Eläinoikeusfilosofia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eläinoikeusfilosofia"

Transkriptio

1

2 Kansalaisjärjestö Perustettu v Toiminta keskittyi aluksi koe-eläinten suojeluun v alkaen toiminut nimellä Animalia 3 pääkohdetta: tuotantoeläimet, koe-eläintoiminta sekä turkistarhaus N jäsentä 20 alueosastoa ja toimintaryhmää ympäri Suomen Hallitus Toimisto Helsingissä 6 vakituista työntekijää sekä projektityöntekijöitä Toiminnan lähtökohdat Jokaisella olennolla on itseisarvonsa ja tiettyjä oikeuksia. Eläimellä on oikeus olla eläin, sillä on oikeus lajilleen tyypilliseen käyttäytymiseen sekä perusolemukseensa. Eläimellä on oikeus elämään ja kuolemaan ilman tarpeetonta kipua ja tuskaa. Toiminta Tiedotus Kampanjat Lobbaus Lainsäädäntö Asiantuntijajärjestö Tempaukset Seminaarit Kansainvälinen yhteistyö Rahoitus Lahjoitukset Testamentit Jäsenmaksut Kuukausitukijat Valtionapu Myyntituotteet Lisää tietoa Animaliasta löydät Internet sivuilta

3 Eläinten oikeudet filosofisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta Kuinka suhtautuminen eläimiin on länsimaissa muuttunut viimeisen 2000 vuoden aikana ja mitkä tekijät tähän muutokseen ovat vaikuttaneet? Miksi eläinten hyvinvointi puhuttaa niin laajalti tänä päivänä? Onko ihmisellä oikeutettuja perusteita eläinten taloudelliselle hyödyntämiselle teollisilla eläintiloilla? Miksi eläimistä tulisi välittää? Materiaalissa hahmotetaan ajallinen kaari antiikin ajoista 2000-luvulle ja tutustutaan ihmisen ja eläinten suhteen kehitykseen. Materiaalissa käsitellään myös modernien eläinoikeusteoreetikkojen argumentteja eläinten oikeuksien puolesta ja pohditaan sitä, mikä ihmisen erottaa eläimestä vai erottaako mikään.

4 Eläinoikeusajattelun historiaa Antiikin Kreikka Kasvissyönnin historia ulottuu ihmiskunnan alkuaikoihin: on todennäköistä, että trooppisilla alueilla ravinto on ollut kasvispainotteisempaa ja pohjoisilla alueilla on syöty enemmän lihaa kasvuston niukkuuden ja talven vuoksi. Vasta teollistumisen myötä eläimiä on alettu tuottaa massoittain tehdasmaisissa olosuhteissa, ja liha on muuttunut ylellisyystuotteesta jokapäiväiseksi itsestäänselvyydeksi. Minkälaisten kehityskulkujen kautta on tultu tähän päivään, jolloin eläimiä hyödynnetään laajamittaisemmin ja tehokkaammin kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana? Toisaalta eläinten puolestapuhujia ei ole ollut koskaan yhtä laajaa joukkoa kuin 2010-luvulla. Eläinoikeusajattelun ituja voidaan löytää yksittäisiltä antiikin Kreikan ajattelijoilta. Muun muassa filosofi Pythagoras katsoi, että eläinten syöminen on väärin ja vetosi eläinten sielullisuuteen. Myös filosofi Plutarkhos kannatti kasvissyöntiä. Hän kirjoitti moniosaisen tekstin lihansyönnin epämoraalisuudesta Lihansyönnistä. Plutarkhoksen mukaan ihmiset olivat alun perin kasvissyöjiä ja lihansyönti voi olla oikeutettua ainoastaan välttämättömyyden pakosta, esimerkiksi oman henkiinjäämisen turvaamiseksi. Hänen mukaansa lihansyönti raaistaa ihmisen sielun ja johtaa väkivallantekoihin myös muita ihmisiä kohtaan. Antiikin aikana tavallisen kansan ruokapöytä oli kala- ja kasvispainotteinen, ja punaista lihaa syötiin lähinnä suurten juhlien yhteydessä, jolloin uhrattiin eläinuhreja jumalille. Antiikin ja myöhäisantiikin aikana eli myös muita kasvissyönnin kannattajia: esimerkiksi uusplatonikko Porfyrios (n jaa.) kirjoitti 200-luvun lopulla teoksen Pidättäytyminen sielullisten olentojen syömisestä, joka on Plutarkhoksen kirjoitelmaa huomattavasti laajempi. Toisaalta esimerkiksi Aristoteles erotti järjen omaavan ihmisen tarkasti järjettömistä eläimistä; ihmisen tulee käyttää eläimiä omaksi hyödykseen. Jos ihminen tästä käytännöstä luopuu, hän ei ole enää sivistynyt ihminen.

5 Eläinsuojeluajattelun historiaa Keskiaika ja kristinusko Kristinuskon leviäminen toi mukanaan asenteen, jonka mukaan luonto ja eläimet on luotu ihmisen käytettäväksi: yhdelläkään luodulla oliolla ei ole muuta tarkoitusta kuin palvella ihmisen tarkoitusperiä. Toisaalta myös tilanhoitajaetiikan mukainen tulkinta on mahdollinen joidenkin ajattelijoiden mukaan, jonka mukaan ihmiset ovat vastuussa Jumalalle maan kauneudesta ja hedelmällisyydestä ja niiden lisäämisestä. Tämä vastuu näkyy sen vallan ja taidon käyttämisenä, jonka Jumala on ihmisen käsiin antanut. Vallan vastuullisen käytön tulee koskea myös eläimiä. Pyhä Franciscus Assisilainen ( ) oli aikansa toisinajattelija: Hän pyrki korvaamaan idean ihmisen rajattomasta vallasta idealla tasa-arvosta kaikkien luotujen olentojen välillä. Kaikki elävät olennot ovat pyhiä Jumalan katseen alla. Franciscusta onkin kutsuttu luonnonsuojelijoiden suojeluspyhimykseksi. Monissa luostareissa syötiin kasvisravintoa, mutta perustelut olivat pikemminkin askeettis-siveellisiä kuin eläineettisiä. Lihansyömisen nähtiin voimistavan seksuaalisia viettejä, joka ei sopinut munkkien siveelliseen elämäntapaan. Eläimet nähtiin monesti irrationaalisina ja pahoina, jotka elävät vaistojensa vietävinä ilman järjen kontrollointia. Yleisesti keskiajalla eläimet olivat osa yhteisöä ja elivät usein samassa tuvassa isäntiensä kanssa. Eläimiä pidettiin usein myös moraalisesti vastuullisina: esimerkiksi eläimet saattoivat toimia todistajina oikeudenkäynneissä ja härkää saatettiin pitää syyllisenä, jos se aiheutti ihmisen kuoleman.

6 Eläinsuojeluajattelun historiaa Uuden Ajan Alku Renessanssin ajan kuuluisin kasvissyöjä oli Leonardo da Vinci ( ), jota eläinten kärsimykset koskettivat niin paljon, ettei hän suostunut syömään lihaa. Renessanssi oli humanismin kulta-aikaa. Perustelut eläinten julmaa kohtelua vastaan olivat lähinnä ihmiskeskeisiä: eläimille tehdyt raakuudet kielivät ihmisen sivistymättömyydestä. Tieteellinen vallankumous luvuilla vahvisti asennetta, jonka mukaan luonto ja eläimet ovat mekanistista materiaalia, jotka voidaan ongelmitta valjastaa ihmisen käyttöön ja yhteiskuntien kehitykseen. Esimerkiksi Rene Descartesin ( ) mukaan eläimillä ei ollut sielua, eivätkä ne täten voineet ajatella tai tuntea kipua. Hän esimerkiksi piti hyväksyttävänä eläinten leikkelyä elävänä. Valistuksen aikana (1700-luvun jälkipuolisko) painotettiin kasvisruuan terveydellisiä vaikutuksia; tosin kasvissyönti ei ollut kovin yleinen ilmiö. Valistuksen aikana järki, tieto ja yhteiskunnallinen edistys nostettiin ihanteiksi, ja ihmisen herruusajattelu eli vahvana. Toisaalta esimerkiksi Jean-Jacques Rousseau ( ) kyseenalaisti ajatuksen siitä, että tieteiden ja taiteiden kehitys olisivat tuoneet ihmiselle yksinomaan onnea. Hänen mukaansa ihmiset ovat luonnostaan hyviä eläessään luonnon tilassa tasavertaisessa asemassa eläinten kanssa, mutta sivistys oli erottanut ihmiset toisistaan ja luonnosta. Paluu luonnontilaan oli Rousseaun mielestä kuitenkin mahdoton, mutta sivistystäkin oli mahdollista hänen mielestään parantaa.

7 Eläinsuojeluajattelun historiaa luvuilla Eläineettisiin syihin vetoava kasvissyönti alkoi yleistyä vasta 1800-luvulla. Syitä tälle yleistymiselle voidaan löytää useita, muun muassa teollistumisen kääntöpuolien kuten saastumisen, yhteisöjen hajoamisen sekä työväestön olojen kurjistumisen mukanaan tuoma kaipuu takaisin luontoon. Brittiläisen luonnontieteilijän Charles Darwinin ( ) kehittämä evoluutioteoria puolestaan kyseenalaisti ihmisen erityisaseman muiden luonnonolioiden yläpuolella. Lemmikkieläinten pitäminen 1700-luvulta lähtien yleistyi esimerkiksi Englannin keskiluokan keskuudessa: lemmikeistä tuli saman katon alla asuvia täysivaltaisia perheenjäseniä, joille annettiin yksilölliset ja inhimilliset nimet. Lemmikkejä kohdeltiin persoonina, eikä niiden pitäminen perustunut hyötyajatteluun. Samalla myös yleiset asenteet eläimiä kohtaan muuttuivat suopeammiksi: eläinten katsottiin olevan kykeneviä tuntemaan ja niiden nähtiin ihmisen tavoin olevan yksilöitä luvulla perustettiin ympäri Eurooppaa kasvissyönnin puolesta puhuvia yhdistyksiä, joista ensimmäinen perustettiin Saksaan vuonna Ensimmäinen vegaanista elämäntapaa ajava yhdistys, The Vegan Society, perustettiin vuonna 1944 Englannissa. Suomen Vegetaarinen seura perustettiin vuonna Kasvissyönti pysyi kuitenkin hyvin pienen ja marginaalisen ryhmän harrasteena 1800-luvulta 1900-luvun loppupuolelle saakka. Ylipäänsä kehityssuuntana on 1800-luvulta lähtien ollut jatkuva lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden kulutuksen kasvaminen, mikä jatkuu edelleen. Vaikka kasvissyöjien määrä kasvaa, lihankulutuksen kokonaismäärä nousee. Esimerkiksi Suomessa syötiin vuonna 2011 lihaa 77,7 kg/henkilö, kun vielä 1950-luvulla luku oli 29 kg/henkilö. Määrä on siis 2,7 kertaistunut 65 vuodessa. Kuuluisia kasvissyöjiä ovat olleet esimerkiksi Albert Einstein ja Mahatma Gandhi, joilla molemmilla perustelut kasvissyönnille liittyivät eläinten hyvinvoinnin lisäksi laajempiin pasifistisiin pyrkimyksiin. Väkivallattomaan elämäntapaan kuuluu myös eläinten väkivallaton kohtelu.

8 Yhteiskunnallinen keskustelu eläinten oikeuksista kiihtyy Kollektiivisesti jaettu huoli eläinten asemasta on muodostunut vasta 1900-luvun loppupuoliskolla ja yhä useampi ihminen on huolissaan eläinten tehotuotannosta. Esimerkiksi vuonna % suomalaisista ilmoitti, ettei hyväksy eläinten tehotuotantoa missään olosuhteissa. Tämä ei kuitenkaan vielä näy ihmisten päivittäisissä kulutusvalinnoissa. Syiksi eläinten oikeuksien esiinnousulle keskeiseksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi on esitetty muun muassa seuraavia tekijöitä: Eläinten olot ovat kurjistuneet teollisilla eläintiloilla luvun puolenvälin jälkeen: teollinen eläintuotanto aiheuttaa huomattavaa kärsimystä eläimille. Ekologisen kriisin (ilmastonmuutos, sukupuuttoaalto, vesipula jne.) myötä ihmiseen liitetyt hyveet, kuten sivistyneisyys ja järki, ovat kyseenalaistettu. Eläimet ovat kehityksen viattomia uhreja. Huoli eläinten tehotuotannon ympäristövaikutuksista on kasvanut. Eläinten näkyvyys mediassa on lisääntynyt (luonto-ohjelmat, dokumentit jne.): ylipäänsä jatkuvasti lisääntyvä tieto eläinten kyvyistä ja sosiaalisen elämän monimuotoisuudesta on auttanut ihmisiä samaistumaan eläimen asemaan. Radikaali eläinoikeusliikehdintä rantautui Suomeen 1990-luvun alkuvuosina. Uudet eläinoikeusliikkeet kyseenalaistavat kokonaan ihmisen oikeuden käyttää eläimiä hyväkseen (vrt. perinteinen eläintensuojeluajattelu, jossa vaaditaan mahdollisimman kärsimyksetöntä elämää tuotantoeläimille, eikä sinänsä kyseenalaisteta ihmisen oikeutta tappaa eläimiä esim. ravinnokseen). Toisaalta ei ole välttämättä järkevää asettaa vastakkain näitä kahta ajattelumallia, kun halutaan edistää eläinten oloja käytännössä.

9 Peruskäsitteitä Eläinten älykkyys Eläinetiikka ja eläinoikeusajattelu muodostavat oman kokonaisuutensa filosofian kentällä. Eläinetiikka keskittyy pohtimaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Onko eläimillä moraalista arvoa? Pitäisikö ihmisen välittää muista eläimistä? Mikä tekee eläimestä arvokkaan? Minkälaisia seurauksia näillä pohdinnoilla on ihmisen toiminnalle? Käsitteellisten sekaannusten välttämiseksi eläinetiikasta on syytä erottaa eläinsuojelun ja eläinrakkauden kaltaiset ilmaisut. Esimerkiksi eläinsuojeluajattelussa ei sinänsä kyseenalaisteta tappamisen oikeutusta, jos eläin on elänyt hyvän elämän. Eläinetiikassa taas ajatus ihmisen oikeudesta tappaa eläin on jo lähtökohtaisesti kyseenalainen. Eläinrakkauden käsite viittaa lähinnä subjektiiviseen ja emotionaaliseen lähestymistapaan, kun taas eläinetiikassa pyritään perustelemaan eläinten oikeuksia järkeen vetoavilla argumenteilla. Eläinetiikassa pyritään luomaan laajoja ja sisäisesti koherentteja teorioita eläinten arvosta ja asemasta. Yleisin syy, johon vedotaan perusteltaessa eläimen asemaa ihmisen alapuolella, on ihmisen ylivertainen älykkyys. Useimpien tutkijoiden kanta kuitenkin on, ettei ihmisen älykkyys poikkea oleellisella tavalla eläinten älykkyydestä. Ihmisessä toiset ominaisuudet ovat kehittyneet pidemmälle ja toiset ominaisuudet ovat taas kehittymättömämpiä kuin toisilla lajeilla. Ihminen näyttääkin olevan ainutlaatuinen ja erilainen laji täsmälleen samassa merkityksessä kuin jokainen muu eläinlaji on ainutlaatuinen ja erikoinen. Monet eläinlajit pystyvät toimimaan älykkäästi, kuten käyttämään työkaluja, viestimään lajitovereiden kanssa, tekemään yhteistyötä ja auttamaan toisia.

10 Tiesitkö, että varikset osaavat käyttää työkaluja simpanssit kohtelevat kuolevaa lauman jäsentä samaan tapaan kuin ihmiset norsuilla on oma sana mehiläiselle koira on erittäin tunteellinen eläin mangustit siirtävät tapojaan lapsilleen ihmiset ja apinat luokittelevat esineitä samalla tavalla Toisaalta eläinten älykkyyttä on vaikeaa mitata, sillä ihminen joutuu tekemään aina havaintoja omista lähtökohdistaan käsin. Eri lajit elävät hyvin erilaisissa aistimaailmoissa, joihin emme pysty edes mielikuvituksellamme eläytymään. Esimerkiksi lepakko hahmottaa maailmaa kaikuluotaamalla, ja kala aistii kylkiviivallaan vedenpaineen. Modernin eläinoikeusajattelun ydin ei kuitenkaan perustu eläinten älykkyydelle, vaan niiden kärsimiskyvylle. Utilitaristi Jeremy Bentham ( ) muotoili tämän ajatuksen ensimmäisenä tavalla, joka jäi historiaan: Kysymys ei kuulu: ajattelevatko ne? Tai: puhuvatko ne? Vaan: kärsivätkö ne? Väitteitä 1. Ihmisellä on sellaisia eettisesti merkittäviä ominaisuuksia, jotka eläimiltä puuttuvat. Siksi eläimillä ei ole oikeuksia 2. Eläinten oikeuksien tunnustamisesta koituisi järjettömät seuraukset 3. Ihmisyys itsessään on oikeuksien perusta Miten sinä vastaisit näihin väitteisiin? Ota kantaa!

11 Eläinoikeusfilosofeja Peter Singer Tom Regan Peter Singer ja Tom Regan ovat aikamme kuuluisimpia eläinoikeusfilosofeja. He pyrkivät osoittamaan, että eläinten yksilöarvon kieltäminen on epäloogista, tunteenomaista ja perustuu virheelliseen käsitykseen eläinten kyvyistä. Pelkkä ihmislajiin kuuluminen ei oikeuta kaikkien etujen tai tarpeiden asettamista muiden lajien tarpeiden edelle. Singerin mielestä meidän ei tule korostaa erojamme eläimiin vaan samankaltaisuuttamme: eläimen kyky tuntea, kokea kärsimystä ja nautintoa on peruste sen eettiselle arvostamiselle. Hän käyttää spesismin käsitettä, joka merkitsee lajisortoa: yksilöä ei pidä laittaa toisen yläpuolelle sen enempää lajin kuin rodun tai sukupuolen perusteella. Lajisortoa on muun muassa eläinten hyötykäyttö, kuten maidon ja lihan tuottaminen. Rasistit rikkovat tasa-arvon perustetta suosimalla oman rotunsa edustajia. Samalla tavalla spesistit antavat oman lajinsa pienempien intressien ohittaa muiden lajien jäsenten merkittävät tarpeet rikkomalla tasa-arvoperustetta suosimalla oman lajinsa edustajia. Ei ole väliä, onko olennolla neljä jalkaa vai kaksi, onko sillä turkki vai ei. Kaikki pitää silti ottaa yhtälailla huomioon. Singer tarkastelee eläinten oikeuksia ensisijaisen ja toissijaisen tarpeen näkökulmasta: ihmisen toissijaisten tarpeiden ei pitäisi antaa ohittaa eläimen perustavimpia tarpeita tai etuja. Esimerkiksi eläimen tarve elää on perustavampi kuin ihmisen tarve syödä jauhelihapizzaa. Singer on utilitaristi, jonka mukaan tekoja tulee arvioida niiden käytännön seurausten mukaan. Keskeistä on kärsimyksen minimointi, joten olennainen huomioonotettava seikka on elävän olennon kärsimiskyky. Gary L. Francione Eläimellä on itseisarvoa, joka on verrattavissa ihmisarvoon, ja siihen perustuvia loukkaamattomia oikeuksia. Näitä oikeuksia ei tulisi loukata hyötytarkoituksessa, vaan ainoastaan samanlaisissa tilanteissa kuin ihmisenkin oikeuksia voi rikkoa ja rajoittaa, esimerkiksi itsepuolustukseksi. Sellainen olento on itseisarvoinen, joka on tietoinen kokemastaan. Kaikenlainen eläinten hyväksikäyttö on Tom Reganin mukaan eettisesti väärin. Eläimen voi tappaa vain äärimmäisessä hätätilanteessa. Eläimillä ei ole oikeus ainoastaan hyvään elämään, vaan niillä on oikeus itseisarvoiseen elämään samoin kuin ihmisellä. Esimerkiksi lihansyönti loukkaa eläimen oikeutta elämään. Eläinten tulisi saada elää riippumatta ihmisten taloudellisista tai muista hyötyintresseistä. Yksilöllinen hyvinvointi on tärkeää riippumatta siitä, olemmeko hyödyllisiä toisille. Eläimen arvo ei voi siis määrittyä sen käyttöarvon mukaan. Regan luokittelee aikuiset moraalisiksi agenteiksi, jotka pystyvät tekemään valintoja. Moraalisilla agenteilla on mahdollisuus, ja siten myös velvollisuus, tehdä moraalinen valinta olla käyttämättä eläimiä hyväkseen. Moraalisiin subjekteihin hän luokittelee esimerkiksi pienet lapset, eläimet ja vaikeasti kehitysvammaiset. Moraalisilta subjekteilta ei voida edellyttää samanlaista moraalista pohdintaa kuin moraalisilta agenteilta. Moraalinen agentti ei voi siis paeta moraalista vastuutaan vetoamalla siihen, että luonnossakin eläimet syövät toisiaan (koska moraalisella agentilla on mahdollisuus valita, toisin kuin moraalisella subjektilla). Eläin ei ole väline, vaan oman elämänsä subjekti, jolle oma elämä ja hyvinvointi ovat päämääriä riippumatta toisten arvostuksista. Gary L. Francione on yhdysvaltalainen lakitieteen ja filosofian professori, joka on opettanut yli 20 vuoden ajan eläinten oikeuksia lain näkökulmasta. Hän on tunnettu muun muassa abolitionismiteoriastaan, jonka mukaan eläinten tulisi saada yhtäläiset oikeudet kuin ihmisillä: eläimiä ei pitäisi enää kohdella omaisuutena, käyttää ruokana, tutkimuskohteina tai viihteenä, vaan eläimillä on yhtäläinen oikeus tulla huomioiduiksi niin oikeushenkilöinä kuin myös moraaliyhteisön jäseninä. Abolitionistien tavoitteena on poistaa kokonaan eläinten hyväksikäyttö. Tavoitteen saavuttamiseksi he ajavat vegaaniseen ruokaan siirtymistä. Abolitionistien mukaan muun muassa Singerin käyttämä termi spesismi on moraalisesti epämiellyttävä. Abolitionistien mukaan myös spesismin käsite on eräällä tavalla syrjivä. Se evää huonoin perustein muilta eläviltä olennoilta täydet oikeudet moraalisessa yhteisössä. Francione kritisoi muun muassa Singerin näkemystä siitä, että hän ei koe eläimillä olevan samanlaista mieltä kuin ihmisillä ja että on hyväksyttävää, jos eläintä kohdellaan inhimillisellä tavalla ja se myös tapetaan siten. Lisää Francionen ja abolitionistien näkemyksistä voit lukea sivustolla

12 Eläinsuojelulaissa määritellyt vähimmäisvaatimukset eläinten pidolle eivät riitä täyttämään eläinten lajityypillisiä tarpeita. Seuraavassa muutamia esimerkkejä eläinten lajityypillisestä käyttäytymisestä ja vallitsevasta tilanteesta: Eläinten oikeudet käytännössä Eläinten liikkumista saatetaan rajoittaa esim. kytkyillä tai häkeillä siten, etteivät ne voi aina toteuttaa edes perustarpeitaan. Suurin osa eli noin 60 % suomalaisista lypsylehmistä elää parsinavetoissa eli päästään kytkettynä suurimman osan vuodesta. Lypsylehmien pito parressa estää nautojen lajinmukaista käyttäytymistä, kuten liikkumista, kehonhoitoa ja sosiaalista kanssakäymistä. Virikkeitä on vähän tai ei ollenkaan. Esimerkiksi sioille saatetaan heittää kerran päivässä sanomalehti revittäväksi tai kauhallinen sahapurua. Luonnossa siat ovat ahkeria tutkijoita, jotka tonkivat kärsällään aktiivisesti maata. Eläimet teurastetaan selvästi entistä nuorempina nopeaan kasvuun keskittyneen jalostuksen vuoksi. Esimerkiksi broilereiden kasvatusaika oli vielä 1960-luvulla 63 vuorokautta, kun se nyt on noin 36 vuorokautta. Broilerin lihasmassan paino on kuitenkin melkein kolminkertaistunut (lihasmassa on noussut 0,7 0,9 kilosta 2 kiloon). Eläinten mahdollisuus kanssakäymiseen lajitovereiden kanssa, laumanmuodostamiseen ja sosiaaliseen arvojärjestykseen estyy usein tehotuotannossa. Esimerkiksi lattiakanaloissa on tuhansia kanoja, jolloin kanat eivät pysty muodostamaan arvojärjestystä eivätkä edes tunnistamaan toisiaan. Tällöin esiintyy mm. kannibalismia ja höyhenten nokkimista. Luonnossa kanat elävät yleensä korkeintaan 30 kanan parvissa. Parveen kuuluu myös muutama kukko. Eläimillä ei ole mahdollisuutta laiduntamiseen ja liikkumiseen laajoilla alueilla. Esimerkiksi naudat vaeltavat päivässä luontaisesti noin neljä kilometriä, mutta parressa ne eivät voi liikkua juuri lainkaan. Toimettomuus ja liikkumismahdollisuuksien puuttuminen parressa aiheuttavat lehmille stressiä, joka oireilee esimerkiksi kaavamaisena kielenpyöritysliikkeenä. Ruoan etsiminen luontaisilla tavoilla, kuten kuopsuttamalla tai tonkimalla, ei useinkaan ole mahdollista. Eläimillä ei usein ole mahdollisuutta rakentaa makuu- tai poikimispesää. Sekä sialle että kanalle on tärkeää päästä rakentamaan pesä ennen synnyttämistä tai munimista. Jos eläimille ei anneta pesäntekomateriaalia, ne eivät voi rakentaa pesää. Sika kuitenkin yrittää pakonomaisesti rakentaa pesää, vaikka pesäntekomateriaalia ei olisikaan. Virikkeiden puute aiheuttaa sioille turhautumista, joka voi purkautua esimerkiksi kaltereiden pureskeluna. Siat voivat muuttua myös apaattisiksi tai menettää kiinnostuksen porsaiden hoitoon. Eläimillä ei ole aina mahdollisuutta kehonhuoltoon (esimerkiksi nuoleminen, sukiminen ja rypeminen). Esimerkiksi siat eivät hikoile, vaan ne vilvoittavat itseään rypemällä mudassa. Jos sikaloissa ei ole ulkoisia lämmönsäätelykeinoja, siat saattavat kieriskellä omassa ulosteessaan vilvoittaakseen itseään. Luontaisissa olosuhteissa siat eivät koskaan kierisi omassa ulosteessaan. Tuotantoeläimillä ei ole usein mahdollisuutta ympäristönsä tutkimiseen, mikä olisi kuitenkin kaikille eläimille tärkeää. Voit perehtyä voimassa olevaan eläinsuojelulakiin sivustolla

13 Eläinten luokittelu ja kohtelu Ihminen luokittelee eläimen sillä perusteella, mihin olosuhteisiin eläin on sattunut syntymään: tuotantoeläimeksi, lemmikkieläimeksi, koeeläimeksi, turkiseläimeksi, luonnonvaraiseksi eläimeksi, riistaeläimeksi tai haittaeläimeksi. Esimerkiksi rotta voi olla haittaeläin, luonnonvarainen eläin, koe-eläin tai lemmikkieläin. Eläin ei kuitenkaan tunne eri tavalla, vaikka se olisi syntynyt toisenlaisiin olosuhteisiin. Esimerkiksi eräässä kokeessa eläinkokeissa käytetyt kesyrotat päästettiin laajalle pihamaalle. Rotat alkoivat käyttäytyä kuten villinä elävät lajitoverinsakin, vaikka olivat koko ikänsä eläneet pienessä häkissä. Eläinsuojelulainsäädäntö antaa erilaisia ohjeita eläinten pidosta ja kohtelusta, joten eläinten kohtelu on hyvin vaihtelevaa. Esimerkiksi eläintarhassa ketulla täytyy olla tilaa 600 m², kun taas turkistarhalla saman lajin eläinyksilöllä on tilaa vain 0,8 m2. Eläimet tuntevat kipua, mielihyvää, pelkoa ja iloa. Ero lemmikin ja tuotantoeläimen välillä ei ole eläimessä, vaan se on ihmisten mielessä. Voimakkaan dualistiselle ihminen-eläin erottelulle ei ole tieteellisesti oikeutettuja perusteita. Nykytietämyksen mukaan lajit ovat kehittyneet yhteisistä esi-isistä ja ne ominaisuudet ovat säilyneet, jotka ovat edistäneet lajin selviytymistä. Lajinkehitys on seurausta sopeutumisesta ja luonnonvalinnasta. Evoluutioteorian näkökulmasta katsottuna ihminen on laji muiden joukossa, ja psykologiset ja fysiologiset ominaisuutemme ovat perusteiltaan pitkälti samanlaiset esimerkiksi muiden kädellisten kanssa. Käyttäytymisessämme on paljon yhteneväisyyksiä myös kaukaisempien sukulaisten kanssa. Tämän yhteenkuuluvuuden oivaltamisella tulisi olla myös elämänkatsomuksellisia ulottuvuuksia. Ihminen on toki poikkeuksellinen laji, muttei niin poikkeuksellinen kuin joskus haluaisimme uskoa. Periaatteessa tunnustamme, että ihminen on eläin, mutta samalla suuri osa kulttuuristamme keskittyy todistelemaan ihmisen erityislaatuisuutta. Eron tekemisen katsotaan oikeuttavan eläinten sulkemisen moraalisen osallisuuden ulkopuolelle.

14 Miksi eläimiä kohdellaan huonosti kaikesta tiedosta huolimatta? Tottumus ja traditiot: Niin kuin vanha sananlasku toteaa: Tottumus on toinen luontomme. Kun kasvaa kulttuurin keskellä, jossa lihansyönti on arkipäivää, ei monille tule edes mieleen kyseenalaistaa vallitsevia tapoja. Länsimaiden historia on ollut vuosisatoja dualistisen ihminen/ kulttuuri vs. eläin/luonto ajattelun läpäisemää. Kollektiiviset muutokset niin ajattelun kuin käytännönkin tasolla ovat hitaita. Taloudelliset intressit: Ruoantuotannossa ja eri teollisuuden aloilla käytetään vuosittain miljardeja eläimiä maailmanlaajuisesti. Kyvyttömyys tai haluttomuus muuttaa asioita: Usein on helpompaa ummistaa silmänsä ja antaa asioiden jatkua entisellä mallillaan kuin alkaa ajatella ja toimia asioiden muuttamiseksi. Myös sosiaaliset paineet ja leimautumisen pelko voivat estää joitakin ihmisiä toimimasta ja puhumasta arvojensa mukaisesti. Tiedon puute: Esimerkiksi eläintiloilta kuvattujen videoiden aiheuttama kohu osoittaa, ettei suomalaisilla välttämättä ole todenmukaista tietoa nykyisestä tehoeläintuotannosta, vaan mielikuvat esimerkiksi sikojen elämästä saattavat perustua lähinnä mainosteollisuuden tuottamiin idyllisiin mielikuviin. Tieteellistä perustetta ihmisen ylivertaisuudelle tai edes perustavalle erilaisuudelle ei ole siis helppoa löytää. Mistä luulet tämän ajatustavan suosion johtuvan? Mistä se on voinut saada alkunsa? Mitä perusteita löydät saman eläinlajin erilaiselle kohtelulle esimerkiksi lemmikkinä, eläintarhassa ja tuotantoeläimenä?

15 Keksitkö muita syitä, jotka aiheuttavat eläinten huonoa kohtelua? Katso eläinoikeusaiheinen video: Their future in your hands (kesto 13min.) Yksi este eläinten oikeuksien näkemiselle on ihmisten vieraantuminen nykyisestä ruoantuotannosta: harva kaupunkilainen on koskaan elämänsä aikana vieraillut tuotantotilalla, ja esimerkiksi pienet lapset saattavat luulla, että lihapullat kasvavat puissa. Mainonnalla on suuri valta muovata ihmisten mielikuvia eläintuotannosta. Liha on pakattu pieninä paloina siisteihin ja kliinisiin paketteihin, joissa mikään ei muistuta lihan eläimellisestä alkuperästä. Eläintilat ja teurastamot ovat hyvin suojeltuja ja suljettuja paikkoja, piilossa ihmisten katseilta. Kuluttajan on helppo olla ajattelematta eläinten elämää ja lihansyönnin eettisiä ongelmia.

16 Miten voin vaikuttaa? 1. Voit ryhtyä kasvissyöjäksi. Jos ostat eläinkunnan tuotteita, suosi luomutuotteita. Myös eläinkunnan tuotteiden vähentäminen on askel parempaan suuntaan. Alkamalla kasvissyöjäksi et tue eläinten huonoa kohtelua. 2. Älä osta aitoa turkkia tai sellaista asustetta, jossa on aito turkiskaulus tai muita turkissomisteita. Voit myös välttää nahkatuotteiden käyttöä. 3. Käytä sellaista kosmetiikkaa ja kemikaaleja, joita ei ole testattu eläinkokein. 4. Liity jäseneksi Animaliaan. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on vaikuttaa! 5. Tule mukaan Animalian toimintaan. Animalialla on paikallisryhmiä ympäri Suomen, joissa voit toimia eläinten hyväksi esimerkiksi osallistumalla erilaisiin tempauksiin. Lisätietoa aiheesta voit hakea muun muassa seuraavilta sivustoilta: Animalia Eläinoikeusfoorumi Fauna Juliana von Wendtin Säätiö Oikeutta Eläimille Vegaaniliitto Lähetä meille materiaalin liittyen palautetta / lisää hyviä ideoita: animalia@animalia.fi 6. Jos havaitset eläinten huonoa kohtelua, puutu siihen keskustelemalla eläimen omistajan kanssa tai ottamalla yhteyttä viranomaisiin. 7. Herätä keskustelua tuttavapiirissäsi eläinsuojelukysymyksistä tai kirjoita aiheesta mielipidekirjoituksia. Anna tuttavillesi Animalia-lehti tai esitteitä luettavaksi. Voit tilata niitä Animalian toimistolta. 8. Jos olet hankkimassa lemmikkiä, anna mieluummin koti kodittomalle eläimelle. Kodittomia eläimiä voi kysyä eläinsuojeluyhdistyksistä. Älä osta lemmikkiä eläinkaupasta tai pentutehtailijalta. 9. Toimi eläinten puolesta netissä tai kirjoituspöydältäsi käsin: allekirjoita vetoomuksia, kirjoita alueesi kansanedustajalle, levitä netissä eläinsuojeluaiheisia videoita tuttavillesi jne. 10. Älä tue eläinten viihdekäyttöä, kuten eläimiä käyttäviä sirkuksia, delfinaarioita tai käärmenäyttelyitä. Vältä matkustaessasi esim. härkätaisteluita, rodeoita ja eläintappeluita.

17 Tehtäviä 1. Pohtikaa pareittain/ryhmässä miksi eläimistä tulisi välittää? 2. Ihmistutkimuksista tiedetään, että aivojen kuorikerroksissa olevien tukisolujen eli astrosyyttien määrä korreloi älykkyyden kanssa. Suurilla valailla ja delfiineillä näitä astrosyyttejä on enemmän kuin ihmisellä ja niillä on myös ihmistä suuremmat ja poimuttuneemmat aivot. Myös tutkittaessa delfiinien äänisignaaleja tilastotieteellisin menetelmin on saatu selville, että delfiinien viestinnällä on paljon yhteistä ihmisen puheen kanssa. Mitä tästä tulisi ajatella? Ovatko valaat älykkäämpiä kuin ihmiset? Onko olemassa useampaa älykkyyden tyyppiä? Voiko eläimillä olla älykkyyttä, jota ihmisellä ei ole? Pohtikaa näitä kysymyksiä pareittain/ryhmässä. 3. Mitä oikeuksia sinä antaisit eläimille? Mikä on oikein ja väärin suhteessa eläimiin? Lisäohjeita saat opettajan ja ohjaajan oppaasta. 4. Eläinsuojelulaki / luku 1. Lain tarkoitus: Tämän lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain tarkoituksena on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Mitä mieltä olette laista? Minkälaiset olot esimerkiksi broilereilla tai turkiseläimillä mielestänne on? Elävätkö ne onnellisen elämän ilman kärsimystä ja tuskaa? 5. Mitä eroa on eläinsuojelulla ja eläinoikeuksilla? 6. Selitä seuraavat termit: utilitarismi itseisarvo abolitionismi spesismi 7. Keitä olivat seuraavat henkilöt: Pythagoras Plutharkos Pyhä Fransiscus Assisilainen Jeremy Bentham Tom Regan Peter Singer 8. Järjestäkää luokassa väittely eläinten oikeuksista. Lisäohjeita saat opettajan ja ohjaajan oppaasta.

Eläinten oikeuksien asialla

Eläinten oikeuksien asialla Eläinten oikeuksien asialla Mikä määrää eläimen arvon? Mitä ovat eläinten oikeudet? On yleisesti hyväksyttyä, että ihmisyksilöillä on Useat filosofit ovat nostaneet kysymyksen eläimille oleellisia oikeuksia

Lisätiedot

Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA

Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA Eläintuotanto JA ELÄINETIIKKA 1 Lyhyesti Perustettu 1961 Yli 6000 jäsentä 6-8 työntekijää ja yli 15 alueosastoa ympäri Suomen Kolme pääkohdetta: tuotantoeläimet, koeeläintoiminta sekä turkistarhaus Toimii:

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Näkökulmia aiheeseen :

Näkökulmia aiheeseen : Näkökulmia aiheeseen : Luonto on mykkä, eikä anna neuvoja. Se esittää vain kieltoja. Ja niitäkin usein vasta jälkikäteen. Yrjö Haila Tässä on minun mittaamaton rikkauteni; eipä pese kukaan paitaansa ylävirran

Lisätiedot

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK 38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK Raamattu kuvaa ensimmäisen ihmisen asuinpaikkaa paratiisina, jossa ihminen elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Raamatun mukaan kaikki on saanut

Lisätiedot

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ

LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ LUONTOA VOI SUOJELLA SYÖMÄLLÄ Syöminen vaikuttaa ympäristöön. Ruoan tuottamiseen tarvitaan valtavasti peltoja, vettä, ravinteita ja energiaa. Peltoja on jo niin paljon, että niiden määrää on vaikeaa lisätä,

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan?

Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Eläinten hyvinvointi - mistä oikein puhutaan? Anna Valros Eläinten hyvinvointitieteen professori Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Hyvinvointi on eläimen kokemus sen omasta psyykkisestä

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Miten ruokasi eli elämänsä (p) - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789523000018 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.11 Mb Suomalainen syö vuodessa

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa

Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina. Lataa Lataa Syötäväksi kasvatetut - Lappalainen Elina Lataa Kirjailija: Lappalainen Elina ISBN: 9789517968430 Sivumäärä: 357 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.44 Mb Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 76 kiloa

Lisätiedot

Näinä aikoina eläimet tarvitsevat puolustajia.

Näinä aikoina eläimet tarvitsevat puolustajia. Eläinten Me tarvitsemme sinua Arvostuksen Näinä aikoina eläimet tarvitsevat puolustajia. Eläinsuojeluongelmiin puututaan monesti liian myöhään ja hädässä olevat eläimet jäävät liian usein ilman apua. Ympäri

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali Etiikan teoriat Katse s. 133-149 etiikka = 1) moraalin ja moraalikäsitysten tutkimista 2) tavat perustella sitä, mikä on moraalisesti hyvää tai oikein ja pahaa tai väärin arkikielessä etiikka on lähes

Lisätiedot

Eläimille oikeuksia. Lyhyt johdatus eläinoikeusajatteluun. Oppilaan opas yläkouluille ja lukioille

Eläimille oikeuksia. Lyhyt johdatus eläinoikeusajatteluun. Oppilaan opas yläkouluille ja lukioille Eläimille oikeuksia Lyhyt johdatus eläinoikeusajatteluun Oppilaan opas yläkouluille ja lukioille 2 Opettajalle Kuinka suhtautuminen eläimiin on muuttunut viimeisen 2000 vuoden aikana ja mitkä tekijät tähän

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena.

Mikkelissä islamin opetus järjestetään keskitetysti ja yhdysluokkaopetuksena. 13.4.6 Uskonto Islam Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

KOE-ELÄINTEN ASIALLA

KOE-ELÄINTEN ASIALLA KOE-ELÄINTEN ASIALLA Eläinkokeet ovat arkipäivää Maailmassa käytetään vuosittain eläinkokeisiin yli sata miljoonaa eläintä, joista EU:n osuus on runsaat 10 miljoonaa koe-eläintä. Suomessa käytettyjen koe-eläinten

Lisätiedot

Minulleko lemmikkilintu?

Minulleko lemmikkilintu? Minulleko lemmikkilintu? Hyvin hoidettuna lintu sopii vastuuntuntoisen ihmisen lemmikiksi. Sen tulee kuitenkin saada elää linnun elämää kotona, eikä kyseessä ole ensisijaisesti sylilemmikki. Ennen oman

Lisätiedot

Toimintamahdollisuuksien etiikka ja henkilökohtaisen avun merkitys. Simo Vehmas Henkilökohtaisen avun päivät

Toimintamahdollisuuksien etiikka ja henkilökohtaisen avun merkitys. Simo Vehmas Henkilökohtaisen avun päivät Toimintamahdollisuuksien etiikka ja henkilökohtaisen avun merkitys Simo Vehmas Henkilökohtaisen avun päivät 21.9.2010 Poliittinen filosofia Pyrkimyksenä hahmottaa parhain tapa järjestää ihmisyhteisöjen

Lisätiedot

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön

Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ohjeistus eettisen keskustelun korttien käyttöön Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Lukio-hankkeen tekemässä selvityksessä Lukiolaiset ja päihteet laadullinen selvitys opiskelijoiden ja opettajien näkemyksistä

Lisätiedot

RAKKAUS. Filosofiaa tunteista. Saturday, January 31, 15

RAKKAUS. Filosofiaa tunteista. Saturday, January 31, 15 RAKKAUS Filosofiaa tunteista RAKASTAMISEN TAPOJA Rakastaa herkkuja Rakastaa jonkin tekemisestä Rakastaa lemmikkiä Rakastaa puolisoa Rakastaa lasta Rakastaa ystäväänsä MITÄ RAKKAUS ON? Rakkaus tunteena

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka

Farmaseuttinen etiikka Farmaseuttinen etiikka Johdatus moraalifilosofiseen ajatteluun Luento 2. Farmasian tdk. 1.11. Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi http://blogs.helsinki.fi/amoneuvo Lyhyt katsaus kurssin sisältöihin

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen

Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry. Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen Satafood Kehittämisyhdistys Ry Suomen Siipikarjaliitto Ry Kvalitatiivinen tutkimus Kopla Helsinki Kati Nurminen & Jenna Puikkonen RUOAN JA LIHAN VALINTAPERUSTEET LUOMULIHA SIIPIKARJA BROILERI JA KALKKUNA

Lisätiedot

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy.

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy. Asiat ovat eriarvoisia! Elämme maailmassa, jossa asiat ovat eriarvoisia! Kulta on hopeaa arvokkaampaa, öljy on vettä kalliimpaa, jne.! Tämä arvottaminen

Lisätiedot

Naturalistinen ihmiskäsitys

Naturalistinen ihmiskäsitys IHMISKÄSITYKSET Naturalistinen ihmiskäsitys Ihminen on olento, joka ei poikkea kovin paljon eläimistä: ajattelulle ja toiminnalle on olemassa aina jokin syy, joka voidaan saada selville. Ihminen ei ole

Lisätiedot

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat LEIKKIKOONTI Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat 21.5.2014 ESITYKSEN JÄSENTELY 1. Leikin filosofisia lähtökohtia 2. Leikki ja oppiminen 3. Leikki ja didaktiikka 4. Leikki ja pedagogiikka 5. Leikin

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.3 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

Vieraantunut yksilö ja anominen yhteiskunta sosiaalisesta mediasta ratkaisu? Lehtori Matti Pesola Humanistinen ammattikorkeakoulu

Vieraantunut yksilö ja anominen yhteiskunta sosiaalisesta mediasta ratkaisu? Lehtori Matti Pesola Humanistinen ammattikorkeakoulu Vieraantunut yksilö ja anominen yhteiskunta sosiaalisesta mediasta ratkaisu? Lehtori Matti Pesola Humanistinen ammattikorkeakoulu Vieraantuminen ja anomia Sosiaalinen vieraantuminen (alienaatio), kuvaa

Lisätiedot

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012

Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla. Jottei totuus unohtuisi. Säädökset 10.12.2012 Eläinsuojelulakiin liittyvät tarkastukset sikatiloilla Sikatilojen työnantajaosaaminen 13.12.2012 Hämeenlinna Outi Hälli ELT, Tuotantoeläinten terveyden-ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri, Dipl. ECPHM

Lisätiedot

BI4 Ihmisen Biologia KAUSTISEN MUSIIKKILUKIO

BI4 Ihmisen Biologia KAUSTISEN MUSIIKKILUKIO BI4 Ihmisen Biologia KAUSTISEN MUSIIKKILUKIO 2016-2017 Tervetuloa BI4-kurssille! Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa: ihmissolun erilaistumisen pääperiaatteet sekä kudosten ja elinten rakenteet

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani -

Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Kasvit, eläimet, terveys - miten käytän luontoa apunani - Tiina Harrinkari MMM, agr Maisematie 643, 39120 Mahnala Sposti: tiina.harrinkari @ netti.fi p. 040 700 1597 Luennon aihealueet 1. Syy: miksi ruokinta

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Villi vai kesy Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Naudan käyttäytyminen Nauta on alun perin tasangolla elänyt saaliseläin Kesyyntymisestä ja jalostuksesta huolimatta lajille tyypilliset käyttäytymismallit

Lisätiedot

tuotantoeläinten asialla

tuotantoeläinten asialla tuotantoeläinten asialla Kotieläimistä tuotantoyksiköiksi Ruuantuotantoon käytettävien eläinten määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti, vaikka itse kotieläimet ovat yhä harvemmin osa arkeamme. Syömme lihaa ja

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Maailmankansalaisen etiikka

Maailmankansalaisen etiikka Maailmankansalaisen etiikka Olli Hakala Maailmankansalaisena Suomessa -hankkeen avausseminaari Opetushallituksessa 4.2.2011 Maailmankansalaisen etiikka Peruskysymykset: Mitä on maailmankansalaisuus? Mitä

Lisätiedot

Mistä ei voi puhua? Matti Häyry Filosofian professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu matti.hayry@aalto.fi

Mistä ei voi puhua? Matti Häyry Filosofian professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu matti.hayry@aalto.fi Mistä ei voi puhua? Matti Häyry Filosofian professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu matti.hayry@aalto.fi Etiikan päivä: Hyvä ja paha tieto - Tieteiden talo 12.3.2015 Kolme esimerkkiä Ei kannata? Giubilinin

Lisätiedot

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä?

EETTISIÄ ONGELMIA. v 1.2. 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? Auktoriteetin hyvä EETTISIÄ ONGELMIA v 1.2 1. Jos auktoriteetti sanoo, että jokin asia on hyvä, onko se aina sitä? 2. Jos auktoriteetti on jumalolento, onko senkään hyvä aina hyvä? 3. Olet saanut tehtäväksesi

Lisätiedot

LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA. Satu Rautiainen, YTL Mikkeli / Kuopio

LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA. Satu Rautiainen, YTL Mikkeli / Kuopio LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA Satu Rautiainen, YTL Mikkeli 05.10. / Kuopio 11.10. Luentoni perustuu lisensiaatintutkimukseeni Itsemääräämisoikeus vammaisten henkilöiden kokemana

Lisätiedot

MITÄ ARVOT OVAT? Perustuvatko arvot tunteisiin, tietoon, tehokkuuteen, demokratiaan vai päämäärään? Ovatko arvot ominaisuuksia?

MITÄ ARVOT OVAT? Perustuvatko arvot tunteisiin, tietoon, tehokkuuteen, demokratiaan vai päämäärään? Ovatko arvot ominaisuuksia? MITÄ ARVOT OVAT? Esimerkiksi: Mikä on hyvää? Onko hyvää se, mikä tuntuu hyvältä? minkä joku (auktoriteetti) sanoo olevan hyvää? minkä hyvyydestä suurin osa on samaa mieltä? mikä toimii hyvin (tai sopii

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

Kuluttaja ostopäätöksen edessä

Kuluttaja ostopäätöksen edessä Kuluttaja ostopäätöksen edessä Annikka Marniemi Elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija, ETM Kuluttajaliitto Suomalaisen broilerituotannon vahvuudet -seminaari 16.11.2011 Ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä

Lisätiedot

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen.

ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla ja asettuneet Eurooppaan 1300-luvulta alkaen. Koulutusaineiston pohdintatehtäviä ROMANIT EUROOPASSA Ihmisoikeudet, liikkuvuus ja lapset 1. OSA: ROMANIT - Vähemmistönä Euroopassa ROMANIT - vanha vähemmistö Romanit ovat lähteneet Intiasta 800-luvulla

Lisätiedot

Heidi Härkönen Perhererapeutti Kouluttaja Johdon työnohjaaja

Heidi Härkönen Perhererapeutti Kouluttaja Johdon työnohjaaja Heidi Härkönen Perhererapeutti Kouluttaja Johdon työnohjaaja Willian Glasser MD kehitti Valinnan teorian kliinisessä työssään. 1965 ensimmäisen kirja Reality Therapy; A New Approach To Psychiatry Käytännön

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

LUOMINEN JA EVOLUUTIO

LUOMINEN JA EVOLUUTIO LUOMINEN JA EVOLUUTIO Maailman syntyminen on uskon asia Evoluutioteoria Luominen Teoria, ei totuus Lähtökohta: selittää miten elollinen maailma olisi voinut syntyä, jos mitään yliluonnollista ei ole Ei

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi eläinavusteisessa toiminnassa. Iiris Kasanen, ELT, SFAT Green Care päivät Tarvaala

Eläinten hyvinvointi eläinavusteisessa toiminnassa. Iiris Kasanen, ELT, SFAT Green Care päivät Tarvaala Eläinten hyvinvointi eläinavusteisessa toiminnassa Iiris Kasanen, ELT, SFAT Green Care päivät 22.11.2017 Tarvaala Asiani ja itseni esittely eläinlääketieteen tohtori (koe-eläinten hyvinvointi) eurooppalainen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Omatunto kolkuttaa. Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Muoto ja sisältö: periaatteet ja käytäntö

Omatunto kolkuttaa. Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Muoto ja sisältö: periaatteet ja käytäntö Omatunto kolkuttaa Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Jokaisella meillä on omatunto. Omalla tunnolla tarkoitetaan ihmisen sisäistä tajua oikeasta ja väärästä. Se on lähtöisin Jumalasta, vaikkei

Lisätiedot

Historiantutkimus ja tietosuja. Kirsi Vainio-Korhonen Suomen historian professori, Turun yliopisto Etiikan päivä

Historiantutkimus ja tietosuja. Kirsi Vainio-Korhonen Suomen historian professori, Turun yliopisto Etiikan päivä Historiantutkimus ja tietosuja Kirsi Vainio-Korhonen Suomen historian professori, Turun yliopisto Etiikan päivä 15.3.2018 Historiantutkimuksen etiikka on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja historiantutkimuksen

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Miksi tarvitaan eettistä keskustelua. Markku Lehto 28.1.2016

Miksi tarvitaan eettistä keskustelua. Markku Lehto 28.1.2016 Miksi tarvitaan eettistä keskustelua Markku Lehto 28.1.2016 Tausta» Eettisen ajattelun taustalla on» Biologinen pohjaviritys» Kulttuurin arvoväritys» Sosialisaatioprosessin mankelointi Miksi tarvitaan

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

EETTISIÄ OHJEITA. metsästäjille

EETTISIÄ OHJEITA. metsästäjille EETTISIÄ OHJEITA metsästäjille 2 3 Metsästyksen juuret juontavat syvälle kansamme historiaan. Metsästyskulttuurimme vanhojen ja kunnioitettujen arvojen sekä toimintatapojen vaaliminen kuuluu jokaiselle

Lisätiedot

Nurmet rahaksi ja Euro Maito

Nurmet rahaksi ja Euro Maito Nurmet rahaksi ja Euro Maito Arto Hämäläinen Timolan tila (Teija ja Arto Hämäläinen) Luomumaitoa Yksi robotti, 75 lehmää + uudistus Pellot pääosin nurmella Tarvitaanko pilottitilatoimintaa perinteisen

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP

EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP EETTISET VALINNAT IHMINEN, LUONTO JA TEKNIIKKA SP Antaako Raamattu ihmiselle valtuudet tehdä luonnolle mitä haluaa? Voiko ihminen tuhota luonnon kokonaan? Voiko yksilö vaikuttaa maailman tilaan? Onko tekniikka

Lisätiedot

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Mitä oikeuksia puolustamme, kun vastustamme vihapuhetta?

Lisätiedot

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9 Merkitys, arvot ja asenteet T3 ohjata oppilasta ymmärtämään fysiikan osaamisen merkitystä omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa L6, Tutkimisen

Lisätiedot

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma

Kirkko ja tieteellinen maailmankuva. Arkkipiispa Tapio Luoma Kirkko ja tieteellinen maailmankuva Arkkipiispa Tapio Luoma 15.3.2019 Maailmankuva Luontoa, ihmistä ja yhteiskuntaa koskevien oletusten tai tietojen systemaattista kokonaisuutta kutsutaan maailmankuvaksi.

Lisätiedot

nu3:n ruokavaliotutkimus

nu3:n ruokavaliotutkimus nu3:n ruokavaliotutkimus 2015 Tässä kattavassa kyselytutkimuksessa haastateltiin heinäkuussa 2015 ravitsemussivusto nu3:n toimeksiannosta yhteensä 1 080:tä 18 59-vuotiasta saksalaista kuluttajaa heidän

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50

Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys. - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 Yritysten päämäärän ja vastuullisuuden merkityksellisyys - piittaako kuluttaja? Julkaisuvapaa 13.5.2014 klo 11.50 TNS 2014 1 Kuinka tärkeää? 2 Mitkä asiat? 3 Vaikuttaako? TNS 2014 2 76% TNS Gallupin tutkimus

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa. Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto. 11/04/2014 Arja Isola 1

Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa. Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto. 11/04/2014 Arja Isola 1 Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto 11/04/2014 Arja Isola 1 Välittäminen Välittäminen! Mitä se merkitsee? 1. Toisistamme välittäminen 2.

Lisätiedot

Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset

Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset Lainsäädännön osaaminen elintarvikealalla, mukaan lukien teurastukseen liittyvä lainsäädäntö ja sen muutokset Elintarvikealan tutkintojen kehittämispäivä ylitarkastaja EU:n eläinsuojelusäädökset Vain tuotanto-

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua

Opetuksen tavoite: T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua Elämänkatsomustiedon opetuksen tavoitteet ja sisällöt T1 ohjata oppilasta kuuntelemaan toisten oppilaiden mielipiteitä ja ajattelua Oppilas harjoittelee tulemaan toimeen toisten lasten kanssa ja kuuntelemaan

Lisätiedot

Tieteellisiä havaintoja kännykällä

Tieteellisiä havaintoja kännykällä Tieteellisiä havaintoja kännykällä Havainto Arkipäivässäkin voi tehdä tieteellisiä havaintoja erilaisista luonnonilmiöistä. Tieteellisiin havaintoihin kuuluu havainnon dokumentointi ja erilaisten mittausten

Lisätiedot

Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti

Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti Eläinoikeus- ja ympäristönsuojelupaketti Eläinoikeus- ja ympäristönsuojeluluentopaketti koostuu 44 kalvosta. Aikaa menee keskusteluista riippuen yhdestä kahteen tuntiin. Tavoitteena olisi, että keskustelua

Lisätiedot

Etiikka. Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007

Etiikka. Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007 Etiikka Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä Kehittämispäivä 30.11.2007 Wittgensteinin määritelmät etiikalle Etiikka on tutkimusta siitä, mikä on hyvää. Etiikka on tutkimusta siitä, mikä on arvokasta. Etiikka

Lisätiedot

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus

Minna Rauas. Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Minna Rauas Nuorisotyölle eettinen ohjeistus Työryhmä: *Suvi Kuikka (pj/nuoli ry) *Markus Söderlund (Allianssi), *Annikki Kluukeri Jokinen (Humak), *Marika Punamäki (Mamk/Juvenia) *Tomi Kiilakoski (nuorisotutkimus)

Lisätiedot

Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet. Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9.

Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet. Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9. Marttajärjestön ja Pohjois- Karjalan Marttojen ympäristöteemat ja toimet Maarit Sallinen-Uusoksa/Pohjois-Karjalan Martat ry 5.9.2018 TIETOA MARTOISTA 119-vuotias marttajärjestö on Suomen johtava arjen

Lisätiedot

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö

Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Evira Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Vasikoita koskeva eläinsuojelulainsäädäntö Eläinsuojelusäädökset Eläinsuojelusäädösten tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta sekä edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

Steven Kelly & Mia+Janne

Steven Kelly & Mia+Janne Luomisoppi evoluutio Steven Kelly & Mia+Janne Tämä ei ole väittely! Pidetään kiinni yhteisestä uskosta: Alussa Jumala loi Se, että on Luoja, ratkaisee paljon: käytetään sitä rohkeasti apologiassa Eri mielipiteitä

Lisätiedot

Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla

Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla TYÖSSÄ JAKSAMINEN JA HYVINVOINTI Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla Pia Orell-Liukkunen TeraPia; www.terapiaorell.com Flowmeon Oy, www.flowmeon.fi

Lisätiedot

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita

Sisällys PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ. Psykologia tutkii ihmisen toimintaa. Psykologiassa on lukuisia osa-alueita ja sovelluskohteita Sisällys I 1 PSYKOLOGIA AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN IHMISIÄ 10 Psykologia tutkii ihmisen toimintaa 12 Mielen tapahtumat ja käyttäytyminen muodostavat ihmisen toiminnan Psykologian suuntaukset lähestyvät ihmistä

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

MUUTOKSEN PSYKOLOGIA. ANU KANGASNIEMI PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi, LitM, sert. liikunta- ja urheilupsykologi STRESSIPÄIVÄ 24.5.

MUUTOKSEN PSYKOLOGIA. ANU KANGASNIEMI PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi, LitM, sert. liikunta- ja urheilupsykologi STRESSIPÄIVÄ 24.5. MUUTOKSEN PSYKOLOGIA ANU KANGASNIEMI PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi, LitM, sert. liikunta- ja urheilupsykologi Puheenvuoron teemoja 1. Motivaatio ja muutos - Miten tukea asiakkaan motivaatiota

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot