Kauraslammen koulu. Valinnaisaineet 1 6 luokat. Lukuvuosi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kauraslammen koulu. Valinnaisaineet 1 6 luokat. Lukuvuosi"

Transkriptio

1 Kauraslammen koulu Valinnaisaineet 1 6 luokat Lukuvuosi

2 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Kolmannella luokalla opiskellaan lukuvuoden aikana viisi eri kurssia. Valinnaisaineista ei anneta erikseen arvosanaa tai sanallista arviota vaan ne arvioidaan emoaineen arvioinnin yhteydessa. Opetussuunnitelman mukaiset T-tavoitteet ovat vuosiluokkaistetusta seudullisesta opetussuunnitelmasta. T = tavoite S = sisältö L = laaja-alaisen osaamisen alue 3.lk Liikunta Palloilu Kurssin tavoitteena on palloilulajitaitojen syventäminen ja harjoitteleminen. Oppilaita ohjataan vahvistamaan ja soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, erilaisia välineitä eri vuodenaikoina käyttämällä. (T4) Monipuolisen opetuksen ja ohjaamisen avulla ohjataan oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella seka kantamaan vastuuta yhteisista oppimistilanteista. (T9) Oppilasta ohjataan tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja pelien ja leikkien avulla. (T2) Kurssilla harjoitellaan liikunnan avulla terveyteen ja turvallisuuteen liittyvia itsesta huolehtimisen taitoja. (L3, T7) Opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet seka koulun ja ympa risto n tarjoamat mahdollisuudet erilaisten palloilulajien harjoitteluun ja pelaamiseen. Sisa llo t Opetuksen sisältö muodostuu erilaisista palloilulajeista, joiden kautta harjoitellaan liikkumis-, välineenkäsittely-, havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina. (S1) Luontoliikunta Oppilas syventyy luonnossa liikkumiseen. (T3) Tarkkaillaan vuodenaikaisia merkkejä luonnossa liikkuen. Harjoitellaan erätaitoja. (S3)

3 Käsityö Lanka- ja ompelutyo t Tavoitteena on ohjata oppilasta tyo skentelema a n kokonaisvaltaisen ka sityo prosessin mukaisesti. (T2) Oppilasta ohjataan suunnittelemaan ja valmistamaan ka sityo tuote omien ideoiden pohjalta. (T3) Tyo skentelyssa kannustetaan pitka ja nnitteisyyteen ja huolellisuuteen. (T5) Tavoitteena on myo s vahvistaa oppilaan kiinnostusta ka sin tekemiseen. (T1) Sisa llo t Oppilasta rohkaistaan ideoimaan ka sityo llisia ratkaisuja omasta ela ma sta nouseviin tarpeisiin. (S1) Suunnitellaan oma lanka- ja/tai ompelutyo seka dokumentoidaan suunnitteluprosessia. (S2) Tutustutaan lanka- ja ompeluto issa tarvittaviin materiaaleihin ja tyo va lineisiin ja ka yteta a n na in saatua tietoa hyo dyksi omassa tyo ssa. (S3) Valmistetaan ka sityo tuote oman suunnitelman ohjaamana. (S4) Tyo skentelyn lomassa perehdyta a n turvalliseen tyo skentelyyn ja ka sityo n peruska sitteisto o n. (S5) Ka sityo prosessia dokumentoidaan ja arvioidaan. (S6) Rakentelu Ideoinnin kehitta miseksi havainnoidaan ja analysoidaan rakennettuja ja luonnon ympa risto ja. Suunnitellaan ryhma ssa, yksin tai parin kanssa to ita, joissa ka yteta a n eri materiaaleja. Vahvistaa oppilaan kiinnostusta ka sin tekemiseen seka innostaa keksiva a n, kokeilevaan ja paikallisuutta hyo dynta va a n ka sityo ho n. (T1) Ohjata oppilasta hahmottamaan ja hallitsemaan kokonainen ka sityo prosessi ja sen dokumentointi. (T2) Ohjata oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessa ka sityo tuote tai -teos luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin. ((T3) Sisa llo t Tehdään erilaisia kolmiulotteisia rakennelmia hyo dynta en erilaisia materiaaleja. Tehda a n jokin rakennetun ympa risto n osa pienoiskoossa esim. leikkipuisto, urheilupaikka, ostoskeskus, jokin rakennus tms. oppilaiden ideoinnin pohjalta.

4 Kuvataide Askartelu Jakson aikana oppilas käyttää monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita kuvallisessa ilmaisussaan. (T4) Oppilasta ohjataan työskentelemään tavoitteellisesti yksin ja yhdessä sekä saamaan onnistumista omasta työstään. (T5) Oppilasta ohjataan huomioimaan kestävän kehityksen näkökulma hyödyntämällä jakson aikana kierrätysmateriaaleja. (T11) Opetuksen sisällöt valitaan monipuolisesti erilaisista ympäristöistä esineistä ja mediakulttuureista. (S2) Oppilasta ohjataan käyttämään kuvittelukykyään omassa kuvallisessa työskentelyssään. (L1) Maalaus ja piirtäminen Kurssin tavoitteena on antaa oppilaille eväitä erilaisten piirustusten ja maalausten tekemiseen eri välineitä ja materiaaleja monipuolisesti käyttämällä. (T4) Kurssilla harjoitellaan omien ajatusten ja havaintojen muuntamista kuvalliseen muotoon (T3), tarkastellaan omia ja toisten töitä keskustelun kautta (T1, T7, L4) ja tavoitteena on vahvistaa oppilaan omaa, luovaa ilmaisua ja kokea sitä kautta onnistumisen tunteita. (T5) Opetuksen sisältö painottuu piirtämiseen ja maalaamiseen eri tekniikoin, oman ilmaisutavan harjoittelemiseen sekä omaan kuvan tuottamisen prosessiin. (S1, S2, S3) Valokuvaus Kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen. (T1) Ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan. (T4) Ohjata oppilasta tutustumaan erilaisiin kuvallisen viestinnän tapoihin ja käyttämään kuvallisen vaikuttamisen keinoja omissa kuvissaan. (T6) Sisa llo t Oppilas havainnoi visuaalista ympäristöään ja median kuvamaailmoja. (T1) Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. (S1)

5 Animaatio Kurssin tavoitteena on tutustua animaation suunnitteluun ja toteuttamiseen. Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, niihin sisältyviä sovelluksia ja oppivat yhdistämään animaatiossa kuvan sekä äänen. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoita yksin ja toisten kanssa. (L5) Oppilasta ohjataan tvt-jakson kannalta keskeisten tekijänoikeuksien tuntemukseen mm. oman tuottamisen ja julkaisemisen na ko kulmasta. Jaksolla tutustutaan myo s kuvanmuokkauksen ja editoinnin perusteisiin. (T1, L5) Opetuksen sisältö pohjautuu oppilaiden omaan kokemusmaailmaan, heidän suunnittelemiin omiin kuvakulttuureihin, kuten piirustuksiin ja rakennelmiin, joita hyödynnetään animaation tekemisessä. (S1) Elokuvan tekeminen Oppilas käyttää monipuolisesti kuvallisia ilmaisutapoja, tekniikoita ja materiaaleja. (T1) Oppilas työskentelee tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti yksin ja yhdessä. (T2) Oppilas tarkastelee kuvallisen vaikuttamisen keinoja: tilan kuvaamista yksinkertaisin keinoin (esim. Lähellä/kaukana), erilaisia sommittelun keinoja (T3) Sisa llo t Videoon, elokuvaan ja animaatioon tutustuminen ipadien avulla ryhma ssa. Elokuvan suunnittelussa, teossa ja editoinnissa harjoitellaan imovie-sovelluksen ka ytto a. Kurssin avulla oppilas kehitta a laaja-alaista osaamistaan tieto- ja viestinta teknologian osa-alueella. Valinnaisjakson aikana tutustutaan ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan muita mediakasvatukseen liittyviä harjoituksia. (L5) Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana (S2)

6 Musiikki Musiikki Oppilasta rohkaistaan yhteismusisointiin ja myo nteisen yhteishengen luomiseen. (T1) Ohjataan oppilasta luontevaan a a nenka ytto o n ja laulamiseen seka kehitta ma a n keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimien soittotaitoaan musisoivan ryhma n ja senena. (T2) Oppilasta kannustetaan keholliseen musiikin, kuvien, tarinoiden ja tunnetilojen ilmaisuun kokonaisvaltaisesti liikkuen.(t3) Oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun sekä ohjataan häntä jäsentämään kuulemaansa sekä kertomaan siitä. (T4) Oppilasta ohjataan improvisointiin seka suunnittelemaan pienimuotoisia sa vellyksia myo s tieto- ja viestinta teknologiaa ka ytta en. (T5) Oppilasta ohjataan kehitta ma a n musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla, osallistumaan tavoitteiden asettamiseen ja arvioimaan edistymista a n suhteessa tavoitteisiin. (T6) Sisa llo t Musisointitilanteissa kiinnitetään huomiota musisoivan ryhmän jäsenenä toimimiseen. Luontevaa äänenkäyttöä ja laulamista, liikkumista sekä keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimien perussoittotekniikoita harjoitellaan yhteismusisoinnissa. Opetuksessa on keskeistä ilmaisutaitojen ja kuvittelukyvyn monipuolinen kehittäminen. (S1) Musisointitilanteissa kiinnitetään huomiota peruskäsitteiden lisäksi musiikkikäsitteiden rytmi, melodia, harmonia, muoto, sointiväri ja dynamiikka hahmottamiskyvyn kehittämiseen. Osaamisen kehittyessä käsitteitä nimetään ja käytetään vakiintuneita tai omia symboleita kuvaamaan musiikillisia tapahtumia. Musiikillisessa toiminnassa kiinnitetään huomiota myös tulkintaan ja musiikin ilmaisullisiin keinoihin. (S2) Ohjelmiston suunnittelussa kiinnitetään huomiota oppilaiden omiin kulttuureihin, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja kulttuurisen ymmärryksen avartamiseen. Ohjelmistoon sisällytetään monipuolisesti muun muassa lastenmusiikkia, eri kulttuurien musiikkia, taidemusiikkia, populaarimusiikkia ja kansanmusiikkia. Musisointitilanteissa syntyneet oppilaiden luovat tuotokset ja sävellykset sisältyvät myös ohjelmistoon.(s4) Laaja-alaiset osaamisen alueet Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1). Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

7 4.lk Liikunta Palloilu Kehittää palloilutaitoja monipuolisesti eri palloilulajien avulla. (T2) Tutustutaan eri palloilulajeihin monipuolisesti. (S2) Luontoliikunta Oppilas syventyy luonnossa liikkumiseen. (T3) Tarkkaillaan syksyn merkkejä luonnossa liikkuen. Harjoitellaan erätaitoja. (S3) Uudet lajit Oppilas monipuolistaa liikuntataitojaan. (T3) Tutustutaan uusiin ja vähemmän tunnettuihin liikuntalajeihin. (S1)

8 Käsityö Lankatyöt Oppilas kehittää sorminäppäryyttä ja valmistaa erilaisia lankatöitä myös itse suunnitellen. (T1) Monipuoliset lankatyöt vuodenajan teemaan liittyen. (S1) Nikkarointi Oppilas suunnittelee, toteuttaa ja kehittyy puutöissä. (T3) Tehdään erilaisia yksinkertaisia puutöitä. (S4) Kuvataide Askartelu Oppilas kehittää luovuuttaan askartelun avulla. (T3) Toteutetaan eri teemojen mukaisia askartelutöitä. (S2) Piirtäminen Harjoitetaan havainnointia, mallin mukaan piirtämistä, sommittelua, taustan tekemistä sekä vapaata kuvallista ilmaisua. (T4, T5) Piirretään erilaisilla välineillä mallin mukaan sekä vapaasti ilmaisten. (S3)

9 Musiikki Soittimet Oppilas oppii tuntemaan uusia soittimia ja soittamaan yhdessä toisten kanssa. (T1, T5) Tutustutaan eri soitinten soittotekniikkoihin yhteissoiton kautta. (S1)

10 Valinnaiset aineet = muu valinnainen = muva Tutustuminen Eurooppaan Oppilas tutustuu Euroopan valtioihin, sijaintiin, kulttuuriin ja kieliin. (T16) Tutkitaan Euroopan valtioita. (S3) Kasvien tunnistaminen ja tutkiminen Oppilas oppii tunnistamaan erilaisia kasveja niiden luontaisessa ympäristössä. (T15) Tutkitaan pihan, metsän ja rannan kasveja. (S4) Geometria Oppilas syventää geometrian käsitteiden tuntemusta ja niillä laskemista. (T11) Tutkitaan ja mitataan erilaisia tasokuvioita ja kappaleita konkreettisin apuvälinein. (S4) Ongelmaratkaisutehtäviä Oppilas oppii ratkaisemaan kuvallisia, sanallisia ja suullisia ongelmatehtäviä. (T5) Harjoitellaan erilaisten pulmatehtävien ratkaisua yhdessä ja yksin. (S1)

11 Ilmaisu/näytelmä Oppilas rohkaistuu esittämään erilaisia rooleja yksin ja ryhmässä. (T3) Tehdään pieniä esityksiä improvisoiden/valmiin käsikirjoituksen mukaan. (S1) Sarjakuvat Oppilas oppii erilaisia kuvan ja kerronnan keinoja esittää tarinaa. (T8, T10) Harjoitellaan erilaisten tarinoiden tekemistä kuvien ja tekstien avulla piirtäen käsin ja koneilla. (S3, S4) Tutustuminen mediaan Oppilas tutustuu lapsille ja nuorille suunnattuun mediatarjontaan. (T8) Tutustutaan erilaisiin keskustelufoorumeihin, nettiyhteisöihin ym. verkkoympäristöihin. (S4)

12 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset 5.lk Liikunta Palloilu Kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. (T1) Ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. (T2) Ohjata oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitojaan että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa. (T3) Ohjata oppilasta sekä vahvistamaan että soveltamaan välineenkäsittelytaitojaan monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä käyttämällä erilaisia välineitä. (T4) Ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. (T8) Ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä kantamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista.(t9) Huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. (T11) Opetus sisältää runsaasti fyysistä aktiivisuutta sisältäviä tehtäviä. (S1) Tuntien aikana harjaannutetaan motoriikkaa, koordinaatiota, pallon ja mailan käsittelyä sekä havainto- ja ratkaisuntekotaitoja. (S1) Tunneilla tehdään sekä jalkapallolle että salibandylle ominaisia harjoituksia ja pelataan sekä pienpelejä että isommassa ryhmässä. (S2) Myös jalkapallo/salibandysovellutuksia hyödynnetään tunneilla mahdollisuuksien mukaan (esimerkiksi erilaisilla palloilla pelaaminen). (S3) Leikit Kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin leikkeihin. (T1) Ohjataan oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitoja, että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä. (T3) Ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan leikkitunneilla. (T7) Ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa ja säätelemään omaa toimintaansa. (T8) Ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään omaa toimintaansa. (T9) Kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta. (T10) Kurssilla on tarkoitus tutustua erilaisiin leikkeihin eri oppimisympäristöissä. Kurssilla leikitään monipuolisesti tutustuen monipuolisesti eri leikkityyppeihin esim. tutustumis- ja vuorovaikutusleikit, mielikuvitusleikit, liikuntaleikit, ulkoleikit, hoksaamisleikit jne. (S1,S2,S3) Oppilaat pääsevät kokeilemaan myös leikkien sovelluksia. (S3)

13 Kuntoilu Kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin liikuntatehtäviin ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. (T1) Ohjataan oppilasta sekä vahvistamaan tasapaino- ja liikkumistaitoja, että soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä. (T3) Kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksia: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. (T5) Ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. (T7) Ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa ja säätelemään omaa toimintaansa. (T8) Kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa itsenäisen työskentelyn taitoja. (T10) Kurssilla liikutaan monipuolisesti eri tavoin ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Myös erilaisia leikkejä ja pelejä käytetään apuna kurssilla mielekkäästi. (S2) Kuntoilua harjoitetaan peruskuntoilumuotojen avulla ja erilaisten leikkien ja pelien avulla. (S1,S2) Lihaskuntoa harjoitetaan oman kehon vastusta hyväksi käyttäen. Myöskin alku- ja loppuveryttelyt kuuluvat kurssin sisältöön ja samalla tutustutaan myös kehonhuoltoon. (S3) Kuvataide Piirtäminen Antaa oppilaille eväitä erilaisten piirustusten tekemiseen käyttämällä monipuolisesti eri välineitä ja materiaaleja. (T4) Harjoitella omien ajatusten ja havaintojen muuttamista kuvalliseen muotoon (T3) Tarkastella omia, toisten tekemiä sekä taiteilijoiden tekemiä töitä ja keskustella niistä.(t1, T7, L4) Vahvistaa omaa luovaa ilmaisua ja sen kautta kokea ilon ja onnistumisen tunteita. (L3) Harjoitella oman työn suunnittelua, pitkäjänteistä toteutusta ja arviointia. (L1) Piirretään vaihtelevilla tekniikoilla, harjoitellaan oman ilmaisutavan löytämistä, keskustellaan omista ja taiteilijoiden tekemistä töistä, ideoidaan ja suunnitellaan omia tuotoksia. (S1,S2,S3) Maalaus Antaa oppilaille eväitä erilaisten maalausten tekemiseen käyttämällä monipuolisesti eri välineitä ja materiaaleja. (T4) Harjoitella omien ajatusten ja havaintojen muuttamista kuvalliseen muotoon (T3) Tarkastella omia, toisten tekemiä sekä taiteilijoiden tekemiä töitä ja keskustella niistä.(t1, T7, L4) Vahvistaa omaa luovaa ilmaisua ja sen kautta kokea ilon ja onnistumisen tunteita. (L3) Harjoitella oman työn suunnittelua, pitkäjänteistä toteutusta ja arviointia. (L1)

14 Maalataan vaihtelevilla tekniikoilla, harjoitellaan oman ilmaisutavan löytämistä, keskustellaan omista ja taiteilijoiden tekemistä töistä, ideoidaan ja suunnitellaan omia tuotoksia. (S1,S2) Askartelu Antaa mahdollisuuksia kokeilla erilaisia materiaaleja ja työtapoja kolmiulotteisten töiden tekemisessä. (T4) Harjoitella yksin ja yhdessä muiden kanssa veistoksen tekoa. (L1, T4, T5) Harjoitella omien ajatusten ja havaintojen käyttämistä hyväksi omia tuotoksia suunniteltaessa ja toteutettaessa. (L1, T4) Tarkastella omia, toisten tekemiä sekä taiteilijoiden tekemiä töitä ja keskustella niistä. (T1, T7, L4) Vahvistaa omaa luovaa ilmaisua ja sen kautta kokea ilon ja onnistumisen tunteita. (L3) Tehdään yksin ja yhdessä erilaisia veistoksia käyttäen eri materiaaleja, opetellaan kuvantekemisen käsitteistöä, tarkastellaan omia ja taiteilijoiden tekemiä töitä, ideoidaan ja suunnitellaan omia tuotoksia. (S1,S2,S3)

15 Valinnaiset aineet = muu valinnainen = muva Retkeilykurssi - Ympäristöoppi: kestävän kehityksen tavoitteet, kiinnostuksen herättäminen ympäristöasioihin, syyseuraussuhteiden havainnointia, omakohtaiset kokemukset, tutkiminen ja havaintojen teko, luonnossa liikkuminen, toimiminen ja retkeily, ryhmässä toimiminen, ympäristön ilmiöiden hahmottaminen (T1), (T3), (T6), (T9), (T10) - Kuvataide: ympäristön havainnointi, materiaalien ja tekniikoiden monipuolinen käyttö, kuvallinen tuottaminen yhdessä, todellisuuden ja fiktion suhde, innostaminen kokeilemaan erilaisia kuvailmaisun tapoja, kestävän kehityksen huomioiminen ja kulttuurinen moninaisuus. (T1), (T4), (T7), (T9), (T11) - Äidinkieli: Harjoitellaan erilaisissa ryhmissä ja vuorovaikutustilanteissa viestimistä. (T2) - Liikunta: erilaisten liikuntatilanteiden kokeilu, fyysinen suorituskyky (kestävyys, tasapaino, lihaskunto jne), uimataidon vahvistaminen, turvallisuus, muiden huomioiminen. (T1), (T3), (T5), (T6), (T8), (T9) Laaja-alaiset tavoitteet - L1 Ajattelu ja oppimaanoppiminen: havaintojen tekeminen, tutkiva ja luova työskentelyote, asioiden pohtiminen eri näkökulmista, oppimisen ilo leikkien, pelien, fyysisen aktiivisuuden, kokeellisen toiminnan ja taiteen kautta - L2 Kulttuurinenosaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu: yhdessä toimimisen taidot, toisten arvostaminen - Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot: turvallisuus, liikenteessä liikkuminen, terveydestä huolehtiminen, vastuun kantaminen omasta toiminnasta - L5 Tieto ja viestintäteknologinen osaaminen: teknologian käyttö oppimisen välineenä -L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys: Itsenäinen ja yhdessä työskenteleminen, vastuun kantaminen omasta toiminnasta, sisukkuus työn loppuunsaattamisessa - L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen: Omakohtainen luontosuhde, ympäristön suojeleminen, menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välisten yhteyksien pohtiminen Ympäristöoppi: - Kasvion kokoaminen ipadeillä kuvaten, luokittelua - Ihmisen biologia: luuranko- Ensiapu - Ekologia (omat ruokailuvälineet, jätteiden kerääminen ja lajittelu, jokainen tiskaa omat ruokailuvälineensä).(s1), (S2), (S4), (S6) Kuvataide: - Maataide: luonnonmateriaaleista kootaan ihmisen luuranko (liittyy ihmisen biologiaan, miltä luuranko näyttää), - Valokuvaus: maataideteos kuvataan padeilla, ehkä myös retken dokumentointia retkiuutisia varten. (S2) Äidinkieli: Yhdessä ollessa tarjotaan tilaisuuksia harjoitella omien kokemusten, ajatusten ja mielipiteiden jakamista, toisten kuuntelemista ja rakentavan palautteen antamista. Ensiaputilanteet käsitellään draaman keinoin. Harjoitellaan vuorovaikutusta erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi kohteliasta käytöstä, toisten huomioimista. Harjoitellaan ilmaisukeinoja erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa. (S1) Liikunta: -Jalkapallo/lentopallo norsupallolla, Pyöräillen leiripaikalle ja takaisin10 km suunta. (S1), (S2), (S3)

16 Media (Kuvaamataito) Innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. (T3) (Kuvaamataito) Ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa. (T5) Oppilas harjoittelee ohjelmointia jossakin graafisessa ohjelmointiympäristössä (T14) Oppilas harjoittelee viestintää monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa. (T4) Kurssilla perehdytään ohjelmoinnin perusajatukseen ja erilaisia harjoituksia käyttäen harjoitellaan ohjelmoinnissa tarvittavia taitoja ikäryhmälle soveltuvalla tasolla. (S3 MA) Tunneilla hyödynnetään erilaisia oppimisympäristöjä ja käytetään sekä kannettavia tietokoneita että ipadeja mahdollisuuksien mukaan. Kurssilla tuotetaan esim. animaatio tai muu mediaan liittyvä tuotos harjoiteltuja taitoja hyödyntäen. (S3 AI) Tutkimuskurssi Rohkaista oppilasta muodostamaan kysymyksiä eri aihepiireistä sekä käyttämään niitä tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohtana. (T4) Ohjata oppilasta suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä tutkimuksia, tekemään havaintoja ja mittauksia monipuolisissa oppimisympäristöissä eri aisteja ja tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen. (T5) Ohjata oppilasta tunnistamaan syy-seuraussuhteita, tekemään johtopäätöksiä tuloksistaan sekä esittämään tuloksiaan ja tutkimuksiaan eri tavoin. (T6) Ohjata oppilasta tutkimaan, kuvaamaan ja selittämään fysikaalisia ilmiöitä arjessa, luonnossa ja teknologiassa sekä rakentamaan perustaa energian säilymisen periaatteen ymmärtämiselle. (T17) Ohjata oppilasta tutkimaan, kuvaamaan ja selittämään kemiallisia ilmiöitä, aineiden ominaisuuksia ja muutoksia sekä rakentamaan perustaa aineen säilymisen periaatteen ymmärtämiselle. (T18) Kurssilla tutustutaan arjen ilmiöihin ja aineisiin oppilaiden suorittamien tutkimusten avulla. (S1) Tutkitaan esimerkiksi kappaleiden liikkeiden muutoksia ja tutustutaan voiman käsitteeseen. Tutuksi tulevat käsitteet painovoima, kitka, vipu ja kalteva taso sekä kiihtyvä, hidastuva ja tasainen liike. Havainnoidaan ja kuvataan myös tuttujen aineiden olomuotoja ja ominaisuuksia. (S4) Ongelmanratkaisu Ongelmanratkaisukurssin tavoitteena on kehittää oppilaiden taitoa arvioida ratkaisun järkevyyttä sekä ongelmanratkaisutaitoja. (T5, T6) Kurssilla kannustetaan oppilasta esittämään päättelyään ja ratkaisujaan muille myös konkreettisin välinein, piirroksin, suullisesti sekä kirjallisesti. (T4) Kurssilla opetellaan hyödyntämään myös tietotekniikkaa. (T4) Kurssilla tutustutaan erilaisiin ongelmiin ja pohditaan erilaisia ratkaisukeinoja niiden selvittämiseksi (S1). Kurssilla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan myös erilaisia konkreettisia välineitä sekä esim.

17 Tietotekniikkaa (S1). Kurssin aikana oppilas ratkaisee monipuolisesti ongelmia niin yksin kuin yhteistyössäkin muiden oppilaiden kanssa. Tietotekniikka Oppilas harjoittelee viestintää monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa. (T4) Oppilas käyttää eri lähteitä ja harjoittelee arvioimaan lähteiden luotettavuutta.(t7) Oppilas harjoittelee näppäintaitoja. (T11) Oppilas harjaantuu taulukkojen ja diagrammien laatimisessa ja tulkitsemisessa sekä harjoittelee käyttämään tilastollisia tunnuslukuja. (T13) Oppilas harjoittelee ohjelmointia jossakin graafisessa ohjelmointiympäristössä (T14) Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti ja turvallisesti. (S3) Oppilaita opetetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä.(s2) Kurssilla perehdytään ohjelmoinnin perusajatukseen ja erilaisia harjoituksia käyttäen. (S1) Harjoitellaan ohjelmoinnissa tarvittavia taitoja ikäryhmälle soveltuvalla tasolla. Kurssilla luodaan erilaisia taulukkoja ja kuvaajia ohjelmien avulla ja harjoitellaan niiden tulkintaa. (S5 MA)

18 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset 6.lk Liikunta Hiki hatussa! - Kuntoliikunta ja hyvinvointi Kurssin tavoitteena on kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. (T1) Kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. (T5) Sisa llo t Kurssiin sisällytetään runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa ja valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. (S1) Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. (S3) Liikuntataituri Liikuntaa vaihtuvin lajein Kurssin tavoitteena on kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. (T1) Kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. (T5) Ohjata oppilasta turvalliseen ja asialliseen toimintaan liikuntatunneilla. (T7) Ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa ja säätelemään omaa toimintaansa. (T8) Sisa llo t Opetus sisältää runsaasti fyysistä aktiivisuutta sisältäviä tehtäviä. Tuntien aikana harjaannutetaan motoriikkaa, koordinaatiota, pallon ja mailan käsittelyä sekä havainto- ja ratkaisuntekotaitoja. (S1) Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. (S3)

19 Musiikki Voice of Teppari! Kuorolaulu Osallisuus: Rohkaistaan oppilasta osallistumaan yhteismusisointiin ja rakentamaan myönteistä yhteishenkeä yhteisössään. (T1) Musiikilliset tiedot ja taidot sekä luova tuottaminen: Ohjataan oppilasta luontevaan äänenkäyttöön sekä laulamiseen musisoivan ryhmän jäsenenä. (T2) Kulttuurinen ymmärrys ja monilukutaito: Ohjataan oppilasta ymmärtämään musiikkikäsitteitä ja musiikin merkintätapojen periaatteita musisoinnin yhteydessä. (T7) Oppimaan oppiminen musiikissa: Ohjataan oppilasta kehittämään musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla. (T8) Miten musiikissa toimitaan: Harjoitellaan luontevaa äänenkäyttöä, laulamista ja liikkumista. (S2) Sukellus suomalaiseen musiikkiin Rohkaista oppilasta osallistumaan yhteismusisointiin ja rakentamaan myönteistä yhteishenkeä yhteisössään (T1) Tarjota oppilaalle mahdollisuuksia ääniympäristön ja musiikin elämykselliseen kuunteluun sekä ohjata häntä jäsentämään kuulemaansa sekä kertomaan siitä (T4) Ohjata oppilasta tarkastelemaan musiikillisia kokemuksiaan ja musiikillisen maailman esteettistä, kulttuurista ja historiallista monimuotoisuutta (T6) Musiikillisten taitojen ja tietojen lisäksi opetuksessa käsitellään oppilaiden kokemuksia ja havaintoja musiikista ja musiikin tekemisestä eri ympäristöissä koulussa ja koulun ulkopuolella. Opetuksessa rakennetaan yhteyksiä muihin oppiaineisiin ja omiin yhteisöihin sekä pohditaan musiikin merkitystä elämän eri tilanteissa eri aikoina ja aikakausina (S3). Ohjelmiston suunnittelussa kiinnitetään huomiota oppilaiden omiin kulttuureihin, kulttuuriperinnön vaalimiseen ja kulttuurisen ymmärryksen avartamiseen. Ohjelmistoon sisällytetään monipuolisesti muun muassa lastenmusiikkia, eri kulttuurien musiikkia, taidemusiikkia, populaarimusiikkia ja kansanmusiikkia. Musisointitilanteissa syntyneet oppilaiden luovat tuotokset ja sävellykset sisältyvät myös ohjelmistoon (S4).

20 Käsityö Loihdi langasta Oppilas innostuu käsillä tekemisestä ja käsillä tekemisen taidot (ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi) karttuvat (T1) Oppilas huomioi suunnitteluun liittyviä tekijöitä, materiaalit, työtavat, aika, oma osaaminen, ja valmistaa tuotteita yksin tai yhdessä suunnitelmiensa pohjalta. (T3) Oppilas rohkaistuu käyttämään ongelmanratkaisutaitoja ja mielikuvitustaan työn suunnittelussa ja toteutuksessa. (L1) Oppilas osaa työskennellä yksin ja ryhmässä. (L1) Oppilas työskentelee pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, saattaa työnsä loppuun ja arvostaa omaa työtään (L6) Oppilas ideoi, suunnittelee ja toteuttaa lankatyön joko yksin tai yhdessä. (S1-S4) Oppilas tutustuu erilaisiin lankatöihin ja kokeilee ja harjoittelee uusia tekniikoita. (S2) Oppilasta autetaan huomaamaan käsityössä tarvittavat tiedot ja taidot ja tekemään kokeiluja. Oppilasta ohjataan käyttämään saatavilla olevia välineitä tarkoituksenmukaisesti. Oppilasta autetaan pohtimaan tutkien ja kokeillen yksin ja ryhmässä, mikä on järkevä valmistustapa ja työjärjestys. (S3) Kuvataide Haluatko taidemaalariksi? maalausta monipuolisesti Kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen. (T1, L1, L3, L4, L5) Rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan. (T2, L2, L4, L5, L6) Innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan kuvallisesti.(t3) Ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia ilmaisun keinoja ja tekniikoita sekä harjaannuttaa kuvan tekemisen taitoja. (T4) Ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa. (T5, L1, L2, L3, L5) Ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta. (T7, L1, L2, L4, L5) Tarkastelleen erilaisia kuvia (oppilaiden tekemiä, taideteoksia, median kuvia) yhdessä keskustellen sekä käytetään erilaisia kuvamateriaaleja omien töiden lähtökohtina. (S1-S3)Toteutetaan maalauksia yksin tai yhdessä, käyttäen erilaisia maalaustekniikoita ja välineitä. Kiinnitetään huomiota mielikuvitukseen ja ajatteluun taideteosten toteutuksessa.

21 Kynä käteen! Piirtämistä monin menetelmin Kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen. (T1, L1, L3, L4, L5) Rohkaista oppilasta keskustelemaan havainnoistaan ja ajatuksistaan. (T2, L2, L4, L5, L6) Innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan kuvallisesti.(t3) Ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia ilmaisun keinoja ja tekniikoita sekä harjaannuttaa kuvan tekemisen taitoja. (T4) Ohjata oppilasta tavoitteelliseen kuvallisten taitojen kehittämiseen yksin ja yhteistyössä muiden kanssa. (T5, L1, L2, L3, L5) Ohjata oppilasta tarkastelemaan kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä sekä pohtimaan todellisuuden ja fiktion suhdetta. (T7, L1, L2, L4, L5) Maalataan vaihtelevilla tekniikoilla, harjoitellaan oman ilmaisutavan löytämistä, keskustellaan omista ja taiteilijoiden tekemistä töistä, ideoidaan ja suunnitellaan omia tuotoksia.

22 Valinnaiset aineet = muu valinnainen = muva Matematiikka ja ongelmanratkaisu toiminnallisesti touhuten Kurssilla on tavoitteena pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta. (T1) Oppilasta ohjataan havaitsemaan yhteyksiä oppimiensa asioiden välille (T2) ja kehittämään taitoaan esittää kysymyksiä ja tehdä päätelmiä havaintojensa pohjalta (T3). Oppilasta kannustetaan esittämään päättelyään ja ratkaisujaan muille oppilaille konkreettisin välinein, piirroksin, suullisesti ja kirjallisesti. (T4) Oppilasta ohjataan ja tuetaan ongelmanratkaisutaitojen kehittämisessä. (T5) Kurssilla kehitetään oppilaiden taitoja löytää yhtäläisyyksiä, eroja ja säännönmukaisuuksia sekä syvennetään ja varmennetaan oppilaiden ymmärrystä kymmenjärjestelmästä. Tutkitaan ja luokitellaan lukuja, jotta monipuolistetaan käsitystä lukujen rakenteesta, yhteyksistä ja jaollisuudesta. (S1, S2) Aikamatka menneeseen Historiaa draaman keinoin Kurssilla oppilasta ohjataan tunnistamaan erilaisia historian lähteitä ja havaitsemaan historiatiedon tulkinnallisuuden. (T2, T3) Oppilasta ohjataan hahmottamaan erilaisia tapoja jakaa historia aikakausiin sekä käyttämään niihin liittyviä historiallisia käsitteitä (T4) sekä johdatetaan hahmottamaan erilaisia syitä ja seurauksia historian tapahtumille ja ilmiöille (T5). Kurssilla käsitellään mahdollisuuksien mukaan jotakin seuraavista sisältöalueista: Esihistoriallinen aika ja sivilisaation synty (S1), Vanha aika ja antiikin perintö (S2) ja Keskiaika (S3).

23 Hello! Englannin kieli ja kulttuuri Ohjata oppilasta harjoittelemaan vuorovaikutusta aihepiiriltään monenlaisissa tilanteissa rohkaisten viestinnän jatkumiseen mahdollisista katkoksista huolimatta (T7). Tukea oppilaan viestinnän kulttuurista sopivuutta tarjoamalla mahdollisuuksia harjoitella monipuolisia sosiaalisia tilanteita (T9). Tutustutaan kielten ja kulttuurien moninaisuuten sekä englannin levinneisyyteen mm. internetissä. Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Hankitaan tietoa kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteisölle. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa. Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan eri tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän (S1). Tjäna! Ruotsin kieli ja kulttuuri Ohjata oppilasta harjoittelemaan vuorovaikutusta aihepiiriltään monenlaisissa tilanteissa rohkaisten viestinnän jatkumiseen mahdollisista katkoksista huolimatta (T7). Tukea oppilaan viestinnän kulttuurista sopivuutta tarjoamalla mahdollisuuksia harjoitella monipuolisia sosiaalisia tilanteita (T9). Tutustutaan kielten ja kulttuurien moninaisuuten sekä englannin levinneisyyteen mm. internetissä. Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Hankitaan tietoa kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteisölle. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa. Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan eri tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän (S1).

24 Äidinkieli ja kirjallisuus toiminnallisin menetelmin Kannustaa oppilasta kehittämään kirjallisuudentuntemusta ja kiinnostustaan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta, media- ja muita tektjä kohtaan, luomalla mahdollisuuksia myönteisiin lukukokemuksiin ja - elämyksiin, tiedonhalun tyydyttämiseen sekä lukukokemusten jakamiseen, myös monimediaisessa ympäristössä (T8). Ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla (T3). Tarjotaan monipuolisia tilaisuuksia harjoitella omien kokemusten, ajatusten ja mielipiteiden jakamista, toisten kuuntelemista ja rakentavan palautteen antamista ja saamista eri viestintäympäristöissä. Harjoitellaan ja havainnoidaan omaa vuorovaikutusta erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi tapoja olla kohtelias, toimia tavoitteellisesti ja esittää oma mielipiteensä ja perustella se ottaen toiset huomioon. Harjoitellaan ilmaisukeinoja erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa. Ohjataan kokonaisilmaisuun, hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisten aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Tarjotaan mahdollisuuksia osallistua oman luokan ja kouluyhteisön kulttuuritoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen (S1). Tutkimusmatka tarinoiden taakse Sankareita ja konnia lukien ja kirjoittaen Kannustaa oppilasta tutustumaan lasten ja nuorten kirjallisuuteen erilaisten tekstien kautta näin laajentaen tekstivalikoimaansa sekä rohkaista lukuelämysten jakamiseen. (T14) Opastaa oppilasta tekstien tulkitsemisen taidossa sekä edistää oppilaan ajatteluntaitoja. (T6, L4,L1) Rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään kirjoittamalla, kuvittamalla tai draaman keinoin. (T9) Saada myönteisiä lukukokemuksia ja lukuelämyksiä. (T8) Opetella toimimaan yksin ja ryhmässä. (L2) Tutustutaan erilaisiin teksteihin niissä esiintyvien sankareiden ja konnien kautta. Tehdään pieniä tiedonhankinta- ja ryhmätöitä kirjallisuuden hahmoihin liittyen, tehdään kirjallisuuden hahmot eläviksi kirjoittamalla, kuvittamalla ja draaman keinoin.

25 Tunnetko tunteesi? Tunnetaitoja yhdessä toimien Ohjata oppilasta huomaaman omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa (T2) Kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa (T4) Tarjotaan monipuolisia tilaisuuksia harjoitella omien kokemusten, ajatusten ja mielipiteiden jakamista, toisten kuuntelemista ja rakentavan palautteen antamista ja saamista eri viestintäympäristöissä. Harjoitellaan ja havainnoidaan omaa vuorovaikutusta erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi tapoja olla kohtelias, toimia tavoitteellisesti ja esittää oma mielipiteensä ja perustella se ottaen toiset huomioon. Harjoitellaan ilmaisukeinoja erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa. Ohjataan kokonaisilmaisuun, hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisen aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Tarjotaan mahdollisuuksia osallistua oman luokan ja kouluyhteisön kulttuuritoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen (S1). Luontoretkeily ja luonnonilmiöiden tutkiminen Synnyttää ja ylläpitää oppilaiden kiinnostus lähiluontoon ja ympäristöön. (T1) Opetella luonnossa liikkumisen ja retkeilyn taitoja, opetella tekemään havaintoja ympäröivästä luonnosta eri aisteja käyttäen ja opetella suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä tutkimuksia. (T5, T9, L1, L3, L5) Harjoitella ryhmässä ja erilaisissa rooleissa toimimisen taitoja sekä tunteiden tunnistamista ja ilmaisua. (T10, L2, L3) Ohjata oppilasta luonnon tutkimiseen, eliöiden ja elinympäristöjen tunnistamiseen ja ekologiseen ajatteluun. (T15) Rohkaista oppilasta uteliaisuuteen ja kysymysten tekoon. (T4, L1, L7) Kannustaa oppilasta toimimaan turvallisesti, tarkoituksen mukaisesti ja vastuullisesti liikkuessaan luonnossa. (T8) Tehdään pieniä retkiä lähiympäristöön. Opetellaan tunnistamaan kasveja, eläimiä ja erilaisia kasvuympäristöjä. Tehdään pieniä tutkimuksia ja opetellaan tarkkojen havaintojen tekoa ja havaintojen kuvaamista eri keinoin. Harjoitellaan kartan käyttöä. (S1-S6)

26

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 Oppiaineen tehtävä Syventää ja laajentaa oppilaiden musiikillista osaamista. Luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina. Oppiaineen nimi: LIIKUNTA 3-6 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Fyysinen toimintakyky 3 T1 kannustetaan oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN

Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN Siilinjärven OPS-veso / Marja Rytivaara TAVOITTEENA LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN 19.4.2016 Laaja-alainen osaaminen Tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostama kokonaisuus Kykyä käyttää tietoja

Lisätiedot

OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia

OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia OPS2016 opetussuunnitelma, oppiminen ja teknologia Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2014 Juho Helminen Ajattelu ja oppimaan oppiminen Itsestä huolehtiminen

Lisätiedot

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta

T1 Oppilas harjoittelee havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja tekee taidetta KUVATAITEEN OPETUS JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 5. 6. luokilla opiskellaan kahta valinnaista ainetta, joista toinen on taide- ja taitoaine ja toinen muu valinnainen

Lisätiedot

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen LIIKUNTA VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Fyysinen toimintakyky T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen - Liikuntamuodoilla

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat ja osaa luokitella asioita ja ilmiöitä eri tiedonaloihin kuuluviksi.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat ja osaa luokitella asioita ja ilmiöitä eri tiedonaloihin kuuluviksi. Ympäristöoppi 5-6.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun sekä auttaa oppilasta

Lisätiedot

MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit KUVATAIDE Tavoitteet Kuntakohtainen / koulukohtainen 3.

MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit KUVATAIDE Tavoitteet Kuntakohtainen / koulukohtainen 3. MIKAELIN KOULU LISÄYSEHDOTUKSET: 12.1 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 3. luokka KUVATAIDE Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit, 1vvh Tavoitteet 3. luokka T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Ympäristöopin arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten

Ympäristöopin arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten Ympäristöopin arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten Opetuksen tavoite Merkitys, arvot, asenteet Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

Työskentelyohjeita: Suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet

Työskentelyohjeita: Suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen. liittyvät sisältöalueet Työskentelyohjeita: Tiedostoa voi muokata useampi ihminen samanaikaisesti. Jakakaa tavoitteet eri vuosiluokille kopioimalla ja liittämällä sinisten otsikoiden alle, jotka löytyvät taulukoiden alta. Kopioi

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti.

Liikuntaluokkien liikunnan arviointi suoritetaan yleisten liikunnan arviointiohjeiden mukaisesti. 1 Lisäys Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaan lukuun 1.4 LIIKUNTA Painotettu opetus Painotetussa liikunnanopetuksessa tuetaan oppilaiden kehittymistä omassa lajissaan sekä kokonaisvaltaista kasvua

Lisätiedot

Veittijärven koulu. Valinnaisaineet

Veittijärven koulu. Valinnaisaineet Veittijärven koulu Valinnaisaineet Lukuvuosi 2016-2017 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset 3. - 4.luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017

VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017 VUOSILUOKAN 6 VALINNAISAINEET LUKUVUONNA 2016 2017 IDEASTA TUOTTEEKSI Tehdään uutta tai muunnellaan vanhaa designin hengessä. Tavoitteena kaunis tuote, jolla on käyttötarkoitus. T1 ohjata oppilasta tutustumaan

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus vuosiluokat 1-2 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Laaja-alainen osaaminen 1 T1 Rohkaista oppilasta harjoittamaan vuorovaikutus- ja

Lisätiedot

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä parille tai ryhmälle. Oppilas osaa kuunnella toisia.

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä parille tai ryhmälle. Oppilas osaa kuunnella toisia. Tekstien tulkitseminen Tekstinymmärtämisen perus-strategioiden hallinta Toiminta vuorovaikutustilanteissa Vuorovaikutustaitojen kehittyminen Vuorovaikutustilanteissa toimiminen Ilmaisukeinojen käyttö Puheviestintäti

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä

Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä MATEMATIIKKA JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA Merkitys, arvot ja asenteet Opetuksen tavoite: T1 tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen

Lisätiedot

MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä

MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä 1 MUSIIKKI Oppiaineen tehtävä Musiikin opetuksen tehtävänä on luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen. Opetus ohjaa oppilasta tulkitsemaan

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Oppimiskäsityksen kuvaus Helsinki 6.3.2015 1 Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa Perusteissa kuvataan oppimiskäsitys, jonka pohjalta opetussuunnitelman

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet VIITTOMAKIELI JA KIRJALLISUUS Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen tehtävä, oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet, ohjaus, eriyttäminen ja tuki sekä oppimisen arviointi koskevat myös

Lisätiedot

3. VUOSILUOKKA Opetuksen tavoitteet MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä

3. VUOSILUOKKA Opetuksen tavoitteet MUSIIKKI. Oppiaineen tehtävä 14.4.10 MUSIIKKI Oppiaineen tehtävä Musiikin opetuksen tehtävänä on luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen. Opetus ohjaa oppilaita tulkitsemaan

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien 7.-9. opetussuunnitelma 7-9-luokkien kursivoidut lisätään valtakunnallisen OPS:n tavoitteiden perään Oppiaineen tehtävä Vuosiluokkien 7-9 painotetussa musiikinopetuksessa

Lisätiedot

Robotiikan opetussuunnitelma

Robotiikan opetussuunnitelma Robotiikan opetussuunnitelma Esi- ja alkuopetus Esi-ja alkuopetuksessa robotiikkaa ja ohjelmoinnillista ajattelua opiskellaan oppiainekohtaisten opetussuunnitelmien mukaisesti, sekä mahdollisuuksien mukaan

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN 2016 TAVOITTEET: YMPÄRISTÖOPPI. TVT vuosiluokilla 1-2. Laaja-alaiset osaamistavoitteet

UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN 2016 TAVOITTEET: YMPÄRISTÖOPPI. TVT vuosiluokilla 1-2. Laaja-alaiset osaamistavoitteet UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN 2016 TAVOITTEET: YMPÄRISTÖOPPI Laaja-alaiset osaamistavoitteet L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu Itsestä huolehtiminen ja arjen

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPIN TAVOITTEET

YMPÄRISTÖOPIN TAVOITTEET YMPÄRISTÖOPPI JOENSUUN SEUDUN OPETUSSUUNNITELMASSA YMPÄRISTÖOPIN TAVOITTEET T1 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia toteuttaa luontaista uteliaisuuttaan ja auttaa oppilasta kokemaan ympäristöopin asiat merkitykselliseksi

Lisätiedot

Liikunta: Pallopelit. Valinnaisten tuntien sisällöt. Laaja-alainen osaaminen

Liikunta: Pallopelit. Valinnaisten tuntien sisällöt. Laaja-alainen osaaminen Liikunta: Pallopelit T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Nro Opetuksen tavoitteet Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet LIIKUNTA Oppiaineen tehtävä Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaan hyvinvointiin tukemalla sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon että fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä ä samalla vahvistaen

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen

Työskentelyohjeita: Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus oppimäärän opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 1 2. Laaja alainen osaaminen Työskentelyohjeita: Tiedostoa voi muokata useampi ihminen samanaikaisesti. Jakakaa tavoitteet eri vuosiluokille kopioimalla ja liittämällä sinisten otsikoiden alle, jotka löytyvät taulukoiden alta. Kopioi

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Ympäristöoppi vuosiluokat 1-6

Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma 2016 Ympäristöoppi vuosiluokat 1-6 2016 Ympäristöoppi vuosiluokat 1-6 Rauman normaalikoulun opetussuunnitelma Ympäristöoppi vuosiluokat 1-2 Rauman normaalikoulun ympäristöopin opetuksen pohjana ovat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4

LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 LUKUVUOSITODISTUKSEN ARVIOINTILAUSEET VUOSILUOKILLE 1 4 tuetusti / vaihtelevasti / hyvin / erinomaisesti vuosiluokka 1 2 3 4 käyttäytyminen Otat muut huomioon ja luot toiminnallasi myönteistä ilmapiiriä.

Lisätiedot

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä A2-VENÄJÄ vl.4-6 4.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus

peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus peruskoulun 5. ja 8. -vuosiluokille Matti Pietilä Opetushallitus 26.1.2018 Työikäisten määrä vähenee Suomessa 2050: 27,9 % 2014: 42,9 % Lähde: Valtiovarainministeriö Liikuntasuosituksen täyttävien (liikuntaa

Lisätiedot

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana.

Oppilas vahvistaa opittuja taitojaan, kiinnostuu oppimaan uutta ja saa tukea myönteisen minäkuvan kasvuun matematiikan oppijana. Tavoitteet S L 3. lk 4. lk 5. lk 6. lk Merkitys, arvot ja asenteet T1 pitää yllä oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä tukea myönteistä minäkuvaa ja itseluottamusta L1, L3, L5

Lisätiedot

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2 VALINNAISET AINEET SORILAN KOULUTALOSSA LUKUVUONNA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Englannin kieltä keskustellen... 5 Ilmaisua eri keinoin...

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Tavoitteet Sisällöt Arvioinnin kohteet oppiaineissa ja hyvän osaamisen kuvaus

Tavoitteet Sisällöt Arvioinnin kohteet oppiaineissa ja hyvän osaamisen kuvaus 13.4.2 Vieraat kielet Vuosiluokkakokonaisuus 1-2 Oppimäärä: A1 Kieli: englanti Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 Tutustutaan, mitä kieliä ja kulttuureita koulussa, lähiympäristössä

Lisätiedot

ARVIOINTI veso-iltapäivä alakoulut OPS 2016

ARVIOINTI veso-iltapäivä alakoulut OPS 2016 ARVIOINTI veso-iltapäivä 29.3.17 alakoulut OPS 2016 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja

Lisätiedot

ARVIOINTI MURROKSESSA -

ARVIOINTI MURROKSESSA - ARVIOINTI MURROKSESSA - RUBRIIKIT TAVOITTEENASETTELUN JA ARVIOINNIN TYÖKALUNA https://peda.net/oppimateriaalit/ e- oppi/verkkokauppa/yl%c3%a4kou lu/tekstiilityo/kevat/arvioi https://opintopolku.fi/wp/lukio-2/opinnot-lukiossa/

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

MIKÄ TUOTOS SYNTYY? Kuinka arvioidaan? Yhteiskuntaoppi S1, S2 T1, T2, T3 L1, L2 Oppimispäiväkirja T7, T11 T4, T5 T5, T7

MIKÄ TUOTOS SYNTYY? Kuinka arvioidaan? Yhteiskuntaoppi S1, S2 T1, T2, T3 L1, L2 Oppimispäiväkirja T7, T11 T4, T5 T5, T7 MONIALAISEN OPPIMISKOKONAISUUDEN SUUNNITELULOMAKE, 4lk 2017-2018 Monialaisen oppimiskokonaisuuden nimi: Erilaisuus ympärillämme ILMIÖ/TEEMA: Erilaisuus Kesto ja ajankohta: 24h TOIMINNAN KUVAAMINEN: Oppilaat

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Kannustetaan oppilasta tekemään havaintoja lähiympäristöstä (esim. eri vuodenaikoina). Pohditaan oman toiminnan merkitystä itselle, muille ihmisille.

Kannustetaan oppilasta tekemään havaintoja lähiympäristöstä (esim. eri vuodenaikoina). Pohditaan oman toiminnan merkitystä itselle, muille ihmisille. Tavoitteet S L 1. lk 2. lk Merkitys, arvot ja asenteet T1 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia toteuttaa luontaista uteliaisuuttaan ja auttaa oppilasta kokemaan ympäristöopin asiat merkitykselliseksi itselleen

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa

Lisätiedot

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi

KUVATAIDE. Anne Ervast Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi KUVATAIDE Lapin yliopiston harjoittelukoulu anne.ervast@ulapland.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Ohjata oppilasta tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaan identiteetin

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Unajan koulun valinnaisaineet

Unajan koulun valinnaisaineet Unajan koulun valinnaisaineet Liikunta 5. luokalla Syvennetään liikkumisen perustaitoja: liikkuvuutta, voimaa, nopeutta ja kestävyyttä. Opitaan yhteistyötaitoja, ryhmässä ja yksilönä toimimista. Liikkumisen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi

YMPÄRISTÖOPPI. Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi YMPÄRISTÖOPPI Marita Kontoniemi Jyväskylän normaalikoulu marita.kontoniemi@norssi.jyu.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Rakentaa perusta ympäristö- ja luonnontietoaineiden eri tiedonalojen osaamiselle Tukea oppilaan

Lisätiedot

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6 B1- RUOTSI VL.6-9 6.LUOKKA T1 auttaa oppilasta jäsentämään käsitystään kaikkien osaamiensa kielten keskinäisestä suhteesta T2 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskeltavan kielen asemaa maailmassa ja sen

Lisätiedot

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ

VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ VIERAS KIELI/SAAMEN KIELI, A1-OPPIMÄÄRÄ VIERAAN KIELEN/SAAMEN KIELEN A1-OPPIMÄÄRÄN OPETUKSEN TAVOITTEET VUOSILUOKILLA 1-2 Oppiaineen tehtävä Vuosiluokilla 1 2 vieraan kielen ja saamen kielen opetuksen

Lisätiedot

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Vuosiluokkien 1 2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteet Niina Sinkko/Suomalais-venäläinen koulu Suomi-Venäjä-Seura, pääsihteeri https://www.youtube.com/watch?v=f8rq_iugejc Yleisesti Paikalliset opsit

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Tavoitteet ja sisällöt, 7. luokka

Tavoitteet ja sisällöt, 7. luokka FYSIIKKA Keskeiset sisältöalueet kuten luonnontieteellinen tutkimus, fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä, fysiikka yhteiskunnassa ja fysiikka maailmankuvan rakentajana esiintyvät joka vuosiluokalla.

Lisätiedot

Arvioinnin kohteet oppiaineessa. Hyvä/arvosanan kahdeksan osaaminen. Vuorovaikutustilanteis sa toimiminen. Puheviestintätilanteiss a toimiminen

Arvioinnin kohteet oppiaineessa. Hyvä/arvosanan kahdeksan osaaminen. Vuorovaikutustilanteis sa toimiminen. Puheviestintätilanteiss a toimiminen Suomen kieli ja kirjallisuus oppimäärän arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten Opetuksen tavoite Sisältöalueet Arvioinnin kohteet

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet

Kuvataide. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet 9.2.14. Kuvataide Kuvataidetta käytetään kokonaisnäkemyksellisen opetuksen välineenä. ta ohjataan ikätasoiseen toimintaan ja tuetaan vuorovaikutuksen kehitystä kuvataiteen elämyksellisin keinoin. Kuvallisen

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot