVET. Eurooppalaistyyliset ikkunat

ALUMIINI JULKISIVUT IKKUNAT JA OVET LIUKUOVET JA TAITEOVET. Eurooppalaistyyliset ikkunat ALUMIINITUOTERYHMÄT ALUMIINI SeiComin alumiinijärjestelmän avulla voit suunnitella erilaisia ikkuna-, ovi-, sisäväliseinä- ja julkisivuratkaisuja. Ratkaisut riippuvat käyttötarkoituksesta ja niistä erityisistä

Lisätiedot

xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut

xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut Vakioratkaisut kiinteistöjen toimintojen ohjaukseen Tehokas energianhallinta Schneider KNX -vakioratkaisujen energiatehokkuuden

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

seinäkaapit riviliitinkotelot

seinäkaapit riviliitinkotelot seinäkaapit ST-sarjan seinäkaapit edustavat markkinoiden parhaita metallikoteloita. Hyvin suunnitelluista tuotteista, joiden ominaisuuksia on jatkuvasti pidetty ajan tasalla ja parannettu, on rakennettu

Lisätiedot

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta,

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, Valaistus Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, koulurakennuksissa valaistus voi kattaa jopa 40%. Valaistusta tulisi käyttää ainoastaan tarpeeseen ja

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Uponor C-46 -lämmönsäädin Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Tuotteen kuvaus Luovaa tekniikkaa helppo asentaa ja käsitellä Uponorin C-46-lämmönsäädin

Lisätiedot

Tee ja älä tee - Langattomien hälytinlaitteiden asennus

Tee ja älä tee - Langattomien hälytinlaitteiden asennus Tee ja älä tee - Langattomien hälytinlaitteiden asennus 26.2.2008 FSM Group Oy:n yritysesittely FSM Group Oy Luottamuksellinen 1 Langaton teknologia - yleiskatsaus Minimoi RF-esteiden määrä kohteessa Este:

Lisätiedot

Palo-ovet ja teräsovet

Palo-ovet ja teräsovet Palo-ovet ja teräsovet Metal Elite+ -teräsovet Novoferm tarjoaa täydellisen valikoiman teräsovia yritysten, vähittäiskaupan, teollisuuden ja julkisten rakennusten tarpeisiin. Ovia voidaan käyttää rakennusten,

Lisätiedot

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys

AUTOTALLIN NOSTO-OVET. Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys AUTOTALLIN NOSTO-OVET Kestävyys ja turvallisuus Energiatehokkuus Mukavuus ja käytännöllisyys OVI JOKAISEEN TYYLIIN Door Master ovet valmistetaan sinun toiveidesi mukaan piditpä sitten ultramodernista tai

Lisätiedot

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd -1980 aikoihin kirjolohelle rehukerroin oli n.1,8 1,9 ja rehussa oli fosforia n. 1,3 % 2000 kg rehua sisälsi siis 26 kg fosforia - Kalaan siitä sitoutui sama kuin

Lisätiedot

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas

Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas Kiintolevyaseman kiinnityskannatin Käyttöopas CECH-ZCD1 7020229 Yhteensopiva laitteisto PlayStation 3-järjestelmä (CECH-400x-sarja) Varotoimet Lue tämä käyttöopas ja PlayStation 3-käyttöopas ennen tuotteen

Lisätiedot

LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella

LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella LATTIALÄMMITYS UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor Control System Energiaa säästävä lämmönsäätö - Lisää mukavuutta vähemmällä energiankulutuksella 10 2009 5005 Kun uusin tekniikka ja optimaalinen lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI

PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI PIENIÄ SUURIA OHJEITA ENERGIAN SÄÄSTÄMISEKSI Tilan käyttäjänä sinun jokapäiväisellä toiminnallasi on merkittävä vaikutus energiankulutukseen. Energiansäästön

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Suojaa koti katseilta, häikäisyltä ja kuumenemiselta

Suojaa koti katseilta, häikäisyltä ja kuumenemiselta Suojaa koti katseilta, häikäisyltä ja kuumenemiselta Tiedote. Julkaistu: 14.03.2018, 09:25 Pisla Vinkkejä sisustuksellisten kaihdinten valintaan Keväällä valon määrä lisääntyy. Matalalta paistavan aamu-

Lisätiedot

Tekniset ovet Aina oikea sisäänkäynti

Tekniset ovet Aina oikea sisäänkäynti Tekniset ovet Aina oikea sisäänkäynti Kaikkiin käyttötarkoituksiin Maisemaan suunniteltu Omaisuuden suoja Tulvan kestävä Paineenkestävä HUBER Ovet ruostumattomasta teräksestä Oikea ratkaisu kaikki käyttötarkoituksiin

Lisätiedot

PUHTAASTI PAREMPI PINTA

PUHTAASTI PAREMPI PINTA PUHTAASTI PAREMPI PINTA PUHTAASTI PAREMPI PINTA HYVÄ ASIAKAS: Tarjoamme teille uudenlaista pinnoitusta tiloihinne puhtaanapitoa ja hygieenisyyttä helpottamaan. Suomalaisen nanoteknologian huipputuotteilla

Lisätiedot

Mukavuutta. & Turvaa. Hinnasto 2012. 3M Kiinteistönsuojaus- ja hoitotuotteet Ikkunakalvot. Hinnasto voimassa 1.3.2012 alkaen Korvaa hinnaston 1.3.

Mukavuutta. & Turvaa. Hinnasto 2012. 3M Kiinteistönsuojaus- ja hoitotuotteet Ikkunakalvot. Hinnasto voimassa 1.3.2012 alkaen Korvaa hinnaston 1.3. 3M Hinnasto 2012 Mukavuutta & Turvaa Hinnasto voimassa 1.3.2012 alkaen 3M 2012. Kaikki oikeudet pidätetään Castréninkatu 6, 00530 Helsinki Puh. 010 423 1220, fax 010 423 1229 Sähköposti: myynti@taperoll.fi

Lisätiedot

SAPA AURINKOSUOJA Yhdistetty toiminnallisuus ja muotoilu

SAPA AURINKOSUOJA Yhdistetty toiminnallisuus ja muotoilu 4550 Yhdistetty toiminnallisuus ja muotoilu Sapa Solar Shading 4550 ow urinkosäleikkö asennetaan joko pysty- tai vaakasuuntaiseksi. sennus voi olla joko itsekantava tai kiinnitys voidaan tehdä muihin kantaviin

Lisätiedot

LINEAR S LINEAR SR LINEAR P LINEAR M LINEAR L LINEAR-VALAISIMET ENERGIATEHOKAS VALINTA JOKA KOHTEESEEN

LINEAR S LINEAR SR LINEAR P LINEAR M LINEAR L LINEAR-VALAISIMET ENERGIATEHOKAS VALINTA JOKA KOHTEESEEN LINER S LINER SR LINER P LINER M LINER L LINER-VLISIMET ENERGITEHOKS VLINT JOK KOHTEESEEN SNEP-valaistus TYYLIKÄS. ÄLYKÄS. VLOVOIMINEN. SNEP-valaistusjärjestelmä on kokonaisedullinen, tyylikäs, energiatehokas

Lisätiedot

Sirpalesuojakalvot minimoivat tapaturmien vahingot

Sirpalesuojakalvot minimoivat tapaturmien vahingot Protec.Save.Renew. Smart Solutions that positively impact lives. Solar Gard 4mil HC Sirpalesuojakalvot minimoivat tapaturmien vahingot Kohteen kuvaus Abba Seafood - tehdas, Kungshamn Ongelma EU säädös

Lisätiedot

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER

DistanceMaster One. Laser 650 nm SPEED SHUTTER DistanceMaster One 36 Laser 650 nm SPEED SHUTTER Laser 02 2 x Typ AAA / LR03 1,5V / Alkaline DistanceMaster One x x y = m 2 y z x y x y z = m 3 03 ! Lue käyttöohje kokonaan. Lue myös lisälehti Takuu- ja

Lisätiedot

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON

AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa heti AUTOSALPA RAKENTAA LAHTEEN UUDEN TOIMITALON Autosalpa Oy ja Renor Oy ovat sopineet torstaina, 19.6.2008, tonttikaupasta Lahden Asemantaustan kaupunginosassa olevasta

Lisätiedot

Täydellinen aurinkosuoja terassille

Täydellinen aurinkosuoja terassille Täydellinen aurinkosuoja terassille Kaikille on tuttu tilanne, jolloin tulisi nauttia kesästä mutta ainut toiveesi on päästä varjoon. Sateen yllättäessä on taas pakko vetäytyä sisätiloihin. Satoi tai paistoi,

Lisätiedot

LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013

LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013 LUONNOLLISTA SUOJAA PUUPINNOILLE ULKONA 2013 SUOJAÖLJYT ULKOKÄYTTÖÖN Kestävää suojaa ulkopinnoille kasviöljyistä SUOJAAVA KUULTOÖLJY Kasviöljypohjainen Suojaava kuultoöljy imeytyy puun avoimeen pintasolukkoon

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista

Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Lisälämmöneristäminen olennainen osa korjausrakentamista Energiatodistusten laatijoiden ajankohtaispäivä 16.5.2019 Tuomo Ojanen, VTT Esityksen sisältö Rakennuksen tehtävä Hyvin lämmöneristetty ulkovaippa

Lisätiedot

Parempi ympäristö sisälle ja ulos. ComputerCut. Yksi ohjelma - rajattomat käyttömahdollisuudet

Parempi ympäristö sisälle ja ulos. ComputerCut. Yksi ohjelma - rajattomat käyttömahdollisuudet Parempi ympäristö sisälle ja ulos. ComputerCut Yksi ohjelma - rajattomat käyttömahdollisuudet ComputerCut gives me full control over materials and materials salvage, and site preparation I can now do it

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

ABLOY -kääntöovikoneistoilla toimintavarmuutta automaattiseen ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Helppokulkuisuutta, joka lisää toimintojen sujuvuutta

ABLOY -kääntöovikoneistoilla toimintavarmuutta automaattiseen ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Helppokulkuisuutta, joka lisää toimintojen sujuvuutta R ABLOY -kääntöovikoneistoilla toimintavarmuutta automaattiseen ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Helppokulkuisuutta, joka lisää toimintojen sujuvuutta ja ihmisten viihtyvyyttä. Turvallisuutta, joka varmistaa

Lisätiedot

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo

SAVU HORMISTOT. Valmispiippu Rondo SAVU HORMISTOT Valmispiippu Rondo 2005 Valmispiippu Rondo hyvä veto kaikenlaisiin tulisijoihin Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu

Lisätiedot

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140

EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 EXIMUS Mx 180, EXIMUS Jr 140 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONEET EXIMUS Mx 180 EXIMUS Jr 140 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden

Lisätiedot

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY

TURVA- JA SUOJALASIT SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY. www.tasolasiyhdistys.fi. Copyright SUOMEN TASOLASIYHDISTYS RY TURVA- JA SUOJALASIT 2015 Copyright www.tasolasiyhdistys.fi Sisällysluettelo Alkusanat 3 Ympäristöministeriön asetus 4 RakMK osa F2, Lasirakenteet 5 1. Turva- ja suojalaseille julkaistuja standardeja 6

Lisätiedot

Oikea konsepti kaikkiin tarpeisiin. Lukitusjärjestelmät

Oikea konsepti kaikkiin tarpeisiin. Lukitusjärjestelmät Oikea konsepti kaikkiin tarpeisiin Lukitusjärjestelmät dormakaba Lukitusjärjestelmät Ensimmäinen askel kohti turvallisempaa ympäristöä dormakaban lukitusjärjestelmiä on saatavana eri konsepteina, jotka

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön

SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön SAPA LASIRAKENNE 3074/3050 Eristetty ja eristämätön Sapa Lasirakenne 3074 3074 Lasirakenteet koostuvat eristetyistä, 74-138 mm syvistä alumiiniprofiileista. Lasitus tehdään sisäpuolelta lasituslistoilla.

Lisätiedot

+++Abloy_Lukitusopas_B :15 Page 1. Kodin lukitusopas. Kun turvallisuus on avainasia.

+++Abloy_Lukitusopas_B :15 Page 1. Kodin lukitusopas. Kun turvallisuus on avainasia. +++Abloy_Lukitusopas_B5 17.3.2006 14:15 Page 1 Kodin lukitusopas. Kun turvallisuus on avainasia. +++Abloy_Lukitusopas_B5 17.3.2006 14:15 Page 2 Onko sinulla vastaukset muutamaan avainkysymykseen? Milloin

Lisätiedot

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 Tausta Asuinrakennuksen suurin lämpöhäviö on ilmanvaihto Koneellisessa poistossa tattava riittävä korvausilman saanti Ulkoa tuleva

Lisätiedot

Kaksi yleismittaria, tehomittari, mittausalusta 5, muistiinpanot ja oppikirjat. P = U x I

Kaksi yleismittaria, tehomittari, mittausalusta 5, muistiinpanot ja oppikirjat. P = U x I Pynnönen 1/3 SÄHKÖTEKNIIKKA Kurssi: Harjoitustyö : Tehon mittaaminen Pvm : Opiskelija: Tark. Arvio: Tavoite: Välineet: Harjoitustyön tehtyäsi osaat mitata ja arvioida vastukseen jäävän tehohäviön sähköisessä

Lisätiedot

Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa. Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja

Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa. Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja Energiankäytön tehostaminen olemassa olevissa rakennuksissa Tomi Mäkipelto kauppatieteiden tohtori, DI toimitusjohtaja Rakennetun ympäristön merkitys Suomessa Energiatehokkuuspotentiaali on pääosin hyödyntämättä

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

Silhouette. Tunnelmallista valonsäätelyä

Silhouette. Tunnelmallista valonsäätelyä Silhouette Tunnelmallista valonsäätelyä Silhouette Ainutlaatuinen valoisuuden säätö Upean tyylikkäät Silhouette -kaihtimet suodattavat voimakkaimmankin auringonvalon kauniiksi luonnonvaloksi. Avaa vain

Lisätiedot

Energiatodistusten laatijoiden Keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus

Energiatodistusten laatijoiden Keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus Energiatodistusten laatijoiden Keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus 23.11.2017 Technopolis, Kalevantie 2, Tampere Ulla Laapotti, energia-asiantuntija Pientalon havannointikäynti ja toimenpide-ehdotukset

Lisätiedot

KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT

KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT Tuotteella on kahdentoista (60) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu edellyttää, että tuote on koottu ja asennettu paikalleen asianmukaisella tavalla

Lisätiedot

Tyylikästä tilan hallintaa

Tyylikästä tilan hallintaa Tyylikästä tilan hallintaa Säilytysjärjestelmät mittojesi mukaan www.iskukeittiot.fi Modernit tarpeet ja halu uudistaa suomalaista sisustusta. Isku Keittiöissä. Miksi komeron pitäisi näyttää komerolta?

Lisätiedot

Rakenna & Remontoi FENESTRA OY

Rakenna & Remontoi FENESTRA OY Rakenna & Remontoi FENESTRA OY 28.01.2011 Timo Laitinen Fenestra Oy 2011 Fenestra Oy on laadukkaiden ovi- ja ikkunaratkaisujen täyden palvelun toimittaja. Palvelemme paremmin tarjoamalla laajan valikoiman

Lisätiedot

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe Kiitos siitä, että olet ostanut SingStar -mikrofonipaketin. Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen

Lisätiedot

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA Spandeckkävelysillat ja -työtasojärjestelmät LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA SPANDECK Spandeck on kevyt, alumiinista valmistettu kävelysilta, työtaso ja telinejärjestelmä, kaikki samassa tuotteessa.

Lisätiedot

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus. As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8

Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus. As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 Tapio Tarpio Tuloilmaikkunoiden edut ja kannattavuus As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 Tausta Asuinrakennuksen suurin lämpöhäviö on ilmanvaihto Koneellisessa poistossa tattava riittävä korvausilman saanti

Lisätiedot

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA

KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA KOSTEUDENHALLINTA ENERGIATEHOKKAASSA RAKENTAMISESSA 28.3.2009 TkT Juha Vinha Energiatehokas koti tiivis ja terveellinen?, 28.3.2009 Helsingin Messukeskus PERUSASIAT KUNTOON KUTEN ENNENKIN Energiatehokas

Lisätiedot

Huippulaatua edullisesti

Huippulaatua edullisesti weinor Topas markiisi Huippulaatua edullisesti Topas markiisi on todellinen taidonnäyte, jonka kaikki voivat hankkia. Siinä yhdistyvät: viimeistelty mekaniikka, upea ulkoasu sekä edullinen hinta www.weinor.com

Lisätiedot

Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua.

Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua. Oikea jäähdytys on osa ruoan laatua. Pikajäähdytys- ja pikapakastuslaitteet Porkka teki oikean jäähdytyksen helpoksi Porkan uuden sukupolven edistykselliset pikajäähdytys- ja pikajäähdytys-pakastuslaitteet

Lisätiedot

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN

TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN FIN TANEO NIVELVARTINEN JA JÄRJESTELMÄVALAISIN 2 TANEO MONIPUOLINEN VALAISIN IHANTEELLISEEN VALAISTUKSEEN. Tinkimätön valaistusratkaisu on välttämätön aina kun silmäsi ovat koetuksella. Oli työtehtävänä

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu

ikilauta Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivut Päiväys: 11/04 Loppu lahoamiselle ja homehtumiselle Helppo asentaa ja työstää Puusyykuvioitu ja pintamaalattu Huoltovapaa ja paloturvallinen julkisivu Julkisivupaneeli Tuotteet: on ainutlaatuinen

Lisätiedot

SÄILYTYSKANSI VOITELUKANNUT VÄHENTÄVÄT ÖLJYJEN EPÄPUHTAUKSIA PITKÄ NOKKA JA ROISKEITA KÄYTÖSSÄ YLEISKANSI

SÄILYTYSKANSI VOITELUKANNUT VÄHENTÄVÄT ÖLJYJEN EPÄPUHTAUKSIA PITKÄ NOKKA JA ROISKEITA KÄYTÖSSÄ YLEISKANSI NESTEIDEN KÄSITTELY TURVASÄILIÖT & ÖLJYKANNUT OIL SAFE SÄILYTYSKANSI VOITELUKANNUT VÄHENTÄVÄT ÖLJYJEN EPÄPUHTAUKSIA PITKÄ NOKKA JA ROISKEITA KÄYTÖSSÄ Oil Safe-järjestelmässä on monia etuja öljyn saastumisen

Lisätiedot

Tilaisuuden järjestävät:

Tilaisuuden järjestävät: KIMMO LYLYKANGAS ARCHITECTS Tilaisuuden järjestävät: 1 18/11/2014 Agenda renzero-projekti ja konsepti /Janne Heikkilä, projektipäällikkö Pääsuunnittelijan näkökulma /Jari Kiuru Yhteistyökumppaneiden edustajien

Lisätiedot

ERITTÄIN JOUSTAVAA MUKAVUUTTA AKUSTOINTIIN

ERITTÄIN JOUSTAVAA MUKAVUUTTA AKUSTOINTIIN ERITTÄIN JOUSTAVAA MUKAVUUTTA AKUSTOINTIIN Suunniteltu erityisesti vähentämään hulevesi- ja viemäriputkien melua Loistava suorituskyky jo ohuella akustisella kerroksella Helppo levittää ja ylläpitää 107

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö Pekka Karppanen Valaistus Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje valaisimien sammuttamisesta tiloissa on, että jos

Lisätiedot

27.5.2014 Ranen esitys. Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy

27.5.2014 Ranen esitys. Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy 27.5.2014 Ranen esitys Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy Energiatehokas korjausrakentaminen Korjausrakentamisen energiamääräykset mitä niistä pitäisi tietää Suomen asuntokanta on kaikkiaan noin 2,78 miljoona

Lisätiedot

Ikkunat ja energiatehokkuus Arkkitehtonisten suunnitteluratkaisujen vaikutuksesta Laatijat: Tapio Kaasalainen, TTY; Taru Lehtinen, TTY 3.12.

Ikkunat ja energiatehokkuus Arkkitehtonisten suunnitteluratkaisujen vaikutuksesta Laatijat: Tapio Kaasalainen, TTY; Taru Lehtinen, TTY 3.12. 3.12.2018 IKKUNAT JA ENERGIATEHOKKUUS Arkkitehtonisten suunnitteluratkaisujen vaikutuksesta Laatijat: Tapio Kaasalainen, Tampereen teknillinen yliopisto Taru Lehtinen, Tampereen teknillinen yliopisto 3.12.2018

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA

TARJOUSPYYNTÖ. Riihipellontie 5 talot A - B - C, 7 talot A - B - C ja 8 talot A - B - C SAARIJÄRVI ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Sivu 1 / 5 TARJOUSPYYNTÖ ULKO-OVIEN JA PARVEKEOVIEN UUSIMISURAKKA Urakassa noudatetaan Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998 RT 16-10660 (viittauksissa on käytetty lyhennettä YSE). Riihipellontie

Lisätiedot

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen

Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Esimerkkikuvia ja vinkkejä mittaukseen Tässä on esitetty esimerkkinä paikkoja ja tapauksia, joissa lämpövuotoja voi esiintyä. Tietyissä tapauksissa on ihan luonnollista, että vuotoa esiintyy esim. ilmanvaihtoventtiilin

Lisätiedot

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 2. Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 2 Purueristeisen seinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova levyllä Puurunkoinen, purueristeinen talo,

Lisätiedot

Kallistettava paistinpannu

Kallistettava paistinpannu Electrolux Thermaline sarja on suunniteltu erittäin kovaan käyttöön. Thermaline sarja soveltuu erinomaisesti sairaaloihin, keskuskeittiöihin sekä hotelleihin. Sarja sisältää laajan valikoiman tuotteita,

Lisätiedot