Johdanto. Toivottavasti sinulla on työssäsi iloa ja hyötyä tästä materiaalista. Toivotamme menestystä siitostyöhön! Torp Frys AB Bjarne Snellman

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto. Toivottavasti sinulla on työssäsi iloa ja hyötyä tästä materiaalista. Toivotamme menestystä siitostyöhön! Torp Frys AB Bjarne Snellman"

Transkriptio

1 Torp FPP 2015

2 Johdanto Minkintuotannolla on Suomessa edessään suuria haasteita. Yksi suurimpia on se, että olemme jääneet nahkojen kokokehityksessä jälkeen pohjoismaisista naapurimaistamme. Sen vuoksi Torp Frys on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on pitkällä aikavälillä kasvattaa minkinnahkojen kokoa naapurimaiden kanssa samalle tasolle. Ryhmä eturivin tarhaajia on tehnyt yhteistyötä siitos- ja ruokintakysymyksissä, ja tässä raportissa esitellään heidän työnsä tuloksia. Erityistä huomiota kiinnitetään turkiseläinten ruokintaan, jotta löydettäisiin optimaalinen rehukoostumus nahkojen koon kasvattamiseksi. Näitä kysymyksiä työstää edelleen rehukomitea. Tarhaajat ovat luonnollisesti itse vastuussa siitosasioissa tekemistään päätöksistä. Raportti tulee nähdä työvälineenä, jonka avulla jokainen voi saavuttaa omat tavoitteensa. Tulos voi joissakin tapauksissa poiketa odotetusta, mikä useimmiten johtuu siitosmateriaalin epäpuhtaudesta. Työryhmä ei tietenkään voi vastata näistä poikkeuksista. Toivottavasti sinulla on työssäsi iloa ja hyötyä tästä materiaalista. Toivotamme menestystä siitostyöhön! Torp Frys AB Bjarne Snellman

3 Ristisiitosta kannattaa harkita - Tavoite on eläinten koon kasvattaminen. Ristisiitoksella pystytään vaikuttamaan eläinten kokoon ja pentutulokseen, mutta siihen liittyy myös tiettyjä haasteita (väripuhtaus, laatu, siitoskirjanpito). Sen vuoksi on tärkeä tietää, mitä ristisiitoksessa tapahtuu! - Ensimmäisellä ristisiitetyllä sukupolvella on odotettavasti parempi pentutulos. Pentutulos heikkenee vähitellen seuraavissa sukupolvissa, minkä vuoksi eläinkannasta kannattaa ristisiittää noin % joka vuosi, jolloin mukaan saadaan uusia, hedelmällisyysominaisuuksiltaan hyviä siitoseläimiä. - Koko, hedelmällisyys ja elinvoima paranevat ristisiitoksessa, mutta väripuhtaus (ennen kaikkea) ja myös laatu heikkenevät. Kiinnitä huomiota myös karvan pituuteen. HUOM! Käytä ristisiitoksessa aina parhaita ja lyhytkarvaisimpia koiraita! Jälkeläisistä (naaraista) tulee uusia siitoselämiä, jolloin pyritään luonnollisesti mahdollisimman isokokoisiin sekä tiheä- ja lyhytkarvaisiin (velvet) jälkeläisiin. - Silverblue on tärkein tyyppi. (saatavana Suomessa) Eläin on isokokoinen ja hedelmällisyysominaisuuksiltaan hyvä ja sen voi ristisiittää useimpien muiden tyyppien kanssa, jolloin saadaan suurempia jälkeläisiä kuin näiden tyyppien keskinäisissä siitoksissa. - Risteyttämällä aina "ylöspäin" päästään tilanteeseen, jossa siitoseläimet ovat "halpoja" ja tuotannon arvo kasvaa! Esimerkiksi: Risteyttämällä brown naaras (carrier) kalliimman tyypin (silverblue, palomino) kanssa, tuotannon arvo kasvaa verrattuna siitoseläinten arvoon. - Risteytyksessä saadaan aina joitakin yksilöitä, jotka näyttävät erilaisilta ja jotka eivät siten ole toivotun tuloksen mukaisia. Tämä johtuu siitä, etteivät käytetyt minkit ole olleet geneettisesti puhtaita, vaan ne ovat kantaneet jotain värityyppiä, joka tulee risteytyksessä näkyviin. - Seuraavat prosenttiluvut ovat teoreettisia arvioita, ja todelliset tulokset voivat vaihdella melkoisesti. - Ristisiitoksessa on tehtävä hyvin tarkka kirjanpito, jotta kaikki tiedot pysyvät ajan tasalla eikä asioita sekoiteta keskenään.

4 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Silverblue (sapphire carrier) Risteytyksessä sapphiren kanssa tulos on 50 % sapphire ja 50 % silverblue. Jälkeläiset (sapphire) ovat elinvoimaisempia ja hedelmällisempiä kuin esimerkiksi kahden sapphiren jälkeläiset. Silverblue (puhdas) Risteytyksessä sapphiren kanssa tulos on 100 % sapphire (sapphire carrier). Tätä tyyppiä ei voi ulkonäön (fenotyypin) perustella erottaa puhtaasta silverbluesta. Sapphire Risteytyksessä silverbluen kanssa tulos on 50 % sapphire ja 50 % silverblue. Ristytyksellä saadut sapphiret ovat yleisesti vahvempia kuin esimerkiksi kahden sapphiren jälkeläiset.

5 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Black Risteytyksessä brownin kanssa tulos on 100 % mahogany. Tämä minkki on blackiä suurempi, vahvempi ja hedelmällisempi, mutta sen väripuhtaus on huonompi. Jälkeläinen voidaan risteyttää sekä blackin että brownin kanssa. Risteytys blackin kanssa: 100 % black, mutta väripuhtaus on huonompi, jolloin osa jälkeläisistä lajitellaan mahoganyyn. Risteytys brownin kanssa: 100 % brown, tummuusaste vaihtelee. Osa jälkeläisistä lajitellaan mahoganyyn. Risteytyksessä silverbluen kanssa tulos on 100 % black/mahogany (silver blue carrier). Tämä minkki on suurempi ja hedelmällisempi kuin puhdas black, mutta väripuhtaus on selvästi huonompi. Jälkeläinen voidaan risteyttää sekä silverbluen että blackin kanssa. Silverbluen kanssa: 50 % silverblue, joiden väripuhtaus on huonompi ja tummuusaste vaihteleva, ja 50 % black/mahogany (silver blue carrier). Blackin kanssa: 100 % black, huonompi väripuhtaus. Tämä minkki on isompi ja hedelmällisempi kuin puhdassiittoinen black. Risteytyksessä regal whiten kanssa tulos on 100 % mahogany (white carrier). Suurempi ja hedelmällisempi minkki kuin puhdassiittoinen black ja white. Voidaan risteyttää whiten ja blackin kanssa. Whiten kanssa tulos on 50 % white ja 50 % mahogany (white carrier). Blackin kanssa tulos on 100 % black, mutta minkin väripuhtaus on huonompi ja osa jälkeläisistä luokitellaan mahoganyyn.

6 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Brown Risteytyksessä blackin kanssa tulos on 100 % mahogany. Tämä minkki on blackiä suurempi, vahvempi ja hedelmällisempi, mutta sen väripuhtaus on huonompi. Jälkeläinen voidaan risteyttää sekä blackin että brownin kanssa. Blackin kanssa: 100 % black, mutta väripuhtaus on huonompi, jolloin osa lajitellaan mahoganyyn. Risteytys brownin kanssa: 100 % brown, tummuusaste vaihtelee. Osa jälkeläisistä lajitellaan mahoganyyn. Risteytyksessä silvebluen kanssa tulos on 100 % brown (silver blue carrier). Jälkeläisten tyyppi voi kuitenkin vaihdella riippuen brown-naaraan geeneistä! Tämä minkki on isokokoinen ja hyvin hedelmällinen. Voidaan risteyttää sekä brownin että silverbluen kanssa. Risteytys brownin kanssa: 100 % brown. Tämä minkki on tavallista brownia suurempi ja vahvempi. Risteytys silverbluen kanssa: Jälkeläisistä voi tulla monenlaisia (brown, silverblue, aleutian jne.) riippuen alkuperäisen brown-naaraan geeneistä. Silverbluen jälkeläisten väripuhtaus on yleensä huonompi. Huomaa, että tämän jälkeläisen edelleenjalostamisessa voi esiintyä tiettyjä ongelmia (väripuhtaus ja siitoskirjanpito). Risteytyksessä regal whiten kanssa tulos on 100 % brown (white carrier). Voidaan risteyttää brownin ja whiten kanssa. Brownin kanssa tulos on 100 % brown (puolet on white carrieria, mutta ulkonäöstä ei voi päätellä, mitkä yksilöt). Regal whiten kanssa tulos on 50 % regal white ja 50 % mahogany (white carrier). Nämä minkit ovat isokokoisia ja hedelmällisyydeltään hyviä mutta white-minkkien väripuhtaus on huonompi.

7 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Regal white Risteytyksessä finnwhiten kanssa (jos molemmat siitoseläimet ovat puhtaita) jälkeläisistä tulee 100 % brown. Ne voidaan risteyttää sekä brownin että regal whiten kanssa. Regal whitella saadaan kolme eri tyyppiä: white, "ruskeakuonoinen" white ja brown. Nämä minkit ovat isokokoisia ja hedelmällisyydeltään hyviä. White ja "ruskeakuonoinen" white kannattaa kolmannessa sukupolvessa risteyttää takaisin whiten kanssa. Jälkeläisistä tulee tällöin enimmäkseen white, mutta joukossa on jonkin verran myös "ruskeakuonoisia" white-minkkejä. Brown-pennuilla on yleisesti ottaen pidempi peitinkarva, mutta brownin tuotannossa kannattaa käyttää lyhytkarvaisempia yksilöitä. Risteytyksessä brownin kanssa tulos on 100 % brown. Huomaa, että puhtaita finnwhiteja on vähän. Yksilöt ovat useimmiten jollakin tavalla risteytettyjä, jolloin jälkeläiset eivät näytä siltä, kuin niiden teorian mukaan pitäisi näyttää. Käytännössä finnwhiten ja regal whiten risteytyksellä ei saada vain brown-pentuja vaan myös white- ja "ruskeakuonoisia" whitepentuja ja vain muutamia brown-pentuja. Risteytyksessä ruskean kanssa tulos on 100 % brown (white carrier). Voidaan risteyttää brownin ja whiten kanssa. Brownin kanssa tulos on 100 % brown (puolet on white carrieria, mutta ulkonäöstä ei voi päätellä, mitkä yksilöt). Regal whiten kanssa tulos on 50 % regal white ja 50 % mahogany (white carrier). Nämä minkit ovat isokokoisia ja hedelmällisyydeltään hyviä mutta white-minkkien väripuhtaus on huonompi.

8 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Regal white Risteytyksessä blackin kanssa tulos on 100 % mahogany (white carrier). Suurempi ja hedelmällisempi minkki kuin puhdassiittoinen black ja white. Voidaan risteyttää whiten ja blackin kanssa. Whiten kanssa tulos on 50 % white ja 50 % mahogany (white carrier). Blackin kanssa tulos on 100 % black, mutta minkin väripuhtaus on huonompi ja osa jälkeläisistä luokitellaan mahoganyyn. Ristisiitoksessa silverbluen kanssa tulos on 100 % mahogany/scanbrown blue (carrier monille eri tyypeille). Tämä minkki voidaan risteyttää sekä regal whiten että silverbluen kanssa. Regal whiten kanssa tulos on 50 % regal white (carrier eri tyypeille) sekä 50 % mahogany/scanbrown blue (carrier eri tyypeille). Silverbluen kanssa tulos on 50 % silverblue (carrier eri tyypeille 1/8 pennuista saa geenimerkinnän ppbbcc. Ulkonäkö?) sekä 50 % mahogany/scanbrown blue (carrier eri tyypeille). Risteytyksessä blackcross homozygotin kanssa tulos on 100 % blackcross. Tämän minkin turkissa on hyvä kuviointi ja eläin on isokokoinen ja hyväkuntoinen. Väripuhtaus on kuitenkin huonompi kuin tavallisella blackcross-yksilöllä. Näitä jälkeläisiä ei suositella siitoseläimiksi. Huom! Jos regal white -naaraat ovat tulosta risteytyksestä blackin kanssa, osa cross-yksilöistä on tummia. Risteytyksessä blackkrossin kanssa tulos on 50 % blackkross ja 50 % mahogany/standard black. Väripuhtaus on huonompi kuin tavallisessa blackcrossissa ja tavallisessa mahoganyssa. Standard black -naaraita kannattaa käyttää blackross-tuotannossa. (Mielellään myös sellaisia naaraita, joissa on paljon stewartia.)

9 Yhdistelmäehdotuksia. (Lähtökohtana on naaras!) Pearl Risteytyksessä silverbluen kanssa tulos on silverblue pearlcarrier Risteytyksessä silverblue carrierin kanssa tulos on 50 % pearl ja 50 % silverblue pearl carrier. Tämä edellyttää, että kannassa on blue carrieria.

10 Ruokinta Suositus Alku on kaikkein tärkein! lähtien emästä erottamiseen saakka vähintään kolmesti päivässä. Mitä useammin päivässä eläimiä ruokitaan, sen parempi. Ruokintavälien on oltava riittävän pitkät. Pennuille on tärkeää antaa riittävästi nestettä. Rehun on oltava sen vuoksi riittävän nestepitoista. Minkit eivät saa olla ilman ruokaa klo 21 illalla (jolloin ne ovat ravinnotta koko yön) tällöin ne jäävät liian pieniksi! Suositus erottamisen jälkeen: Ruoki vähintään kahdesti päivässä. Parittaminen Parittamisen ajankohta Kanta on muuttunut, parittaminen voidaan ihan hyvin aloittaa hieman aikaisemmin. Parittamisen aikaistamista kokeilleet ovat havainneet pelkästään myönteisiä vaikutuksia.

11 Tuotannon laajentaminen Rahoitus Saga Furs tarjoaa Jos tarhaajalla on naaraskettua, hänellä on mahdollisuus aloittaa tuotanto samalla tai 1,5-kertaisella minkkinaarasmäärällä. Rahoitus kattaa siitoseläinten hinnan, joka maksetaan takaisin SagaFursille investointivuotta seuraavan 3 vuoden aikana minkin sekä ketun/supin nahoista maksettavana korkeampana provisiona. 1/3 tuotto siitosnaaraat/koiraat Vaatimuksena on, ettei tarhalla esiinny plasmasytoosia. Tarhaaja maksaa rahoituksen takaisin korkeampana myyntiprovisiona 3 vuoden ajan.

12 Esimerkkilaskelma siitä, miten 10 % isompi nahka luokissa 000 ja 0000 vaikuttaa hintaan Suomalainen tarhaaja tuottaa brown-minkkiä (2 000 naarasta 400 koirasta) Laskelma jatkuu seuraavalla sivulla! SIITOSKOIRAIDEN OSTO 400 oman siitoskoiraan nahkominen ja nahkojen myynti 50 :n keskihintaan 400 uuden siitoskoiraan osto (vuoden hintaan) 98 /koiras Ostetut siitoskoiraat nahkotaan parittamisen jälkeen ja kevätnahat myydään 35 :n keskihintaan (kevätnahat ovat oletetusti 25 % halvempia) Tiedot: Uusien siitoskoiraiden osto -98 Tulot: Koiraiden nahat 50 Keväällä nahkotut koiraiden nahat 37,50 Kokonaiskustannus / investointi: 10,50 x 400 = yhteensä Tarhaajan kokojakauma koiraissa 14 / 15: : 2 = koiraan nahkaa koko jakauma nahkojen määrä keskihinta yhteensä % % % % % Yhteensä Keskihinta 31,45

13 Tarhaajan kokotavoite 2015 / 2016 Torp FPP:n avustuksella koko jakauma nahkojen määrä keskihinta yhteensä % % % % % Yhteensä Keskihinta 36,75 Investointi uusiin siitoseläimiin Tulojen kasvu 10 % isommilla nahoilla luokissa 000 ja =

14 Työryhmä Peter Kastus Johan Mattbäck Daniel Blomqvist Kaj Sjöholm Jan-Erik Mård Kristian Nyman Tobias Andersson Greger Rönnqvist Kaj Laakso Bjarne Snellman Työryhmän kommentteja: Ryhmän jäsenistä on ollut kiinnostavaa ja antoisaa työskennellä hankkeen parissa. Heidän mielestään tämän raportin sisältämät tiedot voivat olla oikein käytettyinä suureksi avuksi. Työ perustuu työryhmän omiin kokemuksiin sekä muiden eurooppalaisten tarhaajien kokemuksiin monivuotisesta menestyksekkäästä ristisiitoksesta. Ryhmän geeniperimän asiantuntijoita ovat Peter Kastus ja Kristian Nyman, jotka ovat tarjonneet osaamistaan työryhmän käyttöön. Kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille. Bjarne Snellman

KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky Kaustinen-Kalajoki-Kauhava

KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky Kaustinen-Kalajoki-Kauhava KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky 19-21.2.2019 Kaustinen-Kalajoki-Kauhava Tuotannon suunnittelusta kilpailuetu Turkisnahkojen hinnat olleet alhaiset / tappiolliset viimeiset 4-5 vuotta Tuottaja ollut pakotettu

Lisätiedot

Miten rehunkulutuksessa voidaan säästää kettutilalla heikentämättä nahkalaatua. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori

Miten rehunkulutuksessa voidaan säästää kettutilalla heikentämättä nahkalaatua. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Miten rehunkulutuksessa voidaan säästää kettutilalla heikentämättä nahkalaatua Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Määrittelyä Tuottajat vertailevat rehunmenekkiään tuotettua nahkaa kohti Rehun menekki

Lisätiedot

Rehukustannus ja kilpailukyky. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori

Rehukustannus ja kilpailukyky. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Rehukustannus ja kilpailukyky Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Määrittelyä Tuottajat vertailevat rehunmenekkiään tuotettua nahkaa kohti Rehun menekki vaihtelee välissä 140-170 kg/tuotettu siniketunnahka,

Lisätiedot

KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky Eläinterveys Jussi Peura Kaustinen-Kalajoki-Kauhava

KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky Eläinterveys Jussi Peura Kaustinen-Kalajoki-Kauhava KIKY-Turkistuotannon kilpailukyky Eläinterveys Jussi Peura 19-21.2.2019 Kaustinen-Kalajoki-Kauhava Turkistuotannon kilpailukyky Eläinterveys Esityksen sisältö: Sairaspäivien merkitys tuotannon kannattavuudelle

Lisätiedot

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian

Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian Kun minkinpennut syntyy siinä tulee aina menetyksiä. Eli jos naaras on liian lihava niin ei välttämättä hoida kaikkia pentuja tai jos naaras liian laiha. Kuntoluokka tärkeää. Nuoret naaraat myös hävittää

Lisätiedot

Tuottava minkin kasvatus

Tuottava minkin kasvatus Kuva: Minna Rintamäki Tuottava minkin kasvatus Vuosikiertotiedote Nro 2, helmikuu 2016 Osa 2. Helmikuu - parituskausi Ruokinta parituskaudella Kun paritus alkaa, siirrytään flushing-ruokinnasta taas normaaliin

Lisätiedot

MaitoManagement 2020. Risteytysopas

MaitoManagement 2020. Risteytysopas Risteytysopas Lypsyrotujen risteytys on lisääntynyt maailmalla. Suomessa perimältään heikkotasoisia lypsylehmiä siemennetään yleisesti liharotuisten sonnien siemenellä, mutta eri lypsyrotujen risteyttäminen

Lisätiedot

Mustasaari / Korsholm Mikko Hovén & Björn Eriksson

Mustasaari / Korsholm Mikko Hovén & Björn Eriksson Mustasaari / Korsholm 9.2.2019 Mikko Hovén & Björn Eriksson Korkeat myyntiprosentit ja kaikkien markkinoiden aktiivisuus positiivista joulukuun huutokaupassa Joulukuun huutokaupan kokonaismyynnin arvo

Lisätiedot

Kausi- Kalenteri 2012 2013 SF

Kausi- Kalenteri 2012 2013 SF Kausikalenteri 2012 2013 SF 2 Kausikalenteri 2012/2013 3 Sisältö Nahkojen toimitus ja tarjontasuunitelma 4 myyntimaksut 5 korkeamman myyntiprosentin saavuttaminen 6 taanat 8 Minkin lajittelu 10 kettujen

Lisätiedot

Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus

Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus Fibonaccin luvut ja kultainen leikkaus Avainsanat: Fibonacci, lukujono, kultainen leikkaus, suhde, yhtälö Luokkataso: 6.-9.-luokka, lukio, yliopisto Välineet: Kynä, paperi (kulmaviivain, sakset) Kuvaus:

Lisätiedot

a. Mustan ja lyhytkarvaisen yksilön? b. Valkean ja pitkäkarvaisen yksilön? Perustele risteytyskaavion avulla.

a. Mustan ja lyhytkarvaisen yksilön? b. Valkean ja pitkäkarvaisen yksilön? Perustele risteytyskaavion avulla. 1. Banaanikärpänen dihybridiristeytys. Banaanikärpäsillä silmät voivat olla valkoiset (resessiivinen ominaisuus, alleeli v) tai punaiset (alleeli V). Toisessa kromosomissa oleva geeni määrittää siipien

Lisätiedot

NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN. TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi

NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN. TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi NAHKAMARKKINOIDEN SUHDANTEET JA NIIDEN ENNUSTAMINEN TAPIO HERNESNIEMI Turkistuotannon lehtori Evijärvi 19.2.2016 Nahkamarkkinoiden historiaa Nahkamarkkinat ovat kautta historian seilanneet nousu- ja laskusuhdanteissa

Lisätiedot

TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta. Yliassistentti Jussi Hakanen syksy 2010

TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta. Yliassistentti Jussi Hakanen syksy 2010 TIES592 Monitavoiteoptimointi ja teollisten prosessien hallinta Yliassistentti Jussi Hakanen jussi.hakanen@jyu.fi syksy 2010 Evoluutiopohjainen monitavoiteoptimointi MCDM ja EMO Monitavoiteoptimointi kuuluu

Lisätiedot

Kausi- Kalenteri 2011 2012 SF

Kausi- Kalenteri 2011 2012 SF Kausikalenteri 2011 2012 SF 2 KOPenHAGen Fur 3 Sisältö Puhelinpalvelu 4 Keräilypaikat 4 Nahkojen toimitus ja tarjontasuunitelma 6 myyntimaksut 7 Korkeamman myyntiprosentin saavuttaminen 8 taanat 9 Minkin

Lisätiedot

2/8/2011 VAROITUS TAVOITTEENA PERIMÄNMUKAINEN KOIRANJALOSTUS KVANTITATIIVINEN PERIYTYMINEN LUENNON SISÄLTÖ

2/8/2011 VAROITUS TAVOITTEENA PERIMÄNMUKAINEN KOIRANJALOSTUS KVANTITATIIVINEN PERIYTYMINEN LUENNON SISÄLTÖ VAROITUS TAVOITTEENA PERIMÄNMUKAINEN KOIRANJALOSTUS Esitys on tehty vahvasti nautanäkökulmasta: Naudanjalostus on suurelta osin ollut hyvin järkiperäistä ja vailla tunteita, vain päämäärä on ollut tärkeä

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Hillereitä Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Tuottava minkin kasvatus

Tuottava minkin kasvatus Kuva: Minna Rintamäki Tuottava minkin kasvatus Vuosikiertotiedote Nro 6, syyskuu 2016 Osa 6. Syyskuu - nahkonta Ruokinta Minkkien pituuskasvu alkaa olla ohi syyskuun lopulla, ja sen jälkeen painon lisäys

Lisätiedot

TUOTTAVA MINKIN KASVATUS

TUOTTAVA MINKIN KASVATUS Kuva: Minna Rintamäki TUOTTAVA MINKIN KASVATUS Vuosikiertotiedote N ro 1, joulukuu 2015 OSA 1. JOULUKUU - PARITUS MINKKIEN SIJOITTAMINEN Heti nahkonnan jälkeen siitokseen jätetyt minkit siirretään omiin

Lisätiedot

Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman koulutuspäivä, Riihimäki, 25.10.2014 Pasi Hellstén

Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman koulutuspäivä, Riihimäki, 25.10.2014 Pasi Hellstén Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman koulutuspäivä, Riihimäki, 25.10.2014 Pasi Hellstén Sisäsiittoisuudella tarkoitetaan perinnöllisyystieteessä lisääntymistä, jossa pariutuvat yksilöt ovat enemmän

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Tilalla Minkkejä Supikoiria Sinikettuja Hopeakettuja Muita Yhteensä turkiseläimiä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS TURKISELÄIMET Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

III Perinnöllisyystieteen perusteita

III Perinnöllisyystieteen perusteita Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita 15. Populaatiogenetiikka ja evoluutio 1. Avainsanat 2. Evoluutio muuttaa geenipoolia 3. Mihin valinta kohdistuu? 4. Yksilön muuntelua

Lisätiedot

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Minkki verinen kohtutulehdus Minkeillä kohtutulehdukset ovat harvinaisia. Parituksessa infektioriski

Lisätiedot

Kannus Research Farm Luova Ltd. Turkistie Kannus

Kannus Research Farm Luova Ltd. Turkistie Kannus Kannus Research Farm Luova Ltd. Turkistie 6 69100 Kannus info@luovaoy.fi www.luovaoy.fi Turkiseläinten pentukuolleisuus tutkimuksessa Päivi Pylkkö 1 1 Kannuksen tutkimustila Luova Oy www.luovaoy.fi Esityksen

Lisätiedot

Kartoituskäynnit. Location ID: Pesän rakennus. Päivämäärä: Vuodenaika. Eläimet. Rakenteet. Häkkien määrä. Kuivikkeet

Kartoituskäynnit. Location ID: Pesän rakennus. Päivämäärä: Vuodenaika. Eläimet. Rakenteet. Häkkien määrä. Kuivikkeet Location ID: Pesän rakennus Päivämäärä: Onko lämpötila varjotalossa/pesässä sopiva? Vuodenaika Eläimet Kevät Syksy Rakenteet Suomensupi Minkki Sinikettu Hopeakettu Varjotaloja (kpl): Halleja (kpl): Aita

Lisätiedot

SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA

SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA UUSIVU HANKKEEN-SEMINAARI 6.3.2018 HÄMEENLINNASSA Kaustisen Turkisrehu Oy Simo Savander 1 TURKISTARHAUS SUOMESSA Suomessa on noin 800 turkistarhaa

Lisätiedot

Yhtiökokous Toimitusjohtajan katsaus

Yhtiökokous Toimitusjohtajan katsaus Yhtiökokous 24.1.2013 Toimitusjohtajan katsaus Vahva kehitys jatkui tilikaudella 2011/12 Välitysmyynnin arvo 695 milj., +17% Välitetty nahkamäärä 9,3 milj. kpl, +2% Minkinnahkojen eurohinnat +24% (USD

Lisätiedot

MINKKIEN PLASMASYTOOSIIN SAIRASTUMISEN JA HEDELMÄLLISYYSOMINAISUUKSIEN PERINNÖLLISET TUNNUSLUVUT

MINKKIEN PLASMASYTOOSIIN SAIRASTUMISEN JA HEDELMÄLLISYYSOMINAISUUKSIEN PERINNÖLLISET TUNNUSLUVUT MINKKIEN PLASMASYTOOSIIN SAIRASTUMISEN JA HEDELMÄLLISYYSOMINAISUUKSIEN PERINNÖLLISET TUNNUSLUVUT Katja Häkli Maisterintutkielma Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos Kotieläinten jalostustiede

Lisätiedot

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 7.Kasvin- ja eläinjalostuksella tehostetaan ravinnontuotantoa.

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 7.Kasvin- ja eläinjalostuksella tehostetaan ravinnontuotantoa. Avainsanat: kasvinjalostus eläinjalostus lajike risteytysjalostus itsepölytteinen ristipölytteinen puhdas linja heteroosi hybridilajike ylläpitojalostus geneettinen eroosio autopolyploidia allopolyploidia

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin)

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Isku päähän (enintään 5kg eläin) Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS HANHI Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07. Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4. Maa- ja metsätalousministeri

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07. Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4. Maa- ja metsätalousministeri MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS Nro 52/07 Pvm Dnro 13.11.2007 2654/01/2007 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.12.2007 alkaen Valtuutussäännökset Kotieläinjalostuslaki (794/1993) 4 Vastaavat EY-säädökset

Lisätiedot

Hedelmällisyys ja talous

Hedelmällisyys ja talous Hedelmällisyys tuottamaan 7.10.2014 Toholampi Hedelmällisyys ja talous Juhani Taponen Helsingin yliopisto Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Kotieläinten lisääntymistiede Hedelmällisyys heikentynyt

Lisätiedot

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009

Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vierailu Malesian Langkawin saaren löytöeläinkodissa joulukuussa 2009 Vieraillessani Langkawin saarella viime vuonna kävin tutustumassa paikalliseen löytöeläinkotiin ja siihen miten kyseisellä saarella

Lisätiedot

Lisääntyminen. BI1 Elämä ja evoluutio Leena kangas-järviluoma

Lisääntyminen. BI1 Elämä ja evoluutio Leena kangas-järviluoma Lisääntyminen BI1 Elämä ja evoluutio Leena kangas-järviluoma säilyä hengissä ja lisääntyä kaksi tapaa lisääntyä suvuton suvullinen suvuttomassa lisääntymisessä uusi yksilö syntyy ilman sukusoluja suvullisessa

Lisätiedot

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Lisää luomulihaa Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Luomueläintilastoja v. 2010 - lypsylehmiä 4809 - emolehmiä 10473 - lihanautoja 2525-0,24 lihanautaa / emolehmä v. 2011 - lypsylehmiä 5776 - emolehmiä 11865

Lisätiedot

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala Lammastalous esitys Eemeli Piesala Tarvaala 8.5.2019 Taustani Petäjävedeltä Opiskelen maatalousekonomiaa Helsingin yliopistossa (Agronomi) Aikaisemmin myös biotekniikkaa Piesalantila SPV 2016 v. alussa

Lisätiedot

Vastustettu jalostuksella jo 25 vuotta - väheneekö lonkkavika?

Vastustettu jalostuksella jo 25 vuotta - väheneekö lonkkavika? 1 / 8 Vastustettu jalostuksella jo 25 vuotta - väheneekö lonkkavika? Katariina Mäki Ensimmäinen koirien lonkkanivelen kasvuhäiriön, lonkkavian, vähentämiseksi tarkoitettu vastustamisohjelma on ollut Suomessa

Lisätiedot

MINKIN (Neovison vison) TUOTANTO-OMINAISUUKSIEN PERINNÖLLINEN VAIHTELU

MINKIN (Neovison vison) TUOTANTO-OMINAISUUKSIEN PERINNÖLLINEN VAIHTELU MINKIN (Neovison vison) TUOTANTO-OMINAISUUKSIEN PERINNÖLLINEN VAIHTELU Sanna Kosonen Maisterintutkielma Helsingin yliopisto Maataloustieteiden osasto Kotieläinten jalostustiede 2018 HELSINGIN YLIOPISTO

Lisätiedot

Genetiikan perusteet 2009

Genetiikan perusteet 2009 Genetiikan perusteet 2009 Malli selittää, mutta myös ennustaa ja ennusteen voi testata kokeella. Mendel testasi F 2 -mallinsa tuottamalla itsepölytyksellä F 3 -polven Seuraava sukupolvi tai toinen, riippumaton

Lisätiedot

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa Pentujen rekisteröinnin yhteydessä tulee noudattaa pitkäkarvaisen saksanseisojan rotumääritelmässä mainittuja sallittuja värejä. Rotumääritelmän

Lisätiedot

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos

Arla ja Luomu. Nnenna Liljeroos Arla ja Luomu Nnenna Liljeroos 24-11-2014 Arla on kansainvälinen ja paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä. Kannustamme ihmisiä ympäri maailman elämään terveellisesti tarjoamalla ravitsevia ja turvallisia

Lisätiedot

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016

KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KEHITTÄMIS- HANKKEET 26.4.2016 KÄYNNISSÄ OLEVAT HANKKEET Naturpolis päätoteuttajana Toteutusaika Rahoitus Budjetti Yrityksiä mukana Elintarvikkeista ja luonnosta elinvoimaa Koillismaalle 1.4.2015-31.1.2018

Lisätiedot

Luento 9. June 2, Luento 9

Luento 9. June 2, Luento 9 June 2, 2016 Otetaan lähtökohdaksi, että sopimuksilla ei voida kattaa kaikkia kontingensseja/maailmantiloja. Yksi kiinnostava tapaus on sellainen, että jotkut kontingenssit ovat havaittavissa sopimusosapuolille,

Lisätiedot

RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta. Nostetta Naaraista! Loppuseminaari Turkka Rantanen

RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta. Nostetta Naaraista! Loppuseminaari Turkka Rantanen RUHOJEN HINTAKEHITYS- osana tilojen tulonmuodostusta Nostetta Naaraista! Loppuseminaari 4.4.2013 Turkka Rantanen Lihan kulutus kg/hlö, +75% 40 vuodessa Ylituotannosta nettotuojaksi Emolehmätuotannon räjähdys

Lisätiedot

UUDEN MINKKITARHAN RAKEN- TAMINEN, SEN KUSTANNUKSET JA KANNATTAVUUS

UUDEN MINKKITARHAN RAKEN- TAMINEN, SEN KUSTANNUKSET JA KANNATTAVUUS UUDEN MINKKITARHAN RAKEN- TAMINEN, SEN KUSTANNUKSET JA KANNATTAVUUS Jyrki Talvitie Opinnäytetyö Toukokuu 2012 Liiketalouden koulutusohjelma Maaseutuelinkeinojen markkinointi Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha

Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha Pärnu kodutute loomade VARJUPAIK Löytöeläintarha 24.3.-4.4.2014 Kissoja n. 40-50 Koiria n. 15 Koiria ja kissoja löydetään kadulta, metsästä, roskiksista, jätelavoilta... Kissoja pyydystettiin loukkujen

Lisätiedot

alleelipareja dominoiva dominoiva resessiivinen

alleelipareja dominoiva dominoiva resessiivinen 11 RISTEYTYKSET Merkintätapoja Mendelin säännöt Yhden alleeliparin periytyminen Monohybridiristeytys Multippelit alleelit Letaalitekijät Yhteisvallitseva periytyminen Välimuotoinen periytyminen Testiristeytys

Lisätiedot

Siniketun (Vulpes lagopus) nahkaominaisuuksien, rehuhyötysuhteen ja koon väliset geneettiset tunnusluvut

Siniketun (Vulpes lagopus) nahkaominaisuuksien, rehuhyötysuhteen ja koon väliset geneettiset tunnusluvut Siniketun (Vulpes lagopus) nahkaominaisuuksien, rehuhyötysuhteen ja koon väliset geneettiset tunnusluvut Riitta Kempe 1), Nita Koskinen 2) ja Ismo Strandén 1) 1) MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus,

Lisätiedot

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta!

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035, maakuntasuunnitelma, tehtiin satakuntalaisten yhteistyönä syksystä 2011 kevääseen 2012.

Lisätiedot

Kirjanpidon ALV-muutos

Kirjanpidon ALV-muutos 9.9.2010 1(10) Kirjanpidon ALV-muutos Tämä dokumentti sisältää ohjeen sille miten uudet ALVkoodit (ALV-prosentit) otetaan käyttöön. Vaihtoehto yksi(1) vaihda olemassaolevat ALV-koodit yhdestä prosentista

Lisätiedot

Vuoden Ragdoll 2013 kilpailusäännöt

Vuoden Ragdoll 2013 kilpailusäännöt Vuoden Ragdoll 2013 kilpailusäännöt Vuoden Ragdoll 2013 -kilpailuun on jokaisen ilmoittauduttava aktiivisesti samaan tapaan kuin SRK:n Vuoden Kissa -kilpailuun. Kilpailuluokat: - Vuoden bicolour naaras,

Lisätiedot

Tällä lomakkeella voit ilmoittaa pentueesi tiedot pentuvälitykseen ja jalostustoimikunnalle.

Tällä lomakkeella voit ilmoittaa pentueesi tiedot pentuvälitykseen ja jalostustoimikunnalle. Pentueraportti Tällä lomakkeella voit ilmoittaa pentueesi tiedot pentuvälitykseen ja jalostustoimikunnalle. 1. Lomakkeen käyttötarkoitus Ilmoitan astutuksen suunnittelusta pentuvälitystä varten Ilmoitan

Lisätiedot

III Perinnöllisyystieteen perusteita

III Perinnöllisyystieteen perusteita Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita 12. Ominaisuuksien periytymistä tutkitaan risteytyksillä 1. Avainsanat 2. Geenit ja alleelit 3. Mendelin herneet 4. Monohybridiristeytys

Lisätiedot

Kerta 2. Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5. 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma:

Kerta 2. Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5. 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma: Kerta 2 Kerta 3 Kerta 4 Kerta 5 Kerta 2 1. Toteuta Pythonilla seuraava ohjelma: 2. Tulosta Pythonilla seuraavat luvut allekkain a. 0 10 (eli, näyttää tältä: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 b. 0 100 c. 50 100 3.

Lisätiedot

Hirvenmetsästyksen EETTISET OHJEET

Hirvenmetsästyksen EETTISET OHJEET Hirvenmetsästyksen EETTISET OHJEET 1 Turvallisuus Noudata erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta aseenkäsittelyssä. Lataa aseesi vasta passipaikalla ja poista patruunat ennen passipaikalta poistumista.

Lisätiedot

TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA Konsernin kehitys

TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA Konsernin kehitys TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA 1.9.2004- Konsernin kehitys Turkistuottajat Oyj järjesti katsauskauden 1.9.2004- aikana neljä huutokauppaa. Huutokaupoissa ja katsauskauden aikana tapahtuneessa

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012. Heikki Vauhkonen

Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012. Heikki Vauhkonen Tulikivi Oyj OSAVUOSIKATSAUS 01-09/2012 26.10.2012 Osavuosikatsaus 01-09/2012 Tulikivi-konsernin liikevaihto kolmannella vuosineljänneksellä oli 13,1 Me (15,1 Me 07-09/2011 ), liiketulos 0,4 (0,5) Me ja

Lisätiedot

13/05/14. Emolehmien kestävyysominaisuudet. Tässä esityksessä. Mistä kestävyys? Emolehmäseminaari 2014 Ikaalinen 04.02.

13/05/14. Emolehmien kestävyysominaisuudet. Tässä esityksessä. Mistä kestävyys? Emolehmäseminaari 2014 Ikaalinen 04.02. Emolehmien kestävyysominaisuudet Emolehmäseminaari 2014 Ikaalinen 04.02.2014 Maiju Pesonen Tässä esityksessä Kestävyyden anatomia Kolme kotimaista aineistoa: ü Poiston syyt ü Poikimahelppous/ poikimavaikeus

Lisätiedot

08.10.2014 1. Ruokinta ja hedelmällisyys. Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI

08.10.2014 1. Ruokinta ja hedelmällisyys. Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI Eläinten terveys ja hyvinvointi KERRASTA KANTAVAKSI Ruokinta ja hedelmällisyys 08.10.2014 1 Lehmä tiinehtyy, jos sen kohtu on terve sekä sen ruokinta, energiatasapaino ja terveys ovat kunnossa. Sen jälkeen

Lisätiedot

Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita

Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita Perinnöllisyystieteen perusteita III Perinnöllisyystieteen perusteita 14. Useamman ominaisuusparin periytyminen 1. Avainsanat 2. Mendelin lait 3. Dihybridiristeytys 4. Mendelin tulosten taustaa 5. Tekijäinvaihdunta

Lisätiedot

Kettujen ravinnontarve kasvatuskaudella lyhyt oppimäärä. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori

Kettujen ravinnontarve kasvatuskaudella lyhyt oppimäärä. Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Kettujen ravinnontarve kasvatuskaudella lyhyt oppimäärä Tapio Hernesniemi Turkistuotannon lehtori Säästöä rehussa Rehu on suurin kustannuserä nahan tuotannossa Rehun menekki vaihtelee välissä 140-170 kg/tuotettu

Lisätiedot

LIITE 1. JTO JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ

LIITE 1. JTO JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ LIITE 1. JTO 2016-2020 JALOSTUSTOIMIKUNNAN SÄÄNNÖT YLEISTÄ Rodunjalostuksen tavoitteena on käyttöominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan rodunomainen, fyysisesti sekä psyykkisesti terve koira. Jalostustoimikunta

Lisätiedot

Geenitekniikan perusmenetelmät

Geenitekniikan perusmenetelmät Loppukurssikoe To klo 14-16 2 osiota: monivalintatehtäväosio ja kirjallinen osio, jossa vastataan kahteen kysymykseen viidestä. Koe on auki klo 14.05-16. Voit tehdä sen oppitunnilla, jolloin saat tarvittaessa

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro. ulkomaille suuntautuvan pitkän kuljetuksen lähtöpaikassa. kuljetuksen jälkeen tehty asiakirjatarkastus

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro. ulkomaille suuntautuvan pitkän kuljetuksen lähtöpaikassa. kuljetuksen jälkeen tehty asiakirjatarkastus ELÄINSUOJELUTARKASTUS ELÄINKULJETUS Lain eläinten kuljetuksesta (1429/2006) 29 :n tarkoittama tarkastus neuvoston asetuksen (EY) 1/2005* sisältämien, eläinten suojelua kuljetuksen aikana koskevien vähimmäisvaatimusten

Lisätiedot

Jokaisesta sairausgeenistä saa lisätietoa klikkaamalla kyseisen sairauden kohtaa ohjelmassa.

Jokaisesta sairausgeenistä saa lisätietoa klikkaamalla kyseisen sairauden kohtaa ohjelmassa. Genoscoopper julkaisi MyCatDNA-testin 13.06.2018. MyCatDNA-testi voidaan ottaa niin rodullisesta kuin roduttomasta kissasta ja kaiken ikäisistä kissoista. Testi tarkistaa jokaisesta kissasta yli 40 eri

Lisätiedot

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen.

Urokset: Jalostustoimikunta ei suosittele käytettäväksi jalostukseen urosta, joka on alle 1 vuoden ikäinen. Jalostuskriteerit Jalostustoimikunnan suosituksen ja kerhon pentuvälitykseen pääsyn kriteerit (perustuvat rodun JTO:hon ja Kennelliiton jalostusstrategiaan sekä rekisteröintiohjeisiin): Ikäsuositukset

Lisätiedot

Paljonko metsäsijoitus tuottaa?

Paljonko metsäsijoitus tuottaa? Paljonko metsäsijoitus tuottaa? Metsä on yksi mahdollinen sijoituskohde. Metsäsijoituksen tuotto riippuu mm. siitä, kuinka halvalla tai kalliilla metsän ostaa, ja siitä, kuinka metsää käsittelee. Kuvan

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

TERVEYSRISKILASKURI v. 2014

TERVEYSRISKILASKURI v. 2014 TERVEYSRISKILASKURI v. 2014 Perinnölliset sairaudet Hannes Lohi: Koirilla esiintyy heti ihmisen jälkeen lajeista eniten erilaisia perinnöllisiä sairauksia. Yli 400 erilaista perinnöllistä sairautta on

Lisätiedot

Periytyvyys ja sen matematiikka

Periytyvyys ja sen matematiikka Periytyvyys ja sen matematiikka 30.7.2001 Katariina Mäki MMM,tutkija Helsingin yliopisto, Kotieläintieteen laitos / kotieläinten jalostustiede katariina.maki@animal.helsinki.fi Jalostuksen tavoitteena

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Geneettiset algoritmit

Geneettiset algoritmit Geneettiset algoritmit Evoluution piirteitä laskennassa Optimoinnin perusteet - Kevät 2002 / 1 Sisältö Geneettisten algoritmien sovelluskenttä Peruskäsitteitä Esimerkkejä funktion ääriarvon etsintä vangin

Lisätiedot

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back 1 Tutkimuksen tavoite Kartoittaa suomenhevospopulaatiossa osteokondroosin (OD) esiintyvyyttä ja periytyvyyttä (heritabiliteetti) Osa suomenhevosten jalostusohjesäännön

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 Sisältö Vaikuttavuusketju....... 3 Tarve 4 Visio. 4 Tavoite..... 4 Resurssit...5 Toimenpiteet....5 Tulokset.....5 Vaikuttavuus.....5 Hyvän mitat Tietojen keräämisen suunnitelma 6

Lisätiedot

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 31.3.2014 Suomen johtava asuntovuokrausyritys ASUNTOTUOTANTOA KASVUKESKUKSIIN JA SUJUVAA VUOKRAUSPALVELUA. Liikevaihto 1.1. 31.3.2014 miljoonaa euroa

Lisätiedot

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous

MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous MARTTAJÄRJESTÖN STRATEGIA Marttaliiton vuosikokous 27.4.2019 MARTAT ON KOTITALOUSNEUVONTA- JÄRJESTÖ Edistämme kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Toiminnassamme löytää ja oppii yhdessä tekemällä

Lisätiedot

1 of 4 1.12.2015 8:11

1 of 4 1.12.2015 8:11 1 of 4 1.12.2015 8:11 Turun yliopistossa on rakennettu DNA-näytteisiin perustuva sukupuu Lounais-Suomen susilaumoille. Turun yliopiston tiedote 30.10.2015 Lounais-Suomessa on viime vuosina elänyt lähekkäin

Lisätiedot

Tuottava siniketun kasvatus

Tuottava siniketun kasvatus Kuva: Minna Rintamäki Vuosikiertotiedote nro 11, marraskuu 2017 Tuottava siniketun kasvatus Osa 5. syyskuu 1. - nahkonta Ruokinta Loppusyksyn ruokinta ei juuri poikkea alkusyksystä. Rehun tarve toki vaihtelee

Lisätiedot

PIRKANMAAN NAKERTAJIEN SYYSNÄYTTELY LEMPÄÄLÄ. Viralliset Chinchillat Tuomari Laura Nieminen

PIRKANMAAN NAKERTAJIEN SYYSNÄYTTELY LEMPÄÄLÄ. Viralliset Chinchillat Tuomari Laura Nieminen PIRKANMAAN NAKERTAJIEN SYYSNÄYTTELY 3.9.0 LEMPÄÄLÄ STANDARD Viralliset Chinchillat Tuomari Laura Nieminen KINGIS TITANIUM Uros/ 0 kk vk / s. 0.0.00, om. Maarit Lähdesmäki TURKKI: Tiheys tyydyttävä, rakenne

Lisätiedot

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS

Financial Statement Scorecard as a Tool for Small Business Management 1 LIIKEVAIHTO / TUOTTEIDEN ARVONLISÄVEROTON MYYNTI ASIAKASULOTTUVUUS YRITYKSEN MAKSUKYKY JA STRATEGINEN JOHTAMINEN HELSINKI 29.1.2010 OTM, KTM MIKKO HAKOLA 1 TULOSLASKELMAPERUSTEINEN MITTARISTO JOHDON KONTROLLITYÖVÄLINEESTÄ Financial Statement Scorecard as a Tool for Small

Lisätiedot

Laki eläinten hyvinvoinnista

Laki eläinten hyvinvoinnista Laki eläinten hyvinvoinnista Hallituksen linjaukset Toimittajatilaisuus 15.8.2018 Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Hallituksen linjaukset: parsinavetat Lypsylehmien ja hiehojen pitoa kytkettynä

Lisätiedot

- muodostamisprosessi- Esa Lappalainen. Puh. 0400 256 146 esa.lappalainen@metsakeskus.fi. Yhteistyössä mukana

- muodostamisprosessi- Esa Lappalainen. Puh. 0400 256 146 esa.lappalainen@metsakeskus.fi. Yhteistyössä mukana Säämingin Yhteismetsä - muodostamisprosessi- Esa Lappalainen Perhemetsä 3G- hanke Puh. 0400 256 146 esa.lappalainen@metsakeskus.fi Yhteistyössä mukana Säämingin yhteismetsän perusidea: Kootaan tulevat

Lisätiedot

Mitä Aspossa tapahtuu seuraavaksi?

Mitä Aspossa tapahtuu seuraavaksi? Mitä Aspossa tapahtuu seuraavaksi? Sijoitus-Invest 2005 Gustav Nyberg CEO 1 Aspon strategia Teollisuuden yhteistyökumppani Monialainen palveluyhtiö (GICS 20201030) Tasoittaa suhdannevaihteluita Mahdollistaa

Lisätiedot

Arkkitehtuurien tutkimus Outi Räihä. OHJ-3200 Ohjelmistoarkkitehtuurit. Darwin-projekti. Johdanto

Arkkitehtuurien tutkimus Outi Räihä. OHJ-3200 Ohjelmistoarkkitehtuurit. Darwin-projekti. Johdanto OHJ-3200 Ohjelmistoarkkitehtuurit 1 Arkkitehtuurien tutkimus Outi Räihä 2 Darwin-projekti Darwin-projekti: Akatemian rahoitus 2009-2011 Arkkitehtuurisuunnittelu etsintäongelmana Geneettiset algoritmit

Lisätiedot

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä

Tarkastuksen tekijä Virka-asema Ell. nro Puh. nro. Pulttipistooli + verenlasku Muu, mikä Laiminlyönnit muissa kuin kursiivilla merkityissä kohdissa voivat johtaa tukiseuraamuksiin. Tarkastuspäivämäärä Asiakirjan numero ELÄINSUOJELUTARKASTUS VASIKKA Eläinsuojelulain (247/1996) 48 :n tarkoittama

Lisätiedot

Oikeat eväät lisäkäsiin. Susanna Rantanen, Emine Oy

Oikeat eväät lisäkäsiin. Susanna Rantanen, Emine Oy Oikeat eväät lisäkäsiin Susanna Rantanen, Emine Oy Työntekijä, alihankkija vai vuokravoimaa? Miten löydän ja sitoutan parhaat tyypit? Mistä syntyy hyvä työnantajamielikuva? Työntekijä, alihankkija vai

Lisätiedot

Yhtiökokous Toimitusjohtajan katsaus

Yhtiökokous Toimitusjohtajan katsaus Yhtiökokous 19.4.2018 Toimitusjohtajan katsaus Pitkät perinteet, vahva kulttuuri 1950-luvulla järjestettiin Suomessa ensimmäiset kansainväliset turkishuutokaupat, joissa tarjottiin yhteensä 29 000 minkin-

Lisätiedot

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 26.1.2011 Valio Luomu on lanseerattu vuonna 1993 Lähes 20 vuotta luomua Valiolta Valio on tarjonnut kuluttajille luomuvaihtoehtoja jo vuodesta 1993 alkaen Tuotevalikoimaa

Lisätiedot

ELÄINSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE. 25.8.2005 Seija Lahtinen

ELÄINSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE. 25.8.2005 Seija Lahtinen ELÄINSOVELLUKSEN 25.8.2005 Seija Lahtinen 1 (11) Sisällys 1 Eläinsovelluksen käyttöohje 3 2 Koiran tietojen lisääminen.. 3 3 Linnun tietojen lisääminen.. 5 4 Eläintietojen tulostaminen. 8 5 Eläimen tietojen

Lisätiedot

Koetalousarvion rakenne ja JHSsuositukset

Koetalousarvion rakenne ja JHSsuositukset Koetalousarvion rakenne ja JHSsuositukset Koetalousarvion laadinnan aloitustilaisuus 12.6.2018 Pasi Leppänen 1 Koetalousarvion osat tuloslaskelma (maakunta ja liikelaitokset yhteensä ilman sisäisiä eriä

Lisätiedot

Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen Vuoden 2014 voitokkain -kilpailu

Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen Vuoden 2014 voitokkain -kilpailu Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen Vuoden 2014 voitokkain -kilpailu Suomen Englanninbulldoggiyhdistys jakaa vuosittain kiertopalkinnon Vuoden voitokkaimmalle bulldoggille, veteraanille, pennulle ja kasvattajalle

Lisätiedot

Myynti kpl 2006/2007. Arvo EUR /2006 Syyskuu Varastomyynti Yhteensä

Myynti kpl 2006/2007. Arvo EUR /2006 Syyskuu Varastomyynti Yhteensä TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA 1.9.2006-30.11.2006 Tämä osavuosikatsaus on laadittu IFRS-standardien kirjaamis- ja arvostusperiaatteita noudattaen. Katsauksen laatimisessa on noudatettu samoja

Lisätiedot

Jalostus on merkittävä tuotantopanos

Jalostus on merkittävä tuotantopanos Jalostus on merkittävä tuotantopanos Nuorsonnit poistuvat - genomisonnit tilalle Jalostusohjelma muuttuu Pirkko Taurén pirkko.tauren@faba.fi Jalostustyön vaiheet Seuranta (geneettinen edistyminen) ja muutokset

Lisätiedot

Y H T I Ö K O K O U S Toimitusjohtajan katsaus

Y H T I Ö K O K O U S Toimitusjohtajan katsaus Y H T I Ö K O K O U S 2 7. 4. 2 0 1 7 Toimitusjohtajan katsaus T A K A N A H A A S T E E L L I N E N T I L I K A U S I 2 0 1 5 / 1 6 Välitysmyynnin arvo 335 milj., -47% Välitetty nahkamäärä 10,5 milj.

Lisätiedot

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA Suomenkielinen nimi: Matokala Author, "löytäjä": Valenciennes Tieteelinen nimi: Pangio kuhlii Cobitis kuhlii Löytämisvuosi: 1846 Englanninkielinen nimi: Coolie loach Leopard loach Slimy myersi Slimy loach

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Eurooppalainen lyhytkarvakissa jalostuksen tavoiteohjelma

Eurooppalainen lyhytkarvakissa jalostuksen tavoiteohjelma Eurooppalainen lyhytkarvakissa jalostuksen tavoiteohjelma 1 Suomen Eurooppalaiskissarengas ry Finlands Européring rf The European Shorthair Cat Club in Finland 28.12.2012 Anna Honkanen 31.1.2013 ja 31.10.2013

Lisätiedot