Nutukas uutiset. - Milanon messut - Näskämatic - ja paljon muuta. Tämä lehti on Nutukas- ja Poro muotiin -hankkeiden yhteinen ajankohtaistiedote.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nutukas uutiset. - Milanon messut - Näskämatic - ja paljon muuta. Tämä lehti on Nutukas- ja Poro muotiin -hankkeiden yhteinen ajankohtaistiedote."

Transkriptio

1 Nutukas uutiset Nro 4/Lokakuu Milanon messut - Näskämatic - ja paljon muuta Tämä lehti on Nutukas- ja Poro muotiin -hankkeiden yhteinen ajankohtaistiedote. SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS SÁMI OAHPAHUSGUOVDDÁŠ

2 Uutta kautta pukkaa! Teuraskausi on alkanut. On aika havahtua kesän peruuttamattomaan päättymiseen ja suunnitella taljojen, koipinahkojen ja muiden tarjolle tulevien materiaalien jalostus tällä kaudella. Ota tänä syksynä talteen kaikki raaka-aineet, koipinahkojenkin muokkaus helpottuu nyt kun Nutukas hankkeen Näskämatic hoitaa kovimman homman! Lue koipinahkojen jalostamisesta enemmän tässä tiedotteesta. Poromateriaalien talteenottosuunnitelmaa tehdessäsi ota huomioon myös Poro muotiin hankkeen tuotesuunnittelukilpailu ja tuleva Porofashion näyttely, joista voit myös lukea lisää jäljempänä. Suunnittele ja toteuta omat visiosi, ota osaa kilpailuun ja/tai tarjoa töitäsi näyttelyyn!

3 Milanon messut Poro muotiin hanke kävi Milanossa hankkeen 20 hengen voimin tutustumassa kenkä-, laukku- ja nahkaalan messuihin Kolmen pitkän päivän ajan kiertelimme valtavien messuhallien lisäksi Milanon keskustan muotiliikkeitä. Messuilla suunnittelijat ja valmistajat tekivät tukkukauppaa ensi kevään ja kesän malleista Euroopan tavaratalojen sisänostajien kanssa. (Suomesta tuotteitaan esittelemässä olivat ainakin Palmroth, Aki Choklat ja Minna Parikka.) Kaupungilla taas myytiin tämän kauden tuotteita; sellaiset nimet kuten Prada, Hermes, Louis Vuitton ja Giorgio Armani sattuivat ikkunaostosten tekijän silmiin jopa usean liikkeen voimalla. Päivien aikana ehdimme paikallisoppaamme Hanna Rantasen ansiosta tutustua myös hieman kaupungin nähtävyyksiin ja elämäntyyliin. Näimme Milanossa hurjasti kaikenlaista jännää ja kiehtovaa, mie-

4 Nahkaa ja turkiksia à la Milano. likuvitusta ruokkivaa, mutta vaikka kävelimme kolme päivää aamusta iltaan ja kilometrin toisensa jälkeen, ehdimme vain raapaista pintaa kaikesta tarjolla olevasta. Mutta sekin riittää täyttämään matkamme tavoitteen, joka oli puhaltaa pois tuotesuunnittelussa päihimme pesiytyneet rajoitukset uusien tuoreiden ideoiden tieltä. (Tilanne-)huumorintajuisten osallistujien ansiosta matkallamme raikui nauru vaikka ohjelma oli tiukka ja monta kertaa ehtivät nälkä, jano ja väsykin yllättää. Toivon että matkan tuloksena monen päässä muhii nyt ideoita jotka toteutuvat vaikka designkilpailuumme osallistuvina tuotteina! Kiitos mukana olleille ja rahoittajille! Milanostakin löytyi napapiiri. Nimittäin norjalainen muotiliike. Tulemmeko joskus tulevaisuudessa näkemään tällaisen näyteikkunan Euroopan muotikaduilla?

5 N ä s k ä m a t i c Mikä se on? No se on se Nutukas hankkeen koipinahkojen kaavintakoneen prototyyppi joka on nyt asennettu Toivoniemen nahkamuokkaamolle. Hilma Länsman on muokkaamolla täydellä tohinalla perehtymässä koneeseen, ja Hilma kutsuu kiinnostuneita näskäyskursseille kunhan konenäskäys on meillä hallussa. Ensimmäisten kokeilujen aikana koneesta on jo tehty huomioita ja annettu palautetta rakentajalle, joka tulee vielä uudelleen Toivoniemeen viilaamaan konetta paremmaksi. Koenäskäysten perusteella voi kuitenkin sanoa, että kone näskää sekä suolattuja että kuivattuja koipinahkoja. Koipinahkojen tulee vain olla sopivan kosteita, joten pehmitys sahanpuruissa ja/tai parkitus ennen näskäystä ovat tarpeen. Ilmoitamme kursseista piakkoin, pidä huoli että olet mukana!

6 PORO IN! Designkilpailu... on auki! Osallistu kilpailuun, suunnittele ja toteuta hurjin visiosi! Yhdistä poromateriaaleja muihin ja mykistä palkintolautakunta! Tee sohva jonka puuosiin upotat poronsarvea tai luuta, eristä talosi poronkarvan ja selluloosan seoksella, tai ompele koipinahoista maailman hienoin turkki! Nyt ei ole aika pitää kynttilää vakan alla, vaan nostaa se koko maailman nähtäville! Anna valosi loistaa! Osallistumisohjeet tai SAKK:n toimistosta Inarista!

7 Katu-uskottavat karvakengät? Nutukas hanke on tilannut kenkäsuunnittelija Janne Laxilta modernit talvikengät poron koipinahoista miehelle. Janne Lax on nuori suomalainen muotoilija, jolla on oma kenkämallisto merkillä St.Vacant Footwear (katso com/). Janne suunnittelee ja toteuttaa kengät alusta valmiiksi kengiksi asti, ja toimitukseen sisältyvät myös kengän kaavat, ohjeet ja lestit. Kenkien pitäisi olla valmiit jo lokakuun lopussa, ja esittelemme niitä mielellämme sitten kaikille kiinnostuneille. Hanke omistaa oikeudet kenkämalliin. Kenkäpari tulee todennäköisesti esille Porofashion näyttelyyn, ja ohjeet julkistetaan myös Poro muotiin hankkeen opaskirjasessa. Porofashion Porofashion Poro muotiin hanke ja Saamelaismuseo SIIDA järjestävät yhdessä näyttelyn, jonka ajankohdaksi on nyt vahvistunut Näyttelyn nimi on raflaavasti Porofashion, ja sen teemana on tuore näkemys porosta käsityömateriaalina. Esille tulee mm. Poro muotiin -hankkeen designpajoissa valmistettuja töitä ja Poro IN! suunnittelukilpailun parhaimmistoa. Näyttelyssä yhdistyvät paikalliset kädentaidot kansainväliseen suunnitteluosaamiseen. Toivomme tekstissä kuvattuja tuoreita näkemyksiä myös teiltä, hyvät hankkeidemme toimijat ja muut porodesignin edelläkävijät! Näyttelytyöt valitaan alkuvuodesta 2010, joten ehdit hyvin tarjota töitäsi sinne. Soita tai meilaa, yhteystietomme löytyvät tiedotteen lopusta.

8 Karvakengät à la Lovozero Kävimme juuri Venäjän puolelle Lovozerossa tutustumassa sikäläiseen poronkoipikenkien valmistamiseen, sekä kenkien ompeluun ja kumi- /huopapohjien kiinnittämiseen. Samalla veimme tietoa uudesta näskäyskoneestamme ja nahan kaavinnasta sekä työpajojen tuloksista Venäjän saamelais- ja poronhoitoalueelle. Käynnin tavoite oli vaihtaa tietoa erilaisista jalostus- sekä ompelutavoista sekä luoda yhteyksiä kenkäpajan ihmisiin sekä käsityöntekijöihin. Mietimme myös, miten tulevaisuudessa näitä yhteyksiä voisi hyödyntää esim. työpajojen muodossa. Kengänpohjaaja Sergei Krapiva Hanke-esittely Lovozerossa. Taide- ja käsityöopettajia, Lovozeron Ammattikoulu n:o 26 Tatjana Matjeeva, Kikka, Tatjana Kozhevina, Jelena Kuzmenko Poromiehen talviset tundrakengät.

9 Lovozeron terveiset Lovozero on tiiviisti rakennettu kylä kauniin tunturialueen läheisyydessä. Asukkaita on noin 3500, pääasiallisesti saamelaisia, komeja, ukrainalaisia, venäläisiä jne. Yövyimme Marinan kanssa minihotellissa eli yhdessä kerrostalon asunnossa, joka oli kunnostettu majoittujia varten. Majapaikkamme oli viihtyisä ja meillä oli jopa oma kotikokki valmistamassa lounasta kahtena päivänä. Tutustuimme paikalliseen ammattikouluun, joka vastaa parhaiten ehkä meidän ammattilukiotamme. Tällä hetkellä koulu jakaantuu kolmeen eri taloon, mutta uusi hieno koulurakennus on valmisteilla. Pehmeiden ja kovien saamenkäsitöiden lisäksi koulussa opiskellaan muita ammattiopintoja, kuten kokiksi, kirjanpitoa, myyntityötä, pojilla porotaloutta ym. Tundrasovhoosin ompelimo Tutustuimme ompelimoon, jonka työntekijät ovat nyt tundrasovhoosin työntekijöitä. Siellä valmistetaan poromiesten vaatteita sekä muita koipinahkatuotteita. Sovhoosin teurastamossa nyljetään koivet, käsitellään ne ja onpa siellä myös pienimuotoinen muokkaamo. Ompelimon päätarkoitus on tuottaa vaatteita poromiehille tundraolosuhteita varten. Poromiehet viipyvät tundralla useita kuukausia yhtä soittoa talvisin ja siellä vaaditaan edelleenkin lämpimät perinteiset porovarusteet. Kaikki ommellaan edelleen käsin. Uuden johtajan myötä uusia tuotteita on kehitelty ja tarkoitus on käyttää kaikki hyödyksi porosta. Kun kaikki ommellaan käsin ja ompelijat ovat todellisia mestareita, halutaan nostaa paikan statusta. Tulevaisuudessa tässä käsityöpajassa tulee työskentelemään käsityömestareita, jotka ovat ehdottoman taitavia omalla alallaan. Kikka Laakso Kerrostaloja ja idyllistä hirsitaloasumista Virma-joen rannalla

10 Työpajoista GRAFFITI Under the Surface oli elokuussa pidetyn Poro muotiin hankkeen työpajan nimi. Työpajan vetäjäksi tuli Lontoosta, Royal College of Art:sta professori Basil Kardasis, joka valloitti kaikki ystävällisellä ja kannustavalla käytöksellään. Työpajaan osallistui käsityöammattilaisia, harrastajia ja opiskelijoita Suomesta, muotisuunnittelija Norjasta ja opettaja Venäjältä. Materiaaleiksi hanke tarjosi erilaisia poron nahkoja, sarvia ja luita sekä metalleja SAKK:n repertuaarista. Basil Kardasis johdatti työpajalaiset tunnelmaan esittelemällä graffiteista eri puolilta maailmaa ottamiaan kuvia erilaisten musiikkikappaleiden säestyksellä. Tutustuttuaan pajalaisiin hän jakoi heidät ryhmiin ja antoi tehtäväksi valmistaa säilön, joka kätkee sisäänsä salaisuuden, yllätyksen tai jonkin tärkeän asian. Osallistujien erilaisten taustojen ja osaamisen ansiosta työn suunnittelu ja valmistus oli haastavaa mutta hedelmällistä. Moni osallistujista kertoi oppineensa viiden päivän aikana paljon, ja erityisesti löytäneensä itsestään uusia puolia. Viiden tiukan päivän aikana työpajassa valmistui kuusi hyvin erilaista tuotetta, jotka esiteltiin pajan yleisötilaisuudessa Lisäksi työt olivat esillä parin viikon ajan SAKK:n aulassa. Osa Graffiti pajan töistä tullaan näke- Sanna Konolan ja Sandra Ylisen toteuttama vartalokoru Työpajan tiivistä tunnelmaa.

11 mään myös Porofashion näyttelyssä ensi vuoden puolella. Työpajatyöskentely on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi ruokkia luovuutta, ja eri taustaiset ihmiset täydentävät ja tukevat toisiaan uutta luodessa. SAKK:n erityisosaaminen jalometalli- ja korukivialalla sekä nahka-, puu-, luu- ja sarvipuolella mahdollistaa ainutlaatuisen materiaalien yhdistelyn ja yksilöllisten osien suunnittelun tuotteissa. Ehkä meidän on aika alkaa uskoa itsekin mahdollisuuksiimme kun kuulemme ylistävää palautetta kaukaa tulleilta muotoilun ammattilaisilta? Basil Kardasis Tavataan! Inarin SAKK:n aulassa alkaen klo 17. Jutellaan Näskämaticista, Milanosta ja Lovozerosta, pajoista ja muusta tulevasta, esim: Lappi vierailee ELMA-messuilla Saamelaisalueen koulutuskeskus ja Poro muotiin hanke lähtevät esittäytymään messujen arvioidulle :lle kävijälle. Suunnitellaan hankkeen messuosastoa yhdessä!

12 Muistathan hanketapaamisen Inarin SAKK:n aulassa alkaen klo 17. Jutellaan Näskämaticista, Milanosta ja Lovozerosta, työpajoista ja muusta tulevasta. Perustetaanko nivotus-/parkitusrinki? Hilma Länsman on Nutukas-hankkeella töissä tämän syksyn perehtymässä Näskämaticin käyttöön ja opettaa koneen käyttöä myös hankelaisille! Hilman puh.nro on Oktavuohtadieđut I Yhteystiedot: Poro muotiin -hanke: Prošeaktajođiheaddji I Projektinvetäjä Virpi Jääskö, tel , Nutukas -hanke: Prošeaktabargi I Projektityöntekijä Kikka Laakso, tel ,

sanomat SAMI LAITI - PERINTEIDEN ÄÄRELLÄ SAAMELAISNEIDOT MAAILMALLA UHKAAKO SUOMALAISTUMINEN DUODJIA?

sanomat SAMI LAITI - PERINTEIDEN ÄÄRELLÄ SAAMELAISNEIDOT MAAILMALLA UHKAAKO SUOMALAISTUMINEN DUODJIA? 2012 sogsakk sanomat SAMI LAITI - PERINTEIDEN ÄÄRELLÄ SAAMELAISNEIDOT MAAILMALLA UHKAAKO SUOMALAISTUMINEN DUODJIA? SISÄLTÖ 03 Pääkirjoitus 04 Kielten ja kulttuurin Sajos 06 Suurta tukea saamelaiselle elokuvalle

Lisätiedot

IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014

IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014 IKEA- TRENDiRaPORTti TAMMIKUU ELOKUU 2014 02 JOHDANTO 03 ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA 05 HAASTATTELUSSA Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö 07 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ 2014

Lisätiedot

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI lahden seudulle 1/2015 LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI 14 TRENDI- VALAISIMET KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA 8 YRITTÄJYYDESSÄ ON NYT IMUA! Oma yritys teki unelmista totta. s. 7 Lahden kaupunkiseutu

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

MARRASKUU 4/2009. Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti. YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke. Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9

MARRASKUU 4/2009. Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti. YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke. Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9 Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti MARRASKUU 4/2009 ISSN1457-9490 YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke * uusia työkaluja yhdistystoiminnan kehittämiseen s. 7 Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9 Ulla

Lisätiedot

UPEA UUDISTUS. Anu Harkin tapaan. Näin hurmaat verkossa. Professori Alf Rehn: Machoilun aika on ohi. Sami Sykkö paneutui personointiin

UPEA UUDISTUS. Anu Harkin tapaan. Näin hurmaat verkossa. Professori Alf Rehn: Machoilun aika on ohi. Sami Sykkö paneutui personointiin 5x LEMPIBRÄNDI 1/2010 Busterissa uskottiin unelmiin VENEKAUPAT KESKELLÄ TALVEA Näin hurmaat verkossa Opiskelijat panivat merkit järjestykseen Professori Alf Rehn: Machoilun aika on ohi Sami Sykkö paneutui

Lisätiedot

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula Teksti: Kristiina Harjula Kun jämsäläinen maatalon tyttö, Anja Seppälä lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia, suunnitelmat olivat selvät: Hän ryhtyy toimittajaksi eikä mene naimisiin ennen

Lisätiedot

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 Paja haastaa Sotkamon nuoret www. hyödylliset hankelinkit Yritysryhmälle kehittämistuki jopa 75 % Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Tee ympäristötekoja,

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme

Lisätiedot

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitussihteerit Johannes Eret Teemu Toivanen Tommi Lauslehto Toimittajat Anna Granqvist Marikki Mattila Telma Tähkiö Ulkoasu Teemu Toivanen Kannet Johannes Eret

Lisätiedot

Uusia avauksia kansalaistoimintaan

Uusia avauksia kansalaistoimintaan Setlementti 2 2 0 1 4 S E T L E M E N T T I L I I K E O N I H M I S E N M U O T O I N E N Uusia avauksia kansalaistoimintaan Kansalaisjärjestöt muutoksessa Aluesuunnittelua kehittämiskävelyllä Setlementtiliikkeen

Lisätiedot

Auran joulunavaus. Koko perheen joulutapahtuma 29.11. Yritysneuvonta oikeaan suuntaan. Ekologisesti Riihikoskelle. Pikainen piirakanrypyttäjä

Auran joulunavaus. Koko perheen joulutapahtuma 29.11. Yritysneuvonta oikeaan suuntaan. Ekologisesti Riihikoskelle. Pikainen piirakanrypyttäjä 2013 Yritysneuvonta oikeaan suuntaan Kuudelle kunnalle paremmat palvelut. Sivu 5 Ekologisesti Riihikoskelle Bio-Expert Oy kasvaa hyvällä syyllä. Sivu 8 Pikainen piirakanrypyttäjä Automaatio apuna leipomon

Lisätiedot

Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä

Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä PITKYN PIIRI 2/2010 Syksyllä alkava ICT-koulutus KESKITY OLENNAISEEN a haku auki netissä Koulutuksissa käydään läpi oleelliset alan nykyaikaiset osaamiset ja ohjelmat. Ammattitutkintokoulutuksissa jokaiselle

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

ASIAKASLEHTI RAY:N YHTEISTYÖYRITYKSILLE. Hyväntekeväisyydestä. vastapainoa ravintolayrittäjän arkeen SIVU 8 SIVU 10 SIVU 16.

ASIAKASLEHTI RAY:N YHTEISTYÖYRITYKSILLE. Hyväntekeväisyydestä. vastapainoa ravintolayrittäjän arkeen SIVU 8 SIVU 10 SIVU 16. ASIAKASLEHTI RAY:N YHTEISTYÖYRITYKSILLE Hyväntekeväisyydestä vastapainoa ravintolayrittäjän arkeen 02 10 SIVU 8 SIVU 10 SIVU 16 SIVU 20 Ole hereillä: Rautaista Löydä oma tapasi estä skimmaus kumppanuutta

Lisätiedot

Yritys Hyvä on valtakunnallinen yrittäjyysaiheinen kilpailu. Yritys Hyvä 2012. Mikä Yritys Hyvä? 1000 :n

Yritys Hyvä on valtakunnallinen yrittäjyysaiheinen kilpailu. Yritys Hyvä 2012. Mikä Yritys Hyvä? 1000 :n Yritys Hyvä 1 Yritys Hyvä 2012 Sisällysluettelo Yritys Hyvä 2012 Ohjeistus Tehtävät Ryhmätyö Aineistot: Kutsu kotiin on uutta luksusta Sosiaalista mediaa digitaalisesti ja kasvokkain Lämmön lähteellä Romanialaisparilla

Lisätiedot

Lappilehti. Henry Richter: Jumala tietää, että olen tässä. Se riittää minulle. 1 SUOMEN VAPAAKIRKON LAPIN LÄHETYS KUVA: SATU KETTUNEN

Lappilehti. Henry Richter: Jumala tietää, että olen tässä. Se riittää minulle. 1 SUOMEN VAPAAKIRKON LAPIN LÄHETYS KUVA: SATU KETTUNEN Lappilehti SUOMEN VAPAAKIRKON LAPIN LÄHETYS 2 2014 KUVA: SATU KETTUNEN Henry Richter: Jumala tietää, että olen tässä. Se riittää minulle. 1 Syyskeikalla Kittilässä, jolloin Herrasväessä musisoivat Habi

Lisätiedot

Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti. 4/2013 Irtonumero 7. Elsan jäljissä Anne Berner. Vuoden 2014. teema.

Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti. 4/2013 Irtonumero 7. Elsan jäljissä Anne Berner. Vuoden 2014. teema. Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti 4/2013 Irtonumero 7 Elsan jäljissä Anne Berner Vuoden 2014 teema Voimapaikka Kalevalaisten Naisten Liiton kulttuuri- ja jäsenlehti 5.12.2013, 52. vuosikerta,

Lisätiedot

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Sachiko SOSA (Helsinki) SUSA/JSFOu 92, 2009 Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Johdanto Vuoden elokuussa 2006 kävimme vahinhantilaisessa Korlikin kylässä FM Susanna Virtasen 1 kanssa; oppaanamme toimi

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Pääkirjoitus...3. 45-vuotisjuhlavuoden huumaa...4. Parisalsaa Turun illassa...9. Arvoisat VSTKY:n nykyiset ja tulevat jäsenet...

Pääkirjoitus...3. 45-vuotisjuhlavuoden huumaa...4. Parisalsaa Turun illassa...9. Arvoisat VSTKY:n nykyiset ja tulevat jäsenet... SISÄLLYSLUETTELO Pääkirjoitus...3 45-vuotisjuhlavuoden huumaa...4 Parisalsaa Turun illassa...9 Arvoisat VSTKY:n nykyiset ja tulevat jäsenet... 11 Poutapilveä ja paikallisia sadekuuroja...13 VSTKY:n toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Espoon 15. asukaspuisto Kalajärvellä aloitti toimintansa vauhdikkaasti joulukuun alussa upouudessa puistorakennuksessa Hiirisuonpuistossa

Espoon 15. asukaspuisto Kalajärvellä aloitti toimintansa vauhdikkaasti joulukuun alussa upouudessa puistorakennuksessa Hiirisuonpuistossa Kalajärven Sanomat J ulkais ija: Kalajär vi -Seur a r y Sähköpos ti: kalajarvis eura -hallitus @yhdis tys avain.fi Toimitus: Monica Jägermalm, Elina Leppänen, Jari Kaponen, Jaakko Ala -Paavola, Viki Sirkiä,

Lisätiedot

Porin Puuvillan merkitys. ja porilaisille PÄÄKIRJOITUS. Tämä elämä. 2 Porin Puuvilla

Porin Puuvillan merkitys. ja porilaisille PÄÄKIRJOITUS. Tämä elämä. 2 Porin Puuvilla 2 Porin Puuvilla PÄÄKIRJOITUS Tämä elämä Noin kuukausi sitten TV1 uusi 40 vuotta vanhan, Porin Puuvillan työntekijöiden elämästä, työstä ja haaveista kertovan dokumenttiohjelman Tämä elämä. Paljon on 40

Lisätiedot

5/14. Taiteen brändääjä Damien Whitmore. Betonisymposium innosti. Muotoilukoulutus murroksessa ORNAMON LEHTI. Sivu 12. Sivu 20

5/14. Taiteen brändääjä Damien Whitmore. Betonisymposium innosti. Muotoilukoulutus murroksessa ORNAMON LEHTI. Sivu 12. Sivu 20 5/14 ORNAMON LEHTI Taiteen brändääjä Damien Whitmore Betonisymposium innosti Sivu 12 Muotoilukoulutus murroksessa Sivu 20 23.-25.1.2015 Messukeskus Helsinki Kevään Forma-messut lähestyy. Forma-messut on

Lisätiedot

KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET

KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET Sisällys JOHDANTO 8 Busineksen ja luovien alojen liitto luo uusia mahdollisuuksia! Kirjoittajat: Raimo Pelli,

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 NOPEAMPAA KASVUA LIIKETOIMINNALLESI Intrum Rahoitus on markkinoiden uusi ja monipuolinen pk-yrityksille

Lisätiedot