POHJOISEN KESKI-SUOMEN OPPIMISKESKUS TEKNIIKKA JA LIIKENNE KEMIAN OSASTO PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POHJOISEN KESKI-SUOMEN OPPIMISKESKUS TEKNIIKKA JA LIIKENNE KEMIAN OSASTO PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 POHJOISEN KESKI-SUOMEN OPPIMISKESKUS TEKNIIKKA JA LIIKENNE KEMIAN OSASTO PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA PAPERIN JA KARTONGIN VALMISTUKSEN KOULUTUSOHJELMA Paperiprosessin hoitaja

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKINNON MUODOSTUMINEN VALINNAISUUS OPINTOJEN HYVÄKSILUKEMINEN KOULUTUKSEN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA YHTEISET PAINOTUKSET KAIKILLE ALOILLE YHTEINEN YDINOSAAMINEN PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON JA KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPINTOJEN MUODOSTUMINEN OPINTOJEN MUODOSTUMINEN PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPINTOKOKONAISUUDET OPINTOJEN ETENEMINEN OPINTOJEN KESKEISET SISÄLLÖT JA ARVIOINTI YHTEISET OPINNOT OPINTOJAKSOT PAKOLLISET YHTEISET OPINNOT VALINNAISET OPINNOT YHTEISET AMMATILLISET OPINNOT PAPERITEOLLISUDEN PERUSOSAAMINEN 20 ov MEKAANINEN KUNNOSSAPITO 10 ov SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOKUNNOSSAPITO 20 ov KOULUTUSOHJELMAN AMMATILLISET OPINNOT MASSOJEN JA VESIEN KÄSITTELY 10 ov PAPERIN JA KARTONGIN VALMISTUS 10 ov PAPERIN JA KARTONGIN JÄLKIKÄSITTELY 10 ov AMMATILLISET VALINNAISET OPINNOT SELLUN VALMISTUS 7 ov HIOKKEEN JA HIERTEEN VALMISTUS 3 ov VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT OPINTOJAKSOT TAVOITTEET, SISÄLLÖT JA ARVIOINTI OPINTOJAKSOITTAIN OPINNÄYTETYÖ TYÖSSÄOPPIMINEN KOULUTUSSOPIMUS TYÖSSÄOPPIMISTEHTÄVÄT ARVIOINTIKAAVAKKEET LIITTEET... 64

3 1 TUTKINNON MUODOSTUMINEN Tutkinto koostuu ammatillisista opinnoista, yhteisistä opinnoista ja työssäoppimisesta. Tutkintoon kuuluu pakollisia, vallinaisia ja vapaasti valittavia opintokokonaisuuksia. Oppilaitos määrittelee opintokokonaisuuksiin kuuluvat opinnot ja jakaa opintokokonaisuudet opintojaksoiksi. 1.1 VALINNAISUUS Paperiteollisuuden perustutkinnossa valinnaisia opintoja ovat ammatilliset valinnaiset opinnot ja vapaasti valittavat opinnot. Vapaasti valittavat opinnot liittyvät alueen teollisuuden tarpeisiin ja erikoisosaamiseen. 1.2 OPINTOJEN HYVÄKSILUKEMINEN Opintojen hyväksilukemisella vältetään päällekkäisyyttä opinnoissa ja lyhennetään opiskeluaikoja. Hyväksilukemisessa kiinnitetään huomiota tutkinnon tavoitteiden vastaavuuteen. Koulutuksessa opintojen hyväksilukemisen periaatteet ovat seuraavat: Lukion oppimäärästä ja ylioppilastutkinnosta luetaan hyväksi toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa 20 opintoviikkoa. 120 opintoviikkoa kestäneestä ammatillisesta koulutuksesta siirryttäessä koulutusalalta toiselle luetaan hyväksi toisen asteen ammatillisessa 20 opintoviikkoa. Oppilaitos päättää muiden aiempien opintojen ja työkokemuksen yksilöllisestä hyväksilukemisesta tutkintokohtaisesti opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden mukaisesti. Samalta alalta siirryttäessä 80 opintoviikon laajuisesta perustutkinnosta suorittamaan 120 opintoviikon tutkintoa hyväksiluetaan 80 ov:n laajuiset opinnot täysmääräisesti.

4 2 KOULUTUKSEN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA 2.1 YHTEISET PAINOTUKSET Koulutuksen tulee tuottaa valmiuksia, jotka lisäävät kaikilla aloilla tarvittavaa ammattisivistystä ja kansalaisvalmiuksia ja joiden avulla opiskelijat pystyvät seuraamaan yhteiskunnassa ja työelämässä tapahtuvia muutoksia. Koulutuksen tulee antaa opiskelijoille valmiuksia: kansainvälisyyteen Kansainvälisyyteen kasvun perusteena on, että opiskelija on suvaitsevainen ja kielitaitoinen voidakseen osallistua opiskelijavaihtoon ja sijoittua kansainvälisille työmarkkinoille. kestävän kehityksen edistämiseen Kestävän kehityksen edistämisen tavoitteena on, että opiskelija tuntee kestävän kehityksen periaatteen ja motivoituu toimimaan niiden puolesta opiskelussa, työssä ja kansalaisena. Hän tuntee ympäristömyönteiset työ- ja toimintatavat ja toimii niiden mukaisesti. Hän tunnistaa tavanomaiset ongelmajätteet ja hallitsee niiden käsittelyn. teknologian ja tietotekniikan hyödyntämiseen Teknologian ja tietotekniikan hyödyntämisen mahdollistaa se, että opiskelijalla on tietoyhteiskunnassa tarvittavat perusvalmiudet sekä edellytykset tietotekniikan ja teknologian monipuoliselle hyödyntämiselle työssä ja kansalaisena. yrittäjyyteen Yrittäjyyteen kehittymisen tavoitteena tulee olla, että opiskelijasta kehittyy oma-aloitteinen, tunnollinen, rohkea, kekseliäs ja työtään arvostava työntekijä.

5 laadukkaaseen ja asiakaslähtöiseen toimintaan Laadukkaaseen ja asiakaslähtöiseen toimintaan kehittymisen tavoitteena tulee olla, että opiskelija osaa laboratorioalalla tarvittavat ja yleisimmin käytössä olevat laadunhallinnan menetelmät. Hän osaa ottaa huomioon asiakkaan odotukset ja yksilölliset tarpeet sekä hallitsee erilaiset asiakaspalvelutilanteet. kuluttajaosaamiseen Opiskelijan tulee osata toimia kuluttajana kansantaloutta edistävästi. työsuojelusta ja terveydestä huolehtimiseen Työsuojelun ja terveydestä huolehtimisen tavoitteena tulee olla, että opiskelija osaa laboratorioalan työsuojelumääräykset ja -ohjeet ja noudattaa niitä. Hän osaa tunnistaa työhön ja työympäristöön liittyvät vaarat ja terveyshaitat sekä suojautua niiltä ja torjua niitä. Hän osaa suunnitella itselleen ergonomisesti terveellisen työympäristön. Hän osaa ylläpitää työ- ja toimintakykyään ja pitää huolta terveydestään.

6 2.2 KAIKILLE ALOILLE YHTEINEN YDINOSAAMINEN Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijalle kehittyy seuraavia kaikilla aloilla tarvittavia valmiuksia: oppimistaidot Oppimistaitojen kehittämiseksi koulutuksen tulee tuottaa opiskelijalle valmiudet elinikäiseen oppimiseen ja halun itsensä kehittämiseen. Opiskelijan on saatava valmiudet arvioida omaa oppimistaan ja osaamistaan sekä suunnitella opiskeluaan. Hänen on saatava valmiudet hankkia, jäsentää ja arvioida tietoa sekä soveltaa aiemmin opittua muuttuvissa tilanteissa. ongelmanratkaisutaidot Ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseksi koulutuksen tulee tuottaa opiskelijalle valmiuksia toimia työssään ja ongelmanratkaisutilanteissa joustavasti, innovatiivisesti ja uutta luovasti. vuorovaikutus- ja viestintätaidot Opiskelijan on saatava valmiudet selviytyä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa työelämässä. Opiskelijan on saatava valmiudet selvitä neuvottelutilanteissa ja käyttää suullista ja kirjallista viestintää sekä tietotekniikkaa erilaisissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa. yhteistyötaidot Opiskelijalla tulee olla valmiudet toimia erilaisten ihmisten kanssa ja tiimin jäsenenä sekä ottaa huomioon toiset ihmiset. eettiset ja esteettiset taidot Opiskelija osaa toimia vastuullisesti, oikeudenmukaisesti ja tehtyjen sopimusten mukaisesti. Hän osaa noudattaa työssään ammattietiikkaa, kuten asiakkaita koskevaa vaitiolovelvollisuutta, tietosuojaa ja kuluttajansuojasäädöksiä.

7 2.3 PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON JA KOULUTUSOHJELMAN TAVOITTEET Paperi- ja kartonginvalmistuksen koulutusohjelman suorittaneelta edellytetään kykyä ymmärtää tuotantoprosessin muodostama kokonaisuus ja sen yksiköissä tapahtuvat toiminnot. Tämä edellyttää prosessissa käytettävien käsitteiden hallintaa ja prosessin laitteiden rakenteen ja toimintaperiaatteiden ymmärtämistä. Hän ymmärtää, että tuotannon tavoitteena on taloudellinen tulos eikä pelkästään tuotannon määrä. Alalla vaaditaan yhteistyökykyä, mutta myös kykyä työskennellä yksin ja tehdä omatoimisesti päätöksiä, sekä halua oppia uusia asioita voidakseen joustavasti siirtyä työtehtävästä toiseen. Hänen on oltava tietoinen ympäristönsuojelun merkityksestä ja velvoitteista, sekä noudatettava työsuojelun normeja ja osallistuttava työsuojelun kehittämiseen. Alalla toimivilta edellytetään riittäviä perustietoja ja -taitoja alan keskeisissä oppiaineissa, erityisesti kemiassa, fysiikassa ja matematiikassa. Hänellä tulee olla perustiedot ja valmiudet vastata laitteiden ja prosessien toimivuudesta tehokkaasti, turvallisesti, laadukkaasti ja ympäristöystävällisesti.

8 3 PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPINTOJEN MUODOSTUMINEN 3.1 OPINTOJEN MUODOSTUMINEN Paperiteollisuuden perustutkinnon laajuus on 120 ov ja se muodostuu yhteisistä opinnoista (20 ov) yhteisistä ammatillisista opinnoista (50 ov) koulutusohjelman ammatillisista opinnoista (30 ov) ammatillisista valinnaisista opinnoista (10 ov) vapaasti valittavista opinnoista (10 ov ) Kaikille yhteiset opinnot 20 ov koostuu 16 ov pakollisia opintoja ja 4 ov valinnaisia opintoja. Tutkintoon sisältyy 24 ov työssäoppimista ja vähintään 2 ov:n laajuinen opinnäytetyö. Työssäoppimisen ja opinnäytetyön tavoitteet ja opintoviikot sisältyvät ammatillisiin opintoihin. Työssäoppiminen suunnitellaan ja arvioidaan yhdessä opiskelijan, työpaikkaohjaajien ja työssäoppimista valvovan opettajan kanssa. Opintoihin sisältyy opinto-ohjausta yhteensä 1,5 ov.

9 3.2 PAPERITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINNON OPINTOKOKONAISUUDET YHTEISET OPINNOT Pakolliset yhteiset opinnot Valinnaiset yhteiset opinnot 20 ov 16 ov 4 ov YHTEISET AMMATILLISET OPINNOT Paperiteollisuuden perusosaaminen Mekaaninen kunnossapito Sähkö- ja automaatiokunnossapito 50 ov 20 ov 10 ov 20 ov KOULUTUSOHJELMAN AMMATILLISET OPINNOT Massojen ja vesien käsittely Paperin ja kartongin valmistus Paperin ja kartongin jälkikäsittely 30 ov 10 ov 10 ov 10 ov AMMATILLISET VALINNAISET OPINNOT Sellun valmistus Hiokkeen ja hierteen valmistus 10 ov 7 ov 3 ov VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT 10 ov 3.3 OPINTOJEN ETENEMINEN Koulutusohjelman lukusuunnitelma, josta selviää tarkemmat opintojaksot ja niiden sijoittuminen lukuvuosille, löytyy liitteestä 1. Liitteessä 4 löytyy suunnitelma opintojen etenemisestä koulutuksen aikana. Opintojen etenemisessä perusperiaatteena on edetä puusta paperiksi eli prosessit käsitellään oikeassa järjestyksessä. Tästä poiketaan vain paperin jälkikäsittelyssä, joka käsitellään jo 1. vuonna, koska kevään ja syksyn työssäoppiminen tapahtuu pääsääntöisesti paperitehtaiden jälkikäsittelyssä.

10 4 OPINTOJEN KESKEISET SISÄLLÖT JA ARVIOINTI 4.1 YHTEISET OPINNOT Monimuotoisesti rakentuvassa yhteiskunnassa toimivat ihmiset tarvitsevat laajan ja valinnaisuutta sisältävän koulutuksen. Ammattitaitovaatimukset muuttuvat siten, että matemaattisluonnontieteelliset perustaidot, yhteiskunta- ja ihmistieteiden perusteiden hallinta, viestintä- ja vuorovaikutustaidot, kielitaito sekä sosiaaliset valmiudet tulevat entistä tärkeämmäksi lähes kaikissa ammateissa. Yhteiset opinnot tukevat laajaa ammattisivistystä, jossa yhdistyvät vahva ammatillinen osaaminen ja yleissivistys sekä arvot. Se auttaa selviytymään muuttuvissa oloissa ja kehittämään ammattitaitoa tehtävien ja ympäristön muuttuessa. Laaja ammattisivistys antaa valmiudet elinikäiseen oppimiseen, tukee nuoren kypsymistä aikuisuuteen sekä antaa elämän hallinnan valmiuksia OPINTOJAKSOT Pakolliset yhteiset opinnot Äidinkieli ja viestintä Ruotsi Englanti Matematiikka Fysiikka ja kemia Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto Liikunta ja terveystieto Taide ja kulttuuri Valinnaiset opinnot Yhteensä 16 ov 4 ov 1 ov 2 ov 3 ov 2 ov 1 ov 2 ov 1 ov 4 ov 20 ov Valinnaisia opintoja ovat pakollisten lisäksi ympäristötieto, tieto- ja viestintätekniikka, etiikka ja kulttuurien tuntemus, psykologia ja yritystoiminta.

11 4.1.2 PAKOLLISET YHTEISET OPINNOT Tavoitteet, sisällöt ja arviointi opintojaksoittain TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) 1. Äidinkieli ja viestintä 4 ov Opiskelija kasvaa monipuoliseksi, itseensä luottavaksi viestijäksi omaa hyvät vuorovaikutustaidot osaa käyttää puheenvuoroja, perustella mielipiteensä ja kuunnella toisia omaa hyvät tiedonhallintataidot hallitsee alan edellyttämän lukutaito hallitsee kirjallisen viestinnän omaksuu ja kasvattaa mediakriittisen suhtautumistavan kehittää visuaalista lukutaitoaan hallitsee hyvän ja asiallisen käyttäytymisen hallitsee tiedonhankinnan eri menetelmiä käyttäen vahvistaa omaa luetunymmärtämistään osaa tuottaa erilaisia tekstejä, kielenhuolto opiskelija hallitsee keskeiset alansa viestintätilanteet osaa esiintyä oman alan tehtävässä (kehon kieli) osaa puhelinasioiminen, keskustelut, neuvottelut ja kokoukset tuntee opinnäytetyön kirjallisen osan perusasiat osaa työnhaun perusteet osaa hyödyntää oman alan ammattilehdistöä ja viestintävälineitä ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osallistuttava opiskeluun olemalla läsnä ja tekemällä vaadittavat minimitehtävät hyväksyttävästi. Hän rohkenee käyttää puheenvuoroja ja osaa antaa suunvuoron toisillekin osoitettava hallitsevansa kohtuulliset käytöstavat ja siihen kuuluvat asiallisen kielenkäytön pystyttävä erottamaan lukemastaan pää- ja sivuasiat kyettävä kirjoittamaan lyhyehköjä tekstejä, joissa on vielä puutteita sisällön ja kielen osalta osattava tiedonhankinta ja sen soveltaminen onnistuttava ohjatusti löydettävä eri medioista itseään kiinnostavaa katsottavaa ja luettavaa huomattava, ettei kaikki sanottu, kuvattu tai painettu ole totta eli osaa epäillä median tarjoaman maailmankuvan totuudellisuutta suoritettava kirjallisia tehtäviä, mutta niissä on puutteita niin sisällön kuin muodonkin osalta suullisissa tehtävissä joko liian passiivinen tai hän ei osaa ottaa muita keskustelijoita huomioon Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osallistuttava aktiivisesti opiskeluun. Hän hallitsee ryhmässä vaadittavat vuorovaikutustaidot ja osaa ottaa toisetkin huomioon hallittava käytöstavat ja asiallisen ja tarkoituksenmukaisen kielenkäytön

12 HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) erotettava lukemastaan pää- ja sivuasioiden lisäksi syy- ja seuraussuhteita ja pystyy tekemään päätelmiä tekstistä osattava tuottaa sujuvaa tekstiä, joskin siinä voi olla vielä puutteita oikeakielisyydessä osattava tiedonhankinta ja sen soveltaminen sujuvat itsenäisesti kiinnostuttava eri medioiden tarjoamista vaihtoehdoista ja osaa tehdä valintoja runsaasta tarjonnasta ymmärrettävä, ettei kaikki sanottu, kuvattu tai painettu ole totta eli osaa erotella pääpiirteissään median tarjoaman maailmankuvan totuudellisuutta tehtävä kirjalliset tehtävät, jotka ovat melko monipuolisia, joskin niissä voi vielä olla puutteita oikeakielisyydessä ja jonkin verran sisällössä oltava suullisissa viestintätilanteissa aktiivisesti mukana ja osaa antaa suunvuoron toisillekin, mutta muu oma-aloitteisuus ei vielä riitä kiitettävälle tasolle Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. toimittava tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Hän tietää, mihin tähtää. Poissaoloja on niukasti, ja niihinkin on pätevä syy. vietävä vuorovaikutustilanteissa ryhmätilannetta rakentavasti eteenpäin omattava luontevat ja tilanteenmukaiset käytöstavat ja kielenkäyttö ymmärrettävä tekstin olennainen sisältö ja tekstin tarkoitus. Hän kykenee tekemään tekstinmukaisia päätelmiä ja lisäksi uusia, omia tulkintoja asioista. tuotettava sujuvaa tekstiä. Tekstissä on runsas asiasisältö ja se on lähes virheetöntä. osattava tiedonhankinta ja tiedon soveltaminen ovat opiskelijalle osa hänen jokapäiväistä elämäänsä osattava hankkia itseään rikastuttavia kokemuksia ja elämyksiä median käyttäjänä suhtauduttava mediaan kriittisesti, huomaa pienetkin, hienovaraiset vihjeet ja merkit eri sanomatyypeissä tehtävä kirjalliset tehtävät, jotka ovat monipuolisia, kypsyyttä osoittavia eikä niissä juurikaan ole kielivirheitä palautettava tehtävät määräaikaan mennessä, usein jopa etuajassa oltava suullisissa viestintätilanteissa aktiivisesti mukana; hänen toimintansa vie ryhmätilannetta kohti kulloistakin tavoitetta TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) 2. Ruotsi 1 ov Opiskelija tuntee alansa perussanaston tuntee työelämän perussanaston pystyy tuottamaan lyhyitä työhön liittyviä viestejä pystyy hakemaan ammatissa tarvittavia lisätietoja apuneuvoja käyttäen osaa toimia asianmukaisesti pohjoismaisissa yhteyksissä ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista

13 TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) tunnistettava ja ymmärrettävä alaansa ja työelämään liittyviä sanoja ymmärrettävä yksinkertaisista työhön liittyvistä käskyistä, kielloista ja kehotuksista keskeisen sisällön sekä pystyy toimimaan niiden mukaisesti pystyttävä täyttämään yksinkertaisia standardin mukaisia lomakkeita Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. tunnettava alansa perussanasto ja pääosan työelämässä tarvittavasta perussanastosta pystyttävä toimimaan yksinkertaisten työhön liittyvien käskyjen, ohjeiden ja kehotusten mukaisesti pystyttävä hakemaan yksinkertaisista, ammattiin liittyvistä teksteistä ammatissa tarvittavaa lisätietoa apuvälineitä käyttäen pystyttävä täyttämään työelämässä tarvittavia standardin mukaisia lomakkeita Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. hallittava alansa ja työelämässä tarvittavan perussanasto pystyttävä tuottamaan ja ymmärtämään lyhyitä työhön liittyviä viestejä, sekä ymmärtää siihen liittyviä käskyjä, kieltoja ja kehotuksia kyettävä hakemaan ammatissa tarvittavia lisätietoja apuvälineitä käyttäen osattava toimia asianmukaisesti pohjoismaisissa yhteyksissä TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) 3. Englanti 2 ov Opiskelija hallitsee alansa perussanaton hyvin pystyy hankkimaan lisätietoa normaaleissa alansa ammattiin ja työturvallisuuteen liittyvissä teksteissä ja pystyy toimimaan niiden mukaisesti selviytyy sujuvasti kansainvälisessä työyhteisössä ja arkielämän tilanteissa ymmärtää normaalitempoista puhetta hyvin osaa viestiä asiallisesti ja kohteliaasti pystyy kertomaan itsestään, koulutuksestaan, työstään ja työpaikastaan, sekä kotimaastaan sujuvasti ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista tunnettava alansa perussanastoa osittain ymmärrettävä tyydyttävästi alansa tekstejä ja työturvallisuusmääräyksiä apuvälineitä hyväksi käyttäen selvittävä tyydyttävästi kansainvälisessä työyhteisössä ja arkielämän tilanteissa ymmärrettävä normaalitempoista puhetta tyydyttävästi ja pystyttävä kertomaan itsestään, koulutuksesta, työstään, työpaikastaan ja kotimaastaan ymmärrettävästi Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien

14 HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. selviydyttävä hyvin ammatissaan; hän tuntee olennaisen osan alansa perussanastosta, sekä pystyy hankkimaan lisätietoa normaaleista alan testeistä apuneuvoja käyttäen. ymmärrettävä työturvallisuusohjeista pääosa selvittävä melko hyvin kansainvälisessä työyhteisössä ja arkielämän tilanteissa ymmärrettävä normaalitempoisesta puheesta olennainen osa ja osattava viestiä melko sujuvasti ja asiallisesti kerrottava itsestään, koulutuksestaan, työstään ja kotimaastaan asiallisesti Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. selvittävä vaikeuksitta ammatissaan; hän tuntee alansa perussanaston ja pystyy hankkimaan lisätietoa normaaleista alan teksteistä pystyttävä toimimaan työturvallisuusohjeiden mukaisesti selvittävä sujuvasti kansainvälisessä työyhteisössä ja arkielämän tilanteissa ymmärrettävä normaalitempoista puhetta hyvin ja osattava viestiä asiallisesti ja sujuvasti pystyttävä kertomaan itsestään, koulutuksestaan, työstään, työpaikastaan ja kotimaastaan vaikeuksitta TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) 4. Matematiikka 3 ov Opiskelija osaa peruslaskutoimitukset kuten prosenttilaskut ja yksikkömuunnokset ammattiin liittyvissä tehtävissä osaa ilmaista suureiden välisiä yhteyksiä ja ratkaista yhtälöitä osaa laskea pinta-aloja ja tilavuuksia ja käyttää mittakaavaa osaa yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskut hallitsee yksikkömuunnokset osaa prosentti- ja korkolaskut osaa käyttää mittakaavaa osaa laskea erilaisten kappaleiden pinta-alat ja tilavuudet ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava laskea yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja osattava laskea prosenttiosuudet hallittava tavallisimmat ammatissa tarvittavat yksikkömuunnokset osattava käyttää laskinta Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. hallittava ammatissa tarvittavat peruslaskutoimitukset osattava muodostaa yhtälöitä ja ratkaista niitä osattava pinta-ala- ja tilavuuslaskut Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti.

15 KIITETTÄVÄ (5) hallittava ammatissa tarvittavat peruslaskutoimitukset osattava muodostaa yhtälöitä ja ratkaista niitä osattava oman ammattialan pinta-ala- ja tilavuuslaskut osattava arvioida saatujen tulosten luotettavuutta TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) 5. Fysiikka ja kemia 2 ov Opiskelija Fysiikka osaa ammattinsa kannalta tärkeimmät fysiikan lainalaisuudet osaa käyttää tarvitsemiaan sähkölaitteita turvallisesti ja taloudellisesti tuntee ergonomiaan liittyvää fysiikkaa tuntee seuraavia mekaniikan käsitteitä ja lakeja: massa, tilavuus, tiheys, voima, mekaniikan peruslait, kitka, paine, työ, energia, teho, olomuodot, mekaniikan sovellukset tuntee seuraavia lämpöopin käsitteitä ja lakeja: lämpömäärä, ominaislämpökapasiteetti, lämpötila, lämpölaajeneminen, lämmönsiirtyminen, sulaminen, ja jähmettyminen, höyrystyminen ja tiivistyminen, sublimoituminen ja härmistyminen, ilman kosteus tuntee seuraavia sähköopin käsitteitä ja lakeja: sähkövirta, jännite, resistanssi, sähköenergia, sähköteho, sähkölaitteiden suojausmerkinnät Kemia osaa työssään ottaa huomioon ympäristön ja ammatin kannalta keskeisiä kemian ilmiöitä tuntee tavallisimpien alkuaineiden ja yhdisteiden kemiallisia ominaisuuksia osaa työskentelyssään ottaa huomioon aineiden erityisominaisuudet osaa tulkita paperiteollisuudessa käytettävien aineiden ja materiaalien sekä tuotteiden merkinnöistä niiden terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa toimia tilanteen edellyttämällä tavalla tuntee ja osaa ottaa huomioon kemialliset ilmiöt paperialan kannalta omassa työskentelyssä hallitsee joidenkin paperialalla käytettävien aineiden asianmukaisen käytön, säilytyksen ja hävittämisen. osaa kokeellisen työskentelyn perusteita, tulosten oikeellisuuden arviointia sekä tulosten dokumentointia tuntee puhtaan aineen ja seoksen erot tuntee aineen rakenteen ja jaksollinen järjestelmän tietää muutaman kemialliset reaktion tuntee käsitteet happo, emäs, suola, metalli ja epämetalli tuntee orgaanisen kemian perusteet ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava ammattinsa kannalta tärkeimmät fysiikan lainalaisuudet osattava käyttää tarvitsemiaan sähkölaitteita turvallisesti ja taloudellisesti osattava ergonomiaan liittyvää fysiikkaa osattava työssään ottaa huomioon ympäristön ja ammatin kannalta

16 TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) keskeisiä kemian ilmiöitä tunnettava tavallisimpien alkuaineiden ja yhdisteiden kemiallisia ominaisuuksia osattava työskentelyssään ottaa huomioon aineiden erityisominaisuudet osattava tulkita paperiteollisuudessa käytettävien aineiden ja materiaalien sekä tuotteiden merkinnöistä niiden terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja osaa toimia tilanteen edellyttämällä tavalla Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. tunnettava osa seuraavista mekaniikan käsitteistä ja laeista: massa, tilavuus, tiheys, voima, mekaniikan peruslait, kitka, paine, työ, energia, teho, olomuodot, mekaniikan sovellukset tunnettava osa seuraavista lämpöopin käsitteistä ja laeista: lämpömäärä, ominaislämpökapasiteetti, lämpötila, lämpölaajeneminen, lämmönsiirtyminen, sulaminen, ja jähmettyminen, höyrystyminen ja tiivistyminen, sublimoituminen ja härmistyminen, ilman kosteus tunnettava ja osattava ottaa huomioon kemialliset ilmiöt paperialan kannalta omassa työskentelyssä hallittava joidenkin paperialalla käytettävien aineiden asianmukaisen käytön, säilytyksen ja hävittämisen osattava kokeellisen työskentelyn perusteita, tulosten oikeellisuuden arviointia sekä tulosten dokumentointia tunnettava puhtaan aineen ja seoksen erot tunnettava aineen rakenne ja jaksollinen järjestelmä Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. tunnettava suuri osa seuraavista mekaniikan käsitteistä ja laeista: massa, tilavuus, tiheys, voima, mekaniikan peruslait, kitka, paine, työ, energia, teho, olomuodot, mekaniikan sovellukset tunnettava suuri osa seuraavista lämpöopin käsitteistä ja laeista: lämpömäärä, ominaislämpökapasiteetti, lämpötila, lämpölaajeneminen, lämmönsiirtyminen, sulaminen, ja jähmettyminen, höyrystyminen ja tiivistyminen, sublimoituminen ja härmistyminen, ilman kosteus tunnettava seuraavia sähköopin käsitteitä ja lakeja: sähkövirta, jännite, resistanssi, sähköenergia, sähköteho, sähkölaitteiden suojausmerkinnät tiedettävä muutama kemiallinen reaktio tunnettava käsitteet happo, emäs, suola, metalli ja epämetalli tunnettava orgaanisen kemian perusteet TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) 6. Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto 1 ov Opiskelija osaa toimia yhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä sekä EU:n kansalaisena tietää kotitalouksien ja yritysten toimimisen keskeinen vaikutus Suomen kansantalouteen osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja työyhteisön menettelytapojen mukaan ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on

17 TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava toimia oppilaitoksessaan ja työssäoppimispaikoissa niiden sääntöjen mukaisesti osattava toimia opiskeluunsa ja omaan ikäkauteensa liittyvien oikeuksien ja velvollisuuksien mukaisesti osattava toimia yhteiskunnan jäsenenä kansalaisen perusoikeuksien ja velvollisuuksien mukaisesti osattava ohjattuna suunnitella omaa talouttaan ja huolehtia siihen liittyvistä velvoitteista tunnettava oikeutensa ja velvollisuutensa työntekijänä ja osattava hakea työtä, tehdä osaltaan työsopimus ja noudattaa siinä sovittuja asioita osattava pohtia omaa kuluttajakäyttäytymistään ja sen vaikutusta työllisyyteen ja kansantalouteen osattava ohjattuna etsiä tietoja EU:n päätöksenteosta ja työmarkkinoista Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava toimia oppilaitoksessaan ja muissa opiskeluun liittyvissä toimintaympäristöissä tunnettava opiskeluunsa ja omaan ikäkauteensa liittyvät oikeudet ja velvollisuudet tunnettava kansalaisen perusoikeudet ja velvollisuudet sekä toimia niiden mukaisesti osattava toimia yhteiskunnan jäsenenä tiedettävä keskeiseltä osin EU:n toiminta ja vaikutukset kansalaisiin osattava itsenäisesti hoitaa omaa talouttaan ja taloudelliset velvoitteensa, kuten verot tunnettava Suomen sosiaaliturva, niin että hän osaa hakea sitä tarvittaessa tunnettava oikeutensa ja velvoitteensa kuluttajana ja ymmärtää sen merkitys työllisyyteen ja kansantalouteen ymmärrettävä Suomen asema maailmassa tunnettava kestävän kehityksen periaatteet osattava hakeutua työmarkkinoille ja esitellä osaamistaan tiedettävä ammattialansa merkitys ja arvostaa ammattitaitoaan tunnettava työmarkkinoiden keskeiset toimintaperiaatteet, lait ja sopimusmenettelyt osattava tehdä alansa työsopimus ja huolehtia oikeuksistaan ja vastuistaan työntekijänä osattava hakea töitä EU-maista Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava toimia aktiivisesti oppilaitoksessaan ja muissa opiskeluun liittyvissä toimintaympäristöissä tunnettava opiskeluunsa ja omaan ikäkauteensa liittyvät oikeudet ja velvollisuudet tunnettava kansalaisen perusoikeudet ja velvollisuudet, ymmärtää yhteiskunnallinen vastuunsa ja toimia sen mukaisesti osattava toimia yhteiskunnan osallistuvana jäsenenä tiedettävä keskeiseltä osin EU:n toiminta ja sen vaikutus kansalaisen

18 toimintaan osattava hoitaa omaa talouttaan ja taloudelliset velvoitteensa, kuten verot ymmärrettävä verojen merkitys hyvinvointipalvelujen rahoituslähteenä ymmärrettävä kotitalouksien ja yritystoiminnan vaikutus työllisyyteen ja kansantalouteen, niin että hän edistää niitä kuluttajana ja asiakaspalvelijana ymmärrettävä Suomen asema suhteessa muihin maihin osattava ottaa toiminnassaan huomioon kestävän kehityksen periaatteet osattava hakeutua aktiivisesti työmarkkinoille tai johonkin kansalaistoimintaan osattava työllistyäkseen esitellä osaamisensa työnantajalle tai sidosryhmille ryhtyessään yrittäjäksi arvostettava ammattiaan ja ammattitaitoaan osattava ottaa toiminnassaan huomioon, että kaikilla ihmisillä on samat kansalaisoikeudet ja velvollisuudet tunnettava työmarkkinoiden toiminnan periaatteet, toimintatavat ja keskeiset sopimusmenettelyt, niin että hän osaa tehdä alansa työsopimuksen ja huolehtia oikeuksistaan ja vastuistaan työyhteisön jäsenenä tunnettava oikeutensa kansainvälisillä työmarkkinoilla ja osaa hakea työtä EU-maista TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: 7. Liikunta ja terveystieto 2 ov Opiskelija osaa iloita liikunnasta ja virkistyy tunneilla osaa kehittää lihaskuntoaan eri tavoin tutustuu uusiin liikuntalajeihin löytää henkilökohtaisen liikuntamuodon syventää tietoa fyysisen kunnon kehittämisestä ottaa liikunnan elämäntavakseen tuntee fair play:n osaa laatia itselleen henkilökohtainen liikuntaohjelma, noudattaa sitä ja arvioida sen vaikutuksia osaa hyödyntää liikuntaa oman terveyden, hyvinvoinnin ja toiminta- ja työkyvyn ylläpitäjänä ja edistäjänä osaa hankkia monipuolisen liikunnan avulla terveyttä, mielihyvää ja myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä erilaisissa ympäristöissä kaikkina vuodenaikoina osaa noudattaa sopimuksia ja aikatauluja, ottaa vastuuta ja auttaa toisia liikunta- ja muissa tilanteissa osoittaa toiminnallaan ja tiedoillaan kykyä ja halua ylläpitää ja edistää terveyttä osoitettava ymmärtävänsä, mikä merkitys mielenterveydellä, ihmissuhteilla ja seksuaalisuudella on yksilön toimintakykyyn tuntee tupakoinnin ja päihteiden vaikutus terveyteen osaa ehkäistä terveyttä kuluttavia ja edistää terveyttä uudistavia tekijöitä on tietoinen liikunnan, ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä tunnistaa työn ja terveyden väliset yhteydet, ammattialansa kannalta

19 TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) keskeisimmät kuormitustekijät (esim. vuorotyö) osaa kehittää työskentelytapojaan ja työympäristöään turvalliseksi ja terveelliseksi yhteistyössä muiden kanssa osaa käyttää työterveyshuollon palveluita ja työpaikkaliikunnan mahdollisuuksia työkyvyn ylläpitämiseksi ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava laatia itselleen henkilökohtainen liikuntaohjelma, noudattaa sitä osattava toimia terveyttävä edistävällä tavalla ja kyettävä arvioimaan toiminta- ja työkykyään jollakin menetelmällä tehtävä osuutensa liikunnassa ja muissa tilanteissa osoitettava olevansa tietoinen terveyttä edistävistä tavoista ja tottumuksista osattava tunnistaa työn ja terveyden väliset yhteydet osattava kehittää työskentelytapojaan ja työympäristöään osattava hakea apua ja ohjausta terveyden ja työkyvyn ylläpitämiseen Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. omaksuttava keskeiset taidot ja tiedot terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi osattava laatia itselleen henkilökohtainen liikuntaohjelma, noudattaa sitä ja arvioida sen vaikutuksia osattava hankkia monipuolisen liikunnan avulla terveyttä, mielihyvää ja myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä erilaisissa ympäristöissä kaikkina vuodenaikoina osattava noudattaa sopimuksia ja aikatauluja, ottaa vastuuta ja auttaa toisia liikunta- ja muissa tilanteissa osattava osoittaa toiminnallaan ja tiedoillaan halua ylläpitää terveyttä osoitettava ymmärtävänsä, mikä merkitys mielenterveydellä, ihmissuhteilla ja seksuaalisuudella on yksilön toimintakykyyn osoitettava tuntevansa tupakoinnin ja päihteiden vaikutus terveyteen osoitettava olevansa tietoinen liikunnan, ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä osattava tunnistaa työn ja terveyden väliset yhteydet, ammattialansa kannalta keskeisimmät kuormitustekijät (esim. vuorotyö) osattava kehittää työskentelytapojaan ja työympäristöään turvalliseksi ja terveelliseksi yhteistyössä muiden kanssa osattava käyttää työterveyshuollon palveluita Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. omaksuttava keskeiset taidot ja tiedot terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi osattava laatia itselleen henkilökohtainen liikuntaohjelma, noudattaa sitä ja arvioida sen vaikutuksia osattava hyödyntää liikuntaa oman terveyden, hyvinvoinnin ja toimintaja työkyvyn ylläpitäjänä ja edistäjänä osattava hankkia monipuolisen liikunnan avulla terveyttä, mielihyvää ja

20 myönteisiä kokemuksia ja elämyksiä erilaisissa ympäristöissä kaikkina vuodenaikoina osattava noudattaa sopimuksia ja aikatauluja, ottaa vastuuta ja auttaa toisia liikunta- ja muissa tilanteissa osattava osoittaa toiminnallaan ja tiedoillaan kykyä ja halua ylläpitää ja edistää terveyttä osoitettava ymmärtävänsä, mikä merkitys mielenterveydellä, ihmissuhteilla ja seksuaalisuudella on yksilön toimintakykyyn osoitettava tuntevansa tupakoinnin ja päihteiden vaikutus terveyteen osattava ehkäistä terveyttä kuluttavia ja edistää terveyttä uudistavia tekijöitä osoitettava olevansa tietoinen liikunnan, ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä osattava tunnistaa työn ja terveyden väliset yhteydet, ammattialansa kannalta keskeisimmät kuormitustekijät (esim. vuorotyö) osattava kehittää työskentelytapojaan ja työympäristöään turvalliseksi ja terveelliseksi yhteistyössä muiden kanssa osattava käyttää työterveyshuollon palveluita ja työpaikkaliikunnan mahdollisuuksia työkyvyn ylläpitämiseksi TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) 8. Taide ja kulttuuri 1 ov Opiskelija osallistuu paikkakunnan tai kouluyhteisön taide-elämään ja kulttuuritapahtumiin tutustuu paperialan perinteisiin ja hyödyntää tietojaan tekee oman tuotoksen kasvattaa ympäristötietouttaan ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava osallistua paikkakuntansa taide- ja kulttuuritapahtumiin osattava ohjattuna osallistua viihtyisään ja toimivan kouluyhteisön ja työympäristön kehittämiseen osattava ohjattuna hankkia tuotoksiaan varten median välittämää tietoa ja arvioida sitä osattava omassa toiminnassaan ottaa huomioon työn tai palvelutilanteen kannalta keskeisiä asiakkaan kulttuuriin liittyviä arvoja osattava ottaa työskentelyssään huomioon energian ja luonnonvarojen säästäminen mm. materiaalien valinnassa osattava ohjattuna itselleen ja ammattialalleen sopivimmalla tavalla luoda käsin tai muita tapoja käyttäen jokin omia ajatuksiaan, tunteitaan ja mielikuviaan ilmaiseva tuote Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osallistuttava taide- ja kulttuuriharrastuksiin ymmärrettävä taiteen merkitys omassa elämässään ja tuntea sen ilmenemismuotoja monikulttuurisessa yhteiskunnassa osattava hankkia ja arvioida median välittämää tietoa

21 HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) osattava hyödyntää paperialan perinteitä ammattialansa tehtävissä osattava ottaa huomioon omassa toiminnassaan asiakkaan kulttuuriin liittyviä arvoja osattava tehdä omien ajatuksiensa ja mielikuviensa avulla taiteen tai taiteiden tuotos, jolloin hänen tulee osata ohjattuna edetä tiedon hankinasta ja ideoinnista valmiiseen tuotokseen osattava ottaa huomioon materiaalien valinnassa ekologisen kestävyyden vaatimuksia osattava arvioida omaa työskentelyä ja tuotoksia ja käyttää saamaansa palautetta työskentelynsä kehittämiseen osattava tunnistaa työ- ja elinympäristönsä esteettisiä ominaisuuksia Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osallistuttava aktiivisesti taide- ja kulttuuriharrastuksiin ja uudistaa oman kouluyhteisönsä kulttuuria esimerkiksi osallistumalla yhteisön esteettisen, visuaalisen ja auditiivisen ilmeen kehittämiseen ja ylläpitämiseen ymmärrettävä taiteen merkitys omassa elämässään ja tuntea sen ilmenemismuotoja monikulttuurisessa yhteiskunnassa osattava hankkia ja käsitellä median välittämää tietoa osattava hyödyntää paperialan perinteitä ammattialansa tehtävissä ja arvostettava niitä osattava ottaa huomioon omassa toiminnassaan asiakkaan kulttuuriin liittyviä arvoja, jolloin hänen tulee olla tietoinen, että taide ilmenee eri kulttuureissa erilaisina osattava tehdä omien ajatuksiensa ja mielikuviensa avulla taiteen tai taiteiden tuotos, jolloin hänen tulee osata edetä tiedon hankinasta ja ideoinnista valmiiseen tuotokseen osattava ottaa huomioon materiaalien valinnassa ja työskentelyssään ekologisen kestävyyden vaatimuksia osattava arvioida omaa ja muiden työskentelyä ja tuotoksia ja käyttää saamaansa palautetta työskentelynsä kehittämiseen osattava tunnistaa työ- ja elinympäristönsä esteettisiä ominaisuuksia ja osattava arvioida niiden vaikutuksia elämän laatuun

22 4.1.3 VALINNAISET OPINNOT Tavoitteet, sisällöt ja arviointi opintojaksoittain TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) 9. Ympäristötieto 4 ov Opiskelija osaa tehdä eettisesti ja taloudellisesti kestäviä valintoja sekä kansalaisena että ammattihenkilönä ymmärtää luonnonvarojen käyttöönoton ja jalostamisen, hyödykkeiden kuluttamisen sekä jätteiden ja päästöjen keskinäiset yhteydet ja osata punnita niitä luonnon ja ympäristösuojelun kannalta tiedostaa arkielämässä ja ammatissa ympäristökysymysten monimutkaisuus ja ristiriitaisuus osaa ratkaisuja tehdessään ottaa huomioon erilaisia ympäristönäkökulmia ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava työskennellä annettujen ohjeiden mukaisesti noudatettava työaikoja ja ilmoittaa poikkeamista osattava tehdä ohjattuna kestäviä valintoja kuluttajana ja ammatissaan osattava ottaa huomioon työhönsä liittyvät ympäristöriskit noudatettava työpaikan ympäristömääräyksiä oman työnsä kannalta osattava pitää koulu-, työ- ja asuinympäristösiistinä ja puhtaana osattava ohjattuna etsiä eri lähteistä ammattiin liittyvää ympäristötietoa ja soveltaa sitä oman työnsä kannalta Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava tehdä taloudellisesti kestäviä valintoja sekä kansalaisena että ammatti-ihmisenä ymmärrettävä luonnonvarojen käyttöönoton ja jalostamisen, hyödykkeiden kuluttamisen sekä jätteiden ja päästöjen keskinäiset yhteydet tunnettava erilaisia ympäristöriskejä Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. tiedostettava kestävän kehityksen välttämättömyys tiedostettava ympäristökysymysten monimutkaisuus ja ristiriitaisuus osattava toimia oppilaitoksessa kestävää kehitystä edistävästi TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: 10. Tieto- ja viestintätekniikka 4 ov Opiskelija osaa aktiivisesti ja vastuullisesti käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tiedon hankintaan ja käsittelyyn sekä tiedon tuottamiseen osaa käsitellä tiedostoja eli hakea, tallentaa ja kopioida niitä, lähettää niitä sähköpostina osaa käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, piirto- ja tietokantaohjelmaa sekä liittää taulukoita ja kuvia tekstiin osaa käyttää monipuolisesti tietoteknisiä laitteita osaa hyödyntää tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia elinikäiseen

23 TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) oppimiseen osaa käyttää erilaisia hakupalveluita osaa suhtautua kriittisesti löytämäänsä informaatioon ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tiedon hankintaan ja käsittelyyn osattava ohjattuna käsitellä tiedostoja eli hakea, tallentaa ja kopioida niitä osattava ohjattuna käyttää tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmaa osattava ohjattuna käyttää tietoteknisiä laitteita Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tiedon hankintaan ja käsittelyyn sekä tiedon tuottamiseen osattava käsitellä tiedostoja eli hakea, tallentaa ja kopioida niitä osattava ohjattuna käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, piirto- ja tietokantaohjelmaa sekä liittää taulukoita ja kuvia tekstiin osattava käyttää tietoteknisiä laitteita osattava ohjattuna käyttää erilaisia hakupalveluita osattava suhtautua kriittisesti löytämäänsä informaatioon Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava aktiivisesti ja vastuullisesti käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tiedon hankintaan ja käsittelyyn sekä tiedon tuottamiseen osattava käsitellä tiedostoja eli hakea, tallentaa ja kopioida niitä, lähettää niitä sähköpostina osattava käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-, piirto- ja tietokantaohjelmaa sekä liittää taulukoita ja kuvia tekstiin osattava käyttää monipuolisesti tietoteknisiä laitteita osattava hyödyntää tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen osattava käyttää erilaisia hakupalveluita TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) 11. Etiikka 4 ov Opiskelija pohtii opiskelijan elämän kannalta etiikkaan, elämäntaitoon ja ammattija yhteiskuntaetiikkaan liittyviä kysymyksiä osaa ratkaista paperialan aro- ja normiristiriitoja osaa toimia vastuullisesti ja eettisesti ristiriitatilanteissa ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on osattava ohjattuna pohtia omaan elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa liittyviä arvoja sekä eettisiä ja elämänkatsomuksellisia kysymyksiä osattava perustella omia arovalintojaan osattava ratkaista työyhteisön jäsenten kanssa paperialaan liittyviä arvoja normiristiriitoja eettisesti kestävällä tavalla osattava toimia ohjattuna vastuullisesti ja eettisesti kestävällä tavalla myös ammattinsa liittyvissä ristiriitatilanteissa

24 TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) osattava ohjattuna etsiä tietoa alansa eettisistä kysymyksistä Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava ohjattuna hankkia tietoa oman alansa eettisistä kysymyksistä sekä arvioida oman elämäänsä ihmissuhteisiin, yhteiskuntaan, ympäristöön, työelämään, yritystoimintaan ja ammatteihin liittyviä arvoja ja eettisiä ongelmia osattava ohjattuna arvioida arvojen, normien, hyveiden ja katsomusten merkitystä omassa elämässään ja ihmisten välisissä suhteissa osattava keskustella eettisistä ja katsomuksellisista kysymyksistä, käsitellä niitä osattava ohjattuna keskustella työelämään ja paperialan liittyvistä eettisistä ongelmatilanteista osattava tehdä eettisesti perusteltuja arvovalintoja osattava ratkaista ryhmässä arvo- ja normiristiriitoja eettisesti hyväksyttävällä tavalla., erityisesti paperialan työelämän kysymyksissä osattava toimia vastuullisesti ja eettisesti kestävällä tavalla ristiriitatilanteissa Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava hankkia tietoa oman alansa eettisistä kysymyksistä sekä arvioida oman elämäänsä ihmissuhteisiin, yhteiskuntaan, ympäristöön, työelämään, yritystoimintaan ja ammatteihin liittyviä arvoja ja eettisiä ongelmia osattava arvioida arvojen, normien, hyveiden ja katsomusten merkitystä omassa elämässään ja ihmisten välisissä suhteissa osattava keskustella eettisistä ja katsomuksellisista kysymyksistä, käsitellä niitä ja esittää niistä perusteltuja näkemyksiä osattava keskustella työelämään ja paperialan liittyvistä eettisistä ongelmatilanteista osattava tehdä eettisesti perusteltuja arvovalintoja ja arvioida vaikutuksia ihmisarvon, oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen kannalta osattava ratkaista sekä itsenäisesti että ryhmässä arvo- ja normiristiriitoja eettisesti hyväksyttävällä tavalla., erityisesti paperialan työelämän kysymyksissä osattava toimia vastuullisesti ja eettisesti kestävällä tavalla ristiriitatilanteissa ja oltava halukas osallistumaan oman alansa arvopohjan ja eettisten periaatteiden kehittämiseen TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: 12. Kulttuurien tuntemus 4 ov Opiskelija osaa käyttäytyä ja pukeutua oikein eri tilanteisiin osaa kohdata työtoverit, asiakkaat ja vieraat erilaisissa tilanteissa osaa käyttäytyä joustavasti organisaatioympäristön ja tehtävän mukaan tunnistaa, tuntee ja osaa esitellä tavallisimpia kulttuuripiirteitä tuntee ja osaa vertailla Suomen ja lähimaiden keskeistä kulttuurihistoriaa ja nykytilannetta tuntee paperialan merkittävimpiä saavutuksia ARVIOINTIKRITEERIT:

25 TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) HYVÄ (4) KIITETTÄVÄ (5) Opiskelijan on osattava ohjattuna etsiä tietoa eroista ihmisten päivittäisessä toiminnassa Suomessa ja joissakin muissa maissa osattava kohdata myös ulkomaalaiset työtoverit, asiakkaat ja vieraat ilman suuria kulttuurikonflikteja osattava kertoa ulkomaalaisille vieraille keskeisiä asioita Suomesta ja työstään osattava etsiä tietoa ja kertoa paperialan saavutuksista jossakin toisessa maassa tai tunnistaa alan palveluista, tuotteesta tai työtavasta eri maista peräisin olevia piirteitä osattava hakea ohjattuna tietoa vieraista maista ja niiden kulttuureista Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava ohjattuna toimia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa (tutustuminen, tervehtiminen, vieraiden vastaanotto, fyysinen reviiri, sopivuuden rajat keskusteltaessa sekä miesten ja naisten erilaiset roolit, pukeutumiseen ja käyttäytymiseen liittyvät ohjeet ja myös kirjoittamattomat säännöt ja menettelytavat) tunnistettava joitain paperialalla valitsevia eri kulttuurien välisiä eroja työpaikkakäyttäytymisessä, -hierarkiassa ja työhön liittyvässä suhdetoiminnassa pystyttävä käyttäytymään asiallisesti tavallisissa työpaikalla esiin tulevissa tilanteissa osattava esittää toisten kulttuurien edustajille joitain maansa kulttuuripiirteitä, kuten esimerkiksi keskeistä historiaa, nähtävyyksiä, ja urheilusaavutuksia osattava ohjattuna pohtia eri maisen tulkintoja historiallisista tapahtumista tunnettava Suomen kulttuurivirtauksia ja -vaikuttajia Opiskelija täyttää edellä esitetyt H3 kriteerit täysimääräisesti. Ylemmän arvosanojen (K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. osattava toimia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa (tutustuminen, tervehtiminen, vieraiden vastaanotto, fyysinen reviiri, sopivuuden rajat keskusteltaessa sekä miesten ja naisten erilaiset roolit, pukeutumiseen ja käyttäytymiseen liittyvät ohjeet ja myös kirjoittamattomat säännöt ja menettelytavat) tunnistettava paperialalla valitsevia eri kulttuurien välisiä eroja työpaikkakäyttäytymisessä, -hierarkiassa ja työhön liittyvässä suhdetoiminnassa pystyttävä käyttäytymään asiallisesti tavallisissa työpaikalla esiin tulevissa tilanteissa, varsinkin asiakaspalvelutilanteissa osattava esittää toisten kulttuurien edustajille maansa kulttuuripiirteitä, kuten keskeistä historiaa, nähtävyyksiä, taiteita, urheilusaavutuksia ja viihdettä, sekä tarkemmin oman alansa taitoja, työtapoja ja innovaatioita osattava suhteuttaa kotiseutunsa ja maansa merkittäviä tapahtumia ja aikakausia naapurimaiden ja maailman historiaan osattava pohtia eri maisen tulkintoja historiallisista tapahtumista osattava vertailla maansa ja Euroopan keskeisiä kulttuurivirtauksia ja -vaikuttajia tunnettava paperialan saavutuksia muissa maissa

26 TAVOITTEET JA SISÄLLÖT: TYYDYTTÄVÄ (1) TYYDYTTÄVÄ (2) HYVÄ (3) 13. Psykologia 4 ov Opiskelija osaa selittää ja ymmärtää kognitiivisen psykologian ja persoonallisuuspsykologian avulla ihmisen toimintaa kehittää omaa oppimista ja itsetuntemusta osaa toimia työpaikan ihmissuhde- ja vuorovaikutustilanteissa osaa selittää ja ymmärtää eri tilanteiden toimintaa sosiaali- ja organisaatiopsykologian avulla tuntee motivaation, samaistumisen ja sitoutumisen vaikutuksen omiin ja toisten työsuorituksiin osaa ylläpitää psyykkistä työ- ja toimintakykyään osaa hakea apua psyykkisiin ongelmiin ARVIOINTIKRITEERIT: Opiskelijan on tiedettävä oppimistapahtumaan vaikuttavia keskeisiä tekijöitä ja osattava ohjattuna arvioida omaa oppimistaan osattava selittää psykologian avulla ihmisen toimintaa tavallisissa työelämän tilanteissa sekä omaa toimintaansa arki- ja työelämän tilanteissa osattava soveltaa psykologian keskeisintä tietoa toimiessaan työpaikan tavanomaisissa asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustilanteissa osattava ottaa huomioon motivaation, samaistumisen ja sitoutumisen merkitys omaan suoriutumiseensa osattava pohtia omia mahdollisuuksiaan edistää psyykkistä työ- ja toimintakykyään. Opiskelija täyttää edellä esitetyt T1 kriteerit täysimääräisesti. Ylempien arvosanojen (H3 K5) kriteerit täyttyvät osittain tai suppeasti. pystyttävä tiedostamaan oma oppimistyylinsä ja kehittämään ohjattuna omaa oppimistaan perehdyttyään oppimisen perusmekanismeihin pystyttävä tavallisissa työelämän tilanteissa selittämään ja ymmärtämään sekä omaa toimintaa soveltaen psykologian perustietoa ihmisten ajattelusta, havainnoimisesta, persoonallisuudenpiirteistä, ja tunteista osattava työelämässä hallita tunteitaan ja asenteitaan tilanteen vaatimalla tavalla osattava ohjattuna käyttää psykologian tietoa itsetuntemuksensa ja minäkuvansa kehittymiseen osattava toimia työpaikan eri rooleissa yhteistyökykyisesti kyettävä toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössään osattava ohjattuna tunnistaa erilaisia johtamistapoja ja työkulttuureja sekä osattava toimia niiden mukaan perehdyttävä motivaation vaikutukseen ihmisen tavoitteelliseen toimintaan työssä ja vapaa-aikana niin, että hän osaa sen avulla selittää omaa suoriutumistaan ymmärrettävä työhön sitoutumisen ja ryhmään samaistumisen vaikutus työsuorituksiin ja työssä viihtymiseen osattava vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin perehdyttyään psyykkiseen työ- ja toimintakykyyn vaikuttaviin keskeisimpiin psyykkisiin tekijöihin ja toiminnan säätelymekanismeihin tiedostettava omaan jaksamiseen ja stressinhallintaan vaikuttavia

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009

ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009 ATTO, VALINNAINEN LISÄOSA 27. 10.2009 PSYKOLOGIA 1, 1 OV Tavoitteet havainnoi ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja tämän toimintaan vaikuttavia tekijöitä, tunnistaa, tiedostaa ja käsittelee psyykkisiä

Lisätiedot

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT

AMMATTITAITOVAATIMUKSET, ARVIOINNIN KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT AMMATTITAITOVAATIMUKSET, KOHTEET JA YLEISET ARVIOINTIKRITEERIT Tämän luvun ammattitaitovaatimusten määrittely sekä arvioinnin kohteet ja yleiset arviointikriteerit on tarkoitettu koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA ETIIKKA, 2 ov 1. Eettisten kysymysten pohdinta 2. Arvo- ja normiristiriitojen käsittely työssä 3. Elinikäisen oppimisen avaintaidot - Ammattietiikka Arvioinnin kohteiden 1 ja 2 osaaminen osoitetaan aktiivisella

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa

Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa Tutkinto: Hiusalan perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: Ekologiset hiuspalvelut 15 osp, paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa KESKEISET ASIAT 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 () Matkailualan perustutkinto Koodi: MAT3902 Päätös: LAMO C19/201 Näytön kuvaus osoittaa ammattitaitonsa työskentelemällä kulttuuritapahtumassa. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Ammatillisten perustutkintojen uudistuminen Muovi- ja kumitekniikan perustutkinto Infotilaisuus 7.12.2009 Perustutkinnon muodostuminen Ammatillinen perustutkinto muodostuu seuraavasti: 1. Ammatilliset

Lisätiedot

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Itsenäinen elämä Työ Ammatillinen koulutus VALMENTAVA I 20-40 (80) ov - ammatilliseen peruskoulutukseen tai työelämään valmentavat perusopinnot koulutusalakohta

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 7.9. 2009

AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 7.9. 2009 ÄIDINKIELI, SUOMI, 4 OV, pakollinen opintojakso Mediaosaaminen Kielen ja kulttuurin tunteminen 2 opintoviikkoa 1. lukuvuosi 2 opintoviikkoa 2. lukuvuosi. Kirjalliset/suulliset tuotokset ja kokeet Portfolio

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin.

OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Hyväksymismerkinnät 1 (6) OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINTIKOHTEET JA OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Arvioidaan suhteutettuna opiskelijan yksilöllisiin tavoitteisiin. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa laajasti eriikäisten Kasvun tukeminen ja ohjaus Sivu 1(13) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin hallinta Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja:

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat!

Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat! Yhteiset tutkinnon osat uudistuvat! Yhteistyöseminaari 15.8.2017 Tuija Laukkanen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Tilanne säädösten ja yhteisten tutkinnon osien valmistelun osalta Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen

Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Yhteiset tutkinnon osat ja työkyvyn ylläpitäminen Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki pe 31.10.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Tutkintojen muodostuminen PkL 12 b ja uusi

Lisätiedot

MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN

MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN Matematiikka ja matematiikan soveltaminen, 4 osp Pakollinen tutkinnon osa osaa tehdä peruslaskutoimitukset, toteuttaa mittayksiköiden muunnokset ja soveltaa talousmatematiikkaa

Lisätiedot

Liikuntatapahtuman järjestäminen

Liikuntatapahtuman järjestäminen 1/7 järjestäminen Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunta- tai kilpailutapahtuman suunnittelu-, järjestely- ja ohjaustehtävissä. Hän

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Sähköinen kaupankäynti, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen

Lisätiedot

Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija

Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen Työpaja 15.4.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Sosiaalisen ja kulttuurisen osaamisen merkittävyys Kulttuuriosaaminen, kuten monikulttuurisuuden sekä paikalliskulttuurin

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Sähköinen kaupankäynti tutkinnon osa (SÄKA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Sähköinen kaupankäynti Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT

2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT 2.1.3 VÄRJÄYSKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Värjäyskäsittelyn suunnitteleminen suunnittelee värjäyskäsittelyn ohjeen mukaan ja ottaa huomioon värjäyksessä tarvittavat

Lisätiedot

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus

Työpaja Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus Työpaja 4 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osp) Alkuinfo työpajalle 15.4.2015 Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 3.3 Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen Tutkinnon

Lisätiedot

Ensimmäisen vuoden työssäoppiminen (10 ov)

Ensimmäisen vuoden työssäoppiminen (10 ov) Ensimmäisen vuoden työssäoppiminen (10 ov) 1. Sisäinen - ja asiakasviestintä (5 ov) Opintojakson sisältö Sisäinen - ja asiakasviestintä ammattitaitovaatimus Mitä opiskelija osaa suoritettuaan tämän jakson

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, Merkonomi

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, Merkonomi LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, Merkonomi Tutkinnon osa Asiakaspalvelu Tarkastele työtehtävistä suoriutumista seuraavista näkökulmasta. Arvioi tutkinnon suorittajan ammattitaitoa / osaamista liiketalouden

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Käytön tuen prosessien vakiointi 15 osp Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Prosessien tunnistaminen ja vakiointi 8 osp Työssäoppiminen 7 osp

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI Nimi Opetuspiste OSAAMISPASSI Kansainvälisyystutor -opinnot kuuluvat etiikan opintoihin. Saamasi opintoviikkomäärän laajuus riippuu siitä, miten paljon syvennät osaamistasi

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Tuoteneuvonta tutkinnon osa (TUNE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Tuoteneuvonta Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT

4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT 4.1.4 PERMANENTTIKÄSITTELYT Tutkinnon suorittaja: Näyttöympäristö: 1. Työprosessin hallinta Permanenttikäsittelyn suunnittelu Permanenttikäsittelyn tekeminen ottaen huomioon leikkaus- ja kampausrakenteen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tietokantojen hallinta 15 osp Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset: Työssäoppimisen toteutus: työtehtävien suunnittelu ja valmistelu oman

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA:

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

Tarkastele työtehtävistä suoriutumista seuraavista näkökulmasta.

Tarkastele työtehtävistä suoriutumista seuraavista näkökulmasta. LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, Merkonomi Tutkinnon osa Asiakaspalvelu Tarkastele työtehtävistä suoriutumista seuraavista näkökulmasta. Arvioi tutkinnon suorittajan ammattitaitoa / osaamista liiketalouden

Lisätiedot

LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMAKOKEILUN MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJAN OPETUSSUUNNITELMA

LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMAKOKEILUN MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJAN OPETUSSUUNNITELMA FORSSAN AMMATTI INSTITUUTTI LUONNONVARA JA YMPÄRISTÖALA Metsäkouluntie 60 31350 Liesjärvi MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO LUONTOMATKAILUN KOULUTUSOHJELMAKOKEILUN MATKAILUPALVELUJEN TUOTTAJAN OPETUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Osaaminen arvioidaan työn tekemisestä pientalo - oppimisympäristössä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan.

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Pelituotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pelin, jossa on useita erilaisia pelitiloja, grafiikkaa,

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti

TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO. Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO Laboratorioalan koulutusohjelma Laborantti Ammattiopiston johtokunta hyväksynyt 9.5.2006 Voimaantulo 1.8.2006 Muutokset hyväksytty 22.5.2007

Lisätiedot

Työhyvinvointi 15 osp

Työhyvinvointi 15 osp Työhyvinvointi 15 osp Ammattitaitovaatimukset ja moduulit Helmessä Oman toiminta- ja työkyvyn edistäminen 5 osp opiskelija - tiedostaa tulevan ammattinsa työkykyhaasteet ja oman toimintansa vaikutuksen

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA Määräys 93/011/2014 Muutos 15.6.2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston.

Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida ohjelmiston. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ tuotantoversion toteuttaminen 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella toteuttamisen, toteuttaa, testata ja dokumentoida. Työssäoppimisen keskeinen

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköisten toteuttaminen 15 osp Työssäoppimisen keskeinen sisältö: työtehtävien suunnittelu ja valmistelu oma-aloitteisuus ja työn tulosten

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 FINANSSIPALVELUT Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset o valmistautuu finanssipalveluihin o hoitaa finanssipalvelun o

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely.

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. osaa työskentely. Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osa ei sisällä ammattiosaamisen näyttöä. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA:

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: Turun Aikuiskoulutuskeskus Kärsämäentie 11, 20360 Turku 0207 129 200 www.turunakk.fi SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: KASVUN TUKEMINEN

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Multimediatuotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella multimediatuotannon tuotantoprosessin, suunnitella ja toteuttaa multimediatuotteita,

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus tutkinnon osa (MAVI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMISEN JA TUNNUSTAMISEN MITOITUKSEN PERIAATTEET JA ARVOSANOJEN MUUNTAMINEN AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA OPH 501 2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 S I S Ä L T Ö OSAAMISEN TUNNISTAMISEN

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Työkyvyn ja koko elämän perusta on hyvä terveys. # Terveyttä ja toimintakykyä ei voi varastoida, niitä pitää ylläpitää koko ajan. # Ylläpitämiseen riittää pienet päivittäiset

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: alan vaativissa tehtävissä. Hän hallitsee alan työt ja työtehtäväkokonaisuudet sekä laajan materiaalivalikoiman.

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Työelämälähtöinen projekti näyttö sisältää vähintään yhden seuraavista: 1. Oman vastuualueen hoitaminen messu- tai näyttelyjärjestelyissä;

Lisätiedot

MÄÄRÄYS. Päivämäärä 28.10.2002. L 630/1998, 13 2 mom, 23 2 mom, 25 2 mom A811/1998, 10 5 mom (A muutos 1139/99), 12 3 mom Teinintie 4

MÄÄRÄYS. Päivämäärä 28.10.2002. L 630/1998, 13 2 mom, 23 2 mom, 25 2 mom A811/1998, 10 5 mom (A muutos 1139/99), 12 3 mom Teinintie 4 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 46 / 011 / 2002 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 28.10.2002 Voimassaoloaika: 1.8.2002 alkava koulutus Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan.

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Pelituotanto 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja testata pelin, jossa on useita erilaisia pelitiloja, grafiikkaa,

Lisätiedot

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen

Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Uudistuvat yhteiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa 14.-15.4.2015 Työpaja 3. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen Marjatta Säisä, Opetushallitus Iltapäivän ohjelma (klo 13:00-16:00)

Lisätiedot

TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja / Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja / Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja TUTKINTOKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Autonkuljettaja / Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja Ammattiopiston johtokunta hyväksynyt 9.5.2006 Voimaantulo

Lisätiedot

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus

Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp. Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Puhtauspalvelussa toimiminen 15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee työtään yhteistyössä työyhteisön kanssa asiakaskohteen toiminnan, palvelukuvauksen ja työohjeiden

Lisätiedot

1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp. Tavoitteet

1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp. Tavoitteet 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp Tavoitteet Opiskelija osaa ylläpitää tieto- ja viestintäteknistä toimintaympäristöä sekä siinä tarjottavia

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp

2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp 2.44. Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, 11 osp Tutkinnon osan tulee sisältää kaikkien kolmen osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet (yhteensä 8 osaamispistettä). Lisäksi tutkinnon osan tulee sisältää

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Lukion luokkatilat. Monisteet ja kirjallisuusmateriaali. koulujemme luokkatiloissa. Luokkatilat, työsalit ja työssäoppimispaikka.

Lukion luokkatilat. Monisteet ja kirjallisuusmateriaali. koulujemme luokkatiloissa. Luokkatilat, työsalit ja työssäoppimispaikka. TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Muut valinnaiset tutkinnon osat ammatillisessa peruskoulutuksessa/

Lisätiedot

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot).

Näyttöympäristö: Esimerkiksi kodinomaiset laitokset (kuten Ruusakoti), päiväkodit tai asiakaskodit (yksityiskodit, palveluasunnot). Asiointipalvelut ja erityisryhmien avustaminen 20 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus: Näytön tehtävät: suunnittelee työtään asiakaskohteen toiminnan, palvelusopimuksen ja asiakkaan toiveen

Lisätiedot

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö

Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa. 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 4.2.2015 Tuija Laukkanen Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Työturvallisuus ammatillisessa peruskoulutuksessa 1/2 Tutkinnon perusteisiin sisältyy erilaisia

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi

7.12.2009 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, VALINNAISUUS. Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTUMINEN, TUTKINNON MUODOSTUMINEN JA VALINNAISUUS Opetushallitus infotilaisuus 7.12.2009 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelinohjelmistojen ja virtualisointi 15 osp Työssäoppimisen keskeinen sisältö: työtehtävien suunnittelu ja valmistelu oman työn ja työn

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI NÄYTTEENOTTO JA ASIAKASPALVELU LÄHIHOITAJAN TYÖSSÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI NÄYTTEENOTTO JA ASIAKASPALVELU LÄHIHOITAJAN TYÖSSÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA 79/ 011/ 2014 AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.

Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8. Sote:n perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, perustason ensihoitaja Tutkinnon perusteiden muutokset koulutuskokeilua varten 1.8.2015 alkaen Ohjausryhmän kokous 12.3.2015 OKM Opetusneuvos Aira

Lisätiedot

KASVUN JA OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN luonnos

KASVUN JA OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN luonnos KASVUN JA OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN Ammattitaitovaatimukset: Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa työskennellä kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan työn säädösten, arvopohjan ja ammattieettisten periaatteiden

Lisätiedot