-2, SIVL :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "-2, SIVL 2015-03-04 16:00"

Transkriptio

1 -2, SIVL :00 Kokouskutsu Keskiviikkona klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson Markku Pukkinen, varapuheenjohtaja Vaula Vilppola Håkan Forss Johan Karjaluoto Erik Nyberg Marina Lundkvist Brita Brännbacka-Brunell Kristina Saari Conny Englund Aykut Saka Päivi Lester Vesa Berg Jacob Storbjörk Ulrika Rönnback Lasse Perhiö Eija Vähäsöyrinki Anita Petterson Seppo Kangas Vuokko Piippolainen Sauli Isokoski Muut läsnäolijat Peter Boström, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kurt Hellstrand, kaupunginhallituksen edustaja Isak Hellström, nuorisovaltuuston edustaja Anne Ekstrand, kaupunginjohtajan sijainen Jan Levander, sivistysjohtaja, sihteeri Juha Paasimäki, sivistysjohtajan sijainen Tom Enbacka, päivähoidon johtaja Guy Björklund, museonjohtaja Tove Jansson, liikuntatoimenjohtaja Taija Mikkola-Rönkkä, taloussuunnittelija Asiat Oheisen esityslistan mukaan. Toimeksi saanut: Annica Haldin puheenjohtaja

2 7, SIVL :00 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

3 8, SIVL :00 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Ehdotus Sivistysjohtaja: Valitaan Anita Petterson ja Conny Englund.

4 9, SIVL :00 ILMOITUSASIAT Muut kirjeet Pietarsaaren Sydänyhdistys Ruusulehdon koulun säilyttämisen puolesta Ehdotus Sivistysjohtaja: Merkitään tiedoksi.

5 10, SIVL :00 VIRANHALTIJAPÄÄTÖKSET Sivistysjohtaja on tehnyt tammi helmikuussa 2015 oheisen liitteen mukaiset viranhaltijapäätökset: Liite 10 A Päivähoidon johtaja ja nuorisosihteeri ovat tehneet tammi helmikuussa 2015 oheisen liitteen mukaiset viranhaltijapäätökset. Liite 10 B Ehdotus Sivistysjohtaja: Merkitään tiedoksi.

6 11, SIVL :00 UBV: 196/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; ÖSTMAN-KUPILA TERESA Päivähoidon johtaja: Kasvatust. kand. Teresa Östman-Kupilalla on osa-aikainen lastentarhanopettajan toimi, 27,5 t/vk. Östman-Kupila palkattiin lastentarhanopettajaksi avoimeen päiväkotiin. Koska sen toiminta on loppunut, tulisi Östman-Kupila siirtää avoimeen kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen. Ehdotus Sivistysjohtaja: Kasvatust.kand. Teresa Östman-Kupila siirretään omalla suostumuksellaan osa-aikaisesta lastentarhanopettajan toimesta kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Länsinummen päiväkoti.

7 12, SIVL :00 UBV: 197/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; STORBACKA JOHANNA Päivähoidon johtaja: Kasvatust. kand. Johanna Storbackalla on osa-aikainen lastentarhanopettajan toimi, 27,5 t/vk. Storbacka palkattiin lastentarhanopettajaksi avoimeen päiväkotiin. Koska sen toiminta on loppunut, tulisi Storbacka siirtää avoimeen kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen. Ehdotus Sivistysjohtaja: Kasvatust.kand. Johanna Storbacka siirretään omalla suostumuksellaan osa-aikaisesta lastentarhanopettajan toimesta kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Länsinummen päiväkoti.

8 13, SIVL :00 UBV: 199/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; ERIKSSON JENNIE Päivähoidon johtaja: Kasvatust. kand. Jennie Erikssonilla on osa-aikainen lastentarhanopettajan toimi päivähoidossa, 25 t/vk. Eriksson palkattiin lastentarhanopettajaksi Viktorian päiväkotiin kielikylvyn ollessa puolipäivätoimintaa. Kielikylvyn muututtua uudelleenjärjestelyn jälkeen kokopäivätoiminnaksi Eriksson siirrettiin avoimeen kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen. Ehdotus Sivistysjohtaja: Kasvatust.kand. Jennie Eriksson siirretään omalla suostumuksellaan osa-aikaisesta lastentarhanopettajan toimesta kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Maria-Marjalan päiväkoti.

9 14, SIVL :00 UBV: 200/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; SULKAKOSKI CLARA Päivähoidon johtaja: Clara Sulkakoski palkattiin omassa kodissa työskenteleväksi perhepäivähoitajaksi Sen jälkeen Sulkakoski on ollut opintovapaalla ja suorittanut lähihoitajan tutkinnon. Sittemmin hän on vielä suuntautunut lasten ja nuorten hoitoon oppisopimuksen kautta. Oppisopimuskoulutuksen aikana ja sen jälkeen Sulkakoski on työskennellyt lastenhoitajana päiväkodissa. Käytännössä hänen palvelussuhteensa ei ole päättynyt, vaikka hän päätti olla palaamatta perhepäivähoitajan toimeen opintovapaan jälkeen. Koska Sulkakoskella on vaadittava kelpoisuus, on hänet syytä siirtää avoimeen lastenhoitajan toimeen. Nykyinen sijoituspaikka on Maria-Marjalan päiväkoti. Ehdotus Sivistysjohtaja: Lähihoitaja Clara Sulkakoski siirretään omalla suostumuksellaan perhepäivähoidosta avoimeen lastenhoitajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Maria-Marjalan päiväkoti.

10 15, SIVL :00 UBV: 201/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; CEDERBERG NINA Päivähoidon johtaja: Nina Cederberg palkattiin omassa kodissa työskenteleväksi perhepäivähoitajaksi Terveyssyistä hän jatkokouluttautui työnantajan kehotuksesta oppisopimuksella lähihoitajaksi ja on sen jälkeen työskennellyt avoimessa lastenhoitajan toimessa päivähoidossa. Ehdotus Sivistysjohtaja: Lähihoitaja Nina Cederberg siirretään omalla suostumuksellaan päivähoidon avoimeen lastenhoitajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Kirkkorannan päiväkoti.

11 16, SIVL :00 UBV: 198/2015 HENKILÖSTÖN SIIRTO; KÄLDMAN ANNA-KARIN Päivähoidon johtaja: Kasvatust. kand. Anna-Karin Käldmanilla on osa-aikainen lastentarhanopettajan toimi esikoulun päivähoidossa, 25 t/vk. Työstä johtuvista syistä Käldman on sijoitettu uudelleen kokoaikaiseen päiväkotityöhön. Sen vuoksi tässä vaiheessa on syytä siirtää Käldman avoimeen kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen. Nykyinen sijoituspaikka on Maria-Marjalan päiväkoti. Ehdotus Sivistysjohtaja: Kasvatust.kand. Anna-Karin Käldman siirretään omalla suostumuksellaan osa-aikaisesta lastentarhanopettajan toimesta kokoaikaiseen lastentarhanopettajan toimeen lukien. Nykyinen sijoituspaikka on Maria-Marjalan päiväkoti.

12 17, SIVL :00 UBV: 225/2015 VIRKANIMIKKEIDEN MUUTOS Pietarsaaren kaupungin hallintosäännön 7.2 :n 2. kohdan mukaan sivistyslautakunta päättää asioista, jotka koskevat yhteisten virkojen ja toimien perustamista ja lakkauttamista sekä uudelleenjärjestämistä. Viimeisimmässä päivähoito- ja koulutusviraston kansliahenkilöstöä koskevassa työn vaativuuden arvioinnissa ilmeni, että virkanimikkeet eivät vastaa nykyisiä työtehtäviä. Arviointi osoitti, että työsopimuksessa mainittu kanslistin nimike vastaa vain murto-osaa kansliahenkilöstölle kuuluvista työtehtävistä. Oikeampi ja nykyaikaisempi nimike olisi sihteeri. Työväenopistojen kanslistien virkanimikkeeksi ehdotetaan kurssisihteeriä. Rehtorien mukaan se vastaa opistoissa nykyisin yleisesti käytettävää nimikettä. Tässä vaiheessa kyse on vain viran/toimen nimikkeen muuttamisesta. Seuraavassa työn vaativuuden arvioinnissa ja paikallisissa palkkaneuvotteluissa otetaan kantaa myös palkkaasioihin. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta päättää, että sekä työväenopiston että arbetarinstitutetin kanslistin virkanimike muutetaan kurssisihteerin nimikkeeksi. Samalla virat muutetaan toimiksi.

13 18, SIVL :00 UBV: 229/2015 VIRKANIMIKKEEN MUUTOS Pietarsaaren kaupungin hallintosäännön 7.2 :n 2. kohdan mukaan sivistyslautakunta päättää asioista, jotka koskevat yhteisten virkojen ja toimien perustamista ja lakkauttamista sekä uudelleenjärjestämistä. Viimeisimmässä päivähoito- ja koulutusviraston kansliahenkilöstöä koskevassa työn vaativuuden arvioinnissa ilmeni, että virkanimikkeet eivät vastaa nykyisiä työtehtäviä. Arviointi osoitti, että työsopimuksessa mainittu kanslistin nimike vastaa vain murto-osaa kansliahenkilöstölle kuuluvista työtehtävistä. Oikeampi ja nykyaikaisempi nimike olisi sihteeri. Kirjaston osalta sopivampi nimike olisi toimistosihteeri. Tässä vaiheessa kyse on vain viran/toimen nimikkeen muuttamisesta. Seuraavassa työn vaativuuden arvioinnissa ja paikallisissa palkkaneuvotteluissa otetaan kantaa myös palkka-asioihin. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta päättää, että kirjastotoiminnan kanslistin nimike muutetaan toimistosihteerin toimeksi. Nykyinen toimenhaltija on Tarja Ahonen.

14 19, SIVL :00 UBV: 228/2015 VIRKANIMIKKEEN MUUTOS Pietarsaaren kaupungin hallintosäännön 7.2 :n 2. kohdan mukaan sivistyslautakunta päättää asioista, jotka koskevat yhteisten virkojen ja toimien perustamista ja lakkauttamista sekä uudelleenjärjestämistä. Viimeisimmässä päivähoito- ja koulutusviraston kansliahenkilöstöä koskevassa työn vaativuuden arvioinnissa ilmeni, että virkanimikkeet eivät vastaa nykyisiä työtehtäviä. Arviointi osoitti, että työsopimuksessa mainittu kanslistin nimike vastaa vain murto-osaa kansliahenkilöstölle kuuluvista työtehtävistä. Oikeampi ja nykyaikaisempi nimike olisi sihteeri. Liikuntatoimiston osalta sopivampi nimike olisi toimistosihteeri. Tässä vaiheessa kyse on vain viran/toimen nimikkeen muuttamisesta. Seuraavassa työn vaativuuden arvioinnissa ja paikallisissa palkkaneuvotteluissa otetaan kantaa myös palkka-asioihin. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta päättää, että liikuntatoimiston kanslistin nimike muutetaan toimistosihteerin toimeksi. Nykyinen toimenhaltija on Mariakaisa Tyni.

15 20, SIVL :00 UBV: 234/2015 VIRKANIMIKKEEN MUUTOS Pietarsaaren kaupungin hallintosäännön 7.2 :n 2. kohdan mukaan sivistyslautakunta päättää asioista, jotka koskevat yhteisten virkojen ja toimien perustamista ja lakkauttamista sekä uudelleenjärjestämistä. Viimeisimmässä päivähoito- ja koulutusviraston kansliahenkilöstöä koskevassa työn vaativuuden arvioinnissa ilmeni, että virkanimikkeet eivät vastaa nykyisiä työtehtäviä. Arviointi osoitti, että työsopimuksessa mainittu kanslistin nimike vastaa vain murto-osaa kansliahenkilöstölle kuuluvista työtehtävistä. Oikeampi ja nykyaikaisempi nimike olisi sihteeri. Museon osalta sopivampi nimike olisi museosihteeri. Nimikettä käytetään useissa Suomen museoissa. Tässä vaiheessa kyse on vain viran/toimen nimikkeen muuttamisesta. Seuraavassa työn vaativuuden arvioinnissa ja paikallisissa palkkaneuvotteluissa otetaan kantaa myös palkka-asioihin. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta päättää, että museotoiminnan kanslistin nimike muutetaan museosihteerin toimeksi. Nykyinen toimenhaltija on Carola Karf.

16 21, SIVL :00 CFV: 13/2015 POHJANMAAN ALUETOIMISTO: KUTSUNTALAUTAKUNNAT VUODEKSI 2015 Kh Kaupunginsihteeri: Kaupunkia pyydetään nimeämään kaksi edustajaa ja kaksi varamiestä kutsuntalautakunnan jäseniksi kutsuntatilaisuuteen, joka pidetään Pietarsaaressa Jäseniksi ja varamiehiksi tulisi valita, mikäli vain on mahdollista sellaisia henkilöitä, joilla on tietoa kutsunnanalaisten olosuhteista, ja jotka ovat itse suorittaneet asepalveluksen. Lisäksi pyydetään, että kunta tarjoaisi kutsunnanalaisille pullakahvit. Kutsuntojen kohteena ovat nuoret 18 vuotta täyttävät, ja tilaisuus on Tupakkamakasiinilla. Täten voidaan katsoa, että kutsuntapäivät tulisi hoitaa sivistyslautakunnan ja nuorisotoimen toimesta. Ehdotus Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää antaa sivistyslautakunnalle tehtäväksi nimetä kaksi edustajaa kutsuntalautakuntaan sekä heille varajäsenet. Kaupunginhallitus päättää kustantaa päivien tarjoilun. Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Sivl Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta valitsee kutsuntalautakunnan varsinaisiksi jäseniksi Hannu Sulkakosken ja Johan Nygårdin ja varajäseniksi Jan Levanderin ja Juha Paasimäen.

17 22, SIVL :00 UBV: 235/2015 VANHOJEN SAAMISTEN POISTO Myyntireskontrassa on jonkin verran vanhoja saamisia. Suurin osa saamisista on vuosilta ja koskee päivähoitomaksuja, ,72, ja liikuntatoiminnan vuokria, 137,21. Toistuvat maksuvaatimukset ovat olleet tuloksettomia. Ehdotus Sivistysjohtaja: Vanhat saamiset poistetaan, yhteensä ,93.

18 23, SIVL :00 UBV: 227/2015 SIVISTYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS JA ALUSTAVA TILINPÄÄTÖS 2014 Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston talousarviossa asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden saavuttamisesta. Vuoden 2014 toimintakertomuksessa tehtävän arvioinnin on perustuttava strategiaan ja siihen sisältyviin kriittisiin menestystekijöihin. Hallintokuntien on esitettävä selvityksensä tavoitteissa asetetun tavoitetason toteutumisesta. Jollei tavoitetasolle ole päästy, on syyt siihen selvitettävä. Arvioinnin on siis sisällyttävä jokaisen hallintokunnan toimintakertomukseen Tavoitteiden arvioinnin lisäksi on esitettävä myös toimintaa kuvaavat tunnusluvut sekä tehtävä olennaisia vertailuja. Sivistyslautakunnan toimintakertomus liitteenä. Liite 23 A Talouspäällikkö: Valtuuston vahvistaman nettotalousarvion loppusumma on 40,33 milj. euroa ja nettotulokseksi muodostui 40,26 miljoonaa euroa, eli tulos alitti talousarvion eurolla. Suuremmista talousarviopoikkeamista mainittakoon: - Toimintatuotot ylittivät budjetoidut tuotot eurolla. myynti- ja maksutuotot ylittivät arvion yhteensä eurolla ulkopuolisia rahoitustukia ja avustuksia saatiin euroa arvioitua enemmän - Toimintakulut ylittivät arvion eurolla. henkilöstökulut alittivat budjetoidut kustannukset euroa palvelujen ostot ylittivät arvion eurolla muut toimintakulut ylittyivät euroa. Merkittävin syy arvioitua parempiin toimintatuottoihin on Jungmanin koulun kasvanut aamu- ja iltapäivätoiminnan myynti naapurikunnille. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät erityisavustukset erilaisiin hankkeisiin ylittivät arvion merkittävästi. Toimintakuluista palveluiden ostot ylittivät arvion sekä ostopalveluiden kunnilta ja kuntayhtymiltä osalta että muiden palveluiden ostojen osalta. Liite 23 B Tulosalueet lyhyesti: Sivistyshallinto

19 23, SIVL :00 UBV: 227/2015 Alittaa nettomäärärahan euroa. Toimintakulut alittavat talousarvion lähes jokaisessa kuluryhmässä ja kustannukset ovat laskeneet edellisestä vuodesta n. 14 %. Aamu- ja iltapäivätoiminta Ylittää nettomäärärahan eurolla. Voimakkaan kysynnän vuoksi on toimintaa tuotettu ja palvelua seurakunnalta ja Folkhälsanilta jouduttu ostamaan arvioitua enemmän. Esiopetus Ylittää talousarvion eurolla. Henkilöstökulut ylittävät arvion eurolla huolimatta niiden pysymisestä edellisen vuoden tasolla. Etenkin huomattavasti arvioitua suuremmat eläkekulut nostavat henkilöstökustannuksia. Perusopetus 16,9 miljoonan nettokustannuksiltaan perusopetus on lautakunnan suurin toimiala. Tulosyksikkö osoittaa euron nettoalijäämää. Henkilöstökulut ylittivät talousarvion eurolla huolimatta n euron laskusta edellisestä vuodesta. Toimintatuotoista erilasiin hankkeisiin saadut avustukset puolestaan ylittivät arvion eurolla. Hankkeisiin kohdistetut budjetoimattomat palkkakustannukset, ostopalvelut ja ithankinnat selittävät osaltaan näiden kustannusten ylityksiä. Oppilaskuljetukset ylittivät arvion n eurolla. Lukiokoulutus Osoittaa nettoylijäämää. Lukiokoulutuksen kustannukset ovat laskeneet edelliseen vuoteen verrattuna n. 10 %. Musiikkitoiminta Musiikkiopisto ylittää talousarvion eurolla. Toimintatuotot ovat euroa arvioitua pienemmät ja etenkin myyntituotot alittavat arvion huomattavasti. Toimintakuluista sekä musiikkiopisto että orkesteritoiminta ylittävät merkittävästi talousarvion palvelujen ostojen osalta. Taideopetus alittaa nettotalousarvionsa eurolla. Aikuiskoulutus Arbetarinstitutet alittaa nettotalousarvionsa eurolla. Toimintatuotot ovat euroa budjetoitua suuremmat. Alitus henkilöstökulujen osalta on euroa. Työväenopisto, jolla oli kaksi budjetoimatonta maahanmuuttajakurssia, ylittää määrärahat eurolla. Myöskään sisäisten vuokrien nostoa vuoden aikana ei ole budjetissa huomioitu. Nuorisotoiminta Alittaa määrärahansa eurolla. Päivähoito Lasten päivähoito alittaa talousarvion eurolla. Myyntituotot ovat euroa budjetoitua suuremmat. Toimintakulut

20 23, SIVL :00 UBV: 227/2015 puolestaan ovat budjetoitua pienemmät lähes jokaisessa kululuokassa. Kulttuuritoimisto Toteutus on tapahtunut talousarvion mukaisesti. Museotoiminta Museotoiminta ylittää määrärahansa eurolla. Toimintatuotot ovat euroa arvioitua pienemmät. Toimintakuluista suhteellisesti suurin budjetin ylitys aiheutuu arvioitua suuremmasta aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden hankinnasta. Kirjastotoiminta Osoittaa euron nettoylijäämää. Toimintatuotot ovat arvioitua paremmat etenkin saatujen tukien ja avustusten ansioista. Toimintakulut puolestaan alittavat budjetoidut kustannukset eurolla. Liikuntatoiminta Laskeneiden toimintakulujen ansioista liikuntatoimen nettotulos on euroa budjetoitua parempi. Kustannukset alittavat talousarvion etenkin sisäisten kunnossapitopalveluiden osalta. Myös henkilöstökustannukset ovat euroa budjetoitua pienemmät. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta hyväksyy toimintakertomuksen ja vuoden 2014 alustavan tilinpäätöksen. Sivistyslautakunta lähettää asian edelleen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

21 SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistysjohtaja: TOIMIALA: Jan Levander Hallinto TOIMINTA-AJATUS Päivähoito- ja koulutusvirasto palvelee asiakkaitaan päivähoitoon ja opetukseen liittyvissä asioissa. Toiminta on asiakaslähtöistä, laadukasta ja kaksikielistä. Se haluaa edistää lapsiperheiden viihtymistä, ja tavoitteena on tukea perheiden ja kaupungin välistä kasvatuskumppanuutta. Sivistyslautakunnan muut hallinnonhaarat on mainittu omina hallinnonaloinaan. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Hallinnon toiminta on arvioitu eläkkeelle siirtymisten yhteydessä ja koko kansliahenkilöstön työtehtävät on käyty läpi. Kanslistien virkanimikkeet on muutettu hallinnon sihteerin, osastosihteerin ja koulusihteerin nimikkeiksi. Nimikkeet vastaavat paremmin nykyisiä työtehtäviä. Hallinnon henkilöstö on lisääntynyt yhdellä henkilöllä kaupungin sisäisen uudelleensijoituksen jälkeen.

22 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET HENKILÖSTÖ Tavoitteellinen ja hyvä johtajuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Työpaikkakokouksia pidetään Työpaikkakokouksia pidetään säännöllisesti, ja kehittämiskeskusteluja kerran kuukaudessa ja kehitjän jokaisen työntekitämiskeskusteluja kerran vuo- kanssa. dessa. Oppiva ja hyvinvoiva henkilöstö Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Työyhteisön osallisuus - mahdollisuus vaikuttaa omaan työ- Kaikki työntekijät osallistuvat. hön, osallistuminen Tyhyyn, Tykyyn, ulkoiluiltapäiviin ym. Toteutustapa Vastuussa oleva Sivistysjohtaja Päivähoidon johtaja Toteutustapa Vastuussa oleva Ehdotusten/päätösten seuranta työpaikkakokouksissa ja kehittämiskeskusteluissa. Sivistysjohtaja Arviointi () Pidetty 8 työpaikkakokousta, mikä vastaa henkilöstöstrategian mukaisia vaatimuksia. Kehittämiskeskusteluista on toteutunut 60 %. Arviointi () Henkilöstö on osallistunut järjestettyyn Tyhy/Tyky-toimintaan. PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Sivistystoimen, johtoryhmien toimiva, tehokas hallinto Toteutustapa Vastuussa oleva Johtoryhmän kokoukset Sivistysjohtaja Arviointi () Johtoryhmä on kokoontunut säännöllisesti joka toinen viikko.

23 TUNNUSLUVUT Suoritteet -12 Talousarvio -14 Työvuodet 10,5 10,5 9,5 9,0 8,5 8,

24 Sivistysjohtaja: TOIMIALA: Jan Levander Esiopetus, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, perusopetus ja lukiokoulutus TOIMINTA-AJATUS Pietarsaaren päivähoito- ja koulutustoimi on kaksikielinen elinikäisen oppimisen periaatteita edistävä organisaatio, joka antaa kasvatuksen ja koulutuksen avulla kaikille oppijoille valmiuksia ja edellytyksiä selviytyä arkipäivän tilanteissa, työelämässä, jatko-opinnoissa sekä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Toiminnassa korostuvien yhdessä vaikuttamisen, kaksikielisyyden, kansainvälistymisen ja yhteistyön avulla taataan laadukkaat palvelut ja edistetään hyvää elämänlaatua sekä tuetaan yksilön mahdollisuuksia kasvaa turvalliseksi yhteiskunnan jäseneksi. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Suomen oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskeva uusi laki (1287/2013) tuli voimaan Laki tuo useita muutoksia oppilashuoltotyöhön. Suurin muutos koskee yksilökohtaista oppilashuoltoa, jota hoitavat monialaiset asiantuntijaryhmät. Oppilaiden ja huoltajien seuranta- ja vaikutusmahdollisuudet paranevat. Myös koulukuraattorien rooli tulee keskeiseksi. Lisäksi uutuutena on, että kunta järjestää toisen asteen opiskelijoiden kuraattoritoiminnan. Niin ollen Pietarsaari järjestää myös Optiman ja YA:n kuraattoritoiminnan. Esikoulun, perusopetuksen ja lukioiden uusien opetussuunnitelmien laatiminen on aloitettu. Opetussuunnitelmat uudistetaan yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Toiminta koskee 1 2 vuosiluokkien oppilaita ja kaikkia erityisopetukseen siirrettyjä oppilaita. Opetustoimi järjestää aamutoiminnan kouluissa. Omien ryhmien (Kirkkoranta-Jungman, Vestersundinkylä ja Länsinummi) lisäksi iltapäivätoimintaa järjestävät pääasiassa seurakunta, 11 ryhmää, ja Folkhälsan, 2 ryhmää. Niiden toimintaa tuetaan. Perusopetus Maahanmuuttajien valmistava opetus jatkuu. Turvapaikkaa hakevat lapset saavat opetuksensa suomeksi ja kiintiöpakolaisia opetetaan ruotsiksi. Tällä hetkellä valmistavan opetuksen ryhmiä on Itälän koulussa ja Etelänummen koulussa. Useimmat koulumme järjestävät kerhotoimintaa. Yhteistyö alakouluikäisten lasten kuntokerhotoimintaa Pietarsaaressa järjestävän Wau ry:n kanssa on jatkunut. Opetushallitus tukee toimintaa. Kaupunki osallistuu edelleenkin romanilasten perusopetuksen kehittämishankkeeseen. Opetushallitus rahoittaa hanketta erityisellä valtionavustuksella. Kaupunki osallistuu myös molempien kieliryhmien Osaava-hankkeeseen. Hanke on Pohjanmaan maakunnan pohjoisten kuntien yhteistyöhanke. Länsi- ja Sisä-Suomen alue-hallintovirasto rahoittaa hanketta.

25 Lukiokoulutus Ylioppilaskirjoitukset suunnitellaan Suomessa suoritettavan sähköisesti keväästä 2016 alkaen. Tämän haasteen valmisteluja ja suunnittelua on jatkettu. Muuta Kuntarakenneselvitysten yhteydessä on selvitetty sivistyslautakunnan toiminta-aloja yhteistyössä Pedersören kunnan, Luodon, Uudenkaarlepyyn, Kruunupyyn ja Evijärven kanssa.

26 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Perusopetuksen laatukriteerit: Toteutustapa Vastuussa oleva Arviointi () 1. Taloudelliset resurssit, tuntiresurssit Alueellinen vertailu Koulutoimenjohtajat Vertailuaineistoa tuotettu. Pietarsaaren resurssit vähäiset naapurikuntiin verrattuna. 2. Opetusryhmien koko Lukiokoulutus: Toimenpiteet, kouluittainen selvitys ja arviointi toiminnan etenemisestä. Kouluittainen selvitys, rehtori Ryhmäkokoja verrataan kunnittain seudulla. Ryhmäkoot hyvällä tasolla koko seudulla. 1. Lukiokoulutuksen profiloituminen ja markkinointi Mahdollisuudet kehittää toimintaa vastaisuudessa. Kouluittainen selvitys, rehtori, koulutoimenjohtaja Raportti toimitetaan koulujen arvioinnin yhteydessä kesäkuussa IT-pedagogiikan kehittäminen Toimenpiteet, kouluittainen selvitys ja arviointi toiminnan etenemisestä. Kouluittainen selvitys, rehtori, koulutoimenjohtaja

27 TUNNUSLUVUT Suoritteet Oppilaita esiopetuksessa - ruotsinkielisiä - suomenkielisiä Oppilaita perusopetuksessa - ruotsinkielisiä - suomenkielisiä Aamu- ja iltapäivätoiminta -ruotsinkielisiä -suomenkielisiä Lukiokoulutus - Jakobstads gymnasium - Pietarsaaren lukio Tilin päätös Talous arvio Työvuodet

28 Rehtori: TOIMIALA: Bo-Anders Sandström Pietarsaaren musiikkiopisto TOIMINTA-AJATUS Musiikkiopiston peruskoulutus: - antaa seudun lapsille ja nuorille musiikin peruskoulutusta yhtäläisin perustein - antaa valmiudet ammattiin tähtääviin musiikkiopintoihin, mutta pyrkii myös kasvattamaan tiedostavia musiikinkuluttajia ja harrastelijamuusikoita - toimii yhteistyössä päiväkotien, peruskoulujen ja kaupungin ja jäsenkuntien muiden kulttuurilaitosten ja yhdistysten kanssa - ylläpitää yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin musiikki- ja kulttuurijärjestöihin. Taidekoulu Balatako: - antaa kuvataiteen perusopetusta Pietarsaaren lapsille ja nuorille - antaa valmiuden ammattiin tähtääviin kuvataiteen opintoihin, mutta pyrkii myös kasvattamaan tiedostavia kulttuurinkuluttajia ja harrastelijoita - toimii yhteistyössä päiväkotien, peruskoulujen ja kaupungin muiden kulttuurilaitosten ja yhdistysten kanssa - ylläpitää yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin kulttuurijärjestöihin. Pietarsaaren Sinfonietta: - ylläpitää Pietarsaaren Konserttisarjaa omin konsertein ja konserttituotannoin - toimii koulutusorkesterina Pietarsaaren Musiikkitalon ammattiopiskelijoille TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Musiikkiopistolla on perustamisestaan lähtien eli vuodesta 1974 ollut oma rehtori ja kanslisti. Toiminta on vuosien saatossa kasvanut ja työtehtäviä on tullut lisää. Tänä päivänä Pietarsaaren musiikkiopiston rehtori johtaa toimintaa, joka pitää sisällään n. 660 lasta musiikin ja kuvataiteen alalla, 45 opettajaa sekä Pietarsaaren sinfonietan. Tilanne alkaa olla kestämätön ja hallinnon lisäresurssi on välttämätön. Vuonna 2015 tullaan panostamaan paljon opiston hallinnon ratkaisuun pitkällä tähtäimellä. Musiikkiopisto täyttää 40 vuotta lukuvuonna ja tätä juhlistetaan uudella musikaalilla, joka perustuu Lars Sundin romaaniin Natten är ännu ung. Musikaalin puitteissa tehdään tiivistä yhteistyötä seudun koulujen kanssa panostamalla aktiiviseen yleisötyöhön. Itsestäänselvä lopputavoite on järjestää koulunäytökset yläkouluille ja lukioille. Musikaali esitetään 15 kertaa ajalla Lasten taidekoulu Balatako, joka hallinnollisesti sijaitsee musiikkiopiston alaisuudessa, kasvaa vuosi vuodelta ja on saanut syksyltä 2014 alkaen lisätilaa Galleri Gron tiloista nykyisen työpajan vierestä. Järkevien tilaratkaisujen ja Campus Allegron alennettujen vuokrien ansiosta Balatako voi jatkaa kasvuaan ilman, että vaadittaisiin korotettuja resursseja. Lasten taidekoululla on itsestään selvä paikka Campus Allegrossa osana kolmella tasolla toteutettavan kuvataiteen koulutusta. Musiikkitaloa vastaavan Taidetalon rakentamistyötä tehostetaan vuoden 2015 aikana. Näin saamme parhaiten synergiatehoa yhteisten tilojen, materiaalinhankinnan ja henkilöstön suhteen. Pietarsaaren Sinfonietan lippulaiva, kamarimusiikkifestivaali RUSK työskentelee aktiivisesti kaupungin kanssa tuodakseen Pietarsaaren ja kaupungin kulttuurielämän kartalle.

29 Marraskuussa 2015 järjestettävän festivaalin tiimoilta tavoitteena on yhdessä kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa tarjota kulttuuripaketteja, joiden puitteissa paikalliset kauppiaat ja kulttuurilaitokset voivat hyötyä musiikinkuluttajista.

30 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Hyvä opetuksen laatu ja Saada yhä useammat oppilaat Kyselytutkimukset. tyytyväiset oppilaat. viihtymään opistossa. Edelleen panostuksia täydennyskoulutukseen. Rehtori vastaa Arviointi () Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Tarpeeksi kattava Sinfonietan järjestämänä 10 Musikaalin Natten är ännu ung konserttitarjonta Schaumansalissa korkeatasoista konserttia ja taustalla ammattimainen tiimi lisää asukkaiden 15 musikaaliesitystä. suunnittelee. Sinfonietta viihtyvyyttä. suunnittelee yhdessä kaupungin ja seudun kauppiaiden kanssa kulttuuripaketin. Rehtori vastaa. Arviointi () Seudun kilpailukyvyn parantaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Arviointi () PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT

31 Sujuva päätöksentekoprosessi Tavoite/MittariI Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Arviointi () RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva JMI:n kokonaistuntimäärä Talousarviossa pysyminen. Rehtori suunnittelee ja vastaa pidetään n talousarviossa pysymisestä h:ssa/viikko. Balatakon yhdessä opiston johtokunnan oppilasmäärä kasvaa, mutta kanssa. kustannukset pidetään vuoden 2014 tasolla. Arviointi ()

32 TUNNUSLUVUT Suoritteet tunteja/vuosi soitinoppilaat/vuosi musiikkileikkikoulu ja valmistavat oppilaat ryhmäsoittooppilaat/v Työvuodet 21,62 23,02 22,32 21,07 Talous arvio

33 Rehtori: TOIMIALA: Marie-Louise Björndahl Pietarsaaren ruotsinkielinen työväenopisto TOIMINTA-AJATUS Työväenopisto luo oppimisympäristöjä, ja on siten kehittämässä kurssilaisten yleissivistystä, kulttuuritietoutta, yksilöllistä vastuuta ja hyvinvointia. Opisto tarjoaa mielekästä ja vireää vapaa-ajantoimintaa eri kohderyhmille. Opiston toiminnan taiteellinen osa (kuvataide, musiikki, tanssi) pyrkii herättämään osallistujien harrastuneisuutta ja kehittämään arvostelukykyä sekä antamaan elämyksiä. Eri tietopohjaisissa aineissa (kielet, luonnontieteet, yhteiskuntatieteet) opisto pyrkii lisäämään osallistujien tietoja. Kuntoliikunnassa painotetaan osallistujien terveyden ja kunnon ylläpitämistä ja parantamista. Opistolla on toimintaa myös Luodossa. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vapaan sivistyksen rahoitukseen tehtävistä muutoksista keskustellaan edelleen valtion taholla. Tällä hetkellä valtionosuutta saadaan toteutuneiden oppituntien määrän mukaan. Asukastiheyteen perustuva järjestelmä (joka on ollut hyvin suosiollinen Pietarsaarelle) on lakkau-tettu, mutta korkeimman yksikköhinnan ryhmään kuuluneet opistot (mm. Pietarsaari) saavat vielä jonkin aikaa korvausta. Kun se jää hiljalleen pois, vähenee valtionosuus tuntuvasti. Eräänä vaihtoehtona on keskusteltu vapaan sivistyksen rahoittamista suureen kunnalliseen erään sisältyvänä osana ilman valtion ohjausta. Kentän oman kannan mukaan nykyinen oppituntimäärään perustuva malli on säilytettävä. Opiston henkilöstötilanne on jatkuvasti äärimmäisen hankala. Sekä tekstiilityönopettajan että kieltenopettajan virat pidetään toistaiseksi täyttämättä. Tekstiiliaineiden ja kielten opetus hoidetaan tuntiopettajavoimin, mutta ainepohjainen kehittäminen kärsii. Kanslian työmäärä on monesti myös ylivoimainen ainoastaan kahden henkilön (rehtorin, kanslistin) hoidettavaksi ilman kokoaikatoimisen opettajan työpanosta. Kahdesta henkilöstä koostuvan työpaikan työtilanteen helpottamiseksi odotamme, että työväenopisto ja kulttuuritoimisto, sekä mielellään myös muut toimijat, muuttavat samoihin tiloihin kanssamme Simeliuksen taloon osoitteessa Isokatu 10.

34 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Pystyä palvelemaan tilastot kurssilaista rehtori, kanslilsti Arviointi () Tyytyväiset kurssilaiset Erittäin hyvä Kurssiarviointi Rehtori Myönteinen ulkoinen kuva Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Medianäkyvyys krt Toteutustapa Vastuussa oleva tilastot rehtori Arviointi () Julkiset tapahtumat RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous krt tilastot rehtori Tavoite Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Pystyä toteuttamaan tilasto talousarvion rajoissa rehtori oppituntia Arviointi ()

35 TUNNUSLUVUT Suoritteet Tilin päätös Talous arvio -14 Oppitunteja Kurssilaisia, brutto Kurssilaisia, netto Kurssilaisia/ asukkaita, % (ml. Luoto) 35,7 36,6 35,4 38,5 22 Kurssilaisia/ asukkaita, % (ainoastaan Pietarsaaren ruotsinkieliset 50,0 52,9 51,37 56,2 37 Menot yhteensä, Tulot yhteensä, Netto Valtionosuudet Työvuodet 4/14 4/14 10,62 11,42 10 Perustelut Alustavasti ennustettu tuntimäärän kasvu (ja näin ollen myös kustannusten kasvu) johtuu maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksen ("Språkskolan") järjestämisestä.

36 Rehtori: TOIMIALA: Päivi Rosnell Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto TOIMINTA-AJATUS Työväenopisto on ensisijaisesti yleissivistävää aikuiskoulutusta antava oppilaitos, jonka tehtävänä on vahvistaa yhteiskunnan eheyttä, aktiivista kansalaisuutta ja elinikäisen oppimisen edellytyksiä. Tämän toteuttamiseksi opisto pyrkii vastaamaan koulutustarpeisiin järjestämällä kurssitoimintaa mm. seuraavilla osa-alueilla: taito- ja taideaineet, kielet, tietotekniikka, kotitalous, tanssi ja liikunta. Tämän lisäksi vastataan muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin tarjoamalla eri aihepiirien lyhyempiä opintokokonaisuuksia ja luentotilaisuuksia. Laki Vapaasta sivistystyöstä uudistettiin ja se tuli voimaan Lain ensimmäisessä pykälässä määritellään lain tarkoitus ja tavoitteet: Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Vapaana sivistystyönä järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Vapaan sivistystyön rahoitusmallia on uudistettu vuodesta Tällä hetkellä vapaan sivistystyön rahoituksen kehittämistä koskevia linjauksia ja laadun kehittämistä valmistellaan siten, että muutokset voivat tulla voimaan vuonna Nyt valtionapua maksetaan pidettyjen tuntien perusteella. Opiston toiminta tulisi nähdä ennaltaehkäisevänä peruspalveluna, jonka avulla huolehditaan kaupunkilaisten hyvinvoinnista. Samalla ehkäistään syrjäytymistä tarjomalla mahdollisuudet sosiaalisten verkostojen luomiseen. Opisto on aina toiminut tärkeänä suomenkielisten ja kaupunkiin muuttavien uusien asukkaiden kohtaamispaikkana. Nykyisin myös maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat opiskelevat ja kotoutuvat opistossa. Uusi suomenkielisen ja ruotsinkielisen opiston yhteinen maahanmuuttajien kielikoulu aloitti toimintansa syksyllä Kouluun perustettiin kaksi suomenkielen ryhmää ja yksi ruotsinkielen ryhmä. Huhtikuusta 2012 alkaen vt. rehtorin tehtäviä on hoitanut opiston aikaisempi rehtori Pentti Silvennoinen. Syksyllä 2013 opistolla aloitti päätoiminen rehtori Päivi Rosnell. Pietarsaaren ruotsinkielisen työväenopiston, Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston ja kulttuuritoimiston kansliat sijoitetaan yhteisiin tiloihin vuonna 2014.

37 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Pystyä palvelemaan tilastot kurssilaista rehtori, kanslisti Arviointi () 3134 Tyytyväiset kurssilaiset hyvä kurssiarviointi rehtori kurssiarvointi tehty (opetus erinomainen/hallinto hyvä) Myönteinen ulkoinen kuva Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Medianäkyvyys 4/6/8 krt vuodessa Toteutustapa Vastuussa oleva tilastot/rehtori Arviointi () reaalitaso toteutunut Julkiset tapahtumat 4/6/8 krt vuodessa tilastot/rehtori minimitaso toteutunut PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Tuottavuus - uudet tavat tuottaa suunnitelma - joitain palveluja uusia tapoja tuottaa - -myyntipalvelut useita uusia tapoja -kielikoulutus tuottaa -käsityökoulu -tieto-ja viestintätekniikan koulutus Toteutustapa Vastuussa oleva rehtori Arviointi () -myyntipalvelut - suunnitelma -kielikoulutus maahanmuuttajien päiväkoulutus -uusi tapa -IT Opistonetti-uusi tapa

38 RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2014 min - real - max Järjestää opetusta talousarvion puitteissa 5050 oppituntia 4 800/4 900/5050 tilastot rehtori Toteutustapa Vastuussa oleva Arviointi () 5938

39 Suoritteet/ Tunnusluvut Talous arvio Opetustunnit Brutto-opiskelijat Netto-opiskelijat Osallistujia/suomen- 29,5 34,0 33, ,5 21 kielinen väestö, % Toimintamenot Tulot Netto Valtionosuus Työvuodet (5)14 (5) ,43 7,45 11,24 Perustelut Aloitettu maahanmuuttajien kielikoulu kasvatti opetustuntimäärää, henkilöstökuluja ym.kuluja ( , yhteensä neljä suomenkielen kurssia). Hallinnon muutto opistolta Isokadulle lisännyt menoja mm.sisäisten vuokrien muodossa noin 20%. Suomenkielisten prosenttiosuuden laskutapa muutettu suhteutettuna nettoopiskelijamäärään. Tuloja kasvatti Opetushallituksen LAKE (Laatu- ja kehittämishanke)

40

41 Nuorisosihteeri: Tiina Höylä-Männistö TOIMIALA: Nuorisotyö TOIMINTA-AJATUS Pietarsaaren nuorisotoimi on kaksikielinen kaupungin organisaatio, joka ylläpitää toimivaa nuorisotilaa ja luo edellytyksiä nuorisotoiminnan järjestämiseen. Nuorisotoimi järjestää toimintaa nuorisotilan lisäksi myös kouluilla. Kaikessa toiminnassa korostuvat yhteistyö, tasavertaisuus, turvallisuus, kasvatuksellisuus, kansainvälisyys ja päihteettömyys. Toiminnalla on tarkoitus tukea nuorten sosiaalisten valmiuksien kehitystä sekä heidän itsenäistä kasvua. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Seudullinen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto piti vuoden aikana kolme kokousta. Lisäksi verkostolla oli kaksi koulutustilaisuutta ja osa verkoston jäsenistä teki tutustumismatkan Tampereen nuorten talolle. "ABC kohtaa nuoria" -hanke päättyi 2013, mutta ABC yhteistyötä jatkettiin Pietarsaaressa vuoden 2014 ajan. Kesälle suunniteltu katusählyturnaus peruttiin vähäisen kiinnostuksen vuoksi, mutta muita pienempiä tapahtumia toteutettiin vuoden aikana. Kesän leiritoiminta järjestettiin kokonaisuudessaan Fanta Seassa. Osallistujia kesän leireihin (yhteensä viisi leiriviikkoa) oli kaikkiaan 88 lasta. Saadun palautteen (kyselytutkimus) mukaan leiritoimintaan oltiin tyytyväisiä. Nuorisovaltuusto kokoontui vuoden aikana 11 kertaa. Käsiteltäviä asioita oli 74. Yksi nuorisovaltuuston jäsen jäsentä osallistui Tukholmassa lokakuussa pidettyyn Pohjoismaiden Neuvoston Istuntoon. Syksyllä järjestettiin keskustelutilaisuus. Nuorisovaltuuston edustajat osallistuivat aktiivisesti vuoden aikana myös eri lautakuntien kokouksiin. Nuorisoportaali Decibel.fi oli aktiivisesti nuorten käytössä. Syksyllä portaalia esitettiin Etelänummen ja Oxhamnin kouluilla. Vuoden aikana Pietarsaaresta tehtiin "Kysy pois" - osioon yhteensä 333 kysymystä. Nuori Kulttuuri-tapahtumassa vuorossa oli tanssitaide ja yksi pietarsaarelaisryhmä eteni valtakunnalliseen tapahtumaan saakka steppiesityksellään. Alakoululaisten synttärikutsut Tupakkamakasiinilla olivat kysyttyjä. Vuoden aikana järjestettiin yhteensä 22 synttärit. Synttärihuonetta remontoitiin kesällä ja uusia synttäriteemoja otettiin käyttöön.

42 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Nuorten osallisuutta lisäämällä Vuoden aikana nuorille parannetaan nuorten vaikutusmahdollisuuksia annetaan 1/2/4 eri tilaisuutta osallistua nuoria koskevien päätösten valmisteluihin RESURSSIT JA TALOUS Tasapainoinen talous Tavoite Tavoitetaso 2014 min - real - max Nuorisotoimen taloutta Tavoitteena hakea rahoitusta tasapainotetaan hankkimalla 2 / 3 / 4 hankkeelle vuoden lisäresursseja erilaisten aikana hankkeiden/ projektirahoitusten kautta Toteutustapa Vastuussa oleva Keskustelutilaisuus Nuorten osallisuushankkeet Nuorisovaltuusto Nuorisosihteeri Toteutustapa Vastuussa oleva Nuorisoshteeri ja nuorisoohjaajat Arviointi () Tavoite saavutettiin reaalitasoisena (2 tilaisuutta). Arviointi () Tavoite saavutettiin minimitasoisena (2 lisärahoitusta).

43 Suoritteet/ Tunnusluvut Tilin päätös Talous arvio Ryhmäkoko/ohjattu kerho/ Tupis Kävijämäärä/ mittausviikko/ Tupis Työvuodet 8,6 9,2 9 8,9 9,5 9

44 Päivähoidon johtaja: Tom Enbacka TOIMIALA: Päivähoito TOIMINTA-AJATUS Päivähoidon tavoiteena on toimia tärkeänä osana kehitettäessä Pietarsaaren kaupunkia. Tätä toteutetaan tarjoamalla lapsiperheille monipuolisia ja laadukkaita päivähoitopalveluja: Tämä saavutetaan siten, että päivähoito; - tarjoaa jokaiselle lapselle mahdollisuuden merkitykselliseen lapsuuteen ja hyvään elämän alkuun, punomalla yhteen leikin, opetuksen ja hoidon toimivaksi kokonaisuudeksi - pystyy mahdollisuuksien mukaan täyttämään vanhempien toiveet - tarjoaa henkilökunnalle hyvät työolosuhteet ja mahdollisuuden täydennyskoulutukseen. Työskentelemme moniammatillisesti yhdessä lasten ja perheiden kanssa saavuttaaksemme hyvinvointia. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Päivähoidossa olevien lasten määrä pysyy melko vakaana, mutta vuoden aikana siinä on ollut vähäistä lisäystä. Uusien perhepäivähoitajien rekrytointivaikeuksien vuoksi lapsimäärät siirtyvät kuitenkin jatkuvasti perhepäivähoidosta päiväkoteihin. Sen vuoksi päivähoito-osasto joutui avaamaan vuoden aikana kaksi uutta osastoa, yhden sisarusryhmän Tomtebon päiväkotiin ja yhden kielikylpyryhmän lisää ruotsinkielisiä lapsia varten. Lisäksi avoin päiväkoti suljettiin ja perhepäivähoidon varahoito siirtyi Viktorian päiväkodista Choraeuksen ryhmäperhepäiväkoteihin. Uusi kielikylpyryhmä sijoitettiin Kirkkorannan pikkukouluun, ja päivähoito-osasto luopui Isokatu 5:n vuokratiloista. Kaksi muuta ryhmää (aikaisemmin Viktorian päiväkodissa ja Marjalan päiväkodissa) sijoitettiin Pursisalmen päiväkotiin ja Pursisalmen entiset ryhmät sijoitettiin Marjalan ja Viktorian päiväkoteihin. Kaikki nämä muutokset tehtiin lisähenkilöstön tarpeen vähentämiseksi. Hoidon tarve epämukavina aikoina (iltaisin, öisin ja viikonloppuisin) on lisääntynyt edelleen. Julian ja Juhanan ryhmäperhepäiväkotien nykyiset järjestelyt eivät riitä, jos lisäys jatkuu. Varhaiskasvatussuunnitelma valmistui vuoden aikana ja julkaistiin uutena painoksena.

45 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Päivähoidon laatukriteerit laaditaan Kriteerit päätetään vuoden Työryhmät yhdessä naapuri-kun aikana. Päivähoidon johtaja tien kanssa Arviointi () Työ on aloitettu ja jatkuu. Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Päivähoitopaikka myönnetään 100 % Tilasto toiveiden mukaan ja lakisääteisen Päivähoidon johtaja ajan puitteissa Esimiehet Arviointi () Päivähoito on myönnetty lakisääteisessä ajassa. Toiveita päivähoitopaikasta tai -muodosta ei ole kyetty täyttämään 100-prosenttisesti. HENKILÖSTÖ Onnistunut henkilöstön rekrytointi Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real - max Toteutustapa Vastuussa oleva Määräaikaisten sopimusten 5 kpl - 9 kpl - 12 kpl Sivistyslautakunta, määrää vähennetään päivähoidon johtaja Arviointi () Ei ole toteutunut.

46 PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Arviointi () Vastuussa oleva Päivähoidon tietokone-ohjelmia uudistetaan ja täydennetään Ohjelma vaihdetaan Päivähoidon johtaja Nykyistä päivähoidon ohjelmaa kehitetään. RESURSSIT JA TALOUS Tuottavuuden lisääminen Tavoite Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Päiväkotien käyttöaste 80 % Läsnäolotilastojen parempi seuranta Päivähoidon johtaja Esimiehet Arviointi () Tavoitetta ei ole saavutettu. Seuranta edelleen vaikeaa. Marraskuun manuaalinen seuranta osoitti, että aikaisempaa useammat osastot yltävät tavoitteeseen.

47 TUNNUSLUVUT Suoritteet tt hoitopäivät, päiväkodit/ostetut hoitopäivät hoitopäivät, perhepäivähoito Nettohinta/kokop., päiväkodit Nettohinta/kokop., perhepäivähoito 0-6 -vuotiaat / vuotiaat päivähoidossa % Tilinp. -10 Tilinp. -11 Tilinp. -12 Tilinp. -13 Talousarvio -14 Tilinp Ej / ,00 54, ,00 56, (62) ,5 58 Lapset/kokop päiväkodit Lapset/kokop perhepäivähoito Lapset/kokop ryhmäperhepäiväkodit Työvuodet

48 Kirjastotoimenjohtaja: Leif Storbjörk TOIMIALA: Kirjastotoiminta (Kirjasto- ja tietopalvelut) TOIMINTA-AJATUS Kaupunginkirjaston on toimittava ajanmukaisena tietoyhteiskunnan yleisenä kirjastona siten, että fyysiset ja virtuaaliset palvelut tukevat ja vahvistavat toisiaan. Perinteinen kulttuuri- ja sivistystehtävä yhdistyy monipuoliseen tiedonvälitys- ja neuvontatehtävään. Toiminta perustuu voimassa olevaan kirjastolakiin ja kirjastoasetukseen. Visio on seuraava: Kirjasto keskipisteessä. Kaupungin paras tietokanava, missä asiakas on kuningas, tieto demokraattista ja lukemisen vapaus taattu. Kaupunginkirjastomme on kuuluttava Suomen yleisten kirjastojen parempiin ja kaksikielisten kirjastojen parhaisiin. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOS Yhdentoista pohjalaiskunnan kirjastojen uusi yhteinen portaali Fredrikakirjastot.fi avattiin suunnitelman mukaisesti Verkko 2.0 -ratkaisujen ja asiakasystävällisten kirjastotuotteiden kehittäminen jatkuu. Nykyiseen kirjasto-ohjelmaan on lisätty uusi asiakkaiden käyttöliittymä, internetsivusto, jossa on enemmän asiakkaiden tarpeita vastaavaa interaktiivisuutta. Kokoelmat tulevat näkyvämmiksi ja niistä on helpompi etsiä. Tämä edellyttää mm. hankitun aineiston jatkuvaa luettelointia ja sen kuvailemista mahdollisimman hyvin. Itsepalvelutoimintoja on lisätty. Samalla on meneillään hyllykokoelmien ja varastonpidon tarkasteluprosessi. Kirjastoon on luotu lisää tilaa eräitä aineistotyyppejä siirtämällä ja mittavien poistojen avulla. Se helpottaa kiinnostavan aineiston löytämistä sekä ohjelmatoiminnan ja kokoontumisten järjestämistä kirjastossa. Lähimmät kaupungin ulkopuoliset yhteistyökumppanimme ovat lähikuntien kirjastot, jotka kaikki kuuluvat Fredrika-verkostoon. Jos yhteistyön tiivistäminen entuudestaan tulee ajankohtaiseksi, kaupunginkirjasto osallistuu kehittämiseen mielellään, sillä Pietarsaaren kaupunginkirjastolla on jo hyvin aktiivinen rooli yhteistyössä. Historiallisesti suuri muutos on se, että kaupunginkirjasto avattiin vuonna 2014 tuntia aikaisemmin. Pääkirjaston kirjastosalit on "aina" ennen avattu arkisin vasta klo Pitkään suunniteltu parannus voitiin toteuttaa siitä huolimatta, että henkilöstövahvuus on vähentynyt hieman. Muutoksen mahdollisti osittain se, että kirjat ostetaan nykyisin valmiiksi muovitettuina. Myös itsepalvelukäytäntöjen lisääntymisellä sekä itse kirjastossa että verkossa on merkitystä. Aamun lisätunti on vaikuttanut myönteisesti käynti- ja lainaustilastoihin.

49 VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET ASIAKAS JA KUNTALAINEN Palveluiden saatavuus ja laatu Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 min - real max Kirjaston tilojen saavutettavuus Paljon kirjastokäyntejä, sekä ja kirjaston kokoelmien, fyysisiä että verkon kautta. sekä fyysisen että sähköisen Hyvä lainaus. aineiston, käyttömahdollisuus. Riittävä hankinta Hakuvälineiden ja tieto- min: Laatusuositusten mukai- kantojen käyttömahdollisuus. sesti real: selvitä vertailusta Pohjanmaan maakunta max: yksi maan parhaista Toteutustapa Vastuussa oleva Asiakasystävälliset, säännölliset ja kiinteät aukioloajat. Jatkuva hankinta. Tarpeeksi henkilöstöä, joka antaa hyvää palvelua. Kirjastotoimenjohtajalla on vastuu. Arviointi () Koko pääkirjasto on avattu alkaen arkisin jo klo 10.00, mikä on asiakasystävällistä. Fyysiset käyntiluvut ovat nousussa (12,8 %). Lainaus on lisääntynyt (1,7 %). Kesäiltojen lyhennetty aukiolo kuitenkin säilytettiin. Pietarsaaren kirjastotoimen aukiolotuntien määrä oli yhteensä Asukkaiden osallisuus, viihtyvyys, turvallisuus Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Toimiva kirjastotalo, kaikkien Kirjastotalon pitäminen hyvässä Yhteydenpito, raportointi ja yhteiskuntaryhmien kokoontumispaikkatö-vastaavien kunnossa yhteistyössä kiinteis- seuranta. kanssa. Ohjelmaa, luentoja ja näyttelytoimintaa. Tietoa yhteiskunnasta ja demokratiasta. Osallisuus yhteisöön. Jo vakiintuneiden toimintamuotojen jatkaminen ja uudistaminen tarpeen mukaan. Kirjaston nettisivuilla on ajankohtaista tietoa. Asiakaspäätteitä, tulostusmahdollisuudet. Kirjaston tiedotus- ja neuvontatoiminta. Kirjailijavierailut, teemapäivät, tapahtumat, näyttelyt. Ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista tiedottaminen. Arviointi () Vuoden aikana on tehty joitakin tarvittavia korjaus- ja kunnossapitotöitä. Kirjasto oli osittain kiinni vain yhtenä päivänä teknisten syiden vuoksi. Runebergin viikolla järjestettiin ohjelmaa kirjastossa ja kirjailijavierailuja kaupungin kouluissa. Kirjaston nettisivusto, oma portaalimme, liitettiin suunnitelman mukaisesti pohjalaisten Fredrika-kirjastojen yhteiseen portaaliin, joka avattiin Yhdentoista pohja-

50 Kirjasto saa myönteistä palautetta uutisoinnissa, myös valtakunnallisesti. Kirjastotoimenjohtajalla on vastuu. laiskunnan kirjastojen uudesta yhteisestä portaalista Fredrikakirjastot.fi uutisoitiin myönteisesti. Näkyvyyttä saivat myös lasten ja nuorten lukemista edistävät toimenpiteet, kuten kirjapassi. Kirjastopalvelut saivat erittäin korkeat pisteet kaupungin asukkailleen teettämässä kuntakyselyssä. Kirjasto kuului palveluihin, joihin asukkaat olivat tyytyväisimpiä (loppuraportti kaupungin kotisivuilla). PALVELUIDEN JÄRJESTÄMINEN JA TUOTANTOTAVAT Palvelustrategian toteuttaminen Tavoite/Mittari Tavoitetaso 2014 Toteutustapa Vastuussa oleva Kirjasto- ja tietopalvelujen puitteissa Vakaat volyymiluvut Kirjastolle annetaan resurssit ja tuotetaan volyymipalvelu- henkilöstölle annetaan tarvitta- ja kuten lainausta suuruusluokassa Kirjaston erikoisosaamisen ja vat työkalut tavoitteiden toteutsa lainausta vuodes- erikoispalvelun kehittäminen. tamiseen. ja kirjastokäyntejä (fyysisiä + verkossa) suuruusluokassa käyntiä vuodessa. Vastauspalvelu, Jossain määrin itsepalvelua. tiedotustyö, neu- vonta ja opastaminen tiedonhaun Vastuu: prosesseissa lukemista kulttuurijaosto edistävän toiminnan ohella kirjastotoimenjohtaja edustavat annettavaa laadullista henkilökohtaista palvelua. Arviointi () Portaaliratkaisuihin, tietokoneisiin ja oheislaitteisiin sekä IT-koulutukseen on panostettu osittain ulkoisella rahoituksella kehittämishankkeiden kautta. Vielä puuttuu kuitenkin joitakin työvälineitä, joita kirjasto tarvitsee nykyisessä tietoyhteiskunnassa. Henkilöstön mahdollisuudet osallistua aktiivisesti sopiviin koulutustilaisuuksiin ovat olleet käytännön syistä rajalliset. Lasten ja nuorten osastolla otettiin käyttöön itsepalveluautomaatti. Käyttöön otettiin uusia asiakasystävällisiä palvelumuotoja: sähköposti-

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2016-03-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2.3.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-01-28 16:00

-2, SIVL 2015-01-28 16:00 -2, SIVL 2015-01-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.1.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-08-30 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 30.8.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-03-08 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 8.3.2017 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen,

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00

-2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 -2, SIV-SU 2015-05-12 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 12.5.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2016-03-23 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 23.3.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-09-13 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 13.9.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00

-2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 -2, SIV-SU 2015-06-16 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 16.6.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja Vaula Vilppola

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-08-24 16:00

-2, SIVL 2015-08-24 16:00 -2, SIVL 2015-08-24 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 24.8.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-09-15 16:00

-2, SIVL 2015-09-15 16:00 -2, SIVL 2015-09-15 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 15.9.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2016-03-30 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 30.3.2016 klo 16.00, Kauppaoppilaitos, Paul Hallvarinkatu 1 Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-05-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2. toukokuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-05-31 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 31.5.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2016-02-17 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 17.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-12-05 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 5.12.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2016-01-20 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 20.1.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

-2, SIV-KJ :00

-2, SIV-KJ :00 -2, SIV-KJ 2016-06-14 17:00 Kokouskutsu Tiistai 14.6.2016 klo 17.00, Museo, Isokatu 4 Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Brita Brännbacka-Brunell, puheenjohtaja Harald Wester Sauli

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2018-09-26 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 26.9.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2018-02-15 16:00 Kokouskutsu Torstaina 15.2.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg Toiminta Toiminta koostuu ruotsinkielisestä esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta, 1. 9. vuosiluokan

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-12-16 16:00

-2, SIVL 2015-12-16 16:00 -2, SIVL 2015-12-16 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 16.12.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-04-19 17:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 19.4.2017 klo 17.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Marina Lundkvist

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-09-15 16:00

-2, SIVL 2015-09-15 16:00 -2, SIVL 2015-09-15 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 15.9.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) 3 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätösehdotus päättää 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 213 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätös päätti 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Kulttuuri- ja kansalaistoimi

Kulttuuri- ja kansalaistoimi 1 (5) Kulttuuri- ja kansalaistoimen johtosääntö Kaupunginvaltuuston hyväksymä 9.6.2010/ Kulttuuri- ja kansalaistoiminnan lautakunta 1 Toiminta-ajatus Toimiala Lautakunnan toiminta-ajatuksena on edistää,

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-01-18 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 18.1.2017 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Marina Lundkvist

Lisätiedot

-2, SIV-KJ 2016-01-14 17:00

-2, SIV-KJ 2016-01-14 17:00 -2, SIV-KJ 2016-01-14 17:00 Kokouskutsu Torstaina 14.1.2016 klo 17.00, Museon kanslia, Isokatu 4 Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Brita Brännbacka-Brunell, puheenjohtaja Harald

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2018-01-17 18:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 17.1.2018 klo 18.00, Rettig Sport Center Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey Howard Jaakko

Lisätiedot

Emmi Romppainen Emmi Romppainen

Emmi Romppainen Emmi Romppainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 21.3.2019 2 Kokousaika TORSTAI 28.3.2019 KLO 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 8 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas

Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist, varapuheenjohtaja Hans Vikman Kim Yli-Pelkola Pirkko Rantanen Tuomo Palojärvi Anni Teerikangas KOKOUSKUTSU Keskiviikkona 7.2.2019 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Varsinaiset jäsenet Timo Itälehto, puheenjohtaja Terhi Leivo-Holmqvist,

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 360 TP2013 TA2014 + Toimintatulot 886 574 678 000 793 000 793 000 793 000 Toimintamenot

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-03-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.3.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) Tenhunen Laura asiantuntija 5-7

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) Tenhunen Laura asiantuntija 5-7 LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2017 1 AIKA 25.01.2017 klo 17:03-18:00 PAIKKA Harjurinteenteen koulu, lukusali, Ratakatu 1, Loviisa (käynti A-ovesta) LÄSNÄ Melamies Päivi puheenjohtaja Kekkonen Jari varapuheenjohtaja

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1 LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1 Valkon kansalaisopiston johtokunta AIKA 27.08.2014 klo 17:30-18:45 PAIKKA Myllyharjun koulu LÄSNÄ Haverinen Katri puheenjohtaja Björkman-Nystén Nina varapuheenjohtaja

Lisätiedot

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kokouskutsu Keskiviikkona 23.1.2019 klo 17.00, kokoushuone Saima Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Brita Brännbacka-Brunell, puheenjohtaja Ulrika Rönnback, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan selvitys talouden sopeuttamisen mahdollisuuksista vuonna 2013

Sivistyslautakunnan selvitys talouden sopeuttamisen mahdollisuuksista vuonna 2013 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 276/02.02.00/2012 45 Sivistyslautakunnan selvitys talouden sopeuttamisen mahdollisuuksista vuonna 2013 Raision kaupungin alustavan vuoden 2012 tilinpäätöksen mukaan

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi 3 Tiedot

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 30. Valtionosuus ja -avustus yleissivistävän koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha) Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille myönnetään 844 023 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää:

Lisätiedot

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88 6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 26$9826,.$76$86 7$00,±(/2.88 72,0,$/$ VASTUUALUE: 6,9,67

Lisätiedot

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi Kunnanhallitus 12.9.2016 Selvityspyyntö 27.6.2016 / sivistystoimi - v. 2016 Tähän meno- tarvittaessa ja tulokehitys otsikko - palveluiden ostojen kehitys varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta erilliset

Lisätiedot

Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS

Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS Sivistystoimialan nostot 2017 Uuden perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%)

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) KOULUTUSLAUTAKUNTA 70 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/ Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2013 2014 2015 2016 2016

Lisätiedot

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 20.9.2017 4 Kokousaika Tiistai 26.9.2017 klo 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017 Sivistystoimialan kuukausiraportti Syyskuu 2017 Talousraportti Syyskuu 2017 Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS Sivistystoimiala Sivistystoimiala Sivistystoimiala

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Maahanmuuttajien työllisyydellä ja osallisuudella hyvinvointia 24.10.2013 Sannasirkku Autio 25.10.2013 Sannasirkku Autio

Lisätiedot

Vantaan sivistystoimi

Vantaan sivistystoimi Vantaan sivistystoimi Paula Ylöstalo-Kuronen Apulaiskaupunginjohtaja 12.9.2012 Sivistystoimen visio ja toiminta-ajatus Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

KOULUTUSLAUTAKUNTA 66

KOULUTUSLAUTAKUNTA 66 KOULUTUSLAUTAKUNTA 66 Palvelu: Hallinto Vastuuhenkilö: Anu Kosonen TA13/TA14 TP12/TA14 Sivistystoimen hallinto - - - - Henkilötyövuodet 5 5 5 4-9,5 % -21,1 % / Henkilötyövuosi 75 450 66 046 83 996 83 488-0,6

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019

11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 11212 KARVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä Kasvatus- ja opetuslautakunta 28.3.2019 1 KOKOUSKUTSU KARVIAN KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2/2019 KOKOUSAIKA JA -PAIKKA: Torstai 28.3. klo 18.00 Karvian kunnantalo

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 ja tulee voimaan 1.1.2013. Muutoksia KV 25.2.2013, 49 6, 7 Muutoksia

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

KOULUTUSLAUTAKUNTA 67

KOULUTUSLAUTAKUNTA 67 KOULUTUSLAUTAKUNTA 67 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/Koulutus Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2012 2013 2014

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4. 21.05.2014 Sivu 1 / 1 1577/02.02.02/2014 66 Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön vuoden 2014 talousarvion seuranta, huhtikuun kuukausiseuranta / 30.4.2014 Valmistelijat / lisätiedot: Kirsti Askolin, puh.

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :30

-2, SIV-LJ :30 -2, SIV-LJ 2017-03-09 17:30 Kokouskutsu Torstaina 9.3.2017 klo 17.30, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Christer Tonberg, puheenjohtaja Pia Nyman Jaakko

Lisätiedot

-2, MUSOP :00

-2, MUSOP :00 -2, MUSOP 2016-10-04 16:00 Kokouskutsu Tiistaina 4.10.2016, klo 16.00, Green Room, Campus Allegro Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Monica Grankulla-Häggblom, puheenjohtaja Anni

Lisätiedot

Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala Timo Jalonen 1

Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala Timo Jalonen 1 Toimintoanalyysin syventäminen Sivistystoimiala 6.2.2015 Timo Jalonen 1 Varhaiskasvatus Palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen, Vesa Kulmala ja Liliane Kjellman 16 kpl 1.475,7 htv Esitetyt toimenpiteet

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta Kuukausiraportti 10/2017 Kasvatus- ja opetuslautakunta Talousraportti 10/2017, laskennallinen toteutuma 83,3% Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS

Lisätiedot

ke klo kunnanviraston kokoushuone

ke klo kunnanviraston kokoushuone Jämijärven kunta Sivistyslautakunta KOKOUSKUTSU Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika ke 17.4.2019 klo 18.00 Paikka kunnanviraston kokoushuone Käsiteltävät asiat 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2012 Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma vuodelle Sivistystoimen toimintakertomus 2011

KOLARIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2012 Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma vuodelle Sivistystoimen toimintakertomus 2011 KOLARIN KUNTA KOKOUSKUTSU 2/2012 Sivistyslautakunta Aika Tiistai 21.02.2012 klo 17.00 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat nro Liite nro 10 3 Käyttösuunnitelma vuodelle 2012 11 4 Sivistystoimen

Lisätiedot

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne)

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) KOULUTUSLTK Esittelijä sivistystoimen johtaja KULTTUURILTK Esittelijä museonjohtaja VAPAA-AIKALTK Esittelijä vapaa-aikatoimen päällikkö SIVISTYSVIRASTO Sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2016-12-14 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 14.12.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen,

Lisätiedot

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41?

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? 2. Syventävä - opetustoimen tiedonkeruu 2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? kiinteistöjen ylläpito, sar. 02 2.2 - Minkä rivien tulee

Lisätiedot