2. Liike- ja ammattisalaisuuksien asema todistelussa? (Tolvanen Kukkonen, Esitutkinta- ja pakkokeino-oikeuden perusteet) (10 p.)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2. Liike- ja ammattisalaisuuksien asema todistelussa? (Tolvanen Kukkonen, Esitutkinta- ja pakkokeino-oikeuden perusteet) (10 p.)"

Transkriptio

1 Rikosten tutkinta ja käsittely (LAKIKIRJATENTTI) Erikoistumisjakso Kysymys 1: Rikostuomion oikeusvoima (10 p) Kysymys 2: Muutoksenhakulegitimaatio (10 p) Kysymys 3: Tapaus (10 p) Kysymys 4: Tapaus (10 p) Lakikirja sallittu. Kysymys 1: Maksuton oikeusapu a) perus- ja ihmisoikeutena? b) kansallisten prosessisäännösten sääntelemänä? (10 p) Kysymys 2: Syytesidonnaisuus hovioikeudessa. (10 p) Kysymys 3: Tapaus (10 p) Kysymys 4: Tapaus (10 p) Lakikirja sallittu. 1. Prekluusion tarkoitus hovioikeudessa 10p 2. Rikostuomion oikeusvoima 10p 3. Tapaus 10p 4. Tapaus 10p Oikeustapaus (10 p.) 2. Liike- ja ammattisalaisuuksien asema todistelussa? (Tolvanen Kukkonen, Esitutkinta- ja pakkokeino-oikeuden perusteet) (10 p.) 3. Syytteen tarkistaminen ja laajentaminen tuomioistuimessa. (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 4. Muutoksenhaun tarkoitus ja tehtävät? (Jokela, Hovioikeusmenettely) (10 p.)

2 Oikeustapaus (10 p.) Poliisin tutkittavana on Veijari OY:ssä tehdyksi epäiltyä törkeää velallisen epärehellisyyttä sekä raiskausta koskeva tapaus. Poliisi kuulustelee rikoksiin syylliseksi epäiltynä liikemies Veijo Veijaria, jonka vaimo Leena omistaa yhtiön koko osakekannan. Leena Veijari on yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Poliisi epäilee kuitenkin Veijo Veijarin olevan yhtiön tosiasiallinen määräysvallan käyttäjä. Veijo Veijarin epäillään myyneen vähän ennen yhtiön konkurssia sen käyttöomaisuuden selvään alihintaan toiselle yhtiölle tammikuussa Lisäksi Veijo Veijarin epäillään raiskanneen yhtiön pikkujoulutilaisuudessa joulukuussa 2012 yhtiössä työharjoittelussa olleen, tuolloin 15-vuotiaan koululaisen Anna Mynttisen. Asiasta on tehnyt tutkintapyynnön hänen yksinhuoltajaäitinsä Liisa Mynttinen Esitutkinnassa kuultaessa Liisa Mynttinen ilmoittaa haluavansa, ettei raiskauksesta nosteta syytettä, koska Veijo Veijari on muussa tapauksessa ilmoittanut pitävänsä huolen siitä, ettei Anna Mynttinen tule koskaan saamaan töitä kotipaikkakunnaltaan. Liisa Mynttinen kertoo päätyneensä pitkällisen harkinnan jälkeen siihen, että on parempi painaa asia villaisella. Anna Mynttinen ei halua kuulustelussa ottaa mitään kantaa mahdolliseen syytteeseen. Veijo Veijari kiistää olevansa millään tavalla vastuussa yhtiössä suoritetuista toimista, koska hänellä ei ole mitään virallista asemaa yhtiössä. Hän katsoo olevansa vain yhtiön työntekijä. Hän tunnustaa kyllä realisoineensa yhtiön omaisuuden ennen konkurssia, jottei tuleva pesänhoitaja pääsisi turhaan laskuttamaan omaisuuden myynnistä. Pikkujoulutilaisuudessa Veijo Veijari oli kertomansa mukaan vahvassa humalassa eikä muista siitä mitään. Veijo Veijari kertoo lääkärinsä todenneen alkoholin vaikuttavan häneen niin, että hän menettää muistinsa eikä kykene kontrolloimaan tekemisiään. Leena Veijari ei halua kertoa kuulustelussa mitään. Poliisi kuulustelee todistajana yhtiön työntekijää Valto Virtasta ja tiedustelee mm. yhtiön käyttöomaisuuden todellisesta arvosta. Virtanen kieltäytyy vastaamasta, koska hänen mukaansa Veijo Veijari on kieltänyt häntä paljastamasta yhtiön liikesalaisuuksia. Veijo Veijarin mainitsema lääkäri Reima Ohto puolestaan kieltäytyy kertomasta poliisille mitään Veijarin mahdollisista sairauksista. Kieltäytymisten vuoksi tutkinnanjohtaja pyytää käräjäoikeutta toimittamaan Virtasen ja Ohdon kuulustelun. Arvioi edellä kuvattuja Veijo Veijarin, Leena Veijarin, Valto Virtasen, Anna Mynttisen, Liisa Mynttisen ja Reima Ohdon toimia/kannanottoja prosessioikeudellisten säännösten valossa. Selvitä lisäksi, mitä käräjäoikeus voi tehdä tutkinnanjohtajan pyynnön johdosta? PERUSTELTU vastaus. 2. Syyttäjän rooli asianomistajan yksityisoikeudellisten vaatimusten ajajana. (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.)

3 3. Reformatio in pejus -kiellon sisältö ja sen soveltaminen rikosprosessissa? (Jokela, Hovioikeusmenettely) (10 p.) 4. Esitutkinnan tehtävät? (Tolvanen Kukkonen, Esitutkinta- ja pakkokeino-oikeuden perusteet) (10 p.) Pohdi vangitsemista rikosprosessuaalisena pakkokeinona erityisesti siitä näkökulmasta, miten rikoksesta epäillyn oikeusturvasta pyritään huolehtimaan. Vastauksessasi voit käsitellä esim. seuraavia kysymyksiä: kuka päättää rikosprosessuaalisen vangitsemisen käyttämisestä ja minkälaisessa menettelyssä päätös tehdään, minkälaiset periaatteet rajoittavat vangitsemisen käyttöä, onko vangitsemiselle säädetty enimmäismääräaikaa ja minkälaisia laillisia keinoja vangittavaksi vaaditulla henkilöllä on yrittää päästä vapaaksi tutkintavankeudesta. (Tolvanen & Kukkola, Esitutkinta- ja pakkokeino-oikeuden perusteet) (10 p.) 2. Asianomistajan käsite eli ketä pidetään rikosprosessin asianomistajana? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 3. Liike- ja ammattisalaisuuksien asema todistelussa? (Lainsäädäntö ja Viljasen luennot) (10 p.) 4. Perehdy seuraavaan oikeustapaukseen ja vastaa sen jälkeen kysymykseen. (10 p.) Liikennesääntöjä noudattava kunniallinen kansalainen Jari Liikkanen on ajanut kolarin, johon hän ei missään muodossa ole ollut syyllinen. Kolarin toinen osapuoli, taksiautoilija Jarkko Kataja, oli epähuomiossa ajanut kolmion takaa suoraan Liikkasen ajoneuvon kylkeen, minkä johdosta Liikkasen auton etuovi oli vääntynyt paikoiltaan ja takaoveen oli tullut peltivaurioita. Henkilövahingoilta kolarissa onneksi vältyttiin. Asia eteni normaaliin esitutkintaan, koska taksiautoilija Kataja kiisti syyllisyytensä kolariin eikä näin ollen myöskään suostunut asian ratkaisemiseen rangaistusmääräysmenettelyssä. Asianomistaja Liikkasta esitutkinnassa kuultaessa poliisi oli kysynyt häneltä muun muassa sitä, haluaako Liikkanen vaatia asiassa rangaistusta. Samassa yhteydessä kuulustelua suorittanut poliisi oli kuitenkin myös lausunut, ettei rangaistuksen vaatiminen ole mitenkään välttämätöntä, koska syyttäjä joka tapauksessa nostaa asiassa syytteen. Tämän kuultuaan Liikkanen totesi, ettei hän vaadi jutussa rangaistusta. Juttu ei kuitenkaan edennyt aivan esitutkintaa suorittavan poliisin suunnitelmien mukaan, sillä asian syyteharkintavaiheessa johtava kihlakunnansyyttäjä Kalle Kulmala päätti jättää syytteen asiassa nostamatta. Syyttämättäjättämispäätöksessään Kulmala sinänsä lausui, että Kataja on syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Tästä huolimatta Kulmala kuitenkin katsoi olevan kohtuullista, ettei syytettä nostettaisi, koska taksiautoilija Katajalle oli teon johdosta aiheutunut jo kaikenlaista harmia. Hänen autonsa oli esimerkiksi ollut viikon verran korjaamolla, mistä syystä autoa ei ollut tietenkään voinut käyttää taksiajossa.

4 Liikkanen ei tällaista seuraamusluontoista syyttämättäjättämispäätöstä hyväksynyt, vaan päätti käyttää asiassa omaa syyteoikeuttaan ja niin hän nostikin käräjäoikeudessa Katajaa vastaan syytteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Jutun pääkäsittelyn alussa Kataja kuitenkin esitti prosessiväitteen todeten, ettei Liikkasella ole enää jutussa syyteoikeutta, koska hän on esitutkinnassa ilmoittanut, ettei vaadi asiassa rangaistusta. KYSYMYS: Esitä perusteltu näkemyksesi siitä, onko Liikkanen menettänyt asiassa syyteoikeutensa vaiko ei. Kiinnitä vastauksessasi huomiota sekä siihen argumentaatioon, jolla voidaan puoltaa syyteoikeuden menettämistä että niihin näkökohtiin, jotka puhuvat syyteoikeuden säilymisen puolesta ) Syyttäjän velvollisuus ajaa asianomistajan yksityisoikeudellista vaatimusta? (10 p.) 2) Syytesidonnaisuuden ja syytteen tarkistamisen välinen suhde (10 p.) 3) Mitä reformatio in pejus kiellolla tarkoitetaan ja mikä on sen merkitys rikosasioissa? (10 p.) 4) Oikeustapaus (10 p.) OIKEUSTAPAUS Automies Jari Liikkanen oli tyhmyyksissään lähtenyt humalapäissään ajelulle. Humalatilastaan huolimatta Liikkanen oli kokeneena autoilijana noudattanut melkein koko ajelunsa ajan tarkasti liikennesääntöjä. Liikennesäännöt Liikkaselta pääsivät unohtumaan vasta ihan ajelun lopussa, kun hän huolimattomuuttaan jätti kärkikolmion huomioimatta, minkä seurauksena Liikkanen kolaroi Pekka Laaksosen ohjaaman ja Seppo Parpon omistaman auton kanssa. Pekka Laaksonen kuten myös hänen kyydissään ollut Harri Pikkarainen loukkaantuivat mainitussa kolarissa lievästi. Tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on alettu käsittelemään virallisen syyttäjän Liikkasta vastaan nostamaa syytettä rattijuopumuksesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän ja Liikkasen lisäksi paikalla ovat Pekka Laaksonen, Seppo Parpo, Harri Pikkarainen sekä myös Markus Aarto, jotka kaikki ovat ilmoittautuneet jutussa asianomistajiksi haluavat näin ollen käyttää jutussa asianomistajan toissijaista syyteoikeutta ja yhtyä virallisen syyttäjän nostamaan syytteeseen. Viimeksi mainittu Aarto katsoi saaneensa asianomistajan aseman sillä perusteella, että automies Liikkanen oli ajellut juovuksissa Aarton ohi, kun tämä oli pahaa aavistamatta seisoskellut ajoradan reunalla. Liikkanen ei kuitenkaan suostunut käsittelyssä vastaamaan muiden kuin syyttäjän esittämiin rangaistusvaatimuksiin. Kantaansa hän perusteli tältä osin sillä, että liikenneturvallisuuden vaarantamisessa tai rattijuopumuksessa ei kummassakaan voi ylipäätään olla asianomistajia, koska molemmat rikokset ovat ns. vaarantamisrikoksina uhrittomia rikoksia.

5 Tätä näkemystä asianomistajiksi ilmoittautuneet eivät tietenkään hyväksyneet, vaan katsoivat että heillä on ilman muuta puhevalta rangaistusvaatimusta käsiteltäessä. Olivathan he kaikki olleet aidosti Liikkasen hölmöilyn vaaravyöhykkeellä. Edelleen asianomistajat Laaksonen ja Pikkarainen vaativat tuomioistuinta määräämään heille ROL 2 luvun mukaisen oikeudenkäyntiavustajan, koska heidän mukaansa laissa säädetyt edellytykset tällaisen avustajan määräämiselle ovat ehdottomasti olemassa. Lisäksi Laaksonen ja Pikkarainen päättivät vielä käsittelyn aikana esittää Liikkasta vastaan euron suuruisten vahingonkorvausvaatimuksen, joka kummankin osalta perustui siihen kipuun ja särkyyn, joka oli aiheutunut syytteessä tarkoitetusta liikenneonnettomuudesta. Liikkanen kiisti vahingonkorvausvaatimuksen kokonaisuudessaan ja totesi, että tuomioistuimen pitää jättää vaatimus tutkimatta liian myöhään esitettynä. Liikkasen mukaan Suomen lain mukaan ei ole sallittua esittää uusia siviilivaatimuksia enää rikosjutun pääkäsittelyvaiheessa, vaan kaikki siviilivaatimukset on esitettävä ennen pääkäsittelyn alkamista, jotta tuomioistuin voisi ne tutkia. Kysymys: 1. Esitä näkemyksesi siitä vodaanko Laaksosta, Parpoa, Pikkaraista ja Aartoa pitää jutussa asianomistajina? Ja jos voidaan, niin minkä rikosten? 2. Voidaanko Laaksoselle ja Pikkaraiselle määrätä asiassa ROL 2 luvun mukainen oikeudenkäyntiavustaja 3. Voiko käräjäoikeus tutkia Laaksosen ja Pikkaraisen esittämän vahingonkorvausvaatimuksen? Kaikkiin kolmeen kohtaan annettavat vastaukset on perusteltava Oikeustapaus (10 p.) seuraavalla sivulla. 2. Henkilötodistajien avulla tapahtuva todistelu on keskeisessä asemassa sekä esitutkinnassa että oikeudenkäynnissä. Miten henkilötodistajien todistamisvelvollisuus esitutkinnassa eroaa todistamisvelvollisuudesta oikeudenkäynnissä? Mitä muutoksia uusi esitutkintalainsäädäntö tuo tähän? (Viljasen luennot) (10 p). 3. Oikeudenkäynnin julkisuus on yksi keskeisimmistä prosessiperiaatteista. Kerro periaatteen sisällöstä ja funktioista. (Jokela, Rikosprosessi) (10 p). 4. Muutoksenhaun tarkoitus ja tehtävät. (Jokela, Hovioikeusmenettely) (10 p.) Oikeustapaus (10 p.)

6 Poliisin tutkittavana on Huijari OY:ssä tehdyksi epäiltyä törkeää velallisen epärehellisyyttä sekä raiskausta koskeva tapaus. Poliisi kuulustelee rikoksiin syylliseksi epäiltynä liikemies Heimo Uijaria, jonka vaimo Leena omistaa yhtiön koko osakekannan. Leena Uijari on yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Poliisi epäilee kuitenkin Heimo Uijarin olevan yhtiön tosiasiallinen määräysvallan käyttäjä. Heimo Uijarin epäillään myyneen vähän ennen yhtiön konkurssia sen käyttöomaisuuden selvään alihintaan toiselle yhtiölle. Lisäksi Heimo Uijarin epäillään raiskanneen yhtiön pikkujoulutilaisuudessa yhtiössä työharjoittelussa olleen 15-vuotiaan koululaisen Minna Moision. Asiasta on tehnyt tutkintapyynnön hänen yksinhuoltajaäitinsä Hanna Moisio. Esitutkinnassa kuultaessa Hanna Moisio ilmoittaa haluavansa, ettei raiskauksesta nosteta syytettä, koska Heimo Uijari on muussa tapauksessa ilmoittanut pitävänsä huolen siitä, ettei Minna Moisio tule koskaan saamaan töitä kotipaikkakunnaltaan. Hanna Moisio kertoo päätyneensä pitkällisen harkinnan jälkeen siihen, että on parempi painaa asia villaisella. Minna Moisio ei halua kuulustelussa ottaa mitään kantaa mahdolliseen syytteeseen. Heimo Uijari kiistää olevansa millään tavalla vastuussa yhtiössä suoritetuista toimista, koska hänellä ei ole mitään virallista asemaa yhtiössä. Hän katsoo olevansa vain yhtiön työntekijä. Hän tunnustaa kyllä realisoineensa yhtiön omaisuuden ennen konkurssia, jottei tuleva pesänhoitaja pääsisi turhaan laskuttamaan omaisuuden myynnistä. Pikkujoulutilaisuudessa Heimo Uijari oli kertomansa mukaan vahvassa humalassa eikä muista siitä mitään. Uijari kertoo lääkärinsä todenneen alkoholin vaikuttavan häneen niin, että hän menettää muistinsa eikä kykene kontrolloimaan tekemisiään. Poliisi kuulustelee todistajana yhtiön työntekijää V. Virtasta ja tiedustelee mm. yhtiön käyttöomaisuuden todellisesta arvosta. Virtanen kieltäytyy vastaamasta, koska hänen mukaansa Heimo Uijari on kieltänyt häntä paljastamasta yhtiön liikesalaisuuksia. Heimo Uijarin mainitsema lääkäri R. Ohto puolestaan kieltäytyy kertomasta poliisille mitään Uijarin mahdollisista sairauksista. Kieltäytymisten vuoksi tutkinnanjohtaja pyytää käräjäoikeutta toimittamaan Virtasen ja Ohdon kuulustelun. Arvioi edellä kuvattuja Heimo Uijarin, V. Virtasen, Minna Moision, Hanna Moision ja R. Ohdon toimia/kannanottoja prosessioikeudellisten säännösten valossa. Mitä käräjäoikeus voi tehdä tutkinnanjohtajan pyynnön johdosta? PERUSTELTU vastaus. 2. Pääkäsittelyn tarkoitus hovioikeudessa? (Jokela, Hovioikeusmenettely) (10 p.) 3. Rikostuomion oikeusvoima? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 4. Oikeudenkäynnin joutuisuus rikosasiassa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) Oikeustapaus (10 p.) Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa A:n tuomitsemista ran gaistukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyte perustui siihen, että A oli vastaavana

7 päivystävänä lääkärinä Turun keskussairaalassa laiminlyönyt pitää sairaalan päivystyspoliklinikalla riittävän kauan tarkkailtavana potilasta, jolla oli merkkejä siitä, että tämä oli saanut iskun takaraivoonsa. Tällöin oli ollut riski siitä, että potilas oli saanut kallo- ja aivovammoja. Joitakin tunteja sairaalan jätettyään potilas oli kuollut poliisiputkassa. A oli esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä oli kuitenkin katsonut, että juttu voitiin tutkia ja ratkaista A:n poissaolosta huolimatta. Käräjäoikeus oli kutsunut A:n pääkäsittelyyn ilmoituksin, että A voi saapua istuntoon vastaamaan syyttäjän vaatimuksiin, mutta että hänen läsnäolonsa istunnossa ei ollut välttämätöntä, vaan että juttu voitiin tutkia ja ratkaista hänen poissa ollessaankin, jolloin rangaistukseksi voitiin tuomita vain sakkoa. Haastehakemuksen johdosta antamassaan kirjallisessa lausumassa A oli kiistänyt rangaistusvaatimuksen ja pyytänyt pääkäsittelyn siirtämistä, koska hän ei erään yliopistollisen kurssin vuoksi voinut olla läsnä pääkäsittelyssä haastehakemuksessa ilmoitettuna päivänä. Käräjäoikeus ei siirtänyt eikä lykännyt pääkäsittelyä, vaan totesi päätöksellään, ettei A:n esittämä syy muodostanut laillista estettä. Syytteensä toteen näyttämiseksi syyttäjä kuulustutti jutussa 12 todistajaa, jotka kertoivat muun muassa potilaan vammoista ja tilasta sekä A:n toiminnasta ja sen lääketieteellisestä arvioinnista. Lisäksi syyttäjä jätti oikeudelle kirjallisina todisteina useita asiakirjoja, jotka koskivat potilaan tilaa päivystyspoliklinikalle saavuttaessa ja myöhempää kuolinsyytä. Käräjäoikeus katsoi A:n syyllistyneen syytteenalaiseen rikokseen. Käräjäoikeus totesi, että potilas oli kuollut joitakin tunteja sen jälkeen kun hänet oli A:n päätöksellä poistettu sairaalasta. Kuolema oli aiheutunut päässä olleesta vammasta, joka oli syntynyt noin kuusi tuntia ennen kuin hänet oli viety sairaalaan. Käräjäoikeus katsoi A:n menetelleen moitittavasti siinä, että hän ei ollut pitänyt potilasta riittävän kauan paikalla selvittääkseen, johtuivatko tässä ilmenneet oireet kallo- ja aivovammasta. Sen vuoksi käräjäoikeus tuomitsi A:n rikoslain 40 luvun 10 :n nojalla tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen. A) Arvioi käräjäoikeuden menettelyn oikeellisuutta lain, tenttikirjan (Rikosprosessi) ja luentojen pohjalta! (5 p.) B) Selvitä vielä erikseen lain, tenttikirjan (Rikosprosessi) ja luentojen pohjalta lyhyesti perustellen mahdollisuudet kyseisen jutun käsittelemisen kirjallisessa menettelyssä! (5 p.) 2. Asianosaisten loppulausunnot esitutkinnassa? (Helminen - Lehtola - Virolainen: Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p.) 3. Mitä ovat ne uudet "seikat", joihin OK:n prekluusiosäännöksen mukaan ei pääsääntöisesti saa hovioikeudessa vedota? Keitä tämä kielto koskee? (Jokela: Hovioikeusmenettely) (10 p.) 4. Oikeudenkäynnin suullisuus rikosprosessissa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) Oikeustapaus (10 p)

8 a) Käräjäoikeus katsoi syyttäjän esittämästä syytteestä, johon asianomistaja Jasmi K oli yhtynyt, selvitetyksi, että Piia M, Mari K ja Marika T olivat Turussa yhdessä syyllistyneet Jasmi K:n pahoinpitelyyn muun muassa lyömällä nyrkillä päähän ja potkimalla eri puolille kehoa. Tämän vuoksi ja rangaistusten mittaamisen osalta lausumillaan perusteilla käräjäoikeus tuomitsi Piia M:n pahoinpitelystä kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, Mari K:n pahoinpitelystä kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen ja Marika T:n pahoinpitelystä viideksi kuukaudeksi vankeuteen. Käräjäoikeus määräsi vankeusrangaistukset ehdollisiksi. Piia M, Mari K ja Marika T valittivat hovioikeuteen vaatien, että kunkin ehdollinen vankeusrangaistus lievennetään sakkorangaistukseksi ja että rangaistuksia joka tapauksessa alennetaan. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun perustelut rangaistuksen mittaamisen osalta muutoin, mutta katsoi, että ehdollinen vankeusrangaistus yksin oli riittämätön seuraamus. Hovioikeus alensi Piia M:n ja Mari K:n ehdolliset vankeusrangaistukset kummankin osalta 60 päiväksi vankeutta ja Marika T:n ehdollisen vankeusrangaistuksen neljäksi kuukaudeksi vankeutta sekä tuomitsi kullekin ehdollisen vankeusrangaistuksen ohella 60 päiväsakkoa. Mikä on HO:n tuomion keskeisin rikosprosessuaalinen ongelma ja menettelikö HO sen osalta oikein? PERUSTELTU vastaus. b) Syyttäjä kertoi asian pääkäsittelyssä käräjäoikeudessa, että Antti A oli Turussa tehnyt ruumiillista väkivaltaa Minna B:lle heidän yhteisessä asunnossaan lyömällä nukkumassa ollutta B:tä nyrkillä kasvoihin, iskemällä lihaveitsellä B:tä oikeaan reiteen ja lähtemällä tulemaan B:n päälle veitsi kädessään, jolloin B oli tarttunut oikealla kädellään lyöntiasennossa olleen A:n veitseen seurauksin, että A:n vetäistessä veistä taaksepäin se oli tehnyt viillon B:n oikean käden etusormeen. Koska pahoinpitelyssä oli käytetty teräasetta ja rikos oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä vaati A:lle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. B, jolla ei ollut asianomistajana vaatimuksia A:ta kohtaan, katsoi, että oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 20 :ssä säädetty todistajan kokonaiskieltäytymisoikeus koski häntä A:n kihlattuna. Käräjäoikeus katsoi käsittelyratkaisussaan, että asianomistajalla ei ollut oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 20 :ään perustuvaa oikeutta kieltäytyä todistelutarkoituksessa tapahtuvasta kuulustelusta. A kiisti syytteen. B:n kieltäydyttyä kertomasta asiasta mitään syyttäjä luki hänen esitutkinnassa antamansa kertomuksen, jonka mukaan A oli menetellyt syytteessä kuvatulla tavalla. Käräjäoikeus katsoi, että B:n esitutkinnassa antama kertomus oli siten tullut lailliseksi oikeudenkäyntiaineistoksi asiassa. Todistaja, rikosylikonstaapeli Pertti C kertoi kuulustelleensa esitutkinnassa B:tä, joka oli antanut kertomuksensa oma-aloitteisesti. C oli esitellyt takavarikoitua lihaveistä B:lle, joka oli sanonut, että veitsi oli sama, jota A oli käyttänyt pahoinpitelyssä. C oli havainnut B:n kädessä siteet ja B:n housun lahkeessa noin viiden senttimetrin pituisen reiän. C ei ollut nähnyt B:ssä vammoja. Pääasiaratkaisussaan käräjäoikeus lausui B:n esitutkintakertomuksen ja sitä tukevien C:n havaintojen perusteella näytetyksi, että A oli syyllistynyt siihen, mistä hänelle oli vaadittu rangaistusta. Tämän vuoksi käräjäoikeus tuomitsi A:n törkeästä pahoinpitelystä 8 kuukaudeksi vankeuteen.

9 Mitkä ovat tapauksen keskeisimmät rikosprosessuaaliset ongelmat ja menettelikö KO niiden osalta oikein? PERUSTELTU vastaus. 2. Todistustaakka ja näyttövaatimus rikosasioissa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) Vastaustila max 2 s. 3. Kerro teoksen Jokela, Hovioikeusmenettely pohjalta lyhyesti perustellen, mitä oikeudenkäymiskaaren 25 luvun 17 :n 1 momentissa tarkoitetaan siinä mainituilla uusilla seikoilla ja todisteilla! (10 p.) Vastaustila max. 2 s. 4. Kuka on rikoksen asianomistaja? (10 p) Vastaustila max 2 s Oikeustapaus (10 p.) seuraavalla sivulla 2. Kanteenmuutoskiellon sisältö ja laajuus hovioikeudessa käsiteltävissä rikosasioissa? (Jokela, Hovioikeusmenettely) (10 p.) 3. Loppulausunnot esitutkinnassa? (Helminen - Lehtola - Virolainen: Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p) 4. Akkusatorinen menetelmä ja virallisperiaate rikosasioissa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) Oikeustapaus (10 p.) seuraavilla sivuilla 2. Oikeusvoiman objektiivinen ja subjektiivinen ulottuvuus rikosasioissa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 3. Syyttäjän rooli esitutkinnassa? (Helminen - Lehtola Virolainen, Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p.) 4. Vastapuolten tasavertaisuusperiaate ja kuulemisperiaate rikosprosessissa? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) Esitutkinnan käsite ja tarkoitus? (Helminen - Lehtola - Virolainen) (10 p.) 2. Kansainvälinen toimivalta rikosasioissa? (Jokela) (10 p.)

10 3. Akkusatorinen menetelmä? (Jokela) (10 p.) 4) Oikeustapaus (10 p.) seuraavilla sivuilla Oikeustapaus (10 p) Varsinais-Suomen käräjäoikeus on menetellyt kahdessa käsittelemässään rikosasiassa mm. seuraavasti: A) Käräjäoikeudessa esillä olleessa rikosasiassa virallinen syyttäjä vaati Antti Autiolle rangaistusta pahoinpitelystä. Asianomistaja Armi Elo ei halunnut lausua oikeudessa asiasta mitään. Sen vuoksi syyttäjä luki oikeuden istunnossa esitutkintapöytäkirjasta Elon kuulustelukertomuksen, jossa tämä kuvaili, miten Autio oli pahoinpidellyt häntä syytteessä kuvatulla tavalla. Käräjäoikeus kuuli syyttäjän nimeämänä todistajana poliisikonstaapeli Kaarlo Korppia, joka kertoi kuulustelleensa esitutkinnassa Eloa ja että Elo oli antanut kertomuksensa oma-aloitteisesti. Korppi oli havainnut Elon kädessä siteen ja housunlahkeessa reiän. Näihin kohtiin Elo oli kertonut Aution osuneen häntä Elon kotona Elon keittiön pöytälaatikosta sieppaamallaan leipäveitsellä. Useat lyönnit Elo oli onnistunut väistämään. Autio kiisti syytteen, mutta käräjäoikeus tuomitsi hänet, ottaen huomioon, että teossa oli käytetty teräasetta, törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja menettämään valtiolle rikoksentekovälineenä käytetyn, todisteena takavarikoidun leipäveitsen. Samalla käräjäoikeus määräsi Aution heti vangittavaksi. B) Virallinen syyttäjä vaati käräjäoikeudessa esillä olleessa rikosasiassa Pentti Puraselle rangaistusta törkeästä petoksesta sillä perusteella, että Puranen oli erehdyttänyt vaikeasti vammautuneen Ilkka Iivosen myymään hänelle osuutensa heidän yhteisesti omistamastaan yhtiöstä. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen äänestyksen jälkeen. Tuomion lopputulos muodostui lautamies Heino Hovin ja tämän kannanottoon yhtyneen lautamies Anja Apusen mielipiteestä, kun taas puheenjohtajana toiminut käräjätuomari ja kolmas lautamies olivat langettavan tuomion kannalla. Hovi perusteli ratkaisua muun ohessa sillä, mitä hän oli yrityskaupan tapahtumisaikoihin itse havainnut Iivosen henkisestä tilasta ja halukkuudesta eläkkeelle jäämiseen. Hovin havaintoja ei ollut käsitelty oikeuden istunnossa. Jo pari vuotta ennen oikeudenkäynnin vireilletuloa Hovi oli keskustellut yrityskaupasta kahden tuttavansa kanssa ja ilmaissut näille näkemyksenään silloin vielä esitutkinnassa olleesta asiasta, ettei Puranen ollut syyllistynyt asiassa rikokseen. Toinen Hovin tuttavista oli edustanut vastakkaista kantaa ja ehdottanut Hoville vedonlyöntiä asiasta, mutta Hovi ei ollut lyönyt vetoa. Syytteen tultua nostetuksi tuttava oli vielä puhelinkeskustelussa muistuttanut Hovia heidän aiemmasta keskustelustaan. Kiistäessään syytteen Puranen vaati samalla valtiolta korvausta laittomasta vangitsemisesta, koska hän oli ollut tutkinnan aikana pidätettynä ja vangittuna. Käräjäoikeuden puheenjohtaja oli oma-aloitteisesti hankkinut Purasta koskevan rikosrekisterin otteen tiedustelematta asianosaisten kantaa otteen hankkimiseen. Rikosrekisterin otteesta ilmenneitä tietoja ei ollut käsitelty käräjäoikeuden istunnossa. Käräjäoikeus hylkäsi yksimielisesti Purasen korvausvaatimuksen nojautuen muun ohessa rikosrekisterin otteesta ilmenneisiin tietoihin.

11 Arvioi käräjäoikeuden menettelyn laillisuutta siltä osin kuin sitä on edellä kuvattu. Miltä osin käräjäoikeus mahdollisesti menetteli oikein ja miltä osin virheellisesti? PERUSTELE kannanottosi Asianomistajan luopuminen syytteestä ja syyttämispyynnön peruuttaminen? (Jokela, Rikosprosessi) ( 10 p) 2. Syytteestä vapautetun oikeus kulukorvaukseen valtiolta? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 3. Vähimmän haitan periaate? (Helminen Lehtola Virolainen, Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p.) 4. Oikeustapaus (seuraavilla sivuilla) (10 p.) OIKEUSTAPAUS Automies Jari Liikkanen oli tyhmyyksissään lähtenyt humalapäissään ajelulle. Humalatilastaan huolimatta Liikkanen oli kokeneena autoilijana noudattanut melkein koko ajelunsa ajan tarkasti liikennesääntöjä. Liikennesäännöt Liikkaselta pääsivät unohtumaan vasta ihan ajelun lopussa, kun hän huolimattomuuttaan jätti kärkikolmion huomioimatta, minkä seurauksena Liikkanen kolaroi Pekka Laaksosen ohjaaman ja Seppo Parpon omistaman auton kanssa. Pekka Laaksonen kuten myös hänen kyydissään ollut Harri Pikkarainen loukkaantuivat mainitussa kolarissa lievästi. Tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on alettu käsittellä virallisen syyttäjän Liikkasta vastaan nostamaa syytettä rattijuopumuksesta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän ja Liikkasen lisäksi paikalla ovat Pekka Laaksonen, Seppo Parpo, Harri Pikkarainen sekä myös Markus Aarto, jotka kaikki ovat ilmoittautuneet jutussa asianomistajiksi ja haluavat näin ollen käyttää jutussa asianomistajan toissijaista syyteoikeutta sekä yhtyä virallisen syyttäjän nostamaan syytteeseen. Viimeksi mainittu Aarto katsoi saaneensa asianomistajan aseman sillä perusteella, että automies Liikkanen oli ajellut juovuksissa Aarton ohi, kun tämä oli pahaa aavistamatta seisoskellut ajoradan reunalla. Liikkanen ei kuitenkaan suostu käsittelyssä vastaamaan muiden kuin syyttäjän esittämiin rangaistusvaatimuksiin. Kantaansa hän perusteli tältä osin sillä, että liikenneturvallisuuden vaarantamisessa tai rattijuopumuksessa ei kummassakaan voi ylipäätään olla asianomistajia, koska molemmat rikokset ovat ns. vaarantamisrikoksina uhrittomia rikoksia.

12 Tätä näkemystä asianomistajiksi ilmoittautuneet eivät tietenkään hyväksyneet, vaan katsoivat että heillä on ilman muuta puhevalta rangaistusvaatimusta käsiteltäessä. Olivathan he kaikki olleet aidosti Liikkasen hölmöilyn vaaravyöhykkeellä. Edelleen asianomistajat Laaksonen ja Parpo vaativat tuomioistuinta määräämään heille ROL 2 luvun mukaisen oikeudenkäyntiavustajan, koska heidän mukaansa laissa säädetyt edellytykset tällaisen avustajan määräämiselle ovat ehdottomasti olemassa. Lisäksi Laaksonen ja Pikkarainen päättivät vielä käsittelyn aikana esittää Liikkasta vastaan euron suuruisten vahingonkorvausvaatimuksen, joka kummankin asianomistajan osalta perustui siihen kipuun ja särkyyn, joka oli aiheutunut syytteessä tarkoitetusta liikenneonnettomuudesta. Liikkanen kiisti vahingonkorvausvaatimuksen kokonaisuudessaan ja totesi, että tuomioistuimen pitää jättää vaatimus tutkimatta liian myöhään esitettynä. Liikkanen katsoi, että Suomen lain mukaan ei ole sallittua esittää uusia siviilivaatimuksia enää rikosjutun pääkäsittelyvaiheessa, vaan kaikki siviilivaatimukset on esitettävä ennen pääkäsittelyn alkamista, jotta tuomioistuin voisi ne tutkia. Kysymykset: 1. Esitä näkemyksesi siitä voidaanko Laaksosta, Parpoa, Pikkaraista ja Aartoa pitää jutussa asianomistajina? Ja jos voidaan, niin minkä rikosten? 2. Voidaanko Laaksoselle ja Parpolle määrätä asiassa ROL 2 luvun mukainen oikeudenkäyntiavustaja 3. Voiko käräjäoikeus tutkia Laaksosen ja Pikkaraisen esittämän vahingonkorvausvaatimuksen? Kaikkiin kolmeen kohtaan annettavat vastaukset on perusteltava. Kohdissa 2 ja 3 voit pitää Laaksosta, Parpoa ja Pikkaraista asianomistajia, vaikka olisit kohdan 1 vastauksessa päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

13 Asianosaisten loppulausunnot esitutkinnassa? (Helminen - Lehtola - Virolainen: Esitutkinta ja pakkokeinot) ( 10 p) 2. Syytteen tarkistamisen ja syytteen laajentamisen välinen suhde? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 3. Todistajan käsite ja kelpoisuus? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 4. Oikeustapaus (seuraavilla sivuilla) (10 p.) Lakikirjatentti 1. Tasapuolisuusperiaate esitutkinnassa? (Helminen Lehtola - Virolainen) (10 p.) 2. Todistelun vastaanotto hovioikeuden pääkäsittelyssä? (Jokela) (10 p.) 3. Syyttäjän velvollisuus ajaa asianomistajan yksityisoikeudellista vaatimusta? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 4. Oikeustapaus (10 p.) seuraavalla sivulla Lakikirjatentti 1. Syytetyn julkinen puolustus? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 2. Asianosaisten loppulausunnot esitutkinnassa? (Helminen - Lehtola - Virolainen: Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p.) 3. Asianomistajan syyteoikeus? (Jokela, Rikosprosessi) (10 p.) 4. Oikeustapaus (10 p.) seuraavalla sivulla.

14 Lakikirjatentti 1. Todistelun uskottavuuden arviointi pääkäsittelyperusteena hovioikeudessa? (Jokela: Rikosprosessi) (10 p.) 2. Akkusatorinen menetelmä rikosasioissa? (Jokela: Rikosprosessi) (10 p.) 3. Kuulustelu on tärkeä epäillyn rikoksen tutkintaan liittyvä esitutkintatoimenpide. Mitkä ovat esitutkinnassa suoritettavan kuulustelun eri vaiheet? (Helminen Lehtola - Virolainen: Esitutkinta ja pakkokeinot) (10 p.) 4. Oikeustapaus (10 p) Käräjäoikeudessa oli esillä rikosasia, jossa virallinen syyttäjä vaati A:lle rangaistusta muun ohessa pahoinpitelystä ja B:lle muun ohessa törkeästä petoksesta. Pahoinpitelyasian asianomistaja C ei halunnut lausua oikeudessa asiasta mitään. Sen vuoksi syyttäjä luki oikeuden istunnossa esitutkintapöytäkirjasta C:n kuulustelukertomuksen, jossa tämä kuvaili, miten A oli pahoinpidellyt häntä syytteessä kuvatulla tavalla. Käräjäoikeus kuuli syyttäjän nimeämänä todistajana poliisikonstaapeli D:tä, joka kertoi kuulustelleensa esitutkinnassa C:tä ja että C oli antanut kertomuksensa oma-aloitteisesti. D oli havainnut C:n kädessä siteen ja housunlahkeessa reiän. Näihin kohtiin C oli kertonut A:n lyöneen häntä C:n kotona C:n keittiön pöytälaatikosta sieppaamallaan leipäveitsellä. A kiisti syytteen, mutta käräjäoikeus tuomitsi hänet rangaistukseen, ottaen huomioon, että teossa oli käytetty teräasetta, törkeästä pahoinpitelystä ja menettämään valtiolle rikoksentekovälineenä käytetyn, todisteena takavarikoidun leipäveitsen. B:lle virallinen syyttäjä vaati rangaistusta muun ohessa törkeästä petoksesta sillä perusteella, että B oli erehdyttänyt vaikeasti vammautuneen E:n myymään hänelle osuutensa heidän yhteisesti omistamastaan yhtiöstä. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen äänestyksen jälkeen. Tuomion lopputulos muodostui lautamies F:n ja tämän kannanottoon yhtyneen lautamies G:n mielipiteestä, kun taas puheenjohtajana toiminut käräjätuomari ja kolmas lautamies olivat langettavan tuomion kannalla. F perusteli ratkaisua muun ohessa sillä, mitä hän oli yrityskaupan tapahtumisaikoihin itse havainnut E:n henkisestä tilasta ja halukkuudesta eläkkeelle jäämiseen. F:n havaintoja ei ollut käsitelty oikeuden istunnossa. Jo pari vuotta ennen oikeudenkäynnin vireilletuloa F oli keskustellut yrityskaupasta kahden tuttavansa kanssa ja ilmaissut näille näkemyksenään silloin vielä esitutkinnassa olleesta asiasta, ettei B ollut syyllistynyt asiassa rikokseen. Toinen F:n tuttavista oli edustanut vastakkaista kantaa ja ehdottanut F:lle vedonlyöntiä asiasta, mutta F ei ollut lyönyt vetoa. Syytteen tultua nostetuksi tuttava oli vielä puhelinkeskustelussa muistuttanut F:ää heidän aiemmasta keskustelustaan. Kiistäessään syytteen B vaati samalla valtiolta korvausta laittomasta vangitsemisesta, koska hän oli ollut tutkinnan aikana pidätettynä ja vangittuna. Käräjäoikeuden puheenjohtaja oli oma-aloitteisesti hankkinut B:tä koskevan rikosrekisterin otteen tiedustelematta asianosaisten kantaa otteen hankkimiseen. Rikosrekisterin otteesta ilmenneitä tietoja ei ollut käsitelty käräjäoikeuden istunnossa. Käräjäoikeus hylkäsi yksimielisesti B:n korvausvaatimuksen nojautuen muun ohessa rikosrekisterin otteesta ilmenneisiin tietoihin.

15 Arvioi käräjäoikeuden menettelyn laillisuutta siltä osin kuin sitä on edellä kuvattu. Miltä osin käräjäoikeus mahdollisesti menetteli oikein ja miltä osin virheellisesti? PERUSTELE kannanottosi Lakikirjatentti 1. Loppulausunnot esitutkinnassa? (10 p.) 2. Ketä pidetään rikoksen asianomistajana? (10 p.) 3. Missä laajuudessa rikosasian ratkaisu tulee asiallisesti sitovaksi (oikeusvoiman objektiivinen ulottuvuus rikosasioissa)? (Jokela: Rikosprosessi) (10 p.) 4. Oikeustapaus (10 p.) Syytetty A on tuomittu käräjäoikeudessa asianomistaja B:n pahoinpitelystä ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja erinäisiin korvauksiin. A on valittanut tuomiosta hovioikeuteen vaatien syytteen ja korvausvaatimusten hylkäämistä. Syyttäjä on vastauksessaan vaatinut, että käräjäoikeuden tuomiota ei muuteta ja että A velvoitetaan korvaamaan valtiolle hovioikeudessa valtion varoista maksettavat todistelukustannukset. Asianomistaja B on vastauksessaan yhtynyt syyttäjän rangaistusvaatimukseen ja vaatinut, että käräjäoikeuden tuomiota ei muuteta kipua ja särkyä sekä henkistä kärsimystä koskevilta osilta. Lisäksi B on vaatinut A:n velvoittamista korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa hovioikeudessa. A:lle on määrätty oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetussa laissa tarkoitetuksi puolustajaksi asianajaja X. Tulojensa ja varallisuutensa puolesta A voisi saada myös oikeusapulain mukaista oikeusapua ilman omavastuuta. B:lle on myönnetty asiassa oikeusapulain nojalla oikeusapua 20 prosentin omavastuuosuudella ja hänen oikeusavustajakseen on määrätty asianajaja Y. Asia käsitellään hovioikeudessa pääkäsittelyssä, jossa kuullaan asianosaisia sekä lisäksi syyttäjän nimeämää todistajaa C ja syyttäjän ja A:n nimeämää todistajaa D. Asianosaiset ja todistajat kertovat tapahtumista samoin kuin käräjäoikeudessakin. Todistajat vaativat korvaukseksi oikeuteen saapumisestaan, C päivärahaa 16 euroa ja matkakulujen korvausta 6 euroa eli yhteensä 22 euroa ja D päivärahaa 16 euroa, matkakulujen korvausta 10 euroa ja ansion menetyksestä 100 euroa eli yhteensä 122 euroa. Pääkäsittelyn lopuksi asianajajat X ja Y jättävät hovioikeudelle kululaskunsa. X vaatii valituksesta, pääkäsittelyyn valmistautumisesta ja pääkäsittelystä 1000 euroa + arvonlisäverona 220 euroa eli yhteensä 1220 euroa. Y vaatii vastauksesta, pääkäsittelyyn valmistautumisesta ja pääkäsittelystä 800 euroa + arvonlisäverona 176 euroa eli yhteensä 976 euroa ja A:n velvoittamista korvaamaan B:lle tämän omavastuuosuuden. Pääkäsittelyn jälkeen tekemässään päätöksessä hovioikeus katsoo, ettei ole syytä muuttaa käräjäoikeuden tuomiota. A tuomitaan siis myös hovioikeudessa syytteen mukaisesti pahoinpitelystä eikä käräjäoikeuden tuomiota muuteta myöskään vahingonkorvausten osalta.

16 Laadi hovioikeuden perusteltu ratkaisu asiassa todistajanpalkkioiden, avustajanpalkkioiden ja oikeudenkäyntikulujen osalta! Ota kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin: a) Mitä, paljonko ja millä perusteilla todistelukustannusten korvauksia C:lle ja D:lle maksetaan valtion varoista? b) Paljonko ja kenelle A velvoitetaan korvaamaan näitä kustannuksia? c) Keneltä ja paljonko X:llä ja Y:llä on oikeus saada korvausta avustajantehtävistään hovioikeudessa? d) Mikä on A:n ja B:n keskinäinen oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuus? e) Mikä on A:n velvollisuus korvata valtiolle sen varoista maksettuja avustajanpalkkiota?

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI - Johtajana presidentti - Korkeimmalta oikeudelta haettava valituslupaa - Käsitellään erityisen vaikeita tapauksia ja tapauksia, joilla on ennakkotapauksen

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä Palontutkinnan opintopäivät 28.11.2018 Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain (689/1997)

Lisätiedot

HOVIOIKEUS- MENETTELY. Antti Jokela

HOVIOIKEUS- MENETTELY. Antti Jokela HOVIOIKEUS- MENETTELY Antti Jokela TALENTUM Helsinki 2010 2., uudistettu painos 2010 Antti Jokela ja Talentum Media Oy Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1408-4

Lisätiedot

Koulutus 12.1.2015. Suomen Asianajajaliitto. Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö

Koulutus 12.1.2015. Suomen Asianajajaliitto. Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö Koulutus 12.1.2015 Suomen Asianajajaliitto Asianajaja Riitta Leppiniemi ja asianajaja Jarkko Männistö Tämän päivän aiheena rikosasiat Rikosprosessi ennen oikeudenkäyntiä Mitä tapahtuu esitutkinnassa ja

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Rikosasiaa ei oteta tuomioistuimessa tutkittavaksi, ellei syytettä rikoksesta ole nostanut se, jolla on siihen lain mukaan oikeus.

Rikosasiaa ei oteta tuomioistuimessa tutkittavaksi, ellei syytettä rikoksesta ole nostanut se, jolla on siihen lain mukaan oikeus. 1 of 34 21/03/2011 11:51 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 1997» 11.7.1997/689 11.7.1997/689 Seurattu SDK 203/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Laki oikeudenkäynnistä

Lisätiedot

Käräjätuomarin menettely

Käräjätuomarin menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.11.2015 Dnro OKV/330/1/2015 OKV/1372/1/2015 1/5 ASIA Käräjätuomarin menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 3.3.2015 osoittamassaan kantelussa ja siihen liittyvissä

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 16.3.2016 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

ON/Aineopinnot 10.10.2014

ON/Aineopinnot 10.10.2014 1 HELSINGIN YLIOPISTO YLEINEN PROSESSIOIKEUS ON/Aineopinnot 10.10.2014 Tentissä on neljä kysymystä. Jokainen tenttijä vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tämän lisäksi kysymykseen 3 tulee vastata, ellei sitä ole

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa EDUSKUNNAN VASTAUS 6/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain, oikeudenkäymiskaaren ja eräiden muiden lakien rikosasioiden käsittelyä käräjäoikeudessa koskevien säännösten

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta 2014 670/2014 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 22 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o Laki. N:o 243

SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o Laki. N:o 243 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2006 N:o 243 249 SISÄLLYS N:o Sivu 243 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta... 741 244 Laki oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä heinäkuuta 1997 N:o 689 704. Laki. N:o 689. oikeudenkäynnistä rikosasioissa

SÄÄDÖSKOKOELMA. 1997 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä heinäkuuta 1997 N:o 689 704. Laki. N:o 689. oikeudenkäynnistä rikosasioissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 23 päivänä heinäkuuta 1997 N:o 689 704 SISÄLLYS N:o Sivu 689 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa... 2207 690 Laki oikeudenkäymiskaaren muuttamisesta...

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki rikoslain muuttamisesta kumotaan rikoslain (39/1889) 2 a luvun 9 11, sellaisina kuin ne ovat, 2 a luvun 9 laeissa 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 ja 381/2015

Lisätiedot

TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417

TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417 . / "..' TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417 Antopäivä Diaarinro 11.5.2004 R 03/2449 RATKAISU, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA Tampereen käräjäoikeus 44. os. 22.9.2003 nro 3673 (liitteenä) ASIA Törkeä kunnianloukkaus

Lisätiedot

Kantelija on antanut hankitun selvityksen johdosta vastineensa.

Kantelija on antanut hankitun selvityksen johdosta vastineensa. PÄÄTÖS 12.11.2008 Dnro OKV/824/1/2007 1/5 ASIA VIIVÄSTYS HAASTEIDEN ANTAMISESSA KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 8.8.2007 osoittamassaan kirjoituksessa Espoon käräjäoikeuden ja Espoon kihlakunnan

Lisätiedot

syyttäjille Dnro 38/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:3 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan syyteoikeus virallisen syyttäjän kannalta

syyttäjille Dnro 38/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:3 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan syyteoikeus virallisen syyttäjän kannalta YLEINEN OHJE VKS:2006:4 syyttäjille Dnro 38/31/06 Annettu Säädösperusta 13.12.2006 YSL 3 2 mom. Kumoaa Voimassa VKS:1998:3 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan syyteoikeus virallisen syyttäjän kannalta

Lisätiedot

III RIKOLLISUUSKONTROLLI

III RIKOLLISUUSKONTROLLI III RIKOLLISUUSKONTROLLI Tässä jaksossa käsitellään virallisen kontrollijärjestelmän toimintaa kuvailemalla muun muassa rikosten ilmituloa, ilmi tulleiden rikosten selvittämistä, rikoksentekijöiden syytteeseen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3186/03.06.02/2015 259 Teknisen toimen johtajan oikeudenkäyntikulujen korvaaminen Valmistelijat / lisätiedot: Timo Kuismin, puh. 050 544 7261 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro 6767

Helsingin käräjäoikeus nro 6767 Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 9.1.2018 Nro 14 Diaarinumero S 17/710 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 8.2.2017 nro 6767 Asia Valittaja Vastapuoli Todistelua koskeva käsittelyratkaisu

Lisätiedot

24.10.2012 R 121035. " 94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913. Vireille 22.8.2012. Asia Syyttäjä Vastaaja(t)

24.10.2012 R 121035.  94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913. Vireille 22.8.2012. Asia Syyttäjä Vastaaja(t) KEMI.TORNIoN TÄnfuÄoIKEUS Valtakatu 39 KUTSU ASIANoMISTAJALLE Henkilökohtainen kuuleminen Asiano: " 94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913 24.10.2012 R 121035 I I NISKAKANGAS PERTTU KALEVI

Lisätiedot

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen toimivallasta ja tuomioistuimelle annettavasta oikeusavusta 12/1994 Annettu Helsingissä 5 päivänä tammikuuta 1994

Lisätiedot

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 47/2004 vp oikeudenkäymiskaaren 17 luvun muuttamisesta sekä eräät siihen liittyvät lait Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämän lakialoitteen tarkoituksena on mahdollistaa yksittäistapauksissa

Lisätiedot

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä.

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä. 1 EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE LAUSUNTO HE 200/2017 vp OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN Valiokunnan kuuleminen 2.3.2018 1. Yleisiä huomioita hallituksen esityksestä Hallituksen esityksessä on punnittu

Lisätiedot

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen.

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen. KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja valituksen kohde Turun hovioikeuden päätös Nro 588 Dnro R 04/152/26.2.2004 Anna- Liisa Yli-Kovero Asia Hakija ja valittaja Virkasuhteen purkaminen Anna-Liisa Yli-Kovero

Lisätiedot

LA 7/1996 vp. Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. Lakialoite 7

LA 7/1996 vp. Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. Lakialoite 7 LA 7/1996 vp Lakialoite 7 Markku Pohjola /sd ym.: Lakialoite laiksi rikoksesta epäillyn julkisesta puolustuksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ehdotuksen

Lisätiedot

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym.

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.01.2017 Dnro OKV/5/50/2016 1/7 ASIA Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeuden oikeuskanslerille tiedoksi lähettämästä hovioikeuden 25.8.2016 antamasta

Lisätiedot

Rikosasiaa ei oteta tuomioistuimessa tutkittavaksi, ellei syytettä rikoksesta ole nostanut se, jolla on siihen lain mukaan oikeus.

Rikosasiaa ei oteta tuomioistuimessa tutkittavaksi, ellei syytettä rikoksesta ole nostanut se, jolla on siihen lain mukaan oikeus. Annettu Naantalissa 11 päivänä heinäkuuta 1997 Lakioikeudenkäynnistä rikosasioissa Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Syyteoikeudesta Yleissäännös 1 Rikosasiaa ei oteta tuomioistuimessa

Lisätiedot

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa.

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa. 19.1.2016 Dnro 730/4/15 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja KUULEMINEN LÄHESTYMISKIELLON MÄÄRÄÄMISESSÄ 1 KANTELU B arvosteli 11.2.2015

Lisätiedot

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI LÄNSI-UUDENMAAN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 15/635 PL 24 02631 ESPOO syyttämättä jättämisestä Asianro Puhelin 029 56 21000 Fax 029 56 21022 25.5.2015 R 14/5964 Syyttämättä jätetty RAUNIO LASSE ANTERO 09.12.1957

Lisätiedot

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO ANONYMISOITU PÄÄTÖS 03.11.2017 Dnro OKV/17/30/2015 1/6 ASIA Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 3 :n 3 momentin mukaan

Lisätiedot

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 26.4.2013 Dnro 3304/4/12 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 1 KANTELU

Lisätiedot

Ohje syyttäjän varallaolosta poliisi rikosten tutkinnanjohtajana sekä pakkokeino- ja haastamisasioissa

Ohje syyttäjän varallaolosta poliisi rikosten tutkinnanjohtajana sekä pakkokeino- ja haastamisasioissa VALTAKUNNANSYVTTÄJÄNVIRASTO YLEINEN OHJE syyttäjille Annettu 19.12.2002 VKS:2002:4 Dnro 55/31102 Säädösperusta A kihlakunnansyyttäjästä 13 a 1 Voimassa 1.1.2003 - toistaiseksi Ohje syyttäjän varallaolosta

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 110/2008 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 55/2009 11.9.2009 Asia: Kirjallinen varoitus Päätös, johon haetaan oikaisua Poliisilaitos on 30.10.2008 päättänyt antaa vanhempi

Lisätiedot

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ANONYMISOITU PÄÄTÖS 06.07.2017 Dnro OKV/24/31/2017 1/5 ASIA Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeus on kirjeellään 17.5.2017 saattanut oikeuskanslerin

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1207 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8

KESKI-SUOMEN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1207 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 KESKI-SUOMEN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1207 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 26.10.2010 R 10/971 40101 Jyväskylä Puhelin 010 362 6703 Fax 010 362 6720 Syyttämättä jätetty KLlNGA ESA EINO 21.11.1939

Lisätiedot

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä ehdollista vankeutta koskeviksi rikoslain säännöksiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 177/2000 vp). Lakivaliokunta on

Lisätiedot

EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille. Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013

EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille. Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013 EU-rikosoikeutta puolustusasianajajille Academy of European Law (ERA) Workshop Vilnassa 11.5.2013 Käytännön tapausharjoitus, jossa keskitytään etenkin luovuttamismenettelyyn sekä tästä aiheutuviin EU-oikeudellisiin

Lisätiedot

Käräjätuomari Antti Tapanila. Harri Jouhki - Päivi Karjalainen - Jaakko Pirttikoski. Kihlakunnansyyttäjä Minna Virtanen. Miro Aleksi Myllymäki

Käräjätuomari Antti Tapanila. Harri Jouhki - Päivi Karjalainen - Jaakko Pirttikoski. Kihlakunnansyyttäjä Minna Virtanen. Miro Aleksi Myllymäki Pirkanmaan käräjäoikeus 4 Tuomio 20.08.2013 13/110554 Asianumero R 13/1923 1 (7) Puheenjohtaja Lautamiehet Syyttäjä Vastaaja Asianomistajat Asia Vireille Käräjätuomari Antti Tapanila Harri Jouhki - Päivi

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

syyttäjille Dnro 37/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen

syyttäjille Dnro 37/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen YLEINEN OHJE VKS:2006:3 syyttäjille Dnro 37/31/06 Annettu Säädösperusta 13.12.2006 YSL 3 2 mom. Kumoaa Voimassa VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen

Lisätiedot

ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS

ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS ILMOITUSKYNNYS, SYYTEKYNNYS, TUOMITSEMISKYNNYS Poliisiammattikorkeakoulu 8.5.2017 Kihlakunnansyyttäjä Pohjanmaan syyttäjänvirasto ILMOITUSKYNNYS Ympäristönsuojelulaki 188 1 mom.: Valvontaviranomaisen tulee

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä muutoksenhakua käräjäoikeudesta

Lisätiedot

Jos joudut rikoksen uhriksi

Jos joudut rikoksen uhriksi 1 / 5 28.1.2009 12:11 Jos joudut rikoksen uhriksi Etusivu Rikosasian käsittelyn vaiheet Korvaukset Tukipalvelut Perheväkivalta Lapsi rikoksen uhrina Lähestymiskielto Apua ja tukea Muut esitteet Jos joudut

Lisätiedot

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Olli Saunaoja, laamanni Espoon käräjäoikeus Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Suomen lain mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on, että rikoksen tekijä on teon hetkellä täyttänyt 15 vuotta. Jos nuori

Lisätiedot

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: tuomioistuinharjoittelusta 1 Soveltamisala Sen lisäksi mitä tässä laissa säädetään, käräjänotaarista säädetään tuomioistuinlaissa ( / ). Käräjänotaarin velvollisuuksiin

Lisätiedot

Oikeuksia koskeva ilmoitus

Oikeuksia koskeva ilmoitus Käännös viron kielestä Oikeusministerin 14.07.2014 asetuksen nro 22 Oikeuksien julistuksen mallin voimaan saattaminen Liite 1 Oikeuksia koskeva ilmoitus Rikosprosessilain 35 1 :n 2 momentin nojalla Jos

Lisätiedot

Ohjaus- ja kehittämisyksikkö Dnro 35/34/11 Mika Illman

Ohjaus- ja kehittämisyksikkö Dnro 35/34/11 Mika Illman 1 (5) Epäillyn oikeus avustajaan esitutkinnassa ja itsekriminointisuoja / KKO:2012:45 / syyttäjän toimenpiteet 1 Johdanto Tässä muistiossa esitetään eräitä toimenpiteitä, joihin syyttäjien tulee tapauskohtaisen

Lisätiedot

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 6 a luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 115/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä oikeudenkäynnistä

Lisätiedot

7.5 Juridisia termejä

7.5 Juridisia termejä 7.5 Juridisia termejä Oikeustermit Tuomioistuimet Maahanmuutto ja pakolaisuus 7.5.1 Oikeustermit Alentuneesti tai alentuneesti syyntakeinen = Tekijä ei ole täysin ymmärtänyt tekoaan. Rangaistusta kevennetään

Lisätiedot

Vielä Hakuli pyytää, että käräjäoikeus määräisi Tyhjä Oy:n maksamaan Kiire Oy:n

Vielä Hakuli pyytää, että käräjäoikeus määräisi Tyhjä Oy:n maksamaan Kiire Oy:n OA O1104 Prosessioikeus 112.8.2013 klo 9:00 Tentissä jaetaan ensin oikeustapauskysymykset eli kysymykset 1-3, joiden ratkaisemisessa saa käyttää lakikirjaa. Noin klo 12:30 kerätään lakikirjat pois ja samalla

Lisätiedot

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta EV 195/1997 vp - HE 198/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi liiketoimintakiellosta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä annettu

Lisätiedot

K O R K E I N O I K E U S PÄÄTÖS SUULLISESTA Diaarinro 1(9) KÄSITTELYSTÄ R2011/704

K O R K E I N O I K E U S PÄÄTÖS SUULLISESTA Diaarinro 1(9) KÄSITTELYSTÄ R2011/704 K O R K E I N O I K E U S PÄÄTÖS SUULLISESTA Diaarinro 1(9) KÄSITTELYSTÄ R2011/704 Antopäivä Nro 6.3.2012 436 MUUTOKSENHAKIJA VASTAPUOLI ASIA Samuel Eze Ugum Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen Törkeä huumausainerikos

Lisätiedot

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta EV 206/1996 vp- HE 109/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8

KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 1 KESKI-SUOMEN SYVTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 10/1208 syyttämättä jättämisestä Asianro PL 8 26.10.2010 R 10/971 40101 Jyväskylä Puhelin 010 362 6703 Fax 010 362 6720 Syyttämättä jätetty MATIKAINEN-KALLSTRÖM MARJO

Lisätiedot

mitä oikeudenkäynnissä

mitä oikeudenkäynnissä Jag vill veta Haluan tietää mitä oikeudenkäynnissä tapahtuu? www.jagvillveta.se 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Kuvitus Maria Wall Tuotanto Plakat Åströms Tryckeri AB, Uumaja 2014 Mikä oikeuden käynti

Lisätiedot

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA?

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? Palontutkinnan opintopäivät 29.11.2017, Jyväskylä Kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Marika Visakorpi Sisä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSASIAN KULKU

Lisätiedot

Ohje syyteneuvottelua koskevan. lainsäädännön soveltamisesta

Ohje syyteneuvottelua koskevan. lainsäädännön soveltamisesta Ohje syyteneuvottelua koskevan lainsäädännön soveltamisesta YLEINEN OHJE Dnro 26/31/14 28.12.2015 Voimassa 1.1.2016 - toistaiseksi Käyntiosoite Postiosoite Puhelin Telekopio Sähköpostiosoite Albertinkatu

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO SELVITYS. X:n hovioikeudesta on hankittu hovioikeudenneuvosten B, C ja D yhteinen selvitys sekä presidentti MERKINTÄ

ASIAN VIREILLETULO SELVITYS. X:n hovioikeudesta on hankittu hovioikeudenneuvosten B, C ja D yhteinen selvitys sekä presidentti MERKINTÄ ANONYMISOITU PÄÄTÖS 22.08.2016 Dnro OKV/11/31/2015 1/5 ASIAN VIREILLETULO Keskusrikospoliisi lähetti kirjeellään 6.5.2015 oikeuskanslerille tiedoksi asianajaja A:n sille 28.4.2015 tekemän rikosilmoituksen,

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008

Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Oikeus 2009 Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut 2008 Käräjäoikeuksissa ratkaistiin 67 000 rikosasiaa vuonna 2008 Vuonna 2008 käräjäoikeuksissa ratkaistiin Tilastokeskuksen mukaan 66 961 rikosoikeudellista

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu?

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? 1 Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? Hallintolakimies Jukka Lampén Oulun kaupunki OIKEUSKÄSITTELYN ERITYISPIIRTEET 2 Huostaanottoprosessissa ei

Lisätiedot

Näytön arviointi. Ympäristörikostutkinnan seminaari Laamanni Anders Cederberg

Näytön arviointi. Ympäristörikostutkinnan seminaari Laamanni Anders Cederberg Näytön arviointi Ympäristörikostutkinnan seminaari 29.11.2017 Laamanni Anders Cederberg Esityksen rakenne Yleistä todistelusta Henkilötodistelusta Teknisestä todistelusta Tulevaisuuden näkymiä Yleistä

Lisätiedot

11.6.2010. ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 TUOMIO 10/423. Asiana: R 09/404

11.6.2010. ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 TUOMIO 10/423. Asiana: R 09/404 ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 Laamanni Lars Karlsson Käräjätuomari Vesa Komulainen Käräjätuomari Mikael Selander Sihteeri käräjätuomari Petra Spring-Reiman TUOMIO 10/423 11.6.2010 Asiana: R 09/404

Lisätiedot

Pari näkökulmaa asianajajan tehtäviin ja edunvalvontaan rikosprosessissa. Asianajaja Matti Pulkamo Asianajotoimisto Pulkamo Oy 11.5.

Pari näkökulmaa asianajajan tehtäviin ja edunvalvontaan rikosprosessissa. Asianajaja Matti Pulkamo Asianajotoimisto Pulkamo Oy 11.5. Pari näkökulmaa asianajajan tehtäviin ja edunvalvontaan rikosprosessissa Asianajaja Matti Pulkamo Asianajotoimisto Pulkamo Oy 11.5.2016 Asianajaja, asiamies, avustaja? lakimies, varatuomari, asiamies,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp Hallituksen esitys lasten suojelemista seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen hyväksymiseksi ja siihen liittyviksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä. määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 114/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi erillisellä päätöksellä määrättävästä veron- ja tullinkorotuksesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden

Lisätiedot

Kantelija on antanut hankitusta selvityksestä vastineensa.

Kantelija on antanut hankitusta selvityksestä vastineensa. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 05.02.2014 Dnro OKV/1084/1/2012 1/5 ASIA Syyttämättäjättämispäätöksen lähettäminen rikosilmoituksen tehneelle KANTELU A arvostelee oikeuskanslerille 21.8.2012 osoittamassaan asiamiehensä

Lisätiedot

ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008

ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008 OIKEUSAPU JA JULKINEN PUOLUSTUS B 14.2 ASETUS OIKEUSAVUN PALKKIOPERUSTEISTA (24.4.2008/290, viim. muut. 28.6.2012/424 ) Annettu Helsingissä 24 päivänä huhtikuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti,

Lisätiedot

FINLEX - Ajantasainen lainsäädäntö: /295

FINLEX - Ajantasainen lainsäädäntö: /295 Page 1 of 6 Finlex Finlex Lainsäädäntö Ajantasainen lainsäädäntö Vuosi 2012 15.6.2012/295 Seurattu SDK 184/2013 saakka. 15.6.2012/295 Laki rikosoikeudellisia menettelyjä koskevien toimivaltaristiriitojen

Lisätiedot

Uhrin tarpeisiin vastaaminen rikosprosessissa. Katsaus uhridirektiivin velvoitteisiin, keskeisiin säädöksiin ja hyviin käytäntöihin.

Uhrin tarpeisiin vastaaminen rikosprosessissa. Katsaus uhridirektiivin velvoitteisiin, keskeisiin säädöksiin ja hyviin käytäntöihin. Uhrin kohtaaminen rikosprosessissa koulutus 2018 Uhrin tarpeisiin vastaaminen rikosprosessissa. Katsaus uhridirektiivin velvoitteisiin, keskeisiin säädöksiin ja hyviin käytäntöihin. Neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta Laki rikoslain 10 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain (39/1889) 10 luvun 5 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 875/2001, muutetaan 10 luvun 2 ja 3, 6 :n 1 momentti

Lisätiedot

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija Todistelu, todistaminen ja asiantuntija oikeudenkäynnissä Palontutkinnan opintopäivät 27.-28.11.2018 Jyväskylä 28.11.2018 Käräjätuomari Mikko Jaatinen Keski-Suomen käräjäoikeus Todisteiden arvioimisen

Lisätiedot

Verkkorikoksen uhrin oikeudet. Erityises1 silmällä pitäen uhkailua, vainoamista ja kunnianloukkausta

Verkkorikoksen uhrin oikeudet. Erityises1 silmällä pitäen uhkailua, vainoamista ja kunnianloukkausta Verkkorikoksen uhrin oikeudet. Erityises1 silmällä pitäen uhkailua, vainoamista ja kunnianloukkausta Mikko Vuorenpää Rikosprosessioikeuden professori Lapin yliopisto Käsiteltävät aiheet Lähtökoh1a Kuka

Lisätiedot

ON/Aineopinnot

ON/Aineopinnot 1 HELSINGIN YLIOPISTO YLEINEN PROSESSIOIKEUS ON/Aineopinnot 17.6.2014 Tentissä on neljä kysymystä. Jokainen tenttijä vastaa kysymyksiin 1 ja 2. Tämän lisäksi kysymykseen 3 tulee vastata, ellei sitä ole

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 1 luvun :n ja 7 luvun :n muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi oikeudenkäynnissä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 654. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Naantalissa 13 päivänä heinäkuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 20 päivänä heinäkuuta 2001 N:o 654 659 SISÄLLYS N:o Sivu 654 Laki rikoslain muuttamisesta... 2077 655 Laki pakkokeinolain 5 luvun 11 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Liite 1. SAKARI- järjestelmään sekä rikosasioiden käsittelyyn sisältyvät tiedot ja asiakirjat

Liite 1. SAKARI- järjestelmään sekä rikosasioiden käsittelyyn sisältyvät tiedot ja asiakirjat Liite 1 SAKARI- järjestelmään sekä rikosasioiden käsittelyyn sisältyvät SISÄLLYSLUETTELO SYNTYVÄT TIEDOT, ASIAKIRJAKOKONAISUUDET JA ASIAKIRJAT...2 SAKARI -JÄRJESTELMÄÄN SISÄLTYVÄT TIEDOT...2 ASIAKIRJAN

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

ASIA. Käräjäoikeuden haastemiehen epäilty virkarikos ASIAN VIREILLETULO

ASIA. Käräjäoikeuden haastemiehen epäilty virkarikos ASIAN VIREILLETULO ANONYMISOITU PÄÄTÖS 28.09.2009 Dnro OKV/13/21/2008 1/6 ASIA Käräjäoikeuden haastemiehen epäilty virkarikos ASIAN VIREILLETULO Valtionsyyttäjä on 12.8.2008 oikeuskanslerille osoitetussa kirjoituksessa arvostellut

Lisätiedot

Sisällys. Lyhenteitä VELVOLLISUUS TAI OIKEUS KIELTÄYTYÄ TODISTAMASTA 91

Sisällys. Lyhenteitä VELVOLLISUUS TAI OIKEUS KIELTÄYTYÄ TODISTAMASTA 91 Lyhenteitä X JOHDANTO 1 1. Oikeudenkäymiskaaren 17 luvun uudistaminen ja sen tausta 1 2. Todistelun kohde ja keskeiset käsitteet 5 3. Oikeudenkäymiskaaren 17 luvun soveltamisala 12 4. Todistelu osana oikeudenkäyntiä

Lisätiedot

Mikko Vuorenpää PROSESSIOIKEUDEN PERUSTEET. Prosessioikeuden yleisiä lähtökohtia sekä menettely käräjäoikeuden tuomioon asti

Mikko Vuorenpää PROSESSIOIKEUDEN PERUSTEET. Prosessioikeuden yleisiä lähtökohtia sekä menettely käräjäoikeuden tuomioon asti Mikko Vuorenpää PROSESSIOIKEUDEN PERUSTEET Prosessioikeuden yleisiä lähtökohtia sekä menettely käräjäoikeuden tuomioon asti Talentum Helsinki 2009 Juridica-kirjasarjassa ilmestyneet teokset: 1. Hallintomenettelyn

Lisätiedot

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta

Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Tuomionjälkeisen sovittelun tarpeet ja hyödyt syyttäjän näkökulmasta Jälkisovitteluhankkeen loppuseminaari Tampereella 19.10.2016 Leena Metsäpelto Valtionsyyttäjä Valtakunnansyyttäjänvirasto Sovittelulain

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun :n 2 momentin 2 kohta,

Lisätiedot