Puolustusministeriö MINVA PLM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puolustusministeriö MINVA PLM"

Transkriptio

1 Puolustusministeriö MINVA PLM PO Raijas Tiina(PLM) Viite Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous, Tallinna Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Jussi Niinistö. Viron EU pj-kauden epävirallinen puolustusministerikokous järjestetään Tallinnassa Epäviralliselle illalliselle (6.9.) osallistuvat ministereiden lisäksi Naton pääsihteeri Stoltenberg ja YK:n kriisinhallinnasta vastaava apulaispääsihteeri Lacroix. He osallistuvat myös kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään työistuntoon. Lisäksi pääsihteeri Stoltenberg osallistuu tarkkailijana EU CYBRID -harjoitukseen. Työlounas järjestetään yhdessä ulkoministereiden kanssa ja sen aiheena on EU:n puolustuspaketin, etenkin pysyvän rakenteellisen yhteistyön jatkokäsittely. Suomi pitää EU CYBRID harjoitusta tervetulleena ja tukee pyrkimyksiä EU- NATO -yhteistyön tiivistämiseksi kyberpuolustuksen alueella. Suomi näkee kyseisten päätöksentekoharjoitusten olevan hyvin tärkeitä kaikilla päätöksentekotasoilla, ml. ministeritaso. EU:n koulutusoperaatioilla on merkittävä rooli osana EU:n kokonaisvaltaista toimintaa. Koulutusoperaatioiden johtovastuun keskittäminen sotilaallisten koulutusoperaatioiden johtoesikunnalle (Military Planning and Conduct Capability) mahdollistaa koulutusoperaatioiden komentajien keskittymisen operaatioiden johtamiseen. MPCC:n henkilöstöpuutteiden korjaaminen parantaisi sen toimintaedellytyksiä. Suomi pyrkii edistämään pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistämistä Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti. PRY:n valmistelussa tulee edetä Saksan, Ranskan, Italian ja Espanjan heinäkuussa tekemän ja Suomen, Alankomaiden, Belgian ja Tshekin tukemien ehdotusten pohjalta. Myös puolustusrahaston ja puolustusteollisen kehittämisohjelman käytännön toimeenpanossa tulee edetä ripeästi.

2 2(7) Asialista: I. Työistunto: EU CYBRID -harjoitus (sivu 4) II. Työistunto: YTPP-operaatiot(sivu 4) III. Työlounas ulkoministereiden kanssa: Puolustuspaketti ml. pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY) (sivu 6)

3 Puolustusministeriö TAVOITEMUISTIO PLM PO Raijas Tiina(PLM) JULKINEN 3(7) Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous, Tallinna Kokous/tapaaminen Epävirallinen puolustusministerikokous ESILLÄ OLEVAT KYSYMYKSET Viron EU pj-kauden epävirallinen puolustusministerikokous järjestetään Tallinnassa Epäviralliselle illalliselle (6.9.) osallistuvat ministereiden lisäksi Naton pääsihteeri Stoltenberg ja YK:n kriisinhallinnasta vastaava apulaispääsihteeri Lacroix. He osallistuvat myös kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään työistuntoon. Lisäksi pääsihteeri Stoltenberg osallistuu tarkkailijana EU CYBRID - harjoitukseen. Työlounas järjestetään yhdessä ulkoministereiden kanssa ja sen aiheena on EU:n puolustuspaketin, etenkin pysyvän rakenteellisen yhteistyön jatkokäsittely. 2. SUOMEN TAVOITE Suomi pitää EU CYBRID harjoitusta tervetulleena ja tukee pyrkimyksiä EU-NATO -yhteistyön tiivistämiseksi kyberpuolustuksen alueella. Suomi näkee kyseisten päätöksentekoharjoitusten olevan hyvin tärkeitä kaikilla päätöksentekotasoilla, ml. ministeritaso. EUn toiminta- ja päätöksentekokyky on turvatta kyber- ja hybridihyökkäysten sattuessa. EUn valmius ja kriisisietokyky paranee CYBRID 2017 tapaisten harjoitusten myötä. EU:n koulutusoperaatioilla on merkittävä rooli osana EU:n kokonaisvaltaista toimintaa. Koulutusoperaatioiden johtovastuun keskittäminen sotilaallisten koulutusoperaatioiden johtoesikunnalle (Military Planning and Conduct Capability) mahdollistaa koulutusoperaatioiden komentajien keskittymisen operaatioiden johtamiseen. MPCC:n henkilöstöpuutteiden korjaaminen parantaisi sen toimintaedellytyksiä. 3. NEUVOTTELUTILANNE

4 EU CYBRID harjoituksesta saatavia kokemuksia käytetään syksyllä järjestettävän EU PACE 17 -harjoituksen valmisteluun. 4(7) YTPP-operaatioiden osalta operaatiokomentajien ajankohtaiskatsaukset operaatioiden tilasta tullaan esittelemään jäsenvaltioille elokuun lopussa. EUTM Somalian ja EUTM Malin puolivuotiskatsaukset valmistuivat kesäkuussa. Afrikan sarven osalta tullaan vuoden loppuun mennessä laatimana erillinen kokonaisvaltainen strateginen katsaus. Vastaava katsaus tullaan laatimaan myös EUTM Malista. 4. TAUSTA I. Työistunto: EU CYBRID -harjoitus EU CYBRID 2017 harjoituksen asetelmana on EU:n päämajaan kohdistuva laajamittainen kyberhyökkäys. Harjoituksen tarkoituksena on perehdyttää ja vahvistaa ministeritason strategista päätöksentekoa kyberhyökkäyksen yhteydessä. EU CYBRID harjoituksen skenaariossa toimijoina ovat kuvitteellinen maa FROTERRE (ei- demokraattinen valtio, joka käyttää suorituskykyjään kyberhyökkäyksiin) ja kuvitteellinen organisaatio AGG (globalisaatiota vastustava organisaatio, joka nostattaa levottomuuksia järjestämällä mielenosoituksia). Kyberhyökkäyksen kohteeksi joutuu OHQ ROME joka johtaa kuvitteellista EU:n operaatio AIFOS:ta (vuonna 2015 alkanut EU laivasto operaatio Välimerellä, jonka tehtävänä on mm. hillitä ihmissalakuljetusta). Harjoituksesta saatavat kokemukset ja tulokset tulevat pohjustamaan lokakuussa järjestettävää EU PACE 17 -harjoitusta. Sen tarkoituksena on parantaa tilannetietoisuutta, kriisihallintaa, strategista viestintää, kyberpuolustusta ja tuoda asiat myös UAN-tason keskusteluun. Harjoitus on osa puheenjohtajamaa Viron tavoitetta tiivistää EU-NATO - yhteistyötä kyberpuolustuksen saralla. Viro järjestää EU-NATO - kyberpuolustusyhteistyöseminaarin Tallinnassa 2-3. marraskuuta (High Level EU Nato seminar with a focus on cyber security and defence). II. Työistunto: YTPP-operaatiot 1. Afrikan Sarvi EU:lla on Sahelin ja Afrikan sarven alueella käynnissä yhteensä 6 operaatiota, joista kolme on sotilaallista kriisinhallintaoperaatiota ja 3 siviilikriisinhallintaoperaatiota. Sotilasoperaatiota ovat EUTM Mali, EUTM Somalia ja EUNAVFOR Atalanta. Siviilikriisinhallintaoperaatioita ovat EUCAP Somalia, EUCAP Sahel Mali ja EUCAP Sahel Niger.

5 EUTM Somalia Vuonna 2010 perustettu koulutusoperaatio EUTM Somalia pyrkii Somalian armeijan toimintakyvyn parantamiseen koulutuksen, neuvonannon ja mentoroinnin avulla. Operaatio aloitti koulutustoiminnan Ugandassa ja siirtyi Mogadishuun vuoden 2014 alussa. Operaatioon osallistuu 11 EU:n jäsenmaata ja kumppanimaana Serbia, kokonaisvahvuus on noin 180. Operaation mandaatti ulottuu saakka. Joulukuussa 2016 hyväksytyn uuden mandaatin mukaisesti operaatio siirtyy yksilökeskeisestä koulutuksesta joukkoosastojen kouluttamiseen myös Mogadishun ulkopuolelle. Samalla vahvistetaan operaation neuvonantotoimia Somalian puolustusministeriön ja pääesikunnan tukemiseksi. Turvallisuustilanne Mogadishussa on heikko, eikä vapaa liikkuminen ole mahdollista. Uhkataso arvioidaan korkeaksi. Turvallisuuden haastetta lisää henkilöstön tarve liikkua usealla eri alueella koulutuksen ja neuvonannon toteuttamiseksi. Operaatio on kouluttanut noin somalialaista sotilasta maan hallituksen joukkojen käyttöön. Turvallisuustilanteen lisäksi operaation haasteena on ollut EU:n rajoittuneet mahdollisuudet antaa varustetukea, minkä osalta se on joutunut tukeutumaan kv-kumppaneihin. Operaation kokonaisvaltainen strateginen katsaus laaditaan loppuvuoden aikana. Suomi osallistuu tehdyllä päätöksellä operaatioon enintään 10 sotilaan vahvuudella toistaiseksi. Suomella on EUTM Somalia operaatiossa tällä hetkellä seitsemän sotilasta esikunta- ja koulutustehtävissä. 5(7) EUNAVFOR Atalanta Vuonna 2008 perustetun EUNAVFOR Atalanta -operaation tehtävänä on suojella Maailman elintarvikeohjelman (World Food Programme, WFP) ja AMISOMin (African Union Mission in Somalia) aluksia sekä muuta haavoittuvaista meriliikennettä merirosvoudelta. Muina tehtävinä ovat merirosvouden ja aseellisen rikollisuuden torjuminen ja estäminen, kalastuksen valvonta sekä tehtävät liittyen EU:n kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan oikeusvaltion kehittämiseksi Somaliassa. Viimeinen pitää sisällään muiden alueella toimivien operaatioiden ja toimijoiden, ennen kaikkea EUCAP Nestorin tukemisen. Operaation mandaatti ulottuu vuoden 2018 loppuun. Operaatioon osallistuu joukkoja, aluksia ja ilma-aluksia 19 EU:n jäsenmaasta ja kolmesta kumppanimaasta, kokonais-vahvuus on noin 400. Operaatiossa on rotaatioista riippuen 4-6 alusta ja 2-3 valvontalentokonetta. Monet maat ovat lähettäneet Atalantaan suunniteltuja aluksia Välimerelle EUNAVFOR MED Sophia -operaatioon. Operaatio on kyennyt pitämään merirosvouden kurissa, mutta vastapuolen kyky tähän toimintaan on edelleen olemassa.

6 6(7) Suomi irrottautui Somalian rannikon EUNAVFOR Atalanta -operaatiosta vuoden 2016 lopussa. Viime viikkoina on indikoitu, että somalimerirosvot olisivat jälleen aktivoitumassa. 2. Sahel EUTM Mali Vuonna 2013 perustettu EU:n sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio EUTM Mali kouluttaa Malin asevoimia ja neuvoo asevoimien rakenteiden uudistamisessa. Operaation toiminta-alueena on eteläinen Mali, koulutusta on annettu pääkaupungissa sekä EU:n koulutustukikohdassa Koulikorossa Bamakon lähellä. Operaation päämääränä on kehittää Malin asevoimia siten, että ne ovat toimintakykyisiä kaikilta osin ja että yksiköt toimivat osana selkeää ja toimivaa komentoketjua. Edelleen tavoitteena on, että Malin asevoimat pystyisivät jälleen huolehtimaan koko Malin alueellista koskemattomuudesta ja saamaan Pohjois-Malin alueen hallituksen turvallisuusjoukkojen hallintaan. Toukokuussa 2016 alkaneen uuden mandaattikauden tavoitteena on siirtyä hajautettuun toimintamalliin, jossa koulutusta annettaisiin kahdeksassa Malin asevoimien tuki-kohdassa. Operaatio on menestyksekkäästi kehittänyt Malin asevoimien kapasiteettia mm. kouluttamalla yli 4000 sotilasta. Heikko turvallisuustilanne ja asevoimien sitoutuminen taisteluihin Pohjois-Malissa ovat kuitenkin johtaneet koulutuksen keskeyttämisiin ja pulaan koulutettavista. Kaikenlaisesta materiaalista, alkaen vaatetuksesta, on pulaa Malin asevoimissa. Operaation strateginen katsaus laaditaan loppuvuodesta. Operaatioon osallistuu 21 EU:n jäsenmaata sekä neljä kumppanimaata (Albania, Georgia, Montenegro ja Serbia). Operaation kokonaisvahvuus on noin 480. Operaation mandaatti ulottuu saakka. Suomi osallistuu tehdyllä päätöksellä operaatioon enintään 12 sotilaan vahvuudella toistaiseksi. Suomi muodosti yhdessä Ruotsin ja Baltian maiden kanssa jalka-väkikomppanian koulutusosaston ja toiminut sen kehysvaltiona. Lokakuuhun 2016 mennessä pohjoismaisbalttialainen osasto supistuu kuuden hengen koulutusryhmäksi. Suomella on operaatiossa tällä hetkellä kaksi kouluttajaa. Viimeisten tietojen mukaan operaatio on pystynyt toimimaan eri tukikohdissa ja myös suomalaiset ovat osallistuneet kouluttamiseen eri puolilla eteläistä Malia turvallisuustilanteen sen salliessa. III. Työlounas ulkoministereiden kanssa: Puolustuspaketti ml. pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY) Aiheesta erillinen muistio, joka on laadittu yhteistyössä ulkoasiainministeriön kanssa.

7 7(7) LIITTEET Asiasanat Hoitaa Tiedoksi

Ulkoasiainministeriö UTP-KIRJE UM POL-30 Lamminpää Leea(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö UTP-KIRJE UM POL-30 Lamminpää Leea(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö UTP-KIRJE UM2014-00373 POL-30 Lamminpää Leea(UM) 20.03.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Ulkoasiainvaliokunta Asia EU/YUTP/EDUSKUNNALLE TIEDOTTAMINEN/EU:n siviilikriisinhallintaoperaation

Lisätiedot

1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM Koskenniemi Tuomas (PLM) JULKINEN

1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM Koskenniemi Tuomas (PLM) JULKINEN 1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM2017-00034 Koskenniemi Tuomas (PLM) 11.09.2017 JULKINEN Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous 6.-7.9.2017 Kokous Epävirallinen puolustusministerikokous

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN Puolustusministeriö MINVA PLM2017-00043 PO Koskenniemi Tuomas(PLM), Laaksonen Sanna(PLM) 06.11.2017 JULKINEN Viite Asia Ulkoasiainneuvosto puolustusministerikokoonpanossa ja EDA:n ministerijohtokunta 13.11.2017

Lisätiedot

Sotilaallisen kriisinhallinnan rahoitus 2016

Sotilaallisen kriisinhallinnan rahoitus 2016 Muistio 1 (5) Hallinto- ja turvallisuusjaosto 14.10.2015 Sotilaallisen kriisinhallinnan rahoitus 2016 Hallitusohjelman mukaan Suomi jatkaa aktiivista osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan. Hallitusohjelman

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN Puolustusministeriö MINVA PLM2019-00006 PO Saarimaa Elina(PLM), Koskenniemi Tuomas(PLM), Palojoensuu Reetta(PLM) 21.01.2019 JULKINEN Viite Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous 30. 31.1.2019

Lisätiedot

Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu; UTP-jatkokirje

Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu; UTP-jatkokirje Valtioneuvoston kanslia, Puolustusministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO VNEUS2017-00442 VNEUS Lehtinen Lauratuulia(VNK) 16.06.2017 Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön

Lisätiedot

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN. Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen 19.5.2011

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN. Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen 19.5.2011 SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka (CSDP) Ns. Petersbergin tehtävät osaksi EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Lisätiedot

1(5) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM

1(5) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM 1(5) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM2018-00076 PO Koskenniemi Tuomas(PLM) 06.09.2018 JULKINEN Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous 29.-30.2018 Kokous Epävirallinen puolustusministerikokous

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM Hindrén Rasmus(PLM)

Puolustusministeriö MINVA PLM Hindrén Rasmus(PLM) Puolustusministeriö MINVA PLM2016-00006 Hindrén Rasmus(PLM) 27.01.2016 Viite Asia Epävirallinen puolustusministerikokous Amsterdamissa 4.-5.2.2016 Puolustusministerikokouksessa aiheina ovat puolustusyhteistyö,

Lisätiedot

Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; Eurooppaneuvoston

Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; Eurooppaneuvoston Valtioneuvoston kanslia, Ulkoasiainministeriö, Puolustusministeriö, Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VNEUS2017-00310 VNEUS Lehtinen Lauratuulia(VNK) 12.05.2017 Asia Yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00027 VNEUS Siivola Heli(VNK) 18.01.2017 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.1.2017 EU-puheenjohtajamaa Malta järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

1(5) Ulkoasiainministeriö NEUVOSTORAPORTTI UM

1(5) Ulkoasiainministeriö NEUVOSTORAPORTTI UM 1(5) Ulkoasiainministeriö NEUVOSTORAPORTTI UM2016-00718 POL-30 Lee Stefan(UM) 21.06.2016 Asia Ulkoasiainneuvosto 20.6.2016;yhteenvetoraportti Kokous Ulkoasiainneuvosto 20.06.2016-20.06.2016 Toivotettiin

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN

Puolustusministeriö MINVA PLM JULKINEN Puolustusministeriö MINVA PLM2017-00020 PO Keksi Meiju(PLM), Sanna Laaksonen (PLM) 10.05.2017 JULKINEN Viite Asia Ulkoasiainneuvosto puolustusministerikokoonpanossa ja Euroopan puolustusviraston johtokunta

Lisätiedot

Asia Pysyvän rakenteellisen yhteistyön kansallinen toimeenpanosuunnitelma; Suomen vastaus 2018

Asia Pysyvän rakenteellisen yhteistyön kansallinen toimeenpanosuunnitelma; Suomen vastaus 2018 Puolustusministeriö MUISTIO PLM2018-00111 PO Hyvärinen Outi(UM), Koskenniemi Tuomas(PLM), Kuru Heikki(PLM), Räty Johanna(PLM), Saarimaa Elina(PLM), Lehto Heli(UM), Marttila Pekka(UM), Nissinen Hanna(UM)

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN INVESTOINTIPANKILLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN INVESTOINTIPANKILLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2016 COM(2016) 385 final ANNEX 2 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN INVESTOINTIPANKILLE Euroopan

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Virkkunen Helena(UM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Virkkunen Helena(UM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM201600819 POL30 Virkkunen Helena(UM) 02.08.2016 Asia Ehdotus EU:n vakautta ja rauhaa edistävää välinettä (IcSP) koskevan asetuksen muuttamisesta Kokous U/E/UTPtunnus

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Kelhu Johanna(UM)

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Kelhu Johanna(UM) Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM2015-01134 POL-30 Kelhu Johanna(UM) 10.09.2015 PYYDETÄÄN VAITELIAISUUTTA Vaiteliaisuuspyyntö, kunnes asiasta neuvoston päätös. Neuvoston päätös asiasta tehty 14.9, vaiteliaisuuspyyntö

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia: Euroopan rauhanrahasto

Kysymyksiä ja vastauksia: Euroopan rauhanrahasto 13/06/2018-10:55 FAQS Kysymyksiä ja vastauksia: Euroopan rauhanrahasto Korkea edustaja Federica Mogherini ehdottaa tänään komission tukemana Euroopan rauhanrahaston (European Peace Facility, EPF) perustamista.

Lisätiedot

Puolustusministeriö KOKOUSRAPORTTI EU Hindrén Rasmus(PLM), Koskenniemi Tuomas(UM) JULKINEN

Puolustusministeriö KOKOUSRAPORTTI EU Hindrén Rasmus(PLM), Koskenniemi Tuomas(UM) JULKINEN Puolustusministeriö KOKOUSRAPORTTI EU2015-00004 Hindrén Rasmus(PLM), Koskenniemi Tuomas(UM) 09.09.2015 JULKINEN Asia Epävirallinen puolustusministerikokous Luxemburgissa 2.-3.9.2015 Kokous 02.09.2015-03.09.2015

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0392/23. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0392/23. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta 5.12.2018 A8-0392/23 23 8 kohta 8. kehottaa EUH:ta, komissiota, neuvostoa ja yksittäisiä jäsenvaltioita toimimaan strategisesti soveltamalla yhdennettyä lähestymistapaa ja käyttämällä kaikkia käytettävissään

Lisätiedot

Työillallisella keskusteltiin Naiset, rauha ja turvallisuus -agendan toimeenpanosta, joka on EU:n, Naton ja YK:n yhteinen prioriteetti.

Työillallisella keskusteltiin Naiset, rauha ja turvallisuus -agendan toimeenpanosta, joka on EU:n, Naton ja YK:n yhteinen prioriteetti. 1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM2019-00018 PO Palojoensuu Reetta(PLM), Saarimaa Elina(PLM) 07.02.2019 JULKINEN Asia EU:n epävirallinen puolustusministerikokous 30.-31.1. Kokous 30.01.2019-31.01.2019

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Sammalkivi Salla(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Sammalkivi Salla(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00671 VNEUS Sammalkivi Salla(VNK) 25.09.2018 Asia EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen, pysyvän rakenteellisen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. ta 2016 (OR. en) 15593/16 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 14. ta 2016 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja ASIM

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.12.2016 COM(2016) 960 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Toinen tilannekatsaus: ensimmäiset tulokset

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ Poliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN YK:N SOTILAALLISEN KRIISINHALLINTAOPERAATIOON MA- LISSA (MINUSMA)

ULKOASIAINMINISTERIÖ Poliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN YK:N SOTILAALLISEN KRIISINHALLINTAOPERAATIOON MA- LISSA (MINUSMA) ULKOASIAINMINISTERIÖ 23.9.2015 Poliittinen osasto Muistio on valmisteltu yhteistyössä puolustusministeriön kanssa SUOMEN OSALLISTUMINEN YK:N SOTILAALLISEN KRIISINHALLINTAOPERAATIOON MA- LISSA (MINUSMA)

Lisätiedot

1(7) PLM Puolustusministeriö, Suomen Pysyvä Edustusto Bryssel EUE

1(7) PLM Puolustusministeriö, Suomen Pysyvä Edustusto Bryssel EUE Puolustusministeriö, Suomen Pysyvä Edustusto Bryssel EUE Hindrén Rasmus(PLM), Koskenniemi Tuomas(UM), Laaksonen Sanna(PLM) NEUVOSTORAPORTTI 19.05.2015 1(7) PLM2015-00013 Asia Ulkoasiainneuvosto puolustusministerikokoonpanossa,

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. marraskuuta 2007 (OR. en) 14621/07 CIVCOM 543 COSDP 866 RELEX 789 JAI 538 COMEM 174 EUJUST-LEX 31

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. marraskuuta 2007 (OR. en) 14621/07 CIVCOM 543 COSDP 866 RELEX 789 JAI 538 COMEM 174 EUJUST-LEX 31 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. marraskuuta 2007 (OR. en) 14621/07 CIVCOM 543 COSDP 866 RELEX 789 JAI 538 COMEM 174 EUJUST-LEX 31 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON YHTEINEN TOIMINTA Euroopan

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon EUNAVFOR Atalantaan

Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon EUNAVFOR Atalantaan Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon EUNAVFOR Atalantaan Valtioneuvosto antaa eduskunnalle sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain (211/2006)

Lisätiedot

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta - missio ja kyky - Kansainvälisen toiminnan perusmotiivit - missio - Ennaltaehkäistä ja rajoittaa kriisejä sekä estää niiden vaikutusten ulottuminen Suomeen. Parantaa

Lisätiedot

Euroopan unionin ulkopolitiikka. Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka

Euroopan unionin ulkopolitiikka. Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka Euroopan unionin ulkopolitiikka Yhteinen ulko- ja Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 1 Euroopan unionin ulkopolitiikka Yhteinen ulko- ja 2 Hanke Euroopan puolustusyhteisön perustamiseksi jo

Lisätiedot

1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM Hindrén Rasmus(PLM)

1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM Hindrén Rasmus(PLM) 1(6) Puolustusministeriö NEUVOSTORAPORTTI PLM2016-00007 Hindrén Rasmus(PLM) 08.02.2016 Asia Epävirallinen puolustusministerikokous Amsterdamissa 4.-5.2.2016 Kokous 04.02.2016-05.02.2016 Turvallisuusympäristö

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan 19. kesäkuuta 2017 hyväksymät neuvoston päätelmät Malista ja Sahelista.

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan 19. kesäkuuta 2017 hyväksymät neuvoston päätelmät Malista ja Sahelista. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10137/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 19. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista,

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista, Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00410 PO Taavila Hannele 08.12.2017 Asia Komission tiedonanto toimintasuunnitelmasta varautumisen tehostamisesta kemiallisista aineista, biologisista taudinaiheuttajista,

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE Sotilasosaston asettaminen korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Viron, Irlannin ja Norjan muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1. 30.6.2011 sekä

Lisätiedot

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti 28.1.2019 Turvallisuuspoliittinen tilanne kiristynyt Jännitteet Euroopassa kasvaneet Venäjän ja lännen ristiriitojen

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM Hindrén Rasmus(PLM)

Puolustusministeriö MINVA PLM Hindrén Rasmus(PLM) Puolustusministeriö MINVA PLM2016-00017 Hindrén Rasmus(PLM) 13.04.2016 Viite Asia Ulkoasiainneuvosto puolustusministerikokoonpanossa ja Euroopan puolustusviraston johtokunta 18.-19.4.2016 Suomea neuvostossa

Lisätiedot

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen

Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Globaalien toimintaympäristöjen käytettävyyden turvaaminen Yhteiskunnan kokonaisturvallisuus Yhteiskunnan turvallisuudesta huolehtiminen on valtiovallan keskeisimpiä tehtäviä ja yhteiskunnan elintärkeät

Lisätiedot

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Lapin alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi 1.11.2017 Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO EU:N KESKEINEN PÄÄTÖKSENTEKIJÄ Euroopan unionin neuvosto epävirallisesti myös EU:n neuvosto tai pelkkä neuvosto on EU:n keskeinen päätöksentekijä. Tässä toimielimessä kokoontuvat

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

Ulkoministeriö MINVA UM

Ulkoministeriö MINVA UM Ulkoministeriö MINVA UM2019-00455 POL-30 Lahti Eeva(UM) 06.05.2019 Viite Asia Ulkoasiainneuvosto 13.-14.5.2019; Suomen tavoitteet EU:n ulkoasiainneuvoston kokous pidetään Brysselissä 13.-14.5.2019. Kokouksessa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN JÄSENVALTIOIDEN VÄLINEN SOPIMUS JÄSENVALTION TOISELLE JÄSENVALTIOLLE EUROOPAN UNIONIN KRIISINHALLINTAOPERAATION YHTEYDESSÄ

EUROOPAN UNIONIN JÄSENVALTIOIDEN VÄLINEN SOPIMUS JÄSENVALTION TOISELLE JÄSENVALTIOLLE EUROOPAN UNIONIN KRIISINHALLINTAOPERAATION YHTEYDESSÄ EUROOPAN UNIONIN JÄSENVALTIOIDEN VÄLINEN SOPIMUS JÄSENVALTION TOISELLE JÄSENVALTIOLLE EUROOPAN UNIONIN KRIISINHALLINTAOPERAATION YHTEYDESSÄ OMAISUUDELLE, JONKA JÄSENVALTIO OMISTAA, JOTA SE KÄYTTÄÄ TAI

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.10. COM() 700 final ANNEX 3 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Ensimmäinen tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B7-0254/1. Tarkistus. Cristian Dan Preda, Arnaud Danjean PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B7-0254/1. Tarkistus. Cristian Dan Preda, Arnaud Danjean PPE-ryhmän puolesta 11.6.2013 B7-0254/1 1 Johdanto-osan 7 viite ottaa huomioon 31. tammikuuta 2013 ja 18. helmikuuta 2013 annetut Euroopan unionin neuvoston päätelmät Malista, ottaa huomioon 31. tammikuuta 2013, 18. helmikuuta

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 8. marraskuuta 2017 (klo 10.00)

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 8. marraskuuta 2017 (klo 10.00) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. marraskuuta 2017 13975/17 OJ CRP2 37 COMIX 740 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 8. marraskuuta 2017 (klo 10.00)

Lisätiedot

Asia Katsaus Suomen osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintaan, kansainväliseen harjoitustoimintaan ja nopean toiminnan joukkoihin

Asia Katsaus Suomen osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintaan, kansainväliseen harjoitustoimintaan ja nopean toiminnan joukkoihin ULKOASIAINMINISTERIÖ LÄHETE Poliittinen osasto POL-10 Jonna Laurmaa 16.06.2015 HEL7M1068-15 Viite Asia Katsaus Suomen osallistumisesta kansainväliseen kriisinhallintaan, kansainväliseen harjoitustoimintaan

Lisätiedot

MUISTIO. Asia EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; Suomen aktiivisuus ja tilannekatsaus

MUISTIO. Asia EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen; Suomen aktiivisuus ja tilannekatsaus Valtioneuvoston kanslia, Puolustusministeriö, Ulkoministeriö MUISTIO VNEUS2018-00279 VNEUS 04.04.2018 Viite Asia EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittäminen;

Lisätiedot

Asia LISÄSELVITYS SUOMEN OSALLISTUMISESTA EUFOR RCA -OPERAATIOON

Asia LISÄSELVITYS SUOMEN OSALLISTUMISESTA EUFOR RCA -OPERAATIOON ULKOASIAINMINISTERIÖ Poliittinen osasto POL-10 Mari Lankinen 09.05.2014 HEL7W0306-3 Viite UTP 14/2014vp Asia LISÄSELVITYS SUOMEN OSALLISTUMISESTA EUFOR RCA -OPERAATIOON Valiokunnalle lähetetään oheisena

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Sotilaallinen kriisinhallinta (9/2013) 040/54/2012 Ulkoasiainministeriö, 13.8.2013, HEL7919-7. Puolustusministeriö, 14.8.2013, FI.PLM.2013-4013 2042/50.04.00/2008.

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en) CIG 1/12 Asia: Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista CIG 1/12 HKE/phk PÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMIN- NAN JOUKKOIHIN

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMIN- NAN JOUKKOIHIN ULKOASIAINMINISTERIÖ MUISTIO 28.9.2017 Muistio on valmisteltu yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMIN- NAN JOUKKOIHIN Ajankohtaista

Lisätiedot

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMINNAN JOUKKOIHIN

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMINNAN JOUKKOIHIN ULKOMINISTERIÖ MUISTIO 26.9.2018 Muistio on valmisteltu yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN JA NOPEAN TOIMINNAN JOUKKOIHIN Muistiossa kuvataan

Lisätiedot

Nvm Antti Häikiö Päivitys kuulemisen jälkeen; lisätty liite "10 käytäntöä: ulkoinen ympäristö - sisäinen turvallisuus

Nvm Antti Häikiö Päivitys kuulemisen jälkeen; lisätty liite 10 käytäntöä: ulkoinen ympäristö - sisäinen turvallisuus LAUSUNTO Ministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö Siviilikriisinhallinnan vastuualue Nvm Antti Häikiö 6.10.2016 Hallintovaliokunta Päivitys 4.10. kuulemisen jälkeen; lisätty liite "10 käytäntöä: ulkoinen

Lisätiedot

10393/16 team/lr/mh 1 DG C 1

10393/16 team/lr/mh 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Luxemburg, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10393/16 COAFR 187 ACP 94 CFSP/PESC 509 RELEX 540 MIGR 119 POLMIL 64 CIVCOM 119 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE)

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Kolmas lisäpöytäkirja Euroopan yhteisön

Lisätiedot

PUBLIC 14422/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. marraskuuta 2016 (OR. en) 14422/16 LIMITE PV/CONS 57 RELEX 948

PUBLIC 14422/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. marraskuuta 2016 (OR. en) 14422/16 LIMITE PV/CONS 57 RELEX 948 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. marraskuuta 2016 (OR. en) 14422/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 57 RELEX 948 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3498. istunto (ulkoasiat),

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvoston istunto (ulkoasiat), Luxemburg, 19.

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvoston istunto (ulkoasiat), Luxemburg, 19. Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10459/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 38 RELEX 553 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3551. istunto (ulkoasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ

ULKOASIAINMINISTERIÖ ULKOASIAINMINISTERIÖ 23.10.2015 Muistio on valmisteltu yhteistyössä puolustusministeriön kanssa. SUOMEN OSALLISTUMINEN EU:N SOTILAALLISEEN KRIISINHALLINTAOPERAATIOON (EUNAVFOR MED / OPERAATIO SOPHIA) VÄLIMERELLÄ

Lisätiedot

Hybridiuhat ja niiden torjuminen

Hybridiuhat ja niiden torjuminen Paikallisvoiman vuosiseminaari 15.2. 2018 Hybridiuhat ja niiden torjuminen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus Kansainvälisten suhteiden päällikkö Juha Mustonen Strateginen konteksti Propaganda

Lisätiedot

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 1 Kun juhlimme Rooman sopimusten 60-vuotispäivää, 27 jäsenvaltion yhdentyneen Euroopan on aika luoda näkemys tulevaisuudestaan.

Lisätiedot

6057/16 team/pmm/hmu 1 DG C 1

6057/16 team/pmm/hmu 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2016 (OR. en) 6057/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 15. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed.

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Protokoll in finnischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en)

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0180 (NLE) 11599/17 ADD 1 VISA 297 COLAC 65 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Sotilasosaston asettaminen korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.8.2017 COM(2017) 436 final 2017/0202 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Jordanian hašemiittisen kuningaskunnan osallistumista Välimeren alueen tutkimus- ja innovointikumppanuuteen

Lisätiedot

10238/17 team/ma/jk 1 DGC 2B

10238/17 team/ma/jk 1 DGC 2B Euroopan unionin neuvosto Luxemburg, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10238/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 19. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Valtuuskunnat CFSP/PESC

Lisätiedot

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle Syyrian tilanne "Syyriassa on käyty sisällissotaa jo parin vuoden ajan. Miten kansainvälisen yhteisön ja Suomen tulisi mielestänne toimia tilanteen ratkaisemiseksi?" Kyllä Ei Kuva Suomen tulisi lisätä

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0350/1. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0350/1. Tarkistus. Tamás Meszerics Verts/ALE-ryhmän puolesta 6.12.2017 A8-0350/1 1 42 kohta 42. katsoo, että vahvan puolustusteollisuuden kehittäminen vahvistaa EU:n teknologista riippumattomuutta; pyytää kehittämään teollisia ja teknologisia resursseja, joita tarvitaan

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2017-00217 VNEUS Kaila Heidi(VNK), Lehtinen Lauratuulia(VNK) 07.04.2017 Asia Eurooppalaisen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen perustaminen Kokous U/E/UTP-tunnus

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) FI FI 1.

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena Eurooppa-neuvoston edellä mainitussa kokouksessa hyväksymät päätelmät.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena Eurooppa-neuvoston edellä mainitussa kokouksessa hyväksymät päätelmät. Eurooppa-neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 SAATE Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Asia: Eurooppa-neuvoston kokous (14. joulukuuta

Lisätiedot

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114

PUBLIC 15693/17 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PV/CONS 76 RELEX 1114 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. joulukuuta 2017 (OR. en) 15693/17 LIMITE PUBLIC PV/CONS 76 RELEX 1114 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3587. istunto (ulkoasiat),

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00076 NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) 28.01.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Neuvottelut Euroopan unionin ja Albanian tasavallan sekä Euroopan unionin

Lisätiedot

Eduskunta Ulkoasiainvaliokunta

Eduskunta Ulkoasiainvaliokunta ULKOASIAINMINISTERIÖ Poliittinen osasto POL-10 Antti Vänskä LÄHETE 29.05.2015 HEL7M0574-8 Eduskunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia Muistio Suomen ja Naton kumppanuusyhteistyön ajankohtaisista aiheista

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM Sosiaali ja terveysministeriö MINVA STM201800371 KVY Konttinen Raija(STM) 03.10.2018 JULKINEN Viite Asia EU; Epävirallinen tasaarvoministerikokous 12.10.2018 EUpuheenjohtajamaa Itävalta järjestää epävirallisen

Lisätiedot

Puolustusministeriö MINVA PLM

Puolustusministeriö MINVA PLM Puolustusministeriö MINVA PLM2016-00045 PO Keksi Meiju(PLM) 09.11.2016 Viite Asia Ulkoasiainneuvosto ml. puolustusministerit 14.-15.11.2016 ja Euroopan puolustusviraston johtokunta ministerikokoonpanossa

Lisätiedot

VNS /2006 vp VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE 23.11.2006

VNS /2006 vp VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE 23.11.2006 VNS /2006 vp Suomalaisen sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Saksan, Alankomaiden ja Suomen muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1. 30.6.2007 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan liitteenä neuvoston istunnossaan 18. heinäkuuta 2016 hyväksymät neuvoston päätelmät Somaliasta.

Valtuuskunnille toimitetaan liitteenä neuvoston istunnossaan 18. heinäkuuta 2016 hyväksymät neuvoston päätelmät Somaliasta. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. heinäkuuta 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 18. heinäkuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2001 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2001 N:o 85 93 SISÄLLYS N:o Sivu 85 Laki Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta

Lisätiedot

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko 23.11.2016 Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Uusi käytäntö: UTP selonteko + puolustuspoliittinen selonteko

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 ADD 1 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

PUBLIC 6134/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. helmikuuta 2016 (OR. en) 6134/16 LIMITE PV/CONS 6 RELEX 111

PUBLIC 6134/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. helmikuuta 2016 (OR. en) 6134/16 LIMITE PV/CONS 6 RELEX 111 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. helmikuuta 2016 (OR. en) 6134/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 6 RELEX 111 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3447. istunto (ULKOASIAT), Bryssel,15.

Lisätiedot

Kirkot kriisien kohtaajina. Suomen valtion kriisistrategia

Kirkot kriisien kohtaajina. Suomen valtion kriisistrategia Kirkot kriisien kohtaajina 25.3.2009 Valtiosihteeri Risto Volanen Suomen valtion kriisistrategia TURVALLISUUSTILANTEET JA UHKAMALLIT: YETT Normaaliolot Häiriötilanteet Poikkeusolot Uhkat tietojärjestelmille

Lisätiedot

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA

ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA ITÄMERI TURVALLISUUSALUEENA 14.05.2009 -LPAMIR V-J PENNALA 0 Esityksen rakenne Turvallisuusympäristö Meriliikenne ja energiavirrat Uhkakuva Kansainväliset merivalvontahankkeet 1 2 Lähialue Meriliikenne

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Sotilasosaston asettaminen korkeaan valmiuteen osana Ison-Britannian, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin ja Suomen muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa

Lisätiedot

Suomen kumppanuusyhteistyö Naton, Ruotsin, Pohjoismaiden ja EU:n kanssa Erityisasiantuntija Rasmus Hindrén

Suomen kumppanuusyhteistyö Naton, Ruotsin, Pohjoismaiden ja EU:n kanssa Erityisasiantuntija Rasmus Hindrén Suomen kumppanuusyhteistyö Naton, Ruotsin, Pohjoismaiden ja EU:n kanssa 2.3.2016 Erityisasiantuntija Rasmus Hindrén 1. Yleistä 2. EU 3. Suomi-Ruotsi 4. NORDEFCO 5. Nato 6. Yhteenveto 3.3.2016 2 VNS 2012

Lisätiedot

SININEN JA HARMAA ITÄMERI RAJAVALVONTA SUOMEN, PUOLAN SEKÄ BALTIAN MAIDEN RAJOILLA. Ilkka Herranen

SININEN JA HARMAA ITÄMERI RAJAVALVONTA SUOMEN, PUOLAN SEKÄ BALTIAN MAIDEN RAJOILLA. Ilkka Herranen SININEN JA HARMAA ITÄMERI RAJAVALVONTA SUOMEN, PUOLAN SEKÄ BALTIAN MAIDEN RAJOILLA Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksen organisaatio Rajavartiolaitoksen päällikkö ~230 esikunta rajavartioasema merivartioasema

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2123(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2123(INI) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ulkoasiainvaliokunta 2017/2123(INI) 28.7.2017 MIETINTÖLUONNOS Vuosittaisesta kertomuksesta yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan täytäntöönpanosta (2017/2123(INI))

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0199 (NLE) 11685/17 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 11. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: RECH

Lisätiedot

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4062)

(tiedoksiannettu numerolla C(2014) 4062) 26.6.2014 FI L 186/103 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2014, kuparia sisältävien biosidivalmisteiden markkinoille saattamisesta välttämättömiin käyttötarkoituksiin (tiedoksiannettu numerolla

Lisätiedot

PUBLIC 16890/14 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto. (OR. en) 16890/14 LIMITE PV/CONS 71 RELEX EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia:

PUBLIC 16890/14 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto. (OR. en) 16890/14 LIMITE PV/CONS 71 RELEX EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. joulukuuta 2014 (OR. en) 16890/14 LIMITE PUBLIC PV/CONS 71 RELEX 1065 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3359. istunto (ULKOASIAT),

Lisätiedot

PUBLIC 10473/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. heinäkuuta 2016 (OR. en) 10473/16 LIMITE PV/CONS 37 RELEX 554

PUBLIC 10473/16 1 DG C LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. heinäkuuta 2016 (OR. en) 10473/16 LIMITE PV/CONS 37 RELEX 554 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. heinäkuuta 2016 (OR. en) 10473/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 37 RELEX 554 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3477. istunto (ULKOASIAT),

Lisätiedot

Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus

Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus Resurssisodista Resurssisota-diskurssi 1990-luvulla kietoutunut sisällissotiin ja Afrikan konflikteihin 2000-luvulla myös terrorismin rahoittamiseen Suurvallat

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) Puolustuspoliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN

PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) Puolustuspoliittinen osasto SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN PUOLUSTUSMINISTERIÖ MUISTIO 1 (5) SUOMEN OSALLISTUMINEN EUROOPAN UNIONIN TAISTELUOSASTOIHIN Mikä on taisteluosasto? Termi taisteluosasto (engl. battle group) on komppaniaan, pataljoonaan tai prikaatiin

Lisätiedot

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys Kanadassa järjestettävästä EU Kanada-huippukokouksesta.

Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n mukaisesti selvitys Kanadassa järjestettävästä EU Kanada-huippukokouksesta. Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-01149 ASA-20 Mutanen Anne(UM) 16.09.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Asia EU-Kanada-huippukokous 26.9. U/E/UTP-tunnus EUTORI-tunnus Ohessa lähetetään

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ITÄ-10 Vuori-Kiikeri Anu(UM) EDUSKUNTA Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ITÄ-10 Vuori-Kiikeri Anu(UM) EDUSKUNTA Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2012-01705 ITÄ-10 Vuori-Kiikeri Anu(UM) 10.12.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU-Venäjä -huippukokoukseen valmistautuminen U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot