5.2 Sähköpostipalautusten ja tarkastustilanteen hallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5.2 Sähköpostipalautusten ja tarkastustilanteen hallinta"

Transkriptio

1 68 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta jotka eivät ole palautusta tehneet. Tämä työmäärä on ollut keskimäärin viisi merkintää viikossa kurssilla, jolla on ollut palautusta viikossa Käyttökokemukset ja opetukset Opiskelijat ovat jopa yllättävän hyvin ymmärtäneet esseiden vaikutuksen asioiden seuraamiseen ja tenttiin vastaamisen harjoittelun motivaation. Hyvin harvat ovat olleet kiinnostuneita siitä, montako pistettä (ja minkälaisella algoritmilla) esseistä saa "bonusta" tenttiin. Jotta palautusten "itsekirjautuminen" toimisi oikein kannattaa opiskelijoille kertoa, että palautusohjeiden noudattaminen järjestyksessä on erityisen tärkeää. Varsinkin kannattaa korostaa sitä tosiseikkaa, että assistenteille tulee väärin palautetuista esseistä ylimääräistä työtä. Tyypilliset ongelmat lähinnä ensimmäisinä palautusviikkoina ovat olleet: palautusnumeron varauksen unohtaminen ja toisella viikolla edellisen viikon palautusnumeron käyttäminen. WWW-käyttöliittymä palautukseen ja omien palautusten seurantaan on ollut riittävän yksinkertainen ja selkeä. Suurin ongelma on ollut erillisessä ohjelmassa, jonka avulla opettaja tekee muutoksia tietokantaan. Tämä ohjelma on nopeasti kirjoitettu alunperin yhden ihmisen käyttöön ja siitä levinnyt useammalle kurssille. Ohjelma on vaikeakäyttöinen jopa ohjelmistotekniikan ammattilaiselle, mutta tästä huolimatta siitä ei vielä ole saatu aikaiseksi uutta versiota. 5.2 Sähköpostipalautusten ja tarkastustilanteen hallinta Kirsti Ala-Mutka Tausta Tämä järjestelmä toteutettiin vuonna 1997 Laajan ohjelmoinnin kurssin ohjelmointiharjoitustöiden palautuksen ja tarkastuksen hallintaan. Harjoitustöiden palautukset oli kurssilla edellisinä vuosina suoritettu sähköpostitse, jolloin automaatti lajitteli ne otsikon perusteella työaiheittain kurssitunnuksen hakemistoihin. Järjestelyssä oli kuitenkin selviä puutteita. Se ei osannut ottaa huomioon opiskelijan mahdollisesti tekemiä useita palautusyrityksiä, joista varmuuden vuoksi olisi talletettava muutkin kuin viimeisin versio. Ongelmia tuottivat myös opiskelijoille korjattavaksi annetut työt (bumerangit), joiden palautukset olisi pitänyt käsitellä muista eroavasti. Bumerangipalautusten määräajat erosivat yleisistä ja lisäksi ne olisi pitänyt pystyä ohjaamaan työtä jo aiemmin tarkastaneelle assistentille käsiteltäväksi. Yleensäkään yhteisistä poikkeavien määräaikojen asettaminen, esimerkiksi sairastumisen vuoksi annettavan lisäajan yhteydessä, ei ollut mahdollista.

2 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta 69 Myös assistenttien työmäärien ja työn etenemisen valvontaan kaivattiin apukeinoja. Kurssin aloitti tyypillisesti n. 500 opiskelijaa, palautettavia harjoitustöitä oli neljä kappaletta ja tarkastusta suorittavia assistentteja kahdeksan Toteutus Toteutettu ratkaisu pysyi opiskelijoiden kannalta ennallaan; harjoitustyöt palautettiin edelleenkin sähköpostitse työaiheen mukaisilla otsikoilla varustettuna. Uudessa toteutuksessa myös normaaleista määräajoista poikkeavat palautukset pystytään opettajan määrittelemien henkilökohtaisten määräaikojen avulla käsittelemään opiskelijan kannalta ilman erityistoimenpiteitä. Tarkastusten helpottamiseksi töiden tallennushierarkia jaettiin aihe- sekä tarkastustilakohtaisiin hakemistoihin. Näin työn sijainti ja nimi hakemistohierarkiassa ilmaisevat yksikäsitteisesti työn aiheen, tarkastusvaiheen, työn tekijän sekä tarkastajan nimen. Tarkastajan nimi liitetään työhön ensimmäisen tarkastukseenoton yhteydessä, jotta mahdolliset bumerangit osataan kohdistaa oikealle henkilölle tarkastettavaksi. Harjoitustyötä kuvaavaa tiedostoa siirretään hakemistosta toiseen, kunnes se päätyy tilaan hyväksytty/hylätty. Jotta hakemistojen sisällöt pysyisivät laillisina, töiden palautusta ja assistenttien toimintoja varten on luotu ohjelmat, jotka toimintoja suorittaessaan samalla valvovat niiden laillisuutta. Lisäksi tarkastustilanteen valvontaan on toteutettu CGI-skriptejä, joiden avulla tarkastusten etenemistä voi seurata WWW-selaimen avulla. Järjestelmä perustuu kurssitunnuksen alle luotuun hakemistorakenteeseen, jonne luotiin harjoitustyövaiheittain hakemistot tarkastusta odottaville, bumerangeiksi annetuille, hyväksytyille sekä hylätyille harjoitustöille. Kuva 5.1 esittää järjestelmän hakemistorakenteen. Hakemistorakenne määritellään järjestelmän tekstimuotoisessa konfiguraatiotiedostossa. Kantahakemiston alle määritellään käytettävät harjoitustyöt (tai saman työn eri vaiheet), joiden alta löytyy työaihekohtaiset hakemistot. Jokainen työaihehakemisto jaetaan eri tarkastustiloja kuvaaviin hakemistoihin, joiden alle opiskelijoiden työt sijoitetaan. Kuvassa esitetään tilanne lukuvuonna 97-98, jolloin opiskelijoiden tuli palauttaa työt neljässä vaiheessa. Toisessa vaiheessa työaiheena oli neljä eri nimistä työtä ja töihin tuli rekisteröityä ennen työn palauttamista. Kurssilla oli sääntönä, että työstä voidaan antaa bumerangi enintään kaksi kertaa. Tämä määrä on kuitenkin järjestelmän konfiguraatiotiedoston avulla helposti muutettavissa. Järjestelmä on tehty siten, ettei rekisteröinti ole pakollinen, mutta sitä käytettiin kurssilla, koska sen avulla pystyttiin arvioimaan kuinka opiskelijat jakautuivat työaiheittain tarkasteltuna.

3 70 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta htyot_s97-k98 vaihe1 vaihe2 vaihe3 vaihe4 pass.txt closed.txt backup tilasto monte_carlo caesar reppu tilasto monte_carlo caesar reppu rekisteroidyt palautetut bumerangit1 bumerangit2 hyvaksytyt hylatyt Fig. 5.1 Harjoitustöiden hallintajärjestelmän hakemistorakenne Opiskelija palauttaa harjoitustyön sähköpostitse osoitteeseen Viestin Subject-kentän tulee olla muotoa <työvaihe>:<työaihe>:<opiskelija> Esitetyn kuvan termeillä esimerkiksi vaihe2:reppu: Kurssitunnukselle asetettu sähköpostin käsittelyautomaatti käsittelee sähköpostipalautukset. Kaikista saapuvista sähköposteista otetaan varmuuskopio, jonka jälkeen tarkistetaan seuraavat asiat: 1. Otsikon formaatti. Virheellisellä otsikolla (ei tunnistettavissa harjoitustyöksi) saapuneet mailit palautetaan lähettäjälle palautusohjeiden kera. 2. Pituus. Liian lyhyt (<2000 tavua) tai liian pitkä (> tavua) maili palautetaan lähettäjälle tilannetta kuvaavan viestin kera. Kyseessä on joko ollut vahingossa lähetetty tyhjä viesti tai virheellisesti binaariohjelmia sisältävä palautus. 3. Palautusaika. Saapuvan viestin palautusaika otetaan käyttöjärjestelmältä, ja sitä verrataan opettajan asettamiin harjoitustöiden aikarajoihin. Palautusajan ohittanut työ saa vastauksenaan viestin työn myöhästymisestä. Palautusajan ulkopuolella palautuksia otetaan vastaan vain seuraavissa tilanteissa:

4 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta 71 i. Opiskelijalle on annettu bumerangi kyseisestä harjoitustyöstä. ii. Opiskelijan opiskelijanumero on erikseen määritelty kyseisen työvaiheen aikarajatiedostossa, ja annettua määräaikaa ei ole vielä ohitettu. 4. Opettajan asettamia muita tarkistuksia, esimerkiksi suoritettu rekisteröinti kyseiseen työaiheeseen. Laillisesti palautettu työ tallennetaan työaiheen ja työn tilan mukaiseen hakemistoon. Onnistuneen tallennuksen jälkeen työn palauttaneelle lähettäjälle lähetetään viesti palautuksen onnistumisesta. Mikäli tallennus ei pääty onnistuneesti, lähetetään opiskelijalle viesti, joka ilmaisee palautuksen epäonnistumisen sekä pyytää ottamaan yhteyttä opettajaan. Sähköpostien käsittelyautomaatti on toteutettu siten, että asettamalla muuttujien arvot oikeiksi kurssin alussa sama tiedosto toimii koko kurssin ajan muita muutoksia tarvitsematta. Kurssin alussa asetetaan palautusten avaus- ja sulkemismääräajat kaikille työvaiheille, eikä niitä tarvitse kurssin suorituksen aikana päivittää. Jokaiselle työvaiheelle voidaan määritellä tiedosto, johon opettaja voi kurssin aikana kirjata opiskelijoille yleisistä aikarajoista poikkeavia harjoitustöiden palautusaikoja. Poikkeukselliset määräajat merkitään tekstitiedostoon opiskelijakohtaisesti omille riveilleen, formaatin tulee noudattaa seuraavaa: <opiskelijanumero>:<pvm>:<klo> Esimerkkimääritys: # Keuhkoputkentulehduksen vuoksi myönnetty viikon lisäaika # opiskelijalle 85067, deadline : : Harjoitustyötiedostojen nimeämiskäytäntö Opiskelija rekisteröityy töihin WWW-lomakkeen kautta ja ilmoittaa samalla, mitä työtä haluaa ryhtyä tekemään. Jos työhön rekisteröinti on mahdollista, eikä opiskelijalla ole voimassa olevaa aiempaa rekisteröintimerkintää, onnistuneesta rekisteröinnistä ilmoitetaan opiskelijalle WWW-sivulla. Samalla hänelle luodaan työaiheen rekisteroidyt -hakemistoon tunnustiedosto nimelle <opiskelijanro>. Opiskelijan tunnisteena käytetään kaikissa tunnustiedostoissa opiskelijanumeroa, jonka tiedetään olevan kaikilla TTKK:n opiskelijoilla yksikäsitteisesti opiskelijat erottava tunniste. Jos opiskelija on jo rekisteröitynyt yhteen työhön, hän voi vaihtaa aihetta rekisteröitymällä toiseen työaiheeseen ja vahvistamalla aiheen vaihdon. Opiskelijan palauttaessa harjoitustyötä palautusautomaatti sijoittaa palautuksen johonkin hakemistoista palautetut, bumerangit1 tai bumerangit2. Hakemistoon palautetut (ensimmäiset palautukset) sijoitetut työt on nimetty <opiskelija>.<id>, jossa <id> erottaa samalla opiskelijanumerolla alkavat tie-

5 72 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta dostot toisistaan. Opiskelijan ensimmäinen palautus hakemistoon saa <id>-arvon 0. Jos opiskelija palauttaa työn uudelleen, ennen kuin se on otettu tarkastettavaksi, työ tallennetaan uudelle yhtä suuremmalle <id>:n arvolle. Bumerangihakemistoihin palautetut työt on nimetty <assari>.<opiskelija>.<id>, missä <assari> on työtä tarkastaneen assistentin käyttäjätunnus. Assistentti voi ottaa työn tarkastettavaksi komennolla co.py, joka hakee pyydetyn opiskelijan työn ja kopioi sen assistentin työhakemistoon tarkastusta varten. Nimi on valittu muistuttamaan komentoa, jota käytetään RCS-versionhallinnassa työn järjestelmästä käsittelyyn ottamiseksi. Tarkastukseen ottamisen merkiksi kurssin tiedostohierarkiaan merkitään tilaa ilmaisevaan hakemistoon tyhjä tunnustiedosto <assari>.<opiskelijanro>. Nimen alussa <assari> kertoo käyttäjätunnuksen, joka on ottanut työn tarkastettavakseen ja <id>-päätteen puuttuminen ilmaisee että työlle on suoritettu operaatioita opiskelijan tekemän palautuksen jälkeen. Koska assistentit toimivat usein samanaikaisesti, co.py huolehtii siitä, ettei kaksi assistenttia pysty sotkemaan toistensa toimintaa yrittämällä ottaa samaa työtä itselleen yhtä aikaa. co.py tarkistaa myös, ettei assistentti ota itselleen tarkastettavaksi jo toiselle assistentille nimettyä työtä. Assistentti merkitsee tarkastuksen tuloksen käyttämällä komentoa ci.py, joka siirtää co.py:n luoman tyhjän tunnustiedoston tarkastuksen tulosta ilmaisevaan hakemistoon ( hyvaksytyt, hylatyt, bumerangit1 tai bumerangit2 ). Myös tämä ohjelma tarkistaa, että assistentti merkitsee tarkastustuloksia vain itse tarkastukseen ottamilleen töille. Komennon nimi on yhtenevä versionhallintaohjelmistossa käytettävän uuden versiotiedoston tallennuskomennon kanssa. Tarkistustuloksen merkiksi luodaan kyseiseen hakemistoon tyhjä tunnustiedosto nimelle <assari>.<opiskelijanro>. Hakemistossa hyvaksytyt tai hylatyt tiedosto tarkoittaa työn lopullista arvostelutulosta. Bumerangihakemistoissa tiedosto ilmaisee, että työ on annettu uudelleen korjattavaksi ja opiskelijalla on oikeus yleisistä määräajoista riippumatta tehdä työstä pyydetty bumerangipalautus. Normaalioloissa opiskelijan numero on yhden työvaiheen alla enintään kahdessa kohtaa: hakemistossa rekisteroidyt sekä työn tilaa ilmaisevassa hakemistossa. Mikäli sama numero löytyy useammasta paikasta, on kyseessä useampaan kertaan suoritettu palautus (useita <id>-arvoja) tai jokin toimintavirhe. Tällöin skriptit tulostavat tiedon ongelmatilanteesta ja assistentin on selvitettävä asia tarkistamalla ja poistamalla ylimääräiset tiedostot siten, että vain yksi opiskelijanumeron sisältävä palautus/tunnustiedosto jää jäljelle. Näin toiminnot varoittavat aina heti ristiriitaisia tietoja havaitessaan ja järjestelmän sisältävät tiedot pysyvät määrittelyn mukaisina. Erikoisemmissa järjestelmän asetuksista tai tilasta johtuvissa virhetilanteissa ohjelmat tulostavat virheilmoituksen näytölle sekä lähettävät tiedon virheestä ja

6 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta 73 käsiteltävänä olleista parametreista konfiguraatiotiedostossa määriteltyyn ylläpitäjän osoitteeseen. Näin virhe tulee nopeasti tiedoksi järjestelmää ylläpitävälle taholle, joka pystyy korjaamaan asian. Tarkastustilanteen seuranta Harjoitustöiden tarkastustilanteen seuranta on yksinkertaista selkeän hakemistojärjestelmän ja opiskelijakohtaisten tiedostojen avulla. Niinpä sekä opiskelijoille että opettajalle on toteutettu WWW-sivujen avulla mahdollisuus ajantasaisen tarkastustilanteen seurantaan. Yleinen harjoitustöiden tilanteen tarkkailuun toteutettu ohjelma käy läpi pyydetyn harjoitustyöaiheen hakemistot ja tulostaa listat eri tiloissa olevista harjoitustöistä. Sivulla näkyy opiskelijanumerolistat rekisteröityneistä, hyväksytyistä, hylätyistä sekä bumerangiksi annetuista töistä. Assistenttien työmäärien seurantaan on toteutettu ohjelmat, joiden avulla kerätään työvaiheittain tarkastetuksi kirjatut työt assistenteittain kirjattuna. Tarkempia tietoja halutessa voidaan vielä hakea nimetyn assistentin tarkastamat työvaiheen työt kaikista harjoitustyöaiheista. Lopuksi tulostetaan taulukkomuotoinen yhteenveto työmääristä. Tiedot kootaan listaamalla työhakemistojen tiedostoja ja erottamalla niiden nimissä esiintyvät opiskelijanumerot ja assistenttien tunnukset. Tarkastusta odottavat bumerangipalautukset erotetaan korjattavaksi annetuista lihavoidulla kirjasintyypillä Kokemukset ja opetukset Järjestelmä tuntui erittäin toimivalta töiden tarkastuksen hallinnan suhteen. Palautukset ohjautuivat automaattisesti oikeille tarkastajille ja tarkastusten kokonaistilanne oli jatkuvasti selvillä. Kurssin luennoijan oli helppo seurata eri assistenttien aktiivisuutta ja työmääriä palkanlaskentaa varten. Töiden käsittelyn rajoittaminen skriptien kautta tapahtuvaksi poisti inhimillisistä virheistä johtuvat töiden hukkumiset ja tulosten merkintävirheet. Myös varmistusjärjestelmät tuntuivat toimivan riittävän hyvin. Erään harjoitustyön määräajan kynnyksellä postitusjärjestelmä kaatui, jolloin suuri osa ajoissa lähetetyistä palautuksista saapui perille vasta vuorokausi määräajan jälkeen. Vaikka automaatti ensin palautti työt lähettäjilleen liian myöhäisinä palautuksina, ongelman selvittyä viikonlopun jälkeen pystyttiin kaikki ajoissa lähetetyt työt palauttamaan varmistuskopioista järjestelmään eikä opiskelijoille aiheutunut ylimääräistä työtä. Parannusehdotukseksi järjestelmään huomattiin piankin se, että co.py-ohjelman olisi hyvä osata automaattisesti etsiä assistentille aikajärjestyksessä vanhin työ tarkastettavaksi. Alkuperäisessä toteutuksessa assistentin oli itse valittava ja kerrot-

7 74 Harjoitustehtävien palautus ja hallinta tava tarkastukseen otettavan opiskelijan työ. Myös se, etteivät co.py ja ci.py automaattisesti osanneet käsitellä opiskelijalta ennen tarkastuksen tulosta saapuneita useampia palautuksia, aiheutti lisätyötä assistenteille. Tällaisia tilanteita ei kuitenkaan ollut kovin suuressa määrin. Rutiinitoimintojen poistamisen kannalta olisi ollut hyvä myös lisätä co.py-ohjelmaan toiminto, jolla se purkaa opiskelijan palauttaman tiedostopaketin ja kääntää sen valmiiksi ajettavaan muotoon, jota assistentti tarkastuksessaan tarvitsee. Ohjeistuksesta huolimatta järjestelmä on monimutkainen konfiguroida kurssille. Alunperin haluttiin, ettei järjestelmä ryhdy itse luomaan hakemistorakennettaan, vaan se jätetään opettajan tehtäväksi. Myöhemmin on kuitenkin tultu siihen tulokseen, että käyttöönotto olisi helpompaa, mikäli hakemistorakenne luotaisiin automaattisesti konfiguraatiotiedoston perusteella. Eräs opettajan työtä selvästi helpottava piirre järjestelmässä on sen tarjoama helppokäyttöinen henkilökohtaisten palautusmääräaikojen asetus: kun päätös on kerran kirjattu tiedostoon, järjestelmä huolehtii poikkeuksellisen palautusoikeuden oikeasta käsittelystä. Järjestelmää voisi tulevaisuudessa kehittää esimerkiksi siten, että myös korjattavaksi annetuille harjoitustöille kirjattaisiin automaattisesti samalla tavalla valvottava palautusaika. Tämänhetkisessä järjestelmässä bumerangipalautusten määräaikoja ei valvota automaattisesti muuten kuin kaikkien töiden viimeiseksi asetetun palautuspäivän muodossa. Järjestelmä tuntuu toimivan hyvin tilanteissa, joissa kaivataan lähinnä automaattista harjoitustöiden palautuksen käsittelyä sekä tarkastustilanteen valvontaa. Järjestelmää käytetään nykyään muun muassa Seittiohjelmoinnin kurssilla. 5.3 Kaksivaiheinen harjoitustöiden automaattitarkastus sekä tarkastusprosessin hallinta Kirsti Ala-Mutka Johdanto Laajassa ohjelmoinnissa oli kehitetty kohdassa 5.2 esitetty opiskelijoiden harjoitustöiden käsittelyä koordinoiva järjestelmä, jolla pystyttiin organisoimaan ja valvomaan satojen harjoitustöiden palautusta sekä tarkastusta. Ongelmia aiheuttivat kuitenkin työt, jotka oli tehty huolimattomasti tai puutteellisesti ja jouduttiin hylkäämään suoraan tai ainakin antamaan korjattavaksi useaan kertaan. Vaikka assistentit antoivat opiskelijoiden käyttöön testipenkin ja vaativat, että töiden on toimittava testipenkin testeillä ennen kuin niitä saa palauttaa, palautusten joukosta löytyi aina myös töitä, jotka eivät toteuttaneet vaatimuksia.

Harjoitustöiden hallintajärjestelmä

Harjoitustöiden hallintajärjestelmä Harjoitustöiden hallintajärjestelmä 1 Yleistä Tavoitteena oli toteuttaa järjestelmä palautettujen harjoitustöiden tarkistuksen hallintaan. Opiskelijoiden palautukset oli Laajan ohjelmoinnin kurssilla perinteisesti

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN

TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN TEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN MOODLEEN Moodlessa opettaja voi valita tehtävälleen jonkun neljästä erilaisesta tehtävämuodosta: Lähetä yksi tiedosto opiskelija palauttaa yhden tiedoston. Tiedostojen lähetys opiskelija

Lisätiedot

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Opettajat voivat WebOodissa kirjata arviointeja kokonaisille opintojaksoille ja siirtää ne rekisteröitäviksi

Lisätiedot

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa 2017

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa 2017 Toinen harjoitustyö ASCII-grafiikkaa 2017 Yleistä Tehtävä: tee Javalla ASCII-merkkeinä esitettyä grafiikkaa käsittelevä ASCIIArt17-ohjelma omia operaatioita ja taulukoita käyttäen. Työ tehdään pääosin

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely Opettajat Tuntiopettaja ja pa a assistentti TkK Anna Anttalainen (LST).

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja ja pa a assistentti TkK Anna Anttalainen (LST). Harrastuksia vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte-toiminto vai ei. Osassa kouluja kypsyysnäytteet

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa

Toinen harjoitustyö. ASCII-grafiikkaa Toinen harjoitustyö ASCII-grafiikkaa Yleistä Tehtävä: tee Javalla ASCII-merkkeinä esitettyä grafiikkaa käsittelevä ASCIIArt-ohjelma omia operaatioita ja taulukoita käyttäen. Työ tehdään pääosin itse. Ideoita

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte vai ei. Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen 1/12 Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen Avaa Firefox- tai Chrome -selain ja kirjaudu Karelia-amk:n

Lisätiedot

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin esittely. Kurssin esittely. MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin esittely MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja Anna Anttalainen (BIO). Harrastuksia kiltatoiminta ja bodypump.

Lisätiedot

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon

Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon Ohjeita peda.net palvelun Luo uusi osioon - Elikkä tuo kyseinen kohta löytyy omalta sivultasi oikeasta ylä-laidasta, kuten alla näkyvästä kuvasta näkyy. Sekä tuo kyseinen kohta näkyy luokkien sivuilla

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

VARAUSLOMAKE Asio - opetuksen suunnittelu.

VARAUSLOMAKE Asio - opetuksen suunnittelu. VARAUSLOMAKE Asio - opetuksen suunnittelu http://math.tkk.fi/osu/suunnittelujarjestelma/ohjeet/ Katriina Korhonen 3.10.2011 Tilavarausjärjestelmä: https://booking.aalto.fi/ Kirjautuminen Aalto-tunnuksilla

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi, sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja

Lisätiedot

DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE)

DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE) DIPLOMITYÖN, PRO GRADU TUTKIELMAN, KANDIDAATIN TYÖN TAI LISENSIAATINTUTKIMUKSEN TALLENTAMINEN LUTPUBIIN (DORIA-PALVELIMELLE) Ole hyvä ja lue nämä 15-sivuiset tallennusohjeet huolellisesti läpi. Huomaa,

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

Hakemistojen sisällöt säilötään linkitetyille listalle.

Hakemistojen sisällöt säilötään linkitetyille listalle. Harjoitustyö 1 Harjoitustyö Tehtävä: ohjelmoi Java-kielellä komentoikkunaa (komentotulkkia, komentoriviä) simuloiva olioperustainen ohjelma. Hakemistojen sisällöt säilötään linkitetyille listalle. Työ

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen (sivut 3-24) Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

Kurssin esittely (syksy 2016)

Kurssin esittely (syksy 2016) Kurssin esittely (syksy 2016) MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Opettajat Tuntiopettaja Anna Anttalainen (BIO), aktiivinen kiltatoiminnassa

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Käyttöohje. Labra. Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Labra. Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Labra Helsinki 25.8.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 1 Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op) Projektiryhmä Henrik Naakka, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Käytä EXAM:issa Firefox tai Chrome selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi Kypsyysnäytteen voit osoittaa

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin voit osoittaa tietylle opiskelijalle tai opiskelijoille. Tentti EI tule näkyville Nettipsuun. Opiskelija/opiskelijat saavat sähköpostia,

Lisätiedot

Luento 4. Timo Savola. 21. huhtikuuta 2006

Luento 4. Timo Savola. 21. huhtikuuta 2006 UNIX-käyttöjärjestelmä Luento 4 Timo Savola 21. huhtikuuta 2006 Osa I Shell Lausekkeet Komentoriville kirjotettu komento on lauseke echo "foo" echo $USER MUUTTUJA=1 ls -l Rivinvaihto

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1.

1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1. 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4. 1.2 Raportin katselu 8. 1.3 Raportin tulostus 10. 1. Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä Moodlessa 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä 4 1.2 Raportin katselu 8 1.3 Raportin tulostus 10 1.4 Kommentointi

Lisätiedot

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa.

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Sivu 1/10 Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Ohjelma käyttää suunnistusliiton emit -rekisteriä, joka sisältää nimet sekä leimasimien numerot. Rekisteriä on täydennetty

Lisätiedot

A&O:n käyttöohje. 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen. 2. Sisäänkirjautuminen. (Lisää löydät osoitteesta:

A&O:n käyttöohje. 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen. 2. Sisäänkirjautuminen. (Lisää löydät osoitteesta: A&O:n käyttöohje (Lisää löydät osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/wiki/) 1. Rekisteröityminen ja kurssille ilmoittautuminen Mene osoitteeseen http://ao4.ee.tut.fi TTY:n opiskelijat voivat rekisteröityä

Lisätiedot

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Subversion-ohje Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Helsinki 1.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Ylläpito

Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Ylläpito Tapahtumakalenteri & Jäsentietojärjestelmä Ylläpito Henri Kinnunen, Seppo Tompuri, Tero Malkki, Matti Heiskanen, Tommi Rönkönharju, Tuomas Valkeapää Sisällysluettelo 1. Alkusanat.2 2. Asennusohje..2 3.

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU SAMK SoleOps uusintatenttijärjestelmä 1(8) Opettajan rooli Tässä ohjeessa on selostettu SoleOPSin uusintatenttijärjestelmässä opettajan tehtäviin kuuluvat toiminnot. Näitä ovat: 1. uusintatenttipäivämäärien

Lisätiedot

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin voit osoittaa tietylle opiskelijalle tai opiskelijoille. Tentti EI tule näkyville Nettipsuun. Opiskelija/opiskelijat saavat sähköpostia,

Lisätiedot

Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen

Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen 1 (13) Käyttöohje Suomen Pankin DCS2-järjestelmään rekisteröityminen 2 (13) Sisällysluettelo 1 Palveluun rekisteröityminen... 3 1.1 Henkilötiedot...4 1.2 Suomen Pankin tiedonkeruut... 5 1.2.1 Alustava

Lisätiedot

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu

YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, Juhani Linna YH2: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän yksilöharjoituksen 2 tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman

Lisätiedot

3.3 Kurssin palauttaminen

3.3 Kurssin palauttaminen 3.3 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Sähköisen tentin järjestelmän EXAMin käyttöön suositellaan Firefox selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia)

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia) HOPS-PROSESSI Teatterikorkeakoulun perustutkintojen tutkintosäännön 12 :n mukaan opiskelija laatii opintojensa suunnittelun tueksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opintosuunnitelma on tutkintokohtainen.

Lisätiedot

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria

Testausdokumentti. Sivu: 1 / 10. Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto. Versiohistoria Sivu: 1 / 10 Testausdokumentti Ohjelmistotuotantoprojekti Sheeple Helsingin yliopisto Versiohistoria Versio Päivitykset 0.4 Lisätty mod_form.php -tiedostoon liittyvät testit 0.5 Lisätty johdanto 1.0 Dokumentti

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 2.3.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 2.3.2011 1 / 39 Kertausta: tiedoston avaaminen Kun ohjelma haluaa lukea tai kirjoittaa tekstitiedostoon, on ohjelmalle

Lisätiedot

Kurssin opettajat, tavoitteet ja käytänteet (kevät 2016) MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1

Kurssin opettajat, tavoitteet ja käytänteet (kevät 2016) MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kurssin opettajat, tavoitteet ja käytänteet (kevät 2016) MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt MS-C2107 Sovelletun matematiikan tietokonetyöt 1 Kuvissa Anna Anttalainen, Juho Timonen, Touko Väänänen

Lisätiedot

Testitapaukset - Siirtoprotokolla

Testitapaukset - Siirtoprotokolla Testitapaukset - Siirtoprotokolla Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.2 22.03.02 Ville Vaittinen Ajankohtaistettu versio Sisällysluettelo 2. Siirtotiedoston testitapaukset... 3 2.1 Siirtotiedoston luonti...

Lisätiedot

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3 Visma Approval Center Versiosaate 1.3 Visma Approval Center - Versiosaate 1.3 Kaikkia koskettavat kehitykset Muutokset käyttöliittymän välilehdissä Tarkastajat ja hyväksyjät näkevät ylävalikon jatkossa

Lisätiedot

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus

Opus Online Client Web asetukset. Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Opus Internet ajanvaraus Sivu 2 / 14 Sisältö Opus Online Client... 3 Web asetukset... 3 Vastaanotot... 3 Hoitohenkilöt... 5 Luo aliverkkotunnus... 6 Mukauttaminen... 7

Lisätiedot

Rekisterinpitäjä. Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö. Rekisterin nimi. Rekisterin käyttötarkoitus. Rekisterin tietosisältö

Rekisterinpitäjä. Rekisteriasioista vastaava yhteyshenkilö. Rekisterin nimi. Rekisterin käyttötarkoitus. Rekisterin tietosisältö Ekapeli-palvelun (Java-versiot: Ekapeli-Eskari, Ekapeli-Yksi, Ekapeli-Lukeminen, Ekapeli-Sujuvuus, Ekapeli- Maahanmuuttaja, Ekapeli-Spel-Ett, Ekapeli-Matikka) rekisteriseloste Henkilötietolain mukainen

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

OHJELMISTOTEKNIIKKA LABORATORIOHARJOITUKSEN OHJEET

OHJELMISTOTEKNIIKKA LABORATORIOHARJOITUKSEN OHJEET OHJELMISTOTEKNIIKKA LABORATORIOHARJOITUKSEN OHJEET Laboratorioharjoituksessa on testattavana kaksi ohjelmaa. Harjoituksen päämääränä on löytää mahdollisimman paljon ohjelmistovirheitä testattavista ohjelmista.

Lisätiedot

Vaatimusdokumentti Labra

Vaatimusdokumentti Labra Vaatimusdokumentti Labra Helsinki 18.6.2008 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti (9+1op) Projektiryhmä Henrik Naakka,

Lisätiedot

Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta

Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta Sähköisen luvan hakeminen Lahden asiointipalvelusta Yleisen alueen tilapäinen käyttölupa 1. Ohjeen tarkoitus Tämä ohje toimii yleisohjeena alueen tilapäisen luvan hakemista varten. Yleisiä alueita, kuten

Lisätiedot

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta.

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta. OPETTAJAN REKISTERÖITYMINEN JA SALASANAN HALLINTA 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä Sanoma Pron palveluihin saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit.

Lisätiedot

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6

JOHDANTO... 5 PÄÄKONFIGURAATIOTIEDOSTO... 5 3.3 KIELET... 5 4 KÄYNNISTÄMINEN...6 4.1 JOHDANTO... 6 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 1 IMAGEBLEND...3 1.1 JOHDANTO... 3 2 OHJELMISTO...4 2.1 JOHDANTO... 4 2.2 OHJELMAPAKETIN PURKAMINEN... 4 2.3 HAKEMISTORAKENNE... 4 3 KONFIGUROINTI...5 3.1 3.2 JOHDANTO...

Lisätiedot

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu

YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu YH1b: Office365 II, verkko-opiskelu Huom. Suosittelemme tämän harjoituksen 1b tekemistä mikroluokassa, jotta yliopiston mikroluokat tulevat edes hieman tutuiksi. Harjoituksen tavoitteet Harjoituksessa

Lisätiedot

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä Käy$öohjeet ylläpitäjille Yhteistyössä Copyright Mo5vade 2015 OSA1: PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO SELAINSUOSITUKSET Suosittelemme käyttämään palvelua Chromella, Safarilla tai modernilla (v. 10+)

Lisätiedot

Windows Vistan varmuuskopiointi

Windows Vistan varmuuskopiointi Vaihtoehtoja varmuuskopiointiin 1 Windows Vistan varmuuskopiointi Sisällysluettelo mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Windows Vistan varmuuskopiointi... 2 Ensimmäinen varmuuskopiointi ja asetukset... 2 Seuraava

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta Metsähallitus ilmoittaa käynnissä olevista

Lisätiedot

Digitalisoitu harjoitustehtävien ratkaisujen palautus sekä arviointi matematiikan ja tilastotieteen yliopisto-opinnoissa

Digitalisoitu harjoitustehtävien ratkaisujen palautus sekä arviointi matematiikan ja tilastotieteen yliopisto-opinnoissa Digitalisoitu harjoitustehtävien ratkaisujen palautus sekä arviointi matematiikan ja tilastotieteen yliopisto-opinnoissa Peda-forum -päivät, Vaasan yliopisto, 16. 17.8.2017 Joonas Nuutinen, Nea Rantanen

Lisätiedot

Automaattinen arviointi ja pika-arviointi EXAM-tenteissä. Marjut Anderson

Automaattinen arviointi ja pika-arviointi EXAM-tenteissä. Marjut Anderson Automaattinen arviointi ja pika-arviointi EXAM-tenteissä Marjut Anderson Yleistä automaattisesta arvioinnista Opettaja voi valita tentilleen automaattisen arvioinnin, jos tentti sisältää vain automaattisesti

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen sivut 3-25 Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen sivut 7-14 Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat kirjoittajat ja heidän juttujensa otsikot. - Lopputulos Käyttäjä voi valita kirjoittajan jutut tai kirjoittajan jutun 1

Lisätiedot

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Aija Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö 1. Yleistä...3 2. Järjestelmän toiminnot...4 2.1 Rekisteröityminen...4 2.2 Sisäänkirjautuminen...4

Lisätiedot

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu

Käyttötapauksen nimi Lukija: pääsivu Lukija: pääsivu Lukija Käyttäjä on avannut sivuston pääsivun Ruudulle tulostuvat 5 viimeisen jutun otsikot ja kirjoittajat sekä jutun alku. - Käyttäjä voi valita kirjoittajan (jutut) tai yhden jutun. Käyttäjävoi

Lisätiedot

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti

Keskustelusivusto. Suunnitteludokumentti Keskustelusivusto Suunnitteludokumentti Tietokantasovellus, Syksy 2007, Ryhmä 1 Tuomas Puikkonen tpuikkon@cs.helsinki.fi Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin Yliopisto Sisältö Keskustelusivusto...1

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Kotkaliikkuu.fi Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Tunnukset Tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttääksesi palvelua. Tunnukset ovat usein yhteisölle yhteiset. Henkilökohtaisia tunnuksia

Lisätiedot

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta.

Kirjoita oma versio funktioista strcpy ja strcat, jotka saavat parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tehtävä 63. Kirjoita oma versio funktiosta strcmp(),joka saa parametrinaan kaksi merkkiosoitinta. Tee ohjelma, jossa luetaan kaksi merkkijonoa, joita sitten verrataan ko. funktiolla. Tehtävä 64. Kirjoita

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan TIETOSUOJASELOSTE

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan TIETOSUOJASELOSTE Relipe Oy Tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistan Tässä selosteessa on kerrottu tietosuojalainsäädännön edellyttämät tiedot tilitoimiston asiakastiedotteen postituslistasta, joka on tilitoimiston

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE Julkaistu

TIETOSUOJASELOSTE Julkaistu TIETOSUOJASELOSTE Julkaistu 25.5.2018 Henkilötietolain (523/1999) 10 :n sekä EU:n tietosuojauudistuksen mukainen tietosuojaseloste. 1. REKISTERINPITÄJÄ Sukuposti.net 2. YHTEYSHENKILÖ Terhi Piispa-Helisten

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa... Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa... 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä... 5 1.2 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

Lisätiedot

T harjoitustyö, kevät 2012

T harjoitustyö, kevät 2012 T-110.4100 harjoitustyö, kevät 2012 Kurssiassistentit T-110.4100@tkk.fi Tietotekniikan laitos Perustieteiden korkeakoulu Aalto-yliopisto 31.1.2012 Yleistä Kurssin osasuoritteita ovat kaksi osatenttiä,

Lisätiedot

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen 2 Sisällys 1 Tukipyyntöjen käsittely... 3 1.1 Tukipalvelun sisältö... 3 1.2 Tukipyynnön lähettäminen... 3 1.3 Kuvan lisääminen tukipyyntöön... 4 2 Etähallintatyökalut...

Lisätiedot

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella

Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella kn 5.2.2009 Kandidaatintyöprosessi Sähköenergiatekniikan laitoksella Tiedoksi kandidaatintöiden ohjaajille: Valmistautuminen kandityön tekemiseen, esitietovaatimukset: Kandidaatintyö voidaan aloittaa tyypillisesti

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut

Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen. Osaamispalvelut Ohje Tutkintopalveluun rekisteröitymiseen Osaamispalvelut 1.2.2008 2 (9) Ohje tutkinnon suorittajan rekisteröitymiseen Tutkintopalveluun TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan Tutkintopalvelussa, jonka osoite

Lisätiedot

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ Suunnitelman perustietojen syöttö Sokoprohon JB-02_2_1.pdf Elementti tunnus

Lisätiedot

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho

Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi. Mari Riihiaho Apply-palvelu: maisterivalinnan koulutus laitoksille https://apply.aalto.fi Mari Riihiaho 5.3.2012 Kirjautuminen ja käyttöoikeudet Järjestelmään kirjaudutaan Aalto tunnuksella (käyttäjätunnus ja salasana)

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

5. HelloWorld-ohjelma 5.1

5. HelloWorld-ohjelma 5.1 5. HelloWorld-ohjelma 5.1 Sisällys Lähdekoodi. Lähdekoodin (osittainen) analyysi. Lähdekoodi tekstitiedostoon. Lähdekoodin kääntäminen tavukoodiksi. Tavukoodin suorittaminen. Virheiden korjaaminen 5.2

Lisätiedot

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012

WINHAWILLE 1 (6) Opiskelijasivut Opiskelijan ohjaus/hh/versio2 27.9.2012 WINHAWILLE 1 (6) 1 Käyttäjätunnus ja salasana WinhaWillen opiskelijaliittymä on toteutettu web-versiona ja pääset käyttämään opiskelijasivuja vain antamalla henkilökohtaisen tunnuksen ja salasanan. Käyttäjätunnuksena

Lisätiedot

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia.

Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan AIPAL aikuiskoulutuksen palautejärjestelmään myönnetään käyttöoikeuksia. AIPAL-KÄYTTÖOHJE 7.1.2015 1(6) Näyttötutkinnon järjestäjän AIPAL-koulutustoimijan pääkäyttäjälle TERVETULOA AIPAL - KOULUTUSTOIMIJAN PÄÄKÄYTTÄJÄKSI! Tässä ohjeessa kerrotaan, miten 7.1.2015 alkaen käyttöönotettavaan

Lisätiedot

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015

Used with permission of Microsoft. Kulttuurihistoria Syyskuu 2015 MUOTOSEIKKOJA Mitä asetuksia käytän? Tyypillisimpiä fontteja ovat Times New Roman (fonttikoko 12) tai Arial (fonttikoko 11). Käytä riviväliä 1,5, jotta asettelu on selkeä ja teksti on myös tältä osin helppolukuista.

Lisätiedot

Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä

Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä 3.3.2017 Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä 1 Aiheet 1. Yleistä 2. Avaa sivu ja kirjaudu sisään 3. Luo itsellesi omat tunnukset 4. Kirjaudu omilla tunnuksillasi 5. Rekisteröi uusi asiakas 6. Katso

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Sisällys Prosessin kuvaus... 3 1. Tilaa kielentarkastajan rooli... 4 2. Luo kypsyysnäyte (tentti)... 5 3. Julkaise

Lisätiedot

Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/)

Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/) Savonia-ammattikorkeakoulu Urkund plagioinnin tarkistusohjelma (http://www.urkund.fi/) Pentti Mäkelä 13.4.2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Opinnäytetyön tarkistaminen Urkund plagiointiohjelmalla Urkund-plagiointiohjelma

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 226.10.2017 2 (11) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 6 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan

Lisätiedot

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide: Uusi Alv-yhteenvetoilmoitus / käyttöönotto Myynnin perustiedot EU-tavarakaupan osalta Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Lisätiedot

PALPA Extranet Ohje palautuspisteille

PALPA Extranet Ohje palautuspisteille PALPA Extranet Ohje palautuspisteille Päivitetty 22.4.2015 Sisältö REKISTERÖITYMINEN JA KIRJAUTUMINEN Nykyiset palautuspisteet Uusien palautuspisteiden rekisteröinti EXTRANETIN KÄYTTÖ Palautuspisteen tietojen

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen kuluttaja-asiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen kuluttaja-asiakkaana Ohje 1 (5) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen kuluttaja-asiakkaana Energiapeiliin rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on seuraavien verkkopankkien tunnistautumispalvelut:

Lisätiedot