POHJAVEDEN ALENTAMISTARVE JA SEN VAIKUTUKSET BIOJALOSTAMON HANKEALUEELLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POHJAVEDEN ALENTAMISTARVE JA SEN VAIKUTUKSET BIOJALOSTAMON HANKEALUEELLA"

Transkriptio

1 SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

2 Muutoslista FIMIKM FILAHD FIMIKM FILAHD Lauri Joronen Lauri Joronen VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS

3 Sisältö 1 JOHDANTO Laitosalueen sijainti Vedenoton luvanvaraisuus POHJAVEDEN ALENTAMISTARVE Pohjaveden alennussuunnitelma POHJAVESIOLOSUHTEET HANKEALUEILLA Pohjavedenpinnan korkeus Pohjaveden virtaussuunta MAHDOLLISTEN RAKENNUSAIKAISTEN KAIVANTOJEN KUIVAUSPUMPPAUSTEN VAIKUTUS JOHTOPÄÄTÖKSET... 6 LIITTEET: Pohjavesialuekartta Tutkimuskartta S w e co Y m p ä r is t ö O y Ilmalanportti 2, Helsinki Mäkelininkatu 17 A, Oulu PL 453, Tampere Uudenmaankatu 19 A, Turku w ww. s we c o. fi etunimi.sukunimi@sweco.fi puh Y-tunnus

4 1 JOHDANTO Sunshine Kaidi New Energy Group suunnittelee Kemin Ajokseen biojalostamoa, jonka on määrä tuottaa tonnia biopolttoainetta vuodessa. Pääraaka-aineenaan tehdas käyttäisi puupohjaista biomassaa. Kohteeseen laadittavien ympäristö- ja vesitalouslupien täydennyspyynnössä on esitetty, että mahdolliset rakennusaikaiset kaivantojen kuivauspumppaukset (pumppausmäärät, kesto ja arvioitu vaikutusalue) tulee selvittää hakemuksiin tarkemmin. Lisäksi tulee selvittää, tarvitseeko pohjavedenpinnan alentaminen vesilain mukaista lupakäsittelyä. Pohjaveden pinnankorkeustietojen perusteella tulee myös arvioida, joudutaanko pohjavedenpintaa alentamaan jatkossa esimerkiksi salaojitusten avulla. Lisäksi mahdollisten pumppausten vaikutuksia pohjaveden hankintaan, pohjaveden virtaussuuntiin ja pohjaveden määrän sekä laatuun selvitetään hankealueilla sekä Ajoksen pohjavesialueella. 1.1 Laitosalueen sijainti Laitos on tarkoitus rakentaa Kemiin Ajoksen alueelle. Hankealueita on yhteensä neljä ja ne sijoittuvat kolmen eri kiinteistön alueelle. Yksi alueista sijoittuu Ajoksen I-luokan pohjavesialueelle ja yksi rajautuu pohjavesialueeseen. Pohjavesialueella on käytössä kaksi pohjavedenottamoa, joista pumpataan noin 9 % Kemin kaupungin käyttämästä vedestä. ELYkeskus on kuuluttanut Ajoksen pohjavesialueen rajausmuutoksesta, jossa pohjavesialueen rajaus vastaa nykyisen asemakaavan yhteydessä tutkittua pohjavesialueen rajausta. Ajoksen pohjavesialueeseen rajautuva pääprosessialue sijoittuu kiinteistölle sekä osittain kauempana pohjavesialueesta olevalle kiinteistölle , jonne sijoittuu lopputuotevarasto. Kiinteistöllä sijaitsee lisäksi biomassan käsittely ja varastointialueita sekä käyttöhyödykkeitä ja tuotantoa avustavia toimintoja. Ajoksen pohjavesialueella olevalle kiinteistölle tulee sijoittumaan ohjaushuone, laboratoriot ja toimistoja sekä käyttöhyödykkeitä ja tuotantoa avustavia toimintoja. 1.2 Vedenoton luvanvaraisuus Vesilain mukaan vedenottomäärän ylittäessä 250 m 3 /d, samoin kuin muu toimenpide, jonka seurauksena pohjavesiesiintymästä poistuu muutoin kuin tilapäisesti pohjavettä vähintään 250 m 3 /d vaatii lupaviranomaisen luvan. ELY-keskukselle on tehtävä ilmoitus pinta- tai pohjaveden ottamisesta 30 vuorokautta ennen toimenpiteen aloittamista, kun otettava määrä on yli 100 m 3 /d. Lupa tarvitaan myös, mikäli pohjaveden alentamisella vaikutetaan toisen kiinteistön talousveden saantiin, vaikka pumpattava vesimäärä olisi alle 250 m 3 /d. Lisäksi vesitaloushankkeella on oltava lupaviranomaisen lupa, jos se voi muuttaa pohjaveden laatua tai määrää ja tämä muutos aiheuttaa luonnon ja sen toiminnan vahingollista muuttumista taikka vesistön tai pohjavesiesiintymän tilan huononemista. Lisäksi lupaa tarvitaan, jos vesitaloushanke olennaisesti vähentää tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesiesiintymän antoisuutta tai muutoin huonontaa sen käyttökelpoisuutta 1 (9)

5 taikka muulla tavalla aiheuttaa vahinkoa tai haittaa vedenotolle tai veden käytölle talousvetenä. Lisäksi ojituksella sekä ojan käyttämisellä ja kunnossapidolla on oltava vesilain mukainen lupaviranomaisen lupa, jos se voi aiheuttaa ympäristönsuojelulain 5 :n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettua pilaantumista vesialueella tai edellä esitettyjä muutoksia. Muusta kuin vähäisestä ojituksesta on ilmoitettava valtion valvontaviranomaiselle vähintään 60 vuorokautta ennen ojitukseen ryhtymistä. 2 POHJAVEDEN ALENTAMISTARVE Pohjavedenpinta on paikoin lähellä maanpintaa. Hankealueilla pohjavettä joudutaan mahdollisesti alentamaan rakentamisen aikana pumppaamalla. On arvioitu, ettei laitoksen yhteydessä ole ainakaan pysyvää tarvetta pohjaveden alentamiseen. Mikäli rakentamisen aikana pohjavettä jouduttaisiin pumppaamaa, perustusten kuivatusvedet pyritään johtamaan siten (esimerkiksi imeyttämällä lähialueelle), että vaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Tässä vaiheessa ei ole määritelty pohjaveden tarkkaa alentamistarvetta tai pumppauspaikkoja. Näin ollen pumppausmääriä ja pumppausten kestoa eikä tarkkoja vaikutusalueita pystytä vielä tässä vaiheessa määrittämään. Rakennusaikaiset kaivantojen tyhjennyspumppausmäärät ja kesto arvioidaan, mikäli tarpeellista, kun rakentamissuunnitelmat tarkentuvat tältä osin. Vielä ei tarkasti pystytä arvioimaan, kuinka paljon määrällisesti vettä tulee pumpata mahdollisen alennustarpeen aikana tai kuinka paljon vettä tulee pumpata (m 3 /d), että pohjavedenpinta alenee tarvittavalle tasolle. Lisäksi sitä mistä kohdasta tai kuinka monesta eri kohdasta vettä tulee pumpata, jotta pinta alentuu riittävästi, on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Tässä työssä selvitetään pohjaveden korkeustietojen ja virtaussuuntien perusteella mahdollisen pohjavedenpinnan alentamisen vaikutuksia pohjaveden hankintaan, pohjaveden virtaussuuntiin ja pohjaveden määrän sekä laatuun hankealueilla sekä Ajoksen pohjavesialueella. Olemassa olevan pohjavesitiedon pohjalta määritettään lisäksi, kuinka syvällä pohjavedenpinta on. Alueelta tehtiin lisätutkimuksia pohjaveden virtaussuuntien ja vedenjakajien selvittämiseksi (FCG 2017). Lisäksi apuna käytettään alueelta aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia ja pohjavedenpinnan ja -laadun mittauksia. Osalta hankealueista on olemassa vain vähän tietoa pohjaveden pinnankorkeuksista ja niiden vuodenaikaisvaihteluista, mikä vaikeuttaa arviota. Mikäli pohjavedenpintaa joudutaan laskemaan, tulee vaikutusten selvittämiseksi laatia tarkempi pohjaveden alennussuunnitelma. 2.1 Pohjaveden alennussuunnitelma Pohjaveden alentaminen vaatii tarkan pohjaveden alennussuunnitelman laatimisen. Alennettavalta alueelta tulisi ottaa huomioon pohjaveden vuotuiset korkeusvaihtelut ja sadanta. 2 (9)

6 Pohjavedenpintojen vaihtelut ja pohjaveden virtaussuuntien selvittäminen vaativat riittävän tiheään asennettuja pohjaveden havaintoputkia ja riittävän pitkää seurantajaksoa. Mikäli pohjavettä alennetaan pysyvästi, tulisi selvittää vaikutusalueen tarkka laajuus koepumppauksella. Tarkempien tulosten perusteella olisi vaikutusalueen lisäksi määriteltävissä esimerkiksi maaperän painuma. Lyhytaikainen pohjavedenalennus ei yleensä aiheuta merkittäviä ympäristöriskejä kaivojen väliaikaista kuivumista lukuun ottamatta. Jos työnaikainen pohjavedenalennus kestää kuukausia, se voi aiheuttaa puuston kuolemista, sekä hienorakeisten ja eloperäisten maakerrosten alueella olevien maanvaraisten ja joskus paaluilla perustettujen rakennusten ja rakenteiden painumista. Puupaalut voivat olla koheesiopaaluja tai ne on muuten lyöty niin vähäisellä lyöntienergialla, että ne painuvat ympäröivien maakerrosten painuessa. Pysyvä pohjavedenaleneminen tappaa kasvillisuutta ja erityisesti paljon vettä kuluttavia puita, kuivattaa kaivoja, aiheuttaa kokoonpuristuvien maakerrosten varaan perustettujen rakennusten ja rakenteiden painumista sekä puisten perustusrakenteiden ja paalujen lahoamista. (Liikennevirasto 2012). 3 POHJAVESIOLOSUHTEET HANKEALUEILLA 3.1 Pohjavedenpinnan korkeus Pohjavedenpinta on alueella pääosin melko lähellä maanpintaa. Hankealueet sijoittuvat osittain entiselle maa-ainesalueelle, jossa kuoppien pohjilla pohjavettä suojaava maakerros on ohut. Aluetta tullaan rakentamisen aikana tasaamaan, mikä vaikuttaa pohjavedenpinnan päälle jäävän maakerroksen paksuuteen. Hankealueiden pinnoittaminen puolestaan vähentää ainakin paikallisesti jonkin verran muodostuvan pohjaveden määrää ja laskee pohjavedenpintaa (Sweco Ympäristö 2016). Entisen maa-ainesalueen länsiosissa esiintyy yleisesti paksuja maakerroksia ja pohjavesi on paikoin ympäröiviä alueita syvemmällä maanpinnasta. Pohjavedenpinnoissa tapahtuu vaihtelua vuodenaikojen sekä esimerkiksi kuivien kausien aikana. Esimerkiksi syksyllä 2009 pohjaveden pinnat olivat matalalla, useissa havaintopisteissä lähes metrin maksimitason alapuolella (Ramboll 2010). Hankealueilla olevista pohjavesiputkista ei ole saatavilla pitkiä historiatietoja pohjaveden pinnanvaihteluista. Esimerkiksi havaintopisteessä KAUP1 päähankealueen pohjoiskärjessä pohjavedenpinta on vaihdellut vuosina välillä +1,04 + 2,25 ja korkeus on ollut +2,26 (N2000). Päähankealueen keskivaiheilla olevassa putkessa KAUP2 korkeus on vaihdellut samaan aikaan välillä +1,29 +2,65 ja pinta on ollut ,21 (N2000). Päähankealueen itärajalla putkessa YMP55 korkeus on vaihdellut +1,08 + 2,28 ja putken kaakkoispuolella olevassa pisteessä YMP60 välillä + 0,98 + 2,08. Pisteessä YMP60 pohjaveden korkeus on ollut +2,15 (N2000). 3 (9)

7 Pohjavesi on koko maa-ainestenottoalueella pääosin noin 2,5-4 metrin syvyydessä maanpinnasta ja saaren korkeimmilla kohdilla jopa 10 metrin syvyydellä. Pohjavesialueella sijaitsevan hankealueen itärajalla pisteessä FCG1 pohjavedenpinta on noin 1,1 metrin ja alueen eteläkulmassa noin 4 metrin syvyydellä maanpinnasta. Päähankealueella kemikaalivarastojen kohdalla pisteessä FCG5 pohjavedenpinta on noin 6,3 metrin syvyydessä maanpinnasta. Hankealueella tehdyissä maatutkaluotauksissa pohjavedenpinnan korkeus on arvioitu noin 2-10 metrin syvyydelle (Geobotnia 2013). Päähankealueen lounaisosassa pohjavedenpinta on lähellä maanpintaa. Pohjavedenpinta oli pisteessä HP1 0,27 metriä ja HP2 1,3 metriä maanpinnan alapuolella (FCG 2016). Takalahden pohjoispuolisella alueella pohjavedenpinta on keskimäärin tasolla +1,0 1,4 ja meren rantaa lähestyttäessä pohjavedenpinnan taso laskee ja yhtyy rannassa merenpinnan tasoon (WSP 2012). Läntisimmän hankealueella itärajalla pohjavedenpinta on lähellä maanpintaa ollen pisteessä YMP55 0,99 metriä maanpinnan alapuolella. Alueelle kaivetuissa koekuopissa pohjavedenpinta tuli vastaa pohjoisosassa noin 2-3 metrin syvyydessä ja eteläosassa noin 1-2 metrin syvyydessä. Lopputuotevarastoalueella kaivetuissa koekuopissa pohjavedenpinta tuli vastaan noin 2-3 metrin syvyydessä. (FCG 2016) 3.2 Pohjaveden virtaussuunta Ajoksen pohjavesialueella kulkee pohjois-etelä-suuntainen vedenjakaja linjalla FCG04- KAUP4 ja toinen vedenjakaja itä-länsi-suunnassa linjalla KAUP2-FCG4 (FCG 2017). Pohjaveden päävirtaussuunnat ovat pohjois-etelä-suuntaiselta vedenjakajalta kohti idässä olevaa vedenottamoa (PV2) ja kohti länttä. Itä-länsi-suuntaiselta vedenjakajalta pohjavesi virtaa lounaaseen/luoteeseen. Päähankealueella lounaisosassa pohjaveden päävirtaussuunta on kaakkoon eli poispäin pohjavesialueelta (Pöyry 2012). Arviot pohjaveden virtaussuunnista eri hankealueilla on esitetty karttaliitteissä. 4 MAHDOLLISTEN RAKENNUSAIKAISTEN KAIVANTOJEN KUIVAUSPUMPPAUSTEN VAIKUTUS Ajoksen pohjavesialueella olevilla vedenottamoilla vedenlaatu on hyvää pois lukien mangaanipitoisuus. Pohjaveden alentamisella hankealueilla ei ole vaikutusta pohjaveden laatuun nykyisillä vedenottamoilla tai tutkitulla vedenottopaikalla. Pohjavettä pumpattaessa voi mahdolliset pohjavedessä olevat haitta-aineet lähteä liikkeelle. Esimerkiksi entisellä öljyvarastoalueella havaintoputkessa HP2 pohjavedessä esiintyy kohonneita bentseenipitoisuuksia (FCG 2016). Mahdolliset kuivatuspumppausten vaikutukset ympäröivien rakennusten painumiseen tulee selvittää tarkemmin, mikäli kuivatuspummauksia joudutaan tekemään rakennusten lä- 4 (9)

8 heisyydessä. Hankealueet tullaan tasaamaan sekä pinnoittamaan ja kasvillisuus poistamaan, joten pumppausten vaikutukset kasvillisuuteen tulee selvittää vain hankealueiden ympäristöstä. Päähankealue Päähankealueelta ja sen itäpuolelta on tehty koepumppaukset mahdollista pohjaveden hankintaa varten. Päähankealueelta pisteestä UP 623 on saatu pumpattua laadultaan huonohkoa vettä noin 86 m³/d (Lapin ympäristökeskus 2007). Päähankealueen itäpuolelta pisteestä UP620 tehdyssä noin 40 päivää kestävässä koepumppauksessa keskimääräisellä pumppausteholla 247 m³/d pohjavedenpinta laski noin 1,5 metriä (Lapin ELY-keskus 2011). Pohjavedenpinta oli alueella vajaan viiden metrin syvyydellä maanpinnasta. Tutkitun vedenottopaikan etäisyys hankealueesta on noin 160 metriä ja tutkimusten perusteella alueelta on saatavissa hyvälaatuista pohjavettä noin 180 m 3 /d. Pumppausmäärästä saa viiteitä siitä, kuinka paljon pohjavettä tulee pumpata, jotta pohjavedenpinta saadaan laskemaan noin 1,5 metriä. Alueiden pinnoittaminen ja hulevesien poisjohtaminen tulee laskemaan jonkin verran pohjavedenpintaa hankealueilla. Hankealueen läheisyydestä tehdyt koepumppaukset eivät vaikuttaneet juuri lainkaan ympäröivien pohjaveden tarkkailuputkien vesipintoihin maakerrosten huonon vedenjohtavuuden takia. Ajoksen pohjavesimuodostuman on arvioitu jakautuvan monimutkaisesti useisiin pienempiin virtausvyöhykkeisiin (Lapin ELY-keskus 2011). Mikäli pohjavettä halutaan alentaa laajemmalla alueella, tulee vettä pumpata todennäköisesti useammasta pisteestä. Päähankealueella esiintyy paksuja maakerroksia, mutta ne on todettu heikosti lajittuneiksi ja heikosti vettä johtaviksi. Pohjavedenpinta on maa-ainesalueella noin 5 metrin syvyydessä maanpinnasta ja hankealueen eteläosassa lähempänä maanpintaa. Näiden tietojen pohjalta on oletettavissa, että pohjaveden mahdollinen pumppaaminen hankealueilla vaikuttaa vain paikallisesti pohjavedenpintoihin ja virtaussuuntiin. Pumppauksilla ei arvioida oleva vaikutusta lähialueen yksityiskaivojen pohjavesipintoihin. Päähankealue sijaitsee Ajoksen pohjavesialueen ulkopuolella ja pohjaveden virtaussuunta on poispäin pohjavesialueesta. Pohjaveden alentaminen hankealueella ei todennäköisesti vaikuta pohjavesialueelta saatavan pohjaveden määrään tai alueen pohjavesipintojen korkeuteen. Pumppaaminen ei todennäköisesti vaikuta myöskään pohjaveden virtaussuuntiin pohjavesialueella. Ajoksen pohjavesialueella olevien vedenjakajien takia hankealueella tapahtuva pumppaaminen ei vaikuta nykyiseen vedenottoon. Ajoksen pohjavesialueen länsiosassa pohjavedet ovat selvästi muita alueita alempana eikä se ole nykyisten vedenottamoiden valuma-aluetta. Pohjaveden virtaussuuntien mukaan pohjavedenpinnan alentaminen päähankealueella ei vaikuta myöskään suunnitellun vedenottopaikan UP 620 vedensaantiin. Pohjavesialueella oleva hankealue Pohjavedenpinta on hankealueen itärajalla 1,1 metrin ja alueen eteläkulmassa noin 4 metrin syvyydellä maanpinnasta. Hankealueen itäosa on pohjaveden muodostumisalueella. Maaperän vedenjohtavuus on alueella huono varsinkin syvemmällä maaperässä. Pohjaveden päävirtaussuunta on alueella kohti lounasta. 5 (9)

9 Tutkitun vedenottopaikan (UP620) ja hankealueen väliin sijoittuu vedenjakaja, eikä kyseisellä hankealueella tapahtuvalla pohjavedenpinnan alentamisella katsota olevan vaikutusta mahdolliseen vedenottoon. Hankealueen ja nykyisten vedenottamoiden välissä on myös vedenjakaja, joten hankealueella ei ole vaikutusta nykyisiin vedenottamoihin. Mikäli pohjavedenpintaa alennetaan alueella, ovat vaikutukset paikallisia. Alueen yksityiskaivoihin ei arvioida olevat vaikutuksia. Muut hankealueet Läntisellä hankealueella pohjavedenpinta on noin 1-3 metrin syvyydessä maanpinnasta. Lopputuotevarastoalueella pohjavedenpinta on noin 2-3 metrin syvyydellä. Mahdollisella pohjavedenpinnan alentamisella vaikutukset ovat paikallisia. Alueet sijaitsevat kaukana pohjavesialueesta eikä pohjavedenpinnan alentamisella ole vaikutusta pohjavesialueeseen tai vedenottoon. Pumppauksilla ei arvioida oleva vaikutusta alueen yksityiskaivojen pohjavesipintoihin. Lopputuotevarastoalueella pohjavedenpintaa alentamalla vettä imeytyy todennäköisesti Takalahdesta maaperään. 5 JOHTOPÄÄTÖKSET Pohjavedenpinta on paikoin lähellä maanpintaa. Hankealueilla pohjavettä joudutaan mahdollisesti alentamaan rakentamisen aikana pumppaamalla. On arvioitu, ettei laitoksen yhteydessä ole ainakaan pysyvää tarvetta pohjaveden alentamiseen. Pohjavedenpinta on alueella kuitenkin paikoin sen verran syvällä, että pohjavedenpintaa ei todennäköisesti jouduta alentamaan ainakaan pysyvästi salaojitusten avulla. Mikäli rakentamisen aikana pohjavettä jouduttaisiin pumppaamaa, perustusten kuivatusvedet pyritään johtamaan siten (esimerkiksi imeyttämällä lähialueelle), että vaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Hankealueet tullaan pinnoittamaan ja hulevedet johtamaan pois alueilta, mikä osaltaan vähentää paikallisesti muodostuvan pohjaveden määrään ja alentaa myös jonkin verran pohjaveden pinnankorkeutta. Hankealueet arvioidaan pinnoitettavan muuten kokonaisuudessaan, mutta pohjavesialueelle sijoittuva alue pinnoitetaan vain kiinteistöjen ympäriltä. Pinnoitettavien alueiden koko on yhteensä noin 45 ha, joista Ajoksen pohjavesialueelle sijoittuu noin 4 ha. (Sweco Ympäristö 2016) Pohjavedenpinnan alentamisen pumppaamalla ei katsota vaativan vesilain mukaista lupakäsittelyä tässä vaiheessa, koska kuivatuspumppauksia ei ole vielä suunniteltu tehtäväksi. Mikäli pumppauksia tarvitaan ja veden pumppausmäärä ylittää 250 m 3 /d, haetaan siihen lupaviranomaiselta lupa. Mikäli pumpattava määrä on yli 100 m 3 /d, tehdään asiasta ilmoitus paikalliselle ELY-keskukselle. Ojitukseen haetaan myös tarvittaessa lupa. Mahdollisen pohjaveden alentamisen ei katsota vaikuttavan toisen kiinteistön talousveden saantiin. Pumppausten ei katsota myöskään olennaisesti vähentävän tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesiesiintymän antoisuutta tai muutoin huonontaa sen käyttökelpoisuutta taikka aiheuttavan vahinkoa tai haittaa vedenotolle tai veden käytölle talousvetenä. 6 (9)

10 Alueelta on suoritettu tutkimuksia pohjavedenpinnan korkeuden, virtaussuuntien ja vedenjakajien selvittämiseksi (FCG 2017). Mahdollisilla kuivatuspumppauksilla ei katsota olevan vaikutusta pohjavesialueelta saatavan pohjaveden määrään, laatuun, korkeuteen tai vaikutuksia nykyiseen tai suunniteltuun vedenottoon, eikä pohjaveden virtaussuuntiin. Mikäli pohjavedenpintaa joudutaan alentamaan, tulee vaikutusten selvittämiseksi laatia tarkempi pohjaveden alennussuunnitelma. Mahdolliset kuivatuspumppausten vaikutukset ympäröivien rakennusten painumiseen tulee selvittää tarkemmin, mikäli kuivatuspummauksia joudutaan tekemään rakennusten läheisyydessä. Hankealueet tullaan tasaamaan sekä pinnoittamaan ja kasvillisuus poistamaan, joten pumppausten vaikutukset kasvillisuuteen tulee selvittää vain hankealueiden ympäristöstä. Neste Oyj:n operoimia Huoltovarmuuskeskuksen omistamia maanalaisia kalliovarastotiloja sijaitsee hankealueen välittömässä läheisyydessä. Ajoksen pohjavesialueella sijaitsevalta pohjois-etelä-suuntaiselta vedenjakajalta pohjaveden päävirtaussuunta on kohti itää ja länttä. Kalliovarastotilojen sijainnista saatavilla olevan tiedon perusteella mahdolliset pohjaveden pumppaamisen vaikutukset Huoltovarmuuskeskukselle arvioidaan erittäin vähäisiksi tai vaikutuksia ei synny lainkaan. 7 (9)

11 Lähdeluettelo: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, Tehdasalueen maapohjan perustilaselvitys, Raportti P30713, Geobotnia 2013: Ajos Biodiesel Project, Ground Investigation, Forest BTL Oy, Työ 11325, Vantaa , 3 s. Lapin ELY-keskus 2011: Ajoksen pohjavesialueen lisätutkimus, Heikki Hautala, Aulis Ruotsalainen, Rovaniemi , 4 s. Lapin ympäristökeskus 2007: MeriLapin seudun pohjavesien lisätutkimuksia. Liikennevirasto 2012: Tien geotekninen suunnittelu, Liikenneviraston ohjeita 10/2012, Helsinki Pöyry 2012: Kemin Ajoksen öljyvarastoalueen tarkentava pilaantuneisuustutkimus, ST1 Energy OY, Työ 16UEC143, Oulu , 15 s. Ramboll 2010: Pohjavesiolosuhteiden selvitys ja ohjeita maankäytön suunnitteluun Kemi, Ajos, Viite , Maija Jylhä-Ollila, Hollola , 5 s. Sweco Ympäristö 2016: Pinnoitettavien alueiden vaikutus pohjaveden muodostumiseen biojalostamon hankealueella, Kemi, Sunshine Kaidi New Energy Group, Turku , 3 s. WSP 2012: YVA selostus, , 239 s. Turku, 11. toukokuuta 2017 Sweco Ympäristö Oy Mika Manninen Projektipäällikkö M.Sc. (ympäristötekniikka) ympäristösuunnittelija AMK Lauri Joronen Pohjavesiasiantuntija FM (geologi) 8 (9)

12 2 (9)

13

14

PINNOITETTAVIEN ALUEIDEN VAIKUTUS POHJAVEDEN MUODOSTUMISEEN BIOJALOSTAMON HANKEALUEELLA

PINNOITETTAVIEN ALUEIDEN VAIKUTUS POHJAVEDEN MUODOSTUMISEEN BIOJALOSTAMON HANKEALUEELLA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FILAHD 21.9.2016 FILAHD Lauri Joronen Lauri Joronen VALMIS LUONNOS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 11.5.2017 FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 21.9.2016 FIMIKM

Lisätiedot

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD 11.5.2017 FIMIKM FILAHD 21.9.2016 FIMIKM FILAHD Lauri Joronen

Lisätiedot

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto

NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO. Johdanto 82139565 NURMIJÄRVI VIIRINLAAKSON OJAN SIIRRON JA PUTKITUKSEN LUVANTARVE LAUSUNTO Johdanto Nurmijärven Viirinlaaksossa on tarkoitus maankäytön kehittymisen myötä putkittaa nykyinen oja taajama-alueen läpi.

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari

OJITUS & LUVAT. MTK-Varsinais-Suomi Sallmén Ari OJITUS & LUVAT MTK-Varsinais-Suomi 4.4.2019 23.10.2018 OJITUSILMOITUS Ojitushankkeesta vastaavan on kirjallisesti ilmoitettava muusta kuin vähäisestä ojituksesta valtion valvontaviranomaiselle vähintään

Lisätiedot

VAIKUTUSTEN ARVIOIMINEN POHJAVEDENOTTOHANKKEISSA

VAIKUTUSTEN ARVIOIMINEN POHJAVEDENOTTOHANKKEISSA VAIKUTUSTEN ARVIOIMINEN POHJAVEDENOTTOHANKKEISSA Suomen Vesiyhdistyksen pohjavesijaoston teemailtapäivä 6.9.2018 Johtava pohjavesiasiantuntija Jaana Mäki-Torkko, Ramboll Finland Oy POHJAVESIVAIKUTUSTEN

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ

Lemminkäinen Infra Oy SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 16UEC0035 1 Lemminkäinen Infra Oy 29.10.2012 Maa-ainesten ottaminen pohjavedenpinnan ala- ja yläpuolelta Alhonmäen alueella, Siikajoki SELVITYS SUUNNITELLUN MAA-AINESTENOTON VAIKUTUSALUEEN LÄHTEISTÄ 1.

Lisätiedot

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI Dnro LAPELY/4210/2015 Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialueet 12320109 A ja 12320109 B KEMIJÄRVI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295

Lisätiedot

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus. Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kopakkaojan (53.027) luonnontilaisuus Jermi Tertsunen, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 29.01.2014 1 VL 5. Luku (Ojitus) 3 Ojituksen luvanvaraisuus Ojituksella sekä ojan käyttämisellä

Lisätiedot

MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA

MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI.5.207 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista.5.207 FIMIKM FILAHD 0.5.207 FIMIKM FILAHD Lauri

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

Pienvedet ja uusi vesilaki. tulkinnat pienvesien suojelusta. Sinikka Rantalainen

Pienvedet ja uusi vesilaki. tulkinnat pienvesien suojelusta. Sinikka Rantalainen Pienvedet ja uusi vesilaki tulkinnat pienvesien suojelusta Sinikka Rantalainen Vantaan pienvesiselvitys 2009 Jatkotoimenpiteet: 1. Järjestetään inventointitietojen hallinnointi ja päivitysvastuu sekä muodostetaan

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa:

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa: Päivämäärä 19/12/2017 TÄYDENNYS Bastukärrin louhinta-alue, Sipoo Arvio louhokseen kulkeutuvista ja poisjohdettavista pohjavesimääristä Ramboll PL 25 Säterinkatu 6 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358 20

Lisätiedot

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI Dnro LAPELY/3146/2015 Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue 12 148 208 INARI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ Dnro LAPELY/423/2017 Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialue 12758209, SODANKYLÄ 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

Energiakaivo-opas. Toivo Lapinlampi, SYKE. Lämpöpumppupäivä 28.11.2013 FUR Center, Vantaa

Energiakaivo-opas. Toivo Lapinlampi, SYKE. Lämpöpumppupäivä 28.11.2013 FUR Center, Vantaa Energiakaivo-opas Toivo Lapinlampi, SYKE Lämpöpumppupäivä 28.11.2013 FUR Center, Vantaa Lämpökaivo-oppaan päivittäminen Energiakaivo-oppaaksi Uudistuneet lupakäytännöt ja tarve tarkempaan ohjeistukseen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 23.5.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Nähtävänä pito ja mielipiteiden esittäminen

Nähtävänä pito ja mielipiteiden esittäminen KUULUTUS VARELY/3982/2016 18.1.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien Motellin pohjavesialueen kartoitusta ja luokitusta Mynämäen kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

MAA- JA VESIEKOSYSTEEMIEN HUOMIOIMINEN POHJAVEDENOTOSSA

MAA- JA VESIEKOSYSTEEMIEN HUOMIOIMINEN POHJAVEDENOTOSSA MAA- JA VESIEKOSYSTEEMIEN HUOMIOIMINEN POHJAVEDENOTOSSA MAIJA JYLHÄ-OLLILA HYDROGEOLOGI POHJAVESIRYHMÄ 1 Ramboll pohjavesiryhmä Vedenhankinnan asiantuntijat Jarmo Koljonen Jaana Mäki-Torkko Pekka Onnila

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella KUULUTUS VARELY/1831/2018 14.6.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.7.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Ojitusisännöinti ja vesilaki. Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén

Ojitusisännöinti ja vesilaki. Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén Ojitusisännöinti ja vesilaki Ojitusisännöinti ja vesilaki. Pori ja Seinäjoki 22 23.2.2017 Vesitalousasiantuntija Ari Sallmén Ojittaminen on Ojituksella tarkoitetaan maan kuivattamiseksi taikka muunlaisen

Lisätiedot

SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA

SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA Tilaaja Mikkelin vesilaitos Asiakirjatyyppi Selvitysraportti Päivämäärä 10.11.2015 Viite 1510014760 SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA 1 Päivämäärä 10.11.2015 Laatija Tarkastaja Jarmo Koljonen

Lisätiedot

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/767/2017 8.5.2017 Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Sauvon kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS INSINÖÖRITOIMISTO e-mail: severi.anttonen@kolumbus.fi Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 2017 TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUE SIPOO KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN

Lisätiedot

TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA 16.6.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA 16.6.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Muutoslista VALMIS ATA ATA TKIV LUONNOS Muutos Päiväys Hyväksynyt Tarkastanut

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: ALAVUDEN KAUPUNKI ALAVUS-TUURI -ALUEEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: ALAVUDEN KAUPUNKI ALAVUS-TUURI -ALUEEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600929 ALAVUDEN KAUPUNKI ALAVUS-TUURI -ALUEEN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FIMIKM FILAHD VALMIS 30.9.2016 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS 19.9.2016 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/423/2017 Etelä-Savo 13.2.2017 Sodankylän kunta Jäämerentie 1 (PL 60) 99601 Sodankylä Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

POHJAVESISELVITYS MASKUN KUNTA LUUKAN ALUEEN POHJAVESISELVITYS. Sweco Ympäristö Oy

POHJAVESISELVITYS MASKUN KUNTA LUUKAN ALUEEN POHJAVESISELVITYS. Sweco Ympäristö Oy POHJAVESISELVITYS MASKUN KUNTA LUUKAN ALUEEN POHJAVESISELVITYS 2060209 27.2.207 Sweco Ympäristö Oy MUUTOS VALMIS 27.2.207 / FIANRY 27.2.207 / FIANRY 27.2.207 / Lauri Joronen LUONNOS Muutos Pvm/Hyväksynyt

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella KUULUTUS VARELY/4302/2016 30.10.2017 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Pohjaveden huomiointi Tikkurilan alueen rakentamisessa

Pohjaveden huomiointi Tikkurilan alueen rakentamisessa 1 (4) Pohjaveden huomiointi Tikkurilan alueen rakentamisessa 1. Yleistä 1.1. Tikkurilan pohjavesiolosuhteet Tikkurilan alueen luonnollinen maaperä on suurimmaksi osaksi savikkoa, jonka alla on karkeampia

Lisätiedot

Pohjavesi haasteena Kehäradan rakentamisessa Vantaalla

Pohjavesi haasteena Kehäradan rakentamisessa Vantaalla Pohjavesi haasteena Kehäradan rakentamisessa Vantaalla Katriina Keskitalo, Ahma ympäristö Oy 10.4.2013 Ahma ympäristö Oy Toimialat: Ympäristökonsultointi Yhdyskuntatekniikan suunnittelu Ympäristöanalytiikka-

Lisätiedot

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4158/2016 14.6.2017 Liitteet 1 kpl Naantalin pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Naantalin

Lisätiedot

Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset

Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/778/2015 Etelä-Savo 13.2.2017 Pelkosenniemen kunta Sodankyläntie 1 98500 Pelkosenniemi Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Liite 1 Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Ennen luokitustarkistusta Korsnäs on ollut pääsijaintikuntana 6 vedenhankintaa varten tärkeällä I luokan

Lisätiedot

Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus

Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus POSELY/1779/2018 7.1.2019 Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus Luokka ja rajausmuutokset Varkauden alueella on kaksi pohjavesialuetta, joiden osalta luokitus ja rajaukset

Lisätiedot

Saint-Gobain W eber Oy Ab OJAKKALA, VIHTI. Pohj avesiselvitys P P ,2011 LIITE 14. FCG Finnish Consuiking Group Oy

Saint-Gobain W eber Oy Ab OJAKKALA, VIHTI. Pohj avesiselvitys P P ,2011 LIITE 14. FCG Finnish Consuiking Group Oy LIITE 14 FCG Finnish Consuiking Group Oy Saint-Gobain W eber Oy Ab OJAKKALA, VIHTI Pohj avesiselvitys 3 6 0 0 - P 1 3 1 3 7 P 0 0 1 21.5,2011 Fin n is h C o n s u lt ing G r o u p 21.6.2011 I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Asia: Pohjavesitutkimukset Forssan seudun varavesilähteen löytämiseksi hankkeen yleisötilaisuus

Asia: Pohjavesitutkimukset Forssan seudun varavesilähteen löytämiseksi hankkeen yleisötilaisuus 1(5) YLEISÖTILAISUUDEN MUISTIO Asia: Pohjavesitutkimukset Forssan seudun varavesilähteen löytämiseksi hankkeen yleisötilaisuus Aika: 26.10.2013 klo 11.00 15.00 Paikka: Suomen urheiluilmailuopisto, Räyskälä,

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 14.9.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 25.10.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Veluke-tilanne ja tietojen jakaminen ELY-keskuksiin

Veluke-tilanne ja tietojen jakaminen ELY-keskuksiin Veluke-tilanne ja tietojen jakaminen ELY-keskuksiin Vanhempi tutkija Jari Rintala Kulutuksen ja tuotannon keskus /SYKE Vesihuolto- ja pohjavesitapaaminen 4.-5.4 2017 Tampere 1 Veluke? Vedenottamoiden lupaseurannan

Lisätiedot

POHJAVESIALUEET JA LÄMPÖKAIVOT

POHJAVESIALUEET JA LÄMPÖKAIVOT POHJAVESIALUEET JA LÄMPÖKAIVOT Rakentamisen ohjauksen seminaari Varsinais-Suomen ELY, Sanna-Liisa Suojasto, Ympäristönsuojelu 13.11.2013 Varsinais-Suomen ja Satakunnan pohjavesialueet 202 tärkeää I luokan

Lisätiedot

Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4159/2016 10.8.2017 Liitteet 1 kpl Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Kemijärvi

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Kemijärvi LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/4210/2015 Etelä-Savo 13.2.2017 Kemijärven kaupunki Hallituskatu 4 98100 Kemijärvi Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Kemijärvi Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU Vastaanottaja Hämeenlinnan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.4.2016 Viite 1510026179 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS

Lisätiedot

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3793/2016 13.11.2017 Liitteet 1 kpl Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella

Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SAVONLINNAN VESI Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 152 P23708 Tutkimusraportti 1 (6) J.Arjas Sisällysluettelo

Lisätiedot

Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa

Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa Ilmoitusmenettely kunnostusojituksissa Kunnostusojitusten vesiensuojelupäivä 16.4.2013 16.4.2013 Esityksen sisältö Milloin on tehtävä ilmoitus ojituksesta Mitä ilmoituksen tulee sisältää Vesilain mukaan

Lisätiedot

LAHELANPELTO II ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS LAHELAN VEDENOTTAMON VEDENOTON VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

LAHELANPELTO II ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS LAHELAN VEDENOTTAMON VEDENOTON VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Tilaaja Tuusulan kunta Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä 21.3.2014 Viite 1510011399 LAHELANPELTO II ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS LAHELAN VEDENOTTAMON VEDENOTON VAIKUTUSTEN ARVIOINTI LAHELANPELTO

Lisätiedot

Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat. Pohjavesialueen hydrogeologinen kuvaus sekä tiedot vedenotosta

Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat. Pohjavesialueen hydrogeologinen kuvaus sekä tiedot vedenotosta Liite 1 Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Alakylä (1021801) II Vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue Arvio muodostuvan pohjaveden määrästä: 2500 m 3 /vrk Pistemäinen

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS RAKENNETTAVUUSSEVITYS PAIMIO MEIJERITIEN ÄNSIOSAN ASEMAKAAVA 9.11.2015 1 (5) _Rakennettavuusselvitys1.docx Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Tehdyt tutkimukset... 3 2.1 Mittaukset... 3 2.2 Pohjatutkimukset... 3

Lisätiedot

ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVOI- TUSTA VARTEN

ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVOI- TUSTA VARTEN TEKNINEN KESKUS Ritaportin liikenteen ja ympäristön yleissuunnittelu ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS ASEMAKAAVOI- TUSTA VARTEN 6.6.2008 Oulun kaupunki Tekninen keskus Ritaportin liikenteen ja ympäristön

Lisätiedot

Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä

Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä Pohjavesialueet tarkistetaan ja luokitellaan uudelleen vuoden 2019 loppuun mennessä Kuntapäivä 30.10.2016 Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Heidi Rautanen 30.11.2016 Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokittelu

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Paimion kaupungin alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Paimion kaupungin alueella KUULUTUS VARELY/4160/2016 13.11.2017 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Paimion kaupungin alueella Paimion pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: MIKKELIN KAUPUNKI VT15 MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: MIKKELIN KAUPUNKI VT15 MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU MELUSELVITYS TYÖNUMERO: 20601512 MIKKELIN KAUPUNKI VT15 MELUSELVITYS 22.11.2017 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista 22.11.2017 FIMIKM FIMIKM FILAHD VALMIS 15.11.2017 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS MUUTOS

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/03.04.19/2018 Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Tutkimusraportti Sisällysluettelo Kuvailulehti

Lisätiedot

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1 (2) Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Kuntatekniikan keskus Geotekniikka 9.3.2016 Hämeenkylän koulu Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1. Yleistä Vantaan geotekniikka

Lisätiedot

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Geologi Tapio Väänänen, Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Projektin tulosten esittely 25.4.2016 Kohde: Mikkelin pohjavesien suojelun yhteistyöryhmä Paikka:

Lisätiedot

LAUSUNTO. Pohjavesilausunto Siikalatvan Kestilän Kokkonevan tuulivoimahankkeen osayleiskaavaehdotuksesta

LAUSUNTO. Pohjavesilausunto Siikalatvan Kestilän Kokkonevan tuulivoimahankkeen osayleiskaavaehdotuksesta Pöyry Finland Oy LAUSUNTO Viite Sivu 1 (5) Pohjavesilausunto Siikalatvan Kestilän Kokkonevan tuulivoimahankkeen osayleiskaavaehdotuksesta 1 POHJAVESIOLOSUHTEET Kaava-alueen lounaisosa sijoittuu Palokankaan

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Pyhärannan kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Pyhärannan kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4298/2016 13.11.2017 Liitteet 1 kpl Pyhärannan kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6.

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6. Vastaanottaja Hausjärven kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.6.2016 Viite 1510025613 HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Lisätiedot

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Utsjoen kunnassa

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Utsjoen kunnassa ESITYS LAPELY/190/2018 Etelä-Savo 14.2.2018 Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Utsjoen kunnassa Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

Kemin kaupungin pohjavesialueiden luokitusten ja rajauksen muuttaminen

Kemin kaupungin pohjavesialueiden luokitusten ja rajauksen muuttaminen LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/456/2017 Etelä-Savo 13.2.2017 Kemin kaupunki Valtakatu 26 94100 Kemi Kemin kaupungin pohjavesialueiden luokitusten ja rajauksen muuttaminen Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

Torin alle suunniteltavan syvän maanalaisen pysäköinnin geotekniikasta

Torin alle suunniteltavan syvän maanalaisen pysäköinnin geotekniikasta Turun kaupunki Ympäristö- ja kaavoitusvirasto Puolalankatu 5 20100 Turku Ramboll Linnankatu 3 a B 20100 Turku Finland Puhelin: 020 755 6940 Ohivalinta: 0207556947 Fax: 020 755 6941 reino.heikinheimo@ramboll.fi

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS PORNAINEN, AIDUNAUEEN ASEMAKAAVAN SWECO Ympäristö Oy Inststo Arcus Oy aatinut Tarkastanut Hyväksynyt N Vehmas / Arcus K Andersson-Berlin / Arcus J Heikkilä / Arcus 17-01-03 17-01-03 17-01-03 Sisällysluettelo

Lisätiedot

MALLINNUSRAPORTTI TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI KYLPYLÄSAAREN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MALLINNUSRAPORTTI TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI KYLPYLÄSAAREN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20601225 HAAPAVEDEN KAUPUNKI KYLPYLÄSAAREN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Parainen 9.5.2012 9.5.2012/ Lähtökohta (VL 2:6): Yleisen oikeuden mukaisen ruoppauksen toteuttamiseen ei tarvitse

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/2016 13.2.2017 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden luokitukset vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä

Lisätiedot

RAPORTTI HYVINKÄÄN KAUPUNKI

RAPORTTI HYVINKÄÄN KAUPUNKI RAPORTTI 101005665-001 HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sveitsin vedenottamon hyödynnettävyystarkastelu 1 Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 POHJAVESIOLOSUHTEET... 2 3 SVEITSIN VEDENOTTAMO... 2 4 VEDENOTTO JA POHJAVEDENPINNAT...

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset

Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Pohjavesialueita koskevan lainsäädännön uudistukset Kaavoituksen ajankohtaispäivä 14.6.2016 Ylitarkastaja Maria Mäkinen Varsinais-Suomen ELY-keskus 13.6.2016 Kartoituksen vaihe Tärkeät pohjavesialueet

Lisätiedot

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen

IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen IL Dnro 46/400/2016 1(5) Majutveden aallokko- ja virtaustarkastelu Antti Kangas, Jan-Victor Björkqvist ja Pauli Jokinen Ilmatieteen laitos 22.9.2016 IL Dnro 46/400/2016 2(5) Terminologiaa Keskituuli Tuulen

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: KAJ RÖNNKVIST MARTINPOJANKATU 25 TAMPERE MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: KAJ RÖNNKVIST MARTINPOJANKATU 25 TAMPERE MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU MELUSELVITYS TYÖNUMERO: 20600916 KAJ RÖNNKVIST MARTINPOJANKATU 25 TAMPERE MELUSELVITYS 6.4.2017 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista 6.4.2017 FIMIKM FIMIKM FILAHD VALMIS 18.11.2016 FIMIKM FIMIKM FILAHD

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/216 13.2.217 Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

Taustaa pohjavedenottamoiden pohjavesitarkkailuista

Taustaa pohjavedenottamoiden pohjavesitarkkailuista 28.4.2017 Pohjavedenottamoiden riskienhallinnan tehostaminen pohjavesiyhteistarkkailuilla Kivimäki, A.-L., Lahti, K., Loikkanen, H., Pönni, J., Ahonen, J., Backman, B., Kaipainen, T. & Luoma, S. Valtakunnalliset

Lisätiedot

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY 43012016 10.8.2017 Liitteet 1 kpl Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset. Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus

Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset. Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus Hausjärven Kurun pohjavesiselvitykset Timo Kinnunen, hydrogeologi Uudenmaan ympäristökeskus Lähtökohtia Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan 31 kunnasta 21 vedenhankinta perustuu pohjaveden tai tekopohjaveden käyttöön

Lisätiedot

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS

OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) RAKENNETTAVUUSSELVITYS OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN VARATTUJEN TONTTIEN 1 (2) K74026 T1 21.8.2017 ALUSTAVA NUPURI NUPURINKARTANONTIE KORTTELI 74026 T1 Yleistä Alueen alustavaa rakennettavuusselvityksen määrittämistä varten on

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Hydrogeologi Timo Kinnunen, Uudenmaan ELY-keskus 11.4.2013 Esityksen sisältö Lämpökaivoihin liittyviä ympäristöriskejä Lämpökaivon rakentamiseen tarvitaan

Lisätiedot

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys

Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936. Tammelan stadion. Rakennettavuusselvitys Asemakaava nro 8570 ID 1 427 936 Työnro 150056 Tammelan stadion Rakennettavuusselvitys 24.6.2015 2 (6) Tammelan stadion Työnro 150056 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Tutkimuskohde... 3 Tehdyt tutkimukset...

Lisätiedot

Pohjaveden ottamista Sörkän vedenottamolta koskevan Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 22/2006/3 muuttaminen, Nurmijärvi

Pohjaveden ottamista Sörkän vedenottamolta koskevan Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 22/2006/3 muuttaminen, Nurmijärvi Etelä-Suomi Päätös Nro 109/2011/4 Dnro ESAVI/99/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.6.2011 ASIA HAKIJA Pohjaveden ottamista Sörkän vedenottamolta koskevan Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 22/2006/3

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen

GEOPALVELU OY TYÖ N:O SKOL jäsen G P TYÖ N:O 17224 SKOL jäsen VIRKKULAN SENIORIKYLÄ 755 / 406 / 14 / 21 PALONUMMI SIUNTIO RAKENNETTAVUUSSELVITYS 3.10.2017 Liitteenä 6 kpl pohjatutkimuspiirustuksia -001 pohjatutkimusasemapiirros 1:500-002

Lisätiedot

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS

SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS Vastaanottaja Senaatti-kiinteistöt Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 26.2.2010 Viite 82127893 SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO RAKENNETTAVUUSSEL- VITYS SENAATTI-KIINTEISTÖT LAHDEN VARIKKO

Lisätiedot

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa ESITYS LAPELY/3146/2015 Etelä-Savo 14.2.2018 Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 25.2.211 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Ohje Tässä luvussa käsitellään pohjavedenpinnan yläpuolella olevan kaivannon kuivanapitoa.

Ohje Tässä luvussa käsitellään pohjavedenpinnan yläpuolella olevan kaivannon kuivanapitoa. 1 Tässä luvussa käsitellään rakennuskaivannon kuivanapitoa pumppaamalla suoraan kaivannosta tai pohjavedenpintaa alentamalla. Muilla menetelmillä toteutettava kuivanapito tehdään erillisen suunnitelman

Lisätiedot

ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI

ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY TEBOIL AB ENTINEN ÖLJYVARASTOALUE ÖLJYSATAMANTIE 90, AJOS, KEMI Pohjaveden laadun tarkkailu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 26.6.2013 1160-P20618 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: ROVANIEMEN KAUPUNKI RANUANTIEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: ROVANIEMEN KAUPUNKI RANUANTIEN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU MELUSELVITYS TYÖNUMERO: 20601411 ROVANIEMEN KAUPUNKI RANUANTIEN MELUSELVITYS 13.10.2017 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista 13.10.2017 FIMIKM FIMIKM FILAHD VALMIS 9.10.2017 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600753 HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS 19.10.2016 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon

Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon Vesilain uudistus ja sen vaikutukset ojittamiseen ja ojien kunnossapitoon Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus seminaari 29.10.2012 HAMK Tommi Muilu Taustaa Vesilain uudistuksella tehostetaan vesitalousasioiden

Lisätiedot