Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?"

Transkriptio

1 Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten? Triangelipäivät Eeva Peltonen, kirjastonhoitaja Valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto

2 Mistä puhun? Vapaiden e-aineistojen valintakriteerit HY:ssa Mitä vapaita aineistoja NELLIssä ja miten paljon? Miten valintakriteerit toteutuneet valinnassa? Mitä ongelmia aineistojen NELLIin istuttamisessa? Erityisongelma: vapaat kotimaiset lehdet ja kausijulkaisut Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

3 Taustaksi Vapaiden aineistojen valinta ja luettelointi HYssa hajautettua; Viikin, Meilahden (Terkko) ja Kumpulan kampuskirjastot sekä keskustakampuksella Kansalliskirjasto, Opiskelijakirjasto ja 5 tiedekuntakirjastoa vieneet vapaita aineistoja NELLIin Syksyllä 2007 järjestettiin seminaari vapaiden aineistojen valinnasta; sen pohjalta määriteltiin tietyt yleiset valintakriteerit Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

4 Vapaiden e-aineistojen valintakriteerejä 1 (Helsingin yliopiston kirjastot ) Käyttäjäryhmien vaihtelevat tarpeet otetaan huomioon kampusten sekä kirjastopalvelujen kokonaisuuden kannalta käytetyimmät/suositellut sivut asiakkaiden palaute ja toiveet tieteellisyys, hyötynäkökulma, haettavuus keskeisinä kriteereinä aineistot, jotka olisi myös ostettu lisensoitujen aineistojen kriteerien mukaisesti Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

5 valintakriteerejä 2 Aineistot tukevat ja täydentävät kokoelmia sekä kampusten että kokonaisuuden näkökulmasta aineiston suhde kokonaisuuteen mitään aineistotyyppiä ei rajata pois etukäteen: tutkimusaineistot vaihtelevat tieteenaloittain eri tieteenalojen tasapaino vapaiden aineistojen määrässä ei ole tärkeää NELLI-portaalin sisältämän aineiston kokonaismäärän kasvulla ei ole toistaiseksi merkitystä Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

6 valintakriteerejä 3 Sisältökysymyksissä keskeistä on yhteistyö tieteenalojen asiantuntijoiden kanssa erityyppisille aineistoille omat kriteerit käyttäjien toiveiden systemaattinen huomioon ottaminen käyttötilastot (pitäisi saada ja seurata) & palaute organisaatioiden, tutkimuslaitosten ja järjestöjen sivuja mukaan harkitusti vältetään luetteloimasta portaaleja portaalien sisällä aihehakemistoja mukaan harkitusti suositaan suurempia kokonaisuuksia, muualla ylläpidettyjä kokoelmia, yksittäisiä julkaisuja mukaan vain harkiten Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

7 valintakriteerejä 4 Käytettävyyden arviointi NELLI-haettavuus on aina aineiston luetteloimista puoltava seikka Valintakriteerien toteutumisen seuranta ja tarkistaminen kirjastokohtainen seuranta (Yleisperiaatteet pitkälti samat kuin lisensioitujenkin aineistojen osalta; Edellä olevasta jätetty pois näkökohdat, jotka liittyvät järjestelmän arviointiin, kustannusten arviointiin sekä sopimus- ja tekijänoikeuskysymyksiin) Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

8 HY:n NELLIn aineistot tyypeittäin syksyllä 2008 Tyyppi Vapaat Yhteensä Aihehakemistot Asiasanastot E-kirjat 9 28 Hakukoneet 7 7 Hakuteokset Julkaisuarkistot 7 8 Kansallisbibliografiat 5 5 Kirjastoluettelot Lehtitietokannat Opinnäytteet Patentit 3 4 Sanakirjat 9 14 Tekstikokoelmat Tilastot Työvälineet 1 4 Viitetietokannat Ei tyyppiä 4 5 YHT (494) Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

9 Helsingin, Turun ja Tampereen NELLIen aineistotyypit ja vapaiden aineistojen osuus syksyllä 2007 Helsinki Turku Tampere Aihehakemistot (45) Asiasanastot (8) E-kirjat (27) Hakuteokset (49) Sanakirjat (12) Hakukoneet (7) Julkaisuarkistot (9) Opinnäytteet (16) Kansallisbibliografiat (6) Kirjastoluettelot (13) Lehtitietokannat (59) Patentit (1) Tekstikokoelmat (38) Tilastot (13) Työvälineet (3) Viitetietokannat (156) Portaalit, linkit (97) Kirjat, hakuteokset (160) Internet-haku (7) Verkkojulkaisut (17) Kirjastotietokannat (37) Lehtitietokannat (44) Tilastot (16) Työkaluohjelmat (6) Viitetietokannat (166) Sanomalehdet (9) Portaalit, linkit (8) Sanastot (12) ekirjat (13) Hakuteokset (8) Sanakirjat (3) WWW-hakukone (1) Opinnäytteet (11) Kirjastoluettelot (12) elehdet (35) Tilastot (16) Viitetietokannat (108) Virallisjulkaisut (3) Lainsäädäntö (4) Aineistoja yhteensä: 462 (210 vapaita) Aineistoja yhtensä: 559 (215 vapaita) Aineistoja yhteensä 234 ( 67 vapaita ) Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

10 Vapaiden aineistojen osuus Helsingin, Turun ja Tampereen NELLI-portaaleissa Helsingin yliopiston NELLI-portaali 2007: 210 Free 462 All 2008: 253 Free 494 All Turun yliopiston NELLI-portaali 2007: 215 Free 559 All 2008: 271 Free 1003 All Tampereen yliopiston NELLIportaali 2007: 67 Free 234 All 2008: 111 Free 291 All Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

11 Havaintoja HY:n NELLIn vapaista aineistoista 1 Vapaiden aineistojen lukumäärän kasvu vuodessa ei kovin huimaa (210->253); ehkä jotain poistettukin Aihehakemistot yleisin vapaiden aineistojen tyyppi (51/58) varsin sekalainen joukko aineistoja, esim. Agricolahistoriaverkko, Intute -brittiläiset aihehakemistot, Makupalat, kirjastot.fi, TILKE, MADIERA portal myös organisaatioiden sivuja, esim. IPSA s website, Valtioneuvosto, FSD Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto (organisaatioiden sivuja myös muissa aineistotyyppiluokissa) myös portaaleja portaalien sisällä viety NELLIin Aihehakemistot eräänlainen kaatoluokka aineistoille, joille ei (vielä?) sopivaa tyyppiluokkaa Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

12 Havaintoja HY:n NELLIn vapaista aineistoista 2 Muita aineistotyyppiluokkia, joissa vapaita aineistoja runsaasti: Viitetietokannat (37/135), Tekstikokoelmat (28/43), Hakuteokset (21/54), Tilastot (16/20) Tekstikokoelmat kiinnostava sekalaisuudessaan: esim. Fathers of the Church, FINLEX, Kielihjelppi, kiitomato.net, Oppix- oppimateriaalitietokanta, UKK-aineisto, Gallica Ranskan kansalliskirjaston e-dokumenttien kokoelma Suhteellisesti ottaen paljon vapaita aineistoja on myös sanakirjoissa (9/14) ja tyypittelemättömissä (4/5) (mm. Maanmittauslaitoksen karttapaikka, RAITA-digitoitujen suomalaisten äänitteiden tietokanta) Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

13 Vastaako valikoima valintakriteerejä? Valintakriteerit laadittu vasta syksyllä 2007, pääosa vapaista aineistoista viety NELLIin ennen sitä Lähtökohtana oli alusta asti, että eri tieteenaloja edustavat kirjastot valitsevat aineistot kriteerien määrittelyssä tämä on tavallaan siunattukin (vrt. tarvittavat aineistot vaihtelevat tieteenaloittain, tasapaino vapaiden aineistojen määrissä ei tärkeää) Aihehakemistojen osalta kriteerejä ei ole noudatettu; esim. portaaleja portaalien sisällä luetteloitu, koska näin ne on saatu paremmin esiin NELLIn hakemistojen kautta Valintoihin ovat vaikuttaneet myös monet muut seikat kuin kriteerit (jotka tulivat myöhässä ), mm. webbisivujen linkkivalikoimien laajuus ennen NELLIä Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

14 HY:n NELLIn hakemistojen vaikutus aineistojen valintaan ja Metalib-luettelointiin Myös hakemistojen rakentelulla vaikutuksia valintoihin HY:n NELLIin lähdettiin rakentamaan hakemistoja keväällä 2006, aihekategorioiden ja aineistotyyppien merkitys kasvoi; kategoroita ja tyyppejä rukattiin, lisättiin Nykyiset hakemistotaulukot jo sen kokoisia, että kokonaisuutta alkaa olla vaikeaa hahmottaa; uusia aineistotyyppejä on lisätty kitsaasti (asiasanoitukseen pohjaavien hakemistojen kehittäminen periaatteessa mahdollista, käytännössä hankalaa hajautetusti) Joitain vapaita aineistoja on jäänyt ehkä viemättä NELLIin, koska niitä vaikea saada esiin (vrt. kuvat, kartat) Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

15 -> Mitä kannattaa / ei kannata viedä NELLIin? (Keskustelua HY:n kirjastojen piirissä) Miten vapaita aineistoja käytetään ja miten usein asiakkaat plokkaavat niitä juuri NELLIn kautta? Mitkä aineistot eivät kuulu NELLIin? Google ja hakukoneet? (toisaalta Google NELLI-haettava) portaalien portaalit? / portaalit portaalien sisällä? yksittäiset julkaisut (aikamoinen yksimielisyys siitä, että ne olisi luetteloitava HELKAan); mutta entäs linkkisivut jonkun organisaation verkkojulkaisuihin? mutta eivätkö ainakin Käytetyimmät vapaat (kotimaiset) e- lehdet kuuluisi NELLIn lehtivalintaan (SFX)? Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

16 Kotimaiset vapaat e-lehdet- miten NELLIn lehtivalintaan? kotimaisia (vapaita) lehtiä löytyy SFX:stä vähän (Joskushan kirjastot listasivat lehtiä ja tiedot lähetettiin sitten NELLI-toimiston kautta ExLibrikselle vieläkö tätä tapahtuu?) vajaat parikymmentä kotimaista OA-lehteä löytyy DOAJista ja sen myötä SFX:stä meillä HY:ssä on lisätty lehtiä DataLoaderilla lokaaleina objekteina SFX:ään ja kiinnitetty lokaaliin targetiin vapaat kotimaiset lehdet suurelta osin Suoma-lehtiä; jossain vaiheessa harkinnassa Suoma-target, mutta ajatuksesta luovuttiin, koska Suomassa lehtien osoitteiden ylläpito osoittautui horjuvaksi Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

17 Loppulitanjaa ongelmista vapaat aineistot usein monimuotoisia ja alaisiakin, miten saattaa esille/tyrkylle? mitkä niin helposti löydettävissä esim. googlaamalla, että turhia NELLIssä? päivitys saattaa loppua, missä vaiheessa on syytä poistaa? vapaat kotimaiset e-lehdet (e-kausijulkaisut?) edellyttävät erityisvirityksiä onko järkeä vai ei? uusi asiakasliittymä miten tulee muuttamaan kuvioita? KIITOS! Eeva: Mitä vapaita aineistoja NELLIin ja miten?

NELLI & DOMS paikallisesti

NELLI & DOMS paikallisesti NELLI & DOMS paikallisesti TieVie-lähiseminaari 12.-13.8.2004 Jyväskylässä risto.heikkinen@library.jyu.fi Nellin taustaa 1.Koontisivut ja opastuspalvelut http://www.jyu.fi/library/tietokannat/kayt_tietokan_ala.html

Lisätiedot

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Johdanto Nelli-portaaliin 1 (7) JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Nelli-portaali on väline tiedonhakuun ja -hallintaan. Nellin kautta pääsee käyttämään sähköisiä aineistoja, esim. sanakirjoja,

Lisätiedot

E-aineisto Melindassa

E-aineisto Melindassa E-aineisto Melindassa Minttu Hurme, tietojärjestelmäasiantuntija Kuvailupäivät 26.3.2014 E-aineisto Melindassa Yleisesti e-aineistosta Melindassa ja sen lukumääriä Nykyisiä e-aineistoprosesseja Avoimia

Lisätiedot

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN 1 Etäkäyttö Käyttöoikeudet ja -rajoitukset PSK ITU-T IEEE Tali Helsingin Sanomien tekstiarkisto TALENTUM Suomen laki INTERNET hakukoneet aihehakemistot

Lisätiedot

Nelli-opetus Helsingin yliopiston kirjastoissa

Nelli-opetus Helsingin yliopiston kirjastoissa Nelli-opetus Helsingin yliopiston kirjastoissa Nicola Nykopp 19.5. 2005 Humanistisen tiedekunnan kirjasto Kouluttavat kirjastot Helsingin Yliopistolla useita kirjastoja, joista useimmat ovat järjestäneet

Lisätiedot

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa FinELibin aineistopäivä 9.3.2011 Marja Hirn ja Seija Karvanen www.helsinki.fi/yliopisto 1 Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmapolittiisen ohjelman linjauksia

Lisätiedot

NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari. Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri

NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari. Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku 29.10.2008 Ari Rouvari SISÄLLYS Voi herra isä! Nellin menneisyys 2003-2006 Palvelun rakentaminen ja käynnistäminen Yhteistyön kehittäminen ja tehtävän jako

Lisätiedot

Mitä on sisällönkuvailu

Mitä on sisällönkuvailu Mitä on sisällönkuvailu Esko Siirala Helsingin yliopiston kirjasto HELKA-kirjastojen sisällönkuvailuiltapäivä 09.09.201 Helsingin yliopiston kirjasto / Esko Siirala / Mitä sisällönkuvailu on. 1 Sisällönkuvailu

Lisätiedot

YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA

YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA Elokuu 2006 Koonnut Kokoelmakartta-projekti/ VP TKK:n kirjaston kokoelmat (pääkirjasto) Muut TKK:n e-julkaisut (ja julkaisutoiminta) Mf- Mikrokortit Ref-kirjat Kur-kirjat

Lisätiedot

Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut. Jyrki Ilva Erikoiskirjastojen neuvosto,

Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut. Jyrki Ilva Erikoiskirjastojen neuvosto, Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Erikoiskirjastojen neuvosto, 9.12.2011 Julkaisuarkiston idea Julkaisuarkiston (open repository, institutional repository)

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Sisältö mistä löytyy hyödyllistä tietoa ja miten? vilkaisu Porin tiedekirjaston uusiin kotisivuihin verkkoaineistojen

Lisätiedot

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE Nelli-portaali on Suomessa käytössä oleva sähköisten aineistojen hallintaväline, yhteinen tietokantojen käyttöliittymä, jota käyttävät erityisesti

Lisätiedot

Helsingin yliopiston kirjasto 1

Helsingin yliopiston kirjasto 1 Helsingin yliopiston kirjasto 1 TIETEELLINEN TIETO KUULUU KAIKILLE Suomessa tieteelliset kirjastot ovat avoinna kaikille ja tarjoavat esteettömän pääsyn tieteellisen tiedon lähteille. Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja

Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja STKS:n Kausijulkaisupäivä 12.9.08 Tiina Äärilä HY:n kirjastopalveluiden koordinointiyksikkö Yliopiston e-aineistot

Lisätiedot

IL / HYK sopimus kirjastopalveluista. Eriloiskirjastopäivä 20.1.2011

IL / HYK sopimus kirjastopalveluista. Eriloiskirjastopäivä 20.1.2011 IL / HYK sopimus kirjastopalveluista Eriloiskirjastopäivä 20.1.2011 1.2.2011 Ilmatieteen laitos Sää- ja ilmastopalvelu ja -tutkimus, ilmanlaadun seuranta ja tutkimus, merentutkimus kaukokartoitus, avaruustutkimus

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Aineistojen hyöty-kustannus-suhde : Kokoelmapolitiikan priorisoinnit

Aineistojen hyöty-kustannus-suhde : Kokoelmapolitiikan priorisoinnit Aineistojen hyöty-kustannus-suhde : Kokoelmapolitiikan priorisoinnit Tietoaineistoseminaari 15.10.2010 Hannele Nurminen 10/18/2010 Kirjastosta on hyötyä Ilman kirjastoa ei ole yliopistoa Kirjasto on yliopiston

Lisätiedot

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja FSD80 Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 00 Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 0 Tämän koodikirjan viittaustiedot: Kirjastojen

Lisätiedot

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Kun Google ei riitä Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Googlesta tiedon ja julkaisujen saatavuus parantunut hyvä paikantamaan jo tiedettyä lähdettä tulosten relevanssilajittelu tiedon laatu ja taso vaihtelevat

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA Maakuntakirjastokokous, Jyväskylä 16.3.2006 Lauri Aho SISÄLTÖ Mitä on kopioluettelointi? Tilastoja Tietokannat Tietoliikenneyhteydet Asiakasohjelmistot

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO Tuija Korhonen 1 KAIKKIEN KIRJASTO SUOMEN SUURIN YLIOPISTOKIRJASTO. PALVELEMME YLI 40 000 OPISKELIJAN JA TYÖNTEKIJÄN KANSAINVÄLISTÄ TIEDEYHTEISÖÄ NELJÄLLÄ KAMPUKSELLA JA VERKOSSA.

Lisätiedot

E-aineistot ja tiedonhaun neuvonta Slaavilaisen kirjaston kokemuksia

E-aineistot ja tiedonhaun neuvonta Slaavilaisen kirjaston kokemuksia E-aineistot ja tiedonhaun neuvonta Slaavilaisen kirjaston kokemuksia Kokoelmien markkinointi STKS kevätseminaari 24.5.2012 Marjo Kuusela Slaavilainen kirjasto kokoelmien kautta hahmotettuna 1828-1917 vapaakappaleajan

Lisätiedot

Mitä kuuluu NELLIllemme?

Mitä kuuluu NELLIllemme? Mitä kuuluu NELLIllemme? Helsingin yliopiston NELLI-portaali avattiin noin vuosi sitten. Kirjastoissa on jo ehditty viedä NELLIin aika monentyyppisiä aineistoja. Tällä hetkellä niitä alkaa olla siellä

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 15.9.2016 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Tietoaineistot opiskeluun Elektroniset tiedelehdet 66 000 Painetut tiedelehdet 800

Lisätiedot

SFX: versio 4 ja kuulumiset SFX PWG:stä. Väinö Ala-Härkönen Kirjastoverkkopalvelut

SFX: versio 4 ja kuulumiset SFX PWG:stä. Väinö Ala-Härkönen Kirjastoverkkopalvelut SFX: versio 4 ja kuulumiset SFX PWG:stä Väinö Ala-Härkönen Kirjastoverkkopalvelut SFX 4 Ex Libriksen artikkelilinkityspalvelimen uusin versio, julkaistu 7/2010 Otettu käyttöön Nellissä 2011 alussa, nyt

Lisätiedot

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007 Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007 Tutkimuksen tarkoitus Tällä kyselyllä kartoitetaan elektronisten aineistojen käyttöä yleisissä kirjastoissa. Kyselyn

Lisätiedot

Ohjausryhmän kokous 4/2008

Ohjausryhmän kokous 4/2008 Ohjausryhmän kokous 4/2008 Aika: ma 22.09.2008 klo 10.01 11.37 Paikka: Varastokirjasto Päivärannantie 10, neuvotteluhuone Läsnä: Pentti Vattulainen (pj), Vuokko Palonen, Merja Hyödynmaa, Merja Kettunen,

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Tausta Kansalliskirjasto 2002 seurantaryhmän muistio (2006) Kansalliskirjastosta kirjastoverkon palvelukeskus 1.8.2006

Lisätiedot

Verkkoaineistojen linkittäminen

Verkkoaineistojen linkittäminen Verkkoaineistojen linkittäminen Linkitä e kirjat Jykdokista... 2 Linkitä tietokannat Nellistä... 3 Linkki Haku aineistosta sivulle... 3 Linkki Aineistolista sivulle... 4 Linkki Aineistolista sivun kautta,

Lisätiedot

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Miten haen artikkeleita, raportteja, kirjallisuutta

Lisätiedot

Matti Pitkälä. Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö

Matti Pitkälä. Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Matti Pitkälä Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Helsingin yliopiston kirjastojen asiakaskysely 2007 Julkaisija: Helsingin yliopisto, Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Tekijät (työryhmässä sen

Lisätiedot

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO

KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO KIRJASTON VERKKOVÄLINEET tietokannat ja e-lehdet KESKUSTAKAMPUKSEN KIRJASTO Valtiotieteet / Terttu Turunen/ Tutkijat verkoilla 1 Kirjaston verkkovälineet ja -palvelut Nelli Väylä verkkoaineistoihin Metahakuväline,

Lisätiedot

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt

Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Nelli-portaali ja verkko-oppimisympäristöt Triangelipäivät 29.10.2008 Erkki Tolonen Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Miksi kurssiaineistoja Nellistä? Monihaku l. yhden luukun periaate Virtuaalioppimisympäristöjen

Lisätiedot

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301)

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) 09.09.2016 www.helsinki.fi/yliopisto 09.09.2016 1 Luennon sisältö 1. Tieteellinen tutkimustieto: EBSCO, Idäntutkimus,

Lisätiedot

Yliopistojen kysely 2010

Yliopistojen kysely 2010 Yliopistojen kysely 2010 1 Taustatiedot 1.1 Arvioin seuraavan kirjaston palveluja (valitse yksi vaihtoehto) -> valmis valikko kirjastoista / organisaatioista 1.2 Kirjaston toimipiste, jonka palveluja arvioin

Lisätiedot

E-kirjat paketteina Hyödyt, haitat, neuvotteluongelmat

E-kirjat paketteina Hyödyt, haitat, neuvotteluongelmat E-kirjat paketteina Hyödyt, haitat, neuvotteluongelmat Tampereen yliopisto, 18.4.2008 Paula Mikkonen Suunnittelija Kansalliskirjasto, kirjastoverkkopalvelut, FinELib Sisältö Mikä on FinELib? Mitä aineistoja

Lisätiedot

Taloustieteet ja YSA. Eeva Kärki Kansalliskirjasto 23.5.2012

Taloustieteet ja YSA. Eeva Kärki Kansalliskirjasto 23.5.2012 Taloustieteet ja YSA Eeva Kärki Kansalliskirjasto 23.5.2012 Taloustieteen termit YSAssa (1) 75 Taloustieteet. Kansantalous. Liiketalous. Kauppa n. 1800 termiä (YSAn toiseksi suurin ryhmä, YSAssa yhteensä

Lisätiedot

Theseus ja rajatun käytön aineistot

Theseus ja rajatun käytön aineistot Theseus ja rajatun käytön aineistot Theseus-seminaari, 26.4.2016 Jyrki Ilva, jyrki.ilva@helsinki.fi Lähtökohta : mistä on kyse? Julkaisuarkistossa ensisijaisesti vapaasti saatavilla olevia aineistoja Miten

Lisätiedot

Tutkimus vapaaksi verkkoon! seminaari, Helsingin yliopisto, 25.1.2011 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Tutkimus vapaaksi verkkoon! seminaari, Helsingin yliopisto, 25.1.2011 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Suomalaiset julkaisuarkistot vuonna 2011 Tutkimus vapaaksi verkkoon! seminaari, Helsingin yliopisto, 25.1.2011 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Julkaisuarkistojen infrastruktuuri hanke OKM:n rahoittama

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) Porin tiedekirjaston aineistot, kotisivut ja palvelut sekä muut Porin kirjastot Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialan tietohallinnon yhteistyökokous 25.5.2011 Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Kansallinen tietoyhteiskuntastrategia

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet, esim. Google Scholar Open access -julkaisut

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

YLEISESITTELY: MITÄ ON AVOIN TIEDE? Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto OKM:n seminaari

YLEISESITTELY: MITÄ ON AVOIN TIEDE? Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto OKM:n seminaari YLEISESITTELY: MITÄ ON AVOIN TIEDE? Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto OKM:n seminaari 2.12.2013 TIETEELLINEN TIETO tiedeyhteisön synty 1660-luvulla tieteellinen tieto on julkista tieteen itseäänkorjaavuus

Lisätiedot

Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa Annamari Törnwall

Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa Annamari Törnwall Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa 21.11.2017 Annamari Törnwall Mitä kulttuuriaineistoa? radio- ja tv-arkisto digitoituja aikakaus- ja sanomalehtiä verkkoarkisto elektronisia

Lisätiedot

FinELibin koulutukset, artikkelit, työryhmät vuonna 2009

FinELibin koulutukset, artikkelit, työryhmät vuonna 2009 FinELibin koulutukset, artikkelit, työryhmät vuonna 2009 Aineistokoulutukset Aineisto Paikkakunta Ajankohta Osallistujat Palaute EBSCO Turku 9.2.2009 27 x Helsinki 11.2.2009 36 x Jyväskylä 12.2.2009 19

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet (esim. Google Scholar) Open access -julkaisut

Lisätiedot

Pikaperehdytys Nelli-palveluihin

Pikaperehdytys Nelli-palveluihin Pikaperehdytys Nelli-palveluihin Jussi Brunberg ad alumni Helsinki FI 1. huhtikuuta 2015 Mitä ovat Nelli-palvelut? Mitä ovat Nelli-palvelut? National Electronic Library Interface -portaalin palvelut NELLI

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN. Opinnäytteiden etsiminen

Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN. Opinnäytteiden etsiminen Porin tiedekirjasto KAUPPATIETEIDEN GRADUJEN JA MUIDEN OPINNÄYTTEIDEN ETSIMINEN Perusohje opinnäytteiden etsimiseen Porin tiedekirjastosta (Tutcat) löytyy Porissa tehdyt TuKKK:n gradut (tutcat.linneanet.fi

Lisätiedot

Terveystieteiden. kokoelmat ja palvelut

Terveystieteiden. kokoelmat ja palvelut Terveystieteiden osastokirjasto Tertion tilat, kokoelmat ja palvelut 18.8.20118 Terveystieteiden osastokirjasto Tertio Lääkärinkatu 1 Arvo-rakennusrakennus Avoinna: ma-to 9-17 pe 9-16 Oppimiskeskus: 24/7

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007 Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007 Tutkimuksen tarkoitus Tällä kyselyllä kartoitetaan elektronisten aineistojen käyttöä ammattikorkeakouluissa. Kyselyn tuloksia

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi?

Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? Julkaisuarkistojen käyttötilastot: Mitä tilastoidaan ja miksi? DSpace-käyttäjäryhmän tilastoseminaari Kansalliskirjaston auditoria, 3.11.2009 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Miksi verkkopalveluiden

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Tutkijat verkoilla: Kirjaston palvelut tutkijoille. Helsingin yliopiston kirjasto Keskustakampuksen kirjasto / valtiotieteet Johanna Lahikainen

Tutkijat verkoilla: Kirjaston palvelut tutkijoille. Helsingin yliopiston kirjasto Keskustakampuksen kirjasto / valtiotieteet Johanna Lahikainen Tutkijat verkoilla: Kirjaston palvelut tutkijoille Helsingin yliopiston kirjasto Keskustakampuksen kirjasto / valtiotieteet Johanna Lahikainen 8.2.2012 1 Mistä puhumme tänään? Kirjaston koulutukset Kirjaston

Lisätiedot

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Älykäs laskenta, diplomityöseminaari Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat,

Lisätiedot

Helsingin yliopiston kirjaston. PDA-pilotteja ja kokeiluja

Helsingin yliopiston kirjaston. PDA-pilotteja ja kokeiluja Helsingin yliopiston kirjaston PDA-pilotteja ja kokeiluja Marjo Kuusela 22.4.2013 24.4.2013 1 Elsevier Evidence Based Selection Käyttöön perustuva hankinta Vuoden 2012 EBS-tilastoa Koekäytössä olleiden

Lisätiedot

TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT

TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT Laskentakaavat 21. TAMMIKUUTA 2019 MARKKU LAITINEN Kansalliskirjasto, Viestintä ja kulttuuripalvelut Sisällysluettelo Tieteellisten kirjastojen

Lisätiedot

Näin aloitat tiedonhaun NELLIn aloitussivulta TAI Näin etenet NELLIn aloitussivulla/-lta

Näin aloitat tiedonhaun NELLIn aloitussivulta TAI Näin etenet NELLIn aloitussivulla/-lta - OPAS NELLlllä voit: Etsiä tiettyjä tai tietyn alan aineistoja (viite- ja lehtitietokantoja, e-hakuteoksia, e-kirjoja, jne.) Tehdä tiedonhakuja yhdestä tai useammasta valitsemastaan aineistosta samanaikaisesti

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) Artikkelien haku kansainvälisistä tieteellisistä tietokannoista Mitä tieteelliset artikkelit ovat? Mitä tarkoittaa vertaisarvioitu artikkeli?

Lisätiedot

Kysely kirjastoille kirjastojärjestelmähankinnasta

Kysely kirjastoille kirjastojärjestelmähankinnasta Kysely kirjastoille kirjastojärjestelmähankinnasta Pyydämme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman avoimesti ja tarkasti. Vastaukset eivät sido kirjastoanne mihinkään vaihtoehtoon vaan niitä käytetään tilanteen

Lisätiedot

Tietoa maantieteen julkaisuista

Tietoa maantieteen julkaisuista Tietoa maantieteen julkaisuista Tietoa maantieteen julkaisuista, erityisesti lehdistä, löytyy lehti- ja kustantajatietoihin erikoistuneista tietokannoista sekä kustantajien ja tieteellisten seurojen www-sivuilta.

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet 11.4.2008 Ari Rouvari SISÄLLYS Taustaa Digitaalisen kirjaston määritelmä 2007 Tietohallintostrategia 2007-2008 Tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

Lisätiedot

Uude(llee)n ajattelua

Uude(llee)n ajattelua Uude(llee)n ajattelua Kirjaston hankintatyö murroksessa STKS:n tietoaineistoseminaari 11.3.2013 Ulla Pesola, Jyväskylän yliopiston kirjasto Uuden opettelua E-aineistojen murros Hankintamallit Uudet työkalut

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito ja tiedonhankinta - miksi, mihin ja milloin niitä tarvitaan? Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Julkaisuarkisto avoimen julkaisemisen infrastruktuuri

Julkaisuarkisto avoimen julkaisemisen infrastruktuuri Julkaisuarkisto avoimen julkaisemisen infrastruktuuri Suomen korkeakoulutus- ja tutkimusjärjestelmän tulevaisuus, 2.12.2013 Jyrki Ilva, tietojärjestelmäasiantuntija, jyrki.ilva@helsinki.fi Avoimen julkaisemisen

Lisätiedot

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto ASIAKASLIITTYMÄ Erikoiskirjastokokous 21.10.2009 Ari Rouvari Kansalliskirjasto AGENDA Mikä asiakasliittymä? Mitä asiakkaille? Mitä kirjastoille, museoille ja arkistoille? Miten? Asiakasliittymän ja yhteisluettelon

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat KANSALLISKIRJASTO

Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat KANSALLISKIRJASTO Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat 2015 Johtajan katsaus vuoteen 2015 Tulevaisuuden rakentaminen kuvaa hyvin vuotta 2015 työstimme Finna- ja FinELib-strategioita yhdessä asiakkaidemme

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ

VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISTEHTÄVÄ - VIESTINTÄ Vuoden 2018 eteneminen Päiv i Litmanen-Peitsala plp@kirjastot.fi Viestinnänsuunnittelija Helsingin kaupunginkirjasto Valtakunnallinen kehittämisyksikkö /

Lisätiedot

Aluetietokantaselvitys

Aluetietokantaselvitys Aluetietokantaselvitys 4.2.2015 Petri Tonteri, petri.tonteri@tampere.fi Työryhmä Anna-Mari Andersson (Kouvola) Johanna Jauhonen (Tampere) Jaana Käki (Hämeenlinna) Liisa Rossi (Kuopio) Maija Saraste (Oulu)

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Matti Pitkälä. Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö

Matti Pitkälä. Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Matti Pitkälä Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Helsingin yliopiston kirjastojen asiakaskysely 2007 Julkaisija: Helsingin yliopisto, Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö Tekijät (työryhmässä sen

Lisätiedot

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto Palveluksessasi 24/7 www.savonia.fi/kirjasto Tekijä: Anne Mikkanen Iisalmen kampuskirjasto Savonia-amk:n kirjasto- ja tietopalvelut Iisalmessa Iisalmen kampuskirjasto Kuopiossa Microkadun kampuskirjasto

Lisätiedot

Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous

Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kokous MUISTIO 2/2009 Aika perjantai 18.9.2009, klo 10:30-14:40 Paikka Tampereen yliopiston kirjasto, Linna, kokoushuone 4029 Läsnä Green, Irma (TKK) Hedman, Arne

Lisätiedot

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko Tauon jälkeen tutkijaksi Informaatikko Marja Kokko 1.10.2013 marja.kokko@jyu.fi 2 Tiedonhankinta Kirjaston yleiset koulutukset ja tutkijapalveluiden koulutukset Opi hyödyntämään kirjaston pääsivua ja sieltä

Lisätiedot

Digitaaliset kirjastot oppimisen tukena. Pirjo Pohjolainen 2014

Digitaaliset kirjastot oppimisen tukena. Pirjo Pohjolainen 2014 Digitaaliset kirjastot oppimisen tukena Pirjo Pohjolainen 2014 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto JAMK kirjasto Digitaaliset kirjastot? Kirjasto oppimisen tukena, tiedonlähteet tänään Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(5) HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON JOHTOSÄÄNTÖ hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Kirjaston tehtävä... 2 2 Hallinto... 2 3 Johtokunnan vastuut ja tehtävät... 2 4 Johtokunnan

Lisätiedot

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston kauppakorkeakoulussa Taloustieteellisten aineistojen sisällönkuvailupäivä Toukokuu 2012 Juha Holopainen email: juha.holopainen@aalto.fi FinELib toteutti syys-lokakuussa

Lisätiedot

Kirjastojen verkkopalvelujen tulevaisuuskuvat esillä Kirjastoverkkopäivässä

Kirjastojen verkkopalvelujen tulevaisuuskuvat esillä Kirjastoverkkopäivässä Kirjastojen verkkopalvelujen tulevaisuuskuvat esillä Kirjastoverkkopäivässä 03/08 Vuotuinen kirjastoverkkopäivä järjestettiin perjantaina 11.4. Porthaniassa. Tilaisuus keräsi ennätysmäärän yleisöä, pitkälti

Lisätiedot

Kyselystä Helsingin yliopiston kirjastojen henkilökunnalle tietotekniikan koulutustarpeista koottuja tietoja

Kyselystä Helsingin yliopiston kirjastojen henkilökunnalle tietotekniikan koulutustarpeista koottuja tietoja HELSINGIN YLIOPISTO 19.2.2003 Tieto- ja kirjastopalvelujen kehittäminen Kyselystä Helsingin yliopiston kirjastojen henkilökunnalle tietotekniikan koulutustarpeista koottuja tietoja Kysely tehtiin tammikuussa

Lisätiedot

Vastauksia palvelukyselyn palautteisiin

Vastauksia palvelukyselyn palautteisiin Vastauksia palvelukyselyn palautteisiin Asiantuntijaseminaari 18.9.2014 Palvelukyselyn tulosten käsittely Kysely toteutettiin maaliskuussa 2014 Tulokset on raportoitu keväällä ja julkaistu verkossa: http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/koordinointi/

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille Luetteloinnin kehittämistyö 2012 Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille 8.5.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo

Lisätiedot

Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen

Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen Internet, verkkojen verkko Satoja miljoonia tietokoneita, jotka tietoverkon

Lisätiedot

Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta. Turun yliopiston kirjasto

Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta. Turun yliopiston kirjasto Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta Turun yliopiston kirjasto Alku Ei ollut mitään aiempaa kirjattua kokoelmapolitiikkaa Kirjavat käytännöt eri tieteenalojen yksiköissä

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD2868 ELEKTRONISTEN AINEISTOJEN KÄYTTÄJÄKYSELY 2007: YLI- OPISTOKIRJASTOT

KYSELYLOMAKE: FSD2868 ELEKTRONISTEN AINEISTOJEN KÄYTTÄJÄKYSELY 2007: YLI- OPISTOKIRJASTOT KYSELYLOMAKE: FSD2868 ELEKTRONISTEN AINEISTOJEN KÄYTTÄJÄKYSELY 2007: YLI- OPISTOKIRJASTOT QUESTIONNAIRE: FSD2868 USE OF ELECTRONIC LIBRARY RESOURCES 2007: FINNISH UNIVERSITIES Tämä kyselylomake on osa

Lisätiedot

Tutkimus esiin! Helsingin yliopiston Open Access -linjaus ja julkaisutiedon uudet käsittelyprosessit

Tutkimus esiin! Helsingin yliopiston Open Access -linjaus ja julkaisutiedon uudet käsittelyprosessit Tutkimus esiin! Helsingin yliopiston Open Access -linjaus ja julkaisutiedon uudet käsittelyprosessit Tampereen yliopisto 23.4.2009 Veera Ristikartano projektipäällikkö Kirjastopalvelujen koordinointiyksikkö

Lisätiedot

Itä Suomen yliopiston kirjasto. Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma

Itä Suomen yliopiston kirjasto. Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma Hyväksytty kirjaston johtoryhmässä 18.10.2011 Sisältö Kirjaston tehtävä... 3 Kokoelmatyön periaatteet... 3 Aineiston valinta ja hankinta... 4 Kokoelmien

Lisätiedot

Julkaisufoorumi ja Open Access. Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto

Julkaisufoorumi ja Open Access. Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto Julkaisufoorumi ja Open Access Pekka Olsbo Julkaisukoordinaattori Jyväskylän yliopiston kirjasto Esityksen rakenne Julkaisufoorumi-hankkeesta Open Access käsitteenä Julkaisufoorumin lehdet ja Open Access

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI. Pauliina Aittala, Tapani Takalo

LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI. Pauliina Aittala, Tapani Takalo LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI Pauliina Aittala, Tapani Takalo 7.4.28 1. Johdanto Lapin yliopisto pyrkii enenevästi profiloitumaan tutkimusyliopistoksi. Osana sitä on väitöskirjojen määrän

Lisätiedot

Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus

Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES OA-seminaari 29.11.2006 Tampereen yliopisto Avoin julkaisuarkisto määritelmiä Sisältää kaikista julkaisuista kuvailutietojen

Lisätiedot

Näin sisällönkuvailen. Sisällönkuvailupäivä 20.11.2014 Liisa Virtanen Kansalliskirjasto liisa.virtanen@helsinki.fi

Näin sisällönkuvailen. Sisällönkuvailupäivä 20.11.2014 Liisa Virtanen Kansalliskirjasto liisa.virtanen@helsinki.fi Näin sisällönkuvailen Sisällönkuvailupäivä 20.11.2014 Liisa Virtanen Kansalliskirjasto liisa.virtanen@helsinki.fi Ennakointia kansien pohjalta - lastenkirja - keittokirjojen luokka - muototermi keittokirjat

Lisätiedot

Luetteloinnin tiedotuspäivä 17.5.2011

Luetteloinnin tiedotuspäivä 17.5.2011 Luetteloinnin tiedotuspäivä 17.5.2011 Yleisten kirjastojen kokemuksia kuvailuformaattien ja kirjastojärjestelmien muutoksesta: Tampereen kaupunginkirjasto 17.5.2011 Eeva-Riitta Peltonen 1 Tietokannan konversio,

Lisätiedot

OPAC vai WWW Miten elektroniset kausijulkaisut löytyvät?

OPAC vai WWW Miten elektroniset kausijulkaisut löytyvät? OPAC vai WWW Miten elektroniset kausijulkaisut löytyvät? Kausijulkaisupäivä 04.10.2002 Esittely: sovellussuunnittelija Helsingin yliopiston Linnea- eli tietokantapalveluissa päävastuu Voyager-projektissa

Lisätiedot

Aineistojen paketoinnin pilotit PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen

Aineistojen paketoinnin pilotit PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen Aineistojen paketoinnin pilotit 2012 PAS-seminaari 2013 Kuisma Lehtonen Pilottien aikataulu Kevät 2012 SLS Oulun yliopiston kirjasto Kansalliskirjasto: Doria Syksy 2012 Mikkelin digitointi- ja konservointikeskus

Lisätiedot

KANSALLINEN DIGITAALINEN KIRJASTO Asiakasliittymä

KANSALLINEN DIGITAALINEN KIRJASTO Asiakasliittymä KANSALLINEN DIGITAALINEN KIRJASTO Asiakasliittymä Triangelipäivät Turku 30.10.2008 Ari Rouvari Agenda KUI? Haasteet digitaalisessa ympäristössä Hankkeen tavoitteet KUI? Kansallinen digitaalinen kirjasto

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 8.9.2015 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Miten CHEM-A100 -kurssin kirjaston osuus sisältää - Tiedonhaku oppimisen osana -luento

Lisätiedot