2 Järjestelmäpalvelut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 Järjestelmäpalvelut"

Transkriptio

1 2 Järjestelmäpalvelut 2.1 Tietoa palvelusta 2.2 Avainkäsitteet Jokainen MoReq2010 :n ydinpalveluista on määritelty palvelunimellä (esim. käyttäjä ja käyttäjäryhmäpalvelu), palvelun versiolla (esim. 1.0) ja työkalujen palvelutunnisteella (esim. cd b0-4c1c-82b4-5c8370b7d0e6) tai liitännäismoduulien ja laajennusmoduulien työkalujen moduulitunnisteella. Nämä yksityiskohdat löytyvät Tietoa palvelusta osiosta (katso kohta 3.1 Tietoa palvelusta). Työkalujen palvelutunniste on universaalisesti yksilöivä tunniste, jota käytetään sisäisesti MoReq2010 -yhteensopivassa asiakirjajärjestelmässä (MYJ) osoittamaan mitä palvelua se toteuttaa. Tämä 2 luku, Järjestelmäpalvelut, sisältää toiminnallisuutta, joka on yleistä kaikille MoReq2010 ydinpalveluille ja siksi sillä ei ole erillistä Tietoa palvelusta osiota. Sen sijaan siinä viitataan kunkin yksittäisen palvelun Tietoa palvelusta osioon Järjestelmäpohjainen arkkitehtuuri MoReq2010 :n ytimen toiminnalliset vaatimukset on niputettu yhdeksäksi palvelumäärittelyksi, jotka näkyvät Kaaviossa 2a. Yhdessä nämä palvelut kuvaavat sen toiminnallisuuden, jota vaaditaan MY-järjestelmältä. Tämä 2 luku, joka on nimetty Järjestelmäpalveluiksi, kuvaa sen toiminnallisuuden, mikä vaaditaan jokaiselta MoReq2010 :n ydinpalvelulta. MoReq2010 :n palvelupohjaista arkkitehtuuria ei ole tarkoitettu pakottamaan järjestelmätoimittajia kehittämään täysin MorReq2010:ä noudattavia ratkaisuja, jotka yhdistävät useita tai jopa kaikki ydinpalvelujen toiminnallisuudet yhdeksi sovellukseksi. Jakamalla MoReq2010 :n arkkitehtuuri erillisiksi palveluiksi järjestelmätoimittajat voisivat tulevaisuudessa miettiä, kehittäessään asiakirjajärjestelmiä, mikä hyöty saavutettaisiin jos kukin palvelu olisi toisistaan irrallaan ja siten käytettävissä useamman kuin yhden MY-järjestelmän kesken. Esimerkiksi tulevaisuudessa jokainen organisaation asiakirjajärjestelmä olisi kykenevä jakamaan saman luokittelupalvelun tai saman asiakirjojen säilytysaikasuunnitelmapalvelun. Tulevaisuudessa voi olla myös mahdollista rakentaa MY-järjestelmä, jossa käytetään eri järjestelmätoimittajien palveluja ja vielä integroida ne keskenään. Olipa yksittäinen sovellus rakennettu tiukasti tai löyhästi integroiduista palveluista niin kaikki MYJ-ratkaisut täytyy testata samoja määräystenmukaisia kriteereitä vasten. MYJ:n järjestelmäpohjaisen arkkitehtuurin ytimessä on asiakirjapalvelu. Asiakirjapalvelu on ainoa ydinpalvelu, jota ei voi jakaa toisen MYJ:n kanssa. Kirjaimellisesti vain asiakirjapalvelu erottaa yhden MY-järjestelmän toisesta MYjärjestelmästä. Kaikki muut palvelut, jotka tukevat asiakirjapalvelua voivat samanaikaisesti tukea muita asiakirjapalveluita ja voivat sen vuoksi olla samanaikaisesti osa useaa MY-ratkaisua.

2 Kaavio 2a MoReq2010 :ä noudattava asiakirjajärjestelmä (MYJ) kuvattuna toisiinsa liittyvien palvelujen ryppäinä järjestelmäpohjaisessa arkkitehtuurissa (kustakin ydinpalvelusta on määrittelyssä oma numeroitu lukunsa) Mallipalvelut ja liitännäismoduulit Kaksi MoReq2010 :n ydinpalveluista ovat mallipalveluita (katso luku4. Käyttäjäroolipalvelu ja luku 7. Metatietomallipalvelu). Tämä tarkoittaa, että vaikka määrittely on tuottanut kustakin palvelusta toiminnallisten vaatimusten oletuslistan, MoReq2010 ei vaadi järjestelmätoimittajia toteuttamaan nämä palvelut tarkasti samalla tavalla kuin mitä ne on määritelty paitsi niissä tapauksissa kun järjestelmätoimittaja haluaa tukea kehittyneempiä moduuleja kuten esimerkiksi sisäänlukumoduuleja. Ydinpalveluissa on myös kolme aluetta missä liitännäistoiminnallisuus on määritelty. Liitännäismoduulit edustavat vaihtoehtoista mutta yhtä kelpoa tapaa toteuttaa sama toiminnallisuus mutta eri tavalla kuin mitä perusmäärittelyssä on sanottu. Toimittajat voivat valita oman lähestymistapansa. Jokaisen MY-järjestelmän täytyy tarjota tukea ja olla sertifioitu vähintään yhtä toiminnallista toteutusta vasten. Järjestelmä voi yhtä hyvin tukea ja olla sertifioitu muita saman sarjan vaihtoehtoisia liitännäismoduuleja. MY-järjestelmän käyttöliittymä on esimerkki yhdestä alueesta missä liitännäistoiminnallisuus on määritelty.

3 2.2.3 Käyttäjärajapinta MoReq2010 ei edellytä, että käyttäjät aina käyttävät asiakirjajärjestelmiä suoraan. Perinteisissä asiakirjajärjestelmätoteutuksissa käyttäjät käyttävät asiakirjajärjestelmää graafisen käyttöliittymän (GUI) välityksellä. (Kaavio 2b). Kaavio 2b Käyttäjä käyttää asiakirjajärjestelmää suoraan graafisen käyttöliittymän GUI, kautta. Yhä enenevämmässä määrin asiakirjajärjestelmiä on kehitetty niin, että ne tukevat yhtä tai useampaa erilaista liiketoimintajärjestelmää. Näissä asiakirjajärjestelmissä ei ole graafista käyttöliittymää vaan niiden käyttö tapahtuu suoraan liiketoimintajärjestelmistä ohjelmointirajapinnan (API) kautta. Tässä vaihtoehdossa, joka on kuvattu Kaaviossa 2c, käyttäjä suorittaa toimintoja asiakirjajärjestelmässä vain epäsuorasti koska ne ovat seurausta käyttäjän liiketoimintajärjestelmässä tekemille toiminnoille: voi olla, että käyttäjä ei edes tunnista erillisen asiakirjajärjestelmän olemassaoloa. Kaavio 2c Käyttäjä käyttää asiakirjajärjestelmää epäsuorasti ohjelmointirajapinnan (API) kautta. MoReq2010 tukee molempia edellä kuvattuja tapoja käyttää asiakirjajärjestelmiä. MY-järjestelmässä voidaan määritellä millaista käyttöliittymää se tukee. MYjärjestelmä voi myös tukea useampaa kuin yhtä käyttöliittymätyyppiä samanaikaisesti. Vastaavasti kukin MoReq2010 :n ydinpalveluista voi tukea erilaisia käyttöliittymäoptioita. Esimerkiksi käyttäjä ja käyttäjäryhmäpalvelu voi tarjota API rajapinnan kun taas haku ja raportointi tarjoavat GUI rajapinnan. Läpi koko MoReq2010 :n, on tärkeää muistaa, että MYJ:n käyttäjä ei välttämättä ole henkilö vaan auktorisoitu käyttäjä voi olla yhtä hyvin joku liiketoimintajärjestelmä.

4 2.2.4 Entiteettityypit ja alatyypit Kukin MoReq2010 :n ydinpalvelu hallinnoi entiteettejä, jotka kuuluvat tietynlaisiin entiteettityyppiin. MoReq2010 :n ydinpalvelut viittaavat seuraaviin entiteetti tyyppeihin. Pääsynhallinnan käyttäjäluettelot, määritelty luvussa 4. Käyttäjäroolipalvelu Asiakirjakertymät, määritelty luvussa 6. Asiakirjapalvelu Luokat, määritelty luvussa 5. Luokittamispalvelu Komponentit, määritelty luvussa 6. Asiakirjapalvelu Toimintokeskeytykset, määritelty luvussa 9. Toimenpidekeskeytyspalvelu Säilytysaikataulut, määritelty luvussa 8. Säilytysaikasuunnitelmapalvelu Entiteettityypit, määritelty luvussa 2. Järjestelmäpalvelut Tapahtumat, määritelty luvussa 2. Järjestelmäpalvelut Toimintomäärittelyt, määritelty luvussa 2. Järjestelmäpalvelut Käyttäjäryhmät, määritelty luvussa 3. Käyttäjä ja käyttäjäryhmäpalvelu Metatietoelementtien määrittelyt, määritelty luvussa 7. Metatietomallipalvelu Asiakirjat, määritelty luvussa 6. Asiakirjapalvelu Roolit, määritelty luvussa 4. Käyttäjäroolipalvelu Palvelut, määritelty luvussa 2. Järjestelmäpalvelut Käyttäjät, määritelty luvussa 3. Käyttäjä ja käyttäjäryhmäpalvelu Kunkin entiteettityypin attribuuttilistat löytyvät kohdasta 14.2 Entiteettityypit. Vaikka pääsynhallinnan käyttäjälistat ja tapahtumat on esitetty muiden entiteettityyppien joukossa, ne eivät ole itsenäisiä entiteettejä. Kaikilla entiteeteillä, pois lukien pääsynhallinnan käyttäjälistat ja tapahtumat, on yhdistetty tapahtumahistoria, joka muodostuu joukosta tapahtumia ja tiedostojärjestelmään kirjautumisia. Kunkin palvelun hallinnoimat entiteettityypit löytyvät kohdasta Entiteetit ja palvelut ja perustelut kohdasta R Esimerkiksi asiakirjapalvelu hallinnoi koosteita, asiakirjoja ja komponentteja kun taas säilytysaikasuunnitelmapalvelu hallinnoi säilytysaikatauluja. Jos palvelut eivät ole MY-järjestelmässä loogisesti erotettu toisistaan, niin järjestelmän tulee hallinnoida kaikki MoReq2010 :n entiteettityyppien mukaiset entiteetit kollektiivisesti. MoReq2010 sallii kullekin entiteettityypille erikoistuneen alatyypin. Esimerkiksi metatietoelementin määrittelyt on jaettu kahteen osaan: järjestelmän metatietoelementtien määrittelyt kontekstuaalisen metatietoelementin määrittelyt Kumpikin näistä on alatyyppi perusentiteettityypille Metatietoelementin määrittely. Alatyypeille on tavallisesti luonteenomaista se, että niillä on ylimääräisiä järjestelmän metatietoelementtejä verrattuna perusentiteettityyppiin sekä vaatimusmäärittelyssä sanottuja lisätoimintasääntöjä. Jotkut MoReq2010 :n ydinpalvelujen entiteettityypeistä on tarkoituksella suunniteltu olemaan perustyyppejä entiteetin alatyypeille: lisäyksenä metatietoelementin määrittelyihin. Niitä ovat: Luokat, luokkien alatyypit on määritelty erilaisissa MoReq2010 :n liitännäismoduuleissa, 200. Luokittelusarjat Komponentit, komponenttien alatyypit on määritelty erilaisissa MoReq2010 :n liitännäismoduuleissa, 300. Komponenttisarjat

5 Hierarkkinen luokka, määritelty 201. Hierarkkinen luokittelu liitännäismoduulissa, on esimerkki Luokka-entiteettityypin alatyypistä. Sähköinen komponentti, määritelty 301. Sähköiset komponentit liitännäismoduulissa, on esimerkki Komponenttientiteettityypin alatyypistä. MoReq2010 :n laajennusmoduulit voivat lisätä uusia entiteettityyppejä ja alatyyppejä Entiteetin anatomia Useimmilla entiteeteillä on kolme kokoelmaa tietoa, jotka liittyvät entiteettiin. (Kaavio 2d). Metatieto: tieto, joka kuvaa entiteetin, sisältäen metatietoelementin määrittelyt ja joka jakautuu järjestelmän metatietoan (MoReq2010 :n määrittelemä) ja kontekstuaaliseen metatietoan (toimittajan ja/tai käyttäjän määrittelemä). Tapahtumahistoria: kokoelma entiteetin tapahtumia, joka varastoi informaatiota kaikista erilaisista toiminnoista, joita entiteetille on tehty. Pääsynhallinnan käyttäjälistat: luettelo käyttöoikeusmerkinnöistä, jotka määrittelevät roolipohjaisesti ketkä käyttäjät ja käyttäjäryhmät voivat suorittaa toimintoja entiteetille. Kaavio 2d Kuhunkin entiteettiin liittyy metatieto, tapahtumahistoria ja tiedostojärjestelmän pääsylista Lisää informaatiota siitä kuinka metatietoa hallinnoidaan MoReq2010 :ssä löytyy luvusta 7. Metatietomallipalvelu vaikka tapahtumahistoria käsitelläänkin tässä yhteydessä. Tiedostojärjestelmän pääsylistoista saa lisätietoa luvusta 4. Käyttäjäroolipalvelu. Tapahtumat ja käyttöoikeusmerkinnät jakavat entiteettinsä tapahtumahistorian ja tiedostojärjestelmän pääsylistan. Komponentit jakavat asiakirjaentiteettinsä tiedostojärjestelmän pääsylistan. MoReq2010 :n ydinpalvelu ei ole vain tiettyihin entiteettityyppeihin kuuluvien entiteettien tallennuspaikka; ydinpalvelu on itsessään entiteetti, jolla on omat metatiedot, tapahtumahistoria ja pääsynhallinnan käyttäjälistat, jotka palvelu on

6 perinyt kaikilta palvelun entiteeteiltä. Entiteettien yhdistelmä ja niiden suhteet palveluihin on kuvattu Kaaviossa 2e. Kaavio 2e Palvelu sisältää entiteettejä, joilla on omat metatiedot, tapahtumahistoriat ja tiedostojärjestelmän pääsylistat mutta palvelua itseään pidetään myös entiteettinä, jolla on metatieto, tapahtumahistoria ja tiedostojärjestelmän pääsylista Entiteettien tunnistaminen Kaikkein tärkein entiteetin metatietoelementti on kenties sen järjestelmätunniste. MoReq2010 vaatii universaalisti yksilöivän tunnisteen (UUID) kullekin entiteetille ja kullekin palvelulle MYJ:ssä. UUID:n käyttö on pakollista tämän määrittelyn mukaan: tämä tarkoittaa, että mikä entiteetti tahansa voidaan eksportoida yhdestä MYJ:stä ja importoida toiseen MYJ:ään ja entiteetti säilyttää universaalin yksilöintinsä. Importoiva MYJ voi jopa käsitellä alkuperäisen entiteetin eri versioita, jotka on eksportoitu eri aikoina tai siirretty välittäjä MYJ:n kautta. Kaikki entiteetit voidaan jäljittää takaisin siihen tiettyyn instanssiin missä ne alun perin luotiin alkuperäisessä palvelussa Toimintojen suorittaminen Käyttäjät käsittelevät entiteettejä MYJ:ssä tekemällä niihin toimintoja. Joskus MYJ itse tekee toiminnon kuten esimerkiksi silloin kun se generoi uuden järjestelmätunnisteen palvelulle. MoReq2010 on vaatimusmäärittely ja kukin toiminto, joka voidaan suorittaa MYJ:n entiteetille, voidaan jäljittää takaisin yhteen tai useampaan toiminnalliseen vaatimukseen. Käyttäjä voi suorittaa entiteetille toiminnon vain jos hänellä on siihen riittävät oikeudet. Yhtäpitävästi luvun 4. Käyttäjäroolipalvelu kanssa, oikeus suorittaa toiminto tulee roolin mukaan, johon käyttäjä tai käyttäjäryhmä kuuluu. Roolit on annettu joko yksittäiselle käyttäjälle tai käyttäjäryhmälle käyttöoikeusmerkinnöillä, jotka tulevat osaksi joko palvelua tai entiteetin pääsynhallinnan käyttäjälistaa (ACL).

7 Kuten aiemmin on puhuttu kohdassa Mallipalvelut ja liitännäismoduulit, jotkut MYJ-ratkaisut voivat poiketa tietyistä käyttäjäroolipalvelun vaatimuksista mutta kaikkien MYJ-ratkaisujen täytyy kyetä tuottamaan samanlainen ja kelvollinen toiminnallisuus. Käyttäjäroolipalvelun sisältö on tarkemmin määritelty luvussa 4. Käyttäjäroolipalvelu Tapahtumahistoria MYJ:n jokaisella entiteetillä on tapahtumahistoria, joka muodostuu entiteettiin kohdistuneista tapahtumista. Milloin tahansa entiteetille on suoritettu toiminto käyttäjän tai järjestelmän toimesta, tapahtumasta generoidaan merkintä joka lisätään entiteetin tapahtumahistoriaan. Sen vuoksi jokainen tapahtuma tapahtumahistoriassa vastaa MYJ:ssä suoritettua toimintoa. Jotta tapahtumahistoria ei kasvaisi liian suureksi tai että se ei täyttyisi turhanaikaisilla tapahtumilla, sallii MoReq2010, että auktorisoitu käyttäjä voi ottaa tapahtumahistorian kirjoittamisen pois päältä tiettyjen toimintojen osalta. Tapahtuman metatiedon päivittää aina MYJeikä käyttäjällä saa olla mahdollisuutta sitä muuttaa. Tapahtumilla ei ole tapahtumahistoriaa. Eri tapahtumilla on eri metatieto riippuen toiminnosta, jolla tapahtuma on tehty. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että tapahtuma voi esiintyä useammankin entiteetin tapahtumahistoriassa: alla esimerkkejä. Jos auktorisoitu käyttäjä muuttaa koosteen nimen, R6.5.3:n mukaisesti, niin silloin kyseessä on vain yksi aktiivinen entiteetti (kooste). Tapahtuma (F Kooste metatieton muokkaaminen) tulee näkyviin vain koosteen tapahtumahistoriaan. Jos auktorisoitu käyttäjä luo asiakirjan koosteeseen, R6.5.10:n mukaisesti, niin silloin on kyse kahdesta aktiivisesta entiteetistä (sekä kooste että asiakirja) ja sama tapahtuma (F Asiakirja luonti) tulee näkyviin kummankin aktiivisen entiteetin tapahtumahistoriaan. Jos auktorisoitu käyttäjä siirtää asiakirjan yhdestä koosteesta toiseen koosteeseen, R mukaisesti, niin silloin on kyse kolmesta aktiivisesta entiteetistä (edeltävä isäkooste, uusi isäkooste ja asiakirja). Tapahtuma (F Kooste lisää asiakirja) tulee näkyviin kaikkien kolmen aktiivisen entiteetin tapahtumahistorioihin yhtä aikaa. R mukaisesti asiakirja on aina aktiivinen entiteetti toiminnoissa, jotka suoritetaan sen komponenteilla niin, että generoidut tapahtumat tulevat aina näkyviin sekä komponentin että asiakirjan tapahtumahistorioissa. Kaavio 2f näyttää miten tapahtuma voi kuulua useamman kuin yhden entiteetin historiaan.

8 2.2.9 Aikaleimat Kaavio 2f Sama tapahtuma entiteetti voi näkyä useammassa kuin yhdessä tapahtumahistoriassa Perinteinen audit trail voidaan nähdä koko MYJ:n kaikkien entiteettien kaikkien tapahtumien tapahtumahistoriana (aikaleimajärjestyksessä). MoReq2010 :ssä on erityisiä piirteitä, jotka sallivat asiakirjajärjestelmien yhteiskäyttöisyyden yleisellä tasolla. Yksi näistä on aikaleimojen käyttö. Määrittely vaatii, että MYJlisää aikaleimat metatietona jokaiseen generoimaansa tapahtumaan. Esimerkiksi jokaisella entiteetillä on aikaleima, joka kertoo milloin entiteetti on luotu. Aikaleimojen on sisällettävä täydellinen ja tarkka päiväys ja kellon aika mukaan lukien aikavyöhyke, joiden perusteella tapahtumat voidaan järjestää tapahtumajärjestykseen. Jos MY-järjestelmä kykenee suorittamaan useita tapahtumia sekunnissa, on MYJ:n kyettävä antamaan tapahtumien tapahtuma-aika millisekunnin tai vielä sitäkin tarkemmalla tarkkuudella, jotta tapahtumat pysyvät oikeassa järjestyksessä aikaleiman mukaan järjestettäessä. Aikaleimat tukevat yhteiskäyttöisyyttä mahdollistaessaan entiteettien onnistuneen siirron toiseen MY-järjestelmään toisella aikavyöhykkeellä Yleispätevä kielituki Toinen MoReq2010 :n yleispätevä ominaisuus on, että se tukee Unicodea. Kaikkien merkkimuotoisten metatietoelementtien on oltava Unicode formaatissa ja varustettuna kielitunnisteella. MY-järjestelmä voi tukea vain yhtä tai rajoitettua määrää eri kieliä. Yhtä kaikki, tukeakseen yhteiskäyttöisyyttä kielitunnisteen tulee löytyä kaikista tekstimuotoisista metadatoista.

9 Entiteetin elinkaari Entiteettityypistä riippumatta, kaikilla MYJ:n entiteeteillä on samanlainen elinkaari. Piirros entiteetin elinkaaresta näkyy Kaaviossa 2g. Kaavio 2g MYJ:n jokaisella entiteetillä on samanlainen elinkaari MYJ:n jokainen entiteetti luodaan niin, että sen ensimmäinen tapahtuma on aina sen luontitapahtuma. Sen jälkeen entiteetti säilyy aktiivisena kunnes se hävitetään hävitystapahtumalla. Hävityksen jälkeen MYJ säilyttää jäännöstiedon osoittamaan, että entiteetti oli aiemmin olemassa MYJ:ssä. Kaikkien MYJ-ratkaisujen pitää säilyttää entiteettien jäännöstiedot. Hävittäminen on eri asia kuin poistaminen, jossa kaikki jäljet entiteetin olemassaolosta pyyhitään pois. Entiteettejä ei ole mahdollista poistaa MYJ:stä ikään kuin niitä ei olisi koskaan sinne luotukaan paitsi jos ne poistetaan ennen kuin niitä on käytetty: entiteettejä, joita on käytetty, ei voi poistaa. Joillain entiteeteillä, erityisesti asiakirjat ja niiden komponentit, mutta myös sellaiset entiteetit kuin tapahtumat, käyttöoikeusmerkinnät, järjestelmän metatietoelementtien määrittelyt jne. ei ole ensikäytön aikaleimaa eikä niitä voi koskaan poistaa. Kun ne on kerran luotu, ei näitä entiteettityyppien entiteettejä voi pyyhkiä pois ilman, että MYJ:ään jää siitä jälki. Asiakirjan elinkaari on selitetty yksityiskohtaisemmin luvussa 6. Asiakirjapalvelu ja luvussa 8. Säilytysaikasuunnitelmapalvelu.

Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M ) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19

Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M ) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19 1 5. Luokittamispalvelu 5.1. Palveluinformaatio Palvelun nimi Luokittamispalvelu Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M14.4.42) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19 5.2 Avainkäsitteet 5.2.1

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

Ne liittyvät samaan henkilöön, paikkaan, projektiin, asiaan, asiakkaaseen, tapahtumaan tai seikkaan.

Ne liittyvät samaan henkilöön, paikkaan, projektiin, asiaan, asiakkaaseen, tapahtumaan tai seikkaan. 6. Asiakirjapalvelu 6.1 PALVELUINFORMAATIO Palvelun nimi Asiakirjapalvelu Palvelun versio 1.0 Tunnus (ks. M14.4.42) 6.2 Avainkäsitteet 6.2.1 Tarkoituksenmukainen asiakirjakoosteiden muodostaminen MoReq2010

Lisätiedot

7 Metatietomallipalvelu. 7.1 Tiedot palvelusta. Palvelun versio 1.0

7 Metatietomallipalvelu. 7.1 Tiedot palvelusta. Palvelun versio 1.0 7 Metatietomallipalvelu 7.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi Malli metatietopalveluksi Palvelun versio 1.0 Toteuttaa palvelua (kts M14.4.42) MYJ:lle, jotka toteuttavat MoReq2010 mukaista roolimallia käytetään:

Lisätiedot

11. Vientitoimintopalvelu

11. Vientitoimintopalvelu 11. Vientitoimintopalvelu 11.1. Service Information Palvelun nimi: Vientitoimintopalvelu Palvelun versio: 1.0 Implements Service Identifier 11.2 Keskeiset käsitteet 11.2.1 Vientitoiminnon tarkoitus MoReq2010

Lisätiedot

Säilytysaikasuunnitelmapalvelu

Säilytysaikasuunnitelmapalvelu 8 Säilytysaikasuunnitelmapalvelu 8.1 Tietoa palvelusta Palvelun nimi: Palvelun version 1.0 Työkalun palvelutunniste (ks. M14.4.42) 8.2 Avainkäsitteet 8.2.1 Moreq2010 asiakirjan elinkaari Säilytysaikasuunnitelmapalvelu

Lisätiedot

1. Perusteet Tärkeää informaatiota Aineettomat oikeudet Autenttisuus Viittaaminen Käännökset

1. Perusteet Tärkeää informaatiota Aineettomat oikeudet Autenttisuus Viittaaminen Käännökset 1. Perusteet 1.1. Tärkeää informaatiota 1.1.1 Aineettomat oikeudet MoReq2010 -määrityksen tekijänoikeudet kuuluvat DLM-Forumille, 2010 & 2011, joka pidättää ne itsellään, mukaan luettuna kaikki oikeudet

Lisätiedot

Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot. Versio 1. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset

Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot. Versio 1. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot Versio 1 1 alkusanat Tämä suomenkielinen editio Moreq2010-vaatimusmäärittelystä ei ole virallinen

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Auditointi. Teemupekka Virtanen 14.5.2010

Auditointi. Teemupekka Virtanen 14.5.2010 Auditointi Teemupekka Virtanen 14.5.2010 Lähtökohta Kaikki KANTAan liittyneet organisaatiot jakavat saman tietomassan Keskinäinen luottamus Yhteiset toimintaperiaatteet Yhteinen turvataso Minä uskallan

Lisätiedot

Ohjelmiston toteutussuunnitelma

Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ohjelmiston toteutussuunnitelma Ryhmän nimi: Tekijä: Toimeksiantaja: Toimeksiantajan edustaja: Muutospäivämäärä: Versio: Katselmoitu (pvm.): 1 1 Johdanto Tämä luku antaa yleiskuvan koko suunnitteludokumentista,

Lisätiedot

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Testausdokumentti. Kivireki. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Testausdokumentti Kivireki Helsinki 17.12.2007 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (6 ov) Projektiryhmä Anu Kontio Ilmari

Lisätiedot

Concurrency - Rinnakkaisuus. Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo

Concurrency - Rinnakkaisuus. Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo Concurrency - Rinnakkaisuus Group: 9 Joni Laine Juho Vähätalo Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. C++ thread... 4 3. Python multiprocessing... 6 4. Java ExecutorService... 8 5. Yhteenveto... 9 6. Lähteet...

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Web Services. Web Services Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Standardoidutu tapa integroida sovelluksia Internetin kautta avointen protokollien ja rajapintojen avulla. tekniikka mahdollista ITjärjestelmien liittämiseen yrityskumppaneiden

Lisätiedot

SÄHKE- ja Moreqvaikutukset. dokumenttienhallinnan järjestelmäkehitykseen. Juha Syrjälä, Affecto Finland Oy

SÄHKE- ja Moreqvaikutukset. dokumenttienhallinnan järjestelmäkehitykseen. Juha Syrjälä, Affecto Finland Oy SÄHKE- ja Moreqvaikutukset asian- ja Ju dokumenttienhallinnan järjestelmäkehitykseen Juha Syrjälä, Affecto Finland Oy Affecto Enterprise Information Management -ratkaisujen edelläkävijä Pohjois- Euroopassa

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Suomenkielinen editio - osa 1a Ydintoiminnot. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset

Suomenkielinen editio - osa 1a Ydintoiminnot. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset MoReq2010 Suomenkielinen editio osasta ydinpalvelut versiosta 1.1 moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset Suomenkielinen editio - osa 1a Ydintoiminnot Versio 1.1 1 moreq2010 asiakirjajärjestelmien

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26 Webforum Version 15.2 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-06-26 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu / Dashboard... 5 Dokumentit... 6 Salli dokumenttien muokkaaminen tarkistusprosessin

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja Kela, Kanta-palvelut, 8.1.2015 Viimeisin versio: kanta.fi > Potilastiedon arkiston käyttöönoton käsikirja Käsiteltävät asiat Valmistautuminen Potilastiedon

Lisätiedot

SUOMEN KUNTALIITTO RY

SUOMEN KUNTALIITTO RY Karttaliittymä Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Suosituksen tausta... 2 1.2 Suosituksen rakenne... 2 2 Soveltamisala... 2 3 Lyhenteet...

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja. Kela, Kanta-palvelut,

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja. Kela, Kanta-palvelut, Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja Kela, Kanta-palvelut, 16.11.2015 Käsiteltävät asiat Valmistautuminen Potilastiedon arkiston käyttöönottoon Arkistonhoitajan käyttöliittymä Käyttöönottokoe

Lisätiedot

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas Tiedonhallinnan perusteet Viikko 1 Jukka Lähetkangas Kurssilla käytävät asiat Tietokantojen toimintafilosofian ja -tekniikan perusteet Tiedonsäilönnän vaihtoehdot Tietokantojen suunnitteleminen internetiä

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja. Kela, Kanta-palvelut,

Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja. Kela, Kanta-palvelut, Potilastiedon arkiston käyttöönotto ja arkistonhoitaja Kela, Kanta-palvelut, 22.6.2016 Valmistautuminen Potilastiedon arkiston käyttöönottoon Tutustu Potilastiedon arkiston verkkokoulun Arkistonhallinta

Lisätiedot

Pyrkimyksiä sähköisen tiedon haltuunottoon ja elinkaaren hallintaan

Pyrkimyksiä sähköisen tiedon haltuunottoon ja elinkaaren hallintaan Pyrkimyksiä sähköisen tiedon haltuunottoon ja elinkaaren hallintaan Kohti avointa ja kestävää tietoa seminaari. Mikkelin ammattikorkeakoulu 20.11.2014. Juho Rännäli, VTM, IRMS Fellow fi.linkedin.com/in/juhorannali/

Lisätiedot

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT 1 (9) Kansallisarkisto SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT SÄILYTYSJÄRJESTELMÄ v. 2.0 (23.4.2015) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 1.0 15.3.2012 Mikko Eräkaski yhteensä 37 vaatimusta 1.1 21.5.2013

Lisätiedot

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke

Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Exam-kevätpäivät (31.5.2018) Joustavia opiskelumahdollisuuksia tuetusti Hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulujen kehittämishanke. Tukea

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Petri Strandén 14. kesäkuuta, 2018 Petri Strandén Manager Cyber Security Services Application Technologies Petri.stranden@kpmg.fi Petri vastaa KPMG:n Technology

Lisätiedot

HELIA 1 (14) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjlmiston suunnittelu

HELIA 1 (14) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjlmiston suunnittelu HELIA 1 (14) Luento 7 Käyttöliittymäolio... 2 Olioajattelun perusteet... 3 Tavoitteet... 3 Peruskäsitteet... 4 Olio / Olioinstanssi / Olion esiintymä... 4 Ominaisuudet... 4 Toiminnot... 4 Olioluokka /

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Tuomiorekisterin ratkaisuhaun kehittäminen

Tuomiorekisterin ratkaisuhaun kehittäminen 25.5.2012 Sivu 1 Muutoshistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 15.2.2012 NMu Luonnos korjattujen ratkaisujen tietojen välittämisen muutoksesta 0.2 12.3.2012 NMu Lisätty uusia metatietokenttiä 0.3 25.5.2012

Lisätiedot

Tiedonhallinta ja tietopalvelu sähköisessä ympäristössä

Tiedonhallinta ja tietopalvelu sähköisessä ympäristössä Tiedonhallinta ja tietopalvelu sähköisessä ympäristössä Tallennusjärjestelmät & Tiedonhallinta - konferenssi 1.-2.11.2005 Meripuisto, Espoo 2.11.2005 Leena Kononen Tulli -palvelua ja lainvalvontaa 1. Sisämarkkinoiden

Lisätiedot

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa

Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Opinajan käytön aloittaminen koulussa/oppilaitoksessa Yleistä Opinaika löytyy osoitteesta: http://www.opinaika.fi Jokainen oppilas ja opettaja tarvitsevat oman käyttäjätunnuksen ja siihen liittyvän salasanan

Lisätiedot

FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen

FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen FiSMA 1.1 Monikerrosarkkitehtuuri 1 (7) FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen 1. Yleiset periaatteet FiSMA 1.1 -menetelmässä mitataan sovellusperiaatteen

Lisätiedot

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät Johdanto Johdanto Säädettävien parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain sellaiset parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja tietyn ajoneuvomallin

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintamalli 1.10.2015 Sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan hallitsemat rajapinnat)

Lisätiedot

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28 Webforum Version 15.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-03-28 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Uudet versiot dokumenttien katseluohjelmista ipadille... 5 Dokumenttien

Lisätiedot

Harjoitustehtävät ja ratkaisut viikolle 48

Harjoitustehtävät ja ratkaisut viikolle 48 Harjoitustehtävät ja ratkaisut viikolle 48 1. Tehtävä on jatkoa aiemmalle tehtävälle viikolta 42, missä piti suunnitella älykodin arkkitehtuuri käyttäen vain ennalta annettua joukkoa ratkaisuja. Tämäkin

Lisätiedot

Hyvin määritelty on puoliksi tehty kuinka vältetään turha tekeminen jo alussa

Hyvin määritelty on puoliksi tehty kuinka vältetään turha tekeminen jo alussa 1 Hyvin määritelty on puoliksi tehty kuinka vältetään turha tekeminen jo alussa Passion leads to design, design leads to performance, performance leads to SUCCESS! OLLI NIEMI Yoso Oy Mitä määrittelyltä

Lisätiedot

FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen

FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen FiSMA 1.1 Monikerrosarkkitehtuuri 1 (6) FiSMA 1.1 Toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä Ohje monikerrosarkkitehtuurin mittaamiseen 1. Yleiset periaatteet FiSMA 1.1 -menetelmässä mitataan sovellusperiaatteen

Lisätiedot

JHS 156 suosituksen päivitys

JHS 156 suosituksen päivitys JHS 156 suosituksen päivitys Mikael Himanka, Avain Technologies Oy Sisältö Suosituksen aikataulu Päivityksen taustat Suosituksen tavoitteet Suosituksen avulla saavutettavat edut Suosituksen menetelmät

Lisätiedot

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin

KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin KADA (Drupal 7) migraatio uuteen (versioon) webiin Hallittu elinkaaren siirto suoran migraation sijaan Mikko Malmgren & Antti Tuppurainen Mikko Malmgren / Kuntaliitto Antti Tuppurainen / Industry62 @mikko_malmgren

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Linux rakenne. Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat

Linux rakenne. Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat Linux rakenne Linux-järjestelmä koostuu useasta erillisestä osasta. Eräs jaottelu: Ydin Komentotulkki X-ikkunointijärjestelmä Sovellusohjelmat Linux ydin Ytimen (kernel) päätehtävä on tarjota rajapinta

Lisätiedot

T Testiraportti - integraatiotestaus

T Testiraportti - integraatiotestaus T-76.115 Testiraportti - integraatiotestaus 16. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.1 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 19.03.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 16.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta:

Seuraavat Windowsin käyttöjärjestelmäversiot tukevat Novell Filr -työpöytäsovellusta: Novell Filr -työpöytäsovellus lueminut Huhtikuu 2015 1 Tuotteen yleiskatsaus Novell Filr -työpöytäsovelluksella voit synkronoida Novell Filr -tiedostoja tietokoneesi tiedostojärjestelmän kanssa ja muokata

Lisätiedot

Pimeän arkiston toteutusvaihtoehtoja Theseukselle

Pimeän arkiston toteutusvaihtoehtoja Theseukselle Pimeän arkiston toteutusvaihtoehtoja Theseukselle 26.4.2016 Samu Viita (samu.viita@helsinki.fi) Kirjastoverkkopalvelut Suunnittelun taustaa ja lähtökohdat Kansalliskirjastoa pyydetty laatimaan ehdotuksia

Lisätiedot

OHJ-4301 Sulautettu Ohjelmointi

OHJ-4301 Sulautettu Ohjelmointi OHJ-4301 Sulautettu Ohjelmointi (http://www.cs.tut.fi/~sulo/) 5op, to 12-14, TB 109 Arto Salminen, arto.salminen@tut.fi Läpäisyvaatimukset Hyväksytysti suoritetut: Tentti Harjoitustyöt Harjoitustyöt 3

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - VYM JA KANTA Versio 1.0 i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI 3 2.1. Testauksen

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Finna tehostaa ja mahdollistaa Finnan kehittämisen myötä KDK:sta tulee: Tiedon

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto - käyttörajoitusten t huomioiminen i i Kansallisen digitaalisen it kirjaston säädöspohjasta yleisesti Ei erillistä säädöspohjaa Tulevaisuuden tarve? Organisatoriset, taloudelliset

Lisätiedot

Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö 2 (9) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti

Lisätiedot

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki 1 Uusi asiakasyrityksen käyttäjätunnus MaestroNG-järjestelmään 1 Yleistä... 2 2 Perusta käyttäjäryhmät... 2 3 Lisää käyttäjäryhmille oikeudet... 3 Oikeus sivustoon... 3 Oikeus firmaan... 4 Oikeudet sovelluksiin...

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa

Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Tietomallityöskentelyn hyödyntäminen Liikennevirastossa Kehto foorumi 10.11.2016 10.11.2016 Heikki Myllymäki / Tiina Perttula 10.11.2016 Heikki Myllymäki 2 Heikki Myllymäki 3 10.11.2016 Heikki Myllymäki

Lisätiedot

Kvalitatiivisen aineiston anonymisointikeinot. Katja Fält Tampereen yliopisto

Kvalitatiivisen aineiston anonymisointikeinot. Katja Fält Tampereen yliopisto Kvalitatiivisen aineiston anonymisointikeinot Katja Fält 5.4.2017 Tampereen yliopisto Henkilötieto Henkilötieto: kaikenlaiset luonnollista henkilöä tai hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan kuvaavat

Lisätiedot

Joonas Mäkinen. Käyttäjähallinta

Joonas Mäkinen. Käyttäjähallinta Joonas Mäkinen Käyttäjähallinta 11.6.2012 Oppijan verkkopalvelut ja SOA Käyttäjähallinta on yksi yleisistä järjestelmäpalveluista Oppijan verkkopalvelut SOA Aikuisten ammatillinen lisäkoulutus SOA / Palvelukeskeinen

Lisätiedot

Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.05 Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tietojen jakelu Skeemat Palvelupyyntö 2 (11) Versiohistoria Versio Päivämäärä Kuvaus 1.0 12.6.2017 Dokumentti

Lisätiedot

MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä. Luottamuksellinen

MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä. Luottamuksellinen MultiWeb Sähköinen tilausjärjestelmä Pikaohje v.1.5 Luottamuksellinen 2 / 9 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Kirjaudu sisään... 3 3. Rakenne... 4 3.1. Etusivu... 4 3.2. Toimintopalkki... 5 4. Tuotteiden

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

13/20: Kierrätys kannattaa koodaamisessakin

13/20: Kierrätys kannattaa koodaamisessakin Ohjelmointi 1 / syksy 2007 13/20: Kierrätys kannattaa koodaamisessakin Paavo Nieminen nieminen@jyu.fi Tietotekniikan laitos Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto Ohjelmointi 1 / syksy

Lisätiedot

Ohjelmistoarkkitehtuurit. Kevät 2012-2013

Ohjelmistoarkkitehtuurit. Kevät 2012-2013 Ohjelmistoarkkitehtuurit Kevät 2012-2013 Johannes Koskinen http://www.cs.tut.fi/~ohar/ 1 Viestipohjaisten yritysjärjestelmien suunnittelumallit 1 Viestinvälitykseen perustuvat yritysjärjestelmät Peruselementit:

Lisätiedot

Avoimet standardit ja integraatio

Avoimet standardit ja integraatio Avoimet standardit ja integraatio Avoimet standardit ja integraatio Trendin ainutlaatuinen lähestymistapa avoimiin standardeihin ja integraatioon tarjoaa odottamasi hyödyt, sekä markkinoiden johtavat innovaatiot

Lisätiedot

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland 1 Sisältö Skaalautuva pilvipalvelu Käyttövaltuushallinnan käyttöönotto palveluna

Lisätiedot

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa?

1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? Kysymykset 30.4.2019 ja vastaukset 3.5.2019 1. Tuo web selaimella toimiminen ilman asennuksia ei oikein onnistu. Onko tuo välttämätön ominaisuus Simulandiassa? v: Jos viittaatte Liitteen 3 kohtaan 4.1.3,

Lisätiedot

Uudelleenkäytön jako kahteen

Uudelleenkäytön jako kahteen Uudelleenkäyttö Yleistä On pyritty pääsemään vakiokomponenttien käyttöön Kuitenkin vakiokomponentit yleistyneet vain rajallisilla osa-alueilla (esim. windows-käyttöliittymä) On arvioitu, että 60-80% ohjelmistosta

Lisätiedot

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit

Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Tiedonsiirto- ja rajapintastandardit Viitekehys Julkishallinnon perustietovarantojen rajapinnat (PERA) työryhmän tulokset valmiit syksyllä 2011 Määrittelee teknisen arkkitehtuuriratkaisun tietovarantojen

Lisätiedot

FAIRDATA-PALVELUT. CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus. Anssi Kainulainen / CSC

FAIRDATA-PALVELUT. CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus. Anssi Kainulainen / CSC FAIRDATA-PALVELUT Anssi Kainulainen / CSC 23.8.2018 Tutkimustietovaranto ohjausryhmä CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus Fairdata-palvelut IDA tutkimusdatan

Lisätiedot

Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa

Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Mikä Apotti- ekosysteemi on miten se luo yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Jari Renko Teknologiajohtaja, Oy APOTTI Ab Oy Apotti Ab Ekosysteemi on VAKUUTUS hankkeelle, jotta.. Hankekokonaisuus Ekosysteemi

Lisätiedot

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut ATK Päivät 2006 Mikkeli KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut 29.-30.5. 2006 Stefan Lindqvist HCIS Sales Specialist Health Care Information Systems Kodak Health Group 3/24/2013 1 Arkistoinnin haasteita

Lisätiedot

Ohjelmistojen suunnittelu

Ohjelmistojen suunnittelu Ohjelmistojen suunnittelu 581259 Ohjelmistotuotanto 154 Ohjelmistojen suunnittelu Software design is a creative activity in which you identify software components and their relationships, based on a customer

Lisätiedot

Sanomakuvausten järjestelmäkohtaiset tiedostot

Sanomakuvausten järjestelmäkohtaiset tiedostot Sanomakuvausten järjestelmäkohtaiset tiedostot Tullihallitus Päivitys 17.9.2012 Tullihallitus Sanomakuvausten järjestelmäkohtaiset tiedostot 1/8 Sanomakuvausten järjestelmäkohtaiset tiedostot Järjestelmäkohtaiset

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 1.0 19.10.2007 Suanto 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2 17.10.2007

Lisätiedot

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1 (5) Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1. Yleiskuvaus Kansallisarkiston lakisääteisenä tehtävänä on ottaa vastaan ja säilyttää viranomaisten pysyvästi säilytettävät

Lisätiedot

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE

Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Tekninen suunnitelma - StatbeatMOBILE Versio Päivämäärä Henkilö Kuvaus 1.0 13.12.2013 Pöyry Alustava rakenne ja sisältö 1.1 22.12.2013 Pöyry Lisätty tekstiä ilmoituksiin, turvallisuuteen ja sisäiseen API:in

Lisätiedot

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys

Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Sisäänrakennettu tietosuoja ja ohjelmistokehitys Petri Strandén 8. kesäkuuta, 2018 Agenda Ohjelmistokehitys Ohjelmistokehitys vs. konsultointi Vaatimukset Tietosuoja Tietosuoja ohjelmistokehityksessä kiteytettynä

Lisätiedot

Verkkopalkan palvelukuvaus

Verkkopalkan palvelukuvaus 27.1.2012 1 (6) Verkkopalkan palvelukuvaus 27.1.2012 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Verkkopalkka-palvelun toiminta palkanmaksajalle... 3 3 Verkkopalkan käyttöönotto... 4 4 Verkkopalkka-palvelun

Lisätiedot

Luonnos eams-rakenteeksi

Luonnos eams-rakenteeksi JHS-XXX: eams-rakenne ja xml-skeema Luonnos eams-rakenteeksi 19.4.2013 Tässä dokumentissa kuvataan keskeiset linjaukset tulevan JHS-suosituksen määrittämäksi eamsrakenteeksi. Dokumentti ei ole JHS-suositusluonnos,

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

HOJ Haja-aiheita. Ville Leppänen. HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10

HOJ Haja-aiheita. Ville Leppänen. HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10 HOJ Haja-aiheita Ville Leppänen HOJ, c Ville Leppänen, IT, Turun yliopisto, 2012 p.1/10 Missä mennään... 1. Johdanto (1h) 2. Säikeet (2h) 3. Samanaikaisuudesta (2h) 4. Hajautetuista sovelluksista (1h)

Lisätiedot

Julkisen rajapinnan testausohje Swaggerin kautta

Julkisen rajapinnan testausohje Swaggerin kautta Julkisen rajapinnan testausohje Swaggerin kautta Yllä esimerkkikuva Hankeikkunan julkisen rajapinnan dokumentoivasta Swagger-näkymästä. Swagger tarjoaa kevyen selainkäyttöliittymän jonka kautta rajapinnan

Lisätiedot

Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late!

Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN. I can help! Ordered 3 items. Can t serve last client. Running late! Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN I can help! Ordered 3 items Can t serve last client Running late! Modul-Fleet KALUSTONHALLINNAN OPTIMOINTIIN Haluatko hallita organisaatiosi suurempaa liikkuvuutta

Lisätiedot

Tietojen toimittaminen Skeemat Käsittelypalautteen kysely Kansallisen tulorekisterin perustamishanke

Tietojen toimittaminen Skeemat Käsittelypalautteen kysely Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Versio 1.0 Tietojen toimittaminen Skeemat Käsittelypalautteen kysely Kansallisen tulorekisterin perustamishanke Tietojen toimittaminen Skeemat Käsittelypalautteen kysely 2 (7) Versiohistoria Versio Päivämäärä

Lisätiedot

Approbatur 3, demo 1, ratkaisut A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat.

Approbatur 3, demo 1, ratkaisut A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat. Approbatur 3, demo 1, ratkaisut 1.1. A sanoo: Vähintään yksi meistä on retku. Tehtävänä on päätellä, mitä tyyppiä A ja B ovat. Käydään kaikki vaihtoehdot läpi. Jos A on rehti, niin B on retku, koska muuten

Lisätiedot

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant

dokumentin aihe Dokumentti: Testausraportti_I1.doc Päiväys: Projekti : AgileElephant AgilElephant Testausraportti I1 Tekijä: Petri Kalsi Omistaja: ElectricSeven Aihe: Testausraportti Sivu 1 / 5 Dokumentti Historia Muutoshistoria Revision Numero Revision Päiväys Yhteenveto muutoksista Revision

Lisätiedot

Toiminnallinen määrittely versio 1.2

Toiminnallinen määrittely versio 1.2 Toiminnallinen määrittely versio 1.2 Ryhmä 2 Sami Luomansuu, 168128, sami.luomansuu@tut.fi Panu Sjövall, 205401, panu.sjovall@tut.fi VERSIOHISTORIA Versio Päiväys Tekijät Tehdyt muutokset 1.0 02.10.12

Lisätiedot

ohjelman arkkitehtuurista.

ohjelman arkkitehtuurista. 1 Legacy-järjestelmällä tarkoitetaan (mahdollisesti) vanhaa, olemassa olevaa ja käyttökelpoista ohjelmistoa, joka on toteutettu käyttäen vanhoja menetelmiä ja/tai ohjelmointikieliä, joiden tuntemus yrityksessä

Lisätiedot

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Asemakaavasuosituksen tausta... 2 1.2 Asemakaavasuosituksen

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

KÄYTTÖTAPAUS- KUVAUKSET

KÄYTTÖTAPAUS- KUVAUKSET KÄYTTÖTAPAUS- KUVAUKSET Asiakas Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Hankintatoimisto Porrassalmenkatu 35-37 50100 Mikkeli SUOMI SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto 1 1.1 Selitteet... 1 2 Käyttötapaus: Päiväkirurgia

Lisätiedot

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus Työpajan sisältö 9.00 Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus (Petri Roponen) 9.30 KaPA-koodistopalvelu ja REST-rajapinnat: lähtökohdat ja ratkaisumalli (Antti Tohmo) 10.15 Kansallinen koodistojen

Lisätiedot

δ : (Q {q acc, q rej }) (Γ k {, }) Q (Γ k {, }) {L, R}.

δ : (Q {q acc, q rej }) (Γ k {, }) Q (Γ k {, }) {L, R}. 42 Turingin koneiden laajennuksia 1 oniuraiset koneet Sallitaan, että Turingin koneen nauha koostuu k:sta rinnakkaisesta urasta, jotka kaikki kone lukee ja kirjoittaa yhdessä laskenta-askelessa: Koneen

Lisätiedot

Espoon kaupunginarkistosta löytyy. Sukututkijoille

Espoon kaupunginarkistosta löytyy. Sukututkijoille Espoon kaupunginarkistosta löytyy Sukututkijoille 9.2.2017 Mikä on Espoon kaupunginarkisto? Kaupungin keskusarkisto. Lakisääteisesti pitkään ja pysyvästi säilytettävien Espoon kunnallishallinnosta syntyneiden

Lisätiedot

Rinnakkaisuuden hyväksikäyttö peleissä. Paula Kemppi

Rinnakkaisuuden hyväksikäyttö peleissä. Paula Kemppi Rinnakkaisuuden hyväksikäyttö peleissä Paula Kemppi 24.4.2008 Esityksen rakenne Johdantoa Rinnakkaisuus Pelimoottorien rinnakkaisuuden mallit Funktionaalisen rinnakkaisuuden malli Rinnakkaisen tiedon malli

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot